Horthyról és a közmegegyezés lehetetlenségéről
2013. november 13. írta: aristo

Horthyról és a közmegegyezés lehetetlenségéről

horthy2.jpg

„...nem lehetetlen, és nem is nehéz uralkodni az embereken, csak érteni kell hozzá.”
(Xenophon Anabaszisz)

Xenophon írja a fent idézett Anabasziszban: a perzsáknál a gyermekek számára a legfontosabb dolog, amit tanítanak, az az igazság, amit úgy tanulnak, mint a görög gyerekek a betűvetést. Azt is írja továbbá, hogy bűncselekmény a hálátlanság is, a hálátlanság, amely oly sok viszályt, dühöt és gyűlöletet okoz az emberek között. A perzsáknál bizony súlyos büntetésre számíthatott az, akiről kiderült, hogy nem rótta le háláját, pedig módjában lett volna.

Nos, nálunk az igazságot nem nagyon tanítják, mi több, még a létezését is divat kétségbe vonni. Más lapra tartozik viszont a hála, arról talán mindenkinek van valamiféle elképzelése. A nemzet hálájának kifejeződése, szokásos módon, a köztéri szobor, utcanév, múzeum és pozitív emlegetés a történelemkönyvekben. Aki szobrot állítana Horthy Miklósnak, a nemzet háláját mutatná ki, ám a szobor körüli viták mutatják: komoly kérdés, hogy van-e okunk a hálára. Ez azután tovább vezet egy meta-kérdéshez, jelesül ahhoz, hogy vajon mennyire vagyunk képesek – itt és most – eldönteni, hogy tartozunk vagy nem tartozunk hálával a boldogult kormányzónak. Tartok tőle, hogy nem vagyunk képesek.

Normális esetben, ha egy közösség hálás akar lenni valakinek és ezt szoborállítással akarja kifejezni, annak semmi akadálya nincs: megteszik és kész. A többieket meg – akik nem éreznek hálát – nem érdekli a dolog, ők legfeljebb nem koszorúznak. Vannak azonban olyan magyar történelmi figurák, akiknek esetében ez nem ilyen egyszerű.

A történelmi korszaknak – amit Horthy-korszaknak szokás nevezni – nagyszüleink személyesen tanúi, elszenvedői voltak, így az számunkra nem történelem, hanem genealógia, családtörténet, amit a magyar családoknál nagyon különbözőképpen alakult. Különbözőképpen, méghozzá azért, mert a háború után hatalomra került rezsim – bevallottan – pontosan a feje tetejére akarta állítani a társadalmi piramist, hirdetvén: akik eddig alul voltak, legyenek felül ezután. Persze a piramist nem lehet a feje tetejére állítani, mert akkor felborul; nem történt hát más, mint elitcsere. Az elitcserének feltétele volt azonban, hogy a régi elitet el kellett takarítani az útból. Ami meg is történt, tűzzel-vassal, ahogyan az lenni szokott.

Valójában az állami berendezkedést – az állam technikai irányítását – nem nagyon változtatták meg, ezért aztán nagyjából ugyanannyi új „arisztokratára”, helyi kiskirályra volt szükség, mint régebben. Tejesen nyilvánvaló, hogy ezek az emberek homlokegyenest ellenkező módon látják a történteket, köztük a Horthy-korszakot is, mint azok, akiket elűztek. Akik akkor voltak „hatalmon”, vagy legalábbis a középosztályhoz tartoztak, boldog korszakként emlékeznek rá, míg az újaknak – már csak hatalmuk megalapozásaként is – ennek az ellenkezőjét kell gondolniuk.

A megosztottságot tovább fokozta az, ami a zsidósággal történt. A háború alatt és az ötvenes évek elején történtek – úgy tűnik – betemethetetlen szakadékot téptek a Magyarországon élő zsidók és nem zsidók, kommunista-szimpatizánsok és antikommunisták között.

Az új, kommunista elit uralmának erkölcsi alapját az előző rendszer bűnös volta képezte. Horthyt – és a nevével fémjelzett időszakot – több irányból is támadták, hogy bizonyítsák: velejéig romlott és alkalmatlan volt. Mert ha így volt, szükségszerű, hogy újak jöjjenek helyettük.

Az egyik támadási irány a sztálini propaganda által sulykolt antifasizmuson alapult. Ennek értelmében a fasizmus a burzsoázia uralkodásának szükségszerűen megjelenő formája, és minden, ami kapitalista, az a fasizmus előkészítője egyben. A fasizmus terjedésének egyedül a dicső Szovjetunió állított gátat, a lengyelországi és finnországi háborút a feledés jótékony homálya burkolta. Ügyesen használták ki azt az ellenérzést, amelyet a megszálló német csapatok kegyetlenségei váltottak ki. De hogy milyen a megszálló csapatok igazi kegyetlensége, azt azok az országok tudták meg igazán, amelyeket az oroszok szálltak meg. A propagandaszólamok mögött egy teljesen elnagyolt és a valósághoz nem sok affinitással rendelkező fasizmuskép húzódott meg. Szó sem esett másról, mint arról, hogy milyen irtózatosan elnyomták a diktátorok a szerencsétlen népeiket, mert másképpen nem tudták már kizsákmányolni azokat. Tipikus bagoly mondja a verébnek szituáció. Hogy az antifasiszta narratíva érv lehessen, Horthyt és az akkori Magyarországot fasisztának kellett titulálni. Miután Horthy rendszere sem az olasz típusú fasizmussal, sem pedig a nácizmussal nem nagyon mutatott rokonságot, az antiszemitizmust kezdték hangoztatni, mint a „fasizmus” általános jellemzőjét. Ez ugyan egyáltalán nem volt igaz – Mussolini és rendszere például nem volt antiszemita, ellentétben mondjuk a sztálini Szovjetunióval –, ám ez senkit sem zavart.

Az „antifasizmus” a rendszer talpkövévé vált és máig tovább él, a kissé már röhejes Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségében. Az antifasizmus egyben biztos és jól fizető egzisztencia is lett: aki egyszer bekerült, az egy életre megszerzett mindenféle előjogokat. Azt, hogy hogyan és milyen érdemek alapján lehetett bekerülni, meglehetős homály fedi, mindenesetre az ötvenes évek végére már annyian lettek, hogy ha ezt tudták volna '56-ban, akkor maguk is leverhették volna a forradalmat.

A másik irány a történetileg a háború után Európában mindenütt bekövetkező változások kisajátítása lett. Saját érdemként mutatták be az iparosodást és a városiasodást. A nem gépesített mezőgazdaság kemény viszonyai után a városokba özönlő tömegek jókora része az életminőség javulásaként élte meg a város nyújtotta sokkal nagyobb kényelmet. Ez a folyamat persze szerte Európában lezajlott, csak lassabban és kevésbé erőszakosan, jóval kevesebb vérrel és könnyel. A „nép” többsége azonban mit sem tudott erről, hiszen hermetikusan elzárták, nehogy megfertőzze őket az imperialista propaganda, és a mai napig sokan meg vannak győződve róla, hogy a szocializmus „modernizálta” az országot.

A háború utáni változások győztesei és vesztesei a rendszerváltozás során és után egyaránt utat találtak a politikába. Ám ami az egyik fél számára győzedelmes visszatérésnek tűnt, a másik számára visszavonulásnak és vereségnek. Az állampárt nagy túlélői – a rendszerváltozás győztesei – úgy gondolták, bizton számíthatnak a negyven évi masszív agymosás eredményeire. Ezért ott folytatták, ahol abba sem hagyták az antiszemitázást és fasisztázást. Tévedtek. A történelemtanítást és a propagandát felülírta a kommunizmus veszteseinek kollektív, családi emlékezete, szép magyar szóval az oral history, amely inkább elveszett aranykorként emlékezett a Horthy-rendszerre. Az emlékezet megőrizte az oroszok barbár viselkedését és az elrabolt házakat, birtokokat, kis- és nagyüzemeket – az egzisztenciák összeomlását és az új urak pöffeszkedő bárdolatlanságát. Ezen családok gyerekeinek hiába meséltek bármit a történelemórákon, amikor a szüleik megmutatták nekik, hogy melyik volt régen a házuk és ki lakik most benne.

Mint mondtam, mindkét csoport utat talált a politikába; és a politika – miután napjaink Magyarországán mindent áthat – ez egész társadalmat, de legalábbis a véleménnyel bíró részét, rákényszerítette, hogy állást foglaljon, ha akarta, ha nem. Alapvetően e két politikai erőtér létezik: ha az egyiket választod, tagadod a másikat. Tertium non datur. Ez az oka a radikális, kompromisszumokra képtelen szembenállásnak. Természetesen mindkét oldal tovább árnyalt és különböző mértékben radikális. Annak oka, hogy mostanában a – jobb híján – „bal”-nak nevezett oldalon belül látható több törésvonal, különös módon a megnyugvás: annak bizonyossága, hogy a rablott javakat már sohasem kell visszaadni. Ennek tudata megszüntette a közös bűn összetartó erejét és lehetővé teszi a vitát az eltérő érdekek mentén.

Véleményem szerint ezért nem dönthető el közmegegyezéssel, hogy mennyire jogos Horthynak szobrot állítani. Vannak, akik hálásak lennének neki, és vannak, akiknek identitásuk múlik azon, hogy gonosz fasiszta volt. Nem megoldás a „hagyjuk a fenébe az egészet” mentalitás sem, mert a fenébe hagyás a jelképes hála hiánya, tehát a másik fél győzelme. Még teoretikusan sem létezik kompromisszum a két fél között. Az, hogy tulajdonképpen milyen ember és milyen államférfi volt a nevezett, az az adott körülmények között közmegelégedésre nem dönthető el.

A szembenállás logikája szerint a szoborállítás az egyik fél számára győzelem, a másik számára vereség; és a szoborállítás megakadályozása pedig ugyanaz fordítva. Hogy a dolog mennyire nem Horthyról szól, emlékezzünk csak a Turul-szobrok nagyon is hasonló esetére. Horthyt csak a kor teljes kontextusának rekonstruálásával tudnánk megérteni és megismerni – ez azonban igazából senkit sem érdekel. A történelem megértése, legyen az családtörténet vagy korok leírása, az emberek többsége számára a szimbólumok segítségével a legegyszerűbb. Ilyen szimbólum Horthy is: nem a valós történelmi figura vagy az egykor élt ember, hanem a fejünkben, a permanens jelenben létező jelképe annak, hogy hová tartozunk és hová igyekezünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr45620971

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horthyról és a közmegegyezés lehetetlenségéről 2013.11.13. 14:52:01

Az, hogy tulajdonképpen milyen ember és milyen államférfi volt a nevezett, az az adott körülmények között közmegelégedésre nem dönthető el.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.13. 13:20:19

Akiknek a Horthy-kor egy családilag visszasírható aranykor, azok a társadalomnak hány százaléka is? Öt? Tíz? Akiknek az elődei a Horthy-kori elit helyébe telepedtek a komcsi korszakban, azok a társadalomnak hány százaléka is? Öt? Tíz?

Aristo, üdvözlöm a maradék 80-90 százalék nevében. :)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.11.13. 13:39:26

@Holger Hartland: Szerintem sokkal többen voltak. Csak a két háború között kb. 1,6 millió földbirtok volt, ennek tulajdonosai biztosan nem örültek a kommunistáknak. És mennyi kis bolt, kézműves szolgáltató, malom, pékség, elvett ház és még a fene tudja mi minden volt. Jóval többen vannak ők 5-10%-nál szerintem. A tetejébe ezeknek a leszármazottai élnek ma, tehát valamekkora többszöröződés is volt.

vizipipa 2013.11.13. 13:43:55

Abszolút értelemben nehéz Horthyt elhelyezni, segítségképpen relativizáljunk egy kicsit. Vegyünk fel viszonyítási pontot.

Az országban, ahol Károlyi Mihálynak évtizedekig nyilvános köztéri szobra volt az ország "főterén", lehet-e, illik-e Horthy szobrot állítani?

Ki volt az a Károlyi? Miért kapott szobrot? Miért pont a Kossuth téren, a Parlament épülete mellett?

Hozzá képest hová tesszük Horthyt?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.13. 13:46:08

A Horthy-korszakban a nemzet a nemzeti erdekek mogott tomorult. Mar ezert megerdemli, hogy szobrot allitsanak neki.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/09/magyarpart.html

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 13:50:55

@aristo:

már néhány szó után egyértelmű volt a szerző:)

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 13:57:53

@aristo:

inkább ténymegállapítás:)

az ízlésekről nem érdemes vitát nyitni, a posztjaid pedig a kommentek nagy számából tekintve kifejezetten sikeresek (azaz vitát generálnak)

vantaan 2013.11.13. 13:58:09

@Doomhammer: Na írd le még egyszer, mert ekkora hülyeséget ritkán ír le magyar ember mint Te!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.13. 14:02:48

@aristo: A komcsiknak nem sokan örültek, de azért voltak, akik igen. Úgy rémlik, 17% körül kaptak a 45-ös és 47-es választásokon, kékcédulák nélkül talán 10-12-t, nem tudom. De a Horthy-korszaknak sem örült mindenki, később meg jött a Kádár-kor némi társadalmi mobilitással (meg sok szemétséggel is, ami sokaknak nem tűnt föl).

A lényeg, hogy nem a magyar társadalom oszlik itt két táborra, hanem csak egy része. A másik, szerintem nagyobb és az idő múlásával egyre nagyobb részét pedig vagy nem érdekli, vagy történelemként és nem személyes történetként tekint rá.

Az pedig aztán végképp furcsa, hogy sokaknak Horthy azért jó, mert a komcsik rosszak voltak. Az egyik szemétség nem szépíti meg a másikat, és ha már úgy alakult, hogy a 20. század errefelé a szemétségek története volt, akkor a szemétségekre kell emlékezni, a sokak által nosztalgiával kezelt korokból is. A maga blogja például ilyen szempontból tanulságos olvasmány.

Alfőmérnök 2013.11.13. 14:03:05

Aristo ezúttal viszonylag gyorsan reagált a kommentemre, amelyben betyár és bbjnick vitáját elevenítettem föl.
mandiner.blog.hu/2013/11/06/horthy_miklosrol_es_a_szoborallitas_uzeneterol#c21006732

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.13. 14:23:49

@vantaan:
"Kínlódunk itten ilyesmikkel, hogy konzervatív meg jobboldali, viszont nem tudjuk megtalálni azt a kézenfekvő nevet, ami a magyar politikai fejlődés alapján a pozsonyi csatától a Horthy-korszakon át (amikor a nemzet egy rövid időre összetömörült a nemzeti érdekek mögött) egészen a máig ível. Azt a nevet, hogy Magyarpárt."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 14:32:45

@Holger Hartland: @aristo:

Kíváncsi volnék, ha készítenének egy korrekt felmérést arról, hogy a magyaroknak milyen a Horthy képe, akkor milyen eredmény születne?!

Nekem erős a gyanúm, hogy legalább a 80%-nak pozitív fogalmak kötődnek a tudatában a Horthy névhez!

Ehhez erősen hozzájárulhat az is, hogy a Kádár-korban egyáltalán nem volt Horthy-ellenes hisztéria (mint ma). Nyilván, másként volt ez a negyvenes évek második felében, az ötvenes években vagy részben a hatvanas években, de a hetvenes, s még inkább a nyolcvanas évek létező szocializmusában már igen árnyaltan (s egyre árnyaltabban) lehetett Horthyról és koráról beszélni. Emlékszem pld. a nyolcvanas évek elején vetített (főműsoridőben!) a televízió egy Századunk c. sorozatot (ha jól emlékszem, a későbbi Duna tévés Hanák Gábor írta az epizódokat), amelyben XX. századi eseményeket mutattak be dramatizálva (Tyll Attila játszotta Horthyt:-)), mai szemmel nézve is árnyaltan rajzolta meg Horthy személyét. De az iskolában is igen árnyaltan és nyíltan (bár, nyilván, ésszel!) beszéltek a korról tanáraink (egy-két kommancs tanárunk extrém, vonalas kirohanásain a mi korosztályunk már leginkább csak nevetett). A nyolcvanas évek elején magyartanárunk Tormay Ceciléről és Veres Péterről beszélt (egyikük sem volt akkor a hivatalos tanrendben), történelemtanárunk arról értekezett, hogy milyen kevésen múlott Hitler győzelme a II. vh-.ban stb.

Én az (egzisztenciára menő) ideológiai élethalálharccal a főiskolán ismerkedtem meg, amikor a kilencvenes évek elején a chartásbuli elkezdődött; egy-két év alatt számos (nem balib elkötelezettségű tanáromat) kinyírták. S az ideológiai harc csak egyre fokozódik!:-(

Szóval, nagyon kíváncsi volnék, hogy a magyarok többségének fejében milyen fogalmak kötődnek Horthy személyéhez és korához!

vantaan 2013.11.13. 14:42:44

@Doomhammer: Horthy aki még magyarul sem tudott tisztességesen sohasem volt úgy mond magyar érzelmű. Mindig is egy németes felsőbb rendűség vezérelte s természetesen a hatalom megszerzése, megőrzése s nem a nemzet iránt érzett felelősség, nem a nemzet szolgálata.
Ha érdekei vagy beteges ember gyűlölete úgy hozta papot gyilkoltatott vagy a saját matrózait tizedelte ( ekkora barbárságot csak Horthy tett meg az I. világháborúban). S nemzet nem egy eszme mögé tömörült hanem mint a birkák félelmükbe csak hallgattak.
Talán pont erre a magyar birka félelemre játszik rá a mostani hatalom is. Lásd birka menet CBA-s módra vagy a Kubatov listázás vagy a legutóbbi csepeli politikai pedofilia ahol kis iskolások ellenőrzőjében hívták politikai konzultációra a szülőket.

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 14:47:40

@bbjnick:

hát azért ebben nem lennék annyira biztos:)

pl. vess egy pillantást az alábbi könyvborítóra:

Fortélyos félelem igazgat (Képes történelem) Fekete Gyula
Móra Ferenc Könyvkiadó, 1980
http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=akV-npCSh8yUwMTpeO8DrQ**?_v=Fekete_Gyula_Fortelyos_felelem_igazgat_Kepes_tortenelem_&id=2100261242&type=10

ez volt a legnagyobb példányszámban kiadott könyv a 80-as években erről a korról...

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 14:48:46

@bbjnick:

így talán átjön a remek könyvborító:)

marvin.bookline.hu/product_images/1437/1111003584332.JPG

a könyvet kifejezetten a felnövekvő korosztály okítására szánták:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.13. 14:56:10

@vantaan:
Horthy legalabb megertette a magyar erdeket es a szallasterulet jogaert folytatott letharcot. Megertette, hogy Trianon a magyarsag ezereves lecsuszasanak egy ujabb allomasa es hogy ezert feltetlenul mindent meg kell tenni a visszakapaszkodasert. Azok, akik rendszervaltasba dontottek es torpemagyarra akarnak tenni minket, azok Horthy cipofuzojet sem kothetik meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 15:09:06

@calabria007:

Én ismerem ezt a kötetet, nekem is megvan:-) Te olvastad? Mert én igen:-) A Képes Történelem sorozat kötetei a hatvanas években íródtak, a hetvenes években (s pláne a nyolcvanasokban) már másként folyt a diskurzus. A Fortélyos félelem...-kötetet pld. az Fekete Gyula írta, aki már a hatvanas években nyíltan kritizálta a hatalom népesedéspolitikáját.

S egy dolog, hogy mi volt a hivatalos kiadványokban és egy másik, hogy hogyan beszéltek az értelmiségiek (is). A Népszerű Történelem- kötetekről jut eszembe, hogy pld. a Lángoló világ c. kötet egy újrakiadásának idején (ez is a nyolcvanas évek eleje) D. Major Klára (a kötet szerzője) író-olvasó találkozót tartott fatornyos kis falunkban, ahová elvitt történelemtanárunk bennünket is. Nem vonalas duma folyt, hanem arról beszélt, hogy hányféle megközelítése létezik a történelemnek és milyen sok kérdésben nincs egyetértés a történészek között.

vantaan 2013.11.13. 15:09:22

@Doomhammer: Úgy látom ,hogy csak valami magyarkodó lila köd van a fejedbe történelmi tudás helyett. Szép dolog a kiállás a nemzet mellett de akkor ne egy ilyen tehetségtelen és gerinctelen történelmi szarkupacba kapaszkodj!
Horthy aktív szerepet játszott abban ,hogy ténykedése alatt 3 nemzet csapatai is megszállták Budapestet.
Horthy nagyban hozzájárult ahhoz hogy ennyire megcsonkították Trianonban Magyarországot.
Horthy még azzal a kivételes történelmi lehetőséggel sem tudott élni hogy a Bécsi döntés értelmében visszacsatolt területeket megőrizze.
Horthy szándékosan vagy tudatlanul, de mindegy is felkészületlenül és alkalmatlan fegyverekkel küldte halálba a II. magyar hadsereget.
Horthy .... soroljam még???
Horthy egy tehetségtelen és gerinctelen szarhalom volt csak a magyar történelemben!

hacsaturján 2013.11.13. 15:13:28

én mán alig vártam, hogy a szerző megnyilvánujjon. mekkaptam, szó se róla.

hacsaturján 2013.11.13. 15:15:40

@vantaan:

a doomhammer féle olvasási viszony nem kegyednek való. próbálkozzon a dörmögő dömötörrel avagy térjen vissza aristohoz!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.13. 15:19:52

@vantaan:
"Horthy egy tehetségtelen és gerinctelen szarhalom volt csak a magyar történelemben!"

Horthy a Szent Korona tana szerint kormanyozta az orszagot, hatalmat a Szent Koronabol eredeztette! Sajnalatos modon nincs olyan utodja a husveti alkotmanyig, aki hasonlokeppen tett volna!

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 15:22:03

@bbjnick:

sok könyvet olvastam abból a sorozatból, de ezt vhogy mindig félretettem...

talán a borító miatt:)

a cím azonban egy életre belém égett:)

Bloodscalp 2013.11.13. 15:22:44

@bbjnick: www.mindennapi.hu/cikk/kultura/milyennek-latjak-ma-horthyt-a-magyarok-/2011-12-03/10275

"Ehhez hozzájárult az is, hogy az index.hu 2010. november közepén szavazást indított arról, hogy „melyik huszadik századi magyar politikus szobraival kellene elárasztani az országot”. A szavazás végeredménye, a leadott szavazatok 34,83%-a szerint Horthy Miklós végzett az első helyen."

Végülis 35%-kal nyerni egy indexen a vitéznek, nem rossz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 15:25:10

@calabria007:

A kötet címe egy idézet József attila Hazám c. verséből:

"Retteg a szegénytõl a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény."

magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/hazam.htm

Bloodscalp 2013.11.13. 15:26:36

@aristo: még hány írásban fogjátok fényezni? Már pár bőrt lehúztatok az vén matrózról.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 15:26:44

@Bloodscalp:

Az index.hu szavazókedvű olvasói között 35%. De a magyarok hány százaléka szavazókedvű index.hu olvasó?:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 15:31:56

"Mussolini és rendszere például nem volt antiszemita, ellentétben mondjuk a sztálini Szovjetunióval "

A SZU antiszemita volt Sztálin alatt? Ne viccelj.

Robinzon Kurzor 2013.11.13. 15:35:18

"vajon mennyire vagyunk képesek – itt és most – eldönteni, hogy tartozunk vagy nem tartozunk hálával a boldogult kormányzónak. Tartok tőle, hogy nem vagyunk képesek."

Úgy csinál a T. Szerző, mint az egyszeri részeg, aki, miután mindenkit lehányt maga körül, undorodva kéri számon a környezetén, hogy miért néznek ki ilyen gusztustalanul.

Amíg a hálával tartozás vagy nem tartozás kérdésének eldöntése primer politikai kérdés, egyfelől a saját eredetmítosz egyik alapköve, másfelől a politikai ellenfél ab ovo bűnben fogantatásának bemutatására szolgál, addig tényleg nincs miről beszélni.

Csakhogy, aristokám, te ebben tekintetben nem (sem) a megoldás, hanem a probléma része vagy: hű katona egy ideológiai háborúban, ahol nem ejtenek foglyokat.

Ott buksz le ezzel, például, hogy Horthy szerepének megítélését abból próbálod levezetni, hogy a komcsik (nyilván saját hatalmi érdekeikre is figyelemmel) miként értékelték Horthyt.
De abból, hogy a Rákosi-, majd a Kádár-rendszer minek (nem) próbálta beállítani, még nem következik, hogy az ellenkezője automatikusan igaz.

Veridicus76 2013.11.13. 15:35:49

Horthy Miklós minden tévedésével, hibájával együtt egyértelműen a magyar történelem pozitív alakjai közé tartozik. Erről nincs mit vitázni. Aki mást állít, az ostoba vagy tudatosan hazudik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 15:39:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Sztálin mindig bizalmatlan volt a zsidókkal. A nagy koncepciós perek pártvezető áldozatainak legtöbbje is zsidó volt. A messzi Kelet-Ázsiában, a kínai-szovjet határ mentén, Zsidó Autonóm Területet jelöltek ki, ahová sikerült is a szovjet zsidók kb. 10%-át átzsuppolni. Sztálin halála előtt épp egy zsidóorvos-per előkészületei folytak. Tovább is van, mondjuk még?

vantaan 2013.11.13. 15:40:42

@Doomhammer: Hogy Horthy honnan eredeztette az tök mindegy, de történelmi tény hogy rátámadt az utolsó magyar királyra s ezzel a magyar koronára!

IV. Károlyt 1916. december 30-án koronázták meg Budapesten. A koronázásra a Mátyás-templomban került sor, ahol – a koronázások történetében első ízben – a magyar himnuszt énekelték, nem az osztrákot. Vele együtt magyar királynévá koronázták feleségét, Zita Bourbon–pármai hercegnőt, akivel még 1911-ben kötött házasságot.

