Regisztrálatlan választók
2013. január 08. írta: TuRuL_2k2

Regisztrálatlan választók

Alkotmanybirosag_valasztasi_regisztracio.png

Ahogy az várható volt, az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a választási regisztráció köztársasági elnök által kifogásolt pontjait. Az már jóval kevésbé volt várható – láthatóan a fideszes sajtótájékoztatóval nagyjából egy időben kiadott E14-közlemény sem számolt ezzel az eshetőséggel –, hogy a Fidesz rögtön az AB döntését követően bejelenti, nem erőlteti tovább a dolgot, hanem elengedi a regisztráció intézményét. 

Ezt a döntést nem tudjuk eléggé helyeselni, hiszen számos alkalommal leírtuk, hogy a választási regisztrációt káros elképzelésnek tartjuk. A sors iróniája, hogy nem csak az ország számára lett volna káros, de – minden ellenkező meggyőződéssel szemben – a kormánypárt is kifejezetten rosszul járt volna vele. Azzal, hogy a Fidesz bement a regisztrációs utcába, olyan pályára került, ahol csak vesztes lehetett – talán meglepően hangzik, de éppen az alkotmánybírósági döntés teremtette meg a lehetőségét, hogy minimalizálja ezt a veszteséget. 

Az Alkotmánybíróság döntése mindenképpen pillanatnyi vereség a kormány, és győzelem az ellenzék számára. 2014-ben viszont az ellenzék sokkal jobban járt volna, ha megvalósul a szavazók túlnyomó többsége által elutasított regisztráció, a Fidesz ugyanis téves alapfeltevésekből indult ki az új intézmény bevezetésekor. Egyrészt úgy gondolták, hogy ők tudják legjobban beazonosítani saját szimpatizánsaikat, másrészt ők képesek leginkább rábírni őket a regisztrációra. Ezek a feltételek 2010-ben még valóban adottak voltak, ma már erősen kétséges az érvényességük, s még kétségesebb lesz 2013 végén vagy 2014-ben. 

Szerintem a kormánypártok vért izzadtak volna a regisztráció során: míg az ellenzéki szimpatizánsokat kifejezetten motiválta volna a kormány leváltása, addig a kormánypártiak joggal kérdezhették volna, mi szükség egyáltalán erre az egész procedúrára (még a Fidesz támogatóinak többsége is ellenezte a regisztrációt). Hasonló problémákkal szembesülhetett volna a párt saját aktivistái esetében is, aligha képes valaki lelkesen elvégezni egy feladatot, ha alapvetően feleslegesnek vagy akár károsnak tartja.

Végül azért is jobban járt a Fidesz, hogy most realizálta a regisztrációs veszteségeket, s nem 2014-ben, mert ez a zseniális konstrukció még a jövőre esedékes választások megnyerése esetén is komoly problémákat okozott volna: a regisztrációra hivatkozva ugyancsak könnyen kérdőjelezhették volna meg a választás legitimitását mindazok, akik nem nézik jó szemmel a párt kormányzati tevékenységét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr564998246

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.08. 12:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Regisztrálatlan választók 2013.01.08. 09:13:02

Nem csak az ország számára lett volna káros a regisztráció, de – minden ellenkező meggyőződéssel szemben – a kormánypárt is kifejezetten rosszul járt volna vele.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 08:33:48

"a kormánypárt is kifejezetten rosszul járt volna vele"

Erről hagyta magát végül meggyőzni Orbán, ezért nem erőltették tovább.

És nem pedig valamiféle jogállami elkötelezettségből vagy konszolidációs stratégia megvalósításaként.

kispufi 2013.01.08. 08:56:52

@Robinzon Kurzor: de mégis mivégre találták ki az egészet?! pillanatnyilag jó ötletnek tűnt? mondjuk ez épp nem is lógna ki kormányzásuk egészéből. akárhogy is, de legalább visszakoztak. bár igaz, következetesnek a magyar politikában eddig mindig a legkártékonyabbak bizonyultak.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 09:18:49

@kispufi: "pillanatnyilag jó ötletnek tűnt?"

Valahogy úgy.
Valaki bedobta, Orbánnak megtetszett, az ő közvetlen környezetében meg csupa Safranek van, azok nem fogják azt mondani, hogy ebből baj lesz, csak azt, hogy "ha szabad megjegyeznem, Elnök úr, Ön zseniális!"

Aztán mire észbe kaptak, már beindult a gépezet:
"Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán."

A saját mércéjük szerint így jöttek ki ebből a legkisebb vesztességgel, hogy ha már az AB elkaszálta, akkor inkább eljátsszák, hogy milyen bölcsek és megfontoltak.

Pedig egyszerűen csak felmérték, hogy a semmiért nem érdemes felvállalniuk ezt a jogi, politikai és PR vonalon is megnyerhetetlen konfliktust.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 09:21:48

@TuRuL_2k2:

1) Ez a regisztrációzás egy kapitális nagy sületlenség volt, ebben szerintem gyakorlatilag mindenki egyet ért (ettől, persze, még előfordulhat, hogy mindenki téved:-), de pld. én sem látom, hogy bármiféle értelme vagy haszna volna ma Magyarországon a választási regisztráció bevezetésének).

2) Ami viszont az Alkotmánybíróság döntését illeti, az sokkal inkább vitát indukáló, mint lezáró!

Elolvastam az Alkotmánybírósági döntést és indoklást és nem tudtam, hogy röhögjek vagy sírjak (most konkrétan a regisztrációs kérdéssel foglalkozó részről beszélek):

www.mkab.hu/download.php?h=370

Ez most vicc vagy komoly?!

Szerintem az Alkotmánybíróság brutálmetál szereptévesztésben van: én úgy tudtam eddig, hogy az AB-nek nem az a feladata, hogy alkotmányozzon, hanem az, hogy az alkotmányszöveg koherenciáját és a törvénykezés alkotmányosságát felügyelje, biztosítsa. Ha az AB mindenféle, innen-onnan, kedve szerint összeválogatott jogi precedensek és vélt vagy valós jogelvek freestyle-értelmezgetésével át- és felülírhatja a hatályos Alkotmányt, akkor, kérdem szeretettel, minek az Országgyűlés? Hogy Alkotmánybírákat válasszon?:-] Egy szűk, néhány tíz fős jusztokrácia vígan elalkotmányozgathatna, eltörvénykezhetne (a kisebb nyűg végett akár dinasztikus alapon is működhetne az AB), önmaga által felügyelhetné az önmaga által megalkotott jogelvek önmaga általi betartását.

Hát nem? Hát de!

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.08. 09:53:21

Zseniális írás, meg se említi a regisztráció élharcosának Orbánnak a nevét, se a veretes mondásait a regisztráció kapcsán!

Igazi szarkenegetés, éljen a kollektív felelősség elve!
No meg a Párt, az Élcsapat! :o))))

Mikka-Makka 2013.01.08. 09:58:43

pedig tény h a fidesz tudja leginkább aktivizálni a szavazóit, lsd birkamenet

Hattory Hanzo 2013.01.08. 10:15:29

Szerencsére Kövér László még tudja hozni a további vajszín árnyalatokat:

"Vállaltan politikai döntést hozott az Alkotmánybíróság (AB) a választási regisztráció lehetőségének kiiktatásával - mondta Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke a Zalai Hírlapnak. Szerinte az Ab tagjainak többsége tudatosan és vállaltan politikai mezőre lépett a döntéssel. Kövér szerint szükség lenne a regisztráció bevezetésére, de a hátralévő másfél év azonban kevés arra, hogy ezt tisztességgel, biztonságot sugalló módon meg tudják tenni."

Az utolsó mondat már önmagában is logikai gyöngyszem, ugyanis miért terjesztették be, ha a hátralevő idő kevés a tisztességes kivitelezéshez?

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 11:03:20

@mk27soundmaster:

Pedig még alapfokú alkotmányjogi tudással is nagyon egyszerűen belátható, hogy a regisztráció bukik az alapjogi korlátozás célszerűségi tesztjén.

Ehhez képest előadhatod a freestyle-hablatyodat, de attól az még csak Besenyő Pista bácsi szinten releváns, ahogyan arra azért rá is éreztél.

pierre bayle 2013.01.08. 11:19:35

Csak engem idegesít annyira, hogy többen - Lakner, Ablonczy és a csodálatos GFG - mint a fidesz demokratikus elkötelezettségének és alkotmánytiszteletének (GFG: "nagyvonalúságának", pfffff) jeleként értelmezik ezt a vegytisztán érdekvezérelt megfutamodást és persze leugatják az ellenzéket, hogy nem örül velük eléggé?

Boltzmann 2013.01.08. 11:21:02

ha a regisztrációt annyira támadta a ballibsi (történelmi) szemétdomb valami jó csak lehettt benne:

pl. a csak a saját nevét meg egy X-et leírni tudó, két csomag száraztésztával megvehető csőcselék nem tudott volna szavazni

Boltzmann 2013.01.08. 11:23:23

@Robinzon Kurzor: @pierre bayle:

bajnaigordon szééép
bajnaigordon jóóó
bajnaigordon becsülete
mint a tiszta hóóó

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 11:26:19

@Boltzmann:

Én erről nem vagyok meggyőződve, de ha neked jobb ebben hinni ...

