A sztálinista táltos – Szürreális utazás Észak-Koreában
2013. augusztus 11. írta: Redakció

A sztálinista táltos – Szürreális utazás Észak-Koreában

eszak_korea.jpg

Hámori Péter útirajza Észak-Koreából, a Kommentár folyóirat 2013/2 számából.

*

„Mi vagyunk a világ legboldogabb gyermekei.” A kép úgy 15 méter széles, 4-5 méter magas. Rajta ragyogóan süt a nap, két gyermek hasal a fűben, egy kisfiú és egy kislány. Utóbbi mellett egy (majdnem) Hello Kitty-s szütyő, rajta zavarbaejtően ronda nyúl, a fiú előtt iskolatáska, s mindketten boldog mosollyal tekintenek a jövőbe. Természetesen mindketten úttörőnyakkendőben. A képet rejtett reflektorok világítják meg, a mennyezetről pedig kristálycsillárok lógnak. Aztán befut a piros-fehér festésű metró és kitakarja a képet. Nem: nem Moszkva és 1960, hanem 2013 és Phenjang.

* * *

Amíg taníthattam, diákjaimmal gyakran osztottam meg kételyeimet arról, hogy a történelem tudomány-e egyáltalán. Hiszen könnyű a fizikusok, kémikusok dolga – illetve azt hiszem, manapság semmiféle értelmiségi dolga nem könnyű sem Magyarországon, sem Európában –; az ő szakmájuk ugyanis megengedi azt, hogy „lecsekkolják” az eredményeiket. Megpörgették a dróttekercset a mágneses térben, és áram jött ki a drótok végén. Aztán megint elvégezték a kísérletet, és az eredmény ugyanaz lett. Bárhányszor – ugyanaz. Ha nem, egyértelmű volt, hogy tévedtek. De még a rokonszakma művelője, a szociológus is: bár emberekkel dolgozik (és jó esetben nemcsak a nyomorúságot látja, hanem igyekszik megoldást is mutatni), megteheti, hogy visszamegy, és újra felteszi a kérdéseit. Visszaigazolást kaphat, és ha igényes, kap is arról: igaza van-e. A történésznek meg ott van az intuíció, meg a hit, hogy igaz, amit leír.

Ha lenne időgép, az persze egész más helyzetet eredményezne, de tudjuk: ez az eszköz eddig csak regényírók fantáziájában létezik.

Ám nem: néhány hete, Phenjang egyik metróállomásán állva (a nevét nem sikerült megtudnom) rájöttem: van időgép.

A szerelvény a net szerint német gyártmányú volt. Ez akár igaz is lehetett: nagyjából a gödöllői HÉV 1970-es évekbeli NDK-s gyártás- és formakultúráját hozta. A két nyilvános mellett állítólag létezik több különvonal is, ahol csak a párt- és katonai vezetők utazhatnak, illetve csapatszállításra használják őket. Akár ez is igaz lehet.

Mint bármi, ami ebben a különös országban van. Amelynek a fővárosának közepén ott áll a Ryugyong Hotel a maga 105 – nem tévedés: százöt! – emeletével. A legfelső 5 szint étterem, és forogni fog a tűhegyű piramis tetején, ha azt a Marriot 25 évnyi építkezés, húsz évnyi leállás és három évnyi alkudozás után tényleg megveszi, és egyszer elkészül. És amivel szemben ott virít egy óriásplakát, mely valódi, észak-koreai autó vásárlására biztatja a helyi polgárt. A kocsi amúgy egy ’90-es évekbeli Fiat-modell (eredeti neve Siena). Európában tökéletesen sikertelen volt, talán ha pár tízezret adtak el belőle, de Dél-Amerikában meg a harmadik világ pár országában majd’ egymillió darabot gyártottak licencben. Hogy az észak-koreaiaknak megfelel-e, azt nem sikerült kideríteni; tudniillik párnapos ott tartózkodásunk alatt, a csoport amúgy személyes használatú, természetesen sofőrrel „felszerelt” kocsijain kívül személyautót legfeljebb ha százat láttunk… (Sajátos módon azok jelentős része többé-kevésbé új és többé-kevésbé luxus Mercedes volt, ami a társadalom meglehetősen magas életnívójáról árulkodik. Pontosabban a társadalom egy részének. Egy nagyon kis részének.) A „népautónak” szánt Fiat még nagyobb ritkaság: Ingen Schenau koreai autógyártásról szóló könyve szerint 2005-ben összesen 400 példány gördült le az – eddig – a déliekkel közösen fenntartott nampói különleges gazdasági övezet gyárának szalagjáról. A német szerző szerint a hadsereg Mercedes-Benz/SsangYong terepjárói is ott készülnek, melyekből néhány igen csúf, metálszínű civil példányt is lehet néha látni. Ezekkel a meglehetősen ritka személykocsikkal szemben a villamos- és troliközlekedés igen sűrű: az áramot ugyanis szénből és vízierőművekkel termelik meg. Az emberek többsége azonban gyalog jár; a tömegközlekedés valószínűleg elég drága, de erről nem sikerült meg bízható információt szerezni. Tipikus közjáték: szerettem volna felszállni egy ránézésre a hatvanas évek elején gyártott Skoda trolira; a válasz nem kategorikus tiltás volt, hanem csodálkozó kézrebbenés: „De uram, miért akar trolin utazni, ha itt az Önnek szolgálatára álló autó?” Hát nem utaztam trolin…

Az autóreklám-plakát ma már talán nincs ott. Két nappal azután, hogy felszálltunk az Air Koryo gépére – talán pár évvel lehetett csak idősebb e sorok írójánál, csakhogy a 45 év egy történésznél nem kor (legalábbis szeretném remélni ), de egy repülőgépnél matuzsálemi –, drámai változás történt Phenjangban. Illetve: a nyugati sajtó szerint drámai. Az addigi mosolydiplomáciát ugyanis haragos és háborús retorika váltotta fel. Ez azonban csak Európában és Amerikában okozott megrázkódtatást a külügyérek (és talán néhány vájtfülű újságolvasó) számára. Koreában valószínűleg semmi meglepetést nem okozott. Éspedig három okból.

