Ságváriról és a lejárt szavatosságú ikonokról
2015. március 02. írta: Redakció

Ságváriról és a lejárt szavatosságú ikonokról

sagvari_endre.jpg

Vendégszerzőink, Ötvös István és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjainak írása.

*

Megdöbbenéssel olvassa az ember azokat a vitákat, amelyek a Ságvári Gimnázium átnevezése kapcsán robbantak ki. 2015-öt írunk vagy 1991-et? Ugye emlékszünk még a kommunista diktatúra bukását követő vitákra? Például az új papírpénzről, úgymond „minek az, sokba kerül, maradjon a régi címeres”? Vagy a „kinek a forradalma” kérdésére, ’56 emlékének összekuszálására? De akár gondolhatunk a felszabadítás vs megszállás témakörére is. Vagy a legízetlenebbek viták egyikére, Sztálin díszpolgárságáról? Ma már réges-rég új címer van a forinton, Sztálin nem díszpolgár – igaz, ehhez kicsinyes, kerülgetős vitákon vezetett az út 2004-től 2011-ig –, és ’56 kapcsán egy-két hete hirtelen egységfront alakult ki. A felszabadulás kérdésében 25 év alatt csak odáig jutottunk el, hogy a vezető baloldali napilap ezt írja: „felszabadítottak minket, noha maguk nem voltak szabadok, s a fasisztáktól való megszabadulásunk nem hozott tartós szabadságot”. Bár mindez „filozófia és nyelvészet”, ahogy írták (aki nem szabad, az hogy tud felszabadítani?), hiszen tudjuk, hogy a szovjetek megszállóként érkeztek meg.

1945-ös „érkezésük” egyrészt valóban a második világháború szoros következménye, tágabb összefüggésben azonban az évszázados orosz expanziós törekvések egy újabb szcenáriója volt. Ami 1915-ben nem sikerült nekik, azt a szovjetek 1944-45-ben beteljesítettek. Az „akié a föld, azé a vallás” maxima sztálini újrahasznosításának értelmében ez egyúttal a kommunista diktatúra kiépítésnek kezdetét is jelentette. Ennek a diktatúrának az egyik fontos vonása volt az a tevékenység, amelyet ők maguk mozgalmi nótájukban így énekeltek meg: „a múltat végképp eltörölni”. Azt elfelejtették azonban hozzátenni, hogy az ezer éves múltat eltörlik, de mivel az ember a marxista dialektika és ateizmus ellenére sem létezhet a szimbólumokban megnyilvánuló „magasabb értelem” nélkül, ezért az eltörölni kívánt múlt helyett – vagyis a saját múltunk helyett – valami újat kaptunk a diktatúrától.

A Tanácsköztársaság puccsistái például a „dicsőséges szocialista forradalom” hősei lettek. A két háború közötti idők – amelyet a magyar társadalomtörténet ismét polgári korszakként határoz meg – „Horthy-fasizmussá” változtak át. Új hősöket is szállítottak. Ezúttal felesleges lenne végigvenni az újraértelmezett történelmi alakokat Dózsától Szántó Kovács Jánosig. Szintén felesleges lenne a kissé erőltetett kanonizációs törekvéseket bemutatni (megyénként, városonként nagy kiadványok születtek a ’60-as évektől kezdve, bennük minden valamirevaló kommunistával). Néhány nevet azért érdemes ízlelgetni: Korvin Ottó, Szamuely Tibor, Zalka Máté. Volt olyan is, akinek a nem kellőképpen tisztázott vagy éppen meghamisított sorsát használta fel a kommunista propaganda, mint Mező Imre vagy éppen Horn Gyula bátyja…

Nos, így került a kommunista ikonok sorába Ságvári Endre is.

Annyit le kell szögeznünk, hogy Ságvári 1944-ben két szempontból is üldözöttként élt. Az egyik üldöztetést valóban a rendszer mérte rá, a másikat maga választotta. Ráadásul tudta is mire vállalkozik, hiszen azt, hogy a kommunistákat nem tűri a rendszer, lehetett tudni. (Tényleg, létezik olyan rendszer, amelyik eltűri azt az agresszív felforgató gondolkodást, amit a KORSZAK kommunistái vallottak? Most senki ne kezdjen a ’60-as évek „eurokommunistáival” példálózni, azok már szelíden belesimultak a nyugati demokráciákba – miközben a szocialista tábor támogatta őket…) Vajon nem a sorsot hívja ki maga ellen, aki üldözöttként, kétes értékű papírokkal nyilvános helyen, fényes nappal intézi konspiratív ügyeit? Pszichológiai értelemben tehát érthető, hogy Ságvári pisztolyt ránt. Ha a papírja nem elég jók és beviszik a Margit körútra, megtalálják nála a fegyvert is, a végeredmény borítékolható… De érthető a kirendelt közeg viselkedése is. Hol látott a világ olyan politikai rezsimet, amelyik eltűri, hogy bárki(!) lövöldözzön a nyilvános térben? Ha valaki pisztolyt ránt a kiérkező hatóságra, akkor azok bizony viszonozni fogják a tüzet, akkor is, ha ez nem Amerika. Gondoljunk csak Mansfeld Péter sorsára egy rendszerrel később. Hogy egyébként Ságvári antifasiszta volt? Nagyjából annyira, mint Joszif Sztálin.

Halálát követően kommunista ikont faragtak belőle, ami nem is volt nehéz, hiszen életében is meggyőződéssel követte a sztálini irányvonal fordulóit.

Napjaink kérdése viszont immár az, hogy miért viselje a szabad Magyarországon bármilyen közintézmény egy kommunista ikon nevét? Miközben a kommunista időkben elüldözött, agyonvert, meggyilkolt, kitelepített ellenállóknak az emlékét – néhány kivételtől eltekintve – a mai napig nem őrizzük az általuk hozott áldozatokhoz méltóan. Éppen a Dél-Alföldön bontakozott ki a Rákosi-féle legsötétebb időkben az egyik legnagyobb függetlenségi mozgalom, a Fehér Gárda. Az, hogy az ÁVH provokációja is benne volt az ügyben, nem számít. A résztvevők őszintén hittek abban, hogy ellenállási mozgalomhoz csatlakoznak. Az ítéletek és a végrehajtásuk valóságos volt. A vezetőket – Kovács Istvánt és Blahó Jánost – kivégezték, sok embert börtönbe zártak.

Huszonöt évvel ezelőtt úgy fordult a kocka, hogy lehetőség nyílt a saját sorsunk kézbevételére. Miért cipelnénk tovább a diktatúra történeti hagyatékát?

Az új bort új tömlőbe kell tölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr907233795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Máthé Áron, Ötvös István: Ságváriról és a lejárt szavatosságú ikonokról 2015.03.02. 15:13:02

Miért viselje a szabad Magyarországon bármilyen közintézmény egy kommunista ikon nevét? Miközben a kommunista időkben elüldözött, agyonvert, meggyilkolt, kitelepített ellenállóknak az emlékét – néhány kivételtől eltekintve – a mai napig nem őrizzük az ált…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2015.03.02. 15:02:26

„Az új bort új tömlőbe kell tölteni.”

Így van... és akkor ezek után pár szót ha olvashatnánk a Nemzeti Emlékezet Bizottság nevezetű, közpénzekkel alaposan kitömött fideszes gittegylet oszlopos tagjaitól például vezető fideszes politikusok felmenőinek szoros MSZMP kötődéséről, lásd hogyan lett dúsgazdag például a Szijjártó-Orbán család; hogyan kerül egy három per akárhányas egykori besúgó az államapparátusba, főleg a rendvédelmi államtitkárságra, vagy egy egykori munkásőr a miniszterelnök tanácsadói közé; miért nem zárták még ki a pártból a Magasdi/Marosvásárhelyi fedőnevű egykori besúgót, és egyáltalán hogy lehetett belőle az előző ciklusban külügyminiszter; és legfőképp miért szabotálja továbbra is a rendszerváltást, az állambiztonsági múlt feltárását valamint a lusztrációt és a kommunista nyugdíj-privilégiumok eltörlését a Fidesz-KDNP?

Nem kell hosszan, csak a lényeget... :)

Utána visszatérhetünk Ságvárira is, de előbb az élő, és a közpénzeket két marokkal fosztogató kommunistákat és talpnyalóikat kellene helyre tennünk... nem igaz, elvtársak?! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.02. 15:21:14

@Ötvös István és Máthé Áron:

Csak a miheztartás végett: le vannak a kedves szerzők maradva egy brosúrával, politikailag nem elég képzettek, ugyanis Ságvári, az aktuális doktrína szerint, nem illegális kommunista mozgalmár, hanem zsidó mártír volt. Lásd: orulunkvincent.blog.hu/2015/02/24/ungvary_krisztian_esete_sagvari_endrevel

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.03.02. 17:00:14

kár szót vesztegetni erre a rohadt terroristára

tableno 2015.03.02. 17:01:17

"Napjaink kérdése viszont immár az, hogy miért viselje a szabad Magyarországon bármilyen közintézmény egy kommunista ikon nevét?" - miért NE viselje? Már ha akarja (és ez esetben úgy tűnik, hogy akarja). Miért írja elő az állam, hogy milyen nevet lehet viselni, és milyet nem? Na jó, nyilván Rákosi vagy Biszku nevét nem engedjük, mert ők konkrétan emberiségellenes bűncselekményeket követtek el egy diktatúra szolgálatában. De ez Ságváriról nem mondható el. Ő egy emberiségellenes diktatúra, valamint idegen megszállás ELLEN folytatott fegyveres küzdelmet, ami a legtöbb helyen hőstettnek számít. Például Franciaországban is hősnek tekintik a II. VH helyi kommunista ellenállóit.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.02. 17:16:59

@tableno:

Tormay köz. Rémlik valami? @tableno?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.02. 17:17:32

@bbjnick:

Rémlik valami? @tableno?=Rémlik valami, @tableno?

TG69 2015.03.02. 17:24:51

Ságvári bűnei dióhéjban:

"Fő szervezője volt a Batthyány-emlékmécsesnél 1941. október 6-án lezajlott megmozdulásnak, ahol háromszáz szociáldemokrata fiatal adott jelre körülvette az emlékművet, és talapzatára nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyezett el – A magyar szabadságért – a magyar ifjúság felirattal majd szétszéledtek. Szintén részt vett a Petőfi térnél tartott háborúellenes megmozdulás szervezésében: 1942. március 15-én 6-8 ezer fős tömeg gyűlt össze a budapesti Petőfi térnél, hogy tiltakozzon a háború ellen. A demonstrálók megindultak a Kossuth tér irányába, ám a Lánchídnál a rendőrség megkísérelte feloszlatni a tüntetőket. A rendőrök közel száz embert vettek őrizetbe, ám a tüntetők egy része mégis eljutott a Kossuth-szoborhoz, ahol megismételték háborúellenes követeléseiket. 1944-ben szerkesztette a Béke és Szabadság című lapot. Részt vett az ellenállási mozgalom szervezésében."

OK ezért Putyin szarrá lövetné, de te Máthé fiam mi a faszról beszélsz???

TG69 2015.03.02. 17:26:11

@jose maria padilla: Nem kell ilyen látványosan magad alá csinálni :).

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.03.02. 17:45:59

Jól megszervezett politikai porhintés.

Az emlékezőbizottságra kezd már rárohadni, hogy ők a kelletlen védői annak hogy a 'rencerváltás' után X évvel még mindig nincs tisztánlátás állambiztonsági ügyben.

A emlékezőbizottság tagjai fideszpénzből kitömött szalmabábok, kapuőrzők, ők vigyáznak rá hogy az ügynöklisták még csak véletlenül se láthassanak napvilágot.

De valamit tenni kell, így hát írnak egy ilyen fingfűrészelő cikket arról hogy 2015-ben (!) miért ne nevezzünk el ságváriról (!!!) utcát.

HAHAHAHA

Most ha padilla őrmester helyében lennék, azt mondanám hogy egy olyat kell lekeverni az összes emlékezőbiztos semmirekellő fasznak hogy arrúl kóduljon, majd páros lábbal kirúgni őket a fenébe.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.03.02. 17:54:12

1) Amíg nyilvánosság helyett mismásolnak ügynökügyben, addig a szerzők szíveskedjenek csöndben maradni. Ha már az apanázst választották.

2) Ságvári kommer volt, de '44-ben lelőtték, így nem volt rá esélye, hogy a komcsi rendszer bűnöse legyen. A sors úgy hozta, hogy ellenálló lett. Ha lehet Horthy-szobor és Tormay köz (hadd legyen), akkor lehessen Ságvári nevű iskola is, ha a tantestület és a diákok úgy akarják.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 18:00:38

Nekem a lelkem mélyén szimpatikus Ságvári. Alapvetően mert fellépni egy rossz rend ellen, ez a fő rész. Az, hogy egyébként rossz célokért harcolt, az tény.

Robinzon Kurzor 2015.03.02. 18:30:26

A Nemzeti Amnézia Biztottmánytól kérdezném óriási tisztelettel, hogy Ságvári sasos vagy arkangyalos mezben lépett-e pályára, amikor a szuvernitásukat elveszített csendőrök tűzharcban lelőtték?

Na, ugye!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.02. 18:37:04

@Holger Hartland:

1) Az ügynöklistákat már '90-ben nyilvánosságra kellett volna hozni. Mondjuk, most is meg lehetne tenni, de ez, sajnos, semmiféle megtisztulást vagy megnyugvást nem jelentene; egy időre lenne témája a botránysajtónak, mindenki megpróbálna belőle minél inkább politikai hasznot húzni, még nagyobb lenne a médiamocsok; de ennyi, semmi több. Nyilván, kormányon senki nem akar ilyen sanszot adni az ellenzékének, ellenzékben meg nincs rá módja, hogy megtegye. A legnagyobb haszonélvezője ennek a huszonöt éve húzódó ügynökügyesdinek a pártállami elit: ha nyilvánosságra hozzák a listákat, akkor azért, ha nem, akkor azért, mert a közvélemény arra figyel és nem az ő szerepükre és felelősségükre.

2) Ne legyen Ságvári nevű iskola, méghozzá azért, amint azt a poszt szerzői nagyon helyesen megindokolják, mert "Az új bort új tömlőbe kell tölteni.".

Lk 5.36
Példabeszédet is mondott nekik: "Senki sem hasít ki új ruhából foltot ócska ruhára. Hisz akkor az újat is tönkretenné, s az ócskára se illenék az új folt.
Lk 5.37
Senki sem tölt új bort régi tömlőkbe. Vagy ha mégis, az új bor szétveti a tömlőket, a bor kiömlik, a tömlők meg tönkremennek.
Lk 5.38
Az új bor új tömlőbe való.
Lk 5.39
Aki óbort iszik, nem kíván újat inni, mert hisz: Jobb az ó! - mondja."

TBG 2015.03.02. 18:38:45

Horthy meg mehet? Mennyünk már a mea clumpába bébikéim...

tableno 2015.03.02. 18:41:51

@bbjnick: "Ne legyen Ságvári nevű iskola, méghozzá azért, amint azt a poszt szerzői nagyon helyesen megindokolják, mert "Az új bort új tömlőbe kell tölteni.". - ok, de akkor Horty-, Nyírő, meg Wass Albert kultusz se legyen. De Kossuth, meg Petőfi Sándor utca se. Szent István bazilika meg végképp ne, mert az már annyira régi...

Tehéntőgy 2015.03.02. 18:59:09

"Tényleg, létezik olyan rendszer, amelyik eltűri azt az agresszív felforgató gondolkodást, amit a KORSZAK kommunistái vallottak?"

A Nagytekintetű Történész Urak figyelmébe ajánlanám, ha már nagybetűsen a korszakról tetszenek ordibálni, hogy a harmincas években a kommunista párt Franciaországban, Csehszlovákiában, Nagy-Britanniában, Írországban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban és a skandináv országokban (tehát gyakorlatilag Finnország kivételével Európa _minden_ olyan országában, ami nem autoriter jobboldali állam vagy szélsőjobbos diktatúra volt) szabadon működő párt volt, ami indulhatott a választásokon. (A luxemburgi pártot 1937-ben megpróbálták betiltatni, de a vonatkozó törvény kudarcot vallott a népszavazáson, a kísérletbe belebukott a kormány.)
Szóval a tömör válasz: igen.
Bő válasz: mennyit is kaptok ilyen baromságok írásáért közpénzből ott a Nemzeti Emlékezet Bizottságában?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.02. 19:09:09

@tableno:

Nem érted a biblikus párhuzamot! Horthy-, Nyírő-, Wass-kultusz már lehet, mert ma már nagyon kevesen élnek azok közül, akik a Horthy-rendszerben szocializálódtak. A Ságvári-kultusz viszont még sokak számára megélt valóság volt, amelynek felidézése ahhoz a korhoz és azokhoz reflexekhez köti az embereket, amelyektől (a többség legalábbis) maga is szabadulni szeretne. Jézus maga mondta, hogy:

"(...)

Mt 5.17
Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni.
Mt 5.18
Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik.

(...)"

Amikor Máté házában a farizeusok számára tisztátalanokkal eszik együtt és számon kérik rajta, hogy miért szegi meg a vallási előírásokat, akkor így felel:

(...)

Lk 5.38
Az új bor új tömlőbe való.
Lk 5.39
Aki óbort iszik, nem kíván újat inni, mert hisz: Jobb az ó! - mondja.

(...)"

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a létező szocializmustól, meg kell szabadulnunk a ságvárikultuszoktól is!

feketeesfeher 2015.03.02. 19:10:02

A Nemzeti Emlékezet Bizottságába mégis hogyan ülhetnek olyanok, akiknek konkréta fingjuk nincs arról a korról, amiről írni próbálnak?
Csak van nekik egy szépen kifejlődött ideologikus elkötelezettségük.

Megest nem sikerült leírni, hogy Ságvárival konkretice mi is a baj, de lesztalinistázni mindenféle hozzáadott érték nélkül, az azért még megy.

Mondjuk én alapvetően szarom le az ilyen fideszes történelemátíró megélhetési bizottsági tagokat.
Egy hangyafasznyival nem különbek azoknál, akik Ságváriból 45 után kommunista mítoszt faragtak.

Pelso.. 2015.03.02. 19:18:28

Szerzők, szerintetek ennyi évvel az ún. rendszerváltás után még ezzel lehet etetni az oly sokszor hülyének nézett népet?
Két kérdésem mindössze:
-pontosan mi az az új bor?
-a héten mennyi megy az MNB alapítványokba?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.02. 19:18:58

@Tehéntőgy:

"a harmincas években a kommunista párt Franciaországban, Csehszlovákiában, Nagy-Britanniában, Írországban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban és a skandináv országokban (tehát gyakorlatilag Finnország kivételével Európa _minden_ olyan országában, ami nem autoriter jobboldali állam vagy szélsőjobbos diktatúra volt) szabadon működő párt volt, ami indulhatott a választásokon." --- írod.

Ezen országok közül melyikben volt 1918 után proletárdiktatúra, melyikben volt az embereknek tapasztalata a kommunista terrorról? (A finnek, akik megtapasztalták a szovjet-orosz viszonyokat, majd függetlenségük elnyerése után polgárháborúba taszították őket a bolsevikok sem véletlenül idegenkedtek a kommunistáktól...)

Sir Galád 2015.03.02. 19:35:59

Messze túl van értékelve ez az ember, jobb- és baloldalról egyaránt. Előkapni a pisztolyt és rálőni valakire váratlanul nem hősiesség. Az, hogy valaki gyerekfejjel hisz a kommunizmusban, a szocializmus előtt, a tanácsköztársaság ismerete nélkül, a két világháború között, az meg nem bűn, főleg ha zsidó az ember fia, akiknek a fajtáját üldözik.
Ez egy totál értelmetlen és csak megosztásra jó vita a semmiről. Ha Ságvári nevet akarnak, hát hadd legyen Ságvári.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.02. 19:43:13

@Sir Galád:

"Ha Ságvári nevet akarnak, hát hadd legyen Ságvári." --- írod.

Miért akarnának Ságvári nevet?

tableno 2015.03.02. 19:51:02

@bbjnick: azt akarnak. Mármint az iskola volt és jelenlegi diákjai és tanárai. Márpedig ez az ő döntésük kell, hogy legyen.

otgorbebogre 2015.03.02. 19:51:58

@bbjnick: en.wikipedia.org/wiki/Communist_Party_of_Finland 1944 ig betiltva 1980 as evekig a kommunista part aranykora. remelem tudsz angolul. olvasni meg plane.

2015.03.02. 20:00:38

A történelmet a végtelenségig lehet kedvünkre értelmezni. Ki volt hős, ki mártír, kinek mit nézünk el éppen, ez kizárólag érdek kérdése.

G. Fodor Gábor ilyen értelemben (persze tudtán kívül, mivel szereplési vágya elnyomja a józan eszét, tehát ostoba) óriási szolgálatot tesz a hasonló viták eldöntése érdekében: az ő álláspontja szerint a Fidesz akkor csinál valamit ha az érdeke kívánja, vagyis az viszi közelebb a hatalom megszerzéséhez/megtartásához.

Innentől kezdve teljesen világos, hogy kedvére tehet hozzá ideológiát, a hívek meg bekajálják, és rájönnek, hogy jé tényleg, tökre időszerű már lezárni a múltat. Eddig ezek szerint nem zavart a téma senkit. Nohát, meglepő.

Sir Galád 2015.03.02. 20:00:45

@bbjnick: Egyrészt, mert ez a neve, másrészt mert imponáló, hogy szembeszállt a zsidó ifjú a nácikkal. Legalábbis én ezekről tudok.

Tehéntőgy 2015.03.02. 20:05:11

@bbjnick: Rossz ajtón kopogtatsz. Az én problémám nem az, hogy valaki "idegenkedik a kommunistáktól" (bár a finnek esetén az internálótáborokban elhunyt több mint tízezer kommunista és szocdem elpusztítását azért nem épp az "idegenkedés" szóval írnám le :-) ).
Az én problémám az, hogy a poszt szerzői, akik elvileg történészek volnának, és ebbéli minőségükben, illetve a hivatalosan az államszocialista rendszer örökségének vizsgálatára kinevezett bizottság tagjaiként nyilvánulnak meg itt, egész döbbenetes hülyeségeket beszélnek.

Alick 2015.03.02. 20:07:48

"Gondoljunk csak Mansfeld Péter sorsára egy rendszerrel később."

Talált, süllyedt... ő is "terrorista" volt és mártírt csináltak belőle. Szobrot kapott és utcát is neveztek el róla.
Akkor most hogy is van ez..? A németek által megszállt Magyarország "jó hatalom" volt és Ságvári "gonosztevő"? Az oroszok által megszállt Magyarország pedig "rossz" és "jó" volt ellene halált vállalva partizánkodni?
Átható kettős mérce szagot érzek, ideológiai bűzbombából eredően...

2015.03.02. 20:07:49

@bbjnick: Alapvetően egy szegedi gimi miatt áll a bál. Mindenki Ságvárinak ismeri a gimnáziumot, nem akarnak egy új név köré újra brandet építeni, ezért akarják megtartani a Ságvári nevet.

Amúgy ha az intézménynevekből száműzik a kommunistákat, akkor a parlamentből is ideje lenne.

Az viszont fura, hogy az MTA ajánlása szerint bizonyos nácikról lehet intézményt elnevezni.

Nem lenne egyszerűbb újra csak sorszámozni az iskolákat? És akkor nem kellene őket minden kormányváltáskor átnevezgetni.

Alick 2015.03.02. 20:09:32

Ja és szerintem mindenféle szabads... akarom mondani terroristáról és maffi.. akarom mondani politikusról ne nevezzenek el semmit!

Tehéntőgy 2015.03.02. 20:12:35

@bbjnick: A Facebook-on a "Ne nevezzék át a Ságvárit" csoport most tízezer feletti lájknál tart. Még ha ennek felét is betudjuk mindenféle nem érintett ellenzékieknek, vagy az érintettek rokonainak (ami alighanem túlzás) az is kb. azt jelenti, hogy (átlagban mondjuk évi százötven érettségizővel számolva) az elmúlt harminc év valamennyi diákja és dolgozója tiltakozik.

quisum 2015.03.02. 20:13:55

Ez a cikkecske híven tükrözi egy újonnan felnövekvő, agymosott, a tényekkel még csak köszönő viszonyban sem lévő generáció gondolkodásmódját.
Kérdés: miért kellene szélsőjobbos vagy csak jobbos, gyanús hátterű történelmi figurákat ikonnak tekinteni?

feketeesfeher 2015.03.02. 20:17:20

@bbjnick:
"meg kell szabadulnunk a ságvárikultuszoktól is!"

Konkrétan én nem látok Ságvári kultuszt.
Sehol.
Úgyhogy nincs mitől megszabadulni.

M_R 2015.03.02. 20:27:29

Vicces hogy éppen a KGBélák pampognak Ságvári ellen - akik ma nagyobb kommunisták mint Ságvári valaha volt...

feketeesfeher 2015.03.02. 20:33:15

@Tehéntőgy:
"kinevezett bizottság tagjaiként nyilvánulnak meg itt, egész döbbenetes hülyeségeket beszélnek. "

Igen, ez a probléma.

A többi az csak sima szájtépés.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 20:49:25

@Alick:
Mansfeld nem nyírt ki senkit. Megvárták, amíg betölti a 18-at, akkor akasztották fel egy olyan bűncselekményért, amiért - ha szabad libsi barátaink egyik közkedvelt fordulatával élnem - "egy normális országban" pár évet kapott volna. A két eset ezért eléggé különbözik egymástól.

Stenonis 2015.03.02. 20:53:14

Az országot megszállták a németek.
Egy teljesen jogfosztott, megsemmisítésre ítélt ember illegalitásba kényszerül.
Az őt elfogni készülő, a németeket kiszolgáló kollaboráns rendőrökre tüzet nyit.
A tűzharcban életét veszti.

Ha ez a franciáknál, hollandoknál, dánoknál, norvégoknál, belgáknál görögöknél történik meg, akkor az ellenálló szobrot kap, és közterületet neveznek el róla. És kurvára szarnak rá, hogy mellékesen komcsi volt.

Mi magyarok, különleges tudás birtokosai vagyunk. A saját hőseinkre is szarunk. Nem azért kell tisztelni Ságvárit mert komcsi volt, hanem azt tette, amit a hadseregnek és minden magyarnak tennie kellett volna. Ellenállni a megszállóknak és a kollaboránsoknak.

Stenonis 2015.03.02. 20:54:25

Ha ilyen szar emberek ülnek abban a bizottságban, akkor tuti nem lesznek nyilvánosak az ügynökakták.
Kivéve, ha Putyin megkönyörül rajtunk és nyilvánosságra hozza a KGB adatait.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 20:55:09

@Stenonis:
Ezt nem értem. Hiszen ti tagadjátok a német megszállást.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.03.02. 20:56:26

Ságvárival csak az a baj, amit a halála után műveltek vele. S művelnek az ilyen kis neonáci gecik ma is, mint ez a retardakció.

Gekko 2015.03.02. 20:58:47

Nem értem én ezt. Ennek a Ságvári gyereknek ott és akkor nem sok fingja lehetett arról, hogy mi is az a kommunizmus, amiért annyira lelkesedik. Azt tudta, hogy a háború szar, és szívni az "eccerű népek" fognak, bakaként vagy otthon.
Én utálom a komcsikat, nem kicsit, főleg azért, mert szervilisek, mert hazudnak, mert nincsenek értékeik, és mert kártékonyak. És mert mindig a nép nevében lopnak csalnak hazudnak. És most, hogy így leírtam, szinte látom magam előtt Nemzeti Emlékezet Bizottságának "nagyrabecsült" tagjait. És ha már látom őket, kérdezném, mi a f@sz van az ügynöklistával, meg a pozsgay-val, mondjuk.

Karipapa01 2015.03.02. 21:03:21

Hmmm... érdekes... Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy Ságvári nem kommunista volt, hanem szociáldemokrata. Ráadásul zsidó! Latolgassuk (talán ő is latolgatta), hogy milyen jövő vár rá, ha akkor elfogják a rendőrök? Ő pontosan tudta azt, hogy egy szadista bankrabló tömeggyilkosra kevesebb megpróbáltatás jár, mint neki a börtönben. Azt is tudta, hogy ha elfogják, élve nem fog kijönni. Nem volt más választása: egy erőszakszervezet lépésére erőszakkal válaszolt. De azért megjegyzem: érdekes módon azok nehezményezik legjobban Ságvári viselkedését, akik egy sima tömegoszlatásnál nekimentek a rendőröknek (pl. 2006), pedig Ságvári mögött nem állt "jogvédők" és ügyvédek hada, meg nemzetközi bíróság sem. És végül: ha elfogták volna, számíthatott volna-e korrekt bírósági tárgyalásra?

mókusfülecske 2015.03.02. 21:05:52

Tisztelt Cikkíró! Sötétséged már kétségbe ejtő, ezért többek nevében kérem, ha valamiről csak rész információid vannak, vagy a felfogásod kevés valamihez, akkor azt ne erőltesd, ne bosszants vele másokat. Keress valami hasznos elfoglaltságot, pl. menj el dolgozni, teremts értéket. Mindenki jobban jár.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.03.02. 21:06:50

@Stenonis: Ságvári zsidó volt és komcsi, tehát Kun Béla reinkarnációja és Rákosi apja. Ő tervelte ki a tanácsköztársaságot, majd megalapította az ÁVH-t. Hogy nem ő volt? De lehetett volna! Miért? - Mert zsidó volt.

