Kilencvenizmus − neked a kilencvenes évek?
2014. december 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kilencvenizmus − neked a kilencvenes évek?

kilencvenizmus.jpg

Milyenek voltak a kilencvenes évek az akkor felnőtt nemzedéknek? Milyen volt ez a nemzedék, ha lehet egyáltalán nemzedékről beszélni? Mit gondoltunk a századvég évtizedéről akkor, és mit gondolunk róla most, másfél évtizeddel később? Volt valami, ami maradandó? S ha igen, mi az? Erről és sok minden másról beszélgetett, sztorizott, vitatkozott a Kilencvenizmus című, Jaffa kiadónál megjelent könyvben öt korabeli kölyök − és Dr. Szentmihályi Károly, a Bravo egykori legendás Szex, szerelem, boldogság rovatának vezetője. Mi volt nekik, és mi volt nekünk a kilencvenes évek?

kilencvenizmus.JPGA Kilencvenizmusban megszólaló Békés Márton történész (Jobbklikk; Terror Háza), Böszörményi Nagy Gergely (Design Terminál), valamint szerzőtársaik, Dobos Csaba, Kollár Dániel és Sápi Zsófi − mind egymás régi ismerősei − civil, sőt, gyermeki és kamasz énjüket vették elő, hogy a kilencvenes évekről beszélgessenek. Szerencsére szó nincs arról, hogy KSH-statisztikák vagy szociológiai felmérések adatait vágnák egymás fejéhez. Nem kapunk általános, társadalomtudományi megalapozottságú összképet a kilencvenes évekről. Többet kapunk annál: epizódokat, élményeket, felvillanó képeket, gyermekkori, kamaszkori vágyakat és félelmeket − amiken mi, kortársak mind keresztülmentünk akkoriban.

E sorok írója is a kilencvenes évek gyermeke: '81-ben születve tizenévesként éltem végig azt az évtizedet. A könyv olvasása során előjönnek a gyerekkori emlékek rendszerváltásról, köztársaság-kikiáltásról, Antall József halála miatti Kacsamesék-megszakításról; aztán későbbi emlékek Bokrosról, Horn-Orbán vitáról; és így tovább. De ez csak pár emlékkép a politikáról, voltak annál fontosabb témák is számunkra: kinek milyen walkmanje, BMX-e vagy mountain bike-ja van, kinél van már betárcsázós internet, ki deszkázik, ki kosarazik, ki focizik, ki az aki egyáltalán nem csinál semmit; aztán hogy raver vagy rapper, grunge-ot hallgató kockás inges rocker vagy Buffalo cipős diszkós egy arc, és így tovább. Otthon a tévé, egyre több csatornával, MTV-vel, Vivával; péntek esti házibulik a videótékástól kölcsönzött VHS-kazin futó akciófilmekkel és pizzázásokkal, kóla, popkorn, sült krumpli. Közös számítógépezések akciójátékokkal végkimerülésig. Bandázások az iskolaudvaron, bunker-építés a külvárosi bozótokban. Vagy mindebből a kimaradás, ha lúzerek vagyunk.

A tizenéves korszakomat szinte szimbolikusan keretezi az, hogy születésnapjaim egybeesnek a német újraegyesítés ünnepnapjaival; míg a szeptember 11-ei terrortámadás az egyetemi tanulmányaim első napjaiban történt: hétfőn kezdődtek az első előadások, kedden délután már leesett állal és tágra nyílt szemmel néztük a tornyokba csapódó repülőket. Ha a német újraegyesítés a kilencvenes évek szimbolikus nyitánya, akkor 9/11 a szimbolikus lezárása lehet az évtizednek − ami után már valami más, valami nyomasztóbb, pesszimistább, szürkébb, unalmasabb korszak kezdődött el. Ahogy Kollár Dánieltől a könyvben olvashatjuk: „Ez lehetett az a sokk, ami aztán elhozta az abból való kijózanodást, hogy mindig minden a jó irányba halad, bővül és fejlődik”.

Mert akárhogy is hámozzuk le a gyerekkor és ifjúság minden nemzedékre igaz közös jellemzőit, a kilencvenes évek tényleg önmagában is egy friss, derűs, optimista, jövőbe tekintő, színes-szagos, izgalmas korszak volt. „Nagyon nagy szerencsénk van, hogy a '90-es években nőttünk fel” − mondja Békés Márton a könyvben. Különösen a világ innenső fertályában volt nagy hatása ennek az évtizednek, hiszen akkor szabadultunk ki a Vasfüggöny mögül. Nem elég, hogy tizenévesként természetszerűleg évről évre nyílt ki számunkra a világ, miközben fejlődött a tudatunk − ez történt az egész nemzettel és a szomszédos népekkel is. Zabolátlan, szabadság-mámoros, de ugyanakkor bizonytalan és feszült időszak volt ez Magyarország számára − mintha az egész nemzet olyan kamasz lett volna, mint mi magunk voltunk akkoriban. Ránk szabadult a reklámok, a szabad piacok és a szabad utazások világa; óvatlanul, de annál lelkesebben rohantunk bele a fogyasztás hedonizmusába, a marketinggel is megtámogatott szubkultúrák labirintusába. És élveztük.

És talán először az évszázadok során mi, kölykök tanítottunk dolgokat az idősebbeknek, gondoljunk csak a számítógépek használatára. „Nem tudom, korábban volt-e olyan dolog, amit a gyerkőc tanított az öregapjának” − mondja a könyvben Böszörményi Nagy Gergely. A virtuális világ már akkor be-bekopogott hozzánk, de hol volt még a mindent behálózó internet, az örökké online létre csábító okostelefonok korszaka? Mi vagyunk az utolsó nemzedék, aki még emlékezik az internet és a mobiltelefonok előtti korra, sőt, még arra is, hogy hétfőn nem volt tévéadás. Mintha egy évszázada lett volna.

A Kilencvenizmus ehhez hasonló témákkal foglalkozik öt akkori kölyök, öt mai fiatal felnőtt sztorijain, visszaemlékezésein keresztül. Hol nagyokat bólogatunk, hol csóváljuk a fejünket − talán mert néha találva érezzük magunkat. „A '90-es éveknek még létezett saját korszelleme, ami ízlés szerint megítélhetően, de kétségtelenül betöltötte a teret. A retróra akkor lett szükség, amikor a világ kiüresedett: a 2000-es évektől hiányzó korszellem pótléka a retró iránti kényszeres vonzalom” − véli egy helyen Böszörményi Nagy Gergő. Valahogy így. Ugyan a kilencvenes évek távolról sem volt olyan egységesen meghatározható, mindent és mindenkit átfogó jelenség, mint mondjuk a hatvanas évek voltak; nem hívtuk magunkat sem nagy, sem kis generációnak; de a mából visszatekintve tényleg egy − a maga fragmentáltságán, színességén, szagosságán, bizonytalanságán túlmutató − sajátos, egyedi korszak volt. Amiben nem hogy mi, ifjú és öregebb tömegek, de még a legnagyobb világmegfejtők is azt hitték, hogy itt a korlátlan növekedés, a megállíthatatlan gyarapodás, a minden nappal békésebb, áramvonalasabb, szebb jövő korszaka.

S hogy ez a korszak mikből állt össze, arról szól a Kilencvenizmus. Távolról sem tételek, verdiktek, karcos ítéletek formájában. Csak tétován, töredezetten egymásból építkező, egymással feleselő gondolatfutamok és -foszlányok formájában. Pont úgy, ahogy a kilencvenes évek a fejünkben élnek mai, még töredezettebb, még bizonytalanabb, még technicizáltabb, de cserébe optimizmustól és pozitív jövőképektől is megszabadított korunkban.

Tudjátok, mit? Kár, hogy vége a kilencvenes éveknek, és nem jönnek újra el.

*

Nekem a kilencvenes évek? Az én privát emlékmorzsáim.

 verne.jpg

Jules Verne regényeinek metszetein a viharvert hajók és hajóskapitányok.

terkep.jpg

Lapjaikra hullott világtérképek fölött az álmodozás, hogy egyszer majd az egészet bejárom.

 bunker.jpg

Megnyert és elveszített bunker-bandacsaták a Siófok-széli bozótosban a szomszéd lakópark gyerekei ellen.

 cobain.jpg

Kurt Cobain csíkos pólója a Smells Like Teen Spiritben.

 beastie_boys.jpg

A Beastie Boys szövegelése a Sure Shotban.

scooter.jpg

A Scooter-életmű.

 A napfogyatkozás otthon, a Balatonnál.

 Az első Szigetem, Anima Sound System-koncerttel, reggelig a Tilos sátorral.

Gyerekkorom kedvenc filmje, a Jurassic Park, John Williams felemelő, libabőröztető, monumentális zenéjével, Spielberg zseniális történetmesélésével, optimizmussal és szkepszissel, tudománnyal és tudománytalansággal, emberi gyarlósággal és a természet nagyszerűségével, és magával az élettel, ami mindig utat tör magának.

Az akkor még topon lévő U2 ZooTV-jének, ennek a korát megelőző multimédiás valóságshow-rockturnénak a koncertintrója old school hiphoppal, tévékapcsolgatós villódzással, VHS-esztétikával, műholdas kapcsolattal, élőben közvetített háborúval, we will rock you-t mormoló George Bush-sal, Leninnel, Berlinnel, levegőben lebegő pszichedelikus Trabantokkal, Örömódára rángatózó raverrel, fel-felvillanó sarlóval-kalapáccsal, az EU lehulló sárga csillagaival, Leni Riefenstahl-jelenetre tapsoltatott tömegekkel, iróniába csavart pózokkal, és sok-sok televízióval, amik azt kérdezgetik a szórakozni összegyűlt tömegtől: What do you want? What do you want?

