A jövendő civilizációról (John Buchan; 1940)
2014. november 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A jövendő civilizációról (John Buchan; 1940)

john_buchan.jpg

Részlet John Buchan (1875-1940) skót történész, író, Kanada főkormányzójának emlékiratából (részben idézi: Az Egyesült Államok 20. századi története; John Lukacs).

*

Vajon a technológia diadala tökéletesebbé teszi-e a civilizációt? Nem olyan jövendőt szabadít-e ránk, amelyben megfosztatunk a civilizáltságtól, és kivész életünkből minden nemesebb érték? Lidérces álmaimban ilyen világot látok. Úgy tűnik nekem  és ez nem teljes lehetetlenség , hogy az emberiség olyan helyzetbe kerül, mint a jó árvaház lakói: gondoskodnak számára mindenről. Az új találmányok, a szállítás, a közlekedés tökéletesítése valósággal összezsúfolta az emberiséget. A földkerekségnek nem marad egyetlen olyan sarka sem, amelyet alaposan ki ne kutattak és használatba ne vettek volna, s nem lesz több földrajzi rejtély, amely lángra gyújthatná a képzeletet. Széles országutak és rajtuk autókaravánok visznek a legtávolabbi vidékekre, és a fejünk fölött óriási repülőgépek szántják az eget, szállítják a hétvégi kirándulókat Afrika, Ázsia vadonjaiba. Mindenütt panziók, luxushotelek, az utak mentén sátortáborok és benzintöltő állomások. Az egyenlítői és polinéziai egykori vad törzseket turisták keresik föl, hogy megcsodálják őket, csecsebecséket, emléktárgyakat vásároljanak tőlük. A glóbuszt üdülővároskák hálózzák be, ahová az emberek elmenekülhetnek lakhelyükről, megszabadulva a zord éghajlat megpróbáltatásaitól, és az örök tavasz jótéteményeiben lubickolhatnak.

Ebben a világban mindenki pihenésre lel. És mindenkit nyughatatlanság gyötör, a létről lemállanak a lelki fegyelem kötelékei. Győzedelmeskedik a politika mechanikus bölcselete, és mindenkinek jut egy-egy takaros hely az államgépezetben. Mindenkinek meglesz a kényelme, de mivelhogy senkivel szemben nem támasztanak olyan igényt, amely miatt meg kellene erőltetnie értelmét, mindenki az enyhe elhülyültség állapotába kerül. A sekélyes elmékben bágyatag unalom és leküzdhetetlen kiegyensúlyozatlanság ver tanyát. Az élet nem áll másból, mint az élvezetek, a szórakozás hajszolásából. Az élveteg életmód, amelyet mostanság csak kevesen engedhetnek meg maguknak, a társadalom túlnyomó többségének megszokott létformájává válik.

Valaminő szellemi élet nyomai megmaradnak, de a politikai viták kioltják egymást, és a világból kivész a politikai eszmék versengésének stimuláló ereje, ami spirituális töltést adna neki. A tudósok és gondolkodók továbbra is szövögetik elméleteiket a világegyetemről. A művészet és az irodalom klikkek kezébe kerül. Lesz vallási élet is, mely kényelmes templomépületekben zajlik majd, áradó muzsika kíséretében. Lázas, nyüzsgő világ lesz ez, kielégült és mégis elégedetlen, a rohamosan zajló élet felszíne alatt kihűlt, dermedt szívekkel. Az emberi természet humusza, amely a sötét korszakokban parlagon hevert, immár felszántatik.

Az ember eljut bárhova, és sehol nem tud igazán élni; tud mindent és nem ért semmit.

Az élet örök rohanásában a lélek nem leli meg nyugalmát. A jazzdobok harsány hangorkánjában és szédítő ritmusában ugyan ki figyelmezne a próféták, filozófusok és poéták csendes szavára? Abban a világban, amelyet az emberi személyiség diadalának nyilvánítanak, valójában megölik a személyiséget. A vigécek e paradicsomában, a keresztül-kasul racionalizált és minden anyagi kényelemmel ellátott életben az, ami halhatatlan az emberben, nem leli a helyét. Egy új Hiúság vására diadalmaskodik, és a városi tanácsban Nagyszájú úr lesz a hangadó.

A civilizáció lényege, hogy az ember dacol a személytelen univerzummal. S mit sem számít, hogy egy mechanizált világegyetem az ő keze munkája, ha önmagát dönti rabigába általa. Nem először történik a történelemben, hogy az ember teremtette bálványok kerekednek az ember fölé, és uralkodnak fölötte.

Ez egy olyan rémálom, ami megrémiszthet minket; és néha úgy is gondoltam, hogy ez nem rémálom, hanem néhány körülöttünk létező erős folyamat logikus betetőzése. Nem a sötét korok visszatérésétől féltem, hanem attól, hogy egy rikító korszak jön el, amiben az életet neonfényben éljük és a lélek nem tud elvonulni a magányába.

