Meg tudnánk halni egymásért, a nemzetért? – A katonai doktrínákról
2014. szeptember 11. írta: aristo

Meg tudnánk halni egymásért, a nemzetért? – A katonai doktrínákról

honvedelem.jpg

„A háború a politika folytatása egyéb eszközökkel.”
(Carl von Clausewitz)

Turul főszerkesztő kolléga cikket írt a magyar hadi kiadások alacsony színvonala ellen, mely kiadásokat – némileg populista módon – a nyugdíjak emelésével állított párhuzamba. Meglátása szerint nekünk is fokoznunk kéne a hadi kiadásokat, mert itt, a határainkon fegyveres konfliktusok vannak, amelyek elfajulván minket is fenyegetnek és fennáll az a veszély, hogy letolt gatyával kapnak el bennünket. Sajnos az a véleményem, hogy mi nem tudunk annyit költeni a hadseregre, hogy ez ne történjen meg.

Ha valaki hadsereget akar fejleszteni – nálunk ez inkább létrehozást jelent –, mielőtt akár csak egy lándzsát is venne, szüksége van egy olyanra, amit úgy hívnak, hogy katonai doktrína. Ez egy roppant praktikus dolog: le van fektetve benne, hogy kik ellen akarunk/kényszerülünk háborút viselni; leendő ellenfeleink milyen képességekkel rendelkeznek; milyen háború lenne, támadó vagy védekező; továbbá, hogy ezek az opciók miféle eszközöket igényelnek; valamint hogy reálisan milyen lehetőségeink vannak. Ebből derül ki ugyanis, hogy mit kéne venni vagy gyártani, kőbaltát vagy repülőgép-hordozót. Ennek előzetes eldöntése annál is inkább fontos, mert egy akkora ország, mint hazánk, bizonnyal nem képes olyan hadsereget létesíteni, amelyik bárkivel ki mer állni.

Közbevetőleg jegyzem meg, hogy én még emlékszem mikor szegény Für Lajos – honvédelmi miniszterként – akart készíttetni egy ilyet, és olyan világraszóló vinnyogás lett belőle, hogy azóta sem próbálta meg senki. Lajos lett ettől minden: háborús uszító, soviniszta, liliomtipró – amit csak akartok. Pedig a mainstream katonapolitika szerint tökéletesen igaza volt, csak hát már akkor sem az számított, hogy mit mondanak, hanem, hogy ki mondta. Libi honfitársaink ez idő tájt a linderbélai hadseregfejlesztés álláspontját képviselték: „nem akarok katonát látni”. De félre a régi sérelmekkel, hiszen most azt látjuk, minél liberálisabb valaki, annál nagyobb militarista lett az ukrán események hatására. Próbáljuk meg valamiféle katonai doktrína vázlatát felállítani!

*

Az első lépés lesz a legnehezebb: meghatározni, hogy kik is lennének az ellenségeink és vajon mi támadnánk rájuk, avagy ők miránk? Szögezzük le, hogy olyan – realista – katonai doktrína, amelyik Oroszország, az USA vagy Kína ellen készülhetne, nem létezik. Sem erőforrásaink, sem demográfiánk, sem az ország terepadottságai nem teszik lehetővé, hogy ilyen hatalmak ellen védekezzünk. Ha megtámadna és nincs, aki segítsen – és mikor volt? –, akkor főként a kedvező kapitulációs feltételeken kell gondolkodni, hogy ne döntsék feleslegesen romba az országot. Hogy mi támadjuk meg valamelyiket a fenti országok közül, az nem elképzelhetetlen – ugye volt már ilyen –, de akkor úgyis minden mindegy.

Létezik persze egy olyan elképzelés is, kvázi katonai doktrína, hogy mint NATO-tagok, nem kell különösebben semmire sem készülődnünk, megvédenek bennünket a szövetségeseink. Elég a katonai szövetség elvárásainak megfelelni, megvenni hitelből a méregdrága nyugati haditechnikát és békésen fizetni a kamatokat az idők végezetéig. Ennek az elképzelésnek hívei úgy vélik, hogy ha száz katonánkat és két helikopterünket elküldjük Afganisztánba meg ki tudja, még hova, ahol hidat, utat, iskolát építenek és üzemeltetik a tábori mosodát, akkor – ennek fejében – joggal várhatjuk el, hogy atomcsapást mérjenek Moszkvára, ha Oroszország ránk támad. Csak addig ne vegyünk levegőt – ahogyan mondani szokták.

A NATO mára túl van életpályája csúcsán: annyi ellentétes érdekű, eltérő történelmű ország lett a tagja, hogy erősen paralitikus állapotban van – ami a tényleges cselekvést illeti; mert harcias nyilatkozatokban nincs hiány. Manapság úgy tűnik, a NATO egyetlen szerepe, hogy némi nemzetközi hátteret és hivatkozást biztosítson az amerikai katonai kalandokhoz. Teszi ezt addig, amíg a nagy NATO-tagállamokban élő muzulmán tömegek egyes militáns tagjai esetleg fel nem robbantanak ezt-azt mérgükben a hittestvéreiket ért atrocitások miatt. Nyugat-Európa demográfiai lejtmenetben van, és egyre nagyobb mértékben a bevándorlók és gyerekeik közül kerülnek majd ki az egyáltalán hadra fogható férfiak. Hogy ezeket lehet-e a tálibok vagy az ISIS ellen vezényelni, az egy roppant érdekfeszítő kérdés.

*

Magyarország természetes ellenfelei – mind földrajzi, mind pedig történelmi okok tekintetében – a környező országok. Közülük többen ugyanúgy NATO-tagok, mint mi. Olyan katonai doktrínát készíteni, amely ellenük szól, meglehetősen pikáns dolog − bár nem lehetetlen, emlékezzünk csak a görög-török ellentétre, akik NATO-szövetségesként néhány Égei-tengerben meredező szikla miatt fenekednek egymásra, a ciprusi ügyről nem is beszélve.

Ha a környező országokat nevezzük meg ellenségnek a katonai doktrínánkban, akkor szembe kell néznünk azzal a kínos ténnyel, hogy egy konfliktus esetén, etnikai-történelmi okok miatt, ezek nyilván szövetségre is lépnének ellenünk, tehát olyan haderőre lenne szükség, amelyik egyszerre képes a környező országok mindegyike ellen harcolni. Tartok tőle, hogy ez önmagában is komoly fejtörést okozhatna a stratégia kidolgozói számára. További gond, hogy ezekben az országokban jelentős magyar kisebbség él, akik nagyszerűen be tudják tölteni a túsz szerepét. Olyan hadműveletek képzelhetőek hát el kizárólag, amelyek kellően gyorsak ahhoz, hogy megóvják ezeket magyarokat, ez viszont csak egy támadó háborúban képzelhető el. Mármost az, hogy mi megtámadjuk ezeket az országokat vagy közülük bármelyiket, az csak nagyon sajátos körülmények között képzelhető el, valamely nagyhatalom szövetségeseként; ám a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen szövetség sem nyújt biztosítékot az esetleges keserű csalódások ellen.

Hogy lesz-e valaha ilyen történelmi helyzet, azt nem tudom, de most nem is futurológiai tanulmányt írunk, hanem katonai doktrínát, amelynek számolnia kell az összes lehetséges opcióval. Az, hogy ezen államok közül valamelyik vagy egyszerre mind ránk támad, szintén elképzelhető, elég csak a román nacionalisták ábrándjaira gondolni a Tiszáig terjedő Nagy-Romániáról, vagy a szerbek ötleteire a Balatonig tartó Szerbiáról.

Lesznek persze, akik eddig olvasva a földhöz vágják a monitort, mondván: „mindez lehetetlen, mert mindannyian az EU tagjai vagyunk, a határok eltűntek, békességben fogunk élni egy nagy boldog birodalom kebelén, mi ez a nacionalista lázálom!?” Nekik megjegyezném, hogy e gondolatuk két semmivel sem alátámasztott feltételezésen alapul. Az egyik az, hogy az EU a jelenlegi formájában az idők végezetéig fennáll; míg ahogyan a dolgok jelenleg állnak, a következő tíz év sem biztos. A másik, hogy akár erővel is elejét venné a „Nyugat” valamiféle kelet-európai belháborúnak; nos, emlékezzünk a Balkánra!

*

Ott tartunk tehát, hogy már az első lépéseknél – az ellenség és a háború jellegének meghatározásánál – leküzdhetetlen nehézségebe ütközünk. És még csak most jön a java. Ha túltennénk magunkat a fenti nehézségeken és eldöntenénk, hogy milyen kardot, pajzsot, helikoptert és tengeralattjárót kéne venni – én,  ellentétben a sok botcsinálta stratégával, nem tudom –; akkor is szembe kell nézni a következő súlyos problémával: ki használná ezeket?

Talán a romkocsmák ifjúsága, szinte kivétel nélkül k. und k. untauglich, tornából felmentve? Mert úgy tűnik, nekik van a legnagyobb kedvük az ukrán polgárháború hatására odapörkölni az oroszoknak. Hogyan képzelik ezt? A pride-ról egyenesen a frontra? Mit szólna ehhez a TASZ? Lennének például – a nemzetközi brigádok mintájára – komplett HaHa-századok? Hogy érzékeltessem velük a háború borzalmait, elárulom hogy a fegyverek között egyáltalában nincsenek tekintettel az LMBTQ-személyek érzékenységeire és például nem ásnak nekik külön latrinát, nem engedik, hogy szivárványszínűre fessék a géppisztolyt, és a homofób ellenség akár le is lőheti őket. Szembe kell nézni azzal is, hogy a nőket – heteronormatív, szexista módon – teljesen másra szokták használni a háborúban, mint a férfiakat. Hogy hajnalonként egy nyilvánvalóan ostoba, fasiszta őrmester üvöltésére kell ébredni és a mama nem főz semmit. Kik azok és hol lakoznak, akiket a nagyszájú belvárosi clausewitzek hadba akarnak küldeni? Vannak egyáltalán?

Nem csak nálunk, egész Európában felnőtt egy nemzedék, amelyik nem hogy meghalni, élni sem hajlandó másokért. Ezért azután nyugodtan lehet nyugdíjat emelni helikoptervásárlás helyett; mert a helikoptert nem tudjuk, hogy ki ellen és miért használnánk, és azt sem tudjuk, hogy ki lenne az, aki használja. Roger Scruton írja A nemzetek szükségességéről című könyvében, hogy azok tartoznak egy nemzethez, akik képesek meghalni ismeretlenekért, pusztán azért, mert azokat honfitársaiknak tartják. Katonai doktrínánk legfontosabb részének annak kellene lennie, amelyik meghatározza, hogy Magyarországon ma kik lennének képesek erre – ha vannak ilyenek egyáltalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr376686841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti italbolt védelem 2014.09.12. 08:09:55

F.mpsz; Tetszik nekünk az ön italboltja. Megvédenénk.

Trackback: Meg tudnánk halni egymásért, a nemzetért? – A katonai doktrínákról 2014.09.11. 11:00:01

Nem csak nálunk, egész Európában felnőtt egy nemzedék, amelyik nem hogy meghalni, élni sem hajlandó másokért. Ezért azután nyugodtan lehet nyugdíjat emelni helikoptervásárlás helyett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hacsaturján 2014.09.11. 08:21:36

esténként kiültem a teraszra és, ha dél-nyugati irányba néztem láttam a torkolattüzek villogását, hallottam az ágyúdörgést verőce felől. két óránként elhúzott két hornet az égen, szinte kopírozták a határ vonalat, ilyenkor azt éreztem, hogy verőce azért jóval messzebb van annál a hatvan kilométernél, amennyit abban az időben távolságnak volt szokás nevezni.
most persze más a helyzet. öröm látni, hogy a sokat cikizett hende csabánál is van hülyébb ebben a lángoktól ölelt kis országban.

tsk 2014.09.11. 08:54:54

@hacsaturján: Az egy dolog hogy ki mit érez/gondol, más kérdés hogy mi a valóság. A cikkben viszonylag jól le van írva a jelenlegi helyzet, a következtetésekkel lehet vitatkozni.
Viszont ha már ilyen kedvesen lehülyézi a cikkírót, akkor kicsit komolyabb érvek kellenének mint amit felhozott.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.11. 08:59:02

a kétharmada baromság. persze a szerző sem gondolja komolyan a katonai doktrínázást -hiszen minek? jóideje a nagyhatalmak döntenek el mindent, akár fegyverrel, pl szerbia- csak valahogy fel kellett vezetnie az egyébként igaz konklúziót, miszerint ma holgerek és gerigreyhoundok vannak, akik egyáltalán nem lennének hajlandók háborúzni, mert takony alemberek. mint egész beteg nemzedékük.

hacsaturján 2014.09.11. 09:04:08

@tsk:

mán bocsánat, de én egy kumma érvet nem írtam, a szövegemet meg sem próbáltam érvnek álcázni, ezért asztán semmit se hosztam fölfele, ám, ha eszt se érti, akár le is anyászhatom. emellett természetesen komolytalan vagyok.

mrZ (törölt) 2014.09.11. 09:04:14

Deklaráljuk: minden szomszédunk barát. Sohasem tudtuk őket legyőzni, és ők se minket. Csak folyamatosan gyengülünk a kívülről indukált háborúkban. Amúgy is hasonlók vagyunk, hasonló génkészlettel, hasonló történelemmel, kultúrával, vallással. A román sokkal jobb barát tud lenni mint az amerikai, a labanc inkább részünk mint az orosz.
Ha ez már megvan akkor megnézhetjük hogy mi veszélyezteti a mi szövetségünket, az egységes érdekünket: pl zsiványállam, usa, kina, orosz, a brit, szaúdiarábia, a friccek, a franciák, etc...

Kezdjük lengyelország felszabadításával, kezd elegük lenni a cio-usa uraikból, de önmagukban tehetetlenek.

hacsaturján 2014.09.11. 09:08:12

@jm padilla:

mán bocsánat, hogy beleérvelek, de az arisztotelészi logika alaptyán pont egyetlen premissza eltévesztése is baromsággá váltosztattya az egész művet, így a kétharmados tornászás nem válik agárversennyé.

hacsaturján 2014.09.11. 09:29:39

@jm padilla:

tudom. a neveltye vascsővel szokta idomitani.

kunzoo 2014.09.11. 09:32:57

@jm padilla:
Te mi az atyaúristen vagy? Egész nemzedékről véleményt mondani?

Virág et. 2014.09.11. 09:45:12

Szokásos aristo-féle értelmetlen agymenés.

Elsőnek a kérdés: mégis ki, milyen liberálisok lettek hirtelen militaristák? Melyik liberális szervezet követelte, hogy mi "pörköljünk oda az oroszoknak"? Komolyan kérdezem, mert én ilyennel nem találkoztam. Azért, mert elmondják a véleményüket az ukrán válságról, állást is foglalnak, elég nehéz arra következtetni, hogy már holnap fegyverben vonulnának Moszkva felé.

NATO. Osztom azt a véleményt, hogy egy nagyhatalmi, mondjuk orosz támadás esetén nem biztos, hogy miattunk kitörne a III. világháború. Ahogy az ukránok miatt sem fog kitörni - igaz, ők nem is NATO-tagok és az említett budapesti dokumentum is csak atomtámadás esetén ígér nyugati segítséget nekik. Az viszont nevetséges, hogy a szomszédaink támadása esetén a NATO nem tenne semmit. No nem miattunk, a térség stabilitása miatt. Az ilyen merengések gyerekesek és értelmetlenek. Amit Putyin megtehet, hogy lényegében katonai következmények nélkül bevonul egy szomszédos országba, azt Szlovákia vagy Románia már nem teheti meg. Szerbia még kevésbé, ők ráadásul nem is EU, tehát ennyit a szerző szokásos "nem is lesz EU 10 év múlva" hülyeségéhéhez. Ha minden alkalommal, amikor valami helyi megmondóember temette az EU-t betettek volna 1000 eurót a brüsszeli költségvetésbe, már meglenne a közös európai hadsereg anyagi fedezete kamatostul. Ettől egyébként pont aristo és "nemzetek Európája"-párti társai fáznak a legjobban. Aztán meg itt merengenek, hogy de gyengék is vagyunk. Aranyapám, írhatsz te akármilyen tuti katonai doktrínát, meg csinálhatsz a "romkocsmák népéből" XXI. századi Spártát, a fejlettebb és 1000-szeres túlerőben lévő nagyhatalmak úgy pöccintenek le, ahogy akarnak. Háborút meg max. Afrikában lehet manapság vívni úgy, hogy a nagyhatalmak ne folyjanak bele.

Romkocsmák népe. :) A szokásos aristo-féle baromság. Mondok neked valamit, 500 éve az ember átlagban nemcsak kevesebb ideig élt, hanem jóval-jóval alacsonyabb és könnyebb, madárcsontozatúbb volt, mint ma. Igen, még a romkocsmák kígyóvállú népével együtt is. Soha nem volt annyira népszerű a sport, testedzés a történelem folyamán, mint napjainkban. Tele vannak a konditermek fiatalokkal. Ez nyilván nem egészségügyi okokból, hanem szociális nyomásra van így (gy.k. ismerkedési esélyek növelése miatt), de attól még tény. Persze, súlyemelgetéstől meg squashtól nem lesz senki akcióhős, de az biztos, hogy jobban közelít majd ehhez, mint a 2-300 évvel ezelőtt élt eleink pl., akik ifjúkorukat kávéházakban és színházakban töltötték abszintot vedelve és versek fölött merengve, vagy a kocsmában, de a sportnak és a fizikai munkán túl (már aki) testmozgásnak hírét nem hallottak.

Minden korban jön valaki, aki elmondja, hogy ezek a mai fiatalok micsoda degenerált egy generáció. Már nagyon régen nagyon unalmas.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.11. 09:47:58

@jm padilla: Emlegettél, trotty? Ha már, akkor elárulom, hogy az A betűig jutottam. Az már nem rajtam múlt, hogy pont a behívásom kitűzött napja előtt megszüntették az egészet. Amúgy mentem volna, úgy voltam vele, hogy ez is olyan lesz, mint egy edzőtábor, csak hosszabb. :) De nem került rám a sor, ilyen korba születtem.

Ha húsz évvel korábban születek, akkor sor került volna rám is. Nekem nem volt extramagas rangú komcsi faterom, aki bármit elintéz, és nem is csaptam szét magam drogokkal fiatalon. De hát különbözőek vagyunk.

Te jössz. Mesélj nekünk a katonaélményeidről. Először egy betűt mondj.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.09.11. 10:29:13

A szerző leragadt a XX. században. Korunk világháborúját más fegyverekkel, a mindennapi életben vívják. Ebben a létküzdelemben pedig minden magyarnak kötelessége a nemzet oldalán küzdeni.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/02/haborus-idok.html

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 10:44:47

- Aristo, maga tényleg mindenhez ért?
- Mindenhez IS!

