Mitől demokratikus az ellenzék, mitől oligarcha az oligarcha?
2013. április 26. írta: Lakner Dávid

Mitől demokratikus az ellenzék, mitől oligarcha az oligarcha?

egyezt.jpg

„Ha a magyar demokrácia és jogállam halott, akkor miféle ellenzék az, amely részt vesz a (z ezek szerint látszat-) választáson? Ha pedig nem halott, akkor mire föl a nagy összefogósdi és az elvek félretétele (mondjuk az Oszkó–Scheiring-féle »gazdaságpolitikai konszenzus«)?” – teszi fel a kérdést Hont András publicisztikájában, melyben többek között azt ecseteli, hogy a jelenlegi ellenzék nem igazán beszél a struktúrák megváltoztatásának mikéntjéről, így nem igazán vannak válaszaik arra, hogyan tudnának eltérni az Orbán-kormány örökségétől. Hont írása egy későbbi pontján fel is veti, amiről most beszélni szeretnék: azt, hogy a jelenlegi ellenzék rájött, hogy az esetleges győzelem csak akkor valósulhat meg, ha fideszebbé válnak a Fidesznél, ha Orbán Viktor kormányának logikáját helyezik előtérbe a győzelem érdekében. Ennek eredménye a folyamatos önfeladás, ami éppen a demokrácia eszménye ellen hat, és fokozatosan elhitelteleníti az összefogás alkotóelemeit is.

A demokratikus jelzőt egy oldal épp annyira nem sajátíthatja ki, ahogy a nemzetit sem: ahogy nemzet sincs balosok és liberálisok nélkül, úgy a demokrácia sem igazán létezhet szabad választások, így különböző pólusok, jobboldaliak és baloldaliak nélkül. Afféle szépen hangzó jelszóról van szó: aki ránk szavaz, az a demokráciát és így az európaiságot választja; vagy: aki miránk voksol, az a nemzet érdekeit minden más elé helyezi. És, persze, valóban lehet némi létjogosultsága ezen fogalmaknak, amikor éppen a kettő állampolgárság megadásáról van szó jobboldalon, esetleg az alapjogok védelmének igényéről a másikon. Ám azt is láthatjuk, hogy a negyedik alkotmánymódosítással például a nemzet egyes alkotóelemeinek életét nehezítheti meg szánt szándékkal a Fidesz; ahogy amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a nagy ellenzéki összefogásnak valójában egyetlen fő ellensége van: ez pedig nem a Fidesz, hanem a demokrácia.

A demokrácia, ha a felek igyekeznek azt jól működtetni, magába kell foglalja a pluralitásra való törekvést, a választás szabadságának megadására vonatkozó igényt, a valódi és hiteles népképviseletet. Ehelyett jelenleg az ellenzék épp úgy jár el, mint alig tíz éve a Fidesz: az „egy a tábor egy a zászló”-elv mentén egymás mellé terel gyökeresen különböző programokkal rendelkező pártokat, mondván, most szükséghelyzet van, a valódi választásra pedig amúgy sincs lehetőség. Tehát: annak kiindulópontjából, hogy a demokrácia csorbult, maguk igyekeznek azt még tovább amortizálni, megígérvén, hogy ők majd aztán jól visszaállítják az egész rendszert demokratikusra, elfogadhatóra. „A 2010 előtti állapotok rehabilitálása nélkül” – teszi hozzá Bajnai Gordon oldalán Juhász Péter és Jávor Benedek, majd felkérik az MSZP-t, hogy még nyáron kezdjék meg a tárgyalásokat. Arra már a Galamus aggódó szerkesztősége is rájött, hogy ebben a felállásában a 2010 előtti állapotok minden hibáját a Demokratikus Koalícióban politizálókra osztják, most pedig azon megy az iszapbirkózás, hogy Gyurcsányékat hogyan lehetne kihagyni az összefogásból.

Azt a Demokratikus Koalíciót, amely egyébként úgy szeretett volna magának frakciót (és ezzel járó jogokkal) a Parlamentbe, hogy senki rájuk nem szavazott, hogy országos választásokon még nem is mérették meg magukat. Arról a DK-ról van szó, amely a demokrácia nevében betiltatná a Jobbikot, és amelyik néhány százalékos támogatottságát azzal igyekszik kompenzálni, hogy Mesterházy és Bajnai hátán tervezi a Parlamentbe kerülést – mert tudja, hogy önállóan valószínűleg elvérezne, szépen, demokratikusan. Egyes hírek szerint Gyurcsány még korábbi pártja zsarolásától sem riad vissza, hogy bekormányozza magát a nagy összefogásba: így akarják rákényszeríteni a választókat, hogy ha kormányváltást akarnak, akkor mindenképpen legitimálják szavazatukkal a DK-t is, mely tömörüléstől sok baloldali és liberális szavazót is kiráz a hideg. De hát épp erről szól önmagában is az ellenzék összefogása: hogy minél több, változásra vágyó szavazó olyanokra voksoljon, akiknek politikájánál adott esetben semmi sem állhatna tőle távolabb.

A legmulatságosabb példa a DK-szindrómára Bokros Lajos most megalakult pártja, a Modern Magyarország Mozgalom lehet. A volt pénzügyminiszter, látva, hogy a jelenlegi keretek között jövőre sehogy sem fog visszakerülni a nagypolitikába, fogta magát, és gründolt magának egy konzervatív-liberális pártot, melyet szintén ajánl az ellenzéki összefogás figyelmébe. Én majd hozom a piacpárti jobboldali szavazókat – mondja a közgazdász, többen meg csóválják a fejüket, hogy hát ilyenek nincsenek is, pedig hát. Éppenséggel akadnak hasonló alapállásból voksoló szavazók, csakhogy számukra Bokros épp annyira hiteles, mint Debreczeni József – azt meg a vak is látja, hogy a MoMa többi alapítója nagyjából arra jó Bokrosnak, hogy az ő helyzetbe hozását segítsék valamiképp. A neves közgazdász már ki is jelentette, hogy ha nem lesz összefogás, nem indulnak a választásokon: amivel legalább a jelenlegi EP-képviselő beismerte, hogy önállóan életképtelennek tartja a szerveződést, így inkább a nagyok segítségével próbál bekerülni a hatalomba. Persze, Bokros utóbbi elismerése helyett olyanokat mond, mint hogy „nem akarom tovább forgácsolni az ellenzéki szavazatokat”, amely kijelentés egyrészt hülyeség, mert Bokros honnan veszi, hogy forgácsolna bármit is (ennyi erővel forgácsolhatja a Fidesz-szavazatokat is, ha-ha-ha); másrészt azt is jelenti, hogy az induló nem kívánja megadni híveinek, hogy kizárólag rá, az ő programjára szavazhassanak.

De hát a demokratikus hevület, a valódi népképviseleti szándék a jelek szerint nem nagyon hozza izgalomba a demokratikusnak nevezett ellenzéket. Vegyük például a 21 éves Raszta Renit, akinek az a szándéka, hogy Juhász Péterre szavazzon, mert tőle azt reméli, hogy végre elintézi neki a marihuána legalizálását, és végre szabadon sodorhatja majd a sodornivalót, ha úgy tartja kedve. Ám szegény Reninek azt kell látnia, hogy Juhász ugyan elmegy a fűlegalizálós tüntire, ám utána pártja (amelynek Juhász társelnöke!) közleményt ad ki, hogy ők ugyan nem támogatják a drogliberalizációt, Juhász csak magánemberként volt és amúgy is: provokátor kerestetik, aki egy tábla segítségével hírbe hozta az Együtt2014-et. Mint egy kommentelő írta is, olyan ez, mintha Kósa bemotorozna a Nemzeti Érzelmű Motorosok gyűlésére, a Fidesz meg ezután elkezdene nyomozni a guruláson Fidesz-táblával feltűnő ismeretlen után. De minek van ott Juhász Péter a mindenki által ismert múltjával, ha még annyit sem képes kiharcolni, hogy pártja álljon oda a drogliberalizáció mögé? Miközben az Együtt2014-nek nincs semmilyen másféle drogstratégiája sem, egyszerűen attól félnek, hogy a szavazók nem fognak özönleni hozzájuk, ha a KDNP becses politikusai elterjeszthetik róluk, hogy csak a tiszta lelkű ifjúságot kábítanák bódítószereikkel.