*

És nektek mi volt a kilencvenes évek? Várjuk megmondásaitokat, listáitokat a kommentekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr206997905

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek" 2014.12.21. 17:41:42

Retrospektív sorozatunkban ismételjük át az Őszödi beszéd leghíresebb, szállóigévé lett sorait! Ha már a mi Ferink akkora vehemenciával próbál az ál-civil ellenzéki mozgalmak élére állni, mintha abban bízna, hogy senki nem emlékszik rájuk.  Ez az embe...

Trackback: Mennyire korrupt disznó Ön lélekben? 2014.12.21. 17:35:29

10 gyakori helyzetről olvashat lentebb. Elítéli mind a 10 helyzetet? Gratulálunk: Ön talpig becsületes, mehet tüntetni Vida Ildikó ellen! Ám amennyiben akár csak egy példaként hozott helyzetben is úgy döntene, hogy hülye lenne kihagyni, hogy jogtalan ...

Trackback: Kilencvenizmus − neked a kilencvenes évek? 2014.12.20. 16:39:01

A kilencvenes években nem hogy mi, ifjú és öregebb tömegek, de még a legnagyobb világmegfejtők is azt hitték, hogy itt a korlátlan növekedés, a megállíthatatlan gyarapodás, a minden nappal békésebb, áramvonalasabb, szebb jövő korszaka.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Schwarze Liste 2014.12.20. 08:39:48

kesergés a Szebb Múlton? de hisz a jelen jobban teljesít... kételkedő-bomlasztó cikk, ilyesmiért nem jár szaloncukor

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.12.20. 08:45:27

marha érdekes egy degenerált nemzedék nosztalgiája a semmi felé. egy kell nektek gellért, és most végre meg is kapjátok: háború.

Herr Schwarze Liste 2014.12.20. 08:55:51

@jose maria padilla:

inkább énekeljük meg a dicső jelent:

we are livin' most our lives
livin' in a gázszerelő's paradise

pfeej zooropa

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.20. 10:50:32

az antikommunista nagyapáidról beszélj Gellért.

mert ideje lenne már egy kis ruhatépkedéshez

mikor kérsz bocsánatot a magyar néptől, nemzettől és közvéleménytől, hogy félrevezetted őket saját korlátaid miatt, amikor venividicsi viktor "majdnem beszervezett" pártját antikommunistának, elfogadhatónak, sőt kivánatosnak tüntetted fel előttük?

az antikommunista nagyapáid mit szólnak hozzá, hogy a kommunistáknak sikerült téged is becsapni, és gyakorlatilag a kommunisták szekerét toljátok, honlapjait gondozzátok?
vagy csak hazudsz, mikor azt mondod antikommunista vagy? vagy becsaptak téged is, nincs több lehetőség, válassz.

www.kkbk.blog.hu/2013/06/01/a_kommunista_keresztapa

alap logika, miért nem számoltatják el egymást SOHA a nagy pártok ténylegesen miközben szóban fújolnak egymásra? csak a szájtépés megy.

www.kkbk.blog.hu/2014/02/18/orban_viktor_fejben_elszamoltat

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.20. 10:56:58

de milyen érdekes amúgy a hiv. kortárs zeneszerzők csak klimpírozást tudnak szinte "alkotni."

de talán eljutunk oda is időben, hogy egy John Williamset, James Newton Howardot, Howard Shore-t. Hans Zimmer-t, James Hornert, Alan Silvestrit Mozarthoz vagy Chopinhoz hasonlítsuk.

S=klogW 2014.12.20. 11:07:56

" mind egymás régi ismerősei − civil, sőt, gyermeki és kamasz énjüket vették elő, hogy a kilencvenes évekről beszélgessenek. "

hétvégi piálós haveri összeröffenések félrészeg nosztalgiázós okoskodásaiból akarnak pénzt csinálni? ehhez azért pofa kell.

S=klogW 2014.12.20. 11:14:44

Kedves RG!

Látszik b+, hogy nektek már kisdobosnyakkendő se jutott:

fogalmatlan, konzumidióta, debil nemzedék.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.20. 11:31:29

A 90-es evekben tizeneveskent letezni kurva szar volt igy visszagondolva.
Nem voltak meg azok a korlatlan lehetosegek, mint a maiaknak, de a 80-as evekben felnottek a 90-esek elol mar elfoglaltak a rendszervaltas utan megurult poziciokat.
A 90-es evek egy atmeneti, higfos idoszak volt, szamunkra csorosag, meg internet sehol, nyelvoktatas meg fosch, oroszbol atkepzett nemet- es angoltanarok, gimis bulikban vacak gumicukor izu rave es nemet house. Meg mobiltelefon se volt, csak gimi vegere kapott az egyik burzsuj vallalkozo gyereke egyet.
DOS meg ilyenek mentek szamtech oran, Commodore 64 jatekok kazettan aztan ennyi, szovegszerkeszteshez meg Erika irogep (indigoval) ha jol emlekszem umlautos a-billentyuvel. En orulok, hogy vege lett ennek, vegre nem turkalobol kell oltoznom. Akkor annyit tudtal, amennyit otthonrol hoztal meg megtanultal melle, ma meg van google, minek az esz?

A 80-ban tizenevesek legalabb elveztek a keso kadari korszak biztonsagat, mar felnottkent tudtak mozogni a 90-es evekben. A maiaknak meg mar nyitva a vilag, unio meg kulfoldi egyetem meg a faszom, meg a kisfaszom. A 80 korul szuletetteknek eleg szar fiatalsag jutott, na. Lattuk, hogy nyilik a vilag, csak lehetoseg nem nagyon volt becsatlakozni akkor a verkeringesebe.
Legalabbis nem olyan szinten, mint ma.
En tapasztalatbol mondom, hogy a 80-ban es 84-ben szuletett emberek kozt is iszonyatos kulonbsegek vannak. A 79-80-as meg emlekszik olyan dolgokra, amikre a 84-es nem, politikaban, kulturaban, hirekben. Taxisblokad, Bokros, Szomszedok meg elso szeriaban nezve, MDF piac, romaniai forradalom miatti para es attelepult magyarok, akik gyerekei osztalytarsaim lettek, de hoztak a kesobbi viszkisrablotol megismert mentalitast (bolti es iskolai lopasok, hazudozas, kokemeny eroszak, vegul rendorseg vitte el K.Sz.-t az intezetbe :), MIEP nagygyules, AIDS mizeria, holott pinanak a kozelebe se kerultek a kolykok. Ma Innsbruckba meg Chamonixba mennek osztalykirandulni a gazdag kolykok, akkor az ganserndorfi szafaripark volt a vagyalom. Sose jutottam el oda se. Csorosag. En mindig azt ereztem, hogy a 84-esek mar lofaszt se ertenek abbol, amit mi gondoltunk, szovegeltunk, pedig par ev a korkulonbseg, de meg egyetemen is az oktatok meg voltak dobbenve a mentalitasbeli, tajekozottsagbeli kulonbsegeken a 80-as es 84-85-osok kozt.

A maiak legalabb egyforman semmilyenek es konzumidiotak, kerdesek es hezitalas nelkul butak, de ontudatosak, viszont tudnak elni a bejaratott lehetosegekkel, nem kell semmit eloszor, uttorokent kiprobalniuk, egy stabil, bejaratott rendszerbe szuletnek, nem egy szeteso strukturaban, bele a bizonytalansagba.
Volt nemreg egy 1990 utan szuletett csajom, semmit nem ertett abbol, amit mondtam neki. Kurni is ugy kurt, mint egy pornos csaj, mintha kameranak jatszana... A mi idonkben meg csak a fiuk tanultak pornobol dugni.
Nem mondom, hogy a 80-ban szuletettek valami extra fasza csapat hihetetlen nagy multtal, plane teljesitmennyel, de hogy egy jellegzetes generacio az fix.
A mi nappalinkban meg konyvespolcok alltak tele konyvekkel. Ma ha elmegyek egy csaladhoz, akkor konyveknek nyoma sincs, ott a tetszoleges Apple termek meg design olasz butor.
Lehet en is kidobalok minden konyvet. Mar senki se olvas papir alapon. En se, csak ures lenne a lakas nelkuluk.

Bloodscalp 2014.12.20. 11:45:13

@jose maria padilla: mitől degenerált?

@S=klogW: szerencsétlen hülye nem veszi észre mennyire szánalmas egy böszörményit aka robin masterst felvezetni úgy-mint közepes szintű fidesznyiket, hogy a fidesznyikes állásába tett hivatallal hivatkozik rá.

Sima terelős írás.

hoplita 2014.12.20. 12:26:15

Ahogy egy buzipesten felcserepedett nyurnyó fasz látta a 90-es éveket kacsameséktől 9/11-ig bezárólag.

Igazán tanulságos...már annak, aki még nagyobb gyökér.

@jose maria padilla:
Asszem a szar is belefagyna, ha arra kerülne a sor.
Földtrágyának jók lesznek.

S=klogW 2014.12.20. 13:23:03

@Disznóvári: Az inkább a 70-80 közt születettek. A még épp nem mjuziktíví-generáció.

RoccoSIffredi 2014.12.20. 13:25:47

@aki mást mond az hazudik:

Hát igen, a '90-es évek a nagy illúziók kora volt. Azt hittük, mi is hamar a Nyugat leszünk. Bejött egy csomó nyugati cucc, ami korábban ritka vagy presztízsárunak számított (Mars csoki, nyugati kocsik, pornókazetták), életformánk külsődlegesen westernizálódott (már nem kellett 5 évig várni, amíg bekötik a telefont, a lakótelepekről az emberek kiköltöztek kertes házakba, second hand angol ruhákba öltöztek).
Minden olyan egyértelműnek tűnt, mi a jó, mi a rossz, hol a jó és hol a rossz. Egyértelmű orientációk voltak.
Átélni érdekes és jó volt, amikor illúziók viszik előre az embereket, az mindig érdekes és felemelő.

