Horthy Miklósról és a szoborállítás üzenetéről
2013. november 06. írta: Redakció

Horthy Miklósról és a szoborállítás üzenetéről

horthy_miklos.jpg

(Fotó: Fortepan)

Vendégszerzőnk, Mestyán Ádám történész (Harvard Egyetem) kommentárja a Horthy-vitához.

*

Akik szobrot állítanak Horthy Miklósnak, azt a logikát követik, mely szerint az ország vezetőinek nincs felelősségük. Horthy felelőssége az, hogy Magyarország tönkrement: egy vesztes háborúba vezette a nemzetet. Rossz döntéseket hozott, aztán ebek harmincadjára hagyta a magyarokat és amikor minden elveszett, kivándorolt. Akik szobrot állítanak neki, ezt ünneplik.

Felelős azért is, hogy Magyarországon fennmaradt a feudális rendszer a két világháború között. Hogy az ország társadalmilag a 19. században maradt. És felelős a terrorért és felelős a zsidótörvényekért és a Don-kanyarért és felelős a több százezer magyar zsidó haláláért. És felelős minden egyes magyar nőért, akit a bejövő orosz katonák megerőszakoltak.

Nyilván vannak érdemei is, legfőképpen a konszolidáció, egy egységes ország, és a viszonylagos rend húsz éven át. Az elszakított országrészek emlékezete, a nemzeti öntudat. Hogy a pesti zsidókat csak később kezdték deportálni. Hogy megpróbált kiugrani 1944 októberében, amikor már minden elveszett. Ezt is lehet tisztelni.

Ám a szobor állítóinak metafizikai üzenete: az ország vezetői tehetetlenek a sorssal szemben.

Ők mindent jól tesznek, csak hát a nemzetközi helyzet fokozódik (illetve a Gonosz konspirál). Ez az üzenet azonos azzal az erkölccsel, amely meghatározó volt az elmúlt huszonhárom évben.

Miközben nosztalgiáznak egy elmúlt rend után, a valódi szobor egy tartás nélküli ország.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr985617766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Horthy-szobor 2013.11.06. 16:28:09

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében felavatták Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a budapesti Szabadság téren a Hazatérés temploma előterében "Egy ország hírneve attól függ, hogyan viszonyul a zsidóihoz. Min...

Trackback: Horthy Miklósról és a szoborállítás üzenetéről 2013.11.06. 12:52:02

Akik szobrot állítanak Horthy Miklósnak, azt a logikát követik, mely szerint az ország vezetőinek nincs felelősségük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóraváltógép 2013.11.06. 23:35:46

@Stenonis: Mert a sírás is a háborúhoz tartozik. Többek között ezért nem népszerű. Már kivéve azokat, akik amúgy hajlamosak rá, és nem csak a mesékből ismerik. :)

A kegyetlenkedést illetően meg... a japán volt az "egyetlen isteni származású nép", nem tudtad? :)

Valóraváltógép 2013.11.06. 23:36:20

Egymással is kegyetlenek. Most is. Olyan fajták.

Valóraváltógép 2013.11.06. 23:36:54

Más kultúra. Tisztelni kell, nem megérteni.

:DD

Stenonis 2013.11.06. 23:40:54

@Valóraváltógép:
De, tudtam... Valami dereng Amateraszu Ómikamiról ;)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.06. 23:42:17

@Nemzetstratégia: Bbjnick jobban csinálja a diszkusszió oda nem tartozó, ellenben hosszú idézettel történő agyoncsubakkázását... tényleg nem megy ez sehova se.

Neked az az érved a népnemzetiek írásainak igazságtartalma mellett, hogy többen is ugyanazt írták. Ez nem érv.
Neked, ha egy kommer arról ír, hogy a tőkés elnyomó ilyen meg olyan, akkor kizárt, hogy a valóságról írjon.
Ha viszont egy népnemzeti a zsidóról írja, hogy ilyen meg olyan, akkor csakis a valóságról írhat.

A népnemzetinek igaza van azért, mert leírta, a kommernek meg ugyanezért nincs. Holott ez érdektelen az igazságot illetően.

Ne haragudj – OK, hazudtam: nem érdekel, csak udvarias akartam lenni –, ez kurva gyenge, ez még csak nem is színlelése az érvelésnek. Ez szajkózás, egy kövér nulla, nagyon sajnálom holtában is azt, aki csak rád támaszkodhat a véleményében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.06. 23:59:15

@Counter:

Hát, már csak kénytelen vagyok beleszólni!:-)

A magyarság egy kultúra, a zsidóság egy fajiság. A magyarnak kulturális tudata van, a zsidónak faji tudata. Ezért beszél másként egy magyar, mint egy zsidó. Egy zsidó származásúból, ha faji tudatát magyar kulturális tudatra cseréli, lehet magyar, egy magyarból soha nem lehet zsidó. A magyar világ keltetője lehetett egy valláshagyó, de népi (faji) tudatát megtartó zsidóság számára a zsidó nacionalizmusnak (cionizmus), egy zsidó világ keltetője lehetne egy öntudatára ébredő magyar (vagy bármely, nem zsidó) kultúrának?

Különbözőek vagyunk:-) Nagyon szépen és bölcsen ír a magyar ethoszról Széchenyi a Hunniában (figyelmeztetendő a velünk élő nemzetiségeket): „…még estünkben is halálos fogással ragaszkodván hozzátok, velünk együtt fogtok dűlni a számunkra Tiáltalatok nyitott sírgödörbe. S akkor kénye szerint dúlhatja majd a hont a soha nem látott kaján irigység.” Ez van:-)

Alfőmérnök 2013.11.07. 00:03:15

@bbjnick: "A kommuniumusnak nevezett zsidó uralom alatt az irodalomban az egyetlen merész és kiáltó tiltakozása voltam a kereszténységnek és a magyarságnak.
És jött azután a 'keresztény nemzeti kurzus' , amikor a kis impotensek jóllaktak, a kötnivalók vádoltak és ítéltek. És szegény magyarság ebbe sem halt bele, de nagyon beteg és jaj, mit hoz a holnap?"
(Szabó Dezső)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.07. 00:08:47

@Counter: "Neked, ha egy kommer arról ír, hogy a tőkés elnyomó ilyen meg olyan, akkor kizárt, hogy a valóságról írjon."

Ez valami hatalmas ostobaság. Egy kommer is írhat igazat a munkások sanyarú sorsáról, meg a vigyorogva pöfékelő tőkésekről, a megoldási javaslata ("hogy mit kéne tenni") tartalmaz súlyos tévedéseket, nem a helyzetleírása. Látod milyen ostoba vagy?

"Neked az az érved a népnemzetiek írásainak igazságtartalma mellett, hogy többen is ugyanazt írták. Ez nem érv."

Rengeteg idézetet hoztam, amiket a zsidókról írtak, Illyésbe ad hominemmel kötöttél bele, Némethet pedig ignoráltad. kit próbálsz te iskolázni? Kevés vagy te ahhoz.

