Tilos Rádió: Civil és közszolgálati
2014. október 21. írta: TuRuL_2k2

Tilos Rádió: Civil és közszolgálati

tilos_radio_560.png

A Tilos Rádió adta hírül, hogy az NMHH Médiatanácsa érvénytelennek nyilvánította a 90.3 Mhz-es frekvenciára benyújtott pályázatukat. A döntést két hiányossággal indokolta a Médiatanács: nem volt megfelelő az első három havi működés fedezetére vonatkozó pénzügyi igazolás, illetve a pályázat digitális változata nem tartalmazta az áthúzott üres oldalakat, hiába volt ez előírva.

Bár a médiatanácsi döntésről beszámoló sajtóhírekből ez jellemzően nem derül ki, a Médiatanács pályázati felhívásának 1.9.4.3. pontjából teljesen egyértelműen szerepel, hogy – ha van értelme, ha nincs – az áthúzott oldalakat is be kellett volna szkennelni:

„1.9.4.3. A másolati példányoknak az eredeti példánnyal azonos tartalmúnak kell lennie, azaz tartalmazniuk kell az eredeti pályázati ajánlat valamennyi oldalának (beleértve az áthúzott üres oldalakat is) fénymásolt vagy szkennelt változatát.”

Ami a pénzügyi igazolás érvénytelenségét illeti, ott az volt probléma a bírálók szerint, hogy egyrészt az egyéves működésre tervezett 22.595.000 Ft negyede, azaz 5.648.750 Ft helyett csak 5.400.000 Ft-ról szólt; másrészt azt sem a pályázatban előírt, a 2009. évi LXXXV. törvény 21. §-ában meghatározott elkülönített pénzforgalmi számlán, hanem betéti számlán kötötték le (a Tilos szerint azért, mert a bankjuk nem is hallott még efféle elkülönített számláról).

Formailag alighanem igaza van a Médiatanácsnak, mégis remélem, hogy a hibák ellenére sem fogja elveszíteni frekvenciáját a Tilos, hiszen a rendszerváltás utáni magyar média egyik legjobb történetéről van szó. A '91-ben kalózrádióként induló adót önkéntes műsorvezetők működtetik, akik ingyen dolgoznak a Tilosnak (alkalmi műsorvezetőként én is részt vettem már egyszer-egyszer a Bádogdob című műsorban), a rádión egyáltalán nincsenek reklámok. A működés technikai és egyéb költségeit a Tilos hallgatói teremtik elő: egyrészt SZJA-egyszázalékokból, másrészt közvetlen – például a Tilos Maratonon összeszedett – támogatásokból áll össze a rádiót működtető alapítvány költségvetésének nagy része. Mi ez, ha nem tankönyvszerű megvalósítása a felelős, a köz ügyeivel foglalkozó, polgári magatartásnak?

A legszívesebben kiirtanám az összes keresztényt

A Tilos kétségtelenül rétegrádió, aminek megítélésére – különösen a jobboldali nyilvánosságban – a mai napig rányomja bélyegét egy több mint tíz évvel ezelőtti botrány, Barangó 2003. december 24-én elhangzott megnyilvánulása: 

Műsorvezető: Szerintem arról van szó, hogy én nem tudok egy olyan vallást elfogadni, ami az ösztöneim ellen szól.
Műsorvezető: De senki nem is kényszerít rá, hogy elfogadd! Azért együtt tudsz élni fröcsögés és gyűlölködés nélkül.
Műsorvezető: Tud a faszom, bazdmeg! Kiirtanám az összes keresztényt! Huuuu, ez kemény....
Műsorvezető:Neee Barango!
Műsorvezető: Ettől most elhatárolódunk azt hiszem, hogy Krizsoval együtt.
Műsorvezető: Ja igen, 100 százalékig.
Műsorvezető: Tehát ezt meg sem hallottuk, vagy hát meghallottuk, de akkor így elnézést is kérünk.
Műsorvezető: Ooooo... Én is másként gondolom... nem, nem... én azt gondolom... mi ez?
(hét másodperc kínos csend)
Műsorvezető: Zenélünk egyet?
Műsorvezető: Persze.
Műsorvezető: A beállt csöndben.

