Nekünk Szulejmán kell!
2014. szeptember 30. írta: pinter.bence

Nekünk Szulejmán kell!

122382_537881_1378479041_600x450.jpg

„A Szulejmánt akarjuk”

„Vissza ! Hajrá Szulejmán !”

„össze ülünk borozgatunk és nézzük a Szulejmánt!”

„Tiltakozom ! Vissza !!!!”

„Szulejmant en is imadom!!!!!!!!!!!”

„ne hagyjuk magunkat Szulejman funok!!”

Nem tudok betelni a Tiltakozunk RTL. elnevezésű Facebook-csoport kontentjével. Röviden: van egy Szulejmán című, nagy vonalakban történelmi alapokon nyugvó török szappanopera, ami az RTL Klub műsorán fut Magyarországon. Az RTL azonban a Celeb vagyok, ments ki innen című, várhatóan rendkívül színvonalas saját gyártású produkciója miatt hat hétre leveszi a műsorról a leghosszabb ideig uralkodó, fél Magyarországot elfoglaló török uralkodó történetét. A magyar nép, az istenadta nép viszont nem elégedett a döntéssel. Facebookon tiltakozik. Előre le kell szögeznem: megértem a tiltakozókat. Azon több tízezer csalódott fiatal között vagyok, akiktől annak idején, 1999-ben elvették a Dragon Ballt. Nyolcéves voltam és nagyon dühös. Legalább egy hétig. Szóval been there, done that.

Sok minden kavarog az ember fejében ilyen tömeghisztéria láttán.

Először is látható, hogy a Szulejmánért tiltakozók nem kifejezetten kedvelik az RTL Klubot és a celebműsorokat, a török sorozatot viszont „történelmi alapúnak”, tehát felsőbbrendűnek, értéket hordozónak tartják. Pedig belenézve egy részbe öt perc után világos, hogy a dél-amerikai szappanoperák historizáló török kiadásával van dolgunk, nem többel. A mohácsi csatát is egész érdekesen, jó ötvenes II. Lajossal sikerült ábrázolnia a készítőknek. Ettől függetlenül érdekes tanulság lehet a magyar emlékezetpolitika és filmtámogatás jelenlegi kormányosainak az egész jelenség.

szulejman 1.jpg

tumblr_ncml0deARe1qzezsko1_500.jpg

Hiszen a nép éppenséggel sírhatna most a Hunyadi-famíliáért, Szapolyai Jánosért, Tomori Pálért vagy Rákóczi Ferencért is. Csak sorozatokat, filmeket kéne róluk forgatni, akár ilyen szappanopera minőségűeket is. Bőven lenne hozzá muníció, erről már Bibó István is írt valahol. Én speciel egy Görgey-filmre vágyok évek óta.

Ezek hiányában ma a magyar nem a halott nemzeti hőseiért sír, hanem Szulejmán szultánért, aki legyőzte a magyar hadakat Mohácsnál és elfoglalta Budát, három részre szakította az országot és százötven évre elzárta a magyar fejlődés útját. A mai napig nem lábaltunk ki a török időszak pusztításából: levezethető innen Trianon, az örök kuruc-labanc ellentét, a nyugati fejlődéstől való végső lemaradás. Kösz, Fényes Padisah!

szulejman 3.jpg

De ez csak egy része a tanulságoknak. A borzalmas helyesírással megírt kommentekből ugyanis nyilvánvaló, hogy a választópolgárok egy jó részének halvány lövése sincs arról, hogyan működik a kereskedelmi televíziózás.

Sokak szerint mivel ők fizetnek a csatornáért, ezért ők jogosultak arra, hogy beleszóljanak a műsorstruktúrába. Megint mások azt sérelmezik, hogy az RTL Klub reklámokkal szakítja meg a sorozatot. Tehát hogy világos legyen: az RTL Klubért konkrétan nem fizet senki, ahogy a TV2-ért sem. Egészen konkrétan egy törvénymódosítással épp mostanában tiltotta meg a kormány, hogy a jövőben pénzt kérjenek a kábelszolgáltatóktól ezek a csatornák. Tehát a reklámból kell megélniük, ezért (is) van több reklám a Szulejmán közepén. Kössz, Orbán!!

A felzúdult tömeg – lassan hatezer lájkoló   persze ilyen finomságokkal nem foglalkozik. A szintén ezeket a csatornákat sújtó reklámadóról, vagy ezen keresztül a magyar média helyzetéről, vagy sok száz másik, társadalmat, országot érintő kérdésről nem tud, vagy nem érdekli. Sőt! A posztok tanulsága szerint az istenadtának kifejezetten tetszik a Szulejmán-féle hatalomgyakorlás, melynek manapság is sok példáját láthatjuk:

Képkivágás.JPG

Jól sejtem Nagyuram, hogy Kolosi vétségeiről lesz szó?” – ez a kérdés akár 2014-ben is elhangozhatott valahol a magyar parlament folyosóin. Nincs mese, tévedett Ady, vagy változtak az idők: nekünk nem Mohács kell. Nekünk Szulejmán kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr656740695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.09.30. 15:36:50

Nekünk Mohács kell, hogy egy Szulejmán erőltesse ránk 150 évig a demokráciát?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/03/mohacs.html

Bell & Sebastian 2014.09.30. 16:41:00

@Doomhammer: Pontosan azt a részt néztem meg direkt, de nem lettem tőle okosabb.