De valami történt. A fényűző materializmus által elkábított civilizációt durva kihívások érték. A szabad emberek felé kihívást intéztek a szolgák. A csatornák mérget izzadtak magukból, ami úgy tűnik, megfertőzi a világot... Az európai hagyományt ázsiai lázadással támadják, történelmi kíséretükkel, janicsárokkal és asszaszinokkal.

Évszázadokig élveztünk bizonyos áldásokat: a stabil törvényt, amely előtt a szegény és a gazdag egyenlő volt; a törvényen belüli szabadságot, melyben mindenki azt tehette, amit akart; azt írhatta, amit akart; azt mondhatta, amit akart; egy olyan kormányrendszerrel, ami a legfelsőbb hatalmat az egyszerű embernek adta. Türelemben, racionális kompromisszumok mentén és szabadon kifejezett véleményekkel éltünk, és jól éltünk így. De eljutottunk addig, hogy maguktól értetődőnek találtuk ezeket az áldásokat, mint a belélegzett levegőt. Elvesztették szemünkben a ragyogást, mert túl ismerősnek találtuk már őket. Sőt, már az számított gondolkodó embernek, aki kritizálta és megvetette őket. Meghasonlott fiatalemberek szereztek maguknak olcsó hírnevet azzal, hogy a liberális szellemet gúnyolták a politikában, és megkérdőjelezték a szabad vita, a türelem és a kompromisszum értékeit.

Ma azt látjuk, hogy ezeket az elveket alapjaiban támadják − nem csak egy maroknyi karosszék-elmélkedő, hanem nagy hadseregekkel támogatott nagyhatalmak. Hirtelen felfedeztük, hogy amiket életünk tartós feltételeinek hittünk, azokat a pusztulás veszélyezteti. Ma, úgy gondolom, úgy értékeljük a szabadságot, ahogy még soha nem értékeltük korábban. Ahogy egy ember sem nem értékeli annyira az otthonát addig, amíg el nem kell hagynia azt, úgy értékeljük most a veszélybe került, felbecsülhetetlen áldásainkat. Felráztak minket az önelégültségünkből és nagy veszedelemre figyelmeztettek minket − és ez a figyelmeztetés a mi megváltásunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr436864243

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A jövendő civilizációról (1940) 2014.11.08. 14:39:02

Vajon a technológia diadala tökéletesebbé teszi-e a civilizációt? Nem olyan jövendőt szabadít-e ránk, amelyben megfosztatunk a civilizáltságtól?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2014.11.08. 21:38:36

Fehér Klára: Oxygénia, 1974.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.08. 22:21:01

"egy olyan kormányrendszerrel, ami a legfelsőbb hatalmat az egyszerű embernek adta"

Pardon?

picur3ka 2014.11.09. 00:43:30

A Jövendő Civilizáció az, hogy senki nem postol ide.

huKKK 2014.11.09. 01:33:14

@picur3ka:

Dehogynem, sőt!
Egy poszt majd távolról kémleli, ki mikor miről mennyit posztol ide,
s tova.

huKKK 2014.11.09. 01:53:10

Mr. @ergé, tiszteletem!
Valszeg az idézőjel-dömping az oka,de nem tudom,meddig tart
John Buchan,és honantól dícsérhetem önt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.11.09. 05:25:52

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Évszázadokig élveztünk bizonyos áldásokat: a stabil törvényt, amely előtt a szegény és a gazdag egyenlő volt; a törvényen belüli szabadságot, melyben mindenki azt tehette, amit akart; azt írhatta, amit akart; azt mondhatta, amit akart; egy olyan kormányrendszerrel, ami a legfelsőbb hatalmat az egyszerű embernek adta. Türelemben, racionális kompromisszumok mentén és szabadon kifejezett véleményekkel éltünk, és jól éltünk így."

No, de @rajcsányi.gellért (ergé)! Mi köze mindennek ahhoz, ami ma a Nyugat? Szerinted, Buchan ráismerne a ma poszthatvannyolcas ideológiáiban és globalista kupecgazdaságában az ő polgári demokrácia- és jogállami berendezkedés-ideáljára?

paráznabillegető 2014.11.09. 08:20:14

igen jól nézett.
de egy valamit mégse látott.
az internet végtelenségét...

2014.11.09. 08:20:27

Egy kérdés: miért nem védte meg a mandi tölgyet?

Addig az összes ilyen poszt hazug és szart sem ér :(

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.11.09. 08:33:05

@Lion K: a mandarinok nem hogy nem védték meg, hanem kéjesen adtak teret ekult ámokfutásának. elősegítették a tölggyel történteket.
és ezeknek a picsogó liberálisoknak nem hülyekonzerv álmegmondások kellenek, hanem a seggükbe két rózsaszín dildo.

2014.11.09. 08:37:33

Dicsérjük tehát Fukushimát, Putyint; Kolontárt, Kishantost és Orbán Viktort is, akik a cikkben szereplő szemnyitogatást végzik. Szerencsére tényleg belepusztulunk, ha nem járnak sikerrel.

