Facebook: aki nincs fent, az nem létezik?
2012. augusztus 18. írta: st.Ella

Facebook: aki nincs fent, az nem létezik?

fb törlés_1.png

Akinek nincs aktív profilja Facebookon vagy más jelentősebb közösségi oldalakon, az jóformán nem is létezik, de legalábbis nincs benne a világ körforgásában – halljuk sokszor a vicceskedő kijelentést, de tudjuk: minden poénnak van alapja. Ennek ellenére a legnépszerűbb social media site-ot már több mint 15 millióan hagyták el az USA-ban és 5,5 millióan Kanadában. Bár a felhasználók száma még mindig emelkedik, az új tagok mostanában elsősorban Ugandából és Mexikóból regisztrálnak.

A távozások leggyakoribb oka a vállalat körül keringő adatvédelmi pletykák, melyek szerint a cég a személyes adatokat gátlástalanul, a személyi jogokat figyelmen kívül hagyva használja fel marketingcélokra, hogy pénzt keressen. Elterjedt az a hír is, miszerint egyes Facebook-alkalmazottaknak korlátlan hozzáférésük van a felhasználói profilokhoz, így például még a jelszavakat is látják. Bár ezt a hírt a cég már 2010-ben cáfolta, a Washington Post nemrég megjelent cikke azt az érzést kelti: a Facebook a felhasználók problémáit még mindig ezzel a módszerrel oldja meg. A WP riportjában Katherine Losse facebookos ex-alkalmazott arról mesél, milyen volt Mark Zuckerberg „ghostwriterének” lenni, és mások személyes adatai között szabadon mozogni. Losse kiemeli azt az esetet, amikor egy, a melegek ellen rendszeresen felszólaló férfi adatlapjában kellett turkálnia, és felnevetett, amikor meglátta annak jelszavát: „ilovejason” vagyis szeretem Jasont. A fiatal nő több év után sokallt be végleg. Feladta munkáját, és a Szilícium-völgyből egy Isten háta mögötti texasi kisvárosba költözött, hogy magányosan írhassa meg könyvét tapasztalatairól és a benne felmerült kérdésekről. Hamar be kellett azonban látnia: a világ elől nem menekülhet el, a Facebook nélkül leépülnek kapcsolatai, így – bár a korábbinál korlátozottabb mértékben – de újra él az oldal kínálta lehetőségekkel. Kik és miért hagyják el a Facebookot – és kik azok, akik végül mégis visszatérnek a szeretve gyűlölt közösségi hálózatba?

Valószínűleg nem véletlen, hogy a Google magyar nyelvű keresője is az elsők között ajánlja ki a Facebook-profil törlésének keresési opcióját, és a tárgyban több tucat oldal nyújt segítséget a menekülni vágyó felhasználóknak. Természetesen a közösségi oldal – ahogy általában más oldalak sem – nem tette könnyen elérhetővé a törlési funkciót. A személyes beállításokon belül barangolva lehet megtalálni, és ha többször megerősítjük akaratunkat, még akkor is 14 napot kell várnunk, hogy végleg eltűnhessünk a színről. A bizonytalanoknak (és a párkapcsolati válságban szenvedőknek) létezik egy másik megoldás is: a profil felfüggesztésével ugyan láthatatlanná válik adatlapunk, de azt bármikor újra aktiválhatjuk.

Utóbbi lépésre szánta el magát egy általunk megkérdezett egyetemista lány is, akit elsősorban az zavart, hogy az oldal túl sok adatot kért tőle, és félt, hogy azokat esetleg nem kezelik bizalmasan. Ideiglenesen deaktiválta avatarát, az álláskeresésben azonban problémát okozott neki, hogy nem szerepelt az oldalon. Elmondása szerint a HR-esek számon kérték, hogy miért nem található meg profilja, sőt, több helyről e hiányosság miatt nem hívták vissza. A joghallgató végül visszatért a közösségi médiumra: „utálom, dehát muszáj” – mondta. Egy másik lány azért törölte magát, mert úgy érezte, túl sok időt rabol el életéből az internet, és szeretne inkább a valódi világ felé fordulni. Ahelyett azonban, hogy egyre több időt töltött volna a barátaival, azzal kellett szembesülnie, hogy azok elfeledkeznek róla: egyszerűen nem keresték őt, miután nem mutatkozott a Facebookon. Egy másik általunk megkérdezett, 23 éves fiatalember is „gyűlöli az oldalt, de mint mondja, a munkája miatt nem törölheti magát. „Abban a nem túl szokványos helyzetben vagyok, hogy munkám során rengeteg fontos dolgot – így a munkabeosztást, a munkaügyeket – a Facebookon egyeztetjük, így szükségem van a profilomra” – számolt be róla a fiú, megjegyezve: kizárólag emiatt jelentkezik be alkalmanként az egyébként üres, tartalom nélküli fiókjába.

Az adataik miatt azonban a véglegesen távozók sem nyugodhatnak meg teljesen, az oldal ugyanis tovább tárolja azokat. A Facebook által használt cookie-k a böngészőben maradnak, és rögzítik a szörfölés lépéseit, az egyes személyekre vonatkozó internetezési szokásokat, amelyeket a szolgáltatók esetleg targetálásra használnak fel. A Facebookra vonatkozó történelem a kilépéssel nem tűnik el, kivéve ha a tudatos felhasználó törli azt. Ezzel kapcsolatban a hamburgi adatvédelmi hatóság felhívta a vállalat figyelmét: az egyes személyek internethasználatáról szóló információk engedély nélküli tárolása európai jogszabályokba ütközik. A vádakra Zuckerberg úgy reagált: a cookie-kra biztonsági okokból van szükség; ezekkel lehet kiszűrni a spameket, az álprofilokat és a kiskorúakat, illetve beazonosítani a nyilvános helyeken sok ember által használt számítógépeket.

A fiatalok körében más jellegű problémák is adódnak a profiltörléssel kapcsolatban. A gyakorikerdesek.hu oldalon több olyan topik is született, amely azt feszegeti, nem „ciki-e” manapság kimaradni a Facebook-őrületből. A kérdést egy 18 éves lány teszi fel, akit leginkább az zavar, hogy ismeretlenek párkeresőnek használják az oldalt, és a képe alapján írogatnak neki. (A másik oldalról egy fiú azt a kérdést feszegeti, miért visszautasítóak a lányok, amikor „rájuk ír.) Az amerikai tinédzserek ugyanakkor már túlléptek a problémán: a 17 éves Jimmy szerint a „Facebook az öregeknek és a veszteseknek való”, az ő generációja már valami újat szeretne.

A számos felmerülő problémát persze már azzal el lehet kerülni, ha az ember eleve nem regisztrálna az oldalra, a kíváncsiság azonban egyre többeket hajt a mások által központi témaként kezelt honlap felé. A facebookozók átlagéletkora 2008-ban 33 év volt, amely két év alatt 38-ra emelkedett, vagyis az idősebb korosztály is elkezdte felfedezni a közösségi médiát.