Raszta Reni tehát joggal lehet kiábrándult, de nézzük, mi a helyzet a 36 éves Kapitalista Karcsival, akinek minden vágya, hogy Bajnai Gordonra voksoljon, így szavazatával a kisebb és hatékonyabb állam kiépüléséhez járuljon hozzá, piacgazdasággal, szabad versenyes kapitalizmussal, egyenlő feltételekkel meg mindennel, amivel kell. Nos, Karcsinak azt kell látnia, hogy Oszkó Péter pozíciója egyszerre megingott, hiszen felbukkant Scheiring Gábor és a Párbeszéd Magyarországért, és helyre kis ökoszociális gazdaságpolitikát rittyentett Bajnainak. Kérdés, mit képvisel egyáltalán Bajnai, ha fő profilját ennyire könnyen tudja egy szövetséges a saját képére formálni. Az sem világos, hogy mitől lenne más egy olyan gazdaságpolitika, amely maximum orbánizmusban igyekszik verni az Orbán-kormányt. Joggal nem érti ezt Kapitalista Karcsi, de talán még a remény hirdetésére átállt Bajnai sem, hogy a kis állam hívének miért kell radikálbalos gazdaságpolitikára szavaznia, a radikálbalos szavazó számára pedig miért Bajnai Orbán Viktor alternatívája.

De vegyük akár a 28 éves Bringás Brigittát, aki le van nyűgözve Szabó Tímea és Szabó Rebeka bátor közgépes kiállásától, és szeretné végre leváltani a „nemzeti oligarchizmus rendszerét”, hogy inkább a kkv-k és a középosztály kerülhessen helyzetbe. Nos, Brigittának azt kell látnia, hogy akikre ő szavazott, azok odaálltak „az ország legjobban álcázott oligarchája”, Bajnai Gordon mögé, akinek alapítványa Csányi Sándor és Hernádi Zsolt cégeinek támogatásával működik – akikről persze írásba adták hogy nem oligarchák. Mi teszi akkor az oligarchát, tehetnénk fel a kérdést – az, hogy nem a „mi” oldalunkon áll? Simicska Lajos és Nyerges Zsolt attól lesznek oligarchák, hogy a Fideszt támogatják? Ugye, ezt a Közgép udvarán láncoló ex-LMP-sek sem gondolják komolyan? Mert Brigitta ezt inkább kognitív disszonanciaként éli majd meg, a virtigli baloldali Szanyi Tiborral karöltve.

De vehetjük csak a populizmusversenybe való beszállást (mikor mennyi volt a tojás ára?), a rezsicsökkentésre adott zavarodott válaszokat (a gazdagok jobban jár vele, ezért csökkentsük inkább az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját!) és a többi, a Fideszre ráverni próbáló kampányfogást. A demokratikusnak mondott ellenzéknek ugyanis ma az a legfőbb üzenete: nem Orbán Viktor. Ahogy egyszeri békemenetes nagymamának, úgy vált az ellenzéki politikusok világának is középpontjává a jelenlegi miniszterelnök, így ígérni sem tudnak nagyon mást, minthogy ha őrájuk szavaznak, akkor nem Orbán lesz majd az ország élén. Teszik mindezt olykor abszolút fideszes retorikával és ígéretekkel: az ellenzék a kétosztatúságot igyekszik visszahozni, hogy az embereknek tulajdonképpen csak arra kelljen szavazniuk, éppen kit akarnak „elkergetni”. Ezzel a jól ismert protestszavazást rehabilitálják, „nekem nem tetszik ugyan egyik sem, de eddig ők dúltak, most akkor jöjjenek azok a másikak”. És mi a mindezt indokló válasz az ellenzéki összefogás nagyra becsült tagjaitól? Hogy „még négy év Fidesz-kormányzást nem bírna ki az ország” – pedig az ország több mint ezer év alatt azért jóval többet kibírt annál, mint amit akár a legrosszabb kormányzás is jelenthet. Persze, a Fidesz ettől még ugyanúgy csinálhatja rosszul a dolgát, ugyanúgy lehet kétségbeejtő a dolgok állása: csakhogy nem biztos, hogy ha az ember az ellentétes előjelű szövetségre szavaz, attól a dolgok majd gyökeres fordulatot vennének.

A bajok fő forrása pedig valószínűleg nem is az, hogy a Fidesz van kormányon, hanem hogy kétharmaddal szinte korlátlan lehet a párt hatalma. Ez azonban egész könnyen kiküszöbölhető, körülbelül egy év múlva. Én inkább azt javasolnám előzetesen mindenkinek, hogy a demokrácia eszményét szem előtt tartva valóban arra szavazzon majd, akitől el is várhatja, hogy hitelesen és hatékonyan képviseli őt; ne pedig arra, aki demokratikus ellenzéknek nevezi magát, és nem ígér többet-mást, mint egy miniszterelnök leváltását.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr715242560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.26. 13:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mitől demokratikus az ellenzék, mitől oligarcha az oligarcha? 2013.04.26. 11:00:02

A nagy ellenzéki összefogásnak valójában egyetlen fő ellensége van: ez pedig nem a Fidesz, hanem a demokrácia.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Knut 2013.04.26. 11:12:38

@Kandeláber: úgy látom te kifejezetten élvezed ha dolgoznak rajtad a fiúk, csak az számít, hogy utána nemzeti zászlóval töröljék le a hátadról a termést

unionista (törölt) 2013.04.26. 11:33:12

@gróf Szopatzky-Weretzky:
ezért kellene végre vallási értelemben elkülönülni. külön körzetekbe.

unionista (törölt) 2013.04.26. 11:43:28

@biobender:
a lakosság egy része egy führert akar. cárt, szultánt, kánt, vagy sámánt. valamilyen nácinémet, szovjetorosz, oszmántörök, mongoltatár, újpogány formációt. a magyarok egy része mást se akar, mint elszakadni a nyugattól.

nem lehet, hogy egész egyszerűen népszavazást kellene kiírni minden körzetben. például arról, hogy akarnak-e látni külföldi befektetőt. akarnak-e ott látni külföldi bankot. és ha nem, akkor azok ne menjenek oda, vagy vonuljanak ki. ezt nem az ország szintjén kellene eldönteni, hanem a körzetek szintjén.

ahogyan németországban is van urban és rural district (stadtkreis és landkreis) ugyanígy lehetnének magyarországon nyugatos (városias) és keleties (vidékies) körzetek. ezek aztán mind lehetnek közép-európaiak, vagy balkániak. attól függően, hogy a nemzetközösség hová sorol majd bennünket.

nyilván inkább közép-európainak kellene lenni. úgy, hogy abban vannak nyugatos és keleties vonások. a hegemóniára való törekvést kellene mindkét oldalon elfelejteni. intézményesíteni a két magyarországot. népszavazással felosztani az országot.

tothh · http://polizis.blog.hu 2013.04.26. 11:58:51

@bozon: @biobender:

Ezek lehetnek jogos érvelések az ellenzéki összefogás, illetve a "mindenki mindenkivel Orbán ellen" elv mellett, csak - ahogy szerintem a bejegyzés is rávilágít, a tényleges tevékenységük pontosan ezzel ellentétes.

Nyilvánvaló, hogy a fentebb elemzett csoportosulások között az egyetlen összetartó erő a közjogi ellenzékiség, azaz, a jelenlegi alkotmányos rendszerrel, illetve annak bizonyos elemeivel való szembenállás.

(Bár nem nagyon ütötte át az ingerküszöböt, erre voltak konkrét javaslatok pl. az LMP, vagy a H&H részéről.)

Viszont, ha ezzel mindenki tisztába kerülne, akkor kb. egy olyan megoldást kellene követniük, ami leginkább Karácsony Gergely technikai koalíciójára emlékeztethet (mondjuk pl. a Jobbik nélkül).

Amit viszont csinálnak, az ellentétes mindezzel. Nem vállalják föl, hogy ez, ill. a választási törvény az összefogás célja. Ehelyett mindenféle "programatikus együttműködésről" beszélnek, ami viszont az egészet vonja kétségbe.

Érdemes továbbá megfigyelni az MSZP finom elmozdulását. Kedden Molnár Zsolt, minap meg Mesterházy nyilatkozata. Az egyik: "a baloldali és liberális szavazók már várják az összefogást", a másik "a progresszív szavazók várják az összefogást".

Világos beszéd, nincs szó már "korszakváltásról" (amit Bajnai hirdetett meg), hanem arról, hogy a "bal-liberális oldalt" akarják egy akolba terelni.

Hozzátenném, az MSZP-t nem viselne meg annyira egy jövő évi vereség sem, a többi szereplőt viszont jelen állás szerint akár fel is morzsolhatja.

