Dóra − életről és halálról, betegségről és elengedésről
2014. november 11. írta: hercsel.adél

Dóra − életről és halálról, betegségről és elengedésről

mittelholcz_dora.jpg

Mindannyiunk élete egy regény, a magunk örömeivel és fájdalmaival, ünnepeivel és hétköznapjaival, sorsfordító eseményeivel és tanulságaival. De mégis, mi lehet a tanulsága egy szép, okos, tehetséges, jóravaló 33 éves újságírónő betegségének és értelmetlen halálának? Mit kezdhet a józan ész a felfoghatatlannal: miért alakul ki valakinél 29 éves korában a HPV-alakú méhnyakrák, amit a kisebb-nagyobb műtétek, sorozatos sugár-és kemoterápiák, a kitartó küzdelem ellenére sem sikerül négy év alatt leküzdeni? Hogyan lehet ennyire kíméletlen és igazságtalan az élet, hogy a gyógyulás helyett újabb és újabb áttétek, komplikációk és fájdalmak jönnek?

A megválaszolhatatlannak tűnő kérdésekre maga a megindító életregény főszereplője, Mittelholcz Dóra adott őszinte választ a nemrég bekövetkezett halála előtt néhány héttel megjelent Tündérmese kis szépséghibával című önéletrajzi könyvében.

Mittelholcz_TundermeseKisSzepseghibaval.jpgMár a HPV-vírus és a betegség kialakulásáról szóló fejezetnek felkiáltójelként kellene állnia mindannyiunk életében, mert a humán papilloma vírusnak a férfiak is hordozói lehetnek − akik ugyan nem kapják el a fertőzést, de a szexuális aktus során könnyedén továbbadhatják női partnerüknek. Az óvszer ugyan védettséget ad, de nem 100 százalékosat, ugyanúgy, ahogy az általános iskolákban a 11-12 éves lányok számára ma már térítésmentesen kérhető HPV-oltás sem, mert a HPV-nek számtalan típusa van, és mindannyian másképp reagálunk rá: míg az egyik ártalmatlan szemölcsöt vagy átmeneti gyulladást csinál, a másik rákot megelőző állapotot vagy esetleg már méhnyakrákot okoz.

Dóra szerint éppen ezért érdemes évente nőgyógyászati kivizsgálással egybekötött rákszűrésre járni, kérni, és kifizetni a HPV-szűrést. Arról nem is beszélve, hogy a P2-es, vagyis a nem rosszindulatú eltérést mutató rákszűrési eredmény ellenére is lehet valaki HPV-pozitív, legfeljebb a vírus még nem okozott elváltozást a szervezetében. Ha valakinél HPV-t diagnosztizálnak, az első lépés az ún. ékkivágás műtét, amelynek keretein belül a méhnyak érintett részét lézerrel vagy hideg késes eljárással eltávolítják. Ilyenkor jó esetben meg is oldódik a probléma, utána már csak immunerősítőt kell szedni, odafigyelni, és rendszeresen kontrollra járni. A sikeres műtét azonban nem minden esetben garancia a gyógyulásra, mert ha a szövettani vizsgálat kimutatja, hogy az érintett rákos részt nem sikerült teljes egészében eltávolítani, a rákkezelés folytatódik: a legtöbb esetben méhnyak-kivágásos műtét következik. A méhnyak eltávolítása után a hölgynek pedig még gyermeke is lehet.

Mittelholcz Dóra esetében extrém módon, a sikeresnek bizonyuló műtét után három hónappal, egyik pillanatról a másikra teljesen kiújult a daganat, amit sugár- és kemoterápiával kezdtek kezelni. Ezt követően három hónap tünetmentesség után megint ott volt a daganat a hüvelyében. Ezután nem volt más megoldás, mint a totális exenteráció: el kellett távolítani minden környező szervét. Ám mindezek ellenére sem sikerült végleg leküzdeni a halálos kórt: a szokatlanul agresszív rákos sejtek újból visszatértek a csonkokon, a kemoterápiás gyógyszereket a legyengült szervezet pedig már nem fogadta be. Természetesen Dóra könyve nem a panaszkodásról, a félelemkeltésről vagy éppen a nyomasztásról szól: nem arra figyelmeztet, hogy mindenkivel ez fog történni, aki HPV-fertőzött lesz.

