Színház, taps és kultúrharc
2013. február 05. írta: aristo

Színház, taps és kultúrharc

alfoldi.jpg

Talán kevesen tudják, de Goethe egy időben színházigazgató is volt Weimarban. Persze volt, amikor az útépítések felügyeletével is megbízták, végül is egy költőfejedelem mindenre alkalmas. Történt, hogy a kutyabarát nagyherceg elő kívánta adatni az Aubry kutyája című melodrámát, melyben – meglepetés – szerepelt egy kutya is. Goethe azonban (nem tudni, milyen okokból) megtiltotta, hogy a színházban kutyák jelenjenek meg a színpadon. Kész volt a skandallum: kinek lesz igaza? A kutyabarát nagyhercegnek, vagy a kutyaellenes költőfejedelemnek? Ahogyan az lenni szokott, nemigen eldönthető, hogy egy vitában kinek van igaza; az azonban, hogy ki a főnök, a legtöbbször nyilvánvaló. Goethe tehát az első próba napján kijelentette, hogy az olyan színházhoz, ahol kutyák játszanak, neki semmi köze. Pár nap múlva el is csapták intendánsi állásából. Hja kérem, ahogyan mondani szokták: „aki fizeti a prímást, az mondja a nótát”.

A történet azóta is intő példaként állhat minden komédiás előtt: fontos a művészet, a közönség és a szabadság; de a legfontosabb a gázsi, ami akár veszélybe kerülhet, ha összerúgjuk a port a szponzorral. Annak apropóján mesélem ezt, hogy Alföldi Róbert begerjedt. Persze nem akarom Alföldit Goethéhez hasonlítani – tartsunk mértéket. Egyszerűen arra gondolok, hogy ahogyan közeledik a Nemzeti élén a tényleges direktorváltás, mindenki – így Alföldi is – rátesz egy lapáttal a művészet szabadságáért folytatott küzdelemre.

Nyilván teljesen véletlenül, de egy időben ad Alföldi interjút és hozzák az újságok, hogy Vidnyánszky nem akarja a Mefisztót; ugyanekkor neves osztrák művészeti személyiségek, mint Elfriede Jelinek – aki volt kommunista párttag és Nobel-díjas – nyilatkozatban fejezik ki aggodalmukat a művészi szabadság magyarországi helyzete miatt. Ez a Jelinek egyébként is egy rejtély számomra. Tudott dolog, hogy a Nobel-díj már-már biztosítéka az irodalmi tehetségtelenségnek; azonban ennyire rossz, olvashatatlan írókat még ott sem szoktak díjazni. Mindegy, sok dolog van ezen túl is, amit nem értek; de most vissza a művészet szabadságáért folytatott honi küzdelem sűrűjébe.

A darabválasztás – a Mefisztó – szintén véletlenül kerülhetett Alföldi direktorkodásának végére, amikor a sötét fasizmus ismét igyekszik megfosztani a művészeteket a szabadságtól. A magyar valóságra lefordítva ez azt jelenti: a hatalom nem fizet eleget azért, hogy szidalmazzák. Maga a mű, a Mefisztó, kitűnő lehetőséget nyújt a fasizmus bomlasztó hatásának bemutatására: már Szabó István is futott egy sikeres kört vele, két jelentés között. Az apja, Thomas Mann árnyékából kilépni sohasem tudó, nagyon közepesen író, homoszexuális, alkoholista és idegbeteg Klaus Mann regénye a fasizmus és a művészet, a művész kapcsolatáról szól: arról, hogy egy színész hogyan lesz alantassá. Mondjuk jellemző, hogy Szabó nem arról rendezett filmet, ahogyan egy rendező lesz a diktatúrában alantassá, pedig a megélt élményeknek nincs párja. Meghökkentő, hogy Mann pont egy színészt használ ilyen didaktikus célokra. A komédiás ugyanis az, aki a legkevésbé „független” – bármit jelentsen is ez – a művészek közül.

A 20. század eredményeként a művészetek és a művészek jórészt függetlenítették magukat a közönségtől. Könnyedén tehették ezt, hiszen munkájuk nem nagyon igényelt komoly befektetést. Egy vászon, az olajfestékek, vagy az írógéppapír – manapság a bitek a merevlemezen – nem igényel komoly beruházást. (Bár a festék ára komoly tényező lehet a művészi érték meghatározásánál, legalábbis a reneszánszban a festmények értéke az „anyagköltség + annak százalékában a munkadíj” képlet alapján lett meghatározva, és mivel a kék és az arany volt a legdrágább, a rossz nyelvek szerint ezért oly gyakoriak ezek a képeken...)

*

Más a helyzet a színészettel és a színházzal. Ehhez rengeteg minden kell: épület, fűtés, világítás, egyebek, és mindezek igencsak költségesek. Kell azonban még valami is: a közönség. Bár a modern színházművészet mindent megtett azért, hogy a közönség-nélküli színház megvalósuljon – a dolog mégsem sikerült. Az ok nem másban, mint a művész személyiségében rejtőzik. Akármekkora is valamely komédiás szája, ha látja, hogy két felvonás között a közönség nagyobbik része eltűnik, a lelke mélyén összeomlik. A taps létszükséglet számára, mint az oxigén. Persze nem mindegy, hogy milyen tapsról van szó.

A magyar színház tragédiája ugyanis, hogy mindig tapsolnak. Lehet, hogy kevesebben, mint ahányan elkezdték nézni az előadást, de tapsolnak. A magyar színházban nincs bukás. Nem fütyülnek, nem dobálnak záptojást, hanem akkor is tapsolnak, ha nem tetszett, amit láttak a pénzükért. Ennek gyökerei mélyre nyúlnak, a szocialista brigád-mozgalom ingoványába. Fiatalabbak kedvéért: a munkahelyeken az átkosban ún. szocialista brigádokat kellett alakítani a szocialista öntudat növelésére. Ezeket regényes alakokról nevezték el, mint Clara Zetkin vagy Zalka Máté – itt most nem részletezném, hogy pl. a nevezettek miről voltak híresek, ez nem is fontos, a brigádtagok sem tudták.

A brigádok számára kötelező volt kulturális programokon is részt venni, és a legelviselhetőbb kulturálódási forma a színházlátogatás lett a proletariátus és vele szövetséges parasztság körében. A téeszekben is voltak ugyanis ilyen brigádok. Képzeljük el, amikor a borjúnevelde Clara Zetkinről elnevezett szocialista brigádja megtekinti az Antigoné előadását a Nemzetiben. A mozgalom mindenesetre garantálta a telt házakat a színházban. A nevezettek semmiféle támponttal nem rendelkeztek annak eldöntésére, hogy az általuk megnézett előadás milyen minőséget képvisel, ezért aztán a pártrendezvényeken megszokott módon hosszan, hangosan és ütemesen tapsoltak, bármit láttak is. Persze a „Marica grófnő” után kissé hangosabban. Ebből azután szokás lett, az előadás után tapsolni illik. Minden jóban van valami rossz, ezért ennek az első látásra színészbarát szokásnak is lett hátulütője: ahol nincs bukás, ott nincs siker sem. Tudják: ha nincs sötét, nincs világos sem. A magyar színházi élet azóta sem tud igazi sikert felmutatni, kivéve talán a vájt fülű értelmiségiek között. Ők azonban kevesen vannak a tapsoláshoz, és különben is tiszteletjeggyel mennek. Így azután senki sem tudja, hogy melyik a „jó” és melyik a „rossz” színház. De a szocialista színháztörténeti kitérő után vissza a mi Róbertünkhöz és művészi szabadság honi állapotához.

*

A magyar színházi struktúra a szocializmusban alakult ki, és a mai napig hordozza annak vonásait. A szisztéma alapja a kőszínház és az ehhez tartozó állandó társulat. Ez így rendkívül költséges megoldás, hiszen a magas fenntartási költségeken túl ott van még a trupp fizetése is, függetlenül attól, hogy szerepel-e az aktuális darabban, vagy hogy sikeres vagy sikertelen. A társulatok azután tele vannak „örökös” tagokkal, hiszen kinek van szíve egy öregedő, húsz éve tehetségtelen színészt, aki egyébként egy kedves ember, kidobni az utcára, hogy ott éhen haljon?

A felmerülő költségeket az önkormányzatoknak „kötelező” kifizetni, és mivel ezek többnyire igen ramatyul állnak anyagilag, a pénz mindig kevés. Azért kötelező fizetnie az önkormányzatoknak, mert – ugyancsak a szocializmusban gyökerező módon – van egy olyan vélekedés, miszerint a művészeteknek „népnevelő” hatása van, jelesül tanítanak, nevelnek és szórakoztatnak. Természetesen, még ha el is fogadjuk azt a metafizikai állítást, miszerint mondjuk Bóni gróf jellemfejlődésének ábrázolása a Csárdáskirálynőben jó hatással van a széles néptömegek erkölcsi állapotára; akkor sem kaptunk választ arra, hogy mindezt miért kell olyanok pénzéből finanszírozni, akik nem akarnak színházba járni? Tapasztalataim szerint, aki szeret színházba járni, az hajlandó fizetni is érte. A népnevelés egyébként is problematikus dolog: csak akkor elfogadható, ha feltételezzük, hogy a „nép” maga kevés ahhoz, hogy felismerje saját érdekeit, és ezért derék értelmiségiekre szorul, akik megmutatják neki a megigazulás útját. Tekinthetünk így is a társadalomra, gyanítom azonban, hogy az ilyesféle társadalomfelfogást sokkal inkább tőlem várja el a nyájas olvasó, és nem a társadalmi és emberi egyenlőség libi élharcosaitól.

A kötelező jellegű önkormányzati-állami finanszírozás azután a művészeti korrupció alapjává válik. Mert mivel tudja a színház honorálni a feléje kimutatott jó szándékot – a primadonnának a döntéshozóknak nyújtott személyes szolgálatain túl, aminek egyébként óriási haladó hagyományai vannak a színháztörténetben? Természetesen az aktuális kurzus ízlésének és igényeinek kiszolgálásával. Ennél pedig mi sem egyszerűbb. Az a helyzet ugyanis, hogy igen vékony a határ a „jobboldali” és „baloldali” – politikai jellegű – művészet között.

A magyar művész nem pasztellekkel dolgozik, ha politizálni akar. Nem is igen teheti, hiszen megrendelői nem értik és nem kedvelik a pasztelleket. Harsány színek kellenek és hangos ordítás. Alföldi pedig rutinos komédiás, ami azt jelenti, hogy pontosan tudja, mit kell tennie protektorainak kegyeiért. A darabválasztás nyilvánvalóan tartalmazza az utalásokat a direktorváltás körülményeire, és Mefisztó szerepét bizonyára egy korpulens, nagyon rövidre nyírt hajú színész fogja játszani – rendkívül magas művész színvonalon, természetesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr965062154

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mahírt eszik a rozsda 2013.02.05. 15:54:36

Az egyik legjobb dolog az V. kerületben, hogy itt nincsenek ocsmány óriásplakátok. A felszínen egy se, talán csak a metróalagútban van néhány. Nálunk főleg Mahír-oszlopok vannak, amíg a hirdetők plakátjai összetartják őket. Még egy-két csapadékos hét, ...

Trackback: Bővebben a honi művészetről 2013.02.05. 15:44:00

Ami a kultúrát illeti, attól már tényleg csak felfordul az ember gyomra. Ami az úgynevezett régi művészetet illeti, poshadt és kilúgozott és kiárusított, figyelmünkre már jó ideje semmivel sem szolgál rá, ami azonban a kortárs művészetet, egy fabatkát ...

Trackback: Színház, taps és kultúrharc 2013.02.05. 12:00:01

Ahogyan közeledik a Nemzeti élén a tényleges direktorváltás, mindenki – így Alföldi is – rátesz egy lapáttal a művészet szabadságáért folytatott küzdelemre.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.05. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyi Béci 2013.02.05. 07:11:55

Nyilván nem olvastam végig ezt az írását(sem), egyébként is reggel van. De azért
" Ez a Jelinek egyébként is egy rejtély számomra...ennyire rossz, olvashatatlan író"
ez már nevetséges, tudja.

tevevanegypupu 2013.02.05. 07:58:42

"Alfoldi pedig rutinos komedias, aki pontosan tudja, mit kell tennie protektorainak kegyeiert.." errol van szo. Meg aztan persze nyilvan a Nemzeti Szinhaz igazgatojanak fizetese es (bar Alfoldi eseteben elegge ketes) presztizse is szamit, ez a szinhaz nem egy a sok kozul. Ha Alfoldi tudomasul vette volna, talan kaphatott volna meg egy ciklust.A Nemzeti nem retegszinhaz, nem alternativ.. Nem az eddig nalunk meglehetosen meresz szexjelenetek voltak azok amiket valamelyest talan kifogasolni lehetne peldaul Az ember tragediajaban..ez csak mellekszal.Az viszont sokat mond rola es az ot tamogatokrol is, hogy ilyen korulmenyek kozott tavozik. Hogy keptelen elegansan felallni es atadni a helyet. Hogy olyan rendezok akiket Vidnyanszki felkert rendezesre a politikai, balliberalis allaspontjukat (es nyilvan tamogatoikat) fontosabbnak tartjak annal, hogy a Nemzetiben rendezhessenek mutatja, hogy valami jovatehetetlen alakult ki a szinhazi vilagban is. Sokan elfelejtkeznek arrol, hogy ez itt Magyarorszag..

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.02.05. 08:03:26

@Manyi Béci: hátpedig az ostobaságtengeren úszó igazságszardarabok közül ez az egyetlen ami csinos.

Kandeláber 2013.02.05. 08:20:15

Ugyan, fölösleges itt háborogni az ellen a nyilvánvaló igazság ellen, hogy Alföldi a fénylő csillag a magyar színházi élet borús egén, és neki élete végéig kijárt volna a Nemzeti igazgatói széke.
És a nyilas-faszista diktatúra Tarr Béla bácsit is elütötte attól, hogy évente két-három monumentális filmalkotást hozzon létre, így most szegény filmkritikusok sem dicsőíthetik szakmányba a magas művészetét, amelyet a bunkó nézők nem respektáltak, azért kongtak az ürességtől a mozik, amikor Béla bácsi filmjeit vetítették.
Ki kell mondani nyíltan, amit már Jelinek elvtársnő is pedzeget: El a kezekkel a Nemzetitől és Alfölditől!
Hogy képzelik itt egyesek, hogy mint fenntartók beleszólhatnak a színház vezetésébe.
Még az a randa épület is megszépült, amióta a magas művészet beköltözött a falai közé.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 08:46:44

@Manyi Béci: Maga Tyereskova ivarművésznő műveinek is rajongója?

Alfőmérnök 2013.02.05. 09:03:16

@Manyi Béci: Ne is olvassa el. Nyilvánvalóan nem ért ahhoz, amiről ír.
Majd tapsikolnak a MézesRozik.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 09:12:46

@Alfőmérnök: Maga még mindig itt van? A nyilvánvaló közutálat sem fog magán? Vagy ennyire öngyűlölő?

Cekkeres Mammer 2013.02.05. 09:15:33

Érdekfeszítő írás. Szerzője azt sugalmazza, hogy az Alföldinek tapsoló közönségnek fogalma sincs, hogy tetszett-e neki a darab, csak udvariasságból tapsol, mert az 50-es évektől, amikor melósként kötelezően beült a brigádjával a zsöllyék közé, ezt szokta meg. Egyébként meg a művészek a középkortól napjainkig nagyrészt politikai éleslátással nem rendelkező, pénzéhes bagázs, de ha Nobel-díja, van, na az plusz fekete pont, mert még garantáltan tehetségtelen is. Ezért kár volt amortrizálni azt a drága klaviatúrát...

Alfőmérnök 2013.02.05. 09:33:03

@aristo: Magát se nagyon szeretik, néhány balfasz konzerv pojáca kivételével.

WinterMute 2013.02.05. 09:34:45

"Tudott dolog, hogy a Nobel-díj már-már biztosítéka az irodalmi tehetségtelenségnek".

Pár díjazott: GG Marquez, E Hemingway, Steinbeck, Pinter, Pamuk, Grass, stb. stb.

Az utóbbi idők legmerészebb írói húzása párhuzamot vonni az ötvenes évek melós/brigádos színházközönség és a mai színházlátogatók motivációi között. Gratulálok. Sok zsigeri lájkot szerez vele a szerző.

Persze szerintem az egész írás csak egy stílusparódia és a szerző elégedetten dörzsöli a kezét minden helyeslő kommentre, ha meg valaki majd belelovalja magát és elkezd buzizni is, akkor fog igazán csak vigyorogni aristo.

Pelso.. 2013.02.05. 09:35:00

@aristo: Népnevelés?
Arra ott vannak a pártok agitprop szervezetei, működik jó ideje s még fog is.

IdomitottFoka 2013.02.05. 09:41:07

Nyilván bántja a blog szerkesztőinek egy (jó) részét, hogy Alföldi amúgy k..va jól végzi/végezte a dolgát. Ja hogy nem Orbán-fan, és még ez meg is jelenik a kommunikációjában (mellesleg elég szofisztikált módon)? Szelaví.

Karcolt lendület 2013.02.05. 09:42:36

@tevevanegypupu:
"Ha Alfoldi tudomasul vette volna, talan kaphatott volna meg egy ciklust."
Nem, mert Alföldi a fideszeseknek nem a "mi kutyánk kölyke". Ha narancsszínű zakóban nyilatkozik nap mint nap, akkor sem kaphatott volna még egy ciklust. Ez nem Alföldi illetve Vidnyánszky képességeiről, világlátásáról szól, hanem a NER logikájáról...

Vidnyánszkynak pedig, hamár volt ráhatása a dolgok folyására, úgy kellett volna intéznia, hogy ne kerüljön ilyen méltatlan helyzetbe: miután pont ugyanannyira alkalmas nemzeti igazgatónak, mint Alföldi, ha nem az ő közvetlen emberei ülnek a bizottságban a szolid politikai nyomás miatt akkor is megválasztják.

mzoltán · www.szuveren.hu 2013.02.05. 09:45:24

Mérhetetlenül züllött írás, méltó szerzőjéhez. Sikerült benne prolizni, buzizni, az meg csak hab a tortán, hogy a kisujját egyébként mindig gondosan eltartó finnyás szerző egyszerre undorodik a közönségtől és kéri számon a színházon és minden más művészeten, hogy népszerű legyen, egyébként épp egy olyan színház kapcsán, amelynek az előadásaira alig lehet jegyet kapni. Züllöttségével csak zavarossága vetekszik.

marko11 2013.02.05. 09:46:04

@tevevanegypupu:
A magyar színházi világ állapotáról sokat elmond Cserhalmi az alábbi interjúban, amikor arról beszél, hogy hogyan kussolt a színházi szakma, amikor az egyik legjelentősebb magyar színházi embert, Székely Gábort kirúgták az Új Színházból (Márta István miatt). Egy bolhának meg mekkora cirkuszt csináltak.
www.youtube.com/watch?v=Eu6slLetTRI&list=UUkPMB-i1PUcTEhUDzOjW5Hg
A jobboldali sávban további, remek interjú található. Pl. amikor Benedek elmondja, hogy Alföldi milyen sunyi módon rúgta ki a Nemzetből.

Azt meg Jordán Tamás mondta el a minap, hogy sok általa felkért rendező (Zsámbéki, Ascher stb.) azért nem rendezett a Nemzetiben, mert őt árulónak tartották.

Ami pedig Alföldit illeti, ő most szerepel le igazán: sértődött, pitiáner!

