Iszik és teker? Mértékkel, miért ne?
2014. július 24. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Iszik és teker? Mértékkel, miért ne?

kerekpar.jpg

Tegye fel a kezét az, aki bringázott már alkoholfogyasztás után.

És utána még egyszer, ha balesetet okozott ezzel.

Nos, ennyire életszerű a kerékpározás mértékletes alkoholfogyasztás utáni engedélyezése, és ennyire volt fölösleges korlátozás a korábbi tiltás.

A 2010 óta regnáló kormányzatról nem mondható el, hogy a társadalom különböző szektoraival, léthelyzeteivel kapcsolatos szabályozások liberalizálását tartaná szem előtt − kivéve az otthoni pálinkafőzés engedélyezését. A több államban és több szabályozásban hívő kormányzat viszont egy területen megnyitotta a szabadság kis szelepét. Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van − derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Ez egy, a valósághoz igazodó, életszerű, az embereket felnőttként kezelő döntés. 

A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni némi alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem. A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe. A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Legyen szó akár romkocsmába elbringázó, ott 1 korsó sör fölött elmerengő, majd hazatekerő urbánus fiatalokról vagy a pincéjében bort fejtő, majd a szőlőhegyről a faluba visszatekerő Józsi bácsiról, a magyar társadalom életében benne van az, hogy néha akad némi alkohol az épp kerékpározó tagjaiban. A lényeg itt is a mérték, az ember tudatossága, hogy mennyi alkoholt fogyaszt és utána mennyire mer bringára ülni. Az, aki mattrészegen kanyarog haza a kocsmából, eddig is így tett, hiszen valószínű, hogy nem a friss Magyar Közlöny által közölt jogszabályok alapján élte az életét. És ezután is így tesz majd. De egy pohár bortól vagy sörtől nem kell félteni a magyart, hadd tekerjen haza így, ha képes rá. És igen, a rendőrség is jobban jár, ha nem bringások ilyen-olyan szívatásával lesz elfoglalva, hanem a valódi rendbontóktól védi majd a rendet.

Igaz, információink szerint a szabálymódosítás megalkotói nem keresték meg a kerékpáros szervezeteket a kerékpárosokat érintő döntés meghozatala előtt − bár 2014-ben egy ilyen civil szervezetekkel való állami, államhatalmi előzetes konzultáció lenne a meglepő. Sajnos.

Kérdés: felkészülhetünk az alkoholfogyasztás utáni autóvezetés tilalmának fellazítására is? Adná magát a döntések logikája. És ahogy a térképből látható, Bezzegnyugat felnőttebbnek kezeli a társadalmait, mint a jobbára autóvezetési zéró toleranciát alkalmazó, ettől függetlenül az alkoholizmus népbetegségével küszködő kelet-európai országok.

A bringázás terén mindenesetre több szabadságban részesülnek ezután az állam polgárai, helyesen. Most jön a polgárok feladata: ezzel a szabadsággal felnőtt módjára, belátóan, felelősen élni. Több szabadságjog, több egyéni felelősség. Most a bringázásban, aztán majd más területeken is, remélhetőleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr496540443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Iszik és teker? Mértékkel, miért ne? 2014.07.24. 13:13:01

A bringázás terén mindenesetre több szabadságban részesülnek ezután az állam polgárai, helyesen. Most jön a polgárok feladata: ezzel a szabadsággal felnőtt módjára, belátóan, felelősen élni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2014.07.24. 12:29:02

Autó esetében lehetne esetleg nappal lazítani, mert jellemzően éjszaka és hajnalban vannak az ittas diszkóbalesetek, a nem diszkózós felnőtt embert meg inkább nappal szokta irritálni, ha az ebédhez nem ihat meg egy fröccsöt.

P.Guszti 2014.07.24. 12:32:56

Teljesen életidegen a teljes alkoholtilalom bicikliseknél, csak üdvözölni lehet, hogy ezt megszüntetik.
Nyugodtan kommunista csökevénynek tekinthetjük a autósoknál is a teljes alkoholtilalmat, a civilizált országokban lévő 0,5 ezrelék helyett. Ez csak a korrupt rendőröknek kedvez. Nagyon jó lenne, ha egy vacsora után akkor is nyugodtan haza lehetne autózni, ha az ember egy italt megivott.
Egyébként pl. Németországban autósokra 0,5 ezrelék, kerékpárosoknál ennél jóval nagyobb, 1,5 ezrelék a megengedett.

