Nika! – A szórakoztatás hatalmáról
2013. május 23. írta: aristo

Nika! – A szórakoztatás hatalmáról

nika.jpg

„A közönség ellátása szériaminőségek egyfajta hierarchiájával csupán a még hézagtalanabb kvantifikálást szolgálja. Mindenki viselkedjék mintegy spontánul az indexek által előzőleg meghatározott szintjének megfelelően, és az olyan kategóriájú tömegtermék után kapjon, amelyet az ő típusának gyártottak. A fogyasztókat statisztikai anyagként, jövedelmi csoportok szerint vörös, zöld és kék mezőkre osztják fel azoknak a kutatóhelyeknek a térképein, amelyeket már nem lehet megkülönböztetni a propaganda műhelyeitől.”
(Max Horkheimer – Theodor W. Adorno: A felvilágosodás dialektikája)


A bizánci csőcselék kedvenc szórakozása – a teológiai viták és a színház mellett – a kocsiverseny volt. Ebben két nagy csapat, a zöldek és a kékek vitték a prímet, ezeknek volt a legnagyobb szurkolótábora. 532 januárjában aztán kirobbant az ún. Nika-felkelés. (Az elnevezés a kocsiversenyek szurkolóinak Nika! – Győzz! kiáltásából fakadt.) Ahogyan az lenni szokott, először a kék és a zöld csapatok szurkolói verekedtek össze, majd közös erővel a rendfenntartók ellen fordultak. A felkelők elfoglalták, majd annak rendje és módja szerint felgyújtották a várost. Iustinianus császár, maga a kékek lelkes szurkolója, először leváltotta a bűnösnek tartott Jóannész praefectus praetoriot és Tribonianust, majd – megrémülve a tömeg dühétől, akik a kor szokásainak megfelelően még egy ellencsászárt is megkoronáztak – az udvarral együtt el akart menekülni. Ezt a felesége, Theodora császárné – az egyetlen férfi az eunuchokból álló udvarban – hiúsította meg, mondván: „a császári bíbor halotti lepelnek is szép”. Mindenki mehet ahová akar, ő azonban nem lesz menekült; ha meg kell halnia, császárnőként fog meghalni. A némileg megszégyenített udvar tehát maradt: megvárták Belizár és a hadsereg beavatkozását, amely aztán 30-40 ezer halott árán helyre is állította a rendet. Így meséli nekünk Prokopios rétor a Titkos történet című munkájában. Úgy tűnik, a szórakozásban már akkor sem ismertek tréfát.

Onnan jutott eszembe ez a történet, hogy most, mikor ezeket a sorokat írom, javában tart Cannes-ban az újkori cirkuszi játékok egyik változata, a filmfesztivál. A kellően sznob média most még jobban tele van a vörös szőnyeg elé érkező limuzinokból kilibbenő korábbi, mostani és leendő sztárokkal; az ékszerek, estélyiruhák és a mellékelt leányzók jegyzett értéke pedig meghaladja némelyik közép-európai ország költségvetési deficitjét is, a tömeg pedig tombol a kordonok mögött. Nika!

Magukat is odaképzelik a vörös szőnyegre, egy pillanatra ők lehetnek az isteni kiválasztottak – lehetnek is, hiszen ugyanolyanok ők, csak a reklámozásukra fordított összeg kisebb, mint amazoké. Megszabadulhatnak a szabadság által gúzsba kötött életüktől, felszárnyalhatnak a magasba és elképzelhetik, hogy ők is – ugyanabban a töménységben – hódolhatnak az ivás, a drogozás és a promiszkuitás gyönyöreinek.

A kifutókon és hús-árveréseken pedig kavarog, habzik a mindig mindenre kész művészek és művésznők hada, akik egyébként többnyire csak abban különböznek a mi kis provinciális sztárunktól, Gáspár Győzőtől, hogy nincs salgótarjáni tájszólásuk. Az ő művészi hitelességük a befektetett pénz diadala: pontosan annyival hitelesebbek, amennyivel több pénzt költöttek rájuk. Látszatra persze roppant különbözőek. Van közöttük a gyermeklányokat megrontó aggastyántól pederaszta férfi-szépségideálon át Xenu lelkes hívéig mindenféle. A változatos külső mögött az alapvető egyformaságot az ijesztően alacsony szellemi színvonal adja: csoda, hogy nem botlanak meg a vörös szőnyegen lejtve. A tömeg akkor imád igazán, ha a képernyőről vagy a mozivászonról ugyanaz az üres arc néz vissza rá, mint az övé. A gondolattalanság szemléli így önmagát és örömét leli benne.

Valahol azután, a nagy csinnadrattától távol, attól nem zavart, zárt termekben persze ott beszélgetnek a kulturális ipar egyenöltönyös kijárói, lobbistái és finanszírozói, s közben felfoghatatlan összegek cserélnek gazdát. A keményen csengő pénzt verik itt és eldöntik a valódi kérdéseket. Itt dől el, hogy a kulturális üzemek futószalagjai milyen tervek alapján dolgoznak majd a következő iránymutatásig, és kiket vesznek be, kiket átkoznak ki az ipari kánonból.