(Egy időben álkínai étterembe jártunk, ahol kénytelenek voltunk bámulni a tulaj kedvenc mosópor sorozatát. DVD -ről nézték (küldte a rokonság) a Csingek és Mingek heroikus küzdelmét a hatalomért, bealvás ellen nagy ritkán belevágtak némi harcolást.)

Jó dolog a történelemírás, főleg utólag. Minden úgy volt, ahogyan Móriczka elképzeli.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 17:02:27

Sajnos a török filmek gyengesége a történelemhamisításra való erős hajlam.

Csak meg kell nézni az 1453 című szuperprodukciót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.09.30. 17:52:33

@Bell & Sebastian:
Miért nem képes senki se összehozni egy "Mátyás király szerelmei" című szappanoperát? Adva van a röneszánsz, egy király, középkori enteriőr, időnként egy kis kardozás, időnként egy mesalliance ...

Lazán támaszkodhatna a lőcsei fehér asszony történetére, de csak lazán.

A Ming-Csing átmenet egyike volt az emberi történelem legvéresebb polgárháborúinak és szokás a fő oknak tartani abban, hogy Kína elvesztette a technológiai és kulturális fölényét Európával szemben.
en.wikipedia.org/wiki/Manchu_conquest_of_China

Steve the Great 2014.09.30. 17:54:24

Anno futott egy Dél-koreai történelmi (vagy "történelmi") szappanopera is a tv-ben, ha nem is ekkora népszerűséggel. Jellemző a plebsre, hogy előbb lesz tüntetés egy sorozatért, mint hogy az aktuális hatalom épp kilopja a szemét.
Egyébként lehetne sorozat Szapolyairól, Mátyás királyról stb. csak éppen fel kéne vállalni a szappanoperásítást vagy legalábbis a Borgiák-féle erős dramatizálást. Csak tartok tőle, hogy itthon megmaradnánk a Honfoglalásban látott távolbarévedős, patetikus megoldásnál. Miközben persze a széljobb nemzetárulást kiáltana...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.09.30. 17:54:29

@maxval a bircaman:
"Sajnos a török filmek gyengesége a történelemhamisításra való erős hajlam. "

Könnyen lehet, hogy a török történelemfelfogást fogják 30 év múlva tanítani mindenhol a világon, mert Törökországban nagyon jól megfigyelhető, micsoda előnnyel jár a fejlődés szempontjából egy illiberális demokrácia.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.30. 18:44:28

"A felzúdult tömeg – lassan hatezer lájkoló – " fele sincs annak, amennyi szavazatot idén tavasszal Schmuck Andor pártja vagy az "Együtt 2014" nevű kamupárt kapott. Innen lehet újragondolni a posztot. ;)

Kandeláber 2014.09.30. 18:45:49

Valóban országos probléma, hogy a Retek Klubon milyen sorozatok futnak...
Ha a plebsnek ez kell (meg Győzike és hasonló szemetek), adják meg nekik.
Sőt, újítsák föl a Maónikasót, nézzék csak a funkcionális analfabéta tömegek.

babrada 2014.09.30. 19:40:44

És az már csak hab a tortán, amikor a felháborodott tévénéző közli velem, hogy le akarja monda a tv előfizetését nálunk, mert elvettük (értsd. a szolgáltató) a Szulejmánt. És az istennek nem érti, hogy ha átmegy a T-hez, ott se lesz hat hétig...

Bell & Sebastian 2014.09.30. 20:03:07

@Doomhammer: Mit csinált Felséged háromtól ötig?

Volt már ilyesmi, ha beleoltanának egy kis ezt-azt, Só Mihállyal elmenne.
___

De én nem beszélek se mingül, se csingül, a kalapok színe sem adott támpontot, ezért aztán képzelheti, mennyit sikerült megérteni a szerelmi szálon kívül, amiben rendhagyó módon fiút és lányt szerepeltettek, sehol egy bollywoodi dalbetét, villogó tekintetekkel és összeérő szemöldökkel.

Nem is csoda, hogy drága a korabeli porcelán, amennyit jöttek-mentek azok a jóemberek, aligha győzhették rendes költözködéssel, csak úgy fölhánytak mindent egyben a taligára.