gyalog.galopp 2014.07.24. 12:33:32

kurva jó a kép, bár én nem azt a megoldást használom.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.07.24. 13:32:02

a magyar bicajosok alja pia nélkül is aljanép marad. Láttam én már pl. felnőttnek kinéző egyedeket úgy behajtani a budavári alagútba, hogy le sem lassítottak, hogy benézzenek, elférnek-e a bicajsávon/járdán hogy netán jön-e szembe valaki.. Vagy strandsétányon ezerrel tekerni a tömegben.. Vagy át a tömött buszmegállókon, inkább szlalomozik morogva, mint hogy kikerülje..
De általában is : a legtöbb bicajos azt hiszi, ha nyeregbe pattan, övé a világ. Magam is tekerek öö pedálozom (hogy is mondjam) de rém ciki, ahogy a többség viselkedik. Nulla közlekedéskultúra. Épp mint az autósvilágban. Bunkó és sötét az átlag magyar és az is marad, nem befolyásolja ezt rendelet vagy törvény.

gyalog.galopp 2014.07.24. 13:44:17

@Shenpen:
Kézenfekvő lenne, de nem ez. A vizet a hagyományos helyen tárolom, de azzal a fejemet szoktam locsolni, ha szomjas vagyok betérek az útba eső kocsmahivatalba.

picur3ka 2014.07.24. 13:45:01

Nem mintha próbáltam volna egyiket is, de úgy fifikáznék, hogy vezetni könnyebb ittasan, mint kerékpározni. Gólyalábon menni is nehezebbnek gondolnám, ezért mondom.

Teljesen jogos különben. Aki totál részegen kórászik, annak tök mindegy, mi a törvény, a felelős állampolgárt ezért felesleges büntetni. A UK-ben valami egy egység, a fuvókás mérőszerkentyűn 35 pont körül van a határ.

Ennek a törvénykezésnek nemcsak az ebéd utáni sör ad értelmet, hanem az is, hogy 1óra/1egység. Aki előző este bulizott, annak másnap reggel még jó eséllyel lesz valami alkoholszintje, akármennyire is józan úgy egyébként. Ezért tök felesleges macerálni a polgárokat. Helyes.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.07.24. 14:06:53

"Ez egy, a valósághoz igazodó, életszerű, az embereket felnőttként kezelő döntés. "

És rögtön mennyire lényeges.

És csak 5 évet kellett rá várni.

gyalog.galopp 2014.07.24. 14:13:31

@Pável:

"Magam is tekerek öö pedálozom (hogy is mondjam)..."

Na, itt buktál meg!

Bell & Sebastian 2014.07.24. 14:41:34

Alkoholszint meghatározások nélkül ez nem ér semmit.

Önkormányzat az életszerűség figyelembevételével összekötötte a pincehegyet és falut egy bicikliúttal, mert évente lapítottak ki belőlük egyet-kettőt. Egy bizonyos szint felett (mivel túlzottan nagy volt az amplitúdójuk) csak kimennek a közútra (nyilván öngyilkossági szándékkal), kormányra akasztott demizsonnal.

Ezért évente egyet-kettőt kilapítanak az intoleráns autósok.

Elárulom, mi van a háttérben. A rendőrök e régi törvénnyel szívatták a nem motorizált, viszont mólésan igen felbátorodott cigányokat, ha fülön csípték a kiszcaládot, gyakran ötvenezer lett a vég összesen. Aztán mentek panaszra a Magasságos Orbánviktorhoz.

Ne keressen ebben a módosításban senki semmilyen logikát, mert nincsen benne. Mert ha lenne, akkor határérték is lenne benne. Így ez (megint) csak szimpla fajvédelem. És a politikai rendőrség szakmaiatlanságának netovábbja, nem mellékesen.

gyalog.galopp 2014.07.24. 15:00:59

@Bell & Sebastian:
Má megbocsáss, de a bringázási szokásaimon semmilyen politikai felhangok miatt nem vagyok hajlandó változtatni.

mrZ (törölt) 2014.07.24. 15:12:52

Azt mégsem lehetett rendeletbe foglalni hogy a Nemzeti (sic: baráti) dohányboltban vásárolt szesz nem számít bele a véralkohol szintbe.
Fogadok bárkivel amikor a thc-t elkezdik árulni, hasonló kitétel lesz.

Mondjuk még sohasem akart kopó megszondáztatni, de már hallottam olyanról aki látott videón esetet.

picur3ka 2014.07.24. 15:20:47

Nincs benne határérték? Ki gondolta volna?

Ekkora butaságot...

Bell & Sebastian 2014.07.24. 15:30:19

@gyalog.galopp: Nem is kell, mert a gátlástalanokat elcsapják, csak az a nem mindegy, kit ítélnek el érte, vagy az. hogy mit fizet a biztosító?

