Most múlik pontosan − A Fidesz mérlegéről
2014. október 07. írta: Redakció

Most múlik pontosan − A Fidesz mérlegéről

felcsut.jpg
Vendégszerzőnk, Pákozdi Imre villamosmérnök írása.

A Fidesz sikerei és hatalma csúcsán jár. Beérett, amit a Kommentár idei 3. számának vezető írásában Mike Károly a posztkommunista elit legyőzésére való évtizedes törekvéseként ír le. Ez kétségkívül sikerült. Az a szerencsétlenkedés, amit az úgynevezett baloldalon végrehajtanak, a „ballib” tökéletes vereségének, egyszersmind a Fidesz teljes győzelmének jele. A baj az, hogy mindez leolvasható a Fideszről is: ennyire megingathatatlanul magabiztos soha nem volt ez a párt és ennyire fennhéjázóak soha nem voltak egyes képviselői, mint manapság. Igaz ez a főszerkesztőre, a fiatal miniszterre, a főhivatalnokra, de sajnos igaz Orbán Viktorra is.

Pedig a nagyképű ember iszonyú hátránnyal él: saját személyiségének problémáival elfoglaltan, alig-alig észleli a másikét, magyarán, alkalmatlan a partnerre figyelő, professzionális érdekegyeztetésre. Vagy maga alá tapossa a másikat, vagy paríroz neki, hiszen az ő számára a hatalmi helyzet a fontos, nem a szóban forgó témában való megegyezés.

Orbán Viktor, akinek az egyénisége meghatározza a Fideszt és vezetőtársainak viselkedési stílusát, azért mégis egy kicsit más, mert – mint a hatalom csúcsán trónoló úr – nem érez parírozási kényszert. Ezért sokszor valóban okosan szól, máskor humoros, tanulságos, frappáns, sőt, olykor előfordul, hogy szeretetre méltó. Mindezért cserébe van egy saját, külön bejáratú hibája, ez pedig nem csituló, általa is elismerten fiatal kora óta meglévő lázadó kedve. Talán innen eredeztethető kormányfőnknek a felette állók iránti állhatatos ellenszenve; ha a kedves olvasó kevésnek érzi az „állhatatos ellenszenv” kifejezést, akkor „rendszeresen kiújuló averziót” vagy „rögzült harci dühöt” is írhatok. A lényeg: Orbán, amint a Fidesz csúcsára ért, azonnal ádáz küzdelembe kezdett a mindenkori legerősebb hatalmi tényezőkkel. 1989-ben az MSZ(M)P-vel, azután az MDF-fel, később az SZDSZ-szel. Miután pedig ezek jószerével eltűntek, Orbán újabb leküzdendő erősebbet, ha úgy tetszik, újabb bírálandó apafigurát keresett és talált: az EU-t. Mi tagadás, volt is fogás rajta; az EU súlyos méltánytalanságai a bőrünkön csattantak. De 2010 óta, s ez különösen látható az utóbbi hetekben, hónapokban, egyre romlik a viszonyunk a szövetségeseinkkel, ami kárt okoz az országnak.

Mit lehet tenni? Nos, tanulságos, hogy létezett egy ember, egyetlen egy, aki apafigura volt a javából, Orbán mégis elfogadta, sőt: követte, amit tanácsolt és tett. Ez az ember Antall József volt. Valószínűleg a puszta tény, hogy a törvényesen regnáló, első szabadon választott magyar miniszterelnök méltányolja és becsüli őt, legélesebben támadó „ellenségét”, megrázó pozitív élményt jelentett Orbán számára. No meg az, hogy egy halálán lévő, sikeres férfi őbenne látja politikai örökösét. Akárhogy is, Antalltól Orbán nagyon komoly, „apai” elismerést kapott és lám: rögtön odafigyelt, sőt, a magatartásában megjelentek a belátás elemei. A valódi megértésnek és a megbecsülésnek tehát vannak, lennének nála esélyei. Kár, hogy az utóbbi erényeket ritkán gyakorolja a fehér emberek társadalma, a mi magyar nemzetünk pedig – lévén szegény, kudarcon nevelkedett és szétzilált – szinte egyáltalán nem.