Bell & Sebastian 2014.09.30. 20:10:35

@babrada: Vegye föl a zavart avaroknak és adja egy nap késéssel. Utána szedhet pénzt Török Bálint kiszabadítására.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.30. 20:26:32

A Zemberek szeretik a mesét, a kosztümös filmeket, bónusz, ha úgy gondoljuk, miközben nézzük, rólunk mesél egy történet. Nincs ezzel semmi baj. A baj azzal van, hogy mi nem csinálunk ilyeneket. Pedig történelmi alapanyag volna bőven. A világon mindenütt népszerű ez a műfaj az USÁ-tól Oroszországon át a Távol-Keletig. Még az sem igaz, hogy nagyon drága műfaj: nemrég újranéztem a Szirmok, virágok, koszorúkat: nincs benne jóformán más, csak atmoszféra, de az zseniális:-)

Bell & Sebastian 2014.09.30. 20:44:37

@bbjnick: Ennyiben hasonlít a kerti budira, ám ezzel vége is, utóbbi atmoszférája orrhosszal very.

Silcon 2014.09.30. 21:08:26

Keressék meg, valahol ott van Szigetvár környékén, ha már annyira hiányzik nekik. A törökök ajándékba adják az egész sorozatot, ha megtalálják.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.30. 21:21:18

@pinter.bence
"Néhány szabályt azért lefektetnék, ha mégis sor kerülne rá:

1. A Habsburgok nem gonoszak."

Lehet, hogy van, akiknek nem, csak éppen ellenségeik a magyaroknak.
Azaz nekem gonoszak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.30. 21:22:27

@Bell & Sebastian:

Helyes. Akkor ezt hagyja rám ---

www.youtube.com/watch?v=WdSTkqXe8eQ

--- maga meg szagolgassa a csinglingeket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.30. 21:31:34

@ALFI:

Nem jól látod, @Alfi! A Habsburgok nekünk nem ellenségeink; volt velük egy nem túl harmonikus házasságunk, de attól még az egy házasság volt.:-)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.30. 22:03:48

@bbjnick: Legeslegjóindulatúbb megközelítés szerint is csak kényszerházasság.
Lehet, hogy a szovjetekkel, meg a mai amcsi-globlibekkel kötött házasság még rosszabb, de ez nem szépíti meg a múltat.
Btw. a viszonylag sikeresnek mondható OMM-ben is Bécsben kb. úgy utálták a magyarokat, mint a zsidókat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.30. 22:09:49

bocs.
ezek vmi cigányok lesznek, ibrahim pasa

Bell & Sebastian 2014.09.30. 23:09:09

@bbjnick: Brother of the Lord, ez mióta lett szappanyopera? Mivelhogy ez mozifilmnek sem volt utolsó, sőt!

Bell & Sebastian 2014.09.30. 23:20:19

A magyarokat Bécsben utálják, az meg nem Ausztria, az osztrákok meg a bécsieket nem szívlelik, nagyjából annyira, mint itt a pesti flaszterköcsögöt. De csak közvetlenül a lengyelek és törökök után. Mondjuk a rejtélynek van megoldása, 1848 óta ugyanaz, a késsel villával bánni nem tudó népség szórja ott a pénzét, ebben semmi nem változott.
Ungarische Zigeuner, oszt tudd a helyed.

Robinzon Kurzor 2014.10.01. 00:09:44

Rezsicsökkentés népe.
2006-ban még Gyurcsányt éltették az Andrássyn (Óóóó igen-igen!), aztán fejenként 300 forintos vizitdíjon készletre vette őket a Fidesz.
Így megy ez.

Jega 2014.10.01. 00:15:37

Egyszerűen szeretem a Szulejmánt. A celebműsorokat nem. Én még nem láttam olyan celeb műsort, amelyik értéket hordozott volna. A Szulejmán szórakoztató. A celeb ökörség unalmas. Ennyi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.01. 00:55:18

@Bell & Sebastian:

A Szirmok, virágok, koszorúkat arra próbáltam példaként fölhozni, hogy egy jó történelmi filmhez nem föltétlenül szükséges sokmilliárdos díszlet, statisztéria, mifene. Magyarán: viszonylag olcsón is lehet nagyon ütős történelmi filmeket (vagy akár tévésorozatokat, akármit) létrehozni.

2014.10.01. 05:54:13

@Jega: ott a pont, viszont mivel többen gondolják fordítva és az RTL a nézettségből él...

midnight coder 2014.10.01. 06:58:11

Én ugyan nem annyira rajongok Szulajmánért sem, de az összes rohadt celebet kilőném az űrbe egy Anettka vezette űrhajón, azokkal a gazemberekkel együtt akik ezeket az egyszer használható trashsztárocskákat a képernyőkre varázsolják.

Az RTK klub saját gyártású műsorai pedig egyként hulladékok, nem mintha a TV2-vel ez másképp lenne. Különösen igaz ez a "reality" showkra, a "tehetség" kutatókra, és a vetélkedőkre. Az egyetlen kivétel talán Vágónak a Legyen ön is milliomosa volt.

torró 2014.10.01. 07:30:00

" Még jó hogy bele nem léptünk", :Markos-Nádas- Bonc Gézát idézzem, Én szerencsére az ilyen sorozatokba bele sem szagolok.Szerencsére az asszony sem. De a környezetemben, tudok egy pár ilyen sorozat függőről.Kicsit rácáfolok most magamra, mert az egyik ilyen ömlengés után, mármint valamelyik sorozatról, belenéztem 5 percre. Rosszul voltam, mondom ilyen baromságokat hogy tud valaki nézni? Oké, nem vagyunk egyformák.Szerencsére. Igénytelenség! Na szóval, ezért van ilyen politikus gárdánk is!