Innen kezdve kehet mondani, részeg biciklisre nappal, részeg és kivilágítatlan biciklisre éjjel _mindig_ kell számítani. Nagyon életszerű és átgondolt a Mekkmester Párt módosítása.

Aztán majd, ha megszívja autósként, ne keverje bele a felmenőimet.

gyalog.galopp 2014.07.24. 15:39:36

@Bell & Sebastian:
Hja kérem, az élet egy veszélyes üzem.

picur3ka 2014.07.24. 15:40:31

Áh, azokra nem is gondoltam, majom a kézigránáttal esete. Ezeket nem lenne szabad kiengedni.

S akkor még vezetnek is. Gondolom mind letette a vizsgát, különösen az írásbelit.

AnubisAA5 2014.07.24. 17:26:56

Fidesz anti-fan-ként mondom, hogy ez egy normális húzás, és ilyenből kellene nagyon sok.

Bell & Sebastian 2014.07.24. 17:32:30

@gyalog.galopp: Az nem lesz vicces, amikor szakadó esőben, a sávot keresztben elállva hunyorog bele a tompítottba, szemből meg jönnek.

Bell & Sebastian 2014.07.24. 17:35:42

@AnubisAA5: Részeg biciklisből elég egy is, ha pont te kapod ki. Fektében dicsérd.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.24. 17:55:44

@Bell & Sebastian: @Bell & Sebastian:
nem tudom cigánysimogató e a törvénymódosítás, de az biztos, hogy gellértnek jól jön. a korai magömlés kissé kitolódik ittas tekerés közben. :)

Bell & Sebastian 2014.07.24. 19:40:08

@jm padilla: Vehet rá akár varázsgombát is, hogy cigány simogató.
Proliknak ez nagy öröm, polgárnak meg bosszúság.
Ebben csak annyi az információ, hogy a pösti paszományosok egy húron pendülnek a küllőre szerelt majmokkal, ami ha nem újdonság, megerősítés.

AnubisAA5 2014.07.24. 20:38:36

@Bell & Sebastian: Itt nem a részeg biciklisről van szó, hanem arról, hogy1-2 sör vagy fröccs után biciklire ülve ne kelljen rettegnem a bokor mögött búvó rendőrtől. A rendőrök meg tényleg arra vadásszanak akik megérdemlik. Vagy szerinted az 1-2 sör/fröccsösek is ugyanezt érdemlik?

AnubisAA5 2014.07.24. 20:39:27

@Bell & Sebastian: Itt nem a részeg biciklisről van szó, hanem arról, hogy1-2 sör vagy fröccs után biciklire ülve ne kelljen rettegnem a bokor mögött búvó rendőrtől. A rendőrök meg tényleg arra vadásszanak akik megérdemlik. Vagy szerinted az 1-2 sör/fröccsösek is ugyanezt érdemlik?

AnubisAA5 2014.07.24. 20:41:56

@Bell & Sebastian: Itt nem a részeg biciklisről van szó, hanem arról, hogy1-2 sör vagy fröccs után biciklire ülve ne kelljen rettegnem a bokor mögött búvó rendőrtől. A rendőrök meg tényleg arra vadásszanak akik megérdemlik. Vagy szerinted az 1-2 sör/fröccsösek is ugyanezt érdemlik?

picur3ka 2014.07.24. 20:48:43

@AnubisAA5:

Ha nincs meghatározva a szintje, akkor bizony nem történt semmi más, minthogy azt cumiztatnak, akit akarnak.

Bellnek igazsága van, maga jobb, ha továbbra sem iszik, akit pedig nem érdekel a törvény úgy se, az jobban jár.

Robinzon Kurzor 2014.07.24. 21:00:27

Volt egy osztálytársam gimnáziumban, baromira irigyeltük, mert egy pohár bortól annyira be tudott rúgni, amennyire pont kell.

Ha nincs zéró tolerancia, akkor egy ilyen szabály a teljesen normális.
Egyrészt bármilyen objektív érték amúgy is csak utólag, egy korrekt labor vizsgálat eredményeként derülne ki.
Másrészt meg van, aki már egy kisfröccstől is kerékpár vezetésére alkalmatlan állapotba kerül, másnak meg eleve három feles kell ahhoz, hogy ne taknyoljon el a bringával.

"Ez egy, a valósághoz igazodó, életszerű, az embereket felnőttként kezelő döntés."

Pontosan.
Az pedig szerintem nem elég jó érv, hogy ha rendőrnek nincs mérhető kritériuma, akkor majd nem tud jól dönteni, sőt, önkényeskedni fog.
Akkor a rendőrséget kell képezni és fejleszteni -- az nem megoldás, hogy bírságoló droidok legyenek.