Egyébként meg puhulsz: a korábbi következetes libsiből mára következetesen libi lett.
Rád szóltak?

Mondjuk azt egyet tényleg jól látod, hogy érted aztán kutya nem akarna meghalni. Csak ebből helytelen következtetésekre jutsz.

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 10:54:03

@Holger Hartland:

Én is mondok egy betűt: E

Kurva sok melóm van benne (tovább tartott, mint a Nagy Honvédő Háború), mert előtte vagy tíz éven keresztül igazolt sportoló voltam, ma sincs semmi bajom.

De arra az értelmetlen baromságra, amit akkor (90-es évek) a sorkatonai szolgálat jelentett, nem óhajtottam 9 (majd 6) hónapot sem szánni az életemből.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.11. 11:15:17

Aristo, nem te vagy a magyar Scruton, bármennyire is szeretnéd. Egy húgyagyú hulladékember firkász vagy. Ez van.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.11. 11:20:46

@Robinzon Kurzor: A bölcs rabbi azt mondaná, hogy "neked is igazad van, fiam". Kinevethetsz, de engem ez még pályaként is vonzott, némi családi hagyomány is volt hozzá, egy normálisabb országban talán éppen őrnagy vagy ilyesmi lennék. :) Persze tudom, hogy Magyarországon ez (és nagyon sok minden más) kurvára minden volt, csak normális nem. Röhögtek is rajtam a makkegészséges E betűs haverjaim, és el kell ismernem, volt némi igazságuk. :) De aztán az élet megoldotta ezt a problémát.

Pelso.. 2014.09.11. 11:21:14

@Robinzon Kurzor: Már rögtön a cím is szép. Hozzátehette volna: "csak előre rosseb"....

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 11:25:08

@Holger Hartland: "Kinevethetsz, de engem ez még pályaként is vonzott"

A hivatásos katonai pálya egészen más tészta; kifejezetten tisztelem azokat, akik ma erre adják a fejüket.

tommybravo 2014.09.11. 11:26:28

Sorkatonai szolgálat and libsi and alike:

"- Vetkőzzön kisgyatyára és üljön le a székre"
(egyetemista leül)
"- Milyen erős a szemüvege?"
"- Mínusz négy és fél."
"- Van valami panasza?"
"- Bokasüllyedésem van a háziorovs szerint."
"- Rendben, elmehet."
(egyetemista feláll, felöltözik, hazamegy, két héttel később szolgálathalasztást és A-kategóriát kap, majd fél éven belül eltörlik az egész bohózatot)

Azóta sem értem, minek kellett levetkőzve elmondani a dipotriát.

szempontpuska 2014.09.11. 11:33:48

- Mennyi időbe telne Magyarország megszállása?
- 24 óra
- és ha ellenállnak?
- 12 óra
- Hogyhogy???
- Akkor elmaradnak az üdvözlőbeszédek

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 11:39:45

@tommybravo:

Egy gimnáziumi tanárunk mesélte, hogy ő anno (70-es évek eleje, kb.) először kapott egy E-t (okkal, szívproblémái voltak egész életében), aztán fél év múlva az összes kirplit megint sorozták, mindenki "meggyógyult", 2 hét múlva behívták őket ... aztán néhány hét múlva valami nemzetközi haderőcsökkentési egyezmény hatályba lépése miatt leszereltek mindenkit.

hoplita 2014.09.11. 11:42:53

@Virág et.:
"... mint a 2-300 évvel ezelőtt élt eleink pl., akik ifjúkorukat kávéházakban és színházakban töltötték abszintot vedelve és versek fölött merengve, vagy a kocsmában, de a sportnak és a fizikai munkán túl (már aki) testmozgásnak hírét nem hallottak..."

Bazmeg, ekkora baromságot honnan szedsz?
Magától jön, vagy valaki a szádba rágta?

Szindbad 2014.09.11. 12:00:26

Jelentkezzen már légyszíves az itt, aki meghalna a hazájáért.

hoplita 2014.09.11. 12:10:56

@Szindbad:
Elárulok egy titkot.
Egy honvédő háborúban nem a nagybetűs hazáért halhatsz meg, hanem a családodért, gyerekeidért, szeretteidért, azért, amit fontosnak tartasz, amit a magadénak érzel.

Meg egy valamiben egyezzünk meg.
Ha arról van szó az itt okoskodó, meg nagyképűsködő untauglich majmok két perc alatt halnának a hazáért....mert ha arra kerül a sor a buli nem kívánságműsor.
Imádkozzanak sokat, hogy el ne jöjjön az a pillanat.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.11. 12:12:13

@Szindbad:

Nem lehet mindenki munkaszolgálatos, valakinek harcolnia is kell.

Szindbad 2014.09.11. 12:24:58

@hoplita: Meghalok a családomért, a gyerekeimért Magyarországon, vagy dolgozom, és boldogan élek a családommal egy másik országban.

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 12:25:32

@hoplita:

Ha valakit nagyképű, untauglich majomnak titulálsz, annak ettől kurvára nem jön meg a kedve ahhoz, hogy érted (is) meghaljon, vagy harcolni küldje a gyerekét.

Az azt fogja gondolni, hogy menj harcolni (és megdögleni) inkább te, ha már ilyen kurvára okos vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.11. 12:30:26

@Szindbad:

Nem harcolhat mindenki a hazáért, valakinek munkaszolgálatosnak is lennie kell.

hoplita 2014.09.11. 12:33:23

@Szindbad:
Ha tudsu választani akkor tedd, amit tenned kell, teszem én is, ahogy mindenki más.

@Robinzon Kurzor:
Akinek nem inge nem veszi magára.

Ha találva érezed magad, azt meg leszarom öcsi.

Bár igaz, roppant rühellem az ügyeskedő fajtádat, de mint említém fentebb, leszarlak.

hoplita 2014.09.11. 12:36:13

@bbjnick:
Bezony.
Az aknakeresés például nagyon izgalmas tevékenység.

Mystes 2014.09.11. 12:44:30

@szempontpuska: Nagyon vicces. De annyit nem tudtok kiizzadni magatokból, pedig már 24 éve demokrácia van, hogy abbahagyjátok a cenzúrázást.

gyalog.galopp 2014.09.11. 12:47:03

@Szindbad:

Az amcsik Afganisztánban, Irakban a hazájukat védik,
ők ezt el is hiszik, legalább is a hivatalos vélemény szerint.
Te ezt elhinnéd , ha amcsi katona lennél?

hoplita 2014.09.11. 12:52:17

@Mystes:
Nem cenzúráznak ők, csak szeretik egymásban érezni a hasonszőrű blankolt faszukat.:)

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 12:52:33

@hoplita:

De vajon mire fel akarsz bárkit is bármire kioktatni, ha csak annyira vagy képes, hogy magad köré okádsz, aztán elintézed annyival, hogy akinek nem inge, ne vegye magára...

Mehetsz ágyútölteléknek, ennyit is érsz.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.11. 12:55:31

„Magyarország természetes ellenfelei – mind földrajzi, mind pedig történelmi okok tekintetében – a környező országok.”

Magyarország természetes ellenfelei a saját nacionalista, forrófejű hülyéi, kedves @aristo. Akik még mindig nem fogják fel, hogy háborút pont úgy nem lehet megnyerni, ahogy egy földrengést vagy cunamit sem.

Mystes 2014.09.11. 12:55:49

@hoplita: Akinek "cenzúralelkülete" van, abból sohasem lesz szalonna.

De megsértődne, sőt ágálna, ha pl itt nem hagynák neki, hogy kifejtse a véleményét.

Na, ez a disszonáns.

Helyes Írás 2014.09.11. 12:57:39

@Virág et.:

Nono, 500 és még kevesebb éve is az átlagéletkor jóval alacsonyabb volt, de azért mert hatalmas volt a gyermekhalandóság és a mainál jóval több középkorú halt meg járványokban. Aki ezeket túlélte, közel annyi ideig élt, mint ma, mert nem volt ennyi civilizációs betegség (rák), mint ma.

A népesség átlaga ugyan alacsonyabb volt, mint ma, ám volt egy "katona" réteg, amelyet gyerekkortól a harcra edzettek. (A harcra alkalmatlanokból papok és egyéb "értelmiségiek" lettek.) S voltak a "dolgozók", akik, ha elegendő élelmiszert fogyasztottak, fizikai állapotuk alapján közel olyan mértékben alkalmasak voltak harcra, mint a "katonák". Mi maiak a múzeumban látott kardot felemelni is alig tudnánk, nemhogy órákon át, vértbe öltözötten tusakodni vele.

Az persze igaz, hogy a mai nemzedéknek is van egy kigyúrt, harcra kész rétege, de hogy ezek az emberek meddig tartanának ki egy valódi háborúban, az nagy kérdés. Mert ahhoz, hogy valaki az életét adja olyan dolgokért, mint "haza", "nemzet", "igazság", "becsület", kell egy nagy adag idealizmus és hit (amolyan keresztényi). A mai kigyúrt úrnemzedék inkább csak hőbörög.

Mystes 2014.09.11. 12:58:24

@gyalog.galopp: Ők nem a "hazájukat" védik, hanem egy világszemléletet. Ez lehet ugyan disszonáns, de ha nem lenne, akkor lehet, hogy az iszlamisták már itt lennének Európa kapujában vagy egyenesen Európában.

Mit lehet akkor most erre mondani?

szempontpuska 2014.09.11. 13:01:38

@Mystes: Én figyelmeztettelek, hogy ne járj JT posztjaiba. Ott Ő az úr és ki is van írva a veszély :-)

Mystes 2014.09.11. 13:02:14

@kesztió: Majd ha lesz felvidéki, erdélyi, délvidéki autonómia, akkor szólalj meg, Kesztió!

De addig, amíg pl Kolozsváron hivatalból távolítanak el magyar feliratot, mert annyira be vannak szarva, addig otthon söprögess, és azokat baszogassad!

hoplita 2014.09.11. 13:02:40

@Mystes:
Ne fogalmazzunk ilyen finoman, nem disszonancia ez, hanem zsidó pofátlanság.

Amúgy meg szarni rájuk.

@Robinzon Kurzor:
Belőled hamarabb lesz az.:)

Elevenedbe találtam, kispofám?:)
Igazad van, nem a hozzád hasonló nyurnyóknak találták fel a hentelést...de a fődet trágyázni még jó lehecc.:)

Mystes 2014.09.11. 13:03:06

@szempontpuska: Nagyon vicces.

Szégyellheted magad.

gyalog.galopp 2014.09.11. 13:04:26

@Mystes:

pl, azt, hogy talán nem kellett volna felfegyverezni, meg képezgetni őket, ugyanúgy , mint a tálibákat se kellett volna.

huKKK 2014.09.11. 13:07:09

@tommybravo:
"
Azóta sem értem, minek kellett levetkőzve elmondani a dipotriát. "

Nem dipotria.
Dop-ti-ri-a.

Minek kellett levetkőzve elmondani?
Mert felöltözve nem lehet rendesen kiejteni.
Látod, nekem sem ment.

szempontpuska 2014.09.11. 13:07:24

@Mystes: Abban is van logika, ha egy - egyre jelentősebb - halmazt állandóan kirekesztenek a nemzetből, akkor nyilván kevesebb indíttatást érez arra, hogy megvédje.
Nem azonosulok az ilyesmivel, de ne mondd, hogy nem érthető

szempontpuska 2014.09.11. 13:08:05

@Mystes: JT miatt?
Azt felejtsd el :-p

hoplita 2014.09.11. 13:08:31

@Helyes Írás:
Pontosan.

Plusz vedd hozzá, hogy a mai, elpuhult nemzedékek egy csirke nyakát is viszolyogva vágnák el, már ha elvágnák.
És akkor az hol van még a szemrebbenés nélküli emberöléstől. Jelentős részük pszichikailag alkalmatlan rá.

szempontpuska 2014.09.11. 13:09:51

@gyalog.galopp: Ezt a hibát mások is elkövették. A románok is fegyverezték, támogatták Horthyt aztán 20 év múlva jól bevonult nekik..

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.11. 13:10:22

@Mystes: Lesz.
És vagy békés úton, vagy nélkülem.

Mystes 2014.09.11. 13:12:01

@gyalog.galopp: Fordult a hadiszerencse, ezeket nem lehetett előre látni.

Te hogyan csinálnád vagy csináltad volna a helyükben?

Mystes 2014.09.11. 13:15:41

@szempontpuska: Nem a fenét, nem azonosulsz! Ott van nektek pl egy blog. Még egy ilyen kis blogon sem tudjátok gyakorolni a nemkirekesztést. Ne szónokolj te nekem itten erről. Teljesen hiteltelen vagy!

Helyes Írás 2014.09.11. 13:17:37

Egyébként "aristo"-nak igaza van. Az ő pikírt cinizmusa illik ehhez a témához. Azok a klaviatúra-szabadságharcosok, akik ma keblükre ölelik az "ukrán népet", s azonnal bevetnék az oroszok ellen a NATO-t, meg sem állnának Amerikáig, ha itt kitörne a háború.

Szindbad 2014.09.11. 13:22:43

@bbjnick: Kibaszott bölcsészek.

Mystes 2014.09.11. 13:22:47

A cikkhez: mi legyen a magyar katonai doktrína?

A következő: a történelmi tapasztalatokból okulva, alakítani kell egy független, önálló, semleges középeurópai védelmi szövetséget. Ezek lehetséges tagjai: svájc, ausztria, magyarország, horvátok, szlovákok, csehek, lengyelek és a baltiak. Nem kell, hogy mind belépjen, de a három nagy: csehek, magyarok, lengyelek igen.

Ezt az oroszok és az amerikaiak támogatnák. És ennek a térségnek is az érdeke.

Aki ezt nem támogatja, az nem demokrata! Hamar elválna a szar a májától...

Szindbad 2014.09.11. 13:25:05

@gyalog.galopp: Nem értem. Eszem ágában sincs katonának állni.

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 13:27:38

@hoplita:

Nem érted.
Itt nem a te konkrét személyed az érdekes: hiába próbálsz sértegetni, nem vagy párbajképes, már ha tudod egyáltalán mit jelent ez a fogalom.

Nem trafáltál te bele semmibe, de ha ennyit értesz az egészből, akkor mehetsz kedvedre hentelni, békeidőben meg a fődet túrni.

Az általad is megtestesített jelenség az érdekes, te konkrétan egyáltalán nem.

huKKK 2014.09.11. 13:36:09

"Nem csak nálunk, egész Európában felnőtt egy nemzedék, amelyik nem hogy meghalni, élni sem hajlandó másokért"

www.168ora.hu/globusz/tobb-tucat-magyar-harcolhat-iszlam-allamban-130150.html

Az iszlám államért sok magyar képes élni-halni.
Elvből és/vagy pénzért.

Pelso.. 2014.09.11. 13:37:16

@gyalog.galopp: Ők zsoldosok, nem hisznek el semmit. Ugyan az alapilletmény kevés, de pótlékokkal nyomják fel.

hoplita 2014.09.11. 13:37:43

@Robinzon Kurzor:
Akkor mán csak egy kérdésem van, köcsög....

Mijazanyádé' ugacc akkor nekem?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 13:42:14

@kesztió: Érdekes. Valahogy a Trianonban minket szétszedő kisantant országok valamiért mégis úgy érzik, hogy megnyerték a háborút. Miután hadizsákmányt bőven kaptak, alighanem igazuk is van.

A lehetőségek tehát:

1/ A szomszédaink képesek csak háborút nyerni, de mi nem;
2/ Senki se képes háborút nyerni, és aki a másik fél országát elfoglalja, az is csak vesztes;
3/ (a legvalószínűbb): a fentebbi kettő nem igaz, te viszont hülye vagy.

szempontpuska 2014.09.11. 13:45:42

@Mystes: tök jó. Akkor nem kell beszélgetned velem :-)

huKKK 2014.09.11. 13:46:20

@gyalog.galopp:

"Az amcsik Afganisztánban, Irakban a hazájukat védik,
ők ezt el is hiszik, legalább is a hivatalos vélemény szerint.
Te ezt elhinnéd , ha amcsi katona lennél? "

Miért ne?
Ha el tudnák hitetni velem, hogy a "hazám védelme" alatt
"hazám érdekeinek védelme" is értendő/érthető,
akkor miért ne hihetnék benne amcsi katonaként.
Magyar katonaként nehezebb lenne ilyesmiben hinnem, mert csak két támadófegyver áll rendelkezésemre, a sepénz és a separipa.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 13:46:48

@Mystes: Ez lehetetlen elképzelés. Katonai szövetség - amikor alkalmasint egymás nemzetéért is háborúzni kell - a csehekkel és szlovákokkal? Miközben ők ragaszkodnak a Benes-dekrétumokhoz?

Én Magyarországért fognék puskát, ha kell, de Szlovákiáért soha, de Csehországért sem. A lengyelek és a baltiak szövetségesként elvileg OK, de ez elég nagy kockázat, mert mindkettőt gyűlölik az oroszok, és közvetlen leszámolni valójuk van velük. Vagyis egy hullával kötnénk házasságot. Még békében se nagyon sikeres (NEM LESZ GÁZÁREMELÉS! NEM A FRÁSZT!) egy masszív kiállás az oroszok ellenségei mellett, mert mi - egyelőre - nem vagyunk közvetlenül azok, igaz, nem tudható, Putyin mekkora
birodalmat akar visszaállítani.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 13:51:07

@Mystes: Továbbá, azt ugyan honnan a fenéből veszed, hogy az oroszok ezt támogatnák? Az amerikaiak igen, nekik jól jön az oroszok ellen Európa felé egy "cordon sanitaire", de hogy az oroszok, akik a baltiakkal le akarnak számolni, alkalmasint a lengyelekkel is, hogy nekik ugyanez a cordon sanitaire miért érdekük, azt valahogy nem igazán értem. Pontosan az ellenkezője az érdekük: hogy minél inkább bizalmatlanok legyenek ezek az országok egymással, és akkor el lehet külön-külön bánni velük (a baltiakkal például az ott élő oroszok védelme ürügyén). Ugyan miért vitték el kommandóakcióval az észt fickót a határról, talán barátságból???

Virág et. 2014.09.11. 13:55:02

@Helyes Írás: Az átlagéletkoron túl a várható életkor is alacsonyabb volt. Mondjuk ez mellékzöngéje a kommentemnek, a termetre vonatkozó kijelentések a lényegesek.

Nem volt katonának nevelt réteg. Itt kikre gondolsz? A parasztokra, akiket bottal fogtak be, ha harcolni kellett? Mert azok előtte a földet túrták, fegyvert nem fogtak, nem is foghattak. A nemesség meg pontosan olyan volt, mint amilyennek elképzeled. Volt köztük olyan, akit valóban tanítottak fegyverforgatásra és volt olyan, akit meg nem. Formális iskolák, akadémiák ekkor még nem voltak. A Fekete Sereg kategóriás, jól képzett, összeszokott csapatok ritkaság számba mentek akkor is - nem hiába értek el ilyen sikereket.

