Az apolitikus apátia tagadása
2013. szeptember 20. írta: pinter.bence

Az apolitikus apátia tagadása

Fidesz_oktataspolitika_1989.png

A Kutatópont szerdán hozta nyilvánosságra a nyolcezer 15 és 29 év közötti fiatal megkérdezésével készült felmérésének eredményeit Magyar Ifjúság 2012 címmel. A kutatásból készült első kiadványban tíz témakörről esik szó, a családalapítástól, a sporton át, a közéleti témákig. Az utóbbi témakör lesújtó adatairól fogok írni, melyek talán azt is megmagyarázzák, miért nem foglalkozik senki érdemben a fiatalokkal a magyar politikai palettáról – leszámítva Bajnai Gordont, akinek a szerdai javaslatát így első blikkre szépen odateheti a feltétel nélküli alapjövedelem meg a rezsicsökkentés mellé, az égbekiáltóan hülye ötletek polcára.

Vegyünk alapul pár adatot:

  1. A jó állampolgár a megkérdezettek 34%-a szerint politizál aktívan. A felsorolt lehetőségekből ez végzett az utolsó helyen.
  2. A megkérdezettek 61%-a középre helyezte magát a baloldali-jobboldali skálán, ez a szám a konzervatív-liberális skálán 53%.
  3. Az összes válaszadó 40%-a tartja a demokráciát a legjobb politikai rendszernek, 5%-uk elfogadna egy diktatúrát is, 30%-uk pedig úgy gondolja, hogy teljesen mindegy.
  4. Az előző két felméréshez képest (2004 és 2008) megrendült a bizalom az intézményekben.
  5. A megkérdezettek 57%-át egyáltalán nem érdekli a politika.
  6. A válaszadók 70%-a szerint mindent egybevetve jobb volt a Kádár-korszak.


A következő egy év nekem nem a rezsiharc, hanem a fenti állapotok elleni harc éve lesz. Ha őszinte akarok lenni, akkor az elmúlt egy évem is ennek jegyében telt. Azt is el kell árulnom, hogy eddig eredménytelenül. Saját – ha nem is nyolcezres, de párszázas mintán alapuló – felmérésem megerősíteni látszik a fent megrajzolt tendenciákat. Az előttem kirajzolódó átlagos magyar fiatalt nem érdekli a politika: úgy gondolja, hogy ahhoz neki semmi köze, még csak felületesen, a napi politika felszínes vitái szintjén sincs tisztában az eseményekkel, nem tudna megnevezni három minisztert, nem tudja és nem érdekli, hogyan működik a magyar törvényhozás. Ő csak nyugodtan, biztonságban akar élni, nem feladata a közügyekkel foglalkozni, és úgy gondolja, hogy egyébként sem hallgatná meg senki. A politika szerinte szívás, és nem érdemes vele foglalkozni, ráadásul minden politikus pártállástól függetlenül gazember.

Nem kérdés, hogy Magyarország elmúlt évtizedei nagyon jól megágyaztak ennek a szemléletnek, s nem csak a fiatalok között találkozhatunk vele. A nagy pártok és az előző rendszerben szocializálódott véleményformálók által tematizált közélet vérre menő, legtöbbször mégis felületes vitái, a kiegyezésre való látszólagos képtelenség csak az igazán elkötelezett rétegeket nem tántorította el a politikától, azokat, akik képesek abban hinni, hogy a másik oldal képviselői rosszat akarnak az országnak. Tehát mikor egy mai választási kampány célcsoportjai leszűkülnek azokra, akiknek elég a könnyű ígéreteket és a súlyos ferdítéseket reklámozni, az azért van, mert nem létezik olyan, jelentős méretű, biztosan választó réteg, amit érvekkel kellene meggyőzni. Általános vonás tehát ez manapság, mégis különösen rémisztő a fiatalok közömbössége.

Különösen elkeserítő, hogy a fiatalok nagy része „nosztalgiával” gondol vissza az előző rendszerre, melyben nem is élt. Általában véve szomorú, hogy huszadik századi problémáinkkal kapcsolatban még mindig nem sikerült megtalálni a nemzeti minimumot, a kiegyezést és a fiatalok is úgy gondolják, hogy erről kell vitatkozniuk. A fiatalok között felülreprezentált jobboldali radikális áramlat politikusai, újságírói napról-napra kérdőjelezik meg a holokauszt tragédiáit. A baloldal jó része még mindig képtelen felfogni, hogy miért fáj Trianon. A szólamokban még mindig antikommunista Fidesz pedig szép csöndben csempészi vissza mindennapjainkba a kádárizmus különféle vonásait, adott esetben nyíltan azt méricskélve, hogy például a rezsicsökkentés menőbb, mint bármi, amivel Kádár ámította a népet.

Maradva a Kádár-korszaknál, meg kell jegyeznünk, hogy már csak azért sem érdemes nosztalgiával gondolni rá, mert a magyarság mentális kondíciója, politikai alkata akkor jutott oda, ahol most van. Tisztázzuk tehát rögtön, külön a fiatal olvasóknak címezve: a Kádár-korszak, miközben felszínesen úgy tűnik, hogy jó volt, mert volt munka meg biztonság, valójában rosszabb volt, mint akármi addig. Azt a „magyar” lelket törte meg, ami a legnagyobb idegen elnyomás idején is ragaszkodott önmagához, az általa vélt igazsághoz és a függetlenséghez. A látszólagos egzisztenciális biztonságért elcserélte az igazságot, lemondott a politikáról; sőt, fordítsuk meg: a rendszer csakis politikai túlélése érdekében (s egy idő után hitelből) tartotta fenn az alapjaiban hamis és életképtelen biztonságot. A Kádár-rendszer nosztalgikusan vágyott biztonsága a magyar történelem legnagyobb hazugsága. Aki újra ilyesmit akar, az hazugságot kerget.

A fent vázolt szemléletmód alaptétele – mely szerint a politika definíció szerint zavaros víz, ahol csak gazemberek halásznak – ugyanígy hamis. Beszélgetésről beszélgetésre kénytelen vagyok kifejteni, hogy az aktív politizálás nem ott kezdődik, hogy fideszes vagy, vagy szocialista. A pártválasztást meg kell előzze értékválasztások sorozata. Az aktív politizálás ott kezdődik, hogy a környezetünkben megfigyelt problémákra nem egy egyszerű anyázással vagy legyintéssel reagálunk. Az aktív politizálás ott kezdődik, hogy elkezdesz azon gondolkodni, hogy miért van ez így, mit lehetne tenni ellene, vagy éppen érte. Az aktív politizálás ott kezdődik, hogy semmiféle magyarázatot nem fogadsz el kritika nélkül – és ez az elv sajnos nem egyezik szüleink értékrendjével: azt el kell dobnunk, mert láthatjuk, hogy hová vezet. Az ilyen öntudatos, polgári gondolkodásnak a legjobb keretet pedig a demokrácia nyújtja (és itt arra a harminc százalékra nézek, akik szerint mindegy, hogy diktatúra van-e).

Az ilyen tudatos politikai gondolkozás egyik megjelenése volt tavaly a Hallgatói Hálózat tüntetéssorozata. Több cikkben foglalkoztam a bázisdemokrata szervezet szerintem alapvető hibáival: én ennek tartottam a vezetők hiányát (persze ez volt a lényeg), a pártpolitika kizárását és a célkitűzések alapvetően egy területre korlátozását. Mindezt félretéve el kell ismerni, hogy a HaHa volt az elmúlt évek egyetlen előremutató aktív fiatal csoportja. Egy maroknyi fiatal kiállt az érdekeiért. Ugyanilyen üdítő kivétel az Átlátszó Oktatás blog: tizenpár fiatal ingyen, munka mellett, szabadidejüket nem kímélve foglalkozik részletekbe menően az oktatás kérdéseivel. A célkitűzések egy témára korlátozása itt is behatárolja, hogy mi lehet a dologból, de maga az attitűd megjelenése biztató – ti. hogy ők márpedig nem fogják hagyni, hogy mindenféle Hoffmannok meg Hillerek őrizetlenül randalírozzanak az őket érintő kérdésekben. Ha ehhez oknyomozó újságírókká kell, hogy képezzék magukat, akkor megcsinálják.