A 62 éves Zsolt nyugdíjba vonulása után jelentkezett fel, és személyes adatlapja után saját maga és barátai szórakoztatására egy, a városa 60-as, 70-es évekbeli életével foglalkozó, a korosztálya számára egyre érdekesebbnek bizonyuló oldalt is elindított. A page egy-két hónap alatt több száz követőt vonzott be, még elveszettnek hitt amerikai ismerősök is felismerték magukat a régi fényképeken. Zsolt nem csak a hatékony megosztási taktikákba, de a statisztikai, látogatottságmérési megoldásokba is beleásta magát, hónapokon keresztül töltötte napjai jelentős részét a számítógép előtt. Ma úgy érzi, hamarosan törölni fogja sok munkával felépített oldalát és személyes profilját is. „Dühítenek a folyton elégedetlenkedő, az arcukat sokszor nem vállaló idegenek, a trágárság, és hogy sokan csak a rossz szándékot keresik az ártalmatlan bejegyzésekben, illetve hogy bármiről is legyen szó, a politika mocskos világa mindenhol megjelenik” – mondta. Zsolt úgy látja, az emberek nem értik a Facebook lényegét, és nem arra használják, amire kellene. „Igénytelen, semmitmondó bejegyzések öntik el az üzenőfalat nap mint nap; a legtöbben silány, minőségtelen tartalmat osztanak meg” – panaszkodik.

Mivel az érdeklődők száma véges, Zuckerberg azonban továbbra is növekedésre törekszik, úgy tűnik, a 13 éven aluliak előtt is kénytelen lesz megnyitni kapuit. A tervek szerint ők szülői felügyelettel, a felnőtt profillal összeköttetésben használhatnák az oldalt. A szabályokat azonban eddig is ki lehetett játszani: a most 14 éves Réka már több mint két éve regisztrált, és azóta folyamatosan, naponta bejelentkezik. Gyakran oszt meg fényképeket, vicces történeteket, és itt csetel osztálytársaival is. Ő is a Z-generáció tagja, aki egy felmérés szerint kizárólag a média ezen ágával érintkezik – bár ez nem feltétlenül jelent szűklátókörűséget.

Ma még több mint 955 millió személy tartja fontosnak, hogy a világ elektromos körforgásában is jelen legyen, és ez a szám még idén elérheti az egymilliárd főt – de ha hihetünk Berényi Konrádnak, a Facebook-láz is alábbhagy lassan. Úgy tűnik, hogy sokan telítődnek a közösségi hálóval, és ez a tendencia valószínűleg erősödni fog. A marketingszakember megfigyelései szerint az interneten 2-3 évente váltják egymást a trendek, és – bár a Facebook 2006 óta teljesen nyilvános – ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon 2009-ben robbant be igazán, lassan tényleg felmerülhet az újdonság iránti igény. A kérdés leginkább az, hogy Zuckerberg, vagy valaki más rukkol elő azzal a bizonyos újjal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr274715299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs Facebook-od, nem létezel? 2012.08.18. 22:07:28

Osztálytalálkozón volt az egyik cimborám. Odaért, ami egyesek szerint meglepő volt. Meglepő, hogy egyáltalán tudott a rendezvényről, hiszen nincs fent a Facebook-on, iWiW-en, MyVIP-en és még vagy 60 egyéb közösségi oldal kénytelen nélkülözni a profiljá...

Trackback: Akinek nincs facebookja, az tömeggyilkos 2012.08.18. 18:48:12

Mi a közös a norvég tömeggyilkosban, a Batman-filmen lövöldöző ámokfutóban és Quadrille Lobsterben? Hogy egyikünknek sincs FB accountja. Következtetés: mind sorozatgyilkosok vagyunk. Szerintem meg az olyanokkal nem szabad semmi komolyba fogni, akik f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogol-ó 2012.08.18. 17:17:20

@vladimir964: ebben van valami, amit mondasz, de sokan tényleg zombivá válnak: kiborulnak rajta, hogy "ha a többieket el tudom érni a fészbukon, akkor tégedet mérnem"... és persze a zombikkal fölösleges kapcsolatot tartani, csak sajnos a föntebb is említett ostoba szőke HR-es szukák kiakadnak, ha nem látnak valakit a faszbukon.
Pont úgy, mint a kórházi dolgozó, aki ki van akadva, hogy a 80 éves Józsi bácsinak nincs TAJkártyája, amikor bekerül.... életében először egy eü. intézménybe.
Vagy, amikor egy korlátolt hivatalnok megjegyzéseket tesz, hogy miért nincs valakinek lakcímkártyája... hát vazze azér', mer' régi típusú a személyi, abba bele van írva...

Arról kevesen beszélnek itt, ami viszont valóban a LÉNYEG: a gyerekek meghülyítése. Ugyanis a 13 év helyett jóval 14 év fölé kéne tenni az alsó korhatárt, már elnézést, de legrosszabb esetben is 16 évre. Úgy csinál a faszbuk, mintha ők mindent megtennének azért, hogy ne legyenek gyerekek a rendszerben. Hát hogyne lennének. Őket sikerült a legjobban behülyíteni. Tény, hogy mindig a szülők felelőssége, hogy mit néz a gyerek a tévében és mit csinál a neten. Ezzel együtt, ha ők valóban figyelik ezt, akkor kiszűrhetnék, de NEM TESZIK. Duma az egész.

Az pedig egészen nonszensz, hogy elvárják, hogy adják meg az emberek a telefonszámukat, ami meg már kabaré-színvonal, a SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY! :D
Na ehhez már tényleg egészen ostobának kell lenni, hogy valaki beszekennelje ezeknek és elküldje...

kvadrillio 2012.08.18. 17:35:31

hmmm....a faszbúúúkkk tulaja---i meg ezekből HÚÚÚÚÚDE MULTIMILLIÁRDOS IS LETT !

HE-HE-HEEE

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.18. 17:38:32

@pancho_sanza: "A mastercardnal/visanal meg kombinaljak is az osszes vasarlasodat."
A Visa és a MasterCard azt nem tudja, mit vásárolsz, csak azt, hogy hol vetted, mikor és mennyit fizettél. És azt is csak akkor, ha a kereskedőnél nem a saját bankod adja az elfogadói hátteret, mert akkor nem megy át az ő rendszerükön.

sure_shot 2012.08.18. 17:40:08

én letörölném az fb profilomat, de NEM MEREM:PP

Thresher 2012.08.18. 17:41:00

Azért mesélje el már valaki, hogy egy HR-es hogy nézheti végig az adatlapomat, mikor nekem úgy van beállítva, hogy csak az ismerőseim láthatják azt, egy idegen meg max. a nevemet, meg az avatart látja csak.

Még a víz legyen a hibás ha a kacsa nem tud úszni..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.18. 17:44:14

@yda_: Ha ilyen okos vagy, akkor szerinted hogyan fordulhatott elő idén többször is, hogy különböző netes oldalakról ellopták több millió felhasználó jelszavát az adatbázis-szerverek feltörésével? Például a LinkedIn, Yahoo, stb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.18. 17:49:39

@Thresher: Az ilyeneket aztán simán meggyanúsítják, hogy pszichopata vagy pedofil. Komolyan, Angliában és Amerikában már erről cikkeznek...

