Trianon: élt száz évet – már csak nyolc év a revízióig!
2012. augusztus 15. írta: TuRuL_2k2

Trianon: élt száz évet – már csak nyolc év a revízióig!

Koszegi_Zoltan_EMI.jpg

Sokáig kellett várni rá, de megérte: nem kizárt, hogy már nyolc év múlva, a trianoni béke századik évfordulóján hivatalosan is fel lehet vetni a revízió kérdését. Ezt Kőszegi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője jelentette be az Erdélyi Magyar Ifjak Borzonton rendezett, hagyományos nyári táborában. Kőszegi szerint ehhez mindössze annyi kell, hogy a Fidesz tovább tudjon erősödni, és sikerüljön hazánkat gazdasági és más tekintetben is erős országgá tenni.

A fideszes képviselő optimizmusa teljesen érthető, minden oka megvan rá. Milyen úton-módon lehet a siker reményével felvetni a határmódosítás kérdését? Egy ilyen követelés mögött komoly katonai, gazdasági vagy éppen diplomáciai erő állhat.

Ami a katonait illeti, a védelmi költségvetésünk az Orbán-kormány hatalomra kerülését követően tovább csökkent, jelenleg az éves GDP-nk 0,8 százalékát szánjuk honvédelemre. Romániában ez az arány 1,31 százalék, azaz – a GDP-különbséget figyelembe véve – abszolút értékben kétszer akkora a román honvédelmi ráfordítás, mint a magyar.

Magyarország GDP-je körülbelül évi 140 milliárd dollár évente, Romániáé 180 milliárd. Ráadásul a dolgok jelen állása szerint nem is mostanában aratunk végső diadalt a román gazdaság felett: míg az ortodox IMF-kormányzás alatt nyögő Románia GDP-je 1,2 százalékkal nőtt, addig a nemortodox, IMF-mentes, tündérmesés Magyarországé 1 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben.

Miután majdnem minden külföldi partnerünkkel sikerült többé vagy kevésbé összeveszni az elmúlt években, Magyarország diplomáciai potenciálja sem valami acélos. Mücsoda, Kolozsvár kellene? Na és a különadók?! Így aztán – bár Victor Ponta kétségkívül komoly erőfeszítéseket tesz az esélyegyenlőség érdekében, – egy békés határrendezés keretében valamivel nagyobb esélyt látunk arra, hogy Békéscsaba és Gyula is megtérjen Románia kebelére, mint hogy Nagyváradot, vagy akár csak Borsot visszacsatolják.

Nem gondoljuk, hogy Magyarország mai határai az örökkévalóságnak szólnának, mint ahogy a 100, 80 vagy éppen 70 évvel ezelőtti határok sem bizonyultak örökkévalónak. Nem tudjuk, mi lesz 70, 80 vagy 100 év múlva, de azt viszonylag nagy magabiztossággal megjósolhatjuk, hogy 8 év múlva ugyanezek a határok veszik majd körül az országot – és jelenlegi teljesítményünkkel sokkal inkább vesztesei, semmint nyertesei lehetünk a következő évtizedeknek.

Kőszegi szereplése ugyanakkor sajnos nem különösebben meglepő. Könnyen így alakulhatnak a dolgok, ha egy párt súlyemelő szakedzőt küld hasonló rendezvényre: ezek a közszereplők hajlamosak rá, hogy a (kül)politikai félműveltségüket erős mondásokkal kompenzálják, ami aztán könnyen vezet kínos és káros eredményre – lehet is készülni a hangulatra

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr94712982

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne takaríts, takarodj! 2012.08.15. 13:55:25

A Jobbik szívesen összefogna a Fidesszel, hogy eltakarítsa az MSZP-t, jelentette ki Vona Gábor pártelnök szombaton Borzonton, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) táborában. Gratulálok, kedves Vona Gábor! Sorolnám, hogy kiket sértett egészen biztosan vérig ez...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.15. 13:52:41

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.08.15. 21:13:03

Ezért az aljasságért cserébe nemcsak, hogy el kell engedjék az "államadósságunkat", hanem annak ezerszeresét kell kártérítésként megfizetnie az akkori döntéshozó nemzeteknek Magyarország részére!

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.15. 21:17:25

@Golgotai: De te is az vagy, Ismerős. A születésünk nem választhatjuk meg és ez gyűlöletet szül.

Megfigyelo 2012.08.15. 21:19:09

@Atisz: A Karélia Félsziget soha sem volt finn, már ha ennek a kérdésnek egyáltalán sok értelme van, mert Finország, mint olyan 1918-ig (19-ig?) nem létezett; előbb Svédországhoz tartozott, majd Oroszországhoz. Valóban voltak viszont finn és karéliai területek, amiket a II VH alatt/után Finnországtól a Szovjetúnióhoz csatoltak. Területileg ezek picik a Karéliai Félszigethez képest, de stratégiailag fontosak, pl. Szt.Pétervár (Leningrád) közvetlen környékén vannak...

alien 2012.08.15. 21:21:05

@Vízipók: hát ez a vizipók egy csodapók, de most tényleg ezeket a szavakat kerestem
@TaTa86.: ja milyen jó is volt a II. Bécsi döntés kicsit se szívtuk meg a jó öreg dolfit
@Atisz: hú és akkor már megint egy kis zsidózás hát nagyon ott vagy a szeren és kinek kell annyit mondania?
@pástétom: akkor a barátom vagy:) de ők még maguk ellenségei
@tevevanegypupu: kikből könyörgöm, hogyan?

Kuruttya 2012.08.15. 21:21:45

Annyira egyértelmű. A buta szélsőjobberek bekajálják, és szorgosan szavaznak a fideszre, hogy "tovább erősödjön", és akkor miénk lesz Erdély. (:D:D) Nyilván minden 80-as IQ feletti ember tisztában van vele, hogy a belátható jövőben nem lesz semmiféle határrevízió.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.15. 21:21:53

@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb: Eszednél vagy? Minden magyarra jut 2 millió államadósság. Fejenként kapnánk 2 milliárdot? Te hülye vagy?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.15. 21:23:15

@Atisz: Nem. Koszovó függetlensége *sért* nagyhatalmi érdeket.
Koszovó függetlensége azért nyerte el 91 állam elismerését ennek ellenére, mert Koszovó függetlensége érdekük volt a balkáni instabilitás egyik gócának kiiktatása során.

Hogy ne mondjam, útban Milosevics kiiktatása felé közbejött a koszovói függetlenség elindítása. Hát elindult.