eszakkorea2.jpg

Az egyik, és legfontosabb, hogy az észak-koreaiakat gyerekkoruktól háborúra készíti fel a rendszer. A háború, a mindenki által elkerülhetetlennek vélt, és nyilvánvalóan győztes háború légköre több mint hatvan éve mindennapos része a családok és általában az emberek életének. Ráadásul nem is a legrosszabb forgatókönyv. (Csak egy példa erre: az észak-koreai fővárosban nem láttam testes vagy akár csak pocakos embert. Amikor azonban elvittek egy laktanyába, a tisztek és a közkatonák közt láttam ilyeneket, bár nem sokat. Amikor megkérdeztem a velem szemben ülő tisztet, hogy kérdezhetek-e a sorkatonáktól is, még a tolmácsnőre sem volt szükség. Az akkor még érvényes mosolydiplomácia jegyében széttárta a karját, és annyit mondott: bárkivel. A kiskatona, akit megszólítottam, elmondta, hogy kilenc és fél éve szolgál. Elrettenésemet látva megnyugtatott, hogy már csak négy hónapig; aztán hozzátette: mert itt olyan jó – miközben sóvárogva nézte a savanyú rizst és szárított halat az asztalon…)

A másik ok, ami miatt a koreaiakat nem lepte meg a Vezető hangváltása: alig tudhattak róla valamit. Mielőtt valaki a cenzúrára gondolna – bizonyára van ilyen, de nekünk nem derült ki sem mértéke, sem hatékonysága, bár nyilvánvaló, hogy mindkettő közel száz százalékos –, sokkal inkább a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság fél évszázadnál hoszszabb ideje hivatalos állami ideológiája juthat eszünkbe. Tulajdonképpen egész „turistautam” ennek volt köszönhető. Mintegy fél évvel ezelőtt kedvelt zuglói kiskocsmámban egy nyugalmazott ezredes barátom kezdte el mondogatni: Péter, magának meg kell ismerni a Dzsucét. A bácsi arról győzködött, hogy a Koreai NDK nem marxista állam, és a Dzsuce távol áll a marxizmustól.

S valóban. Utunk során – négy és fél nap, meg még kettő az utazásra – több előadást hallgathattunk meg erről az eszméről. Egyik sem volt kötelező, de felkészítőm – a Magyar Néphadsereg nyugalmazott sporttisztje – figyelmeztetett arra, hogy Észak-Koreában két dolog tilos: nemet mondani – és udvarolni… Az előadásokból kiderült, hogy a Dzsuce fura keveréke a marxizmusnak, melyre gyakran hivatkoztak (ám nyomát fellelni nem nagyon sikerült), a kereszténységnek és a buddhizmusnak. A Dzsuce elkészítéséhez azonban még két fűszert is felhasznált a Nagy Vezető az 1950-es évek végén, amikor még versenyzett az állam ideológiájában ez a koreai tan és a „vegytiszta” marxizmus. Az egyik az önellátás gondolata, amely országos és személyi szinten egyaránt érvényesül a mai napig. Ennek ugyan ellentmondani látszik, hogy a „blokád” szót – azaz a három „Sátán”, Amerika, Japán és a déli szakadárok szankcióját – legalább ötszázszor hallottam kimondani a pár nap alatt, a helyiek ezzel próbálták magyarázni letagadhatatlan ellátási problémájukat. Az önellátás megfellebbezhetetlen és megkérdőjelezhetetlen tana mellett ugyanis a Koreai NDK határozottan törekszik – vagy legalábbis néhány hete még határozottan törekedett – a gazdasági nyitásra. Ha minden Phenjang tervei szerint alakul, személyautógyáruk első külföldi szalonját hamarosan megnyitják Prágában… A külpiaci nyitásnak egyszerű oka van, Észak-Koreának a szénhidrogéneken kívül minden ipari nyersanyaga megvan: szén, vasérc, színes-, sőt nemesfémek. Azonban élelmiszerből behozatalra szorul: évszázadok óta a déli tartományok látták el rizzsel, gabonával és az egyébként nagyon ritkán, kis adagban fogyasztott hússal északot. (Megjegyzendő, hogy éhezésről nem találtam nyomokat, de Phenjangban élni kiváltság. Ott valóban tűrhetőnek látszik a közellátás, nagyjából Nicolae Ceaus¸escu kora-nyolcvanas évek Romániájának a szintjén, azt leszámítva, hogy bolt előtti sorokat nem láttunk – vagy csak nem mutattak. A vidéki helyzetről nem sikerült tapasztalatot szerezni.)

A Dzsuce második, a marxizmusba nem igazán beilleszthető eleme a fékevesztett nacionalizmus, ami újra csak Ceaus¸escut idézi fel. Különbség azonban az Amerika- és Japán- ellenesség. Az említett autóreklám-óriásplakáton jobboldalon ott állt a Fiat (helyi nevén Hwiparam), a másik oldalán egy hős koreai partizán döfött halálra egy japán katonát. A két elem jól kiegészítette egymást. A cél ugyanis nem az autókereskedelem fellendítése volt – napi kb. 2, azaz kettő autó gyártása egy 22 milliós országban, ha lehet hinni az ellenőrizetlen híreknek –, hanem a nemzeti büszkeség erősítése. Ennek pedig szerves része a minden pillanatban nyomon érhető USA- és Japán-gyűlölet. Sajátos módon az utóbbit nem a világháborús japán kegyetlenkedésekkel indokolják, melynek során több tízezer koreai nőt és férfit gyilkoltak meg a japánok, vagy tettek rabszolgává (a nőket jellemzően szexrabszolgává is). A múzeumokban ugyan állandóan visszatérő téma a minden eszközzel folytatott felszabadító harc – láttunk egyebek közt facsövű (!) ágyút is –, de a legnagyobb sérelemként a japánok 1951–52-es visszatértét emlegették. A koreai háború alatt ugyanis a nyugati szövetségesek meglehetős és fölösleges hibaként egy pár száz fős japán kontingenst is bevetettek. Arról, hogy az északiak oldalán több százezer kínai „önkéntes” is harcolt, sem a múzeumok, sem az azokat bemutató kísérők nem akartak tudni.

