Magyarország 2014-2018 − Mandiner jövőváró XIII.
2014. április 17. írta: Lakner Dávid

Magyarország 2014-2018 − Mandiner jövőváró XIII.

fortepan.jpg

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

Írhatok én sok szépet és jót, aztán úgyis másként alakulnak majd a dolgok. Mondjuk így:

2014. szeptember: Az Együtt-PM Bajnai Gordont indítaná a főpolgármester-választáson, az MSZP viszont igényt tart rá, hogy a nagyobb támogatottságú párt adjon közös jelöltet. Így Tarlóssal szemben Horváth Csaba indul főpolgármester-jelöltként.

2014. október: Tarlós megkezdi második ciklusát. Több publicista elemzi: hiba volt az LMP-től, hogy önállóan indított egy noname jelöltet, mert ha összeadták volna az ő és Horváth Csaba szavazatait, kijött volna Tarlós szavazatainak háromnegyede, amivel majdnem nyerni lehetett volna.

2014. november: A Figyelő arról számol be, hogy a kormány egyre komolyabban fontolgatja a nemzeti italboltok bevezetését. A Heti Válasz arról ír: Bajnai Gordonék új párt indítását tervezik, ami az MSZP támogatottságának meghaladására tesz majd kísérletet. Mindkét értesülést cáfolják az érintettek. Értelmiségiek nyílt levélben teszik egyértelművé: bárhogy is alakul, mivel még a Fidesz által kreált választási törvény van életben, 2018-ban is szükség lesz összefogásra.

2014. december: A kormány bejelenti, hogy népegészségügyi okokból állami koncesszióba adja a húsz foknál erősebb szeszesitalok árusítási jogát. Szigetvári Viktor közli, hogy az Együtt-PM képviselői maradnak függetlenek, de új pártot indítanak, ami meghaladja majd a baloldal hibáit, és legyőzi az MSZP-t. Gyurcsány Ferenc morálisan elfogadhatatlannak nevezi, hogy képviselőtársai nem támogatják tovább azokat a célkitűzéseket, amivel az összefogás a parlamentbe jutott, mandátumaikról ugyanakkor nem mondanak le. Közben először szólal meg nagy nyilvánosság előtt a parlamenten kívül is az LMP két országgyűlési képviselője, Schmuck Erzsébet és Ikotity István.

2015. január: Az Együtt-PM volt képviselői bejelentik, hogy Korszakváltó Szövetség néven pártot fognak alapítani – ezt Schmuck Andor barátai gyorsan be is jegyeztetik. Ekkor Bajnaiék közlik, hogy Együtt a Korszakváltásért lesz a nevük, de Schmuck barátai ezt is regisztrálják. Végül Korszakváltás néven indítanak pártot Bajnaiék.

2015. február: Egy borsodi faluban késelés történik. A Jobbik bejelenti, hogy ilyen esetekben lenne megoldás a halálbüntetés. Daróczi Ágnes szerint a Jobbik csak a cigányokat büntetné halállal. A Jobbik védekezik: szerintük arabokat, pirézeket és feketéket is lehetne halálra ítélni, nem csak cigányokat. A baloldali közvélemény szerint viszont ezt csak azért mondják, hogy európai, mérsékelt pártnak tűnjenek, és valójában csak romáknál tartanák szükségesnek a halálbüntetést. Tüntetés szerveződik.

2015. március: Harmincezres kormányellenes tüntetést szervez egy frissen feltűnt, Demokratikus Alternatíva nevű Facebook-csoport. Azt szeretnék, hogy a demonstrálók békésen, pártzászlók nélkül tüntessenek. Értelmiségiek tiltakoznak ez ellen. Békemenet.

2015. április: A Fidesz bejelenti, hogy az újabb kétharmados felhatalmazás megerősítette őket abban, hogy szükség van előzetes választási regisztrációra. A Demokratikus Alternatíva tüntetésre hív, de nem engedi a színpadra Gyurcsány Ferencet és Fodor Gábort. Értelmiségiek tiltakoznak ez ellen: szerintük amikor a demokrácia végveszélybe kerül, minden demokratára szükség van. A tiltakozás sikertelen marad, a kormány beleírja az alkotmányba az előzetes regisztrációt.

2015. június: Az Európai Bizottság észrevételei nyomán kikerül az alkotmányból az előzetes regisztráció, amit végül mégsem vezetnek be.