Robinzon Kurzor 2013.11.13. 15:45:10

@bbjnick: " a televízió egy Századunk c. sorozatot (ha jól emlékszem, a későbbi Duna tévés Hanák Gábor írta az epizódokat), amelyben XX. századi eseményeket mutattak be dramatizálva (Tyll Attila játszotta Horthyt:-)), mai szemmel nézve is árnyaltan rajzolta meg Horthy személyét."

Néztem azt a sorozatot és a téma iránt érdeklődő általános iskolásként nekem az jött le belőle (tehát szerintem azt akarták sugallni), hogy Horthy határozatlan, tesze-tosza vezető volt.
"Stábunk megpróbálta rekonstruálni az eseményeket" ... és aztán jött Weesenmayer (rendkívüli és meghatalmazott), Horthy pedig meghunyászkodott.

1000bocs 2013.11.13. 15:45:34

@Holger Hartland: miért, a korszak után következő kommunizmus a társadalom 90%-a számára főnyeremény lett volna? Elég sokan visszasírják a Horthy rendszert, és nem feltétlen azért mert akkor többjük volt. Sokan, sokféle okból nem örömködtek a komcsik tásadalom-átalakító kísérletének. A kérdésed csúsztatás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 15:46:51

@bbjnick:

Sztálin mindenkivel szemben bizonytalan volt.

A ZSAT a szovjet nemzetiségi politika eleme volt, sem több, sem kevesebb, mint mondjuk a baskír autónómia létrehozása. Mióta antiszemitizmus egy zsidó terület létrehozása?

maretz 2013.11.13. 15:47:40

"Ez ugyan egyáltalán nem volt igaz – Mussolini és rendszere például nem volt antiszemita"

Azért ezzel a megállapítással az olasz zsidók nem egészen értenének egyet...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.13. 15:48:32

@vantaan:
Akkor IV. Karoly nem volt mar magyar kiraly, lemondott a kiralysagrol, ezzel meggyalazta a Szent Koronat!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 15:53:23

@Robinzon Kurzor:

Neked az jött le, mert a te otthon kapott Horthy-képedből az következett, másnak más jött le, mert másnak az otthon kapott Horthy-képéből más következett. De akár így, akár úgy, azt semmiképp nem sugallta az a sorozat, hogy Horthy egy véreskezű náczifásistá diktátor lett volna, aki passzióból gyilkolászta a saját népét és úri jókedvében százezerszámra küldte a zsidókat megsemmisítő táborokba. (Ma viszont a zértelmiség egy agresszív és befolyásos része erősen dolgozik egy efféle Horthy-kép kialakításban és köztudatbaverésében.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 15:54:39

@maretz:

A fasiszta párt megalapítóinak és vezetőinek tekintélyes része zsidó volt.

1000bocs 2013.11.13. 15:57:57

"Aki megment egy életet, az egész világot menti meg".

Ismerős, nem? Persze ha a kormányzóról van szó, ballib elvtársak elfelejtik azt az idézetet, ami alapján másokat magasztalni és kitüntetni szeretnek.

Horthynak esetében nem fontos kit, mit és mitől mentett meg. Ő nem mentett meg mindenkit, mindentől, ezért bűnös. Ballib matek:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 15:58:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Mióta antiszemitizmus egy zsidó terület létrehozása?" --- kérdezed.

Azt nem tudom, mert az sem tudom, hogy te mit értesz antiszemitizmus alatt. De azt tudom, hogy baskír autonóm területet olyan helyen kijelölni, ahol baskírok élnek, más kategória, mint zsidó autonóm területet olyan helyen (effektíve a világ végén) kijelöli, ahol még emberek sem élnek, nemhogy zsidó emberek...:-)

Robinzon Kurzor 2013.11.13. 16:06:24

@bbjnick: "Neked az jött le, mert a te otthon kapott Horthy-képedből az következett"

Bocs, mindig elfelejtem, hogy egy seggfej vagy. ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:10:58

@bbjnick:

S nem is lettek odakényszerítve a zsidók.

Mellesleg ma már Izraelben is inkább a ZSAT pozitív oldalát látják, annak ellenére, hogy eredetileg ez egy anticionista komcsi ellen-Izraelnek készült. Tény: segített a jiddis nyelv és zsidó identitás megőrzésében Oroszországában.

A mostani oroszországi főrabbi is oda valósi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 16:19:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"eredetileg ez egy anticionista komcsi ellen-Izraelnek készült" --- írod.

Erről beszéltem.

"S nem is lettek odakényszerítve a zsidók." --- írod.

Gondolod, mindenki jószántából ment oda, hogy részt vegyen a nagy messianisztikus kísérletben? Vagy esetleg voltak olyanok is, akiknek nem volt más választásuk vagy biztonságosabbnak látták az életüket a szibériai őserdőben, mint Moszkvában?

"...ma már Izraelben is inkább a ZSAT pozitív oldalát látják... ...Tény: segített a jiddis nyelv és zsidó identitás megőrzésében Oroszországában..." --- írod.

Ennek szívből örülök:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:21:40

@bbjnick:

Elég sok komolyan hívő marxista zsidó volt Oroszországban, akik ezt küldetésnek tekintették.

drlazi 2013.11.13. 16:27:04

Véleményem szerint a reális Horthy-kép kialakításához elengedhetetlenül szükséges annak eldöntése, hogy a magyarországi holokausztért milyen mértékben tehető felelőssé a kormányzó. Fontos eldönteni azt is, hogy szükségszerű következménye-e az antiszemitizmusnak vagy akár a zsidótörvényeknek például Auschwitz. Magyarán ki lehet-e jelenteni, hogy aki antiszemita vagy korlátozni akarja a zsidók részvételi arányát a médiában, az egészen biztosan egyetért-e a zsidóság fizikai megsemmisítésével.
Tisztázásra vár az is, hogy a végső következmény, vagyis a megsemmisítőtáborok szempontjából Horthy politikája szándékegységben volt-e Hitler ellképzeléseivel, vagy a zsidótörvények éppen hogy védték a zsidóság fizikai létét, mert elodázták a német megszállást.
Nem lehet elmenni szó nélkûl amellett sem, hogy miért patronálták gazdag zsidók Horthyt porugáliai emigrációja alatt és miért helyeztek el zsidók hálálkodó koszorút a sírjánál.
Végezetül figyelemmel kell arra is lenni, hogy milyem történelmi események játszódtak volna le Magyarországon és milyen arányú lett volna a magyar zsidóság túlélése, ha kezdettől fogva egy Hitlerrel ellenséges kormányzat vezeti az országot, aki nem járul hozzá a német csapatok átvonulásához és összességében is például szovjetbarát politikát folytat...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 16:28:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

S mivel a Csekában, majd az NKVD-ben nem juthatott mindenkinek hely, ezért néhányat elküldtek komisszárnak a Jiddis Autonóm Területre. Erre gondolsz?

Bizonyára vannak dokumentumok, visszaemlékezések arról az időről, érdemes volna néhányat alaposabban tanulmányozni!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.11.13. 16:43:27

@1000bocs:
" miért, a korszak után következő kommunizmus a társadalom 90%-a számára főnyeremény lett volna? "

Igen, az volt. Épp ez a lényeg.
A többségnek EMELKEDÉS volt a Kádár-rendszer. A Horthy-rendszer meg a nyomor. lásd pl. Puszták népe.

Egyébként a cikk annyiból jó, hogy megemlíti, hogy ellentétes axiómák között lehetetlen a kiegyezés.

Bloodscalp 2013.11.13. 16:45:13

@bbjnick: és te hol élsz? 80%:))) Dolgozd fel a valóságot.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 16:47:29

@Bloodscalp:

Ez most melyik kommentemre válasz?:-)

Bloodscalp 2013.11.13. 16:53:54

@drlazi: Felelősség???? Ugyanmár. A """"nemzeti""" oldal itt van gondban, mert nem tudja kire tolni a dolgot, - még szálasira sem (bár nem is akarják). Nem úgy mint Trianont:) károlyi a hibás mindenért-és kész. Őfelsége&Tisza felelőssége?

:)

Helyes Írás 2013.11.13. 16:57:28

A Horthy-szobrászkodás kétségkívül a jelenkori radikális jobb és baloldal ideológiai és politikai szembenállásának frontvonalába került, a többséget azonban érezhetően nem izgatja fel ennyire. Horthy ellentmondásos közmegítélését sem lehet csupán a kommunistákból levezetni. A nevéhez kötődő rendszer huszonöt éves teljesítménye sok szempontból pozitív értékelést érdemel, ám egy kicsit olyan ez, mint a foci: mégiscsak a végeredmény a legfontosabb. Nem sikerült egyesíteni a magyarok lakta területeket és megszüntetni elszakított honfitársaink megalázását, nem sikerült megmenteni a magyar zsidókat, nem sikerült megóvni Magyarország népét és vagyonát, hiábavaló volt a fronton elesettek áldozata, és nem ad okot számunkra büszkeségre Horthy háború alatti személyes teljesítménye és háború végi személyes helytállása sem. Ráadásul Horthy és rendszere a legdrámaibb pillanatokban sem tudott igazán őszintén szólni a népéhez. Emiatt az ép történelmi érzékű átlag magyar nem rajongana, ha Horthy szobrok és Horthy utak kerülnének Kossuth, Széchenyi, Deák és társaik szobrai és utcái mellé. Ilyen egyszerű ez.

Másodlagosan valóban alakítják érzelmeinket a családtörténetek. Ha lett volna eredménye, inkább büszkén, mint keserűen gondolnék nagyapám doni halálára – de nem lett. Ki az, aki nem érti meg a zsidók érzelmeit, azt, hogy a tragédiájuk alapján nem tudják árnyaltan értékelni a Horthy-rendszert? S az is megérthető, ha a kommunista üldözések tapasztalatai után a Horthy-rendszer nemzeti céljaival azonosuló családok leszármazottai vonzódnak a rendszer összeomlás előtti állapotához és teljesítményéhez. Ezekeket az ellentétes érzelmeket igazán el lehetne viselni és méltányolni lehetne, amíg el nem halványulnak a történelmi időben, ha nem emelnénk Horthy-t és rendszerét a jelenkori politikai küzdelmeink hivatkozási pontjai közé. Aki mégis oda emeli, az szélsőséges, mert nem a társadalmi megbékélés híve.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 17:02:14

@peetmaster:

Miért kell hülyeségeket beszélni?! A Horthy-rendszert a háborús összeomlás, a koalíciós kormányzás, majd a Rákosi-korszak követte, ami '56-tal zárult. A Kádár-rendszer csak ezután következett, tizenkét évvel a Horthy-rendszer összeomlása után.

Ha az adatokat nem is piszkálgatjuk meg (megtehetjük, ha ragaszkodsz hozzá), az első blikkre is nyilvánvaló, hogy a tömegek olyan elégedettek voltak a szocializmus első tíz évének eredményeivel, hogy egy forradalom- és szabadságharccal ünnepelték meg vívmányait. A Kádár-féle gulyáskommunizmus is csak egy viszonylag rövid történelmi időszak volt (a hatvanas évek vége és a nyolcvanas évek eleje között), annak a rendszernek is egy gazdasági összeomlás lett a vége. Ezzel szemben a Horthy-rendszer (a gazdasági világválságot is belekalkulálva) a háborús évekig (a kor színvonalán) egy egyértelmű gazdasági és jóléti sikertörténet. (A Puszták népére pedig elég kínos hivatkozni (mint referenciára), hiszen az uradalmi cselédség és a zsellérréteg egy néhány százalékos töredéke volt csak a magyar parasztságnak: tudod te, hogy a mai magyar lakosság hány százaléka él a korabeli Puszták népének életnívóján?!)

Vidéki 2013.11.13. 17:07:49

@bbjnick:

Nagyon érdekes, hogy elfogult baloldaliak milyen vehemensen fasisztázzák Horthyt és őt teszik felelőssé a a holokausztért is.

Érdekes, hogy Horthyt nem állították a Nürnbergi Bíróság elé, ezt Sztálin és Washington sem kívánta, nem adták ki Jugoszláviának sem

és élete végéig Chorin Ferenc, Kornfeld Mór (távoli rokon) és barátai (zsidó emberek) egy alapítványon keresztül tartották el a portugáliai Estorilban.

Miért nem ugrottunk ki a háborúból? Erre, többek között, a brit külügyminisztérium egy nemrég felszabadított titkos jelentése adhat némileg következetes választ.

Egy Mr. Randal nevű magasabb beosztású úr jelentette, (értelemszerű, fordításban):

1943. október 14 A Zsidó Ügynökség (Jewish Agency) megbízásából Namier professzor kérte,

hogy ne kényszerítsük a magyar kormányt az idő előtti kiugrásra, mert ez német megszállást eredményezhetne.

Ez pedig a 800,000 zsidó megsemmisítéséhez vezethetne,

akik most relatív biztonságban élnek Magyarországon."

Tehát ez 1943 őszén történt október 14-én!

A németek megneszelték a kiugrási szándékot, és 5 hónap múlva 1944 március 19-én megszállták a Magyarországot.

Ettől kezdve a kezdeményezés és a parancsolás joga a megszállók ezében volt.

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:08:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

pl. amikor összeborultak 1939-ben a nácikkal és kirobbantották a II világháborút, akkor nagyon előtérbe került ez az antiszemita vonal...

Molotov elődje is a származása miatt repült...

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:09:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

a szovjet nemzetiségi politika mindig is "vagon"-politika volt...

Population transfer in the Soviet Union
en.wikipedia.org/wiki/Population_transfer_in_the_Soviet_Union

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:11:46

@bbjnick:

"egy egyértelmű gazdasági és jóléti sikertörténet"

azért ez vhol erős túlzás...

inkább improvizálás volt ez... és sodródás az árral...

vantaan 2013.11.13. 17:16:50

@bbjnick: "aki passzióból gyilkolászta a saját népét és úri jókedvében százezerszámra küldte a zsidókat megsemmisítő táborokba. (Ma viszont a zértelmiség egy agresszív és befolyásos része erősen dolgozik egy efféle Horthy-kép kialakításban és köztudatbaverésében.)"

No no! A zértelmiség néha csak a tényeket közli. Lásd a matróz tizedelést! ....ami talán bizonyítja hogy passzióból gyilkolászta a saját népét! .... vagy a pap gyilkolást Marcaliban.

S hogy mennyire alja ember volt talán a háború utáni levele a bizonyíték amit Churchillnek írt saját szerepéről.

Bloodscalp 2013.11.13. 17:21:53

@Vidéki: köszönjük hogy felmondtad a szokásos nem elfogult """"""""""nemzeti""""""""maszlagokat.

Leülhetsz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 17:23:01

@calabria007:

Akkor se lett antiszemitizmus a SZU-ban. Az, hogy XY zsidót eltávolítják a posztjáról messze van az antiszemitizmustól. Hiszen közben más zsidók meg töltöttek be fontos vezető állami posztokat.

Valójában a Sztálin utáni időkben, s különösen 1967 után sokkal nagyobb volt a SZU-ban a diszkrimináció a zsidók ellen!

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:26:00

@vantaan:

sehol sem csípik a hadsereg lázadását...

Cattarói matrózlázadás
hu.wikipedia.org/wiki/Cattar%C3%B3i_matr%C3%B3zl%C3%A1zad%C3%A1s

BTW

Mi a fenét vársz egy katonatiszttől?

lényegében azt tette amit tennie kellett...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 17:26:16

@calabria007:

Minden kormányzás improvizálás és sodródás az árral (főként a mi "égövünkön"), de az eredmények attól még eredmények.

Tény például, hogy Trianon és a Tanácsuralom után tizennyolc évvel (1938) már elértük az egy főre jutó GDP-ben Ausztriát. Hasonlóképp a kor oktatás- és szociálpolitikája is, ahhoz viszonyítva, ahonnét indult, igen komoly eredményeket tudott felmutatni:

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_horthy_rendszer_szocialpolitikaja/

Ez nem azt jelenti, hogy a Horthy-rendszer egy kánaán lett volna (nagyon nem volt az!), de azt igen, hogy XX. századi történelmünk legsikeresebb és legeredményesebb kormányzása volt (a háborús évekig).

vantaan 2013.11.13. 17:30:34

@peetmaster: "Egyébként a cikk annyiból jó, hogy megemlíti, hogy ellentétes axiómák között lehetetlen a kiegyezés."
Nem ellentétes axiómák vetélkednek ,hanem tények a rózsaszín képzelgéssel.
Sajnos az elmúlt 80-100 évben annyi tragédia érte a nemzetet s annyi csalódás az egyént az elmúlt 23 évben, hogy álságos képzelgésbe menekül a történelmét tekintve.
Van amit fölnagyít s van amit akkor sem hajlandó tudomásul venni ha 1000 bizonyíték is támasztja alá.
Lásd pl. a III/III-asok elfogadása a közéletben vagy a 89-es rendszerváltók köpönyegforgatásainak elfogadása.

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:30:39

@vantaan:

+ ezeknek a matrózoknak elment a józan eszük!

lényegében éveken át BÉKÉBEN ÜDÜLTEK Dalmáciában, mivel jóformán SEMMILYEN akcióban nem kellett részt venniük...

erre csináltak egy kommunista lázadást...

agyukra ment a SEMMITTEVÉS...

"A nagy csatahajók az antant erőfölénye miatt már évek óta döntően a kikötőkben várakoztak TÉTLENÜL"

hu.wikipedia.org/wiki/Cattar%C3%B3i_matr%C3%B3zl%C3%A1zad%C3%A1s#Okai

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 17:34:20

@Vidéki:

Horthy 1943-1944-ban folyamatosan titkos tárgyalásokat folytatott az angolokkal a kiugrásról. Hogy lépéseit meg tudjuk ítélni, ahhoz azt is tudnunk kellene, hogy ezeken a tárgyalásokon pontosan mik hangzottak el, milyen ígéreteket vagy milyen instrukciókat kapott épp az angoloktól. S hogy Horthyt a háború után olyan megítélésben részesítették a Szövetségesek, amilyenben, abban, nyilván, annak is szerepe volt, hogy hogyan működött velük együtt 1943-1944-ben.

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:36:12

@vantaan:

de ez még tutibb:

"A követeléseknek csak egy része volt politikai (nemzetiségi képviselet, azonnali béke és részvétel a kormányban), a többi inkább ANYAGI, személyes jellegű (BÉR, ellátás, ruha)."

Cattarói matrózlázadás
hu.wikipedia.org/wiki/Cattar%C3%B3i_matr%C3%B3zl%C3%A1zad%C3%A1s#Okai

4 év mediterrán ÜDÜLÉS után...

valószínűleg ez volt a K und K hadsereg LEGTUTIBB része...

ZÉRÓ HARC + ragyogó NAPSÜTÉS...

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:39:38

@vantaan:

egy kissé röhejes, hogy pont itt lázadt fel a K und k hadsereg...

Montengro - Linea Blu - RAI - Bocche di Cattaro (Perast e Kotor)
www.youtube.com/watch?v=Rg-ruTKyrcQ

fizetésemelést követelve...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 17:53:32

@bbjnick:

Nem hinném, hogy létezne olyan, hogy "izraeli hivatalos álláspont".

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 17:55:57

@vantaan:

ráadásul úgy tűnik, hogy nem is igaz amit állítottál...

"egy kivétellel mindegyik kegyelmet kapott még a háború folyamán.[3] Háborús időben lezajlott lázadásért ez kiemelkedően enyhe büntetésnek nevezhető."
hu.wikipedia.org/wiki/Cattar%C3%B3i_matr%C3%B3zl%C3%A1zad%C3%A1s#Ut.C3.B3.C3.A9let

"A cattarói matrózlázadást a későbbi, főleg kommunista történetírás mint a Monarchia egyik nagy szégyenét írta le és általában „leverésről”, „véres megtorlásról” írtak a valóságtól teljesen elrugaszkodva, adatok és források figyelembevétele nélkül. Sajnos még napjainkban is sűrűn előfordul, hogy Horthy Miklóst vádolják a „leveréssel”."

hu.wikipedia.org/wiki/Cattar%C3%B3i_matr%C3%B3zl%C3%A1zad%C3%A1s#Ut.C3.B3.C3.A9let

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 18:17:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Hát, ha nem, hát nem! Csak arra gondoltam, hogy akik "ma már Izraelben is inkább a ZSAT pozitív oldalát látják", azoknak van (hivatalos) véleményük a szovjetunióbéli antiszemitizmus alakulásáról is:-)

vizipipa 2013.11.13. 18:43:27

@calabria007: szerintem hagyd abba ezt a @vantaan: eszmecserét. Nem véletlen nem reagál rá a többség.

Aki még ma is azzal jön, hogy Horthy verte le a cattarói matrózlázadást, azzal nincs miről vitatkozni.

És ez akkor is igaz ha nicket vált és más néven folytatja.

tevevanegypupu 2013.11.13. 18:51:01

@vantaan:

Irjon csak tovabb nyugodtan, irja ki magabol ezt a gyuloletet, meg fog konnyebbulni. Ha van a szobaban szines ceruza, rajzoljon is..

tarackos 2013.11.13. 18:52:14

Már miért ne lehetne Horthyról közmegegyezni? Az is közmegegyezés ha azt mondjuk személye vitatott ezért nem kezdünk róla köztereket elnevezni, köztéren szobrot állítani.

Persze ehhez a megoldást kellene keresni nem a magyar virtus szerint elemezni miért nem...

vantaan 2013.11.13. 19:05:45

@vizipipa: Ne reagálj rá! De sehol sem írtam ,hogy Ő verte le a cattarói matróz lázadást.
S nem váltok nevet!!!!

Vidéki 2013.11.13. 19:09:37

@Bloodscalp:

Ennyire telt nem túl tekervényes agyacskádból?

vantaan 2013.11.13. 19:12:48

@tevevanegypupu: Nyugodtan írok s nincs bennem gyűlölet ... de sajnos a tények azok tények! Tény Trianon, tény a 38-ban visszakapott területek elvesztése, tény a II. magyar hadsereg pusztulása, tény Budapest megszállása a románok, a németek és az oroszok által, tény a magyarországi zsidóság cc. 90%-nak kiirtása, tény Kamenyec Podolszk, tény a Horthy levél a háború után ..... tény tény tény .

Vitatkozz a tényekkel! .... velem ne. ..... vagy inkább rajzolgass színes ceruzákkal (ha nem bírod a tényeket)

Vidéki 2013.11.13. 19:14:41

@Helyes Írás:

Horthynak sok minden nem sikerült, de más kis országok vezetőinek sem sikerült elérni a tökélyt.

Hollandia, Belgium, Dánia, Norvégia, Finnország, Lettország, Észtország, Litvánia, Lengyelország kormányai akkoriban mennyire voltak képesek jó döntéseket hozni?

1939. szeptember 1-én Németország megtámadta Lengyelországot nyugatról,

17-én pedig a Szovjetunió keletről.

Szeptember 3-án a Németország elleni háborúba belépett Franciaország és Nagy-Britannia, amelyek azután, hogy

Németország és Szovjetunió elfoglalták a lengyel területet,

nem kötöttek békét, így a helyi háború előbb európaivá, azután világháborúvá változott.

Annak ellenére, hogy Lengyelország a Hitler-ellenes koalícióban, azaz a győztes oldalon volt, a háború után nem szerezte vissza a függetlenségét,

ahogyan a közép-európai államok többsége, Lengyelország is a Szovjetunió fennhatósága alá került.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 19:16:21

@tarackos:

Szerinted hány szobor állna ma Magyarországon, ha csak olyan személyről lehetne szobrotállítani, akinek a személye nem vitatott? S az utcákat, tereket is elkezdhetnénk keresztnevekről, tájegységekről, átnevezni növény- és állatfajokról... (bár szerintem abból is viták alakulnának ki:-))

Arról már nem is beszélve, hogy ez a mostani horthyszobor-botrány is egy magánterületen --- egy templom előterében --- fölállított szobor miatt tört ki!

elstib 2013.11.13. 19:38:19

"A SZU antiszemita volt Sztálin alatt? Ne viccelj."
Nem viccelek, az volt, mint amilyen a cári Oroszország is. Sztálin biztosan az volt. Nem véletlenül számítottak a zsidók nemzetiségnek a Szovjetúnióban, nem véletlenül tették a zsidó "nemzetiségi körzetet" a világ végére, a kínai határra és nem véletlenül volt közvetlenül a generalisszimusz halála előtt a zsidó orvosok pere, például…

tarackos 2013.11.13. 19:43:33

Én csak Horthyra vonatkozóan írtam amit. Direkt beleírtam, hogy közterület. Egyébként mindkettőben jogos amit észreveszel de éppen ezért nem általánosan fogalmaztam és írtam bele a közterületet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 20:12:49

@tarackos:

S Horthyt miért kellene más elbíráslásban részesíteni, mint bármely más magyar történelmi személyiséget?

Alfőmérnök 2013.11.13. 20:16:18

@tevevanegypupu: Magának bevált a módszer? (Nekem nem úgy tűnik.)

toportyánzsóti 2013.11.13. 20:21:52

Horthy 1 speciálisan magyar szégyenfoltja Mária országának,jobber agyhalált lábon hordók feleslegesen mosdatják a különítményesek rémtettein alapított kormányzását,Szegeden kurvázott miközben magyar hazafiak harcoltak Erdélyországért!

tarackos 2013.11.13. 20:44:53

@bbjnick: Nem kell, ez csak egy lehetőség. Egy másik pl. ha elvként mondanánk ki és akkor nem csak rá érvényes. A lényeg, hogy lehetne ha valóban akarnánk.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.11.13. 21:21:41

@toportyánzsóti: Te szégyentelen nyomorék! Hogy anyád vetélt volna el míg a méhében hordott te ganajtúró fattyú!

