Felvidéki városaink I.: Pozsony
2013. október 29. írta: AgentUngur

Felvidéki városaink I.: Pozsony

Szlovákia, Pozsony, Duna part (1925, Erky-Nagy Tibor)

A harmincas évek végén jelent meg a Révainál egy sorozat, Magyar Kisebbségi Városkönyvek címmel. Egy olyan világot mutatott be, ami akkor még nagyon is élő volt, hiszen a határokat csak másfél évtizede húzták fel, százezer számra éltek a maradék országban olyanok, akik házukat, megélhetésüket hagyták kényszerűen Pozsonyban, Kolozsváron vagy éppen Újvidéken. Mára a határok nem tizenhat-tizenhét, hanem lassan százévesek. A kapcsolat meggyengült, különösen a Felvidék tekintetében, ahol az „élő kapcsot″ jelentő friss áttelepülők száma szerencsére alacsony, de sajnos arányaiban egyben az egyik legnagyobb mértékű a magyarok lélekszámának csökkenése. Egy blogbejegyzés nem adhat olyan képet, mint egy könyv. De azért felvidéki blogger kollégákkal összefogva igyekezni fogunk, hogy bemutassuk azokat a magyar kultúra, történelem, illetve a magyar jelen szempontjából is fontos városokat, amelyeket a „Dunától délre" sokan elfeledtek. Első célpontunk Pozsony, amit a Bécs felé áramló magyar turistaáradat lát az északi horizonton, de oly ritkán látogat meg...

Szlovákia, Pozsony, Nagy Lajos tér déli oldala, jobbra a Szent Mihály-kapu tornya, 1900

Pedig „Bratislava csodálatos″ – ahogy azt Csehszlovák Kém írta még a tavasszal. Egy régi emlék jutott eszembe, amikor vagy tíz éve egy főnököm képes volt ezt a mondatot előadni: „először elmegyünk Bratislavába, utána Bécs, majd végül Prága″. Mondtam a drága embernek, aki még sohasem volt az első B-betűsben, Pozsony szép város, meg fog lepődni. Ebben egyet lehet érteni CSK-val, akinek egyébként nem kell harcot vívnia az 1919-ben a Wilsonstadt-Wilsonov alternatívájaként kitalált „Bratislava″ név elfogadtatásáért, azt magyar állami szervek máig előszeretettel használják. (Bruxelles az Brüsszel, Kobenhavn Koppenhága, Bucuresti Bukarest, Beograd pedig Belgrád, de Pozsony az Bratislava. Utazási irodánál is látni egymás mellett: „egynapos bécsi, egynapos bratislavai kirándulás″.)

Szlovákia, Pozsony, Kossuth tér. Jobboldalt a távolban a Szent Márton templom és a Vár (1912)

De tegyük hozzá, amellett, hogy minden csehszlovák „fejlesztési″ kísérlet ellenére (a zsidónegyed lerombolása, Pozsonyligetfalu falanszter jellegű betonrengetege, a „fantasztikus″ parlament épület, stb.) Pozsony nemcsak szép, de magyar város (is). Így, jelen időben. Még élnek néhányan, akik abba az elveszett világba születtek, amikor a város háromnyelvű volt, elsősorban német, de egyben magyar és szlovák. Többségében pedig, származástól függetlenül, magát Magyarországhoz, a magyar nemzethez tartozónak valló. Az „igazi" pozsonyiak mind a három nyelvet beszélték, de a németet és a magyart szinte mindenki. „Pozsony főterének egy régi patrícius házában láttam meg az Úristen áldott napvilágát. A ház egykoron a mohácsi csata után otthona volt az özvegy királynénak" – írja a német származású, de magyar lelkű Aixinger László, jól megmutatva, milyen mély és mennyire nem egydimenziós itt a múlt.

Szlovákia, Pozsony, az 1776-ban megnyitott első városi színház (1900)

A mai Pozsony persze fiatal város. Lakóinak túlnyomó része legfeljebb két generáció óta él itt, szlovák és semmit sem tud arról, hogy az egykori többséget, azt a két kultúrát, ami jórészt azzá formálta a várost, ami, a német és magyar lakosságot vagonokba pakolták és kitelepítették a második világháború után. Miután 1919-ben közéjük lőttek, mert nem az elvárt örömmel köszöntötték a cseh megszállókat. Azt sem tudja, hogy a magyar múlt és kultúra szem előtt lévő emlékeit, elsősorban a szobrokat és emlékműveket, 1920-21-ben szinte teljességükben felrobbantották, beolvasztották, megsemmisítették, ami meg fennmaradt, nem ritkán rongálások céltáblája. Nem, az átlagszlovák ezt nem tudja, csak furcsán néz, ha a buszon magyar szót hall.

