Négy év kétharmad (Stumpf András) − Mandiner négyévértékelő II.
2014. március 31. írta: Redakció

Négy év kétharmad (Stumpf András) − Mandiner négyévértékelő II.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat sorban közöljük.

*

stumpf_andras.jpgStumpf András: Négy év kétharmad

Két éve a Mandiner akkori, Mi a jobb? című körkérdésére válaszolva leírtam, mit gondolok az addig eltelt időszakról. Ma sem gondolom másképp. Az ott vázolt gondok a ciklus második felében sem oldódtak meg, annyi változott azóta, hogy a Fidesz megtalálta a politikai Wunderwaffét. Rezsicsökk. Tényleg ügyes: egyszerre illeszkedik a kormánypárt ideológiai arcélét meghatározó szuverenitásharcba, emellett pénzt hagy a polgár zsebében úgy, hogy a költségvetést sem terheli túl.

S amúgy milyen volt a ciklus? A párt és az állam szétválasztása sokszor gondot okozott (rögtön az elején: NENYI), a cinizmus (trafikügy) is ült tort, a gazdasági- és médiabefolyás kiépítése, annak módozatai messze voltak egy polgári demokrácia fejemben lévő eszményképétől; de arra legtöbbször ügyelt a hatalom, hogy miközben ő maga épp jól jár, azért az aktuális intézkedés kedvezményezettjei is többen legyenek, mint korábban (földügyek). Plusz szuverenitásharc, nem leszünk gyarmat, multiadók, bankadók, elég jó számok a gazdaságban.

A gyerekes kultúrharcra (itt a dohánybolt is nemzeti) sok szót nem vesztegetnék most. Legfeljebb kettőt: elég volt.

Ahogy egyébként a kétharmadból is. Elég kellett hogy legyen arra, amit gránitba kívánt önteni a Fidesz. Kormányozni – minden jel szerint – ők fognak tovább, más kormányképes erő pillanatnyilag nincs, de itt az idő, hogy a tiszta beszédre, az érvelésre, meggyőzésre legalább kétharmados ügyekben rá legyenek szorítva. Persze nem mindegy, kit kell majd meggyőzniük. Az Összefogás néven széteső régi kommer- és pc-baloldal kegyeit kár lenne keresni. Menthetetlenek. A Jobbik kegyeitől a magyarok istene mentsen meg. Kérdés, ott lesz-e az LMP.

Atomhisztijüktől ugyan hülyét kapok, zöldséget beszélnek eleget, de – ha a csíra szintjén is – felmutatják mindazokat az erényeket a baloldalon, amelyekért oly' sokat rítt a jobboldal. Négy éve még nem lehetett tudni, trójai falovai-e egy SZDSZ-átmentési hadműveletnek. Az árulók mára leléptek, ami maradt, az meg számomra hitelesen villantja fel egy nem utódpárti, nem internacionalista, nem pc és nem honkiárusító baloldal képét. 

Kár lenne, ha kiesnének.

A szerző újságíró, a Heti Válasz munkatársa.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr825886822

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Négy év kétharmad (Stumpf András) − Mandiner négyévértékelő II. 2014.03.31. 14:26:01

Itt az idő, hogy a Fidesz a tiszta beszédre, az érvelésre, meggyőzésre legalább kétharmados ügyekben rá legyen szorítva.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2014.03.31. 14:33:15

„emellett pénzt hagy a polgár zsebében úgy, hogy a költségvetést sem terheli túl”

Kompenzáció a rezsicsökkentés miatt: mno.hu/gazdasag_archiv/kompenzacio-a-rezsicsokkentes-miatt-1184854
„Szükség lehet egy újabb kompenzációra a távhőszolgáltatóknál az őszre tervezett, ezúttal 11,1 százalékos rezsicsökkentés miatt ... ha a tízszázalékos rezsicsökkentésnél 52 milliárd forint volt a kompenzációs összeg, akkor most is hasonló tételre lehet számítani.”

Hulladéklerakás: a rezsicsökkentés problémákat okoz a díjakban: www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/hulladeklerakas-a-rezsicsokkentes-problemakat-okoz-a-dijakban-414092
„kompenzáció lesz az önkormányzatoknak, hogy ne legyen gondja a településeknek a szemét elszállításával ... ennek várható mértéke talán 3 milliárd forint lehet. Több polgármester is panaszolta, hogy a rezsicsökkentés és az egyéb terhek miatt a költségek növekedését az önkormányzatokra akarják terhelni a szolgáltató cégek, vagy pedig felmondják szerződéseiket.”

Évi százmilliárdos tétel, nem terheli túl a költségvetést, mi, te kis fideszes talpnyaló pöcs?! :)

„szuverenitásharc, nem leszünk gyarmat, multiadók, bankadók, elég jó számok a gazdaságban”

Nem a bankok fizették a tranzakciós adót: index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2014/03/31/nem_a_bankok_fizettek_a_tranzakcios_adot/

Senkit nem véd meg az új adóktól a kormány: www.origo.hu/gazdasag/20120514-az-emberek-fizetik-meg-az-uj-adokat.html

Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók: www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/evtizedes-hatranyba-hoznak-minket-a-kulonadok/

Elég jó számok, mi, köcsög?!