Harald Blåtand 2013.11.13. 21:37:59

@calabria007: Annyira pedig nem érthetetlen. Pont a semmittevés miatt. Egy semmittevő flotta vesztes flotta. Egy haditengerészeti matróz előbb jön rá, hogy a háború menthetetlenül elveszett, mint egy frontkatona. Nem véletlen, hogy a német hadseregben is a kieli flotta lázadt fel először.

vantaan 2013.11.13. 21:42:01

@Wind Callman tér: Moszkovita Te nem értesz a dolgokhoz. "Te szégyentelen nyomorék! Hogy anyád vetélt volna el míg a méhében hordott te ganajtúró fattyú!" Ezt meg csak saját magadnak mondhatod Te vörös-narancs-kék-zöld.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 21:50:14

@tarackos:

No, de mi értelme/haszna/érdemi társadalmi hozadéka volna bármelyiknek is?:-)

Alfőmérnök 2013.11.13. 21:54:38

@bbjnick: "a Horthy-rendszer (...) XX. századi történelmünk legsikeresebb és legeredményesebb kormányzása volt (a háborús évekig)"

Az századelőt (az I. VH-ig) nem tartja szerencsésebb, üdvösebb korszaknak a Horthy-korszaknál?

Valóraváltógép 2013.11.13. 22:02:56

@bbjnick: Lenne kóserszilva utca, meg varázsgomba köz, meg cigánymeggy tér... milyen szép lenne.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.13. 22:21:32

@Valóraváltógép: Nem az elnevezés a probléma, hanem kétes értékekbe való kapaszkodás. A kóserszilva utcát maximálisan támogatom, abból nyugodtan lehetne akár kultuszt is csinálni. Bizonytalan emberi, politikusi példából identitáskérdést kreálni egyenlő a bizonytalan alapokkal. Azaz, balfaszsággal.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.13. 22:26:38

A tények elég egyszerűek, a kormányzó kormányzásának az eredménye Magyarország állami létének a megsemmisülése (+ pár milla halott és összeszámolhatatlan anyagi veszteség).
De legalább a cselédek és disznópásztorok leszármazottai nem ugrálhattak.

Valóraváltógép 2013.11.13. 22:28:26

@biboldó: Kétes értékek? Például?

Bizonytalan példát még nem láttam, valaki vagy példa volt valakinek, vagy nem. De hogy gondolkodott volna rajta... a politikusoknak nagyon nehéz, és végülis egy rakást szart felvállalnak azért a kis pénzért.
Jobban meg kellene őket becsülnötök.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.13. 22:41:14

@Valóraváltógép: Nem tudom, ki az a "becsülnötök", mintha ti sem értenétek egyet a kormányzó úr megítélését illetően. Ki lehet jelenteni, hogy valószínűleg azért, mert nem egyértelműen pozitív vagy negatív figura. Azaz, nem stabil jellem. Sem emberileg, sem, mint politikus. Ergo, kultuszt csinálni belőle egyenlő a nem stabil alapokkal. Már aki kultuszt csinál belőle:-)

Valóraváltógép 2013.11.13. 22:47:31

@biboldó: Úgy általában a politikusokra írtam, bibi.

Horthy hidegen hagy, történelmi személyiség volt, megtette amit tudott meg jónak látott, aztán meghalt. Ennyi.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.13. 22:55:36

@Valóraváltógép: Helyes, akkor inkább mégis a kóserszilva. Az legalább egyértelmű.

Bloodscalp 2013.11.13. 23:27:04

@bbjnick: "Horthy 1943-1944-ban folyamatosan titkos tárgyalásokat folytatott az angolokkal a kiugrásról."

Te ezt mikor álmodtad meg? Évekig mentek pancser béketapogatozások, de a pláne benne az, hogy német fajtársaitok mindenről tudtak. Nem meglepő ha éveken át húzták a dolgot...de milyen jól hangzik...

"Horthy 1943-1944-ban folyamatosan titkos tárgyalásokat folytatott az angolokkal a kiugrásról...." na persze.

@Vidéki: az általad felsorolt országokat különösebb előjel nélkül lerohanta hitlered, mégcsak választásuk sem volt. Akkor ez most megint egy béna összehasonlítás?

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 23:49:13

@Bloodscalp:

speciel te, hogy "ugrottál" volna ki Németország tőszomszédságában?

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 23:51:33

@MolnarErik:

a tények kb. arról szólnak, hogy a XX. században Közép-Európában a _birodalmak_ csináltak nagypolitikát nem pedig az 1918 után létrejött torzszülött "nemzetállamok"...

calabria007 (törölt) 2013.11.13. 23:57:29

@Harald Blåtand:

azért a német flotta mintha többet harcolt volna...

a K und K flotta jóformán semmit sem csinált a háború alatt...

oszt 1918-ban "akcióba léptek", de jött egy olasz _motorcsónak_ és egy jól irányzott torpedóval a tenger fenekére küldte a flotta büszkeségét...

Tod.im.Morgengrauen Der.Untergang.der.Szent.Istvan
www.veoh.com/watch/v20751904j9bnEnaN

vizipipa 2013.11.14. 00:18:15

@Bloodscalp:

Az hogy 43 elejétől (akkor épp Lisszabonban) folyamatosan ment a kapcsolattartás és puhatolózás, tény, számos magyar forrás is van rá. Például @bbjnick: origós linkjének végén is van egy.

Hogy mennyi értelme volt és mennyire volt komoly? Bizonyítja, hogy Horthyéknak volt eszük és nem tettek mindent a német győzelemre.
Ugyanakkor a 3. Birodalom az Anschluss óta közvetlen szomszédunk volt, nem kellett messzire nézni, hogy mennyire ugrálhatunk.
A német megszállásig (44 márc.) a nyugatiak nem bombáztak minket, holott egyébként lett volna rá okuk, és kerülőt se kellett tenniük, mert a német bombázásokhoz Olaszországból felszállt gépek időnként Ny-Magyarország felett repkedtek, oda-vissza. Persze mi se "légvédelmeztük" őket.

Az angolok pont a megszállás napján dobtak le ejtőernyővel egy rádiós kapcsolatot a Dunántúlon. Szóval azért ez a kapcsolat messze túlment az etetjük egymást szinten.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 00:18:20

@Alfőmérnök:

A Századelő egy hanyatló időszak volt (mindenütt, nem csak nálunk). Olvass el bármit a korból, mindenki az összeomlást várta, bár fogalmuk sem volt, honnan és hogyan érkezik. Nem voltak válaszaik a problémáikra.

Ezzel szemben a húszas évek tele volt a megújulás reményével, hatalmas szellemi energiák szabadultak fel, mindenki ötletelt, bízott vagy reménykedett (így volt ez nálunk is). Nézd meg a korabeli kultúrát! Ez a lendület még a gazdasági válságon is átlendítette a világot.

A problémák akkor váltak nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy a háborút nem tudják megúszni...

Alfőmérnök 2013.11.14. 00:32:20

@bbjnick: Ha megnézem a századeleji kultúrát és a '20-as '30-as évek kultúráját, akkor én azt látom, hogy a századelő egy virágzóbb korszak volt a magyaroknak.
Mondom mindezt úgy, hogy egyáltalán nem fogadom el a bolsi/liberálbolsi Horthy-képet, a kocsog Habsburgokat meg utálom, mint a szart.

Alfőmérnök 2013.11.14. 00:55:53

@bbjnick: Konkrétan az Osztrák–Magyar Monarchiára. (Szemben a Horthy-korszakkal.)

toportyánzsóti 2013.11.14. 01:01:22

@Wind Callman tér: Ennyit tudsz csak jobber segglyuk?Nem csoda hogy mindig csatornába kerültök.

picur3ka 2013.11.14. 01:30:15

@Alfőmérnök:

Lol. Es maganak, nem magyarnak, milyen korszak volt? Mert itt dol el a haboru. Es ne akarja mar , hogy a magyaroknak masok jobban szamitsanak, az Stockholm Szindroma.

Alfőmérnök 2013.11.14. 03:50:26

@picur3ka: Nem magyar volt a büdös kurva anyád, ostoba ribanc.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.11.14. 04:56:26

A posztban említett háláról. Köztéri szobrot hálából a XX. század óta nemigen szokás állítani. A köztéri szoborállítás gyakorlata (egyébként nem csak ) mifelénk hagyományosan az ideológiai térfoglalásról szól, nevezetesen köztereink birtokbavételéről, majd visszafoglalásáról, az (ellen)forradalmi utcai harcos módszereknél némileg cizelláltabb módon. Köztereink állandósult vizuális káosza persze így is jelentősnek mondható.

Hovatovább a Horthy-korszakot azért necces egy emlékműben megfogalmazni, mert nem lehet rá homogén időszakként tekinteni. A konszolidáció emblematikus alakja például nem is az akkoriban csendben visszahúzódó Horthy, hanem egyértelműen Bethlen volt. A külpolitikában Kánya Kálmán, a kultúrában pedig Klebelsberg. És ha már muszáj (muszáj?) szobrot állítani, hát nagyon helyes, hogy Bethlen kapott végre egyet a Várban. Ráadásul a maga műfajában nem is olyan vészeset. Horthy kultusza egyébként a harmincas években kezdődött, joviális "országlása", illetve az arról kialakított kép is onnan datálható. A háborús évek Horthy-képe viszont katasztrofális egyenleget mutat.

A Kádár-korhoz képest egyébként jóval pezsgőbb és szabadabb kulturális és politikai élet jellemezte a Horthy nevével illetett közel negyedszázadot, de a korszak sok más európai államával összevetve mégis csak egy autoriter, korlátozott parlamentáris rendszer volt, melynek okait a proletárdiktatúra sötét emlékével igyekeztek legitimálni. Aztán fő bűne volt a Horthy-rendszernek, hogy nem nyúlt hozzá a nagybirtokrendszerhez, amely ha jól rémlik, közel másfél millió parasztot hagyott cselédsorban. És az sem menti Horthy rendszerét, hogy annak a másfél millió parasztnak összehasonlíthatatlanul jobb sora volt, mint a szovjet kolhozparasztnak akkoriban. Nem menti, mert ugyanebben az időben például Dánia megalapozta mezőgazdasági nagyhatalmi státusát. Érdemes egyébként utánaolvasni, hogy miként és hogyan, mert a mi népi vonalunkra is hatással volt, ami akkor és ott elindult.

A Horthy-korszak társadalmi felépítése tehát meglehetősen torz és hamis volt, bár ezzel együtt is elég szépen elmuzsikált. Ugyanakkor még mindig nem látom a lehetőségét, hogy mindezt a negyedszázadot hogyan lehetne viccen kívűl egy monumentben összehozni, ezért addig is Cs.T.-vel mondom:

Elég volt, többé nem szabad,
ne állítsatok szobrokat,
a meglévők is tűnjenek,
remek, remek.

Ami a földből kimered,
azok most mind-mind tűnjenek,
lapos lapályon élhetünk,
úgy kell nekünk.

Ami a múltat illeti,
ne is feleljünk már neki,
ha már meg nem felelhetünk,
eltűnt, letűnt.

Na már most itt van a jelen,
ebből már szobor nem terem,
egyetlen név fönt nem marad,
giling-galang.

Akárki már kikezdhető,
mindenki kirekeszthető,
mindenki elfelejtve lesz,
ez már kereszt.

Na most csak nézzük a jövőt,
nem oly nagy rajta már a köd,
egy-két kiálló lesz talán,
talán, hazám.

Dédunokák tán szobranak,
de hogyan néznek ők ki majd,
innét az nem képzelhető,
a jövő tető.

Emlékszel, öreg pajtás, régi mesékre,
mert, hogyha nem emlékszel, hát akkor én se,
itt van a régi dudám, lámpám, vészfékem,
hátulról nézd meg anyád, nem láttad régen,
én most már haza megyek, úgy elfáradtam,
hogy engem nem látsz többet, legföljebb holtan.

www.youtube.com/watch?v=fqiRAPxC5AQ

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.11.14. 06:44:39

„ Az egyik képes úgy működni, hogy a lapja hátterében egy, a politikát foglyul ejtő oligarcha áll, ezzel pedig elfogadja azt, hogy a fizetése fejében sem személyes írásaiban, sem egészében a lapban nem jelenhetnek meg olyan cikkek, amelyek bármilyen módon is tudósítanak a háttérben álló pártoligarchia működéséről. Amikor pedig felvetem neki, hogy az újság, amely a korábbi kormány alatt remek, a baloldal szennyesét feltáró oknyomozó cikkekkel örvendeztette meg a közönségét, most pedig még mindig Bajnai és apjának ügyeivel foglalja el magát, akkor úgy néz rám, mint a Marslakóra. Nem is érti, miről beszélek, nem érti, mi a gond abban, hogy a lapja nemhogy nem tárja fel ezeket az ügyeket, de még csak nem is tudósít arról, amit mások megírnak.”

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 06:55:58

@tauglich:

Mennyibe kerülne egy rendes, takaros köztéri Horthy-szobor? Komolyan kérdezem!

Mert annyira kihúzta nálam ez a sok maszatoló, egyrészt-másrészt hazafi, hogy (ha lesz rá pénzem) rendelek egyet és felállíttatom az udvaromon!

Majd jöhettek oda koszorúzni!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 06:56:48

@bbjnick:

kihúzta nálam=kihúzta nálam a gyufát

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.11.14. 07:58:13

„Ehelyett megtehetné, hogy ugyanolyan elszántsággal ellenőrizze a hatalmat, mint ahogy azt én igyekeztem tenni az elmúlt tizenöt évben. Az archívumokban (Magyar Hírlap, Magyar Narancs, Magyar Nemzet, Az irodalom visszavág, Korunk stb.) fellelhető írásaim dokumentálják másfél évtizedes újságírói tevékenységemet. ”

(torkos matild 2010)

sírva röhögök bazmeg. tetszőleges mandineres is írhatta volna. ugyanolyan elszántsággal ellenőrizze a hatalmat. feltéve persze, ha az a hatalom pont nem az, hanem egy másik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.11.14. 08:20:27

@Vidéki:

amikor beleírtad a listába finnországot, ugye nem köptél fel és nem álltál alá. csak hogy megnyugodjak, ugyanaz a gerinctelen szarházi vagy, aki voltál.

Vidéki 2013.11.14. 10:18:05

@Bloodscalp:

Nagy hazudozó balfácán vagy, de még nőni fogsz.

Írod: " az általad felsorolt országokat különösebb előjel nélkül lerohanta hitlered, mégcsak választásuk sem volt. Akkor ez most megint egy béna összehasonlítás?"

1939. szeptember 1-én Németország megtámadta Lengyelországot nyugatról,

17-én pedig a Szovjetunió, a te Sztálinod vezetésével keletről.

1939. november 30-án kezdődött az úgynevezett téli háború, miután a Szovjetunió megtámadta Finnországot.

1939. októberében a három kis balti állam (Lettország, Litvánia, Észtország) határainál felsorakozott a szovjet hadsereg, és arra kényszerítette az államok vezetőit, hogy kölcsönös segítségnyújtási szerződést kössenek a Szovjetunióval.

A kényszeregyezség értelmében területükön szovjet haderő állomásozhatott.

Ezután a törvényesen megválasztott kormányokat lemondatták, helyükre szovjetbarát kormányokat ültettek, amelyek kimondták a szovjethatalom megteremtését, és „felvételüket kérték” a Szovjetunió kötelékébe 1940. augusztusában a három balti állam a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének „tagja” lett.

A lakosság jelentős részét marhavagonokba rakták és keletre deportálták, helyükbe oroszokat telepítettek

Vidéki 2013.11.14. 10:26:03

@Bloodscalp:

Rút fajtátok nem halt ki, sőt virul!

Te nagyon hasonlítasz a Salemi Boszorkányok történetének hisztériázó leánycsapatára, akik látomásaikban látták a Sátánt és azokat, akik vele cimboráltak.

___________________________ (törölt) 2013.11.14. 11:08:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a dolog a részletekben rejtőzött. Kézipoggyász összekapkod, vagonba be, szibériai télbe kibasz, lehet itt autonómkodni a birobidzsáni hómezőn korrekt felkészülés és felszerelés nélkül azt jónapot. Durva volt a halálozási arány.

___________________________ (törölt) 2013.11.14. 11:10:53

@bbjnick: vegyen egy 3D nyomtatót, aztán árulhatja is a szobrokat :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.11.14. 11:22:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
mióta antiszemitizmus? játsszon el a gondolattal, hogy az orbánfasizmus létrehoz egy zsidó autonóm területet :)

♔batyu♔ 2013.11.14. 11:29:40

Hirtelen azt olvastam, Horn Gyula. De nem, Horthy. Szerintem akinek nem tetszik, egyszerűen ne nézzen oda.

ephart 2013.11.14. 11:29:51

lesz vinnyogás a nehezen tüsszentők részéről de az elkövetkező 20 év jobboldali regnálás következtében a Horthy restauráció meg fog történni

ember100 2013.11.14. 11:40:45

@Veridicus76:
Helló !
Elég sommás a véleményed , de azért meg kellene kérdezni annak a több százezer családnak a véleményét akiknek családtagjaik a donnál , vagy valahol a háborúban vagy munkaszolgálatban haltak meg.

dr Smittpálelnökúr 2013.11.14. 11:41:50

@1000bocs: Ki sírja vissza a horthy rendszert? Akik visszasírják, azok szinte egyike sem élt akkor.

Bloodscalp 2013.11.14. 11:42:21

@Vidéki: gondoltam hogy dánia-norvégia-hollandia-belgium-lux vonalig nem fogsz eljutni.

dr Smittpálelnökúr 2013.11.14. 11:43:04

@ephart: Reménykedj csak, kis buta náci. Mennyire fogsz te vinnyogni, amikor mentek a levesbe, ti mocskos tolvaj csürhe seggét nyaló agyhalottak.

Baloldali érték 2013.11.14. 11:45:11

Horthy Miklós elévülhetetlen érdeme a trianoni igazságtalanság legyőzése. Még egyszer - utoljára - talpra tudta valaki állítani az országot, és vissza tudta szerezni az elrabolt országrészeket.

Ez akármilyen más cselekedetét felülírja.

A rendszerváltozás óta nincs olyan ember a magyar politikában aki Horthynak akár csak a bokájáig felérne.
Ő volt az utolsó magyar államférfi, azóta csak politikusok vannak.

Bloodscalp 2013.11.14. 11:48:24

@vizipipa: @bbjnick: akkor 2 évig teáztak velük? Vagy mi a faszt tárgyaltak?

@calabria007: úgy hogy bele sem megyek

Baloldali érték 2013.11.14. 11:55:54

@bbjnick: Szeretném én azt a hanyatlást látni napjainkban, ami a századelőn volt.

A fél ország akkor épült fel. A monarchia időszaka Magyarország legsikeresebb 50 éve volt Mátyás óta.

A Horthy-rendszer már nem tudta ezt a gazdasági erőt felmutatni. A 20-as évek lehet, hogy az általad leírt módon teltek el a győztes országokban, de Magyarországon a trianoni sokk kezelésével.

Igaz, akkor még kitartott annyi optimizmus, hogy ez csak egy ideiglenes állapot, lesz még máshogy is. A kommunizmus viszont teljesen kiölte, elterjesztve a pesszimista "merjünk kicsik lenni" mentalitást.

GKar 2013.11.14. 12:10:35

@bbjnick:

"Tény például, hogy Trianon és a Tanácsuralom után tizennyolc évvel (1938) már elértük az egy főre jutó GDP-ben Ausztriát"

Erről a tényről hol lehet olvasni egyébként? Mert engem például nagyon érdekelne.
Már csak azért is mert a legtöbb helyen max az osztrák gdp/fő 60-70 %-át szokták emlegetni.
(Pláne úgy, hogy 1938-ra már csak becsült adatok vannak az osztrák gdp-re.
Hiszen 1938-1945 között Ausztria nem létezett. Arról nem is beszélve, hogy a 38-as megszállás és náci hatalom átvétel után mennyire rendült meg az osztrák gazdaság az új ideológiai elképzelések bevezetése miatt.)

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.11.14. 12:14:09

Ha Horthyt elítéljük, elítélhetjük Churchillt is hiszen kokmoly része volt a búr lakosság koncentrációs táborokba hurcolásában a búr háború során.
De említhetném Lincolnt is aki alatt a benszülött indián lakosságot bestiális körülmények között koncentrálták.
Vagy ott van "Kemal Atatürk" a török nép atyja. Az örmények genocídiumában való részvétele közismert.
Mégis mindhárom politikus hazájában mély tiszteletnek örvend.
Ráadásul nálunk a német megszállás után kezdődött a zsidók deportálása, míg például a Petain vezette Vichy köztáraságban ez német megszállás nélkül is megtörtént ez. Mégis minden évben megkoszorúzza a sírját a francia kormány. Hogy is van ez?

Mozartkugel · http://baronesregni.blogspot.hu/ 2013.11.14. 12:15:02

A véleményem az, hogy nem helyénvaló összehasonlítani a Horthy- és a Kádár-rendszert, legalábbis nem minden attribútumában. A 60-70-80-as évek egy teljesen más korszak volt a 45 előtti világhoz képest és itt nem csak a politikáról beszélek, illetve az ideológiák jelenlétéről. Nem tudhatjuk, hogy az 50-60-70-80-as években egy Horthy-féle rendszer mennyire követte volna az idők szavát, mennyire újult volna meg, formálódott volna át. Ha azt nézzük abban a röpke 24 évben, amíg államfő volt rengeteg változás ment végbe, akár a társadalomban, akár a politikában, akár a gazdaságban. Horthy rendszere sem volt egy állandó valami, mindig változott és nem is ugyanazon körök voltak hatalmon végig.
Úgy lehetne összehasonlítani Kádárt és Horthyt, ha egy időben lett volna két ugyanolyan Magyarország, az egyik Horthyval, a másik Kádárral és mondjuk más kontinensen, de ugyanazon adottságokkal. (Ez jó nagy hülyeség persze,de gondolom érthető mire gondolok)

Én azon a véleményen vagyok, hogy egy adott rendszer, akár a mostani, akár 100 évvel ezelőtti sem mérhető úgy, hogy az egyik jobb, a másik meg rosszabb. Mindent a maga korában és lehetőségei szerint kell vizsgálni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.11.14. 12:15:50

A diktátor szobra

Lovas Horthymikiegér
Szobrot kap most Budapest is.
Ez a látvány sok pénzt megér,
S szép lesz, mint a bubópestis.

Avítt elit büszkén avat,
Vivátot zeng sok száz torok,
S szónok zagyvál hetet-havat...
Éljenek a diktátorok!

Ellentengernagyé a Vár,
Népé csendes Don kanyaró,
S Kádár is a szobrára vár...
Gyagya ország, ülj le! Karó!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/05/diktator-szobra.html

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.11.14. 12:18:49

@elstib: Bizony, bizony ha nem hal meg Dzsugasvili, akkor kezdődtek volna a zsidó értelmiség elleni perek. Sőt Sztálinnak volt egy olyan elképzelése hogy egy adott körzetbe(Biro Bidzsan) koncentrálja a SZU zsidóságát.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2013.11.14. 12:28:56

Esetleg (tudom hogy abszurd ötlet) eljuthatnánk oda, hogy egy szobrot annak kezelünk ami: Emléknek, és emlékeztetőnek.

Akkor az összes ilyen hülye vitát megúsznánk.

Akkor nem kéne bizonygatni, hogy ki mit érdemel... Nem őrjöngenének egyesek Károlyi, Horthy, vagy mondjuk Lenin tettei felett.

A szobrokat nem parkokba vinnénk, hanem maradnának szépen ott, ahol mindig is álltak, "örök" emlékeztetőnek: Igen, ilyen is volt. És ha a gyerek kérdezi hogy ki az ott a talapzaton, mindenki mesélhetne az illetőről.

Talán (talán!) még az is bekövetkezne, hogy kevésbé lennénk hajlamosak újra és újra elkövetni ugyanazokat a hibákat, ha a régiek nem merülnének feledésbe, szoborparkok és múzeumok tárlóiban.

És mindenkinek meglehetne a véleménye Kossuthról, Petőfiről, Kun Béláról, Gömbösről, Kádárról, stb., és nem robbantással, lángvágóval, vörös festékkel fejezné ki, hanem szavakban. De így vagy-úgy velünk maradnának. Az emlékezetünkben.

Mert szobrot nem okvetlenül hálából állítunk. Hanem emlékeztetőnek. És ha eltüntetjük, megrongáljuk, akkor az amúgy is elég hézagos nemzeti emlékezeten ejtünk újabb és újabb sebeket.
Igen. Önmagunkon.

És persze. Nyilván akad sok-sok olyan szobor is amit hálából, nyalizásból, félelemből, félelemkeltésből állítottak. Ez esetben pedig az eljövendő generációk tudják csak meg, hogy kiknek voltak hálásak elődeik, kiknek nyaltak, kiktől féltek. Emlékezzenek!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.11.14. 12:31:55

@tauglich:
nem gondolja bbjnikk barátunkat látva, hogy jobb őket cselédsorban tartani? :))

és egyébként, ha a tipikus rejtői figura, a wallenberg nevű holobonviván kultuszt kap magyarországon, hát a hazatérés temploma bejárati kerítése mögött, hadd kapjon mán helyet a kormányzó úr büsztje.
egyébként, ha a hatalom helyében lennék, hát csináttatnák egy hatemeletes horthy szobrot a kossuth térre, körülötte a maga által felemlített aprószentekkel. hadd nyüszögjön a balos moslékbanda.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.11.14. 12:47:14

@Mozartkugel: Eleve önálló tartós pénzrendszert kellett teremteni, amely már kb. 500 éve nem volt. Vagy képzeljük el azt hogy mekkora feladat lenne az a közigazgatás átszervezése terén, ha ma ilyen területveszteséget szenvedne el az ország, ráadásul meg kellett birkózni az óriási menekültáradattal is.
Azt se felejtsük el Horthy javára írni hogy Lengyelország megszállása után 130000 lengyel menekültet fogadott be az általa vezetett ország, köztük számos zsidót is.
Lengyelországban erről emlékfallal emlékeznek meg, amelyen olyan korabeli magyar történelmi személyiségek neve is szerepel, akik tuti hogy a hazai ballibeknél kivernék a biztosítékot.

pézsmapatkány 2013.11.14. 12:48:13

Egyáltalán nem értem miért kell újra és újra beleesni abba a szerintem buta csapdába, hogy egymáshoz mérve ítéljük meg a két korszakot. Merthogy bezzeg ők meg. Nem értem miért kell automatikusan és magától értetődően két táborra (komcsi, fasiszta) osztani a véleményeket, ráadásul úgy, hogy az egymást kizáró. Kicsit sarkított példa, de ez olyan mintha azt mondanánk aki elítéli Hitlert az sztálinista vagy fordítva Az ilyen jellegű történelem szemlélet káros és kerülendő.

