Egy tulajdonképpen nem okos ellenzék bukása
2014. szeptember 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Egy tulajdonképpen nem okos ellenzék bukása

falus_viz.jpg

A baloldali ellenzék számára katasztrofális döntés volt egy politikusnak teljesen alkalmatlan, régi ballib nomenklatúrából itt ragadt nagypapit indítani budapesti főpolgármester-jelöltnek. Az évek óta saját romjain botladozó, közös stratégiát és taktikát megalkotni képtelen baloldali ellenzéknek a tavaszi − ismételt, sőt, kettős − vereség után egy esélye maradt, hogy megkapaszkodjon valahogy a következő évekre: ha visszanyeri Budapestet. Ugyan a nagy budapesti sakkjátszma csak a választás napján fog eldőlni, de úgy tűnik, a vezért, Falus Ferencet elvesztették − és ezt nem az ellenfél zsenialitásának, hanem saját hibás lépéssorozatuknak köszönhetik.

Budapest egy alapvetően balos-liberális város, ahol a Demszky-éra minden botránya ellenére húsz kerek évébe került a jobboldalnak, hogy nyerni tudjon. A mindenkori magyar jobboldaltól viszketegséget kapó urbánus liberális közeg, de még inkább a külvárosi lakótelepek balos érzelmű lakossága együtt bármikor kitehetnek akkora tömeget, amivel legalábbis megnehezíthetnék a jobboldal budapesti győzelmét.

A mostani közvélemény-kutatások szerint is többen szavaznának a négy baloldali pártra, mint a Fideszre Budapesten, és még az LMP-t leszámítva is közel kiegyenlített a mezőny a fővárosi bal- és jobboldal között. Ez komoly figyelmeztetés lehet a jobboldalnak kerületi szinten, ahol sok helyen nyílt, kiegyenlített küzdelem várható a polgármesteri tisztségért és a képviselő-testületi többségért − és, mint tudjuk, az új rendszerben a kerületi polgármesterek alkotják majd a fővárosi közgyűlés nagy többségét. De a főpolgármesteri szék elúszni látszik: egyszerűen fel nem fogható, hogyan lehetett a vödrös videóval nyitó, majd a pénteken Facebookra kirakott (később eltüntetett) kínos ego-verssel búcsúzó Falust kiválasztani és megfuttatni a kampányban.

És akkor jön helyette Bokros Lajos, minden szürke kardigános szociálliberális technokrata hérosza, aki saját pártjával a tavaszi parlamenti választásnak neki sem mert futni, az európai parlamentinek viszont igen, de nem tudott húszezer érvényes aláírást összegyűjteni. Hát, így fusson neki egy last minute főpolgármester-jelölt egy milliós nagyváros meggyőzésének.

A ritka nagyot bukó Falus Ferenc egyébként az Együtt-PM jelöltje volt. Azé a párté, melynek vezetője, arca, választóinak reménysugara, Bajnai Gordon a maga politikai kudarcsorozata után (melyről szintén nagyrészt saját döntései tehetnek) mára kivonta magát a közéletből, sőt, magából az országból is − és mint kiderült, az elmúlt évekbeli, nagyívűnek szánt politikai karrierje során is fél lábbal egy külföldi cég fb-jében ült, biztos, ami biztos.

Azért most már feltehetnék maguknak a kérdést az Együtt-PM szavazói, hogy ez a csapat egyáltalán minek van.

*

Frissítés: mindezek után az Együtt-PM egyik fele, a PM kiadott egy közleményt, hogy ők ugyan nem támogatják Bokros Lajost. Kell még valamit mondanunk, Ildikó?

Frissítés 2: a most Bokrost elvből nem támogató PM-ből Karácsony Gergely pár hete maga írta a Facebookon, hogy aláírt Bokros Lajosnak, közölve: „adtam egy esélyt Lajosnak is :)”. Én már semmit sem értek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr96740897

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy tulajdonképpen nem okos ellenzék bukása 2014.09.29. 11:39:01

Fel nem fogható, hogyan lehetett a vödrös videóval nyitó, majd egy kínos ego-verssel búcsúzó Falust kiválasztani és megfuttatni a kampányban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.29. 11:48:36

Csak csendben jegyzem meg: a nagy baloldali pofáraesés után jó lesz vigyázni, mert mégakkorább jobboldali pofáraesés várható.

szabadter.wordpress.com/2014/08/26/johet-meg-pofaraeses/

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.29. 12:11:10

@kesztió:
várható? miből gondolja, buzikám? nyomorúságos kis cikke is csak betegecske vágyat fogalmaz meg.