„más kormányképes erő pillanatnyilag nincs”

A fideszes elvtársaidnál még én és a barátaim is jobban kormányoznánk. Ilyen dilettáns, inkompetens söpredék nem kormányzott még ebben az országban, mint te és elvtársaid, bazmeg...

„Jobbik kegyeitől a magyarok istene mentsen meg”

C*onista likudosként szerencsés lenne ha nem nagyon emlegetnétek a magyarok istenét, trógerek...

S=klogW 2014.03.31. 14:41:57

Te szerencsétlen hülye!

Egy maffia-összefogással akarsz te megbeszélősdit játszani?
Legitimálni akarod őket és így velük együtt az általuk folytatott gyakorlatot?

Pláne 2/3os ügyekben?!

Nem vagy te normális, te tuskó!

freehckr 2014.03.31. 14:49:04

„más kormányképes erő pillanatnyilag nincs”

Milyen kormányképes erő az, te kis b*zi, amely még nem hogy egy bekezdésnyi, de egy összetett mondatnyi választási programot sem tudott összeállítani?! Költői kérdés volt... nyilvánvalóan kormányzásra tökéletesen alkalmatlan.

aszterixagall 2014.03.31. 14:51:35

Röviden: elég gáz az egész, kivéve, hogy jók gazdasági számai. Az meg csak simán nem igaz.

S=klogW 2014.03.31. 14:52:59

"Gyerekes kultúrharc"?

Ez a gyerekes kultúrharc a Galilei-kör óta tart Magyarországon, és ennek a gyerekes kultúrharcnak a jegyében emberek tízezreit verték és kínozták meg és ezreket öltek meg, és ment tönkre (ilyen stumpfokra) egy ország és nemzet.

Takarodjál a Magyar Narancsba meg Népszavába, te félművelt nagypofájú senki!

a-kjudíit 2014.03.31. 15:00:51

@freehckr:
De van választási programjuk:
Folytatjuk!
Folytatni szeretnénk!!
A másodikat nem értem! Akkor most mégsem bíznak abban, hogy nyernek?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2014.03.31. 15:05:14

Atomhiszti? Khm, azért ennél kicsit mélyebbre nézhetnél a témában... (az oké, hogy nem tetszik az atom mint olyan elutasítása, d Paks II olyan mértékben hasonlít a 4-es metróra, hogy nem tudom, mire számít, aki támogatja...)

freehckr 2014.03.31. 15:05:39

@a-kjudíit: „De van választási programjuk: Folytatjuk!”

Egy Down-szindrómásnak jobb a fogalmazási készsége mint a Fidesz felső vezetésének... és akkor ezek a „kormányképes erő” az elmebeteg Stumpf szerint, lol... :)

Tulipánfa I. 2014.03.31. 15:07:27

A fiatalember a FIDESZ jól fizetett propagandistája. Úgy tesz mintha kritikus is lenne, de a választás előtti utolsó héten csak ellenzék lejáratására törekszik. A pártatlanság látszatára adva dicséri az LMP és árulónak nevezi a PM tagjait. Megszólalásával egyértelműen a FIDESZ pozícióit akarja erősíteni.

freehckr 2014.03.31. 15:10:51

@a-kjudíit: „Akkor most mégsem bíznak abban, hogy nyernek?”

Ugyan abban a cipőben járnak mint az MSZP-SZDSZ 2006-ban:

„Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk, és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.”

Egyébként valójában ezért nincs a Fidesznek választási programja... mindamellett, hogy tényleg inkompetens, kormányzásra alkalmatlan pöcsök... :)

Robinzon Kurzor 2014.03.31. 15:19:44

A Wunderwaffe nagyon találó.
Már középtávon is pont annyit ér, mint bármelyik német csodafegyver. (Lásd: önkormányzati közszolgáltatók kompenzálása a költségvetésből.)

Az "elég jó számok a gazdaságban" meg egy vicc.
Ilyen az, amikor a kormányhű médiamunkás a végén még el is hiszi, amit ír.

wantaan 2014.03.31. 15:25:16

Úgy látom a lé határozza meg a tudatot T. Stumpf András.

Bell & Sebastian 2014.03.31. 15:51:19

Az államnak nincsen pénze, amit kompenzálásra ad, a kiesett bevételek egy részének pótlására, az mi adjuk.

