Ukrajna: mi ez a balhé itt a szomszédban?
2013. december 09. írta: Redakció

Ukrajna: mi ez a balhé itt a szomszédban?

Ukrajna_Kijev_rohamrendorok_tuntetok_EU-zaszlo.png

Gazda Albert írása a Mandiner blog számára.

Volt egy ilyen tréfás mondás Ukrajnában még a kilencvenes években: oligarcha az, akinek van tízmillió dollárja, parlamenti mandátuma és tévécsatornája. Ezen túl vagyunk, a legmenőbb arcok nem egy darab mentelmi jogra támaszkodnak, hanem fejenként több tucatnyi saját honatyára, és a pénzüket száz Csányi Sándor is megirigyelhetné. A lényeget azonban így is szemlélteti a bonmó. Szomszédunk története függetlenedése óta a gazdasági hatalom megszerzésének és megtartásának története. Ez persze mindenütt így van, de sehol sem ennyire. Legalábbis Európában. Nem annyira, hogy – alig-alig sarkítva – semmi más ne számítson.

Ahhoz, hogy megpróbáljuk megérteni, mi történik ezekben a napokban és hetekben északkeleti nagyszomszédunk politikai életében, először a kilenc évvel ezelőtti narancsos forradalom sajátosságaival és következményeivel kell tisztába jönnünk. Akkor, az események jelenidejében a legtöbben azt hitték, Európa, a demokrácia, a progresszió hívei küzdenek az oroszok és a birodalmi múlt barátaival. Voltak olyanok is, akik azt feltételezték, ami zajlik, nem más, mint az amerikaiak újabb akciója a demokráciaexport híres műfajában.

De hiába nyerte meg az elnökválasztást – soha nem látott módon – a harmadik fordulóban a megmérgezett Viktor Juscsenko, hiába tűnt úgy, hogy győzött az ukránság, hamarosan kiderült: minden maradt a régiben, csak a gazdasági pozíciók rendeződtek át, azok is csak minimálisan. A milliomosok megráncigálták a milliárdosok bajszát, és kész. Rinat Ahmetovnak, Viktor Pincsuknak, Dmitro Firtasnak haja szála sem görbült, arcizma sem rándult, az, hogy – mások mellett – Petro Porosenko csokoládégyáros felzárkózott melléjük, különösebben nem zavarta őket. Juscsenko elnök két évvel később kinevezte miniszterelnöknek korábbi engesztelhetetlen ellenségét, Viktor Janukovicsot, majd a következő választásokon alig néhány százaléknyi szavazatot kapott. A 2004-es Majdan másik vezére, Julija Timosenko évek óta börtönben ül. Azok ellenben, akiket az akkori forradalmárok szerettek volna rács mögött látni, élnek, virulnak, ügyesen-okosan tologatják a bábukat az utcai, a parlamenti és a kormányzati sakktáblákon.

Az utóbbi években a Timosenko körüli balhék ellenére úgy tűnt, stabilizálódott a helyzet, kialakult valami status quo, és Ukrajna viszonylagos nyugalomban lavírozgathat az Európai Unió és Oroszország között. A függetlenség kérdése nem volt kérdés, mert menet közben egyértelművé vált: nemcsak az ukrán nemzettudattal és a saját nyelvükkel is jó barátságot ápoló nyugat-ukránoknak érdekük az ország szuverenitásának megőrzése, hanem az orosz anyanyelvű kelet-ukrán oligarcháknak is. Akiknek nem okozhatott nagy nehézséget tudatosítani, hogy míg egy Ukrajna méretű kupacon ők a kakas, addig Oroszországban relatíve kicsik lennének, és rettenetes veszélyek is leselkedhetnének súlyos harcok árán kivívott tulajdonukra. A fenének sem hiányzott a súlyok és ellensúlyok újrakalibrálása. Így lettek ők Európa rajongói. Meg úgy is, hogy bölcsen tudják: a nyugati iskolákban gyereket taníttatni, kórházakban gyógyulgatni sokkal-sokkal klasszabb, mint a keletiekben, és muszájlagos esetben tán még bíróság elé állni is jobb lehet Londonban, mint Moszkvában.