...és a tapsolási kényszer. Abban nem vagyok biztos, hogy a szoc. brigád mozgalom az oka, de a tény az tény. A 70-es években én is voltam olyan botrányos Jancsó-Hernádi előadáson a Várszínházban, ahol taps helyett fütyülni kellett volna a közönségnek.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.02.05. 09:47:47

Ja, a komédiást főleg a gázsi érdekli, szemben a firkászzal, aki felülemelkedik az ilyesmin, és bizonyára ismeri Goethe haverja, Schiller véleményét a színházról mint morális intézményről, és vágja, mi a különbség a didaktikus és esztétikai "népnevelés" között.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.05. 09:51:45

Azért ez a poszt rettentő cinikusra sikerült. A Nobel díj, mint a tehetségtelenség mutatója? A társulati szisztéma, mint káros komcsi örökség? A kultúra-támogatás, mint szintén káros dolog?

tevevanegypupu 2013.02.05. 09:51:46

@Karcolt lendület:

Vagyis nem kellett volna Vidnyanszkinak palyazni, hanem hagyni Alfoldit? Es mondjuk ha Ascherpalyazott volna - mert o is jo rendezo - es o nyer, akkor rendben lenne a dolog..Ez a harc itt valoban politikai, hiszen Alfoldi is azert kerult oda igazgatonak, mert akkor meg az o emberei iranyitottak. Az orszag Nemzeti Szinhaza bizonyos vonatkozasokban valoban azt a kormanyt kell kepviselje ami eppen hatalmon van? Es ha egy masik iranyzat jelentkezik akkor legyen az barmilyen tehetseges huzzon el es varjon turelemmel? Itt Alfoldi lenne, akinek valamelyest bizonyitania kellene, hogy ez nem igy van..nem gratulalt Vidnyasznkinak es mindenfele performanszt rendez, sertett es kifejezetten gonoszkodo..pedig ez neki nem lehet a vilag vege, hiszen akar kulfoldon is szivesen latjak, rendezett mar New-Yorkban is. A multikultura azt jelenti, hogy egy kicsit ebbol es egy kicsit abbol. Nalunk eppen azok nem akarjak ezt engedni, akik elmeletileg ennek a hivei lennenek.

lac64 2013.02.05. 09:52:44

@marko11: Nincs tapsolási kényszer. Én szintén a Várszínházban tapasztaltam, hogy egy nagyon várt előadáson, ahol a darab kezdete előtt még a lépcsőn is ültek, a második felvonásra félig kiürült a nézőtér

volgograd 2013.02.05. 09:55:15

"Nyilván teljesen véletlenül, de egy időben ad Alföldi interjút és hozzák az újságok, hogy Vidnyánszky nem akarja a Mefisztót; ugyanekkor neves osztrák művészeti személyiségek, mint Elfriede Jelinek – aki volt kommunista párttag és Nobel-díjas – nyilatkozatban fejezik ki aggodalmukat a művészi szabadság magyarországi helyzete miatt. Ez a Jelinek egyébként is egy rejtély számomra. "

EZ egy hatalmas csúsztatás. Azért akkor adott interjút a Mephistóról Alföldi, mert előző nap a Népszavában jelentette be nyilvánosan Vidnyánszky, hogy nem akarja megtartani a premiert és erre reagált.

volgograd 2013.02.05. 09:59:23

"A darabválasztás – a Mefisztó – szintén véletlenül kerülhetett Alföldi direktorkodásának végére, amikor a sötét fasizmus ismét igyekszik megfosztani a művészeteket a szabadságtól. A magyar valóságra lefordítva ez azt jelenti: a hatalom nem fizet eleget azért, hogy szidalmazzák. "

Az ezévi műsorstruktúrát a Mepshistóval együtt múlt év március körül alakították ki, épp akkor, amikor Dörner az Új Színház élére került. Abba pedig semmi szakmai vagy etikus nem volt, csak a TV-műsorokban mutatott párthűség döntött a Művészetek Völgye menedzserével, Márta Istvánnal szemben, akinek köze nincs a ballib oldalhoz amúgy

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 10:00:20

Na megérkezett a patkányblog teljes személyzete. Robinzon Krausz hol van?
@WinterMute: Meg Henrik Pontoppidan, Karl Adolph Gjellerup, Bjørnstjerne Bjørnson és még sorolhatnánk. A Nobel-díj nem jelent semmit, Sartre visszautasított (burzsoá díj, mondta) Dürrenmatt pedig javasolta, hogy adják egy esszé-írónak azok rosszul keresnek...

marko11 2013.02.05. 10:00:25

@lac64: Örvendek! Nyilván nem ugyanazt a darabot láttuk.
Tényleg: mi volt ez az előadás?

bolá 2013.02.05. 10:02:27

Így bizony! Ezt a ballib kifizetőhelyet is meg kellett szüntetni, mint a filmest. Láthatni, hogy ott is hogy hörögnek.

volgograd 2013.02.05. 10:03:57

"A magyar színházi élet azóta sem tud igazi sikert felmutatni, kivéve talán a vájt fülű értelmiségiek között. Ők azonban kevesen vannak a tapsoláshoz, és különben is tiszteletjeggyel mennek. Így azután senki sem tudja, hogy melyik a „jó” és melyik a „rossz” színház. "

Ebből a mondatból látszik, hogy a szerzőnek fingja sincs arról, mi megy most a Nemzetiben, csak kiadták lejáratás tárgyának, mert hát valahogy meg kell magyarázni azt, hogy még a jeles jobboldali személyiségeknek sem tetszik az ügy.

A Nemzeti Színház nézőinek 1/3-a vagy még több ugyanis 25 éven aluli fiatal, akinek köze nincs a tiszteletjegyes értelmiségi körhöz, hanem azért állítják be a tanárnőt hétfőn a sorba, hogy vegyen nekik jegyet Sirályra, csoportosan járnak vissza Bánk Bánk juniorra, és imádják Alföldi rendezésében Az ember tragédiáját és a Hamletet.

Bahama Mama 2013.02.05. 10:05:40

én vagyok Alföldi főnöke: az adófizető! KURVA SOK ADÓT FIZETEK! És meg akarom nézni a Mephisto-t!!!!

És meg is fogom :)

Bahama Mama 2013.02.05. 10:06:31

és persze mindenki hülye, aki Oscart meg Nobelt kap... na, elmentem termelni (az adót..)

volgograd 2013.02.05. 10:08:09

"A magyar színházi struktúra a szocializmusban alakult ki, és a mai napig hordozza annak vonásait. A szisztéma alapja a kőszínház és az ehhez tartozó állandó társulat."

Érdekes, Vidnyánszky Attila és Alföldi Róbert is úgy gondolják, hogy a társulati szisztéma az egyik legnagyobb értéke a magyar színházi rendszernek, mert olyan elmélyült műhelymunkát tesz lehetővé mint semmi más. Vidnyánszky például Beregszászon hónapokig próbálhatott darabokat, együtt élt a társulatával, és a beregszászi színházból részben ezért lett fogalom szakmai körökben, mert embert próbáló körülmények közt is megtartották a közösséget, nem mentek szét

lac64 2013.02.05. 10:08:20

@marko11: Sajnos a darab címére nem emlékszem, csak arra, hogy egy határon túli magyar színház - talán a Kolozsvári Színház - vendégszerepelt 1983-84-ben.

TG69 2013.02.05. 10:10:08

Az írás a szokásos konzervatív önmarcangolás a buta nép (vö szocbrigád) és az érthetetlennek tűnő magaskultúra (vö Nobel díjasok) között,. Vajon mi is lehet a feloldás a maradi közepszerre, mint az utálattal tekintés a kicsit "rosszabbakra" és a sokkal "jobbakra"? :) Aristo lassan halad saját élveboncolásában és egyre csak távolodik a megváltást hozó szeretetteljes elfogadástól.

tevevanegypupu 2013.02.05. 10:18:17

@marko11:

Mar az Ujszinhaz koruli cirkusz is nagyon jellemzo volt, Tarlos "felkerese", hogy Csurkat ne alkalmazzak semminek oda, az is bizonyitja, mennyire rossz a kozhangulat, mennyire felnek attol, hogy rajuk sutnek belyegeket azok, akik a leginkabb hajlamosak a kirekesztesre. Vilagszerte probalnak segitseget kerni valami olyasmihez, amit kizarolagosan sajat maguknak akarnak..Karinthy Marton A vihar kapujaban c. konyveben, ahol a vele egyutt vegzo rendezok kozott talan ketten nem voltak zsidok Vallo Peter mondja, hogy szinhazat kizatolag csak nekik lenne szabad csinalni, mivel nekik van hozza tehetseguk. Azota ki is kerult ez a generacio, es ugy tunik mindenaron meg is akarjak az elkepzelesuket valositani. Aki nem tartozik kozejuk, aki maskeppen latja, azt lehetetlenne probaljak tenni. Es ha ezt hagyjak, akkor itt ebben a jo langymelegben egyhamar nem is lesz valtozas. Akik most tuntetoleg sorbaallnak a Nemzetibe jegyekert, azok azt tamogatjak, hogy nalunk ne lehessen sem szabad valasztas abban (sem), hogy kiket akarunk egyaltalan latni ..es meg akarnak valositani valamit,amire egyaltalan nincs szuksegunk.

tevevanegypupu 2013.02.05. 10:18:17

@marko11:

Mar az Ujszinhaz koruli cirkusz is nagyon jellemzo volt, Tarlos "felkerese", hogy Csurkat ne alkalmazzak semminek oda, az is bizonyitja, mennyire rossz a kozhangulat, mennyire felnek attol, hogy rajuk sutnek belyegeket azok, akik a leginkabb hajlamosak a kirekesztesre. Vilagszerte probalnak segitseget kerni valami olyasmihez, amit kizarolagosan sajat maguknak akarnak..Karinthy Marton A vihar kapujaban c. konyveben, ahol a vele egyutt vegzo rendezok kozott talan ketten nem voltak zsidok Vallo Peter mondja, hogy szinhazat kizatolag csak nekik lenne szabad csinalni, mivel nekik van hozza tehetseguk. Azota ki is kerult ez a generacio, es ugy tunik mindenaron meg is akarjak az elkepzelesuket valositani. Aki nem tartozik kozejuk, aki maskeppen latja, azt lehetetlenne probaljak tenni. Es ha ezt hagyjak, akkor itt ebben a jo langymelegben egyhamar nem is lesz valtozas. Akik most tuntetoleg sorbaallnak a Nemzetibe jegyekert, azok azt tamogatjak, hogy nalunk ne lehessen sem szabad valasztas abban (sem), hogy kiket akarunk egyaltalan latni ..es meg akarnak valositani valamit,amire egyaltalan nincs szuksegunk.

tevevanegypupu 2013.02.05. 10:21:45

@volgograd:

Akik a jo szinhazat imadjak, be fognak menni Vidnyanszkihoz is..talan nem is csak kizarolag a botrany miatt, ami - ezt kar tagadni - a jelenlegi nezok egy reszet ugy vonzza Alfoldihez.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 10:22:04

@TG69: Na ez az a hozzászólás melynek egyetlen, a posztra vonatkozó állítása sem igaz.
1. nem neveztem "butának" a népet, különösen nem azért, mert nem szeret színházba járni. Én sem szeretek, mi több dolgoztam színházban szocialista brigádban...
2. Jelinek nem "érthetetlen", hanem egyszerűen rossz író, mi több abszolút "érthető" hiszen láthatóan azért azt és úgy írta amit és ahogy, hogy kapjon egy jókora díjat a többi libsitől.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.02.05. 10:26:49

Ennyi csacsiságot kár volt összehordani a színházról. Úgy általában: fasznak olyasmibe beleugatni, amihez nyilvánvalóan nem értesz? Tetejibe ennyi bornírt előítéletességgel, témához nem tartozó övönaluliaskodásokkal... Igazi disznópásztorcselédség.

A jegyzőkönyv, és az álmélkodó olvasók kedvéért pedig: artista színháztörténeti fejtegetései egytől-egyig a valósággal köszönőviszonyt sem ápoló ökörségek.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.02.05. 10:40:26

@Cekkeres Mammer: Nem erti maga ezt. A tapsolo kozonseg lekicsinylese csak egy elokeszulet arra, ha szeptembertol nem tapsolnak, meg nem allnak sorba a jegyekert. Lehet majd mutogatni, hogy mar nem a parasztok jarnak a szinhazba, ezert van kritika, meg nincs tolongas a jegyekert. Mi van ha nem hozza a szamokat a jobboldali remenyseg es a KiMitTudon megigenylik azok a kocsog Bodokyek egy ev mulva, hogy melyik miniszterium meg onkormanyzat mennyi jegyet vet a Nemzetibe, hogy a szamok jol mutassanak. A Palfy Pista hogy magyarazza meg reszegen?

TG69 2013.02.05. 10:51:35

@aristo: Aha persze...
'Ezeket regényes alakokról nevezték el, mint Clara Zetkin vagy Zalka Máté – itt most nem részletezném, hogy pl. a nevezettek miről voltak híresek, ez nem is fontos, a brigádtagok sem tudták'

Innen kezdődik és tart a következő bekezdés végéig. Nem tudom, te minek neveznéd ezt a (v)iszonyt?

"azonban ennyire rossz, olvashatatlan írókat még ott sem szoktak díjazni. "

Itt nem csak Jelinekről van szó. Az olvashatatlanság pedig általában a meg nem értésből fakad. Az egyszerű is lehet olvashatatlan annak, aki nem érti vagy nem tartja értelmezhetőnek azokat az értelmezési kereteket, amiből pl az egyszerűség fakad.

Mondom ez egy sajátos önmarcangolás, olyan hiszterolib-féle megmondás :).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.05. 10:54:27

Meglehetősen merész(, inkább ostoba) Alföldi közönségét a szocialista brigádokéhoz hasonlítani.

Alföldi daragjait két nagy szegmens tapsolja:
-zsidók, akiknek ez politikai performansz. Saját identitásuk védelmezése.
-tinipicsák: akiknek bejön az izzadtságszagú helyzetkomikum, az öncélú trágárkodás és szexuális utalások.
-sznobok: akik valóban mindent megtapsolnak, mert úgy gondolják, hogy ezt így kell csinálni.

Talán a sznobokat lehet a brigádokhoz hasonlítani, de a sznob sznob marad, én szerintem pedig látszani fog a nézőszámon a váltás.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.05. 11:09:34

@TaTa86.: Nem vagyok se zsidó, se sznob, se tinipicsa, mégis tetszett Alföldi rendezésében a Szent Johanna. Tapsolni viszont nem tapsoltam, mert nem szoktam. Soha. Elvből.

Erre mit lépsz? :-)

Egyébként nem fogom félteni Vidnyánszkit, mert rendezőnek nem rossz, kár, hogy ilyen méltatlan körülmények között kerül a Nemzeti élére. Eljártam a Nemzetibe Jordán alatt is, Alföldi alatt is, és el fogok menni valószínűleg Vidnyánszki alatt is, ha lesz olyan elődás, ami felkelti az érdeklődésemet.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 11:33:16

@TG69: Az, hogy valaki nem tudja saját maga eldönteni egy Antigoné előadásról. hogy az jó vagy rossz nem jelenti azt, hogy buta. Nem azzal vitatkozik amit állítottam, hanem azzal, amit arról gondol, hogy én mit gondolok...

"Itt nem csak Jelinekről van szó. Az olvashatatlanság pedig általában a meg nem értésből fakad. Az egyszerű is lehet olvashatatlan annak, aki nem érti vagy nem tartja értelmezhetőnek azokat az értelmezési kereteket, amiből pl az egyszerűség fakad. "
Akkor maga miért is nem szereti mondjuk Wass Albertet?
Amúgy jelinek nem "egyszerű", hanem egy számító némber aki pontosan tudja, hogy a nyers és perverz szexualitás taglalása egy nő részéről még mindig furcsa és ijesztő, megbotránkoztató ezért azután a libi szemlélet szerint (vö. "értelmezési keret")"mély" és "elgondolkodtató". Pontosan ide illik Tyereskova művésznő "illatos a pinám" kezdetű opusza is, csak Jelinek ravaszabb és egy nagyobb nyelvi közegbe született. ezért gondolom, hogy maga Tyereskovát is imádja és meg tudja magyarázni micsoda mély belső tartalommal bír. Esetleg Dopemann (tudja a köztársasági elnökük) koncertekre jár csápolni?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.05. 11:40:08

@Fedor: Most beszéltem egy ismerősömmel, és valahogy szóba jött, neki is tetszett a Szent Johanna. Viszont, amikor én néztem meg másodmagammal, akkor nagyon gyengus volt.

Szóval nem tudom. Talán tényleg oda kellett volna írnom plusz lehetőségként, már csak az érvelésem erősítése végett is, hogy vannak, akiknek szimplán tetszik. :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 11:50:36

" Azért kötelező fizetnie az önkormányzatoknak, mert – ugyancsak a szocializmusban gyökerező módon – van egy olyan vélekedés, miszerint a művészeteknek „népnevelő” hatása van, jelesül tanítanak, nevelnek és szórakoztatnak. "

No meg hat azert, mert a polgaroknak erre joga van.

"XI. cikk
(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a mûvelõdéshez.
(2) Magyarország ezt a jogot *** a közmûvelõdés kiterjesztésével és általánossá tételével ***, az ingyenes és kötelezõ alapfokú,
az ingyenes és mindenki számára hozzáférhetõ középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára
hozzáférhetõ felsõfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülõk törvényben meghatározottak szerinti anyagi
támogatásával biztosítja."

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 11:52:45

@TG69:

"Az olvashatatlanság pedig általában a meg nem értésből fakad. Az egyszerű is lehet olvashatatlan annak, aki nem érti vagy nem tartja értelmezhetőnek azokat az értelmezési kereteket, amiből pl az egyszerűség fakad." --- írod.

Húúúb_'zdm_g!!!:-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) Húúúb_'zdm_g!!! :-D (...) :-D (...) :-D ...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 11:58:02

Elég gusztustalan csúsztatások és személyeskedések vannak a fenti írásban... pedig büszke hazaffyként csatlakozhatnék a szerzőhöz, ugyanis a nagy (?), b*zi művésznek egyetlen rendezését se néztem meg, amióta igazgató...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 12:02:55

Túl vannak itt bonyolítva a dolgok, kérem szépen!

Nemrégiben láttam egy beszélgetést az ATV műsorán, abban mondta Kerényi Imre Kulka Jánosnak, hogy azért nem érti ő (mármint Kulka), amit a jobboldalon mondanak, mert nem próbálta még a hét szűk esztendőt. Most itt a nagyszerű alkalom, hogy a "másik oldal" is kipróbálja, milyen is az (mármint a "hét szűk esztendőt"), épp ideje és nagyon jót fog nekik tenni:-)

Szerintem ez egy lényeglátó, tisztességes és minden vonatkozásában korrekt megközelítése a posztban is tárgyalt problémahalmaznak.

fran7 2013.02.05. 12:02:59

Érdekes gondolatmenete van a cikknek. A leginkább érdekes, hogy nincs igazi siker és kudarc. Mint a magyar fociban. Nincs siker és nincs kudarc.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 12:04:26

@mk27soundmaster:

(mármint a "hét szűk esztendőt")=(mármint a "hét szűk esztendő")

TG69 2013.02.05. 12:04:44

@aristo: De hát épp azt kérdezem, hogy akkor mit jelent, ha sem a brigád névadójáról nem tud semmit sem azt nem képes felfogni (átélni), hogy a személyes és a társadalmi igazság/törvény összeütkézése milyen problémákat okozhat egy embernek?

Mégegyszer, nem Jelinekről írtam, hanem a sommás megjegyzésről ("olvashatatlan írókat"). Ezek az álatlánosítások (tehát a szocbrigák tagjai bizonyosan nem tudnak valamit, a nobeldíjasok olvashatatlanok) pedig azt mutatják, hogy aristo zavart világképű és dühöngve/vagdalkozva tesz benne rendet (pl dopemanozik).

Ha engem kérdezel én azt mondanám, hogy némely magas polcra emelt írót én sem olvasok, de sokuk viszont nagyon is tetszik és hogy a modernitás != magas kultúra, ahhoz több minden egyéb kell, de azt semmiképp nem állítanám, hogy modernitás = üres színház és 0 közönség, mert ellenben én is mainstream fogyasztó vagyok és nagy örömöt okoznak nekem.

Wass Alberthez nincs elég időm, ez persze egyfajta igazodás, de nem szoktam politikai kurzus szerzőket olvasni, de azt pl sosem írnám le, hogy minden népi/nemzeti író tehetségtelen középszer, akármilyen mérges is vagyok az orbánizmusra :).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 12:05:56

@mk27soundmaster: konkrétan a két (bal)f*szi közül jobban örülnék, ha Kerényire jönne 7 szűk esztendő...

Bloodscalp 2013.02.05. 12:12:02

@aristo: ennyiből te is simán rossz blogger vagy, nem tudom mit nem értesz ezen, persze megkapod a hátba veregetést a hozzád hasonló elvtársaidtól

Bloodscalp 2013.02.05. 12:14:56

@mk27soundmaster: az Magyarországnak már nagyon sok szűk esztendő lenne...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 12:18:57

@Bloodscalp: a hülyeség a Kárpát-medencében soha nem lehet ellenzékben.
S lőn.
Hiller Pifti és Fekete Gyuri közül 1 mindig talpon van. :)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 12:26:32

@TG69:
Az hogy a brigádjuk névadójáról. min Zetkin, vagy Zalka nem tudnak semmit előnyükre válik, jelentéktelen, ostoba gazemberek voltak. Egyébként valószínűleg Anaxagoraszról sem tudják, hogy ki volt, ettől még nem buták.

"a Nobel-díj már-már biztosítéka" a már-már kifejezés KIZÁRJA azt, hogy MINDEN, tehát ebben az értelemben nem sommás. Akkor most ki vagdalkozik? Sokkal több hasznát venném a hozzászólásainak, ha nem egy képzelt, hanem a valós állításokra reflektálna.

Szívesen venném, ha idézettel alátámasztaná, hogy is állítom "modernitás = üres színház és 0 közönség" Semmi ilyet nem állítottam. Még csak Alföldi rendezői, igazgatói tevékenységét sem minősítettem "modernnek".
Maga szemel láthatóan egy fantommal hadakozik, aki csak a maga gondolataiban él.

TG69 2013.02.05. 12:56:49

@aristo: Minden vita kb erről szól, és azért vagyunk, hogy lerántsuk a másikról a ködfátylat. Te meg dopemaneztél egyet, te akkor kivel is vitázol? Ehhez képest " Tudott dolog, hogy a Nobel-díj már-már biztosítéka az irodalmi tehetségtelenségnek; azonban ennyire rossz, olvashatatlan írókat még ott sem szoktak díjazni. " ennek az általam vélt értlmezése nem is olyan rossz :).

". Bár a modern színházművészet mindent megtett azért, hogy a közönség-nélküli színház megvalósuljon – a dolog mégsem sikerült. " Ez így a kitüntettett írók már már dehonesztáló kritikájával ad egyfajta általános modernitás = 0 közönség axiómát, de végülis lehet, hogy nem is állítasz semmit és akkor ugye nincs is miről vitázni :).