A II. világháború után az *történt*, hogy nem kaptak vissza egy területet, amelyet 1940-ben békekötéssel elvesztettek, majd megszállva tartottak? Ez nem említésre méltó esemény és nem nevezhető "II. világháború utáni történések"-nek.

Még mindig nem sikerült meghatározni, hogy mi az, ami megéri-e. Az, hogy fél év "huzavona" (némi kölcsönös népirtás és nemzetközi beavatkozás) volt Koszovó először de facto, aztán de iure függetlenségének ára, nem az ottani albánokon múlott. (Koszovóban egyébként a '80-as évek eleje óta szükségállapot volt, szóval nem fél év leforgása alatt váltak függetlenné, hanem inkább 20-30.)

Golgotai 2012.08.15. 21:25:18

@wmіkі: DE ÉN A ZSIDÓKAT AZÉRT UTÁLOM, MERT SOK BAJOM VOLT MÁR MIATTUK! nEM VAGYOK BÜDÖS ZSIDÓ!

Megfigyelo 2012.08.15. 21:32:39

@no successful: Bibó szerint az 1867-es kiegyezés egy hazugságokon alapuló konstrukció volt, és szükségszerúen vezetett Trianonhoz: csak Habsburg segítséggel volt fenntartható a magyar úri osztály etnocentrikus uralma az ország (érts a birodalom "magyar fele") lakosságának többségét kitevő nemzetiségek felett. Amikor a Monarchiát tönkreverték az első világháborúban, a "történelmi" Magyarország sem maradhatott fent.
De Apponyiék még a béketárgyalásokon is az ország "ezeréves integritása" mellett érveltek, és meg sem próbáltak etnográfiailag értelmes határokat kialkudni.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.15. 21:33:38

@Golgotai: Milyen bajod? Jó a fitymádat nem adhatják vissza, a sok Tóra olvasással elvesztegetett időt sem. De ezen kívűl?

alien 2012.08.15. 21:33:40

@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb: milyen igaz ég tudja kik fizetik helyettünk vissza

Megfigyelo 2012.08.15. 21:34:20

@Golgotai: Én meg az antiszemita gazembereket, mert életveszélyes a hülyeségük!

m.o.p. 2012.08.15. 21:36:24

@no successful: Olyan nincs, hogy egy esély elmúlt. Minden életben számtalan esély van jobbítani az helyzeten. Megváltoztatni persze, több generáció kérdése, de az államok és népek életkörülményi 500 éves távlatban igen változóak. Nem gondolom, hogy 20 éves távlatban ez komolyan megváltozna, de az unokám már teljesen eltérő körülmények között fog élni. Pont ezért kéne most megalapozni a gazdasági teljesítménnyel a jövőbeni esélyt.

mirigy187 2012.08.15. 21:39:09

@Megfigyelo: A jobboldal legfőbb baja a mai napig, hogy magukban még mindig nem keresik a hibát hanem csakis mások a hibásak. Apponyiék elszurták és nem kicsit. Az amcsik támogatták volna az etnikai határokat burgenland kivételével de az sem volt jó. A mindent vissza elv a legnagyobb hülyeség volt részükről. Trianon nélkül is előbb utóbb megszűnt volna létezni Nagy Magyarország.

Schindlеr Pistája (törölt) 2012.08.15. 21:43:53

@Golgotai: Hiába tagadod, messziről bűzlik rólad hogy kiugrott zsidó vagy!

Megfigyelo 2012.08.15. 21:46:04

@Atisz: Az I. és II. bécsi döntés során Magyarország Hitler és Mussolini kegyéből kapott vissza területeket. Pont ez az, ami miatt ezek a területek SOHA nem lessznek visszacsatolhatók.
Érdekes, hogy Bartók ezt pontosan előre látta: azt írta egy magánlevélben közvetlenül az I. bécsi döntés (azaz Kassa visszacsatolása) után, hogy "Most vesztettük el véglegesen Kassát."
Egyébként a II. bécsi döntés eredményeként több mint egymillió román került Magyarországra. és kb. ugyanannyi magyar maradt Romániában...

impеrial (törölt) 2012.08.15. 21:47:46

@Golgotai: Ciki, milyen gyorsan lelepleztek. :-))

tevevanegypupu 2012.08.15. 21:53:07

@alien:

Most mar nehez az biztos. De talan 89_ben lehetett volna. Valoszinuleg kevesebbe kerulne kulonben most is az egesz mint mondjuk a haboru Irakban es Afganisztanban.

mirigy187 2012.08.15. 21:54:14

@no successful: Még jó, hogy egy mai értelemben vett jobboldali kormány rángatta bele az országot egy világháborúba.

Fatman 2012.08.15. 22:33:19

Sziasztok!

A 100év érdekes, de egy egészen más okból!

Nyakunkon a centenáriumi szezon! 2014-től kezdve sorra jönnek majd a 100 éves évfordulók kezdve Szarajevóval!

Márpedig a "győzelmi" ünnepek könnyen Magyarellenes kurzusba fordulhatnak át, akár több szomszédos országban is egyidejűleg! Ennek pedig roppant súlyos következményei lehetnek, főleg ha a Budapesti vezetés nem áll közben a helyzet magaslatán!

F.

2012.08.15. 22:38:00

Az ilyen cikkeknél mindig elkezdenek őrjöngeni a liberálzsidók, mert tudják, hogy Trianon is az ő lelkükön szárad.

magyar_newton 2012.08.15. 23:13:58

@Atisz: "Így van, ezért döntött úgy Szent István, hogy átveszi a kereszténységet és ezzel együtt a kultúrát, ami a nyugat európai népek sajátja volt. De a románok, szlovákok miért nem vették át? Ha rajtunk keresztül vették át, akkor nem álltunk felettük kulturálisan? De igen (ne haragudj, hogy helyetted válaszolok, de nem sok kérdésemre kaptam eddig választ, csak a butábbnál butább álszent kérdéseket)."