Conchobar 2014.10.01. 07:43:17

Bizonyára az itt kommentelők, akik hatalmas iszonyt mutatnak be a Szulejmánnal és a realitikkel kapcsolatban, azok mindannyian esténként (és tán napközben is) operába, art-moziba és színházba járnak, meg Dosztojevszkijt olvasgatnak otthon. Mert ők ezeket élvezik. Ám ha ez nincs így, akkor egyszerűen csak betanulták a leckét, amit aztán itt a kommentjeikben kívülről fújnak

Conchobar 2014.10.01. 07:50:26

"Ezek hiányában ma a magyar nem a halott nemzeti hőseiért sír, hanem Szulejmán szultánért, aki legyőzte a magyar hadakat Mohácsnál és elfoglalta Budát" - Csakhogy ez így baromság. Nem Szulejmán szultánért sírnak, hanem a sorozatért (amely igazából nem is Szulejmás tetteiről szól, hanem a Szulejmán körüli asszonyok egymás közti viaskodásáról)

oszt jónapot 2014.10.01. 07:53:36

Most már legalább tudom kik dobták össze a kétharmadot.

Conchobar 2014.10.01. 07:57:29

" a magyar média helyzetéről, vagy sok száz másik, társadalmat, országot érintő kérdésről nem tud, vagy nem érdekli." - Más szavakkal: az ország lakosságának jó részét szerencsére nem lehet belevonni a különféle politikai csoportosulások egymás közti civakodásába, a hatalomért ('fékek és egyensúlyok' jelszavával) vívott birkózásába

soarvány 2014.10.01. 08:19:06

Nem a nép sír, hanem valami fizetett hülyék. Az libsi RTL már eddig is odadörgölt az Orbán-kormánynak "nesze nektek itt a Mohács" mire Orbánék odabasztak a reklámadóval, mire az RTL kezdi felismerni, hogy ebben a játszmában az ő az akit megkúrnak, és visszavett a stílusából. A Szulejmán ál-támogatóinak a valódi méretét jól mutatja hogy műsor támogatására szervezett IRL tüntetést lemondták, valódi érdeklődés hiányában.

Ajtony 2014.10.01. 08:19:09

Mif@szra kérnének díjat a kábelszolgáltatóktól, amikor bekerültek a digitális sugárzás ingyenes csoportjába. Szerintem volna néhány adó, amelyik elcserélné a helyüket a "mindig" csomagban és örömmel mondana le az előfizetési díjról. Kétharmad meg azért lett, mert a Szulejmánon elhülyült állampolgár úgy döntött, otthon marad - nem mellékesen Magyarország már felpróbálta a ballib kétharmadot is, de annál sz@r@bb még nem volt. Budapestnek meg áll a zászló - kapjátok a nyakatokba Bokrosos Lajost! Hajrá! :-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.10.01. 08:24:05

@Conchobar: Hagy válaszoljak neked, két éve lemondtam a tv előfizetésemet, pont ezek a szar műsorok miatt.Volt amikor hiányzott, főleg a félhetes hiradónak csúfolt szenny. De elég gyorsan megszünt a hiányérzet, hiszen van internet, ha marhaságokat, vagy hireket akarok elolvasni. Nem járok operába, se szinházban, valamiért nem jön be nekem. Kulturbarbár vagyok. És Dosztojevszkijt sem olvasok. Csak tudod, nem csak Dosztojevszkij van a világon. Rajta kívül még sokezer író létezik, ésa többszázezer olvasni való könyv. Amik azért kenterbe vágják az ilyen idióta sorozatokat.
Szóval tv helyett olvasok, beszélgetek a családommal, kirándulok, új hobbykat szereztem. Remekül meg vagyok.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.10.01. 08:27:57

@Conchobar: ja és kimaradt az, hoyg a jó filmeket szeretem, elmegyek moziba esetleg letöltöm és megnézem. reklámok nélkül.

2014.10.01. 08:32:56

Nem kell ebbe tul sokat belegondolni. A sorozatok ( Szulejman, Dr. Csont, A mentalista) egy masik vilagban jatszodnak, tortenetet meselnek el, nem kinos, sokak szamara szorakoztato, mindegy hogy van e tortenelmi alapja, a karakterek szerethetoek, van benne karakterfejlodes.
A celeb trash realityk nem szorakoztatoak, nem szolnak semmirol, nincs tortenet, se eleje, se vege, kinosak, bosszantoak, az ember ugy erzi atverik, az egesz megrendezett hulyeseg, max visszafejlodik tole az egyszeri nezo.