___________________________ (törölt) 2014.09.29. 12:52:35

Annyira száni, hogy inkább nem is kellene írni róla, szerintem. Nyilván az ilyesmi előválasztásként működik, előszűrésként, minden ideológia vagy politikai projekt első mércéje az, hogy tud-e vonzani pár tucat vállalható jelöltet, akik látnak benne fantáziát és hajlandóak hozzá a nevüket adni, a szavazás már csak egy későbbi kör. Ha egy adott zenei műfajra zenekart, projektet akarnék alapítani, és csak teljesen ciki zenészek jelentkeznének a hirdetésemre, akkor megállapítanám, hogy ez a műfaj ma nem megy, nincs értelme erőltetni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.29. 12:53:40

A lakótelepek már nem mindenhol szocik, elkezdett ott játszani a Jobbik is. Persze nem Gazdagréten vagy Őrmezőn, de pl. a Havannán, Újpalotán és Csepelen is. Lásd a szavazatterkep.hu oldalon.

Persze a Jobbik nem fog nyerni, de beleszól a versenybe azzal, hogy kitől viszi el inkább a szavazatokat. Szerintem nem a Fidesztől.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.29. 13:18:54

@kesztió:

Persze, biztos lesz. De kérdés ki fog akkor nyerni. Ha nem a ballibek, akkor semmi gond.

A Fidesz nem jó párt, száz hibája van, de jelenleg egyszerűen nincs alternatívája.

panelburzsuj 2014.09.29. 13:21:18

Na, így legalább semmi se fogja veszélyeztetni Tarlós tökeit 23 kerületi komisszárius markolászásán kívül.

(Meg tudná mondani valaki, hogy egy jól fizető álláson és némi - erősen szűkített - pénzátcsurgató képességen túl még mire jó a mostani formájára gyúrt főpolgármesteri poszt? ... )

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.09.29. 13:29:29

Egy lehetséges tipp, hogy miért Falus: valószínűleg az ellenzéki pártok vezetői azzal kalkuláltak, hogy nagy bukás lesz ebből is, így kerestek egy balekot, aki elviheti a balhét. Falus tökéletes választás az ilyen hasznos idióta szerepre.

toportyánzsóti 2014.09.29. 13:31:48

Turulka vissza kéne venni az arcból,ha szerepelsz valahol csak hebegel-habogol,másokat szóhoz sem engedel jutni,belepofázol a mondanivalójába.Tanulj meg beszélni és viselkedni mielőtt másokat smúzolsz.Tedd fel magadnak a kérdést egyáltalán minek vagy.El kéne menni dolgozni legyen némi onkontroll.

toportyánzsóti 2014.09.29. 13:33:24

Bocs,nem turulka,ergé,de egykutya.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.09.29. 13:36:41

@poszt: Úgy biza. Ha szabad válaszolni a poszt végén feltett kérdésre: semminek. Le lehet írni ezt a csapatot is.

toportyánzsóti 2014.09.29. 13:37:08

@jm padilla: Homofób beteg vagy,sekrestyés bácsi avathatott be a melegszexbe keresztény nemzeti polgár módra.

Virág et. 2014.09.29. 13:47:51

@Kettes: Igen, ezt konkrétan pont úgy feladták, mint Sólyomnál anno a köztársasági elnökségért való harcot. Azt épp kormányról.

Inkompetens, impotens brigád. De nem lesz ez mindig így, ahogy nem is volt mindig így.

toportyánzsóti 2014.09.29. 13:48:03

Ellenzéknek amikor kormányon volt,ki kellett volna poltpetikét lőnie vissza Szíriuszra.Nem volt okos dolog futni hagyni a narancsoffshorkkokat,a csuti orálmuzsiknak is beletellt pár évbe mire észrevette ezek kilopják alóla az országot.

toportyánzsóti 2014.09.29. 14:22:53

@jm padilla: Hoztad a szinted vagy önkritikus voltál?

Robinzon Kurzor 2014.09.29. 14:27:41

Mivel Falus most már az MKKP jelöltje, én mindenképpen rá fogok szavazni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.29. 16:48:56

Jó, akkor hamarost föl lehet vetni majd a kérdést, hogy ha baloldal ennyire megbukott -ami üdvözlendő -akkor a fideszes tintanyalók miért védik még mindig a hűbéruraik becsületét, vagy annak látszatát. A "pénz" csak részben magyarázat.