Pedig Orbánnak és a Fidesznek nagyon sokat köszönhetünk. Nemzetpolitikája mélyen morális, szociálpolitikája kiváló (rezsicsökkentés, devizahitelesek mentése), romapolitikája okszerű, emberséges és reménnyel kecsegtető, kultúrpolitikája – a súlyos és szaporodó hibák ellenére, ld. a Városliget beépítési szándékát, az MMA kivételezett jogállását, a közszolgálati rádió és televízió meghódoltatását – ugyancsak jó. (Gondoljunk a színházi élet sokszínűségére, a könyvek és lapok százaira, példányszámuk millióira, zenei és operaéletünk pezsgésére.)

Kormányunk külpolitikája ugyanakkor csapnivaló, gazdaságpolitikája a piacgazdaság teljes félreértéséről tanúskodik, belpolitikájára pedig – Orbán 2009-es, híres beszédét valóra váltva – az egypólusú berendezkedés szándéka nyomja rá a bélyegét; pedig ez, Európában, ma már középtávon is tarthatatlan. Ráadásul Orbán 2009-ben 15-20 monopolizált, egyetlen párt által uralt évet kért, ami nem más, mint önmagában is romboló, kártékony vágyálom. Itt a hangsúly a 15-20 éven van. Mert az elmúlt négyet én, úgy, ahogy volt – akár monopolizált, hegemonizált, egyeduralmi vagy zsarnoki – minden hibájával együtt is jogosnak tartom. Végre valóban le kellett győzni a posztkommunista elitet, amelynek utolsó nyolc éves uralmát az államadósság megugrása, a gazdasági fejlődés megtorpanása jellemezte, a romagyilkosságok megtörténte, az állami erőszakszervezetek durvasága fémjelezte.

Ám az idők változnak. A Kommentár már idézett idei 3. számának cikkének szerzője nem csupán a Fidesz sikereit eredezteti a posztkommunista elit elleni harcból, hanem a Fidesz mai, egyeduralom felé hajló politikai irányvonalát is. Az írás érdemeihez képest lényegtelen, de ebben nincs igaza: a posztkommunista elit, mint ellenségkép ugyanis praktikus, hiszen a megcélzott hazai körökön kívül senkit sem sért, mert ezt az identitást külföldön senki sem vállalja nyíltan. Az írást azonban nem ez a tévedés fémjelzi, hanem az, hogy higgadtan, igényesen, érvekkel körülbástyázva mondja ki a Fidesz jelenlegi hatalmi törekvéseire, hogy „elég volt”.

Mert a tovább erősödő kormányzati, fideszes és orbáni hegemónia külföldön egyre inkább elfogadhatatlan, ezért rengeteg hátrányt okoz. A nagypolitikai elszigeteltségen túl lásd például az ún. CDS-felárat, az állam által felvett kölcsönök kamatába közvetlenül beépülő biztosítási díjat, egy afféle „nem bízom benne, mert nem szeretem”-tényezőt, ami hazánk esetében 170 körüli, Csehország, Lengyelország valamint Szlovákia esetében pedig jelenleg 40-70 körüli. Ám Orbánék politikája ma már többet is árt: egy politikailag rossz hírű országba kevesebben jönnek leányvállalatot alapítani, bérmunkában dolgoztatni, és a rossz imázs lassan a hétköznapi tömegek tudatában is rögzül. A gondok a médiatörvény felesleges áterőltetésétől kezdődtek, de még fontosabb volt, hogy a kormány nem egyeztette a multikat sújtó különadók bevezetését és nem tartotta be a kivezetésükre tett ígéretét. A civil szervezetek – 2011-ben a CLXXV. törvény általi, majd a minap hatósági – megtámadása is biztos bukó pont mind külföldön, mind belföldön. A norvégok nyers kioktatása, a regnáló amerikai elnök figyelmeztetésének teljes visszautasítása árnyalatlan ostobaság.

Az ország elszigetelődése többletkiadást, bevételkiesést, valamint − minden rezsicsökkentés, közmunka és sikerpropaganda ellenére - országszerte tapintható, növekvő szegénységet okoz. Mentálhigiéniai hatása is romboló, mert egyre több magyar hallgat vagy próbál maga is hegemónt játszani. De rombolja magát Orbánt is: mert gondolta-e bárki is valaha, akár csak tíz éve, hogy a vidéken született plebejus, a fociimádó vagány egyszer majd azon munkálkodik, hogy a Budai Várból szállhasson alá Audi 8-as L (long) kivitelű állami autócsodájával a magyar Országgyűlés üléseire? Ahelyett, hogy – ha már kinőtte a Parlamentben számára fenntartott szobákat – átsétálna oda, mintegy százötven métert a Miniszterelnökség kényelmes, frissen tatarozott épületéből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr216766585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Most múlik pontosan – A Fidesz mérlegéről 2014.10.07. 12:13:01

Ennyire megingathatatlanul magabiztos soha nem volt a Fidesz és ennyire fennhéjázóak soha nem voltak egyes képviselői, mint manapság.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delphinus 2014.10.07. 11:44:38

Az első két bekezdést volt időm elolvasni. Sajnos igaz.

