A bürokrácia örök önfelmentéséről
2014. január 11. írta: Fekete Balázs .

A bürokrácia örök önfelmentéséről

burokracia_szigetszentmiklos.jpg

Amikor a hivatal magyarázkodik: közel négy évtizede semmi sem változott. A sokakat felháborító, jelentős médiaérdeklődéssel kísért, felkavaró szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben lefolytatott vizsgálatot, melyben felmerült, hogy a gyermekvédelemért felelős szervek sorozatosan hibáztak, a Pest Megyei Kormányhivatal nemrég lezárta. Természetesen semmilyen mulasztást nem találtak és felelősök sincsenek.

A hivatal közleményét mondatonként párba állítottam két, 1974-ben és 1975-ben keletkezett jelentés egyes részeivel. Ezek a jelentések a hetvenes évek Magyarországának legnagyobb egészségügyi botrányának feltárása során születtek a hivatalos szervek részéről. E botrány Hajnóczy Péter Az elkülönítő című írása kapcsán robbant ki, amelyben bemutatta az elmeszociális otthonok lakóinak kiszolgáltatottságát és jogfosztottságát.

A hasonlóság döbbenetes, a következtetések levonását rábízom az olvasókra.

2014: „A médiában korábban megjelent információkkal ellentétben, a vizsgálat szerint a gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását, ilyen jelzés sem szóban, sem írásban nem történt.” 

1974: „Hajnóczy Péter budapesti lakos Miniszter elvtárshoz írt bejelentése alapján Tóth Lajosné min. főelőadó, dr.Villányi Piroska belgyógyász szakorvos és dr. Iván László pszichiáter végzett vizsgálatot a szentgotthárdi szociális otthonban. Összefoglalva: a szentgotthárdi elmebetegeket ellátó szociális otthonban a gondozás színvonala kielégítő. […] Nem az otthon hibája, hogy a beutalást indokoló dokumentációk nagymértékben hiányosak.”

2014: „Nevelőszülőhöz való kerülésüknek oka nem a bántalmazó szülői magatartás, hanem rendkívüli elhanyagoltságuk volt.”

1974: „Gazdaságilag, úgy a lakószobák, mint a szociális helyiségek otthonossá, ízléses modern bútorokkal berendezetté, a padlózatnak műpadlóra és parkettára cserélésével, függönyök, dekorációk, zöld növények elhelyezésével kellemes benyomást keltő hellyé alakult. 1969-71-ben megépült kazánház és mosoda korszerű olajtüzelésű kazánokkal és gépekkel van felszerelve, ezek ugyancsak biztosítékai a kulturáltságnak és kényelemnek. Az intézet egészében példás tisztaság és rend uralkodik.”

2014: „Az átmeneti nevelésbe vétel iránti eljárás során a gyermekeket pszichológus is megvizsgálta, de akkor sem tárt fel szexuális bántalmazásra utaló gyanút. A gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőnél, amikor újabb pszichológiai vizsgálat során szexuális abúzus gyanúja felmerült.”

1974: „Szexuális visszaélések? […] Minden megkérdezett felháborodott cáfoló választ adott. […]”

2014: „A Városi Gyámhivatalnak a nevelőszülői hálózat jelezte a pszichológiai vizsgálatban feltárt gyanút, amely jelzésre a Szigetszentmiklósi Városi Gyámhivatal haladéktalanul büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők kapcsolattartási jogát megszüntette a gyermekekkel.”

1974: „A Szentgotthárdi Szociális Otthon gondozási munkájával kapcsolatban tett bejelentést kivizsgáltuk, és ennek alapján a szükséges intézkedéseket megtettük. A vizsgálat eredményéről Önöket szóban tájékoztattuk, ezzel az ügyet lezártuk. A vizsgálatról készült jelentésünket, mint hivatalos ügyiratot, nem áll módunkban kiadni. A szociális otthonok a fővárosi és megyei tanácsok közvetlen felügyelete alá tartoznak.”

Semmi sem jelzi jobban, hogy valójában milyenek is vagyunk, milyen a kultúránk, mint ahogy társadalmunk legkiszolgáltatottabbjairól – például a gyermekekről, elmebetegekről – gondolkodunk, beszélünk. A hivatal szemében és nyelvében nem többek, mint egyszerű tárgyak, amelyekkel az eljárás során véletlenül találkozik a bürokrata.

