Csizmadia Ervin: Mindig voltak Fideszek
2015. március 11. írta: Redakció

Csizmadia Ervin: Mindig voltak Fideszek

csizmadia_e_1.jpg

Magyarországon mindig voltak Fideszek és széttagolt ellenzéki pártok, akik irtózatos vehemenciával támadták a mindenkori Fideszeket, de sosem tudták leváltani – állítja Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője. Csizmadia szerint Magyarországon be van zárva 93 ezer négyzetkilométerre a gondolkodás, a politikai elit és a társadalom kevéssé tudta megérteni a saját bajainak eredetét, s egy új baloldali és jobboldali nemzedékeknek kellene felnőnie. A politológus új könyvét szerda este mutatják be a Kossuth klubban. Interjúnk.

„Magyarországon nagykoalíció nélkül is klientúrarendszer van: más kutatók ezt oligarchiának nevezik. Ha beleolvasnánk Prohászka Lajos A vándor és a bujdosó című, 1936-ban megjelent könyvébe, akkor abban hosszú oldalakat láthatnánk arról, hogy miért bukkan fel itthon újra és újra az oligarchia; azért, mert máshogy nem bírjuk megoldani a problémákat. A szerző szerint a magyar társadalomnak szüksége van ilyen urizáló típusú politikai magatartásra: nem csak a legmagasabb szinteken lévő emberek urizálnak, hanem a legalacsonyabb szinteken is zajlik a miniurizálás. Azt tudom javasolni azoknak, akik a Fidesznél fedezik fel először ez a dolgot, hogy olvassák el Prohászka Lajos ezen művét, és látni fogják, hogy nem minden ma kezdődött, ami rossz a magyar politikában.

A Mandineren megjelent egyik írásában mintha a Fidesz sikerét magyarázná a baloldal számára. Nem értik?

Nem azért írtam erről, mert ájultan tisztelném a Fideszt, hanem mert szeretném megérteni. Nem mondom, hogy a baloldalnak a Fidesz által bejárt úton kell végigmennie. Mindegy, milyen utat jár be, de valamilyen utat járjon be. Az, hogy van hét-nyolc kis baloldali párt, az teljesen kontraproduktív. Mi régóta amellett érvelünk, hogy egy, de legalábbis nem sok baloldali pártra volna szükség. Persze ehhez fontos feltétel, hogy találjon a baloldal egy olyan vezetőt, aki mögé be lehet állni. Gyurcsány Ferenc kidőlésével az ellenzék vezetetlen maradt, a meglévő pártvezetők mögé nem lehet beállni.”

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr517259611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2015.03.11. 13:29:00

„egy új baloldali és jobboldali nemzedékeknek kellene felnőnie”

Nagyjából... de már erre sincs sok esélye ennek a balkáni szemétdombnak, mivel azok nagy része, akik leválthatnák ezt a korrupt posztkommunista politikai „elitet”, már külföldön dolgoznak és eszük ágában sincs „hazajönni”. Marad a kádárista műveletlen söpredék... Magyarország szép lassan fog végleg belepusztulni ebbe a posztkommunista Fidesz-MSZP mocsokba.

Bell & Sebastian 2015.03.11. 21:55:47

Új baloldal, új jobboldal, nagykoalíció..., mert jönnek a gonosz izék meg a hogyishívjákok.

Mi lenne, ha etikai vagy etnikai alapon szerveződnének a pártok, nem a Konventet másolnánk - újra és újra?

Addig jó, hogy a magyar elitek legitimitása -enyhén szólva- kétes (ami azért Nyugaton nem volt általános jelenség, egészen a közelmúltig). Ezért, ami ezután jön, már csak annyit ér, mint bugyin a flastrom, tüneti kezelés.

2015.03.12. 06:21:55

aki még mindig bal, meg jobboldalban gondolkodik, az semmit nem ért az egészből
ennél már csak a "nemzeti oldal" kifejezés szánalmasabb

búvár kondér 2015.03.13. 03:02:13

Csizmadia Ervin a Habony művek Lakatos szakija.

búvár kondér 2015.03.13. 03:10:07

@freehckr: A Fidesz-Mszp-Jobbik mocsokba!

hoplita 2015.03.13. 09:06:12

Ez a csizmadia határozottan egy malacra hajaz.
Hozzáteszem, voltak már csinosabb, jobbképű malacaim.:)
süti beállítások módosítása