Robinzon Kurzor 2014.10.07. 12:43:31

Az ilyen remek posztok miatt van az, hogy egy erős napon akár 10 komment is születik a Mandiner Blogon.

freehckr 2014.10.07. 12:47:19

„Nemzetpolitikája mélyen morális”

Lásd például az állampolgárság-bizniszt, lásd a magyar adófizetők közpénzeiből finanszírozott fideszes határon túli gyűlöletkampányokat, vagy lásd például az ellenzéki politikai szervezetek (leginkább Jobbik) határon túli szervezeteinek, partnereinek ellehetetlenítését, ávós módszerekkel való üldöztetését. Ez tényleg „mélyen morális”... olyan fideszes morál, nem?! :) Az is nagyon „mély”...

„szociálpolitikája kiváló (rezsicsökkentés, devizahitelesek mentése)”

Ez nem „szociálpolitika”, ez szó szerint szavazatvásárlás, közpénzek százmilliárdjaiból.

„romapolitikája okszerű, emberséges és reménnyel kecsegtető”

Persze, mint az SZDSZ-é volt. Kérdezd azokat a nem budapesti belvárosi embereket, akik napi szinten szenvednek károkat a helyi kisebbségi fideszes „fiataloktól”...

„kultúrpolitikája ugyancsak jó”

LOL, mint a „kiváló kultúrpolitikával” közpénzek tízmilliárdjaiból működtetett fideszes agit. prop. szemét: index.hu/kultur/media/2014/10/06/navracsics_tibor_egy_masik_valosagban_is_letezik

Azok után, amit műveltek a közmédiával a fideszes elvtársak, ezernyi pozitív intézkedés sem mentheti őket. Megjegyzendő, a közmédia ilyen szintű megszállásához még az MSZP-SZDSZ-nek sem volt pofája...

„Végre valóban le kellett győzni a posztkommunista elitet”

Biztosan azért van tele három per akárhányasokkal és egykori besúgókkal, MSZMP/KISZ apparatcsikokkal a kormány és a Fidesz-KDNP, illetve biztosan azért szabotálják az állambiztonsági múlt feltárását és a rendszerváltást a fideszes elvtársak, mert ők biza nem posztkommunisták... hehehe... :)

„Pedig Orbánnak és a Fidesznek nagyon sokat köszönhetünk.”

Hát persze, a világrekord áfát, a világrekord számú és mértékű adóztatást (a 2010-es „radikális adócsökkentés” ellenére), a vállalkozói szféra (hogy a kádári nosztalgiában szenvedő fideszesek is értsék: „maszekok”) ellehetetlenítését és üldöztetését, egyes afrikai banánköztársaságokra hajazó rekord állami korrupciót, a közpénzek rekord szintű ellopását, a gazdaság versenyképességének teljes leamortizálását, az Európától és az uniótól való el/leszakadást, a 2010-ig sem túl virágzó és stabil piacgazdaság további rombolását, a jogállami és demokratikus normák lebontását, a polgári szabadságjogok semmibe vételét, korlátozását... nem utolsó sorban a szocialista pártállam restaurációját. Tényleg, köszönjük Orbán elvtárs, köszönjük utódpárt Fidesz...

Hedon 2014.10.07. 12:56:36

Orbán egy ideje már elkanyarodott Berlusconi módszereitől, mostanában a putyini úton jár. Érdemes megnézni ezt a filmet, számos ponton visszaköszön a magyar valóság:

www.story4.hu/Root/Sites/Story4/szuperfilmek/Putyin-Oroszorszaga

freehckr 2014.10.07. 13:10:17

„gazdaságpolitikája a piacgazdaság teljes félreértéséről tanúskodik”

Egy hónapra leáll az egyik vidéki autógyárunk, és mindjárt igen látványosan rontja az adatainkat: www.origo.hu/gazdasag/20141007-hatalmasat-zuhant-az-ipari-termeles.html

Ez nem „félreértés”, bazmeg. Ez „hozzá nem értés”...