A harmadik, marxizmustól eltérő, bár néhány – sok – szocialista rendszerbe beilleszthető eleme a Dzsucénak a feltétlen vezér-tisztelet. Ebben azonban néhány éve sajátos változás állt be. A szállodában tanulmányozhattam magyar nyelvű propagandaanyagokat is, melyeket jellemzően a hetvenes–nyolcvanas években adtak ki. Ezekben Kim Ir Szün (az orosz átírásból magyarítva mi inkább „Kim Ir Szen”-ként ismerjük) örökös elnökként, a Legfőbb Bölcsesség Letéteményeseként (és így tovább) szerepelt, aki nélkül a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nem létezhetne. Ám néhány éve, valamikor Kim Dzsong Il halála után az unoka, a Legkedvesebb Vezető (mosolyogni még nemigen látta senki) hatalomralépte után a retorika kicsit megváltozott. Habár a reinkarnáció szót következetesen kerülik, a párt- és állami propaganda gyakorlatilag a Nagy Vezető újjászületésének tekinti az unokát: Kim Ir Szün bölcsessége, ereje, határozottsága benne teremtődött újjá. Hogy mindez engedmény-e az országban meghatározó, bár látni nem látható buddhizmusnak, vagy annak mindössze manipulatív átvételéről van szó, egyelőre eldönthetetlen. Hasonlóan a kelet-európai kommunista rezsimekhez, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság sem nélkülözi a kvázi vallásos elemeket, a történelmi vallásokra emlékeztető, kötelező rituálékat. (Megjegyzendő, hogy a nagyon kisszámú külföldi vendégre ezeket nem parancszszóval kényszerítik rá: az iker-aranyszobornál, Kim Ir Szün és Kim Dzsong Il gigantikus emlékművénél csak „felajánlották”, hogy helyezzek el egy – vendéglátóink által azért gondosan előkészített – virágcsokrot.) A rituáléknak része az önkéntes munka, a csollima is. A szó eredetileg egy 1000 mérföldet egy lépéssel megtevő, mitikus lovat, a koreai népmesék és hagyományok táltosát jelölte. Mára azonban annak a jelképe, hogy Észak-Korea egy lépéssel „lépi le” minden téren, így iparban, mezőgazdaságban, életszínvonalban nemcsak déli ellenfelét, hanem Japánt és Észak-Amerikát is.

eszakkorea3.jpg

Hogy minderről mit gondol a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság lakossága? Erről valószínűleg soha nem fogunk megtudni semmit. Az elzárkózás a látogatótól teljes. Étteremben a helyi lakosok (akikről nem lehet eldönteni, milyen szűrőn kellett átmenniük, hogy a messze Nyugatról érkezett vendég melletti asztalnál ehessenek – vagy egyáltalában ehessenek?) szigorúan maguk elé meredve kanalazták ételüket. Csak időnként tűnt fel, hogy szigorúan a szemük sarkából sandítva, fejüket nem moccantva bámulnak ránk. A televízió napi pár órán át sugárzott, azonban adásidőben vendéglátóink mindig programot, operát, színházat, vacsorát kínáltak, így nem lehetett rálátni arra, miként adnak hírt a külvilágról. (A szállodában bejött a CNN – de szigorúan hang nélkül. Tipikusan phenjangi megoldás: végül is nem mondhattuk, hogy nincs kapcsolunk a külvilággal. Volt net is, de a BKV menetrendi oldala több órán nem töltődött be.)

Végezetül az egyetlen „kisiklásról”, amit az egyik kísérőm követett el, és amelyik talán választ ad az imént feltett kérdésre. Az egyik napon – kérésemre – elmehettem egy élelmiszerboltba, melynek kínálata a nyolcvanas évek közepének nyomorúságos Romániáját idézte. A polcok tele voltak, csak éppen egyforma, meghatározhatatlan tartalmú egyencsomagokkal. A körülbelül 80 dekásnak kinéző lepénykenyér (északon kevés a rizsföld, inkább kenyéren él a lakosság) átszámítva két forint körüli összegbe került. Ez azonban a jegyrendszer ismeretében és a fizetések ismeretének hiányában nem mond semmit. Megkérdeztem a kísérőmet, mennyi az átlagfizetés. A válasz tipikus volt: „Uram, a Legkedvesebb Vezető, a Párt és a Dzsuce gondoskodik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság minden állampolgára esetében arról, hogy jusson számukra elegendő kalória, vitaminmennyiség, ruházat, lakás és megfelelő egészségügyi ellátás.” Nem tudtam megállni a választ: „Asszonyom, őszintén sajnálom, hogy magam nem vagyok a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság állampolgára.”

A válasz enyhe mosoly volt. Az egyetlen, amit felnőtt arcán a négy és fél nap során láttam.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr555454087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 08:42:38

Gyakorlati fulgurizmus.

(Vö. a "Disznók tánca"-kommentfolyam aktuális témájával.)

ucsacsu 2013.08.11. 09:47:54

Itt is működik az időgép.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 11:29:23

Sz*r ügy ezt kimondani (s minket minősít, nem őket), de ők legalább megtermelik azt, amit megesznek...

cnt 2013.08.11. 11:31:57

... és ha ez a rendszer tényleg olyan hatékonyan működik, mint ahogyan írod, akkor hála a beszámolódnak, már megkapta - vagy rövidesen megkapja - a kísérőd a büntetését.

S=klogW 2013.08.11. 12:18:04

@bbjnick:

ekkora hülyeséget nem gondolhat komolyan

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 12:22:37

@bbjnick: Ez a komment egyedül magát minősíti. Észak-Koreában rendszeresen éhínség van, amit a nemzetközi élelmiszer-segélyek is csak enyhíteni tudnak.

S=klogW 2013.08.11. 12:33:43

@Holger Hartland: többek között a magyar baptista szeretetszolgálat

meg az élelmiszeren kívül még rengeteg mást is visznek a segélyszervezetek:

pl. gyógytornászokat is

feol.hu/hirek/serulteknek-segitettek-a-magyar-baptistak-eszak-koreaban-1537770

Mária Pirézia 2013.08.11. 12:34:46

@bbjnick: Fogalmazzunk úgy, hogy
1. Majdnem csak annyit esznek, amennyit megtermelnek.
2. Az USA-tól jövő és egyéb élelmiszersegélyekre nagyon alapoznak.

S=klogW 2013.08.11. 12:45:09

@Mária Pirézia:

nem tudom, az usát van-e miért külön kiemelni

vizipipa 2013.08.11. 12:59:11

A képen, a két marcona-harcona úgy fogja a (nagyon) KEDVES VEZETŐt, mintha attól félne: rögtön megszökik.

n_gery 2013.08.11. 13:03:39

@bbjnick: És ezért nem esznek? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 13:28:17

@S=klogW: @Holger Hartland: @Mária Pirézia: @n_gery:

Jó, akkor most mondják meg, mekkora Észak-Korea államadóssága! (Szocialista reláció nem játszik, mert azt már rég elvitte a cica!) Ellenben van földjük, vizük, szenük, vasércük stb.-jük, ők azt hagyják az unokáikra...

Észak-Koreában éhenhalnak az emberek, nálunk meg sem születnek --- nem tudom, melyikünk van nagyobb sz*rban?!