Kopeczky Ákos 2013.11.14. 12:50:06

Hogy változnak az idők.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.11.14. 12:57:17

@Vidéki: "Ettől kezdve a kezdeményezés és a parancsolás joga a megszállók ezében volt."

karakterszámra fizethetnek, mert ha kizárólag a lényeget szeretted volna leírni, akkor ezt gépeled be: "mi, magyarok SEMMIÉRT nem vagyunk felelősek!".

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:00:34

@Bloodscalp:

akkor már 1939-ben Lengyelország sorsára jutottunk volna...

Torgyán Viktor 2013.11.14. 13:02:15

@pézsmapatkány: Ezt sokan nem értik. De ugyanez van az aktuális verzióban is: miért kell azt gondolni, hogy akinek nem tetszik a pocakos fodballista ténykedése, az okvetlenül "ballibsi"?

Lehet, hogy ez egy ilyen turáni átok. Amit azért faszán ki is lehet használni az "ez nem probléma, hanem lehetőség" elv gyakorlati alkalmazásaként....

IdomitottFoka 2013.11.14. 13:06:55

"Vannak, akik hálásak lennének neki, és vannak, akiknek identitásuk múlik azon, hogy gonosz fasiszta volt."

Én meg úgy látom, pusztán teljesítmény szempontból, hogy egy vesztes világháború után a szétszakított, erőtlen országunkat sikerült belenavigálnia egy másik világháborúba, a vesztes oldalon. Az eredmény a szovjet megszállás lett.
Nem volt se fasiszta, se náci. És? Ez már teljesítmény? Azért a nácizmus egyik legnagyobb ganéságát fel tudta mutatni. És el tudta követni.

Tapsoljunk! Szoborjuk meg őt! Révedezzünk még mindig a múltban! Keressünk még néhány magyar származású, közepesen rossz példaképet!

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:08:51

@bbjnick:

a 20-as évek egy csinos inflációs buborék volt...

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:10:41

@bbjnick:

inkább a tünetek váltak akkor nyilvánvalóvá... az okok a 20-as évek inflációs konjunktúrájához vezetnek...

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:20:05

@Quentin vagyok Montargis-ból !:

önálló tartós pénzrendszert? az meg hogy jön ide?

különben az "önálló, tartós pénzrendszer" nem nagy kunszt (klikk alább):

www.youtube.com/watch?v=FaxwFbvSOBM

IdomitottFoka 2013.11.14. 13:28:27

@calabria007:
Nem az a lényeg. A kérdés, hogy mire fel kéne neki szobrot adni, vagy amit inkább a poszt feszeget, miért kéne neki hálásnak lenni.

Tényleg nem látom a teljesítményt, aminek az ország végül hasznát látta. Oké, erővel megtartotta a hatalmát sokáig. És?

IdomitottFoka 2013.11.14. 13:29:43

@calabria007: Azért a zsidótörvényeket végül vki ellenjegyezte.

notib 2013.11.14. 13:34:32

@toportyánzsóti: Zsóti, mivel túl nagy a sötétség a fejedben, néhány kérdés, hogy világosodhass, bár elég reménytelennek tűnik...

Az alábbi baromságokat tudtad kiizzadni mikro agyadból:

" Horthy 1 speciálisan magyar szégyenfoltja Mária országának,jobber agyhalált lábon hordók feleslegesen mosdatják a különítményesek rémtettein alapított kormányzását,Szegeden kurvázott miközben magyar hazafiak harcoltak Erdélyországért! "

- melyik terror volt előbb, a vörös, vagy a fehér terror ?

- hallottál már a Lenin-fiúkról, és "dicső"
ténykedésükről ?

- Kun Béláék hatalma hogyan is született meg a szegény, szerencsétlen félhülye Károlyi segítségével ???

Számodra túl nehéz kérdések, de próbálj meg nálad értelmesebb emberekhez fordulni, hátha segítenek...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.11.14. 13:35:14

Nem a "közös bűn", meg a szemben állás miatt nem lehet megegyezni, hanem az árnyalt gondolkodás képességének hiánya miatt.
Ma Magyarországon az emberek még mindig romantikus hősökben gondolkodnak. A romantika viszont természetéből fakadóan szélsőséges. Olyan nincs benne, hogy a hős lovag becsületes, bátor, de egy undorító patkány, ha iszik. A romantikus világképben a hős az hős, a gonosz az gonosz. Fekete és fehér.

Amatőr 2013.11.14. 13:40:30

@bbjnick: "Szerinted hány szobor állna ma Magyarországon, ha csak olyan személyről lehetne szobrotállítani, akinek a személye nem vitatott?"

Rengeteg! Írók, zenészek, színészek és egyéb művészemberek szobrai.
De szerintem politikusról csak egy; a Deák Ferencé.

Mert a többi megítélése igencsak bizonytalan!
Sőt!

Tehát szerencsésebb lenne a szoborállítás lehetőségét az egy évszázaddal későbbi hálás utókorra bízni. Akkor talán a távolság esetleg megszépíti annyira a tényeket, hogy a neves személyiség már nem vált ki komoly indulatokat.

Gondoljunk csak bele; manapság nyolcvan évre titkosítják a disznóságaikat! Tehát hagyjunk még plusz húsz évet kutakodásra a történészeknek! Ami kiderül, az kiderül, és ha a hálás utókor akkor is szobrot kíván, hát szobortasson! Lelke rajta. Meg a pénze is.

De a visszataszító politikai elitünk, melynek a disznóságait még nem takarja a feledés jótékony homálya, bizony ne kapjon addig közpénzen, köztéren szobrot és ne nevezzenek el egyedeikről közterületet. Maximum végbélkúpot!

Vonatkozik ez az elmúlt évszázad teljes garnitúrájára;
hortitól kádárig és károlyitól antalig.
Hogy a többi hasonló szaralakról már szó se essen!

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:42:19

@IdomitottFoka:

annyi érdemtelen embernek van már itt szobra...

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.11.14. 13:42:58

@bbjnick: hát, én is csak hozzávetőleges árakat tudok. Mondjuk egy másfeles méretarányú büszt mintázása, majd bronzöntése nagyon alsó hangon is bele kerül egy-két millába. De tudok Mezőtúron egy csatornafedlap-öntő szakit, aki ugyan nem dolgozik túl szépen, de hihetetlenül kedvező áron vállal öntést. :)
A lovasszobor már húzósabb tétel. A most újramintázott, kétszeres méretarányú Andrássy-szobor állítólag nettó 440 milla lesz, igaz, ebben tokkal-vonóval benne van a művészien faragott posztamens és a szobor közvetlen környezetének rendezése is.

bgp 2013.11.14. 13:43:09

@Vidéki: Az hogy mi történt a háború után már Horthynak semmi köze. Nem is ezért haragszunk rá.

lesek 2013.11.14. 13:46:10

Kisbarnaki Farkas Ferenc 1944. március 19-én riadóztatta a parancsnoksága alatt álló VI. hadtestet abból a célból, hogy szembeszálljon a németekkel. Ha mindegyik parancsnok ezt tette volna, akkor másképp alakul Magyarország történelme. Ehelyett hadbíróság elé állították (igaz nem kapott számottevő elmarasztalást). A dolog érdekessége, hogy K. Farkas tábornok később a németek, majd Szálasi odaadó híve lett. Gondolom nem utolsósorban azért, mert rádöbbent, miszerint ezzel a lökött társasággal nem lehet mit kezdeni.

bgp 2013.11.14. 13:46:31

@Amatőr: Tőlem lehetne még Széchenyi, Kossuth, bármelyik aradi vértanú. Szerintem van 1-2 olyan ember a történelmünkben, akiket ugyan nem mindenki szeret 100%-ig, de elismerhető egy többség által.
Horthy tuti nem ilyen.

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:47:19

@IdomitottFoka:

de 1938-ig elvolt nélkülük...

a numerus clausus-t is hatályon kívül helyezték 1928-ben...

a rasszizmus topic-ban pedig a kortársak nem voltak túlzottan jók...

gondoljunk itt pl. olyan kő rasszistákra mint Woodrow Wilson, vagy a japán-amerikaik faji alapú bebörtönzését elnöki rendelettel keresztülvivő Roosevelt...

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:50:06

@IdomitottFoka:

de ha eklatáns magyar példát akarsz, akkor az alábbi személyre fókuszálj:

NAGY IMRE

ő terjesztette be a SVÁBOK kirablásáról, deportálásról szóló - kollektív bűnösség elvére alapozott - törvényt

és mindezek után ma szobra van a parlament tőszomszédsáságban...

tobeor 2013.11.14. 13:50:34

Látom itt úgy mosdatják Horthyt, mint mások Kádárt.

Hányinger.

Horthy BŰNRÉSZES több százezer magyar ember lemészárlásában. Erről valahogy nem szól a poszt, ami vagy tudatos provokáció, vagy egy extra large ökör írta.

2013.11.14. 13:51:23

@aristo: Csak a két háború között kb. 1,6 millió földbirtok volt, "
Biztos? Ez azt jelentené, hogy a lakosság csaknem fele földbirtokos volt. Talán a nadrágszíj parcellák nem minősülnek földbirtoknak.
Ja, és ekkor terjedt el a dzsentri kifejezés, ami ugye megint csak arra vall, hogy nem volt birtokos...

tobeor 2013.11.14. 13:52:03

Ez az aristo nem az, aki múltkor nem értette a bankok miért hárítják át az adóikat az ügyfeleikre? Ennyi ésszel sokra viszi még ebben a rendszerben, fogadok vérfideszes.

panelburzsuj 2013.11.14. 13:52:19

@tobeor:
"vagy tudatos provokáció, vagy egy extra large ökör írta"

2 in 1

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.11.14. 13:52:19

@calabria007: A pengőre céloztam.. Komoly feladat volt a teljesen önálló gazdasági rendszer kialakítása, ráadásul egy világháború után.
Ezért Betheln István érdemelne meg elsősorban egy szobrot, ráadásul ő a 20-as évek végéig volt csak miniszterelnök, tehát a II. vh-ban sem érintett.
Nem tudom hogy a kormány miért nem állított emlékművet neki. Körülötte kialakulhatna igazi közmegegyezés.

2013.11.14. 13:54:24

A világ másik végéből nézve elég nevetségesek vagyunk mi magyarok. Tudjátok miről ismernek minket Ázsiában? Milyen jó Nokia telefonokat gyártunk. Ennyit tudnak rólunk, semmi mást.

De jól belegondolva, nem tök mindegy mit csinált Horthy? Elmúlt, vége, megváltoztatni nem lehet. A múlton való merengés helyett a jövőbe kell tekinteni, mert az a miénk, abba még beleszólhatunk. A sok idióta meg osztja az észt a turulról, 48-ról, 56-ról, mit kellett volna tenni, mi lett volna ha...

Szánalmasak vagyunk, vihar a biliben.

2013.11.14. 13:54:49

@notib: - melyik terror volt előbb, a vörös, vagy a fehér terror ?"
Teljesen mindegy. Egykutya. Mondd, mi magyarázza, hogy a fehér terror alatt a különítményesek nem a volt kommunistákra hajtottak?

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:55:18

@IdomitottFoka:

ha ennek a tagnak lehet szobra a parlament tőszomszédágában, akkor Horthynak is lehet...

"A minisztertanács 1945. december 22-i ülésén Nagy Imre belügyminiszter (MKP) terjesztette elő a kitelepítési alaprendelet tervezetét, amely a hazai németség kollektív bűnösségén alapult. "

A magyarországi németek kitelepítése
hu.wikipedia.org/wiki/A_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9metek_kitelep%C3%ADt%C3%A9se

Nagy Imre miniszterelnök szobra
www.kozterkep.hu/~/1091/

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 13:57:31

@Quentin vagyok Montargis-ból !:

a pengő kb. 3 évig volt konvertibilis fizetőeszköz, 1930-ben már kötött devizagazdálkodás volt Magyarországon...

előtte hiperinfláció volt...

utána hiperinfláció volt...

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 14:00:43

az értékálló pénzrendszer pedig - mint köztudott - nem nagy kunszt...

csak akarni kell...

www.youtube.com/watch?v=OahQx6lMnfw

www.youtube.com/watch?v=BGSlZGy3gpU

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 14:02:45

@tobeor:

no és a sváb-deportáló nagy imréről mi a véleményed?

IdomitottFoka 2013.11.14. 14:03:26

@calabria007:
Én nem vitatom, hogy ez (a rasszizmus) egy elég általános korjelenség volt, csak éppen a posztolónak üzenném, hogy szobrot állítani a kiemelkedő teljesítménynek vagy az emberi nagyságnak érdemes, nem a középszernek és a megalkuvásnak. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Horthy kiemelkedett az akkori mezőnyből. De az én mércémet nem üti meg egyik szempontból se.

Mellesleg a numerus clausus mellett még volt egy pár zsidótörvény.

"annyi érdemtelen embernek van már itt szobra... "

Ezért nem érthetők számomra se a szoborállítgatós, se a szobordöntögetős performanszok. Meg a posztoló se nagyon, hogy ezen bír pörögni.

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 14:04:33

@IdomitottFoka:

speciel ha nagy imrének lehet akkor horthynak is lehet...

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.11.14. 14:05:06

@jose maria padilla: hát, azért én a rang- és névkorságban tetszelgő, az ántivilág etikettjét dzsentri etikettre váltó társadalmi közegért sem tenném maradéktalanul tűzbe a kezem.

Amatőr 2013.11.14. 14:07:34

@bgp: ": Tőlem lehetne még Széchenyi, Kossuth, bármelyik aradi vértanú."

Így igaz, mert akik vállalták a felelősséget, azok megérdemlik a tiszteletet.

Ami egyébként a Kossuthot illeti, háááát....Bár az az egy évszázad már letelt.
A kötél alól bölcsen ellógott (képzavar), hogy aztán a biztos távolból buzdítson tovább. És oktassa Deákot.

Akkor már inkább a Zámbó Jimmynek!
Pedig egy pillanat örömet sem leltem a zenéjében!

2013.11.14. 14:07:55

@Vidéki:
Azért az olyan szánalmas, hogy nincs egy jobboldali, elfogadott szereplője az országnak, akit piedesztálra lehetne állítani. Van ugye Horthy, meg Nagy Imre...
mindez a jobb oldalon... Persze irodalmunkra ugyanez igaz. Vért izzadunk, hogy találjunk végre egy nép-nemzeti írót...
Hiába, nekünk a múltba kell révedni. Már alig várom a Werbőczi szobrot.

Amatőr 2013.11.14. 14:10:08

@calabria007: "de ha eklatáns magyar példát akarsz, akkor az alábbi személyre fókuszálj:

NAGY IMRE"

Padláslesöprő szaralak.

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 14:11:45

@IdomitottFoka:

neki már van szobra a parlament mellett...

„NAGY IMRE kommunista belügyminiszter 1946. január 15-én adta ki a kitelepítés végrehajtását szabályozó 70.010 / 1946 BM. számú rendeletet. Ebben az állt, hogy A KITELEPÍTÉS ALÓL MENTESÍTETTEK ARÁNYA NEM HALADHATJA MEG A JÁRÁS, a megyei jogú város vagy a megye NÉMET LAKOSSÁGÁNAK A 10%-ÁT. Az "ártatlanok" számát abszurd módon adminisztratív úton korlátozta. „

A magyarországi németek kitelepítése
hu.wikipedia.org/wiki/A_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9metek_kitelep%C3%ADt%C3%A9se

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 14:12:35

@GKar:

Igazad van! GNP-ben értük utol Ausztriát (a 9 milliós Magyarország a 7 milliós Ausztriát).

Ami igen impozáns teljesítmény tekintve, hogy míg Ausztriában 1925 és 1938 között tkp. nem nőtt a GNP, addig nálunk kb. negyedével!

GNP (PPP) in millions of 1960 US dollars

Austria 4,320

Hungary 4,137

en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_%28PPP%29

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 14:13:49

@Amatőr:

az még csak hagyján, az azonban felettébb pikáns, hogy a sok antiszemitázónak nem szúrnak a fentebb belinkelt dolgok szemet...

2013.11.14. 14:14:09

@calabria007: speciel ha nagy imrének lehet akkor horthynak is lehet... "
Hiszen mindkettőben a jobboldal keresi identitását!
Horthy a magyar történelmi hagyományokra épülő társadalom megalkotója, Nagy Imre a kommunizmus elleni lázadás fénylő csillaga....
Fájó.

lesek 2013.11.14. 14:16:08

@Quentin vagyok Montargis-ból !:
Bethlen István nemrégiben kapott szobrot a Várban. Bárcsak ne tették volna. Egy, az elmegyógyintézetben és a reumatológián párhuzamosan ápolt (előtte már többször leszázalékolt) kishivatalnok figurája testesíti meg az egykori miniszterelnököt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 14:16:09

@Bloodscalp:

"akkor 2 évig teáztak velük? Vagy mi a faszt tárgyaltak?" --- kérdezed.

Ott van az általam linkelt cikkbe: konkrétan kötelezettséget vállalt Horthy az angoloknak, hogy amint a nyugati Szövetségesek (akár Olaszország felől, akár a Balkán felől) a magyar határ közelébe érnek, ő kilép a háborúból.

IdomitottFoka 2013.11.14. 14:17:24

@calabria007: Végigjárhatnánk az összes szobrot. A kérdés, legyen-e még egy véleményes személyről galambülőke. Ha már előtte megkérdeztek, akkor válaszolok (ne).

Nagy Imréről meg fogalmam sincs. Neki (ellentétben Horthyval) két hét jutott, teljesítményről értelmetlenség beszélni. Az, hogy végül kivégezték, vmilyen mártíromság, bár éppen dezertálni készült...

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 14:19:20

@IdomitottFoka:

főszerepet vállalt több százezer ember kirablásában és deportálásában...

és ez csak egy kis szelete volt az áldásos ténykedésének...

2013.11.14. 14:20:26

@bbjnick: Azért kissé árnyalja a képet, ha megvizsgálod, minek volt köszönhető a magyar fejlődés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 14:28:44

@Baloldali érték:

Ha már gazdaság! A Horthy -rendszer Magyarországa kb. ugyanolyan mértékű GNP növekedést tudott felmutatni 1925 és 1938 között, mint a komplett Monarchia 1900 és 1913 között (miközben pld. 1925 és 1938 között az önálló Ausztria gazdasága tkp. stagnált!).

en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_%28PPP%29

2013.11.14. 14:30:14

@bbjnick:
1924 hitel a nemzetek szövetségétől
1927 a pengő bevezetése.
1931 aranyfedezet zárolása, az államcsőd elkerülésére.
A konjunktúrát végülis az olasz és német piacok megnyílása jelentette az agrártermékek számára. Ezzel gazdaságilag elköteleződtünk a fasiszta és náci rezsimeknek...

2013.11.14. 14:33:22

A szoborállítás, utca,tér elnevezése elsősorban egy ideológia propagálása, szimbolikus térfoglalás. Magyarország két világháború közötti ingadozó politikája (Nyugat felé nyitás és egyben nacionalista bezárkózás, a békeszerződés látszólagos elfogadása és a revízióba vetett makacs hit) okozza,hogy nem tudjuk mi legyen Horthyval. Ha szobrot állítanak, állandó konfliktusforrás lesz (egyik megcsonkítja másik koszorúzza). Utcát,teret elnevezhetnek mert kevésbé lehet megrongálni illetve bálványnak tekinteni :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 14:36:24

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Hitelt vettünk fel? Visszafizettük? Akkor mi a probléma?
Elkerültük az államcsődöt? Akkor mi a probléma?
Élelmiszert adtunk el azoknak, akik megvették? Ez volna a Horthy-rendszer bűne?:-D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 14:40:02

@tauglich:

"A most újramintázott, kétszeres méretarányú Andrássy-szobor állítólag nettó 440 milla lesz, igaz, ebben tokkal-vonóval benne van a művészien faragott posztamens és a szobor közvetlen környezetének rendezése is." --- írod.

E így korrektnek tűnik! Felmérem a lehetőségeimet, aztán tesszük, ami a dolgunk!

A reménybeli szoboravatásra meg vagy hívva!

:-)

2013.11.14. 14:42:56

@bbjnick: Nem, nem fizettük vissza a hitelt, igen, volt egy infláció, ami eltűntette az állam adósságát, nem, nem aHorthy rendszer bűnéről írtam, hanem a gazdasági csodáról. Ausztriához képest milyen ferrrrrgeteges fejlődés történt idehaza. Csak a vége a háború lett.
Ha a korszak bűnét vesszük, olyan nem volt neki. Ugyanis Teleki, Bethlen és Károlyi ténykedését külön választanám Gömbös, Darányi és Imrédy politikájától. Igaz, midegyik működése alatt Horthy volt a kormányzó...

2013.11.14. 14:45:20

@bbjnick: Élelmiszert adtunk el azoknak, akik megvették? "
Ezzel csak az a baj, hogy tudatlan vagy. Ugyanis nem azért vették meg, mert szükségük volt rá. A politikai elkötelezés miatt tették. Sikerült is.
Egyébként Gömbös nem csak az olasz és német vezetéssel próbált lepaktálni, hanem az orosszal is. De Sztálinnal ugye nem találtak közös nevezőt...

2013.11.14. 14:47:04

@bbjnick: Hitelt vettünk fel? Visszafizettük? Akkor mi a probléma?
Elkerültük az államcsődöt? Akkor mi a probléma?"
a kérdéseidből látszik, hogy nagyon nem értesz atémához. Kár beléd az info. Nem baj, így is meg lehet halni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 14:51:17

@jose maria padilla:

"nem gondolja bbjnikk barátunkat látva, hogy jobb őket cselédsorban tartani? :))" --- írod.

Nem mintha ennek bármiféle jelentősége volna, csak a tényekhez való hűség végett:

bbjnick egyetlen őse nem volt zsellér!:-) Birtokos parasztok voltak és magántulajdonnal (is) rendelkező pásztorok (mindkétági nagyapám még a létező szocializmus alatt is magánállattartásból élt, s mindkétági rokonaim (nagybátyáim, nagynénéim) is, komoly háztáji állattartást folytattak).

:-)

2013.11.14. 14:57:51

@bbjnick:
Tehát azért istenítjük a Horthy korszakot, amiért becsméreljük Gyurcsányt? Korrekt logikád van. Hitelt veszünk föl, majd összezuhanunk a gazdasági válságban. Aztán segítettek a fasiszták. Ma még nem tartunk itt. Igaz, akkor háború lett a vége. Lehet, hogy most is?

Éhes_ló 2013.11.14. 14:58:33

Jó post volt, köszönöm.
A kommenteket inkább el sem olvasom.

2013.11.14. 14:59:02

@bbjnick: Azért, mert nem érted, nem biztos, hogy én beszélek össze-vissza. Lehet, hogy te nem éred fel ésszel. Persze neked Tormay kell, József túl magas.

Vidéki 2013.11.14. 15:07:14

@Bloodscalp:

Írod: "gondoltam hogy dánia-norvégia-hollandia-belgium-lux vonalig nem fogsz eljutni. "

Tévedsz,vagy hazudsz, mert eljutottam!

2013.11.13. 19:14:41 hozzászólásomban ezt írtam

"Horthynak sok minden nem sikerült, de más kis országok vezetőinek sem sikerült elérni a tökélyt.

Hollandia, Belgium, Dánia, Norvégia, Finnország, Lettország, Észtország, Litvánia, Lengyelország kormányai akkoriban mennyire voltak képesek jó döntéseket hozni?"

Persze ha te lusta vagy olvasni és ezért inkább látomásaidra hagyatkozol, akkor te akármit állíthatsz alaptalanul.

Az olyan Kávéházi Konrádok, mint te úgy gondolják, nem csak, hogy mindent tudnak, de mindent jobban tudnak! Még tárgyi ismeret sem kell nekik, úgy gondolják, látomásaik pótolják a tárgyi ismeretet!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.11.14. 15:09:17

@bbjnick: a meghívást köszönettel veszem! :)

csavari 2013.11.14. 15:10:30

Megbocsájthatatlan bűne Horthynak, hogy a bolsevik zsidó söpredéket nem takarította ki az országból akiknek köszönhető az ország és lakosságának megcsonkítása! Horthy ezekkel vette magát körbe, ezekkel kártyázott, ezek kapták a hadsereg és köz megrendeléseket és a Magyarokat koldussá tette! Az hogy a gazdaságot rendbe tette eltörpül ezen bűnei mellett, sokkal több kárt okozott az országnak mint hasznot! A mai helyzet is ennek a következménye!

kuszkusz1 2013.11.14. 15:13:51

Jó írás.

Tényleg rémes az amit a pszichológia 'szörnyű leegyszerűsítésnek' nevez és ami nálunk politika címén megy.

Bloodscalp 2013.11.14. 15:15:46

@bbjnick: Most ezzel mit akarsz? Hogy megbeszélte a nagy semmit? Balkánon nem szálltak partra-(görögöket nem ér mondani) az csak winston vágyálma maradt. Az olasz fronton Itáliát sem tudták felszabadítani...ráadásul ezt 2 év alatt hozta össze úgy hogy mindenről tudtak a németek - akiknek nem kellett volna. Zseniális. Az ilyen húzásokért tartom balfasznak.

Bloodscalp 2013.11.14. 15:19:36

@calabria007: miért jutottunk volna? '39-ben a Teleki féle külpolitikával sem jutottunk oda, és megmaradt a gerincunk, és ja! Kárpátalja vissza!

