De mit adtak nekünk a magyar olimpikonok?!
2012. augusztus 10. írta: TuRuL_2k2

De mit adtak nekünk a magyar olimpikonok?!

Risztov_Eva_London_10_km_uszas.jpg

„Az egy főre vetített statisztika semmit nem jelent, erre mindenki ráébredhet, aki megnézi a sorrendet. Ez az összevetés kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzetek mákonya.”írja blogjában Mong Attila. Egy kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzet tagjaként magától értetődő, hogy érdekel az egy főre vetített éremszámunk (akárcsak az érmek abszolút száma), sőt, azt gondolom, hogy relevanciája is van. Ahogy az sem véletlen, hogy az egyes országok GDP-jét is inkább per fő hasonlítgatják, semmint abszolút értéken. 

(Mellékszál, de a kis országozást sem értem. Miért lennénk kis ország? A hét szomszédunk közül csak kettőnek a népessége nagyobb, mint Magyarországé, az EU 27 tagállamából az ország népességét tekintve a tizenharmadikak vagyunk, úgy, hogy az előttünk álló két-három országnak is alig valamivel van több polgára, mint nekünk. Szlovénia, Észtország, Ciprus, na meg Luxemburg és Málta, ők tényleg kis országok. Mi meg közepesek, alsó-közepesek vagyunk.)

london_2012_olimpia_eremtablazat.jpg

Nem terveztem, hogy túl sok olimpiai esemény közvetítését nézem meg, elszoktam már egy ideje a televíziós sportfogyasztástól. Mégis, szinte minden közvetítést láttam az elmúlt két hétben, magával ragadott a versenyek izgalma, az erőt sugárzó, tiszteletet parancsoló teljesítmény. Mert az olimpia minden árnyoldalával együtt sem egy Eurovíziós Dalfesztivál, kétes értékű popkulturális termékekkel és sms-szavazással, hanem olyan versengés, ahol a legtöbbször győz a jobb.

Aki a leggyorsabban ér a táv végére, aki több gólt/tust szerez ellenfelénél, aki a legmesszebbre hajítja a hajítandót, az a jobb, az a legjobb. De még a pontozásos sportágakban is egzaktabb a siker, mint az élet legtöbb területén. Abban is biztosak lehetünk, hogy a magyar sportolók a világ élvonalával mérik össze tudásukat – és bizonyulnak a legjobbnak nem egyszer (nyolcszor). Lehet fanyalogni, hogy biznisz, korrupció meg dopping, de ez úgy lenne igazán hiteles, ha mellé lehetne tenni például a magyar sajtóból azt a nyolc teljesítményt, ami a maga nemében a legjobb a világon. Na jó, nem a világon, csak Európában. Na jó, nem Európában, csak Közép- és Kelet-Európában. Mik ezek? A pénztelenség feletti minőségi siránkozáson kívül miben indulhatnánk esélyesként?

És igenis jó érzés, szívet melengető érzés a magyar sportolók diadalát látni, legyen szó akár dobogós eredményről, akár hihetetlen (sport)emberi teljesítményekről. Hogy Német-, Francia- és Olaszországgal vagyunk versenyben az éremtáblázaton, ráadásul nem egysportágas országként, hanem nagyon is különböző sportokból gyűjtögetve az érmeket. 

Nem arról van szó, hogy a magyar aranyaktól máról holnapra megváltoznának a mindennapjaink, színesbe váltana a tündérmese, gyorsabban úszná az átlagpolgár a kétszáz mellet. De a sportsikerek épp úgy hozzájárulnak egy ország, egy nemzet önbecsüléséhez, mint a kiemelkedő gazdasági, kulturális vagy tudományos teljesítmények. Gondoljunk csak a külhoni magyarokra, akik közül sokan – teljesen természetes módon – többes identitással rendelkeznek. Amikor Magyarországnak jól megy, az erősíti a kapcsokat, mindenki szereti erős és sikeres közösség tagjának tudni magát. Gazdaságilag sajnos évek óta nem megy jól, és nem is látszik, mikor fog jobban menni, mint például Szlovákiának. Nincsen Nokiánk, Ikeánk, de még csak Skodánk sem. Reméljük, lesz majd, de per pillanat nincs. Viszont itt van az olimpia, ahol Magyarországnak egyedül annyi aranyérme van, mint az összes szomszédjának együttvéve (a hozzánk hasonló méretű Ausztriának például egyetlen árva bronzérme sincs). Mi ez, ha nem vegytiszta, száz százalékos menőség?

