Kommentszűrés
’14 már
23
08:01

Erdoğan vs Twitter: így ne cenzúrázz 2014-ben

Írta: pinter.bence

Diren Kadikoy.jpg

Csütörtök este a török kormány, ezen belül is a Közlekedési Minisztérium alá tartozó Kommunikációs Technológiák Intézete (BTK) három bírósági végzésre hivatkozva blokkolta a Twittert az országban. A három panasztevő egyike sem kívánta az egész oldalt blokkolni, csak egy-egy felhasználó ellen tettek panaszt: az egyik rágalmazás miatt, a másik a neve jogtalan használata, a harmadik pedig engedélye nélkül róla feltöltött pucér képek miatt. Akkor kinek állt érdekében a teljes leállítás?

Természetesen Recep Tayyip Erdoğannak, az ország miniszterelnökének, akivel kapcsolatban a decemberi korrupciós botrány óta több hangfelvétel is felkerült a Twitterre, melyek minimum implikálták a miniszterelnök érintettségét a botrányban. Erdoğannak már a tavalyi tüntetések idején is baja volt a Twitterrel, csütörtökön nap közben pedig bejelentette, hogy kisöprik az országból a közösségi oldalt. Ez éjszakára meg is történt. Csakhogy nem igazán sikerült elérni a kívánt hatást. Sőt.

A népes török Twitter-közösség hamar rátalált azokra az egészen egyszerű utakra, amelyekkel egy ilyen blokkolást könnyedén ki lehet kerülni 2014-ben. Egyes hírek szerint a törökországi twitteres aktivitás megötszöröződött péntek reggelre.

Mások arra mutattak rá, hogy a független újságírók, ellenzéki politikusok mellett hamar feltűntek Erdoğanhoz hű twittelők, kormánypárti újságírók, sőt, nem sokkal később maga az elnök, Abdullah Gül is. Aztán a miniszterelnök-helyettes és Erdoğan pártjának néhány képviselője is. A blokkolás teljes kudarcba fulladt.

Az online cenzúra kísérlete csak egy újabb felvonás a december óta tartó törökországi tragikomédiában. Korábban írtunk a decemberi korrupciós botrányról és az azt követő tisztogatásokról, azóta pedig előkerültek az Erdoğan-hangfelvételek, valamint új, minden eddiginél szélesebb cenzúrázási jogköröket tartalmazó törvényt fogadtak el Ankarában.

Ennek az első kísérlete lett volna a Twitter blokkolása: ez most csúfos kudarcba fulladt. Még tíz nap van az önkormányzati választásokig: a szólásszabadságért vívott harc addig és azután is tovább folytatódik Törökországban.

*

(Fotó via louisfishman.blogspot.com)

Címkék: külföld cenzúra szabadság szólásszabadság véleményszabadság Twitter Törökország Recep Tayyip Erdoğan

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr565872762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.23. 08:11:58

Nem hallom a törököket zúgolódni, tehát jó nekik így is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.23. 09:17:36

@Diorella Queen: Van ebben a mondatban néhány merész implikáció. Mutatok kettőt:

1. Diorella Queen mindenről tud. Ha ő nem hallja a törököket zúgolódni, akkor a törökök nem zúgolódnak.
2. Ha a törököknek valami nem tetszik, arról Diorella Queent kell értesíteniük. Ha nem értesítik, akkor tetszik nekik.

Urfang 2014.03.23. 10:26:13

@Diorella Queen:

Talán azért nem hallod őket, mert le van blokkolva a twitterük. Hallgatózz a facebook-on vagy a youtube-on.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.23. 10:51:59

meg kell értenünk őtet is, nehéz a dolga az amerikai bábkormányoknak, ha a főnök nem elégedett vele, akkor úgy járhat mint egyiptomban mubarak, a hadsereg átveheti az irányítást
aztán akkor hogyan fog dollármilliókat keresni havonta?

Szindbad 2014.03.23. 15:01:16

@tesz-vesz: Amerikai bábkormány? Nem vagy te egy kicsit lökött?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.23. 15:07:11

@Szindbad: nem hiszem. mubarak nem a jenkik embere volt?

mandiner.blog.hu/2013/08/30/bevezetes_sziria_gordiuszi_csomojaba

tudomásom szerint a török-kormány is ilyen, mégha ott speckó nincs is vonal, nézd meg ezt a posztot:

kkbk.blog.hu/2014/01/05/celkeresztben_sziria_a_haduzenet_nelkuli_haboru

wantaan 2014.03.23. 15:26:45

@Diorella Queen: Valami baj van a hallásoddal!

2014.03.23. 17:35:50

@Counter: Hát...néma gyereknek anyja sem érti a szavát..DD

unionista (törölt) 2014.03.23. 18:27:38

az álsemjént elfogták már?

zobod 2014.03.23. 21:20:12

Tweet again, like we did last summer,
Come on, Let's tweet again, like we did last year!!!!

ifsz (törölt) 2014.03.25. 14:48:53

Az török ellenzékiek nem is tévedhetnének nagyobbat, amikor azt hiszik, hogy túljártak Erdoğan eszén azzal, hogy megkerülték az egyébként igen bénán kivitelezett cenzúrát. A tévedés lényege abban áll, hogy félreértik az intézkedés célját, amikor hiszik, hogy a kormány azt akarta ezzel elérni, hogy elvágja az ellenzék fontos kommunikációs csatornáit. A valódi cél az volt, hogy a saját híveit tartsa távol a közösségi médiától, ahol a kormány számára igen kellemtlen dolgok látnak napvilágot mostanában. Ennek a törekvésnek csak egyik része a Twitter és egyéb nem kívánatos tartalmak blokkolása, a másik legalább ilyen fontos művelet, hogy a miniszterelnök minden alkalmat megragad, hogy ezeket a médiumokat befeketítse. Nem engedelmeskednek a török bíróság döntéseinek, megsértik a felhasználók magánszféráját, hazugságokat terjesztenek, hogy destabilizálják törökországot - ilyesmiket emleget Erdoğan a kampánybeszédeiben.

Ebben a tekintetben a közösségi média elleni kampány igen sikeres, az Erdoğan-támogatók jó része eltűnt a Twitterről péntek óta.

Egyébként Erdoğan ellenfelei gyakran elkövetik ezt a hibát, hogy hülyébbnek nézik őt, mint amilyen valójában.

ifsz (törölt) 2014.03.25. 15:00:10

@Szindbad: Simán össze lehet fogalni Törökország 2. VH utáni történelmét úgy, hogy török politikus (vagy egyéb befolyásos közéleti figura) bármilyen disznóságot megengedhet magának, kivéve azt, hogy US érdekeket sértsen.