Az adott idézettel kellett volna vitába szállnod, erre pedig képtelennek bizonyultál.

"kurvagyenge"...ha hajtogatod, igazzá válik?

"Hazudtam" -miben hazudtál, hülyegyerek? Gyakran szoktál hazudni?

Alfőmérnök 2013.11.07. 00:10:18

@bbjnick: Erre emlékszel még, paraszt?

" betyár (törölt) 2011.07.06. 11:23:08
@bbjnick:

Horthy megítélése ebben az ügyben azért nem ilyen egyszerű szerintem. számtalan érdeme volt a 2. vh. alatt, ezt éppen nem sorolnám azok közé. mi a véleménye arról, hogy engedett a németek zsarolásának és legitimálta ezzel annak a szálasinak a hatalmát, akit egyébként kormányzósága alatt bebörtönöztek, pártját betiltották? ebben szerintem elsősorban az övé a felelősség. és akkor most itt ne essék szó arról, hogy lehetett így elszúrni a kiugrást. amikor 1919-ben az antant kiválasztotta és támogatásra érdemesnek ítélte, valóban komoly államférfi adottságokkal bírt. 1944 októberére mintha ezek eltűntek volna: az apa felülkerekedett rajta. ami egyrészt érthető, másrészt annak a bizonyítéka, hogy már nem volt alkalmas a szerepre. "
mandiner.blog.hu/2011/07/05/magyar_fotografiak_a_brit_kulturszentelyben/fullcommentlist/1#c13924950

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.07. 00:16:52

@Alfőmérnök:

Ezt már vagy hússzor letárgyaltuk!:-) A Horthy-rendszerben teljesen érthető és hiteles álláspont volt (nemzeti szemszögből) a fennálló görénykurzusozása. Node, azóta eltelt hetven év és ma már nem a rezsimmel van dolgunk, hanem annak örökségével! Már '43-ban így beszélt Németh: "Végigtekintettem az akkor lezáruló koron, figyelmeztettem őket, ne higgyék el, hogy ez a két magyar évtized, az azóta annyit emlegetett Horthy-korszak nemzeti szempontból olyan meddő és gyatra volt, mint a rendszer, amely nevét adta." Mit szóljunk mi, akik azóta megtapasztalták a létező szocializmust és a rendszerváltás rendszerét? Mi nekünk nemzeti szempontból a Horthy-rendszer öröksége?!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.07. 00:18:52

@Alfőmérnök:

Olvasd tovább azt a vitát abban a kommentsorban!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.07. 00:19:06

@TaTa86.: a saját fia is meghalt a háborúban, nemcsak "idegeneket" küldött csatába.
ezzel el is van intézve szerintem a kérdés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.07. 00:20:52

@Counter: vezetőként meghozott döntésének szánalmas visszavonásáról ?

csak hajtogatod a magadét nem látva, hogy a románok kiugrottak a háborúból és demokrácia lett a jutalmuk csaú bácsival

Alfőmérnök 2013.11.07. 00:28:19

@bbjnick: Tovább olvastam, akkor is, most is. Szánalmasan viselkedtél, mint általában. Az általam nem éppen kedvelt betyár nyerte a meccset. Hogy te ezt nem észleled, az önmagában bizonyíték az ostobaságodra és a rongyemberségedre.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.07. 00:28:39

@Nemzetstratégia: Az adott idézetnek bizonyító erővel kell bírnia, igazolni kell, hogy helyesen tükrözi a kora valóságát. Amíg ez elmarad, csak arra bizonyíték, hogy a szerzője úgy látta, ahogy. Ha sokszor van leírva, attól sem lesz egyszerre valóságot bizonyító ereje (jó példa erre a tengersok komcsi).
A munkaérték-elmélet például nem lesz igaz attól, hogy le van írva, pedig leíró szöveg.

A kommerek például írnak arról is, hogy a hozzáadott érték kisajátítása osztálykülönbözőségeket, osztályharcot okoz. Ez sem követelés, leírás, mégsem lesz igaz attól, hogy leírják. De látom, nem érted; hajtogatsz két-három végletekig lebutított, egykor tudományfilozófiai elvet a Sollen/Sein környékéről, megtoldod egy tucat hamissal (pl. hogy a nem cáfolás az bizonyítás) meg másolgatod a metapediát – linkelés helyett, hogy jó nagy hsz-t kreálj. Jó. És ezzel mit kezdjek? Mit kezdjen ezzel bárki? Ez semmi.

Az összes saját forrásból származó érved annyi, hogy időről időre egyre nyíltabban lezsidózol. Ez vita- és párbajképtelenség.

Ja, és nem ignoráltam Némethet, inkább te ignoráltad, amit írtam róla.

@bbjnick: Vitatkozzon Tóth Zoltán József alkotmányjogász és jogtörténész úrral, aki szerint a magyarság igenis faji kérdés, például. Csak ezt, persze, eltagadják előlünk.
Vicceen kívül, a maga elhatárolásaival természetesen a témául szolgáló korban végül nem igazán törődött a magyar állam; ívesen tett a kulturális tudatokra és csere-elméletükre és lerendezte faji alapon az egészet. Ahogy Ns. olvtárs is.

calabria007 (törölt) 2013.11.07. 00:30:32

@Stenonis:

különben azt senki sem vitatta, hogy a japánok csúnya dolgokat csináltak Kínában

inkább vmi olyat állítottam, hogy ez nem igazolja a Japán civilek elleni terrortámadásokat...

+ arról volt szó, hogy nem kell feltétlenül földbe döngölni az ellenfelet...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.07. 00:34:12

@Counter:

Nem vitatkozom, próbáltam gondolkodásra inspirálni, de láthatólag eredménytelenül:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.07. 00:35:08

@Alfőmérnök:

Akarsz még a problémáidról beszélni?:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.07. 00:38:31

@bbjnick: mandiner.blog.hu/2013/11/06/horthy_miklosrol_es_a_szoborallitas_uzeneterol/fullcommentlist/1#c20967104

@tesz-vesz: 1. Meg Erdély is a jutalmuk lett.
2. Miért foglalkozol ennyit Romániával?
3. Ettől még igaz, hogy Horthy utolsó, államfőként végrehajtott tette gyávaság és defetizmus, felelőtlenség volt, amellyel megindult az ország végromlása. Nem államférfiúi erények és érdemek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.07. 00:39:40

@bbjnick: Jusson el a 3. mondatig, utána jöjjön vissza, várom szeretettel.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.07. 00:41:19

@Counter: "A kommerek például írnak arról is, hogy a hozzáadott érték kisajátítása osztálykülönbözőségeket, osztályharcot okoz. Ez sem követelés, leírás, mégsem lesz igaz attól, hogy leírják."

Itt konkrét tettek, cselekedet leírásáról volt szó, nem pedig elvont ideológiai bizonyításokról. Ez nem szociológia vagy közgazdaságtan: az illető leírja hogy mit látott, amit a zsidók csináltak. És még sokan leírták.