Szeretettel javasolnám továbbá a 22-es csapdája Milo fejezetét, illetve Jókai Mór Fekete gyémántok regényéből a két bányavállalat összehasonlítását. Ez a képesség nem egyedi és nem kötik korok, lásd Lao-ce: "A bölcs embernek nem szükséges elhagynia a szobát ahhoz, hogy megismerje a dolgokat"...

Orbán Viktor nélkül én sem írtam volna ilyet: hajnalvilag.blogspot.hu/2013/10/nyilt-level-orban-viktor-miniszterelnok.html
utána pedig ilyet: hajnalvilag.hu/projects/TasteOfLuck.pdf

Továbbá nekem is van álmom a jövőről, és nem bánnám, ha ilyen lenne...
hajnalvilag.blogspot.hu/2013/09/pandora-szelenceje.html

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.11.09. 08:38:38

@Lion K: "Kedves Loxony,

a mandineresekkel semmilyen megegyezés sincs, mivel nem vagyunk beszélő viszonyban nagyon régóta.
(2 napja Trágár keresett meg, hogy tehet-e valamit, de nem Ergéék. ÉS már Trágár sem tanít Pcsabán.)

A konzervatóriumosok akartak valami nyílt kiállást, azt én tanácsoltam, hogy ne tegyék. És ezt tanácsolom maguknak is.

Ezzel a csapattal szvsz nem szabad szóba állni, mert ha nem reagálnak rájuk a neten, akkor meghalnak. Erősen extrovertáltak, szereplők, "valakik" szeretnének lenni. Semmi sem dühíti őket jobban, mintha a pusztába kiáltoznak.

Másrészt, korábban engem, most magukat mindenfélével provokálni. Ne olvassák, szarják le. Ha már a Mandiner engedi ezt a nyomulást. A legrosszabb, ha önként listázzák magukat - ez pl. a Kádár-rendőrség kedvenc adatgyűjtési módszere volt.

üdv

t"

mrZ (törölt) 2014.11.09. 08:58:47

@bbjnick:

A liberalism-labourism féle egységes és humanista társadalomról szólt, ami hatalmas felszabadulás volt a viktoriánus living hell után. Mint nálunk a rendszerváltás, és ő sem tudta hogy ez csak a világháború előkészülete.
A lib lab polgárrá formálta az alattvalót, ebből pedig a nacionalizmus képezte az ágyútölteléket.

A legolcsóbb háború az önkéntesek bevetése, szükség esetén lehet fokozni mindenféle igéretekkel.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.09. 09:06:30

A liberalizmus mára elrohadt, s rendszere haldoklik. Most utolsó éveiben igyekszik háborúk, puccsok, arab tavaszok, majdanok, budapesti internettüntetések, hongkongi esernyők segítségével megtartani a hatalmat.

Szerencsére ma már a liberális háttérhataknak nem képesek az egész világon akaratukat diktálni. Az erős Kína és Oroszország reményt az a világ népeinek, de egyre ébrednek más államok is, mint pl. Brazília, Dél-Afrika.

$pi$ 2014.11.09. 10:02:03

@maxval birca hozzászóló: "Az erős Kína és Oroszország reményt az a világ népeinek"

Tablettád!

$pi$ 2014.11.09. 10:04:30

"Áder Jánost petícióban szólították fel a kormány feloszlatására."

Ez a szép a liberalizmusban. Egy háromszáz fős "tömeg" simán lemondásra szólíthatja fel a három hónapja megválasztott kormányt miközben fennen hangoztatja a "demokratikus" értékeket. :D

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.11.09. 10:31:09

Ezt gyakorlatilag bármely országban, bármikor leírhatta volna. Annyira általános, hogy szinte mindenre ráhúzható.

@maxval birca hozzászóló:
Jó cucc. Kapható a Nyóckerben? Én is vennék.

zila5 2014.11.09. 10:55:14

@maxval birca hozzászóló:
Nem hiszem, hogy túl boldog lennél, ha kötelező jelleggel kéne itt bégetned és mindenki más is ugyanazt bégetné, mint te.
Ha nem vennéd észre, éppen szabadon oltogatod a liberalizmust, tehát részese vagy annak.
Akinek van saját elképzelése a világról, az aszerint szeretne élni és ezt nem fogja soha véglegesen felülírni egyetlen saját elképzelés nélküli tömeg sem, ami csak vonulni tud egy vezér után.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.09. 11:03:02

@zila5:

Kevered a liberalizmust és a demokráciát, Ez egy közismert liberó csúsztatás.

zila5 2014.11.09. 11:26:24

@maxval birca hozzászóló:
Én elfogadom, ha állítólag többen vannak az általam hülyének nézettek és az ő vezérük kavar éppen, ha attól még én egyénileg jól tudom érezni magam és úgy kavarhatok én is magam körül, ahogy akarok.
Te is eléggé önzőnek tűnsz, csak azt hiszed majd valahogy ki lehet radírozni azt a tömeget, ami most szerinted kisebb.

sanyix 2014.11.09. 11:26:42

@maxval birca hozzászóló: a felsorolt diktatúráid pedig már a kezdetektől rohadnak, sőt már erjednek, annyira büdösek. Braziliában a nép nagy része éhezik, de ott is van pénz stadionokra meg focivb-re, itt is hasonlóképpen alakul, oroszországban is így van, és kínában is.

