Budapest fölött az ég
2014. július 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Budapest fölött az ég

budapest_bombazas_2.jpg

Mindenkinek nyugodtan, eseménytelenül, kellemes nyári időben telik ez a mai, július 2-ai nap? Ebédeltek, kávéztak, dolgozgatnak, aztán hazamennek a szeretteikhez, élvezve kicsit a napfényt, a jó levegőt? Holnapra ugyanez a terv?

Ma hetven éve nem volt ilyen nyugodt nap Budapesten. 1944. július 2-án kapta a legnagyobb mértékű bombázást a magyar főváros a világháborúban, a FRANTIC hadművelet keretében.

A hadművelet folyamán 5269 polgári lakos vesztette életét.

budapest_bombazas_1.jpg

budapest_bombazas_6.jpg

budapest_bombazas_3.jpg

budapest_bombazas_7.jpg

budapest_bombazas_4.jpg

budapest_bombazas_8.jpg

(fotók: Fortepan)

„A háború úgy kezdődik, hogy az emberek, mindenütt a világon, szobákban ülnek, napi gondjaikról, becsvágyaikról beszélnek, s aztán egyszerre kiejti valaki ezt a szót: »háború« − s akkor nem hallgatnak el, nem merednek maguk elé szótlan iszonyattal, hanem minden hangnemben, természetes hangsúlyozással felelik: »háború« − s arról beszélnek, lehetséges-e, s mikor, s milyen mértékben? Így kezdődik.” (Márai Sándor)

Emlékezzünk a bombázások áldozataira. És jusson eszünkbe néha, milyen jó is nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr116468091

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Budapest fölött az ég 2014.07.02. 16:26:01

Ma hetven éve nem volt ilyen nyugodt nap Budapesten. 1944. július 2-án kapta a legnagyobb mértékű bombázást a magyar főváros a világháborúban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2014.07.02. 16:17:05

"...Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható..."

dunaiszigetek.blogspot.com/2012/06/langban-allo-dunai-szigettenger-archiv.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.02. 16:40:31

Egy idő múlva kitört a háború, nekem is részem volt benne, elfogtak, így hát egy kicsit megnézhettem Németországot belülről, miközben a háború folyt tovább. Közlegény voltam, zászlóalj-felderítő, és a genfi egyezmény előírásai szerint a munkámmal kellett megkeresnem az ellátásom költségeit, ami jó volt; nem pedig rossz. Nem kellett minden időmet valami eldugott, vidéki börtönben töltenem. Eljutottam egy városba, nevezetesen Drezdába, ahol megnézhettem magamnak az embereket és életüket.Körülbelül százan voltunk a munkaosztagunkban. Szerződéses munkára küldtek bennünket egy gyárba, ahol a terhes nők számára készítettek vitaminnal dúsított malátaszirupot. Hígmézre emlékeztetett, amelyen mintha hikorifüst aromája érzett volna. Jó volt. Bárcsak most is volna belőle. És szép volt a város is, cicomás, akárcsak Párizs, és nem hagyott nyomot rajta a háború. Úgynevezett "nyitott" város volt, amelyet nem kell támadni, mert nem összpontosul benne sem katonaság, sem hadiipar.

De körülbelül huszonegy évvel ezelőtt, 1945. február 13-ánamerikai és brit repülőgépek robbanószereket dobtak Drezdára. A bombáknak nem volt közelebbről meghatározott célpontjuk. Abban a reményben dobták le őket, hogy sok éghető törmelék keletkezik, és a tűzoltóknak el kell bújniuk az óvóhelyekre. Aztán apró gyújtóbombák százezreit szórták az éghetőtörmelékre, mint magot a frissen szántott termőföldre. Újabb bombákat dobtak le, hogy a tűzoltók ne jöhessenek elő, és a kis tüzek nőttek, összeolvadtak, egyetlen ítéletnapi lángörvény lett belőlük. Úgy bizony: tűzvihar! Mellesleg ez volt az európai történelem legnagyobb mészárlása. Hát aztán.

Mi nem részesültünk a tűzvihar látványában.

