Magyar agresszió Szlovákia ellen – Kis szlovák legendárium IX.
2012. szeptember 28. írta: AgentUngur

Magyar agresszió Szlovákia ellen – Kis szlovák legendárium IX.

magyar_szlovak_kis_haboru.png

Vhailor és Agent Ungur sorozata magyarokról-szlovákokról.

A magyar hibák elemzésének második részében az 1939-es szlovák-magyar „kis háborúval” és Csehszlovákia 1968-as katonai megszállásával foglalkozunk. Talán meglepően hangzik, de az 1919-es és 1938-as két „támadással” szemben, amelyeket az előző posztunkban tárgyaltunk, erről a kettőről a rendszerváltás előtt politikai okok miatt nem lehetett (1939-ről inkább elfelejtettek) beszélni, és csak 1989 után kerültek bele a szlovák nacionalista diskurzusba a Mečiar-kormányok idején, amikor szintén politikai okokból jónak látták a múlt szellemeinek megidézését.

Az 1939-es „kis háborút” önmagában háborúnak nevezni túlzás, és inkább Kárpátalja megszállásának egyik eseményéről beszélhetünk, amely pedig szorosan összefüggött Csehszlovákia felbomlásával 1939. március 14-15-én. Tiso ekkor kiáltotta ki Szlovákia függetlenségét, amit Magyarország másnap el is ismert, és a magyar csapatok ekkor kezdték el Kárpátalja elfoglalását. A konfliktus pedig éppen ennek ürügyén robbant ki, ugyanis Szlovákia és „Ruszinszkó” között nem létezett nemzetközileg elismert határvonal, csak az alig 20 éves csehszlovák adminisztratív határfelosztás. Ezen kívül a magyar (és a lengyel!) fél jobban szerette volna biztosítani a Magyarországról Lengyelország felé vezető vasútvonalat, amely túlságosan közel esett az adminisztratív határhoz. A magyar csapatok március 23-án indultak megszállni Szlovákia keleti sávját, aminek a szlovákok megpróbáltak ellenállni – sikertelenül. A „háború” pár nappal később véget is ért, 23 magyar és 58 szlovák áldozatott követelt, Szlovákia pedig kénytelen volt lemondani 1.697 km²-ről, ahol összesen 69.930, döntő többségében szlovák és ruszin lakos élt.

Az, hogy egy méretében nem túl nagy konfliktusról van szó, nem változtat a tényen: a „kis háború” egyértelműen magyar agresszió volt. Számottevő magyar lakosság nem élt a kérdéses területen, és Szlovákia nem rendelkezett olyan katonai erővel, hogy fenyegethesse a kérdéses vasútvonalat. Ha pedig az volt az elképzelés, hogy Kelet-Szlovákiában virággal várják a magyar csapatokat és egészen a Tátráig önként visszatér a Felvidék: akkor valaki nagyon félreértette az 1918 óta erősen megerősödött szlovák öntudatot. Tény, hogy Eperjesen, Lőcsén és más keleti településeken a magyar párt jóval erősebb volt annál, ami az etnikai adatok alapján várható lett volna, tehát létezett egy „magyarón” szlovák és német népesség, de a keleti szlovákság többsége ekkor már egyértelműen Szlovákia és nem Magyarország irányába érzett lojalitást.

Az újabb terület megszerzésén kívül az egyetlen eredmény, amit a magyar politika elkönyvelhetett magának, az volt, hogy a Szlovákia magyar elismerése miatti pozitív meglepetés a gyökeres ellentétébe fordult. Pozsonyban ezért még jobban belekapaszkodtak Németországba, amely nevető harmadikként került ki ebből a konfliktusból, megnyugodva, hogy nagyon kicsi erőfeszítéssel sikerült érvényesítenie a divide et impera elvet. (Bővebben lásd Janek István összefoglalóját.)

Ami az 1968-as eseményeket illeti, az értékelés már messze nem ilyen egyértelmű. Tény, Csehszlovákia megszállásában részt vett a Magyar Néphadsereg egy megerősített hadosztálya, összesen 12.500 fő, amely egy 10.000 km²-nyi, részben magyar lakosságú területet tartott megszállva 1968 augusztusától egészen október végéig. Ez ugyan nem a magyar történelem legszebb fejezete, de azt állítani, hogy ennek bármiféle szlovákellenes éle lett volna, teljesen helytelen.

A prágai tavasz nem hiába „prágai”, bár Dubček szlovák volt, a reformkommunisták elsősorban a csehek közül kerültek ki. Az invázió tehát egy cseh politikai mozgalom ellen irányult. Magyarország ekkor, 1939-cel ellentétben ráadásul nem szuverén ország, a párt és a kormány Kádár Jánossal az élen Moszkva utasításait követi. A felelősség a szovjeteken túl a végrehajtókat, az MSZMP KB-t és az akkori magyar kormányt illeti, amely a szocialista díszparlament megkerülésével döntött a beavatkozás mellett. (Talán éppen ezért érezte az MSZP pár évvel ezelőtt magát illetékesnek ebben az ügyben és bocsánatot kért.) Az MSZMP nemzetpolitikája ráadásul ekkor határozottan a „magyar nacionalizmus maradványainak” felszámolására tört, pont ez az időszak az, amikor felmerül, hogy a teljes magyar történelmet csak a trianoni országterületet érintően tanítsák, hogy az 1920 előtti Magyarország és a határon túli magyarság létének még az emlékét is megsemmisítsék. Nem képzelhető komolyan, hogy a beavatkozásnak bármiféle nemzeti vonatkozása lett volna a Kádár rendszer részéről.

A szlovák nacionalisták felháborodása a „magyar” (még véletlenül sem orosz!) megszállás felett egyértelműen a történelem súlyos és tudatos félreértelmezésén alapuló koncepció. 1968-ból a legtöbbet éppenséggel a szlovák nacionalizmus profitált. Csehszlovákia ugyanis 1968-ig egy központi, centralizált államként működött, a cseh kommunisták pedig ügyeltek arra, hogy a szlovák „burzsoá nacionalisták” lehetőleg ne kerüljenek kulcspozíciókba. A normalizáció során viszont éppen ők lettek a szovjetek leghűségesebb kiszolgálói. Ezen kívül nagyon fontos vívmánya volt ennek az időszaknak az addig központi állam „szövetségesítése” – azaz létrejöttek a Cseh és Szlovák Szocialista Köztársaságok a szövetséges államon belül, ami jelentős lépés volt az évszázad végén létrejövő önálló szlovák államiság felé. Az állam elnöke és a párt főtitkára pedig Gustav Husák lett, aki 1945-48 között a magyarellenes intézkedéseket hajtotta végre a lakosságcsere folyamán. De természetesen alacsonyabb pozíciókba is jócskán kerültek nemzeti érzelmű szlovákok, talán éppen ezért is találunk olyan sok volt csehszlovák titkosrendőrségi, ŠtB ügynököt szlovák nemzeti körökben. A prágai tavasz leverése, bár nagy csapás volt a demokráciának és a szabadságnak, a szlovák nemzeti eszme győzelmét hozta a prágai centralizmussal szemben, a közös államon belül mind politikai mind gazdasági téren.

A XX. században négy olyan eset volt, amikor magyar haderő a mai Szlovákia területén hadműveletet hajtott végre. Az 1938-as bevonulás visszásságait részben, az 1939-es „kis háborút” egészében a szlovákság vagy az utóbbi esetben Szlovákia elleni magyar agressziónak nevezhetjük. Lehet persze kis magyar legendáriumot építeni, és csak a szépet és jót látni az 1938-39-es eseményekben, de jobb lenne felfogni, itt valós szlovák sérelmek vannak, amiket a korábbi és későbbi magyar sérelmek nem írnak felül. A megszálló cseh csapatokkal szembeni 1919-es magyar nemzeti önvédelmet, vagy 1968-at viszont nehéz ide sorolni. Az, hogy Szlovákiában bizonyos körök mégis megteszik, nem más, mint a kis szlovák legendárium része.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr34807808

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.28. 10:42:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2012.09.28. 22:07:34

@Nzoltan:
Vagy megteszi, vagy nem....