A következő szint az, hogy ezt a szemléletet globálissá emeljük. A napi politika jelenleg nem aktuális harcokat vív a kiásott árkokban, hanem az előző századét. Ezeket felhasználva, kvázi kartellben monopolizálta a közélet tereit, bináris utállak-szeretlekké degradálva a politika világát. Az ennek nyomán fejét felütő közömbösség csak a korrupciónak és a haverok kitömésének ad igazán teret. Minden területen el kell utasítani a kommunikációs paneleket, a handabandázást, a hazudozást. Nem szabad semmit sem készpénznek venni. Ezért kell legalább alapszinten tájékozódni és utánaolvasni dolgoknak. Vannak jó blogok és újságok, kiváló publicisták, akiket nem fertőzött meg a fenti métely. Ez az egyik üzenet, amit meg kell értetni a mai fiatalsággal.

A másik üzenet az, hogy addig nem lesz semmi sem jobb, amíg valaki/valakik nem vállalja/vállalják a felelősséget, és nem tesznek érte, hogy jobb legyen. Önmaguktól a dolgok nem lesznek jobbak. A mai magyar fiatalnak ki kell ragadni a kezdeményezést a kiöregedett megmondók, a pártutasításokba belecsontosodott fiatalabbak kezéből. Nem kell kukákat borogatni: elég tájékozódni és gondolkodni; feltenni a megfelelő kérdéseket; részt venni a közösség életében, vagy éppen megszervezni a közösségi életet; más szóval politizálni. Ha a fiatalok tömegesen elkezdenének valóban foglalkozni a közéleti témákkal, máris muszáj lenne, hogy velük is foglalkozzanak a politikusok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr315523950

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A "szenvedélyes" Bajnain röhögött a köztévé híradója 2013.09.20. 14:47:10

. Főműsoridőben kapott háromperces blokkot Gyurcsány és Bajnai üzenetváltása szenvedélyről, hatalomról, harcról. A faarccal nyilatkozó Bajnai és az élénken gesztikuláló Gyurcsány veretes mondatait nem kicsit manipulatív szándékkal játszották be egymás...

Trackback: Azeri felvágott, Bajnai becsinált, Csúti rablópecsenye 2013.09.20. 14:45:59

. Melyik receptet olvasnád szívesen Gyurcsány Ferenc most készülő karácsonyi szakácskönyvében? Karácsonyra jelenik meg Fletó és pár baloldali politikus közös koalíciós szakácskönyve, tisztelettel javasolnék bele egy csokornyi receptötletet az olcsó, ...

Trackback: Az apolitikus apátia tagadása 2013.09.20. 10:00:04

A Kádár-rendszer nosztalgikusan vágyott biztonsága a magyar történelem legnagyobb hazugsága. Aki újra ilyesmit akar, az hazugságot kerget.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Selina Kyle 2013.09.20. 10:24:23

Mi egy pár éve az egyetemen elkezdtünk vezetni egy vitaklubot aminek pont ez lenne a lényege, kritikus gondolkodás, tudatos politikai odafigyelés és a saját véleményünk kulturált megfogalmazása és közvetítése. Az egésznek a logikus érvelés volt az alapja, nem csak a saját üzenet logikus alátámasztása, hanem a kívülről érkező dolgok bullshit szűrése is. Hálistennek elég sokan érdeklődnek, de van egy sokkal erősebb ellenállás, akik szerint amit csinálunk, az nagyon káros, mert "minek kell mindenbe belekötni". Az ország nagy részének a szemében a politikához való kritikus hozzállás alapból a liberális oldalra helyezi az embert, ezért sokan elutasítják.

Bell & Sebastian 2013.09.20. 10:24:29

Ez a bejegyzés egy nettó ostobaság. Az ilyenek szokták megkérdőjelezni a demokráciát Oroszországban, miközben csupán a kifosztására ácsingóznak, az ilyenek sápítoznak Kínában, hogy oda a demokrácia, miközben a receptjük innen való, a kádárista, új gazdasági mechanizmus konzekvens kiterjesztése.

Az ilyenek a szájukra nem vennék a holokausztipar -kifejezést, szerintük Kádár akasztotta fel Nagyot, aki jó ember volt.

Az ilyeneknek bonyolult a történelem, lusták tájékozódni, várják a napi Pedigree -adagjukat, ujjukat a történelem ütőerén tartva, fejből lökik a miniszterek nevét a napi celebhírek szintjén.

Bármiből bármilyen következtetést képesek levonni.

A nyugati, pénzgyűjtögető turnéknak azért van egy fontos hozadéka, azontúl, hogy meg lehet szeretni a teát tejjel vagy a délutáni sütit, löttykávéval.

Ottan van a jövőnk, itt meg jelen. Tanulság a kettő közt. A MAHASZ -lista élén, történetesen.

Rossz helyzetelemzés és a krónikás-újságíró feladatának túlértékelése a görcsös nevelni akarás.

Ilyen felkészültséggel a Téeszcsé junior brigádjában lehetne csak élkapás a tisztelt szerző, amivel ő is tökéletesen tisztában van.

Hogy ez mégsem így van, az már a Rendszerváltás Nagy Előnye, mivel hirtelen csak ennyi jut az eszembe. Valószínűleg az ifjoncoknak sem sokkal több.

aeidennis 2013.09.20. 10:32:28

"...kevésbeszédü lettem
s ritkán vitatkozó."

- ez a Radnóti idézet jutott az eszembe annak kapcsán, hogy politika ki van tiltva az egyetemről, ki van tiltva a munkahelyről, és azok körül, akik a villamoson politikáról mernek beszélgetni tágasabb tér nyílik mint a legbüdösebb hajléktalan körül.

A Kádár rendszer iránti nosztalgián én nem csodálkoznék, hiszen egy-egy atomizált család közös tudata már a két világháború korra sem emlékszik, nemhogy a Monarchiára.

gyalog.galopp 2013.09.20. 10:44:03

Mi van?
A cikkíró azt akarja mondani, hogy inkább izguljak mesterházira, bajnaira, orbánra, mint pl Szepesi Nikire?
Ez hülye!

Virág et. 2013.09.20. 10:47:25

Hogy kinek mi fáj és hogy mit is mondott Bajnai (vö. EU-s elvárások), annak azért legközelebb utána kéne nézni egy MTI hírnél mélyebben is. Egyébként ebből a cikkből leginkább az jön le, hogy a jobboldali ember hihetetlenül nem érti a baloldalit. Ijesztő, hogy mennyire nem.

Az elvándorlás probléma, megoldás rá a Bajnai által garantált munka sem lenne, mivel nem feltétlen a munkahelyek hiánya az elvándorlás oka, hanem a VERSENYKÉPES munkahelyek hiánya. Ezen egy bruttó 200 000 Ft-os gyakornoki állás (amiben Bajnai gondolkodik különböző adókedvezményekkel) nem versenyképes egy több ezer fontos Angol munkával még az ottani nagyobb megélhetési költségek mellett sem.

Megoldás az lenne, ha a bérek legalább közelítenének a nyugatihoz. Ez nem fog megtörténni belátható időn belül. Rezsiharccal meg stadionokkal egészen pontosan soha nem fog megtörténni.