S főként akkor nem tudom, amikor még ilyeneket is olvasok: „Oly korban éltem én e földön, mikor...” „...az eladósodottság mértéke növekszik, ahogy az országok jövedelme nő. Ez azért van így, mert amennyiben a hitelek többségét hasznos befektetésekre költik, és a hitelfelvevő kockázatának felméréséhez eléggé átlátható a rendszer, a hitelfinanszírozás lehetőséget teremt a gazdasági stabilitás megteremtéséhez és a feltörekvő piacok pénzügyi integrációjához.” (index.hu/gazdasag/2013/06/21/adossag/)

vantaan 2013.08.11. 13:56:47

빅토르 살고 우리의 지도자로 성공할 수 있습니다!
빅토르 빅토르!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 14:01:16

@vantaan:

Ne hazudj! [......................................../.]

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 14:02:04

@bbjnick: Ez már a mélypont, vagy süllyed még lejjebb is? Nekem minden esetre elég: a maga edukálása nem az itteni kommentelők feladata. Kérjen segítséget a jósdán.

S=klogW 2013.08.11. 14:13:37

@bbjnick: ebben van némi igazság, de amit előbb írt, az hatalmas hülyeség

és még valami: az embereket akaratuk ellenére nem lehet boldogítani
a kedves vezető nem munkatáborokkal és politikai agymosással védhetné meg népét a globalizmus erőitől, ha ez lenne a célja

vantaan 2013.08.11. 14:17:59

@bbjnick:오른쪽! 빅터는 지옥에 간다!

vantaan 2013.08.11. 14:18:55

@vantaan: helyesebben a picsába de túl szégyenlős a gép!

marko11 2013.08.11. 14:29:34

É-Koreában nem jártam. Jártam viszont Albániában, még a 90-es évek legelején, az első magyar turista-csoport tagjaként. Még állt Enver Hodzsa szobra.
Csak két dolgot.
1. Nagyon barátságos, segítőkész emberekkel találkoztam mindenfelé. (Haza érkezésem után néhány héttel olvastam az egyik hazai lapban, hogy félnek az albánok, nem mernek szóba állni a külföldiekkel.)
2. Egyszer valahol, egy kis faluban lerobbant a buszunk.
Rögtön megjelentek a helyiek. Meg is hívtak a házukba, kínáltak étellel, itallal. (Már aki, be mert menni a magyarok közül, mert ki tudja, hogy mit csinálnak velünk.)
Volt a faluban egy kis templom is. Nagyon rossz állapotban. (Mert Albánia úgy volt ismert, hogy a világ egyetlen ateista országa.) De a templomba gyertyák égtek!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 14:39:08

@vantaan:

Marad a h*lyegyerek, ha játszik:-)

vantaan 2013.08.11. 14:41:51

@bbjnick:" Marad a h*lyegyerek, ha játszik:-"

No no Viktorra ilyent mondani!? ...jön a TEK! ....vagy megy!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 14:49:45

@Holger Hartland:

Ennyi érvet föl tud sorakoztatni az általam írottakkal szemben? Gratulálok!:-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 14:53:14

@bbjnick: Érvet? Magának? Minek? Mondom, fárassza a jósdásokat. Ott barátok közt van, nekik talán lesz türelmük magához.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 15:09:57

@S=klogW:

Erre csak annyit mondanék, hogy nemrégiben végig gugliörtöztem és sztrítjúztam azokat a helyeket, ahová gyerek- és fiatalkorom ilyen-olyan (szép)emlékei kötnek. És belémfagyott a sz*r! S valamennyi vagy (effektíve) elpusztult vagy a legjobb úton halad afelé. Koreázunk itt, miközben a magyar vidék felfoghatatlan tempóban pusztul!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 15:13:09

@Holger Hartland:

Én szólítottam meg magácskát vagy magácska engem? Csinálja itt megint a gayparade-et!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 15:14:43

@bbjnick:

S valamennyi vagy=Valamennyi vagy

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 15:35:55

@bbjnick: Eltiltottak a hittanos gyerekektől, hogy rám fanyalodnál?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 15:36:36

@bbjnick: Küldd inkább a lányodat, ha szép és elmúlt 18.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 15:47:44

@Holger Hartland:

Ó, provokálódzunk, provokálódzunk?!:-) Ha többre nem telik magácskától, akkor hajrá!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.08.11. 15:54:38

a még köztünk élő Méray et. már mindent elmondott a témában :D
moly.hu/konyvek/meray-tibor-tanusagtetel/idezetek stb.

S=klogW 2013.08.11. 16:00:55

@bbjnick:

azért nem É-Korea a mindennapi honi diskurzus központi témája:

egyébként meg az a diktatúra is véget ér egyszer, és ellentétben afrikával ázsiában hajlandók dolgozni az emberek, nem csak szaporodni, úgyhogy talán érdemes lenne aktív magyar jelenléttel segíteni a diktatúra apránkénti transzformálását, a két korea egyesítését

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 16:06:10

@S=klogW:

"azért nem É-Korea a mindennapi honi diskurzus központi témája" --- írja.

Mert a magyar vidék pusztulása az?:-(

"egyébként meg az a diktatúra is véget ér egyszer, és ellentétben afrikával ázsiában hajlandók dolgozni az emberek, nem csak szaporodni, úgyhogy talán érdemes lenne aktív magyar jelenléttel segíteni a diktatúra apránkénti transzformálását, a két korea egyesítését" --- írja.

Mit tanulhatnának ők tőlünk?!:-(

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 16:09:41

@bbjnick: Nézze, öregem: én komolyan gondolom, hogy maga itt ezerszámra ír sötét ostobaságokat, és ezzel a jobboldali kommentelők (egyik) szégyene. Ha jobbos lennék, szörnyülködnék. Komolyan gondolom azt is, hogy mivel itt a legtöbbünknek nincs annyi türelme, hogy részletes válaszokat írjon, inkább a jósdán kellene beszélgetnie, ahol mások nem látják. Nem tudom, kommentel-e még ott például tewton, elGabor, gloire vagy éppen tölgy, akik nemcsak okosabbak magánál, hanem türelmük is biztosan több van, hogy komolyan beszélgessenek magával. Nyerne általa.

Mindezt tulajdonképpen bármiféle rosszindulat nélkül írom, tényleg őszintén így gondolom, és ha óhajtja, minden rosszindulat nélkül belemondom az arcába is - tudja, hogy hol talál. (Ne adjuk a hülyét, az IRL természetesen bizalmas információ, de nem titkos.) Maga meg erre elkezd buzizni. Mégis, milyen választ vár erre?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 16:25:38

@Holger Hartland:

"Mégis, milyen választ vár erre?" --- kérdezi.