Miért borult fel mégis minden? Ennek több oka van. Az Európához közeledés, a társulási megállapodás előkészítése és aláírása a fentiek szerint egy természetes folyamat fontos állomása volt, azaz lehetett volna. Csakhogy miközben a gazdaság – nem utolsósorban a rengeteg svindli és a korrupció ép ésszel felmérhetetlen szintje miatt – korántsem prosperált úgy, hogy az ukrán kormány rá se rántson a szirénhangokra meg a fenyegetésekre, aközben Vlagyimir Putyin is lépcsőfokot óhajtott ugrani az orosz birodalom újjáépítésének fáradságos munkája során. És az orosz birodalom Ukrajna nélkül tényleg félkarú óriás. És ha az oroszok Ukrajnával meccselnek, mindig ott van a kezükben az adu ász: a gáz. Litvánia annak idején végig bírt fázni egy hosszú telet, és nem halt bele, ám Ukrajna ezt már nem merte bevállalni. Vagy nem elég bátor, vagy elég realista. Vagy ismeretlen előtte a hosszú távú stratégiai lépések fogalma.

Vagy azt gondolta, oké, eltaktikázgatunk még egy darabig, megtehetjük, megnézzük, kivel, mivel, hogyan járunk jobban. Amikor az első tüntetések, még a vilniusi megállapodás november 29-én esedékes aláírása előtti napokban kirobbantak, ukrán újságíró barátom azt vélelmezte, a hatalom szervezi ezeket, hogy több hitelt és támogatást tudjon kialkudni. Mindegy, hogy az EU-tól vagy az oroszoktól. Nem tűnt hülyeségnek a felvetés, senki nem várt revolúciót. Miért pont most vettek volna ekkora fordulatot az események, ha még Timosenko bebörtönzésekor sem történt semmi érdemleges? Néhány ezren utcára vonultak akkor, mérgesen, szomorúan, aztán hazamentek. Janukovicsék joggal érezhették úgy, hogy bármit megtehetnek.

A láng váratlan fellobbanását sokféleképpen magyarázzák az elemzők. Egyrészt, az évek óta fejetlen ellenzék megérezte a vérszagot, másrészt az embereknek megint egyszer elegük lett a korrupcióból és a reménytelenségből. Érdekes körülmény: sokan tényleg nem tudják, nem az európai uniós tagságra mondott halogatós nemet az elnök, hanem a folyamat első lépésére. Nem tudják, hogy a beteljesülésre ezer évet kellene úgyis várni, és nem lesz kapásból kétezer euró a havi fizetésük. Igazából csak annyit akarnak, hogy ezek, akik már megint nem csinálnak semmit, és azt is rosszul, menjenek végre a pokolba, és őket meg ne büntesse meg a sunyi közlekedési rendőr minden második kanyarban.

Ukrajna_Kijev_Lenin-szobor.png

December 9-én kb. az a kérdés, hogy az ellenzék bele tud-e állni a bunyóba rendesen. A hatalom a Majdan népének november 30-ai véres szétzavarásával súlyos taktikai hibát vétett. Könnyen lehet, hogy ha az a botrányos, a minszki gyakorlatot idéző akció nincs, mindenki hazament volna régen. De lett, és az emberek nem mentek haza, azok után sem, hogy a parlamentben múlt kedden nem sikerült elérni az Azarov-kormány menesztését. Ezt a legutóbbi vasárnap 300 ezres nagygyűlése és Vlagyimir Iljics Lenin sanyarú, de jól megérdemelt sorsa szemléletesen illusztrálja. Ebben a pillanatban minden adott ahhoz, hogy a szembenállás állóháborúként folytatódjon. Az ellenzéki koalíció mellesleg különös képződmény. A bokszbajnok Vitalij Klicsko – aki egyre ügyesebben szónokol, és aki mellé a németek már odaálltak – UDAR-ja (Ütés) és az Arszenyij Jacenyuk vezette, Julija Timosenko-féle Batykivscsina (Haza) mellett benne van Oleh Tyahnibok ultranacionalista Szvobodája (szabadság) is, amely normális esetben még kevésbé rajongana az EU-ért, mint a magyar Jobbik. Hiába, mókás dolgokat produkál olykor az élet.