Mi egy hideg húsraktárban lapultunk egy vágóhíd alatt a hat őrünkkel és a hosszú, hosszú sorokban lógó, bontott marha-,sertés-, ló- és birkatetemekkel. Hallottuk, ahogy odafenn trappolnak a bombák. Hébe-hóba megremegett a mennyezet, festék hullt ránk. Ha fölmentünk volna, hogy körülnézzünk, átalakultunk volna apró tűzdarabokká, fél-egy méteres,elszenesedett üszkökké - nevetségesen kicsiny emberkékké vagy gigászi sült szöcskékké, ahogy tetszik.

A malátaszirupgyár semmivé lett. Minden semmivé lett, csak a pincék maradtak meg, bennük 135.000 Hansi és Gréti összesülve, mint a mézeskalácsfigurák. Így hát befogtak minket hullabányászoknak, hogy hatoljunk be az óvóhelyek mélyére, hozzuk ki a tetemeket. És akkor nagyon sokféle, ilyen-olyan korú németet láttam, ahogy rájuk talált a halál, rendszerint az értéktárgyaikkal az ölükben. Néha odajöttek a rokonok is, nézték, ahogy ásunk. Ők is érdekesek voltak.

Ennyit a nácikról és rólam.

Ha Németországban születtem volna, alighanem náci lettem volna, csépelem a zsidókat, cigányokat, lengyeleket, nyomomban bakancsok merednek ki a hóhalmokból, erényeim titkos tudata melenget belülről. Így megy ez.

(...)" (Kurt Vonnegut: Éj anyánk, 1966)

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 17:18:28

"Most, hogy belegondolok, van még egy mondanivalója ennek a történetnek: aki meghal, az halott.

Ja, és még egy az eszembe jutott: szeretkezz, amikor lehet. Jót tesz az embernek:

Iowa City, 1966."

Ez a két sor lemaradt, ha már..

És csak a jegyzőkönyv kedvéért, ez a második kiadás előszava, nem a regény része. (Az Éj anyánk egyébként zseniális.)

De ami a lényeg: bébéjé hazug sugalmazásával ellentétben Budapest sohasem volt a hamburgi vagy drezdai terrorbombázáshoz hasonló művelet célpontja.

Hadiipari és közlekedési csomópontokat támadtak; az akkori technikai lehetőségek és általános hadierkölcs mellett nyilván nem volt szempont a járulékos károk minimalizálása, ezért a gyárak, pályaudvarok és egyéb célpontok tágabb körzetében is sok civil épület is találatot kapott, ezért volt az 5 ezer polgári áldozat is.

Ezt hívják háborúnak, amúgy.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.02. 17:45:08

"A főváros elleni legnagyobb bombatámadás az 1944. július 2-ai volt. A bevetési parancsban meghatározott célpontok: az almásfüzítő-i kőolaj-finomító, a szolnoki vasúti híd különleges irányított bombákkal (nem találták el), a Weis Manfréd Művek és a Shell Olajfinomító, a dunaparti, a rákosrendezői és a nyugati rendező pályaudvarok voltak. A támadó kötelékek rendkívül heves vadász elhárítással és légvédelmi tűzzel találkoztak. A légvédelem hatékonysága megzavarta a pontos célzást, ezért a hadművelet folyamán 5269 polgári lakos vesztette életét."

mult-kor.hu/cikk.php?id=9242

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.02. 17:51:11

@Holger Hartland:

"A légvédelem hatékonysága megzavarta a pontos célzást, ezért a hadművelet folyamán 5269 polgári lakos vesztette életét."

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 18:12:11

@bbjnick:

A hazugságon kapott gyenge jellem közhelyes védekezése.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.02. 18:32:38

@bbjnick: Maga szerint ez vicces? A légvédelem teszi a dolgát, emiatt pontatlanabb lesz a bombázás, így a finomító és a rendezőpályaudvar mellett lakónegyedek is kapnak majd. Ez nem vicces. Mondok egy még kevésbé vicceset: a háború megvívása szempontjából a vezetésnek mindkét oldalon fontosabb a finomító, mint a polgári lakosság (hacsak nem a finomító képzett szakmunkásairól vagy mérnökeiről van szó). Ilyen szar ügy a háború. Így megy ez.

Bell & Sebastian 2014.07.02. 18:48:46

@Holger Hartland: Egyszerű ez, kioldották, ahol tudták, mert nem akartak még egy kört menni, továbbá a célzás úgy ment, hogy a jelölők megjelölték a célt, a többi pedig arra célzott, nem mindenki navigált. Ha tévedtek ott, elöl, a hátsók mentek utánuk.