Tehát mik is, ha nem buták?

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 12:59:28

@aristo: " Robinzon Krausz hol van?"

Életemben egyszer, egy csaj kedvéért voltam statiszta válogatáson, ott ismerkedtem meg ilyen cseléd- és disznópásztor-ivadékokkal, akik még zsidózni ilyen cseléd színvonalon tudtak csak.

Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek.

Lehet, hogy te is köztük voltál, kicsi huszár?

Kandeláber 2013.02.05. 13:05:28

Azért érdekes az öt évig a Nemzeti élén álló Jordán Tamás véleménye is a témában: mno.hu/grund/jordan-tamas-ez-a-szekertaborok-tragediaja-1133816

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 13:08:56

@Robinzon Kurzor: Mit nem mond, maga zsidó? Ki kérdezte?

DezInf 2013.02.05. 13:11:11

@aristo:

Látom kicsit sértődött vagy,mert sosem jelöltek Nóbel-díjra:)
Esetleg , talán.... ha még írsz néhány jó kis hozzászólást,akkor talán jelölést is kaphatsz a nagy Orbán-nyalonc díjra:)
Dolgozz,írj,edzd a nyelved:D

DezInf 2013.02.05. 13:12:17

@aristo:

Jó úton jársz,húzz bele !!! ..kicsi nyalonc:)

morse 2013.02.05. 13:12:28

Atyaég.
Atyaég.
Írtam egy véleményt erről az egészről, de végül kitöröltem, mert nem igen találni szavakat Aristo gondolatmenetére. Ez most a művészet finanszírozásáról szóló vitacikk vagy a művészet korrumpálásáról szóló glossza vagy egyéni sértettségből fakadó, pikírt odaszúrásokkal teli gonzó? Azt hiszem a szerző nem ismer egyetlen élő művészt sem személyesen és ezzel együtt valószínűleg nincs betekintése sem az olyan alapvető dolgokba, hogy mi egy kurátor vagy szerkesztő feladata, hogyan működik a könyvkiadás, mi a jogdíj, stb. Egyszerűbb és becsületesebb lett volna, ha azt írod: semmi szükség nincs az állami támogatásokra. Húzzon mindenki a 'csába, ozt hupákoljon ott ahol akar, úgysem érdekel senkit a magas kultúra.
á, mindegy

morse 2013.02.05. 13:14:30

nem beszélve arról, hogy a legtöbb művész bizony krumplit kapál a művészet mellett: tanár, műfordító, kocsmáros, marketing-asszisztens, rendezvény-szervező, stb.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 13:14:34

@TG69: Már-már egyetértünk. Azért hivatkoztam a neves rap-előadóra, mert fel kívántam hívni a figyelmét, hogy témaválasztása és szándékai egybeesnek Jelinekkel. Csak ő - mármint Dopemann - sokkal népszerűbb.

Nem buták: átlagosak, olyanok mint a többiek többsége.

Állítsuk meg a ......... 2013.02.05. 13:15:11

Milyen érdekes, hogy arról nem cikkezik senki, hogy ez a senki kárpátaljai jöttment már hónapok óta nem a helyén igazgat, hanem Pesten próbál belepofázni mások dolgába.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 13:19:46

@aristo: korlátozott precizitásra képes fitymátlanító eszköz vásárolható nálam...

metszoollo.hu/aru_kepek/html_agvago_ollok/k_88_pr.html

Alfőmérnök 2013.02.05. 13:23:04

@morse: Hagyd a francba, ez csak egy ostoba (nem kizárt, hogy fizetett) provokátor. A probléma, hogy civilben magas posztot tölt be. Remélem már nem sokáig.

morse 2013.02.05. 13:26:02

@Alfőmérnök: tudtam, hogy ő Fekete György! Tudtam! :D

hot-spot (törölt) 2013.02.05. 13:30:29

Ez sem szól másról,mint hogy megy a harc a kommunista és a fidesz csürhe között.
Szó sincs itt a kultúráról,abba bele szarik mindegyik,kivétel nélkül.

Saliko 2013.02.05. 13:46:25

Kár az erőlködésért, kedves szerző, Vidnyánszkynak megvan már a sajtósa - bár csahosokat (akiknek fingjuk sincs színházról, művészetről) mindig keresnek, úgyhogy hajrá. Bár kiemelkedő képességeket mutatsz, egy picit még lehet gyakorolni a kormányzati küzdősport alapját képező mozdulatot: a nyálas, hosszú nyelvcsapást.

is 2013.02.05. 13:49:53

@Kandeláber: "amelyet a bunkó nézők nem respektáltak, azért kongtak az ürességtől a mozik, amikor Béla bácsi filmjeit vetítették."

Magyarországon. A kultúrvilágban meg tömött mozikkal ment, és valahogy 20 év után is tudja mindenki, hogy Sátántangó. Bár pár hete, amikor egy nemzetközi buliból vittem haza a holland huszonéves srácot, akkor elég nehezen tudta kiejteni a nevét, de a magyar kulturából Bartók és Tarr neve volt neki ismert. Ennyi.

@poszt: Ez valami gyilkos persziflázs stílusgyakorlat lehet. Vett a posztíró egy Szabad Nép cikket 1952-ből: "Tudott dolog, hogy a kapitalista klerikális reakció..." és társai idézettel, és kicserélte benne a paneleket egy agyament hugyos Józsi típusú elvakult kommunistaellenes degenerált érveire.

Legalábbis remélem, hogy erről van szó. Mert ha ez komoly, akkor a Mandiner is célba ért vele. A trash legalján. Aki most azzal jön, hogy érveket írjak neki, mert másképp nem hiszi el, azt csak sajnálni tudom, annyira egy buta birka.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 13:51:25

@Hepci: @Bloodscalp:

Kerényi egy h_lye.

De! Nem erény, hanem adottság, hogy koromnál fogva felnőtt fejjel élhettem át a rendszerváltozást. Így pontosan tudom, hogy a mostani "konfliktusok" hogyan "születtek". Tudom kik és hogyan generálták azokat az álbalhékat, amelyek a mostani "megosztottságot" létrehozták. S ezért, ebben a kérdésben, igazat kell hogy adjak Kerényinek.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 13:54:33

@is: "kultúrvilágban"! Hol van az? Ha ott van, maga miért nincs ott? Nem engedték be?
Érveket nem vár magától senki, már ismerik.

Makkasz 2013.02.05. 13:55:57

Ilyen ostoba majmot mint a posztoló. Sok hülye van az interneten, de aki azt hiszi, hogy Alföldi kizárólag azért viszi színre a Mephistót, hogy a szeretett vezért és hatalmat még utoljára bántsa, ekkora visító barmot még nem láttam. Ugyanmár.
Nekem ugyan mindegy mit csinál Alföldi, a hatalom, ami gyűlöletes és nevetséges egyszerre, teszi szimpatikussá az általam korábban nem kedvelt figurát.
Ítélkezik kedves posztoló írókról, művészekről, ez már ezerszer kigúnyolt vicc kategória.
Barátom, neked nem írni kéne, hanem merengeni, hogy lettél ekkora birka.

Hattory Hanzo 2013.02.05. 14:05:30

Van arra lehetőség, hogy a jövőben Aristo és Lola együtt alkosson? Egy reggeli séta az arborétumban videón ezzel a két ösztönös zsenivel valószínűleg örök emlék lenne.

teknoc erno 2013.02.05. 14:08:07

Mandiner :D wááááá :D csak tudnám, hogy aki ilyeneket irogat, az ezt tényleg elhiszi-e, vagy tényleg kap pl. egy utasítást, hogy "elvtárs, most dobjunk egy kis szart erre az Alföldire, írjá má egy blogbejegyzést vagy mit, na tudod". És az elvtárs ír, ír, belekever mindent amit csak lehet, végül kiöklendez egy ilyen írást. Nem hánysz magadtól? Persze, tudom :D dehogyis, még büszke is :D félelmetes...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 14:16:21

Elképesztő ezt a kommentsort olvasni!

Nem tudom elhinni, hogy a ballibbandában nem tudatosul, hogy ezzel a teljesen kiüresedett fölényeskedéssel, tartalmatlan hőzöngéssel és szánalmas kapálózással tkp. maguk végzik el a földmunkát egy (kvázi) jobboldali rezsim bebetonozásához:-]

morse 2013.02.05. 14:30:29

@mk27soundmaster: ajánlom figyelmedbe Szörényi Levente interjúját a Heti Válaszban. Nem kell feltétlenül a ballibandába tartozni, ahhoz, hogy az ember észrevegye a visszás dolgokat. Attól meg, hogy én személy szerint a jelenleg regnáló kormányra szavaztam, nem érzem úgy, hogy tapsikálnom kellene mindenhez....

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 14:31:30

@aristo: "Mit nem mond, maga zsidó? Ki kérdezte?"

Ebben a tekintetben nem az a kérdés, hogy zsidó vagyok-e.

Hanem az, hogy:

1. Nem mondtam, hogy zsidó vagyok, de csekély szövegértési képességeivel erre nem jött rá.

2. Te kérdezted: "maga zsidó"?
Neked egyszerűbb volna, de az élet kegyetlen ...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.05. 14:37:22

rusnya egy ország lett ez orbán alatt. ez a cikk ennek tökéletes bizonyítéka. örök igazság, hogy minden rendszer olyan, amilyenek a kiszolgálói. aristo a kerényi imrék, pálffy istvánok és fekete györgyök világában előkelő helyezést kaphat

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 14:39:22

@Robinzon Kurzor: Hát. mavokám nem tudom ki nem érti a szöveget. A "Mit nem mond, maga zsidó?" mondat végén azt a furcsa görbe jelet kérdőjelnek hívják. Azt jelzi, hogy a mondat egy kérdés. Nem tudom érthető voltam? (Ez is kérdés) A kérdést azért tettem fel mert maga mavo "zsidózással" vádolt (bármi legyen is az) és gondoltam tán származásában bántottam meg. Ne igyon annyit és ne gondoljon incesztusra. Jót fog tenni.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 14:43:06

@mk27soundmaster: Ne törődjön vele. Mindez szándékaimnak tökéletesen megfelel. Álszerénység nélkül állíthatom, hogy egyre jobb vagyok benne, esetről esetre hangosabban vonyítanak...

morse 2013.02.05. 14:49:07

@aristo: a röhögéstől vonyítanak a legtöbben.

gastro, missing in action 2013.02.05. 14:50:18

Nincs tapskenyszer. Eleg csak megnezni az Uj Szinhaz fel-negyedhazzal futo darabjait!
Hol vannak a muvelt Goj motorosok, akik megigertek, hogy eltartjak az Uj Szinhazat?
Budos bunko az osszes, aki Dorner melle allt, az az igazsag:)

Gazz 2013.02.05. 14:54:47

Kedves Aristo!
Ez a cikked akár jó is lehetett volna, de valahogy állandóan hitelességet akarsz rombolni. Hogy jön Szabó ügynökmúltja a Mephisztóhoz? Az ügynökség kizárja a jó rendezőséget? Hogy jön a kommunista párttagság, vagy az, hogy szerinted az osztrák Nobel díjas unalmasan ír, ahhoz, hogy kiállhat-e Alföldi mellett?
Ez, és a hasonló kis kitérőidtől az egész írásod izzadtságszagú lett. Valamit nagyon be akarsz bizonyítani, hetet havat összehordasz, aztán a végére már az írásod sokkal inkább rólad szól, mint bármi másról. Igazából a Magyar Hírlap lehet a te közeged, ott ilyen gyenge a színvonal. A Mandiner nagyon nem a te közeged, nem vágom, hogy engedtek téged ide.

Emőke1 2013.02.05. 14:55:49

@gastro, missing in action: Ez így van, nem mások, mint magyarosch mentébe bújt pojácák.
Azt meg a jelenlegi magyarosch nómenklatúra nem viseli, ha véleményt mondanak róluk , főleg dehonesztálót. Egyébként meg költségvetési intézmény, tehát adóból finanszírozott, következésképpen én is fizetem a fenntartását, úgyhogy nem kérem megmondani, hogy nekem mi a jó, és mi tetszik. Vidnyánszki pl. nem.

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 14:56:16

@aristo: "mavokám"

Téves.
A többi, kérdőjellel kapcsolatos satnya magyarázkodásod is.

Megnyugodhatsz, ab ovo nem tudsz megbántani.
Egyszerűen nem vagy párbajképes.

A "származásában bántottam meg" egyébként is csak olyan ember fejében fordul meg lehetőségként, akinek nincs rendben az önbecsülése, elsősorban a saját származásával nincs kibékülve -- bármi legyen is az.

A mavózás, zsidózás, meg a többi hülyeséged nem rólam szól, hanem a te saját viceházmester lelkedről, ami most végre kiélheti magát a Mandiner hasábjain ... a legtöbb jobbos-konzi olvasó őszinte döbbenetére.

Jack Torrance 2013.02.05. 14:56:35

@mk27soundmaster: "Szerintem ez egy lényeglátó, tisztességes és minden vonatkozásában korrekt megközelítése a posztban is tárgyalt problémahalmaznak. "

Ha nem a kozonseg borere menne a dolog, hanem tenyleg a kulonbozo oldalak jatekarol lenne szo, egyet is ertenek.
Bar a konkret esetben azt gondolom, Vidnyanszky is remek darabokat fog rendezni es en azokat is meg fogom nezni, a poszt rengeteg butasagot hord ossze sajnos.

TG69 2013.02.05. 14:59:06

@aristo: Akkor a feltárt összefüggésünk : Jelinek < sok író < összes író. Dopemant azért nem értettem, mert a sok író alatt nem Jelinekre gondoltam, sőt :).

Végülis a disznópásztorozásod egy magyar internetes minimém lett, így nálam ez az átlagos többség => buta/megvetendő többségnek fordítódott le, de ezután jobban figyelek :)

Alfőmérnök 2013.02.05. 15:01:23

@mk27soundmaster: Amíg csak a Szomszédokban láttam, én sem hittem el, hogy Kulka jó színész. De tényleg az. Szóval speciel őt nem érdemtelenül foglalkoztatják.
Amúgy a ballib értelmiség/művészvilág jelentős része is napi megélhetési problémákkal küzd, csóró. Persze vannak kivételek, de általában nem anyagi érdekből ballibek (leginkább egzisztenciális érdekből és valamiféle meggyőződésből).

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.02.05. 15:17:33

A vicc a szponzor igényeinek kielégítése mint legfőbb cél: tisztelettel kérdezem, mennyiben hasonlítható össze a herceg és Goethe XVIII. századi viszonya az államhatalom és egy színházi rendező viszonyával a XXI. század végén? Egyáltalán miben állt a nézeteltérésük, mert ez a cikkből nem derül ki, de biztosan nem ideológiai alapú volt, és biztos nem egy kutya volt a távozás fő oka (egyébként a Faust első részében is szerepel kutya a színpadon).

Jack Torrance 2013.02.05. 15:17:44

@aristo: ha a poszt jo lenne, akkor konnyu lenne azt mondani, azert vonyitanak mert talalva erzik magukat, vagy barmi hasonlo. De mivel a poszt szornyen gyenge, sajnos megkerdojelezheto az eredmeny.

sisszi 2013.02.05. 15:31:40

aki Jelinek nyelvi virtuozitását nem veszi észre, az nem tud olvasni...

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 15:34:27

@Robinzon Kurzor: Csak a magához hasonló alkesz informatikusok nem ismerik a kérdőjelet, ezáltal mavosága bizonyítást nyert Krauszkám, hiába tagadja. Miután a másik nickjével teljesen megutáltatta magát most mint Krausz nyomja, de pechjére a kérődző magára ismert. Továbbá abbahagyhatná ezt az undorító rasszista, antiszemita zsidózást.
@Jack Torrance: Az lenne csak a valami, ha maga mondaná meg, hogy mi a jó.

Líder Máximo 2013.02.05. 15:36:18

@Hattory Hanzo: Kiaz a Lola,ki az a aristo?

A poszt egy mondatban elintézhető: a jobboldali kulturális kisebbrendűségi érzés írott formája.

Líder Máximo 2013.02.05. 15:38:23

@aristo: Feszít mi a szar érzés, hogy viszont te már soha nem fogod megmondani mi a jó? Ez a vonat már elment, falevél.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 15:41:00

@TG69: Pontosan.
Azonban - emlékezetem szerint - a szoc. brigádok tagjait nem neveztem disznópásztornak, mi több a példában is borjúnevelő szerepel az meg egy másik műfaj: a tehénpásztoré. (Magyarosan: csordás)

Kakimaki0123456789 2013.02.05. 15:42:08

Olyan ez a poszt mint az egesz jobboldal: szemellenzosen elfogult, gyulolkodo, osszeeskuves-elmeletes, kozhelyes, sekelyes.

Kakimaki0123456789 2013.02.05. 15:42:56

Ja! Es a kep MANIPULALT!!!
Ugye tetszik emlekezni...

Líder Máximo 2013.02.05. 15:43:51

@Gazz: +1 beletaláltál:D

Egyébként, ha valaki nem jött volna még rá

aristo=Bayer

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 15:45:06

@aristo:

Csak hogy a kórképed pontos legyen: sorold már fel, hogy meseországban milyen nickjeim vannak még.
Hangok biztos megsúgják.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 15:49:12

@Robinzon Kurzor: Nem akarom lebuktatni. Nem vagyok én olyan. Azt elárulhatom, hogy kevesebb mint példaképének Ságvárinak. Ne lenne ilyen undok antiszemita és ne zsidózna állandóan. Erről tényleg le kéne szoknia Krauszkám, nagyon csúnya dolog.

campobaszo 2013.02.05. 15:51:57

Magyarországon kétségtelenül tapsolni szoktak tetszésnyilvánításként.Ugyanakkor mindenki pontosan meg tudja mondani,hogy mikor tapsolnak a nemtetszésük jeléül.Neked is kijár egy jó alapos vastaps ezért a posztért.Kiváltképp az igazán suttyóra sikeredett ügynöközésért.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 15:53:26

@Gazz: "Hogy jön Szabó ügynökmúltja a Mephisztóhoz? " Úgy, hogy a Mefisztó arról szól, hogyan vesz rá az együttműködésre egy embert a diktatúra és hogyan lesz ettől aljassá. Szabóval - ügynökként - pontosan ez történt.

" Hogy jön a kommunista párttagság, vagy az, hogy szerinted az osztrák Nobel díjas unalmasan ír, ahhoz, hogy kiállhat-e Alföldi mellett?" Nem mondtam, hogy nem állhat ki Alföldi mellett. Azt mondtam, hogy jellemző, hogy kik állnak ki mellette.

Még valami?

sisszi 2013.02.05. 15:53:42

hogy jön Jelinek KPÖ tagsága az irodalmi munkásságához? az osztrák kommunista párt egy vicc volt és lesz mindig is. különben is kilépett 90-ben

Jack Torrance 2013.02.05. 15:55:13

@aristo: megmondanam szivesen, de maga ugy sem ertene :)

Gazz 2013.02.05. 15:56:47

@aristo: Hogyne. Úgy tűnik a jegyeleadások alapján, hogy a színházlátogató közönség döntő hányada is kiáll mellette. Erről mintha megfeledkeztél volna, pedig ez is jellemző, sőt sokkal inkább jellemző, mint a kiragadott példáid.

wizernes 2013.02.05. 15:58:51

Vicces, hogy "aristo", a cikk szerzője (bár ilyen nagylelkű jelzőkkel >>ti. szerző<< ezért a szellemi okádékért nem illetném) olyan művészeket fikáz Alfölditől, Jelinektől Szabón át Klaus Mannig, akiknek a nyomába sem érhet, és akikre akkor is emlékezni fogunk, amikor az ilyen kis, szánalmas, kormányhű talpnyalók mint "aristo"már rég ott lesznek, ahová érdemes sorsuk alapján kerülniük is kell: a történelem (és kultúra) pöcegödrébe... szánalmas és gyomorforgató kis szellemi okádmánya még a mandinernek is becsületére válik, pedig ez az oldal is hozott már le már szemetet bőven...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.05. 16:00:08

eközben széles gábor azért könyörög, hogy a tisztelt közönség vegye a magyar hírlapot. pont ugyanott van a tetszési indexe, ahol az echo és hírtévé is tanyázik. ez egy fertőzött, radikális kisebbség, amely a gazdaságtól a kultúráig, oktatáson és vallási életen át mindenhol mindent megtesz, hogy többségnek tűnjön

volgograd 2013.02.05. 16:00:22

@Gazz:
1 hete 1 nap alatt elfogytak a jegyek március végéig, az emberek a metsző hidegben álltak 2-3 órákat a jegyekért.
De biztos Jelinek miatt

Nocomment 2013.02.05. 16:02:15

Ez a cikk a jobboldali sajtót lejárató kampány része :-)

sisszi 2013.02.05. 16:05:24

@aristo: "azt mondtam, hogy jellemző, hogy kik állnak ki mellette"
azta k.rva.

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 16:10:32

@aristo:

Jaj, de kis szemérmes lettél.
Meg össze is zavarodtál.
Vagy csak beszorultál mint Ságvári a presszóba?

volgograd 2013.02.05. 16:12:38

@sisszi: Megjegyzem, Vidnyánszky mellett Kerényi Imre áll
Jellemző?