Ez a lényeg ugyanis: az alapvető egyformaság, amely a legnagyobb látszólagos változatosság függönye mögé rejtőzik el. Minden új lázadó csak mint leendő megalkuvó kerül megítélésre, aki majd úgyis engedelmeskedni kénytelen a „realitásoknak”. Alkalmazkodni! Ez a kulturális termelés új jelszava, mert ahogyan Tocqueville megállapította: „a zsarnokság szabadon engedi testet, és közvetlenül a lélekre támad. Az uralkodó már nem azt mondja: gondolkodj úgy mint én, vagy meghalsz. Azt mondja: hatalmadban áll, hogy ne gondolkodj úgy mint én, életed, javaid, mindened megmaradhat, de e naptól fogva idegen vagy köztünk”. A humán tudományok kutatóműhelyei a megragadható absztrakt egyformaság jeleit és mértékeit keresik a termelés gazdaságos egységesítése érdekében, és mindezt tudományos kíváncsiságnak nevezik. A mélylélektan például láthatóan azért gyűjti és rendezi a különböző aberrációkat, hogy műalkotás születhessen belőlük, és a művészvilág lélegzetvisszafojtva várja az újabbakat. Az unalom legjobb ellenszere az újdonság, ám a művészeti túltermelési válság keretei között roppant nehéz bármi újat találni – csak az az egyetlen szerencse, hogy az emberek annyira változatos módon tudnak megbolondulni.

A magyar rádióban egy ájult hangú ember beszél arról, hogy miközben ő valami filmet nézett Cannes-ban, az egyik moziban egyszer csak bejött valaki – az életben nem hallottam az illető nevét, de a hanglejtésből kiderült, hogy valami nagyság –, és oldalt egyszerűen megállva maga is nézni kezdte a filmet. Hallatlan. Magam sem tudtam hova lenni a lelkesedéstől: tényleg, csak úgy nézte! Ő maga! Feljegyezték egykor, hogy valamelyik kis német fejedelem tett anno látogatást a Napkirály udvarában, amelyet követendő példának és kulturális csúcsteljesítménynek tartottak, és azt írta elragadtatottan az otthon maradottaknak: „ma láttam a királyt a kertben, saját maga sétált!” Valami ilyen élménye volt ennek a derék embernek is, aki amúgy brancsbeli, valami filmkritikus. Mert ilyenkor ájuldozni illik és dicsérni a másik nagyságát, hiszen csak így várható el, hogy ő is dicsérje a miénket. Az ipar, a fogyasztók és az uralkodók zárt rendezett egységet alkotnak, ahol mindenki megkapja a neki kimért kielégülést, és – ami a legfontosabb – busásan megtérül a befektetett pénz.

A szórakoztatás rendkívül fontos, hiszen ez a csőcselék féken-tartásának egyik legjobb eszköze, az uralom fenntartásának kényelmes és olcsó módja – hiszen még fizetnek is azért, hogy hazudjanak nekik. Néha persze – mint láttuk már Bizáncban is, vagy a Heysel-stadionban  – elszabadulnak az indulatok, és ilyenkor némileg le kell leplezni a hatalom igazi természetét: az erőszakot. De nem baj, már készül az új látványosság, még több pixellel a képernyőkön, ami majd mindent elfeledtet, és újra zúghat a kiáltás: Nika!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr865313022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nika! – A szórakoztatás hatalmáról 2013.05.23. 14:26:01

A szórakoztatás rendkívül fontos, hiszen ez a csőcselék féken-tartásának egyik legjobb eszköze, az uralom fenntartásának kényelmes és olcsó módja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.23. 09:11:06

A tekintetes szerkesztőség igazán kérhetne már artistáról egy pszichiátriai szakvéleményt.

vantaan 2013.05.23. 09:41:15

A bizánci (budapesti) csőcselék kedvenc szórakozása..... a kocsiverseny (foci) volt. Ebben két nagy csapat, a zöldek és a kékek vitték a prímet, ezeknek volt a legnagyobb szurkolótábora. 532 (2006) januárjában (őszén) aztán kirobbant a felkelés. Ahogyan az lenni szokott, először a kék és a zöld csapatok szurkolói közös erővel a rendfenntartók ellen fordultak. A felkelők elfoglalták, majd annak rendje és módja szerint felgyújtották a várost...... "

Gondolom ezt ia akarta írni a szerző.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.23. 09:51:48

Milyen csőcselék az, amelyiknek a három kedvenc szórakozása közül kettő a teológiai vita és a színház?

kispufi 2013.05.23. 10:03:41

@Holger Hartland: hit(párt)vita és az ebből adódó vízibábszínházasdi, korértelmezendő.

Robinzon Kurzor 2013.05.23. 10:40:31

@Noferheperuré Uaenré:

Szerintem felbecsülhetetlen értékűek ennek az "aristo szerint a világ" sorozatnak a darabjai.

Nem elsősorban a szerző (elég nyilvánvaló) mentális problémái miatt, hanem azért, mert ezeken az írásokon keresztül nem csak felületes, hanem mély betekintést nyerhetünk abba a párhuzamos valóságba, amelyben a humán értelmiség önmagát konzervatívnak tartó részének jelentős (?) hányada tartózkodik.

És ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bizonyos lényeges részleteket illetően ne látna nagyon is pontosan.