Samott 2013.09.20. 10:51:19

"Ráadásul minden politikus pártállástól függetlenül gazember" - mondjuk azt megneznem amikor ezzel az allitassal vitaba szallsz. Mert kivetelt nehezen tudnal felsorolni. ;)

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 10:55:12

@Selina Kyle: attól függ, hogyan kritikus. én akkor nézek kritikust alapból liberálisnak, ha a modern nyelvezetet kritikátlanul elfogadja, és csupán a megvalósítási nehézségeket kritizálja. egyenlőség, esélyegyenlőség, személyes szabadság, emberi jogok, civil társadalom, fékek és ellensúlyok és a többi kiüresedett ideológiai közhely.

számomra az a kritikus értelmiségi, aki nem hisz vakon abban, hogy az esélyegyenlőség meg az emberi jogok meg a többi lózung teljesen egyenlő a Jóval, maximum abban, hogy a Jó eléréshez gyakran hasznos eszközök, de el is lehet tőlük tekinteni időnként akár.

más szavakkal. ma leginkább úgy lehet az ember tényleg függetlenül gondolkodó "értelmiségi", ha direkt nem akar értelmiséginek látszani, és fenti jellegű értelmiségi közhelyeket pufogtatni, ez ellen úgy lehet tenni, ha az ember szándékosan az utca nyelvén fogalmaz, egyszerű, gyakorlati kifejezésekkel. ha nem is annyira, mint a tibor.blog.hu meg a tarda.blog.hu de mondjuk jobban hasonlít arra mint egy ÉS vezércikkre.

jó pontot ér, legalábbis nálam, ha megpróbálnak egy kicsit abból is kiindulni, hogy az ember biológiai lény vagy legalábbis az is, és milyen társadalmi körülmények passzolnak a génjeinkben élő ősemberhez, szóval a hormonjainkhoz. milyen társadalmi körülmények vannak jó hatással a csajok ösztrogénjére, fiúk tesztoszteronjára? persze nem kell mindent erre optimalizálni, mert azért a mai ember ennél több, meg hát Vörösmarty is megmondta, hogy félig isten, félig állat, de igen, ez a félig állati rész is része kell legyen.

jobbos körökben szívesen olvasnak konrad lorenzet. ez jó jel.

szeressék a történelmet, de figyeljenek oda rá, hogy a történelemnek ha nem is a tényeit, de hangsúlyait eltorzíthatták a ballibek. nem mindig az a feketeseggű, akit a mainstream történetírás annak állít be. olvassák el Koestlertől az Alvajárókat, kiderül belőle, hogy Galilei nem volt hős és a pápaság nem volt ostoba meg "elnyomó" (jó, nem annyira) és ez azért fontos, mert pontosan az ellenkezőjét verték belénk, és ha ezt ennyire át kell értékelni, mert át kell, akkor mennyire kell átértékelni egy csomó minden mást, akár a közelmúltból is? aminek még ma is hatása van?

kritizálják a technokrata gondolkodásmódot. a társadalom nem gép, hanem minden a fejekben és szívekben dől el. olyanoknak, mint pl. az erkölcsi viszonyok, sok közük van a GDP termeléshez, mert az az ember, aki úgy érzi, hogy erőfeszítéseit nem koronázza igazságos, erkölcsös jutalom, demotivált lesz. pölö.

és legyenek nagyon-nagyon-nagyon gyakorlatiasak. szövegeléssel már tele a padlás, jó lenne most már minden szöveget valahol odáig kifutattni hogy ez vagy az valamiféle tapintható életkörülményváltozást okozna.

sok sikert.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.09.20. 11:00:26

A kozelet nem erdekli az europai fiatalt sem jobban. Nem tartom kirivonak ezt a statisztikat. Ugyanez a problema megvan Skandinaviaban vagy az Egyesult Allamokban is csak ott a fiatalok lehetosegei sokkal jobbak, mert mondjuk a fiatalsag tobb mint felenek meg van a lehetosege, hogy egy nyarra, tanevre vagy csak egy hosszu nyaralasra elmenjen utazgatni Ausztraliaba, az USA-ba vagy Europaba.

Nem nagyon van ismerosom, aki elmenne dolgozni miniszteriumba vagy allami szervhez. Egyszeruen mindent beszennyez a politika, amihez hozzaer es ez egyre tobb mindent takar. Mar iskolak, trafikok, meg fold szintjen vagyunk de a Kozgep sem jobb. (Ki a faszom menne el dolgozni ketsegek/kerdesek nelkul a Kozgephez?). Amikor ezt elovezettem, azt mondta egy sved kollegam, hogy ez nagyon rossz, mert az allamnak is szuksege van jo emberekre. Nem az a baj, hogy elmennek az emberek, hanem hogy azok az emberek mennek el, akik eggyel komolyabb erkolcsi tartassal rendelkeznek. A fiatal orvos sem azert megy el, mert nem eleg a penz, mert siman lehetne korrupt, meg elfogadhatna halapenzt vagy bemondhatna elore a szolgaltatas arat. Egyszeruen szar erzes lehet neki nyugdijas nenik penzet elvenni. En peldaul lefizetni sem tudok egy orvost, egyszeruen nem all ra a szam/a kezem, nem tudom mit kell mondani, hogy kell jelezni. Egyszer megprobaltam, aztan inkabb visszaadtam nagyanyamnak, hogy intezze el o.

Migracio elott beszeltem egy orok optimista haverral es o mondta, hogy nekunk kell tennunk azert, hogy nekunk jobb legyen es igazabol nem is tiltakoztam, csak annyit mondtam, hogy mi van, ha nem akarok, ha egyszeruen nem akarom beszennyezni magam, ha sokkal egyszerubb csak elmenni. En mar azt beszennyezesnek ereznem, ha a politikusok elkezdenenek foglalkozni velem.

Dzsentrisvihák 2013.09.20. 11:20:55

Köszönjük a HaHa reklámot, de lejárt lemez, ugorjunk...

Bell & Sebastian 2013.09.20. 11:32:29

@Shenpen: Maga szerint ki az értelmiségi, ha már szinte mindenki az, amivel értelmetlenné is vált a kategória. Látott már manapság modern parasztot (amiből kevés van), vagy legalább egy olyat, aki a kombájnon ül vagy a traktort vezeti?

Bizony ezek is fel vannak szerelkezve az értelmiségiesség fegyvereivel és nem félnek használni. Hogy nem járnak operába, az sem jó kifogás a kirekesztésük mellett. Ha a gyerekének már van klimpírje, még ha elektronyos is.

Idejétmúlt a 150 év zongoralecke-lemaradás, mint érv.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.09.20. 11:36:47

Nem tudom min csodálkozik a szerző. Az embereket többnyire nem érdekli a politika, nem is való nekik. Nyolcmilliónyi szavazó közül nyolcmilliomod résznyi befolyása van mindenkinek ami kicsit több mint a semmi, de nem sokkal. Minden felnőtt állampolgárnak van szavazati joga, ami nyilvánvaló abszurditás, bár mostanra mindenki természetesnek tartja.

A hahás hülyegyerekek istenítése pedig meglepő, annak fényében, hogy pont azok pénzelik őket, akik a libást is. Így tehát ők nem a probléma megoldása, hanem ők maguk a probléma egy része.

marko11 2013.09.20. 11:36:50

Ez a szép új világ semmit sem szeretne jobban, ha az embereket egyáltalán nem érdekelnék a közügyek (ami teljesen más dolog, mint a mostani politikai show!), hanem csak a fogyasztás. ("Mindent akarok, de azonnal!" - hirdeti az ideális új embert az óriásplakát is.)
Fogyasztót akar ez a rendszer, semmi mást. A létbiztonság már luxus. (Miért is kádári a kiszámítható jövő és létbiztonság óhajtása!?)
Ezek az "ostoba" fiatalok pedig, úgy látszik, nem kérnek abból az "érdekes" (nem kiszámítható, nem biztonságos) életből, ami a szüleiknek jutott az elmúlt 20-22 évben.
(A Mandiner pedig egy újabb zsenit közölt. Bell & Sebastian alighanem, az "élkapás" minősítéssel túlbecsülte.)

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 11:43:23

@Bell & Sebastian: persze, én is kétkezi gazdasági informatikus vagyok, aztán hobbiból politikafilozófiai blogposztokat írok meg ilyenek (jó, már pár éve nem írtam, majd összeszedem magam), ez teljesen jó így. értelmiség ma ebben a kontextusban maximum csak annyit jelent, már a normálisan értelmeskedők között, hogy kicsit koncentráltabban. kenyeret is sütök néha, de azért van értelme azt mondani, hogy nem vagyok pék, más meg igen, mert ő koncentráltabban.

van persze az értelmiség fogalmának másik kontextusa, a haladár véleménydiktatúra. de azt kinézem ezekből a gyerekekből, hogy nem erre gyúrnak. vagy remélem, mittudomén.

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 11:48:25

@Bell & Sebastian: néha megsütök egy kenyeret, de nem vagyok pék. feleségem most kitalálta, hogy babaruhát fog varrni, de borítékolható azért, hogy a ruháink többségét továbbra is venni fogjuk. néha megírok egy polfilozófiai blogposztot, de nem vagyok értelmiségi. más szakmánk van ugyanis. van azért értelme annak a fogalomnak, hogy hivatás. de persze ez tényleg nem szabad, nem kell hogy jelentse a gondolkodás monopolizálását. vagy akár a kenyérsütését.