Magácskától? Csak ilyet:-)

S=klogW 2013.08.11. 16:38:56

@bbjnick: látta, hogy megy az é-koreai földművelés?

a rába építhetne ott egy mezőgazdasági gépgyárat

news.nationalpost.com/2012/09/23/north-korea-agriculture-reforms/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 16:48:14

@bbjnick: Tudja mit? Gyalázza magát az Alfőmérnök. Nekem ehhez sincs türelmem. :) Hanem komolyan azt javaslom: kérje meg a társait a titokjósdán vagy hol, hogy olvassák el ezt a Fulgurt, aztán beszélje meg velük.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 16:51:22

@S=klogW: Ha-ha-hmm... A Red Storm Rising című (egyébként kissé gagyi) regényben is azt csinálják a szovjetek a NATO megtámadása előtt, hogy engedik a parasztokat kicsit magángazdálkodni...

S=klogW 2013.08.11. 17:19:05

@Holger Hartland: ki beszélt itt magángazdálkodásról? én csak azt mondtam, hogy rába építhetne ott egy mezgazd gépgyártó üzemet

úgyis meg fog enyhülni é-korea körül is a globális hangulat és elkezdődhet az export: ott állhatna egy magyar gyár is a küszöbén

S=klogW 2013.08.11. 17:29:29

na ha már é-korea:

volt egy olyan, hogy gulag.hu oldal, de egy ideje nem elérhető, de elő lehet túrni webarchívumokból:

web.archive.org/web/20090305113519/http://www.gulag.hu/kovacs/kovacs00.htm

web.archive.org/web/20100409060254/http://www.gulag.hu/zsunyi/01.htm

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 17:55:33

@S=klogW:

Ezzel a GULAG-párhuzammal én a maga helyében óvatosan bánnék! Egy országot nem lehet gulagosítani!

Valamint: én nem tudom, mi lesz Észak-Korea sorsa, de annál rosszabb opciót számukra, mint hogy rájuk szakad a szabadság, jön a demokrácia és a "bőség", nemigen tudnék elképzelni! Nemcsak, hogy nem élnének jobban, mint most (a többség bizonyosan nem), de még a hitüket is elvennék.

Bell & Sebastian 2013.08.11. 18:06:15

Holger, magának mi baja van? Embert akar faragni? Amikor tényleg nem sok fingja van róla, mi van, pontosabban mi nincs az alvégeken.

Például az átlagfizetés 180 ezer nettó. De hol a picsában, kéremszépen? Mert én azt látom, sűrűn temetünk, házasság kettő évente, gyerek még annyi se, minden, ami magán, az úgy áll, ahogyan azt az utolsó párttitkár hagyta.

Van kettő, kögazdag, úgynevezett vállalkozó a politikusgecik csöcsén lógva, némi állami fejlesztés közterületeken (nagy lopásokkal járó) és vegetáló emberi / szellemi roncsok.

Huszonévesek és tetterekész, nyelvet beszélő középkorúak külföldön. Rengeteg, olcsón hirdetett, kutyának sem kellő ingatlan. Pedig itt cigó csak mutatóba akad, ám azok meglehetősen virulensek, akármilyen környezetben.

Mit nekünk Észak-Korea, ha itt van a magyar falu!
Mit nekünk Kim Ir Szen, ha négyévente kikapunk egy másik tahót!

Németországot nagykanállal eszi Amerika!
Maga meg visítozik itt, mint egy fürdős kurva.

Nem lát, vagy teljesen hülye?

S=klogW 2013.08.11. 18:10:05

@bbjnick: milyen hitüket? a saját rendszerükben sem hisznek, hanem csak félnek (a kedves vezetőtől) és gyűlölnek (a világot a kerítésen túl)

abban sem vagyok biztos, hogy annyira nehéz megszükni é-koreából, az igazi falak a fejekben és a lelkekben vannak felhúzva

Bell & Sebastian 2013.08.11. 18:16:42

@S=klogW: Maga bolgárkertész mit ért ehhez? Innen is könnyű megszökni, csak sokan azt gondolják, menjenek inkább Kimirszenek. Ha maguktól nem, majd vonattal.

Bell & Sebastian 2013.08.11. 18:25:08

Érdekes dolog ez a bérszínvonal. Valójában a mágnesmulti határozza meg egy adott ország irányadó béreit. Az egyébként hibátlanul kiművelt barátom szerint itt a szidók rendre-sorra elfelejtik megemelni a béreket. Aztán rácsodálnak arra, hogy megutálják őket.

De azért minden csatornán naponta kétszer magyarázzák el, hogy Adolf mekkora egy szemétláda volt.

Ezekre, a maiakra, meg térjünk vissza ötven év múlva.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 19:02:49

A delphoi jósda összes idiótájának (incl. bbj, B&S) üzenem, hogy tanácsért, válaszokért, útmutatásért a delphoi jósda okosabbjaihoz forduljanak, és ne hozzám. Köszönöm. :)

Baldrick68 2013.08.11. 20:23:51

@bbjnick:
Figyu.

Ha Észak Koreában minden annyira szép és jó és maga a megvalósult tündérmese, akkor miért van az, hogy onnét menekülnek az emberek és nem oda?

Baldrick68 2013.08.11. 20:34:51

@S=klogW:
Szerintem nem olyan egyszerű megszökni fizikailag sem.
Egyrészt a szökési kísérletért halál jár.
Ha egyedül szökik a delikvens, akkor az otthon maradt családtagok egyből beutalót nyernek egy remek kis munkatáborba.

Nem hinném, hogy annyira egyszerű ez a dolog.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 20:52:30

@S=klogW:

Mit tudunk mi az észak-koreai fejekről?

Azt tudjuk, hogy bő hatvan éve diktatúrában élnek, a rendszerpropaganda, amit nyomnak nekik ezerrel, történetileg megalapozott (élhetnek még elegen, akik átélték a japán megszállást --- s nagyszüleje, szüleje, mindenkinek volt/van, akitől hallhatott róla ---, a koreai háborút pedig ennél is jóval többen). Lehetőségük jóformán semmi, hogy a propaganda által sulykoltakat bármivel is összehasonlítsák. Ugyanakkor az emberek mindenütt emberek, megvan a magukhoz való eszük, a családokban, közösségekben pedig az egyéni tapasztalatok kollektív tudássá válnak.

Szóval, f*ngunk sincs, hogy egy mezei észak-korai mit gondol a saját rendszeréről és a világról.

Azt viszont könnyen elképzelhetjük, hogy mi történne, ha egy ilyen népességre rászakadna az, ami pld. miránk is ránkszakadt kilencvenben...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 20:55:03

@Baldrick68:

Hol írtam, hogy Észak-Korea a megvalósult tündérmese? Linkelnéd nekem azt a kommentet?