Hogy a tetves hazug németek megszállásakor nemzeti színű szalaggal átszőtt koszorút helyezett el a Batthyány-örökmécsesnél, az senkit nem érdekel. Az életét kockáztatva tette. Pacifista volt. Milyen érdekes, Horthy is éppen ki akart ugrani a háborúból. Igen, de Horthy nem volt zsidó.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 21:10:54

Érdekes a Ságvári ügy utóélete is. A Ságvárit elfogó egyik rendőrt a Ságvári ügyben vitt szerepe miatt az '50-es években halálra ítélték és kivégezték. Ságvári egyébként kommunista párttag volt. Fentebb valaki említette, hogy szocdem volt. Úgy kezdte, aztán átlépett a kommunista pártba.

Hidvégi Mihály 2015.03.02. 21:12:28

Ostoba vagy Redakció, embertelen és ostoba. S ne csodálkozz, hogy csupán vagdalkozom és nem írok érveket. Nem szolgálsz rá, nem vagy rá érdemes. Nem vagy polgár, egyszerű kis seggnyaló vagy.

Hidvégi Mihály 2015.03.02. 21:13:52

Arra jó a kommunistázásotok, hogy a népet gyűlöletbe hajtsátok. Látjátok, sikerült, gyűlöllek benneteket. Sikerült. Legyetek boldogok.

Herr Schwarze Liste 2015.03.02. 21:14:00

meglehet, ságvári nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát

oszt jónapot

Karipapa01 2015.03.02. 21:15:46

Herr Schwarze Liste :) :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.03.02. 21:17:43

@Karipapa01: 2006-ot ne keverd ide, zsákutca!
Viszont, ha a csendőröket azért rehabilitálták, mert az akkor fennálló törvényes rend alapján jártak el, akkor Biszkuval most mi a baj? Elvégre ő is a fennálló törvényes rend alapján járt el.

Karipapa01 2015.03.02. 21:23:10

Mr Falafel ! Te hagynád, hogy a "törvényes rend alapján" a börtönben megkínozzanak és elvegyék az életed azért, mert másképpen gondolkodsz, mint ami a kormánynak tetszik??? Ságvári nem volt köztörvényes bűnöző, nem volt gyilkos, terrorista, bankrabló... Te hogy gondolod?

feketeesfeher 2015.03.02. 21:25:22

@Tudományos libsizmus:
" Ságvári egyébként kommunista párttag volt."

Megesett ez más, tiszteletre méló emberekkel is.
Utólag átírni a történelmet nem csak 90 előtt nem ér, hanem most sem.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 21:26:22

@Mr Falafel:
A rehabilitált rendőrt a rehabilitását megelőzően Rákosiék kivégezték. Biszku kiemelt nyugdíjat kap. Nagy különbség.

f123 2015.03.02. 21:30:43

Ságvári Endre hős volt?! Miért is?! Azért, mert rálőtt az igazoltató csendőrökre? Ennyi erővel minden piti kis bűnöző "hős" volt '44-ben, mert a megszállók ellen harcolt. Szobrot annak szoktak állítani, aki letett valamit az asztalra a közjó érdekében. Ságvári és kommunista pajtijai nem tettek le semmit, azon kívűl, hogy ekkor már lelkesen dolgoztak az ország későbbi orosz megszállásán és a kommunista hatalomátvételen. Az meg igen távol van a közjótól... Ságvárit összehasonlítani Mansfelddel?! Ságvári 30 volt Mansfeld '59-ben a kivégzésekor 18. Egy piti bűnözőt egy szabadságharcossal nem lehet összehasonlítani...

Karipapa01 2015.03.02. 21:30:56

@Mr Falafel: Ez olyan, mintha a Fidesz választási bukása után a "sósavas bácsit" elvinnék a rendőrök, annyi különbséggel, hogy el kellene engedni, mert nem csinált semmit. Nos Ságvárit nem engedték volna el, ezt mindannyian tudjuk.

Karipapa01 2015.03.02. 21:31:42

@f123: te annyira buta vagy... Kár...

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 21:37:01

@feketeesfeher:
Jómagam azon mosolygok egy ideje, hogy a tavaly tavasz óta szinte rögeszmésen kommunistázó libbantak most úgy védik ezt a Ságvári gyereket, mintha az édes gyermekük lenne.

Az állam- és jogtudományok doktoráról, aki Ságvári volt, nehéz feltételezni, hogy halvány gőze nem volt a tanácsköztársaságról és a kommunizmus korabeli Szovjetunió-beli bűneiről.

Ságvári a kommunisták hatalomra jutásáért küzdött, nem Magyarország függetlenségéért. Az a nemzeti színű koszorúzás a színjáték része volt, semmi egyéb.

Rocky 2015.03.02. 21:38:43

Legyen Harry Potter gimnázium! Akkor nem kell a szobrot is cserélniük...

kacsapuszi 2015.03.02. 21:42:27

Nehezen bírják ki a mandiner fideszes (kereszténydemokrata, haha) apologétái, hogy ne pofázzanak bele mindenbe, ami nem rájuk tartozik.

A mi utcánk Ságvári, vagy Frankel Leó, vagy Hámán Kató, vagy Úttörő.

Leszarjuk, hogy mit gondol rólunk (és az utcánk nevéről) a mandiner egész szerkesztősége.

Ha ők az új bor, töltsék saját magukat új tömlőbe, de velünk ne cicózzanak.

Nekünk eddig is jók voltak ezek az utcanevek, meg ezután is jók lesznek.

És nem ám úgy van az, hogy mi itt a Frankel Leó utcában minden szombaton összejövünk imádni a vörös csillagot, vagy felolvasni Marx Károlyból, hogyisne.

Hanem amikor a politika beleröfög abba, hogy hogyan éljünk, akkor felhorgad bennünk a kisember, mert a legnagyobb bajunk sohase az utcánk neve volt, hanem, hogy mennyi kiflit vagy sört vehetünk a havi keresetünkből.

A munkaidőnket nem szeretjük okmányirodában tölteni új igazolványokra várva, a szabadidőnkkel meg ne má' ilyen szarjankók szórakozzanak.

Elmentek ti a Rétvári Bence faszára.

A gyerekemet meg olyan nevű iskolába adom, amilyenbe akarom, de a Nyolcvanvalahányadik Lóbráner pápáról elnevezett gimnáziumba csak akkor, ha ott XXI. századi módszerekkel, széles látókörű, felvilágosult, képzett, tisztességes tanárok oktatják, és nem félművelt, kenetes pedofilok, akiknek Orbán Viktor az Isten, és a KLIK az ő prófétája.

Konkrétan meg nevezzétek el a saját újságotokat Blahó Jánosról, engem nem zavar ...

Karipapa01 2015.03.02. 21:43:21

@Tudományos libsizmus: Jómagadnak meg azon kellene gondolkodnia, hogy mióta bűn az, ha egy ember nem osztja a nézeteidet! Lehet, hogy okosabb lennél...

kacsapuszi 2015.03.02. 21:44:45

@Rocky:

Lesz még nálunk a Harry Potter is ellenség, ha már mindenkit legyőzött az Orbán ...

f123 2015.03.02. 21:45:00

@Karipapa01: ?
Ez aztán az érv... Te meg gyökér vagy "cimbora". Egy igazi, göcsörtös, földbe ásott gyökér.

Herr Schwarze Liste 2015.03.02. 21:46:30

@Karipapa01: csak ne örülj. a semlegesség hitchcocki iskoláját követem AKA nincsenek előítéleteim, mindenkit ugyanúgy utálok

téééééégeeeed iiiiiisssss!!!!!

(hörr-hörr)

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 21:49:20

@Karipapa01:
Nem rémlik, hogy bűnnek neveztem volna ez enyémtől eltérő véleményt, de biztos igazad van:)

Karipapa01 2015.03.02. 21:50:11

@f123: Gyökerezzél nyugodtan, de egyre válaszolj: Ságvári köztörvényes bűnöző volt-e, vagy sem? Aztán nézd vissza a kommentedet...

Karipapa01 2015.03.02. 21:50:50

@Herr Schwarze Liste: Na végre!!! Egy igaz ember!!! :)

f123 2015.03.02. 21:51:55

Szerinted aki intézkedő csendőrökre lő az mit követ el?! Vétséget? Az olyan szerinted, mint a gyorshajtás?

lorantka_а_gall 2015.03.02. 21:52:58

Ságvári akkor a fasizmus ellen harcolt. Jó ügyért halt meg. Mártír volt, akármennyire is nem tetszik nektek.
Petőfi meg a feudalizmus ellen harcolt, kb a kapitalizmusért.
De ti csak komcsizzatok a fotelből!

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 21:54:43

Ságvárinak is meg lehet bocsájtani hogy komcsi volt, ha már én Orbán seggnyalója lettem KISZ titkárból.

Karipapa01 2015.03.02. 21:54:53

@Tudományos libsizmus: nem tudni, nem éltünk abban a korban.. De egy biztos! Ságvári korában ezt a bíróság előtt beszéltük volna meg. Ezt gondolom te sem tagadod.

f123 2015.03.02. 21:55:53

Ságvári az irháját mentette, nem harcolt az a fasizmus ellen (bár a nácizmus helyesebb lenne). El akart menekülni a helyszínről.. Olyan hős volt, mint Sir Robin a Gyaloggalopból.

ⲘⲁⲭѴⲁI ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró regi2 · http://bircahang.org 2015.03.02. 21:56:51

Azok a régi idők voltak a szépek! a KISZ gyűléssekkel, a VIT-el, építőtáborokkal.

Karipapa01 2015.03.02. 21:57:26

@f123: "Szerinted aki intézkedő csendőrökre lő az mit követ el?! Vétséget?"
És aki rendőröket támad meg (2006), az mit követ el? Vétséget?

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 21:58:00

@f123: Te meg bátran osztod az észt az internet homályából.

f123 2015.03.02. 21:59:24

@lorantka_а_gall: Petőfi a feudalizmus ellen harcolt, kb. A kapitalizmusért. Ezt segíts értelmezni, mert amellett, hogy anakronisztikus még -számomra- értelmezhetlen is. Vagy ironikusan írtad?

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:00:09

@Tudományos 1ibsizmus:
A másik lopott nick jobb. Itt 1-essel helyettesíted az l-t. Gagyi. A másik lopott nicken I az l. Az jobb koppintás. Vagy az nem te vagy, köcsög?

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:02:16

@Tudományos Iibsizmus:
Na, ez az, ezt mondom. Ügyes vagy.
Tegnap az Egyenlítő blogon azért jól elbeszélgettél magaddal 5 nicken vagy egy fél órát. Az tetszett:)

f123 2015.03.02. 22:02:37

@Karipapa01: A kettőnek mi köze van egymáshoz? Egyébként mindkettőre az a válasz, hogy nem.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:03:03

@f123: Amikor KISZ titkár voltam, meganáloztam az új tagokat. A főnököm is ezt csinálta velem, így jutottam előre a munkahelyen.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:04:11

@Tudományos libsizmus: De geciputtonyt milyen szépen elüldöztük közös erővel!

f123 2015.03.02. 22:04:18

Az bűntett méghozzá súlyos. Ebben az értelemben Ságvári köztörvényes bűnöző volt.

f123 2015.03.02. 22:06:23

@Tudományos Iibsizmus: Akkor előtted a pálya. A Nyugat-Magyarországon tiéd az MSZP-s szervezet építés, ott ennek komoly tradíciói vannak.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:06:43

@Tudományos Iibsizmus:
Libsi gané, neked kuss a neved. Tudod, Ságvárinak 32 neve volt. Neked meg kuss neved van. De ezt már megbeszéltük.

kacsapuszi 2015.03.02. 22:08:01

@bbjnick:

Péld. 26.6. A ki bolond által izen valamit, lábait vagdalja el magának, és bosszúságot szenved.

tableno 2015.03.02. 22:09:14

@f123: és azok a csendőrök, akik fegyvertelen nőket és gyerekeket hajtottak fel a marhavagonokra "csak oda" jeggyel, azok mik voltak, he?

Karipapa01 2015.03.02. 22:12:23

@f123: "Szerinted aki intézkedő csendőrökre lő az mit követ el?! Vétséget?"

Akkor a 2006.-ban a TV-székházat megtámadó és az azt védő rendőröknek sérülést okozók is köztörvényes bűnözők voltak? Párhuzamos a helyzet annyi különbséggel, hogy 2006.-ban senkit nem ítéltek volna halálra. Akkor sem, ha meghal egy rendőr. el vagy te varázsolva...

f123 2015.03.02. 22:13:23

@tableno: Szerinted Ságvári nő volt, fegyvertelen vagy mindkettő? A cukrászda meg marhavagon?

tableno 2015.03.02. 22:16:16

@f123: Ságvári ZSIDÓ volt! Ha elfogják, megölik, akár van nála fegyver, akár nincs. Ráadásul amikor az a törvény, hogy fegyvertelen nőket és gyerekeket meg kell ölni, akkor TISZTESSÉGES ember fegyvert fog és harcol! Ennyi!

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:16:40

@TG69:
Néhány dolgot mintha kihagytál volna: fegyveres konspiráció, az állam elleni erőszakos fegyveres puccs tervezése, lövöldözés nyilvános helyen, gyilkosság, stb...
Egyrészt nem a wikepedia-ról kellene tájékozódni, másrészt a történelem hamisítással az elvtársaid már sokat próbálkoztak..., ennél jobb módszerrel is!!!

f123 2015.03.02. 22:19:51

@Karipapa01: Hú ez kezd zavarossá válni... Iszogatsz írás közben? Hogy jön ide még a halálbüntetés? Ságvári egy bűnöző volt, aki rálőtt az intézkedő csendőrökre pont. Mit nem lehet ezen érteni...

Karipapa01 2015.03.02. 22:20:34

@Geszler Herrmann: "Néhány dolgot mintha kihagytál volna: fegyveres konspiráció, az állam elleni erőszakos fegyveres puccs tervezése, lövöldözés nyilvános helyen, gyilkosság"
Na mi van Hermann? te miből tájékozódtál? :D

tableno 2015.03.02. 22:21:36

@Geszler Herrmann: az akkori nyilas bábállam ellen harcolni hőstett és hazafias cselekedet volt. Nem csak kommunisták tették meg amúgy, ott volt például a vérjobboldali Bajcsy-Zsilinszky Endre is.

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:23:22

@tableno:
Egyrészt Ságvári nem volt tisztességes ember, másrészt pont az ő elvtársai gyilkoltak nőket és gyerekeket néhány hónap múlva Budapesten, ő ezt akarta előkészíteni. A bejelentett nemi erőszak száma: 60 000!!!!
Másrészt Ságvárira nem fogtak fegyvert, azt ő rántott fegyvert és megsebesített három csendőrt és megölte a fegyvertelen sofőrt! Ez aztán a hős ellenálló!!!

Két csendőrt 1959-ben kivégeztek, mivel Ságvári nővére bosszúra szomjazott, a bíró ítélet szerint a csendőröknek nem volt joguk megvédeni magukat a lövöldöző Ságvári ellen, mert ő a kommunista ellenállás tagja volt, így bármit megtehetett.

No komment....

f123 2015.03.02. 22:23:38

@tableno: Hú és ezért agyon lehet lőni minden csendőrt. Aha értem.
Nagy hős az aki azért, hogy mentse az irháját másokra lő. Ez ám a hős. Miért kevered a történetbe azt, aminek semmi köze hozzá? Ki lesz a következő példaképed a grúz "forradalmár" Dzsugadvili?

Karipapa01 2015.03.02. 22:24:46

@f123: " Ságvári egy bűnöző volt, aki rálőtt az intézkedő csendőrökre pont. Mit nem lehet ezen érteni... "
Pont azt nem lehet ebből érteni, hogy ha hagyja magát elfogni, a NÉZETEI miatt egyenlő a halálos ítélettel. Neked mit nem lehet ebből érteni? Például Martos Flóra esete:
"1937 márciusában kiengedték, ám a börtönben szerzett gyógyíthatatlan betegségét nem tudta leküzdeni, s egy prágai szanatóriumban hunyt el 1938. december 30-án."
Milyen érdekes...

f123 2015.03.02. 22:25:02

@tableno: Mikor is harcolt Ságvári a nyilasok ellen?

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:25:44

@Karipapa01:
A wikepedia a hülyék és műveletlenek mentsvára.

Mondjuk olvasok és tanulok, több nyelven, tudod egyáltalán mi az kis zug ellenálló?

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:25:46

Ha '44. nyarán német megszállás meg nyilas bábállam volt, akkor vajon megáll Magyarország holokausztban viselt felelőssége?

tableno 2015.03.02. 22:26:30

@Karipapa01: a német megszállás után (a kormány hivatalos történelemértelmezése alapján!) nem létezett legitim magyar állam. Tehát a magyar csendőröknek onnantól nem volt intézkedési jogkörük. Ők ugyanis hazaárulást követtek el, amikor nem tagadták meg a puccsista nyilas bábkormány parancsait.

f123 2015.03.02. 22:26:32

@Karipapa01: Aha, vagyis ha úgy látod, hogy -szerinted-, ha elfognak kivégeznek, mindenkit agyonlőhetsz... Logikus nem.

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:28:12

@tableno:
A nyilas hatalomátvétel október 15-én történt. Legalább ne legyén ennyire hülye...., ha már hülyeségeket írsz!!!
Milyen nyilas bábállam????

Libsi nicktolvaj vagyok Sorostól kapom a Ióvét 2015.03.02. 22:28:19

@Tudományos libsizmus: Jaj, ne izélj már másik énem! Hadd nosztalgiázzak a KISZ táborokról, micsoda homo partik mentek ott! Főképp a KISZ titkárok jeleskedtek!

tableno 2015.03.02. 22:28:54

@Tudományos libsizmus: meg, ugyanis a deportálások Magyarországról egyrészt már a megszállás előtt elkezdődtek, másrészt a megszállás után az állami szervek végrehajtották a megszállók utasításait, ahelyett, hogy ellenálltak voltak. Ezt hívják kollaborációnak.

tableno 2015.03.02. 22:30:06

@Geszler Herrmann: a német megszállás meg március 19-én. Már a Sztójay-kormány sem volt legitim.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:30:53

@Libsi nicktolvaj vagyok Sorostól kapom a Ióvét: Na és ha KISZ titkár voltam? Aztán jártam a rabbimhoz, később emdéefes voltam, aztán polgári körös, most meg Békemenetre járok.

f123 2015.03.02. 22:31:12

@tableno: Lett volna jó kis anarchia, meghaltak volna még egy pár százezren a polgárháborúban. Meg persze mindegyik államban úgy volt, amit megszálltak a németek. Franciaországban sem volt Vichy-állam, Ausztriában is megtagadták a rendőri szervek az együttműködést, Csehszlovákiában is, meg persze Dániában...

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:32:20

@tableno:
"a német megszállás után (a kormány hivatalos történelemértelmezése alapján!) nem létezett legitim magyar állam. "

Ez esetben Magyarország fel van mentve a holokausztban viselt felelősség vádja alól.

Úgy véditek ezt a kis komcsit barátom, hogy közben megfeledkeztek a saját vallásotok legfontosabb dogmájáról. Ügyesek vagytok:)

Néhány nappal ezelőtt pontosan ez történt egy másik blogon is.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:33:02

@Geszler Herrmann: Te faszkalap! Ságvárit már a német megszállás alatt ölték meg. Minek ugacc bele ha nem ismered a történelmet?

tableno 2015.03.02. 22:34:07

@f123: természetesen más európai országokban is voltak kollaboránsok. A háború után őket is megbüntették. És azóta sem jut senkinek eszébe mentegetni őket.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:34:27

@Tudományos Iibsizmus:
Baszod, te már megint magaddal beszélgetsz. Ha te normális vagy öcsém, megeszem a cipőmet a Hősök terén, mint Csintalan.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:34:32

@tableno: Az hogy a magyar hatóságok, a magyar csendőrség gyűjtötte össze a zsidókat, abban ártatlan a magyar hatóság.

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:35:00

@tableno:
De te nyilas bábállamról beszéltél. Nem működött a wikepedia? Rájöttél hogy hülyeséget írtál, de jó kutyaként tovább acsarogsz?
NA további jó gyűlölködést és lelkes wikepediazást a kis vörösproliknak..., előre a munka és az ÁVH útján.

tableno 2015.03.02. 22:35:20

@Tudományos libsizmus: épp az előbb montam, hogy Magyarországon a holokauszt NEM a német megszállással kezdődött.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:35:50

@Tudományos libsizmus: Picsába, mindig összekeverem magam. Ez olyan amikor a KISZ tagkönyvemet vittem az emdéefes helyett.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:37:19

@Geszler Herrmann: Egy megszállt ország kormánya nem bábállam? Te ennyire hülyének születtél?

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:37:19

@Tudományos Iibsizmus:
NA végre ez is előjött...
A zsidóság összegyűjtésnek az első fázisát az országos zsidó tanács végezte el, őket mért nem kéred számon?

tableno 2015.03.02. 22:37:45

@Tudományos libsizmus: például az "idegenrendészeti eljárással" meg a munkaszolgálattal.

f123 2015.03.02. 22:37:46

@tableno: Az állítás így helyes:
Egyik megszállt államban sem tagadták meg testületileg a hatósági szervek a megszállókkal az együttműködést, amit írtál az utópia. Ságvári nem a magyar szabadságért harcolt.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:39:30

@tableno:
Mit értesz idegenrendészeti eljárás alatt?
A magyar bakát katonának vitték a frontra, a zsidó bakát munkára vitték a frontra. Hol itt a holokauszt?

f123 2015.03.02. 22:40:46

@tableno: Ja és senki nem mentegeti a kollaboránsokat, -egy jelentős részük átállt egyébként utána a kommunistákhoz- de érdemes a realitás talaján mozogva szemlélni a világot...

tableno 2015.03.02. 22:41:02

@f123: tévedés. Volt, ahol megtagadták. Emigráns kormányok alakultak, szabotálták a zsidók begyüjtését, stb. Persze voltak mindenhol kollaboránsok is. A különbség, hogy máshol nem próbálják rehabilitálni őket, mint nálunk.

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:41:39

@Tudományos Iibsizmus:

Szerencsétlen hülye volt az aki a világraszart te gyilkosok útja...
Hülyeséget írsz, de nem engedsz..., hanem acsarogsz, okoskodsz...

Még egyszer hogy te is megértsd: a nyilas hatalomátvétel később volt!

Kényszer hatására pedig nem csak a zsidóság engedett...

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:42:42

@Tudományos libsizmus: Tanulj történelmet, KiSZ titkár!

A holokauszt előszobája vagy idegenrendészeti eljárás?
2014-01-18Orbán-kormányholokausztmásodik_világháborútörténelem
Vihart kavart Szakály Sándor. A történész, akit a kormány nemrég nevezett ki az újonnan alakult Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójává, az MTI-nek nyilatkozott.

Egyebek mellett kitért arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkijba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról. Véleménye szerint azonban ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki.

Amikor kiderült, hogy sokakat közülük meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter lehetővé tette a visszatérést Magyarországra. Az úgynevezett „rendezetlen állampolgárságú” zsidókat a magyar hatóságok 1941 nyarán hurcolták el Kárpátaljára. A mintegy 18 ezer ember többsége soha nem tért vissza. A németek által megszállt területen nagy részüket Kamenyec-Podolszkijnál lemészárolták.

tableno 2015.03.02. 22:43:13

@Tudományos libsizmus: idegenrendészeti eljárás: Kamenyeck-Podolszk. Munkaszolgálat: mozgó megsemmisítő tábor. Ja, és a zsidó miért nem lehetett fegyveres katona? Mert az I VH-ban érdekes módon még lehettek.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:43:32

@Geszler Herrmann: De bazdmeg te nagyon hülye! A német megszállás meg előbb!

f123 2015.03.02. 22:44:15

@tableno: Testületileg? Hol? Kik? Mikor? Ki mentegeti őket? Árnyékra vetődsz koma, nem tűnik fel, hogy nincs a sarokban sárkány?

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:44:15

@f123: Hogy nem a magyar szabadságért harcolt.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.02. 22:44:53

@f123: Csak sok hülye. Köztük te is.

Geszler Herrmann 2015.03.02. 22:46:00

@Tudományos Iibsizmus:
Akkor mért nyilas bábállamról írsz?
Olvasd már legalább vissza a saját írásodat. Pár sorral feljebb....

tableno 2015.03.02. 22:47:01

@f123: Charles de Gaulle neve mond valamit? Hát a dán zsidómentő akcióé? Londoni lengyel emigráns kormány?

f123 2015.03.02. 22:48:38

@Tudományos Iibsizmus: Miért szerinted, hogyan harcolt a magyar szabadságért? Hidakat robbantott, hogy akadályozza a csapat mozgásokat? Információt gyűjtött és azt eljuttatta a szövetséges hatalmaknak? Esetleg zsidókat bújtatott? Nem rálőtt a csendőrökre, akik le akarták tartóztatni. Ez lenne a magyar szabadságért való harc? A viszkis rabló meg azért rabolt, hogy a bankokat büntesse, ugye? Nem a lóvéért...

f123 2015.03.02. 22:50:00

@Tudományos Iibsizmus: Sajnos, ha az ember lemegy a csatornába akkor patkánnyal találkozik, lám én is így jártam.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:50:45

@tableno:
Kamenyeck-Podolszk:
A magyar hatóságok idegenrendészeti eljárás keretében visszaküldték Galíciába az illegálisan Magyarországon tartózkodó zsidókat, ahogy ez ilyenkor szokás. A kitoloncolást leállították, amikor a magyar hatóságok értesültek róla, hogy a németek mit tesznek velük.

Munkaszolgálat:
Nos hát az a mozgó megsemmisítő tábor azért költői túlzás. A Don-kanyarban megesett, hogy zsidó munkaszolgálatosok fegyvert kértek és részt vettek a harcokban. Nyilván azért, mert ők maguk is mozgó megsemmisítő tábort láttak maguk körül.

Valaki más is felhívta már a figyelmet: nem a wikipédiából kell informálódni.

tableno 2015.03.02. 22:52:45

@Tudományos libsizmus: ja, persze. Radnóti is saját magát lőtte hátba.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 22:53:38

@Tudományos Iibsizmus:
A második számú apádat mikor baszod meg, libsi gané? Van pofád bazdmeg az ellopott nickemmel jönni? A leprás kurva második számú apádat.

f123 2015.03.02. 22:55:04

@tableno: Olvasd már vissza mit írtál! Nem az emigráns kormányokról és a különféle ellenállásokról írtál, hanem arról, hogy a csendőrségnek meg kellett volna tagadnia testületileg a -későbbi- nyilas karhatalommal való együttműködést. Arra mondjál példát, ahol testületileg megtagadta valamelyik ország karhatalmi szerve az együttműködést a megszállókkal.

f123 2015.03.02. 22:56:06

@tableno: Egyébként meg magyarázd már meg, hogy mi köze van ennek Ságvárihoz?

tableno 2015.03.02. 23:02:13

@f123: az, hogy Ságvári az akkori cselekedetei alapján nem tekinthető köztörvényes bűnözőnek. Ahogy a franciák sem tekintik bűnözőnek a Vichy-kormány ellen harcoló ellenállókat, pedig azok is öltek (francia) csendőröket.

Jean Sol Partre 2015.03.02. 23:03:16

Ságvárit konkrétan leszarom, de a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjai inkább kussoljanak szép csendben, ha már az ügynököket olyan jól takargatják.

Karipapa01 2015.03.02. 23:04:47

Na mindegy gyerekek! Egy dolog, ami tény és való: Ságvárinak köze nem volt a kommunista terrorhoz! Korai halála miatt meg sem ismerhette, hogy mi az. Egy viszont biztos: a Horthy-rendszer áldozatává vált a nézetei miatt és ha azt túlélte volna, a Szállasi-rendszer úgyis végzett volna vele. És ha az nem, akkor a Rákosi-rendszer biztosan. Én nem találok benne kivetni valót, ellenzéki volt, mint most pl. Vona, vagy Schiffer, vagy valaki a csapatukból. Ami tény, hogy ellenezte a háborút. Az pedig, hogy utólag kommunista hőst csináltak belőle lehet, hogy neki sem tetszene, nem tudni. Főként Rákosi nemzetdúlása után. Sajnálatos módon ilyesmi bármelyikünkkel, bármikor megtörténhet. Mindig azok írják a történelmet, akik hatalmon vannak :(

f123 2015.03.02. 23:12:12

@tableno: Tehát Ságvári azért hős, mert ràlőtt az intézkedő csendőrökre, mint ahogy bármelyik más menekülő bűnöző. Gondolom szerinted a Franciaországban mindenkit kitüntettek, aki a Vichy Franciaoszág területén agyonlőtt egy csendőrt. Hát segítek, sajnos nem így volt. Azokat elítelték vagy kivégezték. Nem azért mert kommunisták voltak és nem is azért mert zsidók, hanem azért, mert egyszerű bűnözők voltak. Ha legalább németekre v katonákra lőtt volna...

alien 2015.03.02. 23:16:05

@kacsapuszi: na ezt akartam leírni csak nem tudtam ilyen szepen. Lehet átneveznék de hogy ok akarjak mi nem.
Pl en szeretnek vasárnap boltba menni.

Tudományos libsizmus 2015.03.02. 23:16:12

@f123:
Érdekes dolgok ezek.

Például annak idején az NSZK-ban minden esetben eljárás indult, ha egy keletnémet menekült fegyvert használva tört át a határon. Ha az áttörés során pl. lelőttek egy keletnémet határőrt, az arcot Nyugat-Németországban lecsukták emberölésért.

Jó, tudom, semmi köze a témához.