Ringlósztár 2013.02.05. 16:14:55

Nem olvasom rendszeresen ezt a blogot, mert annyira nem jó, ezért megkérdezem: orbán és pozsgay és martonyi után is ki szokták írni, hogy volt kommunista?
Csak kérdezem.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 16:17:02

@Robinzon Kurzor: Ugye? Sajnos ez nagy hibám. Bezzeg maga mavokám maga aztán nem szemérmes, mi több, egyenesen szemérmetlen. Összezavarodni meg persze hogy összezavarodtam mikor arról beszél, hogy hangokat hall és még zsidózik is. Aggódom.

Acsabi44 2013.02.05. 16:21:17

Az író tollából süt a gyűlölet mindenki felé, aki feltehetően okosabb nála. Egy buta ember hisztijét olvashattuk.

Bloodscalp 2013.02.05. 16:22:58

@Hepci: de ha épp pénzt osztanak, lopnak simán:) szabadságon vannak, egyetemista kislányt osztanak ki-segítik a karrierjét, stb stb, addig is aristo szintű baromságokat lehet olvasni, mert valóban ötletes nép vagyunk.

népnemzet 2013.02.05. 16:26:13

Siralmas, ahogyan ez a rias(z)tó-aristo jelzetű szellemi ínségmunkás osztogatja itt szellemi garasait. Egyben kortünet is, hiszen korábban a színházakra belülről legfeljebb csak az általuk hivatásszerűen elvégzendő esedékes takarítási művelet idején odafigyelők kizárólag a bolsevik hőskorban nyilatkoztak ilyen brosúrákon edzett önbizalommal. Nem tudom, az Index miért tartotta érdekesnek az írás átvételét. Ha az általam vélt okból, úgy helytelen demokráciafelfogásnak vélem, hogy amennyiben illatokról kívánnak értekezni, színesítőnek vélik, ha egy otromba szellentőt is felkérnek a belerecsegésre...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 16:26:23

@balage_81 reloaded:
" pont ugyanott van a tetszési indexe, ahol az echo és hírtévé is tanyázik."

Miert, mit varsz globalliberalizmustol agymosott ertelmisegiek falkaitol?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/08/alap-es-felepitmeny.html

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 16:28:20

@aristo: "és még zsidózik is"

Konkrétan?
Egy alázatos bocsánatkéréssel most még visszavonulhatsz, nagyvonalú leszek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 16:45:06

@aristo: most te erre büszke vagy, szerzőke?
Hát, röhögnöm kell.
Józan jobboldalit a hányás kerülgeti az ilyen irományoktól.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 16:47:19

@sisszi: én leginkább a perverzitását vettem észre Jelineknek, de majd legközelebb jobban figyelek, hátha van virtuozitása is...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 16:52:15

@Kakimaki0123456789: te meg az emelkedett szellentésű balFOS lehetsz. :D

népnemzet 2013.02.05. 16:53:33

@Hepci: a kérdés természetesen soha nem az, hogy a szerzőnek, perverziója, netán virtuozitása van-e. Sokkal jellemzőbb, hogy amennyiben valakinek valami nem tetszik azt - nem kevés önhittséggel - rögvest rossznak nevezi...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 17:01:24

@népnemzet: gyanítom, ha valakit a perverzió taszít, az okkal rossznak tekintheti az ilyen tartalmat. Az írás technikai minősége ebből a szemszögből kevéssé releváns.
Ez kicsit más téma, mint az "ügynök-volt-miként-írhat-filmezhet-tisztességről-és-kik-állnak-mellé-milyen-jellemző"...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 17:02:52

@Dinamuki:
" és biztos nem egy kutya volt a távozás fő oka"

Karoline Jagemann, a szinhaz vezeto szinesznoje es nem mellesleg a herceg szeretoje kifurta. Goethe utan Jagemann (von Heygendorff) lett az igazgato.

barsled 2013.02.05. 17:03:04

" a Nobel-díj már-már biztosítéka az irodalmi tehetségtelenségnek"

K. Aristo!

Az ilyen mondat már-már minek a biztosítéka?

És ilyen írhat posztot a mandin.

Jajjj!

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 17:03:41

@Hepci: Abszolút büszke vagyok. Még magamhoz képest is hihetetlen tájképet gyűjtöttem össze a patkányblog és kapcsolt részeinek fanatikusaiból. Ez egyrészt szórakoztat, másrészt nagyszerűen segíti a baloldal 2014-es újabb katasztrofális vereségét. Aki végigolvassa a baloldali szellemi színvonal nagyszerű tűzijátékát az nem szavaz baloldali jelöltre néhány évtizedig.

Alfőmérnök 2013.02.05. 17:06:53

@Hepci: Egyszerű a képlet: ha ő népszerűtlen, akkor az azért van, mert zseniális, ha más, akkor nem a közönségben van a hiba, és öngyűlölő, ha nem tűnik el.

népnemzet 2013.02.05. 17:09:59

@aristo: Azt hiszem tényleg győztél. Tied is a nagyobbik rakás. Hazaviheted.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 17:12:20

@aristo: a Fidesz valahogy úgy lett győztes és alapította meg a dicsőséges NER-t utóbb, hogy módszereiben pont olyan g*ci lett, mint az ellenfél. Sőt, még g*cibb. Volt is nagy csodálkozás a túloldalon, talán még ronwerbert is meglepte a dolog.
Ezzel az a probléma, hogy nem teljesen olyan, mint a színház, a folyamatot nem lehet az aktorok belvilágán kívül tartani. Így aztán már nem tudom, miért is kellene a jobbos gátlástalan g*ciket támogatni a balos gátlástalan g*cikkel szemben...
Szerintem az ún. értelmiség jobban teszi, ha ízlése okán kimarad ebből a küzdelemből, de ha hasonulni akarsz BZsóthoz vagy GZsóthoz, vagy netán BGyörgyhöz, nyilván az a pálya is nyitva áll, tárt karokkal várják a tehetségeket...

népnemzet 2013.02.05. 17:16:36

@Hepci: Azért mert gyanítasz valamit, az még nem feltétlen igaz is. Csak arra igyekeztem rámutatni, hogy amennyiben egy mű valamely eleme nem személyes ízlésed szerint való még nem alapozza meg a totális "rosszra" minősítést, de legalábbis nem nívós értékelés. Engem legalábbis emlékeztet riasto-aristo attitűdjére.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 17:17:11

@Hepci: Ezen kedves barátom nem lehet kívül maradni. Felhúzhatjuk finnyásan az orrunkat, vághatunk bús, értelmiségi pofát, de a helyzet az, hogy ha nem marad 2014-ben a kormány, akkor a Fletó jön vissza, meg a szürkeállomány, az amelyik itt fentebb tombolja ki magát és prezentálja megvadult ostobaságát. Tertium non datur.

Manyi Béci 2013.02.05. 17:21:39

@aristo: Maga szereti a mákos tésztát?

1 könyvet olvastam Jelinektől, a Kis csukák címűt, az jó könyv volt.
Szerintem maga elolvasta a szócikket róla a Wikipédián (feminista!!!kommunista!!!) , és esetleg beleolvasott a zongoratanárnő recenziójába, majd hozott egy ítéletet.
Ez elég halovány, tudja. Kevés.

@jose maria padilla:" hátpedig az ostobaságtengeren úszó igazságszardarabok közül ez az egyetlen ami csinos."
Akkor nézegesse, szagolgassa tovább, lelkesen.

Manyi Béci 2013.02.05. 17:22:46

@Alfőmérnök:
Igen, az nyilvánvaló, hogy nem kifejezetten irodalomértő ember.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 17:26:34

@aristo: biztos van itt a szerzők és a kommentelők között, aki a politikai harcot tekinti fő feladatának, nem tartozom közéjük. Szvsz Gyurcsótány már nem csupán agyhalott, hanem politikai is, tehát a libaszakértő jöhet, vagy Mesterházy, "kipróbált" csapatával.
Hogy ezek sokkal rosszabbak lennének, mint OV és csatolt részei, arról sajna, nem vagyok meggyőződve.
Biztos jobb lenne, ha meg lennék... :)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.05. 17:27:25

Ha majd a V. külhoni igazgat, ingyen osztogatják a jegyeket és kötelező lesz elmenni a"nemzeti" darabokra.
A külön buszokat már szervezik a jó oligarchák, jó pénzért. Így majd kimutatják, hogy 1000 %-os a látogatottság és érdemes volt váltani!!
Ez vár ránk!

ÉBRESZTŐ MAGYAROK, elég volt az orbáni ámokfutásból!
Mi a fenének provokálunk, arcoskodunk, jópofizunk ezzel a székelyzászlósdival?
Szánalmas és nevetséges itthon kitenni azt a zászlót, csak műbalhé!

Akkor holnaptól legyen tibeti, tongai, észak koreai és eszkimó zászló is.
Nem kell a tüzet szítani, ezért is utálnak bennünket a szomszéd országokban.

Volt egy Trianon, szomorú, de lezárult. El kell fogadni!
Vagy akkor ne fogadjuk el az orbáni nemzeti szarkotmányt sem?
A sunyi, aljas békamenet dúdolgassa a meleg luxusbuszokban az országjárásuk során során a székely műdalt.
Készülj a kormány és rendszerváltásra, új idők jönnek!

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 17:28:42

@Manyi Béci: Nem. Nem szeretem.
Semmi probléma azzal, hogy magának tetszik - lelke rajta. Nekem nagyon nem tetszik - lelkem rajta. És akkor mi van? Ahhoz, hogy keserves félelmét fejezi ki - Alföldi kapcsán - a magyar művészet szabadsága felett nem annak van köze, hogy szerintem bűn rossz író, hanem valóban annak, hogy kommunista, feminista stb. aki - ezek szokása szerint - olyan dolgokról beszél melyekről fogalma sincs, de valamelyik haladó magyar kollégájától hallotta...

Alfőmérnök 2013.02.05. 17:32:20

@Manyi Béci: Nincs azzal semmi baj, ha valakinek nem tetszik a kortárs ilyen-olyan művészet. Azzal viszont már baj van, ha valaki nem érti, nem ért hozzá, és úgy ír róla magabiztossággal.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 17:34:08

@Hepci: Olvassa csak el @Békemenet csürhe minek tüntetsz, hisz minden o.k? nick hozzászólását fentebb, hogy lássa: kik is jönnek vissza. Lehet, hogy segít dönteni. Mert ez az amit támogatni akar, akkor is ha nem tud róla.

Nekem pedig ez a célom, hogy ezt bemutassam, ami - büszkén állíthatom - kitűnően sikerült.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 17:39:50

@aristo: szerintem rám lehet bízni, hogy mit akarok támogatni. :)
Orbán Viktort például nem óhajtom támogatni eddigi népboldogító tevékenysége folytatásában, így kettőnk között alighanem szakadék feszül (ez 1 ilyen ballibsibibsi képzavarféle, remélhetőleg itt elmegy, csak ma is számos nagyobb hülyeséget írtak a nemes hozzászólók).
Ha már példaként felmerült, egyébként ez a fentebbi soknevű f*szkalap se beszéli sokkal kevésbé értelmesen a magyar nyelvet, mint mondjuk Selmeczi Gabika...

vakapad 2013.02.05. 17:43:22

Ugyebár itten arról van szó, hogy a bejegyzés szerzőjének nem teszik Alföldi csakazértis bemutatója. A műsortervben már rég benne van, nyárig Alföldi az igazgató, a bemutatás jogszerű, mégse tetszik neki. Ahogy (illetve mert) Vidnyánszkynak, a jelen hatalom képviselőjének se. Ha feltennők a kérdést, hogy vajon miért nem, csak egyetlen logikus magyarázat létezik: célzatos a darab, és ők találva érzik magukat. Illetve hát nem magukat, hanem a csapatot, amelynek a sálát viselik, amelynek csapatszínben pompázó bögréjéből isznak, amely csapat sztárjának számozott mezében járnak (kelnek?). És valóban. Nem mondják ujjongva, hogy milyen jól megadja most Alföldi Gyurcsánynak, hanem azt mondják, ez a jelenlegi hatalomba való belerúgás. Azaz Alföldi talált, tízes kör, jöhet az ajándékmaci. Én Orbán helyében jól … mondván, ne járassatok ti le engem azzal, hogy ez a darab rólam szólna! De nem. Ilyesmiről semmitse hallani. Ezek szerint Orbán is így érezheti a csöndbenmaradásából ítélve.

Hát akkor szabad a pálya, adjunk neki, gondolja a szerző. És ad. Érvei lehengerlők:
1./ „aki fizeti a prímást, az mondja a nótát.” Vigyázz Alföldi, tudd hol a helyed, ilyesmiért a nagy Goethét is kirúgták! A baj csak az, hogy Alföldi már ki van rúgva, azaz jelen asszociáció kissé mintha zavaros lenne.
2./ Jelinek főbb tulajdonságai, hogy volt kommunista párttag (mint még néhányan Magyarországon, akik ma már nem azok) és Nobel-díjas. Utóbbiból következően tehetségtelen is. Hátbizony ilyenek pártolják azalföldit. Vannak viszont nemnobeldíjasok (= tehetségesek), akik nem. Ebből is látszik, milyen alak ez.
2./ Alföldi begerjedt, és nem hasonlítható Goethé-hez (vigyázzunk mán!). Hát ez az Alföldi! Ahelyett, hogy szemlesütve azt mondta volna: Na jó, nem lesz bemutató, és én porszem vagyok Goethé-hez képest. Érthetetlen viselkedés, magam se tudom hová tenni.
3./ Szabó István besúgó volt. Bizony. Akik megrendezik a Mefisztót, nem is lehetnek mások.
4./ Klaus Mann, mint olvashatni a bejegyzésben, az apja árnyékából kilépni sohasem tudó, nagyon közepesen író, homoszexuális, alkoholista és idegbeteg volt. Érdekes, hogy mennyi művész homoszexuális, alkoholista és idegbeteg, de valahogy mégse ez a főbb jellemző. Azt pedig, hogy Klaus Mann hogyan ír, nagy valószínűséggel nem a bejegyzés szerzőjétől tudja meg a világ.
5./ A magyar színház tragédiája, hogy mindig tapsolnak. Éspedig a szocialista brigádmozgalom miatt. Hászen a hülyék nem értettek az egészből egy szót se, csak azt tudták, hogy tapsolni kell a végén, aztán hazamehetnek bedönteni a sört meg a krumplilevest. Ahogy a manapság Nemzetibe járó közönség is, sugallja derék szerzőnk. De majd Vidnyánszkynál! Alföldinél ugyan működik a libsibiolsikomcsi szolidaritás, de Vidnyánszkynál nem fog! Úgy ott hagyják majd az előadást az első szünetben, mint a sicc! Vagy jegyet se vesznek. Végre megnyugodhatunk.
6./ A magyar művész nem pasztellekkel dolgozik, ha politizálni akar. Nem is igen teheti, hiszen megrendelői nem értik és nem kedvelik a pasztelleket. Harsány színek kellenek és hangos ordítás. Mefisztó szerepét bizonyára egy korpulens, nagyon rövidre nyírt hajú színész fogja játszani – rendkívül magas művész színvonalon, természetesen.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 17:46:56

@Hepci: Értem én és higgye el nem kevés problémát látok magam is. Azonban - és itt feszül a szakadék :) - a választék kényszerítő. Továbbá én látok sikeres dolgokat is, bár lehet, hogy csak az elfogultság láttatja velem.

Ami Selmeczit illeti valóban látszik, hogy szedi a fogalmazásgátlót.

népnemzet 2013.02.05. 17:50:08

@vakapad: így kell az aristo-fajankóból lábtörlőt csinálni! Gratula!!

népnemzet 2013.02.05. 17:53:44

@aristo: szívesen olvasnék néhány, uraságod szemében "sikeres dolgot". Csak hogy tovább feszülhessen az a fránya szakadék...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.05. 17:54:10

@Alfőmérnök:

Ez viszont érdekes téma, @Alfi; érdekesebb, mint hogy kinekan_civagyzs_dók_rva_anyja!

Ki ért a kortárs művészethez? Az ért, aki kijelenti magáról, hogy ért. Ma (mára) már a művészet attól művészet, hogy a "szakértők" annak minősítik. Jön az esztéta, a tudós és a kritikus és rámutat: ez művészet. S hogy bizonyítsa, hogy valóban az, annak az a módja, hogy dekódolja, pozicionálja, azaz, prezentálja hozzá azt a (kritikai) fogalomkészletet, amellyel méltatható a mű. Egy kicsit, persze, mindig is így volt, de ma már csak így van! A művészet ma már nem az alkotók műhelyeiben születik, hanem a "nagy egyetemek" tanszékein (a véleményformálók szobáiban) és a "mértékadó" folyóiratok szerkesztőségeiben.

A közönségnek nincs is más dolga, minthogy tudomásulvegye és elfogyassza: ipar ez a javából, @Alfi!:-)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 17:59:49

@bbjnick: Éppen ezért semmi más lehetőség nincs a "modern" művészet kapcsán: az ember elolvassa, megnézi, meghallgatja és eldönti, hogy számára fogyasztható vagy sem. Ilyen egyszerű. Ami nem tetszik az rossz - legalábbis nekem. Másnak lehet tetszik, de ez az ő baja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 18:02:30

@aristo: látok én is sikeres dolgokat, ha nem is túl sokat, de legalább méltányolható szándékokat. Sőt, sokáig elfogult is voltam, de ez már elmúlt, biztos beette magát a libsibibsiféreg lépesméze a hipotalamuszomba. :)
Szóval az a helyzet, hogy egységnyi idő alatt ennyi támogatható szándékot az időközben orrba rúgott Gordon is felmutatott - tehát nekem oly mindegy.
Már jó ideje sajnálkozom azokon, akik a politikusok közötti választást valami értékválasztással képesek magukban összekapcsolni.
Egyszeri, nagyarányú adócsökkentést akar a nép!
Nehogy egyszeri, nagyarányú selmeczigabi-csökkentést is akarjon, mert akkor jön a kunhalmiágnes, neked meg szar lesz. :D

Jack Torrance 2013.02.05. 18:03:11

@bbjnick: " Ma (mára) már a művészet attól művészet, hogy a "szakértők" annak minősítik"

szerencsere nem igy van, ugyan a muveszet alapjaiban valtozott meg, de az egyik valtozas pont az, hogy nincs az a szakerto, aki el tudna donteni mindenrol, hogy micsoda.
De a tema valoban erdekes es sokretu.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 18:03:24

@bbjnick: mi van, BBJ, elromlott a szoundmásztere?

dean23 2013.02.05. 18:06:30

Ha ha ha! Igazi fidesznyik bérposzt ami ismét egy kis kommunizmussal próbál operálni miközben lassan Kádár is előre köszönne Orbán elvtársnak ha élne!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 18:10:14

@mk27soundmaster: még nem teljesen sikerült kiküszöbölni a hibákat a NER-ben, elvtársak, de dolgozunk rajta (nyomkodjuk). :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 18:10:21

@aristo:

Ebből is látszik, hogy maga már el van avulva:-)

_most_ 2013.02.05. 18:12:29

@aristo: szép, most tényleg arra vagy büszke, hogy annyi hülyeséget sikerült összehordani, ami vonzza a trollokat.

Jack Torrance 2013.02.05. 18:15:08

@mk27soundmaster: nagyjabol ahogy @aristo: leirta. Kicsit bonyolultabb azert, a szakertok szerepe nem tisztazott teljesen :)

marko11 2013.02.05. 18:15:40

@vakapad: Röviddel az igazgató-váltás előtt új bemutatót tartani lehet, hogy jogszerű, de nem etikus. (Pláne az új igazgató kifejezett kérése ellenére.)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 18:17:41

@Hepci: Nem tudom, nem ismerem magát, így a hipotalamusza állapotával kapcsolatban inkompetens vagyok.:)
Sajnos úgy van, hogy itt mifelénk mindenki mindenhez jobban ért és hihetetlen sok ötlete van, hogyan nem kell csinálni. Hogy hogyan kell arról fogalma sincs. Mindenkit - óhatatlanul - magával ragad a fikázás-cunami és szégyellni kezdi magát, ha helyeselne bármit is. Félre ne értsen, nem azt állítom, hogy maga így van ezzel, mert nem tudom, sőt, úgy tűnik gondolkodik a saját véleményén, ami - elnézve az itteni színvonalat - kiemelkedő dolog.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 18:27:21

@Hepci:

Mi a kérdés?

bbjnick.blog.hu/2011/09/16/nem_gondol_itt_senki_semmit_komolyan_a_vagy_a_zalaptorveny_asztala_es_ami_utana_kovetkezik

magyarido.blog.hu/2010/05/16/de_vajon_erno_e_az_orban_a_vagy_a_kotcse_a_forradalom_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_es_a_burkina

De lásd, hogy kivel van dolgod, mielőtt még érdemben kérdeznél, én érdemben válaszolok:

Az elmúlt két évtized bebizonyította, hogy a ballib hegemónia hová vezet. Ha ez a mostani f_stalicska hatalom csak arra képes, hogy megtörje ezt a hegemóniát, már az is nagy előrelépés lesz, ahhoz képest, amiben eddig fuldokoltunk. (Az, persze, egyáltalán nem biztos, hogy ezt meg tudják tenni, de még csak az sem, hogy komolyan meg akarják tenni, de, ami volt --- mivel működésképtelenné vált ---, semmiképp nem maradhatott, úgy, ahogy eddig.) Ha a ballib hegemónia véget ér, akkor jöhet a következő felvonás, a hogyan tovább kérdése. Semmi nem indokolja, hogy az új hatalommal elnézőbbek legyünk, mint a régivel voltunk!