A Tündérmese kis szépséghibával sokkal inkább hasznos tanácsokkal teli túlélőkalauz azoknak, akik valamilyen rákos megbetegedéssel küzdenek, hiszen a betegség okozta fizikai és lelki megterhelés mellett ilyenkor a környezettel, az egészségügy túlterheltségével, a külvilág közönyével vagy éppen túlaggódásával is meg kell küzdeniük. Ha mindez nem lenne elég, gyakran üldözni kell az orvosokat, és az egészségügyi dolgozók kiégettségével is szembe kell szállni.

Éppen ezért Dóra könyve erősen ajánlott olvasmány mindazoknak is, akik a magyar egészségügyben dolgoznak, mert a kezelés mellett egy-egy jó szó ugyanúgy életmentő lehet egy kétségbeesett beteg ember számára, akinek egyáltalán nem mindegy, hogy SMS-ben közli vele az orvos, hogy már ne vegyen télikabátot, vagy végig mellette áll és megértően tájékoztatja a lehetőségeiről.

Mittelholcz Dóra könyvéből a hozzátartozók is sokat tanulhatnak arról, hogyan lehetnek leginkább a rákbetegséggel küzdők hasznára. „Sokan nem tudják, mit »kell« ilyenkor mondani, és kellemetlenül érzik magukat. De nekem az segített a legtöbbet, hogy a barátaim nem ítéltek meg másként. Ha kellett, segítettek, de egyébként ugyanúgy viszonyultak hozzám, mint a betegségem előtt. Viszont ha épp ki akartam panaszkodni magam, meghallgattak, vállon veregettek” – írja Dóra, aki szerint a huszonötezredik szívecske a Facebookon vagy a századik „Szeretlek, gondolok rád” SMS inkább idegesít, mint segít, mert ezek egy idő után már csak elcsépelt szavak.

Ennél sokkal többet ér egy-egy apró gesztus, egy váratlan látogatás, egy kedves meglepetés, például egy szál virág, ami megédesíti a nehéz pillanatokat. Mert hogyan is segíthetne egy Facebook-üzenet vagy egy lájk feldolgozni azt, hogy a halál már a küszöbön jár?

Leginkább sehogy. De Dóra szerint a szeretetteljes, kiegyensúlyozott családi környezet, ahol nincsenek tabuk, ahol felkészítettek az életre, segít abban, hogy emelt fővel, méltóságteljesen tudjuk elengedni az életet.

Ugyanilyen fontosak a kitartó barátok, de Dóra könyvéből az is kiderül, hogy ő azt is megérti, akire egy idő után már nem számíthatott, mert ez valóban nem könnyű helyzet. A Tündérmese kis szépséghibával írója nem hibáztat senkit és semmit a történtekért, mert tisztában van vele, hogy felnőtt emberként felelősséget kell vállalnunk az életünkért és a cselekedeteinkért: tudnunk kell, hogy mit vállalunk a szexuális élettel, az egy éjszakás kalandokkal, a félrelépésekkel. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mindennek megvan a maga kockázata: az éves szűrővizsgálatok elmulasztásának, a stresszes és rohanó életmódnak.

Időről-időre fel kell tennünk magunknak a kérdést: most mit teszünk azért, hogy a halálunk közeledtével elmondhassuk: boldog és teljes életet éltünk? Valahogy úgy, mint Mittelholcz Dóra.

*

Az Index videóriportja az október végén elhunyt újságírónővel:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr416884601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.11. 08:24:27

nagyon sajnálom, rossz volt a halálhíre, főleg, hogy előtte a könyvét reklámozták

"a kemoterápiás gyógyszereket a legyengült szervezet pedig már nem fogadta be"

tehát ebbe halt bele?

azt leírja, hogy hogy kapta el? tudja kitől?

és azt sose értettem, miért ilyen unszimpatikus képet kell kiraknia a címlapra magáról, mikor bájos képek vannak róla.

