Nasum, Voivod, Converge: öreg vadak Budapesten
2012. szeptember 22. írta: dobray

Nasum, Voivod, Converge: öreg vadak Budapesten

Converge-jacobBannon.jpg

Ugyan mostanában nem sok minden történik sem a magyar, sem a nemzetközi rockzenei életben, mármint nem sok izgalmas és érdekes dolog; azért a hallgathatatlanul lassú, követhetetlenül gyors és a furcsán kifacsart gitárzenék híveinek lesz miből új erőt meríteni ősszel. Igazából ezek sem meglepetésszerűen betörő újdonságok, hiszen évtizedek óta létező bandák jönnek felénk: új lemezt adott ki a Testament és a Neurosis, nálunk koncertezik a Nasum, a Voivod és a Converge (utóbbi úgyszintén új lemezzel rukkol elő).

Van még egy bizarr érdekesség, mégpedig az, hogy a Mayhem nevű, középkorú arcokból álló norvég izé, élén Csihar Attilával újra nálunk koncertezik: a morózus zenekar ezúttal nem a Pecsában, hanem a Kék Yukban lép fel. Hogy hogy fognak oda beférni, azt nem tudom. De legyen az ő dolguk. Annak ajánlott, aki élőben előadott nietzscheiánus háborús pesszimizmusra vágyik, új albumot azonban az öregedő luciferisták sem adtak ki öt éve, az Ordo ad Chao volt az utolsó.

Tizedik stúdiólemezét (Dark Roots of Earth) adta ki viszont az indiánok thrash metál bandája, az 1983 óta működő kaliforniai Testament. Az előző korong négy éve jött ki, szóval nem siették el a dolgot (volt már nagyobb szünet is, 1999-től 2008-ig). A Testamenttől az 1999-es The Gathering-et szoktam hallgatni, most egy kicsit nyugdíjaztam azt a lemezt, az ilyen számok miatt:

A lázadásosdi kicsit gyerekesnek hat, de Chuck Billynek megbocsátjuk. Még lustább volt a Neurosis: a szintén kaliforniai, 1985 óta zenélő különítmény utoljára 2007-ben adott ki lemezt. Aki már unja a Given to the Rising-ot (tudom, tudom, a Through Silver in Blood-ot köll hallgatni, mer' az a legjobb), az már láthatja a fényt az alagút végén, október 26-án jön a Honor Found in Decay. Addig is nézzük meg tőlük ezt a felvételt 1995-ből, a New York-i CBGB-ből, már csak azért is, mert a jobboldalon játszó Steve von Till-en Vágtázó Halottkémek-póló van (négy évvel később volt az Almássy téri Szabadidőközpontban az emlékezetes Neurosis-VHK-Voivod-Today is the Day-koncert).

A neopogányok lemezei után nézzük a koncertfelhozatalt. Szeptember 30-án lép fel a Dürer Kertben a grindcore régi motorosa, a svéd Nasum, ami egyszer már megszűnt, mivel a 2004-es cunamiban meghalt a gitárosuk-énekesük, Mieszko Talarczyk. 2005-ben feloszlottak, de tavaly újrakezdték a reszelést. Az 1992 óta működő Nasum négy stúdiólemezt bírt kikreatívkodni magából, a négy albumon viszont 111 szám van, alig több 150 percben. A Nasumot jól jellemzi, ha azt mondom: félórás koncert, 25 szám. A reunion egyébként az együttes 20 éves évfordulójának szól, az énekes posztján a pályatárs Rotten Sound frontembere szolidarít a Nasummal. A Nasum specialitása egyébként a nagyszerű lassulások belecsempészése a brutálisan gyors grindcore számokba.

Az előbb emlegetett Voivod október 19-én, úgyszintén a Dürer Kertben (úgy látszik, a Kultiplex megszűnte óta ez a hely vette át a vezető szerepet a szcénában) lesz látható. A címkék kedvelői által cybermetálként emlegetett kanadai banda új lemezt vesz fel, de a Target Earth csak jövőre jelenik meg, új gitárossal és a régi basszusgitárossal, aki már jó pár éve újra velük játszik, de az 1991-es Angel Rat óta lemezen nem szerepelt. A Jason Newsted-rajongóknak ez szomorú hír is lehet akár, hiszen az előző három albumon (Voivod, Katorz, Infini), a Voivod újjáalakulása és az ezredforduló utáni munkákon ő játszott a basszusgitáron. Érdekesség, hogy a két utolsó lemezen úgy szerepel Piggy, a Voivod egykori gitárosa, hogy 2005-ben meghalt, mivel (zenésztársait instrukciókkal ellátva) hátrahagyta a felvett hangsávjait, amelyekből még két albumra tellett. Az instrukció lényegében egy neves ókori nagyszakállú ember mondásának parafrázisa volt: ne baszogassátok a hangsávjaimat. Addig is nézzük, mit hoznak össze a korai Pink Floyd kései értelmezői mostanában.