De még ez sem érv, mert még így is jelentős a különbség. Ami viszont feltűnő, hogy az összes szolgáltató végletesen elszemtelenedett a nagy rezsicsökkentés árnyékában és még mindig igaz, ahová keresni jár a magyar, ott még mindig kedvezőbbek az arányok amellett, hogy sok esetben a nettó ár is olcsóbb.
A celluláris telefon például egészen biztosan, a magyar net is drága, villany is, egyes estekben a gáz, víz-csatorna, vagy a televízió. Van még ezen mit alakítani, különösen a bevétel (bérek) -oldalon.

A bankokat, csak mint elrettentő példát lehet emlegetni, kiapadhatatlanul leleményesek, ha a kuncsaftot akarják lehúzni, mert ki mást?

Nehogymá' ne vigyék haza a tervet (amihez a felső vezetők bónusza kötve van), az akkor is haza lesz víve, ha cigánygyerekek potyognak az égből!

Szóval, döntetlenre értékelem a szabadságharcosok kontra kifosztók meccset. Hogy ez mennyiben a Fidesz hibája, azt még megbecsülni se tudom.

Ha egyedül a fél világ ellen, ettől többet ki várt?
(Csak azt a napi 4-5 milliárdot tudnám feledni, ami kisétál innen, köszönés nélkül.)

Az a szomorú, hogy más rablóbandákból még ennyit sem nézek ki! Marad a kisebbik rossz, vagy a protest-szavazás, esetleg az otthonmaradás, legvégsőként egy rajzolt fütyi.

Mivelhogy olyan opció nincs a szavazólapon, hogy "egyiket sem".

Kandeláber 2014.03.31. 16:13:41

Nem igazán várható el egy Heti Válaszostól, hogy beleharapjon a fenékbe, amely enni ad neki.
Kálmán Olga sem fikázza teli torokból az Összefosást.
Tkp. korrekt Stumpf értékelése.

Kivlov 2014.03.31. 16:14:22

@freehckr:
"Egyébként valójában ezért nincs a Fidesznek választási programja... mindamellett, hogy tényleg inkompetens, kormányzásra alkalmatlan pöcsök... :) "

és akkor az összefo*sás? :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 16:14:29

a gazdasűgi wunderwaffe meg az energiacella

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 16:38:18

emellett pénzt hagy a polgár zsebében úgy, hogy a költségvetést sem terheli túl"

ez biztos elvtársak? mert igaz, hogy rekordmagas 27 az áfa, nade itthon olyan a helyzet, hogy a multik, bankárok, posztkommunista földbirtokosok mondják tollba a törvényeket a miniszternek (a bankadó propaganda), biztos az, hogy ez nem állami zsebból történő kampányosztogatás?

mert ha keményen lecsapunk a multikra, meg a rezsire, akkor igazán elmehette k volna a fideszesek a NAV-bizottság létrenemjött üléseire..

a trafikügy csak cinizmus? milyen eufémisták vagyunk ma stumpf elvtárs.

"azért az aktuális intézkedés kedvezményezettjei is többen legyenek, mint korábban"

több fideszes párttag? mert Ángyán és Ácsné jelentései erről szóltak stump elvtárs, nem ovlastad? olvasd el, tán nem írsz le ekkora marhaságokat talán utána.

elég jó számok a gazdaságban, tessék mondani, akkor ez már a konjuktúra? az imf-nek már két hitelünk van, mikor az oroszoknak is elkezdünk javába törleszteni, akkor is lehetnek jó számok a gazdaságban, csak éppenséggel az embereknek kell jobban beosztani a rántotthúst, meg a kismotorra a benzinpénzt. persze stumpf elvtársat ez nem érinti, a gazdasági mutatók a relevánsak meg a kormánygépek.

ennél nagyobb népszerűsége a fidesznek soha nem lesz, lassan de biztosan kiesik az összes posztkommunista párt a parlamentből.

nincs kormányképes erő a fideszen kívül! :) nana, a szakértői kormány mítoszát bajnai elvtárs már ellopta, nem ér itt epigonkodni stumpfikám. majd pont stumpf mondja meg ki tud kormányozni itt és ki nem. hát ki ő, hogy bebeszélheti ezt magának? ki ő ha már nem lehet az apja/rokona az öreg stumpf fidesz elnökhelyettes, aki horvát istván kommunista belügyminiszternek a veje, akkor ki ő?

hát pedig a jobbik nagyon úgy néz ki valóban elvégezné az elszámoltatást és lusztrációt, a magyarok istene miért ne lehetne a jobbikkal, ha már ti, kommnisták fattyai letagadjátok őt és minden értéket amit a magyarok szeretnének?

az lmp ott lesz, az amerikai nagykövetség elintézi.

jaja, siffer a hiteles antikommunista, aki méltatta horn gyulát a temetésén, mennyire hiteles az az ember, aki ügynökakták nyilvánosságát akarja szóban, miközben élteti horngyulát?

