Kedves jó Franczim!
2013. május 05. írta: mr. pharmacist1

Kedves jó Franczim!

level.jpg

Régi adósságomat törlesztem ennek a telefonnal beszkennelt levélnek a feltöltésével, amit néhány hónapja találtam egy antikváriumban T. E. Lawrence (gyk. Arábiai Lawrence) A bölcsesség hét pillére című könyvébe csúsztatva.

A levélíró ifj. Sréter Istvánról némi guglizással kiderült, hogy katonatiszt volt, akárcsak az első világháborúban kidekorált ezredes édesapja (Signum Laudis! Vaskoronarend! és egyben az első Teleki-kormány honvédelmi minisztere és szabad királyválasztó kisgazda politikus), akivel közösen ellenforradalmárkodtak a Tanácsköztársaság idején a Dunántúlon.

Vajon ki lehet a kedves jó Franczi? Katonatárs? Barát, vagy csak egy újabb hitelező, akivel alázatoskodni kellett? Miféle adósságokba verhette magát a fiatal édesapa akkoriban, amikor már havi kétszáz pengőből is nótatéma lehetett? Kártya, úri muri? Becsődölt vállalkozás? Begyűrűző válság? Vajon Sréter elhitte, hogy Franczi komolyan veszi, amikor azt írta neki, hogy az újabb és újabb kölcsönöktől nőtt több mint háromszorosára az adóssága? De mi volt a kovácsügy? Kik kentek meg kiket, és miért? Hogy tartotta titokban Sréter ezt az óriási adósságot a felesége előtt?

Vajon az argumentum ad misericordiam tankönyvi esetével állunk szemben, vagy a tisztet tényleg piszkosul verte a sors? Milyen érzés lehetett egy katonadinasztia sarjának elveszítenie fiúgyermekét, ráadásul karácsony előtt? 

Vajon Sréter apja járt el az ezredes úrnál? A bölcsesség hét pillérét, amit szinte tukmál a kedves jó Franczira, csak pletykaszerzés és a hírnév megtartása fejében ajándékozta el? Csak azért adta ajándékba, hogy felhozhassa, tartozása miatt több száz könyvétől vált meg? Mi lett a sorsa a Lawrence-könyveknek? Sréter úgy döntött, nem teszi pénzzé a két kötetet, az antikváriumba viszont Franczi örököseitől kerülhetett, akik még a levelet sem vették ki belőle.

Mi lett Sréter és Franczi sorsa?

Kiküldték őket a frontra? Hazajöttek? Málenkij robot? Emigrálás '56-ban?

Satöbbi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr495279786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent_x 2013.05.05. 10:52:36

Ha az egykori honvédelmi miniszter fiáról lehet szó, akkor az itt szereplő családfa alapján Kaposváron született 1897-ben és 1937-ben hunyt el.
hu.wikipedia.org/wiki/A_Sr%C3%A9ter_csal%C3%A1d_csal%C3%A1df%C3%A1ja

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.05. 14:57:43

Ha ő az, akkor a M. Kir. Honvédség rangsorolásaiban a HIM adatbázisa szerint utoljára az 1918-asban szerepel mint a 19. honvéd gyalogezred főhadnagya:

www.militaria.hu/rang/?keres=sr%E9ter

A fehérterrorista Prónay szerint 1921-ben "feltűnt Nagyszentmihályon ifj. Sréter István főhadnagy is, a volt hadügyminiszter fia, akit édesatyja akkor, amikor a zsidó újságok kedvezőtlenül írtak rólunk, a zászlóaljtól hol elvezényeltetett, vagy pedig ha veszélytelenül dicsőséget lehetett aratni, abba beosztott. Ezen utóbbit azután apja kérése dacára sem vettem fel többé, pedig az idősebb Sréter az Etelközi Szövetség vezérek tanácsának egy jelentős tagja volt. Fiát tehát szaglászni és kémkedni küldötte a
[Lajta]Bánság területére, ahonnét én egy-kettőre kitanácsoltam."

Id. Sréter sem szerepel a rangsorolásokban 1918 után, 1926-ban pedig a vitézi rendből is kilépett:

www.hkhermanos.hu/oldal/fekete-ferenc-vit%C3%A9zi-rend-t%C3%B6rt%C3%A9nete-c%C3%ADm%C5%B1-k%C3%B6tetben-szerepl%C5%91-szem%C3%A9lyek-adatb%C3%A1zisa

Szóval ifj. Sréter a levél írásakor már nem volt katona, legalábbis papíron nem - a trianoni béke 30 ezres hadsereget engedélyezett, leépíthették. Ettől persze még lehetett valamilyen HM-es vagy egyéb fedőállása. Az apja pedig akkor már rég visszavonult - kérdés, mennyire tudta így a fiát protezsálni.