De addig is, a szlovak gazdasag novekszik, a magyar gdp meg csokken. Ezek a tenyek, az osszes tobbi a vesztesek bizonyitvanymagyarazasa.

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:09:13

@Pan Modry:

"Te azt irtad hogy a minosegert jarnak at vasarolni."

Igen, azt irtam, mert ez az igaszsag. A magyar szalami, a magyar paprika, a magyar palinka, a magyar bor es tobbi magyar elelmiszer annyira nepszeru Szlovakiaban, hogy ipari szinten megy a nalatok a magyar termekek hamisitasa !

Pan Modry 2012.09.28. 22:09:38

@rinaldo-rinaldini:
Bocsesz, hol is van ma gdp novekedes es hol van gdp csokkenes?

Ja bocs, asszem a gdp epp Mo on csokken, uhum uhum... szlovakiaban meg novekszik...

Ezek pedig tenyek...

Pan Modry 2012.09.28. 22:10:52

@rinaldo-rinaldini:
Es akkor meg mi van ha megis?

A magyarok meg veszik a szlovak sort, brindzat es tejet...

vizipipa 2012.09.28. 22:11:31

@Vhailor: nem az a kérdésem nyilvánvaló-e.

Nincs semmi baj az időzítéssel, kivitelezéssel. Jó volt. Amit nem tudok az az esetre vonatkozó konkrét politikai háttér.
A hadsereg nem a saját szakállára lépett, hisz az akció politikai síkon előre le lett egyeztetve a németekkel.
Amikor a hadsereg előjött az ötlettel, politikai szinten biztos megvitatták. Nyilván gyorsan, hisz sok idő nem volt.
Megrágták: előnye-hátránya, időzítése, lehetősége, stb.. Igent mondtak, a németekkel leegyeztették. Ezután mondta a politika a hadseregnek: OK, mehet.
A magyar politikai döntéshozatal folyamatáról szeretnék tudni valamit.

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:13:59

@Pan Modry:

Ugyanmar, ki a f*szomnak kellene a rossz minosegu szlovak tej. Az atlagszlovak is ha teheti, magyar tejet vasarol !

Putyilov gyári melós 2012.09.28. 22:15:32

@rinaldo-rinaldini:

Feladtam öcsisajt, romantikus nacionálkommunistákal nem érdemes szóba állni, te pedig az vagy.

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:20:37

@Pan Modry:

"Bocsesz, hol is van ma gdp novekedes es hol van gdp csokkenes?"

Az atlagszlovak nem igazan el jobban, mint az atlagmagyar. Szlovakiaban joval nagyobb a munkanelkuliseg es ha figyelembe vesszuk, hogy a fel szlovakia brit, cseh es magyar (meg mindig rengeteg szlovak allampolgar dolgozik nalunk) wc-t pucol, akkor az osszkep eleg tragikus Szlovakiaban is.

btw, ezzel a gdp novekedessel mi a f*szomat akarsz ? Azert tamadtuk hatba a 15. szazadban a szerbeket, mert most a szlovak gdp par dollarral magasabb, mint a magyar (egyebkent volt is es lesz is ez meg forditva is) ? Olyan hulye vagy mint a retardalt tot elnokod !

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.28. 22:21:20

@vizipipa: Passz... :) Szerintem a vezérkari főnök szólt Horthynak, hogy odébb vonulnak 10 kilométerrel, ez pedig azt mondta, hogy "Rendben." :)

A döntéshozók közül mindenki vissza akarta foglalni azt a területet, szerintem lényegtelen, hogy ki volt az, aki azt mondta hogy "gyerünk". Ellene nem volt senki. Így néz ki az, amikor tényleg konszenzus van abban, hogy mi a "nemzet érdeke" - ritka eset amúgy a magyar történelemben.

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:21:26

@Putyilov gyári melós:

Feladtad, mert besultel, mint egy retkes tot fasz !

Pan Modry 2012.09.28. 22:21:31

@rinaldo-rinaldini:
A magyar tej nem jo, ha kostoltal volna finom nemet, osztrak vagy svajci tejet nem allitanad azt hogy a magyar tej finom.

Vacak tapszerrel tomott tehenekbol van, amiket szuk istallokban tartanak,hogy is lehetne az ilyen finom?

Putyilov gyári melós 2012.09.28. 22:21:46

@rinaldo-rinaldini:

Nesze vazze, egy hamisító:
www.cbask.sk/akcie_letaky_cba.php

Itt nálunk A magyar üzletláncként reklámozza magát, náluk meg nemzeti üzletláncként.
Nem is nagyon találsz semmi magyar cuccot náluk, még azt is elhazudják, hogy magyar multi az anyacégük.

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:24:10

@Pan Modry:

"A magyar tej nem jo, ha kostoltal volna finom nemet, osztrak vagy svajci tejet nem allitanad azt hogy a magyar tej finom."

A magyar tej finomabb, mint a szlovak tej. Nem szerintem, hanem a szlovakok szerint !

"Vacak tapszerrel tomott tehenekbol van, amiket szuk istallokban tartanak,hogy is lehetne az ilyen finom? "

a szlovak tej tehenet sem latott. undorito feher salakanyag ! A szlovakok is csak a ciganyaikkal tudjak megitatni azt a szemetet, ok inkabb atjonnek magyar tejet inni !

Pan Modry 2012.09.28. 22:24:22

@rinaldo-rinaldini:
A magasabb gdp mellett, sokkal kisebb az allamadossag.
A szlovak fizetesek magasabbak a magyar fizeteseknel valamivel.

Ami miatt meg nem elnek a magyarok lenyegesen rosszabbul az eppen a ketpofara zabalt hitelek miatt van, nem pedig a szorgalom miatt.

A tobbi ures fecseges, egyszeruen nem birod elviselni hogy ezt a vitat csunyan bebuktad...

Pan Modry 2012.09.28. 22:26:47

@rinaldo-rinaldini:
A szlovakok szernt finomabb, ki mondta ezt. Pupos Peppino, az almodban?

Vagy esetleg tudsz linkelni egy erre vonatkozo felmerest? Ha van ilyen akkor elfogadom, ha nincs akkor meg csak egyszeruen almodozol...

Putyilov gyári melós 2012.09.28. 22:26:57

@rinaldo-rinaldini:

Ahogy én elnézem, ez a tót kölök épp szopatja a fejedet, te meg ráadásnak élvezed is a szopást :O)))

Ja és ez csak bónusz, jót tesz a romantikus nacionálkommunista lelkednek:O)))
"Hungarikumok: importból

A lista szinte az összes nagy húsipari céget tartalmazza. Eszerint a Csányi Sándor bankvezér érdekeltségébe tartozó Pick-szalámit is gyártó szegedi gyár 52 százalékban importál húst, ebből 40 százalékot Németországból vásárol. A gyulai kombinát 32 százaléknyi alapanyagot importál, amelynek 43 százaléka tavaly szintén Németországból érkezett. Ez a két cég gyártott, illetve gyárt európai és nemzeti oltalom alatt álló szalámit, kolbászt.
Hivatalosan Magyarországon jelenleg 3 millió sertést tartanak nyilván és 4,5 milliót vágnak le évente, vagyis legalább másfél millió jószágot hoznak be külföldről. A húsipar szereplői azt nyilatkozták: itthon nincs elegendő mennyiségű és minőségű sertés."

Ja és a Pick gyár egy szingapúri off-shore cég nevén van, hogy ne itt adózzon.