Bloodscalp 2013.11.14. 15:24:37

@Vidéki: de hogy mennyire voltak képesek, azt már nem írod le:)- ennyit a szövegértelmezésedről. Egy lerohant országnak milyen választása van? Kollaborál vagy ellenál? Hát mi ugye egyre szorosabban működtünk együtt, a megszállás előtt is. De egy Hollandia vs. Magyaro. egybemosás neked aki nem tud mindent, ellenben otthon vagy tárgyismeretekben, jobban vágod:)

Életemben nem voltam kávéházban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 15:34:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: @Bloodscalp:

"Kopasz hegyormon régi zárda,
Oly búsak e komor falak!
Még búsabb, kinek búját zárja,
Panaszait fal ba ba ba ba
bbA bbA bbA bbA bbA
BA BA BA BA BA BA
a makogók biztassák a homoszexuálisokat
heverni heverni
a homoszexuálisok a dadogókat
hadarni darni hadarni
a heteroszexuálisok a homoszexuálisokat
hederni hederni BA BA BA
Kell még BAB BAB BAB BAB
Tompán visszhangzik erre: - Nem.
S midőn az ájtatos barátok
A gyóntatást bevégezték,
Mindegyik oly csudásat látott:
Egy társuk széken ült. Nem élt.
S egy nő csókolta hűlt kezét."

:-)

liebend 2013.11.14. 15:39:30

Remek írás. Végre, jó olvasni valami fröcsögésmentest, elgondolkodtatót!

elstib 2013.11.14. 15:49:40

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Hát erről írtam is. Ez részben megvalósult, ez volt a Tuvai Köztársaság mellett a Zsidó Nemzetiségi Körzet.

MEDVE1978 2013.11.14. 16:01:10

Nekem is röhejesnek tűnik a cikkíró érvelése arról, hogy ez a közösség hálájának a jele. A szoborállításoknak mindig is volt politikai háttere, amióta világ a világ. Valószínűleg az ókori Rómában Caligula halála után az ő szobrait döntögették. Magyarországon is hasonló az egész és mivel a történelemfelfogásunk nem túl homogén (gondoljunk még olyan emberekre mondjuk mint Kossuth és Görgey Artúr, akiknek ma is kettős a megítélése, pedig immár 170 éve tevékenykedtek.) Magyarországon tehát nem a konszenzusos ideálok kapnak szobrot, hanem két fajta - közpénzből történő - szoborállítás van:
1. Olyan ember kap szobrot, aki éppen kedves az uralkodó politikai oldal szívének.
2. Olyan ember kap szobrot, aki már nagyon rég halott és a történelmi emlékezet túlnyomóan szép emlékeket őriz róla (Árpád, István, Mátyás, IV. Béla, Wesselényi, Széchenyi stb.).

Horthy óta még csak 70 év telt el, így a nagyszülőkben még élő kép lehet az uralma. Lényegében Horthy pályája annyiban hasonló Kádáréhoz, hogy egy kemény rezsimből konszolidált egy puhába és a kettő teljesen más megítélés alá kell essen. Nem tartozom azok közé, akik elítélik Horthyt a második világháborúba történő belépésért, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy kiküldte a második magyar hadsereget a frontra és nem lépett időben. Ahogy bűne az is, hogy nem ismerte fel időben a német vereséget és ügyetlenül próbált kiugrani. Horthynak ezután kb. olyan dolog lenne szobrot állítani, mint ha annak idején a bizánciak Heraclius császárnak állítanának szobrokat (Heraclius legyőzte a bizánciak évszázados ellenségét a Sassanidákat, ugyanakkor pár évtizeddel később az ébredő muzulmánok szétzúzták az egész birodalmat). Horthy sem erkölcsileg, sem hazaszeretetben, sem pedig eredményekben nem olyan politikus, aki méltó arra, hogy szobrot kapjon.

blah 2013.11.14. 16:15:57

@csavari: te egy igazi beteg vagy.

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 16:29:28

@Bloodscalp:

már az első bécsi döntéssel (1938) belementek (ára volt annak...), ha meg nem mentek volna bele akkor meg megszállnak...

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 16:31:27

@MEDVE1978:

hogy lehet német megszállás alatt "ügyesen" "kiugrani"?

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 16:33:37

@bbjnick:

műanyagból olcsóbb lenne:)

mi több még a sorozatgyártás sem probléma:)

minden kertbe egy Horthy szobrot! :)

Amatőr 2013.11.14. 16:34:20

@MEDVE1978: "Horthy óta még csak 70 év telt el, így a nagyszülőkben még élő kép lehet az uralma. "

....ezért aztán várjunk még harminc évet.
Majd ha a hálás utókor közadakozásból szobortatni akar, hát legyen. De addig semmiképp!

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 16:35:09

@bbjnick:

de a lehetőségek itt még nem állnak meg (pl. felfújható Horthy, Horthy-alakú léggömb, stb) :)

Amatőr 2013.11.14. 16:36:20

@calabria007: "ha meg nem mentek volna bele akkor meg megszállnak... "

..és az rosszabb?

Bloodscalp 2013.11.14. 16:38:03

@calabria007: a kiugrást a háborúból akarták, nem a megszállásból, ne keverd.

Ha nekünk jártak vissza az elcsatolt területek, akkor kinek és miért kellett még külön hálásnak lennünk?
Itt megint visszaköszön a nácibarátság-nem horthyra gondolok, csak arra akik körbevették.

Bloodscalp 2013.11.14. 16:41:03

@bbjnick: kifogytál az érvekből ?

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 16:41:06

@bbjnick:

és ez nem volt vicc:)

akár KÍNÁBÓL is meg lehet rendelni és ÓRIÁSI is lehet:)

2013 giant inflatable statue of liberty for advertising/decoration/promotion
www.alibaba.com/product-gs/799263016/2013_giant_inflatable_statue_of_liberty.html

440 millából egy komplett Horthy-szobor-hadsereg is kijön

akár 50 méter magas változatban is:)

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 16:43:24

@Amatőr:

a lengyel, a jugoszláv vagy a csehszlovák példa tükrében a válasz egyértelműen: igen

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 16:46:45

@Bloodscalp:

"jártak"?

a politikában semmi sem jár csak úgy...

nagyon jóban kellett lenni efféle "határmódosításokhoz" a tengelyhatalmakkal...

pl. a románok is jóban voltak velük, oszt belőlük osztottak nekünk...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 17:04:59

@calabria007:

A hamisítást és a bazározást ráhagyom a sárgákra és kaftánosokra, én nemzeti emlékezetben utazom.

Bloodscalp 2013.11.14. 17:07:09

@calabria007: itt most megint összemosol dolgokat.

Az hogy az elcsatolt területeket igazságtalanul adták oda más országoknak, nem vitás. Ennek visszavétele lehetet vágyálom addig.

A revizíó mint külpol irányvonal megint más, de a területekért cserébe nem született semmilyen ellentételezés ha jól tudom. Nem volt semmilyen elvárás katonailag vagy máshogy-amikor később igény merült fel a hadbalépésra, akkor szóba sem került "hogydehátmivisszaadtukeztmegezt"-és akkor mi lett volna?

A határdmódosításokhoz:a megosztás volt a lényeg, nem a rendezés. És mi belementünk Adolf játékába.

Amatőr 2013.11.14. 17:12:41

"a lengyel, a jugoszláv vagy a csehszlovák példa tükrében a válasz egyértelműen: igen"

Bocs, hogy a felületes történelmi ismereteim birtokában ellentmondok, de a lengyel nemzet hősies ellenállásának (és hiszékenységüknek) a jutalma; hogy porig rombolták az országot és kifosztották két irányból és kiirtották a lakosság jelentős részét.
Büszkék lehetnek nem csak a németek, de az oroszok és az angolok is.

Jugoszláviában belháború dúlt külföldi közreműködéssel (csetnik kontra usztasa, valamint az összes többi).

A csehek pedig egy egészen más helyzet. Feltették a kezüket és tudomásul vették a megszállást. Ennyi.

Deportáltak és vélhetően elpusztítottak mintegy 100 ezer cseh zsidót és az egész cseh gazdaság a németeknek termelt.

Ha az angol gazemberek nem dumálják meg azt a néhány un. partizánt, akkor nem rombolják porig megtorlásként Lidicét és nem irtják ki a teljes lakosságát.

Prága és az ország jó része olcsón megúszta a háborút.

És jobbára azok a nemzetek is, akik nem voltak hajlandók harcolni.

Hozzánk képest. Vagy a lengyelekhez képest.

Amatőr 2013.11.14. 17:14:45

@calabria007: A fentit Neked írtam, a neved lemaradt. Bocs!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.11.14. 17:25:07

@bbjnick:
akkor meg csak el volt baszva a horthy meg a kádár rendszer is :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 18:10:43

@jose maria padilla:

Lipóciából nézve túl nagy mozgásszabadságot hagyott mindkét rendszer a fajtámnak?:-)

Alfőmérnök 2013.11.14. 18:59:45

@tauglich: Mész a rondacsajhoz szoboravatásra? :)

Vidéki 2013.11.14. 19:12:48

@Bloodscalp:

Írod: ". Egy lerohant országnak milyen választása van? Kollaborál vagy ellenál? "

A balti államok, Lettország, Észtország, Litvánia egyáltalán nem álltak ellen. Azonnal kollaboráltak a Nagy Szovjetúnióval.

2013. november 14.-én a RUBICONLINE erről így ír:

"A Molotov-Ribbentropp praktummal eldőlt a balti régió sorsa is. Hitler és Sztálin együttműködése lehetővé tette, hogy a Szovjetunió "kölcsönös segélynyújtási" megállapodásokat erőltessen Észtország, Lettország és Litvánia kormányaira. A "megállapodások" értelmében a Szovjetunió jogot nyert arra, hogy kb. 20-25 ezres katonai csapatkontingenseket állomásoztasson - természetesen ideiglenesen - az 1918 és 1939 között független országokban.

A nyílt erőszakot meghirdető jeladást az Izvesztyija 1940. május 16-i száma jelentette.

Elvi jelentőségű vezércikke hozta a világ tudomására azt a szovjet felfogást,

hogy a kis államok önállósága merő anakronizmus, nem tartható fent.

1940 nyarán Észországot, Lettországot és Litvániát mondvacsinált ürügyekkel, szerződésszegéssel vádolták. A példátlanul rövid lejáratú, 8 és 10 órás jegyzékekben a szovjet fél baloldali kormányok felállítását sürgette.

Az ily módon felállított kormányok - törvényellenesen - parlamenti választásokat írtak ki. A fegyverek árnyékában az elhurcolásokkal nyomatékosított "választások" - egyetlen jelöltre, ahogy szokás - meghozták a kívánt eredményt,

a jelöltek 98-99 százalékos elsöprő győzelmét.

A választások nyomán létrejött "népi parlamentek" első ténykedése mi más lehetett volna, mint az, hogy kérték a Szovjetunióhoz való csatlakozást.

A kérés Moszkvában megértő fülekre talált. Így augusztus 3-án Litvánia, 5-én Lettország, 6-án pedig Észtország is csatlakozhatott a "szovjet népek nagy családjához".

Eközben az arra illetékes szovjet szervek és hatóságok hozzáláttak a hódoltatott népek "integrálásához".

Visszamenőleges hatállyal azonnal bevezették a Szovjetunióban használatos, a szovjetellenes tevékenységet sújtó büntetőintézkedéseket.

Ennek alapján deportálták a balti népek értelmiségének azon - túlnyomó - részét, amely a függetlenség időszakában polgári eszméket vallott.

Nem jártak különbül a hadsereg tisztjei sem. A gyakorlatra és moszkvai továbbképzésre berendelt állomány hamarosan szibériai fogolytáborokban találta magát.

1941-ben sorra kerültek a néptömegek is."

vantaan 2013.11.14. 19:23:23

@bbjnick: @jose maria padilla: @csavari:

"Soha nem szerettem bűneim" - írta Gogoly (Gogol)
Ez álláspont. De a magyar társadalom nem mondhatja ezt: szerette bűneit és bűntudat nélkül gondol ma is azokra.
Ebből nem gyógyíthatja ki más csak a műveltség nagy nevelő kísérlete.
1946 november-1947 február.

Márai Sándor: Európa elrablása.
.... a legutolsó bekezdés.

Alfőmérnök 2013.11.14. 19:30:09

@bbjnick: Kik azok a kaftánosok? Miért pont rájuk hagyod a hamisítást és a bazározást?

Alfőmérnök 2013.11.14. 19:39:34

@vantaan: A háborús bűnösöket elég keményen elítélték a népbíróságok. A kollektív bűnösségben meg épelméjű ember nem hisz.

vantaan 2013.11.14. 19:49:14

@Alfőmérnök: Márai nem a kollektív bűnösségről írt. .... csak látta közvetlen közelről a magyar társadalom közönyét és belenyugvását, megalkuvását s össze nem tartását a mocsokba amit Horthy is képviselt.
Nem azt írta azért bűnös mert magyar .....
Talán? így jelezte ugyanazt amit Hitler magyar helytartója írt arról, hogy milyen könnyű dolga volt Budapesten a Gestapónak mert feldolgozhatatlan mennyiségben jelentették föl egymást is a magyarok.

Alfőmérnök 2013.11.14. 19:50:25

@bbjnick: És ehhez mit szólsz, paraszt?

"Ami Magyarországon történik, annak semmi köze a bolsevizmushoz, ahogy a húszas években semmi köze sem volt a keresztény nemzetiességhez, később a fasizmushoz. A behódoltaktól való undorom olyan erős volt, hogyha elvben azokkal meg is egyeztem volna, a világért sem álltam volna közéjük, nehogy azokkal összetéveszszenek. Nem lehet itt semmit a fehérekre, vagy a vörösekre hárítani. A lealjasodásnak minden kedvezett és semmi egyéb nem volt, mint lealjasodás. Ha a forradalom győzött volna, akkor se lett volna más, sőt. Akkor jöttek volna a magyarok."

Alfőmérnök 2013.11.14. 19:54:40

@vantaan: Márait leszarom, én úgy gondolom a jelenséget elég szubtilisen leírta Bibó ( mek.oszk.hu/02000/02043/html/362.html ).

vantaan 2013.11.14. 19:56:32

@Alfőmérnök: "Ebből nem gyógyíthatja ki más csak a műveltség nagy nevelő kísérlete." Próba szerencse?

vantaan 2013.11.14. 19:59:17

@Alfőmérnök: De ha Márait se értik akkor miből gondolod ,hogy Bibót megértenék? Naiv vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 20:24:23

@Alfőmérnök:

Azt szólom, hogy ez a bűntudatosdi egy magyar irodalmi toposz, olyan mint a nemzethalál-félelem és a "két pogány közt". Zrínyinél már ott van (biztos korábban is megjelenik, csak most korábbi nem jut eszembe:-)) és azóta is minden valamirevaló magyar író-költő bűntudatozik, nemzethalálozik és "kétpogányköztözik". Persze, hogy Márainál, Hamvasnál, Bibónál is ott van!

Mindig mondtam, hogy Hamvas egy ízig-vérig magyar író (a provinciális fajtából). Bibóról megcsak annyit, hogy bbjnick.blog.hu/2013/11/07/bibo_szobra_es_horthy_szobra

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 21:31:34

@Amatőr:

a cseh példa tényleg tanulságos....

fajlagosan nézve dupla annyi áldozat volt nálunk...

en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

DE

mi van a háború után kirabolt és deportált több millió némettel?

őket hová számítod?

nincs vmi kapcsolat a német megszállás, ill. a sok száz éve cseh területen élő szudétanémet nép?

calabria007 (törölt) 2013.11.14. 21:32:13

@Amatőr:

jav:

nincs vmi kapcsolat a német megszállás, ill. a sok száz éve cseh területen élő szudétanémet nép kirablása és deportálása között?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.14. 21:33:28

elolvastam a poszt elejét meg a végét, de nem látom hogy lenne a posztnak értelme, ki olvasta el végig?
érdemes elolvasni a köztes picsogó részt is?
az ilyen belgák minek írnak? kit érdekel egy buta gimnazista semleges, semmit nem tudó véleménye? ez az érzetem támadt.
foglaljál már állást! legyen már konkrétum a posztban!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.14. 21:37:05

@Helyes Írás: valamennyire igazad van, hoyg a végeredmény számít, nade akkor minek ünnepeljük 48-at, 56-ot? a végeredmény nem túl jó, mégis nagy kőskorszaka volt egy adott pillanatban mindakettő, látod én ünneplem is, az állam is, ugyanígy van Horthyval is, elvárom hogy az állam (na nem ez a posztkomcsi) is ünnepelje, velem együtt a Horthy-korszakot

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.14. 21:39:23

@MolnarErik: ezek nem tények, mert nem a kormányzó cselekedeteinek eredménye

vantaan 2013.11.14. 21:46:28

@bbjnick: -Bibó egy „demokratának” ma vállalhatatlan. -
TÖKÉLETES! ....főleg az idézőjel!

Alfőmérnök 2013.11.15. 00:14:45

@bbjnick: Kik azok a kaftánosok? Miért pont rájuk hagyod a hamisítást és a bazározást?

picur3ka 2013.11.15. 02:52:30

@Alfőmérnök:

Nem tudom a vitat, de ez rajuk tartozik szerintem.

toportyánzsóti 2013.11.15. 08:02:35

@notib: Rendes tőled hogy segítségképpen még le is írod nekem,szerencsétlen félhülye vagy,de enélkül is rádöbbentem volna.

Amatőr 2013.11.15. 08:55:00

@calabria007: "a cseh példa tényleg tanulságos...."

.... valamint a holland, belga, dán, norvég példa is az!

Mi minden háborúban részt vettünk; védtük a keresztény nyugatot a "pogány " töröktől, a lengyelek kivételével minden szláv és egyéb szomszédunk utált és minden háborút sikeresen elveszítettünk.

Fél évezrede sz@rt sem ér a politikai elitünk! Kéne már némi változás!

Amatőr 2013.11.15. 09:03:32

@calabria007: "nincs vmi kapcsolat a német megszállás, ill. a sok száz éve cseh területen élő szudétanémet nép kirablása és deportálása között?
"

Megszállásra okot találni diplomáciai minimum!
Hogy 18. és 39. között deportálták. illetve kirabolták a szudétanémeteket? Nem tudom.
Az ellenben tény, hogy a terület fennhatóságára a németeknek szükségük volt. Vagy így, vagy úgy.

Mi például a "vagy úgy" kategóriába tartoztunk. Pechünkre.

Vidéki 2013.11.15. 09:48:06

@Amatőr:

Írod: "Fél évezrede sz@rt sem ér a politikai elitünk!"

Viszont amit te állítasz, az megéri a sz@rt!

Amatőr 2013.11.15. 10:05:10

@Vidéki: "Viszont amit te állítasz, az megéri a sz@rt!"

Megrogytam az érveid súlya alatt! Kristálytiszta logikával rávilágítottál téves állításaimra és példák özönével támasztottad alá vaslogikád kvintesszenciáját!
Köszönöm!

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 10:12:50

@Amatőr:

én speciel a 46-os deportálásra gondoltam, ezzel együtt a cseh népességcsökkenés már minimum 30%-ra megy fel az 1938-1946-os időszak tekintetében ami brutálisan magas...

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 10:14:58

@Amatőr:

a dán, ill. a belga példa már jobbnak tűnik, a holland azonban kevésbé

Amatőr 2013.11.15. 10:30:18

@calabria007: "én speciel a 46-os deportálásra gondoltam,"

Félreértettem, bocs!
Ami a háború utáni kifosztást és deportálást illeti, tudtommal abból mi is jócskán kaptunk. Gondolj csak az un. lakosságcserére a szlovákokkal! Mindenki rosszul járt. De ez már csak a háború utáni hozadék. A győztesek felelőtlensége. Mert ugye az Ipoly is hajózható.

"...ezzel együtt a cseh népességcsökkenés már minimum 30%-ra megy fel az 1938-1946-os időszak tekintetében ami brutálisan magas... "

Kérdés, hogy ezt a csökkenést maguk a csehek hogyan élték meg? Veszteségként, vagy nyereségként?

Amatőr 2013.11.15. 10:48:43

@calabria007: "a dán, ill. a belga példa már jobbnak tűnik, a holland azonban kevésbé "

A monarchia szétesése következtében alacsony lélekszámú kis ország lettünk, bár nagyobbnak képzeltük magunkat.
Pedig csak a nagyhatalmak játékszere voltunk.

Ma meg inkább tüske a körmük alatt. És ez azért kicsit jobb!

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 11:26:31

@Amatőr:

a szudétanémetek is közel ezer évig "csehek" voltak...

döbbenetes, hogy mennyire csekély publicitást kapott (ill. még ma is kap...) a kelet-közép európai németek ellen elkövetett - több mint 15 millió embert érintő - etnikai tisztogatás, ill. genocídium...

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 11:27:38

@Amatőr:

a magyarokat azért nem telepítették ki 90% fölötti arányban...

Vidéki 2013.11.15. 14:20:49

@calabria007:

Érdekes, hogy az akkoriban úgynevezett "Nagy Demokráciák" ( Nagy Britannia, Egyesült Államok és beleértették akkor a Szovjetúniót is) teljesen elfogadhatónak tartották az etnikai tisztogatás elvét:

"A nyugati önzetlenségről - párbeszéd Jaltáról, a kelet-poroszországi Németekről, hogyan telepítsék ki őket.

Sztálin: Amin megjelennek a mienk, az összes Német elmenekül, és egyetlen se marad ott.

Churchill: De mit kezdjünk velük Németországban? Megöltünk hat-hét millió Németet, és a háború végéig minden bizonnyal meg fogunk még ölni egy milliót.

Sztálin: Egyet, vagy kettőt?

Churchill: Nem hiszem, hogy lennének korlátok ezen a téren.

Tehát elegendő hely lesz Németországban azok számára, akik az üresen marad térségeket akarják kitölteni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 14:27:14

@vizipipa:

Horn Gyulának állhat szobra Budapesten, közterületen, Horthy Miklósnak nem állhat szobra egy református templom előterében, amely templomot az ő adománya révén építettek.

És ez így kerek! Ilyen a judeonáczi tempó!

panelburzsuj 2013.11.15. 16:54:56

@bbjnick:
Én mindkét bronzbácsit betenném az érdi dombtetőn kialakított történelmi szocotthonba. Meg lenne még pár tucatnyi; köz-, de legalábbis nyilvános területen szoborszerűen tartózkodó és fertőző jelöltem.

Ez valami űbernáci hajlam lehet?

György Fekete 2013.11.15. 16:58:23

Ez egy velejéig hazug írás.

Bizonyítok.

1/ A Horthy-rendszert rehabilitálni próbálja. Először tagadja, hogy fasiszta lett volna. Nos, ezt a rendszer egészéről a Horthy-kultusz elutasítói se állítják. Majd azt a valós tényt "vitatja", hogy e rendszer egésze antiszemita. Akként "érvelve", hogy nem minden fasiszta rendszer volt antiszemita. Különben ez se igaz (a helyes álláspont az, hogy a fasiszta rendszerek különböznek rasszizmusuk, illetve az antiszemitizmusuk tekintetében) . 1938-ban Mussolini is bevezetett zsidók elleni törvényeket (afrikai háborúiban pedig eleve rasszistán járt el) és a Salói Köztársaságban már a tényleges zsidóüldözésnek is utat engedett. Egyébként is a Horthy-rendszer egésze nem fasiszta (ismételjük), vagyis a szerző csúsztat. Hiszen azt, hogy antiszemita a rendszer, avval "cáfolná", hogy nem fasiszta. Tagadja a történeti tényeket, amelyek igazolják, hogy a Horthy-rendszer mindvégig fasizmussal fertőzött volt, néhány szakaszában meghatározóan is (1919-1921., ősfasiszta vonások; 1921-1931., autoriter és kvázi-parlamentarizmus, erős állami és társadalmi antiszemitizmussal; 1931-1938., egyértelmű fasizálódás a hatalmi, törvényi és külpolitikai viszonyokban; 1938-1944., fasiszta jellegű a rendszer, zsidótörvények sora; 1944., a rendszer a nácizmushoz idomuló, antiszemita népirtást folytató). Ugyanakkor a szerző hallgat a rendszer 25 éves antiszemitizmusáról, de a holokausztról is! Meg se említi a holokausztot, és benne a Horthy-rendszer felelősségét. Amiként meg sem említi a rendszer durva antidemokratizmusát és szűkkörű, s ráadásul antiszemitizmussal kombinált szociálpolitikáját.

2/ Azt állítja az 1945 utáni társadalmi változásokról (meg se említve a felszabadulást), hogy "nem történt hát más, mint elitcsere". Ez a történelem meghamisítása (a feudális maradványokkal terhelt nagybirtokrendszer felszámolását, az oktatási forradalmat, a tőkés magántulajdon felszámolásának progresszív vonzatait, a modernizációt elhallgatni, illetve lekicsinyelni tényellenesség).
Az írás kifejezetten relativizál. Ezt úgy éri el, hogy a Horthy-korszak történelmi megítélésének a lehetőségét is megkérdőjelezi, helyébe a családtörténetet (a "genealógiát", a származástant) rakja. Mintha az egyéni tapasztalás, a közvetlen empíria felülírhatná a történelmi "vegyértéket", a különböző társadalmi események, történések, folyamatok és összefüggések történelmi súlyát-minőségét. Ilyen módon tulajdonképpen megvalósítja a Btk. (1978:IV. tv.) 269/C. §.-ba büntetni foglalt tényállást, amely így szól: "Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." - elrendeli a 2010:LVI. tv. 7. §.

E hazugsághalmazban a MEASZ, az antifasizmus durva megrágalmazását is elköveti a szerző, aki nem riad vissza attól, hogy mind a szervezetet, mind szellemiségét és erkölcsét sztálinistának bélyegezze. Felvetődik gondolat, hogy ilyenképpen megrágalmazza a MEASZ-t, a magyar antifasiszták társadalmi-politikai-kulturális közösségét, rossz hírét igyekszik kelteni.

Érthetetlen a Mandiner Blog szerkesztőitől, hogy ezt a durva és hazug, demokratikus országban a véleményszabadság határait túllépő írást közölték

/Fekete György történelemtanár/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 17:17:48

@György Fekete:

:-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D ...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.11.15. 17:23:55

@György Fekete: Maga pedig felületes, vagy rossz szándékkal érvel.

