Kárpátalja márciusa
2014. március 18. írta: Novák Tamás (spanyol)

Kárpátalja márciusa

seta.jpg

Tavaly ukrán szélsőségeseknek sikerült néhány pofont kiosztaniuk a magyar nemzeti ünnepen Kárpátalján, egy hete pedig ismeretlenek gyújtották fel a honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón:

Kíváncsiak voltunk, pofonba fullad-e a Nemzeti Dal Beregszászon és Ungváron. Mindkét eseményt a KMKSZ szervezte, mindkettőn hasonló volt a szereplőgárda és forgatókönyv. A magyar állam nevében a kijevi nagykövet olvasta fel Orbán Viktor köszöntőjét, aki arra ösztönözte a határon túliakat, hogy éljenek szavazati jogukkal és ezzel alkossák meg az első határokon átívelő nemzeti parlamentet. Aztán Répás Zsuzsanna, a KIM államtitkára futott néhány kötelező kört Petőfi körül, majd kiemelte, hogy a magyar kormánynak az elsődleges szempont a kárpátaljai magyarság biztonsága, illetve hogy az új ukrán nyelvtörvényt Kijevnek át kéne gondolnia, mert ez a mostani, félig-meddig elfogadott nincs összhangban az európai normákkal és szűkítené a magyarság jogait Kárpátalján.

hitel.jpgHitel, világ

Mindkét helyen körülbelül 100-150 ember jött el, hogy egy kicsit ünnepeljen szombat délután. De míg a beregszásziakat a kormánypárti meteorológia támogatta és végig sütött a nap, sajnos az ungvári ünneplőkre egy antidemokratikus zivatar csapott le. A protokoll körökön túl a legfontosabb aktualitás persze a Majdan és az új ukrán hatalom volt. Beregszászon Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese beszélt arról, hogy a Majdanon kivívott szabadságot meg kell becsülni és tarthatatlan volt, hogy egy országot néhány izomagyú bunkó maffiája vezette. Ungváron Kovács Miklós KMKSZ vezetője már személyesebben fogalmazott: a közösség iránti felelősségről beszélt, konkrétan arról, hogy Gajdos István, az UMDSZ vezetője, aki a kijevi országgyűlésben a Régiók Pártjának a képviselője, kiváló taktikai és nemzetstratégiai érzékkel szólalt fel Janukovics mellett, néhány nappal annak bukása előtt. Amit azóta is az orra alá dörgölnek a majdanosok. Egyébként az UMDSZ-nél, úgy tűnik, megállt az idő, legalábbis a honlapjuk szerint, amely 2013. november 13-a, Jenő napja óta nem frissül. 

eso.jpgA magyar nép zivataros századai

Egyébként Kovácsnak ez az aktuálpolitikai kiszólása volt, amely egyedül tapsot kapott az esőben egyébként elég passzív hallgatóságtól. Persze voltak néhányan, akik a bajszuk alatt ekkor is azt morogták, hogy jó-jó, de te se szólaltál meg. Az ünnepségen szót kapott az új megyei vezetés egyik képviselője, aki röviden és tömören beszélt ukránul. Méltatta a Majdant, hangsúlyozta a népek barátságát, a toleranciát, majd végezetül háromszor is azt mondta, hogy béke, béke, béke. Reméljük, neki lesz igaza.

utokor.jpgUtókor

Ami viszont érdekes, és minden ellenkező híresztelés ellenére reménykeltő volt, az az, hogy néhány terepruhás fiatal végigállta az ünnepséget az esőben, majd végül egy kék-sárga koszorúval jutalmazták a forradalom költőjét. Később kiderült, hogy a Majdant képviselték az eseményen. Úgy tűnt, a helyiek szimpátiával kísérték az ünnepséget, sőt a városban végighordozott kokárda sem keltett semmilyen ellenérzés a békés ungvári szombat délutánban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745867240

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kárpátalja márciusa 2014.03.18. 11:26:01

Úgy tűnt, a helyiek szimpátiával kísérték az ünnepséget, sőt a városban végighordozott kokárda sem keltett semmilyen ellenérzés a békés ungvári szombat délutánban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2014.03.18. 10:37:11

"Tavaly ukrán szélsőségeseknek sikerült néhány pofont kiosztaniuk a magyar nemzeti ünnepen Kárpátaljá"

Ezek ugyanazok a szélsőségesek, akik most Kijevben izraeli kiképzéssel, német és más nyugati pénzből atlantista-cionista vezényletre puccsot hajtottak végre. Szóval lehet nekik tapsikolni meg mosdatni őket, csak nem érdemes.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.18. 10:42:17

Spanyol, te az átkos múlt héten még európai demokratáknak magasztaltad a (többek között) magyarellenes szélsőségeseket.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.18. 10:52:32

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kárpátalján az ukránok vannak kisebbségben, a ruszinok (akik oroszok) és a magyarok együttesen többségben vannak.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

dosagy18 2014.03.18. 11:33:15

@Veridicus76: Vedd be a gyógyszert haver...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.18. 11:58:40

@dosagy18:

Mert ha beveszi a gyógyszert, akkor kevésbé lesznek helytállóak a szavai? Sajnos, lényegében, igaza van @Veridicus76-nak. Az ukrajnai hatalomátvétel minden volt, csak nem demokratikus. Még a nemzetközi közreműködéssel tető alá hozott választási megegyezést is fölrúgták (a Nyugat asszisztálásával) két napon belül; nem csoda, hogy aztán erre a muszka úgy csapott le, mint tyúk a takonyra... Most mondja meg valaki, hogy kinek van igaza!:-(

Omár mollah 2014.03.18. 12:02:51

Spanyol, az ukrán barátnődnek van alibije 2014. március 10. 22:15-re?

S=klogW 2014.03.18. 12:28:12

Gondolom nem ukránok, hanem ruszinok voltak a koszorúzók.

Ez az őrült spanyol meg csak tapsikoljon nyugodtan. Agyalágyult. Területi autonómia nélkül még egy évszázadot nem fog kibírni a magyarság, eltűnik a határokon túlra került területekről.

vizipipa 2014.03.18. 13:07:54

"Később kiderült, hogy a Majdant képviselték az eseményen."

Oszt melyiket? A Jobb Szektort? Avagy Klicskót? Netán a Szvobodát? A Haza pártot nem is említve.

@dosagy18: egyszer már belinkeltem egy brit lap vonatkozó cikkét, de az nem tetszett 1-2 nagyokosnak, mert iráni forrásból merített. Értsd: iráni forrás csak hazug lehet. Azóta persze a Haarec is csinált interjút az illetővel, gondolom az is tiszta hazugság.

toportyánzsóti 2014.03.19. 08:17:12

„Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)
süti beállítások módosítása