Északi fények a pesti estében
2013. november 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Északi fények a pesti estében

skandinav_fesztival.jpg

„Akik élnek, azok délnek mennek, akik haldokolnak, északra” – énekli a régi Kispál-dalban Lovasi, de ebben speciel nincs igaza. A wannabe mediterrán Magyarországon is vannak olyanok, akiket Észak jobban vonz Délnél; akik kíváncsiak a Balti- és a Jeges-tenger közötti hűvös vidékekre; akik megismernék, milyen az élet arrafelé és mi választ el, mi köt össze minket az ott lakó népekkel. Észak derűs és melankolikus hangulatait egyaránt megidézi a Skandináv Fesztivál, ami a nordikus országok seregszemléje, és épp a napokban zajlik Budapesten.

Film, irodalom, zene és más művészeti ágak is felvonulnak ezen a mini seregszemlén a Toldi, a Fuga, az Alexandra Pódium, a Gipszkorszak játszóház és az A38 helyszínein. A részletes programról itt lehet olvasni; de mi is szemezgettünk a műsorból. Péntek este nyolckor elkaphatjuk a Toldiban a Känn ingen sorg című svéd filmet, ami egy zenész fiatalember útkereséséről szól. Szombat délután négykor a koppenhágai szabad város, Christiania helyzetével ismerkedhetünk meg; egy órára rá pedig Oslo utcáit járhatjuk egy film erejéig – mindkét program a Toldiban lesz. Este héttől ugyanitt a Snow Cave Man-t, egy, a modern civilizációból kivonult norvég természetjáró ember élettörténetéről szóló filmet nézhetünk meg.

Vasárnap 18 órától pedig a The Expedition To The End Of The World című dokufilmet vetítik, egy külső és belső utazásról Grönland festői, északkeleti partvidéke mentén, csodálatosnak ígérkező felvételekkel. Vasárnap este pedig a dán When Saints Go Machine koncertjével zárhatjuk a fesztivált, a dán banda skandináv léptékű különcséggel kever popot, punkot, house-t és soult a zenéjébe. Skol!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr295649602

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Északi fények a pesti estében 2013.11.22. 18:26:03

Észak derűs és melankolikus hangulatait egyaránt megidézi a Skandináv Fesztivál, ami a nordikus országok seregszemléje, és épp a napokban zajlik Budapesten.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uliverius 2013.11.22. 19:03:27

Naitt énleszek az első!!!
:) :) :)

S=klogW 2013.11.23. 17:01:27

a komfortosnál már kicsit, tartósan alacsonyabb környezeti hőmérsékleten is agresszívabbá válnak a daganatok: hidegben lelassul a szervezet minden működése, így az immunrendszeré is

szellemkor 2013.11.24. 19:58:06

"A politikai túlkorrektség terén valószínűleg Viggo Hansen, a svéd Baloldali Párt egyik sormlandi önkormányzati képviselője jutott a legmesszebbre, aki azzal szerzett magának hírnevet, hogy tavaly azt javasolta: a férfiaknak is kötelező legyen ülve vizelniük. A tanácsnok szerint ennek köztisztasági és egészségügyi előnyei is lennének (állítólag jobban kiürül a hólyag, ha ülve vizel valaki), de igazából azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzat épületében egyáltalán ne legyen férfi és női mosdó, a koedukált helyiségben pedig mindenkinek egyformán, ülve kellene vizelnie"
süti beállítások módosítása