@Shenpen: a baloldalról írni örökzöld mandarinos műfaj. A végletessé torzított hazai fideszmédia sajátossága. He ezeken múlik, 2042-ben is a baloldalról fog szólni minden.

Tehetségtelen emberkék pótcselekvése. Jövőkép nincs, remény sincs, csakafidesz van, meg néha egyet morgolódni a bajusz alatt mint Kishantosnál.

A mostani baloldalnak még 4 éve van a parlamentben, -akármit csinálnak.
Ennyi. A mandarin kibekkeli ezt a négy évet is, közben összeszednek annyit hogy egy darabig ne legyenek filléres gondjaik, oszt'kész.

Ha jól viselkednek, még akár egy italbolt is kinéz.

Meg aztán nem akarnak úgy járni mint a magyar nemzetes és hírtévés kollegáik, akiket úgy vágtak ki, mint macskát...

PS

Láttátok a Szíjjártó új házát? Állati jól néz ki. Nekem a fűtöttcsempés úszómedence jön be legjobban.

Ráfért már a puritán plebejuskormányzás szóvívőjére.

pocaklakó minimanó 2014.09.29. 18:41:25

Azért valahol tényleg nagyon szánalmas az, hogy beindul egy "alulról jövőnek" és "bázisdemokratikusnak" látszó kezdeményezés annak érdekében, hogy egy "függetlenebbnek és kevésbé elkötelezettnek" látszó baloldali jelölttel próbálják leverni Tarlóst; de amint élesbe fordul a helyzet, rögvest jól megmondják - afféle "norvégcivil" módra -, hogy Bokrost kell indítani, mert ő a garanciája annak, hogy nem épül tovább az elnyomóan rasszista, irredenta-sovén orbándiktatúra (szeretünk, toportyánzsóti, te idióta!), és kis hazánk újra rátér a liberális demokrácia útjára a vejmárizálódó illiberalizmusból.

A körútba szorult, újlipóciai "liberálisok" forognak örömükben a sírjukban ekkora ideológiai önállóság láttán - pedig még meg sem haltak.

bölcsbagoly 2014.09.29. 19:04:12

@Nemzetstratégia: az nem zavar, hogy eleve készen vette? S hány ezer hasonló vagy pazarabb ház van csak Budán? Nézd csak az index/origo ingatlanhirdetéseit!

Hajdú Peter 2014.09.29. 19:11:19

Szerintem a Falus Ferenc sztori, az mszp vegso amokfutasa volt. Itt most tenyleg vege az mszp-nek.
Lehet hogy ez a kor majd mas neven meg egyszer feltamad, de mint mszp tobbet nem indulnak semmilyen valasztason sem az biztos.

Balt 2014.09.29. 19:22:01

@kesztió: Lehet. De az nektek még rosszabb lesz, úh ne várjátok annyira!...

dukeekud 2014.09.29. 19:30:19

"De a főpolgármesteri szék elúszni látszik: egyszerűen fel nem fogható, hogyan lehetett a vödrös videóval nyitó,
Falust kiválasztani és megfuttatni a kampányban."

Egyszeru, az mszp- nek nem volt eselye, es a biztos bukashoz nem talaltak mast, mint egy bohocot.
Utolag persze egyertelmu, hogy jobban jartak volna, ha a vereseget beismerve, nem inditanak senkit. Mert fopolgamesteruk most nincs, plusz meg az egesz orszag rajtuk rohog.

Balt 2014.09.29. 19:37:30

@Virág et.: Nem lesz mindig így, persze, már most is Feri az egyedüli sziklaszilárd oszlopa a baller bandának. Márpedig azt ő maga mondta a cinknek a nagyinterjúban, hogy vele nincs esély az elkövetkező 3-4 ciklusban nyerni, tehát innentől róka fogta csuka. (Ahogy persze 2004 ill. 2002 óta, de akkor ugyanez sajnos kormányon.)

Balt 2014.09.29. 19:43:30

@Hajdú Peter: Pedig láthatólag fél szívvel vagy annyival sem támogatták. Most viszont úgy látszik Bokrost sem fogják, ahogy a PM sem. Már alig várom, hogy megint összejöjjenek a bitangok Bitó konspirációs lakásán. :)) Ferinek játszik mind, akaratán kívül.