Ilyen ez a terrorbombázás, főleg akkor, ha utólag jól megmagyarázzák, hogy mit céloztak. Lófaszt céloztak, lehányták és iszkirí! Az tényleg groteszk, hogy utólag hogyan kenik a szart szartaszét.

Tudhatná, hogy tudományos alapon irtották a civileket a szabadság bajnokai. Hogy a másik oldal mit művelt, azt naponta négyszer mondják, ezt meg egyszer sem.

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 18:56:25

@Bell & Sebastian:

Ha civileket akartak volna irtani (mint Drezdában vagy Hamburgban), akkor nem 5 ezer áldozat van.

Magyarország esetében a kiugrásra vártak, szóval még kifejezetten érdekük is volt nem irtani a civil lakosságot.

Sajnos a rögeszméidhez nem nagyon passzolnak a történelmi tények, bárhogyan próbálod utólag jól megmagyarázni ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.02. 19:09:36

www.onlinemilitaryeducation.org/posts/10-most-devastating-bombing-campaigns-of-wwii/

10 Most Devastating Bombing Campaigns of WWII:

10. Osaka (March-August 1945) – 10,000 killed

9. Kassel (February 1942-March 1945) – 10,000 killed

8. Darmstadt (September 1943-February 1944) – 12,300 killed

7. Pforzheim (April 1944-March 1945) – 21,200 killed

6. Swinoujscie (12 March 1945) – 5,000-23,000 killed

5. London (September 1940-May 1941) – 20,000 people killed

4. Berlin (1940-1945) – 20,000-50,000 killed

3. Dresden (October 1944-April 1945) – 25,000 killed

2. Hamburg (September 1939-April 1945) – 42,600 killed

1. Tokyo (November 1944-August 1945) – 100,000-plus killed

Bell & Sebastian 2014.07.02. 19:16:09

@Robinzon Kurzor: Na, most mennyé a picsába! Persze hogy civileket akartak irtani és nem csak 3.000 áldozat volt Drezdában!

Csak az evakuáló (tehát, az utakon vonulók közül) kettő millió embert sikerült legéppuskázniuk a szövetséges, szabad vadászoknak, akiknek a java civil volt.

Bell & Sebastian 2014.07.02. 19:28:11

Az már volt, hogy a terrorbombázás a Tavistock Intézet találmánya? Tudják, akik a gombafejűeket is menedzselték. Agymosással foglalkoznak, amúgy.

www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/tavistochumanrelations.htm

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.02. 19:39:52

@Bell & Sebastian:

Már volt néhányszor:-)

Mondjuk a tények nem nagyon cáfolják: a II. vh 10 legzúzósabb, legtöbb áldozatot követelő Bombing Campaign-éből 8 amerikai/angol produkció volt.

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 19:56:21

@Bell & Sebastian:

Tanulj már meg olvasni, egyszerű barátom.
Nem állítottam, hogy Drezdában 3 ezer áldozat lett volna, sőt kifejezetten azt mondtam, hogy az valóban terrorbombázás volt.
Szemben a budapestivel, amire itt próbáljátok ráerőltetni.

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 20:01:45

@bbjnick:

Kicsit kellett azért gyurmázni az adatokkal, hogy egyes városoknál 6 év adatait összeadva jöjjön ki annyi, hogy az angliai (vagy a sztálingrádi) német bombázások már lemaradjanak a Top10-ről.

És hol van a listáról Nagaski és Hirosima?

Ennyit ér ez a lista ...

Bell & Sebastian 2014.07.02. 20:06:49

@Robinzon Kurzor: Ajvé, beszari pilóta még Vecsést is megkínálta. Csepelt eltéveszteni nappal, ahhoz nagy balféknek kell lenni, még nyolcezerről is. Ha szépen kér, pontosan megmondom, hogy Budapest tartalék célpont volt-e, vagy elsődleges? Kaptak-e vadászkíséretet, vagy sem? Találomra leszórták, vagy legalább megpróbálták?

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 20:21:29

@Bell & Sebastian:

Olvastál róla egy képregényt, most meg osztod itt az észt?

Kevés vagy te ehhez ...