Thresher 2012.08.18. 17:54:06

A köcsögség persze megvan a FB részéről, úgy sulykol mindent, hogy neked kötelező megadni egy csomó infót... De ez nem szabály ellenes, csak etikátlan, mert kihasználja az ostoba embereket.

És akkor a labda már a következő térfélen pattog, egyszerűen hülye, aki elhiszi hogy a telefonszámot pl. kötelező megadni. Egyrészt nem az, másrészt nem tartanak pisztolyt senki fejéhez.

Pontosan ettől kezd el szar lenni a facebook: a sok idiótától. Hiába szűröm meg törlöm az ismerősöket, folyton feltűnik egy "like, ha szereted a túróscsúszát"... aztán a barom like-olja, mert egy manipulálható ökör, aki szerint ok-okozat van az étel meg a like között.

Egyszerűen senkiháziakkal van tele a popszakma, az volt a jó világ, mikor még nem volt magyarul FB, és olyan tudott csak regisztrálni, akinek nem a 8 általános volt a legmagasabb végzettsége.

Thresher 2012.08.18. 17:55:08

@online távmunkás: Biztos nagy kár érne akkor engem, ha nem olyan cégénél dolgozhatok mint ők.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.18. 18:05:24

@Thresher: Sajnos nagyon trendi FB oldalon utánanézni a munkavállalóknak, már a HR-esek 90%-a használja erre. A felmérések szerint a FB-on talált infó alapján az emberek 70-80%-át alkalmatlannak ítélik a munkakör betöltésére és csak 5%-nyi az olyan eset, amikor valami pozitívat találnak...

videki gyerek 2012.08.18. 18:06:45

"Ma még több mint 955 millió személy tartja fontosnak, hogy a világ elektromos körforgásában is jelen legyen,"

Dehogy vannak ennyien, ennek kb a fele hasznalja csak rendszeresen. Egyszer en is csinaltam kenyszerbol kamu profilt, es csak azert nem torlom, mert mar azse tudom milyen neven volt.

Rémbódess 2012.08.18. 18:21:18

"Ha ilyen okos vagy, akkor szerinted hogyan fordulhatott elő idén többször is, hogy különböző netes oldalakról ellopták több millió felhasználó jelszavát az adatbázis-
szerverek feltörésével? Például a LinkedIn, Yahoo, stb."

Brute-force modszerrel, elore generalt szotarak segitsegevel probalgatjak a hash-elt jelszavak feltoreset. Ezert javasoljak mindenhol, hogy kelloen "eros" jelszot valassz, mert azok nagy valoszinuseggel nem lesznek benne a szotarakban.

Asidotus 2012.08.18. 18:24:07

@Vérfürdő Bill:
én komoly telefonszámlát spórolok azon, hogy FB-on keresztül tartom a kapcsolatot.
10 embert elhívni egy esti kocsmázásra, nem kevés telefonszámla.

Helyszíni zsemle 2012.08.18. 18:24:56

@Thresher: "Azért mesélje el már valaki, hogy egy HR-es hogy nézheti végig az adatlapomat, mikor nekem úgy van beállítva, hogy csak az ismerőseim láthatják azt,"

A facebooknak van olyan szolgáltatása, hogy pénzért bármilyen profilhoz korlátlanul hozza lehet férni. Ez nincs fönt a honlapon, hanem külön szerződést kell kötni velük. Ez a facebook legfőbb bevételi forrása, árulják az adatokat.

yda_ 2012.08.18. 18:25:11

@online távmunkás:

hvg.hu/Tudomany/20120606_linkedin_jelszolopas

"[a hackerek] a fórumozók segítségét kérték a titkosítás feltörésében"

Nem azt mondtam, hogy a jelszavak ellophatatlanok, hanem hogy le vannak kódolva olyan algoritmusokkal (pl. MD5 vagy SHA1), amelyeknél egyetlen jelszó dekódolásához is óriási számítási kapacitásra, és főképpen rengeteg időre van szükség. Ezáltal nem lehetséges, hogy márkzákkerberg egy kattintással visszafejti, hogy jajj ez a buzi jasont szereti. És igen, ilyen okos vagyok.

FOXMULDER 2012.08.18. 18:42:01

Na végig olvastam a kommenteket, érdekesek :))
Hányok az iw től hányok a fésztől,
regisztráltam mert mindenki dek.rva jó dolognak tartotta, én is napi egyszer rámentem aztán rájöttem, hogy nem érdekel, hogy a volt általános iskolai osztálytársamnak éppen ma mi a kedvenc zenéje, meg ki kivel mit csinál ma éppen.
Rájöttem, hogyha (mármár kórosan) eddig odafigyeltem rá, hogy nincsen se supershop se másmilyen "gyűjtsd a pontokat és majd jó lesz" kártyám, az én szokásaimat ne vizsgálja a teszkó sem, minek nekem a szar!?
Ugyhogy már egy éve letöröltem magam, nem is hiányzik.
Szerintem a fészbúk a világ moslékosvödre.

De egyébként lassan úgyis eljön az az idő is, amikor a személyi igazolványunkban benne lesz a csip, aztán majd jól azon keresztül vizsgálgatnak mindenkit.

És még egy:
nagyon közeli ismerősöm bíróságon dolgozik, és már sem büntetőperes, sem polgári peres ügy aktájából nem hiányozhat a fészbúk profil.
"-hogyhogy nem tudja fizetni a gyerektartást, két hete tette fel a görög vakációról a képeket..."
"-életében először találkozott vele a múlt héten?- ön kedvelte egy három hónappal ezelőtti bejegyzését. És a 3. rendű vádlott egyik feltöltött képén is látható a gyanúsítottal..."
köszi szépen

==T== 2012.08.18. 18:58:32

Én sem az FB-n sem a wiw-en nem vagyok fent, de a G+ on sem (bár azon gondolkozom, de csak egy icipicit).

A HR-esek meg le**hatnak.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.08.18. 19:01:33

Először az iWiw-ről töröltem a profilom, mert meguntam, hogy ismeretlenek b*sztatnak. Aztán a facebookról, mert úgysem használtam sokat.

A pontgyűjtő kártyáimat pedig a hamburgi reptéren semmisítettem meg. Ott lett elegem belőle, hogy 3 centi vastag a pénztárcám...

gapinthebreath 2012.08.18. 19:28:26

@Nűnű:
"én komoly telefonszámlát spórolok azon, hogy FB-on keresztül tartom a kapcsolatot.
10 embert elhívni egy esti kocsmázásra, nem kevés telefonszámla."

Félve kérdem: email? ha lusta vagy sokat gépelni, levelező lista? vagy Skype?

Miért jó mindig úgy kapcsolatba lépni, hogy be kell loggolni egy oldalra (FB)?
Vagy van olyan lúzer, aki ki se lép soha? Privacy teljesen leszarva?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 19:56:17

@gapinthebreath:

Elfelejted, hogy az emberek email címe változhat vagy esetleg valaki nem ellenőrzi emailjét hetekig. Ellenben a FB-profilját nem változtatja az emberek 99 %-a.