Boltzmann 2013.01.08. 11:29:45

@Robinzon Kurzor: nem vagy meggyőződve?
nem látom, hogy bajnait is megugatnád ...

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 11:33:11

@Boltzmann: "pl. a csak a saját nevét meg egy X-et leírni tudó, két csomag száraztésztával megvehető csőcselék nem tudott volna szavazni"

1. Már hogyne tudott volna, legfeljebb duplán kell nekik száraztésztát adni.

2. Ez a jelenség -- bár jogerős bírósági ítélet csak fideszes képviselő ellen van -- mindkét nagy párt környékén létezik, a regisztráció, ha otthon is tartotta volna ezen választók egy részét, a végeredményt érdemben nem befolyásolta volna.
(Ezt látta be a Fidesz.)

3. Az a baj a jogállammal, hogy az alapjogok tekintetében nem tesz különbséget, ezért nem lehet alkotmányos cél (egy jogállamban), hogy a "csak a saját nevét meg egy X-et leírni tudó", az inkább ne szavazzon.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 11:35:53

@Boltzmann:

És ha én nem ugatom meg Bajnait, vagy nem a te kényes ízlésed szerint, akkor nem áll meg a regisztrációval kapcsolatos érvelésem?

Vagy hogy van ez?

pierre bayle 2013.01.08. 11:36:29

@Boltzmann: ezt most miért írtad mekem, elvtárs?

maskep 2013.01.08. 11:40:27

Pont itt, a Mandineren kommenteltem én is korábban, hogy szerintem is a regisztráció bumeráng lett volna, egyfajta vörösposztó. Mondván, hogy ha a kormány, Orbán nem akarja, hogy szavazzak, akkor csakazértis!

Ettől függetlenül hadd mondjam azt, hogy nem az a lényeg, hogy az ellenzéknek vagy a kormánynak jobb-e momentán valami, hanem az, hogy az országnak, hosszú távon jó-e vagy árt-e. Ha valaki azon taktikázna, hogy Orbán a saját eszén túljárva, maga-ásta antidemokratikus csapdába eshetett volna, ez a "romboljuk le az országot, mikor nem mi kormányzunk, annál nagyobbat nyerünk" - ez amolyan aljas, elmúttnyócéves Fidesz-tempó lenne. Haladjunk már!

Samott 2013.01.08. 11:44:13

"Egyrészt úgy gondolták, hogy ők tudják legjobban beazonosítani saját szimpatizánsaikat, másrészt ők képesek leginkább rábírni őket a regisztrációra. Ezek a feltételek 2010-ben még valóban adottak voltak, ma már erősen kétséges az érvényességük, s még kétségesebb lesz 2013 végén vagy 2014-ben. "

Egy fenet, mar bocsanat. Listak megvannak, a felelem pedig nagy ur, mukodne minden mint a karikacsapas. Pechjukre meg titkos a valasztas, igy nem tudni a fulkeben kire ikszel a delikvens, de addig el lehet vinni mindenkit. Es el is fognak vinni mindenkit.

maskep 2013.01.08. 11:46:45

...És egy pillanatra, mementóként hadd említsem meg az "utolsó pillanatban döntő, bizonytalan, tájékozatlan polgárok ne döntsenek!" érvet.

Aki politikai kérdésekben tájékozott, az amerikai felmérések szerint általában elkötelezett. Vagy azért elkötelezett, mert tájékozott, vagy azért tájékozódik, mert elkötelezett, de a korreláció egyértelmű, és logikus is.

Mondhatjuk tehát, hogy aki tájékozott, és politikailag aktív, az érzelmileg előre eldöntötte, kire fog szavazni, és ész-érvek nem győzik meg.Se érdek, se érték. Ezek csak a bizonytalan, tájékozatlan, politikailag kevésbé aktív polgárokra hatnak. Akik a távolságtartással tudják megőrizni a realitás-érzéküket...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 12:01:19

@Robinzon Kurzor:

Ne kamuzzá', olvassá'!!!:-) Ott van fentebb linkelve az AB döntés és az azt alátámasztó érvelés.

Ha már hablatyról beszélünk, van e annál f_oshabosabb hablaty, mint a te "a regisztráció bukik az alapjogi korlátozás célszerűségi tesztjén"-ed? Érted egyáltalán amit leírsz? Kétlem, mert akkor nem írnád le!

Egyrészt, mert az AB nem mondja ki, hogy a regisztráció korlátozza az alapjogokat, hanem több tíz oldalon keresztül próbának az indoklás szerzői --- miután beismerik, hogy önmagában egyik általuk értelmezett forrás alapján sem nyilvánítható alapjogot korlátozónak a választási regisztráció intézménye --- a különböző források különböző értelmezéseiből egy olyan komplex értelmezési konstrukciót létrehozni, amely alapján kimondható, hogy (abban az értelmezési konstrukcióban) a regisztráció alapjogot korlátozónak tekinthető; másrészt, mert az AB-nek nem feladata az alkotmányozás, nem vehet ki és írhat be az alkotmányba jogokat.

Ezért is van mélységesen igaza Kövérnek, amikor politikai döntésről beszél; az pedig végképp nem AB feladat és hatáskör.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 12:36:33

@mk27soundmaster:

Te medve, te medve, te nem vadászni jársz ide ...

Mondjuk én tanultam alkotmányjogot, elég jól tudom, hogy miről beszélek.

Azt mondja az AB-határozat, sok egyéb mellett, hogy aszondja (6.1 vége):

"Ennél fogva az Alkotmánybíróságnak azt kellett vizsgálnia, hogy van-e olyan alapvető jog vagy alkotmányos érték, amelynek védelme feltétlenül szükségessé teszi a központi névjegyzékbe vétel iránti kérelem Törvény szerinti benyújtását a választójog gyakorlásához."

Ezek után a 6.2-ben részletesen vizsgálja a kérdést, majd ezzel zár:

"Mindezek alapján az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a választójog gyakorlásának a Törvény alapján kérelemre történő névjegyzékbe vételhez kötése a választójog tényleges egyenlőségének előmozdítását sem célját, sem eredményét tekintve nem szolgálja, ezáltal nem képezheti a vizsgált korlátozás alkotmányos
indokát."

Ott van az orrod előtt, csak nem tudod értelmezni.

laci0011 2013.01.08. 13:00:20

@Boltzmann: A fideszke is szemétdombról hozott anyaggal dolgozik.Vitéz Bencsiket hogyan értelmeznéd a 21. században?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 13:09:19

@Robinzon Kurzor:

Én pontosan értem, mi van a szövegben, te viszont nem érted, hogy mi ezzel a probléma:-) Leírhatom mégegyszer: az AB-nek nem a törvényalkotás, s pláne nem az alkotmányozás a feladata. Ha egy törvény elé kerül, azt kell vizsgálnia, hogy összhangban van-e az Alkotmánnyal, azaz mérlegelnie kell és nem véleményeznie.

Jelen esetben sem azt kellene vizsgálnia, hogy szükséges-e egy törvény az alkotmányos joggyakorláshoz (mivel nem az AB a törvényhozó), hanem hogy meggátolja-e (az) azt. Az általam fentebb szóvátett jogértelmezési hókuszpókusz csak azt a célt szolgálja, hogy olyan értelmezési konstrukcióba helyezzék a problémát, ahol kimondhatják a vitatott törvény alkotmánysértő voltát.

Ez nem (csak) jogi kérdés, ez már sokkal inkább politikai filozófiai kérdés.

Kandeláber 2013.01.08. 13:18:09

"Ahogy az várható volt."
Annyira biztosan azért nem volt várható.
Kizárólag Gyurcsány és a déká határozott, erélyes fellépésének (éhségsztrájk-kempingezés a Kossuth téren, élőlánc stb...) köszönhető, hogy a fidesz-bérencekkel kibélelt AB reszketni méltóztatott, és elmeszelte a regisztrációt.
Biztosan így van, ezt maga Gyurcsány és a dékások mantrázzák napok óta.
Ha meg nem, akkor tévedtek.

maskep 2013.01.08. 13:25:54

@Kandeláber: "Biztosan így van, ezt maga Gyurcsány és a dékások mantrázzák napok óta."

Link?

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 13:36:38

@mk27soundmaster: "Jelen esetben sem azt kellene vizsgálnia, hogy szükséges-e egy törvény az alkotmányos joggyakorláshoz (mivel nem az AB a törvényhozó), hanem hogy meggátolja-e (az) azt."

A szükségesség kérdése az egyik, amit nem értesz.

Az AB azt vizsgálja (mert azt kell vizsgálnia), hogy az alapjog korlátozása szükséges-e (valamely alapjog vagy alkotmányos érték védelme érdekében; célját és eredményét tekintve), és ha igen, akkor arányos-e (az adott, alkotmányos cél érdekében az eredményt az alapjog lehető legkisebb korlátozásával éri el).

Minden olyan alapjogot korlátozó jogi normát, ami ezen a hármas teszten nem megy át, az AB-nek meg kell semmisítenie.

És itt jön a másik tévedésed: az alkotmányellenességhez elég, ha korlátozza, nem szükséges, hogy -- ahogy írod -- "meggátolja".