„És jól jegyezze meg mindenki, hogy mi a szíriai fajnak azért vagyunk ellenségei, mert a magyarság anyagi és szellemi fejlődését elnyomta, és ha más csinálja ezt, éppen olyan könyörtelen öklökre talál bennünk, legyen bár busmann, gurka, szamojéd vagy »keresztény nemzeti«.”

:-)

MézesRozi 2013.02.05. 18:27:25

@aristo:

azért azt ajánlom figyelmébe, hogy alföldi a velencei kalmárt is megrendezi még.
ez azért új értelmezést adhat a dolognak.
az pedig nem egészen igaz, hogy senki sem tudja, milyen a jó és rossz színház magyarországon.

a minap ajándék jegyekkel elvetődtem az új színházba. csurig volt, mint a nemzeti. taps is volt. és azt is képes voltam eldönteni, hogy jó volt-e, amit láttam vagy sem. nagyon szerettem volna, hogy jó legyen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 18:29:54

@aristo: kérj(en) szakvéleményt Griftőrmestertől, szerinte gyakorló elmebeteg vagyok, de a pontos diagnózisban kissé bizonytalan. :)
A hülyeséget sajnos könnyebb meglátni, különféle pszichológiai okokból, meg talán a gyakorisága miatt is.

Alfőmérnök 2013.02.05. 18:30:45

@bbjnick: Jól nyomod az Adorno-féle marxista dumát. :)
Még ha úgy is van, ahogy írod, akkor is illik ismerni a kortárs diskurzust, mielőtt ítéletet alkotunk róla. Ellenkező esetben inkompetenciáról van szó. Itt is.
De a szerző nem csak a kortárs művészetet nem ismeri, alapvető fogalmakkal nincs tisztában. Nem vitaképes, inkompetens. De már a korábbiakban is kiderült, pl. hogy nem érti A. Dantot. Aki meg még annyira se érti, mint ő, az meg el van ájulva tőle, hogy hűűű, de művelt a szerző. Közben csak egy félművelt szélhámos.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 18:31:09

@marko11:

Ez a lényeg:-) Mikor kinevezték az új igazgatót, feladatául kapta, hogy egyeztessen a régivel, biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet, együtt állítsák össze az új éved programját. Alföldy most erre nem hajlandó: hisztizik, kavar, hepciáskodik, "minél rosszabb, annál jobb"-at játszik.

tevevanegypupu 2013.02.05. 18:32:46

@marko11:

Alfoldi es tarsulata nem etikus. Ok olyanok amilyenek. Elhuzhatnanak Udvaros Dorottyastol Kulka Janosig mind. Esetleg akar emigralhatnanak is, sajnos viszont annyira nem fognak megsertodni. Majd valaki szponzoralja oket, esetleg kapnak egy stencilgepet is..nehany szamizdat eloadashoz.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 18:34:26

@mk27soundmaster: ha jól látom, a színház- és filmművészetben talán hamarosan sikerül elérni, hogy ne csak a dzsobber arcok haljanak éhen félig, hanem a belvárosi mindentjobbantudókommandó is.
Ez 1 kicsi eredmény, de eredmény.
Örüljünk együtt, BBJ!
Hurrá!

[S mi a helyzet Schmitt Pállal?]

MézesRozi 2013.02.05. 18:38:43

@tevevanegypupu:
persze hogy nem akarták csurkát. ő ugyanis jó színházat csinált volna. azt meg nem lehetett.
az más kérdés, hogy meg is halt közben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 18:42:33

@MézesRozi: holnap megyek a Katonába.
Majd beszámolok, ha kedvem lesz - s nem alszom el. :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 18:43:18

@Hepci:

Maga tényleg komolytalan! Tolom itt az überkontentet, feleslegesen, hisz föl sem fogja!:-(

Alfőmérnök 2013.02.05. 18:45:05

@MézesRozi: Buta vagy. Az egész cirkusz felesleges volt, Pozsgai Zsolt és a vén besúgó magánakciója.
Vidnyánszky fog jó színházat csinálni, de neked nem fog tetszeni, mert tahó vagy hozzá, hogy megértsd.

MézesRozi 2013.02.05. 18:46:07

@gastro, missing in action:
honnan szedi, hogy félházzal játszanak? most jártam ott, pótszékeken ültek. nemcsak a nemzeti mellett van szolidaritási jegyvásárlás ám.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 18:47:46

@vakapad:
"1./ „aki fizeti a prímást, az mondja a nótát.” Vigyázz Alföldi, tudd hol a helyed, ilyesmiért a nagy Goethét is kirúgták! A baj csak az, hogy Alföldi már ki van rúgva, azaz jelen asszociáció kissé mintha zavaros lenne."

A nagy Goethét Karoline Jagemann (von Heygendorff) intrikálása miatt rúgták ki (egyébként ő adta be a lemondását, de ezúttal elfogadták - volt már hasonló eset azalatt a 17 év alatt, amíg igazgató volt Weimarban).

Karoline Jagemann a herceg szeretője volt és Goethe után ő lett az igazgató. Úgyhogy szerintem az asszociáció egy kicsit se zavaros, sőt nagyon találó.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 18:49:22

@mk27soundmaster: ott akadtam el, hogy "ha véget ér a ballib hegemónia".
Látok bizonyos tényeket arra, hogy már itt tartunk.
No most, ez már a Kánaán, vagy addig még lesz pár megálló?
Mondjuk a Kánaán-alsó feliratnál már kezdhetnek kritizálni a hazaffyjak is, ha látnak valami negatívumot? [mer' a hazaffyjatlanok nyilván egész úton vartyognak, ahogy már megszoktuk V. Iljics óta.]

Volt egy barátnőm, aki azt szokta mondogatni, hogy a káosz jó dolog, mert abból bontakozik ki a valami. Hál' isten viszonylag rövid ideig tartott a kapcsolatunk...

MézesRozi 2013.02.05. 18:49:33

@Hepci:
mit néz meg?
egyébként a bárka sem rossz.

tevevanegypupu 2013.02.05. 18:52:23

@MézesRozi:

Alfoldi nem oszt es nem szoroz. Ki emlekszik manapsag Marton Endrere mondjuk..pedig mennyivel jobb volt mint Alfoldi. Csurkara viszont emlekezni fog a tortenelem, az irodalomtortenelem es a tudjukkik is..O volt az, aki meg merte roluk irni az igazsagot. Es ez az iras megmarad.

tevevanegypupu 2013.02.05. 18:52:23

@MézesRozi:

Alfoldi nem oszt es nem szoroz. Ki emlekszik manapsag Marton Endrere mondjuk..pedig mennyivel jobb volt mint Alfoldi. Csurkara viszont emlekezni fog a tortenelem, az irodalomtortenelem es a tudjukkik is..O volt az, aki meg merte roluk irni az igazsagot. Es ez az iras megmarad.

MézesRozi 2013.02.05. 18:52:27

@mk27soundmaster:
ó, ne tudja meg. szar darab, vacak rendezés, középszerű színészek. de a közönség, mintha laurence olivier játszotta volna a hamletet:)

tevevanegypupu 2013.02.05. 18:55:53

Ja igen..ha Kerenyi ujra beallnia rendezni, o is lesoporne Alfoldit a szinpadrol.Shylock csak olyan marad amilyennek Shakespeare megirta.:)

MézesRozi 2013.02.05. 18:58:56

@tevevanegypupu:
tudja, a színház és a film mulandó művészet, bárki műveli. és sokba kerül, ebben aristonak tökéletesen igaza van. azért szüksége van mecénásra, a mecénásnak pedig elvárásai vannak. és itt van alföldi és a magukat függetlennek mondó színházművészek hatalmas csúsztatása - az ő mecénásaiknak épp úgy vannak elvárásaik, vagyis egyáltalán nem függetlenek. de miután a "jó művészethez" a függetlenséget kényszeresen hozzákapcsolják, ezért ezt nem ismerhetik be.
ehelyett azt mondják, hogy a művészet csak baloldali és liberális lehet, tehát ha ilyen, az nem elkötelezettség, hanem a művészet létéből fakad.
marhaság.

MézesRozi 2013.02.05. 19:02:10

@mk27soundmaster:
hát ezt most puskáznom kellett, mert nem jegyeztem meg:
mert a mamának így jó!
azt a tapasztalást merítettem, hogy komédia talán. erős melodramatikus beütésekkel.
brrr. súlyos volt.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 19:12:29

@Alfőmérnök:

Ki az az Arómó? És hogy jön ide Danton?:-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 19:13:59

@MézesRozi:

A címét még a műsortervben olvastam. Valami kortárs magyar darab, ha jól tévedek, ugye?

MézesRozi 2013.02.05. 19:27:18

@mk27soundmaster:
giorgio pianosa a szerző. de többet ne kérdezzen róla:)

tevevanegypupu 2013.02.05. 19:29:43

@MézesRozi:

Hat persze, es eppen a balliberalisok tamogatoi nagyon rabbiatus emberek.Fuggetlen egy szinhaz akkor, ha onmaga tartja el magat. Alfoldiek ragyogo lehetoseget kaptak, itt a kivalo alkalom az ongondoskodasra. Egy ilyen zseninek es tarsulatanak - mert gondolom egy jo resz huz vele balfele - minden adott ahhoz, hogy szinhazat csinaljanak.Egyebkent a panaszkodo filmeseknek is..keves penzbol muveszit, Bizonyitott teny, hogy lehetseges. Persze a parizsi es los angelesi hotelszamlakat nem fizetik, de egy jo kameraval csodakat lehet muvelni monjuk Budapesten is. Ahogy egy szal deszkaszinpadon is. Csak muveszek kellenek hozza es nem muveszlelkek.

Alfőmérnök 2013.02.05. 20:03:37

@mk27soundmaster: Egyébként Aromó nem az elitművészet kapcsán beszét iparról, úgyhogy visszavonom az inszinuációt. :)

Alfőmérnök 2013.02.05. 20:06:55

@Hepci: Ha a Woyzecket, akkor ajánlom a patkányblogra írt kommentemet. :)
orulunkvincent.blog.hu/2012/01/02/woyzeck#c16093705

MézesRozi 2013.02.05. 20:51:45

@Jack Torrance:
aha, látom már én is. ettől még szar:)

Alfőmérnök 2013.02.05. 20:54:33

@MézesRozi: Nem ettől, hanem ezért. Ahogy Csurka darabja is szar. A jósdán még te is beláttad, de itt már azt írod, hogy Csurka jó színházat csinált volna.
Aha. Tudod, mikor? Úgy a '70-es években, mikor még nem itta szét az agyát az ügynökféreg.

MézesRozi 2013.02.05. 21:02:35

@tevevanegypupu:
ebben szerintem téved. a film is és a színház is pénzigényes műfaj. és azt valakinek finanszírozni kell. az állam azért kellemes megrendelő/mecénás, mert személytelen, a pénz és a felhasználó közé mindenféle kuratóriumokat, zsűriket lehet közbeiktatni, amik tagságát a "szakma", vagyis a támogatás felhasználói állítanak össze, ha nem így történik, akkor jön a sírás arról, hogy sérül a függetlenség, ami alatt azt érthetjük, hogy aki a pénzecskét csurgatja, az bele akar szólni - egyébként természetes módon - abba, hogy kik mire és hogyan használják fel azt. ami megint csak a függetlenség és szakértelem látszatát kelti elfedve a valódit, hogy korrupció járja át az egész rendszert.
de pénz az kell hozzá. tudja szarból még művészetet sem lehet csinálni:)

tevevanegypupu 2013.02.05. 21:17:45

@MézesRozi:

De muveszetbol szart azt igen.:) Persze, hat eltuloztam, nyilvan kell hozza manapsag penz, mivel mindenfele technikat bevetnek es az nem olcso.Bar ugy hallottam Woody Allennel akar ingyen is szivesen dolgoznak vilagsztarok.:) Amde olyan mecenast - es ideertve az allamot is - eleg nehez talalni, aki csak ugy adja a penzes bugyellarist, de nem szol bele.

tevevanegypupu 2013.02.05. 21:17:45

@MézesRozi:

De muveszetbol szart azt igen.:) Persze, hat eltuloztam, nyilvan kell hozza manapsag penz, mivel mindenfele technikat bevetnek es az nem olcso.Bar ugy hallottam Woody Allennel akar ingyen is szivesen dolgoznak vilagsztarok.:) Amde olyan mecenast - es ideertve az allamot is - eleg nehez talalni, aki csak ugy adja a penzes bugyellarist, de nem szol bele.

Bell & Sebastian 2013.02.05. 21:34:22

Mivel a reakciók Aristot igazolták, nincs észrevételem, csak ha nem az, hogy végigolvastam 200 kommentet - fölöslegesen.

A ki-kicsoda tippmix határozottan szórakoztató volt, hogy Alfitól permanensen a hányinger kerülget, az egyéni szocproblémám lehet, talán nem bírom a virtigli geciket, máriáslánynak öltözve sem.

Bell & Sebastian 2013.02.05. 21:36:47

Ahol Pozsgai Zsoltot aljasozzák, ott nem szeretnék az illető helyében lenni.

Alfőmérnök 2013.02.05. 21:44:48

@tevevanegypupu: Woody Allennel? Azzal a frankista zsidóval, aki a lányát vette feleségül? Maga vakoló, vagy mi a fasz? Nem szégyelli magát, hogy ennek a korcs zsidónak a "művészetét" népszerűsíti?

Bell & Sebastian 2013.02.05. 23:10:50

Üldözze az ilyet árkon-bokron keresztül egy gigantikus csöcs!

MézesRozi 2013.02.06. 07:01:18

@tevevanegypupu:
hát ez a nagy bánatuk:)) mert akár megtörtént goethe esete a kutyával meg a főherceggel, akár nem, azért még igaz.

tevevanegypupu 2013.02.06. 07:40:05

@MézesRozi:

Meg ha csak kutyat akarna bevinni, de a kutya mar nem is el..egy tetemmel szorakozna.:)

Robinzon Kurzor 2013.02.06. 10:06:16

@aristo:

Oké, tehát konkrétan lebuktál a hazugságoddal.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.06. 10:41:40

@Robinzon Kurzor: Mit keres itt a "tehát"? Abból, hogy maga konkrétan zsidózik hogyan következik "tehát", hogy én lebuktam, továbbá hazudok?

Krauszkám a maga állapota egyre súlyosabb, már az elemi logikai lépésekre sem képes. Plusz folyton zsidózik. Szörnyű.

Alfőmérnök 2013.02.06. 12:11:08

@jose maria padilla: Ne báncsad Manyi nénit. Kissé eccerű, de nem rossz ember.

Robinzon Kurzor 2013.02.06. 12:23:00

@aristo: "Krauszkám"

???

Amúgy még talán Selmeci Gabika is tudja, hogy a valótlan állítások ismételgetése nem fogja a hazugságot igazsággá változtatni.

Te még ezt sem tudod?

Állítottál valamit, nem tudod bizonyítani és most krauszozol és hazudozol.

Mondjuk kb. erre vagy hitelesítve, ennél többet nem is vár tőled senki.

Csak azon lepődnek meg, hogy ezen a blogon mit keres az a cseléd szint, amit magabiztosan hozol minden alkalommal.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.06. 12:55:35

@Robinzon Kurzor: Na de kicsiny Robinzonom (aki mellesleg csak krausz) mit állítottam én, amit nem tudtam bizonyítani? Miért hazudozik egy ilyen délceg SS-tiszt forma krausz? Péntekje nem súgta még a fülébe pénteken, hogy ez illetlen dolog?

Ja és ne zsidózzon.

Kandeláber 2013.02.06. 14:10:34

@Manyi Béci: ÖÖ, miért feltételezi, hogy közérdeklődésre tart számot a maga funkcionális analfabétizmusa?

Robinzon Kurzor 2013.02.06. 15:53:05

@aristo: " mit állítottam én, amit nem tudtam bizonyítani?"

Inkább játszod a hülyét?
Mondjuk ez legalább passzol rád.

"kicsiny Robinzonom [...] délceg SS-tiszt"

Nincs ezzel semmi gond: az ilyen irányú vágyaid most már bátran felvállalhatók, de nálam ezzel hiába próbálkozol.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.06. 15:58:43

@Robinzon Kurzor: Szomorú, hogy még a vádjait sem tudja megfogalmazni. Ha már hazudni sem tud, rövid úton kirúgják a patkányblogról és oda a megélhetés.

Délceg SS-tisztnek maga nevezte magát, ha nem emlékezne, persze miért pont ez az agyi funkciója működne.

Ja és semmiképpen se zsidózzon, ezt manapság egy SS-tiszttől, mint maga, alapkövetelmény.

Alfőmérnök 2013.02.06. 16:11:44

Egyébként a mai magyarországi jobboldal tahóságának egyik bizonyítéka, hogy mindig Wass Alberttel példálóznak, pl. a nála jóval nagyobb szellemi munícióval rendelkező Kodolányi helyett.

Robinzon Kurzor 2013.02.06. 16:13:07

@aristo: "Délceg SS-tisztnek maga nevezte magát"

Javaslom a böngésző "Keresés" funkciójának használatát.

Ha esetleg az jönne ki belőle, hogy nálad jelenik meg ez a kifejezés, tehát hazudtál, akkor rád bízom, hogy ezt a helyzetet hogyan kezeled.
Nagyszerű alkalom lesz, hogy neveltetésed és személyiséged lényege éles helyzetben megmutassa magát pőre valójában.

Aztán visszatérünk majd a többi hazugságodra is, szép sorban.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.06. 16:23:04

@Robinzon Kurzor:
"Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek."
Írta maga nem kis büszkeséggel.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 16:31:05

@Alfőmérnök:

Ezt álmodtad, @Alfi?:-D

Senki nem példálózik Wass Alberttel, hanem balról rendesen wassalbertezéssel szokták a jobboldal iránti megvetésüket kifejezni (ill. megpróbálni igazolni). Kodolányit ritkábban emlegetik:-) Valószínűleg azért, mert a valóban összetettebb életművet nem lehetne olyan nagyvonalúan lefitymálni.:-]

Alfőmérnök 2013.02.06. 16:37:11

@mk27soundmaster: Wass Albert jobboldali bestseller író, ezt kár lenne tagadni. Nem mondom, hogy olvashatatlan, de erősen túl van hypeolva.

Robinzon Kurzor 2013.02.06. 16:52:50

@aristo: "Délceg SS-tisztnek maga nevezte magát"

Melyik szót nem érted?

Robinzon Kurzor 2013.02.06. 16:55:12

@mk27soundmaster:

aristo szarban van, te meg önként bemászol mellé?

Segítek neked is, a keresett kifejezés: "délceg SS-tiszt".

Vagy beszéljünk arról, hogy te mindig mindenkivel abban a stílusban kommunikálsz, ahogy ő hozzád szólt?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.06. 17:04:31

@Robinzon Kurzor: "Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek."

Melyik saját mondatát nem érti Herr Sturmbannführer?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 17:08:23

@Alfőmérnök:

Csak szólok, @Alfi! Kezdesz felvenni egy új szokást. Régebben, ha valaki nem értett veled egyet vagy fölhívta a figyelmedet egy-egy ellentmondásodra, akkor átkozódtál, mostanában pedig elkezdtél következetesen és módszeresen mellébeszélni.

Most is: szóvá tetted, hogy mennyit hivatkozik a jobboldal Wassra. pedig...; erre én úgy reagáltam, hogy nem a jobboldal hivatkozik egyfolyt. Wassra, hanem a bal használja jobbgyalázó hivatkozásul a wassozást (tehát a bal tartja a közbeszédben és nem a jobb); erre te elkezdtél arról hadoválni, hogy Wass egy túlhájpolt besztszelleríró:-)

Alfőmérnök 2013.02.06. 17:27:07

@mk27soundmaster: Nem volt ellentmondás abban, amit írtam. Te írtál hülyeséget.
Ebben a posztban pl. itt hivatkozik Wass Albertre aristo:
""Itt nem csak Jelinekről van szó. Az olvashatatlanság pedig általában a meg nem értésből fakad. Az egyszerű is lehet olvashatatlan annak, aki nem érti vagy nem tartja értelmezhetőnek azokat az értelmezési kereteket, amiből pl az egyszerűség fakad. "
Akkor maga miért is nem szereti mondjuk Wass Albertet?"

Ide spec nem lehetne behelyettesíteni Kodolányit, de általános az az érvelés, hogy nekünk itt van Wass Albert, és aki basztatja, az biztos magyarellenes, gonosz ballib.
Mikor ha mondjuk Kodolányit, vagy Hamvast választaná a jobboldal idolnak, kevebb támadási felületet biztosítanának.
Miért nem őket választják idolnak? (És itt el is érkeztünk a fő állításomhoz.) Mert tahók.
Így már érthető, vagy elmagyarázzam még dedósabb szinten is?

Manyi Béci 2013.02.06. 18:02:15

@jose maria padilla:
Megkóstolnia azért nem kellett volna, tökike, de ha már így esett, tartsa tovább a szájában, ne halászgasson. Így járt.
@Alfőmérnök: elszemtelenedett. Meguntam.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 18:19:25

@Alfőmérnök:

Te tényleg ennyire nem figyelsz, @Alfi?