Édes istenem... Az ezer éves magyar birodalom történelméből közel kilencszáz év úgy telt el, hogy az a Magyarország fogalom, ami a fejedben van (a magyarok országa), nem létezett. Nem nemzetállamok voltak, hanem birodalmak, és azokat uraló uralkodóházak, alattuk pedig hűbéri nemesség. Ha mondjuk Dobó Istvánnak megpróbálnád elmagyarázni, hogy mit jelent számodra magyarnak lenni és mit jelent számodra az országod, egyáltalán nem értené. Hunyadi Mátyás sem. Ők nem Magyaroszágot védték illetve uralkodtak rajta, hanem egy birodalmon amit történetesen Magyar Királyságnak hívtak. Hívhatták volna Atlantisznak is, attól nem érezték volna magukat idegen országban. A birodalom lakosai királyságban éltek és gondolkodtak, nem pedig nemzetállamban. A magyar nemzetiségű paraszt pont annyira érezte királyának mondjuk Mária Teréziát (aki ugye semennyire se volt az), mint a tót, a horvát vagy a németajkú lakosság. És Mária Teréziának is kb. ugyanannyit jelentett bármelyik. Hunyadi János sem a te fejedben lévő országot védte a töröktől, hanem a birtokait, a királyságát. A török idők, az Erdélyi Fejedelemség létrejötte és elválása a Magyar Királyságtól a legékesebb bizonyítéka annak, hogy akkoriban más dimenzióban gondolkodtak, nem nemzetiségben. A magyar királyság például évszázadokig úgy volt magyar, hogy az uralkodói és a nemessége zöme nem is beszélt magyarul. Még a templomban is latinul meg németül ment az ima.

Így aztán annak sincs sok értelme, hogy "ki hozta be a kultúrát". A kultúrát az uralkodók (akik zöme nem is magyar nemzetiségű volt) importálták, illetve a kereskedelemmel, a vándorló céhlegények hazatérésével, stb. került hozzánk. Tahitótfalura (a "tótokhoz") pont úgy, mint Magyarszegre. Tótok által pont annyira, mint magyar céhlegények által.

Ez nem jelenti azt persze, hogy mai ésszel ne kereshetne az ember magának történelmi gyökereket, és ne érezne kontinuitást. De nem kell meglepődni, ha mondjuk Mátyás Királyt a románok pont annyira érzik sajátjuknak mint mi. A történelmi tények alapján ez teljesen érthető, és mint kései leszármazottnak, "jogalapjuk" sincs rá kevesebb, mint nekünk. Körülbelül ugyanaz a helyzet, ahogy mi Mária Teréziát a magunkénak érezzük. Vagy - hogy ne uralkodót mondjak - például Liszt Ferencet.

magyar_newton 2012.08.15. 23:18:31

@Atisz: "Jujj, annyi példa van, pont rosszat mondtál: az egykori NSZK és NDK nagyjából lefedte az egykori Porosz Királyság területét (leszámítva Lengyelországot természetesen) és ugye ez a 2 állam 1990. okt. 3-án egyesült. Sírás nincs, az ország teljes, az összehasonlítás ennek folytán értelmetlen."

Na, ez meg a LOL kategória. :) Amennyire a mai Németország lefedi a volt Poroszország területét, na annyira a mai Magyarország is lefedi a dualizmus kori Magyarországét. :D :D

magyar_newton 2012.08.15. 23:31:01

@Atisz: "A parlamentben kisebbségben lenne a magyar akkor is, ha minden magyar nemzetiségi alapon szavazna. A saját országában." "Azért te sem képzelheted, hogy több mint 90 év erőszakos asszimilációnak nincs semmiféle hozadéka?"

Van. És akkor mi van? Változtat ez valamit azon a tényen, hogy kisebbségben a saját országunkban ha visszacsinálnánk trianont? Még saját erőszakos asszimilációra se lennénk képesek, mert négy éven belül kisebbségbe szavazna bennünket a többi nemzetiség. :D

"Egyébként a még magyarlakta területekről volt szó."

Már kibeszéltük, hogy a "magyarlakta területek" Erdély esetében a határ mentén néhány települést ill. annak környékét érintené, illetve a 16 erdélyi megyéből kettőt (Kovászna, Hargita). Amik ráadásul Erdély "túlsó felén" vannak, a határtól jópár száz kilométerre. Mennyi esélye annak, hogy "lyukat" alkudjunk ki Románia közepébe? :D

(Említetted az autonómiát is, mármint, hogy arról beszélünk. Szerintem végig egyértelműen területi revízióról beszéltél - a fideszes politikus is és a cikk is erről beszélt. Az autonómia más kérdés. Ha valóban azt akarnád - szerintem nem - akkor azzal egyet is értenék. Már akkor, ha az autonómiát úgy érted, hogy Székelyföld autonómiája. Azaz a székelyek akarják maguknak, és mi ezt politikailag támogatjuk. Nem pedig úgy, hogy innen az anyaországból kitaláljuk, hogy mit is kéne nekik csinálni az ezeréves Magyarország nevében...)

2012.08.16. 06:25:51

@magyar_newton:

Titeket állatkertben kellene mutogatni, a balliberális felsőbbrendűségi tudat ketrecében. Szórakoztathatnátok a látogatókat, ahogy előadjátok mit gondolt Dobó István, vagy Mátyás király.

Schindlеr Pistája (törölt) 2012.08.16. 07:16:21

@Schindler Pistája: Hozzáteszem a Tóra olvasásokon is azt utáltam, hogy a rabbi mindig megmondta mit gondolok. Még jó hogy hordjuk azt a kis sábeszdeklit, hogy Isten ne lásson bele a gondolatainkba. Ma is hordom otthon, ez az amit megtartottam a vallásból.

Szúrófény 2012.08.16. 07:46:54

@Belpo: Anno Teller Edének megírtam, annyit kellett volna tenni, közölni: "Megkapjátok a bombát, ha Trianonban elkövetett baromságot, helyrehozzátok! Magyarországot helyre állítjátok!" Soha ilyen alkalom még 1 nem lesz!

Szúrófény 2012.08.16. 07:50:45

@dr.pupak30: Amerika megmondta: "támogassátok meg a román forradalmat!" Ameddig bementek, addig a tiétek lehet! Ezt már nem mondták, csak gondolták! Politikusaink meg nem értették!

Szúrófény 2012.08.16. 07:54:18

szemcseppek.blog.hu rózsaszín ködlátás ellen. Mi az, hogy Trianon? Mit titkolnak el? Mit nem hajlandó, az írott sajtó közölni? Kortársak írásaiból összeollózva!

protézisesh 2012.08.16. 10:24:45

@WhiteLion: pontosan. Egészen kifinomítva, a befizetettt SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓVAL súlyozott szavazati jog legyen. Akkor végre nem a nincstelen csőcselék, a segélyesek és a nyugdíjasok határozzák meg, hogy melyik ígérgetőmvész kerül kormányra.

Illetve a SZJA-kötöttség kizárja az "oligarchákat", a Csányi-Simicska-Demján-Lázár-féle kurvagazdagvagyokmertmegloptammagam embereket is. A sok SZJA a saját észből-erőből elért magas jövedelemmel függ össze, akinek ilyenje van, az vélhetően tud felelős döntést hozni, ellentétben a hatalomközelben korrumpálódott szupergazdagokkal és a könnyen befolyásolható csőcselékkel.