Azt is érdemes lenne megnézni, hogy az Együtt-PM-nek pl. nincs "B-terve". Mit tesznek pl. ha marad a Fidesz? Egyáltalán, milyen vonalat képviselnének? Mert addig oké, hogy korszakváltás, és rendszerkorrekció, de ha ez nem sikerül???

unionista (törölt) 2013.04.26. 12:07:44

@bozon:
egy párt - a hatályos törvények szerint - akkor indulhat el a választásokon ha budapesten és megyék felében, illetve a körzetek negyedében jelöltet állít. ami azt jelenti, hogy elvben négy ellenzéki párt is indulhat úgy, hogy közös jelölteket állít. a gyakorlatban persze ennél kevesebb: kettő-három.

nagyjából ennyi van. a szocialista párt (mesterházy), a haza és haladás (bajnai), és az egy kérdés, hogy hol állnak a zöldek (schiffer). a liberális civil "farok" az önkormányzati hatalomban érdekeltek (hallgatói, oktatói önkormányzatok, lokálpatrióta egyesületek).

bárhogyan alakítják a szabályokat, ha azok ismertek, akkor ahhoz lehet nyerő (vagy legalábbis nem vesztő) stratégiát alkotni. aztán az egy másik kérdés, hogy azt lehet-e kivitelezni. ha a csalás lehetőségének a legkisebb gyanúja is felmerül, akkor az ellenzéknek bojkottálnia kell a választást.

mindegy, hogy mi a szabály. azt orbán viktor írja. ahhoz kell igazodni. de ha az egyik csapat csalni szeretne, akkor másiknak azt kell mondani: ők nem futnak ki, mivel lejt a pálya. ebben az esetben egy csekély legitimációval rendelkező kormány következik. több hatalom nem lesz a kezében, mint most van. ebben az esetben a nemzetközösség döntené el, hogy az egypárti totális hatalmat egyetlen szélsőséges kisebbséggel elfogadja, vagy elutasítja. a bojkott a centrális erőtér bukását jelenteni. persze ezt akkor kell alkalmazni ha a csalás lehetősége fennáll.

ha nem, akkor egyszerűen alkalmazkodni kell a jól ismert szabályokhoz. és úgy kell győzni. ha a kormány kevesebb, mint egy évvel a választások előtt a szabályokat átírja, akkor az ellenzék úgyszintén megfontolhatja a "nem-indulást". mert elvben még szombaton is hozhatnak egy szabályt, ami vasárnaptól érvényes. a civilizált világban ez nyilván nem fogadható el. de azt tudomásul kellene venni, hogy a magyar jobboldal nem nyugatos.

unionista (törölt) 2013.04.26. 12:22:41

@tothh:
az ellenzék sok mindent tehet. például egy népszavazással előkészíthetik a terepet. akar-e ön a válaszkörzetében (nem az országban, hanem a lakóhelye környékén) külföldi befektetőket. igen, vagy nem. ahol a nép úgy dönt, hogy nem, ott eleve el sem kell indulni. válasszanak orbán viktor és a jobbik jelöltje között a "keleties" területeken.

a nyugatos körzetekben előválasztást kell tartani. a közös ellenzéki jelölt úgy győzhet, ha tartanak egy nulladik fordulót. egyfordulós választás miatt ezt muszáj megtartani. és ezt úgy lehet "gazdaságosan" megtartani ha a jobboldalon már bevált trükkel - egy népszavazással előkészítik a terepet.

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 12:50:19

"Ehelyett jelenleg az ellenzék épp úgy jár el, mint alig tíz éve a Fidesz: az „egy a tábor egy a zászló”-elv mentén egymás mellé terel gyökeresen különböző programokkal rendelkező pártokat, mondván, most szükséghelyzet van, a valódi választásra pedig amúgy sincs lehetőség."

Ezt a választási rendszer kényszeríti ki.

Az meg pont azért lett ilyen, hogy erre kényszerítse az ellenzéket.

Lásd még: centrális erőtér. Egy adott politikai helyzet konzerválása a választási rendszer átszabásán keresztül.

Karcolt lendület 2013.04.26. 12:56:30

Mennyire fogjátok szégyellni kb. 2 év múlva, hogy tövig benyalva kampányoltatok ennek a bandának.

A cikk egy rakás szar: kiderül belőle, hogy egy tömegdemokráciában, ahol a pályát úgy alakították , hogy sok kicsi nem veheti meg a legnagyobbat, ha többen vannak sem, ott a legnagyobbnak kell lenni, az pedig szükségszerűen azt jelenti, hogy teljesen különböző értékekkel és érdekekkel rendelkező szavazókat kell megszólítani.

Mi is a különbség a Fideszhez képest? Akik összeszedték a valamiért nem jobbikos félnácikat a keresztényszocialistákat, a kádárista nyugdíjasokat, a népi illetve a konzervatív értelmiséget. (Amelyik - miután az értékrendjébe nem igazán illik, amit a kormány művel három éve: lopnak, igazi szocialistaként osztogatnak, euroatlanti irányultságot lehúzták a retyón: a kognitív disszonanciáját jelképes ügyek melletti vehemens kiállással és a másik oldal - amúgy sokszor tényleg lejárt szavatosságú prominenseinek heves gyalázásával próbálja elnyomni.)

unionista (törölt) 2013.04.26. 13:23:38

@Robinzon Kurzor:
egy előzetes népszavazással kellene dönteni arról, hogy egy körzet nyugatias, vagy keleties "vallású". meg kell kérdezni: akar-e ön a választókörzetében külföldi befektetőket. és ha nem, akkor oda ne menjen tőke. vagy ha ott van, akkor értelemszerűen vonuljon ki. mert azt mondja, hogy a külföldi vállalatok őket kerüljék el, vagy onnan húzzanak el. mert az egy keleties (vidékies) körzet akar lenni.

a "baloldalnak" ezeken a helyeken nyilván nem érdemes jelöltet állítania. azt kell mondani: versengjen egymással orbán viktor és a jobbik magyarországért jelöltje. ezeket a körzeteket le kell passzolni. persze országos listán lehet rájuk szavazni .de a keleties körzetekben fölösleges egyéni jelöltek állítani. a "nyugatos" körzetekben pedig közös jelöltet kell állítani. úgy, hogy van egy különálló h&h (bajnai), mszp (mesterházy) és egy zöld párti (schiffer) lista.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.04.26. 13:30:02

Az, hogy a nemzethez tartoznak a bal oldaliak és a liberálisok is még egyáltalán nem jelenti azt sajnos, hogy ezek a nemzetrészek képviselik is a nemzeti érdekeket, nem jelenti azt, hogy fontosnak tartják a magyar a kultúrát.

Nincsen kisajátítva a nemzet a jobb oldal számára, egyáltalán nem lenne tilos a bal oldal és a liberális pártok számára sem Árpád sávos zászlókkal vonulni, megbecsülni a turul madarat, terjeszteni a magyar rovásírást.

Nem azért nem teszik, mert a jobb oldal kisajátította a nemzetet, hanem azért, mert bár ők is a nemzethez tartoznak, de ez őket nem érdekli, nem tartják fontosnak.

Ők az internacionalizmusban, globalizmusban hisznek, így egyszerűen sajnos ellenérdekeltek a nemzet sikerében és megmaradásában, s ilyen alapokon politizálnak.

---

Az ellenzék stratégiája komolytalan, nem is stratégia, hanem inkább így alakult hülyeség.

Nem tíz ilyen olyan párt összefogására van szükség, hanem egyetlen nagy és erős pártra. Jobban járt volna a vörös ellenzék, ha nem Dk-t, Együttöt, Pmp-t, Mmm-t stb.-t alapítanak, hanem egyszerűen belépnek az Mszp-be.

Ezzel az "előválasztással" csak az energiáikat fecsérlik el egymás ellen, míg a Fidesz vígan befutó.

S nem az "ellenzéki szavazatokat" kellene darabolni egyre újabb és újabb kis pártok között, mert nem azok döntenék el a választást a vörös ellenzék javára, akik 2010-ben is a vörösökre szavaztak és 2014-ben is rájuk fognak, hanem azok, akik 2010-ben a Fideszre szavaztak, viszont 2014-ben már nem.

Ilyenek azonban kevesen vannak. A Fidesz 2010-es 51%-os támogatottsága mára 48%-ra csökkent, ami nem sok, bőven elegendő a hatalmon maradáshoz.

Szóval nem az ellenzéki szavazatokért kellene egymást tépniük, hanem elérniük, hogy az egykori Fidesz szavazók rájuk szavazzanak. Erre viszont képtelenek. S mivel sokkal többen akarnak közülük befutó listás helyeket a parlamentbe, mint amennyire esély van, marad egymás marcangolása.