Pedig Pozsony, mindezek ellenére, és nem csak az épületekben-sírokban, magyar város (is). Igaz, a város magyarsága az elmúlt évtizedek alatt számbelileg igencsak megcsappant, és az asszimiláció is erős, de a múlt tradíciója és a gyökerek minden ezzel ellentétes szlovák államhatalmi törekvés ellenére jól láthatók és tapinthatók.

Szlovákia, Pozsony, Főtér, közepén a Roland-kúttal (1900)

A legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok alapján Pozsony öt városrészének összlakossága 411 ezer fő, ebből 14 ezer vallotta magát magyarnak, ami 3,4 %-ot jelent. A legtöbben az egykor szinte tisztán magyar Pozsonypüspökin élnek, mely helyenként még mindig őrzi falusi jellegét. Pozsony magyarsága ugyan igencsak szétszórtan él a város területén, de továbbra is léteznek azok a magyar szigetek, ahol az idelátogató budapesti fiatal, anyaországi turista is otthon érezheti magát. Van valódi magyar élet, magyar kultúra. Fennmaradt (a sok közül) egy magyar gimnázium, van magyar nyelvű szentmise, városi kulturális napok, egyetemi klub. És vannak rendszeres magyar bulik – nem is akármilyenek. Azon kívül, hogy jó a zene és csinosak a lányok, elsősorban reményt adóak, mert a magyar fiatalság összejár. A jókora termekben bármerre megy az ember, magyar szót hall. A szlovák szavak tengerében tett egy-két nap barangolás után ez olyan, mintha az ember hirtelen levegőhöz jutna.

Szlovákia, Pozsony, Duna part. A túlparton a Pozsonyi Hajós Egylet klubháza (1906, Zichy)

Persze a múlt nagy része a kövekben van, ezt nem lehet tagadni. Szerencsére Szlovákia, szakítva a csehszlovák gyakorlattal, legalább velük nem ellenséges. A belváros az elmúlt húsz évben nagyon szépen megújult, talán két, tulajdonjogilag problémás utca kivételével nem látni romos házat. Ez persze itt-ott a maradék magyar emlékek eltüntetésével járt, de van kedvező példa is: Árpádházi Szent Erzsébet néhány éve felállított szobrán az emléktábla magyar nyelvű is.

Szlovákia, Pozsony, Kórház utca a Kórház templommal és az Erzsébet apácák templomával (1909, Mészöly Leonóra)

A belvárosban a középkori magyar gótikának nagyon szép túlélőit láthatjuk néhány száz méteren belül. A Szent Márton-dóm, a magyar királyok egykori koronázási temploma Pozsony egyik legjellegzetesebb épülete. Még a mellette lévő gyorsforgalmi út sem tudja lerombolni történelmi patináját. Kár, hogy az altemplomban már a sírfeliratokat is szlovakizálják, 1836-ban ugyanis igen nehéz lehetett „Bratislavában″ meghalni. A Klarisszák temploma szintén gyönyörű, mint ahogy a Mihály-kapu is, ahol a várárok hídján szintén találkozhatunk egy 1898-ra visszadatált „Bratislava″ felírattal egy ügyesen öregre koptatott kövön.

Pozsony, Bajza József sírja (a szerző felvétele)

Az idén épp 100 éve felszentelt pozsonyi Kék Templom a magyar szecesszió egyik legnagyszerűbb műve. A belváros több éttermében magyar szó hallatán továbbra is magyarul szolgálnak fel, az óváros épületein helyenként még mindig fellelhető a magyar címer, találunk (itt felejtett) magyar utcanév feliratokat, a Medikus-kertben levő Petőfi-szobornál százak jönnek össze március 15-én. A Pozsonyi Casino a régi, háromnyelvű pozsonyiak egyik kulturális központja. A Ferences templomban a magyar miséket magyar hívők látogatják, Rázga Pál és báró Jeszenák János 1849-es vértanúk sírjára minden évben kerül koszorú.