Bell & Sebastian 2015.03.02. 23:23:59

A MANCS erre jutott: magyarnarancs.hu/belpol/melyik_az_igazi_-_sagvari_endre_elete_es_utoelete-65447

"Lehet-e antifasiszta hősként tisztelni egy kommunistát?"
/Lehetni éppen lehet, ha valakinek erre van gusztusa, csak a végletes leegyszerűsítés a nazi-partizán sablonra éppenséggel nem vall differenciált gondolkodásra./

Tehát: nagyjából annyi az értelme a Spitzer gyerek ügyködésének, hogy fegyveres, antifasiszta ellenállást szervezett és fegyverrel ellenállt a fasisztáknak.

Az antifák szemében ez érték, amiért nem szabad kilökni a nemzeti panteonból. Ha belegondolunk abba, hogy kifogja az aranyhalat és teljesül a kívánsága, menekülés közbeni hátba lövése után azonnal kitör az általános kommunizmus, akkor mi van? Érdeklődés hiányában elmaradnak a deportálások oda és vissza?

Móriczka esete a szado-mazo erotikával.

Béke poraira, a kételkedéshez fűződő jog sokkal fontosabb a (hamis) bizonyosság délibábjánál, el kéne felejteni minden terroristát / felforgatót, Bar-Kochbától Simon Elliot -ig, ezért legyen mondjuk Laci Betyár Gimnázium Bunyós Pityu Általános Iskolájának Cinka Panna Óvodája.

Rendszer semleges, fiktív, politikailag korrekt, modern, tükrözi a közízlést és a jövőbe, azaz lefelé mutató.

tableno 2015.03.02. 23:28:11

@f123: Ságvári egyetlen "bűne" az volt, hogy a náci kollaboráns kormány ellen szervezkedett. És igen, az ilyeneket Franciaországban máig hősnek tekintik. Akkor is, ha kommunisták voltak.

Bell & Sebastian 2015.03.02. 23:32:12

@tableno: Bölcs akkor maradtál volna, ha meg sem szólalsz. De így antifasiszta lettél, az is valami.

Bambano 2015.03.02. 23:43:11

bizonyos fokig érintve érzem magam, mint volt Földesista diák, a gimim ugyanezt a kanosszát járta, mint a Ságvári.

Először is nekem a Földes az a Földes, mint épület, mint gimi és nem egy volt szoci tanítóról elnevezett intézmény. Fikarcnyit sem érdekelt, kiről nevezték el. Ha bárhol kimondtam, hogy Földes, mindenhol tudták, hogy az ország második-harmadik legjobb gimije és pontosan tudták, hova tegyék. Lehetett volna az n+800. szécsényi gimi, akkor lehetett volna folyton magyarázkodni, hogy nem, nem a bivalybasznádi szécsényi, hanem a miskolci, amit régen földesnek hívtak. Ahogy anno a vitában magyarázták: a Földes már márkanév, nem egy tanár neve.

A másik probléma, amibe unos-untalan belefutok, hogy miért érzik szimattatyós romkocsmázó bölcsészek, hogy nekik mindig mindenbe bele kell ugatni? Oké, elmondtad a véleményedet, hogy nem jó a Földes, meghallgattuk, de ennyi. El lehet dugulni, senkit nem érdekel, hogy te ott Pesten nagy szorulás közben akarsz valamit szülni, és nem fog kiderülni, hogy csak szétdurrantottad a perem alatt vagy valami értékelhetőt sikerült. A demokratikus önrendelkezési jog része, hogy Önrendelkezik, nem pedig központilag.

Harmadrészt meg a magam részéről semmilyen ilyen témájú erőlködést nem tudok elfogadni olyan bandától, aki ennyire nyomja a horti meg a wass kultuszt (nemecsek effektus). Egyszerűen felfoghatatlan, hogy egy náci bérencet ennyire nyomasson a mostani központi cenzus.

Mindig azt érzem, hogy azok, akik mostanában nyeregben érzik magukat, úgy gondolják, hogy mindenkinek meg kell csinálnia a maga fülkeforradalmát. Pár embernek úgy hozta a sors, hogy komolyabb pozíciót kapott, és valódi döntési jogköre van, a többségnek meg nem jutott semmi, és ez irritálja. Így azután mindenféle helyi kérdésekben erőlteti a hülyeségét a népre, mert rosszul alszik attól, hogy ő még nem csinált semmi eget rengetőt. Pedig néha a csendbenmaradás nagyobb tett, mint a hülyeség forszírozása.

Csak az az egy ad némi reményt, hogy a helyi közösségeknek már többször sikerült beletenyerelni az ilyen átnevezgetős mániába, és elhajtották a rákba az ilyen ötletelőket.

Bell & Sebastian 2015.03.02. 23:58:40

@Bambano: Ez egy magángimnázium, hogy azt csinál, amit csak akar?

Földes Ferenc azért kevésbé gáz, mint ez a lövöldöző Harrypotter. Attól, hogy MUSZ -os volt még lehetett rendes ember.

Bell & Sebastian 2015.03.03. 00:00:25

Ságvári még az sem volt, nettó lógós volt.

Tiborpapa 2015.03.03. 00:03:18

@Bambano: Megragadtad a lényeget. A többi csak maszlag.

Bambano 2015.03.03. 00:09:20

@Bell & Sebastian: az már önmagában gáz, az ilyen rózsikafélék bűne, hogy bárkiben is felmerül: egy gimi nem önálló.

Bloodscalp 2015.03.03. 00:13:31

@Jean Sol Partre: nálad a lényeg. Nincsennek abban a szituban hogy megmondják a frankót a témában, mégis 200 komment lepörgött már hogy ságvári menő/nem menő.

Geszler Herrmann 2015.03.03. 00:13:55

@tableno:
Ságvári nem önvédelmi helyzetben gyilkolt, egy sofőrt a csendőröket csak megsebesítette. Az ilyeneket Franciaországban nem tekintették ellenállónak.
Az ellenállásnak megvannak a követelményei, Ságvári nem tett semmi olyasmit amivel ebbe a kategóriába tartozna, csak szimpla gyilkos volt. Nem robbantott hidat, nem szerzet titkos információt, csak konspirált... és gyilkolt. Mellesleg nem tűnik fel, hogy jellegzetes vonásai ellenére 1944. júliusáig grasszált szabadon? Hol voltak a gonosz csendőrök és a minden behálózó nyilas házmesterek? Nem gyűjtötték be az első vagy a második zsidó törvény idején? Egyetemet végezhetett? Szabadon járkálhatott?

Erő e-meló 2015.03.03. 00:18:31

@Bambano:
Megkérdeztek téged a Földesben hogy akarod-e azt a nevet? Vagy megszavaztatták a Ságvárisokat hogy akarják-e hogy egy kommunista stukkerhős nevét látni a mbizonyítványuk címlapján?

Persze hogy nem kérdezte meg seni. Akkor meg miféle önrendelkezésről beszélsz? A helyi közösség mint olyan nem létezik, ha létezne soha nem is neveznek el iskolát Ságváriról Szegeden, ahol soha nem is járt

Erő e-meló 2015.03.03. 00:25:33

@tableno:
Ságvári egy szovjet kollaboráns volt, aki saját hibájából nem érte meg, hogy független párttitkár, rendőrfőnök vagy minisztériumi főgóré legyen belőle

Ha megéri, a Rákosi rendszer levitézlett, de utódaiban máig befolyásos, alakját szidnánk a személyében

Bambano 2015.03.03. 00:25:44

@Erő e-meló: amikor kitöltöttem a felvételi lapomat, akkor bizonyos értelmezésben meg lettem kérdezve, hogy akarok-e földes nevű iskolába járni.

majd amikor beindult ez az átnevezési őrület, akkor elkezdtek tolni egy új nevet, mire szépen összeállt az általad nem létezőnek titulált helyi közösség, és megakadályozta.

Szerintem az egy marhaság, hogy nem létezik a helyi közösség, és ennek ellenére nem tudták átnevezni. Egy nem létező entitás nem akadályozott volna meg egy ilyen húzást.

Bambano 2015.03.03. 00:27:39

@Erő e-meló: még annyit: azt kellene megérteni az átnevezőbajnokoknak, hogy a mai embernek már régen nem azt jelenti a név, mint anno. Ha nekik azt mondod, hogy Ságvári, nem azt fogják gondolni, hogy egy komcsi hős/antihős, akiről elneveztek egy gimnáziumot, hanem azt, hogy az egy gimnázium. és ha elkezded magyarázni, hogy volt ilyen nevű valaki, rád fognak nézni nagy kerek szemekkel, hogy téééényleg?

Erő e-meló 2015.03.03. 00:45:20

@Bambano:
Kétlem hogy a suli neve alapján választ valaki. A szülőket az érdekli mennyire jó az oktatás, a gyereket meg legfeljebb az, hogy ne legyen túl messze.

De ha továbbvisszük a logikádat, én a születésemmel beleegyeztem abba, hogy Magyarországot Magyar Népköztársaságnak nevezzék, és hogy az első randimat a Marx térre beszéltem meg akkor ezzel elfogadtam a marxista tanok mindenhatóságát

Erő e-meló 2015.03.03. 00:50:59

@Bambano:
Látom be akarod bizonyítani hogy nem véletlen a nick választásod

Mert úgy egyébként bárki mentálisan épkézláb fiatalt elkezdhet érdekelni, hogy egy konkrét személyről elnevezett intézet ahol tanulok kiről is kapta a nevét?

Pláne Ságvári esetében, akiről számos kommer legenda kering, amiket a - kommerek számára ideális befogadó közeg - gyermeki agy befogadó kapacitására méreteztek

Bell & Sebastian 2015.03.03. 00:57:03

@Bambano: Állami gimnázium önállóságáról még sohasem hallottam. Egyetemiről, egyháziról, alapítványiról annál inkább.

Kissé erőltetett a párhuzamod, ugyanis Földes őselvtárs össze sem hasonlítható táváris Ságvárival - kártékonyságban.

Erő e-meló 2015.03.03. 01:16:01

@Bell & Sebastian:
Az iskolának nyilván megvannak a saját szempontjai egy ilyen ügyben. Ha csak azt veszem, hogy új körpecsétet kell rendelni az új névvel, be kell menni a cégbíróságra és át kell jelenteni az új névre mindent stb. stb. teljesen logikus hogy minden névváltoztatást ellenezni fog. És akkor még nem is beszéltem a brandról, amit át kell vinni az új névre

Országos szinten meg ki nem szarja le hogy mit kezdenek a nyomdából már megrendelt régi papírjaikkal. Itt már az a kérdés,hogy véget ért-e a bolsevik korszak vagy még mindig ugyanott vagyunk magunktól, mint voltunk annak idején szovjet "segítséggel"

Bambano 2015.03.03. 01:42:11

@Erő e-meló: funkcionális analfabéták kedvéért: nem elfogadod a marxista tanok mindenhatóságát, hanem teszel az egészre nagyívben, hogy mások mit hablatyolnak a marxista tanokról.

"Itt már az a kérdés,hogy véget ért-e a bolsevik korszak vagy még mindig ugyanott vagyunk magunktól, mint voltunk annak idején szovjet "segítséggel"": nyilván nem ér véget a bolsevik korszak mindaddig, amíg:
1. a jobb oldali széken helyet foglaló komcsik nem fejezik be a téma melegentartását (mert az átlagembert már nagyon régen nem érdeki, hogy mi volt 25 éve, az átlagembert az érdekli, hogyha ma fizetést kapott, mi lesz belőle hónap végéig).
2. a bolsi korszak akkor fog véget érni, ha a komcsi alkotmány kidobása (amit akár helyes tettnek is lehetne nevezni), nem ugyanaz a komcsi írta volna az új alaptörvényt, mint aki a régi kidobottat faragta éveken át.

Mert ha a jobboldalnak szúrja a szemét a komcsi alkotmány, ezért kidobják, akkor ne ugyanolyan komcsi alkotmányt írassanak helyette, mert az nem elegáns.

@Bell & Sebastian: fülészeti probléma lesz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 05:47:13

Ez a kommentsor pazarul bizarr!

A sztálinista Ságvári elvtárs, aki, ha módja van rá, faji és felekezeti hovatartozásra tekintet nélkül úgy küldött volna mindenkit gajdecba, aki a nagy eszmének útjába került, hogy pislantani sem lett volna módja, hogyan változik egyik percről a másikra zsidó mártírrá és a progresszív polgári ellenállás szimbólumává, csak mert a politikai ellenoldal nem preferálja az emlékét --- ez már az aljasságnak egy olyan szintje, amely számomra nemhogy értelmezhetetlen, de fölfoghatatlan is.

Virág et. 2015.03.03. 07:30:02

Azért a kurzusnak sem ártana helyretenni egy-két dolgot. Ha a kurzuskiszolgálók szerint Ságvári az már szinte = Sztálin, de legalábbis Rákosi vagy Péter Gábor és a szegény csendőrök, akik végül lelőtték, azok csak a dolgukat végezték, mert egy ilyen pártot ugye ma is üldözni kéne (egy olyat is, amelyik akkor, a lelövés pillanatában épp a csúcson volt, de ezt most hagyjuk is), akkor mi a helyzet az Alaptörvény preambulumával? meg a 44 tavaszán elveszített függetlenséggel? Kiket is lőtt le Ságvári? Szegény, dolgukat végző csendőröket vagy a megszálló német rezsim kollaboránsait, hazaárulókat? Most melyik a kánon a Fidesz-biblia szerint? Vagy - mint minden másban - ahogy épp a szél fúj? Le kéne már cserélni a narancsot egy nyomorult szélkakasra, az aztán tényleg jobban leírná az egész gittegyletet, amit a pártotok jelent.

Ságvári meg kommunista volt. Ennek ellenére felelőssé tenni olyan dolgokért, amelyeket meg sem ért, meg sem érhetett, nem hogy alakított volna, az nevetséges és szánalmas.

Az ilyen: @bbjnick: okoskodások, meg csak akkor érnek valamit, ha a megalkotójuk be is mutatja a kristálygömböt, amivel az alternatív jövőbe látott. Mert bizony annak is ugyanekkora lett volna az esélye, hogy ha nem hal meg Ságvári és a háború után a kiépülő kommunista terrort megtapasztalja, akkor szakít a korábbi elveivel és akár mártírhalált is hal. Nem ő volt az egyetlen ilyen személy és ez is csak olyan céltalan agyalás, mint a többi.

Ha a kérdés az lenne, hogy ma nevezzünk-e el valamit Ságváriról, akkor a válaszom a határozott nem lenne. Van nála érdemesebb személy is erre. Ha a kérdés az (és ez a kérdés), hogy egy meglévő intézmény nevezzünk-e át, főleg az érintettek (diákok, tanárok) aktív tiltakozása ellenére, erőszakkal, akkor a válaszom megint nem. Ságvári lehet, hogy nem volt hős, de nem is volt az a sztálini kaliberű gazember, akinek itt próbálják beállítani. Kiemelni nem szükséges, de büntetni is felesleges.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 08:12:50

@Virág et.:

Ki volt Ságvári?

"(...)

A Komintern 1940 januárjában határozatot hozott „a belföldi pártvezetés megteremtésére”. A feladat végrehajtására Kulich Gyula, Rózsa Ferenc és Schönherz Zoltán kaptak megbízást.

(...)

A Komintern V. B. személyi segítséget is nyújtott a teendőkhöz, és Schönherz Zoltánt, továbbá a szintén szlovákiai Skolnyik Józsefet és Szekeres Sándort Magyarországra küldte. Ők 1940 őszén érkeztek meg, s első lépésként még decemberben létrehozták a KMP Titkárságát. 1941 januárjában Rózsa Ferenc és Gács László, majd később Tóth Mihály bevonásával megalakult a KMP Központi Bizottsága. 1919 óta első ízben került sor arra, hogy Magyarországon alakult meg, Budapesten dolgozott és nem külföldről irányított a párt Központi Bizottsága. Néhány hónapig még kapcsolat állott fenn a Kominternnel és a párt képviselőjeként – a Horthy-rendszer börtönéből 1940-ben szabaduló és a Szovjetunióba távozó – Rákosi Mátyással. 1941 nyarán azonban minden összeköttetés megszakadt, s csak 1944. októberben teremtődött meg újra, amikor a felszabadított területre érkeztek a Szovjetunióban dolgozó magyar kommunisták.

A pártmunka folyamatossága

A Központi Bizottság azonban ennek ellenére folyamatosan biztosítani tudta a pártmunka vezetését. A területi szervek közül a legjelentősebb a Budapesti Területi Bizottság, amelynek politikai titkára Schönherz Zoltán, szervező titkára pedig Gács László volt, tagjai között volt Kádár János, Erdős László és Orbán László. A szociáldemokrata szervezetekben dolgozó ifjúmunkásokat Ságvári Endre, az OIB új titkára irányította. (...)

(...)"

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/historia/79-04/ch05.html

Alick 2015.03.03. 08:17:58

@Tudományos libsizmus: nem nyírt ki senkit (hacsak nem a barikádokon, harc közben), de a fegyveres szervezkedés odaát is legalább Guantanamo-t ér manapság, nemhogy nálunk a ruszki tankok bevonulása után...

Erő e-meló 2015.03.03. 08:18:14

@bbjnick:
"- ez már az aljasságnak egy olyan szintje, amely számomra nemhogy értelmezhetetlen, de fölfoghatatlan is."

Mi ebben a meglepő? Hiszen maga a Párt hirdette fennhangon:

"KIMSZ-esek vágtak
Hajdan e tájnak
Élükön Ságvári járt

Hősies tettre
Harcra nevelte
Őket a lángszavú Párt
Védte őket a lángszavú Párt"

Akik Ságvárit védik, a Párt utasítását hajtják végre

Hogy melyik pártét? Hát az egyetlenét, aminek joga volt létezni a Ságvári-félék szerint

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 08:24:56

@Erő e-meló:

No, ezért kell az új bort új tömlőbe tölteni!

Erő e-meló 2015.03.03. 08:27:05

@Virág et.:
Virág elvtárs, te legalább nem titkolod a hovatartozásod. Az más kérdés, hogy megkerülő érvelést használsz, ahelyett, hogy nyíltan kiállnál és megmondanád: je suis Ccmmunist. Ságvári pedig az elvtársam volt, nem engedek a nevéből, nem engedek az eszméimből

A kommerek most is ugyanolyanok, mint voltak mindig. Egy zártkörű szekta, akik imádják a mozgalom fülledt légkörét, és igyekeznek minél több gyanútlant a saját ügyük szolgálatába állítani

Virág et. 2015.03.03. 08:38:25

@bbjnick: Ezzel mit akarsz mondani? Hogy Ságvári komcsi volt? Igen, az volt. Mintha le is írtam volna ugyanezekkel a szavakkal. Vagy azt szeretnéd alátámasztani, amit te fantáziáltál feljebb? Hogy is szoktad mondani? Most már csak fecsegsz összevissza.

@Erő e-meló: Ha neked ebből ennyit sikerül leszűrnöd, akkor az azért elég sokat elmond a szövegértési képességeidről. De ez legyen a te bajod.

Azért feldobok egy gondolatkísérletet, csak úgy játékból. Nagy Imre. Honnan indult, mi lett belőle, hogyan emlékezünk ma rá. Azt állítani, hogy Ságvári inkább Rákosi lett volna, mint Nagy Imre ugyanúgy értelmetlen, mint fordítva. Ságvári nem volt hős, de nem is volt Péter Gábor szintű gazember. Nem is lehetett egyik sem, mivel meghalt.

Budapestről történő átnevezgetések helyett meg ilyen esetben az érintetteket kéne megkérdezni vagy megnépszavaztatni a helyieket. Döntsék el ők.

Erő e-meló 2015.03.03. 08:46:07

@Bambano:
" nem elfogadod a marxista tanok mindenhatóságát, hanem teszel az egészre nagyívben, hogy mások mit hablatyolnak a marxista tanokról."

Nem hinném hogy kötelező bambának lenni

Én még abba a rendszerbe születtem, amikor nem az volt a luxus hogy a zember buta,, hanem gondolkodni és pláne kimondani amit a zember gondol, az volt a nagy luxus

Most is ugyanaz a véleményem a marxizmusról, ami az akkori benyomásom: egy szektás megváltóeszme, amit valakik kitalálták valaki másoknak. A marxizmusnak tehát már alapjaiban benne van az átverés, amit tabukkal védtek - és védenek most is - a lelepleződéstől

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 08:53:18

@Virág et.:

Ságvári nem (egy) komcsi volt, hanem a Kommintern által Moszkvából küldött vezetők által irányított Kommunisták Magyarországi Pártjának egyik központi figurája, az Országos Ifjúsági Bizottság titkára. Az, hogy a ma Magyarországán gimnázium viseli a nevét épp oly abszurd, mintha, mondjuk, a Hungarista Ifjúsági Légió titkárának nevét viselné, ma Magyarországon, egy oktatási intézmény.

Pelso.. 2015.03.03. 08:54:37

@bbjnick: Mi lenne az új bor, s kik a borászok?

Erő e-meló 2015.03.03. 08:55:36

@Virág et.:
Hogy mi lett volna Ságváriból, ha megéri a szovjet "felszabadítást", és utána elfoglalja méltó helyét a Rákosi féle pártállami apparátusban?

Érdekes kérdés, amire persze csak tippelni lehet a választ

Én semmi jelét nem látom annak, hogy Ságváriban hasonló nemzeti érzelmek lettek volna, mint Nagy Imrében. Részben ezért is gondolom, hogy nem lógott volna ki a sorból hozzá hasonló módon

Hogy aztán a Párt melyik klikkjéhez csatlakozott volna, hogyan élte volna túl a Rajkkal tetőző belső tisztogatást, nehéz volna megmondani. De mivel fürge észjárású és erőszakos személyiség volt, nagy karrier várt volna rá az akkori pártéletben, ezt szinte biztosra veszem

Erő e-meló 2015.03.03. 09:09:51

@bbjnick:
A hungarizmus csak részben állítható párhuzamba, mert a német nácikkal is szemben állt sok tekintetben. Inkább csak a helyzet kényszerűségből fakadóan nevezte ki a "náci Komintern" Szálasit nemzetvezetőnek, és a nézetkülönbségek nem sokat nyomtak a latban az adott háborús körülmények között

Ezért inkább Veesenmayer, a náci helytartó lenne az igazi párhuzam Ságvári nevével

de.wikipedia.org/wiki/Edmund_Veesenmayer

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 09:10:03

@Pelso..:

Én úgy tudtam, hogy 1989-1990-ben a kommunista pártállami irányítást demokratikus működésre cseréltük. Vagy csak én értettem félre valamit?

F. A. Hayek 2015.03.03. 09:10:15

@bbjnick: Tegyük hozzá, hogy ebben a minőségében csak a sztálini Szovjetunió meghosszabbított karja lehetett. Moszkvában kizárólag a totális diktatúra iránt elkötelezett, a vérontást megfelelő eszköznek tartó (esetleg a belső leszámolásokban már bizonyított) híveket neveztek ki ilyen tisztségekre.

Tehát a mai baloldali aktivisták a sztálini diktatúra kiforrott szereplőjét veszik védelmükbe, nem valami idealista fiatalt.

Pelso.. 2015.03.03. 09:31:50

@bbjnick: Valamely mértékben mindnyájan félre értettünk egy s mást. Ok, nevezzük demokratikus működésnek, amely nálunk sajátos módon nem zárja ki pártállami eszközök bevetését, melyek alakalmazása és mértéke kizárólag a polelit pillanatnyi érdeke szerint történik. Az éppen hatalmi státuszban lévők adott esetben kritikákra az intézményrendszer demokratikus mivoltával reagálnak, de a felszín alatt sok a mocsok.

Bell & Sebastian 2015.03.03. 09:36:28

@Erő e-meló: Na ja, inkább a megszüntetett oskolákon kellene felháborodni, nem egy nyomorult revízión. Mit szóljon az, aki mondjuk a 609 -es számú, ipari szakmunkásképzőben szerzett mezőgazdasági gépszerelő szakmát? Hova akassza a tablót és hol gyűljön össze az osztálytársaival nosztalgiázni?

Ha nincsen már meg az iskolája, menjen a téeszbe vagy az állami gazdaságba, ahol dolgozott?

:)

TG69 2015.03.03. 09:38:36

Sagvari a naci megszallas utan lelott egy nacikat kiszolgalo eroszakszervezet egy tagjat, aki velhetoleg a halalat okozta volna. En is ezt tettem volna a helyeben. Ez nyomatekositja hogy naci patkanynak lenni nem eletbiztositas.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 09:39:36

@Erő e-meló: @F. A. Hayek:

Ságvári, nyilván, nem egy félanalfabéta hülyegyerek volt, überértelmiségi családból származott, maga is jogászvégzettségű volt, egyetemista korától nyakig benne volt a mozgalmászkodásban, a harmincas években ült is akciózás miatt (megrongáltak egy nyilasszékházat), pontosan tisztában volt vele, hogy minek a szolgálatára szegődött --- ha nem lett volna meggyőződéses kommunista, akinek az eszme mindenek felett, nem lett (nem lehetett) volna ott és az, aki volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 09:47:10

@TG69:

Fantáziálgatsz, b_zikám?! Te még arra sem vagy képes, hogy ékezetes betűket használj, nemhogy arra, hogy egy rendőrt lelőj, b_'z'ki!:-D

TG69 2015.03.03. 09:49:08

@bbjnick: Igazad van, fokossal kellett volna szétverni a fejét :). Mi van nem bírod a feszkót nácikám :).

Bell & Sebastian 2015.03.03. 09:55:02

@TG69: Ez most komoly, mert viccnek elég gyenge. A gyógyegered egy lógós volt. Úgy kell rá tekinteni, mint civil ruhás, szovjet diverzánsra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 09:59:25

@TG69: @Bell & Sebastian:

Mondjuk ki! Ságvári egy hazaáruló volt.

Erő e-meló 2015.03.03. 10:07:15

@TG69:
Butaság amit írsz, felteszem tudatlanságból

Ságvári a gépkocsivezetőt lőtte hasba, aki később belehalt a sérülésbe

Az intézkedő csendőrök közül egyik se volt náci. Aki a halálos lövést Ságvárira leadta - miután Ságvári benne "felejtett" a testében egy pisztolygolyót - egy bizonyos Cselényi nevű - korábban a nyilas szervezetek elleni nyomozásra specializálódott detektív volt

Hogy lett volna nyilas, ekkora baromságot

A háború után halálra ítélték Ságvári - egyébként a szolgálati szabályzatnak teljesen megfelelő - lelövése miatt, de mivel nem jött vissza Magyarországra, megúszta élve. Két társát halálra ítélték és 1959-ben kivégezték

TG69 2015.03.03. 10:10:52

@Erő e-meló: Senki nem írta, hogy nyilas lett volna. Amit írtam általános iskolai logikával értelmezhető. Ha nem megy ezután már ne is erőlködj :).

TG69 2015.03.03. 10:15:14

@Bell & Sebastian: Te egy kicsit komolyabb emberke vagy itt, tehát egy kicsit cizelláltabban. Ságvári helyében
a1) Lehet hogy becsinálok és minden társamra rávallok.
a2) Meagdom magad és hősiesen állom amíg sétvernek.
a3) Megvédem magam ahogy tudom.

Amikor azt írom én is azt tettem volna a hlyében, akkor annyit állítok, hogy az ő útját helyeslem, persze hogy akkor ott mit csinálok azt senki nem tudhatja.

Egyébként a ságvárisok (a tanárok + végzettek), nem egy zsákutcás tepelülés alkeszei, hanem a hazai középosztály felső deciliseibe tartozók. A józan ész szerint döntöttek úgy, hogy a a gimnázium maradjon az ami éspedig azért, mert amit Ságvári tett azt példakép értékűnek gondolják. Ezt mondja a józan ész. A többit más mondja :).

TG69 2015.03.03. 10:16:50

@bbjnick: Így van a nácik által megszállt haza árulója. Tökéletesen egyetértek!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 10:26:46

@TG69:

Látom, itt az újabb trollattak!:-D

Erő e-meló 2015.03.03. 10:46:13

@TG69:
Tehát úgy gondolod, Ságvárinak jogában állt lelőni egy személy szerint feddhetelen tisztviselőt?

És ráadásul ezzel olyan fokú elismerést érdemelt ki, hogy példaképnek állítható a fiatalság elé? Olyannyira, hogy szóba sem kerülhet más, nála kevésbé vitatott személyiség neve az iskola névadójaként?

Erő e-meló 2015.03.03. 10:55:23

@TG69:
Ha nem a nácik, akkor jó eséllyel az internácik mogyorózták volna meg Ságvárit a háború után. A kettő között én nem látok akkora nagy különbséget. Se az egyik, se a másik szervezethez tartozók nem méltók rá, hogy közintézmények viseljék a nevüket a mai Magyarországon

TG69 2015.03.03. 10:59:28

@Erő e-meló: Nem csak én gondolom, hanem rengetegen (lsd ságvárisok). Azért mert aki a náci megszállás alatt erőszakszervezetben dolgozik, az az általuk begyűjtött, Gestapónak átadott embereknek halált okozó embertársainkat bizony prvenciós célzattal akár likvidálni is lehet. Ez egy ilyen kemény meló a sofőrnek is a nyomozónak is és a többi megélhetési "nácinak" is. Mondom én is ezt tettem volna Ságvári helyében. Nincs más mondanivalóm ez ügyben ízlelgesd kedvedre.

