Még nem megyek − Kivonuló középosztály XVII.
2014. május 19. írta: Redakció

Még nem megyek − Kivonuló középosztály XVII.

it.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink cikkeit vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

IT-s olvasónk írása.

*

Még nem megyek

Kezdjük az elején. A fiatal magyar középosztályba sorolnám magam, 24 éves vagyok, dolgozom és mellette tanulok. Nincs okom panaszra. Az IT-szektor többnyire tisztes megélhetést biztosít magyar viszonyok között. Még úgy is rendben vannak a dolgok, hogy a fizetésem jelentős részére ráteszi a kezét az állam, részben értelmes, részben kevésbé értelmes célokra fordítva azt. Amit megszereztem, azt magamnak köszönhetem. Én azon a Budapesten szocializálódtam eddig, ahova messzi országokból is érkeznek fiatalok, csak azért, hogy jól érezzék magukat. Mert jó hely, sőt. Miért ne érezném magam pont én jól itt? Nem megyek sehová.

Érdekes folyománya az elmúlt néhány év történéseinek, hogy négytagú családom másik három tagja elhagyta az országot. Menniük kellett, na nem holmi politikai üldöztetés miatt, hanem mert nem találtak munkát Magyarországon.

Ezúton is üdvözlik a napfényes Baden-Württembergből a rezsicsökkentést (kicsit kínosan érzem magam, hogy egyáltalán leírtam ezt a szót), a Brüsszel elleni „szabadságharcot” (én érzem egyedül úgy, hogy ennek a kifejezésnek a használata sértő lehet kicsit azokra nézve, akik létező elnyomók ellen áldoztak fel mindent?), a munkahelyvédelmi akciótervet, az oktatási reformot és az összes többi jó szándékú, de félrement és/vagy erőteljesen populista lózungot, amelyek napról napra szembejönnek velem. Mindenhonnan. A keleti nyitást külön, hiszen mi lenne zseniálisabb, mint Oroszország nyugati perifériájaként létezni.

Az én perspektívámból ezek az irányok meglehetősen nevetségesek. Ahogy nevetséges a baloldali ellenzék is, az Összefogás a maga saját külön bejáratú populizmusával, az LMP az EU-kritikusságával, a Jobbik pedig szóra sem érdemes ugye. Az alternatívák elfogytak.

Persze a politika nem a szerelemről szól. Természetesen lehet pártot alapítani, demokraták nélkül nehéz demokráciát építeni. Nos, köszönöm, de inkább dolgoznék, ha lehet, és részt vennék annak az alternatív közéletnek a megteremtésében, amelynek létezéséről egy másik olvasó írt a Mandiner sorozatában, rendkívül szimpatikusan. Létezik, épül.

Belátható időn belül ebben a közegben szeretném élni az életemet. Ha ez is ellehetetlenül, ha a létező szabadságjogok is elvesznek, ha elidegenedünk az EU-tól, ha szabadságharcot hirdetünk az én munkaadóim ellen is, akkor ennek is vége. Nagy kár lenne.

A könnyeimet azért hamar felszárítaná a szél, egy kicsit arrébb, egy kicsit közelebb a családomhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr576169949

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Még nem megyek − Kivonuló középosztály XVII. 2014.05.19. 13:13:01

Belátható időn belül ebben a közegben szeretném élni az életemet. Ha elidegenedünk az EU-tól, ha szabadságharcot hirdetünk az én munkaadóim ellen is, akkor ennek is vége. Nagy kár lenne. Olvasónk írása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czelder Orbán 2014.05.19. 12:53:38

én csak egy dolgot kérdeznék az írótól: miért olvas még mandinert???

S=klogW 2014.05.19. 13:10:49

Nem tudom. meddig tart még ez az ámokfutásba oltott rémálom-körmenet, de sikerült előcsalogatni

"a mélyből jövő szarmagyarokat".

S=klogW 2014.05.19. 13:14:29

szellemi danse macabre

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.19. 13:20:24

Nagyszerű demonstrációja annak, mivé változatja a gondolkodó arcmagyarokat a globalizált szennymédia globálfasírtdarálója.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/02/szennymedia.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.19. 13:26:57

@S=klogW:
Szánalmas konzumvéglények nem jöttek rá, hogy a világuk már megszűnt és egy Új Világ van születőben.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/09/lakner-david-hazugsagai.html

Tündér_Lala 2014.05.19. 14:02:17

Talán fel kellene ismernie a cikkírónak, hogy a politika nem a lózungokból áll. Sajnos nem lehet őket mellőzni, de a lényeg messze nem erről szól, hanem arról, hogy milyen irányba viszik az országot, mik a közös célok, mi szolgálhatja közös javunkat.

