Egy tökéletes kémregény
2013. március 11. írta: pinter.bence

Egy tökéletes kémregény

139415955.jpg

Magnus Pym egy vidéki kisvárosban ül, és élete történetét klimpírozza bele egy írógépbe, miközben mindenki őt keresi. Sok minden volt ő: félárva kisgyermek nagyapja házában, félénk kisiskolás egy vidéki iskolában, apja svindlijeihez segédkező kiskamasz, egyetemista Svájcban, egyetemista Oxfordban, és mindenekelőtt kém. Egy tökéletes kém.

John Le Carrét pont azért szeretjük, mert a nyitójelenetben nem robban fel három autó; nem mondja George Smiley egy lengén öltözött nőnek szmokingban, hogy „Smiley. George Smiley.”; nincsenek jetpackek meg csodapisztolyok. Emberek vannak, akiknek meg kell birkózniuk azzal, amit csinálnak, s elsősorban nem fizikai, hanem mentális értelemben kell túlélniük a történéseket. A Karla-trilógián edződött olvasó jól tudja ezt, ott már találkoztunk mindenféle személyes és családi drámával, árulással, megcsalással és öncsalatással a két öreg róka, Karla és Smiley párharcában. Az Egy tökéletes kém még komolyabb mélységekbe visz minket, most éppen egy kettős ügynök életében.

egy-tokeletes-kem.jpgPym utolsó menedékébe elvonulva dolgozik, gondolkozik, és ír: megírja, hogy hogyan is lett ő kém, megpróbálja megtalálni önmagát. Elmeséli gyerekkora történetét; megismerjük apját, aki miatt olyan lett, amilyen; látjuk, hogyan csöppen a hidegháború közepébe; leírja, hogyan használta ki mindkét oldal a maga céljaira becsvágyát és megfelelni akarását. Pym fő tragédiája, hogy mindenkinek meg akart felelni, és mindenkivel jóban akart lenni, miközben ő maga semmiben sem hitt igazán, és semmit sem cselekedett igazán önmagáért.

A másik szálon is mindenki őt keresi, fizikai és szellemi valójában egyaránt. Ott van apja helyett apja és tartótisztje, Jack Brotherhood, aki nem tudja elhinni, hogy így elárulhatták. Kétségbeesetten próbálja megérteni felesége is, hogy mi történt vele, hogy ki is ez az ember valójában, akit ő szeretett. S ott van Pym írásának fő címzettje, tízéves fia, akit meg akar menteni minden hibától, amit ő elkövetett. Mindeközben az amerikai, a brit és a cseh titkosszolgálat is próbálja kideríteni a magányos kettős ügynök hollétét.

John Le Carré minden mondatának súlya van, minden szereplője él és lélegzik, mind a hatszáz oldal megéri az olvasást. A regény lassan építkezik: nem tudjuk, Pym áruló-e, vagy sem, és ha áruló, akkor miért; de szépen lassan minden a helyére kerül, minden motiváció tisztázódik, és mindenkit megértünk. S miközben tökéletes kémregényt olvasunk, ott van a szépirodalom egy kisfiúról, akit elvesztett gyerekkorából fakadó szeretetéhsége űz svindler apjától egy cseh kémig, barátságtól árulásig, árulástól pedig a remélt feloldozásig.

*

John le Carré: Egy tökéletes kém
Agave Könyvek, 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr785121246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyi Béci 2013.03.11. 14:43:14

Nem tetszett:)
Nemcsak azért, mert előbb olvastam a Single&Single-t, ahol szintén az apa-fiú kapcsolat van a középpontban, és nemcsak azért, mert egyszerűen fárasztott a főszereplő, hanem leginkább azért, mert sok részletben nem találtam hitelesnek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.03.11. 15:01:26

En pedig Danielle Steel: Orok baratok c. sikerlistas konyvet szeretnem ajanlani, ami szinten bonyolult emberi kapcsolatokrol es nehez dontesekrol szol.

Egy kis izelito:
www.libri.hu/konyv/danielle_steel.orok-baratok.html
"A San Francisco elegáns negyedében épült Atwood magániskola óvodájában öt gyerek találkozik az első tanítási napon. Két kislány és három kisfiú, akik hamarosan "örök barátok" lesznek. A gyönyörű Gabby előtt már gyerekként megnyílik a divatbemutatók világa; a labdája nélkül egy lépésre sem hajlandó Billy futballsztár akar lenni; a seriffjelvényes Sean rendőrnek képzeli magát, aki majd börtönbe csukja a rossz embereket; s mi sem természetesebb, mint hogy Andy, a híres orvos házaspár kisfia maga is orvosnak készül. Egyedül Izzie nem tudja még, hogy mi legyen, ha felnő, de ott, az óvodai játék konyhában ő az, aki fantáziája szülte finomságokkal megvendégeli a kis csapat tagjait, hogy otthon érezzék magukat az új környezetben. Az öt gyerek az érettségiig gondtalanul élvezi egymás társaságát, mit sem sejtve a körülöttük gyülekező viharfelhőkről. Álmaik valóra váltása, egyetemi tanulmányaik azonban messzire sodorják őket egymástól. Tragédiák sorozata szól bele a boldogságukba, vágyaik teljesülésébe. Megindító regényében Danielle Steel végigkíséri hőseit megpróbáltatásokkal teli útjukon, melynek során egyetlen percre sem felejtik, hogy barátságuk egy életre szól."