$pi$ 2014.11.09. 11:40:06

@zila5: "éppen szabadon oltogatod a liberalizmust, tehát részese vagy annak."

A szabad véleménnyilvánítás és a liberalizmus nem ugyanaz.

mrZ (törölt) 2014.11.09. 11:56:11

@$pi$:
@maxval birca hozzászóló:

Khmmm. ....

A liberálisok terjesztették ki a szabad vélemény nyilvánítást az egyszerű személyekre és nyilvános helyekre. Addig csak hivatalos személyek és csak zárt közösségek előtt tehették.

kvadrillio 2014.11.09. 12:40:30

..ÜHÜMM.....VÉLEMÉNY NYILVÁNÍTÁS 5000 KARAKTERIG...ÉS , AKKOR IS HA MÉG 1500 KARAKTER HIÁNYZIK ??? :o)))))

MÁR MEGINT CSAK FOSSÁK A SZÖVEGET VÉG NÉLKÜL....

HIDEGHÁBORÚT MEG CSAK A BAROM KEZD EL, VILÁGGAZDASÁGI VÁLSÁG KÖZEPETTE !!!!!.

...SZTEM...

kvadrillio 2014.11.09. 12:41:57

MILYEN CIVILIZÁCIÓ ??? MEGHALT RÓZSA MILÁN.
MERT AZT HITTE MAGÁRÓL, HOGY CIVILIZÁLT.

kvadrillio 2014.11.09. 12:42:59

@kvadrillio: JAHHH ÉS STEINER KRISTÓFNAK...KÖSZÖNÖM !!!!!!!!!

A...A NEKROLÓGOT...

NEKEM...JÓL ESETT !

kvadrillio 2014.11.09. 12:48:40

"hitelből finanszírozott növekedésösztönzésről pedig szó sem lehet." MONDTA ORBÁN...

...JAHHH.....HITELBŐL CSAK VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ MILLIÁRDOS TÁMOGATÁSOKAT LEHET OSZTOGATNI, OLIGARCHÁKAT GYÁRTANI, LÉTREHOZNI...., PÉLDÁUL MÉSZÁROS LŐRINCEKET.....:)

kvadrillio 2014.11.09. 12:53:23

"oda költözik a multi ahol olcsó a munkaerő,"

...s, ha elfogy, kihal az olcsó munkaerő, a KAPITALIZMUS MAI RABSZOLGÁJA, MIT FOGNAK CSINÁLNI A MULTIK ???

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.11.09. 12:54:49

@mrZ:

Ez, mondjuk, éppen nem igaz. A ius murmurandi antik római hagyomány. Ami pedig a cenzúra eltörlését vagy az általános választójog bevezetését illeti: a klasszikus polgári forradalmakat követően mindenütt szigorodtak a cenzurális szabályok és az általános választójog kérdésében sem kapkodták el a dolgot a liberálisok (pld. Angliában is 1918-ig kellett várniuk az angoloknak rá: és akkor még a gyarmatokról nem is beszéltünk!).

$pi$ 2014.11.09. 12:56:55

@mrZ: "A liberálisok terjesztették ki a szabad vélemény nyilvánítást az egyszerű személyekre és nyilvános helyekre."

Jah, csak azért azt ne felejtsd el, ha lenne egy időgéped és visszavinnél embereket arra a korra, akkor a legsúlyosabb mostani ultrakonzervatív vaskalap is szélsőségesen liberálisnak minősülne.

Szóval *az* a liberalizmus viszont nem *ez* a libaralizmus, úgyhogy érdemes lenne valami más szót használni rájuk.

kvadrillio 2014.11.09. 12:58:22

Eddig 17 bank ment csődbe az idén az Egyesült Államokban
Index
2014.11.09. 11:57

Tizenhétre nőtt az idén az eddig csődbe jutott bankok száma az Egyesült Államokban, tavaly összesen 24 bankot zártak be, emlékeztetett az MTI.

Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) szerint a csődhullám négy éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről. Három éve 92 bank ment csődbe, két éve 51. A 2007 vége óta csődbe jutott bankok száma csaknem ötszáz.

Az FDIC honlapjára felkerült adatok szerint legutóbb a kaliforniai Frontier Bank zárt be. Idén ez az első csődbe jutott bank a szövetségi államban, ahol tavaly egyet sem kellett bezárni.