Mi a szerepe mindebben politikának? Valóban a kormányzat sportpolitika által biztosított körülményeknek köszönhető Gyurta Dániel aranya, ahogy Czene Attila szerényen utalt rá a köztévé közvetítésében (amikor éppen nem magáról beszélt, meg arról, hogy ki mindenkitől kap ő sms-t)? A fenét. Hogy Peking a Gyurcsány-éra depressziójának mementója, London meg a csodálatos forradalom győzelmének messzire lobogó lángja? Agyrém. A politikusok szurkoljanak, írjanak őszinte vagy gejl győzelmi gratulációkat a Facebookra, és kellő szerénységgel értékeljék a maguk szerepét a sportteljesítményekben. Ezek a győzelmek nem az ő győzelmeik, és ezt minden politikaellenes él nélkül mondom. 

Ezeknek a győzelmeknek köszönhetjük, hogy lesz sok kisfiú és kislány, akik elhatározzák, hogy 15-20 év múlva ők az új Szilágyi Áronok és Risztov Évák akarnak lenni. 99,99%-ukból persze sohasem lesz, mégis, sportolni és versenyezni fognak, megtanulnak nyerni és veszteni, aminek nem lehet eléggé örülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr644704771

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olimpiai vadhajtás - Éljenek a magyarok! 2012.08.11. 08:51:13

Ha Magyarországnak annyi lakosa lenne mint Kínának, akkor 1057 aranyat nyertünk volna, Kína nyert ehelyett 36 aranyat! Elméletileg ennyivel vagyunk különbek, jobbak, tehetségesebbek, szebbek és okosabbak Kínánál :) Ha Magyarországnak annyi...

Trackback: Olimpiai vadhajtás - Éljenek a magyarok! 2012.08.11. 08:49:56

Ha Magyarországnak annyi lakosa lenne mint Kínának, akkor 1057 aranyat nyertünk volna, Kína nyert ehelyett 36 aranyat! Elméletileg ennyivel vagyunk különbek, jobbak, tehetségesebbek, szebbek és okosabbak Kínánál :) Ha Magyarországnak annyi...

Trackback: Magyarország-Olaszország 9-11 2012.08.10. 22:00:54

Magyarország-Olaszország 9-11 „Amit ez a csapat az utóbbi 12 évben felmutatott, feljogosít bennünket arra, hogy sajnos egy ilyen vereséggel elmondhassuk: véget ért egy álom. Itt nem tudjuk bebizonyítani, hogy a legjobbak közé tartozunk. A játékosok ez...

Trackback: Országok és nemzetek olimpiája 2012.08.10. 12:55:15

Szurkolunk a mieinknek és számoljuk az érmeket, látszólag mindez pofonegyszerű, valójában mégsem? A vajdasági magyar sajtó és a vajdasági magyar emberek többnyire zsigerileg politikailag korrektek. Gyurta Dani és magyar olimpikon társai aranyérmei m...

Trackback: Mong, a flúgos bemondó 2012.08.10. 11:15:35

 Lett sajtószabadság eltiprása? Lett?    2010.12 Mong Attila és szerkesztője, Bogár Zsolt reggel egy perces csenddel tiltakozott az új médiatörvény ellen. itt:   A 168 Óra megkeresésére Gazsó L. Ferenc ugyanakkor azt közölte: ninc...