Horn Gyula a rendszerváltozás utáni Magyarország egyik legjelentősebb személyisége volt, és a korszak azon kevés politikusai közé tartozik, akiknek a neve vélhetően megmarad a magyar történelemben – reagált a volt miniszterelnök halálhírére Schiffer András. olyan államférfi távozott, aki „nem a percemberkék közé tartozott”.

ja, 56-os harcos volt államférfinknak.
siffer teljesen ostoba. egy műmájer hazudozó. aki antikommunista az kérem, ne éltesse horn gyulát. vagy csak nekem vannak nagy igényeim?
a cigánysimogatásaikról nem is beszélek.
siffer tehát legitimálja a "rendszerváltást". ő azt mondja, hogy volt rendszerváltás, hát hogyan elehet ezekkel akkor nemzeti embereknek építkezni? az lmp tehát utódpárt, ahogy az mszp, ahogy az szdsz, mdf, és ahogy a fidesz is a "majdnem beszervezett" orbán viktorral és kommunista (ill. mára már sikeres vállalkozó milliomos) apjával az élen.

Bell & Sebastian 2014.03.31. 16:40:12

@tesz-vesz: Áramtermelés. Aszongya a reklám, hogy az új fejlesztésű napcellákat már csak No. -ban gyártják (nem Kínában, amit csak átcímkéznek), mivel (itt homályos blabla szok lenni) és a legfejlettebb technológiát nem adják át.

Úgy néz ki, kötelező lesz venni belőle pármilliót nekünk is, mindenki legnagyobb megelégedésére.

Egy probléma kihúzva. Némi, jelentősebb pénzösszeggel együtt.

vizipipa 2014.03.31. 16:41:33

@Bell & Sebastian: nem csak fütyit rajzolhatsz, egy új rubrikát is: egyiket sem. A meglévők egyikébe meg rajzolj egy kört, nehogy más ikszeljen bele.

A vasúti blogokon olyasmit is olvasok, hogy a most felújított vonalon - 120 km/h - már 2 hét után után ott volt a 80 km/h sebességkorlátozó jelzés.

Hiába szívunk le minden ojrót az eu-tól, ilyen hatásfok mellett nem lehet előre lépni. A pénzlenyúlók megszedik magukat, a többieknek meg ott a látszat.

MACISAJT 2014.03.31. 16:44:50

"Kormányozni – minden jel szerint – ők fognak tovább, más kormányképes erő pillanatnyilag nincs, de itt az idő, hogy a tiszta beszédre, az érvelésre, meggyőzésre legalább kétharmados ügyekben rá legyenek szorítva. Persze nem mindegy, kit kell majd meggyőzniük. Az Összefogás néven széteső régi kommer- és pc-baloldal kegyeit kár lenne keresni. Menthetetlenek. A Jobbik kegyeitől a magyarok istene mentsen meg. Kérdés, ott lesz-e az LMP."

Ez eddig hibátlan. Csakhogy éppen ez a bibi.
A végén, a kérdés.
Mert ha bejutnak, világos.
No de ha nem. Amire valljuk be, van esélyük.
És akkor "az Összefogás néven széteső régi kommer- és pc-baloldal kegyeit keresni. vagy a Jobbikét"?akkor inkább még egy kétharmad.

vizipipa 2014.03.31. 16:53:35

" elég jó számok a gazdaságban"

Tessék olyan adatokat keresgélni, hogy reál GDP. Merthogy az nem nőtt ezen 4 évben. Vagyis nem élünk rosszabbul. Meg jobban se. Értsd: helyben járás.

Viszont ha a részletekbe is belenézünk (makro szint helyett mikro szint), akkor páran jobban élnek.
Mészáros Lőrinc milliárdjai vajon hány ember rosszabbul élését jelentik amikor az átlag az éppen nem romlott?

Bell & Sebastian 2014.03.31. 16:53:42

@vizipipa: A Strabancnak van egy önjáró gépsora erre (és csak neki), amit foglalkoztatni kell, hiszen kilobbizzák rá a pénzt fönt is, osztanak le is.

Az uniós táplálkozási lánc minden területen ugyanilyen. Fölmutatják a pénzt, a magyarok beírják a megfelelő rubrikába, majd elviszik.

De az ellenérték itt marad (mondják dobszó mellett), ami többnyire egy rakás szar.

A rendszerszintű hiba ezt dekódolja ki a boldogtalanabb végen. Mármint a belének.

oszt jónapot 2014.03.31. 16:53:42

@MACISAJT: Jaja, nehogy valaki rákérdezzen, hogy mi a faszt csináltok. Igazából nem is kéne több párt, csak a baj van velük. Igaz, Márk?

mizrolist 2014.03.31. 16:54:22

@Kivlov: érdekes módon az ő programjuk tagonként létezik és el is olvasható (MSZP, Együtt-PM, DK). Sőt, ki is elemezték mindegyiket (a Jobbikét is) abból a szempontból, hogy mibe kerülne a költségvetésnek a megvalósításuk. A végeredmény: a legtöbbje teljesen irreális.

freehckr 2014.03.31. 17:03:53

@Kivlov: „és akkor az összefo*sás?”