Baldrick68 2013.08.11. 21:08:50

@bbjnick:
Te próbáltad védeni azt a rendszert nem én.

Nekem az összes efféle rendszerről megvan a saját véleményem bármilyen színű is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.11. 21:14:59

@Baldrick68:

Hol próbáltam védeni azt a rendszert? Linkelnéd nekem azt a kommentet?

Bell & Sebastian 2013.08.11. 21:26:32

@Holger Hartland: Itten maga magnetizálódott a Jóskára, nem is kicsit, honnan a francból veszi, hogy útmutatásra van bárkinek is szüksége?

Alakítson frakciót Alfával, oszt nézzenek le néha az erkölcsi magaslatukról, vagy ami csak tetszik. Konkrétan leszarom a szocproblémáit - a nihilizmusával együtt.

Bell & Sebastian 2013.08.11. 21:33:12

@bbjnick: Dél-Korea messze van, mindenki azt mond róla, amit belelát. Számtalanszor kielemeztük, hogy nyekk nekik, ha Kína elengedi a kezüket.

Ütközőzóna, mindenkinek hasznos, hogy ott van, ahol.
Ennyiben hasonlít búbánatos hazánkra. Ütközőzóna, mégegyszer mondom. Mint a lemeztektonikában, egy szelep a világ seggén.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 21:35:44

@Bell & Sebastian: Problémám, az itt nem nekem van. Maguknak lenne szükségük olyan emberekre, akik 1) okosabbak maguknál, 2) van türelmük javítgatni a butaságaikat. Miközben az 1. feltételnek itt szinte mindenki megfelel, a 2.-hoz a jósdán találnak embert - és milyen baráti gesztus, hogy oda küldtem, és nem máshova! :D

Szindbad 2013.08.11. 21:46:33

@Bell & Sebastian: "hogy nyekk nekik, ha Kína elengedi a kezüket."

Ezt hogyan érti?

Bell & Sebastian 2013.08.11. 21:47:56

@Holger Hartland: Nem veszem fel az indexemre, bárhogyan hízelkedik. A témánál maradva, mindenki söpörjön a saját háza előtt, nem viszünk democracyt más népeknek, az olyan ősi, dák szokás.

Honnan tudja, hogy Amerikának nem érdeke Kim Ir -ék fennmaradása? Amíg ezek ott egymást basztatják, addig sem fognak össze ellene.

A sok hülye meg nézi a bábjátékot és szidja a kommunistákat. Sajnos itt megint csak maga maradt a Durak. Az a nagy pofája szerénytelenséggel párosult.

És még tanít is. Alázatostalanul. Nagy hiba.

Bell & Sebastian 2013.08.11. 21:49:44

@Szindbad: Fordítva, Észak-Koreára értendő. Öszekevertem, melyik a nyalás és melyik a csapás. Bocsesz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.11. 22:23:17

@Bell & Sebastian: Ki beszélt Amerika érdekeiről? Sőt, a déliek is fáznak az egyesítés gondolatától. De attól a komcsik még nagy genyók, az északiak nem termelik meg amit megennének, a GDP-jük még a mienknek is a töredéke, és annak a nagy része is a seregre megy el. Bbj elfulgurizálta, maga meg kontrázott neki. Két durák egy csárdában. Indexeljen, oszt' kanyarodjon.

fran7 2013.08.11. 22:24:40

A kérdésem a cikk szerzőjéhez szólna, mire gondolt akkor amikor a kereszténységet egyik alkotójának tekinti az Észak-Koreai rendszer építőelemének?

Mária Pirézia 2013.08.11. 22:53:59

@S=klogW: Azért érdemes kiemelni, mert ők a legnagyobb ellenség. Mégis elfogadják a segélyt tőlük...Dzsucse ide vagy oda.

Bell & Sebastian 2013.08.11. 23:30:38

@Holger Hartland: Konkrétan senki sem vitatta, hogy az összterület 18% -a művelhető mezőgazdaságilag.
Konkrétan azt sem, hogy élelmiszerből behozatalra szorulnak, méghozzá permanensen. Azt sem, hogy az össztermék-kibocsátásuk tizede a miénknek.

Onnan indultunk, hogy Bbj kollegája kijelentette, hogy legalább megtermelik, amit megesznek. Emellé tegye oda azt az árnyék-mellékmondatot, hogy mások meg nem, például a magyarok.

Vannak ugyan részeredmények, például a dinnyefronton, de alapvetően visszafejlődünk és mindig kevés az a polcokon, ami magyar élelmiszernek minősül.

Ezt onnan lehet sejteni, hogy rosszul megy a vidéknek és a parasztnak. Ugyanis a mezőgazdaság csak a tévében virágzik és csak pár kiváltságosnak.

A többség meg a teszkóban veszi a külföldi, ártámogatott szart. Hogy miért, az egy másik post témája.

Azaz É-Koreában adottságok híján törekednek arra, amihez nekünk egyszer már mindenünk megvolt, mégis hagyták (okos vezetőink), hogy beszántsák és sóval vessék be az uniós konkurensek a teljes ágazatot.

És ha ezt nekem kell elmagyaráznom, akkor melyikünk a félkegyelmű?

De nyugodtan ossza csak tovább az észt, bizonyára ott, a messzi Koreában is minden rosszról a kommunisták tehetnek, amíg Magyarországon a bámulatos fejlődés (hogy tudni illik már elértük a hetvenes évek legelejét) egyedüli letéteményesei az amerikáner és egyben européer, igaz demokraták.

Kutya aki beveszi!
Tényleg, mibe hülyült bele, árulja már el. Csak azért nem parasztozom le, mert az sértés lenne - a mezőgazdasági kistermelőkre nézve.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.12. 00:05:59

@Bell & Sebastian: A "megtermelik, amit megesznek" az éhínség és az éhenhalás kontextusában hihetetlenül ostoba megmondás.

Magyarország megtermeli, amit megeszik. A magyar agrárgazdaság többet exportál, mint amennyit importál, a magyar külkereskedelmi aktívumnak több, mint a felét adja:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/rekordot_dontott_a_magyar_agrarexport.547384.html

A magyar vidékről meg ne dumáljon, csak a hülye pestiek fogalmaznak úgy, hogy "vidék". :) Valójában nincs olyan, hogy vidék, hanem van például Balaton-felvidék, Jászság, Kisalföld, hogy csak néhányat említsek, mind a maga bajával.