"a nem cáfolás az bizonyítás"
a szmájlit nem vágtad (az inkriminált idézetnél) látom, de mivel láthatólag egy sötét segg vagy, ezt nem rovom föl.

"Jó. És ezzel mit kezdjek? Mit kezdjen ezzel bárki? Ez semmi."

Tőled eltérően másnak van szeme a látásra. A "semmi" pedig a szavahihetőségedből maradt meg, miután kiderült hogy hazudtál.
Miben hazudtál még a beszélgetésünkben?
Gyakran szoktál hazudni?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.07. 00:54:43

@Nemzetstratégia: A kommerek is konkrét tetteket írtak le. Ettől még hülyeséget, mivel rosszul látták, noha sokan voltak.

Nézzük a szikár tényeket népnemzeti látásmódban:
"nem tudtak ellenállni az ősi hitüket s faji gondolkodásukat gőzölgő nemzetközi irányok hívásának"
"mint végtelen háló futja be az országot, ha egy helyen megütik, az egész hálózat csörög, reszket, vonaglik"
"lassan üres héj lesz, melyből minden tartalom elszivárgott, s hogy a nyomásnak ellenállhasson, mindinkább azokra kell támaszkodnia"
"vitorláiban van az a szél vagy egy része a szélnek"

Hát, ez nem a szikár tényközlés apoteózisa. Pá.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.07. 01:06:34

@Counter: célzatos kiválogatás. Idéztem bőven "szikár tényleírást" is.

Kérdeztem valamit! Gyakran szoktál hazudozni?
konkrétan mikben hazudtál ma nekem?

A kettőnk közül melyik a hazug szavahihetetlen féreg szerinted?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.07. 01:16:31

@Nemzetstratégia: Semmivel se célzatosabb válogatás, mint ilyet kamuzni: "nincs okunk kételkedni, hogy a világ összes jelentősebb figuráját (+ a magyar népi írókat), amikor a zsidókról mondtak véleményt, valamiféle elmebaj kerítette volna hatalmába".

Egyébként a kihagyott részekben sincs több szikár tényközlés. Csak azokban költészet se.

Sugalló kérdés, nincs válaszadási kényszerem.

GERI87 2013.11.07. 01:39:04

A magyar nép revíziót akart, ezt csak a németek adhatták meg, tehát a háború eleve elkerülhetetlen volt.
Olyan vezetőt nem tűrt volna meg a kor aki nem akar revíziót, nem antiszemita valamelyest és nem tekintélyelvű...
Ennyi erővel az egész magyarság kollektíve bűnös azért ami történt.

Egy, a Hitleri rendezés korában a 37-es trianoni határok között "tétlen" semlegeskedő és németellenes MO-ág elképzelhetetlen, ne csináljunk úgy mintha ezt a békés tömeg akarta volna, de belerángatták a rosszba...
A nép messiásként emelte volna magasba a leghangosabban díszmagyarkodó nácibarát antiszemitát....letaszítva a "hazaáruló, zsidóbérenc, antant csatlós" Horthy-t..

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.07. 06:53:03

@Counter: Ez mit sugall hogy konkrétan mikben hazudtál még nekem?
Hiszen bevallottad hogy hazudtál. Ezek után érdekel, hogy konkrétan miben.

Tehát: konkrétan mikben hazudtál nekem?

Gyakran szoktál hazudni?

Tündér_Lala 2013.11.07. 08:19:44

Csak annyit: Ez a cikk, vélemény mutatná a Harward szellemi szinvonalát ? Szánalmas, egy illúzióval kevesebb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.07. 08:41:08

@Stenonis: "És a harapófogóból az a kiút, hogy a harapófogó egyik tagjához csapódunk? "

Egészen pontosan megfogalmaztad az egyetlen járható utat. Szerintem ezt így kijelentő módban fogom bon mot-ként használni.

"Néha a hosszútávú célok felülírhatják a rövidtávúakat. Ezt nem értette meg a magyar politika."

De, megértette. Kicsit olvass már utána! Azt is, hogy akkor van esély hosszútávú célokra, ha a nácik nem csinálnak belőlünk bábállamot.

"A zsidókérdéssel az volt a baj, hogy sok zsidó teljesen asszimilálódott. Kikeresztelkedtek és semmiben nem különböztek egy átlagos "fajmagyartól"."
Igen, a tanácsköztársaság is ezt mutatja... Ne hülyéskedjünk már! Egyébként ha bevállaljuk a mártír szerepét a zsidóknak kampec, mind egy szálig.

"Azért volt ez borzasztó, mert a Monarchia idején mindent megtettünk, hogy asszimiláljunk, utána meg az asszimilálódott kisebbséget ki akarták vetni a nemzet testéből. "
A zsidó olyan mint a só. Nélküle egyszerűen nem az igazi a leves. Ha nem akarsz éhenhalni megeszed, nem gond, de nem finom. Viszont ha túlsózod, akkor b*szhatod.
A monarchia túlsózta. Az iparosítatlan félfeudális Magyarországon 6%-nyi zsidó túl sok volt, főleg úgy, hogy 67 előtt az arányuk az 1%-ot sem érte el.

Megjegyzem: a paranoia miatt erről sem nagyon szoktak beszélni. A károlyi forradalmat és a tanácsköztársaságot második generációs bevándorló galíciai zsidók csinálták, ezután nem csoda, ha az ellenforradalom után a legtöbben nem a magyart látták a galiciánerekben.

Ettől még valóban tragikus. Rengeteg nagyon jó embert és magyart vesztettünk emiatt.

calabria007 (törölt) 2013.11.07. 09:57:53

@Nemzetstratégia:

Ne erőlködj, nem érdemes!

Már nagyon régen elvesztetted ezt a szellemi párbajt ...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.11.07. 10:34:27

a szerző történész. fasza. jól kifejtette :)

amúgy remélem bevonják a magyar útlevelét, meg le is rendezi valami vascsöves kommandó a lakása előtt.

GERI87 2013.11.07. 11:13:41

@Stenonis:

Kárpátalján volt szlovák szórvány, a lengyel keleti területeken meg évszázados lengyel kisebbség élt, nem '20 után kerültek oda akiket 45 után a Visztula akció keretei között kitelepítettek...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.07. 11:19:50

@Counter:

"Vicceen kívül, a maga elhatárolásaival természetesen a témául szolgáló korban végül nem igazán törődött a magyar állam; ívesen tett a kulturális tudatokra és csere-elméletükre és lerendezte faji alapon az egészet." --- írja.

Ez konkrétan nem igaz!

Hogyan határozzák meg az ú. n. "zsidótörvények", hogy ki tekinthető/tekintendő zsidónak?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.07. 12:11:43

@Counter: Amit te csinálsz? Hazudozás.

Erre kérdeztem hogy pontosan miben hazudtál velem szemben.

Erre nem kaptam választ, de legalább mindenki láthatja, mekkora hazug féreg vagy.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.07. 14:26:34

@Nemzetstratégia: Elég sorsszerűnek találnám, ha ettől a "beszélgetéstől*" menne el végleg az eszed, de azért ha lehet, még előtte fordulj szakemberhez. Ha vannak még barátaid, veled kapcsolatot tartó családtagjaid, ők is hálásak lesznek majd.