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.07. 13:14:39

@Hedon:
a hivatkozott film igazolja putyin tevékenységét.
a poszt egy rakás szar.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.07. 13:17:40

"szociálpolitikája kiváló"

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.07. 13:17:52

@freehckr:
faszfejkém, havi adat. komoly mi?
egyébként az előző évihez képest nőtt. akkor?
:)

tarackos 2014.10.07. 13:21:54

@freehckr: "Biztosan azért van tele három per akárhányasokkal és egykori besúgókkal, MSZMP/KISZ ..."

Ne keverd a kommer elitet a posztkommerrel. A posztkommer elit része pl. Csányi, Széles, Simicska, Demján, Orbán Győző, Szíjjártó család etc. is.

Úgy legyőzték őket hogy az mán csuda!

Persze erről nem illik beszélni, még végén kiderülne, hogy semmit sem győztek le csak az elit egy része kitúrta a másikat. Könnyes szemmel, mélyen morálisan 15 milla magyarozva meg kereszténykedve...

freehckr 2014.10.07. 13:25:26

@jm padilla: „faszfejkém”

Üdv, és mi a vezetékneved?!

„havi adat”

Egyetlen gyár, egyetlen havi leállása, közel 6%-os visszaesés. Stabil a gazdaságunk, tényleg... olyan „fideszesen stabil”... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.07. 13:26:58

@jm padilla:

Miközben olvastam ezt a posztot (de miután elolvastam, akkor is) az volt a benyomásom, hogy szerzője be szeretne kerülni a Vezér kegyeibe és így ajánlja fel szolgálatait...

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.07. 13:29:26

@freehckr: miért? nem stabil? vagy nem kellenek a gigagyárak? ha egy sufni leáll, nem érezni. ez csak buta hisztéria majmoknak.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.07. 13:30:52

@bbjnick: én inkább az gondolom, hogy kicsit pampog, hogy orálisan kielégítse az övéit, de közben be is van szarva, hogy kinyírják. :)

freehckr 2014.10.07. 13:37:16

@tarackos: „Ne keverd a kommer elitet a posztkommerrel.”

Azok is ma már „posztkommerek”. :) De tekintve a Fidesz-KDNP és talpnyalóik attitűdjét lassan új fogalmat vezethetünk be: „neokommerek”. :)

„semmit sem győztek le csak az elit egy része kitúrta a másikat”

Ez megy sajna több mint két évtizede, az MSZMP két bűnszervezetként működő, egymással rivalizáló utódpártjának harca a lenyúlható közpénzekért. Eredményeként ma már esélyünk sincs belátható „emberi” időn belül felzárkózni Európához, jelenleg azon izgulhatunk, hogy mikor előz minket Románia és Bulgária (tippre még egy-két év fideszes ámokfutás és meglesz az), a gazdaság és a társadalom romokban, lassan a lakosság fele (jelenlegi felmérések szerint 4 millióan) a létminimum alatt él, de a Fidesz-MSZP utódpártok politikusbűnözői és talpnyalóik egytől egyig többszörös milliomosok, milliárdosok. Lásd aktuálisan Szijjártó elvtárs, aki életében nem dolgozott egyetlen percet sem, de ma már úgy ki van tömve, hogy azt sem tudja, ki szállt be pénzzel a százmilliós ingatlanjának megvételébe, és mennyivel... 60, 80 millióval... apám vagy a sógor... ki a f*sz tudja, mi?! :)

Nem tudom, ha én kapnék a százmilliós ingatlanomhoz ajándékba akár csak 10 milliót, egy életre beleégne a memóriámba. :) Fideszes körökben ez nem összeg... mint amikor nem emlékszek, hova borítottam a zsebemből az aprót... :)

freehckr 2014.10.07. 13:42:44

@jm padilla: „miért? nem stabil?”

A három nagyobb autógyár és a kormányzati beruházások (közterek, játszóterek, sétálóutcák, templomok uniós forrásból történő felújítása, no meg stadionépítések) nélkül egészen konkrétan rekord recesszióban lennénk. A „magyar gazdaság” a jelenlegi fideszes szocialista tervgazdálkodás nélkül nem létezne.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.07. 13:44:42

@freehckr:
akkor köszönje meg a fidesznek, hogy létezik. és talán nem véletlen, hogy öntik a pénzt a kkv-kba

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.10.07. 13:50:52

" hogy a Budai Várból szállhasson alá Audi 8-as L (long) kivitelű állami autócsodájával a magyar Országgyűlés üléseire?"