Pozsony tehát magyar város (is). Amikor feltűnnek nemrég gyönyörűen felújított várának tornyai az autópályáról, érdemes meggondolni egy kitérőt a sokadik bécsi látogatás előtt/helyett. Aki ugyanis nem járt még itt, nem csak egy élménnyel, hanem magyar kultúrájában is szegényebb.

(A bejegyzést – egy saját kép kivételével – a Fortepan fotóival illusztráltuk. A poszt megírásához köszönöm felvidéki blogger kollégák, elsősorban a Körkép.sk segítségét.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr385604286

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felvidéki városaink II.: Nyitra 2013.12.01. 09:09:11

Vhailor és Agentungur írása Sorozatunk második részében a Pozsonytól 90 km-re keletre fekvő Nyitrára látogatunk el, a szlovák nemzeti mitológia központjába, ami nemzettudatukban olyan helyet foglal el, mint a magyarban Buda vagy Székesfehérvár. De e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2013.10.29. 12:24:38

Sztem mindjárt megjelenik itt egy liberális-kozmopolita-globalista polgártárs felháborodottan követelve, hogy Pozsony neveztessék a posztban és a hozzászólásokban Bratislavának.

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2013.10.29. 13:26:44

Valóban gyönyörű város, ám sajnos tényleg hatalmas a pusztítás.

S=klogW 2013.10.29. 13:33:35

OFF

Kedveseim a magyar médiában és külügyben!

EZT ÉSZREVETTÉTEK?:

Az iráni ÁLLAMI MÉDIÁBAN sikerült valakiknek a magyarokat rossz fénybe helyezni.

www.imediaethics.org/News/4167/Iran_tv_hoaxed__malala_is_not_a_christian_hungarian_named_jane_.php

___________________________ (törölt) 2013.10.29. 15:06:26

Örülök ennek a cikknek. Mi jelenleg Bécsben élünk, gondoltuk már, hogy átmegyünk szárnyashajóval, de amit a prospektusok mondtak a városról valahogy nem volt olyan érdekes. Igazság szerintem nem mozdulunk ki olyan sokat (babát várunk), ezért megválogatjuk. Most kedvet kaptam.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha szárnyashajóval jönnénk Bécs felől, kocsi nélkül, akkor hova érdemes megszállni? Tehát olyan szállás, ahova nem kell végighátizsákozni onnan a városon, hanem kb. ott van a kikötőben? Kb. középkategóriás és áru, kényelmes, jó kajával?

Illetve szerintetek érdemes Bécsből átjárni árban pl. autót javíttatni, pl. autószerelőt a bécsi úthoz közel, megbízhatót, tud valaki ajánlani? Mit érdemes átmenni vásárolni pl.? Pl. ruhát nem annyira, mert úgy vettem észre, hogy Pozsonyból is mindenki Parndorfba jár kb. több szlovákul beszélő vevő van mint németül vagy magyarul beszélő. Pl. bababútort érdemes?

calabria007 (törölt) 2013.10.29. 17:08:25

@Kandeláber:

én inkább a Pressburg elnevezést preferálnám, hiszen történelmi perspektívában nézve echte német városról beszélünk:)

calabria007 (törölt) 2013.10.29. 17:11:17

@Kandeláber:

"Lakóinak száma 1850-ben 42 064 volt, 1870-ben 46 540 és 1891-ben 52 411, ezenkivül 3637 katona. A háromnyelv határán fekvő város lakosai közt van jelenleg 10 433 magyar, 31 404 német, 8709 tót, 205 horvát és 1660 egyéb"

www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/pallas/html/084/pc008400.html#7

calabria007 (törölt) 2013.10.29. 17:17:22

@Shenpen:

A pozsonyi belvárost gyönyörűen helyrehozták, érdemes meglátogatni (különösen Bécsből is hisz oly közel van...)

calabria007 (törölt) 2013.10.29. 17:29:11

@Kandeláber:

és szlovák barátaink gőzerővel vásárolják fel az ősi magyar föld maradékait is:)

Rajka, mint pozsonyi agglomerációs terület
videotar.mtv.hu/Videok/2010/10/28/21/Latlelet_Rajka_mint_pozsonyi_agglomeracios_terulet.aspx

___________________________ (törölt) 2013.10.29. 18:30:23

@calabria007: igen, mesélte egyszer egy hegyeshalmi csaj, hogy arrafele háromszorosra tolták az ingatlanárakat a pozsonyi kitelepülők, onnan ingázók, többnyire mondjuk magyarok, nem szlovákok, vagy hát mindesetre kétnyelvű emberek, nem forszírozták nagyon hogy de mondja már meg maga, szomszédúr, hogy milyen identitása van.