Bokros pártjának egyébként nincsen egyéb célja, mint Bokros Lajos újra bejuttatása az Európa Parlamentbe. Ezt jelzi, hogy önállóan el sem akarnak indulni a parlamenti választáson. Szóval egyetlen ember egyéni anyagi ambícióiról van szó.

Jobb oldali emberek ugyan miért szavaznának egy szocialista pénzügyminiszterre, aki deklaráltan a vörösökkel akar összefogni a jobb oldal ellen?

Ha csodák csodájára Bokros pártja kormányra kerülne a vörösökkel, akkor sem lenne esélye jobb oldali kormányzásra az óriási bal oldali túlsúly miatt, már persze ha feltételezzük, hogy Bokros pártja valóban jobb oldali, s nem csak egy trükk néhány jobb oldali szavazó megtévesztésére s a vörös táborba csábítására.

---

Scheiring Gábor politikája nem ökoszociális, hanem kommunista.
---

Bajnai pártja kénytelen mindenféle politikai irányzatú embereket bevenni pártba, mert túl kicsik, 7%-os támogatottsággal nem lehet diktálni, még a bal oldalon sem.

Emiatt viszont nem lehetséges és nincsen is az Együttnek határozott programja, ahány pártösszetevő, annyiféle érdek. Ami borítékolná az ellentéteket a párton belül kormányzás esetén. Jelenleg viszont szavazatokat hozhat, ha Raszta Reni, Kapitalista Karcsi, Bringás Brigitta elegendően naiv ahhoz, hogy elhiggye, az Együtt képviseli őket, vagy csupán jobb híján rájuk szavazzon. Mert az egy dolog, hogy az Együtt párt ilyen, de választani csak a választékból lehet, az meg ugye korlátozott és olyan, amilyen.

"több mint ezer év alatt"

1117 egészen pontosan.
Történelemből, vagy számtanból tetszett gyengének lenni?

Kandeláber 2013.04.26. 14:17:56

@biobender: Már elnézést, de a kard és a vastagbőr is foglalkozik a trafikokkal.
Azért mert te és egynémely hasonszőrű troll úgy gondolja, hogy valamennyi blognak egyszerre kéne rámásznia a trafiktémára, nem kell megsértődni ha nem úgy történik.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.26. 14:34:48

Amint azt itt a patkányblogos honfitársaink az elmúlt 3 évben kétmilliószor leírták: mindenki ártatlan mer nem született ügyében bírói ítélet. Budai hiába jelentgetett fel. Ha és amennyiben ez a mérték - a bírói ítélet - úgy kéretik abbahagyni a trafikozást, Simicskázást, földbérletet, ugyanis ezekben az ügyekben nem hogy bírói ítélet, de még feljelentés sem született.

Jack Torrance 2013.04.26. 17:05:12

@aristo: ennél álszentebbnek lenni talán nem is lehetne :-)

Alfőmérnök 2013.04.26. 17:27:49

@aristo: Ezért akarsz kötelet, igaz, te kis senkiházi patkány?

"" aristo 2012.05.24. 13:26:30
@tevevanegypupu: Budai esélytelen volt. A projektek átmentek az NFÜ hihetetlen bürokráciáján, tehát - formailag - támadhatatlanok voltak, azt pedig előre bocsájtották, hogy tartalmi kérdéseket, tehát hogy volt -e "értelme" a pénz elköltésének, nem vizsgálnak. Ez - sajnos - borítékolható volt, amint borítékolható Fletó&Co. felmentése is. Itt csak a spontán igazságszolgáltatás segíthet: kötélre velük. "

legeslegujabbkor 2013.04.26. 17:45:03

@sztd: "Ez most egy értelmes cikk lett. Az utolsó mondat második felét viszont ki lehetett volna hagyni."
A miniszterelnök leváltását nem érzem olyan rossz programnak.
Ez viszont az előtte levő 2 mondat:
"A bajok fő forrása pedig valószínűleg nem is az, hogy a Fidesz van kormányon, hanem hogy kétharmaddal szinte korlátlan lehet a párt hatalma. Ez azonban egész könnyen kiküszöbölhető, körülbelül egy év múlva. "

Szerintem megtaláltuk az egyetlen fontos kérdést, amit a szavazófülkében mindenkinek fel kell tennie magának:
Akarom-e, hogy a Fidesznek újra 2/3-a legyen?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.26. 17:48:07

@aristo:

és akkor gyurcsányról, és az egyéb disznópásztor- és cselédivadékokról is kuss? szilvási mégsem az az orbitális segg, aminek látszik? :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.26. 17:50:59

@aristo:

és jaj, a libásozással mi lesz, cukorfalat? :-) libajnai nem, hogy feljelentve nem lett, de egyenesen sorban nyeri a pert a nemzeti erők védőbástyái ellen. :-D

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.04.26. 19:15:01

"Arról a DK-ról van szó, amely a demokrácia nevében betiltatná a Jobbikot"
Édesem! Amit a jobbik művel, azt kulturált ember nem tűrheti, pláne nem az ország parlamentjében!
Ja, hogy te is tagja vagy a "nemnáci" társulatnak? Én kérek elnézést!

vakapad 2013.04.26. 19:27:34

1./ "Én inkább azt javasolnám előzetesen mindenkinek, hogy a demokrácia eszményét szem előtt tartva valóban arra szavazzon majd, akitől el is várhatja, hogy hitelesen és hatékonyan képviseli őt; ne pedig arra, aki demokratikus ellenzéknek nevezi magát, és nem ígér többet-mást, mint egy miniszterelnök leváltását."
Hát, a jelenlegi helyzetben egy minőségi felfelé ugráshoz (bizalom) az is elég lenne.

2:/ "Amint azt itt a patkányblogos honfitársaink az elmúlt 3 évben kétmilliószor leírták: mindenki ártatlan mer nem született ügyében bírói ítélet. Budai hiába jelentgetett fel. Ha és amennyiben ez a mérték - a bírói ítélet - úgy kéretik abbahagyni a trafikozást, Simicskázást, földbérletet, ugyanis ezekben az ügyekben nem hogy bírói ítélet, de még feljelentés sem született."
Ha a lopást beleírják az "alaptörvénybe", akkortól az már legális, és Simicska bátran simicskázhat a lebukás veszélye nélkül. Korábban félve ment a lopás, egyének próbálta kiszedni valamit a közösből, és kis tételben, manapság intézményesítve, legalizálva (még büszkélkedni is lehet vele), és az összeget tekintve a régi suskusok a huszadának se jönnek még a közelébe se.

Rodolfo63 2013.04.26. 20:20:16

napi kötelező fideszbalhéról elterelő mandiner poszt

DezInf 2013.04.26. 20:31:26

@Rodolfo63:

Ők megkapták a trafikjaikat,szarnak a nemzetre mert tele a zsebük :)))
Tolnak egy adagot,aztán révületbe esve ünneplik magukat.

Foxtrotty 2013.04.26. 20:32:39

Erről a nagy baloldali összefogásról annyit: vak vezet világtalant. Egyenesen a szakadék szélére

Foxtrotty 2013.04.26. 20:38:48

A baloldal ideológiai tanácstalanságának hagyományos jele, amikor elkezdenek vadul fasisztázni. Mert azzal rosszat nem mondhatunk, sőt minél több ellenfelet fasisztázunk le, annál jobban szolgáljuk az igaz ügyet, nem így van elvtársak? Hát persze hogy így van

Pár napja Szabó Timea igyekezett antifaszi jópontokat szerezni, ma Erős Gábor faszizását hozza főtáblán a Zindex

Fejesrob 2013.04.26. 20:39:58

Ezt én sem értem mitől demokratikusak, mert nem voltak valami nagy demokraták.

2006.okt.23-a azt bizonyította, még a látszatra sem adnak.

Amin csodálkoztam, hogy éppen ezután kezdték igazán demokratázni magukat és nácizni a fideszt.

Itt is meg lehet figyelni a "liberálist", szabályosan idegbeteg, ha más véleményt olvas. Persze ezek afféle "régen komcsi, ma liberális vagyok, mert változnak az idők".

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.04.26. 20:46:35

ráadásul liberális értelmiségnek is képzelik magukat, miközben gyűlölnek mindenki mást, aki nem olyan, mint ők... :x

dehát ez olyan mint a tudomány
amit ők csinálnak, azt elkezdik magukat bőszen annak nevezni, aztán onnantól kezdve az az
az senkit nem érdekel, hogy a tudáshoz semmi közük

Bolsi Buster 2013.04.26. 21:11:57

Nem kérek az ellenzékből.

kennyking 2013.04.26. 21:20:43

@Fejesrob: A liberális , az egy hívő.Az Abszolút Igazság és Mindent Tudás tudat hívei.( Ez egy ateista szekta.Abban hisz, hogy nem hisz semmiben az Eszmén kívül.Márpedig, ahogy a Watch My Diyng zenekar mondta, az eszme mindenekfelett).Én még olyan liberálissal nem találkoztam, aki azt mondta volna, hogy bocs, nem értek hozzá, ehhez te jobban értessz.