Pelso.. 2013.05.23. 10:51:09

"Az ipar, a fogyasztók és az uralkodók zárt rendezett egységet alkotnak, ahol mindenki megkapja a neki kimért kielégülést" -helyzetének, gusztusának megfelelően persze, itt s most.

Bloodscalp 2013.05.23. 11:01:59

zavaros katyvasz...dehát megfizetik.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.05.23. 11:27:19

@Herr SturmLikudnik: A focistadion az más, ott érték- és közösségteremtés, a nemzet alapozása és elmélyítése zajlik. Megírták a fajsúlyos kerdem blogon is.

S persze a foci remek üzlet, mint az Németországban, Angliában, Spanyolországban itd. láthatjuk hétről hétre. Igazán semmi kifogásunk nem lehet az ellen, hogy az állam itt fialtatja a pénzünket!

tommybravo 2013.05.23. 11:36:57

Nem néztem meg az írót, de az első három szóból egyértelmű volt. Értelmiségellenes, kultúraellenes, nyugatellenes, pénzellenes, establishment-ellenes, embergyűlölő, paranoiás: tipikus aristo.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.23. 12:30:35

@Robinzon Kurzor: Hogy bármiféle értelmiségbe mainstream lehetne ez a paranoid baromarcúság, azt kétlem. Odáig stimm, hogy egyes részleteket képes élesen látni. Sőt, írt már egy db. stilárisan is elfogadható posztot, de még az átlag-szövegminősége is folyamatosan javul, amióta beprotezsálta ide valaki - mittudomén a fiúja. Autista ez, vagy valami ilyesmi. Lehet a betegnek egekben az IQ-ja, miközben egy izgága, frusztrált, antiszociális gyökér. Tetejébe élhet valami mérsékelten sikeres civil életet, ahol nem engedheti szabadjára a valós egóját, nem pöcsörészhet kedvére az elmeháborodott teóriáival, aztán halmozottan kiéli noname üzemmódban a neten. Fene tudja, leszarom. De ennek semmi köze a humán értelmiség önmagát konzervatívnak tartó részéhez. Már ha az értelmiség alatt ugyanazt a halmazt értjük...

Bell & Sebastian 2013.05.23. 12:35:10

Domesztikáció.

A magamfajta azt gondolná, hogy ez a cél, a gyakorlatban meg az történik, hogy a (cél)közönségre gyakorolt hatása: veszettség.
(Példákat rá: lásd fentebb.)

Előbb összeharapdálják az intaktakat, majd egymást.
És ezt pont Adorno ne tudná, aki sokat tett a mechanizmus kutatásában és gyakorlatba átültetéséért?

Aristo kérdése tulajdonképpen az, hogy vagy kóklerkedés folyik itt, vagy nagyon is nem az.

Melyik hát a kettő közül? Esetleg lenne egy vonal, amit átlépve a lefojtás felrobban?

És innen kezdve megvan a nagy, piros ki/be kapcsoló gomb.

Ja kérem, a tömeg, az nem éppen az egyének összessége, ami nem nóvum -számba menő felismerés.

De akkor mi? Itt fosik be az összes, balos/liberális áltudomány.

Robinzon Kurzor 2013.05.23. 12:51:22

@Noferheperuré Uaenré: " De ennek semmi köze a humán értelmiség önmagát konzervatívnak tartó részéhez."

Akkor pontosítok: nem azt gondolom, hogy a "humán értelmiség önmagát konzervatívnak tartó része" jelentős hányadában pont ezt gondolná a világról.
Csak azt, hogy hasonló módon vezeti le azt, amit a világról gondol.

A kulcskérdés, hogy a világnak a számukra idegen (mégpedig leginkább a szükséges alapvető tudás hiánya és az e lemaradás véglegességének tudata miatt idegen) területeiről hogyan alkotják meg fogalmaikat, véleményüket.

De nyilván az is lehet, hogy tévedek.
Ha így van, akkor tényleg semmi másról nem beszélünk, mint hogy egy frusztrált ember itt ezeken a hasábokon kiélheti magát.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 12:55:24

Jöjjön hát a kegyelemdöfés!

A valláspótlónak szánt kvázi-vallások rendre-sorra beszarnak. Hogy ki irányítja a tömeget, arra csak egyféle válasz adható, ám átvenni az irányítást fölötte megoldhatatlan feladat.

(A közvélemény kutatásának és a politikának legalábbis ez az első számú problémája, be kellene végre ismerni, hogy erre nincs megoldás a ráció világában. De ezt már mondtam.)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.05.23. 12:57:00

@Bell & Sebastian: Nem érdekli őket, hogy mit kérdezek vagy állítok, többnyire nem is nagyon értik. A nevem önmagában vörös posztó számukra és az ostobák makacsságával minden bejegyzéshez kommenteket írnak. Egy részüknél ez érthető, fizetik őket, más részük viszont egyszerűen módosult tudatállapotba kerül ha olyat lát amit nem ért. nem olyan bonyolultak ők, ha érthetetlen dolgot látnak akkor vagy támadnak vagy menekülnek, ezt a két reakciót ismerik.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 12:57:54

@Robinzon Kurzor: Maga sem látja a fától az erdőt, pedig ott van az. Nincs füle a hallásra - oszt ennyi vót.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 13:06:19

@aristo: Pedig az alapvető követelmény lenne egy vitában, hogy rendelkezniük kellene az ellenfél gondolatmenetébe helyezkedés képességével.