Azonban történelmi perspektívában nézve a '90-es évek inkább negatív időszakként fog bevonulni történelmünkbe (a közjogi-formális előrelépések ellenére).
Amikor bezárták a gyárakat, több millió ember lába alól kihúzták a talajt, megszorítások, létbizonytalanság, falupusztulás, demográfiai apály, maffia, olajügyek. Tulajdonképpen Magyarország sorsa már akkor eldőlt, ami most van csak annak a kifutása.
Az aranykor a '80-as években véget ért.

RoccoSIffredi 2014.12.20. 13:33:17

@aki mást mond az hazudik:
S hát igen, aki a 90-es években volt gyerek, a 75-85 között született nemzedék az már vesztes (összességében).

A 60-65 körül született nemzedék volt az "aranygeneráció". A Fideszes-nemzedék, akik a rendszerváltáskor voltak huszonévesek.
Ők mindent - állást, egzisztenciát, lakást, képzést, szabadságot - megkaptak, tejben-vajban fürösztötték őket.
Úristen, ha belegondolok, hogy Orbán 89-ben kirakott egy koporsót és azelőtt szónokolt, mondván, hogy a komcsik ellopták az ő nemzedékétől a fiatalságot!!! Tőlük, akik mindent megkaptak!
És a rendszerváltók mit loptak el a 70-es, 80-as években születettektől? Egész Magyarország jövőjét

S=klogW 2014.12.20. 13:57:26

@RoccoSIffredi:

"A 60-65 körül született nemzedék volt az "aranygeneráció". A Fideszes-nemzedék, akik a rendszerváltáskor voltak huszonévesek."

Meg a szadeszos és mszps újhülyék öltönyösgeci-nemzedéke. És jó lesz az 60-70-nek is.

Az való neked, ami a nikedben van, szemellenzős aljanép.

mrZ (törölt) 2014.12.20. 14:17:06

@RoccoSIffredi:

>>Ők mindent - állást, egzisztenciát, lakást, képzést, szabadságot -
>>megkaptak, tejben-vajban fürösztötték őket.

Ők a kádári új gazdasági politikai mechanizmus gyermekei. Már gyerekkorban kiválasztva, irányítva, folyamatosan szelektálva, a megfelelőeknek kiemelt iskolákban egyedi tanárokkal, aztán pedig politikai kollégiumokban. A teljes mezőny ezrekre számolható. A tehetség gondozás alatt futó program pontosan ugyanaz amit a kgb futtatott a szovjetúnióban. Itt bekapcsolódhat a cigány iq-s vita is, mert ezek a gyerekek iq alapján lettek kiválasztva és az oktatás minőségével próbálták őket emberré nevelni. Hogy hova vezetett a versenyszellemű motiváció, és az emberi minőséget figyelmen kívül hagyó egyszempontú szelekció?

Welcome to jurassic park.

Messzi Vetek 2014.12.20. 14:25:04

@aki mást mond az hazudik:

nem nagyon tudok ezekkel vitatkozni.
valahogy ha a '90-es évekről van szó, akkor sok dolog az eszembe jut és vegyesek az érzéseim.
az eleje az nagyon csóróság és létbizonytalanság. akkoriban annyira nem tűnt fel, de most visszanézve fényképeket majdnem mindenki suttyó proli módon öltözködött (a 80-as évekhez hasonlítva mindenképpen). ugyanakkor akkoriban voltam magam is tinédzser és hát jöttek a hormonok meg elkezdtem álmodni a jövőmet. eleinte képregényeket rajzoltam és matek szakkörre jártam, aztán meg elkezdtem cigizni meg inni meg.
hallgattam újbalos zenéket, mint a RATM, meg metált, mint a Pantera, meg azután zsidó meg fekete hiphopot mint a Beastie Boys meg a Wutang, aztán meg triphopot meg dárenbézt, végül technót a vége felé. a balatoni napfogyatkozás Ozorán ért 99-ben, a Szigetről vonatoztunk oda egyenesen.

@RG
nem tudom, nekem a 911 nem volt annyira vízválasztó. az egyetemista éveim kifejezetten jól teltek és én a 2000-es éveket nagyon élveztem, sokat melóztam és sokat partizánkodtam, az biztos.
az elmúlt pár évben viszont nem jó a hangulat. és nem csak otthon, Magyarországon, hanem majdnem mindenhol, ahol megfordulok. pusztul le minden.

@RoccoSIffredi:
valóban van egy szakadás valahol 84 körül, ez elég világosan látszik, de szerintem a 70-es évek elején születettek is már kikaparhatták maguknak a gesztenyét anno, legalábbis a középvezetői réteg belőlük verbuválódott.

őszintén szólva - objektíven? - elég szánalmas volt, de akkoriban voltam fiatal és ez megszépíti az akkori dolgokat. plusz akkoriban még vidéken is volt élet (Szeged, Miskolc, Debrecen), most meg már Budapesten is alig (az ún bulinegyeden kívül).
vagy csak én vagyok már öreg és nem tudom, hogy hol kell keresni. de az is lehet, hogy már nem is keresem.

Bell & Sebastian 2014.12.20. 15:14:51

Ehhez nincs mit hozzátenni. Mint az újjászületés egy alacsonyabb rendű létformában. Nincsen sok korkülönbség köztem és harácsonyi szentségtelen család (HVG) közt, mégis más nemzedéknek tekintjük ezeket.

Mint a kakukkfiókák, olyanok ezek. Franc tudja, honnan szalajtották ezeket és hová húznak. Reméljük, elfele. Ami utánuk jött, az már csak resztli.

Attól érzi mindegyik a legokosabbnak magát, hogy folyamatos a zuhanás.

Bele a szingularitásba.

(A fene se tudja miért, nekem eddig a brigádból másodsorban Saláta tetszett. Ő már nem szok írni, vagy álnéven teszi? Ejnye-bejnye.)

Bell & Sebastian 2014.12.20. 15:18:19

Na még egyszer! A kilencvenes évek tisztítótüze (legalábbis akkor annak gondoltuk) a pokol elő sütödéje lett, ha így érhetőbb. Nem lett belőle Mennyország.

Messzi Vetek 2014.12.20. 15:36:18

@S=klogW: kisdobosnyakkendő jutott. azóta is úgy élünk, hogy méltók legyünk az úttörők vörös nyakkendőjére.

a generációnk meg olyan amilyen: nekünk konzumszaloncukor jutott, nekünk répaföldet nem osztottak. bezzeg a magáé. maguk aztán jól megmutatták, hogy hogy kell jól csinálni: szórták az egészet jóságporral. nekünk meg porallergiánk van, úgyhogy egész úton szoptuk azt a jóságos getszit.

Veridicus76 2014.12.20. 15:47:39

1990-es évek: rendszerváltás helyett gengszterváltás, totális és magyarellenes SZDSZ-rémuralom, visszajöttek a komcsik, reménytelenség, kilátástalanság, soha véget érni nem akaró Pufajkás-évek, ostoba, ócska, playbackelő ugribugri fiú-lánycsapatocskák, csótányroppantó cipő, kukáskabátban speedet nyomó műmájer diszkópatkányok, pénzköteggel nyomuló fukszos fehér cigányok, minimálteknó és úgy általában kurva szar, igénytelen mainstream "zenék", beinduló népbutító kereskedelmi tévék, elszegényedés, csóróság, hígfos, robbantások, leszámolások, olajozás, egyedüli később illúziónak bizonyult) reménysugárként MIÉP.
Ez volt a kilencvenes évek. Jó hogy vége.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.20. 16:09:01

A 90-esévek elején a gengszterváltó elit lezsírozta a hatalomátmentést, semmiféle lusztráció, átvilágítás, nyilvánosságra hozás stb nem történt.

A rendszerváltás utáni korszak egészét ez mérgezte meg.

Ilyen szempontból a sony walkman meg egyebek csak a szemfényvesztést szolgálta. Igen lehetett venni ilyen a boltban. Közben meg nyomorodott a nép.

Érdemtelen az ilyen nyálas, csöpögős feelingekbe belemenni, hogy "ez volt az ifjúkorunk". Szar volt, semmi sem volt, egy nagy hazugság volt. az átmenekült harmadvonalbeli komcsi elit és zsidók
igazgatták a magyarságot, mire sor került a félcigány kiskirályra. Hú mekkora feeling.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.12.20. 16:54:25

@S=klogW: jelentem, voltam kisdobos, a mienk volt az utolsó évfolyam!!

aztán cserkésznek mentem, de már magamtól.

@hoplita: nem Pesten nőttem fel, hanem egy tóparti kisváros kertvárosában, hála a jó égnek! :D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.12.20. 17:15:00

@Messzi Vetek: "az elmúlt pár évben viszont nem jó a hangulat. és nem csak otthon, Magyarországon, hanem majdnem mindenhol, ahol megfordulok. pusztul le minden... plusz akkoriban még vidéken is volt élet (Szeged, Miskolc, Debrecen), most meg már Budapesten is alig (az ún bulinegyeden kívül)."

aláírom. nem csak a nosztalgia mondatja velem, h 10-20 éve még vidéken is történtek dolgok - ma hihetetlen kulturális hanyatlás van az ország széles vidékein - miközben egyébként uniós pénzekből egy csomó minden elkészült, megújult; csak nincs mit és nincs kinek kínálni, bemutatni, megrendezni, stb.

Kandeláber 2014.12.20. 17:48:13

Akkor loptak el mindent, ami nemzeti tulajdonban volt.
Persze a pattanásos kis idióták mindebből semmit sem érzékeltek. Nekik a viva meg a többi kanális bámulása volt a szórakozás.
Amúgy az emberek többnyire nem nyolcvanévesnek születnek, mindenkinek volt gyermek- és fiatalkora, kinek ilyen, kinek olyan.
De hogy még ebből is képes valaki egy teljesen érdektelen firkálmányt kanyarítani teljesen érdektelen fazonokkal, ez nem semmi. :D

mrZ (törölt) 2014.12.20. 17:57:18

A vidék most éli reneszánszát. A net felszabadította a nagyvárosi kultúr elnyomás alól. Az igaz hogy eltűnt a szemetek elől, de elképesztő bulik, csitt-chat, online művészet, zene!!!. Brilliáns ahogy leomlik a pénzzel irányított iskolában tanult magas művészet és a hozzá kapcsolódó sznob elitizmus, ahogy a millió különböző spontán szubkultúr átveszi az emberré formálás feladatát.