* inkább egyoldalú sértegetés egy ideje, s bár meglehetős türelemmel bírok, azért most már kezd elég lenni

@bbjnick: Miért nem nézi meg? 1000ev.hu
Laikus is képes kigyűjteni, akkoriban még nem az évi 300 tv. volt a divat.

Maga szerint mondjuk a zsidóvagyont nem elkobozták, hanem megvásárolták, úgyhogy innen nehéz lesz visszatérnie a realitáshoz. De csak az első lépés látszik nehéznek!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.07. 15:53:05

@Counter: Többször kérdeztem hogy miben hazudtál és hogy egyébként is gyakran szoktál -e hazudozni, miután írtad, hogy hazudtál.

Hiba próbálsz a erkölcsi nulla mivoltod helyett az én elmeállpotomról beszélni, kudarcot fogsz vallani.

Egy mocskos utolsó hazug féreg vagy. Ez részemről puszta ténymegállapítás, nem húzom föl magam rajta, mert egy hazug gerinctelen sunyi férgen az ember minek húzza föl magát? Na látod.

Mindenki számára nyilvánvaló immár, hogy egy hazug féreg vagy.

calabria007 (törölt) 2013.11.07. 19:33:59

@Nemzetstratégia:

ideje lenne bevetni schwerer gustav-ot:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.07. 21:25:10

Redakció blogger egy ócska rühes provokátor, aki semmiképpen sem magyar. Felszólítom, adja le a magyar útlevelét és személyi igazolványát, és takarodjon haza Guatemalába, ahol az ilyen alja férgek tenyésznek, mint ő.
Redakció nem zsidó, csak féreg. A kettőnek nincs közös halmaza.
Felszólítok minden magyar embert, aki ismeri Redakció valós személyét, hogy ott verje agyon, ahol látja. Ne köpje le, ne verje pofon, ne rúgjon belé! Verje agyon, hogy dögöljön meg. Az anyját és apját is, ha ismeri. Bárki, aki felvilágosítást tud adni valós személyéről és családjáról, nemzeti önérzetből tegye meg, és a többit bízza rám.
Köchög Redakcijó, megdögless!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.07. 21:32:27

@Mr Falafel: Elolvastam a posztot. Nem mondom, hogy vitathatatlan, de mi az ennyire felháborító?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.07. 21:43:03

@biboldó: semmi. ma őszinte kedvemben vagyok. Aki nem érti a magyarok zsidóságát, és a zsidók magyarságát, az pusztuljon. :-))

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.07. 21:51:17

@Mr Falafel: Ezt értem, de a poszt a balfaszságról szól.

Valóraváltógép 2013.11.07. 21:53:21

@Mr Falafel: @biboldó: Ti beszéltek ivritül, srácok? A házinácink elvérzett rajta.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.07. 21:56:58

@Mr Falafel: Bocs, ha kétszer jelenik meg, egyszer már elküldtem, nem találom.
Tehát,
Ezt értem, de a poszt a balfaszságról szól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.07. 21:57:56

@Mr Falafel:
Ez a komment kimeríti a terrorcselekmény tényállását, az 1/b (lakosság megfélemlítése) bekezdés szerint.

Mindenkinek, aki olvassa, feljelentési kötelezettsége van (elmulasztása esetén viszont bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.07. 21:59:55

@biboldó: Nem olvasok el ilyen posztot, az rangon aluli. A véleményem viszont autentikusssss. :-)))

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.07. 22:00:54

@Valóraváltógép: Egy nem igazán világnyelv nem ismerete még nem ok az elvérzésre.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.07. 22:02:09

@Doomhammer: Akkor most tartanom kell tőle, hogy a politikusok csókolózni akarnak velem, mint Arafattal? Picsába, egy rohadt kibucot sem tudok felrobbantani. :-(((

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.07. 22:08:10

@Mr Falafel:
Nem győzött meg arról, hogy az 1/c pontban meghatározott ("más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja") terrorcselekményt abba akarja hagyni, mielőtt abból súlyos következmény származna.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.07. 22:23:41

@Doomhammer: Dehogy hagyom abba! Erre tettem volna utalást? Elnézést, ha félreérthető voltam!

Vascső 2013.11.07. 22:42:31

szóljatok ha balhé van, ott a helyem

picur3ka 2013.11.08. 01:41:33

@jose maria padilla:

Na, ezen mar regen gondolkodtam, hogy miert nem tiltjak be az ilyenek magyar utlevelet.

Meg a sikkasztok kettos allampolgarsagat olyan orszagokkal, akik nem adnak ki senkit. Tiszta mutyi-parade.

picur3ka 2013.11.08. 01:43:27

@Valóraváltógép:

Kire gondol? En meg nem is kommenteltem.

Akar elverezni maga is?

picur3ka 2013.11.08. 01:45:02

@Vascső:

En ket vascsovel megyek. Latta ezt a Roma kulturalis videot? Vonatkozo anyag.

picur3ka 2013.11.08. 01:49:46

Na, kedves Mestyan Ur kommentarjahoz is: kikop. Vascsovel egyetertek.

picur3ka 2013.11.08. 20:14:11

Jobbat olvastam, mint a kit tud tobbet ivritul. Az UNESCO kizarta tagjai sorabol az USA-t meg Izraelt.

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:22:12

@picur3ka: A NemzetesSztracsatellára, vagy mi a nickje. Maga mióta náci? Én éppen elvérzek.

@biboldó: Azért szép lenne.

Alfőmérnök 2013.11.08. 21:27:15

@Valóraváltógép: Én innentől tartom picur3kat nácinak:

"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."

Egyébként miért nem reagál erre a kommentemre?
mandiner.blog.hu/2013/10/31/torok_zsolt_karolyi_attila_es_a_kalocsai_sporttagozat/fullcommentlist/1#c20962953

Nagyon bonyi a kérdés, amit feltettem?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.08. 21:41:01

@Valóraváltógép: Túlontúl egyszerű lenne. Az meg nem lehet szép, semmi sportérték.
Sőt, még berögzült szokás szerint mentségül is szolgálhatna a balfaszságra.

Alfőmérnök 2013.11.08. 23:40:54

@Valóraváltógép: mandiner.blog.hu/2013/10/31/torok_zsolt_karolyi_attila_es_a_kalocsai_sporttagozat/fullcommentlist/1#c20962953

Alfőmérnök 2013.11.12. 18:23:27

@bbjnick: Hejj, paraszt! Ugye nem gondolod, hogy megúszod annyival, hogy a vitapartneredet hülyének állítod be, aki nem olvasta a vitát? Ide be fogom másolni az egészet, de megelőlegezem, hogy mi volt az utolsó reakciód (mikor már kifogytál az "érveidből"):

"
betyár (törölt) 2011.07.09. 13:02:35
@bbjnick:

1. nem nevezek ki senkit és nem mondok le. és itt a mondat vége. és szőnyegbe csavarják és elviszik , esetleg. a rövid távú program nem változott volna talán, bár ki tudja, az emberekből milyen reakciót váltott volna ki, de a hosszú távú igen. és álljon itt egy ellenpélda:

Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza.