Amit mindenki remél, az, hogy egyik fél sem folyamodik erőszakhoz. Az ellenzék szónokai és a hatalom emberei egyaránt hangoztatják, a konfliktusokat csakis békés úton lehet feloldani. A gyors megoldásokhoz viszont nincsenek békés eszközök. Békésen nem lehet elkergetni a kormányt, hiányzik hozzá a parlamenti támogatottság – a Régiók Pártja nem erjed, hasztalan várták sokan, hogy a megélhetési hatalompártiak tucatjai fogják menekülőre –, és békésen nem lehet hazaküldeni a sátorozókat a Majdanról. Patt van. Kedden lejár a végső határidő, amit a hivatalos szervek a tüntetőknek a tér felszabadítására adtak. Kérdés, mit lépnek. A tippem: semmit. Hiszen ez idő szerint még azt sem tudni, az idő kinek dolgozik. Az oligarchák ezenközben bölcsen hallgatnak, dollárjaik csendben dollárokat fialnak.

Ha már magyarul elemezgetjük a témát, adódik még egy fontos kérdés: mi a jó/rossz ebben a kárpátaljai magyaroknak? Nem jó nekik ebben semmi. 2004-ben a narancsosok ígértek fűt, fát, virágot, és egyetlen ígéretüket sem tartották be, mi több, oroszellenes intézkedéseik jó része nem kis mértékben rajtuk is csattant, majdhogynem felszámolták az anyanyelvi oktatást is. Aztán jöttek a régiósok, és oroszbarát jogszabályaik egy részének mellékhatásait a magyarok is élvezhették. A paradoxon hibátlan: ki kellene állniuk Európa mellett, de nem tehetik. Hogy is tehetnék, amikor a Szvoboda például a legszívesebben még az országból is elkergetné mind a 150 ezrüket? Várni kell. Sokkal rosszabb hátha nem lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr665682923

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ukrajna: egy negyvennyolcmilliós Paks 2014.02.19. 22:07:11

Ez a poszt Paks II.-ről és a nemzeti oligarcharendszerről szól. Ukrajnában polgárháborús helyzet alakult ki. Adott egy olyan posztszovjet állam, amelyik a gazdasági és társadalmi átalakulásból felemás eredményt tudott kihozni. Emellett erős függé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2013.12.09. 12:30:22

Lewi gatyája, zsidónácik(!) (= orosz szóhasználat) húzzák, Putyin vonja. Középen szakad.

Bell & Sebastian 2013.12.09. 12:34:14

Ja, és Kovács Miklóst sürgősen importálni, hadd pukkadjon meg Manyi nénje. Fény lenne a fikusz-éjben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.09. 13:01:31

az indexes Gazda Albert, borász, legnépszerűbb borbloggere az országnak, origó főszerkesztője

kéne itt is vmi hasonló, ami ukrajnában

Szentpeter 2013.12.09. 13:22:19

Nálunk is ledöntöttek egy szobrot...

Kandeláber 2013.12.09. 13:36:39

@Szentpeter: Milyen szobrot?
Egy hungarocellből eszkábált vackot látványosan földre vitt pár nyugdíjas rendőr, aztán egy nyugdíjas tűzoltó vitte a fejét.
A ballerek a patkányforradalom óta nem csináltak itt semmit.

toportyánzsóti 2013.12.09. 13:45:35

@tesz-vesz: Szobordöntés már megvolt,a nemzeti lepellel letakart fos meg megy a csatornába tavasszal ismét.

toportyánzsóti 2013.12.09. 13:47:31

@Kandeláber: Értelmes vagy mint a pintérsms.

Bell & Sebastian 2013.12.09. 13:52:48

@tesz-vesz: Hadd idézzem magának a Nagy Francia Világhódító Borászt, aki egyszer azt mondta, minden ágyútöltelék a borjújában hordja a lopót.

Ugyanez tábornokot úgy választott, hogy megkérdezte a sorban állóktól, mennyi virtuális tehene van? Vagyis nem is, hanem azt, szerencsésnek érzi-e magát?

Ami végső soron ugyanaz, mert ha még nem bukott meg a nemlétező marhák után felvett legeltetési támogatással, kétségtelenül szerencsésnek mondhatja magát.

Szemesnek áll a vak tyúk, azaz szemtelen mindig talál rést a törvény bástyáján. Bástya elvtársat ezért sem akarják megbuktatni.

Kandeláber 2013.12.09. 13:57:59

@toportyánzsóti: Kis gyurcsányista, a Jobbik egyedül több szavazatot kap mint a libás meg a böszme együttvéve.

toportyánzsóti 2013.12.09. 14:54:36

@Kandeláber: Még a pintérsms is lehet megugorja az elmédet.Zombikokat leszalámizta ovi,most cukipofával próbálkoznak éppen.