A féloldalas tápolás nagy hátránya, hogy elsatnyul a másik oldal, amit akár ki is operáltathatna a szerencsétlen, fel sem tűnne senkinek. Ez nem a lelki szegények boldogsága, hanem a tudatlanoké.

Nem gondolom, hogy lehetséges értelmet csepegtetni oda, ami nem is létezik. Megátalkodott ördögfattyai, különböző rangokban.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 13:12:52

@Holger Hartland:

a "teológiai vita" gondolom akkoriban a politizálás volt:)

a "színház" pedig a modern idők előtt felettébb populáris műfaj volt, még a londoni globe színház is a southwark-i kuplerájok közé települt:)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.05.23. 13:25:30

@Bell & Sebastian: Szerintem, az értelmes vita másik alapja a megértés igénye, az a végy, hogy megértsem a másik mondandóját. Itt kommentelő barátainkból azonban csöpög a gyűlölet, ezért aztán nem is alakul ki értelmes vita. Persze mi csak pár embert látunk itt, az oldalt sokkal többen olvassák, azonban - többek között pontosan a fenti vonyító-kórus miatt - ők nem nyilvánítanak véleményt. Pedig az lenne igazán érdekes.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.23. 13:46:08

@aristo:

lol
imádnak engem, de hát a hülyék miatt persze nem írnak ide a néptömegek. maga egy igazi kádárkori torzszülemény.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.23. 13:47:26

@aristo:
egyébként a mondandója meg van értve, csak hát lapos, közhelyes, kiszámítható, sértett-repetitív, érdektelen, stb

Bell & Sebastian 2013.05.23. 13:50:11

@aristo: Tanácsát megfogadva el is búcsúztam a legtermékenyebb szemétgyártótól.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.05.23. 13:59:29

A tökéletlen túl heves bírálata gyengeség.

user792 2013.05.23. 14:31:39

No; látom ez most itt éppen jó hely lesz arra, hogy aktuális dilemmámat én is megosszam. Nevezetesen azt, hogy olybá tűnik, végletesen kiveszni látszik a közgondolkodásból a matérián kívüli gondolkodásnak _bármely_ formája. Sőt, nem csak kiveszni látszik, de egyenesen valami ősparaszti antiintellektuális ellenkezés kezd folyni ellene. Már régóta érzékeltem a helyzetet, kisebb-nagyobb mértékben, de Húsvétkor egy tévés beszélgetésben, most Pünkösdkor pedig egy Istentiszteleten hallottam vissza hasonló gondolatokat arról, hogy a magyar (európai?) társadalomból mostanra mintha teljesen eltűnt volna bármiféle idealizmus, és nem csak a metafizikai, hanem a polgári avagy szellem nélküli ideológiáké is.
Ami maradt, az meg ilyen fantáziátlan, jellegtelen, merev, lélek nélküli zombi-izé. Egyszerűen, ma Magyarországon aki hisz _bármiben_, aki a dolgok mögé (felé, alá) szándékozna látni, aki nem mindig és nem kizárólag a matéria körül gondolkodna, aki "képzel" valamit, az mostanság mintha automatikusan a Falu Bolondja szerepét öltené fel, és eleve szkepszissel kell őt figyelni, merthogy "Gyanús".

Persze, Magyarország mindig is egy ilyen földrözragadt hely volt; tudom, hogy alig egy emberöltőnyire vagyunk a proletárdiktatúrától; tudom, hogy a 'világ' is errefelé megy....És nem akarom azt gondolni, hogy "ez is az Orbán miatt van", vagy "ez is az EU miatt van, vagy "ez is azért van mert pont pont pont". Tulajdonképpen nem is érdekelnek az okok, egyszerűen csak értetlenül állok a jelenség túlburjánzása előtt.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 15:03:12

@aristo:

egy dolgot vhogy nem találtam meg a nika lázadás kapcsán a példázatodban:

ez pedig a valódi ok lenne

amely kb. annyi volt, hogy Justinianus lényegében tövig rabolta a kelet római birodalmat

kellett a pénz vég nélküli háborúihoz, ill. a megalomán épületeihez...

Bell & Sebastian 2013.05.23. 15:06:44

@user792: Röviden: nincs valódi szelekció, a butaság fertilisebb, hosszabban. Szakbarbároké a jelen, ez a közbülső. A reneszánsz ember kihalt, másképpen.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.05.23. 15:18:31

@user792: ez így van, a legegyszerűbb fogalmakig menően, akár a gazdaságban is: a "gyakorlati" emberek egyszerűen nem értik, ha pl. azt mondja nekik valaki, hogy ha egy cégnek profitot kell termelnie, az nem feltétlenül teszi jót magának a tevékenységének. Úgy okoskodnak, hogy ha a profit a fontos, akkor a gyártó nyilván oda akar figyelni a vevő hosszú távú elégedettségére, tehát neki is érdeke, hogy a lehető legjobb cuccot állítsa elő, mert különben othagyják a vevők. De ez az egész a valóságban mégse így működik. És ehhez még csak matérián kívüli gondolkodás se kéne, csak kikerülni a pénz bűvköréből.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 15:32:40

@Dinamuki:

a valóban jó üzletemberek mindig távlatosan gondolkodtak

pl. Rockefeller se véletlenül választotta a Standard Oil nevet...

a minőségbiztosításból, azaz a standardizálásból, ill. a termék és szervezetinnovációból tett szert krőzusi vagyonra

fran7 2013.05.23. 15:43:03

@user792: Jól beszélsz, de én azt remélem, hogy ez egy utolsó véres védharc a materializmus részéről. Amitől félek, hogy az értelem nélküli szellemi irányzatok fognak megerősödni, a nyugatiasított keleti irányzatok,

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.05.23. 15:51:15

@Bell & Sebastian: Nagyon helyes. Én már réges-régen szűröm a legfőbb ütődötteket.