2012.08.16. 10:27:36

@Szúrófény:
jaja, nem rossz, persze csak ez is vágyálom.
csak hát ugye hadat üzentünk aztán. meg teller is tudta mi folyik itt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 10:42:33

@protézisesh: Mi a helyzet az szja-kedvezményekkel? Pl. gyermekvállalás, vagy szja-alapot csökkentő társadalmi hasznú kiadások (oktatás, adakozás, ha jól hiszem)?

Amint adok egy kis pénzt a máltaiaknak, kevesebbet ér a voksom? :-)

protézisesh 2012.08.16. 10:46:56

SOK OKOS EMBER... :(

Tessék szíves lenni már elmagyarázni nekem, hogy nekem Budapesten/Szegeden/Debrecenben/Győrben/Bivalybasznádon lő magyarországi magyar állampolgárnak miért lenne az jó, ha hirtelen revizionálnák trianont?

Határon belülre kerülne egy csomó ukrán/román/szerb/horvát/szlovén/osztrák/szlovák nemzettudatú és állampolgárságú ember. Hurrá, lennének nemzetiségi problémáink, lenne a tévében megint nas ekran meg ecranul nostru?

Határon belülre kerülne egy csomó, a magyarországi átlagnál még lerobbantabb infrastruktúrájú település, szar utakkal, szar iskolákkal, szar kórházakkal, ipar nélkül. Hurrá.

Határon belülre kerülne egy csomó cianidos aranybánya, amiért minket basztatna az EU, de a pénzt ugyanúgy az ausztrálok vennék ki belőle.

Most komolyan: KELL EZ VALAKINEK? Vagy csak a büszkeség, hogy sokan vagyunk és nagy az ország?

Hamar tegye mellé mindenki, hogy akinek itt és most állása van, az egy ilyen bővülés után TÖBB adót fizetne, ami pénzekből a közgép többet építene a régi/új területeken, vagyis ránk, a mostani Mo-on élőkre még kevesebb pénz jutna. TÉNYLEG EZT AKARJÁTOK?!

Kandeláber 2012.08.16. 11:08:52

Azért ha belegondolunk, Trianon már majdnem csak Magyarországra érvényes.
Felbomlott a két trianoni kreatúra, Csehszlovákia és Jugoszlávia, utóbbi igen kemény harcok árán.
Jugoszlávia helyén hat független köztársaság van.
Németország egyesült, pedig ettől hogy prüszköltek mind az angolszászok, a franciák, és persze a ruszkik.
Ha ezt mondjuk 25 éve mondja valaki, valszeg elmebetegként tekintett volna rá a sok "véleményformáló" értelmiségi.
Ebből is látszik, mennyit ér a véleményük.

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.08.16. 11:15:34

@wmіkі: Szerinted mennyi járna? Velem lehet alkudni, hülyegyerek!
A hollókosztosok mennyit kaptak azért a pár évért?

hopptarisznya 2012.08.16. 12:42:14

@protézisesh: proli hozzáállás. Szarul élhetsz.

protézisesh 2012.08.16. 13:36:22

@hopptarisznya: anyád a proli te barom. inkább arról beszélj, hogy amit írtam, miért nem igaz? Miért lenne jó neked vagy nekem az, hogy a nyakunkba vegyünk egy csomó idegent (mert ugye az elcsatolt területeken is kisebbség már a magyar...), egy leszakadt infrastruktúrát, meg egy csomó gondot. He? MIÉRT LENNE EZ JÓ NEKÜNK?

Atisz 2012.08.16. 19:00:45

@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb: Kösz, de én anélkül is humoros tudok lenni, nem vagyok rászorulva :)

Atisz 2012.08.16. 19:07:04

@Megfigyelo: Sohasem? Mindig is finnek lakták. Attól hogy a XIII. századtól svéd fennhatóság alá tartozott, még finn területnek számít.
Szovjetunióhoz pedig nem csatolták a II. világháború után, hanem elfoglalták a "felszabadítók".
Területi igényük tehát jogos lenne.

Atisz 2012.08.16. 19:15:37

@Counter: Most akkor sért vagy nem sért?
Oroszország és Kína nyilván azért nem támogatja (mint ahogy az antidemokratikus Szlovákia sem), mert ellenük is joggal lehetne hasonlóan élni, mivel számos kisebbséget nyomnak el a mai napig.

"A II. világháború után az *történt*, hogy nem kaptak vissza egy területet, amelyet 1940-ben békekötéssel elvesztettek, majd megszállva tartottak? Ez nem említésre méltó esemény és nem nevezhető "II. világháború utáni történések"-nek."

Nem-nem. A szovjetek a nagy "felszabadítás" bűvöletében véletlenül a finneket is felszabadították (mint sok más országot, akik mindezt nem kérték) és a háború után elfelejtettek kivonulni és megtartották az országrészt. Ilyen feledékeny hülyék voltak ezek a szovjetek/oroszok.
Most már érted?

Mi éri meg? A fél éves jogi huzavona 3 millió magyarért. Szerintem elég egyszerű és félreérthetetlen módon tettem fel a kérdést, amit ezennel sem sikerült megválaszolnod :)

Atisz 2012.08.16. 19:19:55

@Megfigyelo: Vigyázz, 2 államközi döntésről beszélsz, aminek semmivel nem volt kevesebb jogosultsága, mint az általad etalonnak tartott trianoninak.
A különbség annyi, hogy az I. és II. bécsi döntést felülírta a történelem, mivel meghozói sajnos alulmaradtak a II. világháborúban.
Egyébként az I. bécsi döntés még Nagy-Britannia és Franciaország hallgatólagos beleegyezésével jött létre.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.16. 19:45:29

@Counter: Egész pontosan az történt, hogy a hősies, békepárti ruszkik támadták meg a finneket 40-ben, akik ezért a németek oldalán beszálltak a háborúba 41-ben, viszont csak a 40-ben elvesztett területet szállták meg. A A vége az lett, hogy 47-ben a ruszkik vihették a területet, plusz a finneknek jóvátételt kellett fizetniük. Vae victis, igaz?

Atisz 2012.08.16. 19:55:00

@magyar_newton: "Édes istenem... Az ezer éves magyar birodalom történelméből közel kilencszáz év úgy telt el, hogy az a Magyarország fogalom, ami a fejedben van (a magyarok országa), nem létezett."

Ki beszélt Magyarországról? Magyar Királyság. Fogalmakról vitázol, vigyázz, ez kínos.

