Borongó, merengő – Bonobo új lemeze
2013. április 07. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Borongó, merengő – Bonobo új lemeze

bonobo.jpg

Rengeteg zsákutcája van a chillout, downtempo vagy más hasonló néven felcímkézett műfajoknak. Aki a legunalmasabb bár- és liftzenék, a közel húsz éve elindult, agyonutánzott Café del Mar-stílus és az egy ideig nagyon lerágott csontnak tűnő triphop világában akar valami újszerűt létrehozni, annak aztán fel kell kötnie a hallójáratait és csúcsra járatnia a kreativitását, hogy ne tűnjön el az ártalmatlanul unalmas downtempo-dömpingben. A Bonobo név alatt alkotó angol Simon Green a műfaj legjobbjai közé tartozik – amire garancia az is, hogy a jó öreg Ninja Tune kiadó istállójába tartozik, ahová nem vesznek fel akárkit. Az ezredforduló óta aktív brightoni zenész egyre kifinomultabb és egyre izgalmasabb zenéket rak össze, és immár negyedik lemeze a nemrég megjelent The North Borders.

A teljes lemez

Heaven For The Sinner

A nyitó First Fires a brooklyni Grey Reverend fátyolos énekhangjával felvett töredezett ballada: beszippant Bonobo világába, ahogy lassan kibontakoznak az egymásra hullámzó hangok, közöttük a vonósok. Az Emkay játékos garage ütemeket és a stílushoz passzoló rövid énekhangmintákat kever organikus ambienttel. A Cirrus csengő-bongó, lassan felépülő, kicsit trópusi hangulatot is behozó, egészen kifinomult house. A legendás és különc soul énekesnővel, Erykah Baduval készült el a Heaven For The Sinner: lélekteli, tört ütemű nu jazz ez a javából, ami a végén vonósok és hárfahangok között oldódik fel önmagában. Talán a lemez csúcspontja.

Az ezt követő Sapphire zaklatottabb, míg a Jets egykedvűbb, középtempós, broken beat-downtempo instrumentális track. A Towers újra egy dal, amit a jazz-pop énekesnő Szjerdene közreműködésével vettek fel. A Don't Wait a dubstep legminimalistább, minden harsányságtól mentes irányzatát idézi fel; míg a Know You garage-os tört ütemeivel újra a tánczenék felé viszi el az albumot. Az Antenna és a Ten Tigers kevésbé érdekes instrumentális darabok a lemez vége felé, amit végül két dal, a Szjerdenével felvett, nu jazz-es Transits és a svéd Cornelia énekével rögzített Pieces zár.

Bonobo új lemeze tehát a jobb híján downtempónak nevezett zenei világ számos alirányzatát megvillantja az egy óra hosszú, angolosan hűvös – és angolosan jó ízléssel összerakott lemezen. Mégis egységes hangulatot teremt énekes avagy instrumentális darabjaival, ahogy tört ütemeken zötyög az északi határok felé. Aláfestés ez esős, havas, szürke hétvégi délutánokhoz és mindenhez, amit ilyen délutánokon csinálni lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr845178379

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.08. 13:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2013.04.07. 12:24:35

Nem lenne ez annyira rossz, ha nem baszogatnák folyton-folyvást a potmétereket a pulton. Idegesítő, mint amikor ráúszott a Szabad Európára a zavaró hullám. Vajon tudja ez a jóember, hogy mijaz a bonobó?

ucsacsu 2013.04.07. 12:58:04

Te Er-gé, az elmúlt 25-30 évben elkövetett zajkeltés,amit hangszerek szabálytalan működtetésével követtek el,nos ha te ezt zenének nevezed,akkor neked fogalmad nincs a zenéről.Ülj be egy süketszobába,gyógyítsd a füled, s majd ha kijöttél, kezdjél el valahol a beatles zenét hallgatni két füllel,aztán,úgy a nyolcvanas évek közepén abba hagyhatod,mert az a sok elvetemült zenésznek látszó elem csak 12 egy tucat,és agyon kéne ütni azt a gazembert,aki elhitette velük, h zenészek,és amit csinálnak az érték.

Bell & Sebastian 2013.04.07. 14:21:13

Tényleg, mikor hoz már valaki egy rendes, keresztény r'n'r & bluesbandát ide? Mondjuk a Resurrection Band -et?
Mondjuk a Silence Screams -című albumukat?
16:58 és 25:15 -től, például
www.youtube.com/watch?v=KGD4nvbEAx4

Vagy gyepálós metál? COB, enjoy!
www.youtube.com/watch?v=cwz-rF4xjTo

Vagy argentin gaucsókat és fejőlányokat akcióban?
www.youtube.com/watch?v=TTCBq3vmHqg

Bell & Sebastian 2013.04.07. 14:31:52

Bocs, nem argentin (elvégre nem lehet minden földi jó argentin), hanem brazil.

GuyFawkes 2013.04.07. 17:35:04

"az elmúlt 25-30 évben elkövetett zajkeltés,amit hangszerek szabálytalan működtetésével követtek el,nos ha te ezt zenének nevezed,akkor neked fogalmad nincs a zenéről"
általában akik ilyesmiket írnak, ők tudják a legkevesebbet a zenéről, de legalább habzó szájjal állítják az ellenkezőjét.

ceterum censeo, simon green még mindig zseni

Veridicus76 2013.04.07. 20:21:42

Az ilyen elektronikus zörejekre épített elszállós, világfájdalmas nyafogásból, amit ez a majomfajról elnevezett tag elővezet, tizenkettő egy tucat. Érdektelen, unalmas, nyálas.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 11:26:30

• chillout, downtempo triphop
• csúcsra járatott kreativitás
• fátyolos énekhanggal felvett töredezett ballada
• lassan kibontakoznak az egymásra hullámzó hangok
• játékos garage ütemek és a stílushoz passzoló rövid énekhangminták keverednek organikus ambienttel
• csengő-bongó, lassan felépülő, kicsit trópusi hangulatot is behozó, egészen kifinomult house
• lélekteli, tört ütemű nu jazz (…) ami a végén vonósok és hárfahangok között oldódik fel
• egykedvűbb, középtempós, broken beat-downtempo instrumentális track
• a dubstep legminimalistább, minden harsányságtól mentes irányzata
• garage-os tört ütemek
• a jobb híján downtempónak nevezett zenei világ számos alirányzata megvillan
MARADJUNK A LECSÓNÁL ÉS A RAKOTT KRUMPLINÁL AZ ESŐS, HAVAS, SZÜRKE HÉTVÉGI DÉLUTÁNOK SORÁN INKÁBB.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2013.04.10. 09:53:42

@pocaklakó minimanó: Kb. ez az a zenei irányzat, amit a legtöbbet hallgatok manapság, de pontosan emiatt utálok olvasni róla, ez a hányingerkeltő modorosság minden cikkben...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.12. 02:28:15

Belehallgattam, és az ismertetés tökéletesen visszaadja a zene hangulatát, vagyis nagyon álmosnak kell lenni hozzá. :) De jól van, hajladozzék száz virág az ízlések és pofonok minden harsányságtól mentesen csengő-bongó, játékosan vérfátyolos mezején.

Hanem ha már merengő, akkor a zenekultúra barbáraként a youtube-on szörfölve találtam ezt az érdekeset:

www.youtube.com/watch?v=UD1jdQY_pb8

Furcsa egy "altatódal", harciasan többértelmű szöveggel. Szóval jó. :)
süti beállítások módosítása