2015. december: Orbán Viktor Azerbajdzsánban kijelenti: a XXI. században nagy érték az a stabilitás, ami Magyarországra és Azerbajdzsánra is jellemző. Két héttel később utcai zavargások kezdődnek Azerbajdzsánban, ami aztán hónapokra tematizálja a világsajtót.

2016. április: Fiatal jobboldaliak pártot alapítanak a Fidesszel szemben. Orbán Viktor arról beszél, ő pártolja a fiatalság ügyét, és tiszteli az ifjúság világjobbító hevületét, „de majd benő a fejük lágya”. Jobboldali publicisták szerint nem lehet tankönyvek alapján kormányozni.

2016. július: Épp tíz éve vezeti a közvélemény-kutatásokat a Fidesz – írja a Magyar Nemzet Online. 

2016. szeptember: A Korszakváltás és az MSZP támogatottsága egyaránt húsz-húsz százalékon áll. Publicisták szerint, ha összeadjuk a kettőt a bizonytalanok számával, biztos a baloldali-liberális kétharmad. A Korszakváltás vezetője szerint nem szükséges a koalíció, de egy képviselőjük arról nyilatkozik: nem tartja azt elképzelhetetlennek. A párt népszerűsége tíz százalékra csökken.

2016. október: Random emlékmű/szobor/utcanév-vita.

2016. december: A Demokratikus Alternatíva tüntetést szervez. Publicisták szerint szót kell adni Bajnainak és Gyurcsánynak is. Ez megtörténik, a tüntetésre háromezren mennek el.

2017. február: Összefogást! – mondják sokan. Farkasházy Tivadar kerti partit szervez. Békemenet.

2017. április: A Jobbik szerint Morvai Krisztina érdemes az államfőségre, az LMP Sólyom Lászlót javasolja. Az MSZP azt mondja, átgondolja a dolgot, hogy végül a legalkalmasabb jelöltet tudja megnevezni. Mesterházy szerint nem lesz casting. Gyurcsány az ATV-n arról beszél, hogy három jelöltet is alkalmasnak lát a tisztségre. Kálmán Olga kérdésére, miszerint „Tétényi Éva köztük van?”, sejtelmesen mosolyog, és annyit mond, hogy „egy nő és két férfi”. Újraválasztják közben államfőnek Áder Jánost.

2017. szeptember: Simon Gábor könyvet ír „Miről tudott Mesterházy Attila?” címmel, amit egy jobboldali intézet tervez kiadni.

2017. december: MSZP-Korszakváltás néven feláll a választási szövetség, Gyurcsány úgy véli, az ő hét százalékukkal is számolni kell. Elemzők szerint a választásnak három fő kérdése lesz: kétharmadot szerez-e a Fidesz, megelőzi-e a Jobbikot a baloldal és bejut-e az LMP.

Azért reménykedem.

*

(Fotó: Fortepan)

(A szerző a VS.hu munkatársa)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr566003955

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország 2014-2018 − Mandiner jövőváró XIII. 2014.04.17. 09:52:01

2017. december: MSZP-Korszakváltás néven feláll a választási szövetség, Gyurcsány úgy véli, az ő hét százalékukkal is számolni kell.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.04.17. 09:45:34

Szappanopera munkacím: Éjjel-nappal cigánykodás

Helyes Írás 2014.04.17. 10:56:08

"Azért reménykedem."

Tisztelettel kérdezném, hogy miben? Csak azért, mert a szerző gyakran a Mandiner házi szerzőjeként jelenik meg, nem kifejezetten "konzervatív" gondolkozásával.

Abban tetszik reménykedni, hogy a töketlen szoclib oldal lecseréli a szereplőit és megváltozik a stílusa, vagy esetleg abban, hogy nem lesz regisztráció, "nemzeti italbolt" és OV nem kokettál Azerbajdzsánnal?

(Halkan megjegyzem, a "nemzeti dohányzás" és "nemzeti italozás" hülyeségéért magam sem vagyok oda, de azt nem bánnám, ha a szeszes italokat is bezárnák "trafikokba", mint pl. Ausztráliában, hátha csökkenne a fogyasztásuk, mert az alkohol mérhetetlen károkat okoz számunkra.)

kalhana 2014.04.17. 11:00:30

Érett demokrácia.