ősbölény 2013.04.26. 21:21:09

A blogíró azon háborodik fel, hogy a FIDESZ rendszerét leváltani akaró, érlelődőben lévő koalíció sokszínű, különböző felfogásokat képviselő mozgalmakból áll össze. Ez a sokszínűség azért van, mert a társadalom is heterogén, ott is megtalálhatók ezek a rokonszenvek, ideológiák, vágyálmok. Normális esetben ezek a különféle nézetek egymással versengő pártokban öltenek testet, amelyek megméretik magukat egy választás első fordulójában, aztán koalíciót kötnek a második fordulóra, megkeresve a célok és a lehetőségek közötti modus vivendit.
A FIDESZ azonban egy abnormális esetet teremtett kétharmaddal, egyfordulós választást, a kompenzációs lista helyett premizációs listával, és így rákényszeríti minden ellenfelét a korai, a megmérettetés előtti koalícióra.
Ezen tehát sajnálkozni kell és nem felháborodni, illetve, ha felháborodunk, akkor nem az ellenzéken kell elverni a port, hanem a kormánypárto(ko)n.
Ezáltal különben tiszta helyzetet is teremtett: aki nem száll be az egyetlen ellenzéki koalícióba, az a FIDESZ szövetségese. A JOBBIK-ról ezt tudjuk. Az LMP-ről még csak sejtjük. De ne legyenek illúzióink: 2014-ig pártformációk és egyéni jelöltek százai fognak még feltűnni, a legváltozatosabb programokkal, kihasználva az új választási finanszírozási modellt, hogy szavazatokat csippentsenek el az ellenzéktől.
És a kormány nyilván még irattat számos, a bloghoz hasonlóan dezinformáló cikket is, az ellenzéki összefogás lejáratására.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.26. 21:22:03

Én ma láttam mszp-s aláírásgyűjtőket a Szélkán és valahogy olyan furán néztek ki. Szerintem fostak valamitől. Amíg vártam, figyeltem őket hogy hányan írnak alá a kis standjuknál. Az egyikük, egy alibi arc, napszemüveges fiatalember állt oda néha a pulthoz mintha ő csak úgy épp arra járt volna, ott támaszkodott, meg imitált valami írást, de aztán végül az egész egy ilyen kibaszott béna ténfergésbe váltott, végül visszament a kis pult mögé. Közben a többi droid, főleg idétlen nyuggerek meg beszart fejjel pislogtak körbe.

Bolsi Buster 2013.04.26. 21:33:15

@ősbölény: ''Normális esetben ezek a különféle nézetek egymással versengő pártokban öltenek testet, amelyek megméretik magukat egy választás első fordulójában, aztán koalíciót kötnek a második fordulóra, megkeresve a célok és a lehetőségek közötti modus vivendit. ''

- Hahaha, így lesz aztán koalícióban a szélsőliberális a kommunistával. Asszem megmérették már magukat elégszer.

Fejesrob 2013.04.26. 21:33:23

@kennyking: Ja, cigány és zsidókérdésben abszolut professzor mind.

Csak ne lenne a legtöbb elkeserítően hülye. Állítom, hogy az emberek többsége azért utálja ezt a zsidó hisztériát, mert a témát a legbutább seggfejek közvetítik és értékelik.

Ezért is tudott az egész elmenni abban az irányba, ami már komolyan veszélyezteti a szólásszabadságot, e mellett röhejes elemei is vannak.

Mint a kommunizmusban, egy síkhülye párttitkár emberek tízezreivel tudta megutáltatni a kommunizmust és az oroszokat.

kennyking 2013.04.26. 21:59:49

@Fejesrob:
" Ja, cigány és zsidókérdésben abszolut professzor mind."
Nem csak ebben.Minden témában.Egy liberális született közgazdasági zseni.
Én például a liberalizmust elutasítók helyett a Tóta írásait minden eszközzel terjeszteném.( A gréczy sem kutya !) Akinek egy kis illúziója is volt a liberalizmussal kapcsolatban ( és önállóan gondolkodni is képes), a fent említettek munkásságát megismervén, megutálja ezt a nézetet.Habár volt itt egy szdsz is, amely mindenkinél többet tett azért, hogy a liberalizmus szitokszó legyen.Kár, hogy az ország közben beledöglött ebbe a nagy liberalizmusba.

Alfőmérnök 2013.04.26. 22:00:16

aristot most egy időre kikapcsoltuk. :)

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 22:40:01

@aristo: "úgy kéretik abbahagyni a trafikozást, Simicskázást, földbérletet, ugyanis ezekben az ügyekben nem hogy bírói ítélet, de még feljelentés sem született"

Lesz még ebből Táncsics-díj, csak így tovább!

Persze még párszor fényesre kell majd nyalni a Nagy Egyes seggét, de a másodiktól már sokkal könnyebben fog menni.

Vagy esetleg már rögtön az elsőt is élvezted?

Nero Bianco 2013.04.26. 22:43:30

Lakner Dávid tökéletesen félreérti Hont András cikkét.
Ami egy dolog, egye kánya.

De tökéletesen félreérti azt is, ami ma az ellenzéki oldalon történik.

És ezen két félreértés okán olyan javaslatot ad a választópolgárnak, aminek az eredménye 100% bizonyossággal az, hogy csak az a kérdés marad, ki lesz az orbán-rendszer következő miniszterelnöke.

Holott az alapkérdés az, milyen stratégiával lehet legyűrni a kiépített "centrális eőteret", amelyik amúgy feketén-fehéren bebizonyította, hogy nem működőképes.

Ha valaki azt gondolja, hogy bármi pozitív hatása lenne annak, hogy 2014-től a fidesznek nincs kétharmada, az méreteset téved.
Orbán pontosan tisztában volt azzal, hogy a kétharmad egy számára szerencsés konstellációból született, és ennek birtokában addig faragta a rendszert, amíg oda nem jutottunk, hogy ezt a rozoga szart egy másik kétharmados győzelem nélkül akár a mi életünk végéig is szenvedhetjük.

Én magam sokkal esélyesebbnek látnám azt a megoldást, hogy hagyni kell a ner-t meg az egész tákolmányt szétrohadni, had omoljon össze magától, mert abból talán tanul valamit a magyar társadalom.

Ezek a mismásolások gyakorlatilag szart sem érnek.

Nyerhet akár az ellenzék is 2014-ben, ha nem lesz alkotmánymódosító felhatalmazása, akkor vegetálni fog, és béna kacsaként a saját tehetetlenségének lesz a foglya.

Akkor már inkább jobb az a taktika, hogy hagyjuk még tombolni a középszert, mert előbb-utóbb magára borítja az egész miskulanciát, és akkor van esély valami normálisat építeni a tanulságok alapján.

Orbánt megverni az orbán-rendszerben az szimplán az öngyilkosság egy perverz módja.

Bolsi Buster 2013.04.26. 22:52:29

@Nero Bianco: Szerintem is készülj hogy a 'rothadás' marad 2014 után is. Mármint ellenzékben..:)

Nero Bianco 2013.04.26. 23:11:28

@Puskát kellett volna hozni:

Én a jelen állapot alapján nem tartanám szerencsésnek, hogy az ellenzék 2014-ben gyönge többséggel kormányra kerüljön.

Sőt, ennél sokkal radikálisabban ítélem meg a helyzetet.

Az én álláspontom az, hogy az ellenzéknek szimplán ki kellene vonulnia 2014-ben a parlamenti versengésből, és egy radikálisan más területen kellene pozíciókat szereznie.
Amúgy sem számít semmit, hogy van jelenleg díszellenzék a parlamentben, mert pusztán a ner nevű őrület legitimálását adja, semmi mást.

Az ellenzéknek ki kellene vonulnia az orbán-rendszer politikai kereteiből, és teret kellene foglalnia a civil társadalomban.
Ezerszer hatékonyabban tudna működni.

Ki nem szarja le, hogy orbánék milyen cirkuszokat játszanak az országházban.

Bolsi Buster 2013.04.26. 23:20:06

@Nero Bianco: Persze, a civil társadalom repesve várja a komcsi zsidó bagázst, ahogy ez a MILLA és E2014 átütő sikeréből is látszik. Majd 10 év múlva labdába rúghatnak ha mindenkit elkergettek aki sima párttagnál magasabban volt a maszopban 2010 előtt.