"Ha mondjuk Dobó Istvánnak megpróbálnád elmagyarázni, hogy mit jelent számodra magyarnak lenni és mit jelent számodra az országod, egyáltalán nem értené. Hunyadi Mátyás sem."

Na látod, valahol itt kezdődnek a mentális problémáid, mivel azért hívták Magyar Királyságnak (nem románnak, vagy tótnak) akkoriban a Kárpát-medencét, mivel túlnyomórészt (még a tatárjárás után is) magyarok lakták és voltak a domináns közösség amely benépesítették a királyság területét. Amire talán célozhatsz, az a nyelvi sokszínűség volt (latin, német, magyar, vagy északabbra a szlovák), de akkor miért nem ezt írtad? :)

"Hívhatták volna Atlantisznak is, attól nem érezték volna magukat idegen országban."

Sőt hívhatták volna Egyesült Államoknak, akkor még viccesebb lett volna, de mégiscsak Magyar Királyságnak hívták a fenn említett okok miatt. A történelemben - sajnos - nincs feltételes mód.

"A magyar nemzetiségű paraszt pont annyira érezte királyának mondjuk Mária Teréziát"

Vigyázz, itt már korokat mosol össze. Spiró Györgyöt hallgattam egyik nap a rádióban, akit bár nem kedvelek kimondottan, végre egy nagy igazságot ismert el (amit a ballibek általában tagadni szoktak): hazán 1526 óta gyakorlatilag gyarmat. Ez sajnos így van. És Mária Terézia egy volt a gyarmattartók közül.
Ezért ha megkérhetlek ne említsd azonos kontextusban Dobóval vagy Hunyadi Mátyással.
Köszönöm.

"A török idők, az Erdélyi Fejedelemség létrejötte és elválása a Magyar Királyságtól a legékesebb bizonyítéka annak, hogy akkoriban más dimenzióban gondolkodtak, nem nemzetiségben."

Akkoriban az volt a leghelyesebb döntés. Ebből kár volna levonni azt a hibás (egyébként ballibek által szívesen használt) következtetést, hogy az erdélyiek ne érezték volna magukat magyaroknak. Érdekeik azt kívánták, hogy érdemesebb a törökökkel kiegyezniük, mintsem a Habsburgokkal és nyugat-Európával. Az idő őket igazolta.
Sajnos így visszatekintve, azt lehet mondani, hogy Hunyadi Jánosnak is érdemesebb lett volna átengedni a királyság területén a törököket Nyugat-Európa felé...

""Így aztán annak sincs sok értelme, hogy "ki hozta be a kultúrát"."

Hogyhogy így aztán? Hát már hogyne lenne jelentősége, hogy ki hozta be? Ez mindennek az alapja.

"De nem kell meglepődni, ha mondjuk Mátyás Királyt a románok pont annyira érzik sajátjuknak mint mi."

Csak azóta amióta kiderült, hogy Hunyadi Mátyásnak és (persze édesapjának Jánosnak) román felmenői is voltak. Emlékszem, amikor Kolozsváron szinte naponta verték le a Mátyás szoborról a feliratot... nem volt olyan régen.

"Vagy - hogy ne uralkodót mondjak - például Liszt Ferencet."

Ő mondjuk pont magyar volt. Vicces, ahogy az osztrákok "Francz Liszt"-ként próbálják osztráknak beállítani :)
(kicsit hasonló ez az eset a tótok Svätý Štefan féle megoldásaihoz)

"Na, ez meg a LOL kategória. :) Amennyire a mai Németország lefedi a volt Poroszország területét, na annyira a mai Magyarország is lefedi a dualizmus kori Magyarországét. :D :D"

Hát nem éppen. A lengyelországi részt leszámítva az egykori NSZK és NDK területét összeadva megállapíthatjuk, hogy a németek igazán jól jártak, ahhoz képest, hogy 1 világháborút kirobbantottak, 1-ben pedig döntő szerepet játszottak. A 2/3-os területvesztéssel azért a mi helyzetünket nem lehet ahhoz mérni, mert az tényleg a nagybetűs LOL kategória lenne...

"Van. És akkor mi van? Változtat ez valamit azon a tényen, hogy kisebbségben a saját országunkban ha visszacsinálnánk trianont? Még saját erőszakos asszimilációra se lennénk képesek, mert négy éven belül kisebbségbe szavazna bennünket a többi nemzetiség. :D"

Figyelj, mindenki magából indul ki, én nem vagyok ennyire pesszimista. A magyarok mindig is jók voltak a kisebbségek kezelésében, amire a történelem a bizonyíték, hiszen akkor magyarok élnének szerte a Kárpát-medencében és nem lett volna trianon. Na bumm :)

"Már kibeszéltük, hogy a "magyarlakta területek" Erdély esetében a határ mentén néhány települést ill. annak környékét érintené, illetve a 16 erdélyi megyéből kettőt (Kovászna, Hargita). Amik ráadásul Erdély "túlsó felén" vannak, a határtól jópár száz kilométerre. Mennyi esélye annak, hogy "lyukat" alkudjunk ki Románia közepébe? :D"

Egy szó, amire te is rájöttél: autonómia :)

"Szerintem végig egyértelműen területi revízióról beszéltél"

Ha elolvasod az első kommentemet, amit a bejegyzés alatt megejtettem, akkor nem kell találgatnod és álomvilágra építened 1 teljes hozzászólást ;)

Atisz 2012.08.16. 19:56:00

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ne zavard össze, csak finoman, apránként adagold neki :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 20:07:26

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ha jól tudom, a téli háború is békekötéssel és finn területi veszteséggel zárult 1940-ben.

A II. világháború során a finnek megpróbáltak revansot venni, de nem jött össze és még a háború vége előtt befejezték az ügyet.

A II. világháború _után_ ehhez képest nem történt semmi, visszaálltak a moszkvai béke szerinti határok.

Azaz semmi nem történt a háború _után_, ami finn területi igényeket alapozna meg. Minden ilyesmi már a téli háborúban, illetve a világháború vége előtt megtörtént.

@Atisz: Sért, de nem eleget, és épp eleget nem hogy nem sért, de támogat ahhoz, hogy létezzen.

A finn-szovjet háborúknak nézz utána. A szovjetek még a nagy felszabadítások előtt megpróbálták meghódítani Finnországot; ez nem jött össze, de azért amit sikerült, hazavittek.

Te tényleg azt hiszed, hogy Koszovó függetlensége fél év jogi huzavona eredménye? :-))) Internetes aláírásokat gyűjtöttek, mondjuk? :-)))

Mint már kifejtettem, semennyi jogi huzavona nem eredményez önmagában önálló államot. Mint már említettem, a koszovói függetlenséget több évtized szükségállapot előzte meg. Mint már említettem, a koszovói függetlenség a létrejöttét eredményező folyamatok céljához képest: melléktermék (Koszovó függetlensége úgy viszonyul a függetlenség létrejöttét eredményező folyamathoz, mint tojáshéj a rántottához), ezért a kérdés nem tehető így fel.