Conchobar 2014.10.01. 08:33:42

@batgirl: "Hagy válaszoljak neked" - Mivel előzőleg nem írtál, nem gondolhattad azt, hogy a te inged és magadra kell venned (a kommentemben írottakat). Ha ezt akartad elérni a kommenteddel, akkor: megdicsérlek, f@sza leányzó vagy!

Netuddki. 2014.10.01. 08:36:07

2014-1999+8 = 23
Csak nem a fidelitasból teccik írogatni?

Valamikor a törökvész idején:
- Hol lesz a döntő csata?
- Mohácsnál.
- Mohácsnál? Megint? B+, akkor inkább el se megyek...

Muad\\\'Dib 2014.10.01. 08:36:41

@Conchobar:
ROTFLMAO!
A szappanoperák és Dosztojevszkij között egy igen széles szakadék tátong, amibe meglehetősen sok minden belefér. Tehát, aki nem teljesen egybites agyilag az képes igen sok dolgot találni a szulejszaron kívül is, amikor éppen nem Dosztojevszkijt olvas.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.10.01. 08:37:18

@Conchobar: bocsi, szőke vagyok, és nem értem, hoyg mi a problémád

Netuddki. 2014.10.01. 08:39:38

Ja, 24 évesen a szíjjártópetike már országgyűlési képviselő volt. Szóval hajrá!

Netuddki. 2014.10.01. 08:42:31

@batgirl: "lemondtam a tv előfizetésemet"

TV előfizetés? Az meg mi? Fizetsz azért amit ingyen is foghatnál egy antennával?
Azért a feltételes mód mert ami szar ömlik a kereskedelmi és főleg a fideszes "köz" tévéből, az még ingyen is nézhetetlen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.01. 08:43:25

@Conchobar:

Viszonylag nagy összegbe mernék fogadni, hogy te életedben még egy bötűt nem olvastál Dosztojevszkijtől!:-)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.01. 08:54:19

@Doomhammer:

Ettől még nem kellene alapvető tényeket megmásítani.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.01. 08:56:10

@bbjnick:

Az orosz verzió jó, mert a szappanopera elemek mellett komoly tudás is van bennük.

Éppen mostanában néztem végig a Sztálin fiáról szóló új orosz szappanoperát. Hát, nagyon más, mint a török dolgok.

tobias2 2014.10.01. 08:56:40

„ne hagyjuk magunkat Szulejman funok!!”

Kik azok a funok? Csak nem a hunok ősei? Esetleg poénos humoristák? Esetleg ige? -- én funok, te funsz, ő fun?

tobias2 2014.10.01. 09:04:16

@Muad\\\'Dib: "amikor éppen nem Dosztojevszkijt olvas" Tudom még javasolni Fani Popova Mutafova, Dimitar Talev és Petre Andreevski műveit is. Kár, hogy magyarul semmi sem jelent meg tőlük -- nagy írók!

Conchobar 2014.10.01. 09:34:08

@batgirl: "bocsi, szőke vagyok, és nem értem, hoyg mi a problémád" - Hát pont ugyanezt mondtam el az előző kommentemben, csak más szavakkal

Conchobar 2014.10.01. 09:37:42

@bbjnick: "Viszonylag nagy összegbe mernék fogadni, hogy te életedben még egy bötűt nem olvastál Dosztojevszkijtől!:-) " - Mert az mennyiben módosítaná az előző kommentjeimet, hogyha kiderülne az igazság Dosztoszevszkij műveit érintő olvasottságom?

Conchobar 2014.10.01. 09:39:22

@Conchobar: jav: Mert az mennyiben módosítaná az előző kommentjeimet, hogyha kiderülne az igazság Dosztoszevszkij műveit érintő olvasottságom?

arsenal71 2014.10.01. 09:41:16

Nem fogom az RTL Klubot (sem) . Nem láttam egy Szulejmánt sem. De nem kellene beletörődni, hogy mindenkinek más az ízlése? Nekik tetszik. Akkor mi van? Különb ember akinek nem tetszik? Ők nem történelmet tanulnak, hanem egy számukra szórakoztató filmet néznek. És igen, szeretnék látni végig. Na és? Semmivel sem rosszabb, mint könnyűzenét hallgatni. Az sem művészet, mégis egy világ rajong érte. Pedig van Bach zene is.