Ennek persze lehet örülni, hogy a határok magyarok és magyarok között így légneműsödtek, azért régen sok szétszakított család örült volna ennek, de személyes véleményem szerint EU ide, EU oda, ha az embernek egyik országban van a lakcíme és a másodikban a munkahelye, meg fog f@szulni az adó, TB satöbbi ügyintézésben, az átlag ügyintéző képtelen felfogni, hogy az "itten-e van-e maga-e e, így életvitelszerűen, vagy nem?" kérdésre adott esetben nincs bináris, igen/nem válasz. Mondjuk az adatlapokban se nagyon.

tevevanegypupu 2013.10.29. 18:43:26

Majd akkor megyek ha ujra Pozsony lesz es nem Bratislava. Ha nem erem meg, akkor is egyszer ujra Pozsony lesz.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.10.29. 18:49:02

pedig micsoda nemes csengése-bongása van ennek a Bratyi szlavának. Mondogassuk csak magunkban; Bratyi Szlava. Ugye milyen fennkölt? Játékos és mégis komoly, nem úgy mint az az unalmas Pozsony.

Mr Blue 2013.10.29. 19:00:48

Legyünk rá büszkék, fővárost adtunk egy másik országnak. Ilyet utoljára talána a rómaiak csináltak, de javítsatok ki, ha tévedek. Még Új-Amszterdam jut eszembe, de abból se lett főváros.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.10.29. 19:25:35

@Mr Blue: Konstantinápoly --> Sztambul.

@tevevanegypupu: na de most is Pozsony. :)

S=klogW 2013.10.29. 20:20:47

@tevevanegypupu:

ha megengedi, kisztihand, én nem szeretném visszakapni pozsonyt: kinek kell az a sok tót

S=klogW 2013.10.29. 20:56:08

@tevevanegypupu: @S=klogW:

a revíziós törekvésekhez ezt a határvonalat ajánlom, ez az új évezred eleji etnika határvonal a google mapsben autóutak mentén megjelenítve

maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Gutor,+Szlov%C3%A1kia&daddr=48.0913605,17.3323255+to:48.2217309,17.3612782+to:48.252685,17.455209+to:48.2815799,17.651245+to:48.1969348,17.9497368+to:48.1408279,18.3093309+to:48.14782,18.4544109+to:48.1562922,18.6525708+to:48.1516164,18.7464627+to:48.1584111,18.9597614+to:48.1675452,18.9707465+to:48.1485829,19.1157561+to:48.1620298,19.1580237+to:48.1819326,19.2014577+to:48.1771114,19.2987807+to:48.1977808,19.3987832+to:48.2177822,19.4218353+to:48.2278438,19.4492903+to:48.2419441,19.4819362+to:Als%C3%B3sztregova,+Szlov%C3%A1kia+to:G%C3%A1csfalu,+Szlov%C3%A1kia&geocode=FWIA3QId8D4HASlHIFYs2X1sRzFm1MDYjFyfng%3BFeDQ3QIdZXgIASlBIBxNBYFsRzGklcoak4muzw%3BFSLO3wIdfukIASlv5dkkXZtsRzGt91Gj56mhag%3BFQ1H4AIdaVgKASnFBgtMtZ1sRzH5qrmabAvg8Q%3BFeu34AIdLVYNASk1ivh6KmdrRzH49HHM8JYZUQ%3BFUZt3wIdKOQRASmlQfbgU2trRzG-5bvXCUKTVw%3BFRuS3gId0mAXASl3B-2ynB5rRzHOM7kEsol1sQ%3BFWyt3gIdipcZASn19uybAOFqRzFPlblEGQ3PnA%3BFYTO3gIdmp0cASmVGv1YA-hqRzHLtAaZPzNcMQ%3BFUC83gIdXgweASlJG68WCMJqRzH0TQu5AyL42w%3BFcvW3gIdkU0hASnzY8DA8b5qRzH1IFELZl2aKg%3BFXn63gIdenghASnth7sT6r5qRzEALbwtbhw64g%3BFWaw3gId7K4jASm52UtPtbxqRzEf7A8XTs1yuw%3BFe3k3gIdB1QkASmp4JfpmKRqRzHQ-PPaD_ZlIg%3BFawy3wIdsf0kASnfYzcGV6RqRzEztJQIcv-wSw%3BFdcf3wId3HkmASmHQhveXaZqRzFCXiTwKE4wqA%3BFZRw3wIdfwAoASnJw4VUqwJARzG8F6zL7uGJgg%3BFba-3wIdi1ooASnzBLQ5mgJARzGYYGn6rbOMPA%3BFQPm3wIdysUoASmNn-Qs9QJARzHCEGWjzovQIQ%3BFRgd4AIdUEUpASnHDfrWtANARzGlhgyVH3XSjg%3BFTQ94AId8l0pASm_YWhMzgNARzFJvOa8c4ujoQ%3BFfcE4gIdua0qASnjFhw5q_8_RzGgFJfG0fcABA&aq=0&oq=als%C3%B3sz&sll=48.270626,19.498844&sspn=0.061472,0.168056&vpsrc=6&hl=hu&mra=mrv&via=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19&ie=UTF8&ll=48.274739,19.504337&spn=0.061467,0.168056&t=m&z=13&dirflg=d