Erő e-meló 2015.03.03. 11:03:21

@bbjnick:
Érdekes jelenség, hogy akik a Ságvári név ellen vannak, nem a személye miatt, hanem az általa képviselt eszme miatt teszik. A támogatóit viszont - úgy tűnik - jelentős részben a törzsi összetartozás motiválja

A kommunizmus egyfajta pótvallásként volt identitásképző a szekularizált zsidóság számára, mint ahogy manapság a szintén jelentős törzsi vonásokat mutató "liberalizmus"

Erő e-meló 2015.03.03. 11:11:02

@TG69:
Ezek alapján nyilván azzal is egyetértesz, hogy a Ságvári letartóztatására kirendelt nyomozók megérdemelték a háború után a halálbüntetést

Mert ez is benne van a teljes Ságvári történetben, nem lehet megkerülni. A Ságvári halála miatt a jog eszközeivel végrehajtott bosszú - jogi értelemben ártatlan embereken - Ságvári mozgalomban betöltött szerepéből következik

Ahogy a régi mondás tartja: kommunistát csak kommunista ölhet meg büntetlenül

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.03.03. 11:11:17

egy normális világban a ságvári iskola igazgatója, tanárai, ugató kölkei táborban lennének. és az itteni terrorszimpatizáns kommentelőket is elvitték volna az éjjel.

TG69 2015.03.03. 11:16:51

@Erő e-meló: Nem tudom hogy megérdemelték-e, de ez nem is következik belőle. Azt tudom, hogy életveszélyben az ember akár ölhet is. Ha "munkájukkal " tevőlegesen más emberek halálát okozták, akiknek bűnök csak annyi volt, hogy a1) pacifisták a2) szabadságpártiak a3) zsidók a4) demokrácipártiak a5) ellenállók voltak, akkor igen lehetséges, hogy megérdemelték, ha nem akkor vélhetőleg nem.

TG69 2015.03.03. 11:22:39

Ja és akkor evvel a "logikával" 56 hősei is mind gyilkosok voltak. Szánalmas, hogy még itt tartunk...

gyalog.galopp 2015.03.03. 11:25:43

@Erő e-meló:
A mispóche évezredes rutinnal viszi át tagjait az egyik ismusból a másikba, és vissza, akár egyik pillanatról a másikra. Az alakváltás természetesen mindig áldozati szereppel jár.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 11:29:03

@TG69:

Te valami nagyon durva cuccot tolhatsz! Szerinted Ságvári, aki akkor lépett be a kommunista pártba (s lett hamarosan annak vezető tagja), amikor (1940) a Szovjetunió és a náci Németország felosztotta egymás között Lengyelországot, majd a németek --- szovjet gazdasági támogatással --- lerohanták Nyugat-Európát, melyik volt az általad felsoroltak közül? Pacifista, szabadságpárti, demokráciapárti?

TG69 2015.03.03. 11:36:56

@bbjnick: Olvass már el egyszer egy Ságvári életrajzot hülyegyerek...

Pelso.. 2015.03.03. 11:38:50

@bbjnick: Csak nem valami számodra nem tetszőt írtam, jaj.
Mindössze reagáltam, fentebb éles határvonalat állítottál fel a pártállami s a demokratikus (mármint hazai módon) működés között, nyilván időben, eszközökben stb egyaránt. Szerintem meg jelentősek az átfedések, erre utal a sajátos jelző.
Ugyanakkor, a rendszerváltás (nevezzük így) megtörténte nem válasz a kérdésemre bor ügyben, de mindegy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 11:40:50

@TG69:

"Életének nagy fordulata volt, hogy 1940 végén csatlakozott a Kommunisták Magyarországi Pártjához."

Valamint lásd itt: @bbjnick:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 11:45:24

@Pelso..:

1) Mi relevanciája van a halandzsádnak a Ságvári-kérdésben?

2) Annál kimerítőbb és szellemesebb borügyi kommentárt nem is kaphattál volna, mint amivel megtiszteltelek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 11:47:25

@Erő e-meló:

"Érdekes jelenség, hogy akik a Ságvári név ellen vannak, nem a személye miatt, hanem az általa képviselt eszme miatt teszik. A támogatóit viszont - úgy tűnik - jelentős részben a törzsi összetartozás motiválja" --- írod.

Ez legyen az ő problémájuk:-)

TG69 2015.03.03. 12:12:30

@bbjnick: Nalanal sokkal okosabb emberek is valtak kommunistava. Milyen bunt kovetett el az egy nyilasveresen kivul, amit egyebkent Horhty (es Orban) is kivant? Par haboru ellenes tuntetest szervezett...

Pelso.. 2015.03.03. 12:51:00

@bbjnick: Semmilyen. Senki számára sem tiltott, hogy eltérjen a fő témától.

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 13:10:03

@bbjnick:

Akkor lépett be vs. azért (vagy annak ellenére) lépett be?
Ki mit tud(hat)ott akkor?

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 13:14:12

A vita meg már eleve félre van pozícionálva.

Nem az a kérdés, hogy ha ma nevet adnának egy vidéki nagyváros új elitgimnáziumának, akkor legyen-e ez a név a Ságvári.
(Egyébként szerintem ne legyen: Ságvári semmi olyat nem tett, ami ezt indokolná. De most nem ez a kérdés.)

Az a kérdés, hogy ha van egy ilyen létező gimnázium, ezzel a névvel, akkor van-e oka az átnevezésnek? Kiderült valami erről a Ságváriról, ami vállalhatatlanná teszi?
Nem, nem derült ki.
Ellenben a névhez ragaszkodnak azok, akik számára ez ténylegesen jelent is valamit. (Még akkor is, ha helyenként hibás érveléssel teszik azt.)

Akkor meg békén kell hagyni őket és nem felülről, helyettük eldönteni, hogy mi a jó nekik!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 13:43:55

"Az elsõ tanévet 1955. szeptember 1-jén kezdi az új gimnázium az Április 4. útja 1. számú épületben, ahol korábban a szakérettségisek tanfolyama mûködött. (...)

(...)

Az igazgató 1955. július 25-én javaslatot tesz az Oktatásügyi Minisztériumnak, amely szerint Hunyadi Mátyásról vagy Mikszáth Kálmánról szeretnék az iskolát elnevezni. Szeptember 8-i levelében már egészen mást kénytelen ajánlani: Zrínyi, Dózsa, Kossuth, Ságvári, Rózsa Ferenc, Bajcsy-Zsilinszky kerül szóba. A minisztérium szeptember 15-i válaszában a névadást még korainak találja, és továbbra is a semmitmondó "Állami Általános Gimnázium" elnevezést engedélyezi. Dr. Bokor István korábbi javaslatait legalább a szegedi pártbizottsággal próbálja elfogadtatni, s bizonyára nem túl lelkesen szögezi ki végül a "Ságvári Endre Általános Gimnázium"-táblát, az Oktatásügyi Minisztérium '56. január 28-i rendeletére. Áprilisban már a névadó mûsorra készülve pályázatot írnak ki "iskolainduló és tömegdal" szerzésére. A május 20-i ünnepségre Ságvári Ágnest, a névadó húgát is meghívják, õ azonban egyéb elfoglaltsága miatt csak három nap múlva látogat ide. Ekkor tartják az Antal József II. C-s diák által írt "Ságvári induló" õsbemutatóját is.

(...)

A rendszerváltás az iskola cégtábláját sem kímélte. Sorra érkeztek a levelek, föladójuk egy-egy frissen alakult szövetség, vagy éppen névtelen, mind követeli az iskola nevének megváltoztatását. A diákok és tanárok kétszer szavaznak az ügyben, mindig ugyanazzal az eredménnyel: a Ságvári név marad. Az '56-ban még sebtében és fájdalommentesen kicserélt név a 90-es évekre már réges-rég elszakadt eredeti viselõjétõl, az itt végzett nemzedékek a "Ságvári" szó hallatán nem a szemüveges fiatalemberre, hanem a tanárokra, régi barátokra, jó bulikra, hatalmas karókra, megszenvedett ötösökre, izzasztó dolgozatokra, nagy felelésekre, trükkös puskázásokra, osztálykirándulásokra, elsõ vagy sokadik szerelemre gondolnak.

(...)"

www.gyakg.u-szeged.hu/magyar/oldalak/az_iskola_tortenete/

Értjük, ugye? Egy név nem a viselőjét jelenti, hanem azt, ami éppen eszembe jut róla.

Nagyon ideje volna már azt az új bort új tömlőbe tölteni!

TG69 2015.03.03. 13:56:12

@bbjnick: Ez egy teljesen releván magatartás egy politikai/ideológiai támadásra egy ebbe a mocsokban nem megmártózni kívánó közösség részéről. Nyílván azért érvelhetnek így, mert Ságváriban nincs meg Sztálin/Rákosi bűne és nincs benne egy gyilkos bűne sem. Gyilkolni pedig bűn nélkül csak a hősöknek/áldozatoknak szabad.

Jó lesz az óbor is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 14:22:06

@TG69:

Teljesen releváns magatartás volt egy kádárkori elitgimnázium gondosan szelektált tanári karától, hogy féltve elitpozícióját szembement a változásokkal és a diákjaikat is ebbe az irányba próbálták befolyásolni.

Ami pedig Ságvári szerepét illeti: ha Nyírő esetében, akit a székelyek legjelentősebb XX. századi írójuknak tartanak, szempont politikai tevékenysége, akkor Ságvári, egy akkor Magyarországgal hadban álló idegen hatalom, egy gyilkos diktatúra, szolgálatában álló, a diktatúra eszméivel azonosuló diverzáns hazaáruló esetében, akinek csak politikai tevékenysége volt, nem szempont?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 14:24:28

@bbjnick:

akinek csak politikai tevékenysége volt, nem szempont? =akinek csak politikai tevékenysége volt, miért is nem szempont?

Bell & Sebastian 2015.03.03. 14:35:03

@TG69: Hülyének lenni alanyi jog, amit annyit tesz, hogy beszopni a propagandát, váljék egészségedre, mert mi is lenne belőlünk, ha nem jutna ebben az országban minden zsidóra tíz darab filoszemita?

TG69 2015.03.03. 14:54:08

@Bell & Sebastian: Akkor ezt mos megbeszéltük :).

TG69 2015.03.03. 15:03:31

@bbjnick: "diktatúra eszméivel azonosuló diverzáns hazaáruló"

Ez legfeljebb spekuláció eredménye. Nemt tudjuk mit gondolt pontosan, amit elvégzett nyílvános politikai munka az pedig teljesen nyugatkomform volt (békepártiság, ellenállás a nácikkal szemben stbstb). A tengelyhatalmakhoz sodrodó magyar politika akkor sokkal többet ártott az országnak, mint pár száz/ezer illegális KMP tag/vezetőcske. Amikor pedig önvédelemből védekezett az hőssé avatta.

Ez a mi hősünk, kicsi sárga de kb ennyire futotta. Nyirő esetében az irodalomtörténet majd elvégzi a megfelelő feladatát és felemelheti, ha érdemes rá a nagyok közé. Egyelőre nincs olyan tény ami a ststus quot megingatná. Lehet hogy lesz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 15:27:48

@TG69:

"amit elvégzett nyílvános politikai munka az pedig teljesen nyugatkomform volt" --- írod.

Az, hogy kommunista propagandát terjesztett Magyarországon? Szerinted Churchill, Truman vagy Eisenhower mit mondana erre a kijelentésre?:-D

"Amikor pedig önvédelemből védekezett az hőssé avatta." --- írod.

Ha lelövök egy rendőrt, ha az igazoltatni akar, akkor hőssé válok? Nem vagy te teljesen magadnál!

"Ez a mi hősünk, kicsi sárga de kb ennyire futotta." --- írod.

A tiéd, esetleg.

"Egyelőre nincs olyan tény ami a ststus quot megingatná." --- írod.

Miféle "ststus quot"?

TG69 2015.03.03. 15:53:59

@bbjnick: Teljesen hülyékkel nincs kedvem vitatkozni...

gyalog.galopp 2015.03.03. 16:26:02

@TG69:

"Ez a mi hősünk, kicsi sárga de kb ennyire futotta."

Végszónak nem is kell több, legyetek vele boldogok. Nekünk megvannak a nagy fehér hőseink, azokat szertjük a kicsi sárgához semmi közünk.

TG69 2015.03.03. 16:39:21

"Franciaországban a Népfront 1936-os választási győzelmét nem követte munkásforradalom, sőt, a viszonylag erős – de a „burzsoá” normákat immár elfogadó – kommunista párt még attól is megtartóztatta magát, hogy belépjen a kormányba, csak kívülről támogatta szavazatával. Csehszlovákiában, 1935-ben 10 százalékot kapott a kommunista párt, ami nem kevés, de nem is sok. Németországban se tudott a 20 százalék közelébe jutni, amíg voltak szabad választások."

Ja mind sztalinista rohadék volt. Most komolyan kit akartok evvel etetni?

TG69 2015.03.03. 16:45:12

@gyalog.galopp: Miféle ti? Te nem vagy magyar?

Erő e-meló 2015.03.03. 17:06:47

Végül csak nem marad más érv Ságvári mellett, mint az, hogy a miénk, közénk tartozik ... mármint közéjük

Én valahogy kimaradtam ebből, sebaj megvagyok enélkül

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 17:20:36

@TG69:

A Kommunisták Magyarországi Pártját 1939-1940-ben Moszkvából érkezett, a Komintern által "delegált" elvtársak szervezték át- és újjá. Nyilván, semmi közük nem volt a sztálinizmushoz.:-] Ekkor (ezidőtájt) szállta meg a Szovjetunió a német támadás után összeomlott Lengyelország jelentős területeit, a balti kisállamokat, Besszarábiát, Észak-Bukovinát, ekkor támadta meg Finnországot és ekkor támogatta nyersanyagokkal a németek nyugat-európai hadjáratát; és ekkor lépett be a KMP-ba és kapott és vállalt vezető pozíciót a pacifista, szabadságpárti, demokráciapárti Ságvári Endre.:-]

Erő e-meló 2015.03.03. 17:55:29

@bbjnick:
Ennél már csak az nagyobb poén, hogy a pacifista teli tárat lő ki az őt igazoltatni akaró nyomozókra

TG69 2015.03.03. 18:01:04

epa.oszk.hu/00900/00995/00013/pdf/svedl.pdf

"A csendôrnyomozó alosztály a Vezérkari Fônökségnek küldött jelentésében úgy
foglalt állást, hogy Uhrin István, Ságvári Endre és társai a függetlenségi mozgalom propagálásával kimerítették a „hûtlenség bûntettének tényálladéki alkatelemeit”."

" A kollégisták egyengették az együttmûködést Ságvári tábora és a Soli Deo Gloria református diákszövetség között. "

Hát ja így ment ez akkoriban. Tessék már elolvasni milyen "főbenjáró" bűnöket követett el Ságvári...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 18:25:27

@TG69:

A tanulmányt köszönettel elolvasom:-)

Ugyanakkor barátilag megjegyzem, ha te pusztán a PTI-s Múltunkból és (konkrétan) Svéd László tanulmányaiból akarod megismerni a magyar történelmet, nem bizonyos, hogy elfogulatlan képed lesz arról: www.polhist.hu/regi/intezet/index.php?fkod=41&selszerzo=17

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 18:31:59

@bbjnick: "Ságvári, egy akkor Magyarországgal hadban álló idegen hatalom, egy gyilkos diktatúra, szolgálatában álló, a diktatúra eszméivel azonosuló diverzáns hazaáruló"

Tessék már Ságvárit elhelyezni a Sas (nem a Józsi) vs. Gábriel tengelyen, különös tekintettel a '44 március 19-én elveszett szuverenitásra!

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 18:46:46

@bbjnick:

Ja, hogy nem mersz válaszolni.

Mondjuk nem csodálom: ástál magadnak egy szép nagy vermet, beleestél, és azt hiszed, hogy link linkeléssel ki tudod vágni magad.

Az a helyzet, hogy az aktuális "emlékezetpolitika" szerint más szereplő nem volt színen, csak a Sas és Gábriel.

Ha azok, akik Ságvárit lelőtték, a Gábriel csapatban játszottak, akkor Ságvári a Sas-csapat tagja volt, vagyis náci.

Namost, ha szerinted Ságvári náci volt, akkor fel kellene ezt vállalnod.

Ha nem volt náci (nem a Sas-csapatban volt), akkor viszont, legalábbis az aktuális emlékezetpolitika fogalomrendszerében semmi probléma nem lehet vele.

Szar ügy, de ez van.

Erő e-meló 2015.03.03. 18:53:52

@TG69:
A népfrontpolitika, tehát hogy az Európában tevékenykedő kommunistáknak keresni kell a kapcsolatot számukra hasznos egyéb jóhiszemű szervezetekkel, támogatni kell a pacifista mozgalmakat sőt be kell épülni ezekbe, Sztálin hivatalos politikája volt 1936 óta. Így működött ez Magyarországon is, lásd Kádá János Békepártját, ami persze csak egy fedő szervezet volt a kommunistáknak

Hogy mennyire voltak pacifisták maguk a kommerek valójában, azt jól mutatja, hogy jópár elvtársat kinyírtak mert nem méltóztatott támogatni ezt az elterelő hadműveletet. Például Kun Béla megölésének is ez volt a legfőbb oka a bennfentesek szerint

Ságvári viszont engedelmesen végrehajtotta amit a Kominternből diktáltak neki, és nyilván végrehajott volna bármi mást is, amire a Jóska bácsi utasítást ad

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 19:05:36

@Robinzon Kurzor:

Ennél még te is okosabb vagy!:-)

Ságvári egy kommunista diverzáns volt. Arra, azért vagy az ellen agitált, amire utasítást kapott. '40-ben nyilván arról győzte meg az ifjúmunkásokat, hogy miért kell a Szovjetuniónak a náci Németországot támogatnia a kapitalista Nyugat elleni harcban, '44-ben pedig arról, hogy miért kell a Szovjetuniót támogatni a nácik elleni harcban. Ha azt az utasítást kapta volna, hogy a zsidók ellen agitáljon, akkor azt tette volna. Ez így működött. Zsidó mártírt vagy (progresszív) polgári demokrata héroszt gyártani belőle éppoly hazugság, mint például Bajcsy-Zsilinszkyből antifasiszta hőst. (Bajcsy masszív nemzeti radikális volt, nem mellesleg, igen heves vérmérsékletű, ugyanúgy ütött vagy lőtt volna le egy agrárszoci parasztot, egy kommunistát, egy zsidót, bárkit, ha útjába áll, mint ahogy megsorozta a Gestapo-tiszteket. Neki egy kutya volt valamennyi.)

Le kellene szokni a történelemhamisításról! Kevés undorítóbb dolog van. A jelent nem a múltban kellene megpróbálni megnyerni, hanem a mában.

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 19:14:35

@bbjnick:

Már megint mellébeszélsz.

Ha pedig szerinted "a jelent nem a múltban kellene megpróbálni megnyerni, hanem a mában", akkor minek állsz neki te magad hamisítani a történelmet?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 19:20:23

@Robinzon Kurzor:

Ha ilyen szerencsétlenül trollkodsz, azzal csak azt demonstrálod, hogy totálisan vitaképtelen vagy. Úgyhogy, részemről az etetésed befejezve.

TG69 2015.03.03. 19:27:59

@Erő e-meló: Ezt hivjak ideologiai bloffnek. Sagvari kozepvezetokent mi bunt kovethetett el, a megismert tuntetes szervezeseken es szabadsagmozgalmakon tul?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.03. 19:39:54

@TG69:

Ha én holnap tálib propagandát kezdenék terjeszteni és Magyarország afganisztáni jelenléte ellen szerveznék megmozdulásokat, szerinted, meddig tehetném büntetlenül?

gyalog.galopp 2015.03.03. 20:16:44

@TG69:
Hogy magyar vagyok-e? Persze, hogy az, de ha már Ságvárival kapcsolatban teszed fel a kérdést, akkor vele kapcsolatban válaszolok.
Ságvári legnagyobb hőstette az volt , hogy három ártatlan ember halálát okozta.
Mondjuk Horthy kb 100 ezer zsidó életét mentette meg, ez alapján nem lenne illendőbb a Laudert átnevezni Horhyra?
Na jó ezt én se gondolom komolyan, de mégis.

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 20:17:14

@bbjnick:

Pedig nagyon egyszerű kérdést tettem fel.

De rajtad még ez is kifogott... most játszod a sértett primadonnát.

Sebaj.

TG69 2015.03.03. 20:25:16

@bbjnick: De mi mar tudjuk, hogy mit jelent a talib rezsim, egy akkori ifjusagi vezetonek a zart szovjetuniorol nem sok ismerete lehetett. Ez rossz historizacio, teljesen tortenelmietlen. Hihetett egy marxista alapu jobb tarsadalom letezeseben, de ez kb olyan mint ma a zold mozgalmak. Ennyit kellene megerteni.

TG69 2015.03.03. 20:29:17

@gyalog.galopp: Nem lett haborus bunos, es evvel Horthy kihozta a maximumot. En akkor meg tobb "artatlan" rendort/csendort oltem volna meg, mondjuk a deportalasi ovezetek kornyeken. Es akkor evvel be is fejeztuk a beszelgetest.

Virág et. 2015.03.03. 20:42:06

@bbjnick: Nagy Imre honnan jött, mi volt és végül mi lett?

De ismét mondom, olyan bűnöket rónak fel Ságvárinak, amit el sem követhetett, mivel meghalt, mielőtt azok a bűnök megtörténtek volna. A kommunizmus kívülről nézve sokaknak volt vonzó ideológia, sokan a fiatalkori lázadás, a status quo elleni fellépés útjának gondolták a kommunizmust. Gondolj például József Attilára. Mindez hatványozottan igaz egy származása miatt amúgy is üldözött, gyakorlatilag halálra ítélt ember esetében, aki itt társaságra, megértésre talált. De gondolj azokra a nyugati kommunistákra, akik még a hetvenes években is aktívak voltak, amikor pedig már keleten mindenki kiábrándult az ideológiából. Azok legfőképp, akik működtették. Nem gondolom pl. ha megéri, József Attila nem az 56-osok oldalára állt volna, mondjuk ahelyett, hogy újságcikkben becsmérli őket, mint a mostani ún. jobboldal (vagy mondhatnám áljobboldalnak, esetleg limuzinjobbosoknak is) egyik fő ideológusa tette, Pozsgay, a nemkommunista. Ugyanígy azt állítani, hogy Ságvári felelős olyan bűnökért, amelyeket korábbi párttársai követtek el, ez nagyon meredek és nagyon igazságtalan gondolatmenet. Ságvári "pártépítő" munkája sehol nem volt Nagy Imréhez képest, őt mégis tiszteljük. Ságvárit meg most is csak azért kell gyűlölni, mert az állampárt kiadta az ukázt.

Én Ságvári irányába indifferens vagyok. Nem tartom hősnek, megértem a frusztrációját és a dühét és meg tudom neki bocsátani, hogy a kommunista pártot támogatta. Ezért gondolom, hogy nem fentről kéne elvenni az iskola nevét, hanem az érintettek, a helyi lakosok véleményét kikérni. Döntsék el ők, az ő iskolájuk.

Valahogy a népszavazás az ellenzékből még nagyon ment a fidesznek, de kormányon jobban félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől. Ezen azért el kéne gondolkodni picit.

@Erő e-meló: Ez merő spekuláció.

gyalog.galopp 2015.03.03. 20:43:33

@TG69:
Nem a kérdésre válaszoltál! Egyébként Ságvári nem deportálási övezetben ölt, még csak nem is önvédelmi szituáció volt, mert nem támadták.

TG69 2015.03.03. 21:04:36

@Virág et.: Igazabol sokkal tobb hosunk volt akkoriban csak a kommunista rezsim letagadta ezeket ma meg kisnyilasok feltamasztasaval es komcsi ellenallok teljes ledozerolasaval vannak elfoglalva a jobbik kottajabol jatszva. Sagvarit ha elkapjak meghal. Ezt tudhatta es vallalta. Kozben ugy harcolt a nemet megszallas ellen ahogy azt Horthy sosem merte. Szerintem a standard hos kriteriumanak megfelel, mikozben pontosan tudjuk mit jelent az emberi gyarlosag.

Erő e-meló 2015.03.03. 21:58:02

@TG69:
Szerintem te fogalmatlan vagy, de lehet hogy csak annak tetteted magad a korszak mozgalmi törekvéseivel kapcsolatban

A kommerek mindig is a teljhatalmat akarták, ennél kevesebbel csak kényszerű átmeneti kompromisszumként érték be. Céljuk a többpártrendszer, vagyis a mai értelemben vett polgári demokrácia felszámolása volt, és behelyettesítése az egypárti proletárdiktatúrával, ami valójában az ő személyes hatalmukat jelentette. Ennek volt híve Ságvári, maga sem tagadta, akkor itt minek erőlködsz?

A népfrontpolitika nem blöff, találsz a gúglin forrásokat ha nekieredsz. Ugyanúgy a legálisan működő szocdem pártokba beépített kommerekről, ezek voltak a 30-as évek kriptokommunistái, akik közé eleinte Ságvári is tartozott

A többi pedig már ebből következik. Az államhatalom erőszakos megdöntésére szervezkedőket minden állam üldözi, a vitathatatlanul demokratikus berendezkedésűek és a diktatórikusak is. Ságvári maga választotta ezt sorsot, senkinek nem kötelező kommernak lenni. De ha egyszer az lesz valaki akkor őrá is vonatkozik az ítélet, amit az utókor kimond a kommunizmusról

Kommunizmusra s kommer hősökre jelenleg nincs igény, leszámítva egy szűk, szerencsére apadó fanatikus kört

Erő e-meló 2015.03.03. 22:04:33

@Virág et.:
" Ságvárit meg most is csak azért kell gyűlölni, mert az állampárt kiadta az ukázt."

Nem kell gyűlölni, annyit nem érdemel. Legfeljebb bosszantó, hogy egy ilyen szarházi kommer nevét valakik 2015-ben még mindig az agyunkba akarják vésni

Ruprecht. 2015.03.03. 23:06:22

@Virág et.: Te tényleg egy moslék kriptokomcsi vagy, bazmeg. Nem csoda, hogy a műkonzerv, hulladékember aristo téged tart "párbeszédképesnek" a kommentelők közül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.04. 06:45:57

@Virág et.:

Mondjuk, én Nagy Imréről sem neveznék el iskolát! De, úgy látom, más sem nagyon:-) Rákerestem, egy Nagy Imre Iskolát találtam, azt is Csepelen:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.04. 07:09:05

@TG69:

Hány éves volt Ságvári, amikor meghalt? 17? Nem, barátocskám, 31 éves volt. Közigazgatási gyakorlattal rendelkező jogász volt, akinek sokéves tapasztalata volt a szocdem pártszervezési munkában és négy éve illegális kommunista pártvezetőként működött. Hogy ő '44 nyarán még szabadlábon mászkálhasson, cukrászdákban konspirálgathasson, ahhoz az őrületig hidegvérűnek, cinikusnak és rafináltnak kellett lennie. Nem volt ő sem egy ködös ideáért naivan rajongó nagykamasz, sem lilán idealista demokrata, sem más efféle, egy lelketlen és aljas kommunista ügynök volt, aki mikor sarokba szorították, mint a patkány, támadt és rajtavesztett.

Ami pedig a történelmietlenséget illeti: ha valami abszolút történelmietlen, akkor például Ságváriból demokrata héroszt, szabadsághőst vagy zsidó mártírt csinálni. Annyira volt ő szabadsághős, mint mondjuk Che Guevara, akinek arcképével díszített pólókban vonulnak a jogvédők, a nagyon, de nagyon demokrata gyerekek és a buzik felvonulásaikon, holott ő volt a Castro-rezsim verőembere --- többek között ő volt azoknak a kényszermunkatáboroknak a felállítója és felügyelője, amelyekbe a rendszer ellenségeit gyűjtötték, köztük, első között, a homoszexuálisokat:-]

Virág et. 2015.03.04. 07:25:58

@Erő e-meló: Akarják egy fenét. Egy iskola, annak tanárai és régi diákjai meg szeretnék őrizni a régi nevét az intézménynek, amit még a komcsiktól kaptak. Ha Sztálin, Lenin, Rákosi, Szamuely, Péter Gábor, Kun Béla stb. nevét viselné, akik aktív részesei voltak a kommunista terrornak, akkor igazat adnék az átnevezőknek. De Ságvári a jelenlegi rezsimkánon szerint is akkor halt meg tűzpárbajban, amikor Magyarország "már elveszítette szuverenitását", tehát a kollaboráns hazaárulók lőtték le. Az Alaptörvényünk szerint legalábbis.

@Ruprecht.: Aristo azért "áll velem szóba" és veled meg nem, mert te nem vagy vitaképes. K.rvaanyázó, ad hominem kirohanásokra senki nem fog érdemben válaszolni. Ha már elmúltál 12 éves (szellemileg is), akkor ezt magadtól is tudnod kellene. Szövegértési képességeid igen alacsonyak, prekoncepcióid vannak és személyeskedsz, érdemi észrevételeid, érveid, saját értékelhető véleményed, meglátásaid nincsenek, magad értelmesen kifejezni nem tudod.

Ezért nem beszélnek veled a kommentelők. Minek? 12 egy tucat fórumtroll vagy, aki semmit nem tud hozzáadni egy beszélgetéshez.

@bbjnick: Csepellel mi a baj? Egyébként meg nagyon leragadtál az iskoláknál. Nagy Imréről közterületeket neveznek el, a mai napig megemlékezünk a haláláról, a legmagasabb politikai szinten. Ságvári esetében ezt senki nem várja el. Azt sem, hogy bármi újat elnevezzenek róla. De tényleg ez a legfontosabb dolog, hogy az ottani emberek akarata ellenére, az érintettek megkérdezése nélkül átnevezzenek egy évtizedek óta működő iskolát? A költségvonzat mellett ezzel sok ember emlékét és érzéseit bántják meg, akik nem kommunisták és akiknek a "ságvári" nem a 44-ben lelőtt embert, hanem az iskolájukat jelenti.

Teljesen felesleges és annyira tipikusan fideszes, hogy ezért egész biztosan végig is fogják vinni.