Bell & Sebastian 2014.07.25. 00:12:57

@AnubisAA5: Vagy nem vezetsz, vagy nem érted, vagy csak tetteted a hülyét? Mi az, hogy annyit ihat, amennyi jólesik? Tőlem aztán a túlvilágra szlopálhatja magát, ha jólesik neki. Csakhogy innen lakott területen (meg kívül) számítanom kell az ilyenekre és ha elütöm, mert elém csalinkázik, felelős leszek.

Még egyszer mondom, a falusi rendőrük itt találjak rést a rajosodó és randalírozó kan cigányok szénné szopatására, mire azok telesírtak minden fórumot a bajukkal. Mostantól ennek vége és nincsen helyette másik.

@Robinzon Kurzor: Jó nagy baromságot mondtál, _melegen_ remélem, hogy egyszer megiszod a levét. Határérték nélkül ez szart sem ér bíróság előtt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.25. 00:34:46

Hát kérem, ez a gumijogszabály egy baromság, hasonlóan a zéró toleranciához.
A biciklisek ugyanúgy a közlekedés elemei, mint az autósok-motorosok, azonos szabály kellene, hogy vonatkozzon rájuk.
Ráadásul jóval könnyebb konszolidáltan vezetni 3 deci bor után, mert az autónak 4 kereke van, ellentétben a biciklivel és a közlekedési jogszabályok alkotóival.

Szentkereszti Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.25. 01:36:06

Azt el tudom fogadni, ha a bicikliúton megengedett az enyhén ittasan a tekerés (mint ahogy gyalogosan is szabad ittasan sétálni), de gyalogosok, autók között ne tekerjenek piás biciklisek! Ott tessék tolni a szamarat, vagy másképp megoldani a közlekedést vagy éppen a mulatást!

Szentkereszti Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.25. 01:45:56

A közlekedés kisimítását fontos célnak tartom. A jelentős gyorshajtást megakadályoznám (155 km/h-nál műszaki korlátozás, valamint a 25 km/h-t meghaladó sebességtúllépés bűncselekménnyé nyilvánítása).

Egyéb intézkedésekkel azt próbálnám elérni, hogy minél egyenletesebben haladjon a forgalom. Vagyis a maximális sebességet csökkenteném, az átlagsebesség növekedését lehetővé tenném.

Ezekhez elsősorban a véglényeket kell kiszedni a forgalomból, beleértve az ittas véglényeket is.

gyalog.galopp 2014.07.25. 10:18:43

@Bell & Sebastian:

Létezik nemzetkarakterológia.
Még a nyolcvanas évek elején szürkületkor indultunk haza Prágából, lényegében este, sötétben jöttünk át Csehszlovákián Balassagyarmatig. Sötétedés beálltával egy teremtett lelket nem láttunk az utcákon , a határ előtti benzinkútnál a tót gyerek úgy nézett rám mint a véres rongyra, mert merészeltem őt 23 óra köröl fizetési szándékkal felébreszteni.
Már hazai földön, a határ után pár km-el az út közepén valami szabálytalanul pislogó lámpa volt. A lámpa egy méretes kátyút jelzett és azért pislogott, mert egy részeg biciklis kalimpált előtte az út egyik szélétől a másik széléig.
Aztán, az egyik faliban a kocsma kivilágítva, ajtó nyitva, jól hallhatóan a helyi férfi kórus cigányzene kísérettel az Akácos út hangpróbáját végezte.
Aztán, két falu között az út közepén valami vörös fény villan, majd látom, hogy kb 6-7 bicikli fekszik az úton a hozzájuk tartozó fiatalok, meg egy patak híd korlátján üldögélnek mint a verebek.
Aztán, megkönnyebülten beérek fatornyos kisfalumba, mikor jobbról egy árnyék akarja keresztezni az utamat , kormány balra, árnyék is balra, így sikeresen elkerültük egymást a biciklissel.
Hazaértem és kitekertem a Becherovka nyakát...
Kb 400 km Csehszlovákiában semmi, kb 60 km hazai földön maga az izgalom.

AnubisAA5 2014.07.25. 10:55:46

@Bell & Sebastian: Vezetek autót és kerékpárt is elég gyakran, de látom ön tántoríthatatlan téveszméiben, és a kérdésemre sem válaszolt. Amúgy ha a rendőrség valóban a közlekedésbiztonság növelésével foglalkozna, nem pedig pénzbehajtással, akkor rengeteget javulhatna a közlekedési morál. Én semmiképp nem a rengeteg fölösleges és betarthatatlan ész nélkül alkalmazott törvény betartatásában látom a megoldást. A nótórikus eszelős autós gyorshajtók és részeg biciklisek a mai technikával néhány hónap alatt likvidálhatók lennének, csak ugye nem ez a cél. Persze a forgalomhoz képest szűk az utakon a keresztmetszet, kerékpárutak pedig alig vannak, így néhány lassú jármű maga mögött hatalmas konvojokat tud húzni, ami felborzolja a kedélyeket. Ezekre a problémákra kellene megoldásokat keresni, nem pedig egymást hibáztatni.