Pan Modry 2012.09.28. 22:28:09

Egyebkent A szlovak tejek kozul valoban csak a szarabb minoseg jon Magyarorszagra, a jobbat megisszak a szlovakok maguk...

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:33:33

@Pan Modry:

"A tobbi ures fecseges, egyszeruen nem birod elviselni hogy ezt a vitat csunyan bebuktad... "

Hat persze... egyik vitat a masik utan buktad be angyalom... kezted a magyar barbarokkal, folytattad a szerbek hatbatamadasaval... majd mi utan mindig szoptal, annyi maradt neked, hogy "a szlovak fizetesek magasabbak a magyar fizeteseknel valamivel". Ez lehet, hogy erv egy 3.osztalyu tot kocsmaban, de mashol sehol sem :D

"Ami miatt meg nem elnek a magyarok lenyegesen rosszabbul az eppen a ketpofara zabalt hitelek miatt van, nem pedig a szorgalom miatt."

Szorgalomrol annyit, hogy az atlagszlovak pontosan tudja, hogy a szlovak szorgalom egy nagy rakas szart sem er... csak a hozzad hasonlo csallokozi sznob vadparasztnak van szuksege a kisebbrendusegu komplexusanak a kielegitesere a magyar forumokon. De hat ertheto, hogy itt ugralsz a magyar forumokon, miutan a szlovak tudasod a nagy rakas fos, nem a szlovak interneten nyomulsz, ahol az elso mondatod utan "za Dunaj" kuldenenek :D

1120 2012.09.28. 22:36:08

"Az, hogy egy méretében nem túl nagy konfliktusról van szó, nem változtat a tényen: a „kis háború” egyértelműen magyar agresszió volt."

Ha ellopnak tőlem 100 mázsa krumplit és abból néhány mázsát visszaszerzek, akkor az mitől agresszió? Hülye agymosott...

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:37:03

@Putyilov gyári melós:

"Ja és a Pick gyár egy szingapúri off-shore cég nevén van, hogy ne itt adózzon."

Ez tobbe-kevesbe lenyegtelen, mert a Pick szalamira ranyomjak a piros-feher-zold cimert, hogy a totok lassak, hogy ez nem egy ocska tot szar termek es megvegyek, annak ellenere, hogy 4x annyiba kerul, mint a legdragabb szlovak szalami :D

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:42:07

@Pan Modry:

kosice.korzar.sme.sk/diskusie/1945251/1/Pad-forintu-laka-Kosicanov-do-Madarska.html

Olvasd el makika, hogy mit irnak a "honfitarsaid" a magyar elelmiszerekkel kapcsolatban... ha esetleg a tot nyelvtudasod nincs olyan szinten, hogy megertsd "honfitarsaid" irasat, hasznalj google translatort ! :D

Putyilov gyári melós 2012.09.28. 22:47:29

@rinaldo-rinaldini:
"a Pick szalamira ranyomjak a piros-feher-zold cimert"

Bizony, miközben német, szlovák, lengyel disznó röfög benne, a paprika mexikói import, a fokhagyma meg kínai. Sőt, mernék fogadni, hogy még a címeres szalagot is Kínában gyártatja.

Adózni meg Szingapurban adózik a tulaja.
Miközben Magyarországról mezőgazdasági támogatásokat vág zsebre milliárdszámra.

Ja, itthon lök neked egy kis rabszolgabért, hogy ne pusztulj éhen Himnusz éneklés közben, ÉS JÓKAT RÖHÖG RAJTAD, ÉS HALÁLRA KERESI MAGÁT A NACIONÁLKOMMUNISTA ROMANTIKÁDON! :O)))

rinaldo-rinaldini 2012.09.28. 22:56:01

@Putyilov gyári melós:

"Bizony, miközben német, szlovák, lengyel disznó röfög benne, a paprika mexikói import, a fokhagyma meg kínai. Sőt, mernék fogadni, hogy még a címeres szalagot is Kínában gyártatja."

es ? talan igy van, talan nem. de a szlovak fejekben a "magyar elelmiszer jobb minosegu, mint a szlovak" gondolat olyan mertekben jelen van, hogy a szart is eladhatod nekik, ha magyar nemzeti szalagot raksz ra.

Ez annyira igy van, hogy szlovak elelmiszeripari cegek csak azert nyitnak vagy vasarolnak fel elelmiszeripari vallalkozasokat nalunk, hogy a csomagolasra rairhassak, hogy "made in hungary".

Rothstein 2012.09.28. 22:59:04

@Vhailor:

A mellékelt tanulmányból el lehet olvasni hogy történt a döntéshozatal. Valamint azt is, hogy a magyar diplomácia miként hozta helyzetbe magát, leszerelve a románokat pl. Tökösnek, céltudatosnak és körmönfontnak kellett lenni. Az olasz hiúságot kijátszani a németek ellen, a németeket nyugtatgatni, a lengyeleket meggyőzni, a románokat kivédeni.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.28. 23:07:34

@Rothstein: Ezt el tudták intézni, ügyesek voltak, igaz, de minek? Mit értünk el vele? Olyan területet foglaltunk el, ahol magyarok nem éltek. Stratégiailag sem volt indokolt. Szlovákia sosem volt abban a helyzetben, hogy komolyan veszélyeztesse Magyarországot.

Rothstein 2012.09.28. 23:12:36

@Pan Modry:

A 150 éves magyar hódoltség nem a mi hülyeségünk miatt következett be.
A Magyar Királyság beleroppant az akkor már 130-140 éve folyó folyamatos háborúkra egy nálánál jóval erősebb ellenféllel szemben. Lassan felőrlődött, főleg pénzügyileg.
Ráadásul a török diplomácia is jól működött. Rendszerint lepaktált a franciákkal, akik ellensúlyt képeztek (főként a Habsburgokkal szemben).
Már Mátyás idejében is a török volt az erősebb.

Rothstein 2012.09.28. 23:15:59

@Vhailor:

Stratégiai indokokat ugyan fel lehet hozni, de ezek inkább csak ürügyek voltak, való igaz.
Szerintem jól tettük amit tettünk. A szlovákokkal való viszony nem akkor romlott meg, megromlott az már a támadásunkat megelőző 19 év alatt.
Azt kell belátni, hogy a két nép érdekei nem egyeznek. A szlovákok homogén államot akarnak, beolvasztani tűzzel-vassal az ottmaradt más nemzetiségeket (ehhez egyébként egyre kevesebb tűz és vas kell), mi meg ezt nem engednénk. Aki erősebb, az nyer. Jelenleg ők az erősebbek, de azért próbálkozni lehet és kell.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.28. 23:23:01

@Rothstein: Egyetértek.

Nem is annyira erősebbnek kell lenni, inkább okosabbnak. Na majd a következő posztokban kitérünk Szlovákia relatív sikerének titkaira is. Mert azért akár tetszik, akár nem, lehet otthon verni az asztalt, meg beszélni, hogy volt meg nem volt, de 20 év alatt sikeresebben politizálnak mint mi.

Rothstein 2012.09.28. 23:25:42

@Vhailor:

ezzel meg én értek egyet.

Rothstein 2012.09.28. 23:31:10

@Vhailor
Lassanként csak válaszolok már mindenre, ahogy időm engedi.
Hogy pacifikálnánk 20 millió kisebbségit?
30% lelépne mint a vadliba, másik 20%-ot mi dobnánk ki a regátba meg ó-szerbiába, menjenek amerre látnak(főleg az elmúlt 30-40 év betelepítéseit).
A maradék meg lázadozzon, mi is azt tettük anno, le sem szartak. De nem lázadozna annyi, sokan hirtelen felismernék hogy magyar gyökereik is vannak. A vesztesekkel senki nem szeret tartani, a győzteshez húzni mindig kifizetődőbb.
Márpedig van egy jelentős réteg ma is (akárcsak akkor) akiknek nem szilárd az etnikai önmeghatározása, ill. több lábon áll.
Volt 18% szerb a délvidéken mikor megkapták, mégis pacifikálni tudták.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.28. 23:32:06

@Rothstein: De személy szerint elég pesszimista vagyok, hogy sikerül e ügyesebbnek lenni a szlovákoknál.