Ruprecht. 2015.03.04. 07:37:42

@Virág et.: Pontosítok: te a magát kurva intelligensnek képzelő szellemi éhenkórász mintapéldája vagy. Aristo a másik oldalon ugyanezt képviseli, nem véletlen, hogy veled "áll szóba".

" Szövegértési képességeid igen alacsonyak, prekoncepcióid vannak és személyeskedsz, érdemi észrevételeid, érveid, saját értékelhető véleményed, meglátásaid nincsenek, magad értelmesen kifejezni nem tudod."

Ez így konkrétan hazugság, ha olvastad a kommenteimet, nem csak a kurvaanyázósokat, te is tudod. Azaz nem csak ostoba vagy, hanem aljas is.

Virág et. 2015.03.04. 07:44:56

@Ruprecht.: Azokat a kommenteket olvasom nyilván, amiket nekem írsz. Ezek mind k-rvaanyázósak, ideértve ezt az utóbbi kettőt is.

Nem cáfolsz, hanem engem igazolsz minden szavaddal. Egy érved nem volt, csak személyeskedsz. Ráadásul azt sem érted, amit írok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.04. 07:50:39

@Virág et.:

"De tényleg ez a legfontosabb dolog, hogy az ottani emberek akarata ellenére, az érintettek megkérdezése nélkül átnevezzenek egy évtizedek óta működő iskolát?" --- kérdezed.

Ha '90-ben nem történt meg, akkor, jobb későn, mint soha, ma kell megtenni. Ságvári egy kommunista ikon. Személye másként értelmezhetetlen. Az ellenzék elképesztően mély szellemi nyomorára világít rá, hogy egy kommunista ikonba kapaszkodva próbálja obstruálni a kormányzást. Ha a demokratikus meggyőződés beszélne belőlük, akkor épp hogy arra törekednének, hogy a kommunista diktatúra valamennyi lenyomatát, sebét eltakarítsuk, begyógyítsuk, márpedig a Ságvári név egy, az iskolára 1955-ben pártnyomásra rásütött, seb.

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 08:24:15

@bbjnick:

A dolog úgy áll, hogy Ságváriból "demokrata héroszt, szabadsághőst vagy zsidó mártírt" csinálni valóban történelmietlen.

Pontosan úgy és annyira, mint "lelketlen és aljas kommunista ügynöknek" beállítani és lepatkányozni.
A szóhasználatod meg külön vicces, egyben leleplező is: ha Ságvárit, ahogy írod, "sarokba szorították", akkor ő nem "támadt" (sic!), hanem védekezett.

És még mindig ott van a megkerülhetetlen, de megválaszolatlanul maradt kérdés: ha Ságvárit a szuverenitását elvesztett magyar állam erőszakszervezete ölte meg (vagyis a Sas), akkor Ságvári a kétszereplős játékban szükségképpen Gábriel oldalán állt. Tehát ártatlan áldozat.
Tetszettek volna jobban átgondolni azt az emlékművet.

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 08:25:25

@bbjnick: "Ságvári egy kommunista ikon. Személye másként értelmezhetetlen."

Legalábbis neked nem sikerült.

gyalog.galopp 2015.03.04. 09:11:56

@Robinzon Kurzor:
Ságvári se nem sas, se nem Gábriel, hanem az őket körülvevő szemétkupac egy darabja.

A levezetésed egy logikai öngól, az egyik megszálló váltotta a másikat.

Erő e-meló 2015.03.04. 09:24:28

@Virág et.:
Ne haragudj, de ez több szempontból is butuska érvelés

Egy állami fenntartású intézmény nevének a meghatározásához az államnak is van köze. Az állam pedig a nemzet egészét képviseli, nem köteles néhány tizenéves, felületes történelmi tájékozottságú és a tanárok által könnyen befolyásulható tinédzser megszokásához igazodni. A tanárok némelyike pedig egyértelműen elfogult Ságvári történelmi megítélésében, olyannyira, hogy itt már nem is lehet történelmi megítélésről beszélni, hanem valami másról

Az a tény, hogy Ságvári alulmaradt egy - általa kezdeményezett - kocsmai lövöldözésben még nem ad rá okot, hogy iskolát nevezzenek el róla. József Attila sem azzal érdemelte ki az utókor elismerését, hogy a vonat alá vetette magát, hanem volt egy életműve Ilyen szempontból pedig teljesen mindegy hogy ki vezette a mozdonyt a szerelvényen ami elgázolta

Ságvári után nem maradt semmi érték, a személye pedig csak ekoráció egy olyan mozgalmi díszleten, aminek már rég a történelem szemétdombján van a helye

Virág et. 2015.03.04. 10:02:19

@bbjnick: A témát nem az ellenzék vetette fel, ezért ezt obstrukciós kísérletnek felfogni az nagyon nagy tévedés. A diktatúra sebét el kell takarítani, Ságvári viszont már a diktatúra előtt, még a világháború alatt meghalt. Ő arról, hogy a nevével mit tett az utókor már nem tehet. Ezzel az erővel le kell rombolni a Prohászka Ottokár emléktáblákat és szobrokat, mivel az ő antiszemitizmusa volt a nyilasrendszer alapja, az ő hungarizmusa volt a magyar zsidóüldözések első építőköve és a numerus clausus is az ő köpenyéből bújt elő, mint ötlet elsőként. Valójában persze nem kell, mivel a nyilasrendszert és a zsidódeportálásokat nem érte meg, annak a rendszernek aktív szereplője nem volt. Hogy mások hogyan hivatkoztak rá, mit csináltak belőle a halála után, arról ő sem tehet. Nem gondolom, hogy Prohászka Ottokár vallásos emberként helyeselte volna emberek százezreinek lemészárlását. Ezért nem is lehet felelős ezekért a tettekért.
Ahogy Ságvári sem. Mert haláluk után történt.

@Erő e-meló: A Ságvári nem önnkormányzati, állami fenntartású intézmény, hanem a SZTE saját gyakorló gimnáziuma, aminek a fenntartása az egyetem joga és kötelessége, nem az államé.

Milyen tizenévesekről beszélsz? Azt írom "régi diákjai", mint pl. Kulka János, meg sokan, kevésbé híres emberek. Felületes történelmi ismeretek? Te minden volt Ságváris diákot ismersz személyesen?

"Ságvári alulmaradt egy - általa kezdeményezett - kocsmai lövöldözésben "

Te egy alternatív valóságban élsz. Ságvárit az őt megfigyelő náci német rezsim magyar kiszolgálói lőtték le, amikor ellenállt az elfogásakor. Minden oka megvolt az ellenállásra, mivel a megszálló rezsimnek és a magyar kollaboránsoknak számos oka volt, hogy azonnal megöljék őt. Kezdve mindjárt a származásával, az ellenállói szerepével és a kommunista pártkapcsolataival.

"Ságvári után nem maradt semmi érték"

Ságvári részt vett a magyar ellenállási mozgalom felépítésében, majd maga is fegyverrel állt ellen a megszálló nácikat kiszolgáló magyar kollaboránsoknak. Nem sokan voltak ilyen személyek akkor, ez mindenképp érték. Tüntetést szervezett korábban a világháborús szerepvállalásunk ellen - ez is érték ma is. Hiba volt Hitler oldalán háborúba mennünk, ezt a jelenlegi kurzus sem vitatja tudtommal, ám akkor nem volt veszélytelen ilyen rendezvényeken részt venni, azokat megszervezni.

Ságvári életművének volt értéke is. Nem volt olyan jelentős, amennyire felpumpálták a komcsik, de nem is egy "kocsmai lövöldöző" volt csupán.

közösperonos átszállás 2015.03.04. 10:33:45

@Virág et.: "az ottani emberek akarata ellenére, az érintettek megkérdezése nélkül átnevezzenek egy évtizedek óta működő iskolát? "

Amit a komcsik gründoltak, tegyük hozzá.

@Erő e-meló: "Egy állami fenntartású intézmény nevének a meghatározásához az államnak is van köze. "

Az egyetem a fenntartó. Persze végső soron az állam fizeti, viszont végső soron az állam fizeti az összes(!) egyházi iskolát is (emelt normatívával, ráadásul), akkor az is tök oké lenne, hogy a Pázmányt átkeresztelné Darwinra? Maradhatna katolikus egyetem, persze.

TG69 2015.03.04. 10:40:39

@bbjnick: A történelemtudomány is tudomány, Ha teszünk egy állítást azt illik bizonyítani. Az, hogy szatlinista volt Ságvári azt tudomásom szerint senki nem bizonyította be. Vagy ha ő az volt, akkor Martonyi, Matolcsy, Járai és a többi meg kádárista (tehát gyilkos, 56 leverője és a kivégzések levezénylője stb eszmék elfogadója) szörnyetegek és mégis mire vitték a polgári kormányzás alatt. Ugye érted mekkora hülyeség ez így?

Erő e-meló 2015.03.04. 10:54:44

@Virág et.:
A "Ságvári" egy közpénzből fenntartott iskola, nem a tanulók saját befizetéseiből működik, hanem állami juttatásból. Tehát mindannyiunk pénzéből. Ha pedig így van, akkor van némi beleszólási joga mindenkinek az iskola elnevezésébe

A Ságvári név támogatóinak nyilván megvannak a maguk szempontjai, Kulka János például ugyanahhoz a klikkhez húz, ahová Ságvári is tartozna ha élne. Nincsenek hatalmon, és ha így folytatják nem is lesznek még sokáig, remélhetőleg soha többé. A nagy többség nem akarja vissza őket, és jó oka van rá

Ságvári egy szovjet politikai megbízott volt, a szovjet állami ideológiát képviselte, amit kommunizmus néven ismerünk, mélyen átitattva a korszak sztálini szellemével. Éppen ezért úgy gondolom, hogy Ságvári semmivel se volt különb az üldözőinél. Emiatt nem is megyek bele olyan vitába, hogy történelmi szempontból kinek volt igaza az adott kocsmai lövöldözésben

Az eljáró csendőrök viszont jog szerint nem voltak bűnösök, és személy szerint sem látok okot az elmarasztalásukra. A munkájukat végezték, nem lépték túl a hatáskörüket. Ha van a történetben ártatlan áldozat, ez jobban rájuk illik, mint Ságvárira

Egy dolog maga a kocsmai lövöldözés, ami áldozattal szokott járni a vadnyugati szabályok szerint. Ami viszont az igazi nagy disznóság, az a csendőrök későbbi elítélése és kivégzése a kommunista terrorállam részéről. Nyilvánalóan koncepciós perről volt szó, ezt még a történetet egyoldalúan feldolgozó őskommer Svéd László is kénytelen elismerni

Akik manapság Ságvári oldalán küzdenek a név megtartásáért, azok a kommunista terrorállam hagyományait folytatják. Lelőni, kivégezni már nem tudnak, legfeljebb a véleményterror eszközével revolverezhetnek másokat, mint például a nyílt levelet író ságváris tanár. Nyugodt, de határozott választ kell adni ennek a mocskos eszközökben nem válogató brancsnak az erőfeszítéseire

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 10:57:01

@gyalog.galopp:
"Ságvári se nem sas, se nem Gábriel, hanem az őket körülvevő szemétkupac egy darabja."

A szemétkupac az emlékezetpolitikai koncepció része?
Ennél jobbat meg sem próbálsz kitalálni?

"A levezetésed egy logikai öngól, az egyik megszálló váltotta a másikat."

A levezetést, aki tudja, megcáfolja.
Aki nem tudja megcáfolni, az minősíti.

Egyébként meg Ságvári lelövette magát, mielőtt a másik megszálló betette volna a lábát az országba.
Amikor Ságvári tüzet nyitott, akkor csak a Sas volt meg Gábriel.
Sajnos.

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 11:00:42

@Erő e-meló: "Egy állami fenntartású intézmény nevének a meghatározásához az államnak is van köze."

Tőről metszett komcsi világszemlélet.
Ságvári, ha megérte volna, biztosan egyetértőleg bólogatna.

Az "állam" a tőlünk erre a célra beszedett pénzből szervez meg közfunkciókat.
Nincs önálló "köze" ehhez.

Erő e-meló 2015.03.04. 11:02:07

@közösperonos átszállás:
" az is tök oké lenne, hogy a Pázmányt átkeresztelné Darwinra"

Nem pontosan értem, mit akarsz ezzel mondani. Darwin erősen vallásos ember volt, először teológiát hallgatott Cambridge-ban, és soha nem tagadta meg a keresztény hitet. De mivel az anglikán egyházhoz tartozott, nem hinném hogy egy katolikus egyetemet róla kéne elnevezni

Erő e-meló 2015.03.04. 11:13:02

@Robinzon Kurzor:
A "nem akármilyen anyagból gyúrt ember" mint Ságvári elég gyakran átgyúrja saját magát is. Amikor ő van hatalmon utasításokat ad bárkinek hogy az akarata szerint járjon el, amikor éppen nincs hatalmon akkor pedig autonómiát követel

Ha neki nem tetsző nevet akarnak adni egy intézménynek akkor hangosan tiltakozik, de ha fordított a helyzet akkor azt hangoztatja hogy másnak ebbe nincs beleszólása. Hatalmat akar másokon, de az ő dolgaiba senki se szóljon bele. Állam az államban, ha pedig sikerül megszereznie a hatalmat akkor "az állam én vagyok" mondás járja

Nem kell követni a példáját, hanem higgadt, józan módon kell a közhatalmat gyakorolni

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.04. 11:19:17

@Virág et.: @TG69:

Az 1955-ben Ságváriról elnevezett iskolát 1956 októberében --- a tanárok és diákok kezdeményezésre --- Hunyadi János Gimnáziumra nevezték át, amelyet a kádári megtorlás alatt --- 1957 márciusában --- ismét Ságvárivá neveztek vissza. Kik számára volt fontos a ságvárizmus akkor és kik számára ma? Ki mely hagyománynak elkötelezett?

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 11:24:07

@Erő e-meló:

Ez általános mellébeszélés.
Ságvári nem volt hatalmon, nincs semmilyen alapja annak, hogy a későbbi diktatúra vezetőinek egyes (vélet vagy valós) személyes tulajdonságai rá is vissza legyenek vetítve.

Erő e-meló 2015.03.04. 11:41:53

@bbjnick:
A Ságvári kultusz feltámasztása érdekes módon egyformán fontos volt Rákosinak és Kádárnak. Rákosi szempontjai magától értetődnek, hiszen ő és Ságvári is a Komintern megbízottai voltak, így Moszkva szempontjait kellett kiszolgálniuk feltétel nélkül. Rákosi és Ságvári tehát egyívásúak voltak, de Ságvári mártírként nem jelentett hatalmi konkurrenciát, így gond nélkül lehetett példaképnek állítani a fiatalság elé

Kevésbé ismertek a Ságvári és Kádár János közötti kapcsolat részletei. Nem pontosan tudni, miért rendelte el Kádár a Ságvári letartóztatásában eljáró csendőrök elleni koncepciós pert a hatalaomra kerülése után. Részben persze személyes bosszúról lehetett szó, hiszen a csendőrök eredetileg őt akarták letartóztatni, Ságvári ebben a történetben csak a nyomravezető volt. Másrészről viszont együtt szervezték és vezették - moszkvai utasításra, diverziós céllal - a Békepártot, tehát a személye kapcsolat erős lehetett közöttük

Akárhogy is, az 1959-ben, tehát Kádár hatalma megszilárdulásának időszakában megrendezett kirakatper a Ságvári kultusz újjáélesztésének is fontos kelléke volt. Jogi szempontból merő abszurdum maga az eljárás és benne az ítélet, ezzel kár is részleteiben foglalkozni. Annyiban viszont érdekes, hogy mutatja, mennyire fontos volt a Ságvári oltáron meghozott véres áldozat a kádári hatalomgyakorlás szempontjából

Ságvári, Rákosi és Kádár mind ugyanannak a kirakósjátéknak a részei. És részei azok is, akik manapság Ságvári nevéért folytatják a küzdelmet

Erő e-meló 2015.03.04. 11:43:56

@Robinzon Kurzor:
"Ságvári nem volt hatalmon"

Szerencsére az utódai sincsenek

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 12:05:46

@Erő e-meló:

Dehogynem.
Áder vacsoravendége egy MSZMP PB-tag, aki '57-ben azzal kezdte a karrierjét, hogy a kommunista diktatúra ellen lázadókat ócsárolta.

közösperonos átszállás 2015.03.04. 12:15:03

@Erő e-meló: "Nem pontosan értem, mit akarsz ezzel mondani."

Mert egyszerű vagy, mint a tök, azért.

Legyen a kedvedért Luther Márton. A beidézett gondolatod alapján, ha a kormány úgy gondolja, hogy az a név jobban passzolna, akkor az átnevezést a fenntartó megkérdezése/beleegyezése nélkül is erkölcsi joga van megtenni, hiszen végső soron ő fizeti. Hajrá, LMKE!

gyalog.galopp 2015.03.04. 12:35:57

Hm, minél jobban belemélyedünk a Ságvári emlékekbe, annál jobban közelítünk a jelenlegi Béke pártjainkhoz.
Abban a korban tüntetéseket szervezni, röplapokat nyomtatni, terjeszteni arányait tekintve jóval nagyobb, költségesebb feladat volt, mint ma egy fészbukcsoportot összeütni, akár utcára vinni.
Ságvárinak nem lehetett legális jövedelme, na akkor honnan, miből ...?

A másik, bemegy a kisdiák az iskolába , mit mondanak neki, ki volt Ságvári , elmondják tán, hogy aaa senki, csak egy történelem hamisítás, de ne törődj vele.
Innentől kezdve pedig vegye komolyan a saját iskoláját a tanárait.

közösperonos átszállás 2015.03.04. 12:59:07

@Bell & Sebastian: "Állami gimnázium önállóságáról még sohasem hallottam. Egyetemiről, egyháziról, alapítványiról annál inkább."

Akkor te hazamehetsz, mert a Ságvári egyetemi gimnázium, szerinted sincs semmi joga beledumálni a kormánynak, hogy hogy hívják. (Aminthogy tényleg nincs.)

közösperonos átszállás 2015.03.04. 13:19:27

@gyalog.galopp: "Ságvárinak nem lehetett legális jövedelme, na akkor honnan, miből ...?"

Mert ugye ő fizette.

Ja, nem, soha senki nem állította, hogy ő fizette. Nyilván a párt volt. (És ne felejtsd el, hogy akkor a tagdíjbevétel nem olyan elhanyagolható volt, mint ami most. A nyilasoknak is voltak röplapjaik, aztán ott nem jó duma az, hogy hát Moszkva pénzelte őket, tehát nyilván onnan.)

"A másik, bemegy a kisdiák az iskolába , mit mondanak neki, ki volt Ságvári , elmondják tán, hogy aaa senki, csak egy történelem hamisítás, de ne törődj vele."

Esetleg elmondják neki, hogy második világháborús ellenálló (ez eddig ugye tény), decc'it. Petőfinél se soroljuk, hogy micsoda népi hőst faragtak belőle (pedig tényleg), Kossuthnál se a korona elásását erőltetjük (meg hogy népi hőst faragtak belőle), és az se biztos, hogy Széchenyinél mindjárt a harmadik mondatba beleszuszakoljuk Döblinget. Minden történelmi alak körül kurva sok mítosz van, lehet, hogy célszerűbb lenne visszatérni a számozáshoz?

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 13:25:38

@gyalog.galopp:

Biztos már akkor is a norvégok fizették.
Civil- és norvégbűnözés!

Ezzel jelentkezz Lázárnál, mindenképpen van benne perspektíva.

A Fidesznek meg miből volt pénze a 1988-ban?
Ja, azt tudjuk: Sorostól.
Tehát ...

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 13:33:43

@gyalog.galopp: "bemegy a kisdiák az iskolába , mit mondanak neki, ki volt Ságvári , elmondják tán, hogy aaa senki, csak egy történelem hamisítás, de ne törődj vele"

Miért ne lehetne elmondani, hogy ki volt.
És persze azt is, hogy ki nem.

Meg azt is, hogy miért és hogyan lett az iskola névadója.
És nyilván azt is, hogy most miért nem akarják, hogy ez megváltozzon.

A NER ketrecéből vicsorogva ez nyilván értelmezhetetlen.

Erő e-meló 2015.03.04. 13:36:45

@közösperonos átszállás:
Szerintem neked gőzöd sincsl hogy ki volt valójában Darwin vagy Luther

Ha majd lesz valami értelmes hozzászólásod Ságvárival kapcsolatban arra lehet hogy reagálok

közösperonos átszállás 2015.03.04. 13:37:26

@bbjnick: "Az 1955-ben Ságváriról elnevezett iskolát 1956 októberében --- a tanárok és diákok kezdeményezésre --- Hunyadi János Gimnáziumra nevezték át, amelyet a kádári megtorlás alatt --- 1957 márciusában --- ismét Ságvárivá neveztek vissza. "

Egyrészt szar a forrásod, nem lehet tudni, Hunyadi kicsodára (volt ugye László meg Mátyás is, és ezek csak a híresek), másrészt azt is tudod, miért pont Hunyadira? (Én igen.) Harmadrészt, milyen érdekes, hogy érdemesnek tartod kiemelni, hogy akkor a tanárok meg a diákok kezdeményezésére, most viszont nagy ívben tojsz a fejükre. Nem érdekelnek téged se a diákok, se a tanárok, se egyáltalán senki Szegeden, csak egy újabb zászlót akarsz kitűzve látni.

közösperonos átszállás 2015.03.04. 13:41:43

@Erő e-meló: "Szerintem neked gőzöd sincsl hogy ki volt valójában Darwin vagy Luther"

Hmm, szóval lehet LMKE? Ha írok egy kérvényt, aláírod? :-)

"Ha majd lesz valami értelmes hozzászólásod Ságvárival kapcsolatban"

A gondolatmenetedről beszéltem. Az egyik érvedet támadtam, annak semmi köze Ságvárihoz, Földeshez, Rózsához, Schönherzhez, Ferenc Józsefhez, Bolyaihoz.

Erő e-meló 2015.03.04. 13:53:00

@közösperonos átszállás:
A kommer mozgalmat a háborús időben részben Moszkvából pénzelték, részben egy helyi gyáros, Demény Pál szponzorálta. Nem kellett hozzá sok pénz, hiszen az egész "hardcore" nem volt több néhányszor tíz főnél

Amikor bevonultak a szovjetek Budapestre, az első dolguk volt letartóztatni Deményt, mert nem tűrhették meg, hogy egy tőlük független kommer mozgalom működjön. Később is hasonlóan jártak el a tőlük csak egy hajszálnyira is elhajló, vagy csupán azzal gyanúsított kommunistákkal

Ságvári nem lett volna hasonló veszélyben ha megéri a "felszabadulást", hiszen teljesen az ő emberük volt

Amit a tagdíjakról írtál az inadekvát a többnyire dologtalan, ingyenélő kommer aktivisták esetében

közösperonos átszállás 2015.03.04. 13:58:20

@Erő e-meló: "Amikor bevonultak a szovjetek Budapestre, az első dolguk volt letartóztatni Deményt, mert nem tűrhették meg, hogy egy tőlük független kommer mozgalom működjön. "

Szóval simán lehet, hogy Ságvári Moszkvától függetlenül működött? (Azt ugye tudjuk, hogy konfliktusai voltak Kádárral.)

"Ságvári nem lett volna hasonló veszélyben ha megéri a "felszabadulást", hiszen teljesen az ő emberük volt"

Amit onnan is tudsz, hoooogy...? (Lószart, mama.)

"Amit a tagdíjakról írtál az inadekvát a többnyire dologtalan, ingyenélő kommer aktivisták esetében "

Te valami stand-upos vagy, ugye? :-) (Egy echte munkáspártról beszélünk. bbjnick is ezt idézte be (kiemelés tőlem): "A szociáldemokrata szervezetekben dolgozó _ifjúmunkásokat_ Ságvári Endre, az OIB új titkára irányította".)

Erő e-meló 2015.03.04. 14:02:57

@közösperonos átszállás:
Logikában nem tudsz különbséget tenni a mínusz és a plusz között

Jelenleg arról van szó, kiről NEM lehet elnevezni egy közintézményt. Hogy aztán kiről nevezzék el, az már egy másik kérdés

Amíg közintézmény, addig számít a névadásnál a közmegítélés. Az se baj ha vita van róla, mert ez segít tisztázni a kommer időkben végletekig kiforgatott és sarkított történelmet

Ha Ságváriról mint elenállóról beszélsz azzal már sarkítod a személyét. Kicsit árnyaltabb, ha Ságváriról mint kommunista, a moszkvai politikát kiszolgáló ellenállóról beszélünk

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.04. 14:03:17

@közösperonos átszállás:

A ságvárizmus is egy hagyomány, amely a kommunista diktatúrában született és az ötvenhatosság is egy hagyomány, amely a kommunista diktatúra ellen. Ki melyiket képviseli?

"Ahol a kincsed, ott a szíved is." (Mt 6.21)

Robinzon Kurzor 2015.03.04. 14:10:26

@bbjnick:

És hát te is a kommunista diktatúrában születtél, nem?

Erő e-meló 2015.03.04. 14:13:50

@közösperonos átszállás:
Ságvári a Komintern megbízottja volt. Ha nem követte volna Moszkva instrukcióit, akkor visszavonják a megbízatását, és megy a lecsóba rögtön az első alkalommal

Mit nem lehet ezen érteni?

A kommerek között pedig mindig voltak késhegyig menő viták, csak kifelé próbálták az egység hamis képét mutatni. A kívülálló csak annyit tapasztalt, hogy eltünedeznek a csoportképből akiket likvidáltak. Ma már tudjuk hogyan ment ez valójában, a legtöbb kommert maguk a kommerek nyírták ki. Ami persze bocsánatos bűn volt az ő sajátos értékrendjük szerint

A Párt belső vitái most se nagyon különböznek a hasonló gyökerű mozgalmakban. Lásd a Milla vagy az Összefogás történetét. Ameddig van jó szponzor addig látszólag összefognak a politikai haszonért, aztán egymás torkának esnek. Persze mindegyik azt hirdeti, hogy egyedül képviseli a végső és abszolút igazságot. Én azt se bánom ha egymást likvidálják, csak nyer a világ ezen

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.04. 14:19:26

@közösperonos átszállás:

Csak a pontosság miatt: a szocdemek --- a német megszállásig --- egy legálisan működő párt volt, míg a kommunisták illegálisan működtek. Ságvári legkésőbb 1940-től minimum 1942-ig kettős játékot játszott. Míg hivatalosan a szocdemeknél tevékenykedett, addig titokban az illegális kommancs párt tagja is volt és, nyilván, a kommancsok utasításaihoz igazodva végezte szocdem munkáját. Virtigli kommancs magatartás.

közösperonos átszállás 2015.03.04. 14:36:41

@Erő e-meló: "Jelenleg arról van szó, kiről NEM lehet elnevezni egy közintézményt."

Nem, jelenleg arról van szó, hogy szerinted a kormánynak minden erkölcsi alapja megvan arra, hogy belepofázzon bármibe, amit akár közvetve is, de központi adóbevételből finanszíroznak. Be is idéztem, de megteszem még egyszer:

"Egy állami fenntartású intézmény nevének a meghatározásához az államnak is van köze. "

Pluszról meg mínuszról nincs szó még, ott tartunk, hogy beleszólhat-e, ignorálhatja-e az érintettek (benne a fenntartó) véleményét. Amúgy nem véletlenül írtam a végén mondjuk Bolyait meg Ferenc Józsefet, hát ha a román állam úgy ítéli meg, hogy márpedig mi a franc közük van említettekhez, akkor tök jogosan hajítja őket ki intézmények nevéből, nemde?

(Megjegyzem, az MTA idézett határozata nem tiltja, hogy Ságváriról közintézmény legyen elnevezve. A nem javaslást meg olyanra alapozza (utána elnyomó rendszer csinált belőle szupersztárt), amit a törvény szerint nem vehetne figyelembe.)

"Ha Ságváriról mint elenállóról beszélsz azzal már sarkítod a személyét. "

A két sokat emlegetett tette közül az egyiket a nyilasok, a másikat a már megszállt ország zsidódeportáló, őt fenyegető csendőrei ellen követte el. Ha Sztálin meghosszabbított jobbkeze lett vóna, Horthyval is elég keményen ujjat húzott volna, ne?

(Tényleg ne felejtsd már el, hogy mennyi infóáramlás volt akkor a SZU és Mo. között (mintegy nulla).)

közösperonos átszállás 2015.03.04. 14:47:10

@Erő e-meló: "Ságvári a Komintern megbízottja volt. Ha nem követte volna Moszkva instrukcióit, akkor visszavonják a megbízatását, és megy a lecsóba rögtön az első alkalommal"

Szóval azt mondod, hogy

1) az oroszok pofáztak bele mindenbe (közben háborúban állunk, de hát rá se ránts, nyilván postagalambokkal),
2) aki nem az oroszok kottájából játszott, azt azonnal rúgták kifele,
3) a komcsik állandóan fúrták egymást.

A 2-es és 3-as pontod simán ellentmond egymásnak, ezt például kapásból lehet érteni.

közösperonos átszállás 2015.03.04. 14:48:36

@bbjnick: Miután leszögeztük, hogy az általam írtakra semmit nem reagáltál, nézzük az új termésedet.

"A ságvárizmus is egy hagyomány, amely a kommunista diktatúrában született és az ötvenhatosság is egy hagyomány, amely a kommunista diktatúra ellen. Ki melyiket képviseli?"

Az ötvenhatosság is a kommunista diktatúrában született. Hoppá.

Amúgy mit értesz ságvárizmuson, a hőskultuszt vagy egy intézmény hagyományait?