Attól pedig, hogy ezer bajunk van, az észak-koreai rendszer még egy rakás népnyúzó komcsi szar marad, ami nehogy már bármiben is példa legyen előttünk. Akármilyen rosszul megy a magyar parasztnak, az észak-koreainak sokkal rosszabbul. Pedig ott nincsenek is zsidók, akik a kiművelt barátja szerint a bérekről döntenek. Lehet, hogy ez a baj? :D

Bell & Sebastian 2013.08.12. 09:17:49

@Holger Hartland: Maga tényleg lökött. Nem is érti, amit olvas, nendszeresen másra válaszol. Monokultúráról csak hallott, falun meg az életében nem járt. A magyar birtokrendszer anomáliáiról meg oktassa ki magát Alfi, mert abban speciel igazat adok neki, amit állít.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.12. 11:31:57

@Bell & Sebastian:

Két felvetést tettem:

1) Sz*r ügy ezt kimondani (s minket minősít, nem őket), de ők legalább megtermelik azt, amit megesznek...

2) ...mondják meg, mekkora Észak-Korea államadóssága! (Szocialista reláció nem játszik, mert azt már rég elvitte a cica!) Ellenben van földjük, vizük, szenük, vasércük stb.-jük, ők azt hagyják az unokáikra... Észak-Koreában éhenhalnak az emberek, nálunk meg sem születnek --- nem tudom, melyikünk van nagyobb sz*rban?!

A fentebb olvasható reakciókat váltotta ki:-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.12. 12:23:15

@Bell & Sebastian: Muhaha, lökött? Mondja Bell és Sebastian?

Ha nagyobb az agrárexport, mint az import, akkor megtermeli az ország, amit megeszik, vagy nem? És ha egy országnak nincs mezőgazdasága, hanem kütyüket gyárt, de az eladott kütyük árából százszor is megveheti, amit megeszik, akkor megtermeli, amit megeszik, vagy nem?

Voltam már "falun". Ahol felnőttem, csak tíz éves koromban kapott városi rangot. Még téesz is volt.

Monokultúráról is hallottam már - például a maga nyakán csak tök terem.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.08.12. 12:40:34

a koreaiak genetikusan barmok. idegbeteg, életre alkalmatlan faszkalapok. legyen az észak, vagy dél. a déli éppen olyan boldogtalan, mint az északi, pedig a holgernek tetsző adatok tekintetében élen jár. pedig minden kölcsönüket tanításra költötték, minden fiúkat legjobb külországi iskolába járatták, aztán csak hájtekgyártó lélektelen robotok lettek.
ördögi nép.

Bell & Sebastian 2013.08.12. 15:11:32

@Holger Hartland: A kényszeres röhögés kiváló érv lenne a kriptolibsiknél? Mondom, hogy látens buzi, mert nem is akarja érteni, amit magának írnak, folyton mellébeszél.

Bell & Sebastian 2013.08.12. 15:18:52

@bbjnick: Nem hinném, hogy éhenhalnak. A kettes -típusú cukorbeteg biztosan ritkább.

18% termőterületből ezt lehet kihozni. Volt idő -nem is oly rég- amikor a magashegyi svájci és felnémet evett kutyát és szaladt a szélrózsa minden irányába, még keletre is, bármi áron.

Aztán csak rájöttek, hogyan kell meglovagolni a jámbor hülyeséget.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 15:32:31

@jose maria padilla:

A nőkre ez nem igaz. A legtöbb szép nő arányában az összes sárga faj között magasan a koreaiak vezetnek. Persze ez északon kevésbé észlelhető, hiszen ott a nők 99 %-a nem jut rendes ruhához, kozmetikához, meg eleve semmihez, de meg kell nézni délen. De volt nekem annak idején észak-koreai évfolyamtársnőm, s bizony az egész kart számítva benne volt a legszebb három nő csoportjában.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.12. 15:39:54

@Bell & Sebastian: Nem érdekel, hogy bbjnickkel hogyan veritek a kommentjeimre, amíg a négy fal között csináljátok. Sőt, annyira toleráns libsi vagyok, hogy egyáltalán nem érdekel, mit csináltok a négy fal között. De ha elkezditek ide leírni, lelépek.

S=klogW 2013.08.12. 15:47:29

"de meg kell nézni délen"

hát nézzük:

img.gawkerassets.com/img/18lreofdbso2ugif/original.gif

Plastic Surgery Blamed for Making All Miss Korea Contestants Look Alike

gawker.com/plastic-surgery-blamed-for-making-all-miss-korea-contes-480907455

Korea's Plastic Surgery Obsession Is A Glimpse Into The Future [PHOTOS]

Read more: www.businessinsider.com/korea-is-obsessed-with-plastic-surgery-2013-5?op=1#ixzz2blKdds1T

Ha neked ez szép meg tetszik ...

Bell & Sebastian 2013.08.12. 16:40:41

@Holger Hartland: Ha estleg az eredeti felvetésre méltózttatna reagálni végre az uraság, azt nagyon bírnám értékelni. Egyébként téntahalat kergetek a medencében, ha már ilyen cizelláltan rákérdezett. Fogyasztási célból, Bbj kezeli a sütkérező tárcsát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.12. 17:31:53

@Bell & Sebastian:

Most olyat teszek, ami szegény @Alfi szokása: kommenteket fogok idézni:-) S teszem mindezt azért, hogy magának is legyen valamelyes képe @Horger Hartland hiszterizálódásának (vélhető) okáról:-)

Innét idézek néhány kommentváltást: konzervatorium.blog.hu/2013/07/29/ludassy_maria_molnar_tamas_maurras_es_a_filozofiai_kanon#comments

bbjnick · 2013.07.30. 12:12:09
@Holger Hartland:

"Ezek szerint a magyar jobboldal nem elhanyagolható része nem keresztény és nem konzervatív." --- írja.

Ez így igaz.

"Ludassy pedig csúsztatott kicsit és mondott ökörséget is, de ez meg legyen az ő baja." --- írja.

Nem kicsit csúsztat, hanem nagyon és nem tudatlanságból, hanem módszeresen, mivel célja az "ellenfél" személyének megsemmisítése és ehhez semmi sem drága számára. (Nemrég nyálaztam át igen tetemes mennyiségű Lenint: pontosan ugyanúgy "érvel", mint Ludassy.)

"Hogy maga mit nem ért, az meg legyen a maga baja. :)" --- írja.

Többet értek, mint gondolná. Például a maga illegő-billegő moralizálgatása mögé is mögé látok.

Holger Hartland · 2013.07.30. 12:21:15
@bbjnick: Nem tudok elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a cicaharcban jelenleg Ludassynak van rá nagyobb esélye, hogy "megsemmisítsék" - szemben Molnárral, aki először is halott, másodszor éppen kutatóközpontot neveznek el róla, harmadszor pedig nem attól függ a filozófusi hírneve, hogy Ludassy mit mond róla a 168 órában. Ludassy ettől nem lesz jobb, viszont ártalmatlanabb, az igen.