Ma már ha ismerősnek írni akarok, a FB-on írok, mert biztosabb, hogy elolvassa.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 19:57:45

@==T==:

Az IWIW egy szpamfészek. Amíg fent voltam, hetente 3-szor kaptam kihagyhatatlan üzleti ajánlatot valamilyen mlm-piramis eszement ügynökétől.

benchmade 2012.08.18. 20:58:13

@yda_: "Ez mérhetetlen nagy baromság. A jelszavakat NEM tárolják le és éppen ezért NEM lehet egy gombnyomással megtudni senki számára. "

Ha nem tárolják le, akkor mivel hasonlítják össze azt, amit beírsz a pw mezőbe?
Szóval van egy adatbázis, ahol a júzer neve mellett ott a jelszava. Az egy dolog, hogy titkosítva van és korlátozott a hozzáférés, de ettől még létezik.

Chicano 2012.08.18. 21:17:10

@Nűnű: Ez hülyeség. Nem vagyok az FB-n, de ha 10 havert el akarok hívni sörözni akkor küldök nekik emailt. Általában azt is akkor nézik amikor az FB dolgaikat (már ha fent vannak rajta) és ugyan olyan hatásfokkal célba ér az üzenet mint facséval. Ráadásul ha az illetőnek van mobil email hozzáférése akkor azonnal megkapja az üzenetet. Szóval nekem még senki nem tudott semmi olyan dolgot mondani ami miatt úgy éreztem hogy nekem fel KELL erre a marhaságra regisztrálnom, tökéletesen el lehet lenni nélküle. Örömmel látom hogy erre más is kezd rájönni.

is 2012.08.18. 21:17:13

@GuloGulo: "Az illető hozzájárulása nélkül közzé lehet tenni róla készült fotókat?? "

Elolvastad a Facebook felhasználói szerződését? Nyilván hozzájárultál, amikor feliratkoztál, vagy amikor nem iratkoztál le, amikor ezt beletették. Ennyi.

@benchmade: "Az egy dolog, hogy titkosítva van és korlátozott a hozzáférés, de ettől még létezik. "

A poszt szerint _nem_ titkosítva, vagy visszafejthető (kétirányú) titkosítással tárolják.

is 2012.08.18. 21:18:42

@yda_: Na mesélj, hogy egy oldalon, ahol meg kell adni a jelszavadat, azt vajon hogyan ellenőrzik, ha nincs semmilyen formában letárolva? Hadd tanuljunk tőled, tapasztalt webprogramozó mester!

is 2012.08.18. 21:20:56

@Thresher: a HR-es nyilván bejelentkezik a barátodnak. visszautasítanád egy állásinterjú közben?

is 2012.08.18. 21:27:03

@yda_: _HA_ le vannak kódolva. Olvasd el a posztot bátran, hogy mit ír. Azt, hogy nincsenek ezek kódolások az FB-n bevetve.

is 2012.08.18. 21:33:14

@Vasárnapi húsleves: a jobboldalnál nem hagynak ilyen egyénieskedést. Kubatov elvtárs hozza az infot, onnantól a kirúgásokra már mindenki ki van jelölve, nem a főnök dönti el.

is 2012.08.18. 21:36:39

@Gondolkodni Próbáló Birca: Hülye HR mindenütt van. Együtt szomorkodunk veled, hogy ilyen hülye helyen kell dolgoznod.

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.18. 21:38:12

@is: egyirányú kódolást használnak, amiből max. brute force segítségével "fejtheted vissza" a jelszót.
Valójában ilyenkor sem a jelszót fejtik vissza, hanem egy olyan karaktersorozatot, melynek az oldalon használt algoritmussal előállított "hash"-e megegyezik az eredeti jelszóéval.

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.18. 21:39:50

@Gondolkodni Próbáló Birca: üzenem a HR-eseiteknek, hogy nyasgem! :-D
(tudom, hogy vannak ilyen faszkalapok, de röhejesnek tartom, hogy pont egy olyan oldalt kezelnek etalonként, amelynek gazdái rendszeresen megsértik a személyiségi jogokat, egyéb szabályokat, törvényeket)

Thresher 2012.08.18. 21:40:27

@is: Nagyon életszerű szituáció

subtotal 2012.08.18. 22:05:38

@Thresher: nekem van HR fejvadász az ismerőseim között :)
Nem tudom, nézte-e a profilomat, de azóta is keresett már állásügyben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.18. 22:45:50

@yda_: Lehet, hogy a LinkedIn volt a kivétel. A Yahoo-nál titkosítás nélkül tárolták a jelszavakat:

"Even worse, all the passwords were stored unencrypted, or in 'plaintext,' right out there for anyone to read. "
www.msnbc.msn.com/id/48160193/ns/technology_and_science-security/t/yahoo-voice-passwords-stolen-data-breach

Ugyanez volt a helyzet például ezeknél is: Sony Playstation, Microsoft Store India, Dreamhost, BillaBong, Plenty of Fish.

Az MD5-öt már semmilyen komoly titkosításra nem használják, mert könnyen feltörhető, az SHA-1-et sem ajánlják, mert gyenge.
Láttam már olyan adatbázist, amiben volt egy eljárás a jelszavak titkosítására és a hash tárolására, meg egy a visszafejtésre is.

wfh 2012.08.18. 22:57:19

@FOXMULDER: Valóban ott a pont!
Az pedig tényleg szomorú, hogy a HR-esek egy fészbuk adatlap alapján ítélkeznek. :( Komolyan, milyen munka már ez a HR-es? (Még szerencse, hogy eddig nem volt dolgom ilyen munkahellyel, hiszen én sem létezem ilyen szempontból...)

lifelike 2012.08.18. 23:41:40

"...de ha hihetünk Berényi Konrádnak..."

jaj! ez nagyon kemény volt

yda_ 2012.08.19. 01:12:53

@online távmunkás:
Hát akkor a yahoo eléggé nókomment kategória, nekem a főnököm anno letörte volna a kezem, ha a jelszavakat plaintextben tároltam volna.
Továbbra sem azt mondom, hogy feltörhetetlen a rendszer, de az szerintem egy noname írónő képzelgése csupán, hogy belülről így látják a dolgokat a facebookos alkalmazottak. Amúgy sem értem, hogy mi lenne a vicces abban, ha egy melegjogi aktivista férfi létére férfit szeret, ha egy kőkonzervatív republikánusról derülne ki, na annak lenne hírértéke. Mindegy, befejeztem a vitát, _szerintem_ kamu a sztori.

billy reed 2012.08.19. 02:23:03

@Betfair user: "Születési dátum alapján nem lehet keresni, hülyegyerek.. és ha valakinek nem nyilvános a profilja, annak a papírja már megy a kukába? Áruld már el melyik ez a buzi cég ahol ilyen cigány módszerek vannak, gondolom valami burzsuj zsidó a tulaj. "

Buzi, zsidó, cigány egy mondatban...nálad nagy gond van barátom.

A munka világáról sem sokat tudsz, az is biztos.
De véleményed...az bezzeg van.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.08.19. 03:21:57

@Gondolkodni Próbáló Birca: mindig mondom, hogy a HR-eseket nem csak a felvett rossz munkaerő miatt kellene seggberúgni, hanem az elszalasztott jó munkaerő miatt is kéne. Hamar nem lenne grafológia meg kötelező facebook profil.