Bambano 2014.09.29. 19:54:13

ez az mszp nem fog addig észheztérni, amíg atomjaira nem robbantják. utána meg már nem lesz mihez.

majd egyszer sokára lesz helyette egy másik balos párt, ami talán nem lesz ennyire eszement módon idióta.

sajnos én azt már nem érem meg...

dukeekud 2014.09.29. 20:00:07

En nem hiszem, hogy Falus Ferencet, nem a fidesz penzelte.
Szerintem titokban felkertek Galla Miklost, hogy ilyen Monty Python stilusban talaljon ki nekik egy kamu fopolgasmestert.
Az biztos, ha egyszer lesz masodik resze a Gyalog galopnak, abban Falus Ferenc foszerepet kap.

Balt 2014.09.29. 20:11:34

Nyihihi:

Mint mondta [Horváth Csaba], Bokros Lajos egy jobboldali konzervatív demokrata politikus, csak a demokrata jelzőnél van közös pont az MSZP és Bokros között, így "ugyanazzal a vehemenciával, lelkesedéssel nem tudjuk támogatni, mint Falus Ferencet".
Horváth azt is mondta, hogy a baloldalnak nincs főpolgármester-jelöltje ezen a választáson, ilyenre nem volt példa az elmúlt 24 évben, a választás után le kell vonnia a konzekvenciákat mindenkinek.

legeslegujabbkor 2014.09.29. 20:21:23

@dukeekud: Nem véletlenül tiltották le Orbánt a Facebookról elhíresztelve, hogy nem ért a billentyű nyomkodásához. Képzeld milyen hülyeségeket posztolna, Merkellel egy meghitt WC előtti kézfogásról, vagy a pápával hátbaveregetés közben, Barroso feje feletti szamárfül-mutogatással stb.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.09.29. 20:26:39

@Nemzetstratégia:

Ostoba MSZP csicska.
Értem hogy nem szeretsz olvasni szeretett MSZP-d balfaszságairól, és haragszol azokra akik leírják a balfaszkodásaikat, mert együgyű Gyurcsány seggnyalonc vagy.

De csak vedd elő a HVG-t, meg a Népszabid, és olvasd azokat, ha ez zavar, ott nem fogják szidni, nem fogják leszólni, a balfasz kis kedvenckéid abban bizonyos lehetsz.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.09.29. 20:28:58

@dukeekud:

Szerintem itt nem a Falust pénzelik, hanem a Szigetvárit, meg a Gyurcsányt.

Ekkora rombolást a baloldalon senki nem tudott volna véghez vinni röpke 2 év alatt, ekkora szakértelemmel végrehajtva, csak a legprofibbak.

cenzuratroll bosszanto 2014.09.29. 20:41:13

@toportyánzsóti:

orbánya alól kilopták az országot? Újat mondtál. A fentebb említett lakótelepek bármelyikének összes lakója és minden pereputtyuk eléldegélne élete végéig abból amit orbán 20 év alatt ellopott az országból.

cenzuratroll bosszanto 2014.09.29. 20:42:43

@bölcsbagoly:

Az nem zavar, hogy a pénzt amiből vette, azt lopta?
Tőled is.

cenzuratroll bosszanto 2014.09.29. 20:45:09

@Bambano:
Hű vagy a nevedhez. A szocik szarnak a hatalomra. Mindegyik baromi jól él így is, és a jó élet mellett megvan az az előnyük is, hogy orbánt lógatják fel pár év múlva a végletekig kizsigerelt orbáncsicska agymosottak, nem őket.

Anselmo 2014.09.29. 21:03:11

Bokros okozhat kellemetlen meglepetést. Jobb lett volna versenyben tartani Falust.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.29. 21:07:19

@Balt: Kik azok a „ti”? Román állampolgárként miben fog érinteni engem ez az egész kupleráj?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.29. 21:11:10

@mcal: Nem a tartalom volt a kínos. Hanem a forma. Amit első látásra bárki igénytelenségnek és ordító dilettantizmusnak könyvelhetne el. Amúgy sokadik látásra is.

bölcsbagoly 2014.09.29. 21:25:45

@cenzuratroll bosszanto: hülye vagy, de ha biztos vagy benne,. jelentsd fel!

szempontpuska 2014.09.29. 21:26:51

hát én már csak egy kávét kérek... :-)

Anselmo 2014.09.29. 21:28:20

@mcal: "Tudja bárki is, aki ezt fikázza, hogy az miről szól?"

minden amit egy politikus a választások alatt tesz, az a választásokról szól

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.29. 21:29:18

@mcal: Tulajdonképpen az is emberközeli, ha a várost meghagyjuk a maga természetes kopottságában és lepattantságában, sőt. Mert ugye „ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” (Kis Herceg)

De én valahogy olyan főpolgármestert szeretnék, ha beleszólásom lenne, aki a külcsínre is ad, nemcsak a belbecsre. És finoman szólva nem erre utal a videó.