Veridicus76 2014.05.19. 14:07:30

Félelmetes, mennyire vak és süket az úgynevezett középosztály nagy része. Jó reggelt, az EU-tagság gigantikus ráfizetés! A GDP kb. 30 százalékának megfelelő összeg ömlik ki évente az EU 15-ök országaiba különböző jogcímeken, miközben a GDP kb. 1 százaléka jön be támogatásként. Lehet matekozni!
Ja kérem, úgy könnyű jóléti bezzegországnak lenni, hogy közben kiszívják a gyarmatként kezelt periféria erőforrásait, és még el is várják, hogy hajbókolva tapsikoljunk a visszalökött morzsának.
Ébresztő!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.19. 14:33:53

@Veridicus76:
Hatszor annyit szív ki az EU, mint amennyit visszaad.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/05/en-es-nyugat.html
Ilyen körülmények között nagyon el kell gondolkodnunk, akarunk-e tagjai lenni egy ilyen gyarmattartó Birodalomnak.

WinterMute 2014.05.19. 14:37:54

@Veridicus76:
Ja, meg az aszpartám rákot okoz, ahogy a műanyag edények is a mikróban.
Honnan veszitek ezeket a f@szságokat?
Valaki leírja a neten, aztán lehet rá hivatkozni, vagy mi?

S=klogW 2014.05.19. 14:50:13

@WinterMute:

"Valaki leírja a neten, aztán lehet rá hivatkozni, vagy mi?"

te most zsidózol? uszítasz?

vénkujon 2014.05.19. 19:28:44

egy meghasonlott fideszes..ez rettenetes

tobias2 2014.05.19. 19:31:20

Mi ez a siránkozás, hogy jaj mennek a magyarok más országokba? Most EU van, ahol nyitottak a határok, mindenki oda megy és ott él, ahová és ahol akar. Nekem ez tetszik. Ha valaki ki akarja venni Magyarországot az EU-ból, szerezzen munkát is azoknak, akik nem fognak tudni elhelyezkedni az EU-ban. Dumálni könnyű.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.19. 19:34:44

Nyugodtan mehetsz te is bádenwürtenfaszba takarítani, a 444hu kommentelők vannak ilyen szinten , olyanok mint a fideszes trollok, egy az egyben.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.05.19. 19:52:06

Szerintem a szerző egy teljesen átlagos (kis)ember. Kihasználja a lehetőségeit, éli az életét, és ha már túl sok hülyeség áramlana a kormány felől, akkor követi a családját és külföldre megy. Azt hiszem, nem egy világmegváltó alkat. Persze a világot nem kell megváltani, az embereket megmenteni; mindenki teszi a dolgát a legjobb(?) tudása szerint. Aztán minden szétesik, fura dolgok kerülnek elő a társadalom tudatalattijából és majd nézünk döbbenten, hogy ez meg miként alakulhatott ki?! Persze könnyebb belesimulni a szabályok közé, beleülni egy kész demokráciába, ami évszázadok csatáinak és sok-sok egyeztetés, közös gondolkozás eredménye, majd onnan okoskodni. Azonban hiába szajkózza a nyugatra ment (kis)ember a maga szintjéről látott világot, sosem fogja alakítani azt. Sodródik az árral. Sokan így élünk, de ha mindenki mossa kezeit, előbb-utóbb rájövünk, hogy fejünk búbjáig mocskosak lettünk.
Tévedés, hogy el lehet menekülni a felelősség elől. Mindannyiunkat utolér.

kissiú 2014.05.19. 19:52:14

Nem értem. Miért szidjátok a posztert?

lavór 2014.05.19. 20:30:25

Vannak még álmodozók... Vagy mazochisták?
Mindegy, valakinek le kell kapcsolnia úgyis a villanyt. :)

Sebastian Knight 2014.05.19. 23:28:29

@S=klogW:

"... s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még ..."
széllelbélelt, mandarinista eszmék
süti beállítások módosítása