Az AB nem írhatja át az alkotmányt (ezt legalább jól tudod), de abban -- pechedre -- pont nem a meggátlás, hanem már a korlátozás is kizáró körülmény (kivéve ha a fenti három feltétel fennáll).

Minden szakma egy összeesküvés a laikusok ellen.
És te ebben -- is -- baromira laikus vagy, akit a tudás hiánya baromira nem zavar a szilárd véleményének kialakításában.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 13:54:17

@Robinzon Kurzor:

Látom, arc az van!:-)

De sem az arc, sem a(z én szememben nemigen indokolható) szakmai gőg nem oldja meg azt a problémát, hogy az AB nem tudja egyértelműen, meggyőzően (csak mint fentebb írtam, nagy csűrcsavarral, kínkeservvel) igazolni az alapjog korlátozását a választási regisztráció által, így annak vizsgálata is, hogy van-e olyan alapvető jog vagy alkotmányos érték, amelynek védelme feltétlenül szükségessé teszi a választási regisztráció bevezetését legalább is kérdéses.

Nem hiszem el, hogy pont ne látnád, hogy az egész eljárás mekkora parasztvakítás! Úgyhogy marad az, hogy hazudsz:-(

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 13:55:08

@mk27soundmaster:

Nem hiszem el, hogy pont ne látnád=Nem hiszem el, hogy ne látnád

Ludovikás Levente 2013.01.08. 14:22:30

Az AB beindult hogy megmutassa, hova vezet amikor egy inkompetens elit klub akarja irányítani az országot

A hajléktalan most már lakhat, hugyozhat, odaszarhat bármelyik aluljáróba, alkotmánybírósági jóváhagyással. Justitia non olet

Választási regisztráció nélkül pedig a borítékolható visszaéléseknél széttárhatja majd a kezét a kormány, hogy bocs, de ti akartátok így, nekünk nem maradt a kezünkben plusz kontrollehetőség

Hosszútávon kérdéses hogy szükség van-e egy ilyen elefántcsonttoronyból tutit megmondó testületre

maskep 2013.01.08. 14:23:09

@Kandeláber: Igen azt írja, hogy ők voltak a regisztráció "legádázabb ellenfelei". Ami így is volt, annak ellenére, hogy éhségsztrájkot még ennyire nem fikáztak Magyarországon, valóban ez volt az, ami miatt mind a külföldi sajtó, mind a szélesebb magyar közvélemény fölfigyelt a regisztrációra. De hogy Gyurcsány szerint ez "kizárólag" a DK eredménye lenne, ez ugyanolyan inszinuációként fog bevonulni a történelembe, minthogy Gyurcsány azt mondta az Orbán-vitán, hogy nem lesz vizitdíj, vagy hogy Veres János a választások előtt letiltotta volna a gazdasági tényadatok közlését - ha nem vigyázunk a szavakra...

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 14:23:43

@mk27soundmaster:

Olyan vagy, mint az egyszeri paraszt az Állatkertben a zsiráf ketrece előtt:
- Ilyen állat márpedig nincs.

Az AB-vel kapcsolatban a saját rögészméid rabja vagy.
Különösen abban a tekinteteben, hogy mit kell az AB-nak igazolnia.

A regisztráció mint jogkorlátozás teljesen nyilvánvaló: a jelenlegi szabályokhoz képest egy plusz adminisztratív feltételhez (előzetes feliratkozás) köti a választójog gyakorlását.
Aki ezt nem lépi meg, azt az új szabályok megakadályozzák a választójoga gyakorlásában.

Ettől korlátozás.

Ez is amúgy volt a politikai célja: hogy a választók egy bizonyos körét távol tartsa az urnáktól.
Ha van itt parasztvakítás, akkor az az, hogy a törvény jogi indoklása szerint az előzetes feliratkozás célja a választójog gyakorlásának elősegítése ... nem hiszem el, hogy ne látnád.

Szerintem ne tettesd magad hülyébbnek annál, mint amilyen vagy.

Az AB kimondta, hogy az ég kék és a fű zöld ... ha téged nem győztek meg, az a te problémád, nem az övék.

Ludovikás Levente 2013.01.08. 14:27:10

@Kandeláber:
Ha van Gyurcsány akkor alkotmányellenes, ha nincs akkor alkotmányos? Hol szerepel olyan hogy Gyurcsány Ferenc az alaptörvényben (vagy ha tetszik az alkotmányban)?

Ludovikás Levente 2013.01.08. 14:33:30

@Robinzon Kurzor:
"Aki ezt nem lépi meg, azt az új szabályok megakadályozzák a választójoga gyakorlásában."

Aki nem megy be az Okmányirodára, annak nem csinálnak személyi igazolványt . A személyi igazolvány tehát alkotmányellenes

Eddig a poén, a komoly meg az benne, hogy USA-éknál tényleg alkotmányellenesnek tartják. Igaz, ott van választási regisztráció, mint ahogy Európa sok államában is. Volna tehát még ezekben az országokban is teendője az Alkotmánybíróságnak

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 14:40:35

@Robinzon Kurzor:

Újra ott vagyunk, ahonnét elindultunk! Nem az AB alkotmányoz!

Ha ez a korlátozás olyan egyértelmű volna (amiként nem is az), akkor nem kellett volna az AB-nek az indoklásba előcitálni a Velencei Bizottságtól a Grúz Munkáspártig mindenféle hókamókát, mindenféle szerződés- és precedensértelmezéseket tízoldalakon keresztül:-) Így bármilyen alkotmánymódosítást bármikor meg lehet akadályozni. Ezért írtam, hogy ez már messze nem csak jogi kérdés, hanem sokkal inkább politikai filozófiai --- ki alkotmányozhat?

Szerintem ezt te is pontosan látod, csak egy *** vagy, akinek nem jelent lelkiismereti problémát hazudni vagy visszaélni, ha vélt vagy valós érdeke úgy kívánja.

Kandeláber 2013.01.08. 14:40:45

@Ludovikás Levente: Ezt próbáld meg érthetően kifejteni. Talán nem jólértelmezted az iróniát.@maskep: Talán jobban kellett volna fogalmaznia.
Gyömrőről viszont nagyon hallgatnak.
Majd jön a csodafegyver Dániel, és leszereli a táblákat.

Ludovikás Levente 2013.01.08. 14:58:38

@Kandeláber:
Quod dixit dixit. Akinek nem inge az nem mossa kezeit

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 15:00:53

@mk27soundmaster: "Szerintem ezt te is pontosan látod, csak egy *** vagy, akinek nem jelent lelkiismereti problémát hazudni vagy visszaélni, ha vélt vagy valós érdeke úgy kívánja."

Magadból indulsz ki.

Nem értesz hozzá (honnan is értenél, meg kellett volna tanulni), de azt gondolod, hogy te olyan baromi okos vagy, hogy megérted te anélkül is.

Hát nem, nem érted.

De ebből nem azt a következtetést vonod le, hogy akkor meg kellene tanulnod, hanem azt, hogy aki meg érti az egy "***", aki hazudik, visszaél stb...

Szóval hagyd abba a hisztizést, vegyél egy-két jó könyvet is tanuld meg az alkotmányjog alapjait.
És akkor nem fognak tudni a politikusok így hülyére venni, mint most.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 15:09:43

@Ludovikás Levente:

Kicsi huszár, az megvan, hogy Magyarországon a magyar alkotmányhoz és az aktuális hazai jogintézményekhez képest lesz (vagy nem lesz) valami alkotmányellenes, más országokban meg a saját alkotmányukhoz és ő aktuális jogintézményeikhez képest?

Horribile dictu, ha mondjuk eddig nem lettek volna választások, és az egész választási rendszert nulláról kellene létrehozni, akkor nem lenne ennyire egyértelmű, hogy a regisztráció alkotmányellenes.

Ha még ad absurdum központi lakcímnyilvántartás sem lenne, (amiből a választói névjegyzék előállítható), akkor biztosan nem lenne az.

Nem olyan nehéz ez.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 15:26:38

@mk27soundmaster:

Na, most aztán jól megkaptam ...

maskep 2013.01.08. 15:39:25

@Kandeláber: Ludovikás Leventétől ne várj értelmes beszédet, csak olvasd, miket írt ide...

Gyömrőről pedig szerintem ideje volna leszállni. Nem az disznóság, hogy Horthyról neveztek el ott közteret, hanem az, hogy Károlyi Mihály szobrát száműzték a Kossuth térről, és nevét a magyar térképről.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 15:45:28

@Robinzon Kurzor:

Hát ha neked ez kell, akkor egészségedre! Nemrégiben beszélgettem egy fiatal jogászgyerekkel, másról sem szólt a mondókája, mint arról, hogy milyen erkölcsi és elméleti (jogfilozófiai) dilemmákkal küszködnek (az egyetemen sem hallottak jóformán másról tanáraiktól, mint a jogrendszer működésének elméleti és gyakorlati problémáiról), szóval, ne akard nekem ezt a liberálbolsi trolldumát eladni a fennsőbbséges szakmáról, meg magas lóról osztani az észt, a parasztvakításhoz keress mást!