Felelősségről pedig nem is beszélhetünk, mivel annak elfogadásához először emberségre és empátiára lenne szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr215751441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska141 2014.01.11. 08:32:42

"dr. Iván László pszichiáter végzett vizsgálatot"
aki jelenleg a Fidesz idősügyi "tevékenységének" legfőbb szószólója.

bolá 2014.01.11. 10:39:55

Nagyon egyszerű a bürokratára ráhúzni a lepedőt. Nem inkább olyan rendszert kellene kialakítani és működtetni, amelyben az ügyintéző emberséggel és empátiával tudna dolgozni? Emlékszem Kopp Mária egyik interjújára, amelyben mesélte, hogy mind az ő, mind Hofstede kutatásaiból (ezt mondjuk mindig mondta) az jön ki, hogy a magyarok nagyon stresszesek (amiből adódnak a további nyavalyák). Kopp mesélte, hogy egyszer megkérdezte Hofstedét, szerinte miért. Hofstede kapásból rávágta, mert olyanok a jogszabályok, amelyeket nem lehet betartani, pedig a normális emberek normakövetők, és ha nem tudják a szabályokat betartani, akkor vállnak stresszessé. Kopp még elmesélte Hegedűs András történetét, azóta nem sok változott. Tessenek betartható szabályokat hozni! És majd után lehet mutogatni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.11. 11:28:01

ez mekkora köcsögség mán? a két szöveg, azon kívül, hogy betűkből áll, semmi hasonlóságot nem mutat.
talán csak a hivatalosság stílusa ami. az meg egy romkocsmában edződött, marihuánaélvező kis pöcs számára tökegyforma.

Alfőmérnök 2014.01.11. 12:52:15

Mi a tanulság? Hogy minden gyerek elmebeteg?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.11. 13:07:28

amikor a hivatal magyarázkodik, közel négy évtizede semmi sem változott. A sokakat felháborító, jelentős médiaérdeklődéssel kísért, felkavaró..."

komolyan várom már, mikor lesz a nav-ügyről poszt itt. amilyen pl az izraeli kémrepülő ügyében volt, igaz akkor mszp-s kormány volt, dehát semmi se tökéletes.

index.hu/belfold/2014/01/09/szigetszentmiklos_gyermekbantalmazasi_botrany_vizsgalat_vege/

ezt írnám amúgy (de nem írhatom, mert a blikkre hivatkozik az index, a blikk meg a vádiratra, amit ő közöl csak, mi nem látjuk, és azt se lehet tudni, mi van az illetékes védőnővel):

volt lusztráció?
van rá igény amúgy a fidesz választópolgárok körében? egy esetleges lusztrációra? vagy amúgy ők tök természetesnek veszik, hogy kommunisták, posztkommunisták itt basáskodnak a gazdaságban, médiában, rendőrségen, ügyészségen, bíróságon, politikban és a nav-ban?

szóval nem írhatom most még ezt, hiába igaz önmagában, mert:

"A házaspár szomszédai azt mondják, nehezen tudják elképzelni, hogy a Blikkben leírt borzalmak megtörténhettek, példaként azt mondták, hogy nincsenek patkányok Lakihegyen, ezért a szülők valószínűleg nem is tudták volna patkányokkal etetni a gyerekeket.

Az ügyészség az Indexnek megerősítette, hogy valóban elkészült a vádirat egy nagyon súlyos, szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben. Az ügyészség a részleteket nem tárja a nyilvánosság elé, a gyerekek érdekeire tekintettel zárt tárgyalást fognak indítványozni – mondta Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője."

index.hu/belfold/2013/11/26/szigetszentmiklos_gyermekbantalmazas/

"Semmi sem jelzi jobban, hogy valójában milyenek is vagyunk, milyen a kultúránk, mint ahogy társadalmunk legkiszolgáltatottabbjairól – például a gyermekekről, elmebetegekről – gondolkodunk, beszélünk. "

ez a mondat azért szúrja a szememet, ne rakjuk az elmebetegeket meg a gyerekeket egy mondatba, hiába hasonló a hivatal hozzáállása.

freehckr 2014.01.11. 14:13:50

@tesz-vesz: „volt lusztráció?”