Conchobar 2014.10.01. 09:43:32

@Muad\\\'Dib: "Tehát, aki nem teljesen egybites agyilag az képes igen sok dolgot találni a szulejszaron kívül is, amikor éppen nem Dosztojevszkijt olvas." - És úgy vajon nem igaz, hogy 'aki nem teljesen egybites agyilag az képes igen sok dolgot találni még a szulejszarban is, még akkor is, ha soha nem olvasott Dosztojevszkijt'

Muad\\\'Dib 2014.10.01. 09:44:13

@arsenal71:
Nem különb. Legfeljebb műveltebb és igényesebb...

arsenal71 2014.10.01. 09:55:42

@Muad\\\'Dib: Ugyan. Végigolvastam a világirodalom klasszikusait. Dosztojevszkijt többször is. Rengeteget voltam operában, hangversenyen és színházban. Szerencsére van több hobby-m is. Mégis jót tudok szórakozni egy Csengetett Mylord-on, vagy Kisvárosi gyilkosságokon. Sőt, még a Zorro-t is szeretem. Ezzel nem veszítek a műveltségemből. Ha valaki művelt és intelligens, az nem tör pálcát más felett. A műveltség nem azt jelenti, hogy a nap 24 órájában művelődők.

Conchobar 2014.10.01. 09:59:29

@Muad\\\'Dib: "Nem, nem igaz... " - Mert miért nem?

arsenal71 2014.10.01. 10:02:28

@Conchobar: Azért az nem mindegy, hogy hol van a felső határ. Dosztojevszkijnél, vagy Szulejmánnál.
Engem nem zavar, ha valaki Szulejmánt néz, de az jó lenne, ha Dosztojevszkijt is olvasna. Mégis csak a világ legjobb írója volt. Szerintem.

Conchobar 2014.10.01. 10:04:54

@arsenal71: "Ha valaki művelt és intelligens, az nem tör pálcát más felett." - Nem tör pálcát, mert az intelligens ember mások indítékait, motivációt próbálja megérteni, és nem elégszik meg avval a magyarázattal, hogy 'mások hülyék, oszt attul van úgy'

aszterixagall 2014.10.01. 10:04:56

Szulejmán miatt egy percig se aggódjunk. Ha az RTL-nek nem kell, hát várja őt a rakenroll csillogó világa:

www.rocketsports-ent.com/wp-content/uploads/2013/05/01-Neil-Fallon-St-Peteclutch015.jpg

Conchobar 2014.10.01. 10:10:23

@arsenal71: "Engem nem zavar, ha valaki Szulejmánt néz, de az jó lenne, ha Dosztojevszkijt is olvasna" - Nem. Az embernek sokféle tápanyagra van szüksége, az már mellékes, hogy melyikfajta ételből veszi ezeket magához (csak vegye magához valamiből). Ha valakinek nem fekszik Dosztojevszkij, olvashatatlannak tartja, az ne olvassa

Muad\\\'Dib 2014.10.01. 10:15:43

@arsenal71:
Azért egy You Rang, M'Lord színvonalú sorozatot ne hasonlíthassunk már egy szulejszarral, mert nagyon nem egy kategória...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.10.01. 10:20:39

@Conchobar: szerintem te is szőke vagy. nagyon.

arsenal71 2014.10.01. 10:23:31

@Muad\\\'Dib: Jó. Rossz példa volt.
Akkor egy focimeccs? A lényeg, attól még nem rossz ember, mert tetszik neki a Szulejmán. Ha tanult történelmet, nem hiszi el. Bár semmi biztosíték, hogy a magyar történelemírás az igaz.

Muad\\\'Dib 2014.10.01. 10:28:37

@arsenal71:
Nem arról van szó, rossz vagy jó ember e valaki. Hanem az igényességről, és egy bizonyos színvonal alá nem süllyedésről. Ez az ami sokakból láthatóan hiányzik. Ettől mint ember, kétség kívül lehet jó meg rossz is.

arsenal71 2014.10.01. 10:30:04

@Conchobar: Ezzel azért nem értek egyet. Olvashatatlan Dosztojevszkij könyv nincs. Ha nem megy valami, gyakorolni kell. Autót vezetni is tanulni kell. A komoly irodalom és zene sem esik az ember ölébe. Tenni kell érte, hogy tessen. Az agyat is edzeni kell. De megéri. A tartalmas dolgokért meg kell küzdeni. De pihenésnek talán jó egy Szulejmán is. De csak pihenésnek, nem főműsornak.

hacsaturján 2014.10.01. 10:41:59

tessék mondani, a szulejmán szemműtéttyére itt gyűjtik az adományokat?

arsenal71 2014.10.01. 10:43:44

@Muad\\\'Dib: Igazad van. De én csodálkozva nézem, hogy az emberek könnyűzenét hallgatnak, mikor van Bach Beethoven és Bartók. Imádom Klee művészetét, mások marhaságnak tartják. Andy Warholtól egyenesen feláll a szőr a hátamon. De ilyen a világ. Mindenkinek más tetszik. Csontvárit a világban mázolmánynak tartják. Most tartsak mindenkit butának, mert bóvli zenét hallgat? Kinek van joga eldönteni, kinek mi számít jó szórakozásnak? Bonyolult ez.
De itt az én gondom az, hogy van egy sorozat, ami nem erkölcstelen, nem okoz komoly kárt, és egyszerűen leveszik a műsorról, mert csak. Helyette mint hallom, nem Tolsztojt fognak adni, hanem valami szörnyűséget. Tehát a színvonal még lejjebb megy. Megszívattak egy réteget, amelyik hűséges nézőközönségük volt. Nekem ez nem tetszik.
Mint írtam, nekem nincs RTL-m, és nem láttam a Szulejmánt. Nem fog hiányozni. De ha másnak tetszik, hagy nézze.