Mindazonáltal, arra még ti trollok is alkalmasak vagytok, hogy az embernek indokot és módot szolgáltassatok gondolatai rendszerezéséhez és kifejtéséhez:;-)

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 15:57:37

@mk27soundmaster: " erkölcsi és elméleti (jogfilozófiai) dilemmákkal küszködnek (az egyetemen sem hallottak jóformán másról tanáraiktól, mint a jogrendszer működésének elméleti és gyakorlati problémáiról), szóval, ne akard nekem ezt a liberálbolsi trolldumát eladni"

Abból, hogy ők ott arról beszélgetnek, szerinted az következik, hogy te a tanulatlan buksi fejeddel meg tudod ítélni, hogy amit én mondok, az "liberálbolsi trollduma".
(Ebből pedig nyilván az következik, hogy neked mindenképpen igazad van az AB-t illetően.)

Vagyis most kb. ott tartunk, hogy apukád kamionos, és ő mondta.

Ez így már végleges, vagy még fog kapni egy vajszínű árnyalatot?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 16:21:37

@Robinzon Kurzor:

"vajszínűárnyalat"?:-D

Esetleg egy kis kognitívdisszonancia vagy occamborotvája?:-D

Tessék neked egy kis vajszínű árnyalat: ebből nem következik, hogy nekem mindenképpen igazam van az AB-t illetően, csak az, hogy lényegében igazam van:-)

No, pihenek egy kicsit, mert öreg vagyok én már az ilyen intenzív trolletetéshez!:-)

Köszöntem!:-)

Kandeláber 2013.01.08. 16:25:23

@maskep: Nézőpont kérdése. Azért Károlyi megítélése sem éppen egyértelmű a gatyaváltás óta.

cutcopy 2013.01.08. 16:31:12

A mai napig nem értem mi a gond a választási feliratkozással - az alkotmánybíráktól sem hallottam, hogy mely pontjába is ütközik az alkotmánynak - azon kívül, hogy fideszes ötlet és ugyebár az ellenzéknek ezt támadni kötelező, mert különben nem venné észre őket senki..

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 16:33:26

@mk27soundmaster:

Besenyő Pista bácsi is így győzködni magát, hogy már idefele jövet is végig igaza volt.

Nem öreg vagy te ehhez a kérdéshez, csak tanulatlan.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 16:35:00

@cutcopy:

Becsukott szemmel, befogott füllel ez az állapot -- hogy nem érted -- fenn is fog maradni!

Nyilván ez is a cél, szóval jó úton jársz, csak így tovább!

cutcopy 2013.01.08. 16:36:52

@Robinzon Kurzor: Látom te sem érted, mert mindent mondtál csak választ nem..

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 16:48:54

@cutcopy:

bébéje azt a menekülési taktikát választotta a valóság elől, hogy megtalálja a szavakat, csak inkább nem érti meg őket.

Te azt próbálod, hogy meg sem találod őket.

cutcopy 2013.01.08. 17:11:16

@Robinzon Kurzor:

Keresgélje szavadat a jeltolmács..

maskep 2013.01.08. 18:26:05

@Kandeláber: Horthynál egyértelműbben pozitív Károlyi. De ez persze nézőpont kérdése. A tiltás és a puccsszerű eltávolítás viszont nem nézőpont, hanem tény kérdése.

maskep 2013.01.08. 18:34:11

@cutcopy: "A mai napig nem értem mi a gond a választási feliratkozással..."

Fordítsuk meg! Mi szükség van a választási feliratkozásra ma Magyarországon? - Ezt kérdezte az Alkotmánybíróság a jogalkotótól. Azt határozták, hogy az Országgyűlésnek meg kell indokolnia azt, hogy miért korlátozza az általános választójogot, vagy ha ezt nem teszi meg, akkor meg kell változtatnia.

Tehát: Kérlek, indokold meg, hogy mi szükség lenne a regisztrációra! És ha ezt megteszed, utána még mindig megvizsgálható, hogy arányos-e, illetve nem érhető-e el ugyanaz a cél más, olyan eszközzel, ami nem, vagy kevésbé korlátozó.

Erre az indoklási opcióra mondta Rogán Antal a Fidesz nevében, hogy egyelőre inkább hagyjuk... De előtted még szabad a pálya, nosza, indokolj!...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 19:04:16

@maskep:

Csak nem tudjátok azzal a "duplagondol" eszetekkel felfogni, hogy az Alkotmánybíróság nem törvényhozó! Egyszerűen nem az a dolga, hogy felülbírálja vagy átírja a törvényeket, hanem az, hogy mérlegelje alkotmányosságukat. Feltételeket pedig főként nem szabhat a törvényhozóknak! Átenged vagy visszadob egy törvényt és megindokolja döntését --- ennyi.

Azért van szükség választási regisztrációra a törvényhozók szerint, mert azt ők úgy látják jónak. Korlátoz-e ez alkotmányos alapjogot, ez a kérdés. Mivel előre el volt döntve, hogy a vál. regiszt. törvény nem mehet át, így hát addig bűvészkedett az AB, amíg nagy kínnal-keservvel összetákolt (mindenféle alkotmányszöveg-magyarázatokból, nemzetközi szervezetek ajánlásaiból és azok különféle értelmezéseiből, korábbi alkotmánybírósági határozatokból és azok értelmezéseiből, európai emberijogi bírósági ítéletekből és azok magyarázataiból stb.) egy olyan értelmezési konstrukciót (keretet), amelyben kimonhatta, hogy alapjogot sérthet a törvény. (Ennyi erővel és melóval, ennyi joganyagból, ezek a jogászok, az ellenkező előjelű ítélethez is össze tudtak volna ütni egy ilyen hókuszpókos érvelést.) Ezután jött, ez az indokolja meg a törvényhozás c. szánalmas játék!

Szólok, hogy ne érjen meglepetés: ez a gyakorlat iszonyú veszélyes, ezzel akár a törvényhozás a munkáját is meg lehet totálisan bénítani! Csak ne legyen sírás-rívás, ha ne adja Isten, baloldali kormány jut hatalomra 2014 után és a fidexes közt. elnök és a fidexes alkotmánybíróság (ezzel, a most alkalmazott technikával) simán megbuktatja majd a törvénykezés blokkolásával!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.08. 20:03:52

@mk27soundmaster: "Átenged vagy visszadob egy törvényt és megindokolja döntését " - egy frászt. meg is semmisíthet paragrafusokat.

"Ha a vizsgálat eredményeképp az Alkotmánybíróság a támadott rendelkezés Alaptörvény-ellenességét állapítja meg, megsemmisíti azt."

www.mkab.hu/alkotmanybirosag/az-alkotmanybirosagrol/hataskor

felszínes vagy, nem vagy otthon a témában, az látszik itt egyedül. elolvastam a vitád robinzonnal, és túl azon, hogy elég világosan kiderültek a hiányosságaid, a klasszikus troll-effektus is előjött, hogy egy idő után már ő volt a hazug szar. mindig ezt csináljátok, mikor valaki intelligensebb felmossa veletek a padlót. és megmondom őszintén, kurva unalmas. legyél annyira fasza gyerek, hogy azt mondod, oké, nem ragaszkodom a nézeteimhez, nekifutok újra, értelmezek, gondolkodom, és ha nem volt igazam, hát beismerem. nem fáj az.

Ludovikás Levente 2013.01.08. 21:59:36

@Robinzon Kurzor:
Hülyeségeket írsz, abból a feltételezésből kiindulva, hogy más csak nálad is hülyébb lehet

Az AB absztrakt alapelvekből vezeti le a döntését, ami NEM KÜLÖNBÖZHET egyetlen alkotmányos demokráciában sem a magyarországitól. Ha a regisztráció korlátozza a választási jog gyakorlását, akkor szembemegy a parlamentáris demokrácia alapelvével. Az AB tehát vagy jól tudja és akkor nincs demokrácia Belgiumban, USA-ban stb. vagy pedig bohócot csinált magából

Ezen felül öngól részedről az alaptörvényre hivatkozás, hiszen azt pont NEM VIZSGÁLHATJA az AB

Jack Torrance 2013.01.09. 01:03:42

@mk27soundmaster: Ugyan az alkotmánybíróság magát az alaptörvényt nem vizsgálhatja, de ugyebár a múltkori verdikttel a regisztráció nem része annak. Így aztán vizsgálhatták is, és meg is semmisíthették. Az általános választójog egyrészt rögzítve van az alkotmányban, másrészt attól függetlenül is alapjog, és korlátozni csak alapos indokkal (olyannal, ami fontosabb, mint az korlátozandó alapjog) lehet. Mivel a regisztrációnál ezt nem látta megalapozottnak az AB, jogosan ítélt. Nem hozott törvényt a törvényhozó helyett, csak megsemmisített egyet, egy másik törvény nevében.

anonymand 2013.01.09. 04:58:44

@Ludovikás Levente:

Tisztelt Ludovikás Levente!

"Az AB absztrakt alapelvekből vezeti le a döntését, ami NEM KÜLÖNBÖZHET egyetlen alkotmányos demokráciában sem a magyarországitól." - ha nem kiabálod, ebben akkor is nagyjából igazad van.