A Budai Vár szakrális szerepe szükséges ahhoz az új közép-európai realitáshoz, ami az EU megszűnése után következik.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/10/ezt-mondjak-skotok.html

freehckr 2014.10.07. 13:53:57

@jm padilla: „köszönje meg a fidesznek, hogy létezik”

Sajnos ez a szocialista tervgazdálkodás amit a Fidesz-KDNP erőltet egyrészről csak ennyire elég mint ami most van (ismétlem egyetlen multi egyetlen havi kiesése számottevően rontja a mutatóinkat), másrészről ez nem piacgazdaság hanem tervgazdálkodás ami fölött kicsit eljárt már az idő, harmadrészt nem csak hogy idegen a piacgazdaságtól ez a fajta gazdaságpolitika, de az unióban tökéletesen életképtelen... mint ahogy mindezt számtalan jel is mutatja.

„talán nem véletlen, hogy öntik a pénzt a kkv-kba”

A haveri Mészáros & Mészáros típusú kkv-ba, mert a versenyszféra nem fideszes és nem közpénzen eltartott kkv-ai rekord adóterhek, rekord adminisztrációs terhek és rekord bürokrácia alatt vegetálnak csak.

freehckr 2014.10.07. 14:18:39

@jm padilla: Talán ezért nem vállalják a nyilvános választási vitákat a minden bizonnyal felkészült és mind szakmailag, mind erkölcsileg kifogásolhatatlan múltú fideszes apparatcsikok, mint Tarlós vagy Orbán elvtársak, mert a tiédhez hasonló kulturált vitakészséggel rendelkeznek... :)

gyalog.galopp 2014.10.07. 14:35:24

@freehckr:
A hülyeségnek van egy szintje, amikor már ragályossá válik . Ha pl. a haverjaim megtudnák, hogy ezzel az együttes, majd különválós, aztán megint összefogósdis bagázzsal 3 pernél többet tartózkodok egy légtérben, akkor többet nem is köszönnének nekem.

Mondj egy okot, amiért Tarlósnak le kellett volna ülnie egy a magyar politikába állatorvosi lóként , műtőasztalon betolt Falussal beszélgetni. (:))

Helyes Írás 2014.10.07. 14:45:50

Érdekes meglátások vannak az írásban, de eltúlzott vonások is. A "megingathatatlan magabiztosság" és a "fennhéjázás" kezdettől jellemző a Fideszre, nem új jelenség, s szerintem a második kormányzás kezdete óta nem nőtt. A megingathatatlan magabiztosság Orbán és Kövér mentalitásából ered, az utóbbiról nem lehet elfelejtkezni, mert talán még Orbánnál is fontosabb. A fennhéjázás is fentről ered, de alacsonyabb szinteken jellemzőbb és visszataszítóbb.

Antall József, mint Orbán "apafigurája" erősen eltúlzott, jórészt mítosz. Antall tanáros személyiségének része volt az "apai" beállítottság, ez volt sikereinek egyik titka, a történelmi-politikai felkészültség és a rá ugyancsak jellemző megingathatatlan magabiztosság mellett.

Az Orbán "lázadó kedvéről" írottakat ugyancsak eltúlzottnak tartom. 98 és 2002 között nem volt ilyen vonása. Most azért van, mert a kormányzása kezdetén, egy súlyos és válságos helyzetben az EU vezetői továbbra is rá akarták kényszeríteni azt a modellt, amelyet az országra még a rendszerváltozáskor szabtak ki és az előző vezetés mindvégig önként követett, s amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy a magyar gazdaságban a külföldi tulajdon domináns, a magyar gazdaság a nemzetközi bankok és nagyvállalatok számára szabad préda, a "privatizáció" a végletekig (víz, föld, egészségügy) futtatandó, s az állami költségvetés ebből eredő, s a kapitalista átalakulás kezdetei óta meglévő és újratermelődő egyensúlytalanságát a kiadások folyamatos csökkentésével és a lakossági adók, jövedelmek és rezsikiadások folyamatos préselésével kell beállítani. Ez ellen a joggal "gyarmatosításnak" nevezhető ránk kényszerített modell ellen "lázadt fel" Orbán, s mivel a modell megváltoztatását az érintettek a mai napig nem fogadják el és a kormányt rendre ordító felületességgel és alpári módon támadják, Orbán a folyamatos védekezés, "lázadás" állapotában maradt. Nincs lehetősége másként viselkedni, mert a modell új alapokra helyezése - ma már ők mis látják - nem néhány éves feladat és teljesen járatlan út.

