Szalézi tartományfőnök: Az életnek több értelme van a hétköznapoknál
2013. október 18. írta: Redakció

Szalézi tartományfőnök: Az életnek több értelme van a hétköznapoknál

Hatszáz cigányt tanítanak a szalézi rend kazincbarcikai iskolájában, olyanokat, „akiket máshol a fejkvótáért sem tartanak meg”. Innen azonban szakmával a kezükben sokuk nyugaton köt ki. A rend nemrég vett át két középiskolát Budapesten, ahol indiai misszionáriusaik tanítják az etikát. Október közepén avatják boldoggá a magyar szalézi vértanút, Sándor Istvánt, akinek a bűne az volt, hogy a pártőrségbe besorozott fiatalokkal foglalkozott Újpesten. Ábrahám Béla tartományfőnökkel beszélgettünk a száz éves fennállását ünneplő magyar rendtartomány életéről, munkájáról.

„A szalézi rend 132 országban van jelen, és az egyik legnépesebb szalézi ország India. Azt hiszem, a tanulóink sokat tanulhatnak az indiaiaktól. Mi, magyarok hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a világ úgy működik, ahogy mi látjuk. Nem kéne félnünk kilépni a sarki zöldségesen túlra. A világ sokkal izgalmasabb. 

Van a rendnek Kazincbarcikán egy szakmunkásképző és szakközépiskolája. Az sem hétköznapi iskola.
 


Igen, ott hatszáz, főként cigány származású fiatal tanul, de persze magyarok is vannak. Ez egy utolsó esélyt adó iskola, ami tele van olyanokkal, akiknek máshol azt mondták: még a miattad kapott fejkvóta sem kell, csak menj el innen. Már mindenhol eljátszották a lehetőségüket, valószínűleg nálunk is hamar el fogják játszani, de maradhatnak. Itt láttam például pár éve egy 21 éves nyolcadikost. Az itteni tanulóknak közös jellemzője, hogy a manuális munka sokkal jobban leköti őket és sokkal több sikerélményük van benne. Arra nincsenek felkészülve, hogy ülnek a padban napi hat órát. Gyakran halljuk, hogy mi itt belekényszerítenénk valami szakmába a diákokat, és így állandósítjuk a hátrányos helyzetüket – pedig tanulhatnak utána mást is, és mit tegyünk, ha nekik ehhez van tehetségük. Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy anyagilag rosszul járnak később, sokan dolgoznak a volt diákjaink közül Nyugat-Európában. A legsikeresebb szakmánk a hegesztő. Mivel a fiatalok jelentős része nehezen illeszkedik be a munkahelyeken, ezért létrehoztunk egy saját céget, a Szalézi Művek Kft-t; itt piaci körülmények közt, teljesítményre kényszerítve, de mégis védett háttérrel dolgozhatnak, a főnökeik tudják, hogy kell bánni velük. Egyébként, hadd jegyezzem meg, hogy borzalmas káosz van a szakképzésben.

Mindennek fényében milyennek látja a szegregáció-integráció vitáját?

Mi mindenkit felveszünk, aki jelentkezik, nem mi tehetünk róla, hogy a jelentkezők 80-85 százaléka cigány, vagy ha úgy tetszik roma származású. Amúgy az egészet álvitának tartom. Ha bárki lejönne és köztük élne két hétig, hogy lássa, mint élnek, hogy viselkednek a tanteremben, a műhelyben, az ebédlőben, akkor megtudná, hogy ez szegregált iskola-e vagy sem. Nem dokumentumok alapján kellene, számszakilag eldönteni, hogy szegregált-e egy intézmény. Mindenhol lehet találni tíz családot, aki panaszkodik. Bennünket is időnként feljelentenek olyanok, akiknek segítünk, kenyeret adunk. Egyest kap egy diák, és rögtön mondja, hogy azért, mert cigány, holott pusztán nem tanult. Ezen a mondaton egyébként már ők is nevetnek. Minden helyzetet külön kell megítélni, oda kell állni és érezni egymás leheletét. Nem írjuk ki az iskolára, hogy integrált vagy nem, hanem dolgozunk és szakmát tanítunk. Sokan úgy jönnek el reggel, hogy a szülei otthon még alszanak, és soha nem látta őket dolgozni. De legalább ő már eljön az iskolába.”

Szilvay Gergely interjúját Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr705583889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2013.10.18. 14:29:12

Tökéletes, köszönöm.