"Ha a regisztráció korlátozza a választási jog gyakorlását, akkor szembemegy a parlamentáris demokrácia alapelvével." - nem arról szól a történet, hogy önmagában a regisztráció demokráciaellenes lenne.
Eddig világos?
A történet arról szól, hogy a hazai jogrend (tudod olyan mint a fingjle játék) az Alaptörvénynek nevezett tákolmányban biztosít egy alapjogot, amihez képest az előzetes regisztráció korlátozó jelleggel bír. Tehát a bevezetését, vagy annak szükséges voltát indokolni kell. És itt kezdődnek a gondok. Mert nálunk létezik egy viszonylag jól működő nyilvántartási rendszer (ellentétben a példáitokban oly sokat emlegetett amerikai rendszerrel). Arról már nem is beszélve, hogy ott a választási helységben, a választás napján regisztrálni lehet.
Még mindig világos?
Visszatérve az első mondatodhoz, az absztrakt alapelvek nem zárják ki a különböző rendszerek működését.
Remélem, hogy ez is világos.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: az űrben nem van oxigén. Ha tehát űrhajóst küldünk fel, az "absztrakt alapelv" végett, biztosítani kell az életfeltételeket. Például sűrített levegőt visznek, például tiszta oxigént nyomatnak a kabinba. Vagyis különböző megoldások, ugyanazt a "demokratikus alapjogot" biztosítják más-más rendszerben.

Szúrófény 2013.01.09. 06:15:53

@Robinzon Kurzor: "Az önkény rendszerint karöltve jár az ostobasággal" Széchényi! A kommunizmus is ebbe bukott bele! Tanulni kéne! A buta többség, akire oly büszke vagy megválasztott! Legközelebb mást fog! Újabb, szemérmetlenebb ígérgetőt! Vele jobb lesz!

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.09. 06:30:41

@balage_81 reloaded:

Ok:-) És te most mit csinálsz? [......................................../.]

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.09. 06:35:21

@Jack Torrance:

"Az általános választójog egyrészt rögzítve van az alkotmányban, másrészt attól függetlenül is alapjog, és korlátozni csak alapos indokkal (olyannal, ami fontosabb, mint az korlátozandó alapjog) lehet. Mivel a regisztrációnál ezt nem látta megalapozottnak az AB, jogosan ítélt." --- írod.

Olvastad az indoklást? No, akkor foglald nekem össze 2-3 mondatban, hogy miért is sértené az általános választójog érvényesülését a választási regisztráció bevezetése!:-)

cutcopy 2013.01.09. 06:37:02

@maskep:
"Mi szükség van a választási feliratkozásra ma Magyarországon?"

Ezek szerint úgy néz ki, hogy ma még semmi, legalább is be lehet hülyíteni a népet erre a nézetre, pedig mennyire fontos szakasza lenne a választásokra való tudatos felkészülésre.. Gondolj bele mennyire komolytalan az a választás, amit négy év után az utolsó pillanatban valami botránygerjesztéssel befolyásolni lehet.. Mennyire lehet képben az olyan választó, akivel ezt meg lehet tenni..? /Engem pl nem ért váratlanul az őszödi beszéd tartalma/
Ezért értek egyet azzal hogy az előzetes választási feliratkozás csak erősíti a demokráciát, hiszen egyfajta felelősséggel készül az ember rá.. Azért az elmúlt időszakokban kiderült milyen komoly következményekkel járt a hirtelen mozgósított protest szavazatdömping, ami semmiképp nem nevezhető demokratikusnak, hacsak nem demokratikus jog a lejáratás és a hazudozás is.. Meg aztán ha már a szellemi előrehaladását, nem ismeri el valaki a regisztrációnak nézze az anyagi oldalát.. Mennyi bürokrácia, papír és nyomdafesték megy el feleslegesen kb hárommillió felesleges adattal a választói névjegyzékben..

"miért korlátozza az általános választójogot"

Nos, röviden kifejtve, attól hogy valamihez jogunk van még nem jelenti, hogy semmit nem kell tenni annak gyakorlásáért.. Gondolj csak bele, mennyi segélyhez, juttatáshoz van alanyi alkotmányos jogunk, aztán mégsem kapjuk meg addig, amíg ezer papírt ki nem töltünk a hivatalban.. ez nem korlátoz..? Meg aztán minden FIFA tagállamnak is alanyi joga van részt venni a foci VB-n, aztán mégiscsak le kell adni a jelentkezést mert különben annyi..
És ez az élet minden területén így működik és el is van fogadva, kivéve ha a ballib oldal elemzi ki, mert akkor aztán annyira nyomorúságos és antidemokratikus lesz minden, hogy örülhetünk ha élve megússzuk valahogy..

Jack Torrance 2013.01.09. 07:21:57

@mk27soundmaster: nem, az indoklást nem olvastam, nem is fogom. De az alapjogok esetében az a helyzet, hogy ha eddig csinálhattunk valamit, és azt mostantól nehezebben csinálhatjuk, akkor az bizony korlátozás (szűkítés) és nyomós indok (valamely más alapjog érdekében) kell ahhoz, hogy megtehető legyen. És ezt még maga az alkotmányozó sem szegheti meg.

anonymand 2013.01.09. 08:01:15

@mk27soundmaster:

Tisztelt mk27soundmaster!

Ludovikás Leventéhez írott soraim talán neked is meghozzák a felvilágosodást.

Tisztelettel:
anonymand

maskep 2013.01.09. 08:11:32

@cutcopy: "Gondolj bele mennyire komolytalan az a választás, amit négy év után az utolsó pillanatban valami botránygerjesztéssel befolyásolni lehet."

Nem tudom, olvastad-e, hogy ez mennyire @maskep: van valójában...

"Nos, röviden kifejtve, attól hogy valamihez jogunk van még nem jelenti, hogy semmit nem kell tenni annak gyakorlásáért."

A választójog ettől eltérő, legalább is egy demokratikus köztársaságban, ahol is a hatalom maga a nép, a polgárok összessége. Az országgyűlés, mint törvényhozó hatalom tőle kapja a felhatalmazást, a legitimációt. A hatalom tulajdonosának a jogát pedig a törvényhozó, vagy pláne a végrehajtó nem korlátozhatja, még akárhány-harmados felhatalmazással sem. A demokratikus köztársaságnak ugyanis 3/3-a van egy demokratikus köztársaságban!

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.09. 08:18:51

@Jack Torrance:

:-)

"az alapjogok esetében az a helyzet, hogy ha eddig csinálhattunk valamit, és azt mostantól nehezebben csinálhatjuk, akkor az bizony korlátozás (szűkítés)" --- írod.

Ez butaság. És te sem gondolod komolyan. Ha ez így volna, az lehetetlenné tenne bármiféle kormányzást.:-) (Ez afféle vulgárballiberós politikai akciós dumának elmegy, de ilyennel felelős politikus vagy jogász, nyilván, sohasem állna elő.) S, természetesen, ilyet az Alkotmánybíróság sem jelent ki, ilyen indokra nem hivatkozik:-) Hogy mit csinál, itt van röviden összefoglalva: mk27.blog.hu/2013/01/08/_amiben_jogkorlatozonak_minositheto_a_valasztasi_regisztracio

Én értem, hogy most ez döntés sokaknak megmelengeti a szívét, mert nagyon nem akarták azt a regisztrációt (egyébként szerintem is h_lyeség volt, még a felvetése is), de a mód, ahogyan elkaszálták, az egy nagyon veszélyes precedenst teremt.

Majd kíváncsi leszek sokak arcára, ha, ne adja Isten, baloldali kormány jut hatalomra 2014 után és a fidexes köztársasági elnök és a fidexes Alkotmánybíróság (ezzel, a most alkalmazott technikával) simán blokkolja a törvényhozást, ad absurdum, a kormányzat megbuktatásáig is eljátszva ezt a mókát! (Mert ebbe ez is belefér.)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.09. 08:25:02

@anonymand:

"A történet arról szól, hogy a hazai jogrend (tudod olyan mint a fingjle játék) az Alaptörvénynek nevezett tákolmányban biztosít egy alapjogot, amihez képest az előzetes regisztráció korlátozó jelleggel bír. Tehát a bevezetését, vagy annak szükséges voltát indokolni kell." --- írod.

Olvastad az indoklást? No, akkor foglald nekem össze 2-3 mondatban, hogy miért is sértené az általános választójog érvényesülését a választási regisztráció bevezetése!:-)

cutcopy 2013.01.09. 08:35:20

@maskep: "Nem tudom, olvastad-e, hogy ez mennyire @maskep: van valójában"

Köteles beszéd, 23 millió román és társai a saját szerkesztői által elismert szélhámosságok.. Ez pontosan így volt valójában és az ország kárára döntött el fontos kérdéseket..

"A választójog ettől eltérő"

Attól függetlenül hogy ez a jog ugyanúgy megmarad regisztrációval mint anélkül, ugyanolyan alkotmányos jog mint a munkához és a pihenéshez való jog.. miért nem tüntetnek az állástalanok vagy akik túlórázni kénytelenek..?

anonymand 2013.01.09. 08:37:08

@mk27soundmaster:

Tisztelt mk27soundmaster!

