Folytatni (Lánczi András) − Mandiner négyévértékelő VI.
2014. április 01. írta: Redakció

Folytatni (Lánczi András) − Mandiner négyévértékelő VI.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Lánczi András: Folytatni

lanczi_andras.jpgEgyetlen mondatban szeretnék válaszolni. Én is szeretném folytatni

- alázattal,

- mértéktartással,

- ésszel 

- és hittel.

A szerző a Corvinus Egyetem tanára, intézetigazgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr515887196

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Folytatni (Lánczi András) − Mandiner négyévértékelő VI. 2014.04.01. 15:26:02

Szeretném folytatni alázattal, mértéktartással, ésszel és hittel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.04.01. 15:09:06

Eddig ez (minimalista post) volt a legkritikusabb. Mindig is rokonszenves fickó volt, a joviális stílusával.

Alvarez 2014.04.01. 15:40:05

Most azt nézegetem, hogy a Professzor úr melyik pontba rejtette el a "- kevesebb lopással" kívánalmát.

Bell & Sebastian 2014.04.01. 15:44:53

@Alvarez: tartózkodó mértéktartással

TG69 2014.04.01. 15:44:55

Csakhogy erre nincs lehetőség. Aki 4 évig hülye volt, arrogáns és a lopáson kívül teljesen programnélküli, attól nem várhatunk semmi jót. Erre a jobboldal is rá fog jönni, akkor lehet valamit kezdeni az országgal. Addig reménykedjünk, hogy nincs már sokkal lejjebb.

Bell & Sebastian 2014.04.01. 15:53:51

@TG69: Szerencsére a jobboldalt erről már nem kell felülvilágítani. Az igazi, magyar tavaszt eddig kétszer cselezték ki, de ha nem tetszik a rendszert, kéretlenül is rendeznek itt olyan magyar "tavaszt" hogy belesápadnak az irigységbe az arab- és ukrán kollégáik az "unionista" kutyáknak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.01. 15:54:53

Amit öntelten, mértéktelenül, ostobán és – hogy is mondjam? – mindenen felülhelyezkedve művelnek négy évig, azt nem lehet a szerző által képzelt módon folytatni.
Amit úgy tesznek, az lényegében más volna, mint ami eddig zajlott. Az nem folytatás volna, hanem új fejezet.
S arra nincs biztosíték, épp a folytatás szó használata jelzi, hogy hamissággal állunk szemben.

Bell & Sebastian 2014.04.01. 16:06:43

@Counter: Ez inkább a retorika csődje. Ha jól emlékszem, Orbán (mint minden ihletett pillanatában) egyes szám első személyben beszélt, ami tükrözi is valóságot a párthierarchia felépítését illetően.

A selejt haverok lapátra kerülnek (állítólag), ennek beharangozója a saját szennyes megszellőztetése.

De mivel eddig csak Louis Vuitton került célkeresztbe, az is lehet, csak parasztvakítás az egész. Tibibácsi, Lázár, Balogh, Fazekas, Simics, hosszú a sor!

Ki marad, ha mindenki megy a gulágra, tajgát irtani?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.01. 16:18:20

én nem értem ezt a fickót, munkaköri kötelessége a fidesz pártolása?
folytatni? ezt? nincs szemetek vagy eszetek?

unionista (törölt) 2014.04.01. 16:38:10

@Counter:
már hogyne lehetne folytatni. überelni is lehet. csak lesz egy pont, amikortól már nem lehet újabb különadót kivetni, nem lehet újabb rezsicsökkentést ígérni. és akkor nem lehet a magánpénztári vagyont még egyszer ellopni, nem lehet a valutaalappal még egyszer tárgyalni. aki most felülkerekedik az végül alulmarad.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.01. 17:05:14

@unionista: Folytatni határozótlanul és jelzőtlenül lehet.
Úgy, ahogy L. írja, úgy viszont nem. A vizet se lehet tűzzel folytatni.