MrKiraly 2012.08.19. 03:29:37

Facebook az igazi ''Big Brother''. Nincs semmi eltitkolni valom, de orulok hogy mar nem vagyok rajta. Az is vicces hogy amin titkosszolgalatok evtizedekig dolgoztak azt most az emberek onkent es dalolva megteszik:) Vannak akik orarol-orara megosztjak az eletuket a Vilaggal...

2012.08.19. 04:49:55

Fél évig én is tesztelgettem, de már egy éve "tiszta" vagyok. Megvolt az a törlő link gyorsan.
Én azt tapasztaltam, hogy hiába a felület, az emberek közti kapcsolatok nem lettek erősebbek, vagy élettelibbek. Nincs igazából közösségépítő ereje, inkább ellenkezőleg, elhiteti az emberekkel, hogy közösségben vannak, ad valami álérzetet, de senki sem tartozik jobban másokhoz, mint FB nélkül.
A közösség alapja az élőbeszéd, a kézfogás, a szemkontaktus, meg csupa ilyen elmaradott dolgok, amiket a monitor nem nagyon tud átvinni.
A válogatós HR-esek, illetve kíváncsi titkosszolgák pedig elmehetnek a picsába, ennyi örömük legyen az életben.

es2300 2012.08.19. 05:09:48

mintha barkit is erdekelnenek az adataitok
mi a legnagyobb veszely? hogy targetalt hirdeteseket kapsz? hat emiatt tenyleg megeri 'gyulolni' egy ceget, 'felni tole' egyaltalan, barmifele velemennyel lenni rola

2012.08.19. 06:59:19

Az fb is egy likevadasz szeméttelep lett. Like ha úsztál már.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 07:21:16

@cadmagician: szarok az ismerőseid, esetleg tinédzserek

2012.08.19. 07:33:17

@henrik_: aki meg értelmes nem csinál semmit. egykét tini van. de összességében ugy látom, hogy a tinik tartják ez életben. ha végignézed nehéz értelmes tartalmat csinálni. vicces szarokra gerjednek, arra van reakció, ami értelmes arra nincs. ez lesz a fb veszte, remélem minél hamarabb.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 07:57:38

@cadmagician: én múltkor megosztottam egy cikket a természetes kvázikristályok eredetéről, de senkit sem érdekelt

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.08.19. 07:59:55

Szokatlan mandiner poszt, de egy mindennél aktuálisabb kérdést feszeget. Jómagam csak azért regisztráltam, mert munkahelyemen elvárták (!), de alig használom. Nem mondanám, hogy lemaradtam volna az országban történő fontosabb eseményekről, arra meg semmi szükségem, hogy napi párszáz megosztott reggeli-fotót és deep ömlengést nézegessek, így is korlátozott az a napi 24 óra.

Sőt, a facebook maga felel a hús-vér kapcsolatok leépüléséért, már nagy távolságból is kvázi "tudod", mi történik a másikkal, ezért felesleges felhívod vagy írnod neki, elég egy like. Szomorú világ vette kezdetét.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 08:02:28

@cadmagician: mondjuk te lehet, h kiemelten foglalkozol a témával, be is linkelem neked a cikket. már csak az ötfogású szimmetria miatt is érdemes elolvasni, ilyet még az RTL Klubon sem sűrűn mondanak

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.08.19. 08:05:13

@henrik_: És ehhez pont passzol az avád (media.giantbomb.com/uploads/1/18169/1683145-spongebob_rainbow_super.jpg), amihez a "nobody cares" szöveget szokták odapasszintani. :)

Nekem is vannak témáim, amivel egy 10 méteres átmérőjű üres sávot tudok ütni magam körül a társaságban.

Mc Master 2012.08.19. 08:07:51

Van egy társkereső: www.szivkuldi.hu/tars/ és a regisztráció után (ez kb. egy éve volt, lehet, hogy azóta változtattak) visszaküldték e-mail-ben a jelszót! :D Tutti, hogy plain-text-ben tárolták a pw-t.

Mc Master 2012.08.19. 08:09:15

@henrik_: Nem tudom, mi az? Valami automata? A mosógép rövidítése?

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 08:10:20

@Moka_Miki: fasz tudja. vagy ez most nem a hülye kérdések órája?

2012.08.19. 08:11:20

@henrik_: meg kell nézni a telekomcégeket, a médiákat, rádiók, boltok aktivitásait. gyakorlatilag amikor valami érdekeset/értelmeset raknak ki, alig van aktivitás. nincs like, nicns komment, megosztás. számtechbolt, nem mondom melyik, gyakorlatilag a vicces képekkel fosta tele a falat, mert azt lájkolgatták. a másik, mikor átváltanak hirtelen olimpiai közvetítővé, ezt sem mondom, hogy melyik, aranyat nyert gipsz jakab, share, lájkok, akármi. irreleváns, szeméttelep. bujtatott szpammelés.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 08:14:01

@cadmagician: aki telekom cégeket, rádiókat és boltokat lájkol, az sikeres ember nem lehet :)

Mc Master 2012.08.19. 08:17:16

@henrik_: Aaaa, csak trollkodom.

Jó látni, hogy sokan vannak, akik nem akarnak megfelelni a "társadalmi elvárásnak" és nem regisztrálnak ilyen helyekre.

Fentebb páran írták, hogy inkább zülleszti a kapcsolatokat, semmint építené az FB. Egyetértek.
Akikkel tartani akarom a kapcsolatot, azokkal találkozom vagy telefonálok nekik.

De a kérdésemre @cadmagican megadta a váléaszt: "irreleváns, szeméttelep. bujtatott szpammelés. "

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 08:20:18

@Moka_Miki: aki szarul használja, azt szart is kap :)

félreértés ne essék, nem vagyok Facebook-aktivista, de egyesek sajnos óriási butaságokat kommentelnek ide, ami javarészt a témát illető tudatlanságuknak köszönhető

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 08:22:02

mondjuk véleményem szerint a buta komment is egyfajta netszemét

2012.08.19. 08:36:22

@henrik_: nem lájkolok, mostmár. nincs értelme. de néha végiglapozgatom, miket csinálnak, egyfajta perverzio, hátha lát az ember újat. hát nem.

az fb alapelve jó. ahogy használják, az nem jó. az egy más kérdés hogy semmi értelme nincs. a linkedinnek legalább van értelme. hogy most az adatvédelemben mibe kötünk bele, direkt, vagy mert tényleg érdekel, más kérdés. ennyi erővel a netszolgáltatót is lehetne ócsárolni, az aztán tényleg mindent lát, ami nem titkositott, bár el tudom hinni hogy azt is látja.

password tárolásra meg: use bcrypt use bcrypt use bcrypt use bcrypt use bcrypt use bcrypt use bcrypt

hokuszpk 2012.08.19. 08:43:01

@yda_ :
"Nem azt mondtam, hogy a jelszavak ellophatatlanok, hanem hogy le vannak kódolva olyan algoritmusokkal (pl. MD5 vagy SHA1), amelyeknél egyetlen jelszó dekódolásához is óriási számítási kapacitásra, és főképpen rengeteg időre van szükség"

hat ize. egyreszt ezekhez mai szemmel mar nevetseges szamitasi kapacitasra van szukseg.
sozott md5 mar kemenyebb, de az is megoldhato , nem is szolva arrol, hogy hiaba hash, egymillio jelszo kb. 30-40%-a az egybites felhasznaloi agynak koszonhetoen brute forceval eleg konnyen visszafejtheto.
distributed computing, gpukkal megtamogatva pont idealis a celra.
ha valaki jo jelszot akar, akkor azt tudom javasolni, hogy 16 karakternel hosszabb legyen, alapbol sem a john sem a hashcat nem hajlando ennel hoszabbat fejteni.