"A harcra alkalmatlanokból papok és egyéb "értelmiségiek" lettek"

??? Általában a születésben betöltött hely döntötte el, ki lett pap és ki nem. A második fiúk sorsa volt a papság. Szerintem ezt a témát inkább ne feszegesd.

"Mi maiak a múzeumban látott kardot felemelni is alig tudnánk, nemhogy órákon át, vértbe öltözötten tusakodni vele."

Egyrészt olyan vértet, amit a múzeumban látsz max a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Másrészt ma már nem kell karddal hadakozni, a ma katonái nem a fizikai erő alapján lesznek jobbak vagy rosszabbak. A lőfegyverek korát éljük.

"Mert ahhoz, hogy valaki az életét adja olyan dolgokért, mint "haza", "nemzet", "igazság", "becsület", kell egy nagy adag idealizmus és hit (amolyan keresztényi)."

Nemzet meg haza 500 éve? A feudális társadalomban ilyen fogalmak nem léteztek, ez a 17-18-19. század terméke. És akkor is a bottal, erőszakkal befogott parasztok és közemberek semmivel sem voltak lelkesebbek, mint a maiak lennének. Sőt.

Nagyon furcsa, romantikus regényes elképzelésed van a középkorról.

Maretz 2014.09.11. 13:57:57

@kesztió:

"Akik még mindig nem fogják fel, hogy háborút pont úgy nem lehet megnyerni, ahogy egy földrengést vagy cunamit sem."

Román és szlovák elvtársaid ezt máshogy látnák... Ők elég jól megnyerték azt a háborút, amiben gyakorlatilag nem is harcoltak, csak a megfelelő pillanatban megindultak, majd az első lövésre eldobálták a fegyvert... a következő megfelelő pillanatban (pár nappal a háború vége előtt) meg újra felvették.

gyalog.galopp 2014.09.11. 13:58:40

@Mystes:
aki 5 perccel előbb jön rá valamira másoknál, azt öt percig a hülyének nézik

sokan látták előre, hülyének is nézték őket.

Római birodalom bukása nem kis részben annak volt köszönhető, hogy túl sok erőforrást vont el a megszállt területekről a saját luxus igényeinek biztosítására.

A nyugati világ túl sok erőforrást von el a gazdaságilag megszállt területektől a saját luxus igényeinek biztosítására....

A megoldás, vissza kell fogni,.... tudom, hülye vagyok én is....

Maretz 2014.09.11. 14:00:47

@Virág et.:

"Nem volt katonának nevelt réteg. Itt kikre gondolsz? A parasztokra, akiket bottal fogtak be, ha harcolni kellett? "

Igen. Azokra gondolt. Akik egész életükben, gyerekkoruktól kezdve túrták a földet. Nem olyan könnyű meló az...

Kezdetnek próbálnád kizavarni a romkocsmák népét szántani vagy aratni, delet se ütne az óra, már a strasbourgi bíróságon picsognának... már amelyik egyáltalán túléli a délelőttöt.

huKKK 2014.09.11. 14:01:08

@hoplita:

Mert a "jelenség" szerinte belőled is megnyilvánul - gondolom.
A "köcsög" eredetileg egy tiszteletreméltó magyar edény, ami ízletes tradicionális magyar eledelek tárolására használatos.
Máshogy dicsérd, mert ez így, ebben a formában félreérthető.

gyalog.galopp 2014.09.11. 14:02:03

@huKKK:

erről van szó, a háborúhoz kell egy rakás éhes ember, meg valami ideológia.

huKKK 2014.09.11. 14:05:13

@Molnárgörény:

"nem tudható, Putyin mekkora
birodalmat akar visszaállítani. "

Amekkorát bír.
Sőt, még nagyobbat.

huKKK 2014.09.11. 14:12:48

@gyalog.galopp:

Elnézést, de ebből a párosításból (" rakás éhes ember, meg valami ideológia"), ha nem konkretizálunk, akár még béke is kitörhet.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.11. 14:15:52

@Maretz: @Molnárgörény: Na, ezt a baszott tévhitet nyögi továbbra is Románia.

Aki komolyan azt gondolja, hogy Románia nyert Erdéllyel, az vagy nulla helyismerettel rendelkezik, vagy nincs eszénél.

A románok 1920 óta mind csak kompenzálnak! Erre megy rá mindenük, a gazdasági és kulturális fejlődés helyett, Ezeregy értelmes dologgal tudnának foglalkozni, de a görcsös nacionalizmusuk (tisztelet a kivételnek!) sorra készteti őket arra, hogy irracionálsabbnál irracionálisabb ödöntéseket hozzanak.

Csak három példa:

1. Nyílt titok, hogy a legvadabb kommunizmus idején (Ceaușescu-éra) véghezvitt esztelen iparosítás két – egyformán nacionalista – célt szolgált: egyrészt ürügy volt a népesség erőszakos keveréséhez, így a magyar városok elsorvasztásához (ún. homogenizációs politika), másrészt meg akarták mutatni, hogy igenis „felnőttek” Erdélyhez. Holott a racionális megoldás az lett volna, ha elsősorban agrárállam maradt volna, a helyi specifikumok tiszteletben tartásával. Eredmény: tönkreverték az egész országot – nemcsak Erdélyt.

2. Ceaușescu gyakorlatilag kilóra adta el a szászokat és a zsidókat – ugyancsak azért, hogy gyengítse az erdélyiek pozícióját. Ma már a (józanabb) románok is siratják a szászokat.

3. Románia ultraközpontosított ország, a régiósítás halogatása miatt elképesztő pénzektől esik el az ország. Viszont a régiósítással automatikusan a kisebbségek pozíciója is erősödne, pontosabban magyar többségű régiók is kialakulnának. Így inkább kínlódnak, mint béka a tökével.

Nos, ha józanul és tárgyilagosan meghúzzuk a vonalat (azaz nem nemzetiszínű szemüvegen keresztül nézzük továbbra is az egészet), Románia ÖSSZESSÉGÉBEN veszített Erdéllyel, méghozzá jó sokat.

Még mindig úgy vélitek, hogy Románia „megnyerte” azt a háborút?

hacsaturján 2014.09.11. 14:19:01

@Maretz:

lássa, lássa! kegyed kézzel lábbal nyomattya itten a katonai doktrinát, ez a kesztió meg röhögve nyer, a romkocsmás fejivel, pedig még kapálni se tud. maga egy agricola netán?

Mystes 2014.09.11. 14:20:39

@Molnárgörény: Nem jó az, amit én javasolok? Akkor mondjál jobbat.

(Egyébiránt ennek felállta esetén nem támadná meg ezt a szövetséget az orosz.) Az persze, hogy probléma, hogy van egymással is elszámolnivalónk. De én ezt a szövetséget úgy értem, hogy el kell kezdeni újjáépíteni középeurópát - mert nincs más alternatíva.

hacsaturján 2014.09.11. 14:21:34

@hoplita:

oszt tessen mán mondani, el-e teccik tudni rakni a pöcörőt saját maga, huggyozás után, vagy köll a telefonos segiccség?

Mystes 2014.09.11. 14:22:49

@Molnárgörény: Az oroszoknak azért érdekük ez, mert jobb, mint ha nato tagállamok vannak a határaiknál.

Ez a középeurópai szövetség kilépne a natóból, természetesen.

huKKK 2014.09.11. 14:25:05

@kesztió:

"Aki komolyan azt gondolja, hogy Románia nyert Erdéllyel, az vagy nulla helyismerettel rendelkezik, vagy nincs eszénél."

Lehet, de kisebbek sem lettek Erdéllyel.
Mi jártunk jobban azzal, hogy kisebbek lettünk?
Úgy érted, jól jönne nekünk még pár "trianon", hogy a kompenzálandó területeinktől megszabadulhassunk "végre"?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.11. 14:37:32

@huKKK: látom, te is az a fajta vagy, aki a moslékot is vidáman falatozná, ha pirosfehérzöld tálcán szolgálnák fel, és közben a „Magyarország a legdicsőségesebb ország a világon” menne a hangszórókból.

Most komolyan. Szerinted a románok most boldogabbak, hogy tönkreverték a falvaikat, panellakásnak csúfolt betonkalickákba zsúfolták őket, veszteséges gyárakban csinálhatnak úgy, mintha dolgoznának, de büszkék lehetnek a dákoromán múltra és kedvükre gyűlölhetik a magyarokat?

Vagy talán mégis csak faszább lenne nekik a „kifliben”, egy jóval kisebb alapterületű országban, de nem az esztelen nacionalizmus töltené ki az életüket? Nos?

Mystes 2014.09.11. 14:38:53

@kesztió: Szerintem Erdélyországnak egy teljesen független országgá kellene alakulnia - aztán Magyarország meg Románia versenyezzenek a kegyeiért...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.11. 14:40:28

@Mystes: Messze nem is olyan légből kapott ötlet.

szempontpuska 2014.09.11. 14:40:46

BTW az itt kommentelők közül ki volt (és hol) katona?

Mystes 2014.09.11. 14:43:14

@huKKK: a nemzetiségi problémától mindenesetre megszabadultunk.

Az én véleményem szerint létre kellene hozni egy kárpátmedencei konföderációt/állam, illetve regionális szövetséget. Ennek a székhelye Budapesten lenne, központja pedig a mai felsőházban. (Az alsóház továbbra is a jelenlegi országgyűlés.) Afféle kiseurópa lenne ez, de igazi, nem olyan, mint a jelenlegi nagy.

Mystes 2014.09.11. 14:48:19

@Mystes: Látható tehát, hogy én a katonai újjászerveződést párhuzamosan képzelem el a politikai újjászerveződéssel.

Mindkettő lényege: középeurópa feltámasztása.

Ennek nincs alternatívája!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 14:48:52

@Mystes: tehát az az elképzelésed, hogy
1/ szövetkezzünk a balti államokkal, Lengyelországgal (az oroszok célpontjai és ellenségei);
valamint Csehországgal és Szlovákiával (Magyarország ellenségei, akármit is mondj),

2/ Ezután ez a nagyon természetesen összeállt, és katonailag bivalyerős tömb lépjen ki a NATO-ból, hogy annak még formailag se kelljen megvédenie, ha az orosz netán támadna;

és hogy ez a magyar érdek. Nézd, erre tényleg nincs más megfejtés, minthogy vagy naiv és gyengécske ellenséges ügynök vagy, vagy pedig tökéletesen hülye. Miután nincs üldözési mániám, ügynök aligha lehetsz - azoknak több esze van -, marad hát az, hogy nem vagy normális. Amit kitaláltál, az nem más, minthogy szépen vitorlázzunk vissza az orosz birodalomba önként és dalolva.

Mystes 2014.09.11. 14:50:16

@kesztió: Elképzelhető, hogy a románok is szenvednek Trianontól. De amíg ez nem fordul át, addig nincs mit tennünk, nincs mit tenni.

És még egyáltalán nem tartunk ott!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 14:52:38

@Mystes: Sajnos, a kisantant velünk nem, legfeljebb egymással akar konföderálni. Budapest központtal, bah, te tényleg nem vagy normális.

Tudod, attól, hogy te saját magadat olyan marha ügyesen felül tudod helyezni a megvetett nacionalizmuson, ez a nemesség se a tótok, se az oláhok, se a szerbek között nem létezik. Nem véletlenül minden kampányuk témája az, hogyan lehetne a magyarokkal még jobban kicseszni. Hogy majd a románok szépen visszamennek a kiflibe, nehogy nacionalistának kelljen lenniük? Hát persze, hogyne, ha te mondod...

Nem tudom, hol élsz és mit látsz/olvasol, de súlyos a kétségem afelől, hogy megvan-e a belátóképességed.

Mystes 2014.09.11. 14:55:45

@Molnárgörény: Én azt mondom, hogy egy független és önálló középeurópa kell: katonailag és politikailag is.

Ennek megvalósítása részletkérdés. Bár természetesen iszonyatos munka.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 14:57:09

@kesztió: Románia bizony megnyerte a háborút. Az, hogy Ceausescu mennyire volt hülye, nem függ ezzel össze. A háborút az nyeri, aki elszedi a másik területét/népét/nyersanyagát. A többi csak a vesztes gyatra belemagyarázása. Méghogy vesztettek az erőltetett iparosítással... Persze, nekik az lett volna a jó, ha maradnak a lótrágyánál, és ma is földutakon cepelik a káposztát meg a szardíniát Tulcea és Bukarest között. Ez az ő igazi érdekük, csak szegények nem ismerték fel, és botor módon elfoglaták Erdélyt...

Na, többet, nem beszélek veled, mert ekkora marhaságokkal nincs miért vitatkozni.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 14:58:57

@Mystes: Nem részletkérdés, hanem lehetetlen. Ugyanis a nemzetek és nemzetiségek léte, gyűlölete és ellenszenve tény, a nyelvek léte ugyancsak, és ezeket nem lehet egybekovácsolni. Nem véletlenül robbant szét Jugoszlávia, de a különben elég közeli népeket magában foglaló Csehszlovákia is. Majd te egybetereled, hát hogyne.

Ostobább vagy, mint Marx...

hacsaturján 2014.09.11. 15:01:03

@szempontpuska:

bácsi kérem, én például vótam. katonai karrierem hmvhelyen kezdődött, ahol nagyon fontos golyószóró irányzói képesítést szereztem, valmint törzsőtmesteri rangra tettem szert. kecskeméten mélységi felderítő szakaszparancsnokként kvietáltam, ami persze nem jelenti aszt, hogy eszt a tökkelütött hoplitát nem részesíteném szívesen egyes harcos kiképzésben. ha túléli, elmehet meghalni a hazáért.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.11. 15:03:25

"Magyarország természetes ellenfelei – mind földrajzi, mind pedig történelmi okok tekintetében – a környező országok."

Végre valaki le merte ezt írni. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez kölcsönös. Egyik környező országnak sem áll érdekében Magyarországnak, mint hatalmi tényezőnek való restaurálása Európa eme részén, a magyar néplélek viszont nem tudja lenyelni a "merjünk kicsik lenni"-t, és még ha le is nyelné a szomszédállamok ezt akkor sem hinnék el nekünk.

Amíg viszont Magyarország gyenge, addig nincs napirenden semmiféle konfliktus a Kárpát-medencében. Az ország megerősödéséhez gazdasági, demográfiai és világpolitikai fordulatra lenne szükség.

huKKK 2014.09.11. 15:03:36

@kesztió:

"látom, te is az a fajta vagy, aki a moslékot is vidáman falatozná, ha pirosfehérzöld tálcán szolgálnák fel, és közben a „Magyarország a legdicsőségesebb ország a világon” menne a hangszórókból."

Gondolod, ha a totón nem jött be a tipp, nálam majd bejön?

"Most komolyan. Szerinted a románok most boldogabbak, hogy tönkreverték a falvaikat"

Nem gondolom.

"panellakásnak csúfolt betonkalickákba zsúfolták őket"

Nem sikerült mindenkit.
Sok falusi barátom van még ott.

"veszteséges gyárakban csinálhatnak úgy, mintha dolgoznának"
Mi talán nem így éltünk János bácsi alatt?
A kicsi fizetés is jobb mint a semmi.

"de büszkék lehetnek a dákoromán múltra és kedvükre gyűlölhetik a magyarokat?"

Az ő szabadidejük. Ki így tölti, ki úgy.
Nem lehet általánosítani.
Van aki büszke, mégsem gyűlöl.
Van aki gyűlöl, mégsem büszke.
Szerintem árnyaltabb a világ, minden egyes ember más.
Beskatulyázhatnék mindenkit egyesével, de ezzel szerintem csak a látókörömet szűkíteném be.
Megéri nekem ekkora áldozatot hoznom a békaperspektíváért?

"Vagy talán mégis csak faszább lenne nekik a „kifliben”, egy jóval kisebb alapterületű országban, de nem az esztelen nacionalizmus töltené ki az életüket? Nos? "

Nos.
Erről a kifliről őket kérdezd.
Nem gondolom, hogy minden nacionalizmus esztelen.
Van esztelen is, ez tény.
Nade.

huKKK 2014.09.11. 15:14:33

@Mystes:

"a nemzetiségi problémától mindenesetre megszabadultunk."

Meg?
Hááát...
Szerintem is optimistának kéne lenni.

"Az én véleményem szerint létre kellene hozni egy kárpátmedencei konföderációt/állam, illetve regionális szövetséget."

Jól lehetne gerjeszteni vele a feszkót az tutkó.

Mi lenne a közös pénznem ebben az általad javasolt kiseurópában?

Mystes 2014.09.11. 15:17:16

@Molnárgörény: Lehetetlen? Rendben.

Akkor viszont hallgatlak, hogy vajon mi lenne Magyarország (tágabb értelemben a kárpátmedence) felemelkedésének a lehetséges alternatívája szerinted.

Helyes Írás 2014.09.11. 15:19:44

@Virág et.:

Az átlagéletkort történészek a fellelhető adatokból számítják. Ezek alapján az anyakönyvezett népesség gyermekkori betegségeket túlélt, tehát felnőtté vált hányadának a nagy többsége hasonlóan magas kort ért meg, mint ma. A magas kort meg nem élt felnőttek korábban haltak meg, mint ma, mert a járványok kevésbé az életkorhoz kötötten szedték az áldozataikat.

A 20. század előtt élt emberek testalkata alacsonyabb volt, de nem gyengébb.

A nemesség annak fejében kapott „szabadságot”, hogy katonai szolgálatot teljesít. Erre természetesen alkalmassá kellett tenni a fiatalokat, s az úri kastélyokban, várakban, „udvarokban” a felkészítés szervezetten folyt. Minél visszább megyünk időben, annál inkább így történt. A zsoldoshadseregek korában a katonaság foglalkozássá vált, s a képzés még szervezettebb lett. Egyébként a második fiúk többségéből hivatásos katona lett.

A vértezet csak a kora középkorban volt nagy költség, a 14-15. századra általánossá vált.

A nemzet, haza , becsület fogalma a középkorban is létezett, csak a nemzetbe a nemesi rendek tartoztak.

A parasztok is gyakran fegyvert fogtak (keresztes háborúk, török elleni harcok,pl. Nándorfehérvár, rablók elleni védekezés, felkelések, lázadások). A 18. századtól már nálunk is megjelent az általános hadkötelezettség, s attól kezdve a parasztra is értendő, amit elmondtam. A háborúskodásért valószínűleg ritkán lelkesedtek az emberek, de jóval gyakrabban volt benne részük, mint a mai generációnak, ezért pszichésen számolniuk kellet rá. Jóval kevesebben végeztek ülő munkát, ezért fizikailag állóképesebbek voltak. Jóval inkább a valláserkölcs, a halál tapasztalata és a felsőbb, isteni törvényeknek való megfelelés eszméje alakította a régi emberek személyiségét és kevésbé az önérdek.