Bell & Sebastian 2014.07.25. 11:12:38

@AnubisAA5: Nagyon is jól értem a kérdést. Ezért kellene a limit.

@gyalog.galopp: Borissza vidékeken akadnak hasonló élmények, ezek után majd fokozottabban.

Van még a csendes halál, amikor a nyugger húzza a kínai, elektromos izének se lát-se hall módon, rádudálni veszélyes, mert visszanéz és egyben balra húz.

gyalog.galopp 2014.07.25. 12:24:51

@Bell & Sebastian:
A történet egy Skoda S105-el játszódott. Azóta a reflexeim tompultak a kocsim meg sokkal gyorsabb lett.
De muszáj valamitől izgulni.....

Kakimaki0123456789 2014.07.25. 16:12:27

A problema hogy a Mandi megint nem azzal foglalkozik amit a rendelkezesen kifogasolnak: hogy tudniillik nincs meghatarozva mi szamit "kozlekedesre alkalmas"-nak. Konkret alkohol ezrelek stb nelkul ez egy gumiszabaly ami a gyakorlatban alkalmazhatatlan.

Az hogy a reszeg bringas csak onveszelyes - ilyen baromsagot is regen hallottam, akkor ennyi erovel a drogosok is csak onveszelyesek...

Macropus Rufus 2014.07.25. 16:48:30

én ellenzem azt, hogy bárki is aki részt vesz a forgalomban ittas legyen.
Ez nem felnőtként való kezelés. Ez egy hülyeség.
Aki a közlekedésben részt vesz az legyen józan. Ennyi.
Mert ki a tököm dönti el, hogy még alkalmas a vezetésre? A részeg cangás?

Aeval 2014.07.25. 16:57:45

Ezt pár héttel előbb is kitalálhatták volna és nem 1-1 sörrel mentünk volna el meccset nézni.
2 sör meg egy feles, vagy 2 koktél után is simán lehet bicajozni, végre törvényesen is. Én örülök ennek a lehetőségnek, mert éjjel itt nincs tömegközlekedés, ha az ember bemegy a belvárosba, akkor a legpraktikusabb a bicikli, és a haverokkal való sörözésről sem kell már lemondani.

Amúgy a falusi bácsik sokkal veszélyesebbek, mert ők nem érzik mi a határ.

♔bаtyu♔ 2014.07.25. 17:28:43

Betarthatatlan volt, ráadásul egy - két sör nagyon hamar totálisan kimegy. Addig sem sok részeg bringást láttam, amíg engedélyezve volt. Konkrétan egyet sem, pedig gyakran bringázom. Bringatúra alatt nincs is értelme bebaszni, hiszen a túra távolságok leküzdéséről szól, ha nem is mindig időre, de el kell érni "B" pontba, vagy onnan haza is kell jutni. Részegen az autóval ellentétben a bringa nem működik.

Egyetértek, azzal, hogy eltörölték.

♔bаtyu♔ 2014.07.25. 17:32:02

@Hepci: Tévedés, 3 deci igen hamar kimegy. Akik az árokban vannak, azok nem 3 decit ittak, hanem 3 litert.

igazi hős 2014.07.25. 17:54:37

@picur3ka: Én mind a kettőt próbáltam: ha matt részeg vagy, akkor mindegy, de ez most is tiltott, de ha "csak" egy kicsit belassulsz a piától, akkor nem mindegy, hogy 25 helyett 20-szal mész és a reflexeiddel együtt csökken a sebességed, vagy változatlan sebességgel, de másfél-kétszeres reakcióidővel mész egy tonna vassal.
Ennek ellenére az autós korlátozás ellen vagyok: legyen egy alacsony korlát és legyen egy szigorú ellenőrzés (és nem csak húsvétkor, meg amikor valakinek eszébe jut, hogy "hűha, javítani kell a statisztikát, kapjunk el pár autóst/bringást").

igazi hős 2014.07.25. 17:57:28

@pocaklakó minimanó: "Minek isznak egyáltalán?"
Fele rokonságomnak van szőlője. Szerinted?