Muad\\\'Dib 2014.10.01. 11:03:40

@arsenal71:
Nézze, de nekem meg lehet véleményem a dologról.
Másrészt pedig, mint említettem vannak különböző szintek, ami alapján azért lehet szelektálni. Könnyűzenében is van az a színvonal, aminél egyértelmű, hogy legalább zenei tehetsége van az előadónak, netán tényleg saját maga adja elő, szerzi a sdzámait. Persze ez sem Bach, de mégsem az a szint, ahol mások által fél nap alatt összedobott vacakra nyivákol rá valamit, amit utána a stúdióban agyonfoltoznak. Ugyanez igaz a filmekre és minden egyébre is. Te úgy írsz, mintha a komolyzene/szépirodalom szembeállna egy könnyűzene/ponyvairodalom maszlaggal, ahol minden író/szerző egyenrangú. De ez nem így van. Egy Clive Barker sem szépirodalmi műveket ír, de azért nem mosnám össze a romana havi számával.
Ahogy a szulejszart sem mosnám össze a "normálisan" megírt "normális" színészek által előadott ponyvával.

arsenal71 2014.10.01. 11:12:08

@Muad\\\'Dib: Igazat adtam. De nem tudom hol a határ, és ki húzhatja meg. A lényeg, joguk van nézni a sorozatot, és nem látok okot ara, hogy megrójam Őket a felháborodásukért. Ha meg tényleg szellemileg visszamaradottak nézik (amit nem hiszek azért), akkor is hiába ostorozzák őket. Akkor is tetszeni fog nekik.
De most már szerzek egy részt az interneten, belenézek. Kiváncsi lettem.

profilo 2014.10.01. 11:21:47

Szabad ország,szabad állampolgára olyan sorozatért tüntet,amilyenért akar...vagy szabad.
Ne akarjátok már mindenkinek megmondani,hogy mit,merre és mikor.

És különben is! Mekkora gáz egy "szulejmános" akármiről ilyen posztot rittyenteni.
És milyen ciki,hogy még én is kommentelek hozzá...vazze!

:)

Bell & Sebastian 2014.10.01. 13:26:20

@bbjnick: Így már értem. És gondolja, hogy ilyen színvonalon győznék, éveken át? A budi természetesen a se vége-se hossza, nyúlós takonyra vonatkozott, nem erre.

♔batyu♔ 2014.10.01. 14:17:11

Nahát, majd épp ezeket fogom sajnálni. Muszáj ide RTL? Ha nem bírják a gyűrődést, el lehet menni a gecibe. Igen, van az úgy, hogy egy vállalkozás nem bírja. Ráadásul a "többiért" nem küzd elkeseredetten a zsidó kézben lévő média.

ubu1 2014.10.01. 14:21:32

A törökök teljesen másképp emlékeznek vissza arra a 150 évre, mint amit itthon tanítanak. Én dolgoztam pár hónapot Isztambulban, beszélgettem az ottaniakkal erről.
Török sorozatról van szó, nem magyar szemmel kellene megítélni. Itt igenis Szulejmán a főhős, a magyarok pedig bizonyos mértékig (de nem úgy, ahogy itthon tanítják) "ellenségek". Ezt el kell fogadni. A sorozat elég jó, egy brazil szappanoperánál mindenképpen színvonalasabb.
A fő gond szerintem az, hogy mire cserélik a retekklub egyetlen nézhető sorozatát. Megint jön valami celebszar, amit minden nap le akarnak nyomni a torkunkon, ha tetszik, ha nem. Ha valaki ilyen moslékra vágyik, nézze az Éjjel-Nappal Budapestet. Elég későn vannak normálisabb műsorok már így is a miatt.

randomuser1 2014.10.01. 16:29:30

fsazombamá, sok ertéelnyomott, fészbukkolni tud, sztrímelni meg nem?
bezzeg mi már rég végignéztük az összes évadot :)

high up! 2014.10.01. 17:11:42

Átlaghülyemagyartól elveszik a manyupot és felélik - Átlaghülyemagyar nem tiltakozik.

Átlaghülyemagyarra beveetik a világ legmagasabb áfá-ját, a millió megszotítást - Átlaghülyemagyar nem tiltakozik.

Átlaghülyemagyartól elveszik a földet, trafikot, mindenét - Átlaghülyemagyar nem tiltakozik.

Átlaghülyemagyar dolgozótól elveszik a munkanélküli segélyt, a szabadságot, a túlóra kifizetést - Átlaghülyemagyar nem tiltakozik.

Mert ezek nem határozzák meg az életét. Viszont egy idióta Isaura II. sorozat igen.Ha azt megszüntetik, Átlaghülyemagyar megy és tiltakozik.