Nero Bianco 2013.04.26. 23:23:10

@Puskát kellett volna hozni:

Nem vagyok képzett elmegyógyász, hogy a fóbiáidat kezeljem.

Bolsi Buster 2013.04.26. 23:25:23

@Nero Bianco: Nna látod nem is rossz 5let, azt vagy bármi használható végzettséget nem ártana szerezned mert a szabadrablás nem jön vissza egyhamar.

Nero Bianco 2013.04.26. 23:47:06

@Puskát kellett volna hozni:
" mert a szabadrablás nem jön vissza egyhamar"

Most jött el igazán. :))))
Nem vagyok olyan hülye, hogy az üzletben a politika motiváljon. :)))

Bolsi Buster 2013.04.26. 23:54:22

@Nero Bianco: Egy üzletben melózol? Akkor ne panaszkodj itt nekem!

Bell & Sebastian 2013.04.26. 23:55:58

@Nero Bianco: Tibibácsi, csak az az idétlen röhögésed ne lenne, ami áthatóan buzoid ájerrel lengi be kényszeres és teljességgel érdektelen vakkantásaidat.

Nero Bianco 2013.04.26. 23:58:11

@Bell & Sebastian:

Akkor hanyagolj.
Én is ezt teszem veled.

Bell & Sebastian 2013.04.27. 00:00:03

@Nero Bianco: Volt nevetni? Nem volt. Hát akkor, mire fel a nagy vidámság?

sztd 2013.04.27. 00:22:01

@legeslegujabbkor: Azt írtam, hogy az utolsó mondat második felét kihagytam volna. A mondat ez volt:
"Én inkább azt javasolnám előzetesen mindenkinek, hogy a demokrácia eszményét szem előtt tartva valóban arra szavazzon majd, akitől el is várhatja, hogy hitelesen és hatékonyan képviseli őt; ne pedig arra, aki demokratikus ellenzéknek nevezi magát, és nem ígér többet-mást, mint egy miniszterelnök leváltását."
A második fele (amit kihagytam volna, az ez):
"ne pedig arra, aki demokratikus ellenzéknek nevezi magát, és nem ígér többet-mást, mint egy miniszterelnök leváltását."

Mindentől függetlenül nagyon veszélyes hozzáállás, hogy a miniszterelnök (vagy bárki más) leváltása a program. Emlékeztet arra a gondolatra, hogy "az én baloldaliságom abból áll, hogy utálom Orbán Viktort". A választásokon az ember a jövőről dönt. Ha abból indul ki, hogy valaki ellen szavaz, akkor a jövőjét az elutasítás, rosszabb esetben a gyűlölet kezébe adja. Ezekből azonban nem lehet építkezni, csak rombolni, így a gondolat győzelme a pusztítást hozza magával - mást nem. 2006-ban meggyőződésem, hogy a kérlelhetetlen elutasítás vitte az emberek többségét az urnához. A döntés eredményes lett, a ciklus végére ez a gyűlölet a rendszerváltás óta nem látott pusztítást vitt végbe. Ha újra ez a hozzáállás győz, akkor újrakövetkezik az "elmúltnyolcév" (vagy ami biztosan rossz volt benne), csak esetleg nem pont nyolc évig fog tartani. Ebből kitörni csak és kizárólag pozitív programmal lehet. Az, hogy valakit és valamit elutasítunk, önmagában nem vezethet pozitív jövőbe.

Lacdelo 2013.04.27. 00:44:19

Mocskos Fidesz maffia! Remèlem a baloldal összeszedi magát ès leváltja ezeket az aljas nèpnyùzòkat 2014-ben.

A problèma az, hogy sok a birka Magyarorszàgon.

A birkàkat meg mind a Fideszre szavaznak. Orbàn gondolkozik helyettük.

Nero Bianco 2013.04.27. 06:10:12

@sztd:
"A választásokon az ember a jövőről dönt."

Egy frászt.

Még egy minálnokról sem dönt, nemhogy a jövőről.
Választ egy pártot meg egy ogy képviselőt, oszt annyi.

Majd ők döntenek a jövőről.
Nem a szegény választópolgár.

Ne legyünk már álnaívak.
:)))

Nero Bianco 2013.04.27. 06:17:47

@Bell & Sebastian:
"Volt nevetni?"

Hát persze. :)))

"A korábbinál jóval kevesebb, 5-6 ezer trafik működik majd Magyarországon a jövőben, ami természetesen érdeksérelmekkel jár, ám ezzel 5-6 ezer családi vállalkozás kap lehetőséget üzemeltetésre, nem pedig multik, magyarázta."
Forrás:Zsigó Róbert fideszes gyakorló agyhalott
:)))

Nero Bianco 2013.04.27. 06:52:59

@poszt:
"Hont írása egy későbbi pontján fel is veti, amiről most beszélni szeretnék: azt, hogy a jelenlegi ellenzék rájött, hogy az esetleges győzelem csak akkor valósulhat meg, ha fideszebbé válnak a Fidesznél"

A poszt írója ebben téved.
Az ellenzék ezt puszta opciónak tekinti, nem pedig követendő stratégiának.
Megtévesztő azt gondolni, hogy pusztán attól, hogy az ellenzéki politikusok látják, hogy miért sikeres a fidesz hatalmi stratégiája, azt automatikusan követendőnek is gondolják.
Az, hogy valamiről muszáj beszélni, az nem azt jelenti, hogy feltétlenül el is kell fogadni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.27. 08:19:21

@Karcolt lendület:
lehet, hogy lesz pironkodás. de mi az ahhoz képest, hogy a kadevereitekből szivárgó lében fogunk járni kötésig.

palackos 2013.04.27. 08:34:27

"Én inkább azt javasolnám előzetesen mindenkinek, hogy a demokrácia eszményét szem előtt tartva valóban arra szavazzon majd, akitől el is várhatja, hogy hitelesen és hatékonyan képviseli őt; ne pedig arra, aki demokratikus ellenzéknek nevezi magát, és nem ígér többet-mást, mint egy miniszterelnök leváltását."

köszönöm ezt a jó tanácsot, van még?
atyaúúúúúúúristen! ennyi baromságot rég olvastam. ez valami megrendelt post vagy mi a franc?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 08:52:48

@Alfőmérnök:

de aristo böffenete alapján legalább közelebb juthatunk annak megértéséhez, miért ilyen postok jelennek meg véletlenül pont akkor, amikor egy párt teljesen nyíltan felosztott magának, rokonainak és üzletfeleinek egy százmilliárdos piacot. :)

még emlékszem a régi szép időkre, amikor abból is cikk készült, hogy fletó fletovics kormányzati hátszéllel kínába utazott. :) persze megértem. akkor botrány volt botrány hátán, pótjegy jánosok lopikáltak tízmilliókat, most meg semmi látnivaló. :)

2013.04.27. 08:57:59

Hát én egyelőre úgy látom, hogy csak taktikai szavazásnak van értelme. Az fontos, hogy a Fidesz ne kapjon 2/3-ot, de egyelőre az is, hogy ne a többi idióta győzzön.
Jó opciót nem látok. Azt leszámítva, hogy túl sok a megélhetési politikus az ellenzékben is, egy koalíció, még ha demokratikus is meg szép papíron, egy töketlen, életképtelen kormányzást szokott jelenteni.

(magyarán, leegyszerűsítve, mind korrupt trógerek, ha nem is egyén de párt szintjén)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.27. 08:58:04

@mavo:
mniért? kik között kéne felosztani?
és ez még semmi. most majd az jön, hogy az alkohol az bizony méreg és nehezíteni... és létrejönnek a svéd rendszerű szeszboltok. és azt is leosztják.
ez van. a hatalom minden formájából ki kell irtani a komcsikat. ez is egy mód.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 09:12:21

@jose maria padilla:

értem. akinek (még) trafikja van, az komcsi. és ma sem keltem fel hiába, hiszen megtudtam, hogy a kedvenc államformád valójában a maffia.

dr Smittpálelnökúr 2013.04.27. 09:20:03

Kíváncsi vagyok, hogy mennyire tartjátok demokratikusnak, hogy a helyi fideszesek döntötték el, hogy ki kapja a dohánykerskedelmi jogokat?
Hogy segítsek a döntésben: a döntéshozók, rokonai, barátai kapták. Most pedig a lázár nevű hulladék egy törvényben duplájára emelteti az árrést, csak azért, hogy még nagyobbat kaszájanak.

Kandeláber 2013.04.27. 09:23:27

Aki Gordonkát stafírozza, az oligarcha nem lehet!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.27. 09:33:14

Most olvastam a bolsevik-farizeus talmudban, hogy cigarettával kereskedni ősi bolsevik-zsidó kiváltság.