1, Ajánlom figyelmébe, és forráskritikára:

www.mult-kor.hu/cikk.php?id=888

Arról nem beszélve, hogy kétszeres negációt igyekszik retorikailag átvinni, a negációk közötti apró változásokkal, röviden: csúsztat. Mondhatnám úgy is, a szerző nem tagadja a horthy-kor antiszemitizmusát. A többi megszólalása ebben a pontban értékelhetetlenül hamis.

2, Ha maga szerint azt jelenti a relativizálás, hogy ön kitalálja azt, hogy a szerző "megtiltja" az adott kor történelmi megítélését, ez minimum nevetséges. Láthatóan a második pontban elárulja erőteljes érzelmi érintettségét az adott témában, de attól még nem kéne olyanokat vizionálnia, hogy pl. "tényellenesség" stb.

Ha ön saját nevén írta fentieket, javaslom, ne ezen a platformon keresse a megoldást. Bár megérteném ezt is, ha ezt ön írta:

beszelo.c3.hu/cikkek/aggodalmak

György Fekete 2013.11.15. 17:42:31

@Mihint: Igen, Fekete György valóban Fekete György. Én vállalom magam. Ha jól értem Önt, itt a rejtőzködőknek van helyül? Különben milyen jogon "tanácsol el" engem innen? Ön netán operátor? Az érdemi kérdést, cáfolatomat illetően viszont semmi értékelhetőt nem tetszett írni (érvek hiányoznak, csupán jelzők: "nevetséges" stb.)
Azt ellenben köszönöm, hogy a régi cikkemet előásta. A két írás, a cikk és jelen bírálat közötti kontinuitás szerintem is nyilvánvaló. Büszke is vagyok rá.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.11.15. 17:52:40

@György Fekete: Akkor tehát üdvözlöm, Fekete György Úr. Jómagam inkognitóban folytatom, sosem volt szándékom felfedni valós nevemet ezen a téren, de önnek ez nem hiszem, hogy nehézséget okoz. A fogalmakat másként használjuk, úgy látom, avagy nem tetszik tudni különbséget tenni "eltanácsolni" és "tanácsolni, hogy máshol". Ez utóbbival éltem, és ezt fenntartom továbbra is, valamint valóban különösnek tartom, hogy ezt a platformot választotta észrevételéhez.

Tudja, mivel a történelemnek csupán lelkes olvasója vagyok, nem világos számomra az, hogyha ön szakmabeli (történelemtanár), hogyan engedheti meg magának azt, hogy laikusok által is nyilvánvaló történelmi eseményekről személyes indíttatásaként nyilatkozzon nyilvánosan. Vajon az írása igényeli azt, hogy ízekre/állításokra szedve elemezzük, vagy elégedjünk meg egy kis péntek esti büfivel?

Értékelhetőt pedig majd arra, amit lehet is értékelni.
Üdv.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 18:22:17

@György Fekete:

Tanár úr! Drága tanár úr! Ugyan, ki lehetne itt ideológiailag elég képzett, hogy Önnel vitába szálljon?!:-D (...) :-D (...) :-D ...

De, ha megengedi, egy észrevételem azért volna: maguk valóban különleges emberek, különleges anyagból vannak gyúrva! Mert ahhoz, hogy huszonöt évvel azután, hogy Önt, mint egy katonai főiskolán tudományos szocializmus tanító (feltételezem) tisztet, nemhogy dutyiba vágtak vagy nyugdíj nélkül az utcára kikúrtak volna, hanem még a katedráját is meghagyták, Ön a Világhálón cserkészik és feljelentéssel fenyegeti az Ön szerint politikailag nem kellően korrekt véleményt megfogalmazó bloggereket, no, ahhoz kell csak vérbeli anyaszomorítónak lenni!

György Fekete 2013.11.15. 18:48:25

@bbjnick: Aszimmetriában és ad homoinem nem megy. Anyára való bármilyen célozgatást pedig kérem, hogy szíveskedjék mellőzni. Édesanyám már nincs. Egyébként se értem, hogyan képes így fogalmazni.

György Fekete 2013.11.15. 18:49:31

@Mihint: Aszimmetriában és ad hominem nem vagyok partner. Sajnálom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 18:57:42

@György Fekete:

Jelentsen fel, tanár úr, a fogalmazásmódom miatt!

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.11.15. 18:57:44

@György Fekete: Az aszimmetria az elméjében él csupán, tőlem pedig ad hominem semmit sem kapott. Értsem tehát úgy, hogy nem tekint méltónak arra, hogy vitázzunk? Mert csak?
Üdv.

szesztű_hányni 2013.11.15. 18:59:39

blogmotor eriggy-halaggy!!!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.15. 19:15:54

@György Fekete: Tanár Úr, bolsevik-e teccik-e lennie? Mer' annak teccik tűnni. Nem kicsit, nagyon.
Az alapvetés, amiből ki kell indulnunk, hogy a szocializmus, amelynek emlőit csócsálni tetszett, és amely Önből olyan embert faragott, amilyet, egy velejéig romlott, hazug, aljas rendszer volt. Leginkább azért, mert azt vette el az emberektől, amire a legnagyobb szükségük lett volna: a gyökereiket, az önbecsülésüket, a hitüket. Minden, amit akkor az iskolákban tanítottak, hazugság volt, amely megfertőzte elménket, megmérgezte életterünket. Amit saját történelmünkről tanultunk, az pedig egyetlen szavában, mondatában sem volt igaz. S mindaddig, amíg a MTA-t fel nem robbantják, a helyét sóval be nem szórják, nem kezdődhet meg múltunk visszaszerzése. (Jelképesen gondolom, persze. Habár ...)

Igen, Horthy antiszemita volt. Mindenki az volt, a legtöbb tehetős zsidó is. Az USA éltette, az USA-zsidók pénzelték Hitlert. Az antiszemitizmus akkoriban nem volt nagyobb bűn, mint az etnocentrizmus, vagyis az, hogy saját kultúránk mindennek a mértéke. A művelt nyugat pontosan tudta, hogy vannak haláltáborok. Ugyan, ezek azt is tudták egymásról, mikor finganak, csak pont a bazi nagy lágereket nem látták! A kedves szovjet elvtársak pedig nem a lágereket szabadították fel, mint azt a történelemtanárok előszeretettel terjesztik, hanem pusztán mentek előre ész nélkül, és leromboltak mindent, ami az útjukba állt. Az én nagyszüleim így jöttek haza onnan. Azt hiszi, valami kurva nagy szervezés volt, hogy "ej, élve maradt zsidókáim, gyertek, hazaviszünk titeket"? A nagy lófaszt, Tanár Úr! És aztán mi is történt pontosan? A zsidó nagyiék takarodhattak munkatáborba, mert kuláknak tetszettek lenni. Aki meg hite tartó zsidó maradt, az kapott egy kis verést, pereket, és menekülhettek, ha tudtak. Teccik-e emlékezni a cionista perre? Horthy csinálta, kezét csókolom? Horthy csókolgatta a terroristavezér Arafatot? Ő pénzelte a terroristá
kat, hogy azok zsidókat ölhessenek? Tanár Úr, Önök mik voltak, ha nem antiszemiták? S akkor már inkább Horthy, mint Önök. Ugyanis Horthy akkor volt antiszemita, amikor az hétköznapi dolog volt, maguk meg akkor, amikor már túl voltunk a holokauszton. Úgyhogy ne adja itt a szakit, meg tanárt, vagy mi a túrót, mert mélyen belelátok a sötét bolsevik lelkébe, és ott olyan borzalom van, amire az emberi társdadalomnak nincs szüksége.

György Fekete 2013.11.15. 19:17:20

@Mihint: Érvelhetnék, ám Ön egy ékezetet nem ejtett egyik bloggertársa embertelenségét illetően, tehát nincs miről tárgyalnunk.

Vö.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 18:22:17

és

György Fekete 2013.11.15. 18:48:25

és

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 18:57:42

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.11.15. 19:17:42

Mindazonáltal - sokan kérték - sasjózs hazafinótája megtekinthető. Igen fájdalmas műtétnek nézünk elibe, dehát a létatét.

www.youtube.com/watch?v=p0gNNv93Mzc&feature=related

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.11.15. 19:28:37

@György Fekete: Vagy úgy, ha nem határolódok el adott pillanatban önnek tetsző módon önnek tetsző alakulatoktól, akkor vitaképtelenség áll fent vala? Igaza van, hagyjuk a fenébe, majd a végletekig felizgatott fiaink és unokáink megoldják. Undorodom magától, és mindattól, amit a mai napig nekem is vállalni kell, a magukfajták miatt.

Ha ezt még föl sem ismeri, öt rossz magának.

Egy VALÓDI vitát, azt még vállalnék.

György Fekete 2013.11.15. 19:40:16

Utolsó megszólalásom e zsiványtanyán.

A holokausztért - Magyarországot illetően - Hitler és szövetségese, Horthy felelős.

A holokauszt során meggyilkoltak 6 millió zsidót - a náci és kollaboránsaik (köztük a magyar kir. csendőrség) segítségével.

A holokauszt során a 90 éves zsidó betegeket is kiráncigálták kórházi ágyukból, hogy Auschwitzba deportálják őket.

És ha már párhuzam...

A GULAG célja és funkciója a rabszolgamunka volt, melynek során elpusztult hozzávetőlegesen kettő millió ember.

A holokauszt a zsidó nép nagyipari megtervezésű és kivitelezésű kiirtására irányult, amelynek folyamán ingyenmunkát végeztettek a foglyokkal (akiket nem végeztek ki azonnal).

Az államszocializmus hagyott magából kiutat, megteremtve a modern kapitalizmus alapjait. Hozzájárult a jóléti állam, a fogyasztói társadalom létrejöttéhez.

A kapitalizmus mind magasabb szinten, de kiküszöbölhetetlenül újratermeli saját meghaladása feltételeit és szükségét (lásd akár ma: lázongások Franciaországban...).

Evvel az uraknál (és hölgyeknél - nem tudom milyen neműeket és kiket takarnak a fedezéknevek) megszólalásomat befejeztem. Azt a helyet, ahol ennyire mosdatlan szájjal nyilvánulnak meg, nem szentesítem jelenlétemmel. Csodálkozom is, hogy mindezt a moderáló személyzet tűri.

Az Örökkévaló adjon mégis Önöknek emberséget, esélyt a megtérésre, az igazuláshoz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.15. 19:42:44

@György Fekete: A gulág célja és funkciója, te mocskos bolsevik patkány? A kurvaanyádat, rühes féreg, jobb is, ha takarodsz!

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.11.15. 19:45:32

@Mr Falafel: Menthetetlenül berúgott. Ezért valószínüleg ember. Bár: ki tudja.

Példaember, a Biszkuval együtt. Csak minket nem kérdeztek erről, de hát mostanság válaszolgatunk.

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 19:54:49

@György Fekete:

ok, most egy kicsit siránkozz az alábbi topic felett akkor talán egy hangányit hitelesebb leszel:

Ethnic Germans: A Forgotten Genocide
www.youtube.com/watch?v=23pNOPJt93s

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.15. 19:57:14

@Mihint: Seggarc, azt hiszed, most faszagyerek vagy?
Semmi érdemlegest nem mondtál a szokásos másnak kontrázáson kívül.@Mr Falafel:

A tanár úr a Gulág kérdést valóban elbaszta, de Horthy, csendőrség, államhatalom tekintetében még akkor is igaza van, ha akkoriban mást jelentett az antiszemitizmus. Ha minden hatalom, akkor az akkori magyar államapparátus is tisztában kellett, hogy legyen a deportálás mibenlétéről. Nevezetesen, hogy szemben egyéb faszságokkal, mint pl gulág, zsidóként csecsemőtől aggastyánig az akkori felállás szerint nem volt sansz a túlélésre.

tevevanegypupu 2013.11.15. 19:59:09

Nem feltetlenul kell komolyan venni ezt a Fekete Gyorgyot..olyan ismeros a stilusa es ez az onozes..mintha mar olvastam volna valaki(k) nel..

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 20:04:01

@biboldó:

speciel pl. Königsbergben se nagyon volt...

www.youtube.com/watch?v=bz7scck2bXI#t=2559

és még hosszan lehet ezt folytatni...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.11.15. 20:04:01

@biboldó: régóta nemezér írok, sőt függetlenült faszagyerekérzékelőt telepítettem, és rájövék vala, hogy nem én vagyok.
1919-1944-ig barátkozni nem itt kell, tények meg vannak bőven, seggarcozásod indulatod jele, vigyázz ezzel.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.15. 20:07:20

@Mihint: Fejts keresztrejtvényt.

Ismerős duma?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.15. 20:11:35

@calabria007: Sok mindent lehetne folytatni, de ne fáradj a jutubos linkekkel, nem nézek rájuk. A fórumozás számomra a személyes vélemények ütköztetéséről szól, a jutyub meg esetleg a mozizás, zenehallgatás helye.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.15. 20:12:25

@biboldó: Én mindig is azt mondom, hogy egy zsidónak sem kell szeretnie Horthyt. Még akkor sem, ha a deportálások idején a legvisszafogottabb volt. Ugyanis tök mindegy, hogy 100 vagy 1000.
Az viszont tény, hogy a háború utáni bolsevik terrorról egy deka irodalom sincs, mintha meg sem történt volna. Pedig azokat a falusi tanítókat, akik a háború előtt és alatt úgymond munkájukkal kiszolgálták a rendszert, szinte mind eltüntették. A barátom nagyapja is falusi tanító volt, pechjére Stalter néven. Behívták a községházára valami összeírásra, és soha többé nem került elő. Tízezreket vittek el így. A barátom apja akkor tizenpár éves volt, őt is elvitték a nagyapával együtt. Ő 8 év múlva került elő egy szovjet lágerből. Tehát bőven vittek oda gyerekeket is, nőket is. A svábok marhavagonos kitelepítése sem volt egy humanitárius cselekedet. A lényeg viszont az, hogy Horthy megítélése vegyes. És én mindaddig nem ellenzem a Horthy-rehabilitációt, amíg Károlyinak, Antallnak és Hornnak szobra lehet Magyarországon.

És ami végképp felbosszant, hogy a zsidókat üldöző bolsevikok adják most elő, hogy ők mekkora zsidók már. A büdös kurva anyjukat, amikor Arafatot csókolgatták, amikor pénzelték, hogy zsidókat öldössön, akkor hol volt a zsidóságuk? Mivel jobbak ezek Horthynál?

Éhes_ló 2013.11.15. 20:12:43

@György Fekete: maga hülye.
Vigasztalja, hogy nincs ezzel egyedül az antifasiszta harcában.
Bennünket meg az vigasztal, hogy kihalóban vannak azok, akik a csermaneki-resenfeldi-appeli mocskot hányják éjjel nappal.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.15. 20:14:56

@biboldó: Amúgy mihint nem seggarc, csak mondom. :-)

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 20:17:26

@biboldó:

hát a "személyes véleményed" annyira sekélyes és egyoldalú, hogy ahhoz képest még a youtube-os mozizás is komoly színvonal...

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 20:19:44

@Mr Falafel:

a sváb-deportáló Nagy Imréről se feledkezzünk meg, aki ma (szobor formájában) a parlament mellett pompázik...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.15. 20:31:34

@Mr Falafel: Ezt nekem nem kell bizonygatnod. Egyenesági felmenőm muszosként megjárta a Don vidéki bulit, Mauthausent és élvezte az AVH vendégszeretetét is. A másik szülőm a szovjet csapatok nyomulása szabadította fel a koncentrációs láger poklából, de nem tudtak velük mit kezdeni, elvitték őket egy kis hat hónapos szovjet kirándulásra. Természetesen önként tették magukat hasznossá a kényszermunka által.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.15. 20:33:11

@calabria007: Szakadj le, hülyegyerek!
A fasz se kíváncsi az idióta személyeskedésedre, pláne nem a butyuta linkjeidre.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.15. 20:35:52

@Mr Falafel: Lehet, de nekem annyi az ismeretem róla, hogy amikor a jósdán baszakodtam, minden érdemleges nélkül csak személyeskedéssel kontrázott az általa nagyoknak vélt faszfejeknek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.15. 20:38:08

@biboldó: Bizony-bizony, és ilyenekről alig hallunk ám. Pedig igen tanulságos kis történetek ezek. Bizonyítandó, hogy az emberi aljasság nem ismer határokat.

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 20:39:19

@biboldó:

hát ezt ma nagyon gyengén nyomod...

mondhatni szánalmas kezdesz lenni...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.15. 20:49:53

@calabria007: Viszont a süket engem minősítésed baromira erős érv:-)

calabria007 (törölt) 2013.11.15. 20:54:28

@biboldó:

mintha egy kissé zavaros lenne a legutolsó mondatod...

Pál Schmitt 2013.11.15. 22:48:15

Én is szeretnék hozzá szóllni. Ez a tisztelt férfi igen kiválóó álamvezető volt akoriban. A hajózáson kívül értett még a magas diplomáziához is. Magas szintű rendezvényeken perzentált, díjakat adott.
Sajnos egy vadkan nekiment a erdőbe. Nem tudni, ezt miért tette de történelmünk eggy nagy alakja hunyt el ekkor.

picur3ka 2013.11.16. 00:42:25

@Mr Falafel:

En mindig is azt mondom, egy magyarnak sem kell szeretnie egyetlen zsidot se, meg akkor sem, ha barmely zsido valaha is megmentett volna barmi magyart, ami persze soha nem tortent meg, sot!

picur3ka 2013.11.16. 00:45:18

@György Fekete:

Ugyan, maga politikai propaganda tudasu idiota!

Az egesz ugyet vagy ot zsido uzletemeber intezte el az elso vilaghaboru utan. Az osszes egyeb csak duma.

Geo_ 2013.11.16. 00:52:49

Mussolini egy ideig kitartott ezen álláspontja mellett.[11] A 30-as évek elejétől azonban már megjelentek Olaszországban az állami antiszemitizmus jelei.[12] Az izraelita közösségekről szóló törvény (Legge Falco) megerősítette az állami ellenőrzést és beleszólást belső ügyeikbe. Ennek ellenére Olaszország továbbra ia lehetővé tette a Német Birodalomból menekülő zsidók befogadását, illetve továbbutazását Palesztinába.
Adolf Hitler hatalomra jutása után Olaszországban is egyre több antiszemita kiadvány jelent meg. Clara Petaccinak, Mussolini szeretőjének naplójából kiderül, hogy a Duce az 1932-38 közötti időben privátim már erősen antiszemita kijelentéseket tett.[13]
Az abesszíniai háború idején Olaszországban megerősödött a rasszizmus. A zsidó-politikában a fordulópontot az 1938-as év hozta. Német nyomásra az olasz fasiszta párt antiszemita szárnya (többek között Roberto Farinacci, Telesio Interlandi, Paolo Orano és Giovanni Preziosi) nyilatkozatot tettek közzé Manifesto della razza (Faji nyilatkozat) címmel, ami aztán a faji törvények elfogadásához (leggi razziali) vezetett.[14] Ezek alapján regisztrálták és korlátozták az olaszországi zsidókat (39.000 állampolgárt és 11.200 külföldit). Mire Mussolini 1943 júliusában megbukott, alig volt már foglalkozás, amit a zsidók gyakorolhattak. Az 1943-ban Észak-Olaszországban a németek uralma alatt létrehozott Olasz Szociális Köztársaságban már a németországi gyakorlat érvényesült a zsidókkal szemben.[15]
Olaszországból összesen mintegy 9.000 zsidót szállítottak a koncentrációs táborokba és gyilkoltak meg.[16]

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.16. 01:48:10

@Geo_:

Hát, igen! Félig üres vagy félig tele van az a pohár?

"(...)

A szélsőséges náci propagandával szemben, az ugyancsak totális olasz fasizmus a maga 35-40 millió lakosával a 45-50 000 főt kitevő asszimilált zsidóságot történelmi tetteik és hűségük miatt egészen 1938-ig nem diszkriminálta. Az olaszországi zsidó közösség a kelet-európai közösségektől eltérően igen alacsony létszámú volt, akik többnyire az olyan nagyvárosokban koncentrálódtak, mint Róma, Milánó, Torino, Trieszt, Bologna. Az I. világháborút megelőzően az asszimilált zsidóság soraiból már kerültek ki miniszterek, miniszterelnökök, tagjai lehettek a hadseregnek és a közigazgatásnak is, az olasz társadalom teljes rangú tagjaiként kezelte őket. 1922-től a fasiszta pártnak számos zsidó származású tagja volt, sőt, az alapítói között is fellelhetőek zsidók. A Duce, Benito Mussolini sokáig kifejezetten megvetően nyilatkozott a nácik "barbár" zsidóellenességéről, és badarságnak tartotta a "tudományos" fajelméletet. A harmincas években sok ezer, hazájából elüldözött, vagy hazájában továbbtanulni nem engedett zsidó érkezett Itáliába. [1] Emerico Fried, a fascio titkára, a következőket mondta 1926-ban a zsidóságról: „Az olasz fascio egyáltalán nem zsidóellenes. A fascizmus olasz sajátosság, nemzeti alakulat, amelynek egyetlen pontjában sincs benne, hogy a zsidókat bármi módon elnyomja”. Olaszország zsidókérdésben vallott „megengedő” álláspontja azért is volt fontos a korabeli viszonyok tükrében, mivel a náci Németországhoz gazdaságilag és katonailag egyre inkább közeledő kelet-európai kisebb államok, mint Románia, Magyarország és Bulgária tudták rá hivatkozni a saját zsidópolitikájukban, a törvénybeli korlátozás és a végső megoldás halasztásában.

(...)

1938-ban Mussolini Olaszország nemzetközi helyzetét átértékelve (etiópiai kudarc, német segítség) és Hitler felé gesztustétel szándékával bevezette a zsidótörvényeket. A törvények értelmében kizárták a zsidókat a hadseregből, az állami hivatalokból, államosították tulajdonaikat, üzemeiket, ingatlanjaikat és sokakat megfosztottak állampolgárságuktól is. Az olasz állam a törvényt igen felületesen és kevésbé szigorú módon tartatta be, mivel a társadalom többsége ellenezte a zsidóság korlátozását. Fontos megemlíteni Olaszországnak és az olasz hadseregnek a II. világháború első szakaszában vallott magatartását is (1939-1943), miszerint az olaszok által megszállt területeken a zsidóságot (jugoszláv, francia) nem érhette jogkorlátozás, a menekülteket befogadták. A Mussolini ellen végrehajtott 1943-as puccs hatására a németek megszállták egész Itáliát és maguk láttak neki a zsidókérdés rendezéséhez. A lakosság, a hadsereg és a rendőrség túlnyomó többsége nem támogatta a zsidóüldözést, a közigazgatás gátolta a szervezett deportálást, ezért a legtöbb olasz zsidó el tudott bújni a német és olasz nácik elől, többeket a Vatikán rejtett el. 1945-ig összesen 12 ezer olasz zsidót deportáltak, főleg Auschwitz-Birkenauba, az áldozatok száma 7680 fő volt.

(...)

Mussolini Hitler oldalán harcolt 1943 nyaráig, de még akkor sem deportált egyetlen olasz vagy akár külföldi zsidót, amikor Hitler már tömeges pusztítást végzett Kelet- és Nyugat-Európa zsidósága körében. Épp ellenkezőleg, igyekezett repatriálni azokat az olaszországi zsidókat, akik a Harmadik Birodalom által megszállt területeken rekedtek, és a deportálás veszélye fenyegette őket. Eleinte Róma nem kívánta „visszafogadni” ezeket a zsidókat, de 1942 végén és 1943 elején sikerült megegyeznie Berlinnel a visszatérésükről. Tudomásunk szerint Magyarország és más európai államok is ezt a megoldást választották, tekintet nélkül politikai helyzetükre és háborús elkötelezettségükre.

(...)"

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TFVynj7dWvQJ:barankovics.hu/cikk/kitekinto-a-zsidosag-sorsa-a-fasiszta-olasz-allamban+&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

picur3ka 2013.11.16. 02:49:23

@Geo_:

Es mit mond? Akik meg ennyit se mutattak azok jobbak? Mert ez a jelen pol-correkt, haver.

Kulonben, a zsidok romboltak le a Romai Birodalmat is, mint sok mindenki mast, nem viccbol utaljak oket tortenelmileg, ez a rasszkartya dolog, csak egy bunozoi hazugsag.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.11.16. 06:53:17

@picur3ka:
Gratulálok!
Már rengeteg baromságot olvastam a zsidókról, de ez díjnyertes:
"a zsidok romboltak le a Romai Birodalmat is"

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.16. 10:14:22

@picur3ka: Persze, ez is igaz. Meg gondolkodni sem muszáj. Cseppet sem kell, hogy érdekeljen bárkit is, hogy Magyarországot a németalföldi betelepült kereskedő és iparos zsidóság rángatta ki a feudalizmusból. Horthy Miklós éppen a hasznosságuk miatt ódzkodott a deportálásuktól. Ennek hangot is adott.
A XIX. század végén, a XX. elején lezajló kommunista fordulatnak is ők voltak a motorja, és ez bizony súlyos hiba volt. Hogy mennyire helyénvaló a tanácsköztársaságból következő Trianonért a hazai zsidókat hibáztatni, arról hosszan lehetne vitázni. Tény azonban, hogy a numerus clausus egyfajta bosszú is lehetett ezért. Ugyanakkor azt is tudni kel, az ország területén élő kisebbségek inkább akartak elszakadni, mint maradni.
És aztán jött a második világháború, majd az ÁVH-s korszak. Eléggé zaklatott a magyar-zsidó viszony. S miután erről beszélni tabu, meg antiszemitizmus, jó darabig zaklatott is marad.

Geo_ 2013.11.16. 11:40:53

@picur3ka: Igazad van! Ez csak úgy lehet, hogy a hunok is zsidók voltak, a germánok is zsidók voltak - te pedig, már megbocsáss, PC módon ki nem fejthető egyén vagy.