Mindent összevetve bizony a háborús képességek, készségek szempontjából jóval felkészültebbek voltak a mai nemzedékeknél, még a kigyúrtaknál is.

Mystes 2014.09.11. 15:26:47

@huKKK: Nem tudom, hogy mi lenne a pénznem. De létrehozhatna egy közöset.

vizipipa 2014.09.11. 15:28:52

Nem hiszem, hogy aristo jelenlegi helyzetünkben jól közelíti meg a kérdést.

Szerintem először kellene némi hadsereg meg fegyverzet. Tudom, a főokosok erre azt mondják: milyen fegyvert veszünk ha nincs koncepció?

Valójában viszont a fegyverzet igény egy jelentős része koncepciótól függetlenül is adott. Aztán majd lehet alakítgatni, meg időnként a koncepció úgyis változik.

Az először a koncepció, utána a fegyverzet verziónak van egy jelentős hátránya. Akció esetén, az utóbbi hiányában nem eldöntendő kérdés, hogy ellenállunk vagy megadjuk magunkat.

Esetleg próbálkozhatunk azzal, hogy hozzávágjuk a másikhoz a katonai doktrínánkat - mert az már van - oszt vagy megijed vagy nem.

Én mondjuk nem alapoznám erre a függetlenségünket.

Kandeláber 2014.09.11. 15:42:41

Óriási szövegek...
A romkocsmák tornából felmentett ifjúsága...
A Pride-ról a frontra...
Valóban így van, az ukrán-imádók nagyrészt libbantak.

gyalog.galopp 2014.09.11. 15:48:37

@huKKK:

A vietnami háborúban még divat volt a sorozás. Meglepődve tapasztalta az akkori hadvezetés, hogy az elesett tisztek igen jelentős hányada a hátába kapta a golyót.
Hazafiság ide, hazafiság oda a besorozott, hippik , de különösen a felsőfokú végzettségűek nem szívlelték a West Pointos aroganciát.

Az Afganisztánban harcoló zsoldos bakák az utcáról a munkanélküliség elől kerültek, menekültek oda.
Leszerelés után életük sem feltétlenül sikertörténet, sokuk valami esztelen lövöldözőként tesz szert világhírnévre.
El tudod képzelni mi történne az usákokkal, ha hirtelen mindet leszerelnék és haza küldenék?

szóval, éhes tömegekkel nagyon nehéz világbékét csinálni, de agyalogni lehet, meg kell is rajta.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 15:54:02

@vizipipa: persze, részben igazad van - arról is volt itt poszt nemrég, hogy fegyverkezni kéne. De a fegyverkezést valamilyen doktrínának kell megfeleltetni. A Varsói Szerződésben legalább tudtuk, hogy dél felé, a Pó-síkságra kell támadnunk. Ennek megfelelő tömeghadseregünk volt, jelentős páncélos-, tüzérségi és légierővel, ha nem is a legkorszerűbbel.

Az én katonai koncepcióm az, hogy mivel az ország lakosságszáma alapján kis ország, és körül van véve vagy nem baráti, vagy kifejezetten ellenséges államokkal, elsőre ellenük kell felkészülni. Az izraeli helyzetet pénz híján nem tudjuk koppintani, arra a teljes nemzeti jövedelem nem lenne elég.

Valószínűleg III. évezredi ötletek kellenének. Tömeghadseregről és szabályos frontokon viselt hadviselésről szó sem lehet, arra rámennénk; nincsenek jól védhető határaink vagy természeti egységeink sem (az egész Kárpát-medence ilyen volt, Csonka-Magyarország nem védhető) jól. Olyan, részben elrettentő, részben helyben is előállítható technika kéne, ami a szomszédoknak nincs, elsősorban védekezésre alkalmas, aránylag olcsó, és nyíltan támadó ellenségnek nagy veszteséget tud okozni kis saját veszteség mellett.

A magyar fejlesztésű Gepárd nehézpuska például kiemelkedően jó harceszköz. Csak nem egy-egy kéne belőle, hanem sok, és komplett egységek, ilyenekkel felszerelve. Mivel a lőtávolsága nagy, nem kell árkokba bújva harcolni vele: mozgásképes és jól álcázott dinamikus elhárító csapásokat lehet mérni. A másik ötlet a műanyag (alkalmasint alul kevlár, a pilóta védelmére kézifegyverek ellen) építésű, lítiumtelepes-villanymotoros drónszerű, de pilóta által vezetett kisrepülőgép (hogy szimpla rádiózavarás ne tegye akcióképtelenné). Szimpla légcsavarral, aránylag kis hatótávolsággal, csavartengelyen át tüzelő géppuskával vagy húszas gépágyúval, elsősorban éjszakai, földközeli bevetésekre. Hőkövető rakéta nem lövi ki, a villanymotor alig termel hőt, jól hűthető; alacsonyan támadva csöves légvédelemnek ideje sincs rácélozni, mert zajtalan, vagy alig hallható. Ha a román betör, 100-200 ilyen gép, ami nem is drága, két éjszaka alatt ronggyá lövi a bejövő erőiket. Akár ezres nagyságrendben elő lehetne állítani, nem különösebben drágán. Nem arra való, hogy az F-16-ossal párbajozzon, de szimplán légierővel a szomszédok se tudnak minket leverni, annyi nekik sincs, a földi csapatok ellen meg nagyon hatékony.

Valószínűleg lehet még hasonló, hadrendben semerre nem álló, de nehezen elhárítható modern, hatékony fegyverötlet. Az a lényeg, hogy a magyar hadseregben el kell felejteni a szovjet mintákat, mert arra egyszerűen nincs ember.

Ami pedig a poszt címét illeti: az bizony hülyeség. A háborúba a katona nem meghalni megy. Benne van az is a pakliban, de nem ez a fő cél, hanem hogy megölje az ellenséget.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 15:58:11

@Kandeláber: A baj az, hogy nem az ukránokról van szó - azokért szalmát nem lenne érdemes keresztbe tenni -, hanem arról, hogy ha az orosz megindul, akkor nagyon nagy kérdés, hogy hol áll meg. Ahogy 1938-ban a szudétanémet kérdést élére kellett volna állítani - és akkor alighanem elmarad a II. világháború, vagy már 1939-ben német vereséggel és Hitler belső megbuktatásával ér véget -, úgy most az a kérdés, hogy ha Putyin első hódítása bejön, akkor merre és mekkorát üt legközelebb. A hódításoknak ugyanis az a természete, hogy nem nagyon lehet őket abbahagyni. A világtörténelem összes nagy hódítója Nagy Sándortól Napóleonon át Hitlerig ebbe bukott bele. Ám a bukásuk nem vigasztalta azokat, akiken közben már átment az úthenger...

Mystes 2014.09.11. 16:01:10

@Molnárgörény: Nem az a lényeg, hogy hogyan háborúz(z)zunk a környező országokkal. Hanem az, hogy hogyan tudnánk közösen politikailag kiegyezni -egymással-, anélkül, hogy abba külső, nagyhatalmi érdek belejátszana. Csak önerőből!

max val bir ca · http://maxval.co.nr 2014.09.11. 16:01:14

@Virág et.:

A ballib agytröszt 2014-es dogmái szerint mindenki náci, aki nem akar háborút a gonosz, illiberális, homofób diktátor Putyin ellen.

Virág et. 2014.09.11. 16:02:06

@Helyes Írás: Ezen a kigyúrtakon nagyon fennakadtál. Attól, hogy valaki sportol még nem feltétlen lesz kigyúrt. Manapság a férfi és női ideálok a sportos testalkatot jelentik. Legalábbis nyugaton (ide tartozunk mi is). Ez nem mindig volt így. Volt időszak, amikor a molettebb hölgyalkat volt a kívánatosabb és volt, amikor a férfiak is inkább nőiesebbek kellett, hogy legyenek, hogy sikereik legyenek az ellenkező nemnél.

Ennyi az oka a mai sportolási hullámnak, divatnak. Ezt is csak azért hoztam fel, mert nagyon de nem igaz, amit aristo leír a "mai fiatalokról". Az én időmben tizedennyi, századennyi sportolási lehetőség nem volt, konditerem is max. a nagyvárosokban vagy a fegyveres erőknél. Ma minden sarkon van egy és tele van. Régen nem jártak a vállalati vezetők squasholni meg teniszezni, max inni meg vadászni. Az egyetemisták sportnak max. fociztak, ma nagyjából mindenki konditermekben lóg. Változtak az idők, az elvárások.

Háborúra felkészülni nem lehet. Régen sem tudtak, ma sem. Nem is a pszichikai dolgokról írtam, hanem a fizikaiakról. Nem igaz, hogy a mai fiatalok gyengébbek lennének a régieknél. Ennek ellenére minden korban van valaki, aki közhely-bajnokságot kíván nyerni és beböfizi, hogy "ezek a pernahajderek, bezzeg az én időmben".

Virág et. 2014.09.11. 16:03:59

@max val bir ca: Egy fenét. Egyetlen általad ballib háttérhatalomnak tartott politikus sem akar háborút. Ha akarna, már háború lenne. Obama, az EU stb. Mindenki gazdasági lépéseket sürget.

Ne XY kommentelőből vonjál le következtetéseket.

Mystes 2014.09.11. 16:06:40

@Molnárgörény: Ukrajna esetében szerintem inkább arról van szó (az állandó putyinozás helyett), hogy egy _mozaikállam_, ami egy adott történelmi kihívás (=eu csatlakozás) keltette feszültség hatására szétesik, mert egyébként sem volt benne koherencia. Még mi is szétestünk az 1.vh hatására, nemhogy ők.

max val bir ca · http://maxval.co.nr 2014.09.11. 16:09:10

@szempontpuska:

Más cikkeinél is kőkemény cenzúra van.

gyalog.galopp 2014.09.11. 16:15:16

@Virág et.:
"Az én időmben tizedennyi, századennyi sportolási lehetőség nem volt"

Mikor volt az az én időm?
Vagy nagyon fiatal vagy, vagy nem voltál fiatal, mindenesetre abszolút fordítva fogod meg a kérdést.

Az én, mármint az én időmben sokkal többet gyalogoltunk, bicikliztünk, nem egyszerűen sportból, hanem mert nem volt más, bárhol le tudtunk lenni két téglát kapunak és fociztunk, a helyi kiszklubb meg területi pingpong bajnokságokat szervezett, sorolhatnám még.

Virág Elvtárs, ezt pont te ne tudnád?

Mystes 2014.09.11. 16:18:19

@max val bir ca: Haggyad békén. Ők 'belsőleg' nem értik ezt. Szerintük csak azok vannak kizárva, akik az értelmes/kultúrált beszélgetést akadályozzák.

Mystes 2014.09.11. 16:19:45

@Mystes: Nem értik meg, hogy a "demokrácia" bizony azzal jár, hogy nemkultúrált emberek is belepofáznak.

Kandeláber 2014.09.11. 16:23:44

@Molnárgörény: Tévedés.
Hitler 1936-ban - tizenkilencre lapot húzva - bevonult a demilitarizált Rajna-vidékre, holott a német hadsereg még felkészületlen volt, és a franciák könnyedén szétverhették volna.
Ez a siker adta meg a lökést az Anschlusshoz, majd Cseh-Morva Protektorátus ás a Szlovák Állam létrehozásához. A többi már ment magától.
Putyint Hitlerhez hasonlítani - több, mint merész gondolatkísérlet.
Amúgy éppen az ukránok voltak azok, akik a Wehrmacht 1941-es bevonulásakor tömegesen álltak át a németekhez, akikben a felszabadítókat tisztelték.
Mert ugye közel volt a holodomor...
Amúgy számomra az egész konfliktus irreleváns, cirill-betűvel író pravoszlávok lődöznek egymásra, na bumm...

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 16:25:39

@hoplita:

Nem hozzád szólok, hanem annak apropóján reagálok, amiket írsz.

Érdekes jelenség, hogy milyen értelmi és érzelmi nívó kapcsolódik ahhoz a hentelős, másokat aknamezőre küldős állásponthoz, amit te is képviselsz.

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 16:32:49

@szempontpuska:

Nekem azok a rohadt orvosok nem engedték, pedig talán még két kezemen sem tudnám megszámolni, hogy hányszor próbálkoztam.

Mystes 2014.09.11. 16:33:43

@Mystes: És azt sem értik meg, hogy mindenki a saját beírásáért felelős. Nem nekik kell eldönteniük, hogy valaki kultúrált-e vagy sem. Egyszóval: paternalisták.

Persze ebből az lett, ami szokott, nevezetesen: mindenkit kivágnak, aki nem ért velük egyet.

Helyes Írás 2014.09.11. 17:05:27

@Virág et.:

Örülök annak, hogy a fiatalok körében terjed a kondizás, vagy bármilyen sport. (Attól tartok, hogy inkább csak a városokban.) Remélhetőleg megvalósul, hogy 2020-ig minden gyerek számára elérhetővé válik az uszoda, s mindenki megtanulhat úszni. S megvalósul a mindennapos testnevelés és az egészségtelen ételek is kiszorulnak az iskolából. Ezek nem politikai ügyek, már régen meg kellett volna lépni őket. Ugyanakkor nem ismerek olyan felmérést, amely szerint a magyar ifjúság fizikai állapotának több évtizede tartó romlása megfordult volna. Egyelőre rengeteg a túlsúlyos, gyenge testalkatú, tornából felmentett gyerek.

A témánk szempontjából nem is ez a lényeg, hanem az, hogy igaza van-e "aristo"-nak abban, hogy a mai fiatal nemzedék nem áll készen a "katonáskodásra". Minden társadalomban van egy ilyen érdeklődésű réteg, akikből a professzionális hadsereget létrehozzák. Nálunk is. Katonai konfliktus esetén azonban ez nem elég.

Ha a háború lehetőségére is készülünk és fegyverkezünk, akkor a fegyverekkel bánni tudó és szükség esetén a konfliktusba beleálló társadalomra is szükség van. Ha nem akarunk beleállni, akkor viszont ne is költsünk fegyverekre a NATO által még elviselt minimálisnál többet. De ne is harciaskodjon az, aki, maga nem akar fegyvert venni a kezébe. Ha jól értem erre vonatkoznak "aristo" pikírt megjegyzései, és ezzel egyetértek.

Kandeláber 2014.09.11. 17:07:13

@max val bir ca: Eszembe jut, hogy néhány éve milyen büszkék voltak arra a ballerek, hogy a bálványuk - Gyurcsány - együtt vacsorázott Putyinnal.
Az önmagát egy alkalommal a "nemzet vezetőjeként" aposztrofáló Gyurcsány krokodilkönnyeket hullatott, amikor a Moszkva tér visszakapta az eredeti nevét, és vésztjóslóan megjegyezte, hogy az oroszok ezt nem felejtik el.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.11. 17:09:54

A Total Fertility Rate (egy nőre jutó gyerekszám) Magyarországon 1.4 körül mozog (2010-ben volt 1.31, a növekedés jelentéktelen). A gyerekszám a cigányokkal együtt értendő, cigánycsaládonkénti 3 gyerekkel számolva a fehér lakosság gyerekszáma 1 körül van.

2012-ben Magyarországon a gyerekek 44%-a házasságon kívül született.

A helyzetet súlyosbítja a 2010-ben hatalomra jutott, bűnözőkből és gazemberekből álló orbán-kormány, akik egy neofeudális, hűbéri-vazallusi rendszert építenek ki, párhuzamos kormányzati rendszerekkel ("járási hivatalok", amelyek ugyanazt csinálják mint azelőtt az önkormányzatok, persze most csókosokkal, többszázezres fizetésért), lezsírozott pályázatokkal, és a valóság teljes tagadásával.

2010 óta több mint 150 milliárd ment el stadionépítésre-felújításra.

Matolcsy most jelentette be nemrég hogy 200 milliárdból akar közgazdászokat képezi. Az egész magyar felsőoktatásra 136 milliárd megy el, tehát nyilvánvaló, hogy ebből is haverok fognak jól járni.

A folyamatos hazudozás, tények elhallgatása és a romló életszínvonal a politikai megoldásba és a jövőbe vetett hitét veszi el az embereknek. Minden második középiskolás külföldön képzeli el jövőjét, az egyetemet végzettek ill. magasan képzett munkanélküliek folyamatosan vándorolnak ki.

A médiából folyamatosan ömlik a szenny és a fogyasztói propaganda, a kormányszócső média (az időnkénti belviszályok ellenére is, legalábbis egyelőre) sztálinista dicshimnuszokat zeng folyamatosan.

Egy ilyen környezetben semmi értelme katonai doktrínáról beszélni, mivel semmiféle feltétel nem adott hozzá.

Egy jól működő országban a gyerekszámot (a fehérek esetében) kell rendbetenni, valamint gazdasági megújulást hirdetni, hadiiparfejlesztés, infrastruktúraépítés, csatornázás, bérlakásépítés, faültetés területén. Szándékosan csak a körvonalat jelöltem ki, a megoldási javaslat túlmenne a téma határain. A médiát is meg kell regulázni, a szoftpornót (mint ami a blikk címlapján szokott megjelenni pl.) be kell tiltani. E javaslatok véghezviteléhez legközelebb programszinten a Jobbik áll, ezt ki kell mondani.

A fidesz-gazembereknek takarodni kell a közéletből. Előbb-utóbb persze ígyis-úgyis menni fognak, csak nem mindegy, előtte mennyi kárt okoznak. Legkésőbb 2018-ra a fideszhatalomnak vége lesz, amint a világgazdaság újabb nehézségei hazánkba is begyűrüznek.

Nagy kérdés, a Simicska-média mennyire lesz kormánykritkus, mert egyelőre azért nem nagyon tették oda magukat, néha beszólongatnak, ennyi. Ha egy normális polgári ellenzéket létre tudnának hozni a fideszen belül a párttitkár-újgazdag tahókkal szemben, nagy eredmény lenne. persze a fidesz sokkal központosítottabb, minthogy ez könnyen sikerüljön, majd meglátjuk.

Bell & Sebastian 2014.09.11. 17:22:22

Jó cikk, mert csak úgy gyűlik alatta a békegalambszar. Az háborúzhat, akinek adnak rá pénzt a zsidók.

A nagykorúság és önvédelem alapja a kiosztott fegyver és alapkiképzés. Ezért csak kakadémikus a felvetés, ha nincs mivel harcolni, tökmindegy, hogy az egyik fele nem akar, a másik meg nem bír.

Jól le van ez biztosítva, az tuti. De fordítsuk meg a kérdést! Ki nézi ki az aktuális Lekvár Jancsikból, hogy képesek megszervezni akár alapszintű ellenállást?

Na ugye. Vécéfülke -forradalom.

huKKK 2014.09.11. 17:29:02

@Mystes:

Forint legyen.
Vagy pengő.
Különben kiszállok.