Az @aristo-idézetedben a wassos hivatkozás épp a balos mémre (wass olvashatatlan sz_r) utal:-)

Így, persze, nem lehetne behelyettesíteni Kodolányit, hiszen a balos mém Wassról és nem Kodolányiról szól.

Egyébként pedig te is ugyanazt játszod, mint a bal általában: saját állításodat használod igazolásul saját állításodra:-)

Alfőmérnök 2013.02.06. 18:25:06

@mk27soundmaster: "saját állításodat használod igazolásul saját állításodra"

Nem. Csak ha valaki félremagyarázza azt, amit írtam, felhívom rá a figyelmet, hogy mit állítottam eredetileg. Ehhez kénytelen vagyok visszanyúlni ahhoz, amit korábban írtam.

Alfőmérnök 2013.02.06. 22:50:53

@aristo: Kurva nagy szereptévesztésben vagy, öregem.
Az ilyen faszkalapok, mint amilyen te is vagy, tevékenysége csak ahhoz járul hozzá, hogy a jobboldal széttagoltságát erősítse, hogy viszályt szítson.
Ha szándékosan, megbízásból csinálod, akkor ügyes vagy, le a kalappal.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.07. 00:46:56

@MézesRozi: na, én f*sz, összekevertem egy másik időponttal.
Az Örkényben voltunk, Jógyerekek képeskönyve.
Valakitől azt hallották a barátaim, hogy hű, de jó.
Sajnos nem tudom megerősíteni... de legalább rövid volt.

MézesRozi 2013.02.07. 07:36:45

@Hepci:
én ott a homburg hercegét láttam. amikor a bakancsos-alsónadrágos-antant szíjas nácifasiszta tánckar betrappolt a színpadra, akkor már csak röhögni tudtam. balszerencsémre szünet sem volt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.07. 09:46:52

@MézesRozi: a Jógyerekeket a nagy Ascher rendezte... most megnéztem, pozitív kritikákat lehet róla találni...

Alfőmérnök 2013.02.07. 13:13:51

@Hepci: Nekem a Vadkacsa tetszett a Katonában, azt az Ascher rendezte. Az se egy egetrengetően jó előadás, de sztem abszolút korrekt.

Leírtam már, de ismétlem: a magyar színházi kultúra le van maradva kb. 100 évvel. Ezért alapvetően az SZFE (korábban: főiskola) a felelős, ami leragadt Sztanyiszlavszkijnál. Ezért hathat modernnek a konzervatív Vidnyánszki: ő ugyanis Kijevben tanult. (És ezért mondhatja a tahó aristo, hogy Sztanyiszlavszkij óta nincs színház. Mert nem tudja, miről beszél.) Persze a posztmodernt sokan majmolták a rendszerváltás után, és a tahó közönség ezt azonosítja a modernnel, mert nem látott mást, csak ezt, meg a 100 évvel ezelőtti szart.

marko11 2013.02.09. 11:47:04

A hazai filmek piaci részesedése 2012-ben

Franciaországban 40,2 %, Nagy-Britanniában 32,1 %, Dániában 28,5 %, Finnországban 28%, Olaszországban 26,5 %, Csehországban 24% (előző évben: 28,5%), Svédországban 22%, Spanyolországban 19,3%, Németországban 18,1%, Norvégiában 17,8%, Hollandiában 16,3%, Lengyelországban 15,2% (előző évben: 30,4%), Oroszországban 15,1%.............. Magyarországon 2 % ez az arány. (Ha valakit vigasztal: előző évben 4,1 % volt.)
Forrás: European Audiovisual Observatory

NO COMMENT!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.02.09. 13:09:52

Bár késve olvasom, mégis megérte: hüledezek. Aristo egészen jól látja az állami (önkormányzati) forrásból finanszírozott színházasdi hátulütőit (hátulról a 3. bekezdés, főleg a második fele).

Kár, hogy az a része kimaradt, hogy az állami jelenlét és az azzal járó piactorzítások miatt gyakorlatilag lehetetlen annak rendje-módja szerinti színházat csinálni. Meg persze az a része is kimaradt, hogy hát bizony ezt a hitbizományi rendszert nagy elánnal működteti a honi jobboldal is. Ahelyett, hogy rendes jobboldal módjára rombolná, s teret engedne a saját bőrüket, pénzüket vásárra vivő színháztulajdonosoknak, -igazgatóknak és színészeknek. Meg persze a társadalmi kötelezettség letudása helyett színházi előadást vásárló közönségnek.

Robinzon Kurzor 2013.02.09. 15:21:58

@aristo:

Hol van ebben "délceg SS-tiszt"?

Arisotkám, ha nem tudod megkülönböztetni az olvasott szöveget a saját homoerotikus ábrándjaidtól, akkor szólj apukádnak, hogy még nem engedjen oda a számítógépéhez, mert még nem való az neked.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.09. 15:41:02

@Robinzon Kurzor: Á! Herr Obersturmbannführer Krausz hogy van?
Vajon miért lett maga SS-tiszt, a többiek meg - genetikailag - csak kisnyilasok? Nemde azért mert maga délcegebb volt?

Semmiképpen sem zsidózzon többet, csúnya dolog.

gabidezső 2013.02.09. 17:28:45

Ki emlékszik arra, hogy milyen felháborodás, nemtelen meghurcolás mentén zajlott a Nemzeti Színház felépítése, átadása? Megépült az első Fidesz-Kisgazda-Kdnp kormány idején, s mikorra ki kellett nevezni az igazgatót már az Mszp-Szdsz kormány volt hatalmon. Ki a franc kiabált, hogy ezt a házat mi építettük, és nektek nem tetszett, és ne üljetek bele! Szépen belakták, játszottak, játszanak benne azóta is. Most majd új igazgató igazgatja. Mi itt a probléma? Persze kiabálni, nyilatkozni, bunkóskodni lehet. S még van aki mucsaizik itten.

marko11 2013.02.10. 10:12:30

@gabidezső: Persze. Akkor még, "jobb (ballib!) körökben" illet nem járni a Nemzetibe.
Ahol, ugye, még emlékszünk, nem is lehet jól látni meg az akusztikája sincs rendben. Meg egyébként is ronda.
Hogy ízlések (és pofonok) mennyire különböznek:
Helen Mirren, angol színésznő elragadtatással nyilatkozott a Nemzeti épületéről.

Robinzon Kurzor 2013.02.11. 10:04:39

@aristo:

Ez itt az aristo-féle szenvedélyes igazságbeszéd.

Feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy olyan szavakat adtál a számba, amelyeket nem mondtam.

De te beleállsz, mint Fletó: két krauszozás közben zsidózással vádolsz, a hazugságodat pedig még a lebukás után sem vagy hajlandó beismerni, inkább az egyenruha-fétisedet reklámozod.

És te valami valaki vagy valahol a magyar felsőoktatásban ... na, ez az igazi dráma, és nem az, hogy valamiért megtűrnek a Mandineren.

Robinzon Kurzor 2013.02.11. 10:08:09

@marko11: "Meg egyébként is ronda"

Ronda volt, amikor felépítették, ronda maradt Alföldi idején is.
Ízléstelen giccs.
Mondjuk egy porcelán cica még pont elférne valahol.

Szerinted szép?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.11. 10:10:01

@Robinzon Kurzor:
Ez már szánalmas vergődés amit bemutat. A feltett kérdésre válaszoljon, miért lett maga SS-tiszt és a többiek - genetikailag - nem azok?
A buzizás legalább annyira csúnya, mint a zsidózás. Rusnya egy náci maga.

vantaan 2013.02.11. 10:35:25

"Goethe tehát az első próba napján kijelentette, hogy az olyan színházhoz, ahol kutyák játszanak, neki semmi köze. Pár nap múlva el is csapták intendánsi állásából. Hja kérem, ahogyan mondani szokták: „aki fizeti a prímást, az mondja a nótát”."

.... na jaaaa CSAK hát az egész történet szereplői közül kire is emlékezünk? GOETHE-re!!!!!
Lehet ócsárolni vagy leszólni Alföldit de azért mégis csak Ő az aki valós megmérettetéskor nyer!

Az meg csak Vidnyánszky silányságát mutatja hogy ilyen körülmények után elvállalja.

"A darabválasztás – a Mefisztó – szintén véletlenül kerülhetett Alföldi direktorkodásának végére, amikor a sötét fasizmus ismét igyekszik megfosztani a művészeteket a szabadságtól. A magyar valóságra lefordítva ez azt jelenti: a hatalom nem fizet eleget azért, hogy szidalmazzák. Maga a mű, a Mefisztó, kitűnő lehetőséget nyújt a fasizmus bomlasztó hatásának bemutatására: már Szabó István is futott egy sikeres kört vele, két jelentés között. Az apja, Thomas Mann árnyékából kilépni sohasem tudó, nagyon közepesen író, homoszexuális, alkoholista és idegbeteg Klaus Mann regénye a fasizmus és a művészet, a művész kapcsolatáról szól: arról, hogy egy színész hogyan lesz alantassá." ....s hogy lesz alantassá egy blogíró? ....hogy lesz alantassá egy színi direktor?

1942 áprilisában zsidókkal való kapcsolattartás miatt Horthy bírósága elítélte Mezei Máriát ..... emlékezzünk az 1 éve sem történtekre Tokody Ilona lealázására egy seggcliner Ókovács által.
Sem 1942-ben sem 2012 ben nem állt ki az u.n művész világ a meghurcoltak mellett! pl ...M Évának , S Szilviának ,hogy elment a hangja (pedig mintha világhírű énekesek volnának)

Robinzon Kurzor 2013.02.11. 14:38:34

@aristo:

A feltett kérdés a "délceg SS-tiszt" kifejezés származása.

Szerinted én írtam -- a tények meg azt mutatják, hogy te.
Hogy miért pont ez jutott eszedbe, azt se rajtam kellene számon kérned.
Ha nem tetszik, amit magadba nézve látsz, akkor fordulj szakemberhez.

De amíg csak kraszuzni meg zsidózással vádaskodni tudsz és makacsul ragaszkodsz egy nyilvánvaló hazugságodhoz, addig mire fel pattogsz, hogy ki mire válaszoljon?

Miért képzeled egyáltalán, hogy nekem szóba kellene állnom veled azon túl, hogy annyiszor csinálok hülyét belőled, ahányszor hozzám szólsz?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.11. 15:19:24

@Robinzon Kurzor:
Na de Herr Obersturmbannführer! Ne tetesse hülyébbnek magát mint amilyen.
A kérdés - amire nagyon nem szeretne válaszolni mert ott van benne az állításom az adható válaszban - miért lett maga SS-tiszt, míg a többiek - genetikailag - nem?

Aki árja felsőbbrendűséget hirdet magáról - genetikailag - az kódoltan antiszemita, tehát zsidózik.

Krausz, maga úgy véli hogy maga csinál hülyét belőlem? Mindenki magán röhög, hogy bevitte magát az erdőbe és most nem talál ki belőle. Krausz és a maga helyében elbujdosnék. Tudja, mint Robinzon egy távoli szigetre informatikusnak és ott számlálnám szégyenszemre a kókuszdiókat.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.02.11. 15:48:53

@Robinzon Kurzor: "Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek."

Ez egy precízen és félreérthetetlenül megfogalmazott rasszista alapvetés, amely szerint te genetikailag felsőbbrendűnek írod le magad másokkal szemben. Nem lehet félreérteni, mert nem elégedtél meg az "adottságok" összevetésével, hanem zárójelben egyértelmüsítő magyarázatot adtál arra, hogy genetikai adottságokra gondoltál. Az SS-tiszt és a "kisnyilasok" közt nyilvánvaló alá-fölé rendelt viszonyt írsz le. Az ugyan nem derül ki, hogy átlagos magyarokkal, esetleg cigányokkal vagy zsidókkal szemben érzed úgy, hogy te genetikai adottságaid okán felsőbbrendű szerepre vagy predesztinálva, de ez lényegtelen részletkérdés. Ezt nem lehet kimagyarázni, maximum elnézést kérhetsz.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.02.11. 16:07:53

@Alfőmérnök: alfika, nem fázol ott a Deákon, ilyen hidegben? Meg fogsz hülni, oszt mi lesz a diákforradalommal nélküled?

ü.
smith ügynök

Robinzon Kurzor 2013.02.11. 16:30:38

@gloire: "Ez egy precízen és félreérthetetlenül megfogalmazott rasszista alapvetés, amely szerint te genetikailag felsőbbrendűnek írod le magad másokkal szemben"

Na, még egy idióta, közepes szövegértési kihívásokkal: a haj és a szem színe genetika.
De semmiféle alsóbb vagy felsőbbrendűséget nem jelent.
Fel tudod ezt fogni?

Akik "csak" kisnyilasok lehettek, azok a beteg lelkükkel ezt egyértelműen csalódásnak élték meg, mert az ő szemükben az lett volna a nonpluszultra, ha SS-egyenruhában feszíthetnek.

Ezt tényleg nem lehet félreérteni, de ha elég buta vagy, akkor félre lehet magyarázni amolyan Szíjjártó vagy Török Zsolt-módon.

Szegény hülye aristo (akinek fogadott vagy fogadatlan prókátora lettél) kezdett el a nickemen gúnyolódva krauszozni, arról jutott eszembe az egész sztori, egészen pontosan a gyerekes viselkedéséről azok a "kisnyilasok".

Erre te megirigyled Ara-Kovács produkcióját és eldöntöd, hogy ki rasszista, ki nem.

Robinzon Kurzor 2013.02.11. 16:49:14

@aristo: "Aki árja felsőbbrendűséget hirdet magáról - genetikailag"

Te szerencsétlen hülye gyerek, most már kezdelek sajnálni, de hát te keresed magadnak a bajt.

Semmiféle "felsőbbrendűséget" nem hirdettem magamról.
Ez egy újabb hazugságod, hiszen ezt semmiféle tőlem származó idézettel nem tudod alátámasztani, de azért abban is biztos lehetek, hogy el sem fogod ismerni, hogy megbuktál a hazugságoddal.
Ahogy "délceg SS-tiszttel" is csúnyán megbuktál.

A genetika egy idegen szó, de nem felsőbbrendűséget jelent, te ostoba.
Az oké, hogy hiányoztál biológia órán ... de végig?

Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos genetikai adottságok nem teszik lehetővé a számodra, hogy Kunta Kinte szerepét eljátszd.
Tehát rasszista vagy és lenézed a négereket -- ennyi "gondolkodásra" futja tőled.

Kíváncsi vagyok, milyen hazugságokat találsz még ki, miket próbálsz még belemagyarázni a kommentembe.

Ami a legszórakoztatóbb: pont olyan vagy mint a "ballib megmondó" sztereotípiája, akit oly' szenvedélyesen szokott volt gúnyolni a Mandiner.
Az Amerikai Népszava is megirigyelné, ahogy antiszemitázol és nácizol, pont az ő színvonalukat hozod.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.02.11. 17:21:02

@Robinzon Kurzor: Én szinte biztos voltam benne idáig, hogy te nem vagy rasszista :D Az a mondatod viszont egy rasszista alapvetés. Azt én nem tudom eldönteni, hogy egyfajta elszólás volt-e a részedről, vagy csak szimplán rosszul sikerült fölényeskedés, mindenesetre tény, hogy amit abban a mondatban megfogalmaztál, azt csak egyféle képpen lehet érteni: a genetikai adottságaid (a fentiek szerint a kék szemeid, és világos, szőkés hajad) alapján te irigyelt SS-tiszt lehettél, szemben a többiekkel, akik "csak" "kisnyilasok". A feltételezett irigykedés, az a dehonesztáló "csak" szócska, a nyilasok kicsinyítő képzője fejezte ki nálad az alapvető alá-fölé rendelt viszonyt, amit, ha valaki enmaga genetikai adottságaiból vezet le, az nyílt rasszizmus. Elbasztad, mert ez a mondatod ezentúl hivatkozható marad . )

bömböcz 2013.02.11. 18:12:46

@gloire:
Igaza van! Mink és a kiscsaládom már rajta is vagyunk az "ügyön"!
Mindenki addig rasszistázódhatóskodáshatóskodáshatik, amíg Mi mondjuk és nem tovább!
Ariszo fajtezsvérünk(fizetett) szajnosz egy permanens lenácizó ördögi körbe keveredett...
Feleslegesen provokál, miközben tudja jól, hogy a kultúra nem bőgatyás-butykosos csűrből származik.
Semmi nem helyes!

Alfőmérnök 2013.02.11. 19:20:52

@aristo: Na de dékán úr, tudna mondani egy híres Krauszt, aki nem zsidó?

bömböcz 2013.02.11. 19:28:38

@Alfőmérnök:
Könnyítsünk:
Mondjon egy színházi darabot ami jó...?!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.02.11. 20:14:55

@Alfőmérnök: Mi a helyzet a forradalmatokkal, töki? Lassan médiasztár leszel, amolyan haha-celeb . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.02.11. 20:34:34

@Alfőmérnök: Jajj, de elcsendesedtél...

ü.
smith ügynök . )

Alfőmérnök 2013.02.11. 22:22:49

@bömböcz: Ja, kurva szar volt, mert aki mellettem ült, annak borzalmas fokhagymaszaga volt.

bömböcz 2013.02.11. 22:36:34

@Alfőmérnök:
Beépített ember lehetett: így tették autentikussá a környezetet a nézőknek. Gumicsimma volt-e rajta?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.02.12. 08:39:53

@Robinzon Kurzor: Na de Herr Sturmbannführer! (Engedelmével lefokoztam annyira ostoba) A menekülési kísérlete majdnem jó, hogy ne mondjam ötletesen hazudozik. Azonban. CSAK az a baj, hogy bizony ott van az a CSAK szócska, az pedig - egy felsőbbrendű SS-tiszt számára is - nagyobb-kisebb viszonyt tételez fel, amint azt @gloire kolléga is találóan megjegyezte.

Így járt. Magukkal az a legnagyobb baj, hogy annyira meg vannak győződve a saját csalhatatlanságukról, hogy képtelenek veszíteni, ezért keverik egyre nagyobb kakiba magukat. Tanácsolom, hogy ez ügyben ne jöjjön többet házhoz a pofonért. Tartsa csukva a klaviatúráját és próbáljon következtetéseket levonni a dologból.

Alfőmérnök 2013.03.22. 09:24:33

@MézesRozi: "nézzék csak meg a fent likelt osztrák és német oldalakat: szó szerint ugyanazt hozták le a kitüntetésügyről. nyilván, mint az alexandriai biblia-fordítók: isteni sugallatra történt, nem szervezett akcióról volt szó. "

Így lesz valakiből paranoiás. Beütötték a gúgliba a kulcsszavakat, és ezt dobta ki a gép. Ennyi.
Ettől függetlenül még műxik a libi hálózat.
7ora7.hu/hirek/kulturbotrany-strasbourgban-vidnyanszky-korul
Ez azért elég vicces:
"A színház az elmaradt előadások egyikének időpontjára, április 13-ára vitát szervez a művészeti szabadság témájában, amelyre Vidnyánszky Attilát is szeretettel várják."
Szóval előbb visszamondják a meghívást, utána meghívják a művészeti szabadságról vitatkozni. :)

Mihailu de Munkachevo 2013.03.22. 10:13:45

@Alfőmérnök:

"Beütötték a gúgliba a kulcsszavakat, és ezt dobta ki a gép."

sőt maga a gugli írta cikket és csak átvették, csakis ezért sikeredtek egyformára!
micsoda fasságokat tudsz te összehordani ...

Alfőmérnök 2013.03.22. 16:06:57

@Mihailu de Munkachevo: Hát te meg kiafasz vagy a 13 kommentedel, hogy belepofázol? Mindegy is, az értelmi színvonalad kb. rozikájéval azonos. Egy teljesen ésszerű feltételezést megtoldasz egy faszsággal és utána az én eredeti feltételezésemet nyilvánítod faszságnak.

Bell & Sebastian 2013.03.22. 19:26:06

Valószínűleg Luke lehet, ha ismeri az észjárásod, postó.

Alfőmérnök 2013.03.25. 23:03:16

@Alfőmérnök: "Francia értelmiségiek álltak ki Vidnyánszky Attiláért
2013. március 25. hétfő, 11:35

Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartják francia értelmiségiek – köztük Jean-Pierre Thibaudat, Valère Novarina, Jacques Le Ny, akik a nyilvánossághoz fordultak hazájukban –, ahogyan Vidnyánszky Attila személyét nemkívánatossá nyilvánították a Strasbourgi Nemzeti Színházban."
szinhaz.hu/szinhazi-hirek/51279-francia-ertelmisegiek-alltak-ki-vidnyanszky-attilaert

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.03.27. 08:40:54

@Alfőmérnök: Proxy war.

Francia értelmiségiek szegődnek a magyar kulturkampf zsoldjába. Nagyhatalom vagyunk.

Robinzon Kurzor 2013.04.05. 13:10:09

@gloire:

Szövegértés, egyszerű barátom, szövegértés.

A "csak" nem az én nézőpontomból "csak", hanem azokéból, akik a saját értékrendjük szerint "csak" kisnyilasok lehettek, pedig SS-katonák szerettek volna lenni.