Erő e-meló 2015.03.04. 15:21:25

@közösperonos átszállás:
Saját tengelyed körül pörögsz

Végeredményben nem cáfolod amit írtam, csak addig sarkítod, amíg támadhatóváá nem válik, így saját magaddal vitatkozol a végén

Tehát még 1szer az álláspontom röviden:

Egy közintézmény elnevezésébe a köznek is van beleszólása. És ez nem csak az oda tartozókat érinti, hanem egy ilyen minősített esetben az ország közvélekedését

Szeged szocialista városvezetése persze mindent megtesz a kommunista ősök emlékezete érdekében. Mivel a tanárok egzisztenciálisan tőlük függnek inkább, mint a kormánytól, naná hogy igyekeznek a kedvükben járni. A diákok véleménye pedig hasonlóképpen a helyzetük határozza meg

Innentől kezdve megy az erőpróba a több évtizeden keresztül besulykolt kommer klisék hagyományőrzői és a változtatni szándékozók között. Nekem az a véleményem, hogy egy ilyen erősen vitatható, a múlt legsötétebb korszakához kötődő alakról nem szabad oktatási intézényt elnevezni. Mert ez megrontás a szó legrosszabb értelmében

Persze pont ez a cél a kommer hagyományőrzők számára. Mit sem sejtő naív csillogó tekintetű fiataloknál nincs jobb befogadó közeg a lejáratódott világmegváltó eszmék számára. És ahogy mondani szokták, egy újszülöttnek minden vicc új

Erő e-meló 2015.03.04. 15:28:47

@közösperonos átszállás:
Ha eddig nem tudtad volna: Ságvárit nem zsidó minőségében akarták letartóztatni, hanem illegális kommunista tevékenységért. Sőt igazából még csak nem is őt akrták elkapni, hanem a vele kapcsolatot tartó, de nála ügyesebben konspiráló Kádárt

Ellenállni sokféleképpen lehet, nem csak kommunistaként. De ha már egyszer ezt az utat választotta, nem lehet visszaminősíteni "szektorsemleges" ellenállónak. Komcsi volt, tudnia kellett mit képvisel nem volt már gyerek, kijárta a sulit, tudnia kellett milyen ügyet képvisel

Mi is tudjuk, de köszönjük nem kérünk belőle

TG69 2015.03.04. 16:12:22

@Erő e-meló: Mondom Járai, Matolcsy, Pintér mind komcsi volt. Pedig ebből te nem kérsz... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.04. 16:59:52

@közösperonos átszállás:

"Miután leszögeztük, hogy az általam írtakra semmit nem reagáltál..." --- írod.

Nézd, én csak választ tudok neked adni, eszet nem: ha valami érthetetlen vagy megközelíthetetlen számodra, az még nem azt jelenti, hogy nem is létezik.

"Amúgy mit értesz ságvárizmuson, a hőskultuszt vagy egy intézmény hagyományait?" --- írod.

Hogy a kettő mennyire egybefonódik --- gyakorlatilag egy ---, mi sem bizonyítja jobban, mint az "üggyel" kapcsolatban megjelent sajtómegnyilvánulások, véleménycikkek vagy akár a fenti, több, mint háromszáz komment.

Erő e-meló 2015.03.04. 17:27:07

@TG69:
Még szerencse, hogy annak idején nem avattak úttörővé. Máskülönben rákerülnék a listára én is

TG69 2015.03.04. 20:32:34

@Erő e-meló: Latod ilyen egyszeru ez. Elobb gondolkodni aztan frocsogni. :-).

Erő e-meló 2015.03.04. 20:37:56

@TG69:
Szvsz rögeszmés vagy, innentől pedig már minden szembejövő bolondnak látszik

gyalog.galopp 2015.03.04. 20:40:20

@közösperonos átszállás:

A kérdéses időpontban Ságvárinak már semmilyen legális jövedelme nem volt, nem volt röplapokra, de nem volt neki wc papírra se, meg hagymás zsíros kenyérre se, cukrászdára meg aztán pláne nem.
A pártkassza tagdíjbevétele is kérdőjeles, mert a háború akkorra már igencsak kiszedett mindent a polgárokból. Azt meg ugye nem akarod velem elhitetni, hogy az a néhány számításba vehető párttag inkább éhen halt csak azért, hogy Ságvári fitt maradjon.

Hülyeség azon vitatkozni, hogy kell e pénz a politikához vagy nem kell. A politika mindig is a pénzről, hatalomról szólt és arról ma is , meg holnap is.
Ságvári is pénzt, hatalmat látott maga előtt ezért politizált, hát nem jött neki össze. Ennyi.
Ságvári semmi olyat nem tett le az asztalra, ami miatt egyáltalán érdemes lenne a nevét említeni, ráadásul híve volt egy emberiesség ellenes eszmének.

Magyarként, magyar állampolgárként nem szeretném, hogy fiatal gyerekek Ságvárira és a nevével együtt fémjelzett kommunista eszmékre példaként tekintenének.
Márpedig iskolákat példaképekről szokás elnevezni.

gyalog.galopp 2015.03.04. 21:00:40

@közösperonos átszállás:

Petőfit a költészete miatt emlegetjük és szeretjük, Kossuth egy szabadságharc szimbóluma lett , mert erre volt igény. De ott van pl.. Major Tamás, Latinovits Zoltán és még számtalan tehetséges ember, akik magánemberként kutyafajzatok voltak, mint minden zseni és átlag feletti képességekkel bíró ember, de őket nem is magánemberként ítéljük meg.

Ne égesd már magad azzal, hogy ezek közé az emberek közé akarod bepajszerolni azt a szarházi Ságvárit.

gyalog.galopp 2015.03.04. 21:12:53

@Robinzon Kurzor:

Úgy néz ki, a sok Soros fióka közé bekerült egy kakukk fióka. fene tudja, lehet, hogy tényleg így van.

TG69 2015.03.04. 21:36:42

@Erő e-meló: En ugy latom hulyet itt ti csinaltatok magatokbol. Most epp a "mibol telt neki cukira" lemez megy de ez mar tortenelmi matolcsyzmus kovesse akinek ket anyja van. Remelem egyszer beloled is lesz normalis ember vo sagvarisok, ha nem hat legalabb adtam ra egy eselyt. Kitartas :-).

gyalog.galopp 2015.03.04. 22:01:21

@TG69:
A monda szerint Sztálin a németországi kémeit a német hadsereg birkabőr felvásárlási adatainak kutatására utasította.
A kémek jelentették, hogy nincs számottevő birkabőr felvásárlás. Sztálin ettől megnyugodott, mert hát nincs a földön olyan birka hadúr, aki a hadseregét birkabőr kabátok nélkül neki ereszti az orosz télnek.
Hát Hitler volt az a birka, mentek is addig, míg be nem fagyott a seggük....

Na, ezt csak azért mondtam el, mert tökmindegy milyen világrengető, megváltó, vagy hódító eszméi vannak az embernek, attól még esendő ember marad és bizony a biológiai szükségleteit ki kell elégítenie.

Erő e-meló 2015.03.04. 23:03:20

@TG69:
Látom nem csak bolond minden szembejövő, hanem még meg is nácult

Ha egyszer majd lehiggadsz, talán sikerül belátni, hogy a két közös tőről fakadó felforgató eszmén, a bolsevizmuson és a nácizmuson kívül vannak még élhető altermnatívák is. Hiába próbálja mindkettő a maga szolgálatába állítani a közgondolkodást, maradtak még józan belátásra képes emberek

Sőt nem csak hogy maradtak, hanem egyre többen is lesznek. Ők azok, akik nem kérnek Ságváriból, minél jobban tukmálják annál kevésbé

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.04. 23:41:47

@Erő e-meló: "maradtak még józan belátásra képes emberek"

Ez így van.
Azonban azt is látni kell, hogy - bár elszórtan - nácik most is vannak és ellenük is küzdeni kell. Ezen a fórumon pl. konkrétan Bell&Sebastian egy elmebeteg náci. Ami engem ebben igazán zavar, az az, hogy "józan belátásra képes" emberek ezt nem látják be, hanem adják alá a lovat. (Jóhiszemű feltételezésem szerint nem azért, mert nácik, vagy náci-szimpatizánsok, hanem mert valójában nem józan belátásra képes emberek.)

Bell & Sebastian 2015.03.05. 00:41:58

A fitymahúzogatás már eleve pótcselekvés, hát még ha nincs mit.

TG69 2015.03.05. 09:28:56

Akkor utoljara, nem kerunk Matolcsybol, Marronyibol, Jaraibol, Pinterbol stb ezekbol a kadarista karrieristakbol. ;-)

közösperonos átszállás 2015.03.05. 10:18:22

@gyalog.galopp: "Petőfit a költészete miatt emlegetjük és szeretjük, Kossuth egy szabadságharc szimbóluma lett , mert erre volt igény"

Valójában egyikről se tudnál szinte semmit, ha nem építenek köréjük mítoszt a komcsik.

"Ne égesd már magad azzal, hogy ezek közé az emberek közé akarod bepajszerolni azt a szarházi Ságvárit. "

Hát te nem tudsz olvasni. Ami nem feltétlenül baj, csak akkor írni se kéne.

közösperonos átszállás 2015.03.05. 10:20:32

@Erő e-meló: "Végeredményben nem cáfolod amit írtam, csak addig sarkítod, amíg támadhatóváá nem válik, így saját magaddal vitatkozol a végén"

Nem saját magammal, hanem veled. Ha tényleg a fönti az álláspontod, akkor minden analóg helyzetben a föntinek kell lennie az álláspontodnak, különben az nem érv, hanem ürügy. Mint ahogy tudja jól mindenki, hogy ürügy, és a gombhoz igazítod a kabátot.

közösperonos átszállás 2015.03.05. 10:25:23

@bbjnick: "Nézd, én csak választ tudok neked adni, eszet nem: ha valami érthetetlen vagy megközelíthetetlen számodra, az még nem azt jelenti, hogy nem is létezik."

Értem, hát akkor hol reagáltál rá, hogy miért pont Hunyadi, és miért emeled ki ott, hogy a tanárok és diákok kezdeményezésére, mikor most az ő véleményük láthatólag nem számít? Mert látványosan sehol. :-)

"Hogy a kettő mennyire egybefonódik --- gyakorlatilag egy ---, mi sem bizonyítja jobban, mint az "üggyel" kapcsolatban megjelent sajtómegnyilvánulások, véleménycikkek vagy akár a fenti, több, mint háromszáz komment. "

Három dolgot mosol össze, ami azért még itt is teljesítmény. A nevet támadóknak általában fingjuk se lehet a konkrét iskola bármijéről, így számukra a kettő ugyanaz. A védők egy részére is igaz ez, ugyanakkor pont a mostani és öregdiákok, tanárok (akik, ne feledjük, többségükben a név megváltoztatása ellen foglaltak állást) esetében meg nem, de a fönti kommentek meg a véleménycikkek töredéke származik tőlük, ez tehát kettő.

Én viszont azt kérdeztem, te ott konkrétan melyikre gondoltál, ez már három. Oké, nincs válasz, kamuzás van, de meglepődtem. :-)

Virág et. 2015.03.05. 10:47:10

@Erő e-meló: hvg.hu/velemeny/20150305_Ungvary_Krisztian_Pontositas

Az utolsó betűig egyetértek ezzel - olyan szinten, hogy akár én magam is írhattam volna. Nyilván nem én írtam, de egy kitétel nincs benne, amivel ne tudnék azonosulni.

Ungváry történészként ebben a pontosításban jól leírja Ságvárit és az egész buta vitát, ami körülötte van.

Erő e-meló 2015.03.05. 11:27:36

@Virág et.:
Igen, Ungváry ebben az ügyben helyesen jelölte ki a koordinátákat, amin belül mozognak az álláspontok. Ezen felül - ahogy az tőle el is várható - alapos kritikai elemzést végzett a forrásokkal kapcsolatban (a bolsi vitapartnerei például hajlamosak készpénznek venni a nyilvánvalóan koncepciós népbírósági tárgyalások anyagait)

A normális álláspont kialakításához először ki kell szakadni abból az agitált miliőből, ami fontos feltétele volt előbb a bolsevizmus, aztán a nemzetiszocializmus megszületeésének. Ez a hiszterizáltság jelenleg inkább a ságváristákra jellemző, de fontos feladat mindkét oldal számára

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 11:28:04

@Virág et.:

Ungváry akadémiai doktor akar lenni. Már így is kemény támadások alatt áll, mert azt állította, hogy "a holokauszt integrálható a történelembe", nem akar még több ellenséget magának ilyen pitiáner ügyek miatt, mint egy gimnázium nevének fis-fos ügye. Ha most az az ára, hogy kevésbé üssék, hogy segget csinál a szájából, neki az nem nagy ár.

Virág et. 2015.03.05. 11:31:53

@Erő e-meló: Nem kell a népbíróságig visszamenni, bőven elég csak az Alaptörvény preambulumáig.

@bbjnick: Az MTA jelenlegi és előző teljes vezetését ez a kurzus adta. Akkor miről is beszélünk?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 11:44:28

@közösperonos átszállás:

A ságvárizmus "hagyománya" a kommunista hatalom kezdeményezésére született és annak nyomására, majd nyomása alatt alakult ki. Amikor módjuk volt az iskola alapítóinak, hogy szabaduljanak tőle, megtették. Hogy milyen lehetett a Ságvári a szocializmus alatt, arról van képem, én is jártam a nyolcvanas években ilyen elitgimnáziumba és mélyen egyetértek Marton Árpáddal:

"Nem túl pozitív emlékeket őriz a Ságvári gimnáziumban töltött két esztendejéről Marton Árpád író, aki még a rendszerváltás előtti utolsó években is a kommunizmus szellemét érezte az iskola falai között. “Csakhogy az úgynevezett SÁGVÁRIGIMNÁZIUM körül mostanság kitört hisztéria nem jó vagy rossz emlékek kérdése… Aggódva látom, hogy az ostobaság és a dolgok néven nem nevezése tömegjárvánnyá terebélyesedett az úgynevezett SÁGVÁRIGIMNÁZIUM szellemi hatókörében” "

Hogy a rendszerváltás után, a szocializmus alatt létrejött tanári garnitúra ragaszkodott a ságvárizmushoz, az természetes, hiszen ők annak a világnak a privilegizáltjai voltak, s hogy még ma is ott vannak/lehetnek és ezerrel terjeszthetik a mételyt és oszthatják az észt (Barok "Je suis Ságvári! Sőt Je suis Spitzer Endre!" István, saját bevallása szerint 37 éve tanít az iskolában!), az a rendszerváltozás felemás voltának egyik legszebb bizonyítéka.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 11:49:06

@Virág et.:

Például erről: archive.org/details/AHorthyrendszermerlege

...és az Ungváryt ezerrel érő sajtó(n keresztüli) támadásokról.

Bell & Sebastian 2015.03.05. 14:07:17

KIMSZ = Kommunista Internacionálé Magyarországi Szervezete

A Miklós cárt kivégző Abteilung parancsnoka később is fontos pártfeladatot látott el, degeszre tömött bőröndökben cipelte a pénzt és aranyat a Komintern különböző, nyugati fiókszervezeteinek.

Nem kizárt, hogy Ságvári elvtárs is tőle kapta az ellátmányt, így legalább üzenhetett az anyahajóra Nagy elvtársnak.

- Ismered Janit, a műszerészt? Vajon te, Imre, mit tennél a helyemben?

Kandeláber 2015.03.05. 14:17:05

Most Spitzer/Ságvári Endri az új européer hős, egy kicsit előtte Pesti Barnabás, alias Getzler József.
Mert ugyi Endrinek az iskoláját, Pesti/Getzlernek meg az utcáját veszik/vették el azok a csúnya náczifaszisták.
Mókásak ezek a balos elvtársak, annyira tudnak siránkozni jelentéktelen dolgok miatt.

TG69 2015.03.05. 14:22:25

@Virág et.: Na akkor volt értelme ennek a minivitának is és ahogy látom mindenki úgyvezeti le az utómunkálatokat ahogy tudja :) A lényeg pedig:

"Ságvári ezzel kapcsolatos felelőssége azonban úgy érzem, eltörpül ahhoz képest, hogy életét is kockáztatta, ráadásul soha sem volt hatalmi pozícióban és arról is csak hipotéziseket állíthatunk fel, hogy mennyiben azonosult pártja álláspontjával."

"Ságvári természetesen jól tette, hogy fegyvert rántott és lőtt, amikor le akarták tartóztatni,"

"Ságvári azért halt meg, mert antifasiszta volt,"

Remélem ebből Máthé Áron, a fidesz rezsim hasznos idiótája is tanult :).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 14:52:37

@TG69:

Mit tanulhat Máthé Áron Ungvárytól? Hogy hogyan csináljon valaki s_gget a szájából, hogy hogyan beszéljen úgy kétfelé, hogy lehetőleg ne nyíljon meg alatta föld?

Tehéntőgy 2015.03.05. 16:07:17

@Erő e-meló:
"Szeged szocialista városvezetése persze mindent megtesz a kommunista ősök emlékezete érdekében. Mivel a tanárok egzisztenciálisan tőlük függnek inkább, mint a kormánytól, naná hogy igyekeznek a kedvükben járni."

Nem akarnálak a lelkes trollkodásban megzavarni, de a szegedi önkormányzatnak semmi köze az iskola nevéhez. Nem önkormányzati fenntartású intézmény, ergo a tanárok egzisztenciája sem függ egyáltalán Botkáéktól. A suli a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziuma. A szegedi városvezetésnek éppúgy nincs még közvetett beleszólása sem a dolgaiba, mint mondjuk az Egyetemi Füvészkert költségvetésébe.
A Jobbik-Fidesz-Balogpáter-tengely problémáját is pontosan az okozza, hogy se az önkormányzatot nem tudják ekézni az önkormányzati törvény vonatkozó részével, se a minisztérium nem tudja közvetlenül zsarolni a gimnázium vezetését, hanem most, hogy az iskola ellenáll, az SZTE-t kéne rávenniük a névváltoztatásra.
@bbjnick: :-) Barok egy joviális tesitanár, és Szegeden elég közismert és népszerű figura, mert sokáig úszóedzősködött is(vagy még mindig teszi? nem tudom) a városi uszodában. Valószínűleg azért tehették ki pont az ő levelét, mert emiatt ő a tantestületnek a városban legszélesebb körben ismert arca, rengeteg család gyerekét tanította meg úszni. Alighanem ezerrel terjeszti a kommunista mételyt medicinlabdázás közben, hogyne. Te tényleg bolond vagy bazdmeg.

Erő e-meló 2015.03.05. 16:22:04

@bbjnick:
Ungváry meghátrálása talán a szorult helyzetével magyarázható, mindenesetre elég rossz fényt vet a jövőbeni hitelességére

Amit eddig tényekkel alá lehet támasztani:

- Ságvári egy megbízható moszkovita ágens volt, soha nem tért el a Komintern hivatalos irányvonalától

- kommunista "ellenálló" volt, és ilyen minőségben egy szembenálló külső hatalmat támogatott a saját országával szemben háborús körülmények között

- halálát saját maga idézte elő, hiszen csak hipotéziseket állíthatunk fel arra vonatkozóan, hogy mi történt volna ha nem tanúsít ellenállást a letartóztatásakor

Tehéntőgy 2015.03.05. 16:28:19

Ja, amúgy a poszthoz még, ha már Máthé Áron főnöke a miért-nem-jött-el-Merkel-a-haknimra hisztije után ismét a mandinert használja picsogásra:

"Az, hogy az ÁVH provokációja is benne volt az ügyben, nem számít."

Olyannyira nem számít, hogy ezt az icipici, jelentéktelen mellékkörülményt (ti. hogy a Fehér Gárda az ávósok provokációs csalija volt) a Schmidt Mária bábáskodásával létrehozott hódmezővásárhelyi Emlékpont állandó kiállításából (ahol egy külön szoba foglalkozik az üggyel) nem is lehet megtudni :-)

Erő e-meló 2015.03.05. 16:31:31

@Tehéntőgy:
Tegyük fel valamelyik tanár a jövőben munkahelyet akar változtatni szegeden belül. Szerinted milyen iskolák jönhetnek szóba ha nem önkormányzati fenntartásúakban gondolkodik? Az egzisztenciális függőség a tanári pályán nem ugyanaz, mint a versenyszférában, és nem ugyanaz Szegeden mint Budapesten

Egyébként tényleg nem értem ezt az utolsó töltényig való kitartást a Ságvári Endre név mellett. Hiszen maga mondta a legenda szerint, hogy 32 neve volt (teját még 29 a Spitzeren, Ságvárin és Sárgán kívül).?

Tehéntőgy 2015.03.05. 16:58:37

@Erő e-meló: Egyrészt miért akarna, a Radnóti Miklós Gimnázium mellett ez a város legnagyobb presztízsű középiskolája. Másrészt, ha neked lenne igazad és tényleg ekkora nyomást lenne képes kifejteni az iskola tanári karára az önkormányzat informális módon, akkor a 2010-2014-es ciklusban a fideszes-jobbikos közgyűlési többség (ami kulturális ügyekben kifejezetten potens volt, leváltották a Szegedi Szabadtéri igazgatóját, kiebrudalták a városból az Armel Operafesztivált, és csak a jónép tiltakozása akadályozta meg, hogy bezárják a Belvárosi Mozit vagy a Grand Café művészmozit) már elérhette volna a névcserét.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 17:05:45

@Tehéntőgy:

1) Annál önleleplezőbb nincs, amikor a magadfajta elkezd inszinuálni! Hogy ki volt Ságvári és hogy 2015-ben ép értelmű és ép erkölcsű dolog-e, hogy egy iskola viselje a nevét Magyarországon az azon dől el, hogy Barok István (szerinted) joviális-e vagy sem, hogy én (szerinted) bolond vagyok-e vagy sem vagy hogy Máthé Áron főnöke (szerinted) szakmailag hiteles-e vagy sem?

2) Olvastad egyáltalán Barok levelét? Ha nem, tessék, itt van: szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/barok-istvan-je-suis-sagvari-sot-je-suis-spitzer-endre.html

Olvasd el és ítéld meg, ha képes vagy rá, hogy mi is ez a levél!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 17:20:29

@Erő e-meló:

Ungváry --- aki egyébként egy erősen ambiciózus és agilis történész --- most olyan szépen gyakorolt önkritikát, amitől még a legmegkeseredettebb és a szívükben a legádázabb gyűlöletet ápoló elvtársaknak is kicsordulhat a könnye:-(

Tehéntőgy 2015.03.05. 17:25:50

@bbjnick: Nem inszinuálok, az Emlékpont kiállítása egyszerűen szar. De ez mellékes.
Mindenesetre bájos, ahogy magadat erkölcsi fárosznak képzelve fantáziáltál Barok István kirúgatásáról. A diktatúra privilegizáltjának neveztél egy egyszerű középiskolai testneveléstanárt, akinek szerinted el kéne vesztenie az állását, hogy befejeződjön a rendszerváltás. Mindezt azért, mert bbjnick szentséges egyéni morális mércéje szerint a kicsit indulatos (de láthatóan leginkább elkeseredett) írása az jajdehűhacsúnyaság.
Legalja görénykedést művelsz, amit legfeljebb az ment, hogy láthatóan képtelen vagy felfogni a szavaid súlyát.

Bell & Sebastian 2015.03.05. 17:43:52

@bbjnick: Szegény tanár úr, cserben hagyta a józan esze. Ki hiszi azt el, ha le nem írja, hogy egyrészt a zsidó-komcsi minőségi jelző, másrészt védendő állat.

Ki vagyok én, hogy egy tisztességben megőszült tanárembert kritizáljak? Egy senki, aki keresi ebben az érzelmileg túlfűtött szerelmeslevélben a logikát.

Ami nincsen benne, mert a vérbőség egyszerre két helyen nem lehetséges. Vagy a gerjedelem, vagy a gondolat?

Legalább úszni tud?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 17:57:01

@Tehéntőgy:

Személyeskedsz tovább? Még mindig egyszerűbb az én személyemet sározni, mocskolni, mint Ságvári személye mellett érvelni?:-)

Ott véted el, hogy az efféle aljasságok rajtam nem fognak. Engem ebben a vitában teljesen hidegen hagy a vitapartnerek személye, a probléma érdekel, az pedig továbbra is a következő: ép értelmű és ép erkölcsű dolog-e, hogy 2015-ben egy iskola viselje Ságvári nevét Magyarországon?

Tettem egy általános érvényű megállapítást:

"Hogy a rendszerváltás után, a szocializmus alatt létrejött tanári garnitúra ragaszkodott a ságvárizmushoz, az természetes, hiszen ők annak a világnak a privilegizáltjai voltak, s hogy még ma is ott vannak/lehetnek és ezerrel terjeszthetik a mételyt és oszthatják az észt (Barok "Je suis Ságvári! Sőt Je suis Spitzer Endre!" István, saját bevallása szerint 37 éve tanít az iskolában!), az a rendszerváltozás felemás voltának egyik legszebb bizonyítéka."

Ez a te észjárásod szerint felszólítás Barok kirúgatására. Felétek így szokás? Te így rúgatnád ki, @Tehéntőgy?:-) Barok engem teljesen hidegen hagy, a neve a bekezdésbe is csak úgy és azért került be, mint szemléltetés arra, hogy van olyan tanár, aki 37 éve a tanári kar tagja. A levele viszont gyönyörűen demonstrálja, hogy hogyan lehet manipulálni, hiszterizálni arra fogékony vagy fogékonnyá tett embereket. Ugye, fölösleges újra linkelnem?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 18:00:14

@Bell & Sebastian:

Az öreg tanárral nekünk semmi dolgunk. A "ságvárizmussal" van dolgunk, amely vele/belőle is ezt csinálta. Soha többé ságvárizmus!

Tehéntőgy 2015.03.05. 18:19:30

@bbjnick: És még be is idézed. Kösz a szemléltetést.
"Ez a te észjárásod szerint felszólítás Barok kirúgatására." Mert az is, hiába próbálod elviccelni. Legalább már szégyelled.

Erő e-meló 2015.03.05. 18:27:24

@Tehéntőgy:
Kétlem, hogy azok a változtatások amire hivatkozol, rendszerspecifikusak voltak. A Ságvári név viszont elválaszthatatlanul kötődik egy letűnt történelmi korhoz, amit ezek szerint még nem mindenki akar letűntnek nyilvánítani

Az iskola ezek szerint jobban ragaszkodik a névhez, mint Ságvári a sajátjához - hiszen még büszke is volt rá, hogy annyi sok neve volt (feltéve hogy van igazság a legenda mögött). Egy új név választása szvsz kevésbé tépázza meg az iskola hírnevét, mint ez az ideológiai töltetű konokság. Szegeden - mivel nem egy órási metropolisz - nyilván mindenki tudni fogja még sok évig, hogy az új nevű iskolát valamikor Ságvárinak hívták

Váltani időnként muszáj, ha egyszer rossz lóra tett a zember - legalábbis az én véleményem szerint

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 18:28:56

@Tehéntőgy:

Szánalmas és fölösleges az erőlködésed, hogy provokálj; csak magadat járatod le!:-)

Tehéntőgy 2015.03.05. 18:34:24

@bbjnick: Amúgy meg ja, semmi kivetnivalót nem látok benne, ha valaki egy totalitárius rendszer őt politikai okokból letartóztatni érkező közegeibe beleereszt pár golyót. Nem hiszem, hogy a hatályos törvények meg a csendőrség szolgálati szabályzata különösebben érdekesek ilyenkor. A Máthé által felemlegetett szerencsétlen Vásárhely környéki fehérgárdás parasztembereket sem tudom hibáztatni, hogy fegyveres ellenállást terveztek, pedig Máthé finom ízlésű megfogalmazása szerint ennyi erővel ők is a "sorsot hívták ki maguk ellen". A poszt nem mellesleg még szegény Mansfeld Péterbe is belerúg (egyébként nem tudom, milyen megfontolásból, ti. a Mansfeld és Blaskiék által elrabolt és lefegyverzett rendőr a pisztolytáskájához kapott, de _nem_ lőtt rájuk).

Erő e-meló 2015.03.05. 18:40:51

@bbjnick:
Ha csak annyit tudok a tanárok szellemi színvonaláról, mint amennyi a barokkos levélből következk, akkor ajjaj

Tehéntőgy 2015.03.05. 18:47:11

@Erő e-meló: Miért kötődne elválaszthatatlanul ahhoz a korhoz? Nem nagyon emlékszem más példára az elmúlt negyedszázad átnevezései/átnevezési kísérletei kapcsán, hogy ennyire makacsul ragaszkodott volna az érintett közösség gyakorlatilag egésze (egy vidéki középiskola esetén ennyi facebookos támogató ezt jelenti) az adott névhez. Talán még Beloiannisz lakossága az övékhez. Ötvenhatban még nevet cserélt az iskola, most már nem akar.
Ezt hívják élő hagyománynak, tetszik-nem tetszik. Ha mondjuk -horribile dictu- Szamuely Tibor nevét viselné az intézmény, én is azt mondanám, hogy le van szarva, mindenképp meg kell változtatni, de egy Ságvári iskola elfér az országban.

Erő e-meló 2015.03.05. 18:49:01

@Tehéntőgy:
De akkor már miért a kisstílű Ságvári Endre nevev? Miért nem Anders Behring Breivik , aki nagyobb pályán adta elő, vagy Becstelen Brigantik Gimnázium.?

Valamennyi erkölcsi elem, amire hivatkozni lehet Ságvárinál, őnálik is megtalálható. Vagy lehetne például Horst Wessel Gimnázium ha párt-mártírokról beszélünk

Tehéntőgy 2015.03.05. 18:52:56

@Erő e-meló: Nem is tudtam, hogy Ságvári fegyvertelen tinédzserek és huszonévesek tucatjait lőtte halomra egy táborban. Valamint az sem tűnt fel, hogy Norvégia diktatúra lenne.