Kandeláber 2014.09.11. 17:30:23

@Bell & Sebastian: A kereszténygyilkoló iraki-szíriai iszlamistáknak is a sémi testvéreik küldik ömlesztve a pénzt? :D
Van ilyen teória is...

mrZ (törölt) 2014.09.11. 17:38:48

@Virág et.:

A háborúkat általában köpködés, gazdasági szankciók, provokációk, szabotázsok előzik meg.

Ebből az első három már megvolt.
A gazdasági blokádot-korlátozásokat, a feleknek fegyverek szállítását, tanácsadók küldését a háborús cselekmények közé sorolják.
Így mi most kvázi háborúban állunk.

Mystes 2014.09.11. 18:00:44

@huKKK: A forint talján pénz. A pengő meg régies. A korona jó lenne!

huKKK 2014.09.11. 18:19:27

@gyalog.galopp:

"A vietnami háborúban még divat volt a sorozás. Meglepődve tapasztalta az akkori hadvezetés, hogy az elesett tisztek igen jelentős hányada a hátába kapta a golyót.
Hazafiság ide, hazafiság oda a besorozott, hippik , de különösen a felsőfokú végzettségűek nem szívlelték a West Pointos aroganciát."

A hátbagolyóra lehet vietkongos magyarázatot is találni.
Meg arrogánsosat is.
Meg mást is.
Mindegyikben lehet némi igazság.
Kérdés, hogy a sztorival kiket kell riogatni és ahhoz képest szokták kihegyezni egy-egy "létfontosságú részletre" az üzenetet.

"Az Afganisztánban harcoló zsoldos bakák az utcáról a munkanélküliség elől kerültek, menekültek oda.
Leszerelés után életük sem feltétlenül sikertörténet, sokuk valami esztelen lövöldözőként tesz szert világhírnévre.
El tudod képzelni mi történne az usákokkal, ha hirtelen mindet leszerelnék és haza küldenék?"

El.
Mindegyikkel más történne.
Nem mindegyiknek jutna esztelenlövöldözős állás.
A bérgyilkos állások nagy része is be van töltve-feltételezem.
Némelyek kiszorulnának az üzleti szférába, mások meg máshol találnának munkát.

"szóval, éhes tömegekkel nagyon nehéz világbékét csinálni, de agyalogni lehet, meg kell is rajta."

A "világbékében" nem igazán hiszek.
Bár a szépségkirálynők állítólag nagyon reklámozzák.
Olyan békében hiszek amit a valóság hoz létre.
Sokszor a béke létrejöttét harcok, küzdelmek előzik meg.
Néha sok csepp Vér.
Hogy önkéntes vagy kényszerű véradás-e azt esete válogatja.
Valami áldozat mindig megelőzi a békéket.
Ha mást nem, hát időt áldoznak rá.

huKKK 2014.09.11. 18:24:37

@Mystes:

Jó a korona,
de az a kérésem még lehetne,
hogy az érmén a korona
a mi kedves vezetőnk fején legyen?
Áldassék az Ő neve, béke legyen vele.

huKKK 2014.09.11. 18:33:55

@Bell & Sebastian:

"Az háborúzhat, akinek adnak rá pénzt a zsidók."

Fogadjunk, hogy az Iszlám Államra tetszett gondolni.
Nagyon fortélyosan fogalmazta meg,
de hiába,
mert mégis megfejtettem a talányt.

szempontpuska 2014.09.11. 18:42:46

@hacsaturján: Nagyon helyes! Így kiszűrnéd az első magyar monitorharcos dandárt a hadműveleti területről.
Pihenj, folytasd tovább!
;-)

szempontpuska 2014.09.11. 18:44:13

@max val bir ca: Nekem süketelhetsz! Az adminfelületről most is rálátok a hullazsákokra.
De ha a közönségnek játszol... akkor parancsolj: Tied a színpad :-)

szempontpuska 2014.09.11. 18:46:32

@Kandeláber: hát így jár mindenki, aki bálványokat imád :-)

gyalog.galopp 2014.09.11. 18:57:01

@huKKK:

Az M16 és az AK által ütött sebek között lényeges különbségek vannak, még laikusok számára is. :)
Egyébként pontosan ennek hatására a WP képzését átalakították, elmagyarázták a tiszteknek, hogy a beosztottaik nem kutyák.

Én csupán arra akartam utalni, hogy a motiválatlan katona szart nem ér bármilyen technikát is kezel.
Egy a propaganda által keltett motivációt az ostoba vezetés le tud rombolni és a fegyverek máris visszafelé sülnek el.
Egy katona leghatásosabb fegyveri mindig is a motiváció volt és lesz is.

Mi motiválja az ukrán katonát a ruszkik ellen? Az, hogyan tudna ép bőrrel lelépni.
A romkocsmák motiválatlan "hippijeit" ki merné felfegyverezni?

A mindenkori politika és a mindenkori politikus felelőssége, hogy milyen motivációkat rombol le, és milyeneket gerjeszt, akár akarva, akár akaratlanul is.

Jean Sol Partre 2014.09.11. 18:58:18

@Aristo te mekkora egy tahó vagy. Gondolom, katona nem voltál, csak a szád nagy. Paintball legalább megvolt?

huKKK 2014.09.11. 19:00:05

@Kandeláber:

"A kereszténygyilkoló iraki-szíriai iszlamistáknak is a sémi testvéreik küldik ömlesztve a pénzt?...
...Van ilyen teória is... "

Sőt.
Állítólag még ezt a "teóriát" is űk találták ki.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.11. 19:08:04

@szempontpuska:

Minden hozzászólásom törlődik. Ez s tény.

Mystes 2014.09.11. 19:10:46

@huKKK: a koronákat önállóan szokták ábrázolni. de kérésed számomra parancs.

Bell & Sebastian 2014.09.11. 19:11:03

@huKKK: Elég régóta így van, Rothschildék a szakma (nem legelső) mesterei, a zsákmányból fussa a kamatos kamatjukra, más, tutibb biznict és sem tudok.

Az egészben az a felháborító, hogy mindig akadnak Übermenschek (nem, nem Adolf találmánya), akik jól eldöntik, hogy kikből váljon biomassza, de tízezer tonnaszám. Hiába, a háborúk gazdaságélénkítő mellékhatása gyakran a főokozat, némi létszámszabályozás oda-vissza meg a mellék.

Mystes 2014.09.11. 19:12:31

@maxval a bircaman: "törlődik" - de szépen fogalmaztál. Törlik!

Ennél azonban még súlyosabb, hogy eleve nem is kommentelnek már oda emberek. Mi a fasznak "hullazsákban" végezni, nem igaz?

Mindent összevéve, menjenek a francba.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.11. 19:12:32

@Kandeláber:

Mekkora hisztizés lenne most, ha Tarlós egy közterületet Moszkváról nevezne el!

Bell & Sebastian 2014.09.11. 19:12:45

@huKKK:

He came dancing across the water
...
What a killer.

Mystes 2014.09.11. 19:16:39

@Mystes: A legelemibb szabadságjogokkal nincsenek tisztában, nem tisztelik és nem tartják be azokat, nem gyakorolják. És még meg is ideologizálják! Szar posztkommunista banda.

szempontpuska 2014.09.11. 19:17:01

@maxval a bircaman: ez volt az utolsó beírásod kábe egy hónapja:
---Jótündér mindjárt megy megbaszni a temetőben a döglött kurva anyját, csak várd ki.

Kiváncsi vagyok ezt törli-e.---

Ennyi

Mystes 2014.09.11. 19:18:07

@maxval a bircaman: Azt különösen bírom, amikor az orulunkvincent-en a sajtószabadságot védik :)))))

Mystes 2014.09.11. 19:22:12

@szempontpuska: Valószínűleg elég sok kommentjét töröltétek bircának, ha már idáig jutott. (Mindenki tudja a netes világban, hogy bircanak tényleg birkatürelme van.)

Na meg az is nyilvánvaló volt, hogy ez direkt lett ilyen durvára beírva, nem azért, mert így is gondolja, vagy ennek bármiféle mondanivalója lenne.

Talán bizony nektek kellene magatokba néznetek, hogy miért is lett ez beírva...

Nem az-e a mondanivalója, hogy menjetek a büdös francba a cenzúrátokkal együtt.

Mystes 2014.09.11. 19:24:43

@Mystes: Én magam olvastam a Vincenten többször, hogy elhordják mindennek Bircát - miután kitörölték, és persze már nem válaszolhat.

Ótvar, gusztustalan, utánrugdosós népség. Ennyi etikai érzék nincs bennük. Tényleg a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet.

toportyánzsóti 2014.09.11. 19:40:43

@Mystes: JOBBER BLOGOK VEZETNEK A NICKEK TÖRLÉSÉBEN,A MANDI SEM TÉTLEN.

toportyánzsóti 2014.09.11. 19:42:13

@Mystes: Akkor most azok is ótvar gusztustalan ...népség ugye.Aranyhalnak az akváriumban talán elég lenne az intellektusod.

Kandeláber 2014.09.11. 19:46:19

@maxval a bircaman: Mekkora show lenne!
Mondjuk a Nehru park helyén, a Petőfi híd mellett Moszkva park lenne. :D
@huKKK: Manapság minden lehetséges, és mindennek az ellenkezője is.
@Mystes: Én arra a patkányblogra talán kétszer néztem be, de felfordult tőle a gyomrom, pedig amúgy nem kényes.
Belterjes banda.
Állítólag egy kommentelőt pár éve kinyomoztak, aztán följelentették és kirúgatták az állásából.
Ócska kis besúgók.

Mystes 2014.09.11. 19:48:37

@toportyánzsóti: engem a mandiról még sohasem töröltek ki. valószínűleg nem tudsz különbséget tenni.

Ezzel szemben a balos blogok "elvből" cenzúráznak. szerintük ezt így KELL csinálni.

Mystes 2014.09.11. 19:49:34

@toportyánzsóti: mondjál néhány jobber blogot, ahonnan téged kitöröltek. és szerinted miért.

Mystes 2014.09.11. 19:51:35

@Kandeláber: én teljesen ledöbbentem, amikor egy-két beírásomra nem az volt a válasz a Vincenten, hogy megpróbáltak volna cáfolni vagy ellenérvelni, hanem "utánamnéztek", lekádereztek, és nyilvánosságra hozták a személyes adataimat.

Elmennek a jó büdös kurva anyjukba. Fasiszta/kommunista tempó.

Ja, és: ásít.

toportyánzsóti 2014.09.11. 19:52:40

Nemzeti oldal maga az ótvar aki bebeszélte magának hogy angyali oldal,miközben még a csuti birkaszar sincs tőlük biztonságban,vezető élő istenük saját ítélete szerint hazaáruló puccsista putinpincsikutya.Mandi stábja fiatal kora ellenére már semmiféle erkölccsel és gerinccel nem rendelkezik.

Mystes 2014.09.11. 19:54:29

@Kandeláber: Belterjes banda, igen. És csodálkoznak, hogy miért nincs társadalmi támogatottságuk...

Pedig nem kéne kitalálniuk! Itt a szemükbe van mondva.

Kandeláber 2014.09.11. 20:00:11

@Mystes: De önmaguk szerint ők szabadelvűek/liberálisok, és toleránsak.
De mindez nem gátolja meg őket a besúgásban.
Házmester/ávós tempó, nyilván akad a felmenőik között mindkettőből...:D

Mystes 2014.09.11. 20:08:55

@Kandeláber: Magyarországon a liberális blogokon cenzúráznak.

Ha ezt egy nyugatinak elmondanám - lehidalna.
Nem értene belőle semmit.

Ásít!

Bell & Sebastian 2014.09.11. 20:10:01

@szempontpuska: Ennyire unatkozik vicéné nagysád, hogy itten vakargatja a vénuszdombját, ahelyett, hogy szedni tetszene a markotányt és csinálni a tépést az invalidus, ciánista kútmérgezők vérző egójára?

Milyen szövetség mán az, ahol rituálisan birkát áldoznak, ó!

Mystes 2014.09.11. 20:12:39

@Kandeláber: Másik nagy találmányuk az "előzetes moderáció". Azaz vagy előzetesen basznak ki, vagy utólag.

Én nem azért harcoltam a kádár rendszer alatt a sajtószabadságért, hogy ilyen faszkalapok "ásítgassanak" továbbra is. Úgyhogy én egy szavukat nem hiszem el. A fiatalokat hülyíthetik...

Bell & Sebastian 2014.09.11. 20:28:46

@Mystes: Jó lenne, ha nagyobb tisztelettel beszélne a Lauder Szülői Munkaközösségről (ezt ne úgy értse, hogy közösségben tenyésznek, mint a pimpó, csak kibucban érzik jól magukat, mintamókus), különben lámpaernyőt hasítanak az előbőréből. Na jó, 2 Wattos irányfényre jót, azért ne túlozzunk.

toportyánzsóti 2014.09.11. 20:34:45

@Mystes: Jobbegyenes például,de anyilasok sem kedvelik ha rámutatok takonygerincükre.

Mystes 2014.09.11. 20:37:47

@toportyánzsóti: Akkor mondjál olyat is, ahol sosem bántanak.

szempontpuska 2014.09.11. 20:43:11

@Bell & Sebastian: :-)
Valójában egyetlen vincent böllérkedik (ki is van rá írva) de van 5-6 futóbolond akikkel olthatatlanul rajonganak egymás iránt.
Nem mondom, hogy ez tetszik nekem, de úgy látszik ez is a műsor része :-)

szempontpuska 2014.09.11. 20:44:24

(jó éjszakát mindenkinek)

Beren 2014.09.11. 20:48:15

A konklúzió a post végén volt:
A világ értelmesebb felén felnőtt egy nemzedék akik nem akarnak valami szélfútta eszme nevében ölni, vagy meghalni. Végre! Remélem ennek mindenki egyformán tud örülni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.09.11. 20:50:13

A focistákat nem lehetne besorozni? Erőnlétileg ugyan reménytelenek, de minden vereség után bedumálnák mindenkinek, hogy mi győztünk. :)

toportyánzsóti 2014.09.11. 20:57:51

@Mystes: Van olyan is,de ne terelj, feltéve ha nem juhász vagy vagy jobber skizó.

Mystes 2014.09.11. 21:07:35

@toportyánzsóti: Na, ha van olyan is, akkor írjál oda. Máshova úgyse érdemes.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.11. 21:43:00

@max val bir ca:
Mi a lóizének jársz oda?
JT 1 faszkalap, ezt leírhatod számos más helyen.
Vagy fejeld le élőben.

Mystes 2014.09.11. 21:46:09

@Hepci: Engem meglep, amikor bizonyos blogokról elhajtják az embert azzal, hogy ezt írd le máshol. A te szekértáborod blogjában.

Akkor mire jó a vita? Mi vitát szeretnénk. A vélemények ütköztetését.

huKKK 2014.09.11. 21:49:59

@Kandeláber:

Köszönöm az aprólékos részletekbe belemenő értékes észrevételedet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.11. 21:50:47

@Mystes:
Te hivatásos vitázó vagy?
Minek vitázni faszkalapokkal és növelni a kattintásszámot a szutykos blogjukon?

Mystes 2014.09.11. 22:06:24

@Hepci: Igen. Szeretek vitázni, mert fejleszt.

huKKK 2014.09.11. 22:14:56

@kesztió:

Ha harmadszorra sem reagál ez a "Mystes" dühbe jövök!

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.09.11. 22:31:09

hát ritkán mondom valamire, hogy minősíthetetlen, de ez az írás konkrétan az. Nem tudom rá nyugodt szívvel azt mondani, hogy hülyeség, de az ellenkezőjét sem, mert épeszű ember ilyen logikával nem számolgat. A "természetes ellenfeleink" meg a poszt végi "élni se nemhogy meghalni se" lózungok meg minimum tockosért kiáltanak. Jaj ne csináljuk már ezt. A NATO-ban vagyunk nem az oviban. Ez egy gáz írás, hozzá nem értésről, és alapvető reálpolitikai ismeretek hiányáról tanúskodik.
Hozzáteszem, a szerző ne vegye magára! Ez az irományára vonatkozik, attól ő még lehet bármilyen szakértő természetesen.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 22:32:48

@Kandeláber: Mi a tévedés?
Képzeld, egészen pontosan - sőt, nagyon pontosan - ismerem a XX. századi európai történelmet. Nem is a Rajna-vidék remilitarizálása, hanem az erősen unfair Saar-vidéki népszavazás (amibe már beleavatkozhatott volna az ex-antant) volt az első hógolyó, ami a lejtőn gurulni kezdett.

De Gaulle megírta, hogy miképpen próbált meg a némethez hasonló szerkezetű hadsereget kierőszakolni a harmincas években. Leugatták. Méghozzá nyilvánosan, a parlamentben és újságokon keresztül. Azokat meg a németek is olvasták. Következésképpen pontosan tudták, hogy a franciáknak nincsen olyasféle támadóerejük (Panzer+Stuka), mint nekik. Egyértelmű volt, hogy a franciák a Maginot-vonalra alapoztak mindent, és eszük ágában nem volt támadni - más meg nem bírt, az angoloknak nem volt számottevő szárazföldi erejük.

Vagyis az, hogy Hitler blöffölt, nem is teljesen igaz. A haderő abszolút mennyisége szerint igen, de mivel a francia katonai doktrína nyilvános volt és védekező, ebből kiindulva a blöff nem is annyira volt blöff: Hitler pontosan tudta, hogy a franciák nem fognak támadni.

De nem az a lényeg, hogy milyen fegyveraránynál támad valaki, hanem az, hogy milyen céllal. Ebben Hitler és Putyin között semmi különbség nincsen. Éppen Putyin a veszélyesebb, mert neki már most elég ereje van fél Európa elfoglalásához.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.09.11. 22:34:07

Közben mondjuk megrágtam, ez a poszt egy konkrét reflexió a szájhősöknek, ugye? Mindegy, a doktrínás okoskodás akkor se kellett volna.

Mystes 2014.09.11. 22:55:36

@Molnárgörény: Én nem értem, hogy miért jönnek ezzel a Putyin-riogatással állandóan. Ki veszi ezt komolyan? Az oroszokat csak az érdekli, hogy keletukrajnában ne basszanak ki az oroszokkal. Ennyi. A többi meg európai hiszti!

Mystes 2014.09.11. 22:57:09

@Mystes: Úgy is fogalmazhatok: Ukrajna szétesése természetes folyamat. De amikor Hitler például megtámadta Oroszországot, az nem volt "természetes folyamat"! Ne keverjük e kettőt és ne riogassunk Putyinnal...

Mystes 2014.09.11. 22:58:31

@Mystes: Az oroszokkal való riogatás helyett a balti államok is jobban tennék, ha tisztességesen bánnának a jelentős orosz kisebbségükkel - mint ahogy nem teszik. Akkor talán kevésbé kéne parázniuk...

Makkasz 2014.09.11. 23:06:35

A cimben megfogalmazott kerdes hulyeseg. Donyckben nem a hazaert halnak meg egyik oldalon sem, hanem mert oda kuldik oket.