Például feltehető így: 3 millió magyar megér-e 30 év szükségállapotot, ebből néhány év fegyveres konfliktust és akad-e olyan nyomós érdek, amely mentén megvalósítható (a micsoda is)?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.16. 20:09:08

@Atisz: Liszt Ferenc származásilag inkább volt német mint magyar, de magát mindig is magyarnak vallotta.

gabcigirl 2012.08.16. 20:13:04

A revíziósdi kb. 1 millió ember életébe került. Megérte ezért?

gabcigirl 2012.08.16. 20:13:04

A revíziósdi kb. 1 millió ember életébe került. Megérte ezért?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.16. 20:13:49

@Counter: A téli háborúban az oroszok voltak az agresszorok, ergo a 47-es párizsi béke a finnek szempontjából kifejezetten aljas volt.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.16. 20:27:40

@Counter: Nem, csak a tököm tele van azzal, hogy 70 éve a csapból is az folyik, hogy a tengelyhatalmak gonoszak voltak, a szövetségesek meg jók. A finnek pl. német szövetségesként jobban bántak a zsidókkal, mint az angolok és az amerikaik (akik nem engedték be a menekülőket a háború előtt), és nem is hamvasztottak el több mint egymillió civilt (Drezda, Hamburg, Tokio stb.).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 20:45:58

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ez igazán éleslátó, de mit kezdjek ezzel?
Atisz állítása az, hogy a II. világháború utáni események alapoznak meg finn területi igényeket a SzU-val szemben. Ez tárgyi tévedés, hiszen azok az események, amelyek ilyesmiket megalapoznak, nem a világháború utániak, hanem alattiak.

Azt remélhetőleg belátja, hogy a békekötések célja nem a mindenkori agresszor fél személyének meghatározása és igazságos megbüntetése, hanem a fegyveres ellenségeskedések kölcsönös beszüntetéséhez szükséges kötelezettségek és szolgáltatások megállapítása, bármik is legyenek azok.

A Törökországot kereszténnyé tenni igyekvő Kemal Atatürkről és az okirati bizonyítás alapján fél év alatt lefolyt eljárásban függetlenné váló Koszovóról ne is beszéljünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 20:47:33

@Counter: (Mintha azt állítanánk, hogy Magyarországnak a Romániával szembeni egykori területi igényeit egy 1927-es határőrbódé-építés alapozta volna meg.)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.16. 21:03:06

@Counter: "Azt remélhetőleg belátja, hogy a békekötések célja nem a mindenkori agresszor fél személyének meghatározása és igazságos megbüntetése, hanem a fegyveres ellenségeskedések kölcsönös beszüntetéséhez szükséges kötelezettségek és szolgáltatások megállapítása, bármik is legyenek azok."
A fenét. A cél a vesztes megbüntetése.

Atisznak részben igaza van: a párizsi béke megerősítette a téli háború utáni területvesztést, valamint a finnek elvesztettek további területeket (pl. Petsano) és kártérítést kellett fizetniük.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 21:53:38

@Lavrentyij Pavlovics Berija: A fenét. A pusztán a vesztes megbüntetését célzó békekötés – mint jól tudjuk, és mint ahogy azt a gallok még jobban tudnák, már ha még volnának – nem sikeres.

A vesztesnek persze általában nagyon sokat megér, hogy fejezzék be végre. Ezért általában a vesztes az, aki változatos formában, de fizet.

"Mintha azt állítanánk, hogy Magyarországnak a Romániával szembeni egykori területi igényeit egy 1927-es határőrbódé-építés alapozta volna meg."

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.16. 22:04:32

@Counter: Mindkét világháború végén a békekötés a vesztesek megbüntetésésről szólt (kivéve Japán, ők alapvetően megúszták).

"Mintha azt állítanánk, hogy Magyarországnak a Romániával szembeni egykori területi igényeit egy 1927-es határőrbódé-építés alapozta volna meg."
Ezt Atisszal beszélje meg.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 22:17:39

@Lavrentyij Pavlovics Berija: És sikeresnek értékeli a békekötéseket?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 22:59:16

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ezek szerint nem töltötték be céljukat, illetve amit betöltöttek, az nem a céljuk volt.

Tehát a békekötés célja nem a vesztes fél lehető legsúlyosabb büntetése.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.16. 23:02:10

@Counter: Ön szerint az I. vh. utáni békediktátum a békéről szólt?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.17. 09:04:27

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Legfeljebb részben és látszólag. Mint ahogy a kortárs félelmek azóta be is igazolódtak.

Japánt hogyan büntethették volna tovább a két atomtámadás után?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.17. 10:52:46

@Counter: Pontosan. Ha a faszszopó angolok és franciák tartós békét akartak volna, akkor nem alázzák meg Németországot és Ausztria-Magyaroroszágot. A II. vh. nem 39-ben, hanem 20-ban kezdődött.

Pl. úgy, hogy a felét odaadják Kínának és Koreának.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.17. 13:39:06

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Reálisan gondoltam azt a büntetést...

A Japán-szigetek kínai és koreai megszállása 1945 után teljesen nevetséges elképzelés lett volna. Kínában polgárháború folyt (fogalmam sincs, éppen mekkora intenzitással), Korea pedig körülbelül még csak nem is létezett, de ami igen, az is már készült a belső leszámolásra a másikkal.

Ehhez képest Németország és Ausztria-Magyarország büntetése reális (de nem célszerű és nem hatékony béketeremtő mód) volt, amit az is igazolt, hogy realizálták.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.17. 17:48:07

@Counter: Miért, a komcsik és nácik koprodukciójában félig kiirtott Lengyelország képes lett volna egyedül megoldani a németkérdést az elcsatolt területeken? A koreaiak és a kíniaik is kaphattak volna technikai segítséget.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.17. 17:59:36

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Lengyel állam legalább volt, lengyel polgárháború (az Armia Krajowa japán partizánjait nem számítva) meg nem.
Ez két szükséges feltétel, amelyeket együttesen nem teljesített sem a kínai, sem a koreai állam.