A hatalmát/vagyonát/kapcsolatait/tulajdonképpen a szocializmust átmentett politikai elit (amely teljesen el is foglalja a három klasszikus hatalmi ágat) és sajtós talpnyalóik (amelyek a negyedik hatalmi ágat is megkaparintották) miatt manapság rendszerváltásról mint befejezetlen, sőt, alig elkezdett projektről még csak beszélni is olyan szintű „szélsőség” mint mondjuk mocskos zsidózni... annak ellenére is, hogy utóbbinak egynémely kontextusban bizony alapja is van. :) A vezető politikai elit és a vezető média is úgy kommunikálja a rendszerváltást, mintha az valójában megtörtént volna, és szó sem esik arról, hogy tulajdonképpen Lendvai, Gyurcsány, Martonyi, Kövér kaliberű kommunisták akkor mi a f*szt keresnek a közéletben?! Terrorista vörös hóhérok hogyan kaphatnak kiemelt nyugdíjat mind a mai napig?

Ezt a rendszerváltás nevű dolgot a 90-es évek elején mérsékelt, konvencionális eszközökkel szépen le lehetett volna vezényelni... ez sajnos elmaradt. Ma már tulajdonképpen a vezető politikai elitet kellene lecserélni (elszámoltatni, megbüntetni, vérmérséklet és a posztkommunisták által Magyarországnak okozott károk függvényében akasztani), többnyire nem is azokat akik konkrétan meghatározó szereplői voltak az állampárti szocializmusnak, mert számuk mára erősen megcsappant (bár amíg egyetlen „volt szocialista” apparatcsik is van a közéletben ez mindaddig aktuális is lesz), hanem inkább azokat, akik a 90-es évek elején futni hagyták, valamint akik a közbeszédben rendszerváltásnak hazudott homályos átmenet óta kiszolgálták, vagy együttműködtek ezekkel a hazaárulókkal... Ez pedig nagyjából lehetetlen, mivel ezek a posztkommunista politikusbűnözők tartják markukban az ország tökeit, a rendszerváltásnak nevezett homályos átmenet óta csak ezek a posztkommunista politikai szervezetek kerültek kormányra. Ma a rendszerváltás jóval bonyolultabb lenne, mint a 90-es évek elején lett volna. De akkor is, amíg nem kezdjük el, marad a szocializmus, és ennek minden járulékos hatása: leszakadás, elszegényedés, az ország megosztás, gyűlöletkeltés.

„van rá igény amúgy a fidesz választópolgárok körében? egy esetleges lusztrációra?”

Miért, amúgy a választási ígéretek betartására van igény fideszes választópolgárok körében? Jobboldali konzervatív politikára? :) A fideszes választópolgárok ugyan azok a suttyó proli csőcselék, mint az MSZP választópolgárai...

„ők tök természetesnek veszik, hogy kommunisták, posztkommunisták itt basáskodnak”

Amíg dobálják nekik a rezsicsökkentés csontot, addig akkor is megszavaznák Orbánt ha konkrétan a szemük láttára hágja meg anyjukat apjuk hátán, miközben sört locsol a fejükre és káromkodik... :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.11. 14:55:34

@freehckr:
jól írod. kérdés, mikor fogják fel ezt a tömegek?
nem értem én ezt a magas fidesz támogatottságot, legalább vmi alap szintű ismeretei, alap kognitív képességei legyenek már a fidesz-szavazóknak. de nincs

"annak ellenére is, hogy utóbbinak egynémely kontextusban bizony alapja is van"

erre azt szoktam mondani, hogy amikor a progresszív intézet vezetője a naplóban nyilatkozott, azt mondta, "a revizionista törekvések mindig a holokauszthoz fognak vezetni"

lehet valamit tud, amit mi nem!

a judapesten is lehetett olvasni ilyen mondatot, egész konkrétan. érdekes.

a hazug propaganda azért elterjesztette, elhintette , hoyg megvonták a luxusnyugdíjakat az elvtársaktól, aztán végül kiderült, hogy mégse.

egyszerűen kell hozni egy olyant törvényt is, hogy aki félmillió forintnál nagyobb állami pénzt ellop(ott), az hazaáruló is egyben, amiért halál jár, ahogy kultúrországokban szokás.
visszamenőleges ítélkezést kihúzhatjuk (vmit kell vele kezdeni), mert akkor nem lehetett volna nürnbergben sem ítélkezni.

sifferrel se lesz rendszerváltás, ő élteti horn gyulát, és elismeri a rendszerváltás sikerességét:
mennyire hiteles az az ember, aki ügynökakták nyilvánosságát akarja szóban, miközben élteti horngyulát?