Emberek tobbsege elete aran is megvedi csaladjat, vagy vagyonaert is kockaztatja eletet. Ugyanakkor ostoba despotak parancsara a halaba menni butasag. Akkor is ha nemzeti maszlaggal van leontve (pl. minek orul a moszkvai proli hogy krim orosz lett? mi neki, vagy utodainak a barmilyen haszna belole?).

Korabban a vallas volt az a fos, amivel a racionalitast toroltek az emberek agyabol, most a nemzet az.

Mystes 2014.09.11. 23:11:33

@Makkasz: És van, amikor a racionalitással próbálnak meg minden mást törölni az ember agyából...

panelburzsuj 2014.09.11. 23:28:30

@Mystes:
Elnézve akár csak ezt a posztot és a kommentek sorát - az általad említett változat azért alapvetően csak próbálkozás.

Szóval nem beszarni - igazán bőséges a kínálat alacsony rációfertőzöttségű agyanyagból.

Mystes 2014.09.11. 23:35:40

@panelburzsuj: A ráció csak egy mentális képesség a sok közül. És egyáltalán nem biztos, hogy a legfontosabb.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.11. 23:36:51

@Holger Hartland: Nem hiszem, hogy padilla védelemre szorulna, ha kell, megvédi ő magát, de nem tudom kihagyni, hogy leírjam, mekkora patkány alember vagy, és hogy pont most demonstrálod azt, amit padilla bá írt rólad.
Nem emlékszem, hogy padilla IRL személyiségjegyeket közzétett volna rólad.
De te most nagyon odabasztál neki, „leleplezted”, fasza gyerek vagy. Mellesleg a drogos múltját ő is vállalja, többször leírta, öniróniával fűszerezve.
Ki akartam keresni, hogy ugyanezen a nickneveden hogyan dicsőítetted málnásit/padillát anno. De nincs kedvem, tök mindegy, aki tudja, hogy egy kis surmó szellemi éhenkórász vagy, az úgyis tudja, aki meg nem, azt úgyse lehet meggyőzni.
Ja, és balfasz, én is A betűt kaptam. És a pszichológusnő külön megdicsért az átlagon felüli intelligenciámért.

zorki 2014.09.11. 23:49:51

"érzékeltessem velük a háború borzalmait, elárulom hogy a fegyverek között egyáltalában nincsenek tekintettel az LMBTQ-személyek érzékenységeire és például nem ásnak nekik külön latrinát, nem engedik, hogy szivárványszínűre fessék a géppisztolyt, és a homofób ellenség akár le is lőheti őket. Szembe kell nézni azzal is, hogy a nőket – heteronormatív, szexista módon – teljesen másra szokták használni a háborúban, mint a férfiakat. Hogy hajnalonként egy nyilvánvalóan ostoba, fasiszta őrmester üvöltésére kell ébredni és a mama nem főz semmit. "
Hajaajjj!
Magam részéről a háborút, mint olyat elvetem. Tizenévesen sem értettem, mikor a tízparancsolatot tanították, hogy a 'Ne ölj!" és a háború hogyan egyeztethető össze.

A katonaság második napján a lövészet hatásait bemutató demonstráción, elhatároztam, hogy én ezzel a "szerszámmal" nem fogok bánni. Mindenféle sumáksággal félévig sikerült is elkerülnöm, de akkor óvatlan voltam, és az első szabiról visszatérve rögtön felpakoltak a lövészetre induló autóra, de kettőt lőttem, miután a századparancsnok elzavart. Tovább nem erőltette a dolgot.
Szal, pacifista lennék.
Azért még azt sem ítélem el - mivel a valóságtól nem szakadhatok el teljesen- ha valaki katonai doktrinákon töri a fejét, bár ésszerűségét kétlem.
Nahhh, de,de,de!
Azért idéztem ide a posztírónak előbbi sorait, mert ebből látszik - annak ellenére is, hogy azt sejteti ő ismeri a háború borzalmait-, a modern hadseregeket kevésbé ismeri vagy csak úgy tesz.
Az USA hadseregében - gondolom az elég modern- a leírtakkal ellentétben tekintettel vannak az LMBTQ személyek érzékenységére, és a nőket ugyanarra is "használják" (sicc!), mint a férfiakat. (Egyébként ezért sem szeretem a katonai doktrinákat, mert legtöbbjük terveiben, a katonaruhában lévő ember,"használati eszközzé' alacsonyul, mint az inkriminált mondatban is.) Meglepő módon a fasiszta őrmestereket sem mindenhol tolerálják. Holott például az USA állampolgárok a hírek szerint erősen patrióták, és sokan ezen elveket vallva, hazájukért is hajlandóak meghalni.
Szal. katonai doktrináról lehet értelmesen vitázni, de ha a szerző csak addig jut el, hogy ennek kapcsán egy "egy jó egészségeset" lmbqtézik, meg libsizik, meg antifeministázik, akkor azt semmiképpen sem nevezném értelmesnek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.11. 23:52:49

@ALFI: Fika, én magamról írtam, hogy mi NEM vagyok: sem protekciós, sem züllött életű romkocsma-lakó, vagy hová képzel a magatokfajta. Padilla nem vette magára, te adtad rá az inget (minek?) - akkor viszont téged minősít, hogy szerinted ki mellé szegődtél, kutyuli. :)

panelburzsuj 2014.09.11. 23:57:21

@Mystes:
Én csak annyit gondoltam megjegyzeni, hogy nem kell görcsölni, bőven vannak rációra immunis embertársak.

De ezt is csak azért, mert úgy tűnt, hogy te valami komoly veszedelemnek érzékeled a racionalizálást. Nem - nem veszélyes mindenkire. Csak enyit akartam megnyugtatásul.

easywork 2014.09.12. 00:11:16

A cím komoly - a levezetés ostobaság.
Biztos vagyok abban, hogy az itt kardoskodó kommentelők + posztíró mindegyike inkább az édesanyát ejtetné teherbe háromszor egy órai "háború" után, mint hogy tovább háborúzzon.
Ez nem egy akciófilm hülyegyerekek!
Minden háború fáj, gusztustalan, erkölcstelen és nincsenek győztesek.

Bell & Sebastian 2014.09.12. 00:35:46

Hogyan nem voltam katona?

Amikor nem szopattak meg a jutasi őrmesterek és nem vertem vigyázzmenetet a katonai eskümön az el nem jött, szovjet zenekar nagydobjára, amely nem ütött mindkét lábra és így nem keveredtek meg a szakaszok, azt az élményt sohasem feledem, ahogyan az ott sem volt, pont miránk büszke szülőket sem.
Nem családosként így nem is juthatott se félárú, se ingyenes szabadságos levél, ezért stoppolnom sem kellett, hogy éjfélre visszaérjek. Ezért a lövészeten sem kellet megbeszélnem a toronyban gubbasztó figyelővel, hogy fektesse el a mellalakot a kopaszok második durrantására, amikor ötven méterre sem láttak el, nemhogy eltaláltak volna valami elefántnál kisebbet.
Nem ittam körtepálinkával felöntött körtebefőttet az első beszélőn és nem pontoztam mások nőjét az ebédlőben, továbbá -értelemszerűen- nem cseréltem el tányérsapkámat a BME választott királyának koronájára, hogy abban osonjak be a kábult őrség orra előtt.

Az egyáltalán meg sem történt, hogy őrparancsnokkén, teljes harci díszben, szökevényt kísértem haza a diszkóból. Ahogyan az sem, hogy a VÁP eldobatta a fagyit, és egy cseh főhadnagy fenyegetett Veszprémben az oldalfegyverével - magyarul. Orosz büntetőszakaszt sem vezettem soha, ahogyan táborparancsnok sem voltam rendszeresen, hétvégenként.

Álom volt az egész, de azért (a még rendszerben tartott) kézifegyvereket bármikor szétszedem és összerakom szintidőn belül, töksötétben. És az Auróra 152 milliméteresét sem sütöttem el soha, nem józan fogadásból.

(A NOSZF tényleg nem az én művem.)

Bell & Sebastian 2014.09.12. 00:43:34

@zorki: Semmi gond, talán ha jól megfizetsz valakit, az majd megvédi helyetted a bőrödet? Próbáld csak ki, mert ebben a rendszerben is nagyon díjazzák a pacifizmust. :)
Nem az ölés tiltott (fordítási huba), hanem a gyilkolás. Nagy különbség.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.12. 01:18:40

@Mystes: Akkor miért rabolják el hangulatjavítónak az észt tisztet a határsávból? Az is Ukrajna talán?

Kém, persze, ezt mondják, tudom. A hatalmas Észtország nyilván kémeket küld a védtelen Oroszországba, mert Nagy-Észtországról álmodoznak.

Valahogy így kezdődött a hangulatcsinálás a szovjet-finn háború előtt is, amikor a hárommilliós Finnország lett az agresszor. Hiába, ezek az északiak nem bírnak nyugton maradni...

Aki nem veszi észre, hogy Putyinék északon-délen egyre feszítik a húrt, és egyre provokatívabbak, az vagy vak, vagy szamár.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.12. 01:21:36

@Mystes: Mondd, nem vagy te egy icipicit tudathasadásos?

Ukrajna szétesése természetes folyamat, mondod egyszer. Merthogy nem nemzetállam, gondolom.

Közép-európai föderáció kell, valamilyen közép-európai szoros államszövetséggel, mondod máskor. Mindegy, hogy egymást utáló, egymással konfliktussorozatban álló nemzetek mennének bele.

Akkor ezt most hogyan?

huKKK 2014.09.12. 01:24:09

@Mystes:

Fáj a hajam.

2x is reagált rád hiába kesztió.
Erre vonatkozott a műbalhém.

huKKK 2014.09.12. 01:43:58

@Mystes:

Sztem nemcsak keletukrajna érdekli Putyint.
Ürügynek jó.
Nem jó neki egy "leendő" nato tag.
Ez is szempont lehet.

blasiusii 2014.09.12. 02:08:42

csodálom, hogy aki ily szépen érvel, valamint összeszedett mondatokat ír, az hogyan tud az egész írás végén egy ilyen utolsó bekezdést írni??

aristónak (az író) üzenem, hogy az I. vh.-ban véget ért a háború utáni korábbi "k.u.k."-békeidők-beli rajongás. Ugyanis egyáltalán nem nemes dolog nagyhatalmak kisebbségi komplexusos vezéreinek a bársonyszékekben hozott döntései alapján mocsokban és még hadd ne soroljam, milyen embertelen körülmények között -melyek nagyrészt hiányolnak bármiféle hősi szcénát- meghalni. Ehhez nincs semmi köze a homofóbiádnak vagy a romkocsmák fiataljainak. A világháborúkban sem voltak általában sokkal képzettebbek a fiatalok. Ne rinyálj, vár az Idegenlégió, ott majd jól érzed magad.

blasiusii 2014.09.12. 02:30:45

...máskülönben pedig a reguláris hadsereg az egyik legnagyobb politikai átverés. Ugyanazt a munkát, amit azelőtt elvégeztettek zsoldosokkal, lovagokkal, azt számonkérik a teljes lakosságon, leöntve a XIX. században örökölt nemzeti mázzal - pedig ugyanúgy csak az erőforrások elosztásáról szól, mint mondjuk, 1000-2000 évvel ezelőtt. A zsoldos legalább tudta, hogy ebből él meg. Ezért is lett rögtön kiábrándultság az első világégés után, mert sokan rájöttek a fentiekre. "Egyenlőbbek" pedig mindig is lesznek! Pl. @aristo, mondjuk, egy 10-es skálán mennyire lennél ideges, ha a háborúban egyik bajtársad véletlenül eltalálna téged, lebénulnál, és hazaérve megtudnád, hogy a csajodat a helyi gyáros protekciós kölyke dugja már, akit felmentettek a sorozás alól? Mindezt pedig azután, hogy egy olyan országban harcoltál, amiről azelőtt még sosem hallottál? Nos?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.12. 05:52:10

"Kik azok és hol lakoznak, akiket a nagyszájú belvárosi clausewitzek hadba akarnak küldeni? Vannak egyáltalán? Nem csak nálunk, egész Európában felnőtt egy nemzedék, amelyik nem hogy meghalni, élni sem hajlandó másokért." --- írja.

Gondolkodtam rajta, leírjam-e, aztán úgy döntöttem, leírom, mert tartozunk ezzel az igazságnak:

az én gyerekeim már főskolások-egyemisták, elég nagy a jövés-menés nálunk korukbeli arcokból, volt és jelenlegi iskolatársakból. És meg kell, hogy mondjam, kicsit fölül kellett írnom a prekoncepciómat ezzel a korosztállyal kapcsolatban. Volt középiskolai osztálytársaik közül, akikkel tartják a kapcsolatot, a többség meglepően felelős, talpraesett módon "adja ki magát" és főskolás-egyemista évfolyamtársaik között is, már akiket mi látunk, akikkel beszélünk, a java imponálóan józanul gondolkodik. Persze, ez szak(ma)-, családiháttér- és stb.-függő is, de ebben a generációban is vannak, valószínűleg nem is elhanyagolható számban, akik akarnak és képesek gondolkodni.

hoplita 2014.09.12. 06:35:33

@hacsaturján:
Ne képezzél mán ki, faszfej, a deszant rohamzászlóaljnál szolgáltam, vpct,-ként, többször voltam gyakorlaton, mint ahányszor te kiverted odabenn, gyökér.

hoplita 2014.09.12. 06:41:59

@Robinzon Kurzor:
Szedem én melletted az aknát, ne fossál.:)
Mongyuk én legalább tudom hogy kell és mit csináljak vele, ha megvan.:)

hoplita 2014.09.12. 06:50:05

@szempontpuska:
Csak nehogy eccer unatkozzak és megkeresselek jótündér haveroddal együtt, mert akkor megtapasztalhatod, milyen monitorharcos vagyok, netcigány.:)

metalbobby 2014.09.12. 06:56:06

Üzenetem a sok fasiszta kommandós kocsögnek.Semmilyen háborúban nem vennék részt mert:Politikusokért nem harcolok,sem én sem a családom.Kaptam kilépzést(összesen 9 db lőszert lőttem ki,gránát nem volt készleten,az elmaradt),de az kb annyit ért mint az ország népének morális állapota,szart sem.Valamint aki azt hiszi hogy ennek lenne értelme az valami gyogyót szed.Nyugodtan menjetek hősi halált halni,ti annyira hazafiak vagytok hogy arra nincs is szó,illetve van:sőtétek vagytok mind(a háború pártiak).Nyuhodtan nevezhetnek hazafiatlannak,nemzetárulónak,libsinek.

hoplita 2014.09.12. 06:59:31

@Kandeláber:
Erre mindig azt szoktam mondani, hogy aki nem a maga gazdája, az vigyázzon a szájára.
Próbáljanak meg engem kirúgatni.:)

hoplita 2014.09.12. 07:01:19

@metalbobby:
Én inkább csak faszfejnek nevezlek.
Ugye nem baj..?

hoplita 2014.09.12. 07:10:21

@Hepci:
Az utóbbi opció szimpatikus megoldás.

nu pagagyí 2014.09.12. 07:20:12

A jó katonai doktrína a következő:

- Kell hozzá egy szerethető ország, amelynek vezetése a nép jólétén fáradozik.
- Szükséges ebben az országban egy szolidáris társadalom, amely a gyengét is megvédi.
- Az emberek egyenlőnek érzik magukat másokkal, bíznak intézményeikben, választott vezetőik elszámolnak nekik tevékenységükkel, beleszólhatnak az őket közvetlenül érintő dolgokba, mindenki szava számít.
- A magántulajdon szent, a becsületes vagyonosodás lehetősége mindenki előtt nyitva áll. Az egyén társadalmi hasznosságának mércéje a valós teljesítmény, amelyet versenyben és a nyilvánosság előtt kell produkálni.
- A mindenkori kormány egyik legfőbb feladata olyan viszonyok kialakítása, amelyben az egyéni képességek nem vesznek el. Az egyén megszerezheti a képességeinek megfelelő tudást ahhoz, hogy megvalósíthassa vágyait.
- Mindenki maga irányíthatja a sorsát, felel saját tetteiért, alapvető joga, hogy boldog lehessen.
- Az emberek tisztelik és figyelembe veszik a másik ember érdekeit és törekvéseit, mert tudják, hogy ez kölcsönös. Képesek együttműködni közös céljaik elérésében.
- Az ország más országokkal is együttműködésre törekszik, ugyanolyan elvek szerint, amilyen elveket saját társadalmában is alkalmaz.

Egy ilyen ország polgárai pontosan tudják majd, mit veszíthetnek, ha nem védik meg hazájukat. Nem lesz baj a motivációval. Nem kell igazságtalan célokért harcolniuk, hiszen országuk politikája kiszámítható, ami megfelel saját társadalmuk általánosan elfogadott igazságainak. Együtt fognak működni, vezetőik pedig, a legtehetségesebbek lesznek. Aztán, hogy drón kell-e vagy tankhadosztály, polgári milícia vagy elitkommandó nyugodtan rábízhatják arra, akik ezekben a kérdésekben a legjobbak, hiszen csak ők juthatnak vezető szerephez.

hoplita 2014.09.12. 07:29:20

@Bell & Sebastian:
:)

Utólag visszagondolva felnőtt életem leggondtalanabb 536 napja volt a benntöltött idő..

A tárazást most kiváló szintre nem merném elsőre bevállalni, de 20 perc gyakorlás után az is meglenne.
A többi smafu.

toportyánzsóti 2014.09.12. 07:30:08

@Mystes: Kész vagy nagyon szellemileg,sokáig az sem segít ha bebeszéled magadnak hogy okos vagy.

hoplita 2014.09.12. 07:32:59

@Molnárgörény:
"...Merthogy nem nemzetállam, gondolom...."

Lófaszt azért.

Azért mert egy mesterséges tákolmány, nem egy szerves történelmi fejlődés eredménye.
Lásd csehszlovákiát, jugoszláviát.

hoplita 2014.09.12. 07:36:51

Na, csá mindenkinek.

Megyek, termelek egy kis dzsídípít...csak sajna ebből a csutitörpe még az áfát sem fogja látni, nemhogy elkölteni a tenyészetére.:)

nu pagagyí 2014.09.12. 07:57:23

@hoplita: Nagyszerűen látod a dolgot. Most már csak az az apró belátás kéne, hogy felesleges trianonozni. Az egykori Magyarország ugyanolyan tákolmány volt, mint Csehszlovákia.