Trackback: De mit adtak nekünk a magyar olimpikonok?! 2012.08.10. 09:24:01

A sportsikerek épp úgy hozzájárulnak egy ország, egy nemzet önbecsüléséhez, mint a gazdaságiak vagy a kulturálisak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.08.10. 09:32:19

Risztov Éva inkább, mint Kósa Lajos!
A politikának és az élsportnak szüksége van egymásra, használják egymást. Egy edzőnek, szakmai felkészítőnek már nem jut szék?
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2773_risztov_eva_inkabb_mint_kosa_lajos

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.08.10. 09:33:59

Az nem értem, hogy két ilyen címeres barom, mint Mong és Sinkovics, miért nem jár kéz a kézben.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.08.10. 09:35:04

Ráadásul Mong papa megnézhette vón azokat a nyűves táblázatokat.
Teljesen mindegy, hogy a népesség, az abszolút számok, a GDP vagy a csapatlétszám alapján nézzük az országokat Magyarország minden esetben a 6-11 hely között van.

Grenada pedig tényleg büszke lehet az futójának olimpiai aranyérmére. egy 100 000 fős meglehetősen csóró sziget

S=klogW 2012.08.10. 09:35:42

@kzoltana:

nehéz ugye, hogy RÉ Kósának is köszönte?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 09:47:01

Nem szívesen lennénk az érem nélküli Ausztria vagy az egy ezüstérmes Finnország helyében, no.
De Moldovának vagy Afganisztánnak is minden joga megvan megvetnie az osztrákokat.

Apropó, szokás volt a büszke argentin és venéz nemzetet is egekbe magasztalni a sorozatos államcsődök, erőszakos államosítások és egyebek miatt. Őket hogyan kell egyeztetni azzal az egyenlettel, hogy:
önbecsülés + közösségi sikerek - közösségi kudarcok = aranyérem?
Mert önbecsülés az van ott is.

A sportolónak és az őt közvetlenül felkészítő, támogató szakembereknek és szervezeteknek ez hatalmas siker. De az övék: nem Balogh Ákos Gergelyé, nem Gyurcsány Ferencé és nem Orbán Viktoré. Nevezettek együtt gratulálhatnak a teljesítményhez.

A sportteljesítmény felismerésében legalább könnyű dolgunk van. Egyéb területeken bizony gyakran cserben hagy az ítélőképességünk, és elpusztítjuk a teljesítményt, felemeljük a középszert és a hitványságot.

Virág et. 2012.08.10. 10:02:45

"ha mellé lehetne tenni például a magyar sajtóból azt a nyolc teljesítményt, ami a maga nemében a legjobb a világon."

Mi más, mint Matolcsy Gyuri féle unortodoxia, amelyet már egész Európa, mit Európa, az egész világ másol. Sőt, most hogy ott van a Curiosity a Marson, talán nemsokára azt is elmondhatjuk, hogy az egész galaxis utánoz.
Ez legalább 8 teljesítménnyel felér. 80-al is.

Kandeláber 2012.08.10. 10:04:05

Nem túl szerencsés ez a statisztikai megközelítés, de tudjuk: nem csak jogász-ország, hanem statisztikus-ország is vagyunk.
Tehát a politika után most a számkukacok is rátelepednek az olimpiára, pedig azt hittem, hogy a Magyar Hírlap cikket, illetve Aczél-Acsádi vagy Bochkor öklendezését már nem lehet alulmúlni.
Már ez a kifejezés is szörnyű "egy főre vetített éremszám". Ez pedig: "kisebbrendűségi érzéssel megáldott népek mákonya". Mint ahogyan a vallás a nép ópiuma, tudjuk Lenin elvtáras óta.
Ha Mongnak kisebbrendűségi érzése van, menjen psichológushoz SZTK-alapon.

2012.08.10. 10:08:44

a nyugat sajtó tele van az olimpikonjainkat(csak elég a kézit említeni) dicsérő - inkább dicsőítőnek mondanám -írással. szóval, ki is utál és támad minket? kizárólag orbánt és a talpnyaló fidesznyik kormányt támadják. és jól teszik.

2012.08.10. 10:21:