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 20:29:51

@Bell & Sebastian:

Elkezdem az alapfokú oktatásodat, a többit oldd meg magad.

Ha egy bombázót még a célpont elérése előtt találat ért és megpróbált kényszerleszállást végrehajtani, akkor először ledobták a bombáikat (vészkioldás) ... ott ahol éppen voltak.
Akár Vecsés felett is ...

Bell & Sebastian 2014.07.02. 20:38:54

Ingabombázás

Roosevelt és Sztálin még a teheráni konferencián egyezett meg arról, hogy a szovjetek a mai Ukrajna területén létesített bázisokkal segítik a szövetségeseket abban, hogy bombázóik addig elérhetetlen célpontokat is támadni tudjanak.

>>>
Frantic II., 2 July 1944:

The Eighth Air Force P-51 Group joined with other Fifteenth Air Force fighters in escorting 509 heavy bombers on a mission to three objectives in the Budapest, Hungary area; a marshaling yard (253 aircraft); Vecses Airfield (142 aircraft) and the Shell Oil Refinery 114 aircraft). The P-51s preceded the bombers and conducted a free-lance sweep in the target area. Aggressive enemy opposition was encountered and four P-51s were lost in combat and one other P-51 failed to return. USAAF bombers and fighters claim 50+ fighters shot down.
<<<

Bell & Sebastian 2014.07.02. 20:44:25

@Robinzon Kurzor: Ja, teljesen hihető a szövetséges hadijelentés, főleg a veszteséglajstrom. Míg magyar források szerint célközelben még 200 áldozat sem volt (Csepelen egy sem), az összes többi -ezek szerint- be nem riasztott területeken vesztette életét. Még nyolcezerre sem mentek fel, nappal volt és fostak, elengedték a csomagokat és szevasz!

Hiába, képregény az élet.

Robinzon Kurzor 2014.07.02. 21:23:52

@Bell & Sebastian:

A vészkioldás nem szövetséges hadijelentés, hanem standard eljárás kényszerleszállás esetén.

Egyébként meg, Plagikám, két gúgli+kopipészt között el kellene dönteni, hogy akkor most terrorbombázták Budapestet, vagy fostak és leszórták bárhol ... tudod, már Hofi is megmondta: mielőtt bármit hazudsz, egyeztess!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.07.02. 23:17:09

Esetleg arról nem lehet szó, hogy a Gábriel arkangyalra lecsapó sas jelentse ezeket a terrorbombázókat?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.02. 23:38:01

@Bell & Sebastian: Persze, hogy sokszor mellédobták, ilyen a háború, pláne hetven évvel ezelőtti technikával. A magyar-szlovák határháborúban a magyar légierő is megbombázott az iglói reptér helyett egy hazait - szerencsére nem találtak el semmit.

Az amcsik civileket szándékosan csak Japánban bombáztak, abban volt is egy nagy adag rasszizmus. Európában az ipari célpontokra mentek, és persze volt, hogy nem jött össze. De általában összejött, '44 őszére a németek súlyos üzemanyag-hiánnyal küzdöttek a szintetikusüzemanyag-gyáraik és a finomító-kapacitásuk szétbombázása miatt. A Párduc harckocsi és a Me-262-es vadászgép is csak addig jó, amíg van üzemanyaga.

Bell & Sebastian 2014.07.03. 00:07:40

@Holger Hartland: Ezt eltalálta, mert valóban az üzemanyag utánpótlásra szándékoztak csapást mérni Sztálin kérésére és partraszállás biztosítása érdekében.

>>>
The Fifteenth U.S. Air Force was created solely to cripple Germany's war economy. Operating out of Italy, and commanded by General Carl Spaatz, a World War I fighter pilot, the Fifteenth was recruited by a desperate Joseph Stalin to help the Red Army in its campaign in Romania. In exchange for the Fifteenth's assistance, Stalin allowed the American bombers to land at airbases within the Soviet Union as they carried out Operation Frantic, a plan to devastate German industrial regions in occupied Silesia, Hungary, and Romania. Given that such bombing patterns would have made return flights to Foggia and other parts of southern Italy, the Fifteenth's launching points, impossible because of refueling problems, the "shuttle" to Poltava was the solution that made Frantic a reality
<<<

A Frantic I. még készületlenül érte a német szövetségeseket, így a magyarokat is. Levonva a tanulságot, a második időszakban az előrejelzés pontosságának javításával, földi légelhárítás telepítésével és és hatékonyabb vadászirányítással sikerült meglepetést okozni az amerikaiaknak.