Magyarország tragédiája, hogy nem tud mit kezdeni azzal, ami van. Minden sikeres állam először saját határai között teremtett igazi nemzetet, amelynek jellemzője, hogy minden tagja egyenlő lett és szabad, fajra, nemre tekintet nélkül. Magyarország korábban birodalom volt, egy feudális csökevény, amely csak az az urak nemzete volt, a szolga nép pedig csereszabatos termelőeszköz . A trianoni békeszerződés, bármilyen igazságtalan is volt, megadta Magyarországnak is a lehetőséget, hogy létrejöjjön az önálló modern magyar nemzet. Azóta sem tudtunk élni ezzel. Nincs nemzet. Ostoba politikusaink és a szellemi sötétségben ragadt nép nem egyesíti, hanem darabolgatja magát.

Kandeláber 2014.09.12. 08:22:37

@Mystes: Egyébként elég vérszegény firkálmányokat produkálnak a patkányblog ide delegált közkatonái, ezért nem is érdemes foglalkozni velük.
Maradjanak csak meg az akolmelegben.
@hoplita: Oké, de nem mindenki van olyan helyzetben, mint te.
@Molnárgörény: Ez is egy álláspont.
Churchillnél - aki nagy gazember volt ugyan, de brit miniszterelnökként egészen figyelemreméltó dolgokat produkált - "A második világháború" c. könyvben kicsit másképpen olvastam az említett eseményekről.
Úgy tűnik te is osztod Oblama és egyéb, kevésbé színes nyugati vezetők vízióit arról, hogy Putyin legszívesebben meg sem állna Berlinig, de minimum Bécsig. :D
Holott csupán arról van szó, hogy kihasználta a CIA által generált puccs okozta zűrzavart, és visszavette az ukrán paraszt által elvett és Ukrajnához csatolt Krímet.
Az, hogy Donyeck környékén mit csinálnak egymással ukránok és ruszkik, nem igazán érdekel.

Tudományos libsizmus 2014.09.12. 08:39:14

Az utolsó előtti bekezdésen szétestem a röhögéstől. Ül nagyon:)

A NATO-ba véleményem szerint súlyos hiba volt belépni.

Tudományos libsizmus 2014.09.12. 08:46:27

@nu pagagyí:
"Az egykori Magyarország ugyanolyan tákolmány volt"
Azon tűnődöm, hogy képes egy "tákolmány" ezer évig fennálni.

LINOLEA 2014.09.12. 08:46:35

haljatok meg ezért az országért, zsidózva, trianonozva, lehetőleg máma még.

nu pagagyí 2014.09.12. 08:56:34

@Kandeláber: Sokat levon az oroszok igazából az a tény, hogy az Oroszországtól elszakadni vágyó népeket fegyveresen tartják a birodalmon belül, mint például a csecseneket, ugyanakkor természetesnek veszik, hogy a más országokban élő oroszok joga területtel együtt csatlakozni a birodalmukhoz. Annyira, hogy fegyveresen is beavatkoznak egy szuverén ország belügyeibe. Oroszország egy szaros agresszív állam. Jó lenne még időben kordába szorítani őket, mert Magyarország sem nagyobb falat nekik, mint Csecsenföld.

Tudományos libsizmus 2014.09.12. 08:56:34

@Mystes:
Ott magam is jártam már így.

panelburzsuj 2014.09.12. 09:02:30

@Tudományos libsizmus:
Na, végre egy elégedett fogyasztói visszajelzés.

Pontosan látod - a szép, nemes és választékos aristo pontosan neked írta e szép, nemes és vélasztékos bekezdést.

nu pagagyí 2014.09.12. 09:02:42

@Tudományos libsizmus: Kb. 500 évig bírta, aztán még nagyobb birodalmak közigazgatási egysége lett. Aztán minden birodalom széthullott és kiderült, hogy a magyar nemzet akkora, amekkora.

De ne keseredj el, a történelem végtelen, ha virágzó nemzetet tudunk teremteni és teleszüljük a Kárpát-medencét még lehet egyszer nagyobb országunk is, persze ha lesznek még egyáltalán országok.

Kandeláber 2014.09.12. 09:06:43

@nu pagagyí: Félreértések helyett: nem vonom kétségbe az oroszok agresszivitását.
Az utóbbi 200 évben háromszor is lerohantak minket.
Ebben a szituációban azonban érzelmileg nem állok az ellenfeleik oldalán.
A csecsenek pedig még annyira sem érdekelnek, mint az ukránok.
Muzulmán terroristák.

nu pagagyí 2014.09.12. 09:08:16

Bevétel a "Magyarország összefog" hirdetésből: 1000 forint/pixel. És akkor írjunk arról, hogy Magyaroszág összefog.

metalbobby 2014.09.12. 09:13:19

@hoplita: Magadra ismertél pöcsikém?

Laikus Érdeklődő 2014.09.12. 09:13:28

"Az egykori Magyarország ugyanolyan tákolmány volt, mint Csehszlovákia."
Nézz rá egyszer egy Európa térképre kérlek! Nem politikai vagy történelmi térképre gondolok, hanem földrajzira.
A Kárpát-medence az egyik legjobban körülhatárolható szárazföldi terület Európában. Még a madarak is másképp fütyülnek a Kárpátok innenső oldalán mint a túlsón. És ez így volt már évmilliókkal ezelőtt is.
Ezt a természetesen egységes régiót darabolták fel 94 évvel ezelőtt.

nu pagagyí 2014.09.12. 09:42:59

@Laikus Érdeklődő: Ebben a kis paradicsomban nem alakult ki egységes nemzet, több nép lakta, amelyet nem sikerült nemzetté formálni. Sajnos, úgy látom a maradék is hasonló helyzetben van, nincs vonzó nemzeti önképünk, egymásra uszult és uszított emberek heterogén csoportja alkotja.

igazi hős 2014.09.12. 09:47:37

Elolvastam a posztot és az jött le, hogy a szerzőt elhagyta a csaja egy másik lányért (az egyik lány talán HaHa-s?), ettől most egyszerre dühös és depressziós, különben ennyi marhaságot nem hord össze az ember.

Mystes 2014.09.12. 09:50:54

@Molnárgörény: A Kárpát-medencében komoly hagyományok vannak, Ukrajnában nincsenek - amik megalapozhatnának egy föderációt. De ezt te is tudod.

Mindamellett Ukrajnában sem kizárt a föderáció. Az a kizárt, hogy egyben lehessen tartani hosszútávon egy ilyen mesterséges mozaikállamot.

Laikus Érdeklődő 2014.09.12. 10:01:24

@nu pagagyí: Csak nem lettél csúnya nacionalista? A népek egységes nemzetté formálása náci dolog, nem tudtad? ;)
Nem lehet, hogy Trianonnak éppen az volt a célja, hogy ne alakulhasson ki egységes nemzet a Kárpát-medencében?

Kandeláber 2014.09.12. 10:24:51

Az antant által összetákolt Csehszlovákia és Jugoszlávia egyaránt életképtelennek bizonyult.
Utóbbiban egy cirillbetűs, pravoszláv balkáni paraszt-népet, a szerbet tették meg vezető nemzetté, amit természetesen nem igazán jól viseltek a minden tekintetben fejlettebb horvátok.
Az usztasa-mozgalom évtizedekkel a háború után is odapörkölt a vörös csillagos titoistáknak, '91-'95 között pedig tudjuk, mi történt.
A farizeus Nyugat kezdetben Milosevicsékat támogatta, és ehhez igazodva az itteni libsik is óriási visításban törtek ki, amikor napvilágra került a Kalasnyikov-ügy.
Azután persze rájöttek a tévedésükre, és a horvátok a németektől kapott fegyverekkel elkergették a szerbeket.
És most Szerbia kisebb, mint Csonka-Magyarország, mert még Montenegró is kivált "Jugoszlávia" maradékából.
És most bácskai szerbek kutatják a magyar gyökereiket, és magyar állampolgárságért ácsingóznak.
Sic transit gloria mundi.

nu pagagyí 2014.09.12. 10:34:23

@Laikus Érdeklődő: A nácik csak egy kiválasztott fajt tekintettek a nemzet részének, a nép többi tagját szolgaságra és pusztulásra ítélték. Mellesleg azokat a fajtársaikat is, akik nem osztották ezt a fennkölt ideológiát.

Nekem szimpatikusabb és hatékonyabbnak tűnik az a nemzetfogalom, amely a határokon belül élő összes állampolgárt egyenlőnek és a nemzet részének tekinti, függetlenül származásától. A határokon kívül élők közül pedig azokat, akik magukat a nemzet részének tekintik.

nu pagagyí 2014.09.12. 10:48:50

@Kandeláber: Jugoszlávia lehetett volna egy nemzet, meg volt rá az esélyük, de a faji alapú kekeckedés végül szétfeszítette. Sok népből úgy lehet egy nemzetet összehozni (évszázadok alatt persze), ahogy a franciák tették. Igaz, ott volt egy véres polgári forradalom és némi felfordulás után, politikusaik igyekeztek vigyázni polgáraik egyenlő jogaira és az állam semlegességére. Na nem azért, mert az ottani politikus okosabb, mint a miénk, hanem azért, mert nem tanácsos a saját jogait akár szélsőséges módon megvédő polgárokkal szembekerülni, mert még ismét guillotin alá küldik az aktuális királyt.

zorki 2014.09.12. 11:15:48

@Bell & Sebastian:
Emberi élet kioltásában nem ismerek különbséget a "katonai, háborús célú" vagy az "egyéni célú" között, mert mindkettő akaratlagos.
Nem tudom Te hol tanultad a tízparancsolatot, de a keresztény egyházakban nem ezt tanítják. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy ez fordítási hiba eredménye vagy sem.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a tízparancsolatból az ötödik:
"V. Ne ölj!

Minden ember élete szent. Az egészség is Isten ajándéka. így kell őriznünk magunk és mások életét. "
Ebből semmiféle háborús cselekedetet nem lehet levezetni.

"Semmi gond, talán ha jól megfizetsz valakit, az majd megvédi helyetted a bőrödet?"
A háborúról és a katonaságról csak elvakult emberek mondhatják: az arra való, hogy megvédje a bőrödet.
Csak a legutolsó országunkban is zajló háború hány magyar állampolgár életét követelte?
Mitől is védett meg?
Semmitől, sőt sok százezer magyar állampolgárt hurcoltak külföldre, és gyilkoltak meg. 350 ezer magyar katona halt meg. Minden tizenötödik vagy tizenhatodik magyar állampolgárt elvesztettünk.
Mit "nyertünk"? Ötven évre kaptunk a nyakunkba egy diktatúrát.
De mondok mást. A Szovjetunió állítólag nyertes hatalom volt. Polgárai "elnyerték" -nem oroszok is, akik nem is akartak szovjet rendszert- a rendszer konzerválását. (Mi persze most, az ismét birodalmi terveket szövögető oroszokhoz dörgölőzünk, hát ha leesik egy kis konc. Közben meg nem értjük, hogy Varsóban vagy Tallinban ezt rossz szemmel nézik.)
Hát kinek is van igaza?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.12. 11:22:26

@nu pagagyí:

Hja, hogy a vérprogresszív, vérdemokratikus, vérbezzeg Franciaországban, a XIX. században, a bretonok, provanszálok, baszkok stb.-k nem beszélhettek a hivatalokban, nem tanulhattak az iskolákban anyanyelvükön úgy, mint a mucsai, elnyomó, náczi Magyar királyságban és ezért válhatott egységes nemzetté a francia?:-D

Kandeláber 2014.09.12. 12:25:27

@nu pagagyí: Teljes képtévesztés összevetni Franciaországot és Jugoszláviát...
És miféle "faji alapú kekeckedés"?
Az albánokat leszámítva délszlávok laknak arrafelé...
Csak éppen a Horvátok évszázadokig a Magyar Királyság részei voltak, a dualizmus idején különleges jogokat élveztek a Monarchiában, római katolikusok voltak, és latin betűkkel írtak/írnak. Az ő történelmük részben a miénk is, gondoljunk csak a Zrínyiekre..
Ezzel szemben a szerbek csak nagyon későn lettek önállóak a törököktől, ezt követően erős orosz befolyás alá kerültek, és ugye cirillbetűs pravoszlávok...
A szlovének ugyancsak toronymagasan állnak fölöttük, mind kulturálisan, mind gazdaságilag.
És Jugoszláviának nem adatott meg még egy évszázad sem, mert életképtelen kreatúra volt.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.12. 13:33:23

@bbjnick: "ebben a generációban is vannak, valószínűleg nem is elhanyagolható számban, akik akarnak és képesek gondolkodni"

Jééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé!

Akkor elárulok valamit. Semmi gáz nincs a fiatalokkal.
A gáz az a "kultúra", amit fogyasztanak, amit ti termeltetek ki, és az a világ, amiben fel kell nőniük, amit ti hoztatok létre.

Egyébként meg normális ember nem lenézi a fiatalokat, hanem figyel rájuk, segít nekik ha tud és ad nekik. Cserébe ő is kap valamit tőlük. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.
Ha találnak valami fix pontot ebben az értékvesztett világban, abba foggal-körömmel kapaszkodnak.

Ami romkocsmák népét illeti, én nem tartozom közéjük, de néha (általában kényszerből -- utsó busz után nehéz hazajutnom, és ezek a helyen vannak legtovább nyitva) betévedek, és teljesen normális arcokkal lehet beszélgetni. Nem kevésbé normálisak, akik oda járnak, mint akik Jenőbe meg a Ligetbe. :-D :-D :-D

nu pagagyí 2014.09.12. 14:00:36

@bbjnick: Nálunk sem sokra menne az, aki kun nyelven folyamodna segélyért, de valószínűleg nem is akarna. Viszont van olyan is, aki hiába itt született és magyar az anyanyelve, mégsem tekinti egy magát magyarabbnak felkent csoport elég magyarnak. Ez utóbbi jelenség egy igazi nemzet esetében nemigen fordul elő, csak az olyan félázsiai helyeken virágzik, mint a miénk.

nu pagagyí 2014.09.12. 14:10:46

@Kandeláber: Az összevetés eredménye: Franciaország több népből sikeresen épített nemzetet, Jugoszlávia pedig nem. Semmiféle "képtévesztés" nincs ebben. A különbség oka pedig az, amit írtam: a polgárok egyenlősége és a vallási és származási szempontok alapján semleges állam.

Kandeláber 2014.09.12. 15:06:28

@nu pagagyí:
A horvát, a szlovén, a szerb, az albán már réges-régen külön nemzet volt...Miért kellett volna újat létrehozni?
Bár a kommunisták megpróbálták azt sugallni a háború után, hogy létezik "jugoszláv nemzet".
Hát nem létezett.
Csak a szerbek mindig egy kicsit egyenlőbbek voltak a többinél, mármint Jugoszlávia összekalapálása után.
És '45 után mintha egypártrendszer lett volna a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságban, vagy rosszul tudom?
Franciaországban pedig elég régóta plurális demokrácia van.
Jó hogy már nem Svájcot akarod összevetni Jugoszláviával, mint többnyelvű-többnemzetiségű államot.

Bell & Sebastian 2014.09.12. 15:52:44

@zorki: Hogyan magyarázzam, hogy megértsd?

Olyan ez, mint a nemzőképesség. Ha van, attól még nem ugrunk neki minden, szembejövő nőnek, ha pedig nincs, akkor sajnos mindannyiszor át kell mennünk az utca túloldalára.

Az Ötödik Parancsolatról nem nyitok századszorra vitát, magyarázatát lásd, mint fent.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.13. 02:51:41

@hoplita: Tökéletesen tudatlan vagy: ugyanis ukrán nép és nemzet éppen létezett, létezik (nézz utána Bogdan Hmelnickijnek), csak nagyon hosszan elnyomta őket az orosz. Na de a lengyel államiság is milyen hosszan szünetelt, mégse kérdés, hogy a lengyelek nép-e vagy sem.

@Mystes: Hogyne, remek Kárpát-medencei hagyományaink vannak - olyanok, hogy amint lehetett, ment mindenki szanaszét. Még csak nem is rokon népek vagyunk, semmi oka és semmi szüksége egy eféle föderációnak, az a folyamatos belharcra volna csak jó.

@Kandeláber: Hiába magyarázgatom, hogy az oroszok tervszerűen gerjesztik a feszültséget a határon végig, ahol terveik vannak. Ugyan mi a rossebért kellett az ukrán válság idején elrabolni egy észt fickót a határsávból? Érdekes, erre senki se válaszolt, mert a válasz egyértelmű: mert Putyin és csapata itt is megkezdte a destabilizációt.

zorki 2014.09.13. 07:06:22

@Bell & Sebastian: Rossz példa.(Ne sértődj meg ezen, mert ha higgadtan belegondolsz, az elsőre kitűnőnek talált példádba, akkor rádöbbensz, hogy inkább az én igazamat támasztja alá.:DDD)
A példád is jól jellemzi a macsós felsőbbrendűségi tudatot, aminek alappillére a sok gyermeket nemző hím, aki emellett legalább annyi hím "egyedet" le is kaszabol, mint amennyit nemzett. Aminek persze jól leírt evolúciós előzményei vannak.
Az emberi evolúció azonban ezen már rég túl mutat, mivel fennmaradásunk feltétele az is, hogy ne gyilkolásszuk le egymást sorozatosan. Ezért a belülről fakadó harci feszültségek oldását meglepően sok emberi kulturális tevékenység szolgálja.
Többek közt a vallás sok más mellett ezt is teszi.
Emiatt -egyetértünk- valóban értelmetlen a vita az ötödik parancsolat fordításán, mert a keresztény hitelvek általánosságban is a "békés egymás mellett élést" segítik.
Az embereknek a kultúra -ezernyi szálon- nagyon sok olyan ismeretet közvetít -sokszor közvetve és bizonyítottság híján a tapasztalatra támaszkodva-, ami a túlélésünket biztosítja.

Kandeláber 2014.09.13. 09:46:31

@Molnárgörény: Természetesen a CIA nem "gerjesztette tervszerűen a feszültséget", amikor pénzelte a puccsistákat.
Eléggé sematikus az attitűdöd: szimpla ukrán szimpátia.
Nekem nem szimpatikusak sem az ukránok, sem az oroszok, de bizonyos szempontból mindkét félnek igaza van. Az egyik nem az ördög, a másik pedig nem a gáncs nélküli lovag.
Ezt kéne felfogni.

hoplita 2014.09.13. 12:06:27

@Molnárgörény:
Háppersze, görikém.:)

Hmelnickij inkább lengyel volt, de főképpen kozák, semmint ukrán.
Másrészt pedig a felekezeted mondta meg ki vagy, még a 20.század elején is.
Az identitásuk a lapja meg a Kióvi Rusz volt....úgyhogy inkább te tanuld újra a dógokat, öcsi.:)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.13. 15:38:37

@hoplita: persze, kozákul is beszélt, ugye?

A kozák nem nemzetiség vagy nép, hanem társadalmi állapot (mint a magyar hajdú, olyasmi). Szabad státusú lovaskatona.

Ettől még Hmelnickij ukrán volt, még ha az állama kozák állam is.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.13. 15:40:22

@Kandeláber: nem szimpátia, az ukránokat nem szeretem, nincs is rá okom. Viszont tőlük nem kell félnünk, az oroszoktól viszont igen. Egy évszázad alatt (1849-től) háromszor támadtak meg minket.