A betéttulajdonosokat fejenként 250 ezer dollárig (mintegy 62 millió forint) biztosítja az amerikai betétbiztosítási alap.

HMM.....A KAPITALIZMUS DISZKRÉT BÁJA ! :)

...CSAK AZT NEM ÉRTEM, ABBAN A ROHADT COCILIZMUSBAN, HOGY A FRANCBAN NEM TUDOTT TÖNKREMENNI AZ AZ 1, EGY SZEM OTP ??????? :O

$pi$ 2014.11.09. 12:59:03

@kvadrillio: "...s, ha elfogy, kihal az olcsó munkaerő, a KAPITALIZMUS MAI RABSZOLGÁJA, MIT FOGNAK CSINÁLNI A MULTIK ??? "

Amit eddig mindig csináltak. Felvesznek egy kicsivel drágább munkaerőt.

Érted? Nem? KICSIVEL TÖBBET FIZETNEK!!! :D

kvadrillio 2014.11.09. 12:59:50

@kvadrillio: ...ÉS HÁNYAN ...HÁNY MILLIÁRDOT VESZTETTEK ÍGY ENNEK A GYÖNYÖRŰ RENDSZARNAK HÁLA...

$pi$ 2014.11.09. 13:01:00

@kvadrillio: "ABBAN A ROHADT COCILIZMUSBAN, HOGY A FRANCBAN NEM TUDOTT TÖNKREMENNI AZ AZ 1, EGY SZEM OTP "

Miket beszélsz, hisz tönkrement. Csak mivel az egész ország szintén tönkrement ezért senki sem beszélt róla külön. :(

kvadrillio 2014.11.09. 13:07:15

@kvadrillio: ...AFRANCNAK TUD A ZEMBER OLVASNI !...MINDEN SZART ELOLVAS...., AZT IS AMIT NEM KŐNEHHH...:o)

kvadrillio 2014.11.09. 13:08:55

@$pi$: ...DE ! ÉRTEM !.....EGYMÁSNAK FIZETNEM A MULTIK !!!....EGY KICSIVEL TÖBBET...:o)))))))

zila5 2014.11.09. 13:53:45

@$pi$:
"Szóval *az* a liberalizmus viszont nem *ez* a libaralizmus, úgyhogy érdemes lenne valami más szót használni rájuk. "
Maradjunk annyiban, hogy mindenki értse úgy, ahogy akarja. Hívhatjátok buziparádénak is felőlem. Nálam mindent szabad. :)

kvadrillio 2014.11.09. 14:18:07

Elképesztő Orbán sikerről ír a Bloomberg

AZ ÖSSZES HÍR
A NAP HÍREI
ARÉNÁK
OKOSRÁDIÓ

mrZ (törölt) 2014.11.09. 14:35:38

@bbjnick:
A rómaiak után azért volt ezer év keresztény sötétség, ami alatt minden antik dolog tiltva volt, így a szabad szólás is.
És a rómaiaknál is csak szabad római polgár tehette, akinek nem volt választási joga az nem szólhatott bele.

Most vitázol vagy kiegészítesz?

@$pi$:

A mostani az tényleg nem liberalizmus. A liberalizmus halott, élt kb 1900-1935-ig. A liberál elvek beolvadtak a többi izmusba, ma már ott vannak az agyhalottak, a nácik, a fasiszták, a kommik, a cionisták, a monarchisták, a klerikálisok alapjai között is.

kvadrillio 2014.11.09. 14:36:20

Január elsején a Te számládat is zárolhatják

Pénzcentrum
2014. november 7. péntek 14:01

E-mail
Nyomtatás

Közeledik a határidő; év végéig minden cégvezetőnek nyilatkoznia kell arról, hogy vállalati számlájának ténylegesen ő a tulajdonosa. Aki nem tesz eleget a felszólításnak, január 1-től nem fér majd hozzá a számlán található pénzhez.

Az elmúlt hetekben több olvasónk is jelezte, hogy számlavezető bankja nyilatkozatra kötelezi őket. Mint arra - telefonon, e-mailben, és postai levélben is - felhívják a figyelmet, erre az új pénzmosás elleni törvény miatt van szükség, amivel a terrorizmus és szervezett bűnözés ellen veszi fel a harcot a kormány a pénzintézetekkel együtt.

Miről kell nyilatkozni?

A bankoknál arról kell nyilatkozni, hogy ténylegesen mi vagyunk a számla és a cég tulajdonosai, ezt egy úgynevezett "tényleges tulajdonosi nyilatkozat" kitöltésével tehetjük meg. Ennek lényege, hogy nyilatkozunk arról, hogy a saját nevünkben járunk el, illetve, hogy a tényleges tulajdonos nevében járunk el, de a nyilatkozat kitöltése már cégformától függően változhat. Ezekről a bankok saját internetes oldalán lehet tájékozódni. Sok bank kereste fel ügyfeleit az elmúlt hetekben, akik még ezután sem töltötték ki a nyilatkozatot, azokat várhatóan többször is megkeresik, elsősorban telefonon várható a kapcsolatfelvétel.
Miért kell kitölteni a nyilatkozatot?
Lényeges, hogy kitöltsük a nyilatkozatot legkésőbb év végéig, mivel ha ezt elmulasztjuk, akkor január 1-től nem tudunk majd hozzáférni a számlánkon található pénzhez.