S=klogW 2014.11.11. 14:45:13

@tesz-vesz: "azt leírja, hogy hogy kapta el? tudja kitől?"

ez nem olyan mint a hiv, a hpv a szexálisan aktív fiatal felnőtt korosztály körében széles körben jelen van

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.11. 21:36:44

@S=klogW: ?????

mivan?????? valakitől elkapta, maradjunk annyiban, jó?

az is érdekelt volna, hogy tud-e erről, aki megfertőzte? elhagyta-e, mit mondott rá, vagy Dóra nem is tudja a nevét?

kecs 2014.11.12. 10:53:47

@tesz-vesz: Valamelyik interjuban (sajnos nem emlekszem, hol) beszel arrol, hogy tudja, kitöl kapta el.

blinchy 2014.11.12. 12:08:59

és az is tud róla, aki megfertőzte, valahol ír erről. az pedig hogy milyen kép került a könyv borítójára, hadd maradjon meg Dóra egyik utolsó döntésének, oké?

S=klogW 2014.11.12. 13:07:09

@tesz-vesz:

a hpv sokban hasonlít a hsv-hez (herpesz)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.12. 14:31:35

RIP. Nagyon sajnálom ami történt Dórával.

Szívem szerint persze megkérdezném, hogy most is lesz-e Magyar Hírlapos karikatúra, és a kedves "jobbos" kommentelők fognak-e neki önfeledten örömködni?... de nem teszem... csak gondolkodjanak el!

znori 2014.11.12. 14:36:37

Valami sajat gondolat a posztirotol? A poszt minden mondata valahol mashol megjelent posztokbol, cikkekbol koszon vissza szorol-szora. Legalabb forrasmegjelolesek lennenek, ez igy nagyon smittpalis. De hogy erdemben is hozzaszoljak, targyi tevedes, hogy ferfiaknal nem okoz betegseget a HPV, mert ferfiaknak szajuregi es garatrakot okoz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.13. 08:41:49

@jose maria padilla: mert?
@S=klogW: nem hasonlít. az hogy tünetmentes többnyire a férfiaknál, meg a esetleg a nőknél, még nem jelenti azt hogy nem terjed betegségként, és hogy nincs gazdája...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.13. 08:42:58

@blinchy: az ő döntése volt?
csak mondtam, hogy jobb képek is voltak róla

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.13. 08:43:53

@kecs: és ő mit szólt? vagy nem is jöttek össze?
mert ha barát, akkor érdekelt volna, hogy elhagyta-e emiatt

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.13. 08:58:05

@tesz-vesz: Rózsa Milán halála kapcsán a Magyar Hírlap lehozott egy eléggé aljas karikatúrát (eleve halálhírre karikatúra). Erre aztán a blogszférában is mert "batyuféle" narancsos nickek édesen örömködtek, meg gúnyolódtak. A gyomrom felfordult tőlük, mert nem hittem, hogy ember a párthűségtől fűtve ilyen mélyre alacsonyodhat. Nyilván eléggé más a szitu a két esetben, de erre a párhuzamra próbáltam rávilágítani (már arra, hogy nem gúnyolódunk valakinek a halálán, még akkor sem, ha nem tapsikol az istenített vezérnek).

blinchy 2014.11.13. 10:02:05

@tesz-vesz: nyilván volt beleszólása. nem tudom, adtál-e már ki könyvet, én már igen, és mit ad Isten, én mondtam meg, mi legyen a borítón. egyébként meg a nyilvánvaló kötözködésed helyett mi lenne, ha elolvasnád a könyvet (eddig nyilván nem tetted, hiszen akkor nem kérdeznéd a fentieket)? és akkor a leghitelesebb forrásból tájékozódnál

kecs 2014.11.14. 08:09:17

@tesz-vesz: Nem emlekszem jol, de azt hiszem nem voltak mar egyutt, amikor kiderult, hogy fertözött lett. A hpv nem ad jelentös tuneteket az elejen. Megprobalom majd elökeresni az interjut, ha erdekel.

kecs 2014.11.14. 12:01:36

@kecs: No megtalaltam. Ezt irja: "Én egy mai, modern fiatal lány voltam, aki tudta, hogy mindennek megvan a maga kockázata, ezért van Hepatitis C elleni oltásom, évente jártam HIV-szűrésre, nőgyógyászhoz, rákszűrésre. Tudtam, hogy mit vállalok, ezért nem tudok mást hibáztatni. Egyedül azért haragszom arra a fiúra, akitől a vírust kaptam, mert azóta sem volt benne annyi gerinc, holott tudja, hogy mi van velem, hogy odajöjjön, és csak annyit mondjon, hogy figyelj, sajnálom, ami történt, ne haragudj. Ezt nehezen engedem el, de 4 év után már ez sem zavar."
Ez meg az egesz interju: hvg.hu/kultura/20141029_Mittelholcz_Dora_interju/

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.14. 13:42:10

@Ötperces Nickregisztráció: HAZUDOK? Így csupa nagybetűvel? Ezt ordítottad is a monitor előtt? Amúgy csak összekevertem a két foshadt újságot. De mindegy is a mondanivalóm szempontjából, hogy az a karikatúra hol jelent meg. A lényeg, hogy a szar jobbant kommentelők itt örömködtek valakinek a halálát kigúnyoló karikatúra kapcsán.