Nem fogyasztói tömegkultúra, hanem részvételi kultúra. Nem odamész befizeted magad és része vagy, hanem műveled vagy csak segíted belebeszélsz alakítod, és így közös az élmény.

Bell & Sebastian 2014.12.20. 17:59:19

@rajcsányi.gellért (ergé): Ez nem igaz, közössége válogatja. "Élet" szempontjából itt nincsen nagy gáz, akinek igénye van rá, megteremti magának a kitörési pontokat. Szerveződnek és jól élnek a kisközösségek. A zárványlétre kell berendezkedni, az utolsó völgyben, ha körülöttünk arat a pestis.

Amikor máshol már mindennek vége lesz, innen indul a megfakadás. Amikor az új biodiverzitás kitölti a rendelkezésére álló teret. Lemerülni, kibekkelni, mint Jóska.

Bell & Sebastian 2014.12.20. 18:00:33

@mrZ: Maga most engem igazol. Eltévesztette?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.12.20. 18:08:40

@mrZ: ez az optimista olvasat. a pesszimista meg az, hogy igen, itt vannak az eszközök, itt van az interneten a mindenki által elérhető tudás, mégsem az egy DVD-re elférő világirodalmi kincseket olvasgatjuk, mégsem a magfizikát vagy az ókori japán irodalmat tanulmányozzuk saját szórakozásunkra, nem szervezünk ebből olvasókört, tankört a saját közösségeinknek, hanem macskákat meg lájkokat posztolunk egymásnak a 4 fal között. :D

Bell & Sebastian 2014.12.20. 18:09:43

@Kandeláber: Ha jól emlékszem, akkoriban mindenki a pénzcsinálással volt elfoglalva, megszűnt (szinte) minden korlát, Antall alatt rendőrt nem lehetett látni közúton. Arattak az ügyesek, a pénzügyesek. És igen, mindent loptak. Nem mindenki, csak olyanok, akiken máig rajtamaradt ez a szokás. Az elején még Dájcs volt a csapatpénztáros, egy bőröndben hurcolta magával mindenhová a csipegetett pénzet. Most? Hány bőrönd nem elég? Kiskacsákból Dagobertek.

Bell & Sebastian 2014.12.20. 18:14:49

@rajcsányi.gellért (ergé): Mindenkinek a maga világa. Egy pesztonka (vendégmunkás) átlagosan 20 könyvet visz ki egy hónapra és ott még cserélik is egymásközt. A megújulás bölcsője nem a város, az ott élők menthetetlenek. Hatás - ellenhatás, szorongatott helyzetre a populáció válaszol.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.12.20. 18:53:00

@rajcsányi.gellért (ergé): Kulturálisan semmivel nem volt jobb a '90-es évek. Ugyanaz a szenny folyt mindenhonnan, mint most -- ez a fenti poszt is ezt igazolja.

mrZ (törölt) 2014.12.20. 19:26:33

@rajcsányi.gellért (ergé):

nem érti, miért nem érti?

Mert dvd-n elérhető világirodalmi kincsekről értekezik, nem érti hogy az elit irodalomnak vége, az elitszínháznak vége, az elitizmusnak vége. Ma már hangszigetelt tükrös garázsokban ugrálnak a lányok, videolinken koreában a barátaikkal, soundcloud csoportjukból jön a nekik aznapi mix, amire a sarokban szaxizik valaki. És aki rajzolgat annak devianart, az íróknak writerscafe. De a szerepjátékok, vagy csak az ütlek borulsz, meg a bummbumm, meg a termelési- és ipari- környezetvédelmi kultúra, mind mind szocializáció, megismerés, fejlődés, emberré válás. És nem csak négy fal, mert az csak a felkészülés a nagy kalandra, mert később barátok, kisközösségek, utazgatások, ÉLET.

Kandeláber 2014.12.20. 19:42:14

@Bell & Sebastian: Azért nem mindenki...
Voltak olyanok is, akik egyszerűen csak dolgoztak.
Sokan pedig várták az osztrák életszínvonalat, meg azt, hogy eljutunk Európába.
Ehelyett kaptunk postán megrendelhető "legendás bomberdzsekit", használhatatlan serpenyőt, a Nyugat minden, ott már eladhatatlan szemetével együtt.
Persze milliomosok/milliárdosok lettek a privatizátorokból, meg az olajszőkítőkből.
És közben szólt a viva, meg az MTV...

S=klogW 2014.12.20. 19:42:44

@Disznóvári: de tvinpíksz műélvezetéhez 80ban vagy korábban kellett születni, idősebnek kellett lenni, mint ezek az önelégülten ábrándozó ficsúrok: a tvinpíksz nem a jurassuic park-generáció

S=klogW 2014.12.20. 19:48:46

@rajcsányi.gellért (ergé):

és a fogalmatlan, konzumidióta debilitásból a nagy szabaccságban rendre önbizalomtumor fejlődött

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.20. 20:01:19

@mrZ:

Megint túlszíttad magad, bakker!

mrZ (törölt) 2014.12.20. 20:20:58

@bbjnick:

Hé ez nem ér, nyolc órakor neked a tv előtt a helyed!
Mars vissza!

addig pedig hallgassunk zenét:
soundcloud.com/smokey-joe/smokey-joe-the-kid-ft-hypeman

picur3ka 2014.12.20. 20:32:17

Pa-Dö-Dö, Geszti, lakodalmas rock, trafik privatizáció, taxis blokád, Kis János micisapka, rendőrségi skin-head előadás. Progresszija, na.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.20. 20:33:01

@rajcsányi.gellért (ergé): @Bell & Sebastian:

A mi mai kultúránk (a kilencvenes évektől máig) nem szegényes, még csak nem is igénytelen vagy tartalmatlan, hanem defetista. Ez a defetizmus szüli az ideológiai átitatottságot, irányítottságot, felszínességet, sematizmust és élettelenséget, fejlődésképtelenséget (és viszont. az ideológiával átitatottság, irányítottság, felszínesség, sematizmus és élettelenség, fejlődésképtelenség elmélyíti a defetizmust).

Kandeláber 2014.12.20. 20:40:06

@picur3ka: Göncz szánalmas pislogása a Kossuth téren, amiért néhányan fütyülnek a beszéde alatt...
"Demokratikus Charta" menetelések, maszop-szadesz frigy '94-ben, Bokros-csomag, zámolyi cigók Franciaországban...

Bell & Sebastian 2014.12.20. 20:55:52

@bbjnick: Kishitűség, bukást váró magatartás.

Megnéztem, hogy ne tévesszek. Hasalunk a hideg lében a rókalyuk legalján és várjuk, vagy a bomba csapjon be, vagy kössenek békét, vagy mindegy, csak történjen már végre valami. Persze ki is lehet rohanni, szuronyt szegezve, ahogyan ki is fognak rohanni páran.
Stimmel.

Bell & Sebastian 2014.12.20. 21:01:55

@Kandeláber: A harmadik típust se hagyja ki, dolgozott éjjel-nappal, az érte kapott lóvén bejárta a világot, pontosan olyan ütemben vert a seggére, ahogyan bejött. Soha vissza nem térő alkalom volt. Egyszerűen ki _kellett_ használni, ma sem tennék másként.

picur3ka 2014.12.20. 21:14:26

@bbjnick:

A második része egyértelmű és vitathatatlan, azt hiszem.
De a defetizmus szüli-e? Nem tudom. Nem attól felszínes, sematikus, irányított, hogy nem a miénk?

@Kandeláber:

Akkor volt Horn is embere a szavának, nem?

Mondta, hogy: "Gyerekek, ez olyan vicces, hogy összehoogyozom magam. És állta a szavát."

---

Elkezdtem régi felvételeket nézegetni az átkos húszból.

Hofi - sajnálom, de ez van - igen jól összefoglalt egy-két dolgot a kezdet kezdetén erről az egészről.

"leelőztem a szegénységet, a hajléktalanságot, meg az összes ilyen pöti témát, és engem vitat meg a parlament"

"Viki mondta, hogy jó a közbiztonság. ő csak tudja, már minden minisztere alól kiloptak egy autót."

"most lopják el másodszor. egyszer, mikor nacionalizálták, most meg, mikor visszaadják, persze."

"a politikust kizárták. kilépett. Kicsukták, lecsukták, becsukták, átült, frakcióztak, átrendeződtek. Ez történt a politikában ebben a hónapban."

"most már etika van, tudod. etika, hülyeséget beszélek! etnika, etnikai minor, az. azt jelenti, hogy most már semmit nem lehet mondani. se zsidó viccet, se cigány viccet. kivéve a parlamentben."

huKKK 2014.12.21. 06:05:37

1998.július 6-án eljött a messziás.
4 évre.
Akkor nem becsültük meg.
2010.május 29-én visszajött.
44 évre.
Hálleluja!
Becsüljük meg!
Vannak akik nem hisznek benne, pedig a jelek egyértelműek.
A hallottak feltámadtak, új nyelven beszélnek, a szegényeknek az evngéliumot hirdetik és boldog aki nem botránkozik meg őbenne.
2053.május 31-én lesz
kilencven éves.
Mit jelentenek nekem az ő kilencvenes évei?
A kilencvenizmus?
Hogy ergé szégyenlős.
Ezért csak virágnyelven meri rávezetni nemzettestvéreit arra, hogy kire érdemes szavazni 2054-ben is.

