Jogászok a sajtójogról: Közéleti vitákat akarnak a bíróság előtt lejátszani
2015. március 09. írta: Redakció

Jogászok a sajtójogról: Közéleti vitákat akarnak a bíróság előtt lejátszani

szolasszabadsag.jpg

Magyarországon elég alacsony szinten van a közéleti vitakultúra, amit az is jelez, hogy gyakran személyiségi jogi vagy rágalmazási perekben próbálják ezeket a bíróságok előtt lejátszani az érintettek – mondja Bodrogi Bea és Kárpáti József. A CivilMédia jogászai gyakorlati útmutatót szerkesztettek a sajtószabadság és a személyiségi jogok kapcsolatáról. Interjúnkban a rendőrfotózásról és a kommentekért viselt felelősségről is kérdeztük őket. Interjúnk.

„Mivel találkoznak a gyakorlatban, többnyire milyen perekkel kell az újságíróknak szembenézniük? A sajtó-helyreigazítási perek gyakoribbak, vagy inkább polgári perben kártérítést kérnek, esetleg büntetőfeljelentést is tesznek az érintettek?

KJ: Vannak bevett módszerek. Például, hogy először sajtó-helyreigazítási pert indítanak, ami egy viszonylag gyors, egyszerű eljárás és a bizonyítás terhe jobbára az alperesre hárul. Így a sajtó-helyreigazítási eljárásban gyors eredményt el lehet érni: miután ez megvan, utána lehet egy kártérítési pert indítani, egy kicsit kevesebb kockázattal, habár nem pontosan ugyanazokat a tényeket vizsgálja a bíróság a kétfajta eljárásban. Olyan is előfordul, hogy büntetőeljárást indítanak a felek egymás ellen. Gyakran azt látjuk, hogy közéleti vitákat visznek a bíróság elé, próbálják rávenni a bíróságot, hogy mondja ki, melyik oldalnak van igaza az adott közéleti vitában. Ez eléggé gyakori jelenség, de nem csak Magyarországon. Az lenne a kívánatos, ha a bíróság kevésbé avatkozna be a közhatalom eszközeivel az ilyen közéleti vitákba de egyébként maguk a bírák sem nagyon kedvelik az ilyen ügyeket.

Mennyire van arra lehetőségük a bíróságoknak, hogy távol tartsák magukat az ilyen közéleti vitáktól? A bíróság gondolom, kénytelen dönteni abban az ügyben, amit elé visznek.

KJ: Természetesen a bíróságnak a keresetet el kell dönteni. Viszont a közéleti szereplők bírálhatóságának a keretei lehetőséget adnak arra, hogy a kereset elutasítása mellett a bíróságok tartózkodjanak a közéleti, politikai vitákban való állásfoglalástól. Ezt sokszor alkalmazzák is.

BB: Az azért tendencia, hogy a közéleti viták a bíróságokon landolnak, miközben a közéleti vitakultúra minősége rendkívül alacsony szinten van. A jog bevonása ezen a területen egy politikai játszma, amiben kiszolgáltatottak a jogalkalmazó bírák. Döntenie kell nyilván a bíróságnak a polgári eljárásokban. Viszont büntetőügyekben lehetősége van a jogalkalmazónak arra, hogy akár az eljárás kezdeti szakaszában megszüntesse az eljárást bűncselekmény hiányában.“

Bakó Bea interjúját Jog.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr67253853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.10. 10:15:01

Szerintem ez a kérdéskör korunk kulcskérdése: Ki őrzi az őrzőket és milyen fölhatalmazás alapján születnek a posztmodern jogelvek?

Ma már mást sem hallunk a nagyonliberális nagyondemokratáktól, minthogy ők nem hisznek a demokráciában (bármit is jelentsen az), hanem a jogállamban hisznek (bármit is jelentsen az).

Noná, hogy a bíróságon landolnak a közéleti viták (is), mert a jog az új progresszív totem!

@Aristo egyébként posztolt már erről:

mandiner.blog.hu/2015/02/02/az_igazsag_es_annak_szolgaltatasa_rendszerhibak_ii

Bell & Sebastian 2015.03.10. 11:22:57

@bbjnick: Ki őrzi az őrzőket?

Az Abwehr. A mindenkori Horváth István és senki más.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.10. 20:08:26

@bbjnick: Ha jól emlékszem, Aristo hallatta a hangját a "filozófus-ügy" kapcsán is.
Vajon erről fog-e posztot írni ez a sunyi kis műkonzervatív patkány?
hvg.hu/itthon/20150310_Oriasi_blama_lett_a_kozpenznyelo_matricag
süti beállítások módosítása