Jól csinálják, tízévente 50-60 ezer magyarral van kevesebb az országukban, és ezek zöme asszimilálódik. Ha mi ilyen hatékonysággal asszimiláltuk volna kisebbségeinket, akkor olyan homogén lenne a társadalmunk mint Észak-Kóreában.

Rothstein 2012.09.28. 23:38:07

@Vhailor:
Nem állunk jól.
Kifizetődött a nyílt, vad, kb 70 éven át tartó elnyomás.
Ez az öregebbeken nem fogott, de a ma 35-50 éves népességen igen. Na, az ő gyerekeik olvadnak be rohamosan.
Erdélyben, Délvidéken ugyanez figyelhető meg.
A megszállt területeken élő magyarság a 90-es évekre jutott el addig, hogy feladja.
Nincs erős anyaország, nincs aki megvédje őket, nem éri meg széllel szemben pisilni. Nem tudunk alternatívát nyújtani.
Ja és ráadásul itthon is fogyunk, nem csak abszolút számokban, de arányszámban is.
Elment 1 millió fiatal és középkorú külföldre. 80%-uk nem jön haza, főleg a szülőképes nők nem.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.28. 23:46:20

@Rothstein: Bizony nincs egy erős anyaország, és ez nagyon kellene...

Én sem tudom mi lesz, ismerek olyan tizen-huszonéves magyar származású fiatal párokat, akik egymással is szlovákul beszélnek, pedig még véletlenül sem "vegyesek". Valamilyen szinten lassabb ez a folyamat a tömbben, de ott inkább egyfajta "társadalmi tehetetlenségről", mint erősebb nemzettudatról lehet beszélni. A magyar ideát mindenképpen lassan a nagymamák nyelvévé válik, és az itteni fiatalok már Szlovákiát tekintik hazájuknak. Magyarország nem kínál számukra semmit. Vannak próbálkozások hagyományőrzők, kulturális egyesületek vagy nemzeti/társadalmi szervezetek részéről, amelyek ezt a trendet lassítani próbálják, de nem sok sikerrel.

Magyarországon a politikusok vagy megfelelési kényszerben szenvednek vagy nagypofájú nemzetieskedő kijelentéseket tesznek. De úgy igazából konkrét dolgokat nem tudnak megvalósítani. Az ember várta, hogy 2010 után változik a helyzet, pedig csak a retorika változott.

Rothstein 2012.09.28. 23:52:08

@Vhailor:

Igen, a tömb még úgy ahogy tartja magát, de ott is, a városokban nagyon megugrott a szlávság aránya. Komárom, Dunaszerdahely, amik megmaradtak még magyar központoknak (mert előbb a tömbön kívüli elszigetelt városok estek el, főleg a németség megsemmisítése után Eperje, Lőcse, bányavárosok, Liptószentmiklós, Igló stb), majd utána jött Nyitra, Érsekújvár, Kassa. Komárom, Dunaszerdahely szimpla 3. vonalbeli városok, nem mérhetők össze az előzőekkel semmilyen szinten.
Facebookon le lehet követni, magyar nyelvet sokan szinte egyáltalán nem használják, csak a szlovák, román, szerb. Még akkor is, ha ilyen nemzetiségű nem vesz részt a társalgásban. Ha meg igen, akkor pláne. Pedig nekik se száradna le a nyelvük ha megtanulnának magyarul.

vizipipa 2012.09.28. 23:53:02

@Vhailor:

Ez nyilván így volt. Iratoknak viszont akkor is kellett maradnia.
- Hadügyminisztérium.
- Vezérkar.
- Külügy.
- Miniszterelnökség.

Mindegyiknek volt levéltára. És ha egyebekről személyi szinten(!) maradt anyag - pl. Tiso és megbízottja kavarásai 38-tól - akkor nyilván erről is. Csak vagy senki nem foglalkozott vele vagy az internetet/nagyobb nyilvánosságot nem érte el egy ilyen anyag.

A 68-as magyar bevonulásról ajánlom az érdeklődőknek ezt a 20 oldalas anyagot:

Pataky Iván: „ZALA” HADGYAKORLAT
A rétsági 31. harckocsi ezred részvétele Csehszlovákia 1968. évi megszállásában
docs.google.com/file/d/0B6x-sfqUEairYjUwYmI1MGQtMjFlOC00MTM2LTkxNDAtNjQyYzMxM2U3ZmFl/edit?pli=1&hl=hu

Rui Blaaz 2012.09.29. 00:01:44

Szlovákiai magyar nemzetiségű ismerőseim egyike sem tervezi az állampolgárság felvételét, sem a regisztrációs bohózatban való részvételt - mindhármójuk szerint Mao elkúrta a történelem által az ölébe pottyantott lehetőséget és 1990 óta folyamatosan elerodálta a káeurópai piknikek által megszerzett bizalmat és szimpátiát.
Ma jobb szlováknak lenni, és számukra szörnyű érzés, hogy a korábban véres szájjal beszéljszlovákulozó sturista lokálnácik ma kaján mosollyal küldenek nekik egy-egy sört, amikor magyarul beszélnek a városuk főterén álló kocsmában.
(A szlovák sörök és tejtermékek magasan verik a magyarokat - ha már ilyen thread is volt korábban.)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.29. 00:05:19

@Rothstein: 15-30 ezres mezővároskák... Komárom 53% magyar jelenleg, igaz hogy sok a nemzetiséget nem vállalók aránya, de ezek már nem magyar hanem "ingázó" identitású emberek.

A felvidéki magyarságnak természetes központja Budapest volt, amíg nem kezdi Budapest betölteni központi szerepét, amit elsősorban gazdaságilag kellene értelmezni, addig az asszimilációs folyamatot jobbik esetben is csak lassítani lehet.

A problémát abban látom, hogy a modernizáció és a városiasodás már idegen környezetben érte a korábban rendre paraszti származású felvidékieket. A paraszti társadalom jobban ellen tudott állni az asszimilációnak, a városba költözött (lumpen)proletárság már nem. Igazi értelmiségiek a felvidéken pedig nincsenek. Aki annak adja ki magát az is másod- vagy harmadgenerációs proli/paraszt. Ez pedig meg is látszik ezek színvonalán. De hát nem is lehet ezen csodálkozni, a háború után mindenkit, aki egy inaslevélnél magasabb műveltséggel bírt kitelepítették....

@vizipipa: Értem én, de az én szakterületem a XIX. század, nem a XX. A posztjainkat elsősorban a szélesebb és nem a szakmai közvélemény számára írjuk. Ezért az olyan részleteket, hogy ki, mire, mikor, és hogyan utasított kit terjedelmi okokból nem hozhatjuk le. Ezért is hivatkoztunk Janek Istvánra, nála már vannak adatok, aki akarja, nézzen utánuk.

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 00:06:22

@Rui Blaaz:

"A szlovák sörök és tejtermékek magasan verik a magyarokat - ha már ilyen thread is volt korábban."

A szlovak sor is szar, a magyar szlovak sor is szar. De aruld mar el, milyen markaju tot tejtermekek ismerete alapjan allitod, hogy "a szlovák... tejtermékek magasan verik a magyarokat" ?

Bicepsz Elek 2012.09.29. 00:19:08

@Pan Modry: Nyugatszlovakia jobban all, de csak mert sokan jarnak at dolgozni az osztrakokhoz, csehekhez meg a lengyelekhez. Amugy ajanlom a gyuloltellensegeink blogot. Ott van sokminden a szlovak kulturarol. Oket peldakent hozni olyan, mintha a Parlament elotti terre a Kossuth szobor helyere kertitorpeket tennenk!!"