___________________________ (törölt) 2013.10.18. 14:50:58

Sötét középkor, invizíció, boszorkányégetés!!!!4!!négy

Viccet félretéve, az egyházak valahogy tényleg tudják, hogyan kell bánni az underclassal. Szerintem azért, mert sok együttérzés van bennük, ugyanakkor ez az együttérzés nem ideológiai jellegű. Tehát nem is úgy állnak hozzá, hogy na te büdös more, belőled úgysem lesz semmi, meg nem is úgy, hogy jaj te szegény kirekesztett, ártatlan rasszizmus-áldozat, hanem úgy, hogy gyere, te ember, aki gyarló vagy, mint a többi, de itt lehetőséget kapsz rá, hogy fejlődjél, de aztán becsüld meg magad. Jó hozzállás.

Az megvan, hogy valamikor Amerikában az írek egy ugyanolyan lenézett népcsoport voltak, mint a cigányok nálunk?

És azt is valahogy egyházi formában sikerült rendbehozni. A sztori bővebben: www.city-journal.org/html/7_2_a2.html

Lényeg:

"Hughes iskolái nem csak írást, olvasást, számtant tanítottak, hanem egy vallási alapú viselkedésmódot is, amely tisztelet követelt a tanárok és a többi diák iránt. A szülőknek rendszeresen találkozniuk kellett a tanárokkal, és az iskolát takarítaniuk, javításokat elvégezniük. Ezek az iskolák képesek voltak olyan diákokat produkálni, akik a mainstream társadalomban is megállták a helyüket."

"Hughes papjai a személyes felelősség vallását tanították, különös hangsúlyt helyezve a gyónásra (...) megtanította az íreket felelősséget vállalni az életükért."

Kemény lehetett, az biztos, de működött.

Kandeláber 2013.10.18. 15:25:20

"Indiai misszionáriusaik tanítják az etikát".
Cigók oktatják a cigókat, gratula.

Bell & Sebastian 2013.10.18. 15:34:24

@Kandeláber: Mit háborog, eredeti Jobbikos ötlet. Úgy látszik, csak bejön.

Míg az ELTE invenciózus labor kísérletei félbarna egereken nem.

Kandeláber 2013.10.18. 15:43:52

@Bell & Sebastian: Én csak azt a 10-15 %-ot sajnálom, akik nem dravidák abban az iskolában. ?D

Bell & Sebastian 2013.10.18. 15:52:58

@Kandeláber: A biodiverzitás betölti a rendelkezésére álló teret és a tehetség utat tör magának. Sose sajnáljon másokat, inkább segítse.

___________________________ (törölt) 2013.10.18. 19:28:06

@Kandeláber: most gondolom trollkodik. Ugyanis ez az utóbbi idők egyik legjobb ötlete. Megmutatják nekik, hogy a barna bőrű ember is lehet tiszteletreméltó, másokat szolgáló, hasznos, és ezért megbecsült ember. Hogy nincsen genetikailag csórásra ítélve.

Hogy rajta múlik, némi segítséggel.

Ezért idéztem Hughes püspököt. Ő tízezer embert emelt fel az underclassból a polgárok közé egy "Segítünk, de rajtad múlik, vállalj felelősséget az életedért!" alapú rendszerrel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.18. 19:47:58

főként cigány származású fiatal tanul - ideje lenne már észrevenni hogy a gazdasági csődünk másodlagos fontosságú a magyar történelemben.
nem véletlenül alakították ki , mszp-ben, szdsz-ben és a fideszben ezt a fajta cigány önkormányzati támogatást, hogy a cigány megél a gyerekből, nem véletlenül rendez soros mindig romatáborokat, "a cigányember szereti a gyerekeket" a rendszerváltás után érdekes módon gyanúsan erőteljesen megnőtt a cigányok száma az útóbbi 20 évben, kádárnál se volt ennyi.

oka ua, minthogy annyi török van a németeknél, annyi néger a franciáknál és az angoloknál

picur3ka 2013.10.18. 22:36:11

Rossz vagyok, mint sokszor: "A legsikeresebb szakmank a hegeszto."

lol.

Azt irja a teljes cikkben, hogy hanyan tanulnak ott? 20?

Kulonben, ez az egyetlen eddig sikeres szcenario es egyseg, az egyhaz.

Sajnos, ez itten olyasmi, mint az allami iskola, hogy miutan elvegezte, szinten sajat maganak kell neki munkat adnia.