Bűnös vagyok.

Teleki Pál

1941. ápr. 3.

Teleki Pál miniszterelnök öngyilkossága előtt Horthy Miklóshoz írt lemondó levele

Főméltóságú Úr!

Ha cselekedetem nem is sikerülne teljesen, és még élnék, ezennel lemondok.

Mély tisztelettel

Teleki Pál

1941. ápr. 3.

2. Magyarország megitélésén sokat javíthatott volna.

3. Horthy ezzel magára hagyta a nemzetet magyarostul, pesti zsidóstul.

4. Mohácshoz bizony hasonlítható, hiszen az is épp ilyen kilátástalan helyzet volt, már előre. ezért ebből a szempontból Tomori és Horthy helyzetmegítélése összevethető.

5. Már megbocsásson, de hogyan lehet Görgeyt és Horthyt összevetni? Görgey egy évig harcolt az udvar ellen, és a teljhatalom néhány napra szakad a nyakába, egy kész, és legfőképpen nem általa előállított politikai, katonai helyzetben, ezzel szemben Horthy 24 (25) éve kormányzó korlátozott uralkodói jogkörrel felruházva, vagyis személyében ő tartozik leginkább felelősséggel a helyzetért.

6. "Ebben a pillanatban azonban semmiféle hatalom nem volt a kezében, a fegyverszünet kihirdetése óta egy idegen (ellenséges) hatalom megszállása alatt álltunk." ez nem igaz. egyrészt idegen hatalom megszállása alatt március óta voltunk. másrészt az ő hatalmában állt Szálasi kinevezése, csak az övében - és ezt ő meg is tette.

végül: sok szempontból nagyra tartom és sikeresnek Horthyt. de ezt a kiugrást és annak következményeit nagyon elszúrta.

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 17:54:59
@betyár:

Másként látjuk.

ü
bbjnick"
mandiner.blog.hu/2011/07/05/magyar_fotografiak_a_brit_kulturszentelyben/fullcommentlist/1#c13950146

Alfőmérnök 2013.11.12. 18:30:08

@bbjnick: tehát innen:@Alfőmérnök:
"„bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 11:49:08
@betyár:

Értem. És mit kellett volna tennie? Tegyük fel, hogy makacskodik az öregúr. Mi változott volna?

(...)
betyár (törölt) 2011.07.06. 14:06:56
@bbjnick:

mondjuk szálasi nem törvényesen szerzi meg a hatalmat, nem Horthy mint kormányzó által.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 15:15:51
@betyár:

Értem. Csak azt nem tudom, hogy mi változott volna azzal, ha az öreg köti az ebet a karóhoz, hogy "ő aztán nem"? A németeknek egészen biztosan megvolt erre az esetre is a tervük. Elteszik az útból és még azt néhány tíz vagy néhány száz embert a felsőbbvezetésből, aki betarthatna és...

ü
bbjnick

(…)

betyár (törölt) 2011.07.06. 19:06:03
@bbjnick:

ezt most komolyan kérdezi? hiszen maga tartja olyan fontosnak az értékeket és a morált. mit változtatott a vértanúk önfeláldozása? mit változtatott a diktatúrán Jan Palach tette? mit változtatott teleki öngyilkossága? mi különböztet meg egy államférfit tőlem vagy magától? a tekintélye alapja hogy jobb, különb, mint mi (elvileg:)), mert képes saját érdekei fölé emelkedni. akkor maga szerint a kádári nomenklatúra hivatkozása, érvelése evidens és rendbenlévő, amikor azt mondják, hogy miért is ne működtek volna együtt, hiszen akkor sem változik semmi, ha személyesen ők nem közreműködnek. sőt maga kádár is erre hivatkozhatott: mi változott volna, ha 1956-ban nem vállalja a kollaborálást a vörös hadsereggel.

ezen kívül, konkrétan Magyarország megítélésén változtathatott volna talán. persze nem a nagyhatalmi egyezkedésen, de a megítélésünkön igen.

(…)

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.07. 09:22:11
@betyár: @Gasper: @gloire:

Mi történt? Horthy fegyverszüneti tárgyalásokat folytatott a szovjetekkel, majd miután megállapodásra jutottak, megpróbált kilépni a háborúból. Ez a kísérlete kudarcba fulladt. Ekkor --- német nyomásra --- kinevezte Szálasit miniszterelnöknek és lemondott a kormányzói tisztségről.

Nem emlékeztem pontosan, hát utánakerestem, hogy is volt ez a dolog ezzel a kormányzósággal. Az 1937. évi XIX. törvénycikk úgy rendelkezett, hogy a Kormányzó maga rendelkezik utódjáról. Az általa megnevezett személyek közül az Országgyűlés együttes ülése, legalább háromötödös képviselői jelenlét mellett, választ kormányzót (ha nem tudnak a Kormányzó által megnevezett személyek közül választani, akkor titkos szavazással új jelöltet is állíthatnak). Amíg nincs megválasztott (új) kormányzó, addig a legfőbb közjogi méltóságokból álló Országtanács kormányoz.

Mivel Horthy nem jelölt senkit utódául, így Szálasi későbbi államfői "kinevezése" nem tekinthető legitimnek (Szálasit a nem tudom milyen összetételű Országtanács jelölte államfőnek ("nemzetvezetőnek") --- amihez nem volt joga --- és a mindössze ötvenöt tagú csonka alsóház és a csonka felsőház választotta meg --- amihez ezeknek szintén nem volt joga). Nem is igen van olyan történész, legyen akármilyen elfogult is, aki a nyilas hatalomátvételt ne egy idegen hatalom fegyveres ereje által támogatott illegitim puccsként értelmezné.

Ha Horthy szívózik a németekkel, mint fentebb is írtam, max. annyit ért volna el, hogy kinyírják őt is, a főméltóságú asszonyt is, ifjabb Miklóst is, a "kismenyemet" is és a "kisunokámat" is és még a Horthyhoz hű körökben néhány tíz vagy néhány száz embert és a Kormányzó úr őfőméltósága egészségi állapotára (vagy sajnálatos hirtelen halálára) hivatkozva végigjátszatják az Országtanáccsal és az Országgyűléssel azt, amit végülis végigjátszattak. Szerintem.

ü
bbjnick

(...)
betyár (törölt) 2011.07.07. 16:43:30
@bbjnick:

a kérdésemre ezzel nem válaszolt. egyébként eddig azt citálta, hogy Horthyra a fia elrablásával gyakoroltak nyomást a németek, nem hivatkozott arra, hogy ez racionális megfontolás volt. arról nem beszélve, hogy maga is azt írja, H. legitimálta Szálasi hatalmát, kinevezte min. eln.-nek, majd lemondott. az utód kinevezésének kormányzói jogkörét István (fia) miatt terjesztették ki, de Ő már meghalt.