Pelso.. 2014.12.21. 08:09:15

Várhatóan születik poszt a következő évtizedről.
Annál jóval kíváncsibban (s türelmesen) várom a 2010-20 időszakhoz kapcsolódó írást, melynek tartalma várhatóan érdekes lesz a "volt valami ami maradandó? S ha igen, mi az?" vonatkozásában.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.12.21. 09:35:48

@S=klogW: Az infantilizálódás már a '70-es években elkezdődött, a Harmadik típusú találkozások környékén. És a '90-es években ugyanazok a gyerekek nézték a Jurassic parkot, mint tvinpikszt. Más kérdés, hogy az utóbbiból valszelg egy mukkot sem értettek.

Kandeláber 2014.12.21. 10:16:14

@Bell & Sebastian: Oké. Nyilván volt ilyen típus is.
@picur3ka: Hofi után szánalmas volt mondjuk a Heti Hetes pojácáit nézni. Nekem például néha elég is volt belőlük alkalmanként négy-öt perc, többet nem bírt el a gyomrom.
Még akkor is, ha Hofi balos volt, óriási űrt hagyott maga után.

==T== 2014.12.21. 10:29:43

Michael Schumacher

még (nagyjából) mobil- és internetmentes élet

privatizációnak nevezett ipari méretű lopás

parabola antenna

Eurosport

VHS

Eurodance

maffia

Luxx videó

Cherry Coke

Amstel sör

Fradi a BL-ben

Egerszegi Krisztina

Kokó

kétütemű GP500-as motorok

huKKK 2014.12.21. 11:08:41

@Pelso..: nem is igaz hogy várod.
Duma.
2020-ban meg majd azt találod ki, hogy a 2020-30-as évekről várod a posztot, hogy ne kelljen állásfoglalni az aktuális ügyekben
Kamumatyi.

huKKK 2014.12.21. 11:19:21

@Kandeláber: csak várjál türelmesen, mert a hetihetes pojácái is nagy becsben lesznek előtted haláluk után.
Azokhoz a senkihez képest akik utánuk jönnek.

Pelso.. 2014.12.21. 11:47:34

@huKKK: Mármint, az írónak na kelljen állást foglalni?..
Pont nem érted.

Kandeláber 2014.12.21. 12:03:07

@huKKK: Nem hinném...Hofi már életében is klasszikus volt.
Ilyen Hajdú "Steve", Fajkasházy, meg mit tudom én kicsoda a feledés homályába merül.
A Showder Klub legtöbb figurája kenterbe veri ezeket a senkiket.

picur3ka 2014.12.21. 12:23:15

@Pelso..:

Stadion(ok).

(magas labda)

A 2000-2010-et miért ugrottuk át? Annak is vannak maradandóságai, vagy azt csak személy szerint nem várod, hogy valaki megírja? Pl: államadósság az egekben, ez igen maradandó lesz.

huKKK 2014.12.21. 12:30:13

@Pelso..: rólad szóltam, nem a posztírócskáról. Félre tetszettél értecskézni drága lelkecském.

huKKK 2014.12.21. 12:41:49

@Kandeláber:
Klasszikus volt, de nem az egyedüli és nem a legnagyobb. Ügyesen tudott helyezkedni. Ma is vannak nála jobbak is, csak nem tudják jól eladni magukat.
Lehet, hogy te is jobb vagy, csak lemondásnak a komplexusaid/ötleteid.
Még a benned rejlő lehetőségekkel sem vagy tisztában, önmagad sem ismered eléggé.
Hogy a viharba tudnád milyen kincs van a durcás honfitársaidban?
Ha magadra kéne fogadnod, azt is elbuknád, te tippmixmatyi.

huKKK 2014.12.21. 12:43:51

"lemondásnak " helyett lerontanak

huKKK 2014.12.21. 12:51:10

@Kandeláber: mijarossebnek gyötröd magad a hetihetessel, ha a sóderklúb teccik?
Fizetnek érte?
Hátakkormeg?

tisztapista 2014.12.21. 16:13:10

"Mit gondoltunk a századvég évtizedéről akkor,"

A Századvég évtizede 2010-ben kezdődött. Ezt illene tudni.

Egyébként pedig amíg a kacsameséken ábrándozunk, addig lesz itt Orbánnak nagy királyság, forevör.

Inkább rendszert kellene dönteni, ha szorult volna valami kreativitás abba a generációba. Végtére is mindjárt 40 éves az akkori tinédzsergeneráció.

rezícökkentész 2014.12.21. 17:29:16

-Orbán Viktor elkergeti a komcsikat
-a komcsik öszefognak egymásal és antidemokuratikus módon újra mekkaparintyák a hatalamat
-a ballib undorittó hatásai érvényesülnek buzik színes ruhás drogos köcsögök mindenhol
-munkanélküliség
-a büdös kommunista ballibsi hatalom ellopja az állam minden vagyonát az atlantista cia segítségével
-Orbán Viktor legyőzi öket mert az okos emberek már akor is láták hogy a ballibsi kommunistákat elkell üldözni
-megvetem a piros zsigulit
- volt valami napközbeni sötéccség is de az nemérdekelt

rezícökkentész 2014.12.21. 17:30:38

- ja és a ballib időszakban rezsiemelések fojamatosan
-mokcsos bokros népnyúzo hazaárulló csomaglya

kvadrillio 2014.12.21. 17:34:07

Obama a fiatal kubai generációkra gyakorolna befolyást
indulhat a rablókapitalizmus, a kubai nemzeti javak megkaparintása.....Obama a fiatal kubai generációkra gyakorolna befolyást

A kapcsolatok normalizálása lehetőséget ad Washingtonnak arra, hogy hatást gyakoroljon az eseményekre Kubában egy olyan időszakban, amikor változások indultak meg a kommunista országban - mondta Barack Obama a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva.

Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai államfő szerdán jelentette be, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat és enyhítenek a kétoldalú gazdasági és utazási korlátozásokon. Obama döntését, miszerint tárgyalásokat kezd a több mint ötven éve megszakadt diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról Kubával, üdvözölték a Kubával szembeni eddigi szigorú politika ellenzői, de pártállástól függetlenül éles bírálatokat is kiváltott amerikai politikai körökben.

"Ha felvesszük a kapcsolatot velük, akkor meglesz a lehetőségünk arra, hogy befolyásoljuk az események menetét egy olyan időszakban, amikor bizonyos mértékű generációs váltás következik be abban az országban" - érvelt Barack Obama a CNN-nek adott, vasárnap adásba kerülő interjúban, amelyből a csatorna előzetesen részleteket közölt. Az Egyesült Államoknak meg kell ragadnia ezt a lehetőséget - tette hozzá.

Egyes amerikai képviselők úgy vélik, Obamának nem sikerült a demokratizálódás melletti elköteleződésre rábírnia Kubát, azelőtt, hogy az amerikai utazási korlátozások és gazdasági embargók enyhítése megtörténne. A Kubával szembeni amerikai irányváltást Miamiban élő emigráns kubai ellenzékiek, kubai-amerikai politikusok és aktivisták is bírálták szombaton. Raúl Castro kubai elnök ugyancsak szombaton a szigetország parlamentjében mondott beszédében azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Kuba kommunista rendszerét.

Obama a CNN-nek nyilatkozva elhárította a vádat, miszerint engedett Észak-Koreának, illetve az ukrán válsággal kapcsolatban Oroszországnak. Rámutatott, hogy az orosz fizetőeszköz jelentősen meggyengült az amerikai és európai uniós szankciók súlya alatt.

"Nagyon határozottak voltunk azokkal az országokkal szemben, amelyekről úgy gondoljuk, hogy megsértik a nemzetközi jogot vagy az érdekeink ellen cselekednek. De következetes voltam abban, hogy azt mondtam, hogy ahol meg tudjuk oldani a problémákat diplomáciai úton, ott úgy kell cselekednünk" - hangoztatta.

A szerdán bejelentett kubai nyitás jegyében Obama azzal is megbízta külügyminiszterét, John Kerryt, hogy vizsgálja meg, levegyék-e Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról.

A Sony stúdiót ért hackertámadásra reagálva Omaba elmondta, az Egyesült Államok megvizsgálja, hogy indokolt lenne-e ismét felvenni a listára Észak-Koreát. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint Észak-Korea közvetlenül felelős a kibertámadásért és a fenyegetésekért, amelyekkel megakadályozták a stúdió The Interview című filmjének bemutatását. A vígjáték története szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót, hogy öljék meg Kim Dzsing Un phenjani diktátort.

Phenjan 2008-ban, a nukleáris programjáról folytatott tárgyalások során került le az amerikai segélyek, fegyvereladás és egyes pénzügyi tranzakciók korlátozásával járó listáról, amelyen jelenleg Irán, Szudán, Szíria és Kuba szerepel.

Az amerikai elnök arról is beszélt az interjúban, hogy hivatali idejének hátralévő részében "mindent meg fog tenni" annak érdekében, hogy bezárják a kubai Guantánamóban működő amerikai katonai börtönt, ahol terrorizmussal gyanúsítottakat tartanak fogva. A létesítmény a fogva tartás körülményei miatt világszerte bírálatokat váltott ki. Az elnök úgy vélte, az intézmény fenntartása rossz fényt vet az Egyesült Államokról kialakult képre és "szerte a világon inspirációul szolgál dzsihadistáknak és szélsőségeseknek".

MTI
...jahhh bedrogoznák az összes fiatalt, mint Magyarországon, CSAKIS A GDP NÖVELÉSE ÉRDEKÉBEN ! MEG PERSZE, HOGY NE LÁZADJANAK FÖL...UGYE....., és mikor már mindent ewlvettek tőlük, jöhet a nyomor, munkanélküliség, öngyilkosságok...NOMEGA SOROSGYÖRGYÖK POFÁZÁSAI, RABLÁSAI !!!!!

.....átéltük...