Geo_ 2013.11.16. 11:45:11

@Mr Falafel: egyrészt erről sokat lehet olvasni, egy fenét tabu. Csak éppen Trianon nem a Tanácsköztársaságból következik, a numerus clauzus pedig nem bosszú volt, hanem egy hülye, meggondolatlan lépés, aminek akkor sokan nem látták a következményeit, de ez már így szok lenni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.16. 11:55:31

@Geo_: A dicsőséges tavaszi hadjáratról hallottál? Nem? Kár!

Geo_ 2013.11.16. 12:13:10

@Mr Falafel: Nnna, ebből próbálj valahogy kijönni, plíz :-)

calabria007 (törölt) 2013.11.16. 12:42:35

@Lord_Valdez: @Geo_:

szerintem a Judeából származó kereszténységre utalt

(persze így sincs igaza)

Geo_ 2013.11.16. 13:03:26

@calabria007: SZVSZ túl sokat feltételezel róla :-) Vagy inkább :-(

calabria007 (törölt) 2013.11.16. 13:25:27

@Geo_:

csak vmi logikát próbáltam találni a komment mögött, persze lehet, hogy túl sokat képzelek mögé...

PS.: a Római Birodalom összeomlása kapcsán ez az én kedvenc interpretációm:

Inflation and the Fall of the Roman Empire
mises.org/daily/3663

Uliverius 2013.11.16. 16:07:29

Döncsék le a máriaszobrot onnét le. Mit képzel a sokparaszt, várba mária? Mi? Megosztás!

Geo_ 2013.11.16. 16:38:15

@calabria007: Jó ez a cikk - de a lényegesnek azt tartom, hogy "túlnőtte" magát Róma, s a császárok átlépték a "jó kormányzás" - akkori - lehetőségeit.

De azért elteszem ezt a "zsidó ősbűnt" - ha illusztrálni akarom a jobberek (ész nélkül hívők) hülyeségeit :-)

picur3ka 2013.11.16. 20:14:45

@Geo_:

Na, most maga olvas, vagy sem politikai propagandat, mert az zsido szerint, mindenki zsido, meg az Arpad-haz is, baszod alassan!

calabria007 (törölt) 2013.11.16. 20:17:19

@Geo_:

azt már a köztársaság is túllépte, ezért alakult ki a principatus

picur3ka 2013.11.16. 20:20:45

@picur3ka:

Kell nekik, tudod, mint a szlovakoknak - azok nem ennyire gonoszak - egy kihalt nep tortenelme. Kihalt nyelvvel.

Valojaban - en nem vagyok tudos e teren -, valoszinuleg Gedeon jar kozel az igazsaghoz: memek. Ujrateremtett oskori fossziliak, hatalmi pozicio szolgalatara. Lasd : The 13th Tribe, by Kostler, azt hiszem.

picur3ka 2013.11.16. 20:25:12

@Geo_:

Mellesleg, engem nem erdekel a pol-korrekt, sot, utalom es harcolok ellene, ez a zsidok fegyvere.

Nyugodtan nevezzen neven dolgokat, beleertve engem is!

Szerintem, egy rasszkartya bunozesi torvenyt mar reg be kellett volna iktatni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.16. 22:31:12

@Geo_:

Figyelj, @Geo_:, mert fogas kérdés következik!:-)

Ha a zsidók megválaszthatják, hogy kit tekintenek zsidónak és kit nem, akkor a magyarok is megválaszthatják, hogy kit tekintenek magyarnak és kit nem?

Valóraváltógép 2013.11.17. 00:07:34

@bbjnick: Persze, csak én is akármikor kétségbe vonhatom azt, hogy milyen alapon választasz, amikor szerintem nem is vagy magyar. :))

Miért méred magad folyton a zsidókhoz, ha nem is szereted őket?

Geo_ 2013.11.17. 00:34:42

@Valóraváltógép: biztos szeretne zsidó lenni, de nem vették be, mert IQ tesztet is ki akartak töltetni vele...

Valóraváltógép 2013.11.17. 00:40:13

@Geo_: Az eddigi írásai alapján ezt nem hinném. :)

Geo_ 2013.11.17. 00:47:26

@bbjnick: ez egy fogatlan és hülye kérdés. A zsidó felekezetek joga, hogy döntsenek vallási kérdésekben, a zsidó állam határozza meg, hogy ki lehet az állampolgára.
Hasonló, bár nem azonos módon, de a Magyarországon működő egyházak határozzák meg, hogy ki lehet a tagjuk, s a magyar állam határozza meg, hogy ki lehet az állampolgára.
Egy valamennyire is normális magyar pedig azt tekinti magyarnak, aki annak vallja magát.

picur3ka 2013.11.17. 02:08:33

@Geo_:

"ez egy fogatlan és hülye kérdés. A zsidó felekezetek joga, hogy döntsenek vallási kérdésekben, a zsidó állam határozza meg, hogy ki lehet az állampolgára."

Melyik allamra gondol?

picur3ka 2013.11.17. 02:21:32

@Geo_:

Le van szarva.

Es szinten van egy-ket nagy problema a maguk allitolag ezerszeres IQ-javal.

1. Mo-i zsidok koreben nem mutattak meg ki (meg is lepodnek nagyon)

2. Anagyon nagy IQ epp olyan, mint a nagyon alacsony: mindketto elmebeteg.

Geo_ 2013.11.17. 07:52:31

@picur3ka: "Es szinten van egy-ket nagy problema a maguk allitolag ezerszeres IQ-javal"

A fenti kijelentéssel tényleg van egy-két nagy probléma:

1. nem mondtam, hogy zsidó lennék vagy sem
2. nem ezerszeres a különbség, de létezik. Az intelligencia meglehetősen összetett jelenség, az pedig magyarázható, hogy az afrikai népeknél a fizikai képességekre volt szükség a továbbéléshez/túléléshez, ezért ezek a tényezők "dúsúltak" fel, másrészt a zsidók szellemi foglalkozást űztek, űzhettek, ezért náluk pedig az IQ magasabb. De kisebbségi érzéseinek okát ne a rasszokban keresse :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 16:26:23

@Geo_:

"A Les Echos francia gazdasági lap azt állítja, Orbán Viktor zsidó származású. A családi háttérrel kapcsolatos állításokat a magyar miniszterelnök nyilatkozataként közöli az újság. A lap azonban véletlenül Deutsch Tamás életrajzi elemeit keverte Orbánéival."

index.hu/belfold/2012/01/24/orban_zsido_szarmazasarol_irt_tevedesbol_egy_francia_lap/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 16:29:55

@Geo_:

"Egy valamennyire is normális magyar pedig azt tekinti magyarnak, aki annak vallja magát." --- írod.

Egy valamennyire is normális zsidó pedig azt tekinti zsidónak, aki annak vallja magát?

Tehát, ha én holnaptól zsidónak vallom magam, akkor minden valamennyire is normális zsidónak zsidónak kell engem tekintenie?

Geo_ 2013.11.17. 17:52:30

@bbjnick: bizonyára. De ha bemutatod, hogy körül vagy metélve, ha ismered a tórát vagy beszélsz jiddisül, akkor sokkal könnyebb. Sosem késő elkezdeni, csak igyekezned kell!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 17:53:41

@Alfőmérnök: Magyar szeretne lenni. Nem tud, mert az a kényszerképzete, hogy vagy-vagy. Rossz a viszonyítási alap, marad az identitászavar.

Geo_ 2013.11.17. 17:53:45

@bbjnick: látod, ez se sikerült Orbánnak - mással kell próbálkoznia!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 18:42:32

@Geo_:

Hát, te egy nemkicsit szánalmas aspergeres gettószökevény trollfész vagy!:-[

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 18:45:56

@biboldó:

Identitászavar?:-D

Vagy más kultúra.

Vagy egyszerűen csak Jézus Krisztusnak igaza van:



Jn 8.31
Jézus a benne hívő zsidókhoz fordult: „Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek,
Jn 8.32
megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket.”
Jn 8.33
„Ábrahám utódai vagyunk - felelték -, s nem szolgáltunk soha senkinek. Miért mondod hát, hogy szabadok lesztek?”
Jn 8.34
Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Mindenki szolga, aki bűnt követ el.
Jn 8.35
A szolga nem marad ott mindig a házban, a Fiú azonban mindvégig ott marad.
Jn 8.36
Ha tehát a Fiú szabaddá tesz benneteket, akkor valóban szabadok lesztek.
Jn 8.37
Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok. Mégis az életemre törtök, mert nem fog rajtatok a szavam.
Jn 8.38
Én azt hirdetem nektek, amit Atyámnál láttam, ti azt teszitek, amit atyátoktól tanultatok.”
Jn 8.39
Erre közbevágtak: „A mi atyánk Ábrahám!” Jézus így folytatta: „Ha Ábrahám fiai vagytok, azt tegyétek, amit Ábrahám tett.
Jn 8.40
De ti az életemre törtök, bár az Istentől hallott igazságot hirdetem nektek. Ábrahám ezt nem tette.
Jn 8.41
Azt teszitek, amit atyátok tett.” De tovább erősködtek: „Nem házasságtörésből születtünk, egy atyánk van, az Isten.”
Jn 8.42
Jézus ezt válaszolta: „Ha Isten volna az atyátok, akkor szeretnétek engem. Mert az Istentől való vagyok, tőle jöttem. Hisz nem magamtól jöttem, hanem ő küldött.
Jn 8.43
Miért nem értitek a beszédemet? Azért, mert nem vagytok képesek meghallani a szavamat.
Jn 8.44
A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja.
Jn 8.45
Mégis, bár az igazságot hirdetem, nekem nem hisztek.
Jn 8.46
Ki vádolhat bűnnel közületek? Ha meg az igazságot hirdetem, miért nem hisztek nekem?
Jn 8.47
Aki az Istentől való, meghallja az Isten szavát. Ti azért nem halljátok meg, mert nem vagytok az Istentől valók.”
Jn 8.48
A zsidók erre rátámadtak: „Hát nincs igazunk, amikor szamariainak és ördögtől megszállottnak mondunk?”
Jn 8.49
„Nem vagyok ördögtől megszállott - felelte Jézus -, hanem tisztelem Atyámat, ti ellenben gyalázattal illettek,
Jn 8.50
noha nem keresem a magam dicsőségét, hisz van, aki keresse és ítéletet mondjon.
Jn 8.51
Bizony, bizony, mondom nektek: aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.”
Jn 8.52
A zsidók közbevágtak: „Most aztán igazán meggyőződtünk róla, hogy ördögtől megszállott vagy! Ábrahám is, a próféták is meghaltak, s te azt állítod: Aki megtartja tanításomat, nem ízleli meg a halált örökre.
Jn 8.53
Csak nem vagy nagyobb Ábrahám atyánknál? Mert hisz ő meghalt. S a próféták is meghaltak. Mivé teszed magad?"
Jn 8.54
Jézus így válaszolt: „Ha én dicsőíteném meg magam, mit sem érne a dicsőségem. Atyám dicsőít meg, akiről azt mondjátok ugyan, hogy Istenetek,
Jn 8.55
de nem ismeritek. Én azonban ismerem, s ha azt mondanám, hogy nem ismerem, hozzátok hasonlóan hazug volnék. De ismerem, és megtartom tanítását.
Jn 8.56
Ábrahám, a ti atyátok örült, hogy megláthatja napomat. Meg is látta, és örült neki.”
Jn 8.57
A zsidók felháborodtak: „Ötvenesztendős sem vagy, s láttad Ábrahámot?”
Jn 8.58
Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.”
Jn 8.59
Erre követ ragadtak, s meg akarták kövezni, de Jézus eltűnt előlük, és elhagyta a templomot.



(www.mek.oszk.hu/00100/00176/html/jn.htm)

Geo_ 2013.11.17. 18:48:19

@bbjnick: aspergeres? Gettószökevény? Hát mondd, milyen zsidó akarsz te így lenni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 18:54:32

@Geo_:

Ezzel arra célzol, hogy aki nem aspergeres gettószökevény, nem is igazi zsidó az?!:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:00:41

@bbjnick: Már megint egy zsidóra hivatkozol.
Ettől lennél magyar?

Valóraváltógép 2013.11.17. 19:15:30

@biboldó: Erősen megoszlanak a vélemények, hogy zsidó volt-e...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:21:26

@Valóraváltógép: A Biblia nem vélemény. Vagy elfogadod, vagy nem. Ha nem, ne hivatkozz rá. Ha igen, ne vond kétségbe a tartalmát. A Biblia szerint echte zsidó volt, zsidónak született, zsidóként élt, zsidóként halt.
Már ha meghalt, "egyes vélemények szerint" él. Ha igen, zsidóként.

Geo_ 2013.11.17. 19:21:29

@bbjnick: ne próbáld mások mondanivalóját kitalálni - először azt próbáld megérteni, ami olvasható.

Szóval, milyen zsidó akarsz lenni?

Valóraváltógép 2013.11.17. 19:25:55

@biboldó: Hogy zsidónak születik valaki, attól messze nem biztos, hogy zsidó lesz. :) Neked ezt igazán tudnod kellene.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:28:32

@Valóraváltógép: De akinek az utolsó, ismétlem, halála előtti utolsó vacsorája a széder esti vacsora, az nem valószínű, hogy elkolbászolt volna valami más identitás felé.

Valóraváltógép 2013.11.17. 19:30:30

Talán csak marketingfogásnak szánta...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:32:20

@Valóraváltógép: A marketinget halála után akárhányszáz évvel a kedves római keresztre feszítők találták ki a sztorihoz.

Valóraváltógép 2013.11.17. 19:44:33

@biboldó: Ezért igazán nem lehet őket kárhoztatni. Messzirevót emberről azt mondunk, amit akarunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 19:46:13

@biboldó:

Ha Isten zsidó, akkor Jézus Krisztus is zsidó:-)

Tragikomikus, ahogy a legsötétebb vérségi-törzsi-faji babonák fogságában vergődő félhülye-félőrült trollfészként (fölényeskedve) osztjátok itt az észt történelemről, igazságról, méltóságról, identitásról, emberijogokról...!

Szánalmas ez --- ne kicsit, nagyon!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:46:33

@Valóraváltógép: ..... pláne, ha az érdekünk azt kívánja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 19:48:56

@Valóraváltógép:

@biboldó (térben és időben) közelebb van Jézushoz, autentikusabb személy róla nyilatkozni, mint az egyházatyák voltak?:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:51:39

@bbjnick: És az egyházatyák hol vitatták a zsidóságát?

Oszt a zsidó Jézusra való hivatkozástól lennél magyar?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:53:06

@bbjnick: Ha így is lenne, ettől lennél magyar?

ephart 2013.11.17. 19:54:56

Isten nem ad békességet Izraelnek

ephart 2013.11.17. 20:01:18

@biboldó: nem zsidó. ezt a történelem mutatja, aminek Úr Jézus Krisztus, aki örökké áldandó Istenm, az ura

Valóraváltógép 2013.11.17. 20:08:27

@bbjnick: Nálam mindenképpen közelebb áll hozzá. És ez nekem elég.

Valóraváltógép 2013.11.17. 20:09:09

@biboldó: Mondjuk ehhez elég megnézni egy híreket. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 20:14:47

@biboldó:

Ne féltsd te az én kereszténységemet és magyarságomat! Nekem nem kell senkinek a gatyájában kotorásznom vagy az anyjap*csáját vizsgálgatnom, hogy eldöntsem, közösséget vállalhatok-e vele! Akivel összeköt a közös kultúra, a közös hit, azzal közösséget tudok vállalni anélkül is, hogy a vérét kóstolgatnám!

Valóraváltógép 2013.11.17. 20:22:50

@bbjnick: Aztán ha kiderül hogy avas, vagy út közben belemuzsikáltak, jól néztek ki mind a ketten. :(

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 20:24:20

@bbjnick: A zagyva anyapicsázós identitásodat a fasz se félti, te próbálod a zsidókhoz viszonyítva meghatározni. Így meg eleve gyökértelen, de ez is a te problémád.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 20:28:35

@Valóraváltógép: Nofene. A hírek nem az általános békéről szólnak általában, az nem hír.

Alfőmérnök 2013.11.17. 20:30:41

@Valóraváltógép: Honnan tudod, hogy biboldó nick tényleg zsidó?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 20:31:49

@biboldó:

Téves!:-) Te voltál az, aki a "zsidójézusozással" próbáltad az identitásomat a zsidókhoz viszonyítva meghatározni!:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 20:45:02

@bbjnick: Mindezt arra, hogy te hivatkoztál a
"Egy valamennyire is normális zsidó pedig azt tekinti zsidónak, aki annak vallja magát?
Tehát, ha én holnaptól zsidónak vallom magam, akkor minden valamennyire is normális zsidónak zsidónak kell engem tekintenie? "
butyuta viszonyítási alapra.

Merthogy ezek szerint szerinted a magyarság ellentéte a zsidó.
Ez a felfogás maga az identitászavarral.

Valóraváltógép 2013.11.17. 20:49:11

@bbjnick: Hát te mondtad, hogy nem kóstolgatod....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 20:56:08

@Valóraváltógép:

Az a közöm más vérihez, hogy deklaráltam, hogy nincs közöm más vérihez?:-)

Valóraváltógép 2013.11.17. 21:01:04

@bbjnick: Pontosan!
(És ha nem érted, Te vagy a hibás. :D)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 21:03:52

@biboldó:

"Merthogy ezek szerint szerinted a magyarság ellentéte a zsidó. Ez a felfogás maga az identitászavarral." --- írod.

Ez nem az én állításom: ez a magyarországi zsidók egy részének állítása. Akik, amikor jogokért kell sorbaállni, akkor magyarok, amikor viszont számonkérnek bármit is rajtuk, nyomban zsidóellenes támadást kiáltanak.

No, ez a felfogás maga az identitászavar!

Alfőmérnök 2013.11.17. 21:14:11

@bbjnick: És ez szerinted összefüggésben van azzal, amit a Bibliából idéztél? (itt: bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 18:45:56 )

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 21:31:32

@bbjnick: Basszus, nem tudsz leszakadni a zsidó mivolt vélt elemzéséről, ahhoz való viszonyításról.
Ki a túró kér számon valamit a zsidóságon? Mit? Milyen alapon?

Alfőmérnök 2013.11.17. 21:36:45

@biboldó: Szerintem te félreérted bbjnicket. Ő ugyanis nem antiszemita. Akkor gondolkodna úgy a zsidókról, ahogy vélelmezed, ha antiszemita lenne. De nem az.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 21:41:11

@biboldó:

Te voltál, aki az identitáskérdést összekapcsoltad a zsidóságkérdéssel --- háromszor is:

" biboldó · menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 17:53:41
@Alfőmérnök: Magyar szeretne lenni. Nem tud, mert az a kényszerképzete, hogy vagy-vagy. Rossz a viszonyítási alap, marad az identitászavar.

biboldó · menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:00:41
@bbjnick: Már megint egy zsidóra hivatkozol.
Ettől lennél magyar?

biboldó · menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 20:45:02
@bbjnick: Mindezt arra, hogy te hivatkoztál a
"Egy valamennyire is normális zsidó pedig azt tekinti zsidónak, aki annak vallja magát?
Tehát, ha én holnaptól zsidónak vallom magam, akkor minden valamennyire is normális zsidónak zsidónak kell engem tekintenie? "
butyuta viszonyítási alapra.

Merthogy ezek szerint szerinted a magyarság ellentéte a zsidó.
Ez a felfogás maga az identitászavarral."

Úgyhogy, felesleges a púder, felesleges a vaker, ne a tükröt hibáztasd, ha torz az ábrázatod!

Alfőmérnök 2013.11.17. 21:45:21

@bbjnick: Szórakoztató kis véglény vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 21:48:44

@Alfőmérnök:

A jézuskorabeli farizeizmusból fejlődött ki a rabbinizus, a talmudizmus, s ezek alapkövei (több más mellett) az európai antikrisztiánus racionalizmusnak és folyományainak.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 21:50:50

@bbjnick: A kiindulásról ismét bölcsen hallgatsz.

"Egy valamennyire is normális zsidó pedig azt tekinti zsidónak, aki annak vallja magát?
Tehát, ha én holnaptól zsidónak vallom magam, akkor minden valamennyire is normális zsidónak zsidónak kell engem tekintenie? "

Ez egyenesben te voltál, még csak nem is a tükröd.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 21:50:50

@Alfőmérnök:

Tudom, @Alfi, hogy rajongsz értem és egy rajongójának sokmindent elnéz az ember:-)

Alfőmérnök 2013.11.17. 21:56:47

@bbjnick: A gyűlöleted okát ismét ostobaságokban és hazugságokban vélted megtalálni.
Nem rajongok érted, mint már mondtam. Nincs érzelmi viszonyulásom hozzád. Vizsgállak, pipettás csészében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 22:02:05

@biboldó:

Olvasd vissza a kommentsort:-)

" Geo_ 2013.11.16. 22:17:57
@picur3ka:
www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papat-az-50-legtekintelyesebb-zsido-szemely-soraba-emeltek-videoval

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.16. 22:31:12
@Geo_:

Figyelj, @Geo_:, mert fogas kérdés következik!:-)

Ha a zsidók megválaszthatják, hogy kit tekintenek zsidónak és kit nem, akkor a magyarok is megválaszthatják, hogy kit tekintenek magyarnak és kit nem?

Geo_ 2013.11.17. 00:47:26
@bbjnick: ez egy fogatlan és hülye kérdés. A zsidó felekezetek joga, hogy döntsenek vallási kérdésekben, a zsidó állam határozza meg, hogy ki lehet az állampolgára.
Hasonló, bár nem azonos módon, de a Magyarországon működő egyházak határozzák meg, hogy ki lehet a tagjuk, s a magyar állam határozza meg, hogy ki lehet az állampolgára.
Egy valamennyire is normális magyar pedig azt tekinti magyarnak, aki annak vallja magát.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 16:29:55
@Geo_:

"Egy valamennyire is normális magyar pedig azt tekinti magyarnak, aki annak vallja magát." --- írod.

Egy valamennyire is normális zsidó pedig azt tekinti zsidónak, aki annak vallja magát?

Tehát, ha én holnaptól zsidónak vallom magam, akkor minden valamennyire is normális zsidónak zsidónak kell engem tekintenie?"

Kérdésem logikus reakció @Geo_ egy zavaros válaszára, amelyre (ú. é. kérdésemre) újólag egy zavaros "körülmetélős" választ adott.

Kettőnk párbeszédébe a zsidótémát te emelted be, miután az identitászavaros-kommentedre adott válaszomra (amelyben több opciót adtam meg)

mandiner.blog.hu/2013/11/13/horthyrol_es_a_kozmegegyezes_lehetetlensegerol/fullcommentlist/1#c21039387

így reagáltál:

" biboldó · menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 19:00:41
@bbjnick: Már megint egy zsidóra hivatkozol.
Ettől lennél magyar?"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 22:03:00

@Alfőmérnök:

Nem tudsz állításommal vitába szállni, @Alfi!:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 22:16:14

@bbjnick: Rendben, visszaolvastam. Ezek szerint itt kezdődött:
"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.16. 22:31:12
@Geo_:

Figyelj, @Geo_:, mert fogas kérdés következik!:-)

Ha a zsidók megválaszthatják, hogy kit tekintenek zsidónak és kit nem, akkor a magyarok is megválaszthatják, hogy kit tekintenek magyarnak és kit nem?"
Még egyértelműbb, hogy a magyarság lehetőségeit a zsidók lehetőségeinek viszonylatában értelmezed.
Nem sokkal, de így egy kicsit mélyebb az identitászavarod.

Alfőmérnök 2013.11.17. 22:16:26

@bbjnick: Ahhoz előbb meg kéne alapoznod az állításaidat. Legalább a forrást add meg, amire az állításaidat alapozod.

(Emlékeztetőül, az állításaid:

1. A jézuskorabeli farizeizmusból fejlődött ki a rabbinizus, a talmudizmus
2. ezek alapkövei (több más mellett) az európai antikrisztiánus racionalizmusnak és folyományainak

Ezenkívül azt is meg kéne indokolnod, hogy ez a két állítás milyen összefüggésben van azzal, hogy
"a magyarországi zsidók egy része (...) amikor jogokért kell sorbaállni, akkor magyarok, amikor viszont számonkérnek bármit is rajtuk, nyomban zsidóellenes támadást kiáltanak.")

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 22:26:37

@biboldó:

:-)

Látod, @biboldó:, ez a különbség közöttünk: engem az igazság érdekel, téged pedig az, hogy (bármi áron) igazad legyen:-) Nem mellesleg, többek között, erről beszél Jézus is!

Én visszapörgettem a vitát @Geo_ és @picur3ka között, mielőtt @Geo_ linkjére reagáltam: te nem tetted meg, mielőtt olyasmivel "vádolsz", amit nem "követtem el":-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 22:36:27

@bbjnick: Te hívtad fel a figyelmem, hogy meddig menjek vissza. Megtettem, de ne kérd, hogy picurkánál kezdjem a gondolatmenetet:-)

Tényleg nem óhajtok odáig visszaolvasni, már az is jellemző, hogy abba folytál bele....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 22:47:34

@Alfőmérnök:

1) A forrás: @bbjnick, több, mint négy évtizedes tudásanyaga:-)

2) Több, mint ezer év európai művelődéstörténetét egy kommentbe sűríteni, erre, még a te kedvedért sem vállalkoznék, @Alfi!:-)

3) Naivan azt gondoltam, hogy a két állítás közötti összefüggés még a te számodra is nyilvánvaló. Az európai zsidók kettős identitása speciális helyzetük következménye: ők kimaradtak az európai nemzeti kultúrák fejlődéséből, csodarabbijaik hókuszpókuszait és rabulisztikáit (történeti léptékkel mérve) egyik napról a másikra cserélték fel a nacionalizmusra és modern ateista messianizmusokra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 22:53:43

@biboldó:

Nem folytam bele @Geo_ és @picur3ka vitájába, @Geo_ egy linkjére reagáltam (rákérdezve arra, amire ő érvként hozta föl a linket):-)

Nézd, ha neked most az a célod, hogy minden állításomat többszörösen igazold, én nem vagyok ellene, de közlöm veled, hogy feleslegesnek tartom, mert igazammal --- a konkrét esetben --- abszolút mértékben tisztában vagyok:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 22:54:36

@bbjnick: Nem akarok kettőtök vitájába belefolyni, de honnan ismét ez a zsidó lélekelemzés szakavatottnak vélt, valójában idióta aspektusa? Netán csak nem valami identitászavarból adódó viszonyítási kényszer?