"Horn Gyula a rendszerváltozás utáni (!) Magyarország egyik legjelentősebb személyisége volt, és a korszak azon kevés politikusai közé tartozik, akiknek a neve vélhetően megmarad a magyar történelemben – reagált a volt miniszterelnök halálhírére Schiffer András.

Az LMP társelnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az egykori kormányfő politikafelfogásával és a rendszerváltozás előtti (!) Magyarországhoz való politikai viszonyával nem tudott azonosulni. Azt viszont el kell ismerni – tette hozzá –, hogy Horn Gyula olyan vezető és miniszterelnök volt, aki kellő alázattal tudott viseltetni az egyszerű emberek iránt."
mandiner.hu/cikk/20130619_lmp_horn_a_korszak_egyik_legfontosabb_alakja_volt

A bokros-csomag az kellő alázat volt, ami az életszínvonal jelentős zuhanásával járt, siffer tehát legitimálja a "rendszerváltást". ő azt mondja, hogy volt rendszerváltás, meg se kérdőjeleződik benne az, hogy, ha vajon volt rendszerváltás, akkor gyuszkónk Egy Rendszer-Váltás után mégis MI A FENÉT KERES ITT A HATALOMBAN ?!

„statív, statív”
kkbk.blog.hu/2010/05/22/az_lmp_es_a_szcientologia_kapcsolata_1

bonyolultabb ma a rendszerváltás, ez igaz, de ez igazándiból csak a közvélemény szemében van így, a külföld szemében, a kivülálló szemében, egyszerűen vkinek ki kell mondani, ki kell jelenteni, hogy most van a rendszerváltás. és az eddigi rendszer csupán egy posztkommunista provizórium volt. ahogy ennek lennie is kellene.
a jobbik egyelőre alkalmas ilyen kijelentésre, a hatalmat kell csak megszerezniük. mert arra hiába várunk hogy 50 katonatiszt vegye át a hatalmat, az mese lenne, nem valóság, belátható időn belül.
ez az átmeneti posztkomcsi állapot akár 50 évig is eltarthat. nekik van nagyobb erejük, fenn is marad simán örökre, kifésülik a történelmet, antall egy hős lesz, nem balek áruló. az utódok meg finomulnak, turul is tök korrektnek tűnik, megdolgozott a honlappal. orbán unokája is korrektebb lesz majd egy hajszálnyit.
kkbk.blog.hu/2013/08/04/meyer_dietmar_generacios_valtas

mi most csak annyit tehetünk, hogy a kis pártokra szavazunk, lmp a kozmopolitáknak, jobbik a magyaroknak és Ángyán mindenkinek.

"marad a szocializmus"
szerintem ne hívjuk szocializmusnak, mert félreérthető, itt kizsigerelik a kisembert, az átlagembert, de még az oktatást és az egészségügyet is. itt csak a baloldaliság látszata van fenn, demagógia, hogy fontos a kisember nyomorán, szegénységen változtatni, csak annyira fontos, hogy ne legyenek komoly lázadások. forrongások, forradalmak.

prolik a fideszesek, de bennem élt a remény, hogy valójában tisztességre, hazaszeretetre törő, kereszténységet valójában értékelő értelmes emberek a fidesz-szavazók, mivel van magyarságtudatuk.

♔batyu♔ 2014.01.11. 19:52:40

Lakott egy ismerősöm Szigetszentmiklóson, ott volt a vállalkozása is. 10 éve jött el a cigányok miatt.

Ezt csak azért írom, mert nem ismerem az ügyet, de ha az elkövetők cigányok voltak, nem véletlenül nem volt felelős. Azt az indokot ugyanis el kellett fogadni:

NEM MERTEM ODAMENNI.

Ami gáz, hogy a rendőrtől is.

A felelősek amúgy a liberálisok, ez elég egyértelmű.

