Erdélyi Pocahontas – útirajz Ugron Zsolnával
2014. március 01. írta: Redakció

Erdélyi Pocahontas – útirajz Ugron Zsolnával

erdely.jpg

Népi mulatság egy eldugott, kalotaszegi faluban, amiben Lévai Anikó is táncra perdül; arisztokraták jótékonysági báljának otthont adó, hatalmas kastély, melynek magyar urait visszasírják az öreg románok. Bukaresti operaház és nagybőgőhúrok. Népek és nemesek. Kik voltak az erdélyi Borgiák és mi köze Pocahontasnak és Virginiának az egyik erdélyi fejedelemhez? Történelmi regényének kolozsvári és marosvásárhelyi bemutatója alkalmából tartottunk együtt Ugron Zsolnával egy téli erdélyi utazásra.

A gyalui Barcsay-kastély állapota nem akadályozza meg az erdélyi, szinte semmiből építkező arisztokratákat, hogy bált rendezzenek benne. A 2012-es bálról Barcsay Tamás elmondja: hiába nyújt szomorú látványt a lepusztult kastély, éjszaka, gyertyákkal feldíszítve gyönyörű, romantikus látványt nyújt.

Ugron Zsolna elmondja: egy évente megrendezett vándorbál-sorozatról van szó. Az elsőt Almakeréken tartották az Apafi-kúriában, majd a bonchidai Bánffy-kastély, a szárhegyi Lázár-kastély következett, ezután jött a gyalui kastély, végül a Bánffy Farkas „kezelésében” lévő, fugadi Bánffy-kúria volt az ötödik. Idán nyáron jön a hatodik bál. A rendezvény ötlete onnan származott, hogy a külföldi barátoknak is szeretnék megmutatni „azt az Erdélyt, amit mi szeretünk”, így aztán Japántól Argentínáig érkeztek vendégek.

A többnapos program péntek este falusi mulatsággal indul, ahol a helyiekkel együtt főznek a résztvevőknek, és a térség, az adott falu kultúráját mutatják be. A pénteki este italbevétele mindig az adott falué, ebből Gyergyóban hidat építettek. A szombat esti bál jótékonysági bál, mindig valamilyen térségbeli, oktatással vagy gyermekek támogatásával foglalkozó alapítvány kapja a pénzt (például a nagyenyedi kollégium vagy a magyarlapádi hagyományok háza). A bálsorozat zártkörű magánrendezvény, eddig Bonchidán voltak a legtöbben, 220-an. Magának a bálnak két fő szabálya van: a csillagos ég alatt van a tánc, és minimum napfelkeltéig tart a mulatság, de a kemény mag reggel nyolc előtt nem hagyja el a táncparkettet – meséli Zsolna.

Szilvay Gergely erdélyi útirajzát híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr325838116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.03.02. 00:08:59

Újjászerveződik a magyar nemesség, ez eddig jó. Hogy a magyar kultúrát is megőrizték, az Isten áldása. Hogy ennek színtere Erdély, azt kiérdemeltük.
Hogy megint lehet pénzért venni venni kastélyt -a bevallást megkerülve- a hétszilvafaszsághoz, azt mindenki döntse el maga, mekkora egy truváj.

Egészen elképesztő, amit itt egyesek eljátszanak, családi vállalkozásban. És még a blogújság is megírja, vakulj paraszt! :D

S=klogW 2014.03.02. 16:57:19

@Bell & Sebastian:

azt akarják mondani, hogy a kuláknak kikiáltott parasztok helyett talán több szilvafás kékvérű kutyabőrűt kellett volna agyonütniük a bolsekommunistáknak?

S=klogW 2014.03.02. 16:58:02

@Bell & Sebastian: @jose maria padilla:

azt akarják mondani, hogy a kuláknak kikiáltott parasztok helyett talán több szilvafás kékvérű kutyabőrűt kellett volna agyonütniük a bolsekommunistáknak?

Bell & Sebastian 2014.03.02. 18:24:30

@S=klogW: Nem. Az arisztokrata még a pokolban is úr. Itt körmönfont módon azt fogalmaztam meg, hogy akinek a pénze, befolyása és kastélya mellé csak a kutyabőr hiányzik, amit meg is vesz az első, adandó alkalommal (átugorva az organikus, kiérdemlési fázist), azt nem tekintem se hagyománytisztelőnek, se konzervnek. Nemesnek meg végképp nem.

Ilyesmi a nyugat-európai nemesség közt ismeretlen jelenség, mert ez olyasmi lenne, mint az Ecserin vett nyelvvizsga.

Erre van az uborkafára felkapaszkodott celeb -kifejezésünk. Horthy idejében volt az ilyesmi divat, de hadd ne színezzem ki jobban a kelleténél, mivel Horthy legalább vitéz volt.
süti beállítások módosítása