Ez ugyan az a banda, lásd milyen jól sikerült a beígért „elszámoltatás”, utoljára Zuschlagot sikerült elítélni, őt is még a 2010-es kormányváltás előtt... azóta annyira ráálltak például Kóka ügyes-bajos dolgaira, hogy már diplomata útlevelet is kapott a f*sz... gondolom összekeverték az elektronikus lábbilinccsel... :) Simon ügyében is az osztrák hatóságok értesítették a magyar hatóságokat, mert utóbbiak 2013 végén „bűncselekmény hiányában” lezárták a dolgot...

MSZP-SZDSZ = Fidesz-KDNP, ugyan az a posztkommunista bűnszervezet mindkét söpredék társaság, két évtizede ezek váltják egymást kormányon, ennek eredményeként ma már nem a velünk, hanem az utánunk csatlakozott EU tagállamoktól is leszakadóban vagyunk.

Ideje lenne végre nem kormányt, hanem ezt a tetves korrupt és inkompetens, bűnszervezetként működő Fidesz-MSZP posztkommunista politikai elitet leváltani.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.03.31. 17:13:46

"Az anyagi élet termelési módja határozza meg a társadalmi, a politikai és aszellemi életfolyamatot általában” - mindez helyt-álló ugyan a mai világra, amelyben az anyagi érdekek uralkodnak, de nem érvényes sem a középkorra, amelyben a katolicizmus uralkodott, sem Athénra és Rómára, amelyben a politika volt az uralkodó.

Mindenekelőtt döbbenetes, hogy valaki méltóztatik feltételezni, hogy ezek a közismert szólamok a középkorról és az antik világról bárki előtt is ismeretlenek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 17:33:21

"A gyerekes kultúrharcra (itt a dohánybolt is nemzeti) sok szót nem vesztegetnék most. Legfeljebb kettőt: elég volt."

amúgy ez ugye nem azt akarja jelenti, amit elsőre gondolnék?

elég volt? mármint hogy ne hozzuk fel mi többet a trafikot, mint korrupciót? mi ez a gyerekes stumfikám?
és igen, ezek az öltönyös disznók lejáratják a nemzeti szót.

pierre bayle 2014.03.31. 17:34:56

ööö... hol vannak az elég jó gazdasági számok?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 17:39:19

mi ebben a gyerekes - jav

@freehckr: ja, tanultak Ángyán esetéből, aki megírta a jól hangzó választási programot nekik, akkor egyedül Ángyán gondolta, hogy a választási kampányprogram az kormányprogram is :) az egész fidesz dezertőr lett a kormányzás alatt, elárulta a választópolgárait, csak Ángyán maradt ott ahonnan elindult. csak ő mondta mindvégig ugyanazt kezdetektől, csak ő nem hazudozik, csak neki maradt meg a gerince.

tanult ebből a fidesz, most nincs jól hangzó választási program, nincs is hazugság a kormányzás éveiben :D
habonyék nagyon ravaszak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 17:41:34

@Tulipánfa I.: ha azok tényleg az lmp árulói, ebben spec igaza van véletlenül
dehát ha a fater azt mondja, hogy többet lehet keresni az mszp-ben, mint az lmp-ben, meg amúgy is nagy marha siffer és berni, hazugsággal mindenkit kiutálnak a pártból, akkor nincs mese, vár a millió, hív a párt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 17:46:15

@Bell & Sebastia: itt van egy jó kis poszt:

greenr.blog.hu/2014/03/31/igy_oldhattuk_volna_meg_4-es_metro_helyett_buszokkal_egesz_budapest_tomegkozlekedeset

azt állítja a magyar buszvételt orbán és vitézy akadályozta meg, nem lehet magyar buszt vásárolni, kaliforniát mondjuk nem akadályozták meg, hogy vegyenek belőle, míg csődbe nem ment a cég, ugyanúgy összeszerelés, ahogy a multi, csak mégiscsak ennek a haszna itt marad, mégiscsak magyar (elvileg)

♔batyu♔ 2014.03.31. 17:48:38

Na persze. A régi liberálisok az SZDSZ-el eltűntek, ezek nemrég jöttek a holdról.

Szerencsére ahogy látom, az embereket a zöld alma sem csapja be.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 17:54:31

@MACISAJT: nem elég a kétharmad egy elszámoláshoz, biszku csak most ért el az ügyészségre választások előtt, ha nem kap a fidesz 3/3-od, akkor csak a parkolásért fogják megbüntetni, úgy meg esély van arra is, hogy pörbe fogják mert tagadja a holokausztot.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.03.31. 17:59:19

Az alapelvek terén több jeles elődjének úttörő gondolataira támaszkodhatott. A koraiak közül különösen kiemelkedik Geleji Ka-tona István, aki Magyar grammatikatska című munkájában (1645) voltaképpen lefektette a szóelemző írásmód alapelveit.