Kandeláber 2013.12.09. 15:14:49

@toportyánzsóti: Szalámizásról mélyen hallgatnék a helyedben.
A felvágottas pultnál a böszme és Jávor meg Karácsony a menők. :D

___________________________ (törölt) 2013.12.09. 15:58:46

Nagyon keveset tudok a Kárpátaljáról, de az ő esetük földrajzilag speciális. Ukrajna egy ritkán lakott ország, kevés központtal és nagy szinte üres területekkel, rossz közlekedési viszonyokkal.

Messze van a főváros nagyon, nagyon rossz közlekedési viszonyokkal, az Ungvárhoz legközelebbi nagyobb város, Lvív is jó négy óra autóval.

Szóval az van, hogy az ukrán hátországgal a fizikai, földrajzi kapcsolat nagyon gyenge. Gyakorlatilag nincs az a természetes összetartozás, mint Kassa és Pozsony között. A Székelyföld és Bukarest között nincsen természetes összetartozás, de azért nem annyira nehéz beugrani a kocsiba és megbeszélni valamit Bukarestben.

Ugye ez a második világháború utáni döntés volt, pusztán csak azért, hogy legyen közvetlen kapcsolata a szovjet hadseregnek, minden más szempontból még a trianoni döntéseknél is bizarrabb. Hiszen még szláv népessége sem ukrán, hanem ruszin, sőt, ők is autonómiát követelnek Kijevtől! Igaz, a népszámlálást ügyesen úgy intézik, hogy ruszin, orosz, ukrán egy kalap alá menjen, különben hamar kiderül, hogy alig élnek ott ukránok.

A dolgot bonyolítja, hogy a ruszin autonómia ügyét a Kreml támogatja...

Szerintem egy ilyen helyzetben kell, hogy legyen magyar autonómialehetőség. Kijevből nézve Kárpátalja alig látszik, és szlávjainak sincs sok köze Kijevhez, nincs értelme távirányítani.

vizipipa 2013.12.09. 16:19:58

Jó ez a totálkép, egy Index-Origostól különösen. Amit hiányolok az a gáz adu (hideg) mellett, a kereskedelmi adu (milliós munkanélküliség). Mert Putyin azért nem csak a gázból él.

Meg érdekes, hogy más országról tudnak írni viszonylag korrekt összefoglalót.

Kandeláber 2013.12.09. 16:20:00

@Shenpen: És a derék "felszabadító" szovjetek magukhoz csatoltak egy olyan magyar területet, amely Trianon után került "Csehszlovákiához", aztán az első bécsi döntés után vissza hozzánk.
El tudom képzelni, milyen lehetett a szerencsétlen ott lakóknak lesüllyedni az ázsiai sötétségbe.
Persze csak azoknak, akiket nem végeztek ki vagy nem hurcoltak el.

vizipipa 2013.12.09. 16:27:15

@Shenpen:

A magyar autonómia kérdését vitasd meg Orbánnal. Lehetőleg a szlovák, román, szerb irányokkal egyidejűleg.

Mit szólnál például egy olyan változathoz, hogy a magyar EU csatlakozásnak van egy titkos záradéka. E szerint Magyarország a szomszédos országok magyarsága érdekében semmiféle feltételt nem támaszt az EU-s ügyek kapcsán.

Valóraváltógép 2013.12.09. 21:46:09

Szerintetek nincs abban valami végtelenül pervez, ahogy az uborkás szendvicsemet majszolgatva, teázgatás közben nézem egy kényelmes fotelből, ahogy másokat gyilkolnak?...

_most_ 2013.12.10. 01:07:33

Orbán oligarchái is se jobbak, mint az ukrán oligarchák, persze az agyhalott fideszszavazók képtelenek felfogni, hogy hova vezet a fidesz korrupcióval átszőtt nemzeti mutyi rendszere. Klicsko-nak kéne vezetnie Ukrajnát, simán lenyomná Putyint egyvéegybe, amúgy az orosz megszállásnál az EU simán jobb, ez vitathatatlan.

nyehehe 2013.12.10. 03:16:11

@_most_: viszont jobbak mint Gyurcsány oligarhái, akik osztrákok és franciák voltak. Orbánék legalább magyar embereket és cégeket hoznak helyzetbe.

lobster thermidor 2013.12.10. 03:29:57

Ukrajnában minden marad a régiben, Magyarország pedig visszahullik a feudalizmusba.