Úttalan utakon 2014.04.17. 11:15:29

@Helyes Írás:
Izé. Nekem úgy tűnik, hogy a dohánybulinak sem az lett az eredménye, hogy kevesebb kiskorú dohányzik, hanem csak a cigicsempészet és a feketepiac mérete sokszorozódott meg. Ezzel együtt pedig csökkentek a kapcsolódó adóbevételek és tovább gazdagodtak a maffiózók, és a velük kokettáló rendőrök és vámosok.

Fogadni mernék egy szép összegbe, hogy a fiatalok ugyanannyit piálnának, mint annak előtte, esetleg több moslékot innának meg, az egész haszonélvezői pedig ugyanazok lennének, mint a dohánymutyiéi.
Lásd még, hogy pl. a drogok egy az egyben be vannak tiltva, és attól az ifjúság olyan vígan használja, mintha Amszterdamban élnének.

Nem tudom mi a megoldás a problémára, de biztos nem ez.

Úttalan utakon 2014.04.17. 11:16:54

Különben a poszt tetszik, végre egy szellemes írás!

hoplita 2014.04.17. 11:57:27

Lófaszt, Dávidkám.
Ez a négy év nem lesz olyan diadalmenet, mint az előző vót.
Egyre több a szar a palacsintában és rá fognak unni a népek.
Emlékezz öcsi, nyolc éve gyúcsány is csak 3 ciklust akart vállalni..:)

hoplita 2014.04.17. 12:00:26

Mondom ezt abban a tudatban, hogy a cocilibsi töketlenkedés és marakodás tuti, hogy folytatódni fog...

picur3ka 2014.04.17. 12:01:45

Muhaha!

A Komives Kelemen projekt sorsat hianyolom.

picur3ka 2014.04.17. 12:02:20

Talalos kerdes? Kit fognak belefalazni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.17. 12:38:39

úgy emlékszem teljesen világosan szavazott a mandiner törzsgárdája padilla őrnagy vezetésével, hogy laknerkém máshol irogasson.

akkor?

mit nem értettek?

teknős 2014.04.17. 12:39:05

A szerző elfelejti, hogy Tiffán a parlamentben van. Kizártnak tartom a nemzeti italboltot.

Egyébkénrt s trafikmutyizás nevetséges. A trafikok legfeljebb egy szerény megélhetést nyujtanak a munka ellenében a vállalkozási kockázattal együtt.

Itt 2007-ben a szocik úgy adtak fix bért a pártjuk tagjainak és azok családtagjainak, hogy azzért dolgozniuk sem kellett. Kilapátoltak nekik állami pénzt, kamu vállalkozásokba , az ipari parkunk telve volt ilyen "vállalkozásokkal" és a szoci párttagok otthon ücsörögtek "rendelkezési állományban". Az nem volt mutyi. Ők az "iparban" dolgoztak. Egyikből sem gazzdagodtak meg, csak a "trafikmutyiban" van hozzáadott érték is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.17. 12:51:12

@teknős:

A mi tágabb környékünkön több nemzeti dohánybolt is bezárt: úgy látszik, nem akkora biznisz, mint sokan gondolták/gondolják.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.17. 12:58:49

"Írhatok én sok szépet és jót"

írhatsz, de minek? mi ez a sok már megint? minek ömlengsz ennyit? mi?

mi ez a hírcsatasor? bolond vagy hé?

" Daróczi Ágnes szerint a Jobbik csak a cigányokat büntetné halállal. A Jobbik védekezik: szerintük arabokat, pirézeket és feketéket is lehetne halálra ítélni, nem csak cigányokat"

haha, mindig is jó humora volt a fiúknak, node sajnos ilyen nem hangzik el soha, pedig jó lenne a homokos laknerről leválasztani a kancigányokat.

már bedéé is nagyon béna volt, nem kéne utánozni a nyomorékot, mer a haza nem derül fényre.

2017-ben már nem fog élni farkasházi. mi ez a hurráoptimizmus? nem fog örökké raccsolni a közélet.

milyen öreg leszek 2017-ben basszus! és még mindig ezek a tetves komcsikölykök uralkodnak akkor is!

"2017. szeptember: Simon Gábor könyvet ír „Miről tudott Mesterházy Attila?” címmel, amit egy jobboldali intézet tervez kiadni."