Kandeláber 2014.09.13. 16:11:20

@Molnárgörény: Ezt tegnap írtam a nu pagagyi nicknevű kommentelőnek:" Félreértések helyett: nem vonom kétségbe az oroszok agresszivitását.
Az utóbbi 200 évben háromszor is lerohantak minket."

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.14. 01:41:54

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Dino_Buzzati_A_Tatarpuszta&id=2102461859&type=10

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.14. 19:59:40

@hoplita: "Hmelnickij inkább lengyel volt, de főképpen kozák, semmint ukrán.
Másrészt pedig a felekezeted mondta meg ki vagy, még a 20.század elején is."

Ennyi marhaságot két mondatban elég nehéz összehozni.

Na, vegyük sorra:
1/ A "kozák" nem nép, hanem társadalami pozíció. Szabad lovaskatona.
2/ A kozákok ukránok, beloruszok és oroszok is voltak. Többsége tehát ortodox. Vagyis Hmelnickij lengyel és kozák együtt - ha a második, felekezetes mondat igaz lenne - sehogy se lehetne, mert a lengyelek katolikusok.
3/ De persze a második mondat is originál baromság. Már csak itt Magyarországon se volt szokás vitatni a másik magyarságát csak azért, mert református. Még Pázmány Péter se mondott olyat, hogy a nem katolikusok nem magyarok.

Amúgy meg Hmelnickijről meg a kozákokról még neked is elég egyszerű tájékozódni:
hu.wikipedia.org/wiki/Kozákok
"Kozákokon azokat az ukrán sztyeppére kivándorolt szabad szláv csoportokat értették, akik kereskedelemmel, halászattal, vadászattal, szarvasmarha tenyésztéssel és sógyűjtéssel foglalkoztak.

Többségük elűzött, kivert, szökött paraszt, jobbágy, pásztor vagy katona volt, de voltak közöttük kereskedők és egyéb foglalkozású emberek, valamint gonosztevők is. Nemzetiségük szerint oroszok, ruténok, lengyelek, jellemzően szlávok voltak.

A kozák szó a török kazak kifejezésből eredhet, mely szabad embert jelent. "

Tehát a kozák az nem nemzetiség, sose volt az, ezért nincs kozák nyelv sem.

hu.wikipedia.org/wiki/Bohdan_Hmelnickij

Meglehetősen részletesen leírja, hogy Hmelnickij hogy kötötte Ukrajnát az oroszokhoz - azóta is ezt nyögik.

huKKK 2014.09.15. 14:06:41

@ALFI:

"A gáz az a "kultúra", amit fogyasztanak, amit ti termeltetek ki, és az a világ, amiben fel kell nőniük, amit ti hoztatok létre"

Ki az a ti?

Végre valaki aki ártatlan, aki igaz, aki jó, aki Alfi.
Jövel Uram . . . . . !

huKKK 2014.09.15. 14:19:30

...@Molnárgörény:

"Viszont tőlük nem kell félnünk, az oroszoktól viszont igen"

Nane.
Pont tőlük?
Hajszálon múlott, hogy megúszták az oroszok amikor betámadtuk őket, hogy Magyarországhoz csatoljuk őket amerikával együtt.
Ha valakitől, akkor tőlünk kell reszketnie a világnak, mert az ogrevér nem válik vízzé.
Azt ajánlom, ne piszkálják az egér bajszát, mert használni fogjuk a hangfegyverünket!!!

huKKK 2014.09.15. 14:57:22

@zorki:

"A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a tízparancsolatból az ötödik:
"V. Ne ölj! "

Valóban.
Ez abból az értelmezésből származhat, hogy a nagytiszteletű Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem számolja bele a másodikat, ami így kezdődik:
"Ne csinálj magadnak faragott képet..."
( biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=2&c=20&v=4#v2 )

Érdemes megkérdezni ez ügyben egy rabbit is, mert mégiscsak egy zsidó kapta a kőtáblákat, valami Mézes nevű vagy ki.
Mézes bácsi szerint az első kőtáblán ember-Isten kapcsolat 4db útmutatása(parancsolata) állt, a második kőtáblán pedig az ember-ember kapcsolat 6 db útbaigazítása(parancsolata).
A második kőtábla első felszólítása ez volt:

"Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked."

( biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=2&c=20&v=12#v10 )

Ezt követte hatodikként a Ne ölj.
De ettől még szabad szeretni a nagytiszteletű Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát.
Ha van kedve, ideje, nézzen utána, hogy szerepel-e a nagytiszteletű Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tízparancsolatában a Bibliában szereplő "Ne csinálj magadnak faragott képet..." kezdetű.

Laudetur Iesus Christus!

zorki 2014.09.15. 17:57:45

@huKKK: Ez a vita értelmetlen. mint írtam, a vallások számomra azért fontosak, mert kulturális üzeneteket közvetítenek, melyik milyet, ez koronként és társadalmanként is változhat. Két különböző vallásról beszélünk, nem helyezem őket sorrendbe, de eltérő feladatot töltöttek-töltenek be, és időközben is változtak feladataik.
Az egyik vallás nemzeti vagy inkább nemzetségi és törzsi üzeneteket is közvetít, míg a másik nemzetek feletti üzenetekre vállalkozik. Természetes, hogy vannak eltérő üzeneteik.
Amúgy annyira nagyra nem tisztelek semmilyen püspöki kart, mert saját parancsaiknak sem tudtak megfelelni.
Tehát maradjunk annyiban, hogy akkor csak az én fixa ideám -meg az őskereszténységé-, hogy a Ne ölj! parancsát úgy értelmezem, ahogy azt leírtam, Ön pedig úgy, ahogy a kőtáblába vésték.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.15. 21:40:08

@huKKK: Hát ecsém, neked sem erősséged a szövegértés.
Mivel bbjnick (implicit módon) a "mi" alatt az ő generációjukat értette, és mivel én nem tartozom az ő generációjukhoz, értelemszerűen a válaszomban a "ti" az ő generációjukra vonatkozik, amelynek tagjai közül valakik felsőbbrendűnek képzelik magukat a fiatalabb generációhoz képest. Csak azt nem tudom, hogy mi a kurvaanyjukra olyan büszkék? Mert amit letettek az asztalra, az egy rakás szar.

huKKK 2014.09.16. 02:08:27

@ALFI:

4. Altalanositas.
3. Ez is+k.anyazol
2. A "ti" es a "mi" is torz.

1. Sem?
Te is d. vagy
Batyo?
Testverem!

picur3ka 2014.09.16. 02:53:19

@Molnárgörény:

"nem szimpátia, az ukránokat nem szeretem, nincs is rá okom. Viszont tőlük nem kell félnünk, az oroszoktól viszont igen."

Csak mindennap összevernek egy magyart egy évszázada és gyalázzák a nemzeti emlékeinket. Az oroszok meg nem.

picur3ka 2014.09.16. 02:56:05

@Molnárgörény:

Na most vezesse ezt le zsidókra. Aztán bele ne zavarodjék!

Kezdjük például a liberális zsidóval.

picur3ka 2014.09.16. 03:02:26

@Kandeláber:

"Nekem nem szimpatikusak sem az ukránok, sem az oroszok, de bizonyos szempontból mindkét félnek igaza van. Az egyik nem az ördög, a másik pedig nem a gáncs nélküli lovag."

Ez viszont egyszerűen nem igaz. Az ukránok bűcselekményeket követnek el szimplán, sorozatban. Megpuccsolt kormány, elűzött elnök, akit ki szeretne a 60 bérgyilkos forradalmár végezni, elcsalt választások, lecsukott jelöltek, megvert, megfélemlített politikai, professzionális személyek, civil politikai foglyok sokasága, törvényellenes, alkotmánysértő ATO, sata, sata. Bűnöző bérgyilkosok serege.

picur3ka 2014.09.16. 03:06:40

@zorki:

Persze, ha nincs harcosunk, akkor sokkal kevesebben fognak megtámadni és megölni bennünket, ezt próbálod kilogikázni? Nem fog menni, hacsak egy öngyilkos szektát nem alapítasz.

picur3ka 2014.09.16. 03:10:30

@Molnárgörény:

Rossz hírem van. A németek "képezték" az ukránt, Kijev környéki orosz hadifoglyokból az első VH. után. KB. 50 000 orosz hadifoglyot válogattak ki az agymosó tábori célokra.

picur3ka 2014.09.16. 03:11:41

@picur3ka:

A cél természetesen ugyanaz volt, mint ma: gyengíteni, támadni, morzsolni az oroszokat.

hoplita 2014.09.16. 06:22:13

@Molnárgörény:
Na, mint apa a hülye fiának...

"...1/ A "kozák" nem nép, hanem társadalami pozíció. Szabad lovaskatona...."

Annyiban igaz, hogy a kialakulásuk kezdetén, divatos szóval az etnogenezis elején valóban ez volt a szervező erő, de néppé váltak, önálló identitássá.

Nem lovasok voltak, kimondottan gyalogos harcmodort folytattak, sőt folyami hajósokként a vízi harcászatban is otthonosabban mozogtak, mint lóháton. Később ez változott, de például a Nagyságos Fejedelem első reguláris haderejében is inkább a gyalogságot erősítették.

"....2/ A kozákok ukránok, beloruszok és oroszok is voltak. Többsége tehát ortodox. Vagyis Hmelnickij lengyel és kozák együtt - ha a második, felekezetes mondat igaz lenne - sehogy se lehetne, mert a lengyelek katolikusok...."

Igen, jelentős volt köztük a szlávok aránya, de legalább annyira jelentős a a keleti, pusztai maradványnépek által képviselt népelem, nagyon sok, a kelet-európai síkságon szétszórtan élő türk eredetű népcsoport töredékei, hogy a tatárokat már ne is említsem.
Nem véletlen, hogy a nevük is türk eredetű.

"...3/ De persze a második mondat is originál baromság. Már csak itt Magyarországon se volt szokás vitatni a másik magyarságát csak azért, mert református. Még Pázmány Péter se mondott olyat, hogy a nem katolikusok nem magyarok...."

Esetünkben nem releváns a magyar viszonylat, míg keleten bizony a néppé válás kritériuma volt az azonos vallás.
Ez biz így van, öcsi, még ha "originál baromságnak" is titulálod az általam említetteket.

Az önálló nyelv, mint a nép létének megdönthetetlen bizonyítékát ugye nem gondolod komolyan?
Mongyuk 2 nappal a skót függetlenségi szavazás előtt?
Vagy mondd egy írnek, hogy te nem létezel, mert nincs önálló nyelved?:)
Leütik az ostoba fejed a helyéről.:D

Amúgy a hajdúkkal való hasonlatod kicsit áll, de csak kicsit.
A hajdúk kialakulása hasonló módon ment végbe, de itt nem kellett néppé válniuk, nem is válhattak, hiszen a hajdúk nemzetisége magyar volt.
(bele ne merj kötni, hogy "hádde vótak köztük nem magyar etnikumúak is", mert a halál náthás faszára küldelek)

Igen, neked a wiki kényelmes, pár kattintás, de én az a fajta vagyok, aki még könyvekből szerezte tudása nagy részét, könyvtárakban bogarászva...főleg a történelmi tudását.:)

A wiki egyébként is hírhedten megbízhatatlan, ha valami hangyafasznyi aktuálpolitika is bejátszik egy szócikk létrehozásánál....ordító baromságok keverednek tudatos hazudozásokkal, de ha neked jó, akkor Isten neki, fakereszt.

Javaslom neked is a könyveket...mongyuk kezdd Sienkiewicz-nél, de ha a gyomormosásoktól, meg az infúzióbekötésektől nem érsz rá, akkor nézd meg a Tűzzel vassal-t:)
De erről a mi a vallásod és megmondom ki-mi vagy kérdéskörről Földi részletesen ír az Elfelejtett háború című könyvében is...

hoplita 2014.09.16. 06:27:42

@picur3ka:
Hehehehe....

A bibsiknek a seggét sem meri megszagolni, igen tanulságos, ahogy hozzájuk viszonyul(t), amikor a judapesten smúzolgatott a sadáj-féle ciongecikkel.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.16. 06:59:58

@Molnárgörény: @hoplita:

Ukrajna nem egy népről kapta nevét, hanem egy hely neve. Több szláv nyewlvben a "krajna" kb. határvidéket jelent, "ukrajna" így határ menti területet. Lengyelországban is, Szlovéniában is létezik Krajna (határvidék). Az ukránok azok, akik a lengyel Krajnától keletre, dél-keletre élnek.

gyalog.galopp 2014.09.16. 10:11:29

@nu pagagyí:

Kicsit nézzél utána a francia történelemnek, a nemzetiségi kérdést nem a gijotin oldotta meg, hanem még Szent Bertalan éjszakája 1560-ban, és az azt követő kb 10 éves, vallási háborúnak álcázott etnikai tisztogatás.
Mondjuk egy olyan trauma után igen kedvező feltételekkel lehet békét kötni.

Ne erőlködj, a patáidat nem tudod eltakarni.:)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.16. 12:10:33

@huKKK: Minden generációzás általánosítás, nem is nagyon szoktam generációzni (más szempontok alapján osztályozom az embereket), de itt fentebb valaki generációzott és én arra reagáltam.
Az viszont nem általánosítás, hanem tény, hogy az országot nem a fiatalok tették olyanná, amilyen.

És igen, kurvaanyázok, mert nem vagyok álszent, képmutató, műkonzervatív pojáca.

Robinzon Kurzor 2014.09.16. 14:56:33

@hoplita:
"Az önálló nyelv, mint a nép létének megdönthetetlen bizonyítékát ugye nem gondolod komolyan?
Mongyuk 2 nappal a skót függetlenségi szavazás előtt?
Vagy mondd egy írnek, hogy te nem létezel, mert nincs önálló nyelved?:)"

Abból, hogy az önálló nyelv "egy nép létének megdönthetetlen bizonyítéka", még nem következik, hogy az önálló nyelv hiánya egyben kizáró feltétel lenne.

huKKK 2014.09.16. 16:32:10

@ALFI:

Kerlek, ne.
A tettesek edesanyjai nem adtak okot, hogy a szabadsagharcod aldozataiva valjanak.
Ennel jobb vagy.

huKKK 2014.09.17. 13:39:38

Támadó-, sőt, gyarmatosító-költségvetést honvédelmünknek.
Magyarország összefog.
Elszámoltatjuk a nagyhatalmakat.

hoplita 2014.09.17. 18:28:11

@Robinzon Kurzor:
Ha figyelmesen olvasol, akkor láthatod, nem is állítottam ilyet.

picur3ka 2014.09.17. 20:39:36

Félreértett. Kimaradt neki az elmúlt 20 év.

Megint jóindulatú vagy. A nyugat tudja ezt. Nincs mit megítélniük, Oroszország kerek-perec kijelentette ezt többször. Sok nyugati diplomata szimplán finoman fogalmaz. Gondolod, hogy az átlag hülyébb, mint Nigel Farage, például? Nem az.

picur3ka 2014.09.17. 20:40:37

@picur3ka:

elnézést ezt nem akartam, felejtsék el

picur3ka 2014.09.18. 14:21:02

Kapott már valaki behívót?

nudniq 2014.09.19. 02:12:01

@huKKK: akkor már legyünk pontosabbak.

Mojse bácsi szerint nem 4+6 az a felosztás, hanem 5+5.

A protestánsok szerint kezdődött az ötödik parancsolattal ("tiszteld apádat...") a második kőtábla.

A zsidó hagyomány szerint ez Istennel szembeni kötelesség is: a vallási hagyománynak (amit apád-anyád tanít neked) a megőrzése. Így az első kőtáblára való.

(De a katolikus 3+7 számmisztikája sem erőtlen.)

huKKK 2014.09.19. 17:12:04

@nudniq:

Köszönöm.

A 4+6-ot nem a protestánsok kedvéért,és nem is a zs. hagy.-ok ellen írta az
I'ró U'r,
Aki egyébként

huKKK 2014.09.19. 17:19:42

éppen téged keres a mobilomon.
Van kedved vele megbeszélni a kőtáblák kérdését személyesen?
Kapcsolhatom?

huKKK 2014.09.19. 19:29:13

@zorki:

Szerintem mind2-nek van univerzális üzenete
is.
+mind2 utal rá,hogy 1 cionista Zsidó

meg tud halni egymásért.

Is.

picur3ka 2014.09.20. 00:32:42

@huKKK:

Mikor?

Mostanában gondoltam.

huKKK 2014.09.20. 01:29:21

@picur3ka:

1.Mennyire mostanában, ma, több napja, egy hete, több hete?
2.Melyik országban?
3.Szám szerint, név szerint?

picur3ka 2014.09.20. 10:06:41

Név szerint???????????

Nem értem a sorozásról szóló pár napos közleményt.

Soroznak, fognak vagy csak úgy soroz-gat-ná-nak, majd, elméletben...

Ilyesmi.

Felemelték már a katonai költségvetést, különben is?

huKKK 2014.09.21. 03:45:16

Hol olvastad azt a közleményt?

huKKK 2014.09.21. 16:54:43

@picur3ka:
Köszönöm.
Úgy tűnik,ált. hadkötelezettség visszaállításáról nincs szó.
Csak profikról és önkéntesekről.
Egyelőre.

huKKK 2014.09.21. 17:33:57

@picur3ka:

Köszönöm a linket.
Úgy tűnik ez csak a profikat és az önkénteseket érinti.
Egyelőre.

picur3ka 2014.09.24. 01:21:31

Örülök, hogy ilyen könnyen lefordította. Kívánom, hogy legyen igaza.

huKKK 2014.09.25. 15:01:11

@picur3ka:

Köszönöm, de ez még csak
nyersfordítás!
Tudna segíteni?
Nem találom az
"Egyelőre"
múlt idejű alakját.

mrZ (törölt) 2014.09.25. 18:50:28

@picur3ka:

Basszus már megint a véletlenek. Hogy véletlenül ennek is most kell megtörténnie. Meg mán a polgári mentési összeírás is milyen véletlen volt. Meg véletlenül hadsereg feljavítás. Meg nato reptér bővítés.

"különleges jogrendben a hadkötelezettség bevezetésekor a megfelelő létszámú,"

Azért a különleges jogrend az bizony 2011-es jogszabály. És még mondják hogy az oroszok mostani akciója miatt kellett ez az egész.

"szükség esetén a veszteségek pótlására."

Véletlenül.

picur3ka 2014.09.26. 00:04:35

@huKKK:

Nagyon szívesen, az alak, amit keres: egyelő-ttre.

picur3ka 2014.09.26. 00:06:58

@mrZ:

Persze, hogy 11-es, nem figyeltél. 10-be megmonta Pósán, hogy a Zalkotményt nem lehet enélkül komolyan venni.
süti beállítások módosítása