Hiába határolódott el azonnal a többi műsorvezető, és váltak meg a punk műsorvezetőtől, a mondat ráégett a rádióra (volt itt felháborodás, tüntetés, miegymás). Bármilyen durva is egy ilyen mondat szenteste, nagyon igazságtalan egy ennyire nem-professzionális, nem-hierachikus orgánumot egyetlen eset alapján megítélni, bármilyen szélsőséges is legyen az.

A Tilos ugyanis egy olyan adó, ahol nagyon különböző emberek készítenek változó színvonalú műsorokat. A műsorkészítők nagy részének értékvilága sok szempontból távol áll az enyémtől, mégis jó, nagyon jó, hogy van ilyen rádió, ahol mindenféle közéleti, kulturális és egyéb dolgokról beszélgetnek és vitatkoznak az emberek – a magyar nyilvánosságban fájóan kevés ilyen fórum van. Ahogy szerintem szükség van a szintén közszolgálati feladatokat ellátó, a politikai konjunktúrától erősen függő, de mégis komoly költségvetésből működő Klubrádióra és Lánchíd Rádióra, vagy az ilyen-olyan közéleti lapokra, úgy különösen örülni kell a Tiloshoz hasonlóan lelkes önkéntesekkel működő orgánumoknak, és nem nehezíteni, hanem segíteni a működésüket, ahogy csak lehet, függetlenül attól, mint gondolnak és mondanak a világról. Ha úgy tetszik, nemzeti érdekből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr376809339

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Simicska, a totális médiaháború és a magyar sajtó: miért önsorsrontás a reklámadó? 2015.02.07. 11:15:04

Simicska Lajos totális médiaháborút emlegetett csütörtökön, másnap aztán fel is pörögtek az események, aligha úgy, ahogy ő képzelte: a tulajdonos és a szerkesztőségek számára egyaránt váratlanul lemondott a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió ...

Trackback: Tilos Rádió: Civil és közszolgálati 2014.10.21. 18:52:01

Különösen örülni kell a Tiloshoz hasonlóan lelkes önkéntesekkel működő orgánumoknak, és nem nehezíteni, hanem segíteni a működésüket, ahogy csak lehet, függetlenül attól, mint gondolnak és mondanak a világról. Ha úgy tetszik, nemzeti érdekből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2014.10.21. 18:24:47

„tankönyvszerű megvalósítása a felelős, a köz ügyeivel foglalkozó, polgári magatartásnak”

Az nem jó... Orbánnak és kommunista söpredékének bégető birkák kellenek, akik ösztönösen követik a főbirka kolompját.

2014.10.21. 18:39:49

Durva adó jön a netre is

A távközlési adó módosításával az adócsomag, az indoklás szerint összefüggésben az internetes kommunikáció térnyerésével, az adó körébe vonja az internet-hozzáférés szolgáltatás nyújtását. Az adó alapjaként az internet-szolgáltatást igénybevevő előfizető, felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban mért adatforgalom áll, ez minden megkezdett gigabyte-ként 150 forint lesz.

így legalább a neten se tudnak működni
gigabyte/150 ft. wtf

2014.10.21. 18:55:11

“A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését.

Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől

már tiltakozott is a fidesz :D:D:D:D:D:D:D

marko11 2014.10.21. 19:01:27

Egyetértek!
Az pedig, hogy nevetséges formai indokokra hivatkoznának a betiltók, az több mint nevetséges. Szánalmas.

2014.10.21. 19:23:57

@Pelso..: ugyan beveszed érdekli őt a tilos? napok óta csak tátognak mint a partra vetett hal a szerkijükbe azt kínjába nem tudott mit írni. most publizzon a kitiltásról, korrupcióról? jó ez a tilos, senkit nem érdekel azt fődet rá kicsit picsog rajta azt jónapot.

amúgy milyen profi ez a 150huf/giga terelés ezen fogunk rúgozni a botrányok helyett. (Tilos rádió ugyan kérem)

Veder1 2014.10.21. 19:34:28

Idióták. Vicces, hogy még közbeszerzési eljárásban sem lehet formai követelményre hivatkozva érvényteleníteni egy ajánlatot.