Tündér_Lala 2013.05.23. 16:04:30

@Bell & Sebastian: Közhely (már akinek !!??) és mégis meg kellett írni.
Belenéztek mostanában a TV-k műsorába ? Még a pár évvel ezelüttihez is elképesztő színvonalesés tapasztalható. Se füle se farka csihi-puhi filmek, amelyek még a régebbi elképesztően primitív, propagandisztikus mondanivalót is nélkülözik. (Igaz be is égtek vele. Rambo filmek.) Oda jutottunk, hogy a helyszinelő szapanoperák a legnézhetőbb produktumok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.23. 16:15:57

A "birodalmi kultúrák" mind ilyenek (pontosabban, mindnek van ilyen aspektusa is), mint amilyen(ek)ről @Aristo is ír. A (talán lefontosabb) novum szerintem az a mi "birodalmi kultúránkban", hogy nincsenek vagy csak aránytalanul gyengék, jelentéktelenek, a lokális (ha úgy tetszik, a provinciális) vonatkozásai --- ezért sokkal labilisabb, reaktívabb, mint az egykori "birodalmi kultúrák".

Egyébként valószínű, hogy már fel is robbant, csak mivel nagyon nagy, mi pedig nagyon kicsik vagyunk, (a dimenziókülönbség miatt) sokkal inkább csak sejtjük, mint érzékeljük, hogy egy detonáció kellős közepén csücsülünk.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 16:19:11

@Tündér_Lala:

és? mi ezzel a probléma?

ne nézz ilyen műsorokat

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 16:20:52

@user792:

mit értetlenkedsz? ennyit ér a közoktatás

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.23. 16:25:31

@Tündér_Lala:

Három éve megmondtam, hogy ez lesz:-(

Igazam van? Igazam van. No, ugye, hogy megint igazam lett.:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.23. 16:28:55

@calabria007:

Ez nem így működik! Köztévé, közpénzből, közfunkciókkal.

Én negyven éve nézek köztévét, de ilyen mélyen, mint most, (valószínűleg) még sohasem volt a köztévézés. A legtrutyibb diktatúra idején is több érték csorgott át a képernyőn, mint manapság.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.05.23. 16:42:51

@bbjnick: De akkor miért nézi? Mert ha már adózik érte, akkor kötelességének érzi, valamilyen elfajult népfrontos (ez mondjuk pleonazmus) hazafiúi tudattal?

S egyben képes azt mondani, hogy Gyurcsány kormányzása alatt színvonalasabb volt a köztévé? Ha ezt Gréczy Zsolt tudná...!

A személyes véleményem az, hogy változnak az idők, s mivel ma már nem arra való a televízió (főleg "a" köz~), mint egykor, ezért nem is ugyanazokkal az elvárásokkal kell éljünk vele szemben.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 16:55:34

@bbjnick:

manapság ott keresel értéket ahol akarsz...

pl. az interneten rengeteg dolog elérhető... különösen ha jól értesz angolul...

Bell & Sebastian 2013.05.23. 16:56:17

@bbjnick: A vihar szeme.

@Tündér_Lala: A Labello volt, aki reklamálta, hogy full evidencia Aristo. De pont jónak mondja, aki alig tévézem.

De megjegyzem, az össznémet polgároknak azért legalább kutyatápot adnak, mi meg zabáljuk meg a használt macskaalmot.

A "tudományos" adók is csak a propagandát nyomják, legfeljebb ügyesebben leplezik.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 16:57:43

@Bell & Sebastian:

"online" azonban mindenfélét találsz

lehet válogatni

Bell & Sebastian 2013.05.23. 16:59:48

@Counter: Maga egy ex Dunással beszél és azért az még mindig a fény az éjszakában.

gyalog.galopp 2013.05.23. 17:01:31

Hát igen, szarügy, mikor Csipkerózsika felébred és nem a daliás királyfit látja maga előtt, hanem egy varangyos békát, akit még ráadásul meg is kell csókolnia, hátha királyfi lesz...

A varangyos béka meg azóta is élvezi, mert mindig van olyan marha, aki csókolgatja.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 17:01:54

@calabria007: Ne biztasson, mert fölösleges. :)

Bell & Sebastian 2013.05.23. 17:05:14

@gyalog.galopp: Még a békának is két vége van.

jan 2013.05.23. 17:57:28

Aristo mindig is hulyesegeket irt, de eleinte ezek nagy mugonddal megirt, kifejezetten szorakoztato hulyesegek voltak.