Erő e-meló 2015.03.05. 18:53:37

@Tehéntőgy:
Beloannisz emigráns görög kommunista település. Hogy ki volt pontosan a Fehérjani, azon felül hogy baloldali radikális volt, én magam se tudnám kapásból megmondani, szemben Ságvárival

Ahogy elnézem az anyaországi görögöket, nagy részük, talán a többség elvolna a kommunizmusban, különösen most hogy ők lettek Európa ingyenélői

Tehéntőgy 2015.03.05. 18:55:52

@Erő e-meló: Wessel meg amennyire emlékszem valami magánjellegű vitában halt meg, csak egy komcsi volt a gyilkosa, nem?

Erő e-meló 2015.03.05. 18:58:22

@Tehéntőgy:
Látom bekaptad a horgot

Ezek szerint mégsem a megszokás, hanem egyfajta erkölcsi értékítélet teszi Ságvárit kívánatossá az iskola számára névadóként

Ságvári Endre, a Komintern magyarországi lerakatának megbízott vezetőjea mint példakép a fiatalság számára 2015-ben ... DDD

Erő e-meló 2015.03.05. 19:01:12

@Tehéntőgy:
Látom bekaptad a horgot

Ezek szerint mégsem a megszokás, hanem egyfajta erkölcsi értékítélet teszi kívánatossá a Ságvári nevet az iskola számára

Ságvári, a Komintern magyarországi telepvezetője mint példakép a fiatalság számára ... DDD

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 19:10:22

@Tehéntőgy:

"Ha mondjuk -horribile dictu- Szamuely Tibor nevét viselné az intézmény, én is azt mondanám, hogy le van szarva, mindenképp meg kell változtatni, de egy Ságvári iskola elfér az országban." --- írod.

Szamuely és Ságvári ugyanaz az ethosz. Ságvári '40-ben még a háború mellett agitált, mert a Szovjetuniónak az állt érdekében, '44-ben, amikor az ország ellenállásának mihamarábbi megtörése volt az érdek, a háború ellen. Ha a pártutasítás az lett volna, hogy a zsidók ellen agitáljon, azt tette volna. Pacifista ellenállót vagy zsidó mártírt faragni belőle éppoly abszurd, mint szegény Radnótiból nagy zsidó költőt (mint Naftali Krausztól tudjuk, a munkaszolgálatban is fehér karszalaggal "tüntetett", megkülönböztetendő magát a zsidóktól). Ságvári meggyőződéses sztálinista volt, vakon követte a kommunista párt utasításait --- ő volna ma követendő példakép, akinek iskola kell, hogy viselje nevét?

Erő e-meló 2015.03.05. 19:35:16

@Tehéntőgy:
Horst Wesselt télleg a komcsik lőtték le, de ebben "a magánjellegű vita" csak mellékes szál volt. Inkább csak a pártjuk igyekezett az előtérbe tolni, hogy kivédje közfelháborodást. A nácik meg pont ellenkezőleg igyekeztek tökéletes mártírt faragni belőle

Még iskolát is elneveztek róla, hát nem ismerős?

de.wikipedia.org/wiki/Horst_Wessel

Bell & Sebastian 2015.03.05. 20:03:37

@Erő e-meló: A görög partizánokkal kibabráltak, lefegyverezték és kizárták őket a hatalomból, így nem termett babér az ottani zsidó-komcsiknak.

Maradt nekik az énekesi pálya, pol-beat és emigráció.

Bell & Sebastian 2015.03.05. 20:11:58

@bbjnick: A kommancs hősök egyike sem szeplőtelen, ha egy ugrik, ugrik az összes, ezért védik körmünk szakadtáig.

Nagy kár, hogy nem írt verseket, azzal nálam kapna még egy esélyt. De így?

A tanárral tényleg nincsen dolgunk. Éppen most olvasom az egyik volt oktatóm (mert nevelésről nem eshet szó) keresztekkel dekorált nekrológját, holott akkora kommancs volt, mint a Moszfilm forgó munkásparasztja.

A ságvárizmus hordozói a tanárbácsik, ha már nem lesznek, jöhet a kereszt és a megbocsátás, Jézus nevében.

De addig is, csak ne hagyjuk szó nélkül a badárságot!

Tehéntőgy 2015.03.05. 20:20:59

@bbjnick: Mármint hogyan agitált a "háború mellett"? Mo. 1941-től háborúzott, Ságvári már 1941-ben háborúellenes tüntetéseket szervezett, pedig a szovjetek győzelmére mondjuk 1941. október 6-án a Batthyány-örökmécsesnél zajló demonstrációkor aligha tett volna bárki is egy lyukas garast, már egy hónapja folyt Leningrád ostroma. Persze nyilván ez is Ságvári gonosz szovjetszolga-fanatizmusa miatt volt, véletlenül se nevezhetjük pacifizmusnak, mert akkor kuki.
A Molotov-Ribbentropp-paktum ellen nem tiltakozott, de végül is ez egybeesett a hivatalos magyar kormányállásponttal is, akkor volt a 48-as zászlók visszakapása, ment a puszipajtásság a szovjetekkel, pont egy kommunistán kéred számon az ellenkezőjét :-) ?
Egyébként a Ságvári letartóztatására érkező csendőregység tagjai a német megszállás után létrehozott Állambiztonsági Rendészet kötelékébe tartoztak, nem valamiféle sztenderd kakastollas arcokat kell elképzelni, ez kifejezetten egy kollaboráns karhatalmi szerv volt, ami a politikai ellenállásra utazott, (meg elrejtett zsidó vagyonra), és még a szervezeti felépítése is a Birodalmi Biztonsági Rendészetét követte. www.betekinto.hu/2012_4_varga_k
Ságvárit bűnözőni kb. az a kategória, mintha Franciaországban az ellenállásnak a Milice ellen elkövetett akcióit tekintenénk "hatóság elleni erőszaknak".

Robinzon Kurzor 2015.03.05. 20:44:42

@bbjnick: "Engem ebben a vitában teljesen hidegen hagy a vitapartnerek személye, a probléma érdekel"

Ehhez képest állandóan a magát a vitában exponált tanár levelét lobogtatod, mit érvet.

Ha valóban a dolog maga érdekelne, akkor nem a tanárral meg a levelével foglalkoznál.
Főleg nem azzal, hogy amíg ez az ember az állásában van, addig a rendszerváltozás csak "felemás" lehet.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.05. 20:54:30

@közösperonos átszállás: "Valójában egyikről se tudnál szinte semmit, ha nem építenek köréjük mítoszt a komcsik."

Hihetetlenül sötét vagy.

Tehéntőgy 2015.03.05. 21:05:38

@bbjnick: " '44-ben, amikor az ország ellenállásának mihamarábbi megtörése volt az érdek"

Egyébként ez a részmondatod is elég vicces. Ságvári halálakor még csak másfél hónapja nyílt meg a nyugati front, a Bagratyion-offenzíva egy hónappal azelőtt indult meg, az élete utolsó egy-két hetében lehetett csak egyértelművé számára, hogy a szovjet erők záros határidőn belül Magyarországra érhetnek. A tengelyhatalmak veresége persze nem volt kérdés kicsit is józan szemmel nézve, de a megelőző hónapokban Magyarországon politikai ellenállást folytatni még elég perspektívátlan dolog volt, simán benne volt a pakliban, hogy az ország akár még egy év múlva is német bábok vezette hátország lesz.

Erő e-meló 2015.03.05. 22:16:35

@Bell & Sebastian:
A görög kommerek maguktól voltak azok akik, a magyar kommerek viszont kevés kivétellel egytől egyig Moszkva megbízottai voltak. Görögországban volt tehát egy "népi kommer" mozgalom, amihez hasonló úgy-ahogy megvolt még az indulásnál Magyarországon is, de erre rátelepedett az"urbánus" vonal (maradjunk ennél az eufemizáló kifejezésnél) és innentől egyenes út vezetett a Szovjetunió, mint ügyeletes külföldi hatalom kebelére

A görög kommerek bukásának az oka egy Jaltában papírlapra ceruzával rajzolt vonal volt, aminek Magyarország az egyik felére esett, Görögország a másikra

A szovjetek a saját érdekszférájukat aztán Ságvárikkal, Rákosikkal, Farkas Mihályokkal Pető Lászlókkal és hasonlókkal rajzolták tele. Ságvári elamortizálódott mire sikerült birtokba lépniük a felségterületükön, sebaj jó lesz mártírnak, mondták erre

Szegeden még mindig Sztálin elvtárs kottájából szálldos a víg dal, pedig még Úttörőváros se jutott nekik

Bell & Sebastian 2015.03.06. 00:29:29

@Erő e-meló: Szeged ősi, komcsi fészek, maradjunk ennyiben. Ha már a görög ősöknél tartunk, az nagyon nem mindegy, hogy szoci, szocdem vagy komcsi?

Ha már fegyverrel a kézben vitézkedik valaki, arra nagy biztonsággal a legutóbbi illik. Egyedül a komcsi utasítja el a kapitalizmus mindenféle formáját (mivel a szocializmus is csak egy megmiskárolt tőkés rendszer), ezért nemkívánatos ott, ahol a kabbalából levezetett miszticizmus nyugati változatát preferálják.

Kommunista = felforgató / terrorista

, akinek éppen az nem tetszik, aminek a kellős közepében csücsül. Hogy pontosan mit akar, azt még ő sem tudja, de a lényeg az, hogy valami teljesen mást, másképpen.

Akárhogyan is nézzük, itt Ságvárinak lapot hosszútávon (a szocializmusban) nem osztottak volna. Egyrészt a zsidósága miatt, másrészt a moszkovitasága miatt, harmadrészt a Kádár -féle nemzeti-szocializmus -ellenessége miatt.

Aki mint elszalasztott lehetőségre tekint rá, nos, az akkorát téved, mint ide a Siratófal.

gyalog.galopp 2015.03.06. 07:36:47

@közösperonos átszállás:

Legyen Petőfi és Ságvári két szangvinikus fiatalember, akiknek nem tetszik a fennálló rend és akár fegyverrel is változtatnának rajta.
Petőfi korában javában forrongott a társadalom, nemcsak nálunk, Európában. Ideális terep egy forrófejű fiatalembernek, különösen, ha a társadalmi igény is van a lázadozásra.

Ságvári idejében is forrong a magyar társadalom, de egészen más miatt, alapvetően Trianon miatt. A dicsőséges 133 nap is beleégett az emberek tudatába , megtudták, mit jelent, ha a komcsik a prolikkal diktatúráznak.
Ságvári már felnőtt fejjel lép be a kommunisták közé, illegalitásban szervezkedik, egészen a csendőrökkel való találkozásig.
Az , hogy Ságvári náci és háború ellenes volt az tény , de még nem ad felmentést az alól, hogy egy másik, teljesen hasonló fajsúlyú eszmének a híve volt, ha úgy tetszik egy másik hódító, diktatórikus , emberiség ellenes rezsim szálláscsinálója volt.
Lehet azon merengeni, hogy a Sztálinizmussal mennyire lehetett tisztában Ságvári, nyilván nem látunk a fejébe, de Kun Béla és a frontól hazaérkező sebesült katonák után ez olyan nagy rejtély nem lehetett.

Tökmindegy mit tudott Sztálinról Ságvári, a tevékenysége messze nem találkozott a magyar társadalom érdekeivel, igényével.
Ságvári választhatta volna a másik ellenállási oldalt is.
Nem lehet a kommunista diktatúrát egyszerre elítélni és a híveiről meg iskolát elnevezni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 09:51:06

@Tehéntőgy:

"A Moszkvából Magyarországra küldött Schönherz Zoltán titkos feljegyzéseinek köszönhetően tudjuk, hogy ez a csoport a szociáldemokráciában 1941 előtt a fasizmus szekértolóját látta és politikai célja a világháború, illetve a polgárháború kirobbantása volt annak érdekében, hogy ezzel előidézze a Szovjetunió katonai intervencióját, illetve a proletárforradalmat. Mi sem jellemzi ezt jobban, mint hogy Ságvári pártjának 1939-es belső eligazítása szerint „Sztálin zsenialitásának köszönhetően” tört ki a második világháború. 1941 után mindez zárójelbe került, de a kommunista párt politikai szövetségeseit továbbra is csak „hasznos idiótáknak” tekintette." --- írja Ungváry a @Virág et.: által fentebb linkelt szövegben.

Ságvárinak tökéletesen mindegy volt, hogy milyen a hadihelyzet vagy mely ellenfelük épp mit képvisel, neki a párt volt az esze, a szíve, a lelkiismerete, ő pedig teljesítette a kommunista párt utasításait. Én elhiszem, hogy vannak, akik ebben a magatartásban valamiféle ideált látnak, lelkük rajta, de oktatási intézménynek talán mégsem kellene egy ilyen figura nevét viselnie...

Tehéntőgy 2015.03.06. 10:38:07

@bbjnick: Igen, 1939-ben az volt a Molotov-Ribbentropposdi miatti önmegnyugtatást célzó pártvonal, hogy a Nagy Sztálin ügyesen kimaradt az imperialista hatalmak újabb háborújából, pedig a gaz britek össze akarták ugrasztani Németországgal a SZU-t, ehelyett a bölcs vezér elérte, hogy a kapitalisták egymást üssék (és mint minden hatékony propaganda, ez sem abban hazudott, amit elmondott, hanem amit nem vert nagydobra, mint a a náciknak való hatalmas szovjet hadianyag-szállításokat). A buta imperialisták véres háborújának végén majd megint jól kitörendnek a forradalmak, mint 17-18-ban, s lészen nirvána.
Ebből lett nálad az, hogy Ságvári 1940-ben a "háború mellett agitált", ami minimum durva csúsztatás.

Erő e-meló 2015.03.06. 12:57:43

@Bell & Sebastian:
Hát igen, a vörösnek is megvan a maga 50 árnyalata. Akadnak halványrózsaszínek, de Ságvári nem közéjük tartozott, ezt nyugodtan kijelenthetjük

Én őt is abba az őskommer generációba sorolom, akik tele voltak kilialisztikus messianizmussal, nyilván nem függetlenül az őseik hitétől . Ők voltak a legveszedelmesebb, legsötétebb vörös kommerek, akik már nem érték be az ábrándozással, hanem tenni is akartak a szent cél érdekében. Ha kell akkor ölni, ha kell rombolni, vagy bármi egyéb

Ezt a "nagy generációt" aztán részben a belső tisztogatások, részben a magyar '56 felhígította, így jött össze a kádári halványabb vörös szín, ami azért még távolról se volt szocdem rózsaszín. A Ságvári féle "vadak" helyét átvették az opportunisták, a langyos hitűek és az alakoskodók, tulajdonképpen emiatt volt elviselhető a rendszer

Egy dolog volt csak tilos Kádár idején: kérdéseket feltenni és a kérdések nyomán teljes mélységben feltárni a valóságot. Ez volt a társadalmi béke záloga, és folyhatott a tánc a moslékosdézsa tetején

Őszintén szólva épp ezért bosszant a Ságvári suli viselkedése, mert azt a langyos hagyományt képviseli, jóllehet semmi nem kényszeríti erre. Miféle generáció fog kinőni ebből a továbbélő kádári hagyományból? Egy fiatalnak fel kell tennie magában a kérdéseket, azokra választ kell keresni elszánt makacssággal. Ha még fiatalon se képes erre, akkor már nem is lesz reménye eljutni a nagyobb igazságokhoz a későbbiekben

TG69 2015.03.06. 14:41:37

@Erő e-meló: És akkor Prohászka Ottokár mért is kapna felmentést (gimnázium van róla elnevezeve)? Mit is tanulhat tőle az ifjúság? Ha ez lehet akkor Ságvári is.

hu.wikipedia.org/wiki/Proh%C3%A1szka_Ottok%C3%A1r#mediaviewer/File:Prohaszka-Titelbild.JPG

"
„Mi az antiszemitizmust nem faji, vallási, hanem szociális, üzleti reakciónak fogjuk fel” – írta már 1893-ban, majd hozzátette: – „A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet.” Nézetei később sem változtak. A zsidóság „sakterkezek alatt vérbe akarta fojtani a magyarságot” – fogalmazott 1923-ban, ezért nemzeti önvédelemnek tartotta a „pozitív”, azaz a keresztényeket előnybe helyező antiszemitizmust, és a liberalizmus mételyével az általa megalkotott fogalmat, a „hungarizmust” állította szembe.Prohászka már 1918 óta követelte a numerus clausust. 1944-ben aztán a magyar antiszemitizmus klasszikusai közül Prohászka vált az egyik leggyakrabban idézett hivatkozási alappá. Sokan tévesnek nevezik Prohászka antiszemitizmusának egyes későbbi értelmezéseit, mondván, ő a „jó zsidók – rossz zsidók” ellentétpárjában gondolkodott. Tény azonban az is, hogy a főpap általánosságban említi a magyar zsidókat: „Teljesen igaz, hogy vannak derék zsidók, de a zsidóság idegen, kereszténységet leszorító, honfoglaló, minket kisajátító, idegen hatalom. (…) Itt egy rafinált, romlott, hitetlen és erkölcstelen faj garázdálkodásáról van szó, poloskainvázióról, patkányhadjáratról. Egy kérdés van: hogyan védekezzünk?A zsidó morál valóságos átka a keresztény műveltségnek, amely átkon ez a keresztény kultúra okvetlenül tönkremegy, ha nem dobja ki magából a mérget.” – „A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet, s a nemzetnek nagy részét koldusbotra juttatta.” – „Az antiszemitizmus a keresztény erkölcstan és a keresztény társadalmi rend reakciója, s mint ilyen, a legjogosultabb mozgalom.” – Ugyanakkor: „az antiszemitizmus csak akkor jogosult, ha a zsidó birtokszerzést, tehát a zsidó morálist üldözi. S ezen tekintetben természetesen az igazi antiszemitizmus nem a zsidó faj, hanem azon erkölcstelen fajzat ellen irányul, mely, származzék bár zsidó vagy keresz­tény vérből, hódol a zsidó fosztogatási pénzszerzésnek."
"

Ottokárnak néha-néha elgurult a gyógyszere és akkor finoman fogalmaztunk. Ságvári politikai cselekdeti alapvetően a nácizmussal való küzdelemmel hozható kapcsolatban. Prohászka meg a politikai keresztényszocializmust hirdette, amiben volt szocializmus, antiszemitizmus Ady ellenesség és egyéb haladó gondolatok. Nem ismerem munkásságát, ha a katkót jónak tartják gimnázium elnevezését róla elfogadom. De akkor lehessen már a kocsi ellenállóról is gimnázium, mert ez így tűnik kiegyenlített történelemszemléletnek.

Robinzon Kurzor 2015.03.06. 15:40:42

Sikerül már előkotorni valami konkrétumot Ságváriról?
(Már azon kívül, hogy rálőtt az őt elfogó csendőrökre akkor, amikor Magyarország szuverenitása éppen nem létezett, tehát az államhatalom, így a csendőrök is a náci Németország képviseletében működtek.)

Vagy még mindig csak az utólagos belemagyarázás folyik, hogy biztos ezt vagy azt gondolta ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 15:44:07

@TG69:

„(...) Kétségtelen, hogy Prohászka Ottokár Magyarország legújabb kori történetének egyik leghatalmasabb személyi tényezője, olyan személyi erő, amely a maga szellemerkölcsi hatalmával a kereszténység oldaláról a legerősebben szólt bele a magyar nemzeti közösség életébe. Az ő működésének tekintetbe vétele nélkül nem lehet kielégítő magyarázatot találni arra, hogy Magyarországon forradalmak utáni nemzeti megújhodás a kereszténységnek, illetve a kereszténység jelszavainak jegyében indul. Európában egyedül mi azonosítottuk, - legalább szavakban,- a nemzeti megújhodást, a tiszta kereszténységhez való visszatéréssel. Ennek pedig feltalálható okai vannak, mégpedig oly jelenségekben, amelyek Európában csak nálunk találhatók fel.

Igaz, hogy régtől keresztény ország vagyunk, ám Európa más országaiban, ahol az új kezdeményezések közömbösek vagy éppen ellenségesek voltak a kereszténységgel szemben nem kevésbé volt történelmi hagyomány a kereszténység mint nálunk. Tény ugyan, hogy Európában egyetlen keresztény nemzetre sem sújtott olyan erővel végzete, mint reánk, de ez még nem fejti meg miért kellett talpraállási reakciónak a kereszténységhez való visszatérés igényében jelentkeznie. A keresztény ellenes áramlatok éppúgy végigszántottak rajtunk a háború előtt, mint Európa többi országain, hatásuk sem volt kisebb, bár [az] egyházak közjogi kiváltságai[] és anyagi státusza érintetlenek maradtak. Különben is kérdés, hogy az egyházak világi hatalmának a szellemi romlás ellenére való fennmaradása kezére járt-e a keresztény megújhodás kikezdéseinek? Kimerjük mondani, hogy Prohászka nélkül, akinek méltó kortársa külföldön nem volt, az ő óriási életműve nélkül Magyarországon is aligha történhetett volna a nemzeti megújhodás a kereszténység szellemében, pontosabban szólva: az ő előkészítő, ébresztő, ösztönző és átalakító működése hijján az ország aligha helyeselte volna, hogy a nemzeti eszmélés a kereszténység jelszavait tűzze ki követendő csillagaiul.

Nélküle erre a lelkek nem lettek volna előkészítve. Bár igaza van Prohászkának abban, hogy a forradalmak után a mi kereszténységünkről hamarosan kitűnt, hogy inkább csak jelszó és világi hatalmi eszköz, mint bensőséges élet és szellem mégis bizonyos, hogy az ő személyes működésének döntő része van abban is, hogy legalább jelszóként és távoli igényként elfogadta nemzeti közvéleményünk a keresztény politikát, tehát a kereszténységet mint politikai etikumot. Ez mindenesetre a kereszténység tekintélyét mutatta már. (...)” (barankovics.hu/sites/default/files/H%C3%ADven%20%C3%B6nmagunkhhoz%20-%20Barankovics%20Istv%C3%A1n%20%C3%B6sszegy%C5%B1jt%C3%B6tt%20%C3%ADr%C3%A1sai%20a%20kereszt%C3%A9nydemokr%C3%A1ci%C3%A1r%C3%B3l_0.pdf)

...Prohászka Ottokár többezer oldal terjedelmű „oeuvre-jének" (a 25 kötetes „válogatott” letölthető itt (is): www.gondola.hu/cikkek/59632) kb. hetven (vagy még több) százaléka katolikus lelkiségi irodalom (prédikációk, népszerű vallásbölcselet, hitbuzgalmi szövegek stb.), a többi vagy teológiai szakmunka, vagy pedagógiai célú anyagok (a magyar papképzés valaha élt egyik legnagyobb alakja volt) vagy modern filozófia (igen jelentős részben neki köszönhetjük pld. a magyar Bergson-recepció kezdeti fontosabb lépéseit), ill. (kis részben) katolikus társadalomfilozófia és a katolikus társadalmi (közéleti) aktivitást (elméletben) megalapozó, generáló, szervező szövegek.

Prohászka olyan formátumú „arc” volt, amilyenből (mondjuk) tíznél több nemigen születik egy században egy nemzet életében (lehet, még annyi sem): most, feltételezhető (a prohászkai mű ismeretétől akár függetlenül is), hogy ez az ember faji gyűlölködéssel űzte (el) unalmát, ütötte el fölös idejét?!

Ha Prohászka zsidókról beszél, (mint mindig) akkor is világosan és egyértelműen beszél. Szövegeiben a zsidók leggyakrabban, mint teológiai, biblikus hivatkozások kerülnek elő. Amit az „okosok" manapság fel szoktak emlegetni, mint „zsidózó prohászkát”, az (Prohászka) társadalomkritikájának egyik fontos eleme: a „zsidó-pogány morális” bírálata. Katolikus morális platformról bírál egy számára elfogadhatatlan (számos társadalom- és gazdaságfilozófiai következményt is magában hordó) erkölcsfilozófiai szemléletet. Kritikája (a maga korában is) komoly, megalapozott, alátámasztott (volt) és (történeti távlatban) igazolódott. (Aki nekem nem hiszi el, (ma még/vagy ma épp?!) hozzáférhetőek ezek a szövegek, olvassa el!)

Hogy ezért Prohászka a zsidó faji gőg és gyűlölet egyik kiemelt célpontja lett, a leggonoszabb és legmocskosabb módon rúgják, köpik, átkozzák, sározzák, a legképtelenebb hazugságokat koholnak róla (s mindet elkövetnek, hogy még a nevét is kitöröljék az történeti emlékezetből), az a tényeken mit sem változtat...

Bővebben: bbjnick.blog.hu/2012/06/24/mit_nem_lehet_megbocsa_j_tani_prohaszka_ottokarnak

TG69 2015.03.06. 16:28:30

@bbjnick: 'Ha Prohászka zsidókról beszél, (mint mindig) akkor is világosan és egyértelműen beszél. '

vs

"Itt egy rafinált, romlott, hitetlen és erkölcstelen faj garázdálkodásáról van szó, poloskainvázióról, patkányhadjáratról."

Hát ja. Én ezt ki is írnám a gimnázium falára olyan szép gondolatfoszlány. Egy percig nem állítom, hogy a katkók egy kizárólag hungarizmust, fajvédelmet pedzegető, zsidótlanító hülyét emelnének piedesztálra, csak finoman jelzem Ottokárnak is vannak vállalhatatlan kijelentései, eszményképe a nemzet aljára is stimulálólag hatott. Ságvári pár száz embert tartott lázban Prohi meg sajnos a teljes jobboldalt annak a legszéléig. Írjunk a számlájára félmillió magyar halottat?

Mondom legyen ilyen gimi, de akkor a Ságvári témát zárjuk le gyorsan.

Robinzon Kurzor 2015.03.06. 17:00:31

@TG69:

Poloskainvázió és patkányhadjárat, mint "katolikus morális platform".

Én kérek elnézést, de tényleg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 17:06:58

@TG69:

Meg tudnád adni ennek a mondatnak ("Itt egy rafinált, romlott, hitetlen és erkölcstelen faj garázdálkodásáról van szó, poloskainvázióról, patkányhadjáratról.") az eredeti forrását? Hol, mikor, miről írta Prohászka?

Tehéntőgy 2015.03.06. 17:36:33

@bbjnick: Ha jól látom, az idézeteket Ungváry Krisztián hozta először egy valasz.hu-s publicisztikájában, amiben (műfajból adódóan) nem használ hivatkozásokat. Róla azért nem gondolom, hogy konfabulálna ilyesmit, bár abban is van valami, ha fairek akarunk maradni, hogy akkora írott életművekben, mint Prohászkáé, mindig akad amolyan "idézhető idézet" jelleggel ordas ostobaság is.
Még a Gede testvéreknek volt egy gyűjteményes "Az én antiszemitizmusom"-kiadványa, amiben perverz élvezettel voltak összeszedve Prohászka zsidózós dolgai (ők ugye kifejezetten imádják az ilyesmit, lévén tényleg beteglelkű nácik), abban biztos benne van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 18:48:43

@Tehéntőgy:

Én viszont pontosan tudom, honnét származik az "idézet". Egy 1919. júliusi naplóbejegyzés, amelyet Prohászka soha nem tett közzé (mivel nem azzal a céllal írta) és csak halála után jelent meg.

"(...)

Júl. 29. Foerster Fr. V. a zsidókról ir «Politische Ethik» c. művében : általános ethikai szempontokból. Nálunk nem ez a fő, hanem az, hogy megesznek, s védekeznünk kell a cape-rape s a poloskajárvány ellen. Teljesen igaz, hogy vannak derék zsidók; de a zsidóság idegen, a kereszténységet leszorító, honfoglaló, minket kisajátító, idegen hatalom. Tény, hogy általános emberszerető s liberális elvek alapján a kétszer-kettő négy dialektikájával megesznek. Már most mit hirdessünk? Azt, hogy igazság, testvériség, munka, haladás . . .? De hiszen ezen győz a rafinériájuk, más lelkiismeretük, talmudi világnézetük! Csak folytassuk így, akkor plüre esünk. Zengjük hát az ethika elveit, kössük be szemünket selyemkendővel, üssük a dobot a saját kilicitálásunkhoz s induljunk a vágóhídra, s magunk fújjuk az indulót hozzá? Itt egy rafinált, romlott, hitetlen s erkölcstelen faj garázdálkodásáról van szó, poloska-invázióról, patkány-hadjáratról; egy kérdés van : hogyan védekezzünk? Lehetséges-e a védekezés, vagy adjuk át az országot? Lehetséges-e az csak ethikai újjászületés, munka által? Van-e jogunk kitiltani idegen elemeket, kik hirdetik, hogy új országot alapítanak a Duna-Tisza közt?

(...)"

Forrás: a SOLILOQUIA c. kötet 354. oldala; a Világhálón itt található: gondola.hu/media/prohaszka/Prohaszka23.pdf

A naplójegyzet 1919 júliásában született, a vörösterror csúcsán. Nehezen találnál olyan korabeli értelmiségit vagy művészt (Móricztól Bartókig és tovább) vagy közéleti embert, aki nem egy szovjet-orosz-bérenc zsidóklikk puccsaként élte volna meg a korabeli eseményeket.

Tehéntőgy 2015.03.06. 19:47:12

@bbjnick: Igen, ez megmagyarázza a hangvételt. Kösz a linket is, olvasgatom most így estefelé, érdekes kordokumentum, minden helyenkénti esetlenségével együtt is, de pont az benne a jó, hogy láthatóan nem rendezte a szövegeket sajtó alá.

TG69 2015.03.06. 19:47:42

@bbjnick: Viszont azon kevesek egyike volt,, aki udvozolte a Tan.Kozt. Sagvari rulez ;-)...