Ő foglalt állást először azoknak az összeolvadásoknak és hasonulásoknak az ügyében, amelyek főként a j kezdetű toldalékok kapcsán jelentkez-nek (vö. látja, tudja, fonja, tolja stb.), de más hangok találkozásakor is előállhatnak (kétség, imádság stb.). Annak kimondásával, hogy a tő eredeti formáját meg kell tartani, voltaképpen szembehelyezkedett a kiejtés elvével, amely e kor helyesírási gyakorlatában jelentős mér-tékben érvényesült (vö. láttya).

Ismeretes, hogy a két irányzat harca még a 19. század elején is fellángolt (vö. „jottista-ipszilonista hábo-rú”), s a vitát végső soron Kazinczy tekintélye döntötte el a szó-elemző elv javára.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 17:59:37

@Alfőmérnök: mi van az interjúval? hol tart a mandinerek készültsége?
annyira kíváncsi lennék, hogy egy stumpf-gyerek mit mondana egy ilyen videóra?

Alvarez 2014.03.31. 18:01:17

"Atomhisztijüktől ugyan hülyét kapok, zöldséget beszélnek eleget"

Ezek szerint a legalább 5000 ezer milliárdos számla kifizetésébe Stumpf András egy fillérrel sem akar beszállni. De akkor ki? Majd a télapó?

Alvarez 2014.03.31. 18:04:03

"A bankokat, csak mint elrettentő példát lehet emlegetni, kiapadhatatlanul leleményesek, ha a kuncsaftot akarják lehúzni, mert ki mást?"

Én kuncsaft vagyok több banknál is nullás számlával, ezt pontosan azt jelenti, hogy semmit nem fizetek nekik a szolgáltatásukért. Szerintem most engem lehúznak?

Viszont a tranzakciós adót nekem is fizetni kell az átutalás után. Tehát az állam megsarcol. Még egyszer: az állam. És nem a bank.

freehckr 2014.03.31. 18:06:16

@pierre bayle: „hol vannak az elég jó gazdasági számok?”

Nézd meg Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatában... ja... izé... nem tudod, mert „titkosították”... :)

freehckr 2014.03.31. 18:10:15

@tesz-vesz: „nincs jól hangzó választási program, nincs is hazugság a kormányzás éveiben”

Nagyjából mindennel szembe mentek amit ígértek vagy hangoztattak a 2010-es kormányváltás előtt, mégis újra esélyesek a kétharmadra... Szóval akár most is írhattak volna egy bullshit-gyűjteményt, de ma már a látszatra sem adnak. :)

Tulipánfa I. 2014.03.31. 18:57:51

@tesz-vesz: Ne magadból indulj ki, ne általánosíts nemcsak megvásárolt véleményű emberek vannak.

Veridicus76 2014.03.31. 19:05:10

Ez a liberális csávó miért a Heti Válasz egyik főarca a Népszava helyett???

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.31. 19:16:59

@Tulipánfa I.: hát akkor szabó rebeka magától hülye? mert szabó timiből meg a többi korcsból kinézem, nade rebeka? az egy dolog hoyg a barátja böcskei az mszp hű szolgálója, attól még nem kell teljesen hülyének lenni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.03.31. 19:26:05

@pierre bayle: Szar a gazdaság. És? Valami zsidó minősítgető éppen most minősítette fel Magyarországot. Ők is rosszul tudják? Nosza, Dohány utca, harcra fel!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.03.31. 19:32:03

Magyar baloldali párt nincs, sem egyedül, sem szövetségben. Azok szimplán etnokulturális alapon szerveződő, alapvetően magyargyűlölő zsidópártok.
Marad a magyar jobboldal, ami, ha nem is mindenben magyar, de legalább szem előtt tartja a magyar érdekeket és - tetszik ez vagy sem a zsidóknak és náciknak - tesz a magyarok indentitásának erősítéséért. A magyar magyaroknak egyetlen választása van: a Fidesz. A Jobbik nyíltan antiszemita, fajgyűlölő. Nagyon helyesen, persze, de mégse ez legyen a fő csapásirány.

freehckr 2014.03.31. 19:38:01

@Mr Falafel: A Fidesz mint jobboldal?! Rekord adóterhek, rekord járulékterhek, rekord fogyasztási adók; bankok, vállalatok, vállalkozások rekord adóztatása; rekord szociális kiadások, rekord állami bürokrácia; rezsicsökkentés, államosítás, piacgazdaság leépítése, versenyképesség csökkentése... Azért jobboldali, mert az mondják? Lol... azt is mondták, hogy „radikális adócsökkentés” és „két hét alatt rend lesz”... ne arra figyelj, amit mondanak... Orbán is megmondta... :)

Alfőmérnök 2014.03.31. 19:38:58

@maxell az okoskodó birka: A "láthatatlan kéz"-metafora Adam Smith több, mint 1000 oldalas művében egyetlen egyszer szerepel.
en.wikipedia.org/wiki/Invisible_hand#The_Wealth_of_Nations

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.03.31. 20:12:21

"Az árulók mára leléptek, ami maradt, az meg számomra hitelesen villantja fel egy nem utódpárti, nem internacionalista, nem pc és nem honkiárusító baloldal képét. "

LMP = Hiteles felvillantás + Fidesz-fizetési lista. :)

Robinzon Kurzor 2014.03.31. 21:15:07

@Bell & Sebastian: "Szóval, döntetlenre értékelem a szabadságharcosok kontra kifosztók meccset. Hogy ez mennyiben a Fidesz hibája, azt még megbecsülni se tudom."