kuki123 2014.07.25. 18:00:02

Nem iszok...így én felteszem a kis kacsómat :)

igazi hős 2014.07.25. 18:04:10

@Bell & Sebastian: "Csakhogy innen lakott területen (meg kívül) számítanom kell az ilyenekre és ha elütöm, mert elém csalinkázik, felelős leszek." Eddig nem voltak a falusi kocsma vagy a szőlődomb környékén dülöngélő bringások és részeg autósok?
Ismertem olyat, aki kimondta kerek perec: sokat fogok inni, bringával nem tudnék hazajönni, autóval megyek a kocsmába. Kis falu, kocsma közel van (2 km), helyi rendőrt ismeri: nincs kockázat.

igazi hős 2014.07.25. 18:17:29

@Szentkereszti Istóczy Győző: "Vagyis a maximális sebességet csökkenteném, az átlagsebesség növekedését lehetővé tenném.
Ezekhez elsősorban a véglényeket kell kiszedni a forgalomból, beleértve az ittas véglényeket is. "
Szerintem elsősorban a reggeli és a délutáni csúcsban az autókat kéne kiszedni a forgalomból, úgy 20-30%-ot és akkor a többiek tudnának haladni. És persze nem kéne feleslegesen szivatni az autósokat: tegnap este (1/2 10-kor) hosszú idő óta először tudtam a Nagykörúton zöldhullámmal haladni. Egyrészt mert kevés autó volt, másrészt mert bringával voltam, így a zseniális, villamosra optimalizált lámpaváltásokhoz pont megfelelt a 30-as tempó. (Félreértések elkerülése végett: megértem, hogy reggel 7-től este 7-ig, amikor többen ülnek a 4-6-oson, mint a mellette menő autókban, akkor a villamos előnyére és az autósok kárára megy a lámpaváltás, de a többi időben - amikor autóval akár haladni is lehetne, a villamos meg üres - miért nem lehet az eredeti lámparend, azt nem fogom fel.)

Makkasz 2014.07.25. 18:46:48

Igen, bicikliztem mar ittasan. Soha nem okoztam balesetet.

Szerintem ez egy jo jogszabaly, es kivetelesen egyetertek azzal is, amit irtatok.

A 300 borzalmas, tobbszor demokracia es hazaarulo szabalyozas melle bekerult 3 jo dolog:

- konnyitett allampolgarsag hataron tuli magyaroknak,
- egykulcsos ado,
- biciklizes alkoholfogyasztas utan nem buntetendo (reszegseg igen).

Sajnos a tobbi tragedia, es a jelentoseguk nem a biciklizessel merheto ossze, es a jogalkotas mar onmaga parodiaja (lasd reklamado birka benyujtojanak tettei.)

picur3ka 2014.07.25. 18:59:54

@igazi hős:

Erről jut eszembe, ismerem az ittas vezetőt. Olyan, mint a nyugdíjas és egyéb kiskedden-vezetek emberek egy része: 20-szal megy, mert aggódik.

Ezeket rendesen (és helyesen) le is szokja állítani a rendőr. Balesetforrások bizony.

Én magam leggyakrabban autóval közlekedek, következésképpen rettegek a biciklistától és motorostól a forgalomban, még ha józan is.

Sokuk, csak szórakozik ugyanis. Vagy nem veszi fellelősségteljesen komolyan, hogy ő is bizony a forgalom közlekedési eszközzel hajtó résztvevője, vagy egyszerűen a sorakozás kiküszöböléseként használja ezt a közlekedési eszközt. Azaz, össze-vissza kórászik, sebességgel, mint az állat.

És nagyon fontosan, egyszerűen, nincs számukra hely a mai világ közlekedésében. Legyen az az autóút vagy a gyalogjárda. Kerékpárút meg kevés van.

Elég komoly, potenciális balesetforrást jelentenek sok helyen, józanon is, szerintem. Ez esőben, hóban a legsúlyosabb, ilyenkor a gyalogosok is ezt csinálják, szét se néznek, csak rohannak, át az úton.

Kicsit beleolvastam tegnap óta: "sorra kecmeregnek ki odújukból a bringás szervezetek, hogy őket ugyan meg nem kérdezték. De hát akkor kik miatt kellett ez?"

Mindig így törvénykeznek nálunk, a kommunizmus hajnala óta. A szakértőket soha meg nem kérdezni, törvényhozási alapszabály.

De már Bell megfejtette régen, miért kellett ez.

Alick 2014.07.25. 19:11:11

@P.Guszti: "Nyugodtan kommunista csökevénynek tekinthetjük a autósoknál is a teljes alkoholtilalmat, a civilizált országokban lévő 0,5 ezrelék helyett."