GonoszMostoha 2014.01.11. 20:29:42

A most elhunyt kétéves kislány kapcsán is erős a gyanúm, hogy nem lesz felelős. Igaz, szegény ő többször is eltörte magának a végtagjait, szokása volt fejjel nekimenni/leesni a falnak/asztalról...
A néhány hónapos testvére kapcsán állítólag kijár a védőnő.
Az elhunyt kislány - szintén állítólag - mélyen alultáplált is volt.
Ha ez igaz, miért nem vette észre a szakember a gyermek(ek) alultápláltságát?

A hivatalokban gyáva, korrupt, megalkuvó emberek ülnek, a néhány kivétel pedig elenyésző. Félnek a családtól (ahol baj van), mert esetleg a saját családjuk is kárát vallja, ha vizsgálatot kezdeményeznek, intézkednek. És persze nincs is a többségnek megfelelő képzettsége, az empátiáról nem is beszélve.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.11. 20:54:51

"Amikor a hivatal magyarázkodik: közel négy évtizede semmi sem változott. "

Úgy helyesebb volna, hogy évszázada nem változott. Meg még néhány évtizedet hozzá is csaphatunk.

Szerintem azért sokak számára közismert, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia, illetve utódállamainak egy része rendszerektől és kormányzatoktól függetlenül a legdurvább bürokráciát tartotta és tartja fenn Európában a mai napig, így Magyarország is. Talán csak az oroszok tolják nálunk durvábban ezt a dolgot, bár ma már az EU sem piskóta ezen a területen, sőt. Szóval lehetne itt Franz Kafkától Hajnóczy Péterig bőven hozni az irodalmat, de szerintem néhány netről letöltött brüsszeli anyag is bőven megteszi.

Aztán Hajnóczy Elkülönítője (Jelentések a süllyesztőből címen szerkesztett kötetben jelent meg nemrég az akkori levelezésekkel, a későbbi sajtóper hivatalos irataival stb stb) inkább azért érdekes, mert majdhogynem tűpontos analógiájaként a legvidámabb barakk valódi arcát és működési mechanizmusait mutatja be a maga szociografikus eszközeivel egy elmegyógyintézet működésén keresztül. Eközben rávilágít egy a korszakban speckó jelenségre is: nevezetesen ha saját lakáshoz akart valaki jutni, akkor ennek egyik legbiztosabb módja az volt, ha a nagyszülőt, az egyedülálló rokont stb stb elmebeteggé nyilváníttaták, majd miután az illető bekerült a megfelelő műintézetbe (jelesül Szentgotthárdra), akkor egész egyszerűen birtokba lehetett venni a pecót.

2014.01.11. 21:10:08

Kisvárosi bürokrataként azért pár dolgot leírnék.

1. A rendőrség elképesztően hitvány emberek gyülekezete. Lehet, hogy csak nálunk, de itt tényleg szarháziak. A gyámhivatal bejelentéseire, megkereséseire nem reagálnak, a tudomásukra jutott bántalmazási ügyeket nem továbbítják a gyermekvédelmi szervek felé.

2. Egy kisvárosban mindenki ismer mindenkit, a hivatalban (nálunk legalábbis) nincs biztonsági őr, de egyébként is mindenki tudja, hogy melyik ügyintéző hol lakik. Volt olyan, hogy amíg egy váratlanul elhunyt hivatali ügyintézőt temettek, addig kirabolták a házát, mivel mindenki a temetésen volt... Itt visszaértünk a rendőrséghez, ami nem védi meg az embert.

3. A kisvárosi, községi jegyzőknek semmi infrastruktúra nem áll rendelkezésre. Általában 1-2 gyermekvédelemmel részidőben foglalkozó ügyintézőjük van, gépkocsi nincs. Az általában női gyermekvédelmisek egyedül mennek ki gyalog, vagy biciklivel a börtönviselt gyilkosok, erőszakoskodók házához környezettanulmányra, rendőrségi támogatás nélkül.