Bell & Sebastian 2013.04.27. 10:12:40

@Wind Callman tér: Míg a dohányzás válóoknak minősül és tilalom alá esik a törzsi törvény szerint, a gojok mérgezése egyenesen kötelesség, sőt, dicsőség és még gazdasági haszna is van, ha sikerül koncessziót szerezni rá, mint például a pénzkereskedelemre vagy szeszmérésre.

Nem is kell ehhez zsidónak lenni, elegendő, ha szemfüles a törvényhozás.

Bell & Sebastian 2013.04.27. 10:16:39

A szerencsejáték kimaradt, elég megfojtani a konkurenciát és lauderizálni, központosítani a teljes bizniszt, ez a nyerő forgatókönyv.

Hogy aztán milyen hajmázzal kenjük be a műveletet, az tájegységfüggő. Szociális vagy nemzeti - egykutya.

Kandeláber 2013.04.27. 10:44:23

@Bell & Sebastian: Kóka idején akarták privatizálni az Szrt-t, ha jól emlékszem.
Az Austria Lottót viszont sikeresen kinyírták.

Nero Bianco 2013.04.27. 11:03:46

@mavo:
"akinek (még) trafikja van, az komcsi"

Most mit csodálkozol?
Akinek meg akváriuma az buzi. :))

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2013.04.27. 11:04:03

hehe
csak most látom, hogy ez a Lakner a laza-vagány exfidelitasos komcsik lapjánál dolgozik.

de legalább a nevét adja ehhez a szarhoz, a pázmányos férgekkel szemben
:)

Kandeláber 2013.04.27. 12:23:37

@mavo: Baromi vicces.
Svájcnak is van tengerjáró hajója.
Nekünk már az sincs.

Nero Bianco 2013.04.27. 12:31:27

@A csótány is ember:
"Az fontos, hogy a Fidesz ne kapjon 2/3-ot"

Nem, ez spec nem fontos.
Ugyanis amit kétharmadosítani akartak, azt már megtették, ahová fideszest lehetett ültetni, azt megtették.

Ugyan mit változtatna az egészen az, ha a fidesznek nem lenne kétharmada?
Semmit.

A minimum program a NER lebontása, ha ez nem reális, akkor unortodox módon ki kellene vonulnia a demokratikus ellenzéknek a parlamenti politizálásból, és elkezdeni felépíteni egy alternatív társadalmi kooperációt, amelyik képes hatékonyan szembeszállni a mindent uralni akaró állammal.

Nero Bianco 2013.04.27. 12:38:29

@poszt
" a demokrácia eszményét szem előtt tartva valóban arra szavazzon majd, akitől el is várhatja, hogy hitelesen és hatékonyan képviseli őt"

Ha elfogadja a választó a mostani rendszert, akkor nem tud olyanra szavazni, aki hatékonyan képviseli őt.

Az orbáni rendszer ugyanis nem erre a sémára épült fel.
És itt van az alap tévedése a posztnak.

Azért el ne higyjük már, hogy a fideszes kétharmad, amelyik amúgy hatalomtechnikai szinten hatékony, az a rá szavazók érdekeit képviseli.
Hát nagyon nem.

Partikuláris érdekeket képviselnek, és már régen elvált a hatalmi érdek a közösségi érdekektől.

2013.04.27. 12:40:24

@Nero Bianco: Háát te nem tudom hol élsz de nincs olyan párt aki ezt 1) képes lenne megtenni és 2) akiben meg is bíznék, hogy megteszi. Azt hiszem, elég durva hallucinogénekre lenne szükségem, hogy ilyesmiben higyjek.
Én speciel még nem olvastam elég hihető rosszat Bajnairól, de az egyre nagyobb sleppje már annál inkább zavar.
Persze ez egyéni döntés kérdése, és a választásokig sokminden történhet meg annak az ellenkezője, de az annyira divatos bináris állásfoglalás ellenére én nem tartom teljesen ördögfajzatnak a mostani társaságot sem. A túlzott hatalom a fejükbe szállt, ezért gyanítom főleg a vezér a felelős és ez lehet a túlkapások oka. De néha olyan dolgokat is meglépnek, amiből a nagy baloldali sírás-rívás ellenére mégsem lett katasztrófa sőt.
Na dióhéjban ennyi...

Nero Bianco 2013.04.27. 13:15:07

@A csótány is ember:
"akiben meg is bíznék, hogy megteszi"

A politika csak fele részben bizalom.

A másik fele az bizony kőkemény ellenőrzés, illetve érdekképviselet.

Ahogyan volt mentorom szokta volt mondani, "a bizalom alapja a sűrű ellenőrzés".

A politikai pártok pont addig mennek el, ameddig a választóik ezt nekik engedik.
Az egyszeri szavazás az nem demokrácia, max pártokrácia.

Talán majd egyszer a magyar polgár is megérti, hogy nagyon nem elég négyévenként elmenni voksolni.

Alfőmérnök 2013.04.27. 13:17:59

@mavo: Aristo büffenete leginkább arra példa, hogy milyen az, mikor valakiből előtör a disznópásztorok rablógyilkos hajlama.

2013.04.27. 13:27:03

@Nero Bianco: Hát, tüntetni, székházfoglalni, tv-t felgyújtani sokan nem szívesen mennek. Ha már itt tartunk, azt gondolom olyan keretrendszer lenne fontos amiben kicsit több a direkt részvét anélkül, hogy a hülyeség veszélyeztetné (ingyen sör stb).
De nem a nép az, aki a rendszerbe beépíti a kontrollokat, nem mi mondjuk meg, mi biztosítsa a szakmai szervezetek függetlenségét, és nekünk arra sincs erőforrásunk, hogy felkutassuk és megfelelően (fairen és objektíven) büntessük azokat, akik visszaélnek a bizalommal.
Jelenleg lehetőségként a politikai aktivizmust látom, rendezvényeken való részvételt esetleg anyagi támogatást, de a vége mindig az, hogy valamelyik pártra szavaz az ember (ergó megbízik abban, hogy X Y 'jól' csinálja). Bizonyos eseményeket lehet befolyásolni erős média- és civil részvétellel (inkább utóbbi mert az előbbi vagy pártot támogat vagy reklámbevételt akar), de ez inkább egyes, rövidebb lejáratú témákra érvényes (lásd SOPA-elleni kampány). Az átlagembernek nincs meg a ... attention span-je (nem ismerek közismert magyar kifejezést rá) arra, hogy egy második, 'underground' kormányzást vigyen legalább részmunkaidőben...

Ez nem sikerült túl kreatívra de tényleg nem tudom, mi a megoldás...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 13:41:46

@Alfőmérnök:

ó, hát azt folyton csodálhatjuk a kétharmad varázsbirodalmában. :) nem csoda, hogy ennyire utálják a hajléktalanokat, azoktól már nemigen tudnak elvenni semmit.

hét éve ugyanezért nem csak a székház égett volna, mára szépen belerázódtunk. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 13:44:22

@Kandeláber:

az egyik hozzászóló kifejtette, miért iszonyatos ostobaság ez a gúnyolódó cikk, persze leszámítva az olyan ziccereket, mint, hogy ha volt tengerjáró hajónk, akkor még akár lehet is, és hát igen, amikor utoljára volt, akkor sem volt tengerünk, nahát, álmélkodjunk.

persze értem, a buta ajrópaiakon való gúnyolódás kéje megéri a gondolkodás kikapcsolását.

Nero Bianco 2013.04.27. 13:52:50

@A csótány is ember:
"Jelenleg lehetőségként a politikai aktivizmust látom, rendezvényeken való részvételt esetleg anyagi támogatást"

Ezek akkor működnek, ha egy rendszer működik.

A baj ma az, hogy amit NER-nek nevezünk, az ugyan működik, csak elképesztően rossz hatásfokkal.

Az én kérdésem az, hogy lehet-e ezen a rendszeren kívül hatékonyan működtetni egy alternatív politikai világot.
Amelyik képes arra, hogy valódi demokratikus megoldásokat kínál.

