Csilingelő szárnyalás – Sigur Rós: Kveikur
2013. július 06. írta: Lakner Dávid

Csilingelő szárnyalás – Sigur Rós: Kveikur

sigur-ros-brooklyn.jpg

„Álmodás vagy álmodva levés?” (Gire – Törjön testünk!)

Az izlandi Sigur Rós a metalosok egyik kedvenc meditatív jellegű zenét játszó csapata – köszönhetően főként post-rock-jellegű, de egyedi stílusuknak. A Sigur Rós műfajokfelettisége egyértelmű: valódi művészekről van szó, akiknek egy-egy újabb alkotása nem csak az adott séma keretein belül válik értelmezhetővé. Nevezhetjük avantgárdnak is ezt a fajta hozzáállást: utánozhatatlanságra és kategorizálhatatlanságra törekszenek. A nordikus hidegséget szívmelengető csilingeléssel egyesítő Sigur Rós márpedig nem könnyen helyezhető el megszokott sablonokban.

Jónsi Birgisson zenekara azonban az utóbbi időkben mintha kissé megfáradt volna: Valtari című lemezük ugyan szépen szólt, ám hosszú távon nem sok nyomot hagyott a hallgatókban. Gyakori betegsége ez a progresszív rock határmezsgyéjén játszó zenekaroknak: rengeteg példa van a brit Anathemától a lengyel art rock csapatokig az ellaposodásra, az öncélú szépelgésre. Sajnos a Valtarira is jellemző volt, hogy a valóban elbűvölő, éteri dallamok inkább elaltatták, mintsem felébresztették a hallgatót. Lefekvés után kiválóan álomba ringatja az embert, de máskülönben azért kissé unalmas.

A Kveikur azonban visszatérést jelez a korábbi, katartikusabb vonalhoz. A lemez olykor giccsbe hajló szépsége az idézett Gire-dalszövegrészlet „álmodva levését” tükrözi. Álomba ringatás helyett egy angyali álomvilágot kapunk, melynek mi magunk is a részeseivé, utazóivá lehetünk. A Takk című lemez csilingelése vegyül újszerű, jó értelemben vett slágerességgel: kevés emlékezetesebb és magával ragadóbb dalt írtak eddig a Brennisteinn-nél, de az Ísjaki és a címadó dal is felemelő. Keményebb, rockosabb is lett a hangzásvilág a korábbiaknál. Az inkább művészieskedő, mintsem művészi lágyság helyét pedig ismét átvette a katartikusság.

Az izlandi zenekarok mindig hajlamosak voltak elidegenítő hűvösséget csempészni dalaikba – az északiak közül egyébként ők képesek a legtökéletesebb művészi formába önteni nyugtalanságuk tárgyát. Elég csak a Sólstafir nevét említenünk, akik szintén a szépséget vegyítik fájdalommal és sodrással; igaz, a Sigur Rósnál sokkal keményebb, a metalhoz közelebb álló eszköztárral.

A Sigur Rós ellenben igyekszik kilépni a műfaji keretekből: a hagyományos rockzenekaroknál jóval több hangszert vetnek be a cél érdekében. Jón Birgisson énekes-gitáros vonó segítségével játszik gitárján, ahogy alkalmanként Jimmy Page és Roger Waters is tette. Birgisson jóval gyakrabban választja ezt a módszert a különleges hangzásvilág előcsalogatására – játékának hallgatása főleg koncertek alkalmával megy élményszámba.

Az ambientszerű zajongások mellett ezúttal jóval inkább törekedtek a közérthetőségre, a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kaptak a hagyományos dalszerkezetek. Többször egy képzelt, Hopelandic-re keresztelt nyelven szólalnak meg a dalszövegek. A Kveikur albumon valóban sikerült új világot teremteni: a lemez egységes, jól felépített íve a számokon keresztül mutatkozik be a maga teljességében. A Sigur Rós újra erősebb formájában játszik, érdemes meghallgatni az új lemezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr665392315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.06. 17:34:56

Fos.
Milyen "művészi előrelépést" jelent ez mondjuk ehhez képest?
www.youtube.com/watch?v=osVzBPdbW3c

Bell & Sebastian 2013.07.06. 20:32:18

Page és Waters egy lapon ezekkel, mert hogy sok hangszereket használnak? És a metálosok ezt hallgatnák? Lehengerlő érvek, hogy tűzne egy wiking a szarvára, te szarvasmarha.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.07. 01:02:33

Roger Waters vonóval játszott basszgitáron?
Miket tudok itt meg.