Hatalmas mennyiségű nyilatkozatot kell a bankoknak feldolgozniuk, ezért érdemes minél hamarabb beküldeni a nyilatkozatot a banknak, egy olvasónk ugyanis azt is jelezte, hogy hiába küldte el már hetekkel korábban, a bankja telefonos ügyfélszolgálata még mindig hetente megkeresi őt a nyilatkozat kitöltése miatt.

Ebből is látszik, hogy amennyiben nem szeretnénk úgy kezdeni az új évet, hogy a bankszámlánkhoz nem férünk hozzá, akkor érdemes minél előbb leadni a nyilatkozatunkat.

Külön nyilatkozatot kell tenni arról, ha az adóalany amerikai adóalany, ez elsősorban a külföldi tulajdonú magyar vállalatokra lehet igaz.
Hol találom meg a nyilatkozatot?

Bár a bankok maguk is megkeresik az ügyfeleiket, többnyire telefonon, de a legtöbb pénzintézet honlapján megtaláljuk a nyilatkozatot, sőt van, ahol kitöltési útmutatót is találhatunk. A nyilatkozatot meg lehet tenni személyesen, levélben és elektronikusan is, bankfüggő, hogy hol, melyik úton kéri a pénzintézet a dokumentumot.

hűűűűű...... MEG....HA !

kvadrillio 2014.11.09. 14:37:52

@kvadrillio: MI EZ, HA NEM A LEGMAGASABB FOKÚ CIVILIZÁCIÓ ?????

NO, MEG GLOBÁLIS IS ! :o)))

kvadrillio 2014.11.09. 14:39:10

@$pi$: HMMM......TUDOD HÁNYAN CSINÁLTÁK 56-OT ? :)

kvadrillio 2014.11.09. 14:45:23

Volt német külügyminiszter: Vissza kell állítani a NATO-Oroszország Tanácsot
Volt német külügyminiszter: Vissza kell állítani a NATO-Oroszország Tanácsot

© Archív fotó: AP/Martin Meissner

A NATO-Oroszország Tanács visszaállítása jelentősen segíthetné az európai helyzet stabilizálását – mondta Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter a német médiának adott interjúban.

"A NATO-Oroszország Tanács nagy eredmény volt, amit éppen a válságos helyzetek megoldásához hoztak létre. Új energiát kell adni a "közös európai otthon" építésére irányuló erőfeszítéseknek, ahogyan Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök szokott mondani"- hangsúlyozta Genscher.

Áprilisban a NATO külügyminiszterei kijelentették, hogy az ukrajnai helyzet miatt felfüggesztik a NATO és Oroszország közötti együttműködést.
Nagyvilág, Németország, NATO-Oroszország Tanács, Hans-Dietrich Genscher, Politika

Megosztom:
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/news/2014_11_08/Volt-nemet-kulugyminiszter-Vissza-kell-all-tani-a-NATO-Oroszorszag-Tanacsot-4745/

GENSCHER MINDIG IS EGY OKOS EMBERKE VOLT ! :)

...mert vagy megegyezés lesz vaGy HÁBORÚ.

kvadrillio 2014.11.09. 15:08:59

Pintér Gábor, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának vezetője azt mondta: a polgármester és a bizottságok közötti hatáskörelosztás nem volt napirenden. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati törvény szerint minden hatáskör a képviselő-testületé, és az ruházhat át abból valamennyit a polgármesterre. Mivel a baloldalnak nincs meg a többsége, jogszerű elvárásnak nevezte, hogy a bizottságok több hatáskört kapjanak. Megjegyezte azt is: a bizottságok még nem működőképesek, fel kell tölteni őket....XV. KERÜLET...

...CIVILIZÁCIÓ FIDESZ-KDNP MÓDRA.......

MINDET ELZAVARNÁM !

kvadrillio 2014.11.09. 15:18:47

Lovas IstvánAmerikai korrupció
Staten Island lakói újraválasztották Michael G. Grimm republikánus képviselőjüket az amerikai kongresszusba

Lovas István – 2014.11.08. 03:05

Szerdán a büszke New York-i Szabadság-szobornak otthont adó Staten Island lakói újraválasztották Michael G. Grimm republikánus képviselőjüket az amerikai kongresszusba, annak ellenére, hogy húsz vádpontban szövetségi szintű bűncselekmény ügyében vizsgálják. Grimm nem ismeretlen még az amerikai sajtó előtt sem azóta, hogy az egykori FBI-ügynök már képviselő korában így fenyegetette az őt ügyeiről kérdező újságírót: „Úgy lehajítalak az erkélyről, hogy kettétörsz, mint egy gyerek!” Rejtély, hogy a napokban az amerikai Újságírókat Védő Bizottság megbízásából nálunk szaglászó és élményeiről a New York Times november 3-i számában ránk nézve lesújtó véleményét kifejező Kati Marton szervezete miért nem őrá fordítja figyelmét. Vagy miért nem a Hír Tv riporterének kamerájába vágó Veress János volt pénzügyminiszterrel és egy­kori kormányával tette ezt?