S=klogW 2013.10.29. 20:59:22

@S=klogW: előző: Gutor - Gácsfalu

Gács - Rozsnyó - Abaújnádasd

maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=G%C3%A1cs,+Szlov%C3%A1kia&daddr=48.401923,19.615324+to:48.3686939,19.6869428+to:48.401108,19.9341847+to:48.45588,19.9682461+to:48.4883558,19.9780962+to:48.4850567,20.081955+to:48.4936375,20.117009+to:48.5269983,20.1727821+to:48.5299581,20.2262394+to:48.548631,20.2464659+to:48.6628911,20.378624+to:48.679403,20.5163437+to:48.6823325,20.521542+to:Rozsny%C3%B3,+Szlov%C3%A1kia+to:48.7335345,20.5947967+to:48.6857901,20.5852989+to:48.710503,20.6307115+to:48.6776212,20.6796289+to:48.6422694,20.763257+to:48.663979,20.8447541+to:48.6229623,20.9521761+to:Szepsi,+Szlov%C3%A1kia+to:48.5889773,21.1676589+to:Aba%C3%BAjn%C3%A1dasd,+Szlov%C3%A1kia&geocode=FYrW4QIdUawqASlNvh8PE_8_RzELYewBACzIBA%3BFQOO4gIdXE4rASmDEpkOhP4_RzEcgojoeZyfaw%3BFTUM4gIdHmYsASnzqkC3Dfk_RzHAwBFARKAHTw%3BFdSK4gId6CswASnNsVIsP_I_RzGJqZlMpi0omg%3BFchg4wId9rAwASm9yhOGxu0_RzHUvQ1ccmknTQ%3BFaPf4wIdcNcwASlZBhaTG-w_RzGMup_QMKJsSg%3BFcDS4wIdI20yASlfEHa5ruw_RzHUz0R2Q7L6fg%3BFUX04wIdEfYyASmlWPTWpJQ_RzHaLb3BrZj9vA%3BFZZ25AId7s8zASkl_5m3GpU_RzHE3zUb8-R3Gw%3BFSaC5AIdv6A0ASkNydZN6JU_RzFkkOzBT-DPAQ%3BFRfL5AIdwe80ASljvzUYBL4_RzHyMOuUTtaNhw%3BFWuJ5gIdAPQ2ASn5fGTgQbo_RzH0R4SU-6a3CQ%3BFevJ5gId9w05ASl9YkLDlK8_RzFa4FGdyYTLeg%3BFVzV5gIdRiI5ASn_a_Gzv68_RzE7qloOzH5vOw%3BFSSG5gId_jo5ASlLZ6UHAK8_RzGwXZfG0fcABA%3BFV6d5wIdbEA6ASkJbL6s9a4_RzEQxpEzNDGusA%3BFd7i5gIdUhs6ASnVnKe7QK8_RzEvNnfPJ1O6SQ%3BFWdD5wIdt8w6ASnBl2z2s64_RzGndl_eyc8VIg%3BFfXC5gIdzIs7ASnzQH0Erqk_RzEBmxIdYfJK0Q%3BFd045gIdedI8ASlNV7NYtAc_RzHU66xzEnGEtg%3BFauN5gId0hA-ASl3IJHJoQY_RzEgUFqGQFv1nA%3BFXLt5QIdcLQ_ASl3SFoS1ho_RzEjBnXjqwguOg%3BFT_K5QId53RAASkl7ojVWRo_RzFwR5fG0fcABA%3BFbFo5QIdKv5CASlZ6qTMnBg_RzEJFM8xV5W3Eg%3BFTcr5QIdMohFASmHA7VTLiQ_RzGVnemBvmwPfg&aq=0&oq=G%C3%A1cs&sll=48.707615,20.62417&sspn=0.015236,0.042014&vpsrc=6&hl=hu&mra=dvme&mrsp=17&sz=15&via=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,15,16,17,18,19,20,21,23&ie=UTF8&ll=48.446511,20.015717&spn=0.490081,1.344452&t=m&z=10&dirflg=d