Abban nincs semmi kétségem, hogy az orbán-rendszeren belül nincs demokratikus alternatíva.
Egyszerűen azért, mert maga az orbán-rendszer egy erősen korlátozott demokrácia.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.27. 14:00:42

@mavo:
valójában igen. nem véletlenül nézem évente a keresztapát.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 14:02:59

@jose maria padilla:

akkor te is azoknak az okosoknak a táborát erősíted, akiknek nem esik le, hogy már csak statisztikailag is jobbágyok lennének a középkorban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.27. 14:04:07

@dr Kangörény:
ki tartaná demokratikusnak? épelméjű ember biztos nem. viszont helyes. minden hatalom, így a pénzhatalom is a fidesz kezében lesz. mikor húsz év múlva a baloldal hatalomra kerülhet, semmije nem lesz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 14:48:58

@jose maria padilla:

az a baj ksicica, hogy ez az álmod csak akkor teljesülhet, ha kilépünk az eu-ból. az meg túl sokba kerülne, ezért olajnak kellene feltörnie az alföldön, hogy megléphető legyen, annak meg egyelőre se híre, se pora.

Kandeláber 2013.04.27. 16:22:14

@mavo: Hét engem speciel az egyik hozzászóló, aki kifejtette hogy miért ostobaság a gúnyolódó cikk, nagyon de nagyon nem érdekel.
Nekem ugyanis tetszik a cikk.
Nem "az" európaiakon gúnyolódom kéjjel, hanem azon a lüszter könyökvédős bürokrata-seregen, amelynek a tagjai akkora baromságokon agyalnak, mint hogy milyen lehet az uborka görbülete, vagy éppen számon kérik egy tengerjáró hajóval több mint tíz éve nem rendelkező országtól, hogy mi az jó anyjáért nem tett eleget az általuk biztonsági intézkedéseknek a nem létező hajóin.
Persze tisztában vagyok azzal, hogy egyeseknek "az" európaiaknak még a fingja sem büdös, mert belső használatra már kifejlesztettek egy bélgáz-szagtalanító eljárást, amit a mezei eu-állampolgárok részére majd csak 2020-tól tesznek kötelezővé, de engedtessék már meg, hogy idióták idióta intézkedésein kéjesen röhöghessek.

Kandeláber 2013.04.27. 16:24:24

"az általuk előírt biztonsági intézkedéseknek".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 16:25:06

@Kandeláber:

ƒ„engem speciel az egyik hozzászóló, aki kifejtette hogy miért ostobaság a gúnyolódó cikk, nagyon de nagyon nem érdekel.
Nekem ugyanis tetszik a cikk.”

az a jó, hogy még büszke is vagy rá, hogy tájékozatlanul röhögsz valamin, amiről fingod sincs. :)

és igen, az eu bürokrácia rengeteg hülyeséget kitermel. csak akkor jobb lenne a valódi hülyeségeken röhögni.

legeslegujabbkor 2013.04.27. 16:31:14

@sztd: Én máshogy látom. A legfontosabb kérdés 1 év múlva, hogy maradjon-e Orbán hatalmon. Reménykedtem, hogy a Fideszből, mint pártból, lehet egy jobbközép valamit csinálni, mert vannak ott olyan tagok, akik képesek kicsit eltolni, vagy helyes irányba lendíteni. Mára elvesztettem ezt a reményt. A Fidesz bukni fog.

Kandeláber 2013.04.27. 16:33:19

@mavo: Egyébként a szerzőnek nem kellett volna fáradoznia egy ilyen hosszú cikk megírásával - kivéve, ha terjedelem után fizetik.

Elég lett volna, ha csak ennyit ír:
"Bajnai szerint Csányi nem oligarcha.
Mong Attila szerint viszont Bajnai is az."

legeslegujabbkor 2013.04.27. 16:37:51

@Nero Bianco: "Ha valaki azt gondolja, hogy bármi pozitív hatása lenne annak, hogy 2014-től a fidesznek nincs kétharmada, az méreteset téved."

Erre csak azt tudom mondani, hogy képzeljünk el egy 51%-os Fidesz győzelmet, bebetonozott alaptörvénnyel, amit 2014-ig akkor változtattak, amikor a körülmények megkövetelték. Viszont onnantól nem lehet belenyúlni, egy olyan gúzsba köti magát a miniszterelnök, amiből csak úgy tud szabadulni, ha térden csúszik a leendő ellenzék előtt. Ha ezt akarta bosszúból elérni, ha veszítene, akkor miért ne legyen ez a Canossát járó az, aki kitalálta?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 23:08:17

@Kandeláber:

látod, ebben egyetértünk. :)

érdekes egyébként, ahogy a másutt alaptémául szolgáló dohánybizinisz egyfajta kontrasztjaként megjelentek a mandin ezek a finoman karaktergyilkos cikkecskék. ha a fidinek oligarchái vannak, akor az ellenzék is abból áll, és ha a fidi külön civil hátországot tart fenn pártpénzből, akkor az összes civil kezdeményezés csak álca.

persze megértem, mert kellenek ezek a hit fenntartásához, hogy az azok is geczyk. ha nem így lenne, lehetne mást is választani, mint a fideszt, és akkor szar lenne a világ.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 23:17:48

@legeslegujabbkor:

miért érzem úgy, hogy szükség esetére belecsempésznek egy nemtaggyűlés passzust, amely szerint ha a jóisten kegyelméből egy párt székháza pont a lendvai utcában van, és az elnöke pont 2013. májusának utolsó napján volt négyzetgyök kettőezerötszáz éves, akkor az egyszerű többséggel is bármit megtehet?

vagy ha nem, akkor megteszik anékül is, és nagy eséllyel a mandineren is, de a mno/hírtv párosnál biztosan meg fog jelenni egy kifejezetten bátor írás, amely megvédi a méltatlanul támadott kormányt (ld. még komonista eu), és elmagyarázza a tudatlan néptömegeknek, hogy a kétharmad szó valójában évezredek óta 50%+1-et jelent az adott kontextusban, csak a komonisták és a velük szövetkezett eu agymosása miatt ez az elmútnyócév alatt elfeledődött. és majd elfelejtettem: bajnaigyurcsány.

Geo_ 2013.04.28. 08:47:57

Kedves Dávid!

A poszt kiválóan illusztrálja, hogy miért nem demokratikus a jelenlegi rezsim. Egy valódi demokráciában megfogalmazódhatnak az eltérő nézetek, értékek, s a kormányzásért, egyes ügyekért szövetségek, koalíciók köttessenek. Ma erre nincs valós lehetőség, a jelenlegi helyzetben a kérdés szükségszerűen 1bitesre szűkül: maradjon a rezsim vagy normális ország legyünk, ahol egyáltalán van értelme az eltérő megközelítéseknek.
Ahogy elnézem, számodra is üdvösebb lenne egy plurális társadalom, hiszen egyrészt sűrű nyelvcsapásokkal terjeszted a kormányoldali mantrákat - valójában Te is tudod, hogy nem demokratikus az "oldalad" mandiner.blog.hu/2013/04/23/egy_part_elegendo?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201304

Ma még nem diktatúra fizet Neked - de a demokrácia maradék lehetősége az eltorzított, egyenlőtlen feltételekkel igénybe vehető választási rendszer. Aki ezt nem érzékeli, nem vallja be - nehezen mondható demokratának.

Kandeláber 2013.04.28. 08:59:25

@mavo: Nem hinném, hogy Mong Ati fideszes lenne, Bajnaitől meg nagy öngól volt ez a Csányimosdatás.
A Mandiner meg nem gyilkolássza halomra a karaktereket, csak teljesíti a megrendelést.

legeslegujabbkor 2013.04.28. 10:41:31

@mavo: Mindent beletettek az Alaptörvénybe, még az időjárást is, ha Orbán úgy érezné mégis megnyerhető számára a következő választás, akkor tényleg beleírná, hogy egyszerű többséggel minden megváltoztatható benne, mert már győzött a forradalom. Ha marad a 2/3-os feltétel, már tudja, hogy vesztett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.28. 18:02:10

@Kandeláber:

nézted, mire válaszoltam én? olvastad, ahogy mongot fideszesnek neveztem? nem értem, de tudom, hogy az én hibám. :)

sztd 2013.04.29. 21:54:58

@Nero Bianco: Gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, de arra jutottam, hogy minél több helyen le kell írni:

A jövőről az emberek döntenek. A lehetőségek közül választhatunk, de döntést mi hozunk. Magyarországon ezt szeretik az emberek elfelejteni/letagadni, és sorsukért a politikusokat/multikat/zsidókat/cigányokat/biciklistákat... hibáztatni, de az igazság az, hogy még a politikai folyamatokat is az emberek okozzák. A leggonoszabb a politikai részében, hogy általában akkor is tart még a hatás, amikor az emberek már rég mást gondolnak ugyanazokról a dolgokról Az egyetlen amit nem az emberek okoznak, az a konkrétum. Pl. a korrupcióról az emberek tehetnek, de arról, hogy pont Pistike lopott ezúttal, csak, mert közel volt a tűzhöz arról persze nem.
süti beállítások módosítása