Alkohol intolerancia esetén a 0,5 is sok lehet, nem mindenki egyformán reagál... másrészt a legtöbb ember hajlamos az önbecsapásra "ó, nem ittam én annyit"...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.25. 19:36:13

@Alick:
Khmmm, nehogy már a P. Sándor mondja meg kultúrembereknek, hogy ihatnak-e 1 (EGY) deci bort a jó ebédhez avagy sem...

Alick 2014.07.25. 19:46:16

@Hepci: a jogsi megszerzéséhez és hosszabításához szükséges vizsgálatoknak sajnos nincs olyan, hogy "alkoholemésztési képességekkel rendelkező kultúremberi teszt", amelynek sikeres elvégzése esetén engedélyt kaphatna egy deci borra, pohár sörre... :)

És persze jöhet hozzánk olyan ázsiai vezető is, aki egy kupica szakétől már tajtrészeg... :)

Nick Leeson 2014.07.25. 20:17:09

Ez az egész úgy ahogy egy nagy sz@r!

Eleve lokálisan kellene szabályozni az egészet. Pl. Budapest belvárosában egy ittas (nem részeg!) biciklis potenciális öngyilkos lehet. Ezzel szemben egy külkerületben, vagy egy vidéki kisvárosban, jóformán senkit sem zavar.

Már megint a jó magyaros szokás. Normálisan megoldani nem tudjuk, akkor bevezetjük a brutális szigort. Mint a cigiben, a piában, meg annyi minden másban. A tököm sem akar a csodálatos Európai Unió állítólag "szabad" állampolgára lenni, ha valójában semmi sem lehet csinálni, mert minden agyon van tiltva! Komolyan mondom ennél még Oroszország is jobb. Ott legalább lehet piát venni este 10 után, rágyújthatok a vonaton, és tök részegen biciklizhetek pl. egy elhagyatott faluban, ha ahhoz van kedvem!

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.25. 20:24:47

@Bell & Sebastian:
tudja mi a megoldás? az ihasson, aki sisakot visel bringázás közben, így aztán a részegparaszt, részegcigány nem ihatna.

polgári kór 2014.07.25. 20:33:32

'A 2010 óta regnáló kormányzatról nem mondható el, hogy a társadalom különböző szektoraival, léthelyzeteivel kapcsolatos szabályozások liberalizálását tartaná szem előtt − kivéve az otthoni pálinkafőzés engedélyezését. '

a 2010 előttiekről meg még ennyi liberalizáció sem mondható el

polgári kór 2014.07.25. 20:34:56

@Nick Leeson: Az EUban a legtöbb helyen lehet inni és cangázni, van ahol autót is vezethetsz, nem piásan, persze, de ihatsz 1 sört.

Nick Leeson 2014.07.25. 20:36:09

@polgári kór: Hát ez az! Miért nálunk van minden a legszigorúbban megoldva?

polgári kór 2014.07.25. 20:44:04

@AnubisAA5: Tegyük hozzá a rendőrség pénzbehajtása az oka, hogy harmadannyi halálos baleset van mint 10-15 éve. + körforgalmak + jobb morál + jobb autók

vivát a rendőrségnek, halál a piccsogókra

polgári kór 2014.07.25. 20:44:41

@Nick Leeson: Most már nem, vivát a vezénylő Tábornok Úrnak!

könyvbolond_konyhatündér 2014.07.25. 20:49:03

NEm olvastam végig a kommenteket, de mi bizony 5 km-en belül eddig is biciklivel és nem autóval jártunk baráti összejövetelekre. Ezután nyugodtabb szívvel.

_most_ 2014.07.25. 21:14:35

na, ez az első normális intézkedése az Orbán kormánynak, bár azért kicsit visszás, hogy az amúgy igencsak diktatórikus elveket valló kormány, pont az alkohol terén ennyire liberális. Mondjuk én ritkán iszok, de akkor sokat, úgyhogy eszembe nem jutna biciklire ülni, de tényleg jó, hogy az alkoholistáknak többé nem kell a rendőröktől tartaniuk, tisztelet az alkoholistáknak :D

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2014.07.25. 21:20:04

azt még nem írta senki, hogy a piásan küllőprizma nélkül ugyanúgy egy 20as a taksa?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2014.07.25. 21:21:18

@jm padilla: sztem sisakban annyira ciki biciklizni, hogy inkább nem isznak és vezetnek

picur3ka 2014.07.25. 21:23:40

@_most_:

"bár azért kicsit visszás, hogy az amúgy igencsak diktatórikus elveket valló kormány, pont az alkohol terén ennyire liberális"

Ebben semmi meglepő nincsen, figyelj csak:

@polgári kór:

"Az EUban a legtöbb helyen lehet inni és cangázni, van ahol autót is vezethetsz, nem piásan, persze, de ihatsz 1 sört."