Az utobbi nehany poszt viszont ijesztoen osszecsapott, nyomaba se er a klasszikusoknak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.23. 18:45:38

@calabria007:

A strukturálatlan "tudás" valójában nem más, mint zaj. Nézd meg azokat a generációkat, akik már a "világhálós bumm" után nevelkedtek, hiába áll rendelkezésükre milliárdszor több információ, mégis lényegileg tájékozatlanabbak, mint az őket megelőző generációk (kivételt képeznek azon kevesek, akiknek megadatott, hogy még hagyományos oktatási módszerekkel sajátítsák el alapismereteiket). A Világháló hatalmas lehetőség (ha nem is akkora, mint azt sokan hiszik), de csak azok számára, akik képesek (mert megtanították őket) az információk közötti eligazodásban.

sisszi 2013.05.23. 19:24:29

miről itt vitázni? aristo prekoncepciós állításairól?
minden színész drogos, vagy nem? egy új mű aberrált, vagy nem? ez az ember itt csőcselék, vagy nem? ilyesmi nagyon mély eldöntendő kérdéseknek van esélye a szöveg olvasása után...
minden megkapunk mint a bucsuban: kis freudi tömegpszihológiát, tocqueville-t, adornot, cannes-i aberráltakat, pedofíliát, keményen csengő pénzt, kultúraüzem összeesküvőelméletet...stb. és persze a végszó csőcseléket, aristo örök hálás barátait.
Különben a színészek és a filmfesztivál ugyan úgy viszonyulnak egymáshoz Adornonál, mint Karajan Beethovenhez. sokat írt erről . és hát utálta Karajant. de ennek semmi, de semmi köze az itt felvonultatott focihoz, a szexualitáshoz, munkakörhöz, értelmi szinthez stb baromságokhoz

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.23. 19:49:19

Ez a cikk elgondolkoztatott. néhány dolog ami az ember eszébe jut:

Ha valóban ilyen a tömegkultúra, tömegszórakozás, tömegmédia -és sok jel igazolja - akkor miért állunk meg itt? Magyarországon is vannak elég visszataszító jelenségek. persze győzike bejön a képbe egy utalás erejére, de én másra gondolok: 2011 óta már van egy Médiahatóság, amely elvben és gyakorlatban azt csinál amit akar. Érdekes módon eddig csak a politikai hírek gleichschaltolását tudta megcsinálni. Ez egyértelművé teszi, milyen célból és értelemben jött létre és működik.

Tegyünk kitérőt. Morris Berman, a "Catholic University of America" - egyetemen tanító történész írja egyik legújabb bejegyzésében, valaki mást idézve:

"In Day of Empire Amy Chua argues that growing multicultural tolerance and openness dissolves the social "glue" that makes empires cohere and thereby vitiates the elan that makes them great.....[In addition], thanks to the demolition job performed by the intellectuals, the society is increasingly "value free"--that is, it no longer believes in much of anything or takes anything seriously. The original elan, the moral core, and the guiding ideal of the civilization are now a distant memory.

An Age of Decadence inevitably follows. Frivolity, aestheticism, hedonism, cynicism, pessimism, narcissism, consumerism, materialism, nihilism, fatalism, fanaticism, and other negative attributes, attitudes, and behaviors suffuse the population. Politics is increasingly corrupt, life increasingly unjust. A cabal of insiders accrues wealth and power at the expense of the citizenry, fostering a fatal opposition of interests between haves and have-nots. Mental and physical illness proliferates. The majority lives for bread and circuses; worships celebrities instead of divinities; takes its bearings from below rather than above; throws off social and moral restraints, especially on sexuality; shirks duties but insists on entitlements; and so forth. The society's original vigor, virtue, and morale have been entirely effaced. Rotten to the core, the society awaits collapse, with only the date remaining to be determined"

hasonlóról írt Gibbon is, amikor a virtus elvesztét fájlalta.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 20:03:35

@bbjnick:

a "világhálós bumm" előtti generáció se volt jobb

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 20:06:19

@Bell & Sebastian:

pedig megéri

aki keres az talál:)

Bell & Sebastian 2013.05.23. 20:13:06

@Counter: Azaz csak jobban ismeri a televíziózást belülről, mint Kiskegyed. Akár taníthatja is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.05.23. 20:36:45

@Bell & Sebastian: Nos, ha tanítja, akkor aztán végképp nincs joga hüledezni azon, hogy sz*rt lát.
Hiszen ő (is) hozta létre.
Ellenben ha valóban tanítja, akkor nekem is kevesebbet kell törnöm a fejem azon, hogy vajon mitől ilyen sz*r.

(Jól látom, most IRL-ezik?)

Ha belülről ismerem a televíziózást, miben más az az állítás, hogy ma nem azt jelenti a köztelevízió, mint a '70-es évektől a kereskedelmi csatornák megjelenéséig? Már nem a néphez szólás kizárólagosan állami eszköze; hiszen tv-csatornából is számtalan van, hiszen más kommunikációs csatornákon is szólhat az állam, hiszen nem csak az állam szól a csatornákon, s hiszen más a nép, más az életmód, -ritmus.