Az egész (eredeti) kommentem arról (az ilyen aristo-félékről) szólt, akik a saját beteg értékrendjük szerint nem érnek el olyan szintet, ami szerintük megilletné őket, és ezért valaki mást (zsidókat, cigányokat, akárkit) hibáztatnak és komplett világmagyarázatokat gyártanak arra, hogy az egész világ ellenük esküdött össze.

És igen, elbasztad, ezentúl hivatkozható lesz ez a kommented arra, hogy kb. egy alsó tagozatos szintjén vagy szövegértés tekintetében. ;-)

Robinzon Kurzor 2013.04.05. 13:15:13

@aristo:

Lásd a fenti választ.

Így jártál te is: CSAK annyi eszed van, mint egy másodikosnak.

Próbálj meg elvegyülni az alsósok között, járj be magyar órákra mondjuk harmadiktól, ott kezdenek ilyen egyszerűbb szövegértési tesztekkel.

Nem mondom, hogy neked is könnyű lesz, de azért ne add fel ilyen könnyen.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.05. 14:07:59

@Robinzon Kurzor: Mein Herr Sturmbahnführer Krausz! Majd két hét kellett ahhoz, hogy ezt a szánalmas gyermeteg és nyögvenyelős izét kiizzadja magából. Nagyon gyenge teljesítmény. Mi az hogy nem a "maga szempontjából"? Maga lett Sturmbahnführer, azt írja és EHHEZ a magára jellemző kiemelkedő genetikai teljesítményhez KÉPEST lettek a többiek azok amik. Hogy a többiek mik szerettek volna lenni az az eredeti szövegében sehol sem szerepel, azt az elmúlt két hét alatt költötte hozzá kínjában. Még egyszer mondom: szánalmas teljesítmény. Csak nehogy megint elkezdjen zsidózni is.

Alfőmérnök 2013.04.05. 14:37:50

@Robinzon Kurzor: Nem olyan rossz a szövegértése, mint mutatja, csak aljas és paranoid. Azt is el tudom képzelni, hogy éppen azonosnak gondolt veled, és egy kommentet úgy akart magyarázni, hogy a jövőben károm származhasson belőle.

Robinzon Kurzor 2013.04.05. 14:40:46

@aristo:

Látom a naptári alapfogalmakkal is gondban vagy; hét, hónap, ilyenek.

Meg persze a magad egyszerű lelkivilágából kiindulva azt hiszed, hogy ez pont olyan kurvára fontos része az életemnek, mint a tiédnek.
Lám, közel két hónapos szünet után 1 órán belül ugrottál.

Tényleg, az órát ismered? Csak hogy ne terheljelek ennyi új ismerettel egyszerre.

Ezek után nem is csodálkozom, hogy nem értesz semmit.

Már az eredeti szövegben is pont az szerepel, hogy azok a magadfajta kisnyilas szarjankók mire vágytak és ehhez képest milyen csalódottak voltak.
Hogy a saját nyomorult személyiségeddel terhelten mit próbálsz ebbe belemagyarázni, az téged minősít, nem engem.

Bebuktad ezt is, mint a "délceg SS-tisztet", amit szintén csak te találtál ki.
Nem megy ez neked, akárhány órát, napot, hetet vagy hónapot hagyok neked, hogy összeszedd magad.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.05. 14:51:01

@Robinzon Kurzor: Tényleg túlbecsültem magát még rosszabb, jóval több mint két hét kellett hogy ezt kiizzadja magából. Elnézést.
Idézné nekem, hogy az eredeti szövegből ez hol derül ki? mert nem derül ki belőle. tanácsoltam: ne jöjjön házhoz a pofonért, de magának hiába beszélek.

Robinzon Kurzor 2013.04.05. 15:05:28

@aristo:

Az egész kommentből ez derül ki.
És hogy te ezt nem érted, az már régen kiderült.
De megpróbálhatunk segíteni ezen a problémán.

Szóval kezdjük egyszerű szövegértési feladattal: szerinted én azt írtam valahol, hogy "délceg SS-tiszt".

Tudnád idézni, hogy hol?
Nem várok semmiféle magyarázatot, elemzést, semmit.

Csak egy linket és a tőlem származó idézetet.

Menni fog, kicsit huszár?
Ha nem megy, elismered, hogy hazudtál?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.05. 17:16:36

@Robinzon Kurzor: Az egész kommentből ez derül ki.

Azonban: maga Herr Sturmbann Fhürer kezd egy megbocsáthatatlan bűnt elkövetni: untat. Amíg megpróbált a maga primitív informatikus módján "érvelni" addig vicces volt a dolog, de most, hogy arról is letett és az óvoda homokozójának stílusába "akkor is nekem van igazam beee" adja elő, unalmassá vált.

Alfőmérnök 2013.04.05. 18:05:21

@Robinzon Kurzor: Ilyenkor jut el oda az ember, hogy nem tud már mást írni, mint hogy vascsővel kéne ütni az illetőt, abból talán tanulna.

Google 2013.04.05. 18:38:25

Maga valami kohómérnök, vagy a vasiparban érdekelt, hogy úgy a kezére áll a vascső?

Alfőmérnök 2013.04.05. 21:26:44

@Google: Ritkán találkozom ekkora tahókkal, ilyen gátlástalan hazudozókkal, így a vascső használatára is csak ritkán kényszerülök.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.04.06. 11:39:41

ennek a "vitának" a stílusáról annyi jut eszembe (képszerűen), hogy a lurkók a játszótéren egymás fejére lapátolják a homokot. Annyi értelme van. És ezek volnának a "konzervatív" kommentelők, te jó ég.

Alfőmérnök 2013.04.06. 13:58:51

@Dinamuki: Itt egyetlen magát "konzervatívnak" valló kommentelő van: aristo. Robinson Kurzor (szerintem) liberális, gloire meg egy magát "rendpártinak" nevező ÁVH-s/nyilas geci patkány.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 09:44:26

@aristo: "Amíg megpróbált a maga primitív informatikus módján "érvelni" "

Na, egy újabb fóbia.
Az a sok szorongás matek órán, a frusztráció, hogy nem érted, pedig anyuci szerint te egy olyan okos kisfiú vagy ...

Untatlak, kicsi huszár?
Hát ne válaszolj!

Mondjuk a "délceg SS-tiszttel" azért kezdhetnél valamit.
Mondjuk idézd, hogy hol mondtam ilyet.
Vagy ismerd el, hogy nem tudsz ilyet idézni tőlem.

Nagylelkű leszek veled: utóbbi esetben annyiban maradhatunk, hogy "tévedtél".
Egyébként marad az, hogy hazudsz.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 11:32:07

@Robinzon Kurzor: Ezt a daliás dolgot Herr Sturmbannfhürer már megindokoltam, pontosan olyan elmélyült részletességgel mint maga azt, hogy kinek a szempontjából "csak" - tudja, az a csak ahol szokása szerint zsidózott. Tényleg untat találjon ki valami újat.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 11:55:27

@aristo: "már megindokoltam"

Idézni tehát nem tudsz.
Nem csoda, hiszen nem beszéltem a "daliás SS-tisztről", az csak a te fantáziádban született.

Tehát hazudsz, lebuksz és ezek után még te vádaskodsz.

És ezzel a jellemmel te valami oktatóféle vagy főállásban, itt meg erkölcsi kérdésekben önkéntes mérvadó.

És ez innentől kezdve nem csak téged minősít, hanem a Mandiner szerkesztőit is.

Leskelődő 2013.04.08. 12:06:07

@Robinzon Kurzor:
Nehogy véletlenül azt gondolja, hogy már mindenki elvesztette a fonalat. Ezért megerősítem:
bizony inkriminált megjegyzéséből minden, kicsit is olvasni tudónak az derült ki, hogy Maga büszkén állt az SS legények között.

Na. És most cáfolgasson tovább nyugodtan :)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 12:16:08

@Robinzon Kurzor: Halálos pontossággal idéztem. Ott van egy fél mondattal az előtt, ahol arról beszél, hogy a "csak" kinek a szempontjából van. Keresse meg.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 12:43:07

@aristo: "Halálos pontossággal idéztem"

A "délceg SS-tisztet"?

Na gyerünk Safranek, ne tetesse magát hülyébbnek mint amilyen.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 12:54:18

@Leskelődő:

Nocsak, egy fogadatlan prókátor.
Vagy fogadott?
Netán egy lelkes tanítvány?

A dolog úgy áll, hogy nekem nem kell semmit cáfolnom.
Annak kell bizonyítania, aki állít, konkrétan zsidózással vádol.

Az Kertész Ákosnál meg aristonál (és hű kobzosainál) módszer, hogy zsidózással vádolunk, aztán cáfoljon, ha tud.

A "minden, kicsit is" kezdetű lepkefing kizárólag arra nézve bizonyíték, hogy nincs érdemi érv.

Argumentum ad populum.

Nézz utána, készülj fel jobban, mert nem csak magadat, de szegény aristot is még jobban égeted: az egyik posztnál maga MrFalafel segített aristo segítségére (tömény zsidózással, persze), most jössz te ezzel gyerekes mellébeszéléssel.

Leskelődő 2013.04.08. 13:03:44

@Robinzon Kurzor:
Nem vitatkozni jöttem. Tényt közlök:
Inkriminált megjegyzése szerint Maga büszkén állt az SS legények között.

Alfőmérnök 2013.04.08. 13:03:59

@Leskelődő: Bogárka, a következő történt:
Először aristo zsidózott. Azaz krauszozott, ami abban a kontextusban zsidózás.

"aristo · aristo.blog.hu/ 2013.02.05. 10:00:20
Na megérkezett a patkányblog teljes személyzete. Robinzon Krausz hol van?”

Ez azt jelenti magyarul: hol van az a liberális zsidó?
Csak ezt aristo nem meri vállalni, mert esetleg tölgy sorsára jut. Úgyhogy azzal védekezik, hogy csak belemagyarázás, hogy zsidózott, és az általa lezsidózott nick egyik kommentjébe próbálja belemagyarázni, hogy zsidózás.

tevevanegypupu 2013.04.08. 13:11:36

@Alfőmérnök:

Nem szivi. Az azt jelenti, hogy Robinzon Krausz hol van? Es ha maga ezt ugy forditja le, hogy aristo zsidozott, az a maga fantaziajanak szulemenye. Mi ebben a zsidozas, hogy Robinzon Krausz, magyarazza el reszletesen..vagy esetleg egy nev utan mar maga elkezd zsidozni? Ejnyejenye. Csunya fiu.

Alfőmérnök 2013.04.08. 13:13:29

@tevevanegypupu: Nem, te ostoba liba, mert az eredeti nickneve Robinson Kurzor, a Krausz meg jellemzően zsidó név.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.08. 13:14:52

@Alfőmérnök:
így. gyáván zsidózni köpedelem. vagy vállaltan, vagy sehogy. de a belbudai jócsaládok ilyenek. ugyanígy kollaboráltak kádárral.

tevevanegypupu 2013.04.08. 13:16:34

@Leskelődő:

Ne folytassa legyen szives kedves Leskelodo..:)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.08. 13:16:58

@tevevanegypupu: :-) ne tettesse már a hülyét. ez rótmanózás

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 13:18:38

@Leskelődő:

"minden, kicsit is olvasni tudónak az derült ki, hogy "
vs.
"Tényt közlök"

Nem, egyszerű barátom, te nem tényt közöltél.
Legtöbb, amit műfajilag egyáltalán közölhetsz, az egy vélemény.
Ami jó esetben a tiéd, továbbá (ugyancsak jó esetben) a tények megfelelő interpretációján alapul.
Esetedben ez nem nagyon sikerült.

Még egy kicsit segítek: a "minden, kicsit is" kezdetű mondatrész attól még nem lesz tény, hogy érvnek szar.
Sőt, attól semmi nem lesz tény, hogy "minden, kicsit is".
Nézz utána, ne égesd magad.

tevevanegypupu 2013.04.08. 13:19:01

@Alfőmérnök:

Krausz az zsido nev? Nahat..azt hittem a Robinzonra gondol..de latja padilla is megirta, hogy maga milyen ravaszul zsidozik..ezt pont magarol nem gondoltam volna.

Alfőmérnök 2013.04.08. 13:21:03

@tevevanegypupu: Ezek vagytok ti: ostoba, képmutató, álszent gyáva szarok.

tevevanegypupu 2013.04.08. 13:22:15

@jose maria padilla:

Ne irja kisbetuvel Roth Mano nevet..gerebnek is ki kellett javitani a noteszeben csupa NAGYBETURE!

Leskelődő 2013.04.08. 13:23:11

@Robinzon Kurzor:
Szép dolog a rabulizmus :)
Ettől még a tény tény marad.
Inkriminált megjegyzése szerint Maga büszkén állt az SS legények között.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 13:25:03

@tevevanegypupu: "Az azt jelenti, hogy Robinzon Krausz hol van?"

A krauszozásban az az epikus, hogy egyrészt pont úgy néz ki, mint egy zsidózás (vö: "Adj gázt!"), másrészt a Robinzon-ág úgy jön ide, hogy aristo paranoiája szerint a vele vitatkozó nickek mögött személyi átfedések vannak és persze mindenkit az ún. "patkányblog" küld rá.

A körülötte zajló események értelmezéséhez ki-ki a saját komfortzónájában lévő sémákhoz nyúl, aristonál ezek vannak kéznél.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 13:29:12

@Robinzon Kurzor: Mi van? Nem találja azt, hogy hol van az hogy a "csak" kinek a szempontjából van? Csak nem hazudott amikor azt állította, hogy benne van? Maga kis huncut és még zsidózik is.

Alfőmérnök 2013.04.08. 13:33:06

@Leskelődő: Nincs benne, hogy büszkén állt.

"Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek."

Az van, hogy ott állt, mások meg irigyelték.
De ebben a történetben számomra nem aristo ostobasága és gerinctelensége az érdekes. Hanem gloire aljassága.

tevevanegypupu 2013.04.08. 13:33:24

@Robinzon Kurzor:

Fogalmam nincs mi az a patkanyblog, ennyire azert nem vagyok jartas a blogok vilagaban. Maga elegge liberalisnak tunik, lepjen at a gyanusitas felett, bar szerintem egyaltalan nem serto az, ha valakit zsidonak gondolnak. Nem kell tagadni, sem vedekezni, gondolja el, egyik volt miniszterelnokunk nyakaban a tablaval is vallalna, hogy zsido pedig nem is az.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 13:33:33

@Leskelődő: "Inkriminált megjegyzése szerint Maga büszkén állt az SS legények között"

Szép dolog a fantázia, de ettől még nem lesz tény semmi.
Inkriminált megjegyzésemben a fentiek közül nem szerepelt:
- büszkeség
- hogy bárki állt volna
- egy vagy több SS-legény

Ez az egész a te interpretációd, ami nem hogy nem tény (hanem egy értelmezés, amint az a "szerint" szóból is kiderül), de még interpretációnak és ostoba és/vagy hazug.
(Ennek kiválasztását rád bízom.)

Nem írtam továbbá sehol "délceg SS-tisztet", ez meg aristo képzelgése, amiről nem tud számot adni, de jellembeli problémái miatt ezt a hazugságát elvállalni sem hajlandó.

Leskelődő 2013.04.08. 13:46:49

@Robinzon Kurzor:
Direkt nem idézte az inkriminált megjegyzést?
Sebaj, Alfőmérnök úrnak hála, ismét szem elé került :)

Maga, Robinzon Kurzor, tehát ezt írta:

"Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek."

Akarja még néhányszor újraolvasni?

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 13:50:27

@tevevanegypupu:
"Fogalmam nincs mi az a patkanyblog""

Én is csak tippelni tudnék, de majd jön aristo és felvilágosít minket.

"lepjen at a gyanusitas felett, bar szerintem egyaltalan nem serto az, ha valakit zsidonak gondolnak"

A "gyanúsítást" leszarom, nagyon kevés ember rólam alkotott véleménye érdekel, és csak nehogy félreértés legyen, aristo nem tartozik közéjük.

Ellenben szórakoztat annak tanulmányozása, hogy amikor hazugságon kapok önmagukra erkölcsi nonpluszutraként tekintő vezérmegmondókat (aristo, bébéjé stb.), akkor ez mit hoz ki belőlük.

aristoból kihozta a benne szunnyadó "ballib publicistát", aki egyedül és megfellebbezhetetlenül eldönti, hogy ki zsidózik, ki nem.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 13:59:28

@Leskelődő: Hagyja a fenébe. Most azt választotta, hogy még annál is hülyébbnek tetteti magát, mint amilyen. Szánalmasan debil és tagadni próbálja a tagadhatatlant. Két hónapig gondolkodott rajta és nem tudott semmi újat kitalálni. Most azt játssza, hogy ami nincs benne valamiben szó szerint az egyáltalán nincs benne. Például, mivel nem írta szó szerint, hogy ő ember, ezért nem az. Mondjuk ez igaz.

Az SS-tiszthez a délcegség hozzátartozik, mint az egyenruha, vagy a parabellum pisztoly. Mikor valaki SS-nek mondja magát akkor délcegnek is. Ezt ez a szerencsétlen is pontosan tudja - bár egyre bizonytalanabb vagyok - csaknem tudja beismerni. Ezeknek a szerencsétlen patkányblogos libsiknek ugyan az a baja: olyan okosnak tartják magukat, hogy egy világ omlik össze bennük mikor kiderül, hogy mégsem.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 14:02:06

@Leskelődő:

Ezt írtam én:
"Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek."

Ezt írtad te:
"Inkriminált megjegyzése szerint Maga büszkén állt az SS legények között"

Az én mondatomban hol van, hogy (ha már "tényeknél tartunk")
- én büszke vagyok
- büszkén állok valakik között
- ezek a valakik "SS-legények"

Segítek, sehol.
Ezek ostoba és/vagy hazug interpretációk, amelyeknek szinte semmilyen logikai kapcsolata sincs az általam leírtakkal.
A komment az SS-tiszti szerepre áhítozó kisnyilasok lelkivilágáról szólt. (Irigyeltek engem, mert engem SS-tisztnek válogattak ki.)

Az első tagmondat ("Én SS-tiszt lettem") szól rólam, és ha már itt tartunk ez pl. tényközlés.
A második tagmondattól kezdve az egész "inkriminált megjegyzésem" a kisnyilasoknak az ehhez, továbbá azon másik tényhez való viszonyulásáról szól, hogy ők meg nem lettek azok.

Mindenki, aki kicsit is tud olvasni és nem saját ostoba, beteges előítéletei és/vagy mószeroló szándéka vezeti, pontosan érti, hogy az "inkriminált megjegyzésem" mit jelent.

Szóval eldöntheted, hogy hülye vagy-e, vagy esetleg rongyember. Vagy talán mindkettő?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 14:04:37

@tevevanegypupu: A patkányblog - helyesebben patkányblogok - a Vincent, Vastagbőr, Véleményvezér és társaik. Ezeken ugyan az a néhány fizetett libsi újságíró blogol a legkülönbözőbb álnevek alatt. Az egyik ilyen a mi Krauszunk.

A patkányblog címet a @Tölgy ellen folytatott aljas lejárató kampány kapcsán érdemelték ki, szorgos munkával.

Leskelődő 2013.04.08. 14:17:44

@aristo:
Rendben.

Az inkriminált mondatot azért eltettem, mert úgy látszik, @Robinzon Kurzor: szereti olvasni.

Robinzon Kurzor ugyanis ezt írta:
"Én SS-tiszt lettem, és ők ezért nagyon irigyeltek, mert ők adottságaikat tekintve (hogy te is értsd: genetikailag) erre alkalmatlanként csak kisnyilasok lehettek."

Viszlát! :)

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 14:26:34

@aristo: "Az SS-tiszthez a délcegség hozzátartozik, mint az egyenruha, vagy a parabellum pisztoly. Mikor valaki SS-nek mondja magát akkor délcegnek is."

Két szinte jelentéktelen probléma van ezzel az okfejtéssel.

Egyrészt nem mondtam magam SS-nek, ez már a te képzeleted szüleménye.

Másrészt ez a mikor --> akkor szerkezetű, következtetésnek látszó tárgy még baromira nem lesz általános érvényű attól, hogy leírtad.
Számodra minden SS-tiszt délceg. Oké. És?
Ebből ennél több sehogyan sem következik.

Szóval a képzelgéseid helyett maradjunk a tényeknél: mivel te délceg SS-tisztnek képzeltél engem a szövegértési problémáid miatt, ezért a magad korlátolt agyával úgy gondoltad, hogy én is annak képzelem magam, sőt, tkp. ezt is írtam magamról.
Pedig nem.

Próbáld megemészteni, hogy nem te döntöd el mások véleményét, hiába próbálsz olyan tartalmat is a szájába adni, amit nem mondott.

Akármekkora hazugságból is próbálod kimosni magad, ez nem fog így sikerülni.

Azzal próbálj meg vitatkozni -- ha tudsz --, amit írtam, ne azzal, amit az az ostoba és/vagy hazug interpretációd szerint jelent.
Csak hogy ez -- mindketten tudjuk -- nem megy, ezzel beégtél.
Marad a hazudozás, meg az ovis majmolás.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 14:30:08

@Leskelődő:

Hát most nagyon megijedtem, hogy "elteszed".