Mc Master 2012.08.19. 08:56:08

@henrik_:
Igazad van, aki rosszul használja...
Én is tudom, hogy be lehet állítani jól az FB-t és csak privátban használni azzal a szűk körrel, akivel akarom.
Ha meg valamelyik ismerős elkezdene ökörségekkel tömni, akkor megkérném, hogy hagyja abba, ha nem akkor ban. De akkor ennyi erővel jó az e-mail is. Tehát én inkább amondó vagyok, hogy nincs rá szükségem.

De itt és most a cikk kapcsán a tendenciákról beszélünk, arról, hogy a nagy átlag mit csinál, hogyan használja a netet.

A buta komment is netszemét, mondod, és bizony van sok olyan, ami tényleg nem üti meg a szintet - mint, pl. az enyém is ide sorolható:"Mi az a FB?"
De ne csak azt nézzük, hogy buta-e egy komment vagy sem, hanem azt is, hogy miért az? Lehet, hogy direkt ez a kommentelő szándéka. Lehet, hogy csak tájékozatlan és majd a kommentjére kapott válaszokból tanul valamit.
Ki a buta és ki nem? Minden relatíve. Ki kihez képest?

Jó lenne erről a FB-s kérdésről három vagy öt év múlva újra vitatkozni. Illetve vitatkozni sem kéne, csupán megnézni a mai véleményeinket itt a kommentekben és az akkori állapotot.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 08:57:56

@cadmagician: na de akkor is telekom cégekről, boltokról és rádiókról beszélsz. miféle értelmet vársz el tőlük? pl azt, h szólnak, ha akciós a billentyűzet?

értelmet sose a hülyéktől várj.

jómagam olyan blogokat lájkoltam, amik érdekelnek (fotós-, néhány gasztroblog), speciel egyik sem foglalkozott az olimpiai aranyakkal. lájkoltam még zenészeket (tudniillik szeretem a zenét), így első kézből értesülök a turnédátumaikról. a néhány magyar előadón kívül nem igazán posztolnak vízilabda meccs eredményeket, vagy viccesnek szánt képeket. nekem bevált kvázi online "rss olvasóként". persze ettől még másnak nem kötelező regisztrálnia

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.08.19. 09:06:43

@Moka_Miki: "De ne csak azt nézzük, hogy buta-e egy komment vagy sem, hanem azt is, hogy miért az? Lehet, hogy direkt ez a kommentelő szándéka."

speciel nem rád céloztam, értem én az iróniát. az ilyen "leépíti a kapcsolatokat"-féle kommentek már erősen a butaság kategóriába sorolhatók. én pl időnként megkérdem A Néptől, h jön-e még valaki oda (pl szórakozni), ahova én. aki jön, az válaszol kommentben, aztán a helyszínen nagy eséllyel találkozunk is (esetleg konkrétabban meg is beszélem az illető emberlényekkel, h pontosan hol, mikor..). számomra egyszerűbb, mint 100 embernek emailt küldeni :)

2012.08.19. 09:07:16

@henrik_: igen, ez szép és jo, de sok lesz a zaj. igazán nem érdekel, hogy a kvimbi baktalorántáházán lép fel, a prodidzsáj meg nemtom mit csinált. ezért felesleges fbt használni. szeirntem. feedre ott a thunderbird. szerintem. node kinek az orál, kinek az anál a jobb.

magyar ember teli szájjal 2012.08.19. 09:07:53

Háromnegyed éve regisztráltam a Facebookra,tehát azóta létezem. Napi sokszor belépek, lájkolok, megosztok, kitöltöttem az egész adatlapot, de én még egyetlen egy számomra releváns reklámot nem láttam, csak irrelevánsakat.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.08.19. 09:22:34

A Facebookra vonatkozó történelem a kilépéssel nem tűnik el, kivéve ha a tudatos felhasználó törli azt. "

Szép mondat.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.08.19. 09:25:21

@yda_:

Nem ez az egyetlen sült baromság a cikkben. De valóban ez a leglátványosabb. :)

Bambano 2012.08.19. 10:06:40

@yda_: ha nem tárolják a jelszavakat, hogy ellenőrzik, amit beírtál? a hsz-ed ebben a formában marhaság, akár tapasztalt webprogramozó vagy, akár tapasztalt szántóföldi munkás. max. azt akarhattad írni, hogy kódolatlanul nem tárolják, csak kódoltan, de az a mai világban kb. semmit nem jelent.

másrészt meg minek neked a felhasználó jelszava, ha az adatbázishoz közvetlen hozzáférésed van?

A poszthoz: sosem értettem, minek félnek attól, hogy illetékesek visszaélnek a facebookos adataikkal. Félni attól kell, ami nem biztos. Ha valami biztos (biztosan visszaélnek az adataiddal, hisz törvény van rá), akkor attól minek félni?

Bambano 2012.08.19. 10:10:57

Az arckönyvről: kicsit is tájékozott, az adatairól kicsit is felelősen gondolkodó ember nem regisztrál.

A helyes eljárás az lenne, ha végre jogszerűen működnének az amcsi bíróságok, hoznának egy megfelelő, jogszerű ítéletet az fb-ről, ami után felszállna néhány buff és porig bombáznák a teljes infrastruktúrát.

Celtic 2012.08.19. 10:20:44

@online távmunkás: Volt mar valasz? Mert kurva egyszeru. Mi is md5 hasben taroljuk a jelszot, de van par program, ami brute-force modszerrel vegignezi oket. Es tobbezer jelszobol legalabb ezer lesz, ahol a t. user a loginnal azonos jelszot hasznal, vagy 12345 vagy barmi hasonlot.

A jelszo brute-force feltoroesenek megnehezeitese: minel hosszabb, minel valtozatosabb karakterek (kisbetu, nagybetu, szam, irasjel).

30 leggyakoribb feltort jelszo:
hvg.hu/Tudomany/20120609_feltort_jelszavak

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.19. 10:23:18

@Bambano: hm. Eddig a hozzászólásodig elhittem, hogy van némi közöd az IT-s témákhoz. Te még annyit sem értesz hozzá, mint én...

Normális rendszerben nem tárolják a jelszót. Egy hasht tárolnak, ahogy már fentebb is írtam.

Celtic 2012.08.19. 10:23:42

@billy reed: Es meg a "burzsujt" ki is hagytad, bar ehelyett nyugodtan irhatott volna "imperialista"-t is es akkor lehet talalgatni, melyik szelsoseghez is tartozik....