Alfőmérnök 2013.10.29. 21:04:55

@Shenpen: Nem lep meg, hogy csak Bécsben tudsz élni, neked Magyarország büdös, mucsa, hiába állítod az ellenkezőjét.

tevevanegypupu 2013.10.29. 21:09:56

@tauglich:

Termeszetesen hogy Pozsony. De ujra vissza is kell kerulnie Magyarorszaghoz, az is termeszetes.:)

@S=klogW:

Totok nem kellenek, maradhatnak az osi Szlovakia teruleten, nem vagyk gonosz, mardjanak az oshazaban!
:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.29. 21:57:03

@tauglich:

"Konstantinápoly --> Sztambul."

Nem éppen. Isztanbul sosem volt török főváros.

GERI87 2013.10.29. 22:45:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Dehogynem 1923-ig, utána lett csak Ankara a főváros.

-

"Pedig „Bratislava csodálatos″ – ahogy azt Csehszlovák Kém írta"

Lehet csodálatos, de nem Bratislava....csehkém meg fogyatékos.

"azt magyar állami szervek máig előszeretettel használják."

Ritka lehet az ilyen, és amúgy is hülyeség.
Tarkón kell baszni az ilyet, már csak a tudatlansága miatt is..

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.10.30. 07:10:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem éppen? Mi nem éppen? Isztambul közel ötszáz éven át az Oszmán birodalom központja volt, miután 1453-ban bevették Konstantinápolyt, a Keletrómai birodalom addigi székhelyét. És ez így is maradt a világi Törökország megalakulásáig. Persze Ankara státusától függetlenül ma is Isztambul Törökország kulturális és gazdasági központja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 08:06:29

@GERI87: @tauglich:

Csak akkor még nem hívták Isztanbulnak!

A törökök 1930-ban keresztelték át a várost, az oszmán időkben nem így hívták ők sem, hanem Konstantinápolynak.

Kandeláber 2013.10.30. 08:25:11

@calabria007: Nyilván nem volt elég nekik a II. Világháború után a "pozsonyi hídfő" három faluja, Horvátújfalu, Oroszvár és Dunacsúny.
A Pressburg elnevezés is teljesen egyértelmű.
@tevevanegypupu: Én voltam egyszer Pozsonyban, jó söröket ittam. :D
@Shenpen: Olvastam Rajkáról egy egészen jó cikket tavaly a Magyar Nemzet hétvégi mellékletében, megszólaltattak helyieket és betelepülő szlovákokat is, állítólag nincs gondjuk egymással.
És ugye már mi is vehetünk kávéházat például Bécsben is...
Viszont még nem hallottam egyről sem, Felvidéken történő tömeges ingatlanvásárlásról úgyszintén...

___________________________ (törölt) 2013.10.30. 09:33:31

@Alfőmérnök: Tévedés, kimondottan szeretnénk Magyarországon élni, ráadásul kimondottan mucsaisan, szőlőről, kacsaúsztatóról, erdei gombászásról, szomszédokkal pálinkafőzésről álmodozunk. Nem élni, hanem dolgozni nem szeretnénk egyelőre Magyarországon, mert a sok stresszes és bizonytalansággal megkereshető kevés pénz az nemgyerebe. Essen le 50 milla a lottóból vagy valahonnan, megyünk ezerrel mucsaiskodni valahova úgy Maklár környékére. (Pestre sose, abból 26 év elég volt.) Mert mondjuk van olyan rokon, aki a falusi házát is csak úgy tudta kifizetni, hogy asszem Líbiában vagy hol a túróban kamionozott anno, félévente látta a családját, heti egy telefon, na akkor már inkább a határtól 70 km-re családostul, amíg össze nem szedjük magunkat valahogy, kisebbik rossz.