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 00:26:12

@Rui Blaaz:

"A szlovák sörök és tejtermékek magasan verik a magyarokat"

A szlovak tejtermekpiac piacvezetoje a Rajo. Csak nehany eset az elmult 24 honapbol es csak a Rajoval kapcsolatban:

2010. november: selejtes joghurtok
vas.cas.sk/clanok/3119/skontrolujte-si-datum-spotreby-rajo-stahuje-jogurty-z-pultov.html

2012 marcius: selejtes tej
m.tvnoviny.sk/index.php?article_id=626700

2012 szeptember: selejtes tejszin
hnonline.sk/ekonomika/c1-57524260-rajo-ma-problem-slahacky

es meg lehetne folytatni tovabb a sort a tobbi esettel es a tobbi szlovak ceggel. Nem veletlen, hogy hetvegente szlovakok tizezrei autoznak 100 kilometereket, hogy jo minosegu magyar elelmiszereket vasaroljanak (es nem azert, mert euro most nem 270, hanem 285forint) !

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.29. 00:35:41

@Rothstein: Ja, de ahhoz, hogy változzon a helyzet több is kell.

Én mindenesetre maradok az enyhén pesszimista, enyhén cinikus látásmódomnál. Ezen a téren nem várok változást. De legalább örülök neki, hogy a sok hülye kétbites troll mellett egy pár értelmes emberrel is lehet itt hozzászólást váltani.

Rothstein 2012.09.29. 00:37:19

@Vhailor:

Munkalehetőség, elsősorban, ha nem megy a gazdaság, nem lesz gyerek. Továbbá nem tud vki magyarként érvényesülni, vagy nem csinál gyereket és kihal, vagy beolvad.
Ez az alap.

radikalisviccek 2012.09.29. 03:18:07

@Putyilov gyári melós: az 1514-os Werbőczy-féle Hármaskönyvre hivatkozni az emberi jogokkal (jobbágyok) kapcsolatban, szemrezdülés nélkül, ne haragudj, de ezen kurva jó röhögtem :D

Pozsonyi Ádám írta még anno a Hogyan pukkasszunk liberálisokat? című szösszenetében:

"ha ideológiai vitákba keverednénk, induljunk ki lehetőleg több száz éve nem aktuális törvényekből és szokásokból. Ha vitapartnerünk síkra száll, mondjuk a másság, vagy a bevándorlók jogaiért, mi arcunkon fölényes mosollyal hivatkozzunk Werbőczy Hármaskönyvére"

Csak ő ezt poénból írta, tehát a közönség szórakoztatására játssza a bohócot, te viszont original módon vagy ekkora barom ;)
- és a legrosszabb, hogy néhány hozzád hasonló gyökér egy életet képes leélni ennek balfasz, kommunista demagóg elmebajnak a fogságában.

@Pan Modry: kedves kék úr, magának meg milyen betegsége van? Nem a kisebbrendűségi komplexusból adódó szlovák sovinizmusra gondolok természetesen, hiszen az csak az elmebaj tünete :)

Szúrófény 2012.09.29. 05:32:44

@don07:
Ebül szerzett jószág ebül vész el

Ha emlékeznek a fehér ló mondájára, amely szerint a honfoglaló Árpádék „Kusidot a fejedelemhez visszaküldték, és Szvatopluk fejedelemnek egy nagy fehér arabs paripát arábiai arannyal aranyozott nyereggel, aranyos fékkel a földért elküldöttek.
Árpád és vitézei neked azt mondják, hogy azon a földön, amelyet tőled megvettek tovább semmiképpen se maradj!” A magyar a mondavilágában büszkén meséli ezt a történetet, hogy hogyan vette meg bagóért a Kárpát-medencét. Sajnos, 1100 év múlva, ugyanígy néhány ezerfős „hordák” elegendőek voltak Szvatopluk utódainak, az ország visszavételére. A nemzeti bölcsesség ma is megengedhetőnek tartja, a haza földjének eladását, felejtve, hogy ők voltak az elsők, akik az eladót elzavarták. Úgy gondolják, hogy ez nem történhet meg, ami törvényszerű, hiszen az ő alkotmányuk is szavatolja a magántulajdon védelmét. Tehát az adás-vétel útján tulajdonossá vált vevő jogává válik a tulajdonos elűzése, különösen akkor, ha az Európai Unió tagjaként országának amúgy sincs határa. A büszke honszerző magyar újra jobbággyá lehet. Esetleg „bozgor bangini”,ami az erdélyi magyarnak kijár, az üres bolt előtti sorbaállás, vagy a legkisebb utcai nézeteltérés során, „az új ország bitorlóktól”.
A modern jogban is érvényes, ha a szerződés "érték aránytalan" vagy "félrevezetésen alapul" Semmis! Még büszkén tanítjuk! A magyar fejedelmi bölcsesség bizonyítékaként! Mintha ma is ilyen "nagyeszű" vezéreink lennének, csak észre kéne vegyétek!

maszogep1974 (törölt) · www.maszogep.hu 2012.09.29. 06:14:44

@Mesterlövész: Persze, mert amíg turista vagy, és náluk költesz, addig szemtől-szembe kussolnak.

Zöldövezeti 2012.09.29. 07:52:18

@Vhailor:
Mit jelernt az hogy szűrés ??

Atisz 2012.09.29. 08:12:43

@Putyilov gyári melós: Amerikába is be lettek telepítve a jobb életre vágyók, mégsem lehet lefoglalni a lakásukat önkényesen.
Így végigolvasva a kommentjeidet, elég szarok a példáid.

zajos1 2012.09.29. 08:15:33

@puffatag: Jobbikos, de igaza van vesszen Trianon!

zajos1 2012.09.29. 08:19:32

@Putyilov gyári melós: De a miénk biza mert még a török megszállás idején is jogilag ez a rész a Magyar Királyság területét képezte, hiába Habsburg volt az uralkodó, de itt mint Magyar király uralkodott! Ha jól emlékszem 7.o történelem anyaga. Magyarország három részre szakadása...

zajos1 2012.09.29. 08:21:54

@Szúrófény: Te is bevetted a Szvatoplukos szlovák mesét :D
A szlovák nép a 17 századra alakult ki, lengyel, morva és egyéb szláv népek keveredéséből...

Kotkodus 2012.09.29. 08:23:28

@Filhipposz: a lakásos példád sajnos nagyon sántít (szerbiában már hallottam ugyanezt... a nacionalisták imádják ezt a példát...):

1. amennyiben a szomszéd országok térfoglalását nem ismered el, a honfoglalás is vitathatóvá válik... ki élt itt előbb? olaszország is igényt formálhat a római birodalom okán? feltételezem TE húztál egy vonalat önhatalmúlag a történelemben, hogy ahhoz kell igazodni. de miért pont ahhoz? nem veszed figyelembe és nem nyugszol bele a természetes történelmi folyamatokba. ez olyan, mintha - a klímaváltozás ellenére - vissza akarnád telepíteni az őshonos fákat...

2. nemzeti határorkról álmodsz, amikor a magyar nem is homogén etnikuma az emberiségnek, csak egy etnikailag nagyon heterogén kulturális közösség, amelynek mai hátterét sokkal inkább a szláv, germán, török etnikumok adják, mint a honfoglaló "őseink". ázsiai származású "őseinkhez" genetikailag még a cigányság is közelebb áll, mint TE... hacsak nem vagy vágottszemű magyar nacionalista...:)))

3. akiktől TE vissza szeretnéd venni a lakásod szobáját, azok szintén évszázadok óta itt élnek... lehet, hogy őseik előbb voltak itt, mint a TE őseid. (ha szlovákul/románul beszélt volna anyád, ma ugyanezt mondanád, csak fordított előjellel...).