A hadijelentésekből is kitűnik, hogy a szokásos harceljárás itt nem jött be, kaptak rendesen a légvédelemtől, nem találtak el semmit és csak úgy, találomra leszórták a terhet. Az amcsik nem bombáztak civileket. Áá dehogy!

Ha meg igen, az csak véletlen volt, ugyebár.

Bell & Sebastian 2014.07.03. 00:12:42

@Robinzon Kurzor: Ha Hoffmann ezt mondta, akkor az úgy is van.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.03. 01:38:23

A hazaáruló oldal szerint ez így volt jó. Az akkori hazaáruló oldal még segített is ellenségeinknek. Mint ahogy a mai hazaáruló oldal is ezt teszi.

Érdekes, hogy akkor is baloldalnak hívták magukat, és most is.

Niebur 2014.07.03. 05:05:42

@Istóczy Győző:
Azok a hülye amerikaiak! Hát nem visszaütöttek...

kvadrillio 2014.07.03. 06:23:14

...ÉS AKKOR IS SZÜLETTEK EMBEREK !
NU, AZOKAT TÜNTESSE KI A KORMÁNY !!!!!

Miklós Torma 2014.07.03. 09:44:56

@Niebur: es ezt miert nem dörgölik az amik orra ala haborus büntett cimen.artatlan civilek gyerekek tudatos pusztitasa bombazassal haborus büncselekmeny, es ezt a cionista amerika követte ,a felhalmozott es gyartott fegyverek csökentese erdekeben, a fegyvergyarosok erdekeben.

Robinzon Kurzor 2014.07.03. 11:11:23

@Holger Hartland:

Ezzel együtt a stratégiai bombázás igencsak mérsékelt sikerűnek mondható.

1944 őszére nem azért volt fogytán a "természetes" üzemagyag, mert a finomítókat lebombázták, hanem mert Románia kiugrásával a ploiesti olaj is ugrott, az egyetlen megmaradt lelőhely (Zala) meg nem tudott eleget termelni.

A szintetikus benzinből (amit szénből csináltak) sem elsősorban azért volt kevés a fronton, mert nem volt elég gyártó kapacitás, hanem mert a front mögötti utánpótlást már állandóan támadták.

Robinzon Kurzor 2014.07.03. 11:13:53

@Bell & Sebastian:

Márpedig az amcsik (Európában) szándékosan nem bombáztak civileket.

Amit leírtál, abból is ez következik, csak már nagyon beleálltál a rögeszmédbe ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.03. 12:47:49

@Robinzon Kurzor: A németek szerint sikeres volt, főleg az üzemanyag-létesítmények és a közlekedés (nagy pályaudvarok) pusztítása, utóbbiak az amerikaiak szerint is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.03. 12:48:31

@Holger Hartland: Utóbbiak = mind a kettő, tehát üa + közl.

Robinzon Kurzor 2014.07.03. 13:28:54

@Holger Hartland:

Nem igazán tudom ezt így általánosan értelmezni.

A németek még 1945 elején is komoly harckocsi-hadműveleteket folytattak Magyarország területén (több tankjuk volt itt, mint amennyit az Ardennekben bevetettek), és volt hozzá üzemanyaguk.

Nem tudok most hirtelen olyan ütközetet mondani, amit a németek azért veszítettek el ebben az időszakban, mert nem volt üzemagyag a tankba.

A stratégiai bombázások meg összességében azért nem voltak sikeresek, mert a német hadiipar termelése 1944 őszéig folyamatosan nőni tudott, valamikor augusztus-szeptember környékén volt a csúcson a gyártott repülőgépek, tankok stb. száma.

Éhes_ló 2014.07.03. 22:03:10

Ez embertelen és aljas háborús bűntett volt.