(A kamatfelár is a "politikai" játszma része, nem simulékonyság kérdése.)

Ameddig nem sikerül az új gazdasági modellt a tartós növekedés állapotába hozni, addig az ellenzék lélegeztető gépen tartásában érdekelt a kormányzat. Emiatt támadták meg olyan aránytalanul az ellenzéki szervezeteket finanszírozó Norvég Alapot és emiatt játszanak húzd meg - ereszd meg politikát a Jobbikot támogató oroszokkal is. Nyilvánvaló számukra, hogy az EU-n belül nem lehet paternalista demokráciát berendezni, mint a monarchiában vagy a két világháború között, és a saját hajlamukkal, ill. a támogatóik hajlamával is ellentétes lenne. Versenyfutás zajlik az idővel. Még van három évük.

A Budavári Palota ügye, ugyanúgy mint a Kossuth tér átépítése, a városligeti múzeumnegyed kialakítása vagy az MNB alacsony infláció melletti "bankóprése", a növekedést serkentő állami költekezéshez (keynesi gazdaságpolitika), illetve a tradíciók visszaállításához kapcsolódik, szerintem nem Orbán fennhéjázása.

freehckr 2014.10.07. 14:45:57

@gyalog.galopp: „Mondj egy okot, amiért Tarlósnak le kellett volna ülnie”

Hát igen, a dolog ott kezd nagyon szomorúvá és kilátástalanná válni, amikor a fideszes szimpatizánsoknak már meg kell magyarázni, hogy a miénknél szerencsésebb történelmű demokratikus államokban miért szoktak nyilvános választási vitákat rendezni... Bár az is igaz, a Fidesz-KDNP többnyire nem a művelt, iskolázott választópolgárok kegyeit keresi, nekik bőven elég ha közpénzek százmilliárdjaiból rezsicsökkentéssel és egyéb osztogatással felvásárolják a suttyó tájékozatlan prolik szavazatait... azzal is nyernek... ha nem eléggé, majd hozzáírják a törvényeket, hogy meglegyen az „elvárt többségük”... :)

Program, elképzelés, jövőkép, mindez érvekkel alátámasztva, a politikai ellenfél és véleményének tisztelete, a választópolgárok tisztelete, a NYILVÁNOSSÁG?! De mit is várok egy bűnszervezetként működő posztkommunista utódpárttól és retardált egységsugarú szavazóitól? :)

Bryan élete 2014.10.07. 14:54:37

@gyalog.galopp: Ne terelj!
Itt és most, ebben a posztban kizárólag a fideszről és Orbánról van szó.
Valamit erről?

vizipipa 2014.10.07. 14:58:18

Orbánnak van egy víziója. A megvalósítás konfliktusokkal jár. Belföldön egyre kevésbé, hisz szinte mindenkit lenyomtak már, a fő front tehát természetszerűleg a külföld, elsősorban az EU.

Viszont ez nem harc, ez érdekérvényesítés. Az hogy Habony milyen kommunikációval adja ezt el befelé, az a máz.

Nálunk meg a teljes média túltolja. A Fideszes a habonyi sémák szerint, a többiek meg ad hoc, mert nem jut eszükbe más, értelmesebb.

Cameron évek óta azzal jön, hogy ők kilépnek az EU-ból ha ez, meg az, meg amaz. Mégsem ördögként tálalják nálunk és a többség nem így gondol rá. Merkel szép csendben (itt nálunk van erről csend) megfúrja azt ami neki nem tetszik. De Németország ugye az EU lelke, meg motorja. Na persze, amíg érdeke. Kell még példa? Rengeteg van!

Na tessék ilyenkor behelyettesíteni Orbán Viktort. Aztán lehet morfondírozni, nincs ez ici-picit elhisztizve nálunk? Kifordítják a természetes dolgokat, amire józan ésszel azt kell mondani: naná!

Orbán víziója meg olyan, amilyen. Sokan, sok mindent elmondtak már róla. Sajnos leginkább az eredmények hiányzanak, amik önmagukért beszélnének.