Az elmebeteg módon megfogalmazott királyi többest pedig köszönöm, de nem kérem.

Ötperces Nickregisztráció 2014.11.14. 19:15:15

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Nem ordítok, csak mivel a Ténytár nevű hozzászóló ugyanígy hazudott Szögi Lajosról, ezért ezekre érzékeny vagyok (lásd még: Teller-levél, Népszabadság). Egyébként sem tudott elnézést kérni amikor belinkelték neki az igazságot.

Ahhoz képest hogy egy jobbos újságra akartad kenni a szart, most már "mindegy" hogy hol jelent meg. Annyi történt hogy annyira elborult az agyad hogy utána se néztél, csak nyomtad a gyalázkodást, lehetett köpködni a jobboldolra, most meg "összekeverted" és végülis "mindegy".

Mondom: ezek vagytok, semmivel se különbek mint a vérjobber fröcsögők. A királyi többesre meg annyit hogy ha te általánosíthatsz, én is megtehetem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.14. 23:37:25

@Ötperces Nickregisztráció: Szar kis neten kötekedő trollocska vagy, nem több. És nem is fogod, hogy miről beszélek, én meg köpök rád, nem érdekel a véleményed, ha nem érted, hogy mi a baj, akkor nem én leszek, aki elmagyarázza.

Ötperces Nickregisztráció 2014.11.15. 11:31:27

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: "Fogom" hogy miről beszélsz, mivel ismerősi körben is volt öngyilkos is meg rákos is, Dórát meg Milánt is sajnálom (meg főleg a mozdonyvezetőt akinek az életét tönkrevágta azzal hogy elélépett), egyetértek veled abban hogy undorító volt a karikatúra. Az nem tetszik ahogy összemosod a dolgokat utána meg kihátrálsz.

Gy. k.: NEM jobbos újság csinálta és NEM gúnyból (ezért a József Attilás párhuzam a rajzon).

Mivel a régi stabil regemet egy náci miatt törölte az index (aki ugyanúgy személyeskedett mint te is teszed), azóta átmentem rövid regisztrációsba.

További jó "köpködést"! :(

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.24. 10:17:26

@jose maria padilla: @S=klogW: "Egyedül azért haragszom arra a fiúra, akitől a vírust kaptam, mert azóta sem volt benne annyi gerinc, holott tudja, hogy mi van velem, hogy odajöjjön, és csak annyit mondjon, hogy figyelj, sajnálom, ami történt, ne haragudj. Ezt nehezen engedem el, de 4 év után már ez sem zavar.""

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.24. 10:18:18

@kecs: köszi.

ez mondjuk elég zavaró:
"Én egy mai, modern fiatal lány voltam"

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.11.25. 22:46:21

"A Tündérmese kis szépséghibával írója nem hibáztat senkit és semmit a történtekért, mert tisztában van vele, hogy felnőtt emberként felelősséget kell vállalnunk az életünkért és a cselekedeteinkért: tudnunk kell, hogy mit vállalunk a szexuális élettel, az egy éjszakás kalandokkal, a félrelépésekkel. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mindennek megvan a maga kockázata: az éves szűrővizsgálatok elmulasztásának, a stresszes és rohanó életmódnak."

Kíváncsi lennék Hercsel Adél véleményére a prevenciós kisfilm körül kialakult botrány kapcsán.

"1. Egészen pontosan ki a célközönsége ennek a filmnek, és mi a konkrét üzenete? Milyen következtetéseket kellene levonnia a fiataloknak a spotokból?

- A „Selfie” című bűnmegelőzési kisfilm elsősorban diákok számára az iskolai oktatáson vitaindító célzattal készült, melynek megtekintését követően a témáról, a megelőzés és az egyéni, illetve a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról beszélgetnek, véleményt cserélnek. A három prevenciós spot mondanivalója ugyancsak a figyelemfelhívás, az elgondolkodtatás, mely ha megvalósul, a bűnmegelőzés terén már sikert értünk el.