Bell & Sebastian 2013.09.20. 11:50:39

@Shenpen: Maga is jól tudja, hogy a baloldalnak egyelőre behozhatatlan előnye van a törzskari think-tankok szintjén. A propagandáról nem is beszélve.

A véleménydiktatúra elemei. Ha feltételezzük, hogy a többség kívülről vezérelt. És mi volna, ha nem?

Ha etikai alapon közelítjük a kérdést és így szeletelnénk.
Beszarna a tudomány, de egyből. Szerintem ennek vagyunk tanúi, pontosabban remélem, hogy bekövetkezik ezen értékek restaurálása.

Onnan kezdve a médiaszakmunkás szögre akaszthatja a megmondásait.

Steve the Great 2013.09.20. 11:52:56

"Ugyanilyen üdítő kivétel az Átlátszó Oktatás blog: tizenpár fiatal ingyen, munka mellett, szabadidejüket (...) Ha ehhez oknyomozó újságírókká kell, hogy képezzék magukat, akkor megcsinálják."

Alapvetően egyetértek az írással. Az Átlátszó Oktatás-sal az a gond, hogy még fényévekre vannak az oknyomozástól, egyelőre sokszor csak az ellenzéki lózungokat ismételgetik. Van "szerencsém" egy picit rálátni a közoktatás egyes, a blogokon pörgő kérdéseire, és hát sokkal árnyaltabb a kép attól, amit bármelyik oldal ismételget a médiában.

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 11:59:29

@pancho_sanza:

@pancho_sanza: nekem az orvosnál nincsen gátlásom odaadnni a pénzt, mert ezt nem megvesztegetésnek érzem, hanem az elvégzett munka díjának. nekem valahogy sohasem sikerült igazán komolyan vennem az egész állami rendszert, hogy valaki dolgozik nekem, de nem fizetek, mert adóban már kifizettem. nekem ez mindig is olyan tündérmeseszerű volt. valahogy természetes, dolgozik nekem, fizetek. adót meg azért fizetünk, mert muszáj. nem igazán várunk semmit érte. valahogy ez a hozzállás volt természetes.

viszont amit nem tudok elviselni, az a magánszférában a tisztességtelenség, őszintétlenség. amikor az egyik ember például a másiknak ilyen hasbakasztós állást hirdet, hogy pénzügyi tanácsadás, hogy pénzügyi tanácsadás kreatív csapatban yeah. közben lehet tudni, hogy gusztustalan tróger ügynökmeló, amivel a 95% a hidegvízre valót sem keresi meg, onnan lehet tudni, hogy nem írnak a hirdetésbe iskolai végzettségi követelményt. ilyet így hirdetni jó időkben is patkányság, de most, amikor sok család ennyire tönkrement és kétségbeesett, elképesztően gusztustalan.

az ilyen dolgoktól sok keserűség van benne, mert ezek a fajta gerinctelen, férfiatlan, őszintétlen, simlis, hasbaakasztós típusok, ennek a típusnak az elterjedtsége, csökkenti a nemzeti büszkeségemet, kvázi kollektív önbecsülésemet. szeretném, ha nem csak szeretni, de tisztelni is tudnám a másik magyar embert. és megbízni benne. na ezt mostanában nehéz, és ettől nem véd meg a külföldön élés, mert pont a külföldi magyar körökben van a legtöbb simlis, aki idegenben is képes a honfitársát átverendő, kihasználandó bankautomatának tekinteni.

gyalog.galopp 2013.09.20. 12:00:06

Nem tudom tisztában van-e a szerző azzal, hogy a Kádár rendszerben minden politika volt, jóformán tilos volt nem politizálni, aki azt mondta magáról, hogy nem politizál azt mint gyanús elemet tartották számon.
A politikai értettség szintjét természetesen a rendszerhez való lojalitással mérték.
Na most jó lenne tudni, hogy a szerző szerinti politikai érettség mit tartalmazna, beleférne pl. a rasszizmus, fasizmus ?
Jó, hülye kérdés , nyilván, hogy nem férne bele csak a szerző által körül írt ideológia. Ezzel már találkoztunk, ismerjük, de egy újszülöttnek minden vicc új.

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 12:01:08

@Bell & Sebastian: néha megsütök egy kenyeret, de nem vagyok pék. feleségem most kitalálta, hogy babaruhát fog varrni, de borítékolható azért, hogy a ruháink többségét továbbra is venni fogjuk. néha megírok egy polfilozófiai blogposztot, de nem vagyok értelmiségi. más szakmánk van ugyanis. van azért értelme annak a fogalomnak, hogy hivatás. de persze ez tényleg nem szabad, nem kell hogy jelentse a gondolkodás monopolizálását. vagy akár a kenyérsütését.

Bell & Sebastian 2013.09.20. 12:29:42

@Shenpen: Ne az ötödik hadoszlop nyerjen mán háborút! Az igazi katonák a tesz-vesz sereg, aki és és hal a csatatéren. Kíbicnek semmi sem drága, főleg akkor nem, ha láncon tartott kutyaként ugatérozza a sajtot.

Ha már Morzsi. A politika hazudozás tudománya, szélsőségesen lecsupaszítva. Maga sem tud sütni fals receptből jó kenyeret.

A politikában is így van, először fűt-fát ígérnek, majd valahogy mégis inkább degeszre lopódnak. Elfelejtik holnapra, mit mondtak tegnap.

Ha a politika szakma lenne, nem ennénk rossz kenyeret. Ezért fals a hasonlata. Ami bár csak szemléltet, de sohasem bizonyít.

Ez még csak nem is szemléletes. A politikai elit nem csak úgy, kiemelkedik a mocsárból. Az már régen lebugyborékolt hóttan a legaljára, ami fölül úszik, azt valami egészen másnak nevezzük.

Google 2013.09.20. 12:45:28

Lassan semmit sem értek, illetve minden egyre világosabb.
Volt idő - nem is olyan régen, olyan 6, 7 éve -, amikor az volt a baj, hogy a fiatalok többsége szélsőséges, pontosabban szélsőjobboldali. Vannak /voltak tanszékek, például ilyen volt a történelem, legalábbis a fáma szerint, ahol a diákok többsége állítólag jobbikos volt. Tehát politizáltak, akkor a hatalom számára a kelleténél is többet.
Úgy gondolom, megfeszülni senkinek, a szerzőnek sem érdemes, a fiatalok, ha annak majd szükségét, értelmét látják, úgyis politizálni fognak. Vezényszóra ez nem megy. Valamint: néha egy kis szünet is hathat jótékonyan.
A fiatalok bizonyosan nem fogják hagyni, hogy a Hillerek ... satöbbi. Viszont: hagyták. És még mi mindent hagytak. Ezért gondolom, a HaHát sem lehet készpénznek venni, velük kapcsolatban is érdemes kérdéseket feltenni, utánajárni stb.

Giuseppe Caldi 2013.09.20. 13:20:49

A fiatalok nem szeretik a túl sokat politizáló kis gyíkokat. Egy fiatal alapvetően minél többet akar kúrni. Ha ezt a vágyát ki tudja elégíteni, a problémái nagyrészt meg is oldódtak.

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 13:44:51

@Giuseppe Caldi: mondjuk ha már, akkor köztudottan sok nő szeret olyan pasival kavarni, aki valamilyen csoporton belül kb. vezéregyéniség. lássuk be, a barikádon állva elszánt arccal, szélben lobogó sállal szónokló diáklázadás-vezér archetípusának van csajozási faktora. már ha el tudja kerülni a röhejességet.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.09.20. 14:25:19

Itt többen lekezelitek és elkenitek a problémát, pedig az nagyon is valós, évek óta tudott, és tendencia van mögötte. Igaz, hogy a politikai szocializáció egész életünkben tart, de ne becsüljük le a "legjobb évek" folyamatait.

közösperonos átszállás 2013.09.20. 14:48:19

@aristo: "Minden felnőtt állampolgárnak van szavazati joga, ami nyilvánvaló abszurditás, bár mostanra mindenki természetesnek tartja."