Ez jó.

ez s jó:
"2016. október: Random emlékmű/szobor/utcanév-vita."

csak az a baj, hogy most sincsen vita. vagy hol nézzem? nincs vita, mindenki a saját oldalán elmondja amit akar, kész. a lényeg a gumicsont, hogy megosszák az embereket, a lényeg hogy hülyeségekről beszéljünk, amiket egy hét alatt egy egész társadalom

ebből is látszik, hogy semmiféle rendszerváltás volt. oszd meg és uralkodj, az mszp és a fidesz teljesen ugyanaz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.17. 13:00:37

amiket amúgy egy hét alatt egy egész társadalom képes lenne megvitatni, ha lenne rá kormányzati szándék.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.17. 13:27:17

@teknős: "A szerző elfelejti, hogy Tiffán a parlamentben van. Kizártnak tartom a nemzeti italboltot."

Hadd fejezzem be: ...Tiffán részesedése nélkül.

"Egyébkénrt s trafikmutyizás nevetséges. A trafikok legfeljebb egy szerény megélhetést nyujtanak a munka ellenében a vállalkozási kockázattal együtt. "

Miféle vállalkozási kockázat az, hogy a piacodra csak időszakonként osztott állami engedéllyel léphet be bárki, s hogy csak a feketekereskedelem a konkurencia, az árak országosan egységesek és garantáltak? Hol itt a vállalkozás, mitől vállalkozó az, aki ebben indul?

Miféle szerény megélhetés az, ami sok száz trafikot egy kézbe összpontosít?

Mi indokolja az addig is szerény megélhetést nyújtó trafikosok üzletének szétverését?

hoplita 2014.04.17. 13:31:33

@bbjnick:
Itt nálunk keleten a svarbiznisz ki fogja nyírni a trafikokat..
Aztán majd arrébb, nyugaton is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.17. 13:39:23

@hoplita: Egyszerűbb lett volna életjáradékot pályáztatni.

vizipipa 2014.04.17. 13:54:29

Én ezt egyszerűen humornak tekintem és annak jó.

Javaslom egyidejűleg a humor rovat megalapítását, úgy tűnik ebben tehetségesebb némely szerző.

A mai napig is hiányolom KK&TT fanyar (cinikus?) humorát.

Trollmagnet 2014.04.17. 14:55:08

@tesz-vesz:
Én meg nem emlékszem, hogy a hozzád hasonlóaknak (értsd: kommentelőknek) lenne bármiféle beleszólási joga abba, hogy ki írogasson a mandira...
A mandi minden hibája ellenére is legalább több nézőpontot mutat be
A poszt pedig baromi jó volt

sztd 2014.04.17. 16:13:18

A következő választások 4 év múlva lesznek, és a következő négy évben sok minden fog történni, amire nem is gondolunk. Nem állítom, hogy semmit nem tudunk az előttünk álló időszakról, de azt igen, hogy az önkormányzati választás kulcsfontosságú lesz a helyzet tisztázása szempontjából.

Ettől eltekintve szerintem a szerző koncepciója nem lehetetlen, csak én azt gondolom, hogy az Együtt-PM az EP-be sem jut be, önkormányzati választáson még jelöltjük is kevés lesz, így a korszakváltós rész nagyjából ki fog maradni.
Tévedni én is szoktam.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.17. 16:25:32

@Counter: Tiffán bort termel, a nemzeti italboltokban pedig töményet fognak árulni, tehát részéről semmi akadálya. Egyébként köszönjük meg @teknős: -nek, hogy ilyen szépen összehasonlította nekünk a szoci és a fideszes korrupciót: míg a szocik állami pénzből fizették a kis csókosaikat is, a fideszesek államiból csak a fontosabbakat, a kicsiket ugyanakkor kisegzisztenciák tönkretételével és a javaik/piacaik újraosztásával. Az utóbbi módszer akár szebbnek is tűnhet az előbbinél, ha nem tartozunk a tönkretettekhez és nem érzelgősködünk. A végső érv a trafikosztás mellett viszont itt még nem is hangzott el, ezért ideírom: a libsik ajvékolnak miatta, tehát napnál világosabb, hogy jó döntés volt.

Robinzon Kurzor 2014.04.17. 16:49:48

@bbjnick: "A mi tágabb környékünkön több nemzeti dohánybolt is bezárt: úgy látszik, nem akkora biznisz, mint sokan gondolták/gondolják."

Egyrészt közismert, hogy a koncessziót az alapján osztották, hogy melyik pályázó milyen arányban ajánlott részesedést az árrésből.