Mivel a Tákolmányban alanyi jogon, általánosan biztosítják mindenki számára (akit valamilyen ok folytán korlátozni nem kell, például közügyektől elsújtással tiltani, stb.) a szabad választás lehetőségét. Minden olyan rendelkezés, amely különféle korlátokat állít (pl. annak ellenére, hogy jól működő népességnyilvántartás van, előzetes regisztrációt ír elő), és arra nincs rendkívül nyomatékos indok, felesleges.
Teljesen mindegy, hogy az AB hogyan is fogalmaz, ha saját véleményemet, saját szavaimmal is elő tudom adni. Márpedig alapjogot korlátozni, nem ildomos (elég finoman fogalmaztam?).

Nem zavar, hogy négyre sikeredett az a 2-3?

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.01.09. 08:38:22

@anonymand:

Bocsi, elütés!

elsújtással tiltani= eltiltással sújtani

anonymand

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.09. 09:14:00

@anonymand:

1) A regisztráció szerepelt az Alkotmány átmeneti, kiegészítő rendelkezései között. Ezeket az Alkotmánybíróság, egy huszárvágással, leválasztotta az Alkotmányról. (Hogy ehhez mennyiben volt joga, abba most ne menjünk bele, mert az egy újabb végenincs vita lehetne.)

2) Azért nem mindegy, hogy az AB hogyan indokol, mert az AB indoklásából lesz precedens (s így a későbbiekben hivatkozás) és nem a tiédből:-)

3) Kifejtettem fentebb legalább huszonnégyszer, mégegyszer nem fogom, hogy miért kicseszettül veszélyes, amit most az AB játszik. Tőmondatokban: az AB itt, most törvényhozót játszik; egy politikai döntéshez barkácsol (alap)jogi indoklást (amit a későbbiekben bármely AB, bármilyen politikai döntéshez --- s annak a döntésnek az ellenkezőjéhez is --- megtehet).

3+1) Az a probléma, hogy ti ebből az ügyből politikai kérdést csináltok, nektek tetsző döntés született s ezért azt legitimnek is tekintitek. pedig ez nem politikai kérdés!

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.09. 09:15:24

@mk27soundmaster:

pedig ez nem politikai kérdés! = Pedig ez nem politikai kérdés!

vantaan 2013.01.09. 09:37:45

Regisztráció=Listázás!!!!!!
Az AB a "b"listázásra mondott nemet!!!

...... csak még a Kubatov listák megsemmisítését kell elérni. Vajon hány ember nem kapott állást, segélyt, állami támogatást a Kubatov listák miatt??? Ez itt a kérdés!

anonymand 2013.01.09. 09:47:16

@mk27soundmaster:

Tisztelt mk27soundmaster!

1. Nézőpont kérdése, hogy mennyiben "huszárvágás".
Én másképp ítélem meg, Te is. Én tiszteletben tartom, hogy Te más szempontok alapján ítélsz, lehet, hogy megérjük a politikamentes szempontok alapján történő minősítést.
2. Igazad van, nem mindegy, hogy az AB hogyan indokol. Ez azonban a véleményemet nem befolyásolja az előzetes regisztráció megítéléséről.
3. Nem vágyom arra, hogy huszonnegyedszerre is leírd álláspontodat. Felfogtam elsőre, bár ez nem biztos, hogy látszik rajtam
3+1. Az a probléma, hogy mindkét fél annak tekinti.
"Pedig ez nem politikai kérdés! " - igazad van.

Tisztelettel:
anonymand

Jack Torrance 2013.01.09. 09:58:47

@mk27soundmaster: dedósan fogalmaztam, ez igaz, de ettől még nem butaság. Alapjogokról beszélünk, nem bármilyen jogról, tehát ez nem teszi lehetetlenné a törvényhozást.
Eddig minden jogosult választópolgár a választás napján eldönthette, hogy megy-e szavazni, és ha ment akkor szavazhatott. A regisztráció egy új lépés lenne a folyamatban és ha nem történik meg akkor jogvesztést eredményez, tehát korlátoz. Nem teszi lehetetlenné a szavazást (hiszen mindenki regisztrálhat), de szűkíti a lehetőségeket. Így aztán alapos indok kellene a bevezetéséhez.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.09. 10:33:23

Ezt a döntést nem tudjuk eléggé helyeselni"

haha, milyen rendesek ezek a fideszesek
turul, ezt hívják úgy hogy gumicsont, a hat.ágak nincsenek külön, a mai biszku és rákosi még mindig parancsol a bíróságnak, ügyészségnek -> ez nem szalonképes mondat a fidelitásban jelenleg? ezt nem lehet belátni? mit gondolsz hogy szerzett orbán apja bányát a "spontán" privatizáció idején? nem azért mert csányi kapta az otp, waberer meg a hungarokamiont?

csak azért dobták be, hogy valamiről témázgassatok, miért küldte volna a buta, pártszolga áder káder ab-re? miért fogadta el a fidesz olyan gyorsan? mert soha nem volt komolyan véve, csak gumicsont volt, nem ismered te még a rendszert, de a látszata kell a kemény munkának, meg a demokráciának, itt dolgoznak, mindennek megvan a maga helye, nemdebár

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.09. 10:40:12

@Robinzon Kurzor: ha tényleg el akarták fogadni, miért nem mondták a csicska ádernek ne küldje ab-ra? ja mer az ellenkezik a demokrácia szabályaival, nem?
nem akarták elfogadtatni sem,
ott a lehetőség, a másik, hogy meggondolták magukat, miközben olyan biztosak voltak korábban...
minkét lehetőség mutatja milyen könnyen befolyásolható, primkók is, de az Ángyán-ügy is megvilágítja:
konzervatorium.blog.hu/2013/01/04/az_angyan-ugy_margojara_a_szabad_mandatumrol

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.09. 10:43:29

@Anyád, a szúnyogok!!!: amúgy megint érdekes , hogy az ab alaptörvényellenesnek találja, de a fidesz írta az alaptörvényt :) nem tudják mi van benne?

ez történt:
@tesz-vesz:

Ludovikás Levente 2013.01.09. 12:10:32

Látom közben már lecsengett a vita, az elhangzott érvekhez nem érdemes hozzátenni. Csak hogy világos legyen a véleményem: regisztrációval vagy anélkül ugyanúgy lehet választási demokráciában élni. Nem is erről szól a történet

Itt ha jól értem az eredeti elképzelést, egy választási rendszer reformcsomagról volt szó, amiben benne van a parlament létszámának a csökkentése, a választás egyfordulóssá tétele, és az egyszeri döntés tudatosságának a fokozása előzetes regisztrációval (utóbbi persze vitatható). Mindez a pártok számára is egy másfajta választási felkészülést és kampányt tenne szükségessé, amit persze lustaságból már eleve elutasítanak

Így bekerült a kérdés a politika küzdőterére, ahol szó sincs pragmatikus szempontokról, mindenhonnan a megszokott hisztérikus hangulatkeltés ömlik mintha a demokrácia végét jelentené a regisztráció. Ez már csak így szokás nálunk a közéletben, semmi újdonság benne

Sajnos az AB nem tudta kimenteni magát a hangulatkeltésből, ami viszont már komoly problémát jelent. Ezzel ugyanis beléptek a politikai küzdőtérre, és innen már nehéz lesz visszavonulót fújni. Túlságosan csábító a testület számára, hogy betöltse a nem létező, viszont nagyonis szükséges Felsőház szerepét. Most lényegében ebbe a szerepbe lavírozta magát

maskep 2013.01.09. 12:47:22

@Ludovikás Levente: "...Így bekerült a kérdés a politika küzdőterére, ahol szó sincs pragmatikus szempontokról, mindenhonnan a megszokott hisztérikus hangulatkeltés ömlik mintha a demokrácia végét jelentené a regisztráció. Ez már csak így szokás nálunk a közéletben, semmi újdonság benne.

Sajnos az AB nem tudta kimenteni magát a hangulatkeltésből, ami viszont már komoly problémát jelent. Ezzel ugyanis beléptek a politikai küzdőtérre..."

A választási regisztráció, mint akár csak a kutyatartás, azért a politikai küzdelem része, mert Orbán Viktor mindenből politikai kérdést csinált. Egyébként a regisztráció (és a kutyatartás) símán szakmai kérdés lenne.

Az Alkotmánybíróság mindig is a politikai küzdőtéren tartózkodott, csak szakmai, alkotmányjogi alapon hozza meg a döntéseket.

Kövér Lászlónak talán azon kéne elgondolkoznia, hogy házelnökként ugyan ő is a politikai küzdőtéren tartózkodik, mikor vezeti az országgyűlés ülését, de ennek nem kéne azt jelentenie, hogy a pártja nevében nyilatkozik vagy minősít a pulpitusról... De ez persze nem is tartozna ide, ha nem volna lassan szitokszó a "politika", hacsak nem Orbán Viktor érdekében történik.

Egyelőre még mindig adós minden NER-tag azzal, hogy elfogadhatóan, a nemzetközi kötelezettségeinket is felülíró módon szükséges és kihagyhatatlan eleme lenne a regisztráció a választási rendszernek...

maskep 2013.01.09. 12:48:36

@maskep: Egyelőre még mindig adós minden NER-tag azzal, hogy elfogadhatóan megindokolja, hogy, a nemzetközi kötelezettségeinket is felülíró módon szükséges és kihagyhatatlan eleme lenne a regisztráció a választási rendszernek...