Egyébként ha voltak japán telepesek vagy őslakosok kínai vagy koreai területen, azok valószínűleg vagy expressz mentek vissza Japánba, vagy helyben elrendezték a kérdést. Hallott az elveszett japán hadseregről, nem?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.17. 18:21:54

@Counter: A "németkérdés" által érintett területek a II. vh. után csatolódtak el. Koreai állam is volt, igaz nem 6, hanem 35 évig volt megszállva.
Voltak japán telepesek Koreában és Kínában, visszarakták őket Japánban (ismerve a viszonyokat, bizonyára nem kesztyűs kézzel).
A PLA-ba belépett japán katonákra gondol?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.17. 19:08:24

@Lavrentyij Pavlovics Berija: A koreai állam valami egészen különleges alávetettségi pályát futott be a japán megszállást megelőzően, amelynek felfogására nem vállalkoznék.
Viszont a háború után talán szinte azonnal megkezdődött a proxy háború előkészítése.

A Kwantung-hadtestre gondoltam.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.21. 10:37:58

@Counter: A koreaiak rendesen szívtak a japánoktól, de a XIX. sz. végéig függetlenek voltak. Igen, az amerikai-komcsi ellentétnek köszönhető a Koreai háború.
Azonban a lengyelek is rendesen szívtak, 20 évnyi függetlenség után megszállták őket, az értelmiséget a nácik nyírták ki, a tiszteket a komcsik.

A Unit 731 miatt a Kwantung-hadtest kb. bármit megérdemelt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.21. 14:51:01

@Lavrentyij Pavlovics Berija: A 731-es egységhez viszonylag kevés köze a Kwantung harci/harctéri egységeinek, a 731-es egység pedig viszonylag kevés mértékben osztotta a Kwantung sorsát.

A XIX. sz-i Korea erőteljes külföldi (kínai, orosz, japán, amerikai/angol) nyomás alatt tartott, borzasztóan izolacionista porfészeknek tűnik, de én bevallom, nem mélyedtem el benne.
Alighanem a legrövidebb idő alatti legnagyobb technológiai ugrás, Kínát is beleértve, ott történt egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában a háború óta.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.21. 15:22:07

@Counter: Igen, de a 731 a Kwantung része volt, így a K. vezetői kemény megtorlást érdemeltek.
Tudom, az amiknak fontosabb volt a biofegyver szakik megszerzése mint az igazság.

Ha jól tudom, a nyitás a XIX.sz. második felében lett rájuk kényszerítve, ironikus módon pont a korábban kinyitott Japán által.
Igen, D-Korea nagyot fejlődött, csak ott Kínával szemben nem szélbal, hanem jobber diktatúra volt. A társadalom viszont ott is megszenvedte a dolgot, a koreaiak talán még a japánoknál is lököttebbek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.21. 16:32:41

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ezzel szemben a Kwantung legénységi állománya tűnt el a nagy kavarodásban. Mondjuk valószínűleg a csapattisztek és a terepen lévő törzsek is, de pont a 731-es egész jól megmaradt *úgy szakmailag, mint emberileg*.

A tudományos eredmény az tudományos eredmény, szemben a németek merő szadista kutatásaival, ugyebár. Khm. És ezek az eredmények is igazságot tartalmaztak valamilyen rettenetesen perverz értelemben.

A társadalom nálunk is megszenvedte, így a robbanásszerű fejlődés már csak idő kérdése.

Ha nem hiszi, kérdezze meg a Miniszterelnök Urat!
"De személyesen is szurkolok Paulo Sousának. Az igazi nagy edzők mind nehéz emberek. Az utóbbi már megvan nála, és előbb-utóbb meglesz az előbbi is."

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.21. 17:04:51

@Counter: A Kwantung legénységi állománya - ha jól tudom - orosz hadifogságban, ergo a malenykij roboton kötött ki.

A németek szadizmusa mögött is többnyire tudományos kutatás volt (hasonló területeken mint a japánoké), bár ők talán nem jutottak el az iparszerűen űzött élveboncolásig.

Nem érdekel a foci, így nem tudom ki ez a fickó.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.21. 17:17:24

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Az elnöki csapat edzője. De a gondolatmenet a lényeg:
1. Gyakran A és B.
2. A.
3. Tehát B szükségszerűen be fog következni és csak ki kell várni.

A jó edzők gyakran nehéz emberek.
Paulo S. nehéz ember.
Tehát igazolni fogja, hogy jó edző.
~
A robbanásszerű technológiai változások gyakran járnak együtt társadalmi feszültségekkel.
Magyarországon társadalmi feszültségek vannak.
Tehát a technológiai robbanás idő kérdése.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.21. 17:22:06

@Lavrentyij Pavlovics Berija: A német kutatások sokkal kisebb arányban jutottak tudományos eredményre, a különféle vagdosások és döfködések ilyen szempontból értékelhetetlenek.

A hagyományos tűz- és robbanófegyverek részletes hatásvizsgálata, az okozott sérülések gyógytartama, szövődményei, letalitása, a különféle biológiai fegyverek terjedésének és alkalmazásának know-howja bezzeg...!

Érdekes egyébként, hogy az illető japán orvos (???!) békésen leélhette az életét. Ennél kevesebbért is álltak már *mindenáron* bosszút, pl. rajta: en.wikipedia.org/wiki/Michael_O%27Dwyer

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.21. 17:38:32

@Counter: Több vizsgálatot végeztek az alultáplátság, oxigénhiány és hideg hatásait vizsgálandó. Ezeknek is volt katonai haszna.
Mindenesetre furcsa egy kor volt a XX. század, valamiért elöntötte a szar az emberek agyát. A XX. sz. elején Japán korrekt módon harcolt az oroszokkal, az európai hatalmak is "csak" a perifériákon gyakorolták a szisztematikus népirtást 39-ig.
O'Dwyer megérdemelte amit kapott, a "mindenható" Moszad pedig arra sem volt képes, hogy Mengelét kinyírja.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.21. 17:49:58

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Azoknak volt, de a jelek szerint a háború végén nem jelentett kurrens tudományos értéket. Nem mélyedtem el bennük, felteszem, más forrásból – egyszerűen a háború folyamán "magától" is – már ugyanoda eljutottak a szövetségesek, vagy csak nem tartották ütőkártyaként kézben az elkövetők.
Önkéntesekkel később is végeztek hasonló kísérleteket, pl. a Project Excelsior során.

Viszont a tífusz, pestis, kolera, lépfene stb. modern, urbanizált körülmények közötti terjedéséről az ember máshogy nem tud ismerethez jutni.

O'Dwyert és történetét nem sajnálat végett hoztam fel, pusztán csak csodálkozom, hogy egyetlen magányos kínai vagy koreai sem mozdított elő hasonló végkifejletet.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.21. 18:14:34

@Counter: Valószínűleg a nagy magasság pilótákra gyakorolt hatása addigra tényleg ismert volt.