Szabadságharc?
Ugye viccelsz?

A banknak alapvetően a Fidesz engedi a szabad rablást, hogy legyen elég adóbevétel.
Lényegében kiszervezte az adószedést; a tranzakciós illeték valójában egy átalány, amit azon felül a bank ki tud préselni az ügyfelekből, azt megtarthatja.

Néha persze van egy kis cirkusz a népnek (milliárdos felügyeleti bírság, amit a bíróságon úgyis elbukik az MNB), de pont olyan szinten, hogy a békemenetes idióta ne fogjon gyanút.

Robinzon Kurzor 2014.03.31. 21:19:29

@Mr Falafel: "Valami zsidó minősítgető éppen most minősítette fel Magyarországot. Ők is rosszul tudják?"

Te tudod rosszul.
Nem minősítették fel, hanem a bóvli besorolás kilátását módosították negatívról stabilra.

Ez azt jelenti, hogy a rövid távon még bóvlibbak nem leszünk, de kevésbé sem ...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.03.31. 21:27:08

@Robinzon Kurzor: Szerintem te egyszerűen nem értesz magyarul. Meg amúgy is, mi az, hogy "leszünk"? Mióta vagytok ti közös sorson velünk?

S=klogW 2014.03.31. 21:31:19

@Kettes:

aki nem danolja az internacionálét az mind nácifasiszta. ugyebár. mint valami Tourette-szindrómás betegcsoport.
úgy látszik ez nálatok a bios eeprom-ba van beégetve: egy kis fasizmus nélkül el se tudnátok reggel indulni

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.03.31. 21:53:00

@freehckr: Csak használom a terminológiákat. Szerintem nincs olyan, hogy jobb- és baloldal. A baloldal egy zsidó lobbi, a jobboldal meg kereszténykedő, de a szocialista embereszményt keresők gittegylete. Utóbbi viszont nem nyíltan magyargyűlölő, mint előbbi. A rendszerváltozás óta a jelenlegi kormány a legjobb. Ami nem nagy dicsőség, mert az összes előző szart sem ért, beleértve a Fidesz első regnálását is. Hogy ki lehetne jobb? Jelenleg senki, a Jobbik sem.

egyetmondok 2014.03.31. 21:58:05

A T.Szerző komolyan úgy hiszi, hogy a Fidesz akkor jut a tiszta és őszinte beszéd lehetőségének valamiféle "állapotába", állapotába,ha elveszti a kétharmadot ?

Ez mi ?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.03.31. 21:59:44

@S=klogW: A zsidóság történelme, vagyis a teljes kultúra a más népekkel való kötelezően ádáz viszony mentegetőző magyarázása. "Nem is mi vagyunk a rosszak, csak minket évezredek óta mindenki gyűlöl és üldöz." A félévszázada a nácik az ellenség. Vagyis mindenki náci, aki nem zsidó.

Bell & Sebastian 2014.03.31. 22:32:29

@Alvarez: Gratulálok, ön nyert, a többi meg veszít. Aztán vasárnap tudja ám a dolgát!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.31. 22:41:41

@freehckr: Ez a Stumpf gyerek volt aki Gyöngyösi kijelentése kapcsán, - ami olyan jól egybezörrentett mindenkit, lásd: "együtt Jeruzsálemért" -az összes jobbikost egytől egyig lenácizta.

Fölvetődik a kérdés: lehet hogy ő is kiválasztott? A pofázmánya alapján belefér.

A többi hőbörgés, amit előad, ennyi erővel a kedvenc napernyőkének színéről is beszélhetne. Súlytalan senki.

freehckr 2014.03.31. 22:44:46

@Mr Falafel: „rendszerváltozás óta a jelenlegi kormány a legjobb”

Mondjuk ebben van valami, de figyelembe véve, hogy a) nem volt rendszerváltás, különben az MSZP nem létezne és a Fidesznek sem lehetne besúgó külügyminisztere vagy az országgyűlésnek kommunista elnöke; b) és csak a posztkommunista testvérpártjaihoz képest jobb némileg a Fidesz-KDNP kormányzat, de tényleg csak árnyalatnyival... mondjuk egy-két esetben viszont sokkal rosszabb, tekintve mondjuk a korrupciót, tekintve mondjuk a demokratikus elköteleződést, vagy akár a szocialista szavazatvásárlást közpénzekből...