Ludovikás Levente 2013.01.09. 13:41:02

@maskep:
Elolvastam a hozzászólásod, annyi jött le hogy Orbán a hibás mindenért, meg a Kövér

Ez jól veszi ki magát egy klubkocsmában, ahol összegyűlnek a szurkolók és szeszben sincs hiány. A demokrácia kicsit bonyolultabb ennél, de ezt úgysem értheti meg egy focidrukker

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 14:31:46

@Ludovikás Levente: "Az AB absztrakt alapelvekből vezeti le a döntését, ami NEM KÜLÖNBÖZHET egyetlen alkotmányos demokráciában sem a magyarországitól"

Nem.

Az AB a hatályos alkotmányból vezeti le a döntéseit, miközben az alkotmány tartalmát értelmezi is.

Az értelmezéshez pedig felhasznál sokmindent, kezdve a korábbi AB-határozatoktól, a releváns nemzetközi párhuzamokon át egészen a jogállamiság általánosan elfogadott jogelveiig.
(Ahol az "általános elfogadott" azt jelenti, mint bármilyen más tudományban: számottevő szereplő nem kérdőjelezi meg.)

Itt is ez történt.
Csak nem mindenki érti.

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 14:43:14

@Jack Torrance: "Ugyan az alkotmánybíróság magát az alaptörvényt nem vizsgálhatja, de ugyebár a múltkori verdikttel a regisztráció nem része annak"

És még ha bele is írják az alkotmányba, az csak azt jelenti, hogy az AB nem vizsgálhatja, ezért nem mondhatja ki, ami tartalmilag amúgy megáll: a regisztráció alapvető jog szükségtelen korlátozása, ami ellentmond az alkotmánynak.
Mert annak -- jó esetben -- van belső koherenciája is.

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 14:54:32

@cutcopy: "az előzetes választási feliratkozás csak erősíti a demokráciát, hiszen egyfajta felelősséggel készül az ember rá"

Az előzetes feliratkozás egy adminisztratív aktus.

Nincs semmiféle oksági kapcsolatban bármiféle tartalmi "felkészültséggel".

A tényleges politikai célja sem az -- mert erre alkalmatlan --, hogy minél többen menjenek, de tartalmilag felkészültebben döntsenek a szavazók.
A célja ezzel szemben az, hogy egy részük (akik e logika szerint "nem elég felkészültek") ne is éljen ezzel a jogukkal.

De még azt a célt sem képes betölteni: lehet valaki teljesen jól tájékozott, csak demotivált (nem fog elmenni még külön regisztrálni), ellenben rengeteg olyan ember van, aki bármilyen körülmények között is egy adott pártra szavaz, még ha ötször kell hozzá regisztrálni is.

A jobb minőségű döntést -- amiben cél, egyébként egyetértünk -- a regisztráció nem szolgálja.
(De ettől függetlenül alkotmányellenes.)

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 15:04:44

@mk27soundmaster:

Az AB-nek pont az a dolga, hogy blokkolja a törvényhozást, ha az letérne az alkotmány keretei között megszabott játéktérből.

Arra meg volt -- és a már beütemezett bírócserék miatt ismét lesz is -- példa, hogy az AB politikai alapon fog döntést hozni, akár kormányt buktatni. (Lásd: szociális népszavazás.)

cutcopy 2013.01.09. 15:27:49

@Robinzon Kurzor: "ettől függetlenül alkotmányellenes"

Azt hiszem sosem attól alkotmányellenes valami, hogy egy blog kommentben valaki hasra ütés szerűen ezt kijelenti ..

maskep 2013.01.09. 15:34:30

@cutcopy: ...És a blogbejegyzések közé soroljuk az Alkotmánybíróság 10:5 arányú döntését is...

Vagy mitől alkotmányellenes, ha sem az észérvektől, sem a jogszerű döntéstől?

cutcopy 2013.01.09. 16:06:21

@maskep: Jó, és akkor visszatértünk az alapkérdéshez hogy az alkotmány mely paragrafusaira hivatkozott az AB, ami szerint korlátozza a szavazati jogot a regisztráció..

maskep 2013.01.09. 17:07:31

@cutcopy: Keresd elő az indoklást!

cutcopy 2013.01.09. 18:08:51

@maskep: Egy indokot látok, a 10:5 arányt a régi talárosok javára.. Ebből is látszik, hogy nem jog alapú döntésről beszélünk..

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.09. 21:11:26

@cutcopy: véletlenül se azt a párat nézed, akiket a fidesz tett oda és nem törölték volna el a regisztrációt. milyen érdekes.

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 21:33:32

@cutcopy: "Azt hiszem sosem attól alkotmányellenes valami, hogy egy blog kommentben valaki hasra ütés szerűen ezt kijelenti .."

Attól még nem.

De pechedre az AB is ezt mondta ki, ha nem tűnt volna fel.

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 21:37:33

@cutcopy: "visszatértünk az alapkérdéshez hogy az alkotmány mely paragrafusaira hivatkozott az AB, ami szerint korlátozza a szavazati jogot a regisztráció.. "

Nincs ilyen alapkérdés.

A regisztráció nem azért korlátozza a szavazati jogot, mert az alkotmányban az le lenne írva.
(Egy alkotmány nem azon körülmények végtelen hosszú felsorolása, amelyek az alapjogokat korlátozzák.)

A regisztráció azért korlátozza a szavazati jogot, mert -- szemben a jelenlegi gyakorlattal -- nem tudsz élni a szavazati jogoddal, ha nem regisztrálsz.

cutcopy 2013.01.09. 22:06:24

@balage_81 reloaded: Valóban, én szocik idejében kinevezetteket néztem..

cutcopy 2013.01.09. 22:07:36

@Robinzon Kurzor: Ha nem tűnt volna fel nem lesz regisztráció 2014-ben úgy hogy most már leállhatsz..

cutcopy 2013.01.09. 22:14:03

@Robinzon Kurzor: "nem tudsz élni a szavazati jogoddal, ha nem regisztrálsz"

Persze, épp ezért kéne regisztrálni mivel minden jog papírral jár, idáig az állam végezte a valószínűsített regisztrációt, mostantól hiteles lista lett volna mindenkitől sk.. de hát ez ugyebár hatalmas probléma azoknak akik a választás napjára szokták időzíteni a mozgósítást - tudod, az aktivisták ajándékcsomagocskákkal..

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.09. 22:43:30

@cutcopy: "tudod, az aktivisták ajándékcsomagocskákkal.. " - világbajnok vagy a dolgok egyoldalú megközelítésében. tudod a tutit, mint a fideszesek általában. vannak egyébként diplomás választók is, akik az utolsó pillanatban döntenek, 8 millióból csak-csak akad ilyen. aztán alkalomadtán majd gondolkodj el az érvelésed logikai hibáin, hogy ha valaki simán elmegy szavazni, akkor tudjuk, hogy komolyan vette a választójogát, ha meg nem megy el, akkor nem vette komolyan, vagy nem óhajtott élni vele. babkonzervvel pedig a regisztrációra is ugyanúgy rá lehetett volna bírni az alsóbb rétegeket, csak kétszer kellett volna kézbesíteni.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.09. 22:46:20

@cutcopy: semmilyen hitelesített lista nem lett volna. arról sem adtak volna igazolást, hogy regisztráltál. úgy éltek volna vissza vele, ahogy kedvük tartja. plusz, folyamatosan tolták az "érvet", hogy attól, hogy valaki regisztrál, még nem kötelező szavaznia, ugyanúgy dönthet az utolsó pillanatban az otthonmaradásról.

azért csak erőlködj.

cutcopy 2013.01.09. 22:53:26

@balage_81 reloaded: "babkonzervvel pedig a regisztrációra is ugyanúgy rá lehetett volna bírni az alsóbb rétegeket"

Ugyanúgy csak nem ugyanannyiból..

"hitelesített lista nem lett volna. arról sem adtak volna igazolást"

nem is a listáról kell igazolás, hanem arról hogy regisztráltál.. hogy lehet visszaélni vele..?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.09. 23:04:31

@cutcopy: "Ugyanúgy csak nem ugyanannyiból.."

hát ez az. akkor miről beszélsz?

hiteles egy lista attól lesz, hogy két irányból igazolható a pontossága. ha én ma bemegyek az önkormányzatba, elkéri a személyi adataimat, pedig megvan neki bizton, vagy ötször jártam már ott korábban. a regisztráció esetében ő tudomásul veszi hogy feliratkoztál és ennyi. mi a biztosíték, hogy a kubatov-legények listájával nem vetik össze, és a szorosabb kerületekben nem tűnik el pár regisztráció olyanok nevével, akikről a fiúk tudják, hogy "nem a barátunk"?

amúgy pedig ismerve az állam híres hatékonyságát, simán is eltűnhetnek nevek és alapjáraton köcsögség, hogy én regisztrálok, bemegyek, de igazolni ezt már nem tudom később.

cutcopy 2013.01.09. 23:19:14

@balage_81 reloaded: Látom áttértél saját sínekre, de én a pártok költségeiről beszéltem..

