Mennyire vált birodalmivá az EU?
2013. október 21. írta: Redakció

Mennyire vált birodalmivá az EU?

A Szabad Európa vitasorozat keretében rendezett „Mi is ez az Európa?” című pénteki konferencián politikusok és szakértők keresték a megoldást az Unió válságára. Hogyan változott gazdaságiból egyre inkább politikaivá az unió – egyáltalán, mennyire lehet a nagy szavakon túl valóban politikainak mondani az integráció jelenlegi szintjét?

Megnyitó beszédében Schöpflin György fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: az európai integráció folyamata a valaha volt legjobb konfliktusfeloldó eszköz, amit a második világháború után a további háborúk megelőzésére találtak ki. Mára azonban szerinte jó néhány birodalmi jellegű vonást is magára vett az unió: a hangsúly a sokféleség helyett inkább az egységen van, ez például abban is megnyilvánul, hogy a közös értékek gyakran felülírják a tényeket. Ezt részben a liberalizmus fogalmi változásával támasztotta alá: míg a Mill és mások nevével fémjelzett klasszikus liberalizmus a másság modus vivendijének elfogadását hirdette, addig a liberalizmus az elmúlt tizenöt-húsz évben átalakult, s már egy monopoligényt támaszt a demokrácia fogalmának meghatározására, vagyis csak a liberális demokráciát tekinti demokráciának, kizárva mondjuk a keresztény vagy konzervatív megközelítést.

Bakó Bea tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr615590556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2013.10.21. 13:01:18

Az EU-t lüszter könyökvédős hivatalnokok irányítják és pedofilok befolyásolják.
Megérett a pusztulásra.

Bell & Sebastian 2013.10.21. 13:32:38

mno.hu/grund/eletem-egyik-nagy-csalodasa-az-eu-1190497

Vadász Jánossal értek egyet. Hogy mi kéne még Magyarországon?

www.gpn.org/bp184.html

Elements of a new social contract

- ... who work hard should have a living wage, basic health and retirement security, and the tools they need to prosper in this new economy

- ... workplaces and employment practices should support healthy and secure families rather than make workers choose between being productive workers and good family members

- in this increasingly unstable global economy, workers must have an adequate safety net that supports workers and families as they move across jobs and/or in and out of the labor force as their life and job circumstances change over time

És természetesen egy drasztikus bérrendezés, amit a boldogabb végeknek a Marshall-terv és Bretton Woods hozott el.

De ilyen itt nem lesz. Extra elvonások és könyöradományozás lesz.

Globetrotter2014 2013.10.21. 17:44:21

Érdekes hogy mivé züllöttünk pár év alatt.

Találó az index egyik fő cikkében a leköszönő újságíró leírása.

2004 körül teljesen jogosan vártuk az addigi konvergencia felerősödését.

Most ott tartunk hogy már arra is emlékeztetni kell az embereket hogy nem is olyan régen volt egy fellendülés...

Psyman 2013.10.21. 17:48:37

Nos, az Európai Unió tagállamai közt immár majdnem hetven éve béke van. Korábban egy évtizedet is alig tudtak lehúzni anélkül, hogy háborúba keveredtek volna egymással. Szerintem nem olyan rossz dolog ez...

Lucky Larry Silverstein 2013.10.21. 17:51:16

@Bell & Sebastian: Mi a fene?

Akkora jövedelemtranszfer a 'hard working' dolgozó réteg felé mint a 2010-12es soha nem volt Magyarországon.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.21. 17:58:00

@Psyman: Nem, ez nem rossz dolog. Ma már fel lehet vásárolni az országokat, kár lenne a vért háborúban ontani. Elég dolgoztatni a lusta adósokat.

MEDVE1978 2013.10.21. 17:58:34

Szép, akolmeleg konferencia lehetett. Amint Schöpflin kéjesen kimondta a "liberalizmus" szót, a férfiak merevedésüket palástolva fészkelődtek a teremben, a hölgyek kényesen felnyögtek. Felkészültek a gonosz, sátáni liberalizmust elítélő közös, kellemes szellemi maszturbációra.