4. ha TE visszaveszed a szobát, náluk szintén lesz valaki, aki TŐLED fogja - hasonló érvek mentén - megpróbálni visszavenni > háború. sokkal jobban jár mindenki, ha minél átjárhatóbbá tesszük a határokat és haggyuk kulturálisan érvényesülni a kisebbségeket (e tekintetben jogos is a felháborodásod).

5. NEKED, aki magyarországon élsz, semmilyen hátrányod nincs abból, hogy a szobát "kisajátították" mások, mert te nem a családfő vagy ebben a történetben (és léptékben), hanem egy tetü az egyik szobanövényen.

nagyon szép dolog, hogy ennyire kötöd magadat egy kulturális közösséghez és harcolsz e közösség vélt vagy valós jogaiért, azonban - egyénileg - ez csak a világtól való rettenetes félelmed és egészséges önbizalomhiányod jele.
homo sapiensként meg tudod magyarázni, hogy a fajod szempontjából hova vezet a gondolatmeneted, vagy maradsz a farkasfalka hozzáállásnál és acsarkodva őrzöd a körbepisilt területedet és megtámadsz mindenkit akinek a szagát nem ismered fel?
ember vagy vagy állat?
"ez a kérdés válasszatok!"

Pan Modry 2012.09.29. 08:38:07

@Rui Blaaz:
Teljesen igazad van.

Egyebkent a szlovak tej meg hagyomanyosan finomabb, meg a kilencvenes evek elejen is visszavalthatos uvegben lehetett kapni, amikor magyarorszagon mar jo ideje csak azt a zacskos ipari fost probaltak tej neven raszorni a posztkadarista lakossagra.

Pan Modry 2012.09.29. 09:03:01

@Filhipposz:
A te peldad alapjan eppen a magyarokat kellene azsiaba visszazavarni, mert a szlavok mar korabban itt voltak.

Retardalt nacikommunista!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.29. 09:03:24

Igen, sajnos nagyon kevesen tudnak a Szlovákia elleni 1939-es magyar agresszióról.

Occam beretvája 2012.09.29. 09:28:28

@Gondolkodni Próbáló Birca: Én például tudok róla.
Ha eszembe jut mindig elmorzsolok egy könnycseppet.
Sőt tudok arról is hogy zsidajaikat eladták a Birodalomnak 500 reichmarks/koppért.
Ezért viszont valszeg a Marián Kotleba féle tót
hazafiak ejtenek könnyet.

csunyadiszno 2012.09.29. 09:31:47

@Kotkodus: Értelmeznéd az "egészséges önbizalomhiány" kifejezés jelentését?

zajos1 2012.09.29. 09:48:29

@rinaldo-rinaldini: Szerintem a Felvidéki sörök nem rosszak, persze van ott is egy- két kivétel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.29. 10:01:22

@zajos1:

X állam megtámad Y államot = X állam agressziója Y állam ellen.

vladimir964 2012.09.29. 10:37:41

@Putyilov gyári melós: Nagyon jó komment, óriásit röhögtem rajta, pont azért, mert találó!

vladimir964 2012.09.29. 10:42:50

Emberek! Meddig vagdosunk még kőköri, és a mai helyzet megoldására teljesen idejétmúlt és alkalmatlan demagógiákat egymás fejéhez? Ami volt az volt, nem lehet változtatni rajta, előre kell nézni.
Egyébiránt az egymás mellett élő és dolgozó, egymásra utalt emberek sohasem gyűlölték és gyűlölik egymást, az mindig kívülről jön és kívülről gerjesztődik. Általában az önfejű, ostoba, primitív gondolkodású, iskolázatlan és/vagy saját okán tönkrement egzisztenciájú emberek az első céltáblái és hirdetői.

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 10:43:18

@zajos1:

es utaznal 100km Szlovakiaba es 100km vissza azert a sornek nevezett folyadekert ? ugye, hogy nem. Annyira azert nem jo. Mert a szlovakok nagy resze ezt csinalja: havonta 1-2x autoba vagja magat es irany Magyarorszag (kisebb reszben Ausztria vagy Csehorszag), hogy jo minosegu magyar (osztrak, cseh) elelmiszert vasaroljanak.

A szlovak elelmiszeripari termekek minosege a lengyel szarok szintjen van. Pan Mudry meg a szlovak brindzara buszke (mar amennyire egy csallokozi sznob magyar sultparaszt buszke lehet egy liptoi tot termekre, rohejes :D)... Szlovakiaban ma mar szinte egyaltalan nem lehet szlovak gyartasu brindzat vasarolni, a szlovak brindzat mar regen kiszoritotta a boltok polcairol a meg szarabb, de olcsobb lengyel brindza. Akinek fontos az egeszsege Szlovakiaban, az nem vasarol brindzat (es mas tejtermekeket) szlovak uzletekben !

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 10:48:54

@atila68:

Azon keves ciganyorszagok egyike, amely meg nalunk is korruptabb.

Pan Modry 2012.09.29. 11:14:57

@rinaldo-rinaldini:
Nem azert jonnek mert jo, hanem mert olcsobb...

Ami tenylegesen jobb az ausztria...

Mint ahogy a nyugat magyarorszagiak is sokat vasarolnak ausztriaban, mert jobb.
Akarcsak a csehek nemetorszagba, mert az jobb.

Magyarorszagra nem a minosegert jonnek, hanem azert mert óccsó...

Amikor a szlovakok voltak a szegenyebbek akkor meg a magyarok jartak at ettermezni meg a jednotaba bevasarolni, most a szlovakok a gazdagabbak es jonnek nagybevasarolni magyarorszagra, ugy ahogy a magyarok is jarnak ukrajnaba, de nem azert mert ukrajna jo, hanem mert azok meg olcsobbak.

Anselmo 2012.09.29. 11:19:34

@vladimir964: "Egyébiránt az egymás mellett élő és dolgozó, egymásra utalt emberek sohasem gyűlölték és gyűlölik egymást"

A boszniai háború erre alaposan rácáfolt...

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 11:33:06

@Pan Modry:

"Magyarorszagra nem a minosegert jonnek, hanem azert mert óccsó... "

De nem "óccsó", makika :) Hasonlitsd ossze pld a Pick szalami arat a legdragabb szlovak szalami araval ! Mitol lenne "óccsó" a magyar elelmiszer ? Attol, hogy a forint 4-5%kal "óccsóbb" az euroval szemben (nem 270, hanem 285) ? Vagy attol, hogy hosszu 10-20-50-100 kilometereket kell utazniuk Magyarorszagra es vissza ?

Es meg nem beszeltunk arrol, hogy Szlovakia nagy reszen nincs egy rendes strand, furdohely sem ! Magyarorszag eszaki reszenek furdohelyei tomve vannak szlovak turistakkal... es nem azert mert "óccsó", hanem azert mert otthon nincs ! Olyan szazezres varosokban, mint Eperjes, Kassa, stb 1-1 kis mocskos uszoda van szaros vizes medencekkel, a kisebb helyeken pedig nincs abszolut semmi !

vladimir964 2012.09.29. 11:38:21

@Anselmo: Ott is kívülről volt gerjesztve az egész. Nem véletlen, hogy az összes tagköztársaság közül (ahol végül kitört) ott kezdődött el legkésőbb a háború.
Hogy mennyire igaz ez, látszik abból is, hogy a háború kitörésekor hirtelen minden oldal tele volt külföldiekkel: a muszlimoknál volt egy hatalmas rakás mudzsaheddin, a szerbeknél szerbiából importált szabadcsapatok, meg orosz afganisztáni veteránok, a horvátok meg a körülzárt Vukovár felmentése helyett (!!!) Hercegovinába küldték szerelvényszámra a nehézfegyverzetet, és - szintén külföldi - önkénteseket. (persze nem csak egymagukban harcoltak, csak illusztrációképp említem)
Egyébként a boszniai a magyar-szlovák, magyar-román stb. konfliktusnál sokszorta bonyolultabb történelmi és társadalmi gyökerű, a kettőt nem lehet összehasonlítani.
És mindennek ellenére állítom - mivel sokat utazom lefelé - hogy a "sima" emberek közül a többség nem akart és nem akar háborút.