Ezt lehet, dohányozni meg zsidózni nem. Ez a kurzus.

polgári kór 2014.07.25. 21:30:07

@picur3ka: Ne hülyülj már Izrael lassan EU tag lesz...:) meg USA tagállam.

picur3ka 2014.07.25. 21:41:19

@polgári kór:

EU tag lesz???????

Nézd mán meg az EU-s zászlót jobban, mikor ráérsz!

Tudod, mi van rajta? Csillaghalak a tengerben, körben áll egy kislánykát játszanak.

Bell & Sebastian 2014.07.25. 21:42:32

@igazi hős: Teljesen rossz az elnéző megközelítés. A notórius piásokat már régóta gyűjtik a helyi erők és vendégművészek szokták őket lekapcsolni, hogy megmaradjon a békesség. Azt én itt nem fogom elmagyarázni, hogy egy bírósági ítélet mivel jár, ha megosztják a felelősséget egy olyan, nyakatekert indoklással, hogy "számítani kellett volna rá".

De majd csak sikerül végre felfognia minden muslincának, hogy a német-osztrák szabályozás ide azért nem jó, mert hozzájuk képest itt kirívóan sok a piás, újabban kábszeres, főleg hétvégén. Ennek ellenére mondjuk 0,5 ezrelék autósoknak (1 sör), 1,5 ezrelék bringára / libakergetőre méltányos lenne a normális többségnek. A többit meg vigye el az ördög!

@jm padilla: Ez bizony jó ötlet, támogatom, hol kell aláírni?

Larry Silverstein 2014.07.25. 22:42:55

@picur3ka: csillagos, és? Csillagos az usák is meg a szovjet is. A csillag menő.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.25. 22:45:11

@vero: a sisak annyira ciki, mint a biztonsági öv. épp a minap láttam egy részeg parasztot betont fejelni. koponyatörés lett a vége.

picur3ka 2014.07.25. 22:54:10

@Larry Silverstein:

Igen.

Se egy állat, se egy pajzs, se egy fegyver még csak egy csík sincs benne. Ez egy szíriuszi zászló.

Színei is érdekesek.

Én nem vagyok járatos a heraldikában, meg dizájn művész sem vagyok, de a tervezője legalább olyan lusta volt, mint a japán zászlóé, viszont azt legalább lehet látni, ha felhúzzák, tudja.

Larry Silverstein 2014.07.25. 22:57:34

@picur3ka: Az EU zászló úgy jó ahogy van. Semmilyen, ebben tudunk megegyezni.

Le van fosva. Én az USA - EU szabadkereskedelmi egyezmény miatt aggódom, ami nem jön a sajtóban mert minden napra van vmi fontos baleset.

Hol van Istóczy? Győző, hol vagy?

picur3ka 2014.07.25. 23:06:09

@Larry Silverstein:

USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény, ne butáskodjék, most, hogy aláírtuk, hogy az usákoktól veszünk gázt, szétcseszték az ukrán tranzitot és kiderült nincs is gázuk (attól függetlenül, hogy milyen drága lett volna), most, hogy Havas Barlang meg társai elduruzsolták, hogy az usákok le akarják építeni az egész eus ipart és usa piaccá tenni?

Na ilyenkor kell a biciklizést, a szobor esztétikát és az észt követséget, na meg Kádárt megvitatni.

Meg egy tyúknak is elveszett a szeme, írta a galambdúc is.

picur3ka 2014.07.25. 23:08:10

Ami pedig a részegen biciklizést illeti, ha a kormány így kívánja ritkítani a hülye állományt, én nem bánom.

picur3ka 2014.07.25. 23:56:31

@Larry Silverstein:

" Az EU zászló úgy jó ahogy van."

Negatív.

"Semmilyen, ebben tudunk megegyezni."

Negatív.

"Le van fosva."

Engem nem érdekel, ha mici sapka van a címerben -

kiss jános Szadesz

----

Ki nem szarja le, hogy téged nem érdekel?

Igen beszédes is.

pocaklakó minimanó 2014.07.30. 10:02:21

@igazi hős:

Ez most válasz kívánt lenni?

Ha van szőlőd, akkor muszáj innod? Nekem "barackosom" van, mégis lekvárt főzök belőle. :)

pocaklakó minimanó 2014.07.30. 10:04:41

@Nick Leeson:

Szerintem azért, mert már régen rájöttek, hogy a hőzöngőknek igazából semmiféle lazább engedmény nem felel meg, mert a leginkább tiltásellenes hőzöngők alapállása az, miszerint: nehogy már más mondja meg nekem; úgysem érdekel.
süti beállítások módosítása