És egy konkrét eset: egy bírósági megkeresésre az egyik kolléganőmnek egy környezettanulmányt kellett elkészítenie egy nőnél. Levélben előre értesítette, erre az telefonált, letiltotta, majd újabb telefonban mégis engedte a környezettanulmányt. A kolléganőm látta, hogy zavartan beszél, megkért egy másik kolléganőt, hogy menjen vele, legyen fültanú is, hogyha utólag letagadná a dolgokat. A helyszínen a nő csak egyiküket engedte be, majd a zárt kapu mögött dulakodni kezdett vele. Nem volt komoly bántalmazás, de nem engedte ki. Az utcán várakozó munkatárs kihívta a rendőröket, akiknek a rimánkodására végre kiengedte. A hivatal feljelentést tett, erre kiderült, hogy az intézkedő rendőrök jegyzőkönyvében az állt, hogy a két ügyintéző az utcán cigarettázott, amikor kiértek, nem volt semmi balhé. Hát igen, egyikük sem dohányzik... a rendőrök simán hamis jegyzőkönyvet írtak. Az eset lassan két éve történt és a per még mindig folyik, eddig a bíróságnak azt sikerült megállapítani, hogy a másik bíróságnak nem volt joga a környezettanulmány elrendelésére, így már nem is hivatalos személy elleni erőszak a per tárgya... A szerencsétlen ügyintéző most már akár jogtalan behatolásért is beperelhető.

Ezek után lehet tovább köpködni a bürokráciát.

Imre István Gálos 2014.01.11. 22:10:13

@bolá: Egyszerűen: nincs bűn, személyes felelősség. Nem kívánok itt vitát folytatni az alapvetően hibás érvelésről. Az ellenvetésem csupán gondolatébresztő.

prakp 2014.01.11. 22:14:36

@nemorino:
1.: +1, de ezt eddig is tudtuk, kivéve, amikor pont nem.
2.: ez általános, nem kell bürokratának lenni hozzá.
3.: itt jönne az olyan, mint empátia, emberség, satöbbi.
A konkrét eset annyira nem konkrét... Mi az, hogy bírósági megkeresés? Jogerős? De hagyjuk, nem látod a fától az erdőt.

2014.01.11. 22:37:29

@prakp: Nem értem az empátiára és emberségre vonatkozó megjegyzést. Egyrészről én elég jól megtalálom mindenkivel a közös hangot és elég népszerű is vagyok az ügyfelek körében, pedig gyakran kellemetlen dolgot is kell közölnöm, de elfogadják, mert tudják, hogy korrekt vagyok. Másrészről szerinted egy mondjuk harmincéves női ügyintéző merne-e bármiben ellentmondani, ha egyedül kell egy gyilkos házában gyermekvédelmi ügyben eljárnia. Csak képzeld el, hogy a feleséged, vagy a lányod ül egy ismeretlen házban egyedül, szemben egy bűnözővel és a legtöbb esetben nagyszámú hasonszőrű családtagjával. Gondolod, hogy fölényeskedni fog? Ugyan már...

A jegyzőknek a közigazgatási területükön környezettanulmányt kell készíteni hivatalos szervek megkeresésére. A jogerő itt értelmezhetetlen, egy döntésnek van jogereje, egy végzésnek vagy ítéletnek. Ez csak egy eljárási cselekmény, ennek nincs. A konkrét esetben kiderült, hogy a bíróságnak nem volt joga elrendelni a környezettanulmányt (gyakran az időhúzás miatt fordulnak ehhez az eszközhöz, teljesen feleslegesen - pl. olyan válási ügyekben, ahol a két fél békésen, vitáktól mentesen, minden kérdésben megegyezik, mégis a gyerekelhelyezés kérdésében a bíróság környezettanulmányt kér), ezért a munkatársam hiába a hivatal dolgozójaként járt el, nem tekinthető hivatalos személynek.

Én pontosan látom a problémát, de ennek elsősorban jogi alapjai vannak, csak ezután az emberi gyarlóság. Az ügyintézőt nem védik meg sem fizikailag, sem jogilag, nincsenek sem tárgyi, sem jogi eszközei. Amíg a rendőrség (az az egyetlen szervezet, amelynek lehetősége van fizikai kényszert alkalmazni) nem fog együttműködni a gyermekvédelemmel, addig maradnak a megfélemlített és tehetetlen ügyintézők.

prakp 2014.01.11. 22:46:13

@nemorino: értem én, hogy kiszolgáltatottak vagytok. Meg minden. De akkor a rendőrség a hibás? Vagy ki/mi? Mert ugye, valahol hiba van, nem? Te, mint belsős, mit gondolsz, ki a khm...?

prakp 2014.01.11. 22:48:09

@nemorino: hű, és a jegyző simán lecsekkol, ha valami "szerv" megkéri rá? Aztán meg velem egyeztet erre időpontot?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.11. 22:52:10

@nemorino: Ilyenkor azért meg tudom érteni az amerikai típusú rendőrállamot, ahol ezek mellé bármikor odarendelnek kettő, egyenként 110 kilós, növekedési hormonos csirkén nevelt rendőrt, aztán hajrá.