„Hogy ki lehetne jobb? Jelenleg senki, a Jobbik sem.”

Szerintem meg annyiból mindenképp jobb lenne a Jobbik, hogy az egy kőkemény „másikat a fal adja” pofon lenne ennek a dilettáns inkompetens politikai elitünknek. A Jobbik hatalomba kerülése vethetne véget ennek a ma már 24 éves posztkommunista balkáni fertőnek, amit a Fidesz-MSZP rendez közpénzek ezer milliárdjaiból finanszírozva... mondhatni a Jobbik a legalkalmasabb a rendszerváltás befejezésére.

De engem még egy LMP kormány is megnyugtatna, bárhogy is tudnám egy kanál vízbe fojtani az összes liberálist. :) Egy a lényeg: a Fidesz-MSZP posztkommunista bűnszervezetek kezéből ha kell akkor erővel is, de ki kell tépni a kormányrudat, és el kell számoltatni a politikusbűnözőiket, akik az elmúlt 24 évben ilyen helyzetbe hozták ezt az országot. Véget kell vetni a Fidesz-MSZP „maffiaháborújának”, mert erre tényleg rámegy az ország...

freehckr 2014.03.31. 22:46:30

@Nemzetstratégia: Csak egy hülye kis b*zi Stumpf elvtárs, ha tudja, hogy így kell csontig benyalni fideszes főnökeinek, akkor pontosan így fog nekik csontig benyalni... egyébként az egyik legprimitívebb lakájfirkász a fideszes balfenéken, több szót tényleg nem érdemel... :)

S=klogW 2014.03.31. 23:35:22

@Alvarez:

" kuncsaft vagyok több banknál is nullás számlával"
...
"Viszont a tranzakciós adót nekem is fizetni kell az átutalás után. Tehát az állam megsarcol. Még egyszer: az állam. És nem a bank."

Ha neked több banknál is nullás számlád van,

akkor lopsz te épp eleget az államtól/dolgozóktól ahhoz, hogy jó okkal megvágjon az állam.

Robinzon Kurzor 2014.04.01. 00:17:28

@Mr Falafel: "Mióta vagytok ti közös sorson velünk?"

Abból -- az ezek szerint téves -- előfeltevésből indultam ki, hogy magyarnak tartod magad.

Ezek szerint tévedtem, mert valahová máshová tartozónak érzed magad, ha ennyire kiakadsz azon, hogy többes számban beszélek magunkról, magyarokról.

Mondjuk abból már sejthettem volna, hogy ennyire alapvető szövegértési gondjaid vannak.

Veridicus76 2014.04.01. 00:54:46

Hát öcsém, nem vagy túl népszerű. :-)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.04.01. 07:37:29

Mindig csodálatos szórakozás a Mandi kommenteket olvasni, hogy hányan hiszik el magukról, hogy a passzátszelet is ők fingják, édes istenkém... :DDDDD

Alfömérnök 2014.04.01. 07:41:56

@Alfőmérnök:
" Azta, de humoros vagyok! Érted? A gyerekeiden teszteld a Cyklon B hatását! B&S-től biztos tudsz beszerezni. Muhahahahaha. :-D :-D :-D Jaj, szétszakadok a röhögéstől, annyira humoros vagyok! Cyklon B-t a gyerekeidnek! :-D :D :-D :-D :-D :-D Érted? Ez az igazi humor! :DDDDDD ) "

mandiner.blog.hu/2014/03/16/haz_a_magasban_igy_pusztul_egy_klasszicista_budai_villa/fullcommentlist/1#c21941562

ostoba náci

bozon 2014.04.01. 08:17:47

Ezt a kommentet már senki nem olvassa, azonban nekem is le kell írnom három dolgot.

1. Elég jó számok a gazdaságban? Hol?! Valami azt súgja, hogy nem csak a műfaj korlátai miatt marad el ezek tényleges bemutatása.

2. Nincs _más_ kormányképes erő? Elő lehet adni hitelesen, hogy az ellenzékben csak az utódpártiság és a töketlenség különböző mixtúrái vannak jelen,, ezt értem. De attól a jelenlegi kormánypárt nem válik kormányképessé. A hatalom megtartásának képessége önmagában nem kormányképesség.
Nincs egyetlen kormányképes erő sem.

3. A fentiek gyenge megokolásai annak, hogy miért szavaz az illető megint a Fideszre. Pedig nem azért.

Kivlov 2014.04.01. 08:47:58

@mizrolist:
és ki hiszi el nekik a "programjukat" ?:D
Arról nem is beszélve, hogy mit okoskodnak most itt 100e minimálbérrel, meg X 100e munkahellyel? akkor csinálták volna, amikor volt rá 8 évük!
süti beállítások módosítása