Pelso.. 2014.10.21. 20:00:32

@Vödör: De lehet. Nem mindegy?
@Belpo: Tehát, mi nem fér bele a nerbe? -amit nem akarunk beletuszkolni, na.

Virág et. 2014.10.21. 20:07:11

Erre szavaztatok, gyerekek. Meg az internet-adóra, a forgalomkorlátos internetre (nosztalgikus, 2000-es évek eleji idők jönnek, letöltés-számlálóval meg ilyesmivel).

Tessék kiélvezni minden pillanatát.

Olga 100 2014.10.21. 20:55:53

Passzol ide ez a sztori szerintem:
hirek.tilos.hu/?p=828

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.21. 21:03:13

1) A kilencvenes évek második felében, a kétezres évek elején számos pályázat összeállításában részt vettem (köztük jó sok Soros-pénzre utazóséban is) és a formai hiba azoknál is "érvénytelenítő hatályú" volt.

2) A médiabotrány nem ez a tilosrádiós cseszekedés, hanem az, amit a keceli polgármesterrel csinálnak! Egy médium felelősséggel tartozik azokért a video- és hanganyagokért, amik "interjún kívül" készülnek és amelyek nyilvánosságra hozatalába az interjúalany nem egyezett bele. Az ilyen felvételek nyilvánosságra kerüléséért az adott médium felel!

Az ilyen jellegű felvételek bárminemű fölhasználása, mint a keceli polgárjenő "véletlenül rögzített" handabandázása, ha nem ügyészségi engedéllyel készültek vagy nem a felvétel szereplőjének jóváhagyásával kerülnek nyilvánosságra, illegális.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.21. 22:31:34

@Dub hadnagy:

Az őszödi beszédre gondolsz? Teljesen más káposzta.

Az őszödi beszéd felvételét nem egy médium készítette, hanem a párt önmaguk számára archivált belső hanganyaga volt. Hogy hogyan került a médiumokhoz máig nem tisztázott; van olyan verzió, amely szerint MSZP-s politikusok adták át közlésre és olyan is, hogy maga Gy. F. hoz(at)ta nyilvánosságra...

Szúnyog 2014.10.21. 23:52:37

Miért van az, hogy vannak, akikkel szemben más szabályok érvényesek, s ha mégsem, akkor jön a nemzetközi rinya?
Érinthetetlen a Tilos, a Klub Rádió, meg pár hasonló szar, meg pár tucat "média személyiség".

Robinzon Kurzor 2014.10.22. 00:15:15

@bbjnick: "Az ilyen jellegű felvételek bárminemű fölhasználása, mint a keceli polgárjenő "véletlenül rögzített" handabandázása, ha nem ügyészségi engedéllyel készültek vagy nem a felvétel szereplőjének jóváhagyásával kerülnek nyilvánosságra, illegális."

Na, akkor segítek, te ostoba fajankó: kicseréljük a főhőst és így szól a Gyurcsány-mosdató érvelésed:

Az ilyen jellegű felvételek bárminemű fölhasználása, mint Gyurcsány "véletlenül rögzített" handabandázása, ha nem ügyészségi engedéllyel készültek vagy nem a felvétel szereplőjének jóváhagyásával kerülnek nyilvánosságra, illegális.

Ilyen bátran még senki nem állt Gyurcsány mellett, bravó!

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.22. 00:29:22

@bbjnick: Soros helyében én sem adtam volna neked pénzt, nem azért nem, mert magyar érzelmű vagy, hanem mert egy suttyó paraszt vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.22. 00:37:06

@Robinzon Kurzor:

Látom, tes'vírem, neked már nem csak a szövegértés, de az olvasás is nehézséget okoz. Ezért csak most, csak neked, megismétlem, amit már egy kommenttel fentem is leírtam (és ami ott volt ugyan a szemed előtt, de nem jutott el az agyadig): Az őszödi beszéd felvételét nem egy médium készítette, hanem a párt önmaguk számára archivált belső hanganyaga volt. Hogy hogyan került a médiumokhoz máig nem tisztázott; van olyan verzió, amely szerint MSZP-s politikusok adták át közlésre és olyan is, hogy maga Gy. F. hoz(at)ta nyilvánosságra...