@freehckr: nek túl sok mindenben igaza van.

freehckr 2014.10.07. 14:59:34

@Helyes Írás: „az EU vezetői továbbra is rá akarták kényszeríteni azt a modellt, amelyet az országra még a rendszerváltozáskor szabtak ki”

Összeesküvés-elméletek számában és „minőségében” lassan behozzátok a Molnár F-féléket is... :)

gyalog.galopp 2014.10.07. 15:19:07

@Spániel:

Nézd lehet a fideszt, meg Orbánt egy Ratched nővérnek feltüntetni, de attól a ballibri még egy diliház.
Nem mellesleg, egy diliházba kinevezik az ápolókat, nem pedig az ápoltak választják.:)

fabatka2 2014.10.07. 15:26:55

@freehckr: Hozzá akartam szólni, de felesleges ismétlés lenne. Mindent leírtál, ami a cikk olvasása közben eszembe jutott...

freehckr 2014.10.07. 15:27:18

@gyalog.galopp: „a ballibri még egy diliház”

Na az a politikai szervezet sem egy értelmiségi elit klub, ahol jobb/más jelölt híján Szijjártó, Fazekas, Pintér, Hende, Seszták és Varga elvtársak miniszterek lehetnek... főleg Szijjártó és Seszták, lol... főleg Szijjártó, főleg külügy, muhahahaha... :D

Nem sok különbség van az MSZP, a Fidesz és korrupt holdudvaruk közt... Magyarországon igazság szerint nem kormányváltásra, hanem politikai elit váltásra lenne szükség. Bár a rátermett és szakterületén valamire való szakemberek, a fiatal értelmiség nagy része már külföldön élnek és dolgoznak, és nem is tervezik, hogy bármikor is visszatérjenek. Nem túl napsütéses és vidámak a kilátásaink, lassan nagyjából csak a félművelt szervilis és velejéig korrupt fideszes/szocialista prolik közt választhatunk.

hoplita 2014.10.07. 15:28:01

Miért nem inkább áramot vezet ez a köcsög, ha már villamosmérnök?

Legközelebb valami éltehenész lesz a vendégszerzőtök, gyökerek?

hoplita 2014.10.07. 15:31:50

"...„romapolitikája okszerű, emberséges és reménnyel kecsegtető”

Cigánytenyésztés űber alles.

Remélem eme kedves kis elektobaszomfaszomhoz is benéz majd egy nemhijábaszületett...és megbassza, mielőtt kibelezi.

Pelso.. 2014.10.07. 16:20:39

@jm padilla: Hogyne, "önti a pénzt a kkv-kba", - ugye azért ilyen magas az államháztartás hiánya, mert a fidesz önfeláldozóan segíti a vállalkozásokat:)
Ami jut, döntően EU-s források maradéka, amit odafent nem sikerült lenyúlni.

Tehéntőgy 2014.10.07. 16:57:20

"Pedig Orbánnak és a Fidesznek nagyon sokat köszönhetünk. Nemzetpolitikája mélyen morális, szociálpolitikája kiváló (rezsicsökkentés, devizahitelesek mentése), romapolitikája okszerű, emberséges és reménnyel kecsegtető, kultúrpolitikája (...) ugyancsak jó. (Gondoljunk a színházi élet sokszínűségére, a könyvek és lapok százaira, példányszámuk millióira, zenei és operaéletünk pezsgésére.)"
Hát, amennyiben az álmosító soviniszta lózungok hangoztatását és minden határontúli gittegylet pénzzel vastagon kitömését értjük nemzetpolitika alatt, akkor egye fene. Aki szerint a rezsicsökkentést meg a devizahiteles-hisztit szociálpolitikának hívják, az némi fogalomzavarral küszködik. A romapolitika egyetlen érdemi újdonsága az iskolai szegregáció kvázi jóváhagyása, ami egy ostobaság, persze a középosztálybeli szavazótábor imádja. A hagyományosan nem épp nagy durranás magyar színházi életből a Fidesz kultúrpolitikája elég következetesen gyűlöl, alulfinanszíroz és közellenséggé nyilvánít mindent, ami kicsit is érdekes lenne Pintér Bélától a Krétakörig. "a könyvek és lapok százaira, példányszámuk millióira, zenei és operaéletünk pezsgésére" mindehhez meg semmi szükség nincs a Fidesz-kormányra, szorri.

legeslegujabbkor 2014.10.07. 20:29:35

@vizipipa:
"Orbán víziója meg olyan, amilyen. Sokan, sok mindent elmondtak már róla. Sajnos leginkább az eredmények hiányzanak, amik önmagukért beszélnének."