Hogy ezt nem termeli ki a bolt, az attól lehet, hogy a hozzáférési nehézségek miatt is soha nem látott szintre emelkedett a fekete piac aránya.

Robinzon Kurzor 2014.04.17. 16:51:56

Azért van ebben a posztban elrejtve kakukktojás, ami dramaturgiailag nagyon úgy maradt a levegőben lógva:

2016. április: Fiatal jobboldaliak pártot alapítanak a Fidesszel szemben. Orbán Viktor arról beszél, ő pártolja a fiatalság ügyét, és tiszteli az ifjúság világjobbító hevületét, „de majd benő a fejük lágya”. Jobboldali publicisták szerint nem lehet tankönyvek alapján kormányozni.

Ezt mégis hogy képzeli a szerző, meg egyáltalán, a Mandinernek ki engedte meg, hogy egyáltalán valaki ilyet gondoljon?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.04.17. 18:15:05

"hogy ilyen szépen összehasonlította nekünk a szoci és a fideszes korrupciót: míg a szocik állami pénzből fizették a kis csókosaikat is, a fideszesek államiból csak a fontosabbakat, a kicsiket ugyanakkor kisegzisztenciák tönkretételével és a javaik/piacaik újraosztásával. Az utóbbi módszer akár szebbnek is tűnhet az előbbinél, ha nem tartozunk a tönkretettekhez és nem érzelgősködünk."

Az "állami pénz" az honnan volt? Amúgy meg elegem volt ebből, hogy ezen a nyilvánvaló tényen újra és újra szavakat melengessünk. Ha Magának tetszetősebb a "bolsi einstand", akkor oké. Engem ez nem érdekel, csak annyiban, amikor valamelyik oldal "angyalszárnyon" repülne el ebből. Nem fog menni ;-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.17. 19:08:02

@Mihint: Haragszik, hogy ellőttem maga elől az "ajvékolnak a libsik, ezért biztos jó"-érvet? Ne szomorkodjék, a kiegészítése nagyon hasznos, ezeket az érveket ugyanis valóban kifelejtettem:
1) "Uncsi ez már."
2) "Akinek a fideszes lopás nem tetszik, annak biztosan jobban tetszik a bolsi lopás. Tehát bolsi. Tehát nem lehet igaza." (Ld. még "ajvékolnak...")

Alfőmérnök 2014.04.17. 20:03:50

Kurva anyád, Lakner!
A lényeg, hogy az LMP bejusson, ugye ezt akartad mondani?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.17. 20:49:23

@tesz-vesz:
maga meg milyen alapon léptet elő éngem? mi maga, a caudillo?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.17. 20:55:27

@teknős:
mondjuk, ez úgy hülyeség, ahogy van. a trafik ügy egy igazi alemberi ócska korrupciós ügy volt, igazi tanyasi okosság, csak elszámolták magukat. a védhetetlent nem kell védeni.
inkább élvezze, hogy ez a sok szar balos féreg hogyan tekereg, hogyan vizionáltak korai fidesz halált, majd óriási választási bukást, most meg kezdik előröl. és ez így megy még legalább 12 évig. közben jobbik koalícióval, aztán orbán megy az ejrópa vezetőjének.

Alfőmérnök 2014.04.17. 23:39:06

@jose maria padilla: Nem lesz fidesz-jobbik koala.
A földügy (földtörvény és a pályázatok elbírálása) meg botrányosabb, mint a trafikügy. És nem kell egyetérteni Ángyánnal ahhoz, hogy elfogadhatatlannak tartsuk ami történt és történni fog (ha hatályba lép a törvény).
Árulkodó, hogy semmilyen fidesz-közeli médiumban nem beszélnek erről. Mert nem szabad.