Az EU birodalom-e? Nem. Ha az lenne, Viktor helytartó már golyót kapott volna a fejébe, mert a nyugati cégeknek tesz keresztbe. A viccet félretéve, az EU még mindig nagyon gazdasági - kicsit politikai rendszer. Rengeteg aspektusa van, köztük a nagy országok és hozzájuk kapcsolódó gazdasági érdekcsoportok érdekérvényesítése, ami valóban hathat birodalmilag. De nem beszélhetünk birodalomról (sajnos).

vajdasagi 2013.10.21. 18:43:15

@MEDVE1978: Az EU egy érdekes jelenség. Teljesen lenyűgöz engem, mert:

a) temérdek pénzt pumpál ide, de annak nagy
része nem hasznosul, mert egyes gazfickók
lenyúlják

b) ugyanezen gazfickók mégis teli szájjal szidják, és
szeretnék rákenni az EU-ra azt, hogy nekünk
miért nem jobbul a sorsunk, pedig az éppen ezen
gazfickók bűne.

Hát nem érdekes ez? Csak az a baj, hogy ez így nemzetrontó!

Psyman 2013.10.21. 21:20:38

@Lucky Larry Silverstein: Ezek szerint te inkább szeretnéd, ha értelmetlenül agyonlőnék a gyermekeidet egy ideológiai háborúban. Értem...

Bell & Sebastian 2013.10.21. 22:28:33

@Lucky Larry Silverstein: És erről tudnak a keményen dolgozók is? Azt a párat igazán felhívhatták volna egyenként is.

picur3ka 2013.10.26. 20:47:33

@Bell & Sebastian:

Na, igen. Lassan kezdem ugy gondolni, ha lehet, nem megyek haza.

picur3ka 2013.10.26. 21:02:33

Az EU egy francia-nemet nacionalista-soviniszta diktaturakent nez ki mara es Herr Schultz a foderaciot surgeti.

Ez csak a nemet mediaban lathato propagandaval egyutt lesz igazan remiszto.

Az mind semmi, persze, jo lenne tudni, mennyiben kisebbsegi diktatura ez, vagy milyen europaiak - ha egyaltalan - iranyitjak.

gyalog.galopp 2013.10.27. 06:31:26

@picur3ka:
Talán közelebb jutnánk az igazsághoz, ha nem ideológiai, hanem a globális gazdasági mechanizmusok alapján közelítenénk meg a kérdést.

Ha, ragaszkodunk az ideológiához, akkor látnunk kell, hogy, ami Európában 100 évvel ezelőtt jobb és bal, burzsuj és proletár, volt, az most észak és dél.
Az IKEA-nak rattant hajlítgató pakisztáni gyerekek , a dél-amarikai kávé ültetvényen 1 csésze londoni kávé áráért robotoló munkások, stb, stb szemében ők a proletárok, mi pedig burzsujok vagyunk, akik rajtuk élősködünk.
Európában , Észak-Amerikában lényegében csak a luxus ipar és a technológia fejlesztés maradt, na meg a pénzügyi irányítás. Ezt a rendszert, nem Merkel, Obama, stb. uralja, hanem az ösztönök és a reflexek, Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de ember meg nem mondja , hogy ez meddig fog így működni, a globális világ proletárjai mikor fognak kirobbantani egy forradalmat. Kísérletek egyre gyakrabban vannak rá, jelenleg terroristáknak nevezzük őket.
A történelem ismétli önmagát.

Ami pedig az eu föderációt illeti, hát ez a föderáció lenne az EU halála. Csak gondolj bele, egy föderációban hogyan lehetne megoldani, hogy a jelenleg periférián lévő területeken harmad, negyed annyi bérért dolgozzanak.
Nyugodtan mondhatjuk, hogy Herr Schultz dumája közönséges parasztvakítás .
Egy EU föderációnak csak akkaor van esélye, ha a jelenlegi hatalmas méret, és gazdasági potenciál különbségek kiegyenlítődnek, vagyis a nagy államok osztódással szaporodnak.

picur3ka 2013.10.30. 21:29:20

@gyalog.galopp:

Nem tudom. Amint eddig kinez, mindent atvisznek, amit akarnak.

Olyan torvenyt hoznak, amilyent nekik tetszik, ugy tunik.

A kiralyi tobbes nem tokeletes itten, szerintem. Bar lehet, ok igy latjak. Az utobbi idokben nekunk mindig kozutalatnak orvendo szovetsegeink kell hogy legyenek.
süti beállítások módosítása