Lehet, hogy nem a válasz rossz, hanem nem érted a kérdést.

gyalog.galopp 2013.09.20. 14:54:42

Ez lenne az új hullám, a politizáló ifjúság a politizáló világ proletárjai helyet?

hetivalasz.hu/vilag/a-cikk-nagy-felhaborodast-keltett-68333/

Most mondja valaki, hogy van új a nap alatt.

is 2013.09.20. 14:54:55

"a Kádár-korszak, miközben felszínesen úgy tűnik, hogy jó volt, mert volt munka meg biztonság, valójában rosszabb volt, mint akármi addig. Azt a „magyar” lelket törte meg, ami a legnagyobb idegen elnyomás idején is ragaszkodott önmagához, az általa vélt igazsághoz és a függetlenséghez. "

A mai aktuális vonzatait itt mások szépen cincálják, én most hadd mondjak annyit, hogy a nyilasok alatt, bőven Kádár, de még Rákosi előtt is, annyi volt a feljentés a kedves magyaroktól a másik kedves magyarok ellen, hogy nem bírták feldolgozni. A középkori utazók valahogy nem ebben a szellemben írják le Magyarországot, hanem úgy, ahogy több évszázaddal később Ady (szintén jóval Kádár előtt). Sosem volt itt tartósan, hosszabban, érdemben egységes 'magyar lélek': Pató Pálokkal, Fülemüle-perekkel, Rokonokkal történő hadakozás volt itt. Ez a 'magyar lélek' koncepció is egy olyan elem, amit a nemzeti minimum eléréséhez fel kellene adni. Már a franciákat is körberöhögik, amikor azt próbálják eladni, hogy ők valami különleges lelkek. Magyarországnak csak szánalom jut, amikor ezzel próbálkozik. Nem lehetne egyenrangúként, de se nem kiválasztottként, se nem valami csodaként megélni magunkat? Szimplán _mellé_rendeltnek tekinteni magunkat?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.09.20. 14:57:25

Pedig, hogy bíztunk a lánglelkű HaHa-s fiatalokban...!

Jolka40 2013.09.20. 14:59:34

Egy ország vezető politikusainak minden erejükkel azon kellene dolgoznia, hogy az ország lakosainak élete jobb legyen. Főleg a szegények élete. Legyen munkájuk, lakásuk, biztonságuk. Kedvük gyereket vállalni. Kedvük élni, művelődni, szórakozni, tanulni. Valamiért most a nagy többség nem azt érzi, hogy ez lenne a fő törekvésük a vezetőinknek.

is 2013.09.20. 15:00:33

@Bell & Sebastian: "Maga is jól tudja, hogy a baloldalnak egyelőre behozhatatlan előnye van a törzskari think-tankok szintjén. A propagandáról nem is beszélve."

Aha. Tehát a 7-es buszon a baloldal tudott hónapokig Gyurcsány-Bajnai plakátokat kirakni. A Neo FM (szoci rádió) virágzik, a Class FM (FIDESZ rádió) csődbe ment. A TV2-t majdnem megvették a szocik.

Azon azért elgondolkodnék, hogy ha a Professzorok Batthyány Köre, MÚOK, az MMA és társai mellett, 25 év után még mindig az a véleményem, hogy think-tankban gyenge az egyik oldal, akkor talán tényleg arról van szó, hogy az az oldal bizony a hülyék oldala, és azok a nézetek bizony hülyeségek. Ha valami kacsának néz ki, kacsaként hápog stb., akkor az egy kacsa, nem?

Jolka40 2013.09.20. 15:00:42

Szabadsága csak annak van, akinek nincsenek filléres anyagi gondjai. A többi csak duma.

is 2013.09.20. 15:01:19

@Bell & Sebastian: "Maga is jól tudja, hogy a baloldalnak egyelőre behozhatatlan előnye van a törzskari think-tankok szintjén. A propagandáról nem is beszélve."

Aha. Tehát a 7-es buszon a baloldal tudott hónapokig Gyurcsány-Bajnai plakátokat kirakni. A Neo FM (szoci rádió) virágzik, a Class FM (FIDESZ rádió) csődbe ment. A TV2-t majdnem megvették a szocik.

Azon azért elgondolkodnék, hogy ha a Professzorok Batthyány Köre, MÚOK, az MMA és társai mellett, 25 év után még mindig az a véleményem, hogy think-tankban gyenge az egyik oldal, akkor talán tényleg arról van szó, hogy az az oldal bizony a hülyék oldala, és azok a nézetek bizony hülyeségek. Ha valami kacsának néz ki, kacsaként hápog stb., akkor az egy kacsa, nem?

Bell & Sebastian 2013.09.20. 15:11:05

@is: Az effajta jobb-balozás igencsak taszít, mivel horizontális felosztás. Egy vertikálisban meg mióta mennyiségi kérdés a minőség?

unionista (törölt) 2013.09.20. 15:11:13

kádár jános megtörte a "magyar" lelket. ez mit jelent konkrétan?

a nacionalizmus az, hogy valaki a saját nemzetébe szerelmes. a magyar a magyarba, a szlovák a szlovákba, stb. a zsidó a zsidóba. most ez körülbelül annyira jótékony vagy kártékony, mint magánéletben a homoszexualitás. amikor az emberek a saját nemükbe szerelmesek.

a homoszexualitásra nem lehet felépíteni egy színházat. de egy homoszexuális vezethet egy színházat ha egy kicsit is konzervatív. nem túlságosan annak lennie. nem kell korlátlanul tisztelni minden hagyományt. de valamennyit mégis csak kell.

ugyanígy a nacionalizmusra nem lehet építeni egy országot, de egy nacionalista éppenséggel vezetheti azt. ha egy kicsit is liberális. nem kell korlátlanul tisztelni minden szabadságjogot. de valamennyit mégis csak kell.

ez ugye a nyilvánvaló. na most ebből mit rontott el kádár jános? én éltem akkor. és a kiszbe se léptem be. azt mondták, hogy majd nem vesznek fel az egyetemre. mondtam, hogy nekem nem kell olyan egyetem, ahol a hülye kisz uralkodik. de mit rontott el kádár jános? összetörte a magyarok lelkét egy öregember?

be kellene látni, hogy a nacionalizmusra nagyjából úgy épülhet a közélet, mint a homoszexualitásra a magánélet. sehogy sem. ami nem azt jelenti, hogy nem lehetnek homoszexuálisok vagy nacionalisták akár vezető szerepben. de nem törekedhetnek kizárólagosságra. nem lehet buzi színház. de a közélet se lehet egy magyar buzi bábszínház. akkor sem ha erre elemi igénye van a nézőgyerekeknek.

Jolka40 2013.09.20. 15:25:40

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Gúnyolódhatsz nyugodtan. Négymillió magyar honfitársad meg nyomorog. Nincs kedvük moralizálni.

deruyter 2013.09.20. 15:27:35

A fiatalok egyrészt azért nem politizálnak, mert minimális mennyiségű információjuk van bármiről is. Ez régen is így volt. Abszolúte nem látják át az állam és társadalom működését. Én pl. a rendszerváltás körül voltam fiatal (gimis), az értelmesebbek közé tartozónak tartom magam, törtémnelemből is jó voltam, ráadásul érdekelt is a politika, de mai fejjel látom, hogy az akkori történésekből maximum a mázat láttam. Jobb is, hogy ha csak olyan témákban nyilvánulnak meg, ami konkrétan érinti őket, pl. az oktatás. Ellenkező esetben ha mondjuk vitába szállnak pl. egy egyetemi tanárral, az percek alatt hülyére alázza őket. Na persze kivéve, ha olyan nyilvánvalóan hazudik, mint mondjuk Klingi vagy Hoffi. Akkor lesz majd számukra érdekes a dolog, ha kikerülnek a "munka világába", mely hamar elveszi tőlük az illúzióikat és rájönnek, hogy ez a politikusok miatt van. "Üdítő kivétel", hogy viszont most is vannak olyan határtalan önbizalommal rendelkező 20-23 éves újfideszesek, akik "független" politikai elemző fedőnév alatt böfögik vissza a nekik betanított szöveget és veszik el a normálisabbjának a kedvét a politikával való foglalkozástól. Ehhez már csak annyit tennék, hogy anno (90-96) a környezetemből és korosztályomból 3-man is fidesz pozícióhoz jutottak különböző szinteken. Ebből 2 igazi felfelé nyaló, lefelé rúgó karakter volt. A harmadik azóta nem tagja a fidesznek... Melyik normális fiatal akarna ilyen klubnak akár még a közelébe is menni?

maroz 2013.09.20. 15:29:20

@poszt: A szerencsétlen kölökből már minden olyan készség és képesség gyökeresen ki van irtva HaHás korára, ami a közéleti részvételhez elengedhetetlenül szükséges lenne. Plusz a kezdeményezőkészség bármi önálló tevékenységhez, például a vállalkozáshoz.