Pan Modry 2014.12.21. 17:49:40

Kilencvenes evek, jok voltak, az volt az optimizmusba vetett toretlen hit idoszaka nekem vegtelen tenniakarassal.
Emlekszem nyaron dolgoztam eloszor egyetem alatt a haverommal es boldogan nyilatkoztuk hogy nana hogy magannyugdijpenztar. Jobboldali gondolkodasu fiatalkent buszkek voltubk hogy ezzel a dontesunkel nem leszunk politikai foglyok oregkorunkra es a mi generacionk nem fogja megnyomoritani a kovetkezot azzal hogy egy kis nyugdijapropenzert szavaznak majd a kortarsaim.
Es mi maradt abbol az optimizmusbol, ami a szemelyes eletemet illeti kb minden bejott amirol akkoriban almodoztam, viszont nagyot csalodtam abban ami lett. Amikor a szocik voltak hatalmon tudtam hogy csak ki kell ulni mert kihalnak a szavazoik, eppen ezert a mai napig rosszul elem meg - immar kulfoldon - hogy eppen a kilencvenes evek vegenek jobboldali partja szurta leginkabb hatba a kilencvenes evek jobboldali ifjusagat.

inebhedj - szerintem 2014.12.21. 17:55:21

@Messzi Vetek:

Nem, a 70-es évek elejiek egyáltalán nem a gesztenyekaparók, épp, hogy ők a tesztnemzedék.

Minden rajtuk lett kipróbálva, aztán kb. pont a nagykorúságuk kezdetén tűnt el minden, amiben addig éltek, amit addig tanultak, amijük addig volt, vagy amit addig célként kitűzhettek (legyen az kollaboráció vagy ellenállás). Se pénz, se állás, se gazdaság, se társadalom, se áru, se piac, se szokások, se semmi.

Csak a nagy büdös szabadság, akárcsak a hajléktalanoknak.

A 10 évvel későbbi generációnak sem volt könnyebb, talán csak azzal a paraszthajszálnyival, hogy az ő kamasz és ifjúkoruk (ha úgy tetszik szocializációjuk) már az új érában történt, szóval mire nagykorúak lettek, voltak hasznosítható (rossz) tapasztalataik.

A 70-es évek eleji nemzedéknek (vagy legalábbis egyrészének) egyetlen előnye, hogy a sors az arra fogékonyakat kritikai érzékre tanította, mondhatni még az Úr is értelmiséginek szánta volna őket, csak éppen a nálunknál idősebb generációk az értelmiségi fogalmát ellopták, a diplomással helyettesítették be, teljesen elértéktelenítve mindkettőt - merthogy a kritikai gondolkodás, az bizony veszélyes.

Épp úgy egyedül vannak, mint a későbbi nemzedékek. Csak éppen ők ennek tudatában is vannak.

inebhedj - szerintem 2014.12.21. 17:57:28

@Pan Modry:

Na ez az. :)

Semmiféle jobboldali párt nem volt se a 90-es években, se most a hatalom közelében.

Épp arról az optimizmusba vetett töretlen hitről írtam fentebb, ami a kritika gondolkodás hiányából ered.

Pan Modry 2014.12.21. 18:00:25

@inebhedj - szerintem:
En a 10 evvel kesobbi generacio tagja vagyok, azt mondom hogy anyagi szempontbol soha nem ereztem annyira bonyolultnak hogy boldoguljak, viszont a tarsadalmi fejlodes szerintem 2001-02 kornyeken megtorpant es a 2010 utani allapotok meg az ember jovobe vetett hitet is porig romboltak ami a magyarorszagi viszonyokat illeti.
6-10 eve nem hittem volna hogy ugy fogok kulfoldon elni hogy a hazajovetel mint opcio sem merul fel.

kvadrillio 2014.12.21. 18:04:47

Közpénz és közvilágítás

Tavalyi cikkünkben bemutattuk a Tiborcz István tulajdonában álló cég, az E-Os Innovatív Zrt. (később Elios Zrt.) bevételeinek robbanásszerű növekedését: a cég 2009-ben 8,4 millió forint árbevétel mellett 2 millió forint adózott eredményt ért el. 2010-ben a Közgép Zrt. energetikai cége meghatározó részesedést szerzett Tiborczék cégében; ebben az évben az árbevétel 686 millió forintra ugrik, 2011-ben pedig már 3 milliárd fölött van – vagyis a cég bevétele a két évvel korábbinak a háromszázhatvanszorosára nőtt: ilyen növekedést a rendszerváltás óta az E-Os Zrt-n kívül talán csak a Mészáros és Mészáros Kft. produkált.

Ez a látványos prosperálás – akárcsak az anyacég Közgép esetében – a közbeszerzéses piacon bontakozott ki: az E-Os Innovatív Zrt. bevételeinek túlnyomó része különböző uniós finanszírozású energetikai projektekből származik.

Hogy milyen trükkökkel lett egy se tapasztalattal, se tőkével, se megfelelő humánerőforrással nem rendelkező vállalkozásból két év alatt piacvezető például a megújulóenergia-termelésben, tavaly arról is beszámoltunk. Egy biztos: a cég sikerében feltűnően aktív szerepet játszott a Közbeszerzési Döntőbizottság – a KD elnöke pedig ez év tavaszáig az a Kövesdi Zoltán volt, aki 2011 őszén még Közgép felügyelőbizottságában ült.

2013-ban viszont megtörni látszott a lendület: a bevétel az előző évi 40 százalékára esett vissza, az adózott eredmény pedig alig 20 millió forint lett. A cégadatok szerint ebben az évben a Közgép energetikai cége már nem volt tulajdonosa a nevét időközben Elios Innovatív Zrt-re módosító vállalkozásnak, a részvényeken fele-fele arányban osztozott a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solutions Kft.

Ez utóbbi a megalakulás óta meghatározó részvényes volt a társaságban, tulajdonosa a pécsi illetőségű Hamar Endre, akinek Tiborczcal közös vállalkozása is volt, az időközben IBC Projekt Kft-nek átnevezett Hamar & Tiborcz Kft. Három héttel az országgyűlési választások után, 2014. április 30-án azonban Tiborcz megvásárolta Hamartól a Green Investments-t, így újra ötven százaléknyi tulajdona lett az Elios Zrt.-ben – és a cég újra szárnyalni kezdett.

Újabb diadalmenet

A közbeszerzési adatokból az látszik, hogy Tiborcz István tulajdonszerzésével visszatérnek a régi szép idők: az Elios Innovatív Zrt. 2014-ben összesen 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el – ezekből 1,9 milliárd forint értékű szerződést Tiborcz István áprilisi, tulajdonosi visszatérése után kötöttek. A közbeszerzések adatait a táblázat foglalja össze.

ORBÁN RÁHEL SAJÁT LÁBA...AVAGY A MAGYAR NÉP TYÚKSZEME......

rezícökkentész 2014.12.21. 18:06:05

@Pan Modry: te kusoljál ott külföldön ballibsi hazaáruló nem fogunk visszaengedni majd amikor menekülsz a süjjedő halyóról mint a patkányok persze elmenekültél amikor az országot kéne építteni

Pan Modry 2014.12.21. 18:06:12

@inebhedj - szerintem:
Valo igaz, viszont voltak jobboldali probalkozasok nyomokban, amikor 2002 ben az mszp nyert nem orultem, de tragedianak sem tartottam, mert ugy gondoltam hogy legfeljebb 94-98 kozotti uton folytatodik a fejlodes ami nem volt feltetlen rossz, csak epp en nem vagyok szoci.
Persze lehet ram mutogatni, de azert a jarai-chikan tengely teljesen mas szinvonalat kepviselt mint a mai habony-lazar- matolcsy fajta altalam hazaarulonak tartott genetikai selejtek tenykedese.
Sot, en 2002 ben meggyozoen gondoltam hogyha chikan miniszter marad es nem jon a segg matolcsy akkor ujraztak volna.

Pan Modry 2014.12.21. 18:07:48

@rezícökkentész:
Soha nem kernek engedelyt semmire egy hozzad hadonlo hazaarulotol. Egyszeruen mas sulycsoportban vagyunk, ezt fogadd el. :)

kvadrillio 2014.12.21. 18:10:18

@kvadrillio: Milliárdos üzleteket szerzett Orbán Ráhel férje...ORIGÓÓÓÓÓÓ...

zobod 2014.12.21. 18:19:53

@Pan Modry: régen rossz annak, aki attól várja a felemelkedést, hogy egy gazdagodó társadalom majd magával húzza... sok olyan megy külföldre, aki itthon nem tud boldogulni, de igazából külföldön sem fognak, csak saját itthoni helyzetéhez képest lesz előbbre. De ez az előrelépés csak annak köszönhető, hogy a gazdagabb közeg amibe bekerült, emelt rajta. Nem a te viszonyaidra írom, hiszen nem ismerlek, csak a bejegyzésedről jutott eszembe.