Bell & Sebastian 2013.07.07. 11:14:12

@Hepci: Domborúra kell húrozni, azaz nem egyenes lábat feltételez. Szóval, fatális baromság.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.07. 19:49:30

@ALFI:
Akkor maradhatunk abban, hogy valaki játszott valamin, L. Dávid pedig hallott erről valakitől valamit...

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.07. 20:30:00

@Hepci: Lehet, hogy igaza van a srácnak.
" I believe Roger used a violin bow to conjure curious noises from his bass on Lucifer Sam. "
www.yeeshkul.com/forum/showthread.php?17163-Roger-Waters-Violin-Bow

www.youtube.com/watch?v=XAgGBWWC7xs

Redcap 2013.07.08. 09:58:13

@Bell & Sebastian: te gondolom nagyobb zenész vagy és jobban tudod, hogy mi a fatális baromság. Amúgy sejtettem, hogy egyből jön valaki aki felhozza a Pink Floyd-ot vagy a King Crimsont. Tessék már elfogadni, hogy ezeknél léteznek ma sokkal összetettebb zenék. És igen, a metálosok ezt hallgatják. Igen, ez is művészet, Frank Zappa után is van élet, kedves zenei sznobok.

Ha pedig igen jót akartok még hallani, ajánlom ezt az albumot: www.youtube.com/watch?v=GfbLWHT7vUU

Persze nem fog tetszeni, mert kiabálnak benne, az pedig ugyebár "nem zene", ha jól sejtem.

Redcap 2013.07.08. 10:13:07

@ALFI: Óriásit, össze sem lehet hasonlítani, a zene már kissé továbblépett a '70-es évek pszichadelikus rockján, talán először hallgasd meg a cikkben lévő dalt.

Lakner Dávid 2013.07.08. 16:03:35

en.wikipedia.org/wiki/Bowed_guitar

"Pink Floyd's Roger Waters used a bowed bass guitar on the songs "Lucifer Sam" and "The Scarecrow"."

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.08. 18:57:00

@Redcap: Majd hallgasd meg 30 év múlva ezt a Rigur Sós-t, vagy mi a faszomat, lefogadom, hogy teljesen avitt és poros dolog lesz. A KC, Zappa meg még a is friss.

Redcap 2013.07.09. 08:37:08

@ALFI: lehet. Megsúgok valamit: a King Crimson is az mai szemmel, csak ugyebár mivel klasszikus, ezt nem illik mondani rá. Egyszerűen nem értem az ilyen embereket, mint te, akik szerint minden ami új csak szar lehet. A King Crimson, a Pink Floyd vagy a Led Zeppelin valóban nagyon nagyot alkotott a maga idejében, de a rockzene nem azzal érte el a csúcsát. Ez legalább olyan butaság, mint amikor a faterom bármelyik mai focistára legyint és Puskás Öcsit emlegeti, pedig a mai játékstílussal állva hagynák az Aranycsapatot a pályán. Ettől még nem évül el az ő teljesítményük, de a világ változik és vannak új klasszisok. Javaslom nyisd ki egy kicsit a szemed és a füled a világra, fantasztikus előadók vannak odakint, a Sigur Rós is közéjük tartozik.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.09. 09:23:35

@Redcap: Mondjuk nagybetűs Művésznek a rockzenében kb. csak Zappát tartom.

Redcap 2013.07.09. 09:41:55

@ALFI: Ez a nagy baj. Vannak ugyanis még egy páran.

Redcap 2013.07.09. 09:43:09

@ALFI: www.youtube.com/watch?v=Grm8j4fnNIU

Hallgasd végig ezt (nézni sem árt), valahol itt van jelen pillanatban a rockzene felső végpontja.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.09. 21:27:26

@Redcap: Vannak még páran... akik úgy látják, mint én. :)
A linket köszi, majd belehallgatok.
süti beállítások módosítása