Végül jön az új albummal is előrukkoló Converge, a szétvarrt bőrű, vékonydongájú, Beatles-mániás Jacob Bannon vegetáriánus tánczenei társulata. A nyolcadik lemez, az All We Love We Leave Behind október 9-én jelenik meg, három év szünet után. Massachusetts érzéketlen fiai az advent közepén, december 16-án mutatják be performance-ukat a Dürer Kertben. Valahogy így.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr924766842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2012.09.22. 10:04:14

támogatom a Délvidékkel konvergálást

vernarancs 2012.09.22. 23:24:08

Azert az a Floyd nota meg mindig odab@sz rendesen.
Testament sajnos a new order utan nagyon nem jo iranyba ment el. Annak orulok, hogy Alex visszajott 2005-ben.

Hovatovácz (törölt) 2012.09.23. 01:23:29

Ezek mik ezek a szarok... Mi ez szarok ezek szarok mik ezek szarok...

Hovatovácz (törölt) 2012.09.23. 01:27:31

Érdekes... mindegyikben van a rakás szar közepén egy kurva jó dobos. Valami eszméletlen, hogy milyen jók. A rakás szarokban ülve nyakig. Nem semmi.

kennyking 2012.09.23. 08:18:56

@vernarancs: Bár a Testamentet nekem is jobban tettszett még a korai Bay Area időkben, de nem rossz ez most sem, csak hoszzúnak tűnnek a számok ezzel a tekeréssel.A Voivod meg istencsászárság.Bár az Angel rat-ot még ma sem tudom megemészteni.

agymosott 2012.09.23. 09:27:27

ezek szerintem drogoznak! maradjatok inkább ákosnál.

Hovatovácz (törölt) 2012.09.23. 10:13:55

...mert figyeljünk fel az elhangzott művekben például a kifejezés szépségére, a tonális és modális váltások finom árnyalati gazdagságára, az ütős szekció szakmai felkészültségére, a vokális intsrumentáció szenzitív megfogalmazásaira, a zenei egységesség lenyűgöző erejű prezentációjára, és főleg a gondolat! A zenei gondolat, ami búvópatakként csörgedezve jelzi az elhangzások folyamatában szellemi erejét, majd harsogva és diadalmasan felszínre törve mutatja fel... ezt a rakás szart.

vernarancs 2012.09.23. 10:15:26

@kennyking: Pont az Angel Ratot? A Dimension szerintem sokkal elborultabb :)

vernarancs 2012.09.23. 10:18:10

@Hovatovácz: halgass Akost, neked az valo.

Hovatovácz (törölt) 2012.09.23. 11:08:00

...tudod kérlek, Ákos meg ezek a fenti szarok (exklúzíve: dobosok) ugyanaz a moslékos fos. Közös lényegük és egyben alapjellemzőjük a jelentéktelenség. Az organikus, tudatos létezésben ugyanis egyetlen, valódi érvényességgel bíró, paraméter mentén állítható fel minősíthető értéksorrend: Ez pedig a fontosság.

Szóban forgók ennek az értékjellemzőnek semelyik szintjén nem lelhetők fel.

vernarancs 2012.09.24. 13:34:23

Te mit szedsz? Ennyi ostobasagot egy rakason...

plantingC4 2012.09.24. 23:43:23

ezek mind nagyon jók
megyünk is
a legalsónál az énekes például még húst sem eszik annyira élvhajhász drogos állat....

aeidennis 2012.09.25. 09:56:07

Attól a '99-es Almássy-téri koncerttől még mindig libabőrös vagyok...

pocsajovánszky (törölt) 2012.09.25. 11:42:17

Melyiktől? Mert több is volt. '95-ben is, meg 2001-ben is. De szerintem a tavalyi '99-es volt a legjobb.
süti beállítások módosítása