HgGina 2012.09.29. 12:01:24

Beszélgettem a történésekről az 1968-as bevonulás egyik magyar irányítójával.
Elmondta, hogy gyakorlatilag a magyarlakta vonalig mentek a magyar csapatok, tót területre nem.

Modry gyereket meg nyugodtan heréljétek ki! Inkább ne szaporodjon az ilyen szellemi-erkölcsi selejt!

Atisz 2012.09.29. 12:06:14

@vladimir964: Talán ameddig 2.5 millió magyar ember önszántán kívül más országban él, néhány vénember politika érdeke miatt. Trianonnnak a mai napig nagy jelentősége van és óriási hátrányokat okoz Magyarországnak, nem minden Orbán és Gyurcsány bűne...

Atisz 2012.09.29. 12:08:39

@Gondolkodni Próbáló Birca: Körülbelül annyian mint az 1918-as csehszlovák agresszióról Magyarország ellen. Csak annak sajnos ma is van jelentősége.

HgGina 2012.09.29. 12:21:04

Egyszer úgyis rákényszerül a világ, hogy rendbe rakja az etnikai alapon meghúzandó határokat. Csak persze az angol fél Észak-Írországtól, a spanyolok Baszkföldtől, Belgium a független flamandoktól, a franciák a Saar-vidéktől... És hiába tagadják a csúcspolitikusok, ez a dominó már elkezdett szépen dőlni Koszovoban, Cipruson, Transznisztriában, Korzikán, Ukrajnában, stb. Aki pedig ezt a dominót meg akarja állítani, azt könyörtelenül maga alá temeti.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.09.29. 13:17:00

@Vhailor: aki Aki négyzetkilométerekben gondolkodik, nem feltétlenül akar 20 milliónyi "kisebbségit" Nagy-magyarországon

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.09.29. 13:19:28

@Putyilov gyári melós: te tényleg ennyire buta vagy?

"Egyszer csak betoppannak a vendégek, ételt-italt adsz nekik, hellyel kínálod őket. Másnap a vendégek kitalálják, hogy ők pedig nem mennek el. Egy hónap múlva pedig kijelentik, hogy az a szoba, ahol elszállásoltad őket, az övék, és mindig is az volt."

Pan Modry 2012.09.29. 13:22:24

@HgGina:
68 as bevonulas, hat a budos kommunista rokonod szegyelhetne magat ha ekkor bevonult.

Pan Modry 2012.09.29. 13:25:01

@rinaldo-rinaldini:
Vazze, szlovakiaban lehet venni pick szalamit, ezert aztan nem utazik senki.

Az meg hogy idejonnek szallodazni az nem jelent semmit, magyarok is jartak Piestanyba, amig volt penzuk ra.

Sot, a magyarok meg sielni jarnak Szlovakiaba, milyen meglepo ott meg sipalyak vannak.

Pan Modry 2012.09.29. 13:27:18

@HgGina:
Csak a magadfajta primitiv bunkokat erdeklik az etnikai hatarok.

En ugyanugy lenezem a magadfajta turbomagyar nacikommereket, akarcsak a szlovak rasszistakat, buta emberek vagytok egytol egyig.

Pan Modry 2012.09.29. 13:29:55

@Atisz:
Trianon jo volt a szlovakiai magyaroknak, most egy fejlettebb, gazdagabb orszagban elhetnek.

Es nem kellett elviselniuk korabban Gyurcsany amokfutasat, most meg a csuti cigangyerek diktatorkodasat. Szlovakia Meciar utan legalabb elkezdett valamit civilizalodni.

Sumdraxx 2012.09.29. 13:36:46

@Putyilov gyári melós:

"A háborúba azért léptek be Tiszáék, mert így akarták megúszni a szétszakadást, a szociális feszültségek miatti robbanást no meg a szokásos államcsődöt.

20ra kértek lapot, nem jött be."

A háborút Ferenc József osztrák császár indította, nem a Magyar Királyság. A Monarchiában a hadügy osztrák kézben volt, a magyaroknak nem volt más választásuk, mint az, hogy a felettesüknek vagyis az osztrákoknak engedelmeskedjenek.

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 14:48:41

@Pan Modry:

"Vazze, szlovakiaban lehet venni pick szalamit, ezert aztan nem utazik senki."

Vazze, megint a lenyeget ragadod te, ki szerencsetlen ! :) Lehet venni Pick szalamit es veszik is a totok, hisz a Pick piros-feher-zold jelvenye a minoseget jelenti Szlovakiaban. Bar szerinted azert veszik, mert a Pick "óccsóbb", mint a szlovak szalamik :D

"...sipalyak vannak."
"magyarok is jartak Piestanyba, amig volt penzuk ra."

A balfasz faterod nem tanitott meg ra, hogy "Piestany" magyarul Postyen, ugy ahogy a balfasz tot "honfitarsaid" is Benatky-nak nevezik Velencet, vagy Mnichovnak Munchent. Egyebkent a magyarok nem nagyon jartak "Piestany"ba, mint ahogy a szlovakok sem, a 2000es evek kozepeig le volt zulve az egesz koceraj, mint ahogy ma is le van zulve a felvideki furdok tobbsege Szliacstol Bartfaig.

"...sipalyak vannak."

Sipalyakat keresel a Hortobagyon ? :D

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 14:50:53

@Pan Modry:

"Trianon jo volt a szlovakiai magyaroknak, most egy fejlettebb, gazdagabb orszagban elhetnek."

a tot civilizaciorol mindent elmond a 2011es siketolimpia megszervezesre tot modra. Nem akarsz ezzel a tortenettel eldicsekedni, makika ? :D :D

rinaldo-rinaldini 2012.09.29. 14:52:40

@Pan Modry:

"...turbomagyar nacikommereket..."

Kik azok a turbomagyar nacikommerek ? Olyan Malina Hedvig felek ? :D

ilona12 2012.09.29. 17:56:13

@Pan Modry: baromságnak nevezed, amit írtam. Pedig a történelemkönyvben szó szerint az volt írva, hogy "... Maďari prišli a okupovali Karpatskú kotlinu." Tudom, hogy ez baromság, de hát mit tehetnénk, ha a szlovák alapiskolás történelekönyvben ez volt leírva? Nem az én baromságom. A magyart negatív jelzőkkel illetik, a gyerekekbe meg beleivódik. Az átlag szlováknak semmi baja a magyarokkal, de zavarja, ha a jelenlétében magyarul beszélnek. Ostobának tartja a szlovákiai magyarokat, hogy magyarnak vallják magukat, mert a szlovák úgy tudja, hogy nem vagyunk magyarok, csak magyarónok - elszlovákosított magyarok.

ilona12 2012.09.29. 18:05:50

@Mesterlövész: ha nem értesz szlovákul, nem is tudhatod, miket beszélnek rólad egymás közt. Hozzánk odajött és ránkszólt ez az osztálytársunk, mert tudta, hogy beszélünk szlovákul is. Hozzátok esetleg nem mentek oda, ha külföldinek gondoltak titeket. Amikor elfogadták a nyelvtörvényt, az állami munkahelyekre körlevelet küldtek, amiben megírták, hol szabad, és hol nem szabad magyarul beszélni. Például a postahivatalok is megkapták az utasítást, hogy azokon a településeken, ahol a magyar lakosság számaránya nem éri el a 15 százalékot, tilos a hivatalban az alkalmazottnak magyarul beszélnie az ügyféllel - a saját édesanyjával is csak szlovákul kommunikálhat! A rendőröknek egymás közt is tilos magyarul beszélnie munka közben, ha hivatalos ügyben kommunikálnak. Így vannak utasítva : ha arról beszélnek, hogy mit csináltak a kiránduláson, ezt megtehetik magyarul is, de csak ha olyan településen szolgálnak, ahol a lakosság több mint 15 % magyar.
Ha azonban valami hivatalos iratért mennek be a kollégához, tilos magyarul beszélniük.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.29. 21:23:21

@tesz-vesz: Aki nem veszi észre, hogy azokon a negyézetmétereken emberek is élnek, az már nagyon hülye ember lehet.