A közigazgatásnak nem lehet mentsége a "nem mertem (az állam végrehajtó hatalmát érvényesíteni)", mert az ott és akkor a szuverenitás csorbulása, abban a szobában, abban a percben. Aztán ha elszaporodik és sűrűsödik az ilyen, egyszer csak baj lesz.

prakp 2014.01.11. 23:08:04

@Counter: lassabban akartam erre rávezetni, de köszi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.11. 23:13:06

@prakp: Gyors a felfogóképességem :-P (meg ezt a szuverenitásos részt magamtól is belátom azért...).

Amúgy a közig hibás (az szorul újraszabályozásra). A "nem merés" nem mentség, s nincs hova, kinek alappal továbbdobni a forró krumplit.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.12. 02:01:12

@tauglich: hát én az OMM bürokráciáját semmilyen formában nem hoznám összefüggésbe a posztkomcsi bürokráciával, de te tudod...
utódállam, az. csak azóta volt min. 4 ún. rendszerváltás

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.12. 02:08:25

@Counter: @prakp: " A rendőrség... A gyámhivatal bejelentéseire, megkereséseire nem reagálnak, a tudomásukra jutott bántalmazási ügyeket nem továbbítják a gyermekvédelmi szervek felé."

nem merték továbbítani?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 08:18:28

@tesz-vesz: ott van még az oroszok példája is. A cári idők híres-hirhedt bürokráciáját egy az egyben adoptálta, majd formálta saját képére és tartotta fenn hét évtizeden át a szovjet hatalom. De ha nekem nem hiszel, keress rá a neten. Tanulmányok, előadások, doktori értekezések sokasága szól a bürokrácia mibenlétéről, rendszerektől teljesen független, nagyjából azonos jellegéről. Az pedig, hogy vannak hangsúlybeli eltolódások? Naná. De a bürokrácia az örök! :))

Hajnóczy szociográfiája pedig nem azért érdekes, amiért a jelen poszt idézi.

nefud (törölt) 2014.01.12. 13:18:43

@tauglich:

erről azért linkelhetnél vmit:)

laikusként vhogy nehezen tartom hihetőnek ezt

nefud (törölt) 2014.01.12. 13:20:23

@tauglich:

pl. a cári bürokrácia _mérsékeltnek_ tűnik a korabeli nyugat európai bürokratikus rendszerekkel összevetve

en.wikipedia.org/wiki/Tsarist_bureaucracy

legalábbis fajlagosan

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 13:39:34

@nefud: antrénak talán ez. :)

mek.oszk.hu/00300/00397/00397.htm

Aztán hirtelen ezeket találtam:

www.c3.hu/~klio/klio052/klio118.htm

Ez a kommancs olvasat pedig különösen érdekes:
adattar.vmmi.org/cikkek/9813/hid_1970_04_08_adrija.pdf

Aztán a mai helyzet:
www.theguardian.com/world/2012/apr/23/the-hell-of-russian-bureaucracy

És végül amolyan történelmi adalék, a probléma megértéséhez:
ketezer.hu/2004/12/ivan-es-peter/

nefud (törölt) 2014.01.12. 13:43:10

@tauglich:

Köszönöm! Mondjuk annyit azért már finomítanék a fenti álláspontomon, hogy biztos volt vmilyen (személyi) folytonosság a két rezsim között.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 13:59:49

@nefud: nincs mit! A Monarchiáról egyébként meg annyit, hogy egy ilyen jellegű birodalom a bürokrácia mindenre kiterjedő jelentős (és tegyük hozzá, ennyire hatékony) túlhatalma nélkül aligha maradhatott volna fenn ennyi ideig.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 14:56:25

@Alfőmérnök: Webert pont a túlzott lazasága miatt nem kívántam linkelni. :)
süti beállítások módosítása