Micsoda különbség...!

lobster thermidor 2013.12.10. 03:33:35

@nyehehe:

Ha neked Nyerges, Baldauf, Simicska, vagy Széles jobb kapitalista, akkor valami komoly bajod lehet.
Ami pedig a pénzt illeti, ezek a "rendes magyar emberek"pont úgy kiviszik a pénzt az országból, legfeljebb sokkal kevesebbet fordítanak a dolgozóik bérére, a fejlesztésre, és beruházásra, mint azok a francia, vagy osztrák cégek.

lüke 2013.12.10. 05:47:19

egy köztörvényes
en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Yanukovych
és egy KGB-s duettja a demokrácia romjain, ma a 21.században

Dzsentrisvihák 2013.12.10. 07:33:16

Szerencsétlen, naiv idióták. Azt hiszik, hogy az EU-tól majd bármi is jobb lesz? Hogy az oligarcháik majd szépen eltűnnek, mindenki megkapja méltó büntetését/jutalmát, és kolbászból lesz a kerítés? Igazán tanulhatnának a mi hibánkból...

♔batyu♔ 2013.12.10. 09:53:16

Nehogy már az legyen az igazi ukrán aki EU fan. "Győz az ukránság", ha az EU-ba lép be.

Na ez az ami baromság, eleve vagy 20 évig II. oszt. tag, nincs szabad munkavállalás, miközben gazdaságát teljesen ki kell szolgáltatnia. Intő példának ott lehetünk mi, 90-2004-ig fejlődtünk, aztán akkor mintha elvágták volna, folyamatos megszorítások, IMF. Most van talán valami, de csak azért, mert Orbánék vámolják a multikat, ami persze EU ellenes.

Ukrajna kulturálisan is az oroszokhoz kötődik, kivéve a nyugati rész.

Yogi 2013.12.10. 09:57:10

@vizipipa: Egy nagyon fontos dologról minden poszt elfelejtkezik, amely Ukrajnáról értekezik: ez pedig a Krím félsziget kérdése. Oroszország még a cári időszakban is kétségbeesetten próbált kijutni a tengerekhez, amelynek a csúcspontja a krími háború volt 1853-ban. Szevasztopol az egyetlen, egész évben használható tengeri kijárata az Orosz Birodalomnak, majd később a Szovjetuniónak. Hruscsov (aki pedig ukrán származású volt) a teljes Krímet odaajándékozta az akkor még Ukrán szocialista tagköztársaságnak, amely jelenleg is Ukrajnához tartozik jogilag, azonban magát a félszigetet felvásárolták az oroszok. Plusz bónusz, hogy a teljes orosz földközi tengeri flotta bázisa Szevasztopolban van. Nyilvánvaló, hogy nem tapsikolnának az oroszok ahhoz, hogy a folttájuk támaszpontja EU-s területen legyen. Ehhez a kérdéskörhöz tartozik az is, hogy az ukrán gazdaság ezer szálon függ az orosztól, hiszen a szovjet időszakban az úgymond beszállítói gyárakat ide helyezték, de a végső összeszereléseket orosz területen végezték el. Ez a berendezkedés van most is.

Dr.Bio74 2013.12.10. 09:59:12

Hát az EU -t kívánni úgy, hogy közben minden érdemi szál az oroszok felé mutat, kissé naiv. Tetszettek vóna normális rendszerváltást levezényelni (nem magyar mintára) vagy legalábbis nagyobb társadalmi összefogással orientálódni az nagyszerű nyugat felé. Megjegyzem, szimpatikusak azok akik nem akarnak egyszerűen orosz alattvalók lenni (oligarchákon keresztül), és szimpatikusak azok is, akik nem akarnak a kissé elcsapott gyomrú, büdöseket böffentő EU újabb gyenge érdekérvényesítő erejű játékszere, játéktere lenni. Valahol középtájon lenne az út, kár, hogy saját ukrán honfitársaik azok akik hatalmuk , vagyonuk halmozásánál eladják őket. Szinte hihetetlen, ilyet még nem is láttam.
Majd, most kiderül, hogy mennyire tökös, előrelátó, összetartó nép az ukrán. Esetleg ha mégsem akkor meg bevesszük őket is a klubba.

blah 2013.12.10. 10:03:31

@Dzsentrisvihák: azért azt kéne látni, hogy az eu nélkül nem kicsit lenne rosszabb a helyzet.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.10. 10:10:59

A pragmatikus többség Moszkva mellett van.