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.09. 23:22:43

@cutcopy: tudom. de ha nem lehet távol tartani a megvehető szavazókat így se, akkor nem mindegy? igen, magasabb lesz a kampánykiadás=többet lopnak. most akkor bebizonyítottad, hogy semmi értelme nem lett volna a regisztrációnak a választók minősége szempontjából?

cutcopy 2013.01.10. 00:13:54

"kampánykiadás=többet lopnak"

Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem vergődnének ezen a szocik ennyit..

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.10. 00:33:30

@balage_81 reloaded: @cutcopy: Azt sem kéne elfelejteni, hogy legutóbb a legszegényebb - cigányos - körzeteket egyértelműen a fidesz vitte nagy meglepetésre. A másik zűrös választói réteg a valamikori prolik jobbikos-mszp-s tömegei, de azok meg annyira be vannak lázadva, hogy háromszor is regisztrálnának, ha kell, sőt náluk a heti regisztrtáció lenne a minimum, aminek keretében ki tudnák élni elkeseredett, güzü, kocsmai politikai aktivitásukat, tehát őket sem tartotta volna vissza.

A regisztráció tervének bedobása kizárólag taktikai húzás volt: be kellett mutatni országnak-világnak az új köztársasági elnököt és az új alkotmánybírákat, bizonyítandó, működik a fékek és ellensúlyok rendszere, überdemokratikus a rendszer. Íme:

hetivalasz.hu/data/files/Print_lapajanlok/hvprintajanlo_2013_01.jpg

Robinzon Kurzor 2013.01.10. 08:40:03

@cutcopy: "Persze, épp ezért kéne regisztrálni mivel minden jog papírral jár, idáig az állam végezte a valószínűsített regisztrációt, mostantól hiteles lista lett volna mindenkitől sk"

Ha minden jog papírral járnak, akkor neked is csak annyi jogod lenne, amiről papírod van ... ezt nyilván te sem gondoltad komolyan.

Az állam által előállított automatikus lista pont ugyanabból a közhiteles nyilvántartásból származik, amiből az állampolgár sk, feliratkozásához használt okmányok is készülnek.

Ezért hozzáadott értéke nincs a regisztrációnak (amitől még nem lenne alkotmányellenes), de mivel egy adminisztratív feltétel teljesítéséhez köti a választójog tényleges gyakorlását, ezért alapjogot korlátoz, mégpedig szükségtelenül.
Ez utóbbi miatt alkotmányellenes.

Nem olyan nehéz ezt megérteni.

Lehet pro és kontra érvelni sokféle szempont szerint. (Függetlenül attól, hogy ezek az érvek a gyakorlatban megállják-e a helyüket.)
Alkotmányossági szempontból kizárólag az számít, hogy az alapjogot korlátozó jogintézmény (jelen esetben a regisztráció) a szükségesség (cél és eszköz) és az arányosság tesztjén.
Nem ment át, ezért alkotmányellenes.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 09:16:54

@cutcopy: hamar kiderült, hogy amit az AB-nek politikai szempontként felrósz, az valójában a te saját kis politikai rögeszméd, és még téves is. nem igaz, hogy a szocik ne tudnának tömegeket vinni az urnákhoz, légy erős, van annyi pénzük és szervezettségük, hogy meg tudták volna csinálni. de onnantól kezdve, hogy ennyire kicsinyes marhaságokat írsz, a legkevésbé sem vagy komolyan vehető. alkotmányellenes és gyakorlati szempontból is értelmetlen volt a regisztráció. szerintem ne erőlködj tovább, soundmaster barátunk is feladta.

cutcopy 2013.01.10. 11:22:58

@Robinzon Kurzor: "Nem olyan nehéz ezt megérteni"

Persze azt sosem nehéz megérteni amit én állítok, mindig csak azt nehéz amit a másik állít..

cutcopy 2013.01.10. 11:24:24

@balage_81 reloaded: "szerintem ne erőlködj tovább"

Szerintem te se..

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 11:41:36

@cutcopy: eddig mit bizonyítottál be? kezdted azzal, hogy a regisztráció jó, aztán folytattad, hogy ettől az mszp-nek nehezebb lesz majd babkonzervet osztani? ez lenne a nagy szellemi teljesítmény?

cutcopy 2013.01.10. 12:40:41

@balage_81 reloaded: Nehezebb lenne a konzerv osztás mivel az eddigi egy helyett két alkalommal kellene koordinálni és költségeket állni, de úgy látom nem fogod fel ennek a súlyát, olyan ez a szociknak mint ha pl Londonnak nyár után szeptemberben újra meg kellett volna rendeznie az olimpiát..
De akkor adj már egy valamire való választ arra, hogy miért visítozták magukat betegre az ellenzéki pártok a regisztráció miatt..?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 14:25:48

@cutcopy: te állítasz valamit és én magyarázzam annak a miértjét? fordítva ülsz a lovon kispajtás. simán alkotmányellenes, le van vezetve érvekkel. ahogy az is, hogy semmi értelme nem volna - de ezt már te is elismered, hozzá adva, hogy az egyetlen pozitívum (számodra) hogy a szocik így többet költenének. jó, akkor többet költenének (csak ők, a fidesznek nyilván nincsenek ilyen szavazói ugye?).

téma lezárva, elbukott, fogadd el, kész.

cutcopy 2013.01.10. 14:36:36

@balage_81 reloaded: "te állítasz valamit és én magyarázzam annak a miértjét? "

Nem tudom hol olvastál olyat hogy az én állításomat neked magyaráznod kéne, hiszen a sajátodat sem tudod..

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 14:37:34

@cutcopy: "De akkor adj már egy valamire való választ arra, hogy miért visítozták magukat betegre az ellenzéki pártok a regisztráció miatt..? "

cutcopy 2013.01.10. 15:01:30

@balage_81 reloaded: Nehéz követni téged, de talán azért nem érted a kérdést, mert szerinted az ellenzék fegyelmezetten viselte a regisztrációs terveket..

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 15:14:12

@cutcopy: a te állításod, miszerint ez azért volt, mert így kevesebb megvehető szavazót tudnának szállítani, nekem nem kötelességem megmagyarázni. éppen az volt a fő probléma az alkotmányossági mellett, hogy a gyakorlatban a cipésztől a vállalkozóig sokaknak indokolatlan terhet jelentett volna sorban állni és feliratkozni (miközben erről igazolást sem kaptak volna). az, hogy te a kis világodban elméleteket gyártasz, mert utálod a szocikat, viszonylag irreleváns abból a szempontból, hogy valami miért jó vagy rossz. a magad fajta verné a leghangosabban a palávert, ha ezt a szocik akarták volna bevezetni. end of story.

cutcopy 2013.01.10. 15:26:10

"sokaknak indokolatlan terhet jelentett volna sorban állni és feliratkozni (miközben erről igazolást sem kaptak volna)"

Egyrészt ki mondta neked hogy nem kaptak volna igazolást(?), másrészt miért nem bírod megérteni hogy az élet minden területén vannak kötelességek is a jogok mellett..? A kismamának is hivatalba kell mennie ha az alanyi jogon járó gyest intézni..

Robinzon Kurzor 2013.01.10. 18:09:31

@cutcopy: "Persze azt sosem nehéz megérteni amit én állítok, mindig csak azt nehéz amit a másik állít.. "

Azt sem nehéz megérteni amit te állítasz, én például értem.

Ezzel együtt a regisztráció alkotmányos voltának megítélésében nem releváns, amit állítasz.
Nem az az eldöntendő kérdés.

És ez nem valami bolsi ármány, hanem egy szakma, ami -- mint minden szakma, ahogy már említettem korábban -- egy összeesküvés a laikusok ellen.

cutcopy 2013.01.10. 18:37:02

@Robinzon Kurzor: "Azt sem nehéz megérteni amit te állítasz, én például értem."

Akkor mit értetlenkedsz itt napok óta..?

Robinzon Kurzor 2013.01.10. 21:34:18

@cutcopy: "Akkor mit értetlenkedsz itt napok óta..?"

cutcopy 2013.01.08. 16:31:12
A mai napig nem értem mi a gond a választási feliratkozással

Vagyis te értetlenkedsz.

cutcopy 2013.01.10. 22:30:18

@Robinzon Kurzor: Én a történteken értetlenkedtem te meg rajtam, de nem gond csak már unalmas..

Geo_ 2013.01.11. 23:40:01

@Ludovikás Levente: az USA-ban is éppen tervezik megszüntetni a külön választási regisztrációt.

Turul tán nem egy kifejezett Gyurcsányista - legalább neki hihetnétek. Ráadásul a hülye politikusaitok még el is mondták, hogy miért akarják

picur3ka 2013.01.13. 02:20:39

@mk27soundmaster:

Ez komoly. A regisztracio a szavazatvasarlast nehezebbe tette volna, s igy egy demokracia deficitet szuntetett volna meg. Az Alkotmany birosag elmeszelte, csakugy, mint az illuminacios torvenyt. Ennyi.

"Egy szűk, néhány tíz fős jusztokrácia vígan elalkotmányozgathatna, eltörvénykezhetne"

A felteteles mod nem helyes. Ez van.
süti beállítások módosítása