Grimm képviselőt a többi között korrupcióval, hamis tanúskodással, illegális bevándorlók foglalkoztatásával, az igazságszolgáltatás akadályoztatásával, az adóhivatal, az Internal Revenue Service ellen elkövetett adócsalással és „összeesküvéssel” vádolják. Utóbbi „az Egyesült Államok becsapására” irányult. De ez ne zavarjon senkit, ugyanis az amerikai törvények azt sem zárják ki – jegyzik meg a témával foglalkozó ottani sajtóorgánu­mok –, hogy egy elítélt bűnöző is folytassa kongresszusi munkáját, esetleg megválasszák. A képviselő ellen a vádak már tárgyalási szakaszba jutottak, ami azt jelenti, hogy André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivőnek a partijain lesz miről hallgatnia, hogy helyette jókat NAV-ozhasson a Soros-támogatású hazai média- és „civil” szervezetek hálásan vihorászó cselédjeivel.

Grimm úr a vádpontok nagy részét akkor követte el, amikor még vendéglőtulajdonosként dolgozott.
A New York Post november 5-én idézett egy jópofa mondást a környezetéből, amikor stábja egy New York-i bárban ünnepelte győzelmét. „Mindenki korrupt. Miért ő legyen az, akire követ hajítok?” Hogyne. Mindenki. Mint Budapesten, ugye, Goodfriend úr? Demokratapárti ellenfelei – szintén e tudósítás szerint – pedig azt hajtogatták, hogy egyenesen „betegek az amerikai kongresszus törzsgárdájának korrupciója miatt”. A szövetségi nyomozó szervek már több mint két éve vizsgálják Grimmet. A vizsgálat kiterjedt kampányfinanszírozására, egyik üzlettársa kapcsolatára a szervezett bűnözéssel és egy másik üzletfele törvénytelen ügyleteire. Ami az illegális kampányfinanszírozást illeti, Grimm úr egy rabbit is megkért, hogy a törvényes összegnél jóval nagyobb összegeket gyűjtsön neki, hiszen ő jó fiú. A rokonszenves törvényhozó korábbi, „trendi”, manhattani vendéglőjében kettős könyvelést folytatott: az egyik a valódi bevételeket és a kiadásokat mutatta saját maga számára, a másik más számokat az adóhatóságnak – ha hihetünk hazai balliberálisaink egyik szent médiumának, a New York Times április 28-i számának. Ez a cikk azután jelent meg, hogy kezén bilincs kattant, majd még aznap a bíróság négyszázezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezte Grimmet, hogy választást nyerjen, és netán beálljon majd azok közé, akik szerint a magyarok a lelkük mélyéig korruptak. Ezután tájékoztatta John Boehner házelnököt, hogy otthagyja a képviselőház pénzügyi bizottságában betöltött posztját. Mint mondta neki, „vendetta” és „boszorkányüldözés” folyik ellene.

És ha már a szintén újraválasztott, ugyancsak republikánus Boehner házelnökről szó esett, vessünk rá is egy pillantást, ismét kizárólag a hazai balliberálisok szent amerikai forrá­saiból merítve. Az Ohio államot képviselő Boehner, írja a New York Times 2010. szeptember 11-i számában, képviselőtársaival mintegy száz ipari lobbistát és politikai aktivistát hívott meg a Capitol Hillre (e dombon van az amerikai kongresszus) egy „privát stratégiai ülésre”. Éppen egy őket érintő törvénytervezet megvitatása előtt. Boehner házelnöknek kitűnő kapcsolatai vannak többek között a Goldman Sachsszal, a Google-val és a Citigrouppal, írja e cikk. Amerikában, tegyük hozzá, a Ház elnöke a harmadik legfontosabb politikai személyiség az amerikai elnök és az elnök helyettese után.

Nancy Pelosi korábbi házelnök még e tisztségében mondta Boehnerről, hogy – írja az idézett cikk –...mh...

LOVAS IS REMEKELT EGY CIVILIZÁLTAT...:)

kvadrillio 2014.11.09. 15:19:54

..Nancy Pelosi korábbi házelnök még e tisztségében mondta Boehnerről, hogy – írja az idézett cikk – „számtalanszor találkozott lobbistákkal egy-egy számukra kemény törvénytervezet leállítására”. Meglátták, amint Boehner lobbistáktól származó csekkeket osztogat a képviselőházban köré sereglő republikánusoknak. Mindez 1996-ban történt. „Ez nem házszabályellenes” – védekezett, és csak „segíteni akartam lobbista barátaimat”, magyarázta. Hogy Goodfriend úr egy hasonló magyar esetben hány országgyűlési képviselő beutazását tiltatná le Amerikába, főként akkor, ha a pénzt adó lobbisták oroszok lennének, nem tudhatjuk.