és végül: a kérdés lényegi részére nem válaszol.

:))

(...)
bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.08. 00:40:50
@betyár:

Kérem, mondja meg, mit kellett volna Horthynak tennie!

ü
bbjnick
(...)
betyár (törölt) 2011.07.08. 10:13:34
@bbjnick:

megtagadni a német követelést, nem hatalomhoz juttatni legitim módon szálasit.

mit kellett volna tennie Ön szerint a keresztény vértanúknak, Servetnek, Tomorinak, Jan Pollachnak, Telekinek? Horthy Szapolyai, Thököly stb. útját követte:(. Indíttatása megérthető, de ez még nem teszi döntését helyessé. "

Alfőmérnök 2013.11.12. 18:35:50

@bbjnick: (folyt.)

" bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.08. 13:50:17
@betyár:

Szálasi hatalma nem volt legitim. (Lásd fentebb.)

Akkor lenne igaza, ha Horthy nem éppen egy összeomlott kiugrási kísérlet után lett volna (nem épp akkor szembesült volna vele, hogy fiát elrabolták, a magyar hadvezetés felett nincs hatalma stb.). A Vár körül harcok folytak, 300 testőr védte a Várat német gépesített alakulatokkal szemben. Azt olvastam, hogy Horthy verte az asztalt, miközben Veesenmayerrel tárgyalt, aki ezt flegmán viselte.

Nyilván közölte vele Veesenmayer a Führer feltételeit és elvárásait és, nyilván, Horthy belátta, hogy mindegy mit mond vagy tesz. S mivel katona volt és politikus és nem szent, úgy viselkedett, mint ahogyan, ilyen helyzetben, egy katona és politikus viselkedik. Belátta, hogy pillanatnyilag nem tud mit tenni (az ő hatalma már nem működik), de élhetett benne a remény, hogy később talán még tehet hazájáért.

Tényleg nem értem, hogy mit várt volna el tőle. Egy szent sem gyilkoltatja le magát feleslegesen, a vértanúságnak mindig világos célja van, s Horthy ráadásul még református is volt:-]

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.07.08. 14:58:37
@bbjnick:

ezért vettem bele a felsorolásba servetet:), ugyan nem refi, de protestáns. szomorúan fogadom, hogy éppen Ön nem érti a problémát. egyébként azt nem állíthatjuk, hogy a vezérkar felett nem volt hatalma, sokkal inkább, hogy elszúrták a szervezést. annyira aggódtak, hogy a németek tudomására jut idő előtt a kiugrás, hogy a hadvezetést sem avatták be, a rádióbeli proklamáció alapján döntöttek a tisztek, hogy hogyan cselekszenek, parancs nem volt. fejetlenség volt. az meg milyen már, hogy verte az asztalt? hruscsov is az ENSZ-ben:) cipővel.

feleslegesen? épp erre hoztam a példákat. Tomori is egy hülye volt meg a magyar bárók, zászlósurak, püspökök, a francnak hadakoztak mohácsnál és haltak meg? aztán a török úgy is végigrabolta a Duna-Tisza közét. teleki is mi a fenét ért el azzal, hogy fejbe durrantotta magát? a németek így is felvonulási területnek használtak minket. Bezzeg milyen realista volt szapolyai meg thököly, amikor felajánlották az országot a törököknek. hiszen úgy sem állíthatták meg a történelem menetét:)))

és egyáltalán, honnan is tudhatnánk, mi változott volna, ha nem működik együtt? az tudjuk, így mi lett.

a legitimációhoz: maga szerint egy miniszterelnöki kinevezés nem legitimációja szálasinak? ne viccezzen már.

betyár (törölt) 2011.07.08. 15:01:41
@bbjnick:
és még valami:

Nyilván közölte vele Andropov a Hruscsov feltételeit és elvárásait és, nyilván, Kádár belátta, hogy mindegy mit mond vagy tesz. S mivel katona volt és politikus és nem szent, úgy viselkedett, mint ahogyan, ilyen helyzetben, egy katona és politikus viselkedik. Belátta, hogy pillanatnyilag nem tud mit tenni (az ő hatalma már nem működik), de élhetett benne a remény, hogy később talán még tehet hazájáért. "

Alfőmérnök 2013.11.12. 18:37:27

@bbjnick: (folyt.)

" bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 06:47:18
@betyár:

Továbbra is az a a problémám, hogy nem tudom, mit kellett volna tennie Horthynak?

Horthy: Nem nevezek ki senkit miniszterelnöknek és nem mondok le!

Veesenmayer: Értem és döntését tiszteletben tartom, Kormányzó úr! Most már tudjuk, mit nem csinál. De mit csinál?

Horthy: Nem nevezek ki senkit miniszterelnöknek és nem mondok le!

Veesenmayer: Értem és döntését tiszteletben tartom, Kormányzó úr! Most már tudjuk, mit nem csinál. De mit csinál?

Horthy: Nem nevezek ki senkit miniszterelnöknek és nem mondok le!

Veesenmayer: Értem és döntését tiszteletben tartom, Kormányzó úr! Most már tudjuk, mit nem csinál. De mit csinál?

És így tovább... Amíg a testőrség tagjai mind el nem esnek, a németek be nem vonulnak a Várba és Horthyt és hozzátartozóit udvariasan, de határozottan le nem lövöldözik vagy szőnyegekbe nem csomagolják és el nem szállítják a Birodalomba.

Horthy helyzete sem nem Tomorié, sem nem Kádáré. Tomori mögött ott állt a hadsereg, Kádár pedig nem lemondott, hanem elvállalt egy feladatot.

Volt egy érvényes fegyverszüneti szerződésünk a szovjetekkel, amit Horthy megpróbált, de nem tudott érvényesíteni, különféle csatornákon több éve tárgyalásokat folytatott a Szövetségesekkel (bízhatott benne, hogy a helyzet megváltozásával ezek a szempontok még latba eshetnek Magyaro. megítélése szempontjából) . Ebben a pillanatban azonban semmiféle hatalom nem volt a kezében, a fegyverszünet kihirdetése óta egy idegen (ellenséges) hatalom megszállása alatt álltunk. Ezért lemondott államfői tisztségéről. Kinevezhette ő ugyan Szálasit miniszterelnöknek, de ezután ehhez már neki semmiféle köze nem volt. Az államfői hatalom lemondásával az Országtanácsra szállt, új kormányzót (államfőt) pedig az Országgyűlés együttes ülése választhatott volna (lásd fentebb). De a németeket ez láthatólag nemigen érdekelte (lásd fentebb), nem törődtek a törvényesség helyreállításával, így a Szálasi-kormány egy megszállt ország bábkormányaként működött (tehát, illegitim módon), Szálasi pedig egy megszállt ország bábállamfője/nemzetvezetője volt/lett. (A háború után egyébként ezt a Szövetségesek is így ítélték meg.)