A mögélátás biztosan érdekes élmény lehet - na de hallucinogént fogyasztani hétköznap, fényes délben? Pihenje ki magát.

bbjnick · 2013.07.30. 12:34:24
@Holger Hartland:

"a cicaharcban jelenleg Ludassynak van rá nagyobb esélye, hogy 'megsemmisítsék' " --- írja.

S még én állok hallucinogén hatása alatt!:-)

Holger Hartland · 2013.07.30. 12:38:07
@bbjnick: Az is lehet, hogy endogén, de az még rosszabb. :P

bbjnick · 2013.07.30. 13:15:41
@Holger Hartland:

Ugyan már! Nem kell a púder! Napnál világosabb, hogy maga egy homobuzerális és azért illeg-billeg itt és nem képes tisztességesen állástfoglalni.;-)

Holger Hartland · 2013.07.30. 18:20:12
@bbjnick: Rosszabbodik az állapota. Kapott állásfoglalást, de nem veszi észre, hanem helyette homobuzerálisosat játszana. Tegye, de nélkülem.

bbjnick · 2013.07.30. 19:20:27
@Holger Hartland:

Ejnye, most meg már rinyálni is tetszik?!:-)

Holger Hartland · 2013.07.30. 20:35:41
@bbjnick: Képzelje, még úgy sem, hogy látom, a szomszédos posztban csak előböffent magából a nyilasházmester. Maga reménytelen. Csak a jegyzőkönyv kedvéért:
1. Ludassy mondott hülyeségeket, az egyikre talán elsőként hívtam fel a figyelmet.
2. A ballib oldal, ahová tartozik, viszont épp a teljes bukás állapotában van. Ezért nem számít, mit mond. A 168 óra maradék olvasóin és a lőni vágyó jobbosokon kívül senkit nem is érdekel (én sem olvastam volna, ha nem írnak róla).
3. Ami számít, hogy a bukott ballib helyét elfoglaló ill. azt a maradék helyéről is kiirtani akaró, éhes jobboldal semmivel sem jobb. Nagy kár.
4. Az ideológiai/politikai táborok arra valók, hogy gondosan elkerüljük őket.
5. Tudja mit, maga is arra való. :)

bbjnick · 2013.07.30. 21:08:23
@Holger Hartland:

Látom, ezt a homobuzeralizmust telibetaláltam:-)

Holger Hartland · 2013.07.31. 23:21:21
@bbjnick: Nem dumál. Halat fog.

Bell & Sebastian 2013.08.12. 17:44:18

@bbjnick: Nyihaha! Talált, süllyedt. Nézzen utána, hol szolgált a kedves idösapja, mivel gyanúsan egy srófra jár. Majd én is utánanézek. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.12. 18:05:48

@Bell & Sebastian: Az eredeti felvetés az volt, hogy az észak-koreaiak "megtermelik, amit megesznek". Erre jöttél kisegíteni bbj-t, hátha két féleszű kiad egy egészet. Sajnos nem.

@bbjnick: Ennyit kopipésztelsz, hogy lebuzizhass? Kontraproduktív. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.12. 18:43:48

@Holger Hartland:

1) Attól függ, honnak nézzük, hogy ki termeli meg, amit megeszik és ki nem! A 22 milliósra becsült lakosságú (nincs hivatalos adat) Észak-Koreának (miközben 1,5 milliós hadsereget tart fenn) van kb. 20 milliárd dollárnyira becsült államadóssága (ami gyakorlatilag csak ex szocialista relációs adósság, amiről senki nem gondolja komolyan, hogy valaha még látja), a 10 milliós Magyarországon jelenleg a központi költségvetés adóssága 21 630 milliárd forint, a lakosság eladósodottságába jobb, ha bele sem gondolunk, s mindez úgy, hogy az elmúlt huszon évben mindent eladtunk és elprivatizáltunk.

Hát, így is lehet nézni, hogy ki termeli meg, amit megeszik és ki nem!

2) Nagyon felzaklatta magát ez a buziügy! Vajon miért?

Bell & Sebastian 2013.08.12. 19:03:44

@Holger Hartland: Nyertünk egy jegyet a festői Phenjanba, már megérte. Megyünk örökbe fogadni egy kis dzsúcét, vagy mit.

Na, ki termeli meg, amit mi megeszünk és miért nem mi, ha megtehetnénk? Honnan az adósság, miután mindent elloptak? És miért nem vetnek véget ennek a zsidóvircsaftnak?
Tán csak nem nem tehetik meg? Hogy mik vannak! Szegény észak-koreaiak, hogy ki van velük baszva is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.12. 19:12:47

@Bell & Sebastian:

"Nyertünk egy jegyet a festői Phenjanba, már megérte. Megyünk örökbe fogadni egy kis dzsúcét, vagy mit." --- írja.

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.12. 20:55:51

Borzasztóak ezek a buzik! Ártó szándékkal ólálkodnak, settenkednek mindenütt. Kisfiúkat fektetnek Bell & Sebastian ágyába, gyerekpornót csempésznek bbjnick bekötött régi Új Ember-évfolyamai közé. Csakis így történhetett - mindkét védencem esküszik rá, tisztelt bíróság!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.12. 21:06:02

@Holger Hartland:

Ha tudom, hogy így fölzaklatja, soha ne árultam volna el, hogy, igen, ennyire látszik magán a buziság:-)

Szindbad 2013.08.12. 21:11:54

@Holger Hartland: Ne feledkezzünk el az anyagi táplálék mellett a szellemi táplálékról sem. Mert az lehet, hogy valódi ételből kevés van nekik, de tökélyre fejlesztett lélekápolásuk, amely bevallottan komoly hangsúly fektet az egyén boldogságára az étel hiányát ez bőven kompenzálja.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.12. 21:24:59

@Szindbad: Igaz, hogy nem esznek, de azt meg is termelik.

Szindbad 2013.08.12. 21:33:17

@Holger Hartland: Azt mondom, hogy ők étel nélkül is boldogabbak, mint mi, mert egyrészt a sok kaja csak lustává tesz, másrészt az éhezésük fenntartható.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.12. 21:42:07

@Szindbad: Atomfej? Hő! Kim, sok a koponyádban a hasadó agyad.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.08.13. 14:16:52

Beteg, cinikus majmok. Örüljetek a sorsotoknak, hogy nem oda tojt benneteket a gondviselés, vagy a karma, kit melyik.
süti beállítások módosítása