Tetszünk már érteni?

dukeekud 2014.09.29. 21:42:52

@mcal: "Magyarázza el nekem valaki, hogy mi a baj a vödrös videóval? De tényleg... "

Komolyan kerded, vagy ez csak magaslabda, amit jol lelehet csapni ?

Meg a legjobb indulattal is annyira szerencsetlen bena az a video, hogy mar a nezo szegyenkezik, amiert ilyen szanalmas helyzetben lat valakit.
(pofan veri a gyereket a vodorrel, mikozben a lovak nyeritve rohognek a haterben :)))) )
Valamelyik ujsagiro, blogger hatarozta meg a legjobban az esemenyt.
Falus Ferenc filmje, zarojelbe teszi Jancso Miklos egesz eletmuvet. :)))))))))))))

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.09.29. 21:46:08

Azért Falus nem akkora balek, mint aminek most kinéz! Ha elfelezném valakivel azt a lóvét, amit az oltóanyag bizniszen keresett, egész nap csak vigyorognánk...
Most kértek tőle valamit. Így megy ez.

Balt 2014.09.29. 22:07:54

@kesztió: Ja, hogy a 23 millió románnak teccik lenni személyesen? Aszmás!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.29. 22:17:57

@Balt: pontosan egynek és pontosan nem románnak. A teccik, a lenni és a személyesen viszont stimmel.

Bambano 2014.09.29. 22:19:21

@mcal: vagyis a sok agyhalott celeb inkább megfürdött a jeges vízben, mintsem jótékonykodjon egy kicsit...

ezt az olvasatot nem látták a bulvárlapok a nyáron.

Bambano 2014.09.29. 22:22:04

@cenzuratroll bosszanto: "A szocik szarnak a hatalomra.": én ebben nem nagyon hiszek. Ha fletónak nem kellene a hatalom, nem égetné magát a közszerepléssel. "Mindegyik baromi jól él így is": persze, csak a jelen történéseit alaposabban megfigyelve, ezen mondatban alkalmazott jelenidőből nem lesz jövőidő. A jelenlegi kormánypárt elsődlegesen kiemelten fontos feladatának tekinti a szoci gazdasági birodalmak felszámolását. kicsiben és nagyban is. meg is teszik.

úgyhogy hihetik azt a pirosok, hogy jól élnek, de azt nem, hogy 5 év múlva is jól fognak élni.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.09.29. 22:38:46

@maxval a bircaman: birca, birca, mi ez a lazaság? Nem te vagy az első!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.09.29. 22:40:58

@bölcsbagoly: Jaj, te hülye ávós! Neked minden narancs gusztustalanságot meg kell védened?

Szúnyog 2014.09.29. 23:48:51

Azt azért azt hiszem, senki nem gondolta volna, hogy az MSZP-nek, vagy az Összefosásnak végül jelöltje sem lesz. :)
Horváth Csaba hány éve gürizik, nyomul a jelöltségért, most ilyen balfasz módon elütötték. Hihi, megértem, ha ideges.

toportyánzsóti 2014.09.30. 08:52:54

@cenzuratroll bosszanto: Lopás az időben exponenciálisan növekvő ,ha nincs kontroll és következmény.Ma 1 Forintot lopó nemsokára 4-et akar majd,aztán 10-et...Nem tudunk annyit termelni.

bölcsbagoly 2014.09.30. 11:55:51

@mcal: a probléma csak annyi, hogy sokan vödröztek és csak kevesen fizettek az alapitványnak! Kétlem, hogy Falus megtette volna! Amúgy is hülye ötlet a céltól függetlenül is.

közösperonos átszállás 2014.10.02. 12:22:34

@Bambano: "A jelenlegi kormánypárt elsődlegesen kiemelten fontos feladatának tekinti a szoci gazdasági birodalmak felszámolását. kicsiben és nagyban is. meg is teszik."

Sőt, nagyjából már meg is tették. Kérdés, mit csinálnak majd utána.

Mármint neked kérdés, ha jól értem, mert nekem már évek óta nyilvánvaló. :-)

(És ugye akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ezek a cégek, amennyiben léteznek még, olyanok, amelyek a piacon, állami támogatás nélkül is sikeresek, de tönkre kell tenni őket, mert nem tetszik a képük. És még mindig hiszi azt valaki, hogy a NER-nek van esélye életképes, versenyképes gazdaságot teremteni?)
süti beállítások módosítása