Gege8 2014.12.21. 18:32:03

- Illés koncert a Népstadionban. ("Gyerekek menjetek haza!" aki érti ;))
- Freddie Mercury halálhíre.
- Onnan tűnt fel a taxisblokád, hogy CSEND lett a városban.
- Első Öbölháború hírei a walkman rádióján hallgatva a suliban (tanárok is hagyták:))
- Fater egy nyáron át munkanélküli (legjobb nyaram volt, csak Ő őszült bele)
- Világútlevél, szlovák helyett osztrák sípályák (csak lestünk a színvonalon és ettük az itthonról vitt mirelit kaját, ők meg nézték a 120-as Skodát mint valami holdjárót)
- Apám, anyám 2 -2 munkahelyen, hogy vigyék valamire.
- Levis, Reebok, Adidas boltok.
- Középiskola, miénk a világ, majd mi megmutatjuk.
- A rádöbbenés, hogy '89-re MINDEN le volt zsírozva, így nekünk nem nagyon maradt tér. (Ez mondjuk nem esett jól. :))
- Fater add kölcsön a Skodát! :) (Kölcsönadta.)
- Plázák nőnek ki a földből, nem kell a Nagykörúton végigmenni, hogy 5 különböző boltba bemenj. (Mondjuk ez néha hiányzik.)
- Napfogyatkozás a Balaton parton.
- Műholdvevő, DSF, sportkánaán.
- Internet otthon.
- Focin kívül bármi más sportág, ütőképes csapattal Budapesten.
- 9/11 a CNN-en.
Volt jobb, volt rosszabb, érdekes volt, felnőttünk. Nem kell mindenbe a politika. :D

Pan Modry 2014.12.21. 18:34:28

@zobod:
En soha nem vartam, es en abszolut boldogultam magyarorszagon is. Egyszeruen nem akartam hogy a gyerekem egy olyan kornyezetben szocializalodjon ami ignoralja a meritokratikus ertekeket, es a haveri mutyi vezerli.
Nekem sokat nem oszt szoroz hogy egy budapesti vagy londoni, frankfurti v dusseldorfi irodaba jarok be dolgozni, az viszont sokkal inkabb szamit hogy a gyerekem ugy kap jo oktatast hogy kontraszelektalt senkihaziak gyerekei az osztalytarsai akik hozzak otthonrol az altalam elitelt ertekrendet, vagy esetleg olyanok gyerekei akik hozzam hasonlo modon a piacbol elnek meg es meritokrata orientalt az ertekrendjuk.

no_successful2 2014.12.21. 18:38:44

Hát igen, viharos évek voltak, én akkor már dolgoztam,
jártam az országot. (Már akkor is)
Meg voltam döbbenve, hogy történhetett, egykori párttitkárok, az üzemi besúgó, talpnyaló hálózatuk, na meg a munkásőrség, szakszervezetek stb. bázisán átörökítették a hatalmukat, megalapították a Szocialista pártot, a privatizációt gyakorlatilag levezényelték, persze saját hasznukra, a meglévő és átörökített kapcsolatrendszerüket felhasználva. Az Antall kormány, meg csak asszisztálni tudott ehhez.
Nem azokhoz került a tulajdon (gyakorlatilag a nemzeti vagyon nagy része) akik tudtak volna, valamit kezdeni vele (Mert hol értett egy párttitkár ahhoz, hogy hogyan kell egy gyárat működtetni ? Persze ez nagyon sok esetben fel sem merült, a cél, a konkurenciának történő átadás volt. Eredmény? Munkahelyek százezreinek megszűnése, amelyek egy részét azért ha jó gazdaként bánnak a cégekkel, meg lehetett volna menteni.)
Aztán 1994 a sokk, ami érte a jobboldali gondolkodásúakat, (ezek visszajöttek) Ekkor kiteljesedett a gazdasági hatalmuk, és persze ez tükröződött a média súlyukban is.
Olajszőkítés gyanús vagyonosodások stb.
A folyamatnak persze nem volt vége a Fidesz kormányra kerülésével sem, hiszen attól még hogy volt egy kormányváltás nem szűnt meg a szoclib gazdasági és média fölény. A Fideszt gyakorlatilag a média fölényük segítségével söpörték le.
Na meg még aktív volt még a szocik "hálózata". Szavazóbázisa.

A 90-es éveknek meghatározó szerepük volt, melyek évtizedekre befolyásolták, az ország fejlődési pályáját,
hatásuk még most is érezhető.

Pan Modry 2014.12.21. 18:44:40

@Gege8:
1. Raba reszvenyt venni ami 2 lhet utan majdnem megduplazta az erteket.
2. Elso egy teljes het a szigeten, csak piara koltunk amugy krishna kaja ( ez tartott ket napig, utana betoltem egy big mac menut)
3. Vonattal le napfogyira, kozvetlen a szigetrol es kozben bevagni egy uveg bort a vonaton
4 horvatorszagban meg nincs autopalya es sult malacot sutnek az ut melletti ettermek, jajdejo volt
5 a clubokban ellottek gyakran a coco jambot es orsitol ha lemegy a nap... Akkoriban gaznak tartottam, ma pozitiv nosztalgia
6. Nezni a moszkva ter c filmet es irigykedni hogy ok ott voltak amikor a dolgok tortentek
7. Juniorkent meghivva lenni egy fine dining etterembe ahol kobe steak helyett lazacot rendeltem ( mondjuk ez mar a ketezres evek voltak)

Gege8 2014.12.21. 18:48:17

@Pan Modry: hú, a Szigetet kihagytam, tényleg. Odakívánkozik időrendben a közepére. Élményben meg a tetejére. :D

Q-in-Law 2014.12.21. 19:18:44

Minden generáció azt hiszi magáról, hogy ő a legfaszább, az előtte lévők begyöpösödött idióták, az utánuk következő meg degeneráltak.

no_successful2 2014.12.21. 19:20:43

Horvát háború. A határhoz közel Őrtilossal szemben a Mura Dráva torkolattól nem messze felrobbantottak egy lőszerraktárt. Néhány ablak Magyarországon is betört. Volt még egy két hónapig lövöldözés, de aztán elcsitult az a környék.
Nem sokkal ez után a haverokkal átmentünk Csáktornyába diszkóba, a sör b.szott olcsó volt. (Meg is fáradtunk rendesen.) Az ablakokban homokzsák, VW katonai terepjárók szállítójárművek, AK 47-esek.

Aki szegény ember volt, az Horvátországba ment nyaralni, mert a Balcsira nem volt pénze.
A szállások olcsóbbak voltak mint a Balcsin és az éttermi árak se voltak magasabbak. Persze ez nem sokáig maradt így.

no_successful2 2014.12.21. 19:23:22

Napfogyatkozás, a somló hegy tetejéről :))) Na, az nem semmi volt.

no_successful2 2014.12.21. 19:25:34

@Q-in-Law:

:) és ez már 10,000 éve így megy.

Izo 2014.12.21. 19:36:03

Én (80-as) annyiból érzem szerencsésnek magam, hogy az oktatás nem volt átpolitizálva. A régi rendszer már nem tartott ideológiai oktatást, az új rendszer meg még nem.

zila5 2014.12.21. 20:11:12

Szerintem a kilencvenes évek voltak azok, mikor egy kicsit elhittük, hogy meg tudunk tanulni élni a szabadság felelősségével, de aztán a kellő többség bemajrézott és rácuppant erre az Orbán fiúra.

Pelso.. 2014.12.21. 20:42:51

@huKKK: Semmilyen megközelítésben nem kötelességem állást foglalni, - tegyék azok, akiknek valamely formában-mértékben közvetlen ráhatásuk volt az adott időszak formálására. Akár megtehetnék előre is.... - sírjak v. nevessek?

@picur3ka: Nem ugrunk át, ott van: következő évtized, nyilván 90' után közvetlen.
Nahát, velem akar stadionoztatni? -mit kapok érte?:)

Pan Modry 2014.12.21. 20:58:27

@zila5:
Sokan eltunk is vele, akik otthagytak magyarorszagot szabadon elmehettek, ennyiben a mostani helyzet jobb mint anno a kommunista diktatura volt.

zila5 2014.12.21. 21:17:17

@Pan Modry: Én azt élvezném, ha a szabadság kultúrája telepedne inkább ide be hozzánk. Bár lassan már minden egyéb kultúrának is nagyon örülnék. :D

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2014.12.21. 21:18:03

Nem adtak semmit
A kilencvenes évek
Valamit amiért önmagunkat
odaadhattuk volna

Csak magunkat néztük,
mint levél a fát
És a hatalom szárnyán egy idegen világ
arcunkba dobta magát.

mrZ (törölt) 2014.12.21. 21:40:50

@Pan Modry:
Mindenki mehetett, ha akart.

Egy hetes ibusz/coopturist út münchenbe, 3000forintért, papírokat azalatt az ottani bevándorlási hivatalok elintézték, ideiglenes útlevéllel tovább, busz meg vissza az elutasítottakkal. 80-ra már évi 30.000 volt a kintmaradtak száma. 81-ben már 40.000!!! A párt összefosta magát és jött a gazdasági nyitás. Az évtized alatt 200.000 fővel több ment ki, pedig 300.000 be.
Kurva ksh levette, évekkel ezelőtt még fent volt a 70-80-ig és 80-90-ig statisztika és elemzése.

Ez a baj a történelemmel, a fiatalok már csak a propagandát ismerik.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.22. 01:30:46