Helyes Írás 2014.04.18. 06:20:15

@Úttalan utakon:
Nem látom a dohány feketepiacát az utcán, ellenben a trafikrendszer előtt pl. tele voltak a budapesti aluljárók cigiárusokkal. A forgalom valószínűleg azért esett vissza ennyire, mert sokan sodorják maguknak a vágott dohányt. A dohányzóhelyek korlátozása és a dohányárusítás trafikosítása után mindenütt kimutatták a dohányzás visszaesését. Én szkeptikus voltam Magyarországot illetően, de úgy látszik, valamennyire mégis működik. Talán az italnál is működne. Nem a fiatalok hétvégi italozása a fő probléma, hanem a felnőtt társadalom alkoholizmusa, amely tönkreteszi az emberi kapcsolatokat, a "munkaerőt", és hatalmas terhet jelent az egészségügyi költségvetésnek. Mint a dohányzás.
Az is jót tenne, ha az alkohol kereskedelmi hasznát is kivennénk a szupermarketekből. De az lenne az igazi, ha a dohányosok és az italfogyasztók több egészségügyi járulékot fizetnének mint az e nélkül élők. Ennek is meg lehetne találni a módját. A rendszeres kötelező vagy anyagilag ösztönző szűrések a betegségek korai felismeréséhez vezetnének, ezzel is hatékonyabbá téve az egészségügyet. Így együtt, a már félig megvalósult családi adózással és igenis a családi választási joggal, a sportolás bővülő támogatásával stb., lassú de fokozatos életmódbeli és demográfiai fordulatot lehetne elérni. Máskülönben két-három évtized múlva 2-3 millióval kevesebben leszünk és nem lesz se nyugdíj, se mindenkire kiterjedő egészségügy, se ingyenes oktatás. Mindig a hoszzú távú érdekek fájnak a legkevésbé, pedig azok a legfontosabbak.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.04.18. 07:20:30

@Holger Hartland: A kettes pontja igazságtalan :) amúgy hol írtam, hogy tetszik a trafikügy? Na ugye. A "kisegzisztenciák tönkretétele, piacaik újraosztása" című előadás java része lement a 90-es évek elején, csak azért mondom ezt, hogy fentmagamat igazoljam ;-)

S=klogW 2014.04.18. 09:17:33

@Mihint:

Azt azért megsúgom, hogy május 1-től a paraszt, ha nincs "parasztbizonyítványa" (hivatalos mezőgazdi képzettsége), nem vehet termőföldet még a saját faluja határában sem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.18. 09:36:50

@S=klogW: Akkor is csak a helyi földbizottság engedélyétől függően vehet, ha van.

vizipipa 2014.04.18. 10:30:30

@Helyes Írás: "De az lenne az igazi, ha a dohányosok és az italfogyasztók több egészségügyi járulékot fizetnének mint az e nélkül élők."

Egy újszülöttnek minden vicc új, nemde?

A cigaretta árának kb. 1/3-a illeték. Kérdezd meg a kormányt mire költi!
A szeszes italokon is van illeték. Hallottad már azt a szót, hogy zárjegy?
Ennyi bölcsességgel nem kellene tüntetni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.18. 10:46:02

@Mihint: Hát nem tetszik, hogy ajvékolnak miatta a libsik? Nahát. Milyen jobboldali lesz így magából? Még meggyanúsítják.

Lehet, hogy nem figyeltem (iskolába jártam még), de a '90-es évek elején nem a trafikügyhöz hasonló tömeges kinyírás volt, hanem eredeti tőkefelhalmozás, éppen egy jobboldali kormány országlása idején. Az sem volt szép, de nem tetszettünk forradalmat csinálni (és lusztrációt). Utólag egyre jobban sajnálom.

Morálkvíz (nem biztos, hogy van megoldása): melyik tolvaj a rosszabb, aki tízezer embertől ellop fejenként tízezer forintot, vagy aki száztól ellop fejenként egymilliót? Morálkvíz 2: ha Pokorni szerint le kell vágni a kezét annak, aki a kasszába nyúl (emlékszem ám!), akkor Pokorni most hány kézzel többet lát a Fideszben a kelleténél?

___________________________ (törölt) 2014.04.18. 11:02:55

@Helyes Írás:

>Ennek is meg lehetne találni a módját.

Feltalálta a jövedéki adót. Mit gondol, mi a túróért éri meg Ukrajnából csempészni?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.18. 11:29:44

@Mihint: Mivel maga egy értelmes jobboldali, ezért írok még valamit. Nézze csak, ezt ma reggel olvastam:

mno.hu/vezercikk/braun-az-alternativa-1222066

Ha valaki fideszesként mutogatni akar, hogy de a másik oldalon is milyen alakok vannak, a cikk címszereplője ideális figura ehhez. Mondhatnám, a baloldal GFG-je, de az hízelgés volna, ugyanis vele (és a vincentes állításokkal ellentétben) GFG-nek igenis van tudományos munkássága, még ha szerény is.