Bbjnick meg ott vegetál a '70-es években, s habzik a szája, hogy nem adhatja rá senkire a kádárjános kabátját, s hogy csak nem működik már olyan jól a pártállami séma – pedig mindent úgy csinálnak, persze nemzetiben.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 20:43:32

@Nemzetstratégia: Nem rossz! Ma olvastam, hogy az amerikai modern egyháznak, azaz a pszichoanalitikusoknak még arra is van kifejezésük, ha valaki a légyzümmögésre gerjed, de az egyneműek közti szexet nem minősítik szexuális aberrációnak, mivel átesik az általuk szerkesztett rosta lukán.

Hogy a kanca rúgja ki a sámlit alóluk!

Bell & Sebastian 2013.05.23. 20:46:38

@Counter: Akár taníthatja, akár nem. Örülnék, ha kivenne a hülyék közül -Bébéjével együtt- mert beteszem magát is -de családostól- oda, ahova Pigsyt.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 21:00:49

@sisszi:

nekem felettébb zavaros, hogy mit akart ezzel a példázattal mondani aristo, mivel

a hippodrom Konstantinápolyban az állami szórakoztatás része volt (kenyeret és cirkuszt a népnek...)

szóval most akkor mi itt a tanulság?

veszélyes a köztévé? :)

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 21:06:54

@Bell & Sebastian:

a hagyományosabbak meg valahol a premodern időkben felejtették magukat...

Inside the Amish Church (1 of 6)
www.youtube.com/watch?v=wg81VwdRAVA

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 21:12:02

@bbjnick:

azért sok minden van már azon a világhálón...

Byzantium, The Lost Empire: 1. Building the Dream
www.youtube.com/watch?v=vCVYF_XIfvk

Byzantium, The Lost Empire: 2.Heaven on Earth
www.youtube.com/watch?v=OLHtimYpr4E

Byzantium, The Lost Empire: 3. Envy of the world
www.youtube.com/watch?v=Kck65BL3-EE

Byzantium, The Lost Empire: 4. Forever.and.Ever
www.youtube.com/watch?v=zdf7qsLoZ74

ez viszonylag strukturáltnak tűnik...

kb. 5 perc alatt találtam

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 21:12:46

@bbjnick:

a Nika felkelés kapcsán kerestem rá Bizáncra

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.05.23. 21:42:06

@Bell & Sebastian: Úgy érti, hogy jelentsen számomra rangot az, ha valaki 40 évig nézi a köztévét Magyarországon, illetve ha valaki a honi elektronikusújságíró-képzésben oktat? Bbjnick a tévésképzés Tésztás Gyurija, miszerint a papírokkal meg az akkreditációkkal minden rendben, csak a kijövő szakemberek lesznek évről évre szarabbak?

Ennél komolyabbnak hittem magát. De egyébként megnyugtatom, nem a hülyék között vannak. Nem szeretek dobozolni. Bbjnick és alteregói a bbjnick doboz lakói, maga meg az alteregói meg a B&S dobozéi.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 21:59:12

@Counter: Nem biztos, hogy a képzésben a huba. A kibaszott, belterjes, túltenyésztett, médiakurva újságírás körül kialakított viszonyokkal van a bibi.

Nem a negyedik hadoszlopba képeznek janicsárokat -úgy egyébként az egyetemek-, hanem kezdő szakembereket, jó sok illúzióval teletömve a fejüket.

Ha végiggondolja, hogy egy akármekkora tehetség hátszél nélkül hol fog kikötni (régi barátom például a HGV -nél kurválkodik - jobb híján, meggyőződése ellenére) és milyen előzmények után (amit nem írok ide a védelmében) akkor ne lepődjön meg azon a régi nótán, hogy aki nem lép egyszerre, az nem vacsorázik.

Hogy mi a megoldás? Amíg a pénz beszél, csak a kutya ugat. Azaz nincs megoldás, agymosoda volt/van/lesz, csak a színvonal zuhan a teljesen elhülyítettekhez méltóan alacsony szintre.

A zsé-biznicek csendőr nélkül már csak ilyenek.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 22:10:22

@calabria007: Egy jó napjuk azért még nekik is van, a "Rumspringa". :)

Bell & Sebastian 2013.05.23. 23:04:48

@Herr SturmLikudnik: Hónaljmirigy nagyon retardált amcsiknak.

calabria007 (törölt) 2013.05.23. 23:42:12

@Bell & Sebastian:

az internet megjelenése azonban felettébb felbolygatta az állóvizet...

ott bármit lehet találni...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.24. 00:06:55

Rendszerváltás-történeti kutatóintézetet kap az egykori MSZMP-tag, '70-es évekbeli minisztériumi főosztályvezető, irodalmár publicista:

hvg.hu/itthon/20130523_Az_egyetlen_palyazo_az_os_MDFes_Biro_Zol

Ilyen ország pedig van - a szórakozás garantált.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.05.24. 01:00:02

@Holger Hartland: Egy ideje tudható volt. Mindenesetre, a rendszerváltást az mszmp vezényelte le, és majd egy évtizedes előkészítő munka előzte meg, természetes, hogy egy volt "belső ellenzéki" figura kapja meg, aki ennek részese volt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.05.24. 05:46:01

@gloire: Természetes ezzel a logikával az is, hogy a mostani "rendszerváltást befejező" kurzus mögött ott sertepertél egy rakat ex-MSZMP-s fő- és középvezető.