2013.10.19. 06:00:31

Erre mondják, hogy fele sem igaz.
Aki a valóságot akarja látni, az menjen a kazincbarcikai autóbusz végállomásásra, amikor az "okos és etikus " gyerekek (?) hazafelé mennek.
Na az az igaz és nem a mellédumálás, az önámítás.

De mondja már el, a rendfőnök úr, hogy ez nekünk, adózóknak, mennyibe is kerül ?
Mert azért fizetni valakiknek, hogy iskolába járjanak, na ez a pofátlanság tetőfoka !

Ja, én nem a budapesti központban szemlélem a valóságot és nem onnan mesélek, hanem a közelben lakom és ott érzékelem a rend áldásos tevékenységét, miként a városban lakók is!

A rablókapitalizmusban etikáról beszélni, nem nevetséges és nem képmutatás ?

2013.10.19. 06:02:08

@jános515: Bocs, javitás nyomdai hiba miatt---.............."végállomásra "...................

calabria007 (törölt) 2013.10.19. 09:51:49

@Shenpen:

New York esetében én inkább arra, helyezném a hangsúlyt, hogy a város dinamikus - és relatíve szabad - gazdasága képes volt felszívni a beáramló gazdasági menekülteket.

New York EP2 Order and Disorder
v.youku.com/v_show/id_XMzY2OTU0NTI=.html

Az írek Írországban talán még vallásosabbak voltak, mint az Újvilágban...

és ettől még mély nyomorban éltek, mivel az angolok a saját szülőföldjükön csináltak belőlük másodrendű állampolgárt... (politikai eszközökkel)

és New Yorkban sem a legbékésebb eszközökkel vívták ki a helyüket a város közéletében...

A City Severed: How the Draft Riots Tore NYC Apart
www.youtube.com/watch?v=P96_YIAROb0

calabria007 (törölt) 2013.10.19. 10:12:25

@Shenpen:

na ez már egy direktebb link:

(Part 4/10) New York: A Documentary Film - Episode Two: Order and disorder
www.youtube.com/watch?v=zSjhrjKFg-I

ebben a sztoriban az a legmegdöbbentőbb, hogy az USA és New York gyakorlatilag kontroll nélkül _beengedte_ ezeket az embereket...

lényegében tárt kapukkal várták a legelesettebb, legnyomorultabb _gazdasági menekülteket_ a világ _leggazdagabb_ államában...

(az USA - az egy főre eső jövedelmet tekintve - akkoriban már az volt)

Kandeláber 2013.10.19. 11:54:50

@Shenpen: Mert? Maga mondja itt meg, hogy mit lehet írni és mit nem?
Ez az ország tele van önkéntes gondolatrendőrökkel.
@jános515: El tudom képzelni. Nyilván a "Shenpen" nicknevű polgártársnak ez a megjegyzés is csípi a szemét.

Bell & Sebastian 2013.10.19. 13:04:29

Látták a boldoggá avatást? Lehetett szemezgetni arcokból, fogalmat alkotni fegyelemről. Gondolkodni, mi vár rájuk, mi várt volna, ha...

Amúgy, lélekemelő volt.

Bloodscalp 2013.10.19. 15:46:10

@jános515: tudod, lassan már 20 éve lesz hogy Pécsen megnyította kapuit az un. Gandhi gimi (vagy szakiskola, nem vágom pontosan), egy igazi dzsungel. Nem az egyetlen próblémaforrás, de egy cigónevelde. Nem meglepő hogy ma meg sorban erőszakolják meg a nőket Pécsen.

@Shenpen: Non Servian! Ez megvan?
(egyébként tényleg troll, narancsos)

Bell & Sebastian 2013.10.19. 20:05:30

@Bloodscalp: Az egy közalapítvány, de nem látom az intézményi preambulumban a vérnőszés lokális elterjesztését. És ajvé, tán még ünnepi szentmisére is kivezénylik őket?

picur3ka 2013.10.19. 23:25:34

@Bloodscalp:

Azt olvastam valahol egy egesz kettes a matek erettsegi atlagjuk a Gandhi Gimnaziumban. Errol tud valamit?

Hogy jon ez ki egyaltalan, hanyan buktak meg?

Morrancs 2013.10.22. 11:30:01

@jános515: Jaj, igen, gondolom, ha nem lenne ott suli, akkor az a sok cigánygyerek is hirtelen semmivé foszlana, igaz? Biztos az a hibás a létezésükért (Már ha a létezésük egyáltalán hiba), aki iskoláztatja őket.
süti beállítások módosítása