Az álmodó kisebbség Brüsszel mellett.

♔batyu♔ 2013.12.10. 10:17:15

@blah: Egy olasz lap szerint a Pussicot lányok alkalmanként 1000-1500 Eurót kaptak. Elhiheted, az EU (és Soros) nem kis mértékben avatkozik be most ukrán belügyekben.

Nem véletlen tiltanák ki az ukránok most pár EU-s szervezetet és politikusokat, pld. a németeket. A németek amúgy is nosztalgiával tekintenek Ukrajnára, élettér.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.10. 10:27:25

@Dr.Bio74:

Hogy Brüsszelből aranyeső lesz, ha seggbe rúgják Putyint. Pedig csak egy válveregetést ígért Brüsszel cserébe ezért.

blah 2013.12.10. 10:29:07

@Dr.Bio74: itthon.
@♔batyu♔: ó hagyjuk már ki mit hallott meg a gyerekes jó tündér és gonosz démon közti csapongásokat...

Dr.Bio74 2013.12.10. 10:32:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Álomnak jó. Bár azért tudjuk Brüsszel a vállveregetést nem adja ilyen olcsón.

@blah:
Hát nem is tudom , lehet, de nem vennék mérget rá.

_most_ 2013.12.10. 10:59:23

@♔batyu♔: ne, a gonosz usa ügynököket küldött egy számítógépes játékba, mennyire durva, még a végén virtuális tankokat is bevetnek :D

_most_ 2013.12.10. 11:01:07

@Dzsentrisvihák: mondjuk Magyarország is teli van szerencsétlen, naiv idiótákkal, akik azt hiszik az EU nélkül a világ legfejeltebb országa lennénk :D

blah 2013.12.10. 11:03:04

@Dr.Bio74: csak gondolj bele, jó pénzforrás az eu, ha nem lennénk tagok ki állná a cechet? az egész megfelelősdi 2004 előtt emiatt ment... az egyetlen kontroll az eu nagy zsozsó feletti őrködése.

blah 2013.12.10. 11:04:39

@♔batyu♔: ohh... hagyjál békén a hülyeségeiddel.

gmower (törölt) 2013.12.10. 13:39:20

Ki kell lőni a tüntetők szemét,rájuk kell küldeni a lovasrendőröket, a földön fekvőket pedig szarrá rugdosni, mindezt persze mindenféle azonosító nélküli rendőrökkel, oszt' akkor majd hazamennek! Aztán amikor hazamentek, ki lehet osztani a tüntetéseket. EU tag országban így szokás, tessék tanulni!

Dzsentrisvihák 2013.12.10. 20:53:32

@blah:

Ja, tulajdonképpen szegényebbek lennénk sok játszótéri gumiborítással, óóóóriási veszteség...

@_most_:

Biztos van olyan is, én nem hiszem ezt. Egyelőre jobban lefoglal, hogy nyissak-e még egy cukrászdát Bécsben az eddigi hét mellé, vagy se :P

Dzsentrisvihák 2013.12.11. 00:56:41

Na, a horvátok már meg is kapták a welcome lófaszt Brüsszeltől, tárt farokkal várhatják a további nyalánkságokat, biztos akad még ott, ahonnan ez jött: kuruc.info/r/4/121405/

Kis gondolatébresztő:
radicalpuzzle.blogspot.hu/2013/12/dobro-jutro.html

lüke 2013.12.11. 07:10:12

@blah:
de még milyen jó :a támogatásból 27% AFA az államkasszába megy, ezért mán` megéri :)

karavan · http://sajatkezuleg.blog.hu/ 2013.12.18. 06:31:51

@♔batyu♔: A németek vagonokkal hordták haza a földet olyan jó. A mai hollandok és a sziklát műtrágyázó spanyolok vagy az uszodában gazdaságos paradicsomot termelő angolok túl nagy konkurenciát kapnának. Amelyik éléskamrát nem tudjuk megvenni, azt leromboljuk, harmadik verziót nem ismernek. Így az EU jó része valójában orosz párti. tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/foldrajz/regionalis-foldrajz/kelet-europa-foldrajza/ukrajna-foldrajza
süti beállítások módosítása