Jellemző a kettős mércére, hogy ezért és a többi szörnyűségért sosem felelt senki és még sem lehet róla anélkül szólni, hogy néhány elmebeteg ne helyeselné a népirtás eme változatait, míg a másik kapcsán hisztériás rohamokat kap naponta kétszer, hetente négyszer évtizedek óta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.03. 22:20:04

@Éhes_ló:

Strategic bombing during World War II

Casualties and losses

60,595 British civilians
160,000 airmen (Europe)
More than 500,000 Soviet civilians
67,078 French civilians killed by US-UK bombing
260,000 Chinese civilians

305,000–600,000 civilians in Germany, including foreign workers
330,000–500,000 Japanese civilians
50,000 Italians killed by Allied bombing

en.wikipedia.org/wiki/Strategic_bombing_during_World_War_II

Bell & Sebastian 2014.07.03. 22:44:43

@bbjnick: Az mondjuk elég pikáns kérdés, ha az amcsik (például) beszántottak egy német lőszergyárat (mert véletlenül eltalálták), kik dolgoztak ott? A hatmillióból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.03. 23:15:21

@Bell & Sebastian:

Azokat a németek ölték meg, azzal, hogy ott dolgoztatták őket, ahová potenciálisan brit/amerikai bomba hullhatott. Hasonlóképpen, ahogy a Budapest bombázása során meghalt civileket is a magyar légvédelem ölte meg, hiszen túl hatékonyan védte a város légterét.

Bell & Sebastian 2014.07.04. 00:03:46

@bbjnick: Ezért mentették barlangokba gyáraikat a gaz mémetek. Mindenkit a mémetek öltek meg Európában, akiket nem a magyarok.

De ha a másik oldalt nézem, Sztálin is benyújtotta a számlát saját katonái erőszakoskodásért. Aki csak meglátta a Nyugatot, Gulágon találta magát, hogy felejtsen. Örökre. Akit német hadifogságból hoztak vissza, az már az ideológiai karantént sem élte túl, fertőzöttként eliminálták. Sztálin, a Jó Gazda, a mémet rossz kutya.

Van egy olyan érzésem, hogy demokratikusan darabra ment a túlnépesedés korrekciója mindenkinél -csak semmi kirekesztés!-, a fellendülés áldásainak megszerzése érdekében.

Ez a mémeteknél genetikai adottság, ugyanez a szövetségeseknél áldozat a magyar szabadságért, a magyaroknál pedig állati ösztön.

(remélem, nem kevertem össze)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.04. 01:50:25

@Robinzon Kurzor: A halál 50 órája megvolt? :) Egyébként Speernél olvastam az emlékirataiban, hogy mekkora csapás volt nekik a bombázás, '44 őszére készen voltak. Rémlik, hogy Galland is panaszkodott a "104 légigyőzelmem"-ben, hogy üa hiányában nem tudtak repülni. Ahogy most gyorsan körülnéztem a neten, az üzemanyag-háborút általában sikeresnek ítélik a (persze nem szakkönyv szintű) források.

Volt még egy haszon: a német légierőnek egyre nagyobb részét kötötte le a honi légvédelem, így a szövetségesek annál könnyebben tartották a légi fölényt a fronton.

A német hadiipar pedig egyszerűen azért tudott felfutni '44-re, mert volt honnan: előtte hihetetlen, de nem vették eléggé komolyan. A termelés nem volt jól megszervezve, pl. nem vonták be a nőket (vö. Rosie the riveter), nem vállalták be a hadigazdasággal járó komoly életszínvonal-csökkenést (na meg villámháborúban reménykedtek) - Speer és társai futtatták föl az egészet a mélyből.

Bell & Sebastian 2014.07.04. 08:54:56

@Holger Hartland: Speer, háta mögött a Todt -szervezettel.

Az eredményesség titka abban állt, hogy Hitler már nem szólt bele minden szir-szarba. Alább adtak az igényességből, tipizáltak, mindent szétszórtak és védett helyre költöztettek. A fejlesztésre szánt erőforrások javát a gyártáshoz irányította úgy, hogy drasztikusan csökkentette a programok számát.

Az üzemanyaghiány csak kettes számú főprobléma (ha nem a hármas) lett. Kifogytak az emberből és az utánpótlás célba juttatása lett a fő gond (gyorsan mozgó frontok), holott korábban a távolsággal küszködtek.

Speer "csak" logikai rendszerbe szervezte a gyártást, mellette az erődítést és alapanyag beszerzést. És..., kikapcsolta a Führert.
süti beállítások módosítása