2. Mi volt a koncepció a film forgatókönyvét illetőleg? Ki/Kik volt az ötletgazda?

- A prevenciós kisfilm és a három spot a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által kezdeményezett – és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott - „A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű bűnmegelőzési projekt részeként jött létre. A program négy elemből állt: „Az „Új Leonardo” program a fokozott közterületi jelenlétre épült, a „Kortárssegítő program” célja a hasonló korúak bevonása a bűnmegelőzési tevékenységbe, ezen kívül a közösségi rendőrök képzésére is hangsúlyt fektettek és kiemelten kezelték „A pécsi nők védelméért” elnevezésű kampányt, amelynek keretén belül készült a prevenciós kisfilm és a három spot.

3. Milyen egyeztetés előzte meg a filmeket? Bevontak-e érintett nőket, kikérték-e nőjogi szervezetek, pszichológusok véleményét?

- A főkapitányság a kisfilm és a három spot forgatásával a pécsi székhelyű Forrás Gyermek és Ifjúságvédő Alapítványt bízta meg, akik prevenciós filmjeikkel az elmúlt években több neves díjat nyertek. A spotok közismert médiaszereplők segítségével készültek prevenciós üzenetek megfogalmazásával. Dévényi Ildikó, Lipics Zsolt és Stubendek Katalin ismert pécsi színművészek, valamint Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, „Pécs arca” a főkapitányság felkérését örömmel fogadták, szívesen és meggyőződéssel lettek szószólói a nők elleni erőszaknak azért, hogy Pécsett kevesebb legyen az ilyen jellegű atrocitás.

4. Nem érzik úgy, hogy a filmmel félrevezető információkat közvetítenek?

- A főkapitányság által kezdeményezett bűnmegelőzési projekt egyik kiemelt eleme a nők védekezési lehetőségeit kívánta fókuszba állítani, és felhívni a figyelmet az egyén felelősségére is. A kisfilm célja nem az információ közvetítés, hanem a megelőzésről, illetve a társadalmi felelősségről történő figyelemfelhívás, elgondolkodtatás.

5. Van tudomásuk arról, hogy az áldozatokban milyen káros lelki folyamatokat indít el, ha hibáztatják önmagukat?

- Még véletlenül sem az volt a szándék, hogy aki a tragédiát elszenvedi, az önmagát hibáztassa.

6. Nem érzik úgy, hogy ezzel a videóval csökkentik az elkövetők felelősségéét? Ha nem, miért nem?

- Nem. A film alapvetően áldozatvédelmi koncepció alapján készült. Az elkövetők felelősségét semmi sem menti. A rendőrség ezidáig is mindent megtett a tettesek elfogása érdekében.

7. Elképzelhetőnek tartják, hogy ezzel az üzenettel azt érik el, hogy kevesebb feljelentés érkezik majd a hasonló esetek kapcsán?

- A bűnmegelőzési kampány célja az volt, hogy a pécsi nők figyelmesebbek és óvatosabbak legyenek, illetve az aktívabb állampolgári bejelentésekkel a rendőrség gyorsabban és hatékonyabban tudjon intézkedést kezdeményezni az erőszakos cselekmények megszakítása és felderítése érdekében.

8. Gondolkodtak azon, hogy a média felháborodás miatt visszavonják a filmeket?

- Nem. Tekintettel arra, hogy a spotokban megfogalmazott üzenetek egyértelműek és félreérthetetlenül tartalmazzák az alábbiakat:

Spot 1: „Az emberek, ha nem ismernek, az öltözködésed és a viselkedésed alapján ítélnek meg és bánnak veled. Felelős vagy önmagadért! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 2: „Szülőként soha nem tudnám feldolgozni, ha baj történne gyermekemmel. Előzd meg, ami megelőzhető! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 3 „Észrevetted, hogy szórakozni senki sem indul egyedül, de aki áldozattá válik, mindig magára marad? Vigyázzatok egymásra! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

A fenti szöveghű környezetből kiragadott részlet, illetve annak eltorzított formája, alkalmas a közvélemény megtévesztésére, félrevezetésére.

Tisztelettel Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság"
www.pecsma.hu/abszolut-no/randi/eroszak-mert-megerdemled/
süti beállítások módosítása