Madarak, bölények és potyalesők – Vita a magyar vállalkozásokról a Tranziton
2013. augusztus 23. írta: Redakció

Madarak, bölények és potyalesők – Vita a magyar vállalkozásokról a Tranziton

A magyar közvélekedésben a vállalkozókat még ma is sokszor a terepjárós áfacsaló vállalkozóval vagy a lúzer vidéki zöldségessel azonosítják. A rendszerváltás óta kialakult kép korántsem reflektál megfelelően a vállalkozó és a vállalkozások társadalmi szerepére – a Hétfa Kutatóintézet csütörtöki tranzit fesztiválos beszélgetésének célja éppen ennek árnyalása, a magyar vállalkozások kihívásainak, nehézségeinek, sikereinek jobb megértése volt.

A kőszegi Tranzit Fesztiválon megrendezett beszélgetésen Horváth Tihamér, a kehidakustányi termálfürdő tulajdonosa; Radácsi László, a SmartLab Tanácsadó Kft. alapítója és Szabó Barnabás, az Altera Nyrt. vezérigazgatója vettek részt. A beszélgetést Szepesi Balázs, a Hétfa stratégiai igazgatója, az NGM gazdaságstratégiai államtitkárságának egykori vezetője moderálta. Szepesi felvezetése arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a média a vállalkozót sokszor a bűnöző egyik sztereotipikus arcával vagy az tízmillió dollárnyi tőkéből működő cég vezetőjével azonosítja. „Na, a magyar vállalkozók nem ezek, valami egészen mást keresünk”.

Zulik Ákos tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr645472468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.08.23. 17:56:23

Hülye aki itt vállalkozásra adja a fejét.Ha véletlenül komoly üzletet sikerül összehoznia,akkor majd kap 1 visszautasíthatatlan ajánlatot valamelyik maffiózótól.Persze ennek az esélye is ezrelék,mert hamarabb kap szájába muraközi répát valamelyik üzletfelétől fizetés helyett,oszt úszik amit évek alatt sikerült összehoznia!

Bell & Sebastian 2013.08.23. 20:11:26

Az szomorú, hogy a kormányzat részéről nem lehet megnevezni senkit, akinek az orrát bele lehet verni a saját piszkába.

Az látszik, hogy a 300.000 céget úgy irtják, mint fehér telepes az őserdőt. Ki kell mondani, a Fidesznek fogalma sincs arról, mi fán terem a KKV. Az etikai vetületéről úgyszintén, ugyanis a pályáztatást csak paravánnak használják. Ebből az következik, hogy a kereszténység csak cukormáz az ájtatos pofájukon.

Amiről ezen a vitán szú sem esett, az csupán annyi, hogy mit _lehetne_ tenni, ami a kormány impotenciája.

- törvényi háttér (közbeszerzési- és csődtörvény)
- sepregetés saját porta előtt (pontosan az állam és önkormányzata, intézményei rendelnek fedezet nélkül, amit nem bírnak kifizetni)
- párt- és párttagok finanszírozásának kirakatba tétele

Hogy csak a legsürgetőbbeket említsem!
Lehetne cizellálni még az uniós és hazai gyakorlat visszásságaival, csak minek?

Mondok három példát arra, milyen egy farizeus csürhe ez. Döglött libások kártalanítása, cigány irtás áldozatainak kártalanítása, Dunaferr -mentőcsomag.

A frankhitelek körüli flikk-flakkokat nem is említve.

Az uniós finanszírozás megállítása egy év múlva tűnt csak fel a Stadionépítőnek, mialatt is felhőtlen boldogsággal rugdosta valagba az unió amerikai helytartóit, Miss Tzatzikivel bezárólag. Mégis, mit gondolt, felteszik az ikonosztázra érte azt a lócsiszár képét?

______________________________________

Nemzeti Politikai Táborozás

Fiúkórus: - Gyertek lyányok, magyarni!
Leánykórus: -Nem megyünk a', abból dugás még sose nem vót!
______________________________________

A jó magyarázat hatással van..., a mire is? Az intelligencia elvándorlására, leginkább.

S=klogW 2013.08.23. 20:47:18

@Bell & Sebastian:

ez egy sajnálatos és társadalmilag életveszélyes ördögi kör:

a 40 év után a 25 évben még inkább arra szocializálódott a társadalom, hogy már nemcsak egy kis anyagi pluszért gmkázunk. maszekolunk, de a puszta túlélésért a munkában/piacon való maradásért g.cinek kell lenni

egy így szocializálódott társadalom gazdasági tevékenységét nem lehet a szabad vállalkozás engedékeny törvényivel irányítani, pláne egy eladósodott országban ahol minden adófotintra szükség van

persze fontos eleme ennek a helyzetnek az is, hogy az állam szigora mellett annak részéről is g.cikedést tapasztal a KKVs: éven belül változó jogszabályok, amiket még maga az állam se tart be - persze mindig a maga zsebe javára - s mindeközben a politikaközeli nagyvállakozók meg szinte bármit megtehetnek

Bloodscalp 2013.08.23. 23:25:12

„Na, a magyar vállalkozók nem ezek, valami egészen mást keresünk”..keressetek csak, csak majd nem találtok. A tranzitosoknak meg k.anyátok.

Bell & Sebastian 2013.08.24. 00:43:23

@S=klogW: Nem állunk messze attól a rémképtől, amikor a miniszterelnök váratlanul betoppan, felemeli a födőt és megjegyzi:

- Ahá, őzikepöri, honnan-é, oszt számla van-é? (mert inkognitóban népiesen beszél és nem kettőzi a mássalhangzókat)

Mire én felrántom a (legálisan tartott) Remingtont:
- Kuss, én sem kérdeztem, hány kastélya van bandádnak Erdélyben. (inkognitóban)
süti beállítások módosítása