Milyen eredményre vársz, amikor minden EU-s meg magyar adófizetői pénzt egy szűk kör fektet be egyre növekvő házakba meg évente egyszer felszántott földbe?
Azért igazad van, mert Lázár gyerekének eredményesen növekszik a külföldi bankszámlája.

legeslegujabbkor 2014.10.07. 20:34:37

@Helyes Írás:
"Ameddig nem sikerül az új gazdasági modellt a tartós növekedés állapotába hozni, addig az ellenzék lélegeztető gépen tartásában érdekelt a kormányzat."
Ezen most tényleg azt érted, hogy amíg mindent ellopunk és elveszünk másoktól, addig kuss van?

" az EU-n belül nem lehet paternalista demokráciát berendezni, mint a monarchiában vagy a két világháború között, és a saját hajlamukkal, ill. a támogatóik hajlamával is ellentétes lenne."
A királyság kategorikus elvetésével itt többen vitatkoznának veled.

legeslegujabbkor 2014.10.07. 20:38:51

Gratulálok Magyarország felvirágzásához!

"Egy 155 négyzetméteres, négy és fél szobás lakást vett Óbudán Kósa Lajos felesége, hangzott el az RTL Klub kedd esti híradójában. Szakértők szerint a néhány éve épült lakóparkban egy hasonló ingatlan ára elérheti a százmillió forintot."

Bell & Sebastian 2014.10.07. 23:37:51

Először azt hittem, paródia. Mert komolynak durva, mint egy panellakás. Pont ma beszéltem egy villanyszerelő technikussal a szakmáról, pontosabban a német és magyar szabványbeli eltérésekről. Szépen, használhatóan elmondta, amit megfigyeltem, de szeretek biztosra menni, azóta viszek két pótkereket, mióta egy dupla defekttel belefagytam egy mocsárba.

Úgy általában; pragmatikus figura egy villanyszerelő. Ezért is alig találni az országban, mind beálltak nürnbergi mesterdalnoknak Merkel mondakörébe.

Antalljóskáról meg annyira markáns különvéleményt jelenthetnék be..., de mivel tudatosan el kell nyomjam a feltörekvő, jogos bazmegolást -üzleti megfontolásból-, ezúttal megtartom magamnak.

Száz szónak is egy a vége, ha egy reáltanodás építőmérnök mély empátiával közelít Orbán Baumeister Gebäude -ja felé, azt legalább annyira tudom sajnálni, mint az amúgy túlművelt Vágópistát akkor, amikor beállítják egy éjszaka termett gabonakör közepébe, hogy na ez akkor micsoda, pajtás?

Hábazmeg, ez vagy valami, vagy megy valahová. Esetleg teknősbéka is lehet.

toportyánzsóti 2014.10.08. 06:13:09

Csuti orálmuzsik szociálpolitikája leginkább szociopata,szegényeket durván öli ami hosszútávon óriási pénzbe fog kerülni,a többi megközelítés hasonlóan nem bontja ki az igazság összes szálát.Jelenlegi vezető elit ma már ugyanúgy őrzött helyen lakik mint anno a komcsik és ugyanúgy megy a kokós habzsi dőzsi.

bozon 2014.10.08. 08:45:37

Bocs' egyhamar nem lesz ezt időm elolvasni, de a felütés alapján úgy látom, 2010-ben kellett volna ilyen posztoknak születniük. A Fidesz belső fórumain pedig mondjuk 2003-2004-ben. Egyfelől ezeket a folyamatokat régebben lehetett látni (kifelé a NENYI elfogadása volt az egyértelmű töréspont, befelé már a 2002-es vereség kezelése/nem kezelése is sokat láttató volt); másfelől ezek voltak talán az utolsó pillanatok, hogy valaki megakadályozza azt, ami ma van: a kommunisták legyőzése a kommunistává, még kommunistábbá válás árán.

Azt meg, hogy a megoldás Orbán jobb belátásra térítése vagy kirúgása lett volna (mert már akkor is alkalmatlan volt az önreflexióra, korrekcióra), már sosem derül ki.

Jean Sol Partre 2014.10.08. 11:39:24

@Bell & Sebastian: ennek se füle se farka, de egyetértek

Jean Sol Partre 2014.10.09. 00:04:47

@Bell & Sebastian: persze, kíváncsi lennék arra is

Bell & Sebastian 2014.10.09. 09:12:40

@Jean Sol Partre: Mégsem paródia. Komolyan gondolta, miközben csoportosan hágja hivatását a politika. Az ilyet póznamajomnak hívjuk.
süti beállítások módosítása