Ha már történelmi analógiát keresünk, akkor nagyon távolról és nagyon áttételesen Görgey helyzetéhez tudnám hasonlítani Horthyét Világos előtt...

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.07.09. 13:02:35
@bbjnick:

1. nem nevezek ki senkit és nem mondok le. és itt a mondat vége. és szőnyegbe csavarják és elviszik , esetleg. a rövid távú program nem változott volna talán, bár ki tudja, az emberekből milyen reakciót váltott volna ki, de a hosszú távú igen. és álljon itt egy ellenpélda:

Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza.

Bűnös vagyok.

Teleki Pál

1941. ápr. 3.

Teleki Pál miniszterelnök öngyilkossága előtt Horthy Miklóshoz írt lemondó levele

Főméltóságú Úr!

Ha cselekedetem nem is sikerülne teljesen, és még élnék, ezennel lemondok.

Mély tisztelettel

Teleki Pál

1941. ápr. 3.

2. Magyarország megitélésén sokat javíthatott volna.

3. Horthy ezzel magára hagyta a nemzetet magyarostul, pesti zsidóstul.

4. Mohácshoz bizony hasonlítható, hiszen az is épp ilyen kilátástalan helyzet volt, már előre. ezért ebből a szempontból Tomori és Horthy helyzetmegítélése összevethető.

5. Már megbocsásson, de hogyan lehet Görgeyt és Horthyt összevetni? Görgey egy évig harcolt az udvar ellen, és a teljhatalom néhány napra szakad a nyakába, egy kész, és legfőképpen nem általa előállított politikai, katonai helyzetben, ezzel szemben Horthy 24 (25) éve kormányzó korlátozott uralkodói jogkörrel felruházva, vagyis személyében ő tartozik leginkább felelősséggel a helyzetért.

6. "Ebben a pillanatban azonban semmiféle hatalom nem volt a kezében, a fegyverszünet kihirdetése óta egy idegen (ellenséges) hatalom megszállása alatt álltunk." ez nem igaz. egyrészt idegen hatalom megszállása alatt március óta voltunk. másrészt az ő hatalmában állt Szálasi kinevezése, csak az övében - és ezt ő meg is tette.

végül: sok szempontból nagyra tartom és sikeresnek Horthyt. de ezt a kiugrást és annak következményeit nagyon elszúrta.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 17:54:59
@betyár:

Másként látjuk.

ü
bbjnick"

Alfőmérnök 2013.11.12. 18:40:22

@bbjnick: Hejj, paraszt! Ugye nem gondolod, hogy megúszod annyival, hogy a vitapartneredet hülyének állítod be, mint aki nem olvasta a vitát?
Úgyhogy most ide be fogom másolni az egészet, de megelőlegezem, hogy mi volt az utolsó reakciód (mikor már kifogytál az "érveidből"):

"betyár (törölt) 2011.07.09. 13:02:35
@bbjnick:

1. nem nevezek ki senkit és nem mondok le. és itt a mondat vége. és szőnyegbe csavarják és elviszik , esetleg. a rövid távú program nem változott volna talán, bár ki tudja, az emberekből milyen reakciót váltott volna ki, de a hosszú távú igen. és álljon itt egy ellenpélda:

Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza.

Bűnös vagyok.

Teleki Pál

1941. ápr. 3.

Teleki Pál miniszterelnök öngyilkossága előtt Horthy Miklóshoz írt lemondó levele

Főméltóságú Úr!

Ha cselekedetem nem is sikerülne teljesen, és még élnék, ezennel lemondok.

Mély tisztelettel

Teleki Pál

1941. ápr. 3.

2. Magyarország megitélésén sokat javíthatott volna.

3. Horthy ezzel magára hagyta a nemzetet magyarostul, pesti zsidóstul.

4. Mohácshoz bizony hasonlítható, hiszen az is épp ilyen kilátástalan helyzet volt, már előre. ezért ebből a szempontból Tomori és Horthy helyzetmegítélése összevethető.

5. Már megbocsásson, de hogyan lehet Görgeyt és Horthyt összevetni? Görgey egy évig harcolt az udvar ellen, és a teljhatalom néhány napra szakad a nyakába, egy kész, és legfőképpen nem általa előállított politikai, katonai helyzetben, ezzel szemben Horthy 24 (25) éve kormányzó korlátozott uralkodói jogkörrel felruházva, vagyis személyében ő tartozik leginkább felelősséggel a helyzetért.

6. "Ebben a pillanatban azonban semmiféle hatalom nem volt a kezében, a fegyverszünet kihirdetése óta egy idegen (ellenséges) hatalom megszállása alatt álltunk." ez nem igaz. egyrészt idegen hatalom megszállása alatt március óta voltunk. másrészt az ő hatalmában állt Szálasi kinevezése, csak az övében - és ezt ő meg is tette.

végül: sok szempontból nagyra tartom és sikeresnek Horthyt. de ezt a kiugrást és annak következményeit nagyon elszúrta."

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 17:54:59
@betyár:

Másként látjuk.

ü
bbjnick"
mandiner.blog.hu/2011/07/05/magyar_fotografiak_a_brit_kulturszentelyben/fullcommentlist/1#c13950146

előzmények itt:
mandiner.blog.hu/2013/11/06/horthy_miklosrol_es_a_szoborallitas_uzeneterol/fullcommentlist/1#c21006773

picur3ka 2013.11.13. 02:02:01

@Alfőmérnök:

Na, mondjuk, engem mar sok minden rosszabbnak is elnevezett(amint masokat is), de nem turhetem szotlanul, hogy leparasztozza bbjnick-et.

Alfi, vegye be a gyogyszeret, mielott kommentel!

---

Betyart is betiltottak ezen a progresszija blogon?

Jo magat olvasni a dokumentacios tehetsege okan legalabb.

Az ember jobban tudja, hol van. Muhaha!

picur3ka 2013.11.13. 02:10:07

@picur3ka:

Szoval, roviden: minden hazafi jobboldali kommentelot nagyjabol betiltottak a FIDESZ hatalomre kerulese ota.

Ezzel szemezunk nagyjabol, nem?

Alfőmérnök 2013.11.13. 06:59:30

@picur3ka: "minden hazafi jobboldali kommentelot nagyjabol betiltottak a FIDESZ hatalomre kerulese ota"

Nem a "betiltás" a jó szó. Karanténba zárták őket, a nagy részüket átterelték egy másik blogra (jósda). Ez volt Loxon küldetése.
betyár MézesRoziként élt tovább, aztán egy ideig visszavonult, most próbálkozik mindenféle új nickkel, de még nem igazán talált magára.

vantaan 2013.11.13. 08:00:43

@Alfőmérnök: Horthy-t Tomorival?????????? Tomori életét adta a hazáért!!!!!

Horthy-t Zápolyával!

Tomori az életét adta a hazáért!
Zápolya elárulta hazát mint Horthy.

Valóraváltógép 2013.11.13. 22:30:49

@vantaan: Attól hogy valaki életét adja a hazáért, a hazának semmiből sem lesz sem kevesebb, sem több. Illetve de, lesz +1 db hullánk.