Természetellenesnek meg azt hihetnénk, hogy a Centrális Erőtér Pártja – állítólag – nem egy kommer utódpárt. De a személyi-ideológiai összefonódások, átmentések hovatovább minimum védhetővé teszik azt az álláspontot is, hogy de igen, az.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.05.24. 08:18:19

@Counter: A rendszerváltást 1990-ben fejezték be. A mai "rendszerváltást befejező kurzus" szöveg inkább csak egy jól hangzó szlogen, ami valójában csak valamifajta utólagos korrekcióra, irányváltásra utal.

Kandeláber 2013.05.24. 12:44:44

Engem az úgynevezett "Nyugatot" és annak minden megnyilvánulását féltően óvó, minden bírálatot személyes sértésként értékelő aktivisták leginkább az ántivilág műbőrkalapos párttitkáraira emlékeztetnek, akik Moszkvát imádták.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.24. 15:02:29

@gloire: Tudható volt, hogy történeti kutatóintézetet Fidesz-hű közéleti ember fog kapni, függetlenül attól, hogy van-e történész végzettsége és foglalkozott-e történelmi kutatásokkal. Ha viszont a kutatott folyamatban való személyes részvétel számít, akkor javaslom, hogy az 1956 Utáni Megtorlást Kutató Intézet igazgatója Biszku Béla legyen, az Állattenyésztési Kutatóintézeté pedig egy csődör.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.05.24. 15:30:06

@Holger Hartland: Nézd, amit írsz, az a szellemes csúsztatásnak igazán remek példája, de magadat is megcsalod vele. Bíró éppen nem a szívem csücske, de tudható kicsoda.

Az MDf első elnöke volt, az mszmp-ből kizárták, a könyvei a Püskinél jelennek meg stb. Nem hiszem, hogy testhezállóbb feladatot egyáltalán kaphatott volna. Sőt, az egész intézetet ők - gondolok itt Lezsákra és köreikre - találták ki, nem véletlenül nem volt más pályázó.

Teljesen félrevezető a magyar politika mozgásait és legutolsó évtizedeit úgy felfogni, hogy aki mszmp-s volt, az mind kommunista lett volna. Az _állampárt_ magába szívta a kor minden politikai irányzatát. Az mszmp-n belül alakult meg az ó-szdsz, az ó-mdf is, a fiatal Bokros párttagként publikált az ellenzéki Beszélőben, miközben Bírót épp kizárták, és lehetne folytatni. A gondolatmeneted zsákutca.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.24. 15:43:07

@gloire: Szerintem meg csak szellemes. :) Egy _történeti_ kutatóintézetet miért nem történésznek adnak? S ha már szempont, hogy valaki maga is résztvevője volt-e a kutatott korszaknak, akkor inkább olyan kutasson, aki nem volt az.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.05.24. 16:05:49

@Holger Hartland: Bíró történész. Mondjuk irodalom történész . ) de egy intézetet fog irányítani ahol vélhetően történészek, vélhetően fiatal történészek is fognak kutatni, akik megpályázzák majd ezeket a lehetőségeket. Nem hiszem, hogy személyesen veti majd bele magát a levéltári kutatásba.

Robinzon Kurzor 2013.05.24. 17:23:29

@Bell & Sebastian:

Hát persze: nincs fülem a hallásra, ezért nem látom a fától az erdőt.

Vajon mire gondolt a költő bácsi, amikor ezeket a sorokat írta?
Vagy mit szedett?

Google 2013.05.24. 17:45:00

Ha már szórakoztatás, ha már Cannes; meg tudná mondani valaki, mit keresett Palvin Barbara a vörös szőnyegen? Ha jól tudom, ő modell, ehhez képest Index, Origo azon örömködik, milyen aranyos, cuki, vagány stb. képeket vágott az a lány ott, légyott. És még ördögvillázott is {mer'ám az milyen nagy dolog (azt sem tudtam, mi az, de kb. addig volt érdekes is)}.
Ugyanilyen szórakoztató volt -még egy kb. köv. - Kerényi is. Feszengett, közbeszólt, mintha csak a Vidnyánszky lejáratásán járt volna az esze. A sót mindenképpen el akarta vinni.
Ezt benyalták.

Bell & Sebastian 2013.05.24. 18:32:40

@Kandeláber: Nem Moszkvát imádták, az előjogaikat. Hogy két nappal előtte megsúgták, mi megy fel és lett új Zsiguli, sorállás nélkül, meg elengedte a rendőr mákosan.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.24. 19:56:40

@gloire: Irodalomtörténész? Nahát!... Egy ilyen intézetet olyan kaliberű embernek kéne vezetni, mint Ungváry Krisztián vagy Ablonczy Balázs. (Direkt mondtam egyet balról, egyet jobbról, hogy akinek ez számít, válogathasson. Nekem mindegy, szakmailag mindkettő ott van.)

Szerintem itt annyi történt, hogy egy NER-értelmiségit megjutalmaztak egy stallummal, á la Kötcse. De szabad a pálya, az intézet leendő munkatársai a következő években kitűnő munkák sorával cáfolhatnak rá a magamfajta gyanakvókra.

A 3 per hármas nyúl 2013.05.24. 20:17:55

@Holger Hartland: "Direkt mondtam egyet balról, egyet jobbról, hogy akinek ez számít, válogathasson."

Melyikük van jobbról?
süti beállítások módosítása