Alfőmérnök 2013.11.17. 22:55:08

@bbjnick: Ha olyan nagy a tudásanyagod, legalább négy forrást (könyvet) adjál meg, amiből az első két állításodra következtettél, suttyó paraszt!

Valóraváltógép 2013.11.17. 22:56:13

Tulajdonképpen most lett egy olyan érzésem, hogy maguk itt mind, kivétel nélkül őrültek.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 22:59:01

@bbjnick: Semmi kétségem nem volt, hogy a magad igazában cseppnyi kételyed sincs. Más kérdés, hogy kibaszottul magányos vagy ez ügyben.

Alfőmérnök 2013.11.17. 22:59:14

@Valóraváltógép: Rosszul ítéled meg a szituációt. Senki se őrült, még te sem. Bbjnick sem - ő egy jellemtelen, gyűlöletbeteg, ostoba szarházi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 22:59:15

@Valóraváltógép:

@Alfőmérnök és @biboldó valóban sanszos, hogy az vagy valami olyasmi. (De, úgy emlékszem, egyszer én már ezt jeleztem neked!)

Geo_ 2013.11.17. 23:04:59

@bbjnick: döntsd el végre: most zsidó akarsz lenni vagy sem? Mert a téma láthatóan izgat. Tudom, nehéz döntés, identitás-zavar lép(het) fel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 23:05:23

@biboldó: @Alfőmérnök:

Van még valami gondolat- vagy érvféléje az uraknak a tarsolyában? Mert az üres mocskolódás és személyeskedés teljesen hidegen hagy.

Alfőmérnök 2013.11.17. 23:07:06

@bbjnick: Ha olyan nagy a tudásanyagod, legalább négy forrást (könyvet) adjál meg, amiből az első két állításodra következtettél, suttyó paraszt!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 23:09:12

@Alfőmérnök:

Majd gondolkodom rajta, @Alfi, hogy melyek azok a művek, amelyek befogadása számodra is lehetségesek.

Alfőmérnök 2013.11.17. 23:10:25

@bbjnick: Ha olyan nagy a tudásanyagod, legalább négy forrást (könyvet) adjál meg, amiből az első két állításodra következtettél, suttyó paraszt!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 23:17:54

@bbjnick: Világos, a személyeskedés idegen tőled. (mondjuk a gyakorlat nem ezt igazolja, de mindegy) Sokkal könnyebbnek véled kollektív zsidó ármány hangoztatásával, azzal egyetértő bégető nyáj mögül a viszonyítgatást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.17. 23:28:57

@biboldó:

"Sokkal könnyebbnek véled kollektív zsidó ármány hangoztatásával, azzal egyetértő bégető nyáj mögül a viszonyítgatást." --- írod.

Hol is hangoztattam én kollektív zsidó ármányt, azzal egyetértő bégető nyáj mögül (vagy anélkül)?:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.17. 23:53:27

@bbjnick: Pl. mikor viszonyítasz., viszonyítással próbálod igazolni identitásodat.
Mielőtt visszakérdeznél, csak szólok, mások szarba tiprása jottányit sem emel a saját minőségen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 00:20:54

@biboldó:

Az én identitásom, köszöni szépen, jól van. Földszagú parasztok nevelték belém és sokszáz, ha nem -ezer kötetnyi magyarnyelvű irodalom erősítette meg az.

Feleslegesnek tartom huszonharmadszor is megismételni, hogy ebbe az identitásvitába a zsidóelemet te hoztad be (többször hivatkoztam már rá, hogy hol). S én azt is pontosan tudom, hogy miért! De igen jó volna már, ha egyszer és mindenkorra megértené, mindenki, akiben ilyesféle késztetések élnek, hogy ezt nem játsszuk! Vagy tiszteletben tartjuk egymás identitását vagy szabad a vásár és csak a Jóisten tudja, hol áll meg a móka!

Ne én, a vén különc (klerikál)fasiszta, magyarázzam el, hogy mit jelent a tolerancia!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.18. 00:32:49

@bbjnick: Nebassz má! Magasról nem érdekelne az identitásod, ha nem a zsidókhoz viszonyítva akartad volna meghatározni. Kínodban már picurkáig is vissza akartál menni, hogy mentsd a menthetetlent. Hogy értsd, semmi gond, ha azt mondod, hogy pl faszamagyargyerek vagyok, mert nyereg alatt puhítom a menyecskémet. Viszont, ha azt akarod bizonygatni, hogy a zsidók töketlenebbek nálad, attól még puhapöcs maradsz.
Szorri, én a viszonyítgatásra szóltam be, nem én kezdtem a témát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 01:02:08

@biboldó:

No, látod, csak kibújt a szög a zsákból! Egy végtelenül primitív és nevetségesen agresszív judeonáczi f*szparasznya vagy, akinek viszketni kezd a pucér makkja, ha szembesítik a fajtáját egy (vagy több) kínos következetlenségével (vagy, ha lehet valami még kínosabb, egy nyomorúságos provokátor) és (aki) ha néhány ócska, mára teljesen átlátszóvá koptatott rabulisztikus retorikai fogással nem ért célt, nyomban üres hencegésbe kezd:-)

Vicces --- nem kicsit, nagyon.

Alfőmérnök 2013.11.18. 06:36:50

@bbjnick: Még szerencse, hogy nem vagy antiszemita és a személyeskedés távol áll tőled.

vantaan 2013.11.18. 08:18:32

Ne bántsd a bb...-t! Megküzd Ő azzal ,hogy sikeresen kiírja magát a gondolkodni képes emberek közösségéből.
Kádár seggéből a népnemzetikeresztényiség lófszán át az itt engem üldöznek mert csak ....

..... s kitudhatja milyen állomásai vannak még az egyedfejlődésnek?

Bell & Sebastian 2013.11.18. 12:20:59

Mi hát itt a probléma?
A gazdag zsidók szerették Horthyt -ami abból is látszik, hogy nem citálták Nürnbergbe-, szemben a nem gazdagokkal, akiknek akkorra már nem volt módja véleménynyilvánításra.

Azt Aristo is megjegyezte, hogy magyar közgondolkodásban ugyan jelen volt a nemzeti-szocializmus, fasizmus és falangizmus, mégsem jellemezhető egyikkel sem a magyar bel- vagy külpolitika. Revizionista volt, akárcsak alapjaikban a német törekvések.

Magyarországnak az jutott, ami mindig is, az ütközőzóna szerepével járó viszonylagos önállóság és semlegesség. Szívesség ide - engedmény oda, hátha ismét régiós középhatalommá válhatunk.

De mégsem váltunk szirtté a szláv tengerben és ez nem Horthyn múlott. Nem is hirdettek győztest az orosz / német /frank / kelta metélkedőn.

Az amerikai dollár nyert, ahogyan most is. Vitéz Kenderessynek vagy Furfangos Felcsútinak itt lapot nem osztottak.

Hogy melyikük játszotta be jobban a pályát (az elődből vagy utódból lett jelentősebb tényező?), azt a kérdést még feltenni sem érdemes.

Hogy a maroknyi antifasiszta melyik karmester intésére ajvékol, nos, az teljesen érdektelen körülmény.

De hogy a büdös tolvajokat Horthy többnyire a bármelyik oldali felforgatók mellé csukatta, az tényszerűen állítható.
Most meg tort ülhetnek a médiában - az is.

panelburzsuj 2013.11.18. 12:55:57

@bbjnick:
Mert a "tökfilkón" nem lehetne ennyit huzakodni.

Alfőmérnök 2013.11.18. 12:56:05

@bbjnick: Nem állítottam, hogy az vagy.
Azt állítottam, hogy egy jellemtelen, gyűlöletbeteg, ostoba szarházi vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 13:09:02

@Alfőmérnök:

Ez a "gyűlöletbeteg" ez bájos:-) Erősen emlékeztet a "reformátori kényszerképzetek"-re --- a Szovjetunióban, a brezsnyevi időkben, bevett gyakorlat volt, hogy a hatalom a neki nem tetszően nyilatkozókat "reformátori kényszerképzetek" diagnózissal vetett alá pszichiátriai kényszergyógykezelésnek és tartott bezárva elmegyógyintézetekben. És ha ők valakit egyszer megkényszergyógykezeltek, annak nemhogy "reformátori kényszerképzetei", de, úgy általában, képzetei sem igen voltak a továbbiakban:-[

Alfőmérnök 2013.11.18. 13:13:50

@bbjnick: Szerintem rajtad egy vascső is segítene.

vantaan 2013.11.18. 13:14:24

@Bell & Sebastian: Horthy hogy szerette vagy sem a zsidókat az egy dolog. De sajnos utálta a magyarokat s ez a főgond.
Horthy egy tehetségtelen magyargyűlölő volt aki hatalmi ambicióit csak Magyarországon tudta kiélni megvalósítani a magyarok szerencsétlenségére.
A trianoni trauma előidézőjeként nagyban hozzájárult ahhoz ,hogy 20 év múlva egy újabb tragikus folyamat induljon el , mely eredményeként több mint 40 éves orosz megszállás lett.
Horthy még magyarul sem tudott tisztességesen. A magyar történelem legnegatívabb szereplője. Ország csonkolás, népesség fogyás, gazdasági romhalmaz ami jellemezte ténykedésének eredményességét.

Bell & Sebastian 2013.11.18. 13:37:44

@vantaan: A globális felmelegedést és a japán bálnavadászatot kifelejtette.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.18. 17:36:04

@Bell & Sebastian: Ilyenkor sajnálom, hogy nem vagyok történész. Úgy beletekintenék a nürnbergi per irataiba! Valóban érdekelne, hogy a Sztálinnak oly' engedékeny nyugat miért mentette ki Horthyt. Sőt, maga a nagy antifasiszta diktátor sem kérte Horthy bíróság elé állítását. Biztos, hogy vannak erről feljegyzések, levelezések és jegyzőkönyvek. Sajnos a magyar történészek mind bolsevikok, vagy a szüleik és családjuk volt az, így az ő elbeszéléseiket én nem tartom hitelesnek.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.18. 17:44:36

@bbjnick: Rendben, parasznya vagyok. Sőt, értetlen is. Továbbra sem értem:
1.) Honnan a királyi többes, amivel a "magyarok" önmeghatározásáról próbálsz kinyilatkozni.

2.) mi köze az magyarok önmeghatározásához annak, hogy a zsidóknál mik a kritériumok. Azaz miért a zsidó formula az etalon?

Azaz értem: fóbia.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 19:03:19

@biboldó:

1) Ha én nem beszélhetek a magyarok nevében, akkor te hogyan beszélhetsz a zsidók nevében?

2) Mi köze a zsidók önmeghatározásának ahhoz, hogy a magyaroknál mik a kritériumok? Ha a zsidók rendre beledumálhatnak a magyarok önmeghatározásába, akkor a magyarok miért nem kérdezhetnek vissza?

Értem én, hogy annyi a meszédzs, hogy aki nem igazodik a te elképzeléseidhez és elvárásaidhoz, az identitászavaros és fóbiái vannak. Hát hogyne!:-) Nem egy bonyolult üzenet, de tőled már ez is egy értékelhető teljesítmény!

Valóraváltógép 2013.11.18. 19:56:31

@bbjnick: Nekem nem csak ők tűnnek úgy. Tulajdonképpen a kivételeket könnyebb lenne nevesíteni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 20:14:26

@Valóraváltógép:

Akarod mondani, itt mindenki bolond, csak te vagy normális?:-)

Alfőmérnök 2013.11.18. 20:14:36

@vantaan: bbj-t nagyon is valóságos dolgok miatt üldözik. Konkrétan: a jellemtelensége, az ostobasága és a morális analfabetizmusa - amit bigott katolicizmussal igyekszik leplezni - miatt.
Mondok egy példát: nincs kedvem előkeresni, de egyszer írta, hogy valami rádióban dolgozott, ahol valami neki nem tetsző dolgokat tapasztalt a munkatársai körében. Ezt megírta egy helyi újságba. Magyarán: beköpte a munkatársait. Ezért - nagyon helyesen - a főnöke kibaszta a munkahelyéről, mint macskát szarni. Az ostoba parasztja persze azért sír, hogy őt üldözik, pedig ő a hős, aki az igazság nevében harcol.
Miközben annyi történt, hogy megszegett egy minden normális munkahelyen bevett etikai normát. De az is lehet, hogy munkaszerződést szegett.
Ilyen kis (balfaszságokból és erkölcsi szabályok megszegéséből adódó) "sérelmekből" áll össze a bbjnick-i kisemberek világképe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 20:44:31

@Alfőmérnök:

Pedig előkereshetnéd, agyrokkant troll, mert engem is kíváncsivá tettél! Mivel én ilyet sehol nem írtam, megemelem a kalapom előtted, ha linkelni tudod:-)

Valóraváltógép 2013.11.18. 20:45:32

@bbjnick: Nem, velem kapcsolatban ilyen fel sem merül. Normális ésszel nem blogol valaki annyit, mint én.

Alfőmérnök 2013.11.18. 20:51:53

@bbjnick: Megígérem, hogy előkeresem, de nem most (nyugodtan figyelmeztess rá a későbbiekben).

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.18. 20:55:14

@bbjnick: Visszavonom a "fóbiát". Túl enyhe.

Balfaszságod igazolására kitalálsz valami agyrémet, aztán megideologizálod, hogy csak viszonozod a zsidók hozzáállását.

Úgyhogy nem a zsidókhoz viszonyítod magad, csupán a kényszerképzeteidhez.

Mellesleg ehhez a riposztodhoz ha hozzátetted volna, hogy be-be-be, nagycsoportba léphetnél.

Csá!

Alfőmérnök 2013.11.18. 21:08:25

@bbjnick: Ilyesmit, ehhez hasonlót sem írtál?

Valóraváltógép 2013.11.18. 21:38:21

@bbjnick: Téged valamiért nem szeretnek itt.

Alfőmérnök 2013.11.18. 22:15:10

@Valóraváltógép: Nyilván, mert mindenki zsidó, ő meg magyar.

picur3ka 2013.11.18. 22:16:51

@vantaan:

Maga suket propagandat beszel, bellek meg okosak.

picur3ka 2013.11.18. 22:17:52

@Alfőmérnök:

Lol. Ez egy lehetsegesen jo megfejtes.

picur3ka 2013.11.18. 22:20:22

@bbjnick:

Ilyet mar irt mas nick is.

picur3ka 2013.11.18. 22:22:04

@bbjnick:

"1) Ha én nem beszélhetek a magyarok nevében, akkor te hogyan beszélhetsz a zsidók nevében?"

Sehogy. Amennyiree ertem az izraeliek nagyon lenezik a diaszpora zsidokat.

Alfőmérnök 2013.11.18. 22:35:37

@bbjnick: Ilyesmit, ehhez hasonlót sem írtál?

Uliverius 2013.11.18. 22:39:11

Itt kik vannak ki ellen? Jó lenne, ha át tudnám látni, és a grund valamelyik felén helyet tudnék foglalni. :)

Robinzon Kurzor 2013.11.19. 01:38:35

@Uliverius:

Amennyire ki tudom venni, itt mindenki mindenki ellen. ;-)

vantaan 2013.11.19. 08:22:59

@picur3ka: Süket propagandát. Ó a qrva életbe akkor ezek szerint az ,hogy Kassa most nem Magyarországhoz tartozik az csak süket propaganda. ....hogy mik nincsenek.
No és az hogy apám fogolytáborból jött haza 1945 augusztusában az is csak süket propaganda volt? Szegény ha ezt tudta volna ..... biztosan jót röhög rajta.

Persze már 1942 augusztus 18.-án Antal István Debrecenben kijelentette ,hogy a nemzeti propaganda gyógyszer, a bolsevik propaganda méreg.
....csak azt nem tudom a nemzeti vagy a bolsevik a süket?

vantaan 2013.11.19. 08:29:12

@Bell & Sebastian: ... a bálnavadászatról nem tudtam, de a globális fel-melegedéssel volt kapcsolata környezetének .... állítólag T. C. művész/írónő bensőséges kapcsolatot ápolt nőnemű környezetével.
Sőt T.C állítólag a globális felmelegedéséből adódóan jutott információkhoz s tudott jelenteni az angol szolgálatnak.

Uliverius 2013.11.19. 14:46:59

@Robinzon Kurzor: Akkor ez nekem való hely, itt már úgy látszik megvalósult a világbéke. :)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.19. 16:44:18

@Uliverius: Nyájszellem? Önállóan nem megy?
Kezd ismerős lenni a hozzáállás.

Uliverius 2013.11.19. 17:17:35

@biboldó: Ügyes kötözködő vagy! Haverommá ütlek. :)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.19. 19:30:12

@Uliverius: Lehet, hogy a jósdán más volt a szokás, de a magam részéről a virtuális világban nem a máshol hiányolt egyetértés pótolni akarása miatt vagyok jelen.
Amúgy nem véres, csak sport:)

picur3ka 2013.11.20. 00:02:46

@vantaan:

Maga nem errol irt. Amiert ez igy van, ahhoz Horthynak semmi koze nincs.

Ot uzletember intezte ezt el, szinte mind zsido.

picur3ka 2013.11.20. 00:05:23

@picur3ka:

Es ebbol kovetkezik a Holokauszt is, szoval ezert nem lehet a valosagrol beszelni.

Szinten betiltottak az USA-ban egy konyvet, amely a zsidok egyeb tortenelmi politikai bealdozasarol ir.

picur3ka 2013.11.20. 00:09:08

Valosagszeruen, mind a zsido es roma kultura rabszolgatarto tobbezereves archaikus egyseg.

Lehet, minket, igzsagot beszeloket betiltani, etc., de a valosag fog jatszatni. Az egesz haz le fog jonni egesben.

Uliverius 2013.11.20. 00:22:55

@biboldó: Azmijaza jósda?

Az a világbéka dolog az iróniás akart lenni: mindenki mindenki ellen, tehát megvalósult a világbéke. Namindegy :)

vantaan 2013.11.20. 05:35:07

@picur3ka: Hát miről írtam csöppség? Arról hogy Horthy egy szarhalom a magyar történelemben. Egy hányadék aki megcsonkította az országot ,szállás csinálója volt idegen hatalmaknak s gyáva pöcs volt amikor ember kellett volna az ország vezetésére.
A tudatlanság, a valós történelem ismeret nagyon nagy károkat okoz a nemzetnek.
Az egész Horthy kultusz idegen szívűek érdekeit szolgálja ,olyanokét akik csak meglopni, kirabolni és kiirtani, akarják a magyart a Kárpát medencében.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.11.20. 07:37:41

@picur3ka:
"Valosagszeruen, mind a zsido es roma kultura rabszolgatarto tobbezereves archaikus egyseg. "
Ez egyre jobb. Honnan veszed ezeket?

Történetesen a rómaik a 3. zsidó-római háború után a zsidókat vagy leölték, vagy száműzték, vagy elhurcolták rabszolgának a birodalom különböző szegleteibe.
A roma kultúráról csak az utolsó 1000 évről van bármi ismeretünk, de inkább csak az utolsó 500-ról, amikor is már jobban szervezett államok területére értek.
Ott viszont senkit nem tartottak rabszolgaként, sőt ellenkezőleg a Havasalföldön és környékén őket tartották.

Valóraváltógép 2013.11.20. 08:22:38

@Uliverius: Ha mindenki büdös, senki nem büdös. Ércsük.

Bell & Sebastian 2013.11.20. 10:38:20

@Mr Falafel: Nem kell ezt túlbonyolítani, a pesti zsidók nem támasztottak igényt a fellógatására, csak ezt már elfelejtették. Ha Sztálin nem kerül az áruló románok felől, sosem jut be. Azt már többször elsütöttem, hogy az itteni, szovjet, hősi halottak többségét a komisszárok állították a kommunista főisten színe elé.

tevevanegypupu 2013.11.20. 11:43:10

@vantaan:

Most a Horthy tulajdonnevet helyettesitse be a zsido fonevre..es nezze meg, hogy hangzik ez igy..Szerintem majdnem jobban.De mi ezt ha el nem is felejtettuk, ugy tunik megbocsajtottuk, bar ketsegtelen, hogy hatalmas keresztenyi turelembe kerult, mert ugy tunik, hogy meglehetosen visszaelt ezzel a bosszu nepe..Ezt csak tekintse szimplan tenynek, meg csak nem is igazi velemeny, mert a tenyeket ugyan minek kell meg kulon alatamasztani? Persze van akinek ez nem tetszik, dehat az is teny, hogy ki a fenet erdekel ez..

vantaan 2013.11.20. 12:57:33

@tevevanegypupu: Amit kérsz az értelmetlen.
Mi köze azokhoz a nemzet ellen Horthy által elkövetett bűnökhöz bármilyen zsidónak is? Hülyeség! A történelmi tények nem holmi behelyettesítéstől függenek. A megtörtént dolgokkal vitatkozol nem velem.

tevevanegypupu 2013.11.20. 13:19:57

@vantaan:

Ne feledje, Horthy egesz jo baratja volt a zsidoknak, ketsegtelenul a leggazdagabbaknak de megis..egyebkent ugy tudni a legelfogultabb toertenetirasokbol is, hogy a zsido kultura, gazdasag, tarsadalom viragzott akkor..Es hogy mikor a nemetek megszalltak az orszagot tehetetlenek voltak veluk szemben? Ugyan miert voltak tehetetlenek NEGYVEN evig a barati voros hadsereggel szemben , ami felszabaditotta Magyarorszagot es rankhozta a moszkovitakat..negyven ev..szemben egy evvel ugy korulbelul..Minden szenvedes, minden halal igazsagtalan. De van amikor egy orszag nem tud vedekezni mert kicsi, mert elnyomott, mert a nagyhatalmak ugy dontottek, mert konyortelenek, igazsagtalanok es gyalazatosak vele. Nem, Magyarorszag nem teljesen artatlan, de nem abban bunos amit maga probal sujkolni az emberekbe..Akkor hibazott a legnagyobbat az orszag, mikor az un. rendszervaltasnal is rosszabbnal-rosszabb kompromisszumokat kotott..es ez meg ma is tart. Horthynak ehhez mar semmi koze, de azoknak a moszkovita baratoknak akik mindent megusztak annal inkabb. Itt ugralnak ma is gazrezsokon tancolva es rekedten uvoltoznek demokraciarol,.es hazudnak reggel, ejjel meg este.Ketsegtelen, hogy a hulyek hisznek nekik..

vantaan 2013.11.20. 13:38:36

@tevevanegypupu: Na ezt írd át úgy hogy vagy csak az igaz vagy csak a hazug állításai legyenek benne, mert így nagyon zavaros amit írsz!
Tény Trianon!
Tény a bécsi döntés ami visszajuttatott területeket ,amit Horthy elvesztett.
Tény a német megszállás.
Tény hogy a Szovjetunió megtámadása következtében a szovjetek "viszonzásul" fölszabadították az országot s itt maradtak 40 évig.
Tény a II. magyar hadsereg pusztulása a szovjetunió területén.
Tény több százezer magyar polgári személy halála a háború következtében.
Tény a jóvátételi kötelezettség Horthy ténykedése miatt amely még jobban kifosztotta a nemzet erejét.
TÉNYEK! No érted-e?

tevevanegypupu 2013.11.20. 14:13:27

@vantaan:

Hogyne ertenem. Mindez csak nezopont kerdese.En mashonnan nezem..

Alfőmérnök 2013.11.20. 15:25:30

@tevevanegypupu: "a Horthy tulajdonnevet helyettesitse be a zsido fonevre.."

Ennek max. akkor lenne értelme, ha az eredeti szövegben "Horthy" szó helyett a "magyar" állna. Mert amúgy kategoriális hiba.

tevevanegypupu 2013.11.20. 16:49:36

@Alfőmérnök:

Mar ugy erti, hogy a Magyarorszagon elo zsidok? Tudja jobb megkulonboztetni oket igy, mert ugy tunik igenylik.

Alfőmérnök 2013.11.21. 14:26:56

@tevevanegypupu: Tudom, hogy ez magának bonyi, de egy személy nem azonos kategória személyek összességével.

tevevanegypupu 2013.11.21. 16:59:00

@Alfőmérnök:

Bonyi. Az mi??Utalom ha felnott emberek ugy beszelnek mint kis hulye tizenevesek. Bo-nyo-lult!

picur3ka 2013.11.22. 01:28:26

@Lord_Valdez:

A jelenkori mgaviseletukbol, peldaul.

picur3ka 2013.11.22. 01:29:29

@vantaan:

Csak ebbol semmi nem igaz, nagyjabol. Annyi a baj vele.

picur3ka 2013.11.22. 01:31:09

@Uliverius:

Egy jo kis lyuk volt, amig a szar bele nem fosont oda is.

vantaan 2013.11.22. 04:02:18

@picur3ka:
Tény Trianon!
Tény a bécsi döntés ami visszajuttatott területeket ,amit Horthy elvesztett.
Tény a német megszállás.
Tény hogy a Szovjetunió megtámadása következtében a szovjetek "viszonzásul" fölszabadították az országot s itt maradtak 40 évig.
Tény a II. magyar hadsereg pusztulása a Szovjetunió területén.
Tény több százezer magyar polgári személy halála a háború következtében.
Tény a jóvátételi kötelezettség Horthy ténykedése miatt amely még jobban kifosztotta a nemzet erejét.
TÉNYEK! No érted-e?

S ezekből MI NEM IGAZ?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.11.22. 06:51:12

@picur3ka:
Megreformáltad a történelemtudományt.

Uliverius 2013.11.22. 18:40:03

@picur3ka: Ipp mareggel töprengtem azon, hogy parfőm vagy parfüm, aztán arra jutottam, hogy nekem parfüm. :)
süti beállítások módosítása