Torgyan Jozsef vegtelen es teljesen suket szovegelesei. Kesobb chilei cseresznye diplomacia.
Uborka - politikai kabare
Hofi elvesztette a fonalat, mar nem volt az igazi.
Szeszcsempeszes Jugoszlaviabol, en gyerekkent hatizsakom tele konyakos uvegekkel.
Majkonzerven elve kulfoldre vonatozni, ezt nyaralasnak neveztuk. 50 dollaros valutakeret melle meg feketen valtani penzt. Borkabatot Olaszbol.
Toblerone meg Ritter csoki Osztrakbol.
Nemzetisegi onkormanyzati biznisz beindul, hirtelen kiderul, hogy osztalytarsam szlovaknak vallja magat, ebbol valahogy meggazdagodtak.
Kiderul, hogy rossz a szemem, szemuveges leszek, ez megnyomoritja a tini eveimet.
Cigizni probalni, de majdnem megfulladni, hanyinger. Beton Szofi, barna papirdobozos.
Elso reszegseg gimi alatt.
HBO-n ment porno, persze videokazira felvettuk.
Szulok munkanelkulisege, iskolaban szerintem kb. minden masodik gyerek szulei elvesztik a munkajukat, de errol senki nem beszel.
Kibaszott szar tanarok, oroszbol atkepzett nemet es angoltanarok. Oskomcsi ven tanarok, akik neha visszasirjak a regi rendszert, ennek megfelelo kiszolasok.
Megszunt a kisdobossag, igazolvany megmaradt, sose lettem uttoro.
Romaniai forradalom elott mar fosott mindenki, terjedt a hir, hogy a roman hadsereg a Tisza vonalaig fog eloretorni.
Romaniai menekult osztalytarsaim lettek. Valami totalisan mas kulturkort kepviseltek, pedig azok is magyarok voltak. Ki is hullottak, fiatalkoruak bortone, intezet lett a sorsuk.
Templomban megjelentek olyan veresszaju ex-komcsi tanarok, orvosok, hivatalnokok, bukott katonatisztek , besugok, akik par eve meg kopkodtek a templomba jarokra. Es elkezdtek nagyon ajtatos pofaval helyezkedni, majd a kolykeik egyhazi iskolaba kezdtek jarni. Nekem itt lett elegem az egeszbol, kepmutatast megtapasztalni tizenevesen picit durva.
Jogsi megszerzese, mert egy 17 evesnek az mar a tutisag. Elterjed, hogy melyik vizsgabiztos a legdurvabb. Aztan kiderult, hogy o egyben a legkorruptabb is. Of course. Ahogy lenni szokott. Beletanultunk a korrupcioba tizenevesen.
Hirekben minden heten valami leszamolas, robbantas, kinaiak, vietnamiak, ukranok olik egymast.
Iskolai szexualis felvilagositas... kabarejelenetbe illoen kinos, addigra pornobol mindenki naprakeszen ertesult ezekrol a dolgokrol.
Oroszok kivonulasa, hatrahagytak a bokaig ero szennyuket.
Taxisblokad, ezert traktorral hoztak par gyereket iskolaba a szantofoldeken keresztul.
Megtudom mi az, hogy zsido. Par osztalytarsamrol szuleim elmondjak, hogy ok zsidok, de ezt nem szabad visszamondani nekik, mert ezert bortonbe lehet kerulni. Hirtelen kezdenek tollasodni ezek a csaladok, jon nekik a karpotlas, nagymama karjaban meg ott a tetovalt sorszam. Megtudom, hogy mi az, hogy cigany. Par osztalytarsam ilyen. Szexualisan koran es eroteljesen ero lanyok es devians fiuk. A lanyok 14 evesen mar dugnak Lada-s arcokkal. Ok mennek szakmunkaskepzobe vagy dolgozok iskolajaba.
Karpotlasi jegyet kapnak nagyszuleim, spekulansok atbasznak sok embert vele.
Agrobank ugy, persze zsido a vezeto. Goncz Arpad nekem gyerekkent szimpatikus volt, aztan megtudtam, hogy kiknek a szekeret tolta es adott amnesztiat.
Magyar Forum, Csurka Istvan.
Konya Imre, G. Nagyne Dr. Maczo Agnes, Horn Gyula vaskerettel a fejen lett megvalasztva miniszterelnoknek.

huKKK 2014.12.22. 11:43:52

@Pelso..:
Állítottam, hogy kötelességed állástfoglalni?
Nem.
Számonkérhetem még az atyaúristent is.
Te is engem.
Mi a gond?

huKKK 2014.12.22. 17:38:37

1991.május.12-e vasárnapra esett.
Reggel még nem is sejtettem, hogy estére kivirrad. Felragyogott a
Napom.
Drága Csillagom!

huKKK 2014.12.23. 08:58:45

Miért akar beléptetni folyton a kádárposzt?

sárga bögre görbe bögre nyald a seggem körbe körbe 2014.12.23. 18:08:31

Ó, a 90es évek:

Zolee:
Döglégy Zolee és a kibaszott Kartel
Elmondja, hogy egy punci mire kell.
Elszívtam a fele kibaszott jointot,
És elértem közben azt a pontot,
Hogy kibaszottul felállt a farkam,
De nem tudtam öreg, hogy hová rakjam.
Egy kurva biztos eljön velem
És akkor nem kell ma nekem a makiverem.
És elém került egy nagy csöcs,
Te tudod, hogy nem vagyok egy pöcs,
Rátapadtam mint egy állat,
A Steve meg belelőtte a tárat.

Steve:
Szopta a farkam, ezt akartam,
A Daddy-vel egy kibaszott danket elszívtam.

Zolee:
És úgy, ellőttem,
De én nem szeretlek, csak baszni jöttem.
Ez a kibaszott picsa most meg azt hiszi, hogy kell,
Nem tudja, hogy hideg a Kartel.
Hideg, mint egy kibaszott fekete kő,
Csak áll a sok fasz és lő.
De ha kell és akarod, ezt neked adom,
Csak szopjad bébi - De finom!
Ja! Ez a Kartel, baszod a kurvát Big Daddy L.,
de így is kell.
Lory B., mi a faszt csinálsz ember?

Lóry:
Kérdezed a gringót,
Én baszom a ringyót,
Annyira lököm,
Hogy izzad a tököm.
Hamar elmegyek ettől a csajtól,
Minden kibaszott cseppet kisajtol belőlem,
Ha akarod bébi, szophatod még felőlem.
Minden amire gondolok az a pina,
Kikészült a farkam, már lila.
De ezt a kurvát még felhúzom,
Utána meg a csíkot elhúzom.
Ennyi az egész, tanuld meg!
Mi vagy Döglégy?

Zolee:
Egy kibaszott Mack.
Fogom a kurvát és seggbe lököm,
Ütközésig lököm a tököm.

Sámson:
Gyújts meg egy jointot, ezt akartam,
Én szívom a denket, te szívjad a farkam.
Tetszik a buli, és a szövegelés helyett,
Nyeld le bébi a tejet.

Zolee:

Szeretem baszni a mocsok kurvát,
Ez a csaj tud valami nagyon durvát.
Ki vagyok tőle, teljesen kész,
Ennyi az élet, a pina meg a pénz.
Nem érdekel a józan ész,
Szanaszét szopatom és kész.
Ennyi a lecke, csak tanuld meg, mi vagy Szasza?

Szasza:
Egy kibaszott Mack.
Otthon ültem egyedül, magam,
Csak a pina körül forgott az agyam.
Elkezdtem haver telefonálni,
Egy kibaszott kurvát megtalálni.
17 volt, a neve csak ringyó,
De 24-nek nézte a gringó.
A kiscsaj, öreg, kurva jól szopott,
Utána mondta,mindig így szokott.
De nem érdekelt csak a lényeg,
A kurvába benne volt egy bélyeg.
Ez megbasz engem, és megbasz téged,
Nemcsak a farkad szívja, de a véred.
A végén haver seggbedugtam,
De a Black Jack-kel ennyit azért tudtam.
Nehogy bajba keverjen ez a kurva,
És történjen valami nagyon durva.
De ez a pina haver már nem kell,
Tiéd a mic, Big Daddy L.

B.Daddy:
Szopatok itt és szopatok ott,
Tudod a Big Daddy mindig így szokott.
Megbasztam öreg az összes ringyót,
Kifacsarták a gecik a gringót.
Egész éjszaka dugtam őket,
Szeretem elvinni az ilyen nőket.
Ennyi pina között jól érzem magam,
A pina meg a pénz tölti ki az agyam.
De itt van a másik pinapecér,
Döglégy Zolee, na mi a cél?

Zolee:
A cél haver, ez a kibaszott kurva,
Tudom jól, hogy ez nagyon durva.
Ez leszopott téged? - Bizony! - Engem is,
Ha rámész hidd el enged ez többet is.
Én azt hittem, hogy ez csak az enyém,
De látom szopik ez mindent ami kemény.
Ez amiért szart se érnek a ringyók,
Mert átbasszák az összes gringót.
De nem azért Döglégy a nevem,
Hogy velem is kibasszon egy ilyen.
A pénzen az agyam, az agyamon a pénz,
Egy kibaszott Mack vagyok, és kész.
13 ez a Kartel száma,
Itt jön Dopeman puncira vadászva.

Dope:
Te csak egy ribanc vagy, én meg a Dopeman,
97, végre megjöttem.
Itt van a 8-ból a tökös gyerek,
Egy játékos aki majd megmutatja neked,
Hol a helyed. Balek? -Nem. Nem szeretem,
Ha behúznak a csőbe, nekem erre nincs időm.
Várnak a spanok, minden amit akarok
A baszás, aztán rohanok,
Hajtom a pinát, mert kanos vagyok,
Ha megvolt már nem ér 5 forintot.
Ne mondd, hogy szeretsz, mert ha hátat fordítok
Egyből Döglégy seggét nyalod,
Loryt szopod, Big Daddy faszán ülsz,
Aztán te sem tudod, hogy kinek szülsz.
Nem vagy te más, mint egy basztarisznya,
Itt nincs románc, ez a játékosok klubja.
Hölgyek előre, mi ez a lószar?
Minden ribanc csak egy dolgot akar;
Ha nincs pénz, nincs dugás,
De ha van lé, minden mehet akár egy seggbekúrás.
Kurvák, stricik, stricik, kurvák,
Ezt a játékot a pináért játszák.
6-ost dobtál, de én nem leszek 9,
Bukj le bébi, had élvezzen a kéjenc.
La-di-da-di-di-di-da-di-déj
Ne kérdezd miért, ilyen a játékos vér!
A Kartel itt van velem,
Most már tudod mi van, Uff én beszéltem.

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/5703/ganxsta-zolee-es-a-kartel/stricik-es-kurvak-zeneszoveg.html

HakapesziM 2014.12.24. 16:36:43

Eltel, elmúlt. '75 - ös vagyok. Ingázás Budapest túlsó végében lévő - ma már nem létező - középsuliba. Hajnali kelés, végeérhetetlen bumlizás - délután meg haza.

Gyakorlati oktatás, kalapácsreszelés, unatkozás, cigizés, ivás. Bomberdzseki, szinkhedizmus, bakancs, ocsmány ízű boros kóla, fekete címkés cseresznyepálinka üvegszám. Döglés éjjel a Feneketlen - tó partján.

Kétütemű levetett Wartburg, kirándulás a román tengerpartra, Erdélybe. Taxisblokád, fél nap kutyagolás a suliból haza, Horváth Balázs az ablakban, a sokak által megénekelt félbeszakadt Kacsamesék, horgyula kormány, Bokros csomag, robbanó Mercedesek, leszámolások. Azt hittük majd egyszer úgy lesz, mint nyugaton. Dehogy lesz. Ámbár, nem is nagyon kell, hogy úgy legyen.
süti beállítások módosítása