Ha a hazádért akarsz csinálni valamit, akkor éljél benne.

Alfőmérnök 2013.11.13. 23:24:53

@vantaan: Az egyik általam idézett kommentelő sem képviseli az álláspontomat (de nem tagadom, hogy betyár álláspontja közelebb áll az enyémhez - és amiben nem értek vele egyet, azt is elfogadom, mint egy érvényes megközelítést, mivel eléggé árnyalt, és egyáltalán nem doktriner).

A szöveget csak azért idéztem be, mert az ostoba paraszttya asszitte, hogy ha úgy állít be, mint aki manipulatív módon csak egy részét idézte egy vitának, amiből ő (bbjnick) győztesen kerül ki, azt mindenki be fogja szopni, és megússza, hogy újfent szembesüljön betyár érveivel.

picur3ka 2013.11.14. 01:32:17

@Valóraváltógép:

Maga nagyon erdekes. Ugye, ezen az alapon senki orszagnak ne legyen katonasaga. Noormalis, Margit?

picur3ka 2013.11.14. 01:34:46

@Alfőmérnök:

Ah, ez egy jol hangzo con-teo, de tenyszeruleg sokkal tobb jobboldalit tiltottak be a Mandineren, mint aki a Josdan valaha megfordult.

Alfőmérnök 2013.11.14. 03:54:32

@picur3ka: A mandiner blogról beszélek, nyomorék.
2-3 nicket tiltottak ki rövid időre és alig-alig moderáltak.

Valóraváltógép 2013.11.14. 09:01:05

@picur3ka: Attól hogy katonasága van, még nem törvényszerű, hogy a katonák meghalnak, nemde? Nézz meg egy híradót, mekkora szenzáció, ha valamelyik hazánkfia megsebesül, mert amúgy unatkozni járnak oda, havi cca. nettó 600-ért. Hogy a hazai pályán játszók közül hányan haltak bele, arról meg szép mély csend van.

Na így kell háborúzni, ha a mi katonánkat leszarja egy galamb, az tragédia meg példa nélkül álló provokáció, ahova meg betelepítettük őket, ott úgyis sok a külföldi. Azok úgysem számítanak.

picur3ka 2013.11.15. 01:47:30

@Alfőmérnök:

Mar megint undoritoan nevezget, moderalja magat!

(Nyomorek a maga kurva nagynenje!)

Igaza van kulonben, en a Chatrol ( vagy miaztokomnekhivjak, beszelek), Mandiner szinten, ahogy van, szoval, ugyanaz a cucc.

picur3ka 2013.11.15. 01:56:09

@Valóraváltógép:

"Attól hogy katonasága van, még nem törvényszerű, hogy a katonák meghalnak, nemde?

De, torvenyszeru. Errol szol a katonasag, apa, amirol fogalmad nincs, lathatolag.

"Nézz meg egy híradót, mekkora szenzáció, ha valamelyik hazánkfia megsebesül, mert amúgy unatkozni járnak oda, havi cca. nettó 600-ért. "

Aha, unatkozni jarnak oda, csak nem is fizettek oket azon tul, hogy meghalnak, bazmeg. 2009-ben a magyar katonasag es a tuzoltosag a ki nem fizetett berek miatt sztrajkolt, itt voltal?

Csak a rendoroket fizetik a lakossag leveresere egy diktaturaban. Ecceru sema.

picur3ka 2013.11.15. 02:33:03

@Valóraváltógép:

Ezt jol kitoroltek megint, a szolasszabadsag jegyeben, szoval, noch ein mal:

" Attól hogy katonasága van, még nem törvényszerű, hogy a katonák meghalnak, nemde? "

De az, errol szol a katonasag. Meghalasrol, tobbek kozt, ez ilyen komoly.

"Nézz meg egy híradót, mekkora szenzáció, ha valamelyik hazánkfia megsebesül, mert amúgy unatkozni járnak oda, havi cca. nettó 600-ért. Hogy a hazai pályán játszók közül hányan haltak bele, arról meg szép mély csend van."

Unatkoni jarnak oda, nyilvan, amit senki nem szavazott meg, de mellesleg meg sem fizetik oket. Lasd tuzolto es katonai demonstracio a fizetesert 2009-ben.

A hazai palyan nagyon nehez a helyzet szinten.

picur3ka 2013.11.15. 02:35:38

@picur3ka:

Lol! Valaki szenzura-kepesnak erezhette a helyzetet, mikozben masodszor megirtam.

Mer' nem mennek banyaszni ezek?

Valóraváltógép 2013.11.15. 19:01:29

@picur3ka: "mellesleg meg sem fizetik oket. Lasd tuzolto es katonai demonstracio a fizetesert 2009-ben.

A hazai palyan nagyon nehez a helyzet szinten"

Pár éve eldumálgattam egy altiszt sráccal, szóval aki amúgy lópúp ott rendfokozatra. Azt mondta, 280 a nettója.
És nem úgy nézett ki, mint aki éppen beleszakad.

A tűzoltók viszont tényleg gyalázatosan keveset kapnak.

Uliverius 2013.11.16. 16:10:46

Ja nem, ideírom! Máriaszobor az kell mi? Dunábavele! Gyucsányszobor meg nem lesz? Hát hol az igasság? Mindenkinek szobrot!

Valóraváltógép 2013.11.16. 21:45:07

@picur3ka: Jogos. Pardon.

"De, torvenyszeru. Errol szol a katonasag, apa, amirol fogalmad nincs, lathatolag."

Ez túlhaladott álláspont. Az emberek gyilkolása mellékes szempont, a lényeg hogy fogyjanak a kütyük. A háború már régen csak biznisz. :)

picur3ka 2013.11.17. 03:20:33

@Valóraváltógép:

Ok, bocs, hogy beleszoltam.

Remelem, megvalasztjak megint a 'kutyuk' a korzeteben.

picur3ka 2013.11.22. 01:20:32

@Valóraváltógép:

Mindig az volt. Az ujdonsag az, hogy robotokat vetnek be.

A kutyuk nem a katonasag, aiknek fogyniuk kene.

picur3ka 2013.11.22. 01:23:32

@Uliverius:

Kihagyta az 'r' betut, de neki kellene a legnagyobb szobor.

Jovedelmezo lenne, ha nepek megdobalhatnak. Tusita, fizeto latvanyossag: 1 Euro - kopes, 5 euro - tokonrugas.

En jovedelmezove tudnam tenni az igazsagszolgaltatast.

picur3ka 2013.11.26. 23:54:50

@Uliverius:

Bajnai szzobrot, pislogosat! Turista latvanyossag lenne.

picur3ka 2013.11.27. 00:00:42

Ez nagyon jo, most neztem csak ebbe bele - na helyesebben, veletlenul lattam - attol fuggoen, hogy milyen kereson jossz be, mas informaciot es hozzaszolasokat kapsz.

Nem egy csoda ez a magyar blogoszfera? Muhaha!
süti beállítások módosítása