A magyarkodó nethuszárok legnagyobb problémája, hogy fejre állítják a dolgokat - szerintük az lenne a legjobb, ha létrehoznánk újból Nagy-Magyarországot, aztán pedig minden nemzeti probléma (munkanélküliség, gyerekhiány, alacsony életszínvonal, korrupció, stb.) magától megoldódna. Hogy hogyan valósítanánk meg ezt a célt, arról egy értelmes szót sem tudnak mondani.

csunyadiszno 2012.09.30. 01:49:09

@Vhailor: Haladjunk szép sorjában:) A két dolognak nyilván semmi köze egymáshoz, előző az utóbbit nem oldja meg, bár ebben a kontextusban erről én beszélni még senkit sem hallottam. Attól tartok mindez elsősorban az elmédben létezik. Mármint ez a vélemény és az emberek, akiknek szerinted ez a véleménye.

Kotkodus 2012.09.30. 09:15:54

@csunyadiszno: sorry: javítva > egészséges önbizalom hiányának a jele nálad. (nem nálad csunyadiszno)

köszi!

bgp 2012.09.30. 12:44:49

@rinaldo-rinaldini: HgGina olyan Malina Hedvig féle?

bgp 2012.09.30. 12:46:47

@rinaldo-rinaldini: Amennyire én tudom Malina Hedvig férje szlovák. És jól megvolt amíg pár szlovák náci meg nem támadta. Ott is vannak náci barmok, a hülyeség nem ismer határokat.

rinaldo-rinaldini 2012.09.30. 16:58:17

@bgp:

"Amennyire én tudom Malina Hedvig férje szlovák."

es ? akkor mi van ? ha magyar lenne a ferje, akkor valami mas lenne ?

"amíg pár szlovák náci meg nem támadta. Ott is vannak náci barmok, a hülyeség nem ismer határokat."

ez igy nagyszeru. ott is vannak naci barmok. pld a szlovak fougyesz, bizonyos Trnka, aki meg mindig hamis tanuzasert akarja birosag ele allitani Hedviget es a Pan Mudry peldakepei, Fico miniszterelnok es Kalinak belugyminiszter, aki meg a mai napig folytatjak a Hedvig elleni hecckampanyt. Itt nem par hulye nacirol van szo, hanem a szlovak allam fasiszta termeszeterol !

borszódával 2012.09.30. 22:27:22

Felettébb röhejes hogy pont a gasztronómia területén sikerült ennek a vitának kicsúcsosodnia.
Ami azon kevés területek egyike, ahol Magyarország sokat fejlődött az elmúlt tíz évben.
Egy borkultúrájú országban meg a sörrel példálódzni...
Bár kézműves sörökben már most is jobbak vagyunk, a többi meg tömegtermék, itt is, ott is.

Elég sok bor, pálinka, csokoládé, kolbász...fesztiválon voltam idehaza, a szlovákok meg csináljanak valamit ezzel brinza nevű izével, ha már annyira nagyra vannak vele.

Száz év múlva majd megnézzük, hogy létezni fog e még, ez a Szlovákiának nevezett ország.
De hogy gasztro téren most sem létezik, az tény.

2012.10.01. 08:25:13

Hát igen, köpködjük bátran egymást. Ők minket, mi pedig őket. De vajon mennyivel különbek ők, mint mi?
Vagy mennyivel vagyunk különbek tőlük mi, mint ők?
Semmivel!
Csak játszunk egy kis nacionalizmust, játszunk egy kis felsőbbrendűt, közben elfelejtjük hogy bizony volt itt tatár, török, német, orosz és kitudja hányféle náció.
Vajon közületek hány ember van-volt olyan aki többnemzetiségű faluban városban nőtt fel?
Mit tudtok ti a másikról, azonkivül hogy köpköditek egymást? Semmit!
De azt előadjátok rendesen, nagy hangon és hazafias gőggel és a másik lenézésével!

Valandil 2012.10.01. 10:54:04

@is: Ősi szlovák? A IX. szd-ban szlovák?
Te vagy
a) a tótoknál tanultad a történelmet;
b) itthon, de felmentésed volt belőle, inkább a marxizmus-leninizmusra koncentráltál. (A beírásaid alapján ennek van nagyobb esélye.)

A szlávok mikor differenciálódtak népekké? A IX. szd-ban még a déli/nyugati/keleti szláv megkülönböztetésnek sincs értelme.

hungarofob (törölt) 2012.10.01. 11:16:49

Ez az egész "Magyar agresszió Szlovákia ellen" téma alapkoncepciója hibás, sajnos inkább a magyarországi társadalmi problémát tükrözi, mint valós történelmi számvetést.

Aki kitalálta és írogatja ezeket a történelmi tényeken alapuló kis írásokat, az egész alapját képező problémát nem érti vagy a kommunista történetírás önmarcangoló, idegenközpontú szemlélete miatt nem látja az egész gyökerét. Csak a "szlovák" jelenleg soviniszta, nemzetépítő történetírás szemében van magyar agresszió "szlovákia" ellen, de számukra az is magyar agresszió, ha magyar szólal meg Felvidéken.
Az egész alapját a 1919-vben és 1920-ban véghezvitt, magyar szempontból cseh gyarmatosításnak tekinthető támadás adja. Minden további esemény ennek a következménye, nincs semmilyen "magyar agresszió" csak a cseh, mára szlováká váló gyarmatosítási közdelem, egészen addig, míg egyetlen magyar ember sem marad a Felvidéken. De a műsornak persze akkor sem lesz vége, mert akkor viszont a folyamatos visszatérésüktől fognak félni..., és persze folyamatosan ásni a magyarság sírját.
Agresszióról egyedül a magyarsággal szemben beszélhetünk, melyet a népszámlálási adatok is alátámasztanak.
A tények röviden egy térképen összefoglalva, arról, hogy ki követ el agressziót nap mint nap és persze ki ellen:

felvideki-magyarok.blog.hu/2009/08/27/nincs_is_elszlovakositas_szlovakiaban_avagy_megis

ucsacsu 2012.10.01. 16:53:08

Azért jó okuk volt nem szeretni a hős magyar megszálló, szarkeverő csapatokat,mert mi egyszer,és nem is sokára,győztesen kivonultunk,ők meg ott maradtak,és ott kell élniük a tótokkal. Mint most is bele ugatunk az életükbe,felmászunk a hidra középig aztán teleszart gatyával büszkén visszagyalogolunk a hűvös Mercedesbe.

hungarofob (törölt) 2012.10.01. 23:08:34

@ucsacsu

Bocs hogy megkérdem, de te normális vagy. Tudod, milyen baromságokat irkáltál itt összevissza???
Mindenkinek van joga hülyének lenni, de bölcsebb lenne ha hallgatnál, te ostoba fasz. Annyira jó okuk volt nem szeretni, hogy mindenütt felszabadítóként ünnepelték öket te szerencsétlen genetikai hulladék.

Geonczeol Gyula Felvidek 2015.08.16. 17:05:17

@rinaldo-rinaldini:
Miert kell ilyen vulgarisan nyilatkozni!
Kerem szepen inteligens emberek is olvassak.

Meg ha igaza is van de nincs! Uljon mindenki annak
a igazsagos politikusnak a helyebe,es ha olyan okos iranyitsa O AZ ORSZAGOT.
süti beállítások módosítása