A teljes eredeti kommentet nyilván azért nem "teszed el", mert annyit már tudsz megjegyezni.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 14:32:44

@aristo: "libsi"

Tessék mondani, ez egy mozaikszó?
És még azt tessék elmesélni az aristo bácsinak, hogy milyen szavakból lett összerakva és pontosan mit jelent?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 14:35:44

@Robinzon Kurzor:
Logika óra óvodásoknak 1
"Egyrészt nem mondtam magam SS-nek, ez már a te képzeleted szüleménye." majd "Az első tagmondat ("Én SS-tiszt lettem") szól rólam, és ha már itt tartunk ez pl. tényközlés." mindkettőt maga írta, mikor hazudott?

Logika óra óvodásoknak 2
"Számodra minden SS-tiszt délceg. Oké. És?" nem számomra délceg, hanem objektíve az, mert olyanok voltak a fizikai kiválasztási kritériumok. Lehet, - mi több valószínű - hogy maga golyvás, nyüzüge és tyúkmellű, akkor viszont az SS-tiszti kiválasztással kapcsolatban hazudott. És aki SS-tiszt lett mint maga, lásd fent, az délceg is egyben.

Logika óra óvodásoknak 3

Itt megismétli az 1-nél tárgyalt logikai abszurdot. Bármit állít innen valamiben biztos, hogy hazudott, továbbá tapló is amikor belebeszél mások beszélgetésébe.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 14:43:37

@Robinzon Kurzor: Igen mozaikszó, a liberális és a bolsevik szavakból, hogy mit jelent? magát.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 14:48:03

@aristo:

1. Egy szerep nem azonos a színésszel (statisztával).
Zenthe Ferenc igaziból nem is volt taxis, tudtad?
(Nem is mondta magát taxisnak.)
Tehát nincs ellentmondás, cserébe egy újabb érdekességet tudtál a meg a világról (a színész nem azonos a szerepével, csak eljátssza.)

2. Nem volt "délcegségi" kritérium. Sem az SS-ben anno, sem a statisztaválogatáson.
Ezt is buktad.
(Segítek: a délcegség egy szubjektív fogalom, bármiféle katonai alkalmasságnál meg objektív kritériumok vannak.)

3. Ezt akkor az 1-nél már kitárgyaltuk, ott buktad.

Hazudtál, aristo, ez van.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 14:55:47

@aristo:

Akkor vegyük az aristo-féle módszert: a libsi a liberális és a bibsi szavakból képzett mozaikszó.
Ezt mindenki tudja.

Tehát aki libsizik, az egyben zsidózik is.

Most azt választottad, hogy még annál is hülyébbnek tetteted magad, mint amilyen. Szánalmasan debil vagy és tagadni próbálod a tagadhatatlant.
Most azt játszod, hogy ami nincs benne valamiben szó szerint az egyáltalán nincs benne. Például, mivel nem írtad szó szerint, hogy "zsidó", ezért a "libsi" meg a "Krausz" nem zsidózás.

Ezt ez a szerencsétlen arsto is pontosan tudja - bár egyre bizonytalanabb vagyok - csaknem tudja beismerni. Ezeknek a szerencsétlen fideszblogos náciknak ugyan az a baja: olyan okosnak tartják magukat, hogy egy világ omlik össze bennük mikor kiderül, hogy mégsem.

Szóval így működsz, aristokám, igazán egyszerű oprendszered van.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 15:01:37

@Robinzon Kurzor: Herr SS-Schütze Krausz! (lefokoztam közlegénynek, mert olyan hülye.) A maga esetében nem csak egy szerepről volt szó, hanem az arra való genetikai alkalmasságról és az más. Tudja a szappanoperában - ahonnan láthatóan műveltsége származik - nincs olyan, hogy valaki genetikailag taxis. De már erre is kitértem hamarabb.

Akkor mi volt a kiválogatás szempontja hogy mégis maga lett SS-tiszt és a többiek nem? A füle formája volt SS? Amúgy az SS-ben voltak kiválogatási feltételek, csak maga a történelemhez is hülye. valamint notórius hazudozó, de ezt már eddig is tudtuk.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 15:05:43

@Robinzon Kurzor: Ha maga tudja miért kérdezte? Csak nem csapdába akart csalni maga kis huncut, nézzenek oda milyen ravasz. magának Krausz annyi esze van mint egy döglött hintalónak. Nyilván maguknál antiszemitáknál, akik zsidózni szoktak így tartják nyilván a szó eredetét, de mi, decensen gondolkodók nem. Persze erről magának fogalma sem lehet.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 15:37:55

@aristo: "Akkor mi volt a kiválogatás szempontja hogy mégis maga lett SS-tiszt és a többiek nem?"

Amint egy korábbi kommentben már kifejtettem: szem- és hajszín. (Kék és szőke, ebben a sorrendben.)

Ezek mindenkinél genetikailag meghatározottak, ha nem tudtad volna. Még azoknál is, akik nem szőkék vagy nem kékszeműek.

A kisnyilas elvtársai nem voltak sem szőkék, sem kékszeműek, ezért genetikailag alkalmatlanok voltak.

"Tudja a szappanoperában - ahonnan láthatóan műveltsége származik"

Taki bácsit kifejezetten a kedvedért hoztam példának, nehogy az legyen a probléma, hogy nem eléggé közismert.
Alacsonyra tettem a lécet, hogy te is át tudd ugrani.
Tudtad, hogy kiről van szó, nem? Na, ugye ...

"Amúgy az SS-ben voltak kiválogatási feltételek, csak maga a történelemhez is hülye"

Már megint túl nagy az a mellény.
Egy újabb csúsztatás, amit persze megint nem fogsz elismerni. (Nem genetikai, hanem jellembeli okokból.)
Ugyanis sehol sem írtam, hogy az SS-ben ne lettek volna kiválogatási feltételek.
Azt írtam, hogy "délcegségi" kritérium nem volt.

Az ismételt krauszozásból pedig látszik, hogy próbálsz magadnak lelkifröccsöt adni.
Mondjuk nem csodálom.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 15:42:05

@Robinzon Kurzor: Milyen az a "délcegségi" kritérium?

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 15:44:30

@aristo: "Csak nem csapdába akart csalni"

Nem csaltalak, jöttél te magadtól.

És nem most, hanem amikor az első délcegezés után nem visszakoztál, hanem beleálltál mint egyszeri Gyurcsány az Igazságbeszédbe.

Libsizés és krauszozás ... nos, erről meg magyarázkodhatsz, mint nemzeti érzelmű motoros az Adj gázt! rendezvényről.
Kb. azon a szinten vagy amúgy is.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 15:51:01

@Robinzon Kurzor: Mondja, maga élvezi ezt, hogy az egész blogszféra előtt égeti magát? Attól hogy hajtogat valamit az még nem lesz bizonyított vagy igaz. Maga délceg SS-tisztnek nevezte magát - ezen semmi sem változtat.

A maga szellemi képességeivel csendben abba kéne hagynia ennek a nicknek a futtatását és valamelyik másikon trollkodni tovább. A fizetését így is megkapja, a gazdái még ütődöttebbek mint maga.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 15:55:31

@aristo:

Ezt neked kéne tudni, te hivatkoztál rá, te hoztad elő az az egész baromságot a délcegséggel.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 16:02:21

@aristo: " Maga délceg SS-tisztnek nevezte magát"

Idézet?
Az nincs, a tényeket aristo ködös képzelgései sajnos nem pótolják. Túl sokat képzelsz magadról.

"Az egész blogszféra előtt" ... egy újabb adalék a szakorvosi diagnózishoz, túl sokat képzelsz magadról.

"A fizetését így is megkapja, a gazdái még ütődöttebbek mint maga."
És még egy kis adalék, nyilván magadból indulsz ki.
Ki a gazdád?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 16:14:50

@Robinzon Kurzor: Maga nem tudja mit jelent a "délcegség"? Akkor hogyan írhatja azt hogy "Azt írtam, hogy "délcegségi" kritérium nem volt." Nem tudja mi az de azt tudja, hogy nem volt? Ejnye Krausz, ez még magához képest is szégyenletes ostobaság.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 17:24:40

@aristo:

Jaj, már megint ez Pravda-módszer: felteszel egy kérdést, aztán a következő mondatodban már állításként hivatkozol rá.

Ezzel akarsz meglógni a bizonyítás elől?

Ez maga egy beismerő vallomás arra nézve, hogy nem tudod idézni tőlem azt, amihez makacsul ragaszkodsz, hogy márpedig mondtam. (Tudod, a "délceg SS-tiszt".)

Ha tudnál (ha tényleg mondtam volna), akkor nem kényszerülnél ilyen szánalmas módszerekre.

A továbbiakban elképzelető, hogy kissé késve válaszolok a minden bizonnyal újra előtörő hazugságaidra -- sajnos első a munka és csak utána jön a szórakozás.
Persze onanizálhatsz azon, hogy biztos a frappáns visszavágásoddal nem tudok mit kezdeni, vághatod a centit (hiszen az magadfajta infantiliséknél az már "érv"), csak legalább a naptári és idő mértékegységeket tanuld meg (átváltás is!), hogy ne keverd.

Bár a "hetet havat összehord" kifejezésre már amúgy is te vagy szótári illusztráció.
És jól van ez így.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.08. 17:43:57

@Robinzon Kurzor: Tudja kedves Krausz, itt a vége. eddig, merő állatszeretetből válaszolgattam magának, meg - mit tagadjam - kitűnő demonstrációs anyag lett, a pszichológus hallgatók egy csomó dolgozatot írnak majd magáról, mint ütődött barátjáról @Alfiról. De ennek vége, tökéletesen unalmassá vált és úgy látom nem tesz jót magának ha egy ennyivel maga fölött állóval vitatkozik. Kap egy szűrőt, mint a többi elmebeteg és volt nincs. Úgyhogy - ismét csak a maga érdekében - agyő.

Alfőmérnök 2013.04.08. 17:55:43

@aristo: Dehogy barátom Robinson Kurzor. Abból, hogy magát mindketten egy hitvány szarkupacnak gondoljuk, ne vonjon le ilyen következtetéseket.
Maga úgy viselkedett most, mint a legostobább nyilas. Pedig valójában nem az, csak egy szánalmas pojáca, de a jellemtelensége, emberi silánysága erre a szerepre kényszerítette.

tevevanegypupu 2013.04.08. 18:47:18

@aristo:

A, kosz szepen. tenyleg megerdemlik az elnevezest.

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 18:53:54

@aristo:
" a pszichológus hallgatók egy csomó dolgozatot írnak majd magáról", valamint
"úgy látom nem tesz jót magának ha egy ennyivel maga fölött állóval vitatkozik"

Epic.
Fekete Lovag.
Meg hát a "vitatkozás" ugye; én vitatkoztam veled, csak hazugságon kaptalak, te meg vergődtél.
Most meg inkább elmenekülsz.

"Kap egy szűrőt [...] és volt nincs."

Ez úgy 3 éves korig szokott működni, egészséges szellemi-lelki fejlődést feltételezve.

Alfőmérnök 2013.04.08. 18:59:53

@aristo: Mit tettél a tölgy-ügy érdekében, te gennyes, csúszómászó féreg?

Robinzon Kurzor 2013.04.08. 19:00:07

@tevevanegypupu:

Patkányblog(ok): a népi demokrácia ellenségei, vö: jugoszláv kém.

Alfőmérnök 2013.04.08. 19:02:01

@aristo: Csak hogy maga is lássa:
" Robinzon Kurzor 2013.04.08. 18:53:54
@aristo:
" a pszichológus hallgatók egy csomó dolgozatot írnak majd magáról", valamint
"úgy látom nem tesz jót magának ha egy ennyivel maga fölött állóval vitatkozik"

Epic.
Fekete Lovag.
Meg hát a "vitatkozás" ugye; én vitatkoztam veled, csak hazugságon kaptalak, te meg vergődtél.
Most meg inkább elmenekülsz.

"Kap egy szűrőt [...] és volt nincs."

Ez úgy 3 éves korig szokott működni, egészséges szellemi-lelki fejlődést feltételezve. "

tevevanegypupu 2013.04.08. 19:08:12

@Robinzon Kurzor:

Nezze, antiszemitanak lenni nem bun, sokan nem szeretik a zsidokat vilagszerte, Magyarorszagon ez szinten igy van. Bar tulajdonkeppen antileberalbolsevik megnevezes helyesebb lenne nalunk. Es hat tortenelmunket vegigtekintve ez is magyarazhato..Kulonben ezeket a jelzoket, hogy fasiszta, antiszemita sot naci, annyira lejarattak mar es tok foloslegesen, hogy elveszitettek jelentesuket. Ha valaki kritikat gyakorol egy mas valaki felett mert helytelennek iteli viselkedeset, nezeteit, provokativ tevekenyseget es ezt szova teszi, azt kapasbol lenacizni, antiszemiazni vagy fasisztazni azert, mert a kritizalt szemely eppenseggel zsido..Ez hulyeseg es a rendszervaltas utani rendkivulen sok hipokrita megnyilvanulas egyik leggyakrabban elofordulo hibaja. Es az, hogy valaki meg mereszeli oket nevezni - ahogy mondjuk egyik neves torteneszunk tette a kommun vezetoivel kapcsolatban - akkor olyan ossztuz zudul ra, mintha eppenseggel o hazudott volna. Na de kerem..

Alfőmérnök 2013.04.08. 19:19:58

@tevevanegypupu: "antiszemitanak lenni nem bun"

Akkor aristo miért tiltakozik, mikor annak nevezik, ami?
A krauszozás és a libsizés ugyanis - pejoratív kicsengésű - zsidózás. Tehát antiszemita megnyilatkozás. Aki ezt tagadja, az hülye, vagy hazudik.

tevevanegypupu 2013.04.08. 19:35:25

@Alfőmérnök:

Jaj, nem mindegy? Nem halotta meg azt a kifejezest zsidotol es nem zsidotol, hogy a zannya Krausz??:)Ne vegyen mar mindent olyan tragikusan.

Alfőmérnök 2013.04.08. 21:04:17

@tevevanegypupu: Most akkor maga szerint ebben a kontextusban a krauszozás nem zsidózás volt?
Azt hittem, @jose maria padilla: már meggyőzte az ellenkezőjéről. :(

tevevanegypupu 2013.04.08. 22:27:07

@Alfőmérnök:

jose maria ram azert nincs olyan nagy hatassal..:)

Alfőmérnök 2013.04.08. 23:06:29

@tevevanegypupu: Tehát akkor nem zsidózás? Vagy esetleg ilyen összekacsintó célozgatás, mint a Kádár-rendszerben mondjuk '56 emlegetése, hogy ha akarom, akkor nem is az, ami, de akik "vevők" arra, amire célzunk, azok értik a mögöttes tartalmat?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.09. 00:01:29

@Alfőmérnök: gondolod, bekapcsolta a szűrőt?

Lófaszt. :D

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.09. 10:05:31

alfi, találtam egy kitűnő és értelmes feladatot! lakner dávid karaktergyilkosságát. derítsed ki -egyelőre- milyen nikken kommentelt korábban, stb :)

Alfőmérnök 2013.04.09. 10:46:08

@Hepci: Mittomén, még az is lehet, hogy bekapcsolta. Ezek a magukat sztoikus bölcseknek kiadó konzervatív makimajmok sem tudják a végtelenségig eljátszani, hogy mindenre higgadtan reagálnak. Pl. mikor sarokba szorítják őket, agresszívvá válnak, ilyenkor tehetetlen dühükben vagy kilépnek a szerepükből, vagy elkezdenek moderálni, szűrni, stb.

Alfőmérnök 2013.04.09. 10:50:31

@jose maria padilla: Minden híresztelés ellenére nem szokásom valós személyeket lekaraktergyilkolni. Nickek közül is csak azokat, akik féregként viselkednek. Egyébként eddig egyedül VI. Bélát sikerült leradíroznom a képernyőmről azzal, hogy megemlítettem, hogy szerintem azonos Téglagyári Megálló.
Botos Mátét persze továbbra is szívesen kibaszatnám valahogy a dékáni székből, de ahhoz egyedül kevés vagyok. A jósdások lelkesedése meg már alábbhagyott, főként miután felmerült annak a lehetősége, hogy aristo mögött Botos áll.
(Azon mondjuk jót röhögtem, mikor országos sajtóhír lett belőle, hogy egy kommentben feltártam Morvai Krisztina CEU-s, leszbipárti múltját. :) )

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.09. 10:58:18

@Alfőmérnök: ha még azt is tudtad volna, hogy az egyik barátom megnézte MK nuniját.
Az oviban.

MK sértődésből lett nagyonnemzeti hölgy. Gycsótány valami nővédő nemzetközi posztot helyette az ex-osztálytársamnak (gendertudós, khmmm) akart adni, akkor jött a nagy fordulat.

Alfőmérnök 2013.04.09. 11:07:46

@Hepci: Én azt hittem, hogy Balóval kiosztották maguk között a szerepeket: ő lesz a nemzeti celeb, Baló meg a baller.
Az mindenestre tény, hogy Morvai metszett farkincákon küdötte föl magát oda, ahova. :)

Robinzon Kurzor 2013.04.11. 15:06:45

@tevevanegypupu:

Hogy sokan nem szeretik a zsidókat, az tény.
(Hogy mit lehet nem egyes embereken, hanem emberek azonos származású csoportján en bloc szeretni vagy nem szeretni, az persze egy másik kérdés.)

Antiszemitának lenni szerintem sem bűn.

Antiszemitának lenni annyit tesz: egyes emberek emberek (vagy egy egész embercsoport) vélt vagy valós -- és persze általában rossz -- tulajdonságait közvetlenül a származásából levezetni, ezen emberi tulajdonságokat alap értelmezésben a csoport minden tagjára a származás okán ab ovo érvényesnek tekintetni.

Egyszerű lenne azt mondani, hogy antiszemitának lenni szimplán ostobaság, a gyenge értelmi képesség egyik lehetséges indikátora.
(Nyilvánvaló ugyanis, hogy emberek tulajdonságai nem következnek közvetlenül a származásukból.)

Ezzel szemben az antiszemita nem feltétlenül buta, sokkal inkább önértékelési problémái vannak.
Nem a zsidókkal van igazából baja, hanem a saját magával.

Robinzon Kurzor 2013.04.11. 15:09:53

@tevevanegypupu: " Ha valaki kritikat gyakorol egy mas valaki felett mert helytelennek iteli viselkedeset, nezeteit, provokativ tevekenyseget es ezt szova teszi, azt kapasbol lenacizni, antiszemiazni vagy fasisztazni azert, mert a kritizalt szemely eppenseggel zsido..Ez hulyeseg es a rendszervaltas utani rendkivulen sok hipokrita megnyilvanulas egyik leggyakrabban elofordulo hibaja."

Ebben egyetértünk.

De az egyik nem menti a másikat.
Legfeljebb részben magyarázza.

Robinzon Kurzor 2013.04.11. 15:19:43

@tevevanegypupu: "Es az, hogy valaki meg mereszeli oket nevezni - ahogy mondjuk egyik neves torteneszunk tette a kommun vezetoivel kapcsolatban - akkor olyan ossztuz zudul ra, mintha eppenseggel o hazudott volna."

Itt ellenben az a kérdés, hogy a származásuk milyen kontextusban kerül "megnevezésre".

Mire érv, mit bizonyít?
Ha csak annyi a szerepe a "megnevezésnek", hogy a származásuk tényéből legyen levezetve bármi, akkor ott vagyunk, hogy csak a legostobább emberek hisznek abban, hogy emberi tulajdonságok és viselkedés származási alapon determináltak.

tevevanegypupu 2013.04.12. 06:56:23

@Robinzon Kurzor:

Ketsegtelen, hogy a szarmazas talan nem sokat bizonyit, a szarmazasbol adodo kornyezet nevelese, befolyasolasa viszont azert igen. Ha maga egy viszonylag zart kozossegben el, illetve ez a kozosseg ugy erzi, hogy maga oda tartozik, kotelezettsegei vannak a kozosseggel szemben, a kozossegnek elvarasai vannak magaval szemben..az mindenkeppen orientalja az eletvitelet, gondolkodasmodjat. Ebben a kontextusban tehat feltetlenul szamit a zart kozossegben a szarmazas mar csak a megbizhatosag, hatekonysag, erzesvilag, vilgszemlelet szempontjabol is. Persze vannak kivetelek, de mondjuk eppen a kommun 133 napja alatt a vezetoseg, a kirobbantok es aztan a vegrehajtok szemelye megiscsak azt bizonyitja, hogy egy - szarmazasilag azonos helyrol jott - csoport volt az, aki az egeszet iranyitotta. Ennel szebben es tapintatosabban nem tudok fogalmazni..:)

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 10:37:11

@tevevanegypupu:

Emlékszel arra (környezetismeret, 3. osztály), hogy "minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár"?

A zsidók (így, általános fogalomként) nem zárt közösség.

Egy jogász szakkollégium, az egy zárt közösség: arra érvényesek, amit írtál.

A kommün vezetői, azon kívül, hogy jelentős részük adott esetben zsidó volt, ténylegesen milyen közös, zárt közösségből érkeztek, amire a feltevésedet építeni lehet?

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.07.04. 10:59:03

Lehetetlen színházról beszélni, ha nem bujkál az előadás mélyén a kegyetlenség valamelyik eleme. Elfajult állapotunkban csak úgy tudjuk befogadni a metafizikát, ha a bőrünkön át tápláljuk vissza a szellemünkbe.
süti beállítások módosítása