Berecz Pista: A néptánc nemzetnevelő tényező
2015. március 17. írta: Redakció

Berecz Pista: A néptánc nemzetnevelő tényező

berecz_pista.jpg

A néptánc segít kitisztázni az összekeveredett nemi szerepeket Berecz István, a Felszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertese és a Fonó új művészeti vezetője szerint. Berecz a Mandinernek a néptánc által megőrzött férfiképről; az első világháború emlékére rendezett, első saját darabjáról; a népdalok elementáris voltáról és örök aktualitásáról is beszélt. Kell-e erővel megtartani a népi kultúrát? Lehet-e híd a néptánc szlovákok és magyarok közt? Mire jó a kalap? Interjú.

„A puhányság kortünet, nem a színészpalánták hiányossága. A világ által diktált „légy laza” (akkor is ha üres vagy) olyan életfelfogás, amelyhez viselkedésminta és nélkülözhetetlen beszédmód, valamint mozdulatok tartoznak. Rajta kapom magamat is ilyesmin. Az emberre ráragad, észre sem veszi. Nincs szikárság, határozottság, férfiasság. Helyette széteső lazaság, elnőiesedő fiúk. Úgy éreztem, elsősorban nem is táncot tanítani vagyok ott, hanem a néptánc által megőrzött férfi-képet átadni. A színésznövendékek hatalmas alázattal álltak a tánchoz, megtanulták a figurákat, példaértékű volt a hozzáállásuk; de hogy az a férfi tartás, ami eleinkre jellemző volt, kialakuljon, ahhoz nem két hónap kell.”
Szilvay Gergely interjúját Fesztivál.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr587278525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Schwarze Liste 2015.03.17. 22:20:12

dobraynak ismét sikerült megtalálnia a közélet fő ütőerét

ui: a pocakos néptáncos a halálom

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.03.17. 22:31:45

@Herr Schwarze Liste: Dobray egy elnőiesedett puhány, táncikálással úszná meg valami rendes küzdősport helyett. A fotón látható fiatalember pedig egy nevetséges metroszexuális macskajancsi, ha a férfiaskodó dumája mögött nincs otthon kesztyű, fejvédő, ilyesmi a szekrényben.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.03.17. 22:32:50

Még egy ilyen post, és grift mellé állok.

Herr Schwarze Liste 2015.03.17. 23:08:29

@Holger Hartland: a vékonyodó jégtáblák közti ugrabugrálás nem lebecsülendő erőfeszítést igényel ily érdekes időkben és minden világok legjobbikában.

Pelso.. 2015.03.18. 06:58:18

Ő most nemzetnevelő szerepben tetszeleg, vagy reklámfelületet tesztel itt?

tableno 2015.03.18. 16:18:20

Aki táncol, az eleve buzi.
süti beállítások módosítása