A biofegyver kutatásnak nem immanens része a beteg élveboncolása, a terjedéshez elég lett volna a megszórt területek halálozási mutatóit megnézni.

Valóban furcsa, arrafele azért ennek megvan a hagyománya (Japánban biztos).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.21. 18:53:51

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Azt én meg nem mondom, hogy a biológiai fegyverek mely hatásait kell/érdemes élveboncolva vizsgálni, de felteszem, arányaiban több volt egyszerre használható és ép elmével megismételhetetlen, mint a német kollégáknál, akik főleg az utóbbi kritérium kimerítésére koncentráltak az előbbi elhanyagolásával.

Felteszem, a jéghideg tengervízben úszásról is kiterjedt és sokrétű ismereteket szereztek az északi-tengeri konvojhajózás során.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.21. 20:12:34

@Counter: Az biztos, hogy Mengele őrültségeinek nem sok gyakorlati haszna volt.

alien 2012.08.23. 20:03:13

@tevevanegypupu: de mit lehetett volna, elcsatolni romániától egy szuverén államtól egy részét és kinek lehetett volna ki mondta volna ezt? és akkor mások miért ne kapnának vissza területet?

tevevanegypupu 2012.08.24. 06:58:19

@alien:

Magyarorszagtol lehetett a ketharmad reszt elcsatolni? Nem a szomszedos orszagok kellenek, csak azok a reszek amiket elvettek.

alien 2012.08.24. 20:18:17

@tevevanegypupu: akkor éppen a második nagy háborút buktuk be most nincs és 89-ben sem volt olyan helyzet hogy megváltoztatták volna az akkor kialakult akaratot, így lehetett akkor elcsatolni kétharmadot és senkinek nincs szándéka, hogy visszakapjuk (most) nekünk meg semmilyen hatalmunk, erőnk nincs erre (most)

tevevanegypupu 2012.08.25. 07:16:12

@alien:

89-ben egesz Europa megbolydult. Tudjuk, hogy azota orszagok bomlottak fel es alakultak ossze-vissza. Nem hiszem, hogy legalabb megprobalni ne lehetett volna. Antalleknak megadatott a lehetoseg es ugy elbaltaztak mindent, mintha valami elore megirt forgatokonyv szerint tettek volna. Mindent de szo szerint mindent rosszul, az orszag erdeke ellen cselekedtek. A koronat Goncz Arpad koztarsasagi elnokke valasztasa tette fel, attol kezdve aztan vegkepp rohantunk lefele a eljton.

Pelso.. 2012.08.25. 20:00:13

@tevevanegypupu: Vajon mit tehettek volna? -tárgyalások kezdeményezése, diplomáciai lépések ? (közben a környéken még vígan állomásozott a Déli Hadseregcsoport..)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.25. 20:04:24

@Pelso..: Ezt már én is megkérdeztem korábban, a válasz az volt, hogy "adhattak volna pénzt [kik??]és lehetett volna valami [mi?? Jugoszláviában ott volt a térség legerősebb hadserege, Romániában egy a mienkénél erősebb, Ukrajnának meg akkor éppen atomfegyvere volt, bár csak kölcsön; a nagy nemzetközi megnyugvásra békésen függetlenedő Szlovákia megtámadása pedig ellenjavallt volt, könnyen belátható]".
Arról nem is beszélve, milyen visszatetsző, ha olyan képességekkel álmodoznak egyesek hódító háborúkról, amely képességek legfeljebb macskás videókban való gyönyörködésre jogosítják fel.

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.08.25. 20:16:26

@Pelso..: Semmit. Így volt minden rendben. Gyáva népnek minek Haza?
Gratulálok.

Pelso.. 2012.08.25. 20:23:42

@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb:
Azt nem állítottam, hogy minden rendben, bár ennek megítélése rendkívül szubjektív.
Tehát, ugyanolyan érthetően: mit kellett (lehetett) volna tenni pl Antalléknak?

@Counter: Álmodozni jó, sokaknál kihasználja a teljes szellemi kapacitást)

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.08.25. 20:54:36

@Pelso..: Kis ízelítő és segítség, ha már magadtól lusta vagy tájékozódni és nem ismered a tényeket: www.youtube.com/watch?v=1ul4ZoeJV_s

Pelso.. 2012.08.25. 21:55:04

@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb: Akad a két téma között követlen s nem kreált összefüggés, ami netán választ ad kérdésemre?
-kedvelem, ha mások határozzák meg számomra, mik a tények.
na, adieu.

tevevanegypupu 2012.08.25. 23:05:54

@Pelso..:

Csak zarojelben jegyeznem meg, hogy a Szovjetunio "koztarsasagai" is viharos sebesseggel otthagytak az "anyaorszagot"..

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.26. 07:22:31

@tevevanegypupu: A föderális határok mentén. S nem másik államba olvadtak be, hanem független állammá váltak.

blogol-ó 2012.08.30. 17:07:30

@gabcigirl: Majd nézd meg, hány áldozata lesz most a legújabb izraeli agressziónak. Nem 500, ahogy azt mondják. Annak mi értelme is lesz? Bejrútot bombázni mi értelme is volt?
Ja, hogy ezeken nem jó elgondolkodni? És aki föltesz ilyen kérdést, az neked már "neonyilas"? Pffff.... szánalmas vagy

Szúrófény 2012.09.03. 07:34:25

@Kuruttya: Mondják ki végre az európai közvéleménynek: Igazságot Magyarországnak! Megrablóinknak szegezzük vissza saját érvüket, a magyar lakosságú terület csatlakozzék vissza Magyarországhoz, mégpedig az 1913-as állapot szerint. Sőt, azok a területek is, amelyeket a magyar királyok telepítettek német-száz betelepülőkkel, az is magyar, és nem szlovák vagy román terület. De tárgyalási alap lehetne például a terület négyzetkilométer/lakosság arányban történő el(meg)osztása az 1913. évi népszámlálás szerint. Azért az akkori, mert, azóta a jelenlegi bitorlók a saját javukra erőszakkal javították saját arányukat.
Az így, hosszú tárgyalássorozat eredményeként kialakult, egyeztetett határt önkéntes lakosságcserével összekapcsolva lehet csak szerződésileg véglegesnek elismerni. Csak így szűnhet meg a térség Európa veszélyzónája lenni. E nélkül a közös NATO-tagság a Habsburg-monarchia utódállamaival, a kölcsönös ellenérdekeltség egy akolba zárásával ugyanolyan anakronizmus, mint volt a monarchia maga.
süti beállítások módosítása