Celtic 2012.08.19. 10:31:53

En mar ketszer is regeltem, igaz, sose a rendes adataimmal (valoszinulg eloszor ezert rugtak ki, miutan a szemelyimet is bekuldtem, bar eltevesztettem, mert Mikszath Kaman neven voltam, a szemelyi meg Jokai Mor nevre szolt, dehat van ez igy. Akkor atsiklottak felette, egy ev mulva nem, gond nelkul toroltek.)

Most ujra regeltem, de nincs egy ismerosom sem (persze most sem a sajat nevemen), de ha egyszer sok ceg csak ott oszt meg dolgokat :( (Pl. a leves. heti listaja...Vagy kedvenc zenekarom evi par fellepese...) Meg sok-sok nyeremenyjatek, amin ugye sose nyertem, de sose lehet tudni. Likeolom, ha vege a jataknak, dislike. Ha meg azt a freemailes fiokot elonti a szemet, amivel regeltem, cssak torlom szepen.

Kicsit olyan, mint az rss feed, csak azt sokkal kevesebben alkalmazzak. (Mert a blogokat meg mindig rss-ben kovetem, nem erdekel, hoyg fb-re mit ir)

Szoval:
- nemletezo profil
- nincs ismeros
- CSAK arra feliratkozni, amirol maskent nem kapok ertesitest

Igy egesz hasznalhato.

Bambano 2012.08.19. 10:41:48

@A fidesz a betegek kiirtására készül: próbáld már meg értelmezni, amit írtam, hátha másodikra sikerül.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.19. 11:00:30

@Celtic: Mint fentebb is írtam, kódolatlanul, plain text formátumban tárolták a teljes jelszót (nem a hash value-t) ezeken a helyeken: Yahoo, Sony Playstation, Microsoft Store India, Dreamhost, BillaBong, Plenty of Fish.

Szóval bármilyen nagy a cég, a biztonsága lehet a nullával egyenlő.

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.19. 11:04:30

@Bambano:

"ha nem tárolják a jelszavakat, hogy ellenőrzik, amit beírtál? "

vs

"nem a jelszavakat tárolják"

khm...
Na mindegy.

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.19. 11:05:31

@online távmunkás: ezt viszont meg tudom erősíteni. Sok helyről visszaküldik plain textben az elfelejtett jelszót...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.19. 11:08:53

@yda_: A sztori valószínűleg kamu, ebben egyetértek. Sajnos azt is kell látni, hogy nagyon sok az olyan szolgáltató, amelyik a legalapvetőbb biztonsági előírásokat sem követi.

A LinkedIn esetében nem a fórumozók segítségét kérték, hanem egyszerűen kitették a fórumra a login/hash párosokat. Érdekesség, hogy a hash értékek többsége már alapból meg volt jelölve (első 6 karakter 0-ra cserélve), mert egyezett az alapszótár jelszavaival (123456, password, linkedin, stb.)

Egyébkét a hash nem elég, mert sok a gyenge jelszó, például a Hotmail pár hete tiltotta be az 123456 jelszót. Ezért szokták szoktak "salt"-ot használni, vagyis véletlenszerűen beillesztett értékekkel megnövelni a jelszó hosszát a hash generálás előtt.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.19. 11:17:42

A facebook esetében a privacy egyszerűen nem szempont, Zuckerberg ezt többször is egyértelművé tette, sőt nyilatkozatba adta (tökéletesen szarik rá, saját maga is birkának tartja a saját felhasználóit). Ennek legutoljára  akkor kellett volna leesnie, amikor egyik napról a másikra önhatalmúlag nyilvánossá tette az addig privátnak beállított adatokat, majd annyit mondott: na és, így látta jónak.
Egyébként pedig mit várunk egy olyan figurától, aki már az alap user-bázist is fiókfeltörésekkel szerezte? Zuck egy amorális, pökhendi pöcs.

A személyes adatokat természetesen árulja, ez az ingyenes szolgáltatás ára. Sőt, sokáig harmadik személyű fejlesztők is nagyon egyszerűen hozzáfértek ezekhez. Ahogy a már-már trójaiként viselkedő like-gombot is csak többszöri rászólásra szelidítették "kissé".  A rendvédelmi szervezeteknek külön bejárásuk van, és nagy megelégedéssel használják is (hülyék lennének, ha nem).

Evvan, a net vadnyugat, ahol szabadságharcosok és gátlástalan haramiák egyaránt megélnek, a siker viszont mindent legitimál ugye. 
Szvsz a facebooknak kb. ennyi volt a karácsony, a tőzsdei bevezetéssel az utolsó nagy kasza is megvolt, a pénz kimentve, a részvény döglődik, és nagyjából a yahoo-ra jellemző ellapuló, elmocsarasodó biznisz-lapály vár rá, rosszabb esetben a Myspace-féle hirtelen halál (valaki egyáltalán emlékszik még a myspace-re?).

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.19. 11:19:01

A jelszó kérdés akadémikus vita. Annak van szüksége jelszóra, aki kívülről próbálja elérni az adatokat. Ha kéznél van az adatbázis, akkor ez teljesen szükségtelen. Ha valaki részt vett már ilyen projektben, annak ez nem újság. 

___________________________ (törölt) 2012.08.19. 12:21:41

Valamit nem értek. Harmincas vagyok, informatikai jellegű munkát végzek, nemzetközi környezetben, munkailag nagyon "modern" vagyok, bár magánéletben nem (tudatosan nem akarok az lenni).

Mégis, sohasem éreztem, hogy a Facebook az valahogy "muszáj". Fent vagyok, de félévente nézem meg. Semmiféle muszájt soha nem éreztem benne.

Sokszor éreztem már korábban ilyen technikai kényszert valóban, 1998 körül hogy az e-mail muszáj, 2005 körül, hogy a szakmai blog, hogy kitűnjek az álláskeresők tömegéből, 2010 körül, az okostelefon, hogy mindig tudjak e-mailt olvasni... de azt, hogy a Facebook muszáj lenne, sohasem éreztem.

Tudjátok, hogy kinek "muszáj", szerintem? Akinek nem 3-4 jóbarátja + rokonai vannak, hanem 300 tök felületes ismerőse.

(Ami tényleg "muszáj", az a LinkedIn, mert azon jönnek a a fejvadászok az állásajánlatokkal.)

Celtic 2012.08.19. 14:17:42

@online távmunkás: Ja, utana olvastam, mas is valaszolt, Te us arra, stb. Sajnos, semmilyen formatum nem ment meg a felhasznalo altal idiotan megvalasztott jelszo remetol :(

Stenonis 2012.08.19. 14:52:53

A fészbuk egy internetes kurkászó.
Aki ennél többet akar beleképzelni az eléggé súlyosan téved.
Persze egy csomó cég rárepült, hogy a kurkászás közben reklámokat is bevigyenek a rendszerbe, de ez annyira nem sikeres.
Azokat meg csak sajnálni tudom, akik napjaik jelentős részét ismeretlenek vagy alig ismerősök kurkászásával töltik.