Boehner úr imád utazni is. A lap negyvenegy luxusútról tud, melyet nagyvállalati szponzorai fizettek. Főként golfozni repkedett. Másfél év alatt egyedül a floridai Ritz-Carlton Naples hotelben hatvanhétezer dollár összegű volt a számlája.

A képviselőház hatvanéves korában megújított elnöke politikailag is korrekt fiú. Október 29-én leteremtette a demokrata Obama elnök kormányát, amiért, mint napokkal korábban kiszivárgott, annak valamelyik tagja Netanjahu izraeli miniszterelnököt „chickenshit”-nek nevezte. A finom fordításban csirkeürülék szó angolban azt is jelenti, hogy valaki még az említett ürüléket adó szárnyasnál is gyávább.

Amióta az Egyesült Államok két, igen nagy tekintélyű politológusa, John Mearsheimer és Stephen Walt 2007-ben majdnem félezer oldal terjedelmű, Az Izrael lobbi és az amerikai külpolitika címen megjelent könyvében részletezte az ország e legerősebb lobbijának hatalmát, sejthető, mennyi pénzbeli támogatást ér egy-egy ilyen megszólalás.

A New York Times november 5-én Magyarország veszélyes lecsúszása címmel megjelent szerkesztőségi cikkben követel ellenünk uniós szankciókat (is). Kérdésünk csak az: ki lobbizta ki azt, hogy e lap ne a Grimm- és Bohner-félék, azaz a saját háza táján igyekezzen sepregetni, hanem egy távoli kis országot reguláztasson, immár perverz rendszerességgel?

kvadrillio 2014.11.09. 16:45:38

Meghalt kedden egy tüdőgyulladással kezelt beteg a Szent István Kórházban. A 90 éves asszonyt - egy olvasónk édesanyját - az intézmény II. belosztályán ápolták, ahol október 15-e óta "akadozott" a fűtés- és melegvízellátás. Berzéné Vági Andrea ápolási igazgató október 30-án úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a fűtés megindult, melegednek a radiátorok, ezzel szemben olvasónk még aznap késő délután jelezte: a radiátorok jéghidegek.

Cikkünk megjelenése után a kórház vezetősége közleményt adott ki, melyben leírták, hogy az átmeneti fűtési és melegvízellátási problémák a betegellátást nem veszélyeztetik. A közlemény megemlíti, hogy október 31-én a kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (NSZSZ) ellenőrzést végzett az épületben. Megállapításuk szerint a kórházban sehol sem találkoztak olyan léghőmérséklettel, amely ne felelt volna meg a betegellátás követelményeinek, és melegvíz is elérhető volt minden épületben. November 5-én a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) képviselői jelentek meg a kórházban, az NSZSZ-hez hasonlóan mindent rendben találtak. Ezzel együtt érdemes megemlíteni, hogy a vizsgálatok napközben történtek, a kórtermek éjszakai hőmérsékletét senki nem ellenőrizte.

"A betegellátást a kórház egyetlen épületében sem kellett felfüggeszteni, a betegek biztonságos gyógyulásához szükséges körülményeket folyamatosan biztosítjuk" - áll a kórház közleményében. Olvasónk elmondása szerint édesanyját egy régebbi tüdőgyulladásos betegség miatt kezelték, ám a hetek óta tartó fűtési nehézségek nyilván tovább rontottak a helyzetén. "Itt nemcsak a fűtéssel, hanem az egész ellátórendszerrel van probléma, az egész kórterem lepusztult, a betegek máshonnan leselejtezett, agyonhasznált ágyneműkben fekszenek" - panaszolta elkeseredetten az édesanyját gyászoló hölgy.

Kedden pedig egy másik olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a Szent István Kórházban az ápoltak az ápolókkal együtt fagyoskodnak, addig az újonnan épített Fradi-stadion üresen kongó folyosóit is "gőzerővel fűtik".

és ekkor megint eszembe jut a szegedi zsinagóga 2,8 milliárdja..........."agyonhasznált ágyneműk" ? igen ! tapasztaltam !!%!!!

EZ ZSIDÓZÁS ?????? NEM !!! ROSSZ PÉNZELOSZTÁS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2014.11.09. 16:49:43

"
Az internettől félti a magyarokat L. Simon

Az államtitkár szerint a világhálónak nemzetkárosító hatásai vannak.
"

:O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
a kormánynak van nemzetkárosító hatása !

Le Orme 2 2014.11.09. 21:37:38

John Lukacs egy barom.
Megint egy idióta című poszt, fúj!
süti beállítások módosítása