Veder1 2014.10.22. 00:43:59

@Pelso Kbt. 74. § (1) bek. e). Pályázati szempontból persze mindegy...

asebes 2014.10.22. 02:08:18

Annyi keresztény meg mélymagyar adó van, hogy Dunát lehet rekeszteni vele. És egy se tévé vagy rádió!
Mikrofonállványok vannak benne, meg a hüjje Szaniszló Idióta Ferenc.

Hadd nézzünk, hallgassunk mi is valamit, azért a fideSS mellett nem szavaznak ám annyian, van másfél millió idióta, és a többiek ezért szívjanak?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.22. 06:42:08

Ez egy jó rádió, megszüntetni nagy hiba lenne.

Pelso.. 2014.10.22. 08:12:47

@Vödör: Sok idióta tender dokumentációval találkoztam már. Az ajánlat tevő vagy betűre ennek megfelelően (formára is) adja be pályázatát, vagy kérdéseket tesz fel az eljárás megfelelő szakaszában, Kbt engedi ezt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.22. 08:25:13

@asebes:

Szerintem még sosem hallgattad a Tilos.

Annak idején, a Tilos-botrány idején volt ilyen. A Tilost sosem hallgatott fanatikus ballib emberek kezdték hirtelen támogatni az adót, abban a hitben, hogy a betelefonálós műsor valamiféle második Bolgár-műsor. Volt aki az adó nevét se tudta és azt hitte Piros Rádió a neve, ez nem vicc.

Pedig a valóság más. A Tilos pont az a hely, ahová tényleg bárki beszólhatott. A Jobbik megalakulásakor pl. Vona is meg volt hívva és szerepelt is.

nu pagagyí 2014.10.22. 08:28:01

@bbjnick: Szerintem a sajtó egyik feladata, hogy megismertessen minket választott képviselőink és egyéb közszereplők valódi énjével. Kétségtelen tények közlésétől csak diktatúrákban szokták eltiltani az újságírókat. Hír pedig nem a propaganda szövegekből lesz, hanem abból, amit el akar titkolni a közvélemény elöl a delikvens. Az újságíró felelőssége az, hogy valós tényeket közöljön. Annál valósabb, mint az úr által saját maga által előadott performansz, valószínűleg nem is lehet.

Egyébként tetszik, hogy lemondott az illető, nyilván belátta, hogy alkalmatlanná vált a posztjára. Mostantól már nem kell hazudoznia, mehet pénzért zongorázni és szabadon nyomhatja a szöveget a kocsmában, legfeljebb pofán veri valaki.

nu pagagyí 2014.10.22. 08:32:30

@Pelso..: Van azért hiánypótlás is, de ilyesmire csak annak van lehetősége, akiket nagyon szeretnek.

tintamin 2014.10.22. 09:00:21

Szalai Annamária hagyatéka nagyon erős...

Megkérdezném, hogy
1. ki találta ki
2. ki adta a nevét

ahhoz, hogy amiatt vegzálják őket, mert nem másolták le az üres hátoldalakat.

A kormánykritika eltapostatik.

A Klubrádióval már megcsinálták - az nagy kudarc volt nekik, most nem hibázhatnak.

És akkor ugye nálunk demokrácia meg szólásszabadság van. Kádár alatt is volt. Senki nem mondta, hogy nincs. Naugye.

asebes 2014.10.22. 09:58:43

@maxval a bircaman: Hogy én ennek hol mondtam ellent! Csupán a hatalomnak nem tetsző adók nevében kértem volna egy picike toleranciát a viktátorunktól.

Tilost ritkán hallgatok - rádiót se sűrűn. Nekem kissé elvont, de ez nem jelenti azt, hogy nem állok ki a jogaiért. Főleg, mert több mint két évtizede focizok a Tilos csapatában...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.22. 12:09:00

@nu pagagyí:

"Szerintem a sajtó egyik feladata, hogy megismertessen minket választott képviselőink és egyéb közszereplők valódi énjével. Kétségtelen tények közlésétől csak diktatúrákban szokták eltiltani az újságírókat. Hír pedig nem a propaganda szövegekből lesz, hanem abból, amit el akar titkolni a közvélemény elöl a delikvens. Az újságíró felelőssége az, hogy valós tényeket közöljön. Annál valósabb, mint az úr által saját maga által előadott performansz, valószínűleg nem is lehet." --- írod.