___________________________ (törölt) 2013.10.30. 09:36:39

@Kandeláber: mert a Felvidék drágább, pláne az euró óta. Pont azért folyik ez a fajta áttelepülés, mert Pozsonyban a lakótelepi lakást is 15-20 milláért adják el. Vesznek belőle házat itt és marad is.

tevevanegypupu 2013.10.30. 10:25:47

@Kandeláber:

Jo sorok vannak itthon is, en peldaul kedvelem a sopronit es a borsodit is, nem kell sznobirozni.:)

@Valóraváltógép:

Megszallni mar megszalltak bennunket, a mi varosunkban a foutcan, cukraszdakban, boltokban masul beszeloket szinte nem is hallani mint szlovakiaul. Brrr...a padokon fekete menekultek meg a nemzetiseg, az uzletektol ot meterre kinaiak cigiznek. igazi kozmopolitakok lettunk.

Mr Blue 2013.10.30. 13:00:57

@tauglich: Tényleg, viszont Konstantinápollyal bukott az ország is! Hah! Magyarország - Bizánc 8-0.
Mit nektek, szlovákok. Ennyike.

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2013.10.30. 14:26:28

@Shenpen: 15-20 millió FT-ért te nem veszel semmilyen lakást Pozsonyban, legfeljebb régi egyszobásat.
pozsony német város volt, etnikailag csak 1850től magyarosodik.
A történelem forgandó, jó lenne észrevenni, hogy nem mindig jönnek jó lapok.
Pozsony egyébként csúnya, nem szeretem. De ez nem a szlovákok, hanem úgy általában a kommunizmus bűne. Egy 150 000es várost nem lehet büntetlenül 3szorosára duzzasztani. Amúgy eléggé kozmopolita a jellege, sok magyar melózik ott, mert rendesen megfizetnek, vagy legalábbis rendesebben.

Egyébént nagyon tetszik, hogy az asszmiláns mindig akkor szimpatikus, ha magyarrá asszimilál. LOL Akkor nem magát eladó szarzsák. Hozzáteszem a csehszlovák katonaság bevonulása után a helyi német polgárság siette kinyilvánitani hűségét az új hatalomnak. A sortüzet a munkások kapták. Akik nagy többségben kommunista szimpatizánsok voltak.

GERI87 2013.10.30. 15:08:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"A törökök 1930-ban keresztelték át a várost, az oszmán időkben nem így hívták ők sem, hanem Konstantinápolynak. "

jajmár.....tökmindegy, hívták mindkét néven, ugyanaz a város, még csak nem is az van hogy a helyén jött létre egy ú,j vagy hosszú kihagyás után újjáépítették, hanem csak átnevezték.

___________________________ (törölt) 2013.10.30. 17:00:08

@jardajagr:

"Egyébént nagyon tetszik, hogy az asszmiláns mindig akkor szimpatikus, ha magyarrá asszimilál. LOL Akkor nem magát eladó szarzsák"

Ezt nem értem. Természetes, hogy az ember nem valamiféle semleges bíró szemszögéből nézi a dolgokat, nem? Hanem saját csapat fele hajolva. Nem mindegy, hogy mi vagyunk-e lesen vagy nekünk vannak-e lesen :)

tistedur 2013.10.30. 23:13:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
ó dehogynem hívták isztambulnak a várost.mindkét elnevezést használták, a mókás az, hogy az (i)sztambul elnevezés is görög eredetű-εις την Πόλιν vagy στην Πόλη- nem csak a konstantiniyye

Alfőmérnök 2013.10.31. 07:22:34

@Shenpen: " Nem élni, hanem dolgozni nem szeretnénk egyelőre Magyarországon, mert a sok stresszes és bizonytalansággal megkereshető kevés pénz az nemgyerebe."

Mondom én, hogy neked Magyarország mucsa.
süti beállítások módosítása