Mégsem tudom utálni Braunt, mert pillanatnyilag ő egy megvert ember, a parlamentbe nem jutott be, sőt, még a jobbikos jelölt is megelőzte. Ha győztek volna a kormányváltók és Braun most képviselő lenne, akkor kórusban utálhatnánk. Maga/maguk így is utálhatják, én - így, most - nem fogom. Ahogyan Demszkyt sem (ld. a kommentemet ergé ízléstelen posztjánál). Az új gazembereket nem menti, hogy a régiek is milyen rosszak voltak. Szíveskedjen ezt a barátaival együtt tudomásul venni. Az új blogomon ezzel együtt szívesen látok mindenkit, már ha van kedvük amatőr sztorikat olvasgatni. :)

Helyes Írás 2014.04.18. 12:41:03

@vizipipa:

Mondom "járulékot", ami feljogosít arra, hogy igénybe vedd az államilag biztosított egészségügyi szolgáltatást.

Egyébként pedig tisztelettel kérdezem: mire fel fölényeskedsz velem? Talán több tisztelet, figyelem és alázat jobb lenne és akkor nem veszítenétek el a választásokat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.18. 13:26:21

@Trollmagnet: azt írtam h padilla őrnagy vezetésével.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.18. 13:27:24

@jose maria padilla: úgy gondolja h nem érdemli meg?
mert akkor visszaveszem!

Helyes Írás 2014.04.18. 13:27:36

@Shenpen:

Nem találtam fel a jövedéki adót, mert az a problémának a másik oldalához tartozik, általános fogyasztáscsökkentő hatása van. Arról beszéltem, hogy jó lenne, ha az egészségtelenül élők több egészségügyi járulékot fizetnének mint a többiek, mert személyükben jóval nagyobb eséllyel lesznek betegek, és nagy valószínűséggel jóval többe kerülnek a közös ellátórendszerben, mint akik pl. nem dohányoznak és nem alkoholizálnak. Nem akkor kell már fizettetni az emberekkel (vizitdíj és ehhez hasonló ötletek), amikor megbetegedtek, mert azzal csak súlyosbítjuk a bajt, hanem a személyes megelőzés érdekében, összekapcsolva rendszeres kivizsgálással.

A gyermekvállalást sem csupán a gyermeket vállalók támogatásával lehet segíteni, hanem azzal is, ha a gyermeket nem vagy csak egyet vállalók több nyugdíjjárulékot fizetnének. Így is lenne igazságos, mert egy gyermek "adózókészre" való felnevelése nagyon sokba kerül.

Az olyan társadalmakban, ahol a biztosítási rendszereket nem tőkehozadékból, hanem munkajárulékból fedezik, bizony az ösztönzési oldalt is másképp, teljes összefüggésrendszerben kell végiggondolni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.18. 13:29:14

@Mihint: ha a trafik nem is, de a föld ügy az tetszik, mi?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.18. 13:29:41

@Helyes Írás: "adózókészre"

Vágásérettnek olvastam elsőre...

vizipipa 2014.04.18. 15:17:26

@Helyes Írás:

Az, amit ma éppen jövedéki adónak neveznek a szesznél és a ciginél, pontosan ezzel a céllal jött létre. Friss mostani hajtásai a chips adó és az energiaital adó.

Az ugyanis, hogy ki mennyit iszik és cigizik nem bizonyítható. De nem is kell! A terméket eladáskor leadóztatják, és tök mindegy személy szerint ki szívja el vagy issza meg. A pénz bejön, oda lehet tenni a normál eü. járulék mellé. Vagy sem.

Robinzon Kurzor 2014.04.18. 17:18:45

@Holger Hartland: "Mondhatnám, a baloldal GFG-je, de az hízelgés volna"

Braun a baloldal Wermere lehetne ... ha lenne akkora koponya (GFG-nél sokkal okosabb, bár Wermerrel nyilván nem ér fel) ÉS a baloldalon lenne olyan kaliberű vezető, akivel érdemes stratégiát építeni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.18. 17:34:50

@Holger Hartland: @Robinzon Kurzor:

Braun holokausztszakértő, tehát szuperszakember (bármihez nyúl, abban fölülírja elődeit, mértékadóvá válik).

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.04.18. 18:32:18

@Holger Hartland: Hízelgő ez reám nézve :) mindamellett senkit nem fogok kevésbé vagy jobban utálni/szeretni/etc. mert hogy nyert valami választáson, vagy éppen veszített. Azt is megmutathatná, hol indokoltam valami mostani faszságot azzal, hogy dehát a másik is az. Csupán fokozatok vannak, az sem annyira érdekes.
Az arányosítási versenyben nincs megoldás:) inkább relációk, de ez is messzebbre vezet a kelleténél - már amennyit maga a téma érdemel. A "népek lényegi kifosztása" befejeződött '98-ig, másfélmillió munkanélkülivel, és minimális stratégiai állami tulajdonnal, azért ennyit leszögezhetünk. Ettől nem lesz barátibb semmilyen mai mutyi.

Amúgy olvasnám, ha írna is valamit :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.04.18. 18:46:54

@tesz-vesz: Ne kötözködj tesz, várjuk ki a végét.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.18. 22:42:01

@Robinzon Kurzor: Nem tudom, okosabb-e, én nem vagyok benne biztos. GFG nem biztos, hogy buta, lehet, hogy inkább csak bizarr.

@bbjnick: Éééértjük. De Braun nem szakértő, nézze meg a "publikációit":
http://portal.uni-corvinus.hu/index.php?id=24294&no_cache=1&tx_efcointranet_pi1[fomenu]=publikaciok&tx_efcointranet_pi1[cusman]=rbraun

@Mihint: Pedig nem mindegy az eredmény, pl. egy 5%-os LMP-re szívesen szavazok, egy 60%-ostól már lehet, hogy kiverne a víz. Egy 60%-os "Kormányváltástól" úgyszintén, de egy 25%-osra már-már szánalommal tekintek. (Ez már tisztára olyan, mintha alkoholról beszélnénk.)

Írni csak rendszertelenül fogok.

Robinzon Kurzor 2014.04.18. 23:18:54

@bbjnick:

Braunt üzleti stratégia, márkaépítés témában volt szerencsém hallgatni, Wermert ugyanebben a témában személyesen is ismerni.

Esetleges holokausztügyi munkássága őszintén szólva nem érdekel
Ellentétben veled, akinek mindenről ez jut az eszébe.
Meg persze a buzik.

Robinzon Kurzor 2014.04.18. 23:21:34

@Holger Hartland:

Lehet, végül is Kumin vagy Girosz Ász sem akkora idióták, mint mostanában mutatják magukat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.19. 00:35:53

@Mihint: mi a vége? emlékeztetnék, hogy nem én állítottam másra hogy hülyeségeket beszél, és mi->én gyűjtöm is azokat.

kormányváltó Wartburggal 2014.04.21. 00:12:29

Egy rakás szarra számítottam, de végül nagyon jól szórakoztam.

Gratulálok!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.21. 06:24:43

@bbjnick:
inkább csak figyeljen. figyelje holger útját. majdnem szellemit írtam de az nincs nekije.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.22. 09:26:25

Látom, jókor nézek be. @jose maria padilla: Látom a te utad:
apádtól a heroinon át idáig.
Fejlődés, valóban.

Bell & Sebastian 2014.04.22. 09:52:00

Mi van itt máma, hogy ily kihalt e táj? Mindenki bekávézott a Pancho szakesten, hogy napokig fetrenghessen a hányásában?
Mobil megvan, kormánybulin ilyesmit is lopnak.

gyalog.galopp 2014.04.22. 15:48:12

@Bell & Sebastian:
Mi van má, az is baj , ha béke van?
Dobó: .". de szép a mi hazánk, ha nincs benne ellenség"

Robinzon Kurzor 2014.04.22. 15:59:37

Vége a sorozatnak?
Nem várjuk tovább a jövőt, ami egyébként már 4 éve elkezdődött és zavartalanul üzemel?

Akkor a sorozat méltó lezárásaként:
“A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik a kommunista örökséggel, amit az Ön okfejtéséből is hallhattunk. Meg kéne érteni, hogy pénzt a vállalkozók termelik meg, és ők döntenek arról, hova adják a pénzüket. Ez nem közpénz" -- a Felcsúti Rámszesz válasza a tao-pénzekből épült Pancho Aréna pénzügyi hátterét feszegető kérdésre.

www.hir24.hu/belfold/2014/04/21/orban-budapesten-is-lehetne-a-felcsuti-stadion/
süti beállítások módosítása