Tévedsz, zombi troll! Egy személy megnyilatkozásainak tudta és belegyezése nélküli rögzítése illegálisnak minősül, így annak nyilvánosságra hozatala is illegális. Ha például téged egy újság fotósa lefényképez azt a tényt, amint zsebhokizol reggel és este a rózsalugasokban a parkok meg a temetők füvében bőségesen telefröcskölve ondóval bárkit, aki a szemük elé került, azt sem hozhatja nyilvánosságra, csak akkor, ha beleegyezésedet adod hozzá. És ez a te szerencséd:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.22. 12:10:26

@bbjnick:

Ha például téged egy újság fotósa lefényképez azt a tényt=Ha például egy újság fotósa lefényképezi azt a tényt

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.22. 12:11:33

@bbjnick:

aki a szemük elé került=aki a szemed elé került

Jean Sol Partre 2014.10.22. 18:24:58

@bbjnick: terelsz és relativizálsz. Ejnye.

Robinzon Kurzor 2014.10.22. 18:41:28

@bbjnick:

Hiába terelsz, az idézett kommentedben, ahol a fideszes idiótát mosdatod, szó nem volt médiáról.

Ezt írtad: "ha nem ügyészségi engedéllyel készültek vagy nem a felvétel szereplőjének jóváhagyásával kerülnek nyilvánosságra, illegális"

Tehát ha nem tudsz ügyészségi engedélyt vagy Gyurcsány hozzájárulását felmutatni ebben az ügyben, akkor kimondtad, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra hozása illegális volt.

Minden más csak a szokásos maszatolás a részedről; mentegetni szeretted volna a nyomorult elvtársadat, aztán ez sült ki belőle.
Ennyi vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.22. 18:55:46

@Robinzon Kurzor:

"Hiába terelsz, az idézett kommentedben, ahol a fideszes idiótát mosdatod, szó nem volt médiáról." --- írod.

B_szkikám, te tényleg nem tudsz olvasni?

Ezt írtam: A médiabotrány nem ez a tilosrádiós cseszekedés, hanem az, amit a keceli polgármesterrel csinálnak! Egy MÉDIUM felelősséggel tartozik azokért a video- és hanganyagokért, amik "interjún kívül" készülnek és amelyek nyilvánosságra hozatalába az interjúalany nem egyezett bele. Az ilyen felvételek nyilvánosságra kerüléséért az adott médium felel! Az ilyen jellegű felvételek bárminemű fölhasználása, mint a keceli polgárjenő "véletlenül rögzített" handabandázása, ha nem ügyészségi engedéllyel készültek vagy nem a felvétel szereplőjének jóváhagyásával kerülnek nyilvánosságra, illegális.

(Csak most, csak neked, nagybetűvel kiemeltem azt, ahol szó van a médiáról.)

Jean Sol Partre 2014.10.22. 19:00:18

@bbjnick: az a trollkodás, hogy tök másról beszélsz mint amiről a poszt szól. Figyellek egy ideje, mindig ezt csinálod :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.22. 19:06:19

@Jean Sol Partre:

Próbálkozz tovább, hátha egyszer összejön valami érdemi hozzászólás is:-)

Robinzon Kurzor 2014.10.22. 19:10:36

@bbjnick:

Ja, most már hirtelen minden csak a médiumokra vonatkozik, nem úgy általában az "ilyen jellegű felvételekre".

Vagyis szerinted az őszödi beszédet nem médiumok hozták nyilvánosságra, vagy ha igen, akkor az illegális volt, mert sem ügyészségi engedélyt, sem a szereplő jóváhagyását nem tudod felmutatni.

Egyre jobban belecsavarodsz ebbe, csak hogy mentegesd a keceli fideszes elvtársadat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.22. 19:20:44

@Robinzon Kurzor:

Jó, hát égesd magad hamuvá, szerencsétlen, nem az én dolgom, hogy megóvjalak tőle!
süti beállítások módosítása