Baszhatod te az utóvédharcaid, amikor a közoktatás tökéletesen jobbágykonformmá szocializálja a gyerekeinket. És nem, ez kurvára nem Orbán-függő, az iskoláink ugyanolyan félfeudálisak ma is, mint amilyenek húsz évvel ezelőtt voltak. Ilyen intézményekből várjuk mi, hogy kikerüljenek a friss demokratáink. Ennyi eszünk van.

Giuseppe Caldi 2013.09.20. 15:48:40

@Shenpen: A típus, amit leírsz nem tudja elkerülni, hogy röhejessé váljon. Szerintem.

Kandeláber 2013.09.20. 15:59:57

Ha már szóba került a haha, számomra az egyik mélypontjuk az volt, amikor tavaly Debrecenben sikerült összeverődniük heten, amikor is fölemeltek egy teljesen érdektelen szövegű molinót, aztán nagy boldogan belevigyorogtak az odacsődített firkászok kamerájába.
A másik, amikor egy fejhangú kampó két hasonszőrűvel beült Hoffmann Rózsa előadására, és a kampó visítani kezdte, hogy "kormányzati bullshit!"
A libás benyögése, miszerint rengeteg munkahelyet fog teremteni a fiataloknak, a fideszes mélységek - hárommillió új munkahely, rezsicsökkentés - alá vitte a pislogó szarházit.
@is: A cionista propagandával menjen a patkányblogra.

Bell & Sebastian 2013.09.20. 16:05:32

@unionista: Közöm nincs hozzá, de maga most törölt nick vagy nem?

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 16:15:29

@Turul2K2

Közben végiggondoltam a dolgot. Az van, hogy már egy pár generáció óta az efféle érett gondolkodás nem annyira jellemző a fiatalokra, ez inkább később áll be. A tipikus fiatal vagy elfogadó és státuszversengő. akkor lázadó.

Amikor 18 voltam, 1996 körül, akkor az elfogadó és státuszversengőt kb. úgy hívták, hogy diszkós. Korábban popper. Alapvetően az érdekelte őket, hogy - leginkább a csajozás miatt - megpróbáljanak gazdagnak, sikeresnek kinézni. Márkás ruha, szoli. Ezzel automatikusan együtt járt, hogy hozzállásuk elfogadó volt. Mivel lényegében maguknak is státuszt, rangot, tehát valamilyen szinten a hatalom illatát akarták - mert a 15000 forintos póló tinédzser kontextusban a hatalom illata akkor, amikor a minimálbér 30 volt, abból a tűzközeli papa szaga áradt - természetesen elfogadták a rendszert, a hatalmi struktúrákat, az érdekelte őket, hogy a rendszeren belül tudjanak magasra jutni - vagy legalábbis azt mutatni. Egyenes út vezetett a gazdasági főiskolákba, elfogadni valami elég szarul fizett hitelminősítői állást valami banknál, de lehetett vele felvágni a dizsiben, osztogatni a "bankár" névjegyet. Megpróbálni kiizzadni a hatalom, a siker illatát.

A lázadók. Voltak mindenféle ellenkultúrák. Hippik, punkok, csövesek, rockerek. Amikor én 18 voltam, az 1996 volt, akkor éppen a rockerek voltak. Ma valami okból lényegében a nemzeti radikalizmus - nemzeti a legelterjedtebb, sőt kb. egyetlen lázadó szubkultúra. Sokban hasonlítanak azokra rockerekre, sőt valamilyen szinten ugyanaz a társaság. Mondhatni a rockerségnél tágabb valami, de hasonló forrásból jön. Az "én időmben" a rockerek leginkább a többi fiatal ellen lázadtak. Pontosan a diszkósok ellen. Fújtak a divatozásra, plázázásra, popzenére. Leginkább azért, mert tudták, hogy ez egyet jelent a rendszer elfogadásával. Másrészt volt benne egy adag frusztráció is, tudták, hogy a sokat utált diszkósok viszik haza a szebb csajokat.

Hormonok. Az egész arról szól. A jó öreg, őskori, majomkori tesztoszteron, ami fiatalon buzogva arra ösztönzi a derék ősembert, hogy valamilyen formában igyekezzék státuszt, rangot szerezni, főleg a csajok szemében. Az első típus a rendszer belül próbált fejesnek kinézni. A második a rendszer elutasításából, a lázadás "bátorságából", a nekem ők nem dirigálnakból próbált státusztőkét kovácsolni.

Szerintem így lehet ma is.

Egyikből sem lesz ez a fajta érett hozzállás, csak később, amikor lenyugszik a hormonvihar, 26-28.

Bloodscalp 2013.09.20. 16:15:59

@Kandeláber: ha jobban tetszik rózsika, és az 1 millió munkahely bűvőlete, hamarosan eljön a várva várt pillanat a következő forradalomra, amit megint le lehet tagadni majd az arcodba.

___________________________ (törölt) 2013.09.20. 16:26:19

@is: van azért ebben egy logikai bukfenc. ami más, különböző, de minden szempontból egyenlő értékű, annak a különbözése tökéletesen jelentéktelen és nem is érdemes foglalkozni vele. az csak annyi, hogy ki visel fekete cipőt, ki meg barnát, teljesen lényegtelen.

két dolog különbözése lehet akkor érdekes és jelentős, ha az értékük csak átlagban egyenlő, de nem minden egyes részdologban, hanem az egyik dolog az egyik részdologban rosszabb, a másikban pedig jobb.

persze ez legtöbbször nem így lesz, ritkán jön ki átlagban egyenlőnek.

az meg ciki, mert akkor nincs egyenlőség, rangsor van, jaj - jaj! :))

Karcolt lendület 2013.09.20. 16:30:10

@unionista:
Biztos bele lehetne kötni a párhuzamokba, de ez így szórakoztató volt, tetszik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.20. 16:31:14

@aristo:
"A hahás hülyegyerekek istenítése pedig meglepő, annak fényében, hogy pont azok pénzelik őket, akik a libást is. Így tehát ők nem a probléma megoldása, hanem ők maguk a probléma egy része. "
Sokkal inkább ez a gondolatmenet a probléma része.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.20. 16:45:04

Bajnai nem azt ígérte, hogy minden 30 év alattinak lesz munkahelye, hanem azt, hogy munkahelyet VAGY képzést biztosít a 30 alattiaknak. Azaz, akinek nincs munkája, az tanulhat (nem média-büfé szakon!), hogy lehessen neki.
Végre valaki rájött, hogy Magyarországot hosszútávon csak az oktatás fejlesztésével lehet kihúzni a gödörből és helyes pályára állítani. Nekünk szinte semmi másunk nincs, mint a szürkeállományunk, ezt kéne kiaknázni.
Nem ellehetetleníteni kell az oktatást, hanem minden erőforrással fejleszteni. Akkor a fiataljaink se lesznek céltalanok.

Bell & Sebastian 2013.09.20. 16:45:54

@Lord_Valdez: Örüljünk, hogy az amerikaik végre villamosítják Mucsát? Ilyesmivel már az oroszok is próbálkoztak, ott például bolsevik diktatúrával volt egybecsomagolva. Az nem lehet, hogy a CIA nyakán maradt egypár ilyen pakk?

Bell & Sebastian 2013.09.20. 16:58:25

@Frady Endre: A céltalanság pont addig tart, amíg apuci zsebpénze, amiből fussa romkocsmára. A lődörgésnek vége, most a keserű ébredés van.

Az oskola még nem csúszott teljesen a béka segge alá, mivel fiataljaink állják a sarat, illetve a mosogatólevet, gumikesztyűben.
Ha majd a diplomák is csereszabatosak lesznek, akkor lehet elégedetten hátradőlni. Ebből csak az következik, diplomást mennyiségben alul szabad csak képezni, minőségben felül.

Ez mindenkinek az érdeke.
Vagy úgy gondolta, mint a svédek, ahol fele tanár szakképesített csak? Minek ilyesmibe pénz ölni, majd jönnek a hülyemagyarok, baksisért?

vizipipa 2013.09.20. 16:59:23

@is:
"én most hadd mondjak annyit, hogy a nyilasok alatt, bőven Kádár, de még Rákosi előtt is, annyi volt a feljentés a kedves magyaroktól a másik kedves magyarok ellen, hogy nem bírták feldolgozni."