Wolff 2013.05.05. 16:38:12

A volt honvédelmi miniszter nekrológja szerint 1922-ben felhagyott a politikával és utána történelmi írásokat írt. Két MTI hír:

"A trianoni határok stratégiailag rendkívül, hátrányosak a kisententera nézve, ezt a kérdést fejtegeti Sréter István volt honvédelmi miniszternek legut óbb "Nem! Nem! Soha!" cimen megjelent kis könyve, melyet valamennyi lap ismertető A szerző sorra veszi a cseh, román és szerb határokat s kimutatja, hogy azok stratégiailag egyénesen veszedelmesek azz utódállamokra. A cseh határ Duna-vonala ideiglenes határnak volt szánva, mert a békeszerződés 51-ik cikke értelmében Csehország Pozsonytól délre a Duna déli partján katonai műveket nem épithet .« De azért is tarthatatlan ez a Duna-vonal, mert a tőle északrafekvő területen széles magyarlakta sáv huződik. A trianoni határok Romániára is veszedelmesek, mert ugyancsak mély magyar lakosságú zóna övezi a határvonalat. De a szerző szerint a Rothermere lord által javasolt uj határok is előnytelenek stratégiai szempontból a kisententera és éppen ezért Sréter olyan határokat rajzol meg kőnyvében, amelyek a Rothermere-vonalnál nagyobb területeket adnak vissza Magyarországnak, de viszont stratégiailag előnyösebbek az utódállamokra, mint a Rothermere-vonal«

A. MAGYAR NEMZETI IDORDALMI TÁRSASÁG május 10-én vasárnap délelőtt fél 11 órakor az Országos Tisztvisel ő Egyesületben VIII , Esterházy-utca 4, felolvasó ülést tart , amelyen Kornai István, Teleki László grófról , ha­lálának 75-ik évfordulója alkalmából történelmi tanulmányt , Sréter István
v. honvédelmi miniszter és Szalay László dr, novellát , Duna Máté és Barna Anna színművésznő verseket olvasnak fel.

Ifj, Sréter István viszont számvevőségi századosként 1934-ben tanúskodott egy kicsit zavaros hamis tanúzásra felbújtási ügyben.

Wolff 2013.05.05. 16:38:52

@Wolff: Lemeradt, hogy az első 1927-es hír, a második 1936-os.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.05. 17:09:37

@Wolff: "tanúskodott egy kicsit zavaros hamis tanúzásra felbújtási ügyben"

Ez lehetett a "Kovácsügy"? Link van rá? Vagy ehhez már igazi történésznek kell lenni és levéltárba menni?

Alfőmérnök 2013.05.05. 17:14:44

@Holger Hartland: Maga történész is, nem csak szociológus?

agent_x 2013.05.05. 17:31:44

@agent_x: ha jól értelmezem a már linkelt családfát, akkor két gyermeke is született az ifjabb Pistának.

Sréter Mária - before 1975
Sréter Vilmos

Ráadásul az első lány volt, viszont a levélben feltehetően csak saját magát és a feleségét említi, mint a "2 maradék".

Továbbá a levélre kézzel írt Kagyló utcai cím az első kerületben található, míg itt római kettes szerepel előtte, habár elég kicsi a felbontás.

Wolff 2013.05.05. 18:25:51

@Holger Hartland: Ott a kulcs, MTI (mol.arcanum.hu/mti/opt/a100929.htm?v=pdf&a=start), nekem is eszembe jutott, de az ügyben csak egy Bendes, egy Zsmrzsina, egy Kardos és egy Mojzes szerepelt. Ifj. Sréter a védelem tanúja volt, igazolta, hogy a vádlott Bendes számára kifizettek elmaradt juttatásokat és azt is, hogy Kardos kérdezgette bizonyos tényállásokról, minek számítanának, majd amikor rákérdezett miért, azt mondta, hogy csak beszélgettek Mojzessel. A hamis tanúzás úgy lett vád, hogy Kardos és Mojzes feljelentette Bendest, hogy egy másik ügyben hamis tanúzásra akarta rávenni őket. A bíróság ebben az ügyben Bendes ellen ítélt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.05. 20:27:44

@Wolff: Kösz, megtaláltam. Ebben tényleg nincs Kovács. "Sréter" keresésre S.I. haláláról (1937) sincs semmi, még egy gyászjelentés sem. Az 1935. decemberi levélben már mint beteg emberről ír magáról, két éven belül (40 évesen) pedig halott. A levélben emlegetett "Soós" viszont lehet, hogy Soós Károly tábornok, aki 1920-ban hadügyminiszter volt, majd később a felsőház tagja?

Néger Ignácz nyug. m. kir. sóhivatali tárnok 2013.05.07. 22:34:18

@Holger Hartland: A HIM adatbázisa (militaria.hu) az I. világháborút követő időszakból alig tartalmaz adatokat, mondhatni lópiculát sem ér. Én már vagy egy tucat olyan katonatisztre kerestem ott rá eredménytelenül, akik két háború közötti katonai pályafutása eredeti iratokkal amúgy jól dokumentálható.

agent_x 2013.05.08. 02:02:25

Egész pontosan december 14-én születhetett.
www.geni.com/people/Istv%C3%A1n-Sr%C3%A9ter/6000000012851295243

De a 2 gyereket még mindig nem értem. Itt egy másik családfa is, talán pontosabb: fula.hupont.hu/6/scsalad
süti beállítások módosítása