Manyi Béci 2013.03.11. 15:09:20

@Doomhammer:
Na, örülök, hogy végre olvas is, nemcsak ír.:)

Ezt ismeri?: daniellesteel.fan-site.hu/konyvek

mzoltán · www.szuveren.hu 2013.03.11. 17:38:02

Én is Le Carré rajongó vagyok, de a Perfect Spy nem tetszett: túlírt, modoros. Őszintén szólva a Smiley-trilógia középső része sem túl jó, az első és a harmadik viszont kihagyhatatlan. A legjobb meg talán egy korai kisregény, a Call for the Dead.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2013.03.11. 21:46:40

Hihetetlenül jól ír az író, a részletek csodálatosak voltak és szokatlanul gyorsan haladtam a könyvvel. Viszont mégsem tetszett a történet. Ezt bővebben is ki tudnám fejteni, de spoileres lenne.

Kavics 2013.03.13. 09:29:55

Hasonló témában sokkal de sokkal jobb és kegyetlenebb a Kettős szerepben!
moly.hu/konyvek/john-le-carre-kettos-szerepben

pocaklakó minimanó 2013.03.13. 21:03:20

Azon könyvek egyike, amelyet abbahagytam 40-50 oldal után.

Pedig igazán kedvelem a regényeit.

De ez mégsem jött be.

HaKohen 2013.03.15. 22:07:49

Nem véletlen, hogy az irodalomkritikusok nem csak mint kémregény-szerzőt ismerik el LeCarrét, hanem mint jelentős írót is, sőt az angol irodalom nagyját.

Persze, mint tudjuk, ízlések és pofonok... Én most kb. a 100. oldalnál tartok, és biztos, hogy nem fogom letenni. Persze, aki a kémakciókat szerette mindig, azoknak talán vontatott a korábbi élet hosszas leírása.

@Kavics:

Örülök, hogy nagy szellemek találkoznak, ugyanis szerintem a Kettős szerepben LeCarré eddigi legjobb műve. Ha nem is hasonló témában, mert egészen más a témája, a sztorija, a helyszínei stb. Még a csúcson van szerintem a sok kritikusa szerint első helyre sorolt A kém, aki bejött a hidegről, valamint a kissé elfelejtett Orosz ház.

Az kár, hogy a Single & Single neked jobban tetszett, @Manyi Béci:, mert szerintem felejtős, még néhány másikkal (pl. Az éjszakai portás). Dehát ezen nem fogunk összeveszni.

Btw én a Karla trilógiát tartom túlírtnak: sok a három vaskos kötet. Azért az Árulás nem rossz, de kár volt belőle filmet csinálni (Szabó, suszter, baka, kém); gondolom igazán az érti, aki az eredetit is olvasta. Viszont, ha jól emléxem, valamikor az Orosz házat is megfilmesítették, egészen tűrhetően.

Kavics 2013.03.16. 08:01:30

HaKohem: szerintem a téma azonos, a kettős ügynök. A külnöbségek vannak persze, de az alapja azonos...

Manyi Béci 2013.03.16. 09:55:45

@HaKohen:
Ugyan nem írtam, hogy a S&S jobban tetszett, mert valóban inkább az erős közepes a mezőnyben, de egyébként igen, most visszagondolva, a tökéletes kémnél tényleg jobban tetszett, de ez valószínűleg a főhős személye miatt van így. Az éjszakai portásban egyetértünk.
Az Árulót kihagytad a csúcson levőkből, bár a film valóban gyenge, és egész jó volt Az elszánt diplomata is - és abból a film sem volt rossz.
A Karla trilógiából most olvasom a középsőt, hát, meglátjuk, a Csapda pedig sajnos nem volt jó.
Nna.
mzoltán fogalmazta meg a legjobban: a tökéletes kém modoros és túlírt. Érthetetlen, hogy miért tetszett neki a Csapda.

HaKohen 2013.03.16. 19:45:14

@Kavics:

Bár így megbocsáthatatlan módon lelőtted a poént, még mielőtt végigolvastam volna a könyvet (most tartok kb. a 200. oldalnál), azért megbocsátom neked.

A kettős ügynök fogalma le van foglalva. A Kettős szerepben a címe ellenére nem egy kettős ügynökről szól, hanem az angliai vidéki színésznő beépítéséről a Moszad által a palesztin terrorista és környezete mellé. Ez más káposzta.

@Manyi Béci: Hát szavaid is bizonyítják, amire fentebb céloztam és amit már 2000 évvel ezelőtt hirdettek klasszikusaink, vagyis hogy ízlésekről ne vitatkozzunk. Egyezzünk meg abban, hogy LeCarré írt néhány gyenge, több közepes és néhány kiváló könyvet. Azután valamennyiünk szíve-joga, hogy melyik címet melyik skatulyába rakja.
süti beállítások módosítása