Nagyon unalmas ám ez a városi legenda. A 44-es bejövetel után a nácik épp azt mondták: itt még annyi beköpés sem volt mint máshol. Pedig nekik addigra komplett európai tapasztalatuk volt.
Szóval nosza, ide a számokat, elő a forrásokat, jöjjön a nemzetközi összehasonlítás.

Ilyen nincs? Csak a hited? Hinni máshol kell.

@post
Nincs semmi meglepő a Kádár-kor nosztalgiájában sem a fiatalabbak részéről (nem tetszik ami most van), sem az idősebbek részéről (szép ifjúság jöjj vissza egy szóra). A fiatalok kétharmadát nem érdekli a politika? Az idősebbeknél nem ugyanígy van? Esetleg ez kötelező? Miért nem inkább a horgászat? Vagy a kerékpározás.
A szerző miért akarja ráerőszakolni a hobbiját mindenkire?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.20. 17:10:28

@Bell & Sebastian: Az oktatás még azért áll valahogy, mert az éhbérért hajszolt pedagógusok ehej-uhnyemesen vonszolják... De már ők sem bírják sokáig...

Bell & Sebastian 2013.09.20. 17:12:17

@vizipipa: Franciaországban, Csehországban és Hollandiában is ugyanez az urban legend. Magyarországon a feljelentések száma (a megszállást követően) tízezres nagyságrendű volt, de az elméleti maximum 75.000. Ebbe beleértendő a kontra is, megoszlásról nincs adat.

Napi ötven körüli szám, ami tényleg sok. Az orosz megszállás után (természetesen) jött a revans. Buzgómócsing Budapest.

Bell & Sebastian 2013.09.20. 17:22:40

@Frady Endre: A nemzet napszámosai közt is pontosan akkora a különbség, mint bármelyik, másik szakmányban. Döntő többségük állami alkalmazott és nem űrruhában kóborol a vákuumban.
Hol van az megírva, hogy felsőbbrendű vagy alember?

Ha folyton-folyvást azt bizonygatja, hogy ő bizony ellenember, mióta Hoffmannak híják a fasizmust.

Megjáratnám őket Vlagyivosztoktól Philadelphiáig, hogy tudják a helyüket. És a nevüket.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.09.20. 17:47:41

@Shenpen:

Hormonok. Az egész arról szól. A jó öreg, őskori, majomkori tesztoszteron, ami fiatalon buzogva arra ösztönzi a derék ősembert, hogy valamilyen formában igyekezzék státuszt, rangot szerezni, főleg a csajok szemében.

lol vudiellen matykózás után kesereg...

vizipipa 2013.09.20. 18:07:18

@Bell & Sebastian: forrás?

unionista (törölt) 2013.09.20. 19:58:30

@maroz:
csakhogy államilag sohasem fogod megreformálni az iskolát. de éppenséggel lehetne néhány város, vagy mezőváros, amelyik ebbe beruház. csak nem kell kicentizni, hogy mennyi jut az oktatásra. és mennyi labdarúgó akadémiára, és mennyi kormányzati kommunikációra.

hanem azt kell mondani budapestnek. itt van 3000 milliárd. mert lakosságarányosan ennyi jut. aztán ha ebből szuper iskolákat szervezel alsó, közép, és felsőfokon, akkor hosszú távon nyertél. rövid távon lehet, hogy nem lesz gyalogos híd a dunán. csak úgy ha valaki hídpénzt szed. de még az is lehet, hogy hidat is lehet építeni. a város kisakkozza, hogy mi legyen a prioritás. debrecen meg kap 300 milliárdot. és lehet, hogy ők okosabbak lesznek, de az is lehet, hogy nem. hajdúszoboszló pedig 30 milliárdot.

és ezeket a költségvetéseket (100-200-300 agglomeráció) esetleg jóvá hagyja az állami számvevőszék. nincs ebbe benne eszeveszett őrültség. az egyik helyen ide kerülnek a prioritások. a másik helyen amoda. szerintem sem rossz dolog az oktatással kezdeni. főleg ha az óvoda és nem az akadémia felől reformálunk. de nem feltétlen kell ennek prioritást kapnia. lehet, hogy hajdúszoboszlón előbb egy újabb csilingelő szökőkút kell, és még több óriás csúszda. ki tudja? lehet, hogy az lesz a jó ha nem az oktatásra teszik a hangsúlyt. hanem szimplán megélnek a gyógyvízből.

sárospatakon meg minden pénzt az oktatásra fordítanak. mert ott nincs csak egy "sáros patak". rákóczi épített oda egy várat. de lehet, hogy a várból és a település nagy részéből iskolát és kollégiumot csinálnak. abszolút prioritást kap az oktatás. és lehet, hogy olyanok lesznek, mint eton. de az is lehet, hogy nem.

békeidőben semmihez sem kellene extra kormányzati támogatás. egész egyszerűen hagyni kellene, hogy minden város, vagy városrész polgársága oda rakja a prioritásait ahová akarja. kell egy induló állapot. adjunk minden agglomerációnak egy esélyt. legyen törvényi minimum, számvevőszéki kontroll. de az nem kell, hogy a minisztériumból megmondja egy okos: kell-e napközi, vagy nem kell. és az pontban négyig tartson, vagy háromig, esetleg fél ötig.

unionista (törölt) 2013.09.20. 20:02:18

@Bell & Sebastian:
amit rózsika csinál az hazafias kommunizmus, és nem fasizmus.

Bell & Sebastian 2013.09.20. 21:42:58

@unionista: Pont hogy az, visszatérés a klebelsbergi, helyes útra, éppen ideje volt.

Az egy másik kérdés, hogy a cigányfaj-védőket integrálni kellett belé. Innen nem kóser.

Nm beszélve arról, hogy fölfelé haladva egymásba oltották a porosz / angolszász / orosz rendszert.

De még ez is elnézhető, ha majd látszik valami a diákolimpiákon. Mivel ott mintha nyomasztó lenne az orosz / kínai fölény. A tízosztályos orosz átvehető, de a taposós-motivációs kínai, az nem fog menni. Ahhoz mi nem vagyunk eléggé motiváltak.

vizipipa 2013.09.20. 22:33:28

@Bell & Sebastian: köszönöm!

Negyven Rabló 2013.09.20. 23:05:14

Nincs egy hónapja, hogy ezt írtad. Nevetséges vagy.

"A két pont, ahol egyértelmű volt: egyrészt a Nagy-Varga-páros békemenetes regöseinél (ezen én nagyon röhögtem), meg az Unom a politikát végén. Talán ez az utóbbi jelenet a kulcsa a darab mai politikát veséző vetületeinek. Alföldi kurvára unja.. _Én is kurvára unom._ Ki nem?"

alternativa.kinja.com/az-alfoldi-fele-istvan-a-kiraly-1183799205

Robinzon Kurzor 2013.09.20. 23:50:23

@Bell & Sebastian: "De még ez is elnézhető, ha majd látszik valami a diákolimpiákon."

Ha majd az egészségügyet is végre így mérik, akkor ott is be lehet majd állítani, hogy mekkora halálozási arány növekedés az "elnézhető", ha cserébe lehagyjuk az oroszokat a 100 éven felüliek számában.