Ennyi Átlaghülyemagyart!

FOLYTASSUK!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.02. 00:57:11

mandiner.blog.hu/2014/02/06/simon_gabor_az_mszp_mosolygos_ongyilkos_merenyloje
mandiner.blog.hu/2014/02/17/egy_szamla_simon_gabor_a_kampanyarc

rogán antal táguló ingatlanára érdekes módon már nem futotta cikk, szijjártóról is tengermély kuss. hát ez van srácok.

de a hülyemagyarokról és a gonosz rtl-ről sikerült írni, és ez is valami.

Tehéntőgy 2014.10.02. 09:37:06

Görgeinél rosszabb populáris filmes alapanyagot azért nehéz elképzelni (hacsak nem akarja valaki drasztikusan átírni a valódi jellemét). Önmagában az, hogy valaki katonai zseni és nemzeti hős, és nagyon bátor, meg hogy igazságtalanul vádolták árulással, elég kevés alap a nézőnek az érzelmi azonosulásra, különösen, amennyiben az illető amúgy egy sótlan, száraz, kegyetlen, humortalan, cinikus, intrikáló és emberileg rosszindulatú figura, márpedig Görgei az volt. Illetve mindez még elmenne, ha Görgei személyiségében a katonai tehetségén kívül lett volna bármi érdekfeszítő, de nem volt (nem, citrusféléket vegyelemezni szappanoperában unalmas :-) ). Ott élt a csávó a romantika meg a forradalom közepén, mikor a leghülyébb kortársának is volt legalább egy párbajsztorija vagy valami szaftos nőügye, és alapvetően dögunalmas életet élt. Az riválisainak hiába nem volt igazuk, Kossuthtól Guyonon át Perczelig mind sokkal érdekesebb emberek voltak, még a kretén Dembinski is izgibb életpályát futott be. Szulejmánban mint jellemben legalább tényleg van kakaó dögivel.

Robinzon Kurzor 2014.10.02. 09:41:23

A sajtos pogi árával mi a helyzet?

Tehéntőgy 2014.10.02. 11:44:37

@mavo: Egyébként a hülyeertéelezés azért is szánalmas, mert a királyi tévé, beleértve a szörnyen értékközvetítő Dunát is (na persze, Kívánságkosár, mi?) az utóbbi időben (oké, bevallom, még az elmúltnyolcév szörnyű korában kezdődött ez, akkoriban elevenen vágták ki a sztálinisták a csecsemőt a nők hasából) hülyére vásárolta magát dél-koreai középkori történelmi szappanoperákkal és orrba-szájba nyomták őket "A palota ékköve" nagy sikere után. "A Shila királyság ékköve" stb. Azok is pont ilyen kalandos-udvari intrikás-szerelmi vonalas, kis művelődéstörténettel fűszerezett élvezetes marhaságok voltak, mint a Szulejmán. Tökéletesen ártalmatlan cuccok, és ezerszer színvonalasabb, mint mikor népművelés címszó alatt Bayer Zsoca delirálós faszságait vetítik az Egymillió hosszúlépés a kéktúra menti becsületsüllyesztőkben címmel.

Tehéntőgy 2014.10.02. 12:01:07

@Steve the Great: Egyébként a Szulejmánnak is volt "hazaárulós" botránya a török hardcore jobboldallal, Erdogan papa személyesen hisztizett, amiért a nagy szultán (aki ugye ráadásul kalifa is) alkoholt fogyasztott premier plánban :-)

Tehéntőgy 2014.10.02. 12:19:12

@arsenal71: Most komolyan lelki konfliktust kéne éreznem, mert nekem az is tetszik, mikor Ivan Karamazov beszélget az ördöggel, meg ha épp pihentetni akarom az agyamat, az is pompásan szórakoztat, hogy Ibrahim nagyvezír hogy kavarja a szart?
@Muad\\\'Dib: Persze, a M'Lord egy ékkő, de az alkotóinak a másik (és az angoloknál is sokkal népszerűbb) sorozata, a Halló, halló pl. sokkal vaskosabb humorral, papírmasé-szerűbb karakterekkel operál, és még azt sem mondanám, hogy a színészi játék különösebben jobb benne, mint a Szulejmánban. Most akkor érezzem szarul magam, mert röhögök rajta, de néha tele szájjal?

arsenal71 2014.10.02. 13:32:45

@Tehéntőgy: Éppen én védtem meg a Szulejmán nézőit. Csak reméltem, hogy nem az az igényük csúcspontja.
Biztos nekem szól?

Bell & Sebastian 2014.10.02. 16:36:51

@Tehéntőgy: Huha, neki tetszett ugribugri a Dunának az agymosoda védelmében? Fene azt a kényes, biberachális ízlését!

Mindenki azt néz, amit akar, van elég tube hozzá. Ízlésről nem vitatkozunk, politikairól meg pláne.
süti beállítások módosítása