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.19. 15:04:29

@Stenonis: én csak kívülről nézem, mi folyik ott, de ez a "kurkászás"... Van benne valami, bár nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk. Én főleg arra, hogy kizárólag "Like" gombjuk van, tehát csak a szép, csak a jó... Ha valakinek valami nem tetszik, esélye sincs jelezni.

Párszor regisztráltam, egy esetet leszámítva fake adatokkal. Az egy kivétel, mikor egy régi főnökömet próbáltam megkeresni... na az is csak arra volt jó, hogy kiderüljön, mennyire hazug módon viselkednek az emberek szemtől-szembe. :D
Azóta meg max. azért, mert valami gúgli találat eredményét csak akkor tudtam megnézni, ha regisztrálok.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2012.08.19. 17:33:51

Mennyi paranoiás ember van. Elképesztő.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.08.19. 18:19:05

@online távmunkás: ezeket lathatjak:
Date (time), Merchant, Location, Description ( pl.: Motion Picture Theatres, Travel Agencies vagy Business Services-Not Elsewhere Classified), Original amount, Currency

Szerintem ebbol siman kovetheto, hogy merre jarsz a vilagon es milyen szolgaltatasokat veszel. A skandinavoknal mindenki kartyat hasznal (meg a parkoloarak es a villamoson talalhato jegyautomata is bankkartyaval mukodik, mikozben a kezpenzedert nem tudsz konkretan buszjegyet venni), szoval itt eleg jol kovetheto, hogy mit hasznalsz. egyertlemu, hog ynem tudnak fogyasztoi kosarat ellenorizni, de latjak a szokasaidat (etterem, mozi, egy kis internetes vasarlas).

A sajat bankod is nyilvan latja ezeket, de a bankok kozott jobban eloszlik az ugyfelkor.

Alapvetoen tenyleg az a problema, hogy egy csomo ember ki van akadva a facebook adatkezelesen, a blogger/ujsagiro meg felkapja a temat, de azt nem kerdezi meg a szemelyes adatait felto kislanytol, hogy a smartpontokat gyujtod mcdonaldsban es nem aggodsz, hogy kitalaljak mekkora segged van heti atlag 11 bigmac menu utan.

A betargetolas meg kit zavar? A komolyabb cegek beszegmentalnak, ketevente megdobnak nehany DM-mel, aztan latjak, hogy erzeketlen vagy mindenfele reklamra es csak penzkidobas meg ingyen sms-t is kuldeni es beraknak nem kampanyolhato szegmensbe.

Na nem mintha Magyarorszagon ez nagyon jelen lenne, mert a tudatossag nem jellemzo semmilyen szinten, a piaci verseny inkabb kartell jellegu. Foleg azokban az iparagakban, ahol egyaltalan erdemes lenne akarmit is csinalni (bank, telco, logisztika). Egyszeruen egy csupaszitott uzleti/szervezeti model is eleg ahhoz, hogy mondjuk az OTP-vel vagy a postaval felvegyek a versenyt, vagy egy stabilan nyereseges piaci reszesedest szerezzenek.

Mas egy Unicredit Ausztriaban (ahol a nemet kollegaim a portfoliojukat tartjak) es mas Magyarorszagon. Ott kinn kell harcolni az ugyfelert, hatekonynak kell lenni, itthon meg az emberek megelegszenek az OTP szolgaltatasi szinvonalaval is, tehat tul koltseges az ugyfelert (akar a megtartasaert) harcolni. (en magam is OTP ugyfel voltam 13 evig, Junior kartyatol kezdve, mert egyszeruen nem erdekelt).

Vagy 8-9 eve voltam egy konferencian, ahol az OTP valamelyik BI megoldasat prezentaltak. Azt hiszem az ATM hasznalati modelt prezentaltak, hogy mindig megfelelo mennyiseg legyen az automatakban, mert a keves se jo, a tobb sem elegendo. Nem sokra emlekszem, de az maradt meg bennem, hogy eleg amatornek hatott az egesz akkor.

szellemkor 2012.08.19. 21:52:36

@Chicano: Tökéletesen igazad van. Van egy rahedli ismerősöm és rokonom, azokkal a munkám, egyéb dolgaim és családi programok során így is, úgy is találkozom, így ha valami nagyon kikívánkozik belőlük, "megosztják" velem szóban, esetleg teljesen oldszkúl módon még képeket is mutogatnak, sőt van amelyik nem átall filmre készült képeket előbenni, de ezzel nem akarom retro vonalra terelni a témát.

Ahogy mondod, egy sörözést emailben kiválóan meg lehet szervezni, az a pár barátom, akinek meg tényleg érdekel a sorsa, azt felhívom időnként és megkérdezem: - szevasz öregem, mi a répa van?

Bár az eddigiekből is nyilvánvaló hogy semmi sem motivált eddig se hogy regisztráljak, ami az álláskereséssel kapcsolatosan említett - szerintem elég gyökér - állítólagos HR-es attitűdöt illeti, szerencsére én még senkivel sem dolgoztam úgy, hogy ne ismertem volna valakin keresztül személyesen. Mivel valódi ismerőseimmel megbízunk egymásban, nem is lesz erre szükség a belátható jövőben sem.

FB? - Kérem kapcsolja ki! :-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.19. 21:58:54

@pancho_sanza: Szerintem egyáltalán nem érdekli a Visát és a MasterCardot, hogy hol vásárolsz, főként azért sem, mert rólad nincs személyes adatuk. Egy kártyaszámot látnak és még azt se tudják megmondani, hogy 2 kártya egy emberhez tartozik-e.

A Supershop üzemeltetői sokkal hasznosabb adatokat kapnak, ők azt is látják, hogy tételesen mit vásárolsz és regisztrációkor minden személyes adatot bekérnek.

Betfair user 2012.08.20. 13:45:14

@billy reed: Kíváncsi voltam hogy ki fog belémkötni, tudtam hogy lesz valaki :)) Amúgy te melyik vagy a három közül hogy ennyire magadra vetted? :))

Mc Master 2012.08.21. 20:24:43

@henrik_: Ha rám céloztál, ha nem, valóban hülyeségeket írtam. Az iróniáról csak annyit, hogy nem én kezdtem :D
A szervezés részénél igazad van, ilyesmire jó az FB. Te vagy a szabályt erősítő kivétel.
Nekem az tetszik, amikor a fiatalok meghirdetnek egy házibulit, mert apuék úgy sincsenek otthon, aztán végül lefújják de azért elmegy 4-5000 ember és végül a rendőrség vet a duhajkodásnak véget. Na, erre is jó a Book.

Szubrina 2015.12.27. 21:49:00

Ez egy jó írás...én már nem is tudom, hogy sikerült-e töröltetni a facebook profilomat, de nincs az az isten, hogy megnézzem, ha belépek újra aktiválódhat.
Nálam a telefonszámom utáni kuncsorgás veri ki a biztosítékot.
Ezt a gugli is állandóan eljátssza, ha nem lehet már megúszni sehogyan sem, akkor a youtube profilomat is törölni fogom.
Álljon meg a fáklyás menet!
süti beállítások módosítása