Robinzon Kurzor 2013.09.20. 23:52:27

@Bloodscalp:

Nem érted.
Ez egy felkínálkozás volt, hogy valaki most már fizessen neki is, lám, milyen lelkesen tolja ezt a szekeret.

unionista (törölt) 2013.09.21. 00:34:31

@Bell & Sebastian:
orbán viktor oktatásügyben poroszoroszág magyar hangja. mindennapos testnevelés, természettudományos fordulat, szigorú rendben beosztott napközi otthon. az egyetemeken gyalulják le a bölcsészkart. túl sok a filozófus. és előbb a nehéz németet kell megtanulni, és legfeljebb utána másik idegen nyelvet. emlékszünk talán erre is. ez a tipikus porosz gondolkodás. az atlantista liberó nem akar napközit, francia nevelőnő van. vagy angolszász szeretne lenni. megint másik minta.

na most abban egyetértek, hogy kell valamilyen sikeres minta, amit adaptálni akarunk. de ezzel ne országos szinten próbálkozzunk. legyen 1 sikeres poroszos, oroszos, franciás, bajoros, vagy angolszász iskola. mind lehet menő. szerintem az utóbbi a legjobb. de ezt ne akarjuk országosan előírni. hanem minden kistérség, városrész vegyen valamilyen irányt. lehet, hogy ezek első körben össze-vissza mutatnak majd. de ettől ne ijedjünk meg. majd a versenyben összehangolódnak. mert kiderül, hogy melyik suli a jobb. a római katolikus, vagy helvét ökumenikus. nem kell semmilyen hazafias egységfront. attól lehetünk a kárpát-medencében erősek, ha több irányban is nyitottak vagyunk.

tehát azt mondom, hogy vagy liberális önkormányzati politika kell. vagy ha ez nem megy, akkor diktáljanak a németek. de akkor adjanak hozzá pénzt.

szóval én azt mondanám berlinnek, hogy legyen szövetségi iskolarendszer. kell 1000 új bundesschulzentrum. ennek az árát ki finanszírozza meg. ahhoz egy bundesbank kellene. de ez így túl kockázatos projekt. ez működhet budapest és berlin relációjában. erre mondom, hogy a budapest lehetne egy közép-európai stadtstaat. és találjuk ki a többi agglomerációt. az a kérdés, hogy hol fogjanak pozíciót az osztrákok. nyilván a nyugat dunántúlon. hova rakjunk atlanti, hová mediterrán, hová skandináv mintát. nyíregyháza inkább skandináv, pécs meg inkább mediterrán. szeged lehet németalföldi. persze ezek mind adaptálva, rendesen kiegészítve a helyi viszonyokra szabva. erre mondom azt, hogy debrecen legyen helvét kanton. mert mégis mi legyen. ez nem azt jelenti, hogy nem kell tesco. mert svájban is van tesco. nem kell keleti nyitás. hanem csak azt, hogy szövetségi keretek között nyissunk. és ha valahol ősszékely rezervátumot akarnak a kettős honfoglalás és a nemzeti összetartozás jegyében, akkor legyen az is. és nyissanak bizánc felé. és attól lehetünk a kárpát-medence vezetői megint, ha ezt meglépjük. mert ez sokszínűség, de nem az elképzelés nélküli szivárvány világ. hanem lesz egy tucat kulturális irány. amiben benne van amerika, london, párizs. és lehet mondani, hogy kérem maga nem normális. csak meg kellene mondani, hogy akkor mi legyen.

mert itt tagadni mindenki tud. a magyar közéletből az hiányzik, hogy valaki állít valamit. de nem úgy, hogy az a másik a hibás. vagy csak ne zsidó legyen. a másik típus, aki meglepődik azon, hogy a másik egyáltalán gondol valamit. vagy azt mondja, hogy több pénz kellene. rendben, de honnan legyen. különféle relációkból kell összeszedni. lehet, hogy esztergomnak el kell mennie a japán irányba. shizuoka prefektus a suzuki, a honda, a yamaha, a roland központja. és ott a fuji. akkor párkányban csináljanak motorgyárat. lendítsék fel a katolikusokkal az orgonabizniszt. meg legyen hangsúlyos a kodály módszer. mert azt a japánok is kultiválják. japán turisták fényképezzék a dunakanyart. találják ezt ki részletesen. most persze lehet mondani, hogy az érseki központból így valami japán császári kultúra lesz. ki a faszom vitte oda a suzukit. ha egyszer ott van, akkor induljanak el ezen a vonalon. vagy mondják meg, hogy mi lesz a másik irány.

mindenki arra vár, hogy a kormány kijelölje a helyes utat. de nincs olyan. ezt minden agglomeráció (a város a környező falvakkal, községekkel) találja ki. akár átnyúlva a határszélen. akár többnemzetiségi keretek között. fogjon össze esztergom párkánnyal.

mert most mindenki azt várja, hogy a helyi párttitkár a közösből a településnek az átlagtól többet lopjon. ha mindenki összekapcsolódik egy másik nemzetiséggel, akkor abból kialakulhat valami. de az nem vezet sehová, hogy szerelmesek vagyunk saját magunkba. szeressük azt, hogy mi magyarok vagyunk. ne szégyenkezzünk emiatt. minden agglomeráció találja ki, hogy milyen irányba, vagy irányokba nyitna. milyen prioritási sorrendben.

na most ehhez klasszikus liberalizmus kell. agglomerációba tömörülő független önkormányzatiság. persze mindenkinek a hagyományokból kell merítenie. és értem, hogy ez kurvára nem az, ami eddig volt. de ami eddig volt az kurvára nem jött be. tehát akkor váltani kell. és ha ez nem jó, akkor mi a jó.

egyetmondok 2013.09.21. 01:05:02

A magyar politikai alkat 1867 - től kezd zavaros és megroppant lenni. No nem a rákosi rezsim de a kádári ennek a megroppant alkatnak nagyon is passzolt. Tehát sajnos nem valami pár évtizedes üggyel állunk szemben,hanem bőven régebbi jelenséggel .

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 08:22:16

Ha a felmérés igaz ,akkor éppen születőfélben van egy új Lenin valahol.

Kandeláber 2013.09.21. 09:59:04

@Bloodscalp: Egyik sem tetszik, de a legkevésbé a Jenkisztánból stafírozott unalmas libatolvaj, aki ugyanolyan hazug ígérgető, mint a többi.
Csak némely fantaszták szerint "ő már bizonyított".

Bell & Sebastian 2013.09.21. 15:53:32

@unionista: Csak nehogy ebben igaza legyen. Ugyanis saját meglátásom szerint olasz / osztrák fő irányt vettünk. Ott megfigyelhető a központosítás lazulása a régiós hagyományok javára.

De ennek nem nem kell örülni, mivel a régiós hagyományok etnokulturális alapúak. Az északkeleti régió színvonala élesen el fog válni mondjuk a nyugatitól, vagy a dél-alfölditől.

Lesz itt nemulass!

Sebastian Knight 2013.09.22. 02:11:56

@ Bell & Sebastian 2013.09.20. 21:36:24

konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=298:magyar-allampolgarsagu-fogolycsoportok-a-naci-lagerrendszerben-&catid=35:naci-fogolykartonok-

ennyit a nagyonszakértő társadalomkutatók pontosságáról

"... Számos embert pedig azért kevertek bajba, mert segített az üldözötteken. Különösen sok ilyen eset fordult elő a nyilas uralom idején. Feljelentés alapján hurcolták el és végezték ki például Schlachta Margit szociális nővért, aki rendje Bokréta utcai otthonában zsidókat rejtegetett. ..."

hu.wikipedia.org/wiki/Slachta_Margit

Bell & Sebastian 2013.09.22. 02:30:46

@Sebastian Knight: Legyen megbocsátó, összekeverték egy másik nővérrel. Azért jó balogokat idézni, mert a rémtettek számosságát biztosan nem becsülik alá.

Kettő és három közötti biztonsági tényezővel dolgoznak. Ha éppen nem az ujjukból szopják, lásd Krausz Tamás nemzetáruló & történ-eszetlen ámokfutását Ukrajnában.

Bell & Sebastian 2013.09.22. 02:32:46

Salkaházi Sára a helyes megfejtés.

Éhes_ló 2013.09.22. 12:37:58

A haha egy sorospénzen készült médiafelfújt volt, amit buktorék - nagyon okosan - hagytak megpenészedni, megbüdösödni.
Ennyi maradt belőlük: egy halom DK-s és libás aktivista bármiféle tömegtámogatás nélkül.

A poster többi agyalgása se ér többet ennél, főleg, hogy le se meri írni miszerint a buktori újkádárizmus és a jobbikos nemzeti radikalizmus tölti meg elképesztő többséggel az a kevés helyet a mai fiatalok buksijában, ami a szexen és bulin kívül még maradt.

Ez különösen nyomasztó lehet a kulturális marxizmuson hízott, menthetetlenül doktriner és PC hittérítőknek.
De ez legyen az ő és a finanszírozóik gondja.
Nekünk maradjon az önfeledt öröm, hogy a fiatalok majd helyreteszik, amit mi alaposan elqrtunk.
Vagy nem.
De ez már az ő bajuk lesz.
süti beállítások módosítása