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.06. 20:51:16

@bbjnick: "igen jelentős részben neki köszönhetjük pld. a magyar Bergson-recepció kezdeti fontosabb lépéseit"

Szinte teljes egészében Dienes Valériának köszönhetjük. (Aki egyébként később Prohászka híve lett.)

Erő e-meló 2015.03.06. 21:10:13

@TG69:
Látom te nem vagy képes a Ságvárival vagy Ságvári nélkül dilemmát másképp betájolni, mint a filoszemitizmus-antiszemitizmus tengely mentén

Érdekes, hogy az a ságváris tanár, aki eddig nyíltan reagált az ügyre, szintén erre a vakvágányra akarta terelni a diskurzust. Tehát hogy aki nem szereti Ságvárit, az nyilván csak antiszemita lehet, mégpedig a legros4szabb fajtából

Bár egyrészt igaz, hogy az őskommer pártszervezet csúcsán többnyire zsidók voltak, mégsem emiatt vált ki a kommunista múlt minden jóérzésű emberből tömény undort. Aki ezt a kakit akarja feltálalni nekünk, az inkább egye meg a saját végtermékét.

Ennél in ocsmányabbnak tartom, amikor egy vitában - és ráadásul egy tanár - a görény atombombáját veti be, amikor a bűzmirigyének a teljes tartalmát kiengedve igyekszik egérutat nyerni. Mert ugye aki nem szereti Ságvárit az nyilván antiszemita náci, és egy nácival szemben minden megengedett, miazhogy nagyonis

Ságvári a történelem szemétdombjára való kommer volt. Ha érdemnek számít, hogy cionistta szervezetben kezdte az ideológiai fejlődését, akkor egy másik államban kell iskolát elnevezni róla

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 22:01:23

@TG69:

Gondolom, erre is úgy van forrásod, mint a "patkányozós idézetre"!

TG69 2015.03.06. 22:07:12

@bbjnick: Olvass utana. Az is igaz volt ez is. Ottokar majdnem megjelentette tamogato kinyilatkoztatasat, de a komcsik elutasitottak :-).

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.06. 22:53:04

@bbjnick: A gondolán található pdf-ekben nem tudok szövegre keresni, végigolvasni meg nincs kedvem. Mindenesetre az első kötetet átpörgetve nem találtam utalást Bergsonra.

Te mint Prohászka életművének avatott ismerője, tudsz idézni Prohászkától Bergsonra hivatkozást 1910 előtti írásaiból?

"Dienes Valéria 1908-tól a Sorbonne hallgatója volt. Párizs, ahol a Collége de France-on személyesen is megismerkedett a kor jeles gondolkodójával, Henri Bergsonnal, aki életre szóló hatással volt rá. Ekkor még nem sejtette, hogy ez a zsidó származású filozófus fordítja majd a spirituális világ felé, és ő kapcsolja össze életét Prohászka Ottokár székesfehérvári püspökkel, aki szellemi vezetője lesz. Ketten találták meg az utat az orkesztika (mozdulatművészeti ág – a szerk.) és a miszticizmus felé, s befolyásolták a harmincas évek Budapestjének misztériumjátékait."
www.hetek.hu/hatter/201410/fajvedelem_es_miszteriumjatek

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 23:25:46

@Disznóvári:

A lényegismeret Bergson tanában és a régi filozófiában /Prohászka Ottokár 62–82/A Magyar Filozófiai Társaság Közleményei12. évfolyam 1912. 2. és 3. szám

Ha nem boldogulsz a kereséssel a gondolás Prohászka-pdf-eken, akkor mentsd le őket és próbálj meg úgy keresgélni bennük.:-) A Korunk lelke c. kötetben pld. ír Bergsonról.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 23:27:53

@TG69:

Hol ír abban a szövegben olyat Ungváry, hogy Prohászka üdvözölte a tanácsköztársaságot? Idéznéd?

Robinzon Kurzor 2015.03.06. 23:32:30

@bbjnick:

"Egyházával ellentétben eleinte megértést mutatott az õszirózsás forradalom iránt, és a Tanácsköztársaság kikiáltásakor is elismerõ pásztorlevél kiadását tervezte, amit a dogmatikus kommunista rezsim hiúsított meg."

Leskelődő 2015.03.07. 00:00:19

@bbjnick:
Természetesen sehol.

@Robinzon Kurzor:
Ráadásul ugyanez más forrás szerint:
"Prohászka püspök, aki kezdetben ellenszenvvel fogadta a proletárdiktatúrát, miután látta, hogy a Tanács köztársaság számos intézkedése megnyerte az ország lakossága jelentő s részének tetszését, körlevelében elsőként utasította lojalitásra papjait és híveit. Körlevele azonban nem vált ismertté, mert a kormány megbízottai a körlevél utolsó mondata értelmének megváltoztatását követelték, amelybe Prohászka nem egyezett bele."

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.07. 00:11:10

@Leskelődő: Na, Esztike, ha már így előkerültél, elárulom, hogy az általatok kedvelt B&S-féle nácikkal szemben Prohászka nem faji, genetikai alapon kezelte a zsidóságot (a "faj" szót használta, de nem abban az értelemben, mint a mai B&S-féle neonácik). A nyilas uralmat Prohászka nem élte meg, de Valéria, akinek az iskolájában számos zsidó származású táncos volt, mindent megtett, hogy menekítse őket. Eközben mondjuk Marschalkó Lajos, aki B&S kedvenc forrása közreműködött a zsidó származásúak deportálásában, kiirtásában.
Prohászka nem élte meg a zsidó deportálásokat, azok a nácik, akik ma tekintélyként hivatkoznak rá mint antiszemitára, nem veszik figyelembe, hogy történt valami a '40-es években a zsidósággal.

Robinzon Kurzor 2015.03.07. 00:13:52

@Leskelődő:

"Rómába juttatott levelében a pápától azt kérte, hogy Magyarországot mint missziós területet helyeztesse valamelyik nagyhatalom védnöksége alá, az országot
blokád alá vevő antanthatalmaknak pedig felajánlotta a katolikus egyház szolgálatát. "

Vagyis kommunista, izé akarom mondani katolikus "ellenálló" volt, és ilyen minőségben egy szembenálló külső hatalmat támogatott a saját országával szemben háborús körülmények között.

Robinzon Kurzor 2015.03.07. 00:20:34

@Disznóvári:

A "faj" szót használta, de nem úgy értette ... na persze.

Azt értem, hogy mivel nem érte meg a zsidók tömeges kiirtását, utólag nem is lehet azzal vádolni, hogy biztos egyetértett volna vele.

Ságvári esetében mindez nem számít, ő holtában is felelős mindazért, amit az eszmére hivatkozva elkövettek.
Prohászka nem.
Sebaj.

Bell & Sebastian 2015.03.07. 00:24:47

@Disznóvári: Nem ragaszkodom ahhoz, hogy nemzetünk nagyjaival emlegess egy lapon, mert az összehasonlítást úgysem állom. Viszont a szádon mindannyiszor elkenem a taknyot virtuálisan, valahányszor spicliskedni kezdesz. Kipróbálnád megint?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.03.07. 00:28:07

Levezetésképpen, hallgassanak csaknem korabeli zenét. Csillapítólag hat az idegekre.

www.youtube.com/watch?v=x3A03I0enOU

Bell & Sebastian 2015.03.07. 00:28:12

@Robinzon Kurzor: Most süssem el az olcsó poént, hogy a te érvelési hibád ez és ez...?

Nehogy már egy ligába tedd a kettőt! Ennyire együgyű még te sem lehecc.

Leskelődő 2015.03.07. 00:35:00

@TG69:

Csak tiszta forrásból!

Prohászka Ottokár: `Az egyházmegye papságához
In: Az Úr házáért, Össz. Munkái 20. k., SZIT, Bp. 1928, 229 -232. o.

Robinzon Kurzor 2015.03.07. 00:51:39

@Bell & Sebastian:

Tapsifüles, ez ide kevés lesz ...

TG69 2015.03.07. 07:56:12

Osszegezzunk:
a1)Sagvari felnotte valasa az elso valsag alatt tortenik, figyelme kozeposztalybeli asszimilalt statusza ellenere a szegenyekvfele fordul.
a2) Szocdem ifjusagi szervetet vezeti ahol a munkasemancipacio rendszerkritikus elharcosaarxista alapon.
a2) Nyilasveresert kozel egy evet bortonben+internalt volt azaz par honapja lehetet a nemetbaratsagra de errol semmit nem tudunk.
a3) 41-tol viszont mar biztosan nemetellenes ropiratokat gyart, pacifista tunteteseket szervez, segiti a demokratikus erokkel az osszefogast es szervezi a fegyveres ellenallast.
a4) Definicioszeruen nem lehetett moszkovita es a komintern ugynok kb annyit takar mintha azt mondanank a fidesz eu neppart ugynok.
a5) N ierunk tolu egyetlenegy sztalinista irast, popitokai cselekvest
a6) Elfogasakor mar tudta volt elvtarsa akit kivegeztek es hogy a magyar allam elarulta a magyarol azon reszet ahova ot is besoroltak. Akik elkaptak mar a Gestapo felugyrlete alatt dolgaztak az allam megszallas alatt letezett kb olyan legitimitassal, mint a tanacskoztarsasag. Fegyverhasznalata jogos onvedelem volt
a7) Sagvarit jogosan tartkuk az antifasiszta hosnek. Arrol hpgy utana mit tettek nevevel es eszmeke mive korcsosult nem tehetett vo Ottokart.
a8) Ha lehet Prohaszka gimi, akkor siman lehet Sagvari gimi is.

Es akkor en be is fejeztem.

TG69 2015.03.07. 07:58:58

Javitas :
a5) Nem ismerunk tole egyetlen sztalinista irast es politikai tettet.

Erő e-meló 2015.03.07. 10:55:26

@TG69:
- Tessék mondani tanár bácsi, ki volt az a Ságvári Endre akiről az iskolánkat elnevezték?

- "Blablablabla"

gyalog.galopp 2015.03.07. 11:23:48

@TG69:
Honnan írsz te? Egyre szarabb a stílusod, meg a helyesírásod.

gyalog.galopp 2015.03.07. 13:02:23

@TG69:
hát nem én voltam a magyar tanárom büszkesége, de ha az lettem volna, akkor se írok mobilról.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.07. 13:03:43

@TG69:

Ha letennéd néha a mobilt és levennél a polcról egy-egy könyvet, akkor talán nem volnál ilyen fogalmatlan és látnád, hogy miért abszurditás, amit csinálsz, miért tarthatatlan ma Magyarországon kommunista terminológiával érvelni amellett, hogy egy sztálinista nevét viselje egy iskola (ma Magyarországon).

annamanna 2015.03.07. 13:06:22

Akkor legyen a neve mondjuk Rózsa Milán.
Hasonlóan fajsúlyos karakter, mint Ságvári, és megfelel az elvárásnak - új tömlő, amibe új bort lehet tölteni.
De még jobb volna Lópici Gáspárról elnevezni az intézményt.

gyalog.galopp 2015.03.07. 13:32:43

@annamanna:
Na ne szerénykedjünk, az Annamanna is jobb név lenne, mint a Ságvári. Magamban már fogalmazom is hozzá az ideológiát.

Erő e-meló 2015.03.07. 13:42:33

@annamanna:
Legyen inkább a Télapóról elnevezve, mert róla is csak azt tudjuk biztosan, hogy vörös

annamanna 2015.03.07. 15:08:17

@Erő e-meló: hahaha, hát ez eszméletlenül jó :)

Ugye a Mikulás pfffff klerikális, de a Télapó név nagyon jó helyette. Bár Gyed Marózról mostanában jobb nem tudni, de a Coca Cola-Mikulás szele még jó irányból fúj.

Azért...... van egy kis hibája a Télapó névnek: nem elég gendersemleges!
A Rózsa Milán ilyen szempontból trendibb.
Vagy legyen egyszerűen csak Gabi Gimi. És akkor mindenki azt lát mögé, amit csak akar.

annamanna 2015.03.07. 15:18:25

@annamanna: sőt, még tutibb, ha a gimit Madonnára nevezik át. Ezzel egyben a női iskolanév-kvótát is javíthatják, és úgy egyáltalán, így mindenki felé tesznek egy igazi gesztust!

TG69 2015.03.07. 16:32:26

@bbjnick: Nektek eleg ennyi is. Legalabb valamibe ertelmesen bele tudtok kotni :-). Ungvary detto igy ervelve kert elnezest nem tudom mar megint mirol fantazialsz...

TG69 2015.03.07. 16:34:03

@gyalog.galopp: Majd ha egyszer kiprobalod meglatod...;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.07. 17:17:09

@TG69:

Igazad van, nekünk elég ennyi is, hogy lássuk, hogy egy üresfejű, nyikhaj hőbörgő van!

Ami pedig Ungváryt illeti, őt, szerintem, hagyd ki a kicsinyes, gőzös és primitív kombinációidból. Ungváry, mint fentebb is írtam, akadémiai doktorságra pályázik, nem hozzák tűzbe és nem is hiányoznak neki az afféle pitiáner játszmázások, mint egy fis-fos gimnázium neve körüli műbalhék. Ugyanazon logika mentén levezette, hogy Ságváry egy sztálinista terrorista volt, majd hogy ántifásiszta hérosz; mindenki olvassa azt a verziót, amelyik a szívének kedvesebb, ha ez az ára, hogy őt békén hagyják, hát, tessék, megfizette.

TG69 2015.03.07. 17:42:29

@bbjnick: Latod megint fantazialsz. Ez a ti bajotok, leirja valaki hogy tevedett ti meg megfejtitek aktualis psziches allapotoknak megfeleloen. Lehet evvel ertelmesen vitatkozni? Na ugye...

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.07. 17:49:26

ÖSSZEFOGLALÓ
A XX. SZÁZADI ÖNKÉNYURALMI RENDSZEREKHEZ
KÖTHETŐ ELNEVEZÉSEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ
SZAKMAI VIZSGÁLATRÓL

"Prohászka Ottokár
Az Akadémia által a megkeresésre kialakított állásfoglalás:
Neve nem hozható kapcsolatba XX. századi önkényuralmi rendszerek működtetésével, ezért nevének használata közterület elnevezésében nem igényel akadémiai állásfoglalást."

"Ságvári Endre
Az Akadémia által a megkeresésre kialakított állásfoglalás:
Jogász, fővárosi tisztviselő (1913–1944). Az 1930-as évek második felétől kapcsolódott be az antifasiszta illegális kommunista mozgalomba. Az Országos Ifjúsági Bizottság egyik vezetője. 1942-től illegalitásba vonult. 1944-ben a Békepárt Béke és Szabadság című lapjának szerkesztője.
Tevékenységét a csendőrség felfedte, és a letartóztatására tett kísérletkor fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi
CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése alapján XX. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható."
mta.hu/data/cikk/13/13/63/cikk_131363/osszefoglalalo__XX._szazadi_onkenyuralmi_rendszerek_b.pdf

TG69 2015.03.07. 18:46:29

@Disznóvári: Tormay Cecilt meg nem javasolja. Ha erted a logikat, akkor megoszthatnad ;-).

TG69 2015.03.07. 19:02:30

@Disznóvári: Ja es Prohaszkat a "szakmai" bizottsag nem javasolta az Palinkas szemelyes dontese volt. Ez az egesz igy teljesen hiteltelen.

Erő e-meló 2015.03.07. 19:28:58

@annamanna:
Akinek nem teccik a Télapó szakálla, az a kódolt antiszemitizmus nyelvén kommunikál. Tehát a Télapó Gimnáium ellenzői mind fasiszták

annamanna 2015.03.07. 19:58:19

@Erő e-meló: :D
De mégis miért a Télapó? A válaszban ne felejtsük el megemlíteni, hogy a krampuszok az LMBT közösség tagjai, a rénszarvasokat pedig Télapó a világ minden tájáról származó állatcsordára cserélte. Télapó bőre fekete, és az orra nagy.
Élettársa Conchita Wurst.

Erő e-meló 2015.03.07. 21:07:23

@annamanna:
Ez így már télleg ütős!

De mi van ha Ungváry krisztián odanyilatkozik, hogy legújabb kutatásai szerint Ságvári meleg volt mint a kályha?

Melyikük a nagyobb ász haladár mérce szerint?

Erő e-meló 2015.03.07. 21:10:52

@annamanna:
"Harminckét nevem volt, abból 16 női"

annamanna 2015.03.08. 02:11:14

@Erő e-meló: :D
Van egy áthidaló megoldásom: legyen a neve Kósáné Kovács Magda, abban egyszerre minden benne van.
Például, hogy fogalmunk sincs, az illető egyáltalán kicsoda.
Ah, a régi szép idők.... akkor volt divat az ilyesmi. Micsoda bizsergető érzés felidézni:
"1586.sz. Chlepkó Ede úttörőcsapat vigyázz! Középre nézz!"
Könnyek szöknek a szemembe.
Hogy az illető ki volt, kit érdekel. A lényeg, hogy kell egy csapat!
A helyes névválasztás szempontjából fontos, hogy az illető legyen egyszerre régi és új, férfi és nő, tradicionálisan nosztalgikus és bátran előremutató. És izgatóan irritáló a többségi társadalom számára. Pikánsan dekadens, aki képes bearanyozni egy hanyatló kor gyászát. Afféle "sírva vigad a magyar proletár" hangulattal búcsúztatva azt, ami soha nem is volt.
Egyébként meg végül is tökmindegy, csak a színe legyen vörös. www.youtube.com/watch?v=DEaNZfDQt8o

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.08. 10:46:59

@TG69: Tormay egy hülye picsa, Prohászka meg egy intelligens ember vót. Ezt fogalmazták meg diplomatikusan az MTA-s faszfejek.
Btw. meggyőződésem, hogy az MTA-határozat körüli hiszti Lukács et. miatt tört ki. A tanítványaik nem tudnak szembenézni vele, hogy "mesterük" egy moslék komcsi patkány volt.

Erő e-meló 2015.03.08. 11:01:09

@annamanna:
Na ez már télleg jópofi!

De a leges-legfontosabb hogy ne legyen antiszemita nevű az iskola

Mikor suliba jártam énekeltek egy dalt Ságváriról, amiben kúszik az erdei úton valami de az úttörők eltapossák és tovább marsíroznak (bis alles in Scherben fallt), és akkor az jön hogy:

"Tudta hogy győznek,
Ők a szőrösek"

Én ezt még nem értettem, mert Ságvári a fényképen nem is szakállas, legfeljebb a haja szőrös, de ma már tudom hogy ez is kódolt antiszemitizmus

Robinzon Kurzor 2015.03.08. 11:19:56

@Bell & Sebastian:

Sebikém, beszorultál mint Ságvári a presszóba és vaktában lövöldözöl.
De még azt is vaktölténnyel.

Nem csoda, ha te is úgy jártál, mint a harminckétnevű.

Bell & Sebastian 2015.03.08. 13:05:50

@Robinzon Kurzor: Különösen azért, mert a Szabados -nevűt, akivel a cukiban találkozott, jól ismertem. Boldog ávéhás élete volt, egészen '56 -ig, majd ette az elbocsátott légiós keserű kenyerét, míg csak a kilincsen lógva, be nem fejezte ellenállói pályafutását.

Ezt a zsidó-kommancs bandát nekem nem kell bemutatnod, nem szorulok rá, ugyanis per tu ismerem őket.

búvár kondér 2015.03.08. 15:17:02

@bbjnick: Te képes vagy egy angol kémért "tollat" ragadni?

annamanna 2015.03.09. 00:15:25

@Erő e-meló: Kósáné Kovács Magda nem szőrös, de azért van még egy ötletem, ami sokkal jobb, mint az előzők: legyen mondjuk Hofi Géza Gimnázium.
Az ellen biztosan senki sem tiltakozna, legfeljebb, aki Mézga Aladárt, Huffnágel Pistát vagy Miss Röfit megfelelőbb névutódnak tartja, azon oknál fogva, hogy ezen személyeknek van hasonló súlyuk az emberi civilizációban, mint Ságvári Endrének.

Bell & Sebastian 2015.03.09. 00:36:23

@annamanna: Ez jó. Néhai Griftnek szeretettel: mikor az első őrsgyűlésen nevet választottunk, ragaszkodtam a szektorsemleges Gombához, abba mindenki azt képzel bele, amit csak akar. Elsősorban nem megy sehová, másodsorban se nem állat, se nem növény, mellékhatásait tekintve bejátssza az egész skálát.

De legfőképpen nem kegyelmez, ha mérges.
Ekkor repedt meg a magyar szocializmus alapzata és húztak ki végleg a leendő miniszterelnökök listájáról.

annamanna 2015.03.09. 03:14:54

@Bell & Sebastian: Csak rosszkor születtél. Vagy épp előrelátóan megjósoltad a jövőt. Manapság gomba módra tenyésznek az ayahuasca, candida, lábgomba és hüvelygomba szakkörök.
www.youtube.com/watch?v=2flbDkq9d1k
www.youtube.com/watch?v=nJDpXPVFRUo

Erő e-meló 2015.03.09. 21:32:57

@annamanna:
Kósáné Kovács Magda szőrállapotát nem ismerem teljes mélységében, de eddig nem hiányzott

Itt van viszont Koncsita Wurst, aki szőrös is és győzött is, további megfelel a polkor követelményeknek. Esetleg a helyiek kedvében lehetne járni, ha valami szegedi kolbászféleségről neveznék el a sulit

Lehetne például Szegedi Paprikás Koncsita Gyakorló Gimnázium

Erő e-meló 2015.03.09. 21:35:01

@annamanna:
De ki volt az a Kleptomániás Ede?

A nevéből ítélve ügyesen mozoghatott a privatizáció területén

annamanna 2015.03.10. 03:24:40

@Erő e-meló: Vagy legyen mondjuk Anti Radnóti.
Radnótinak hívják ugyanis a város másik egyetemi gyakorló gimijét, és nagy a vetélkedés a két suli között.
Ezzel a helyi liberálisok egyben kifejezhetnék tiltakozásukat a jelenleg regnáló illiberális rezsim ellen is.
Tökjók ezek a megkülönböztető finom kis jelzések. Antifasiszta, antiszemita, antifeminista, Antarktisz, Anti Radnóti.

Ezen túl az Anti egyben egy keresztnév is, és kit mást jelölhetne, mint Anti Horgert, a szegedi egyetem híres rektorát.
Róla igazán illene elnevezni legalább az egyetemi gyakorló gimnáziumot.
Már csak azért is pont Horger Anti az alkalmas jelölt, mert ő is nagy ellenálló, ugyebár, ellenállt az alanyi költészetnek.
Horger legalább olyan fontos kultúrhérosz, mint Ságvári pajtás.
Ráadásul, a gimnázium vezetőségének még sohasem jutott eszébe, hogy felvegyék a József Attila nevet, noha a JATE elnevezést már régesrég lecserélték SZTE-re, megszüntetve a SZOTE különállását is, amiben a SZ Szentgyörgyi Albertet jelentette. Ezek nem elég patinás nevek a giminek, nekik Ságvári kell! Sem József Attila, sem Szentgyörgyi Albert nem hiányzik, nincs miattuk hiszti, csak Ságvári miatt.
És még hány híres szegedi lenne..... például Bálint Sándor, akinek még a szülőházát is elbontották nemrég. hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1lint_S%C3%A1ndor
Ő sem elég jó.

Nekem éppenséggel a Miss Röfi a legszimpibb az eddigi javaslataim közül, de az Anti Radnóti névvel is beérném. Az olyan ellenálló!

Kleptomániás érdemeiről fogalmam sincs.

Ami Koncsitát illeti, ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre beérném a Freddy Mercury Gimnáziummal is. Esetleg megtoldva azzal, hogy Lófogú Freddy Mercury Gimnázium, és ezzel rögtön adunk neki némi pikánsan magyaros ízt, mint a kaposváriak a Gugyuló Jézus-szobornak.
Ez ugyan nem annyira kreatív és eredeti, mint a Paprikás Koncsita, de néha gondolni kell a reál szakosokra is.

Erő e-meló 2015.03.10. 21:00:30

@annamanna:
Az anti fogalom való igaz hogy a libsi lét kabbalája. Még az antant is erre alliterál, noha csupán pszeudo, ám a libsit ez nem kell hogy zavarja. A libsi lét ugyanis rendszerint butasággal és doktrinerséggel jár együtt, amellett hogy szükségképp valami ellen irányul

De ha már a kedvükben akarunk járni, akkor legyen a névben minél több ellen:
"Az ellenforradalom fészekvárosának Horthy Miklós ellentengernagy ellen elnevezett iskolája" a többit meg hozzágondolhatja bárki tetszés szerint: Kolbászos Koncsita, Horger Attila, stb

Lehet még Antipatikus iskola a gyógyszerészek ellen

Erő e-meló 2015.03.10. 21:08:43

József Attiláról meg szintén sok minden jut a zember eszébe. Mondjuk a munka nem, az bizti. Mosakodni se szeretett, egyszóval számos vonásával rendelkezett a mai haladároknak, mégse mondanám proto-libsinek őt. Túl sok eredeeti volt benne, a libsi pedig kényszeresen csak ugayanazt a mantrát süketeli, ez nagy különbség

annamanna 2015.03.11. 01:57:12

@Erő e-meló: Gondoltam, küldök egy linket Gugyuló Jézus-szoborról, mert végül is érdekes, Dorottya és a dámák városából (és korából).
Hát erre nem kiderül, hogy még a másolatát is ellopták? nava.hu/id/40334/ Egy antiklerikális volt a tolvaj, az már biztos. Vagy Balog Tibi bandája és a Tejesember.

Amúgy a régi szép időkben az emberek nem vergődtek ennyit a névadással, mint ma. Lám, itt van ez a Gugyuló Jézus-szobor. Vagy például Korcsma az Víg Báránho'. Vagy amikor a gyereket még Ülő Bikának nevezték el, és nem Rikárdónak.

De ma még a kutyákat is úgy hívják, hogy Lüszi, Denisz, Ivon és Whitney.

Régen a név arra volt jó, hogy kifejezzen valamit a dolog lényegéről.
Ma pedig arra, hogy hazudni lehessen vele, el lehessen fedni az igazságot.
Épp ezért szimbolikus az az alak, akinek 32 fedőneve volt. Sokan vannak még így, hogy összevissza hazudoznak magukról, ehhez ajánlom a Biblia két igéjét: Jelenések könyve 2. fejezet 9. vers és Jelenések könyve 3. fejezet 9. vers. Igazán érdekes kis mondatok.

Ságvári tényleg jó példa arra, hogyan lehet szarból várat építeni, egy senkiháziból nemzeti hőst csinálni, értelmetlenül hisztériázni, miközben nem kell az asztalra letenni semmit.

Tulajdonképpen Schmuck Andorról kéne legközelebb elnevezni a sulit. Győzikéről meg egy sugárutat. Ezek az emberek kifejezik korunk lényegét, a semmit.

nava.hu/id/40334/ - ez a nő '92-ben megmondta a tutit. Az ország elmegy a semmibe.
Ilyeneken megy a vita, miközben a lényeget tekintve nem változik semmi.

A youtube-on volt egy nagyon jó kis két perces dalocska (már eltűnt), abban arról szövegeltek, hogy 1938 és 1978 között az ország nemzeti vagyona hatszorosra nőtt, miközben volt egy világháború, Gulág, 56. De 1978 óta semmi meg nem változott, a nemzeti vagyon 95%-a eltűnt és az emberek pont ugyanannyit dolgoznak egy kiló kenyérért, mint 1978-ban. Hogyhogy nem jutottunk előbbre annál, ahol 1978-ban voltunk? Mi történt itt az elmúlt negyven évben, elvtársak? Kérdezte a szöveg, de már nem elérhető.

Akik Ságvárihoz ragaszkodnak, még a világháborún se jutottak túl, nemhogy a kommunizmuson. Soha nem is fognak túljutni rajta, mert a háború a béke, a szolgaság a szabadság és a tudatlanság erő.

Erő e-meló 2015.03.11. 22:44:14

@annamanna:
A név valamikor egyfajta spirituális kapcsolatot jelentett. Hittek az álmokban, a látomásokban, és abban hogy nem véletlenül jönnek a gondolatok. Az indiánokhoz hasonló népek sokat merengtek napközben is, és közben igyekeztek a világ mélyebb összefüggéseit megfejteni. Természetfilozófiából, de sok minden másból is többre vitték a mai embernél

A keresztnév is spirituális kapcsolat, de előbb elveszítette az eredeti jelentését, mostanra meg divatcikké vált, minél érthetetlenebb annál jobban hangzik

Ságvári a "cuius regio eius religio" elv alapján a kommer mártírológia szent könyvéből lett kiválasztva névadóként, de aztán eljött a korszakváltás ideje. Teljes anakronizmus, legfeljebb a vidéki tespedtséggel menthető. 100 évig se változnak a dolgok ha nem jön a pásztor hogy kizavarja őket a dagonyából.

Rosszabb esetben kriptokommerek, mint amilyen Ságvári is volt, ilyen értelemben az örökségének a folytatói, miközben a világ teljesen megváltozott. Hol van már a Komintern meg a Szovjetúnijó? Ideológiai outletet tukmálnak a diákokra, hadd legyenek fogalmatlanok

annamanna 2015.03.12. 00:11:44

@Erő e-meló: Egyébként érdekes, mert nekem véletlenül (?) rendkívül találó lett a keresztnevem :) És pontosan a "spirituális kapcsolat" miatt.

annamanna 2015.03.13. 19:21:50

@Erő e-meló: nem, a valódi ennél sokkal egyértelműbben utal a "spirituális kapcsolatra" :)
süti beállítások módosítása