@tesz-vesz: Igen, munkaköri kötelessége :-)

"Dr. Lánczi András (Budapest, 1956. május 18. – ) konzervatív filozófus, politikatudós, egyetemi tanár [...] a Századvég Alapítvány elnöke, a Nézőpont Intézet Alapítvány Kuratóriumának elnöke."

@tevevanegypupu: Ésszel miért? Mértékletességgel miért?

vizipipa 2014.04.01. 17:10:06

Lánczi úr nagyon illedelmes volt. Ahol fát vágnak, ott repkednek a szilánkok.

Persze ha az összes eredmény egy rakás forgács, akkor azért valami még sem stimmel.

Kivéve ha ez volt a cél.

S=klogW 2014.04.01. 17:59:11

@tevevanegypupu:

Én sem értem ezt az alázat dumát. Egy kormány és az általa gyakorolt kormányzásnak ez egyszerűen nem kategóriája. Az alázat konkrét helyzetekben és egyéni szinten valósul meg.

Ha Lánczi arra gondol, hogy pl. Rogán képviselőnek ne akkor jusson eszébe, hogy egy 30%-kal nagyobb ingatlanban lakik, amikor elkezdik piszkálni a vagyonnyilatkozatokat,

az jogos felvetés, csak épp nem az alázat kategóriája.

unionista (törölt) 2014.04.01. 18:54:43

@Bell & Sebastian:
nem lesz sima átmenet. de nem lesz forradalom. legfeljebb felcsútot gyújtják fel.

legeslegujabbkor 2014.04.01. 19:45:28

"óriási baloldali tévedés, hogy programok, tervek alapján lehet politizálni, még annyira sem érvényes ma, mint korábban volt. „Ilyesmit kár is számon kérni a mindig pragmatikusabb jobboldali politikán.” – mondta."
Tudjuk, hogy a Fidesznek egyszavas a programja: einstand

"Lánczi visszautasította, hogy a Századvég – amelynek alapítványát elnökli – milliárdokat kapott volna a kormánytól. Mint mondta, keretösszegről van szó, amelyet vagy le tudnak hívni, vagy nem – arra azonban nem tudott válaszolni, eddig mekkora összegért dolgoztak meg."
Ne zavarj, most lopunk.

"A magyar nemzet boldogulása főként attól függ, hogy képesek vagyunk-e politikailag és gazdaságilag erős országot építeni, melynek feltétele a nemzet egységének megvalósítása, identitásának ápolása, a teljesítmény tisztelete és az érdem szerinti előrejutás. A Századvég Alapítvány – ahogy a világ minden jelentős think tankje – a világban zajló folyamatok elemzésével, a magyar politikai események folyamatos értékelésével kíván hozzájárulni a minél hatékonyabb kormányzás feltételeinek megértéséhez és megteremtéséhez."
Erre a kormányra aztán nagyon jellemző, hogy a tehetségek jutnak előre. (Angliában)

"Ötven éven keresztül egy egész társadalomtól elvették a magántulajdont, kollektivizáltak. Innen kellett visszajönni. A tulajdon az egyik legfontosabb alapja egy társadalomnak, de még mindig nem tudjuk, hogy ezt a szétrombolt társadalmi struktúrát hogyan lehetne visszaépíteni. " 2005-ös nyilatkozat
A magántulajdon volt az alap (a szobatársaké)

"A jobboldal elmúlt tíz éves politikája egyetlen elvet akar érvényesíteni: a közösség érdeke előrébb való, mint az egyéné. Az állam és a polgár viszonyát – ha komolyan vesszük a szabadság lehetőségét – meg kell fordítani, a polgár szabadsága ott kezdődik, ahol az egyén képes a sarkára állni, képes küzdeni a megélhetéséért és az igazságért. Az állam pedig azokon segít, akik a közösséget nem a saját boldogulásuk eszközének akarja tekinteni."
Ki mászik fel a közösség hátán kedves jobboldaliak, és kik azok, akik magánerőből próbálnak boldogulni?
Elhiszem, hogy az sikertörténet, amikor egy világ életében politikus (állami eltartott) ingatlanaival, táskájával, vásárlásaival van tele a net.

tevevanegypupu 2014.04.01. 19:56:24

@Counter:

Aki ilyen pozicióba eljut az sem nem alázatos, sem nem mértékletes, esze az viszont van. Szóval ezért nem értem, hogy miért pont ezzel a két tulajdonsággal jön valaki, aki a sikereit nyilván nem alázattal szerezte és nem is azzal fogja megőrizni.

tevevanegypupu 2014.04.01. 20:01:41

@S=klogW:

A társadalmi siker soha nem jön az alázatos emberekhez. Az alázat tulajdonképpen nem is mindig pozitív tulajdonság, kérdés, hogy mivel vagy kivel szemben alázatos az ember. Na mindegy, egy filozófus biztos meg tudja magyarázni, mit értett alázat alatt.:)

Tulipánfa I. 2014.04.01. 20:42:56

Orbánnékra az alázat és a mértéktartás helyet a gátlástalan magabiztosság volt jellemző az elmúlt években.
Ésszel? A whiskys rabló is okosan, ésszel tervezte meg a következő bankot, mindig folytatni akarta, de a végén ő is ráfaragott.
Hittel? Amennyiben azt hitték, a 2/3 birtokában nekik mindent szabad.
Mindenkinek, még nekik is, az lenne jobb, ha nem folytathatnák.

Szindbad 2014.04.01. 21:27:42

Folytatni! Folytatni! Folytatni!

Virág et. 2014.04.02. 08:19:16

Hogy' nem szakadt rá a mennyezet ... Alázattal? Mértéktartással? Ésszel? A hitet, na azt megértem. Hit a hóvégi utalásban, az megvolt.

@tevevanegypupu: Talán mert nem uralkodók, hanem sz.ros választott képviselők, vezetők? Akik egy munkát látnak el és ezért kapnak fizetést, nem pedig a Jóisten kegyelméből uralkodnak a mosdatlan plebs felett, ahogy ők képzelik.

Igenis legyen alázatos, ne kifelé, másokhoz persze, hanem befelé, a saját népéhez, nemzetéhez. Az egészhez, nem csak azokhoz, akik a segge körül ólálkodnak. Ez a rezsim erre alkatilag képtelen. Ez a rezsim az alázat szót leírni sem tudja. Piti, kisstílű kicsiben éppúgy, mint nagyban és arrogáns.

A nagy nulla teljesítményre, ezeket a számokat egy 2 évig semmit nem csináló Feri is hozta, még überelte is 2006-ban.

wantaan 2014.04.02. 08:45:26

A rendszerváltás leghazugabb négy éve után még azt írni, hogy folytatni? Lopni és lopni és csak lopni??? Van még mit?
Mi vár erre a szerencsétlen nemzetre ha ezek még további hosszú évek során lophatnak?

Bell & Sebastian 2014.04.02. 09:55:28

@wantaan: Kérdezze Armageddont vagy gyógyszerészét.

wantaan 2014.04.02. 10:13:01

@Bell & Sebastian: Neked adtak választ? S még az Én gyógyszerészem is????

tevevanegypupu 2014.04.02. 10:31:47

@Virág et.:

Uralkodókra inkább jellemző az alázatosság és szolgálat mint legtöbb magyar képviselőre és politikusra, és ez tökmindegy melyik oldal. Négy év lehetőség feltörni, szabad rablásra, kapcsolatok kiépítésére, és mindezt legtöbbször fiatalon..nehezen tudják legtöbben megállni, hogy ne éljenek ezzel vissza, és pár forinttal a zsebükben ne képzeljék, hogy kiválasztottak lettek.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.04.03. 12:24:54

ez most óvatos rendszerkritika akart lenni?
mert itt ebből a négyből: "- alázat, mértéktartás, ész, hit", hát ebből egy túl sok is akad (küldetéstudatnyi porcióban), de a másik három, annak erős híja van!
süti beállítások módosítása