A világ végéről is szavaznak az Európai Parlamentbe
2014. május 25. írta: bakó.bea

A világ végéről is szavaznak az Európai Parlamentbe

mayotte 560.jpg

Gondolta volna, hogy ezeknek az indiai-óceáni szigeteknek a lakói is voksolhatnak május végén az EP-választáson? Pedig igen. Mayotte is azon „külső területek” közé tartozik, amelyek egy EU-tagállamhoz – nevezetesen Franciaországhoz – tartoznak, ekként pedig lakói is részt vehetnek a közelgő EP-választáson. Összesen több mint 4,5 millió uniós polgár él ilyen külső területeken: atlanti-óceáni, indiai-óceáni, és karib-tengeri szigeteken, sőt, Dél-Amerikában is, akik a francia, a portugál vagy épp a spanyol EP-listákra szavazhatnak majd.

Az Európai Unió Működéséről szóló szerződés különbséget tesz „külső” és „tengerentúli” területek közt. Ezek közül az előbbiek – mivel valamely tagállamhoz tartozó autonóm területek – jóval szorosabban kötődnek az EU-hoz: részesülhetnek az európai strukturális alapokból, a polgárai pedig szavazhatnak az EP-választásokon. Az utóbbi, „tengerentúli” területek lakói csak „társultak” az EU-hoz, de bizonyos kedvezményeket így is élveznek az EU négy alapszabadságával összefüggésben. Ilyen tengerentúli területe például Dániának Grönland, vagy Nagy-Britanniának a Falkland-szigetek. Egyes francia csendes-óceáni szigetek viszont tengerentúli státuszuk ellenére eurót használnak és szavaznak az EP-be is.

Az indiai-óceáni Mayotte szigete abból a szempontból is különleges, hogy 2009-ben népszavazáson – a szavazatok 95,5%-ával – döntött arról, hogy francia „tengerentúli közösség” helyett a szorosabb kötődést jelentő „francia körzetre”, azaz „külső területre” változzon a státusza. Ez azt is jelenti, hogy a szigeten addig alkalmazott iszlám jog helyett bevezették a francia polgári törvénykönyvet, és a nők jogait is erősítik a szinte teljesen muszlim vallású szigeten. Mayotte az új státusza alapján pénzügyi támogatást kaphat nem csak a francia büdzsétől, de az EU-tól is. Franciaországnak egyébként már a jelenlegi ciklusban is ült három (egy néppárti, egy szocialista és egy zöld-baloldali frakcióban helyet foglaló) tengerentúli képviselője az Európai Parlamentben, akik aktívan részt vettek az EP külső területekre vonatkozó munkájában. Az indiai óceáni Mayotte-on és Réunion-on kívül franciaként küldenek képviselőt az EP-be a több karib-tengeri és csendes-óceáni sziget, valamint a dél-amerikai Francia Guyana lakói is.

Franciaországon kívül Spanyolországnak és Portugáliának is vannak olyan „külső területei”, ahol az urnákhoz járulnak az EP-választások alkalmával. Az Atlanti-óceán közepén, a Portugáliához tartozó Madeirán és az Azori szigeteken lakók is szavazhatnak az EP-listára. Mivel a portugál EP-választás országos listás szavazás – szemben a francia regionális listás rendszerrel –, így kifejezetten mondjuk a madeiraiakat nem fogja senki képviselni az EP-ben, csak a portugálokat általában. A két szigeten 2009-ben a legtöbben a szociáldemokratákra szavaztak. A – szintén országos – spanyol listára szavazhatnak a Kanári-szigetek lakói, akik legutóbb többségében a néppárti jelöltekre adták a voksukat.

OR OTC 560.jpg

Na de miért szavaznának EP-képviselőre a világ másik végéről így, hogy még nem is feltétlenül maguk közül küldenek valakit? Bár magáról a „külső terület”-státuszról egyedül a Tanács dönt, de a rendes jogalkotás keretében a Parlament is beleszólással bír az EU-politikák konkrét megvalósításába. Azonban ez attól is függ, hogy az érintett tagállamok képviselői mennyire tartják fontosnak a külső területeik fejlesztését. A külső területek közül egyedül a francia területek azok, amelyek – a regionális listáknak köszönhetően – helyi képviselőt küldenek az EP-be, vagyis ők valószínűleg többé-kevésbé elkötelezettek a képviselt terület iránt. A spanyol és portugál országos listáról bekerült képviselőknek viszont mostanában lehet, hogy inkább a saját gazdaságuk miatt fáj a feje, semmint, hogy a turistaparadicsomaik miatt aggódjanak. Bár a legtöbb külső terület közel sem olyan fejlett, mint az EU, vagy az anyaország, a spanyol és a portugál külső területek még egész jól teljesítenek a francia szigetekhez képest.

Az egy főre jutó GDP Madeirán még meg is haladja meg az EU-átlagot (és jóval túlszárnyalja Portugáliáét), viszont a többi külső területen – főleg a francia szigeteken – ez a mutató az EU-átlagnak töredéke. A most státuszt váltó Mayotte-on például az EU-átlag negyede a GDP – ennek fényében nem is csoda az említett népszavazás kimenetele.

A távolság percepcióját némileg csökkentheti az a tény is, hogy a külső területek számos EU-s támogatásból is részesülnek: 2007 és 2013 között – legnagyobbrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alapból – több mint 11 milliárd eurót költöttek a külső területek fejlesztésére. A mezőgazdasági támogatások terén a külső területekkel rendelkező három tagállam plusz pénzeket kap az úgynevezett „POSEI”-programból: összesen több mint hatszázmillió eurót.

Az EU jótéteményei tehát határtalanok: az Indiai- és a Csendes-óceán közepén lehet az EP-be szavazni és euróval fizetni; az Atlanti-óceán közepére, Madeirára pedig – Schengennek hála – még útlevél-ellenőrzés nélkül is utazhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr616129342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 13:12:09

Minden EU-tagállamban szavaznak az EP parlamentre.

Az pedig a tagállam belső jogának kérdése, hogy Európán kívüli területeit miként minősíti, az ország részének vagy külbirtoknak.

Az EU területének része:
- törzsterület,
- speciális terület,
- távoli terület.

Törzsterület: itt teljes mértékben érvényes az EU jogszabályi háttere, kivétel csak az euró alkalmazása és schengeni tagság terén lehet azon országok esetében, melyek nem vezették be az eurót fizetőeszközként és nem léptek be a schengeni övezetbn.

Speciális terület. Olyan terület, mely egy tagállam területének általában – de nem minden esetben – szerves része, azonban földrajzi vagy történelmi okból mentesül az EU jogszabályainak egy kisebb része alól.

Speciális terület csak az lehet, amelyet az EU alapszerződései ilyennek neveznek meg, azaz ez nem tagállami hatáskör.

Pl. ilyen az Atosz-hegyi szerzetesi köztársaság területe történelmi okokból. Szintén ilyen Gibraltár.

Távoli terület: olyan terület, mely egy tagállamnak szerves része, azonban messze van az illető állam törzsterületétől, ezért nem hatályos rá az EU jogszabályainak egy kisebb része.

Pl. Réunion, az Azori-szigetek, stb.

Ez a fenti 3 kategória minden esetben az EU részét képezi. S ezeken minden esetben van EP-választás.

Van 3 egyéb kategória is, melyek nem képezik az EU részét:
- tengerentúli terület,
- nem-terület, minimális jogalkalmazással,
- nem-terület.

Tengerentúli terület – a terület nem része ugyan az EU-nak, de megállapodás alapján alkalmazza az EU-jogrend egy minimális részét és bizonyos kedvezményeket élvez (jellemzően: vámmentes kereskedelem az EU-val).

Pl. Falkland-szk., Francia Polinézia, stb.

Nem-terület, minimális jogalkalmazással – a terület jogosult lenne az EU tengerentúli területe státuszra, de azt nem kérte, viszont az EU-jogrend egy minimális részét alkalmazza.

Pl. Bermuda, Man-sz.

Nem-terület – egyáltalán nem hatályos az EU-jogrend, ill. csak egyes speciális esetekben hatályos.

Ide egyetlen terület tartozik: a Feröer-szk.

Na most, a két "nem-terület" kategóriában nincs EP-válaszás. A tengerentúli terület kategriában meg az illető ország dönti el, hogy van-e vagy nem: pl. a francia területeken mindenhol van EP-választás, a briteken meg egyiken sincs.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 13:15:27

"Madeirára pedig – Schengennek hála – még útlevél-ellenőrzés nélkül is utazhatunk"

Kösz az infót. Ezt nem tudtam! Azt hittem Madeira nem schengeni, most utánanéztem, s tényleg igazad van.

program készítő 2014.05.25. 17:14:13

Nekik biztos van kire szavazniuk,itthon nem találok igazi pártot,csak politikai celebeket,normális program nélkül.

gigabursch 2014.05.26. 12:52:08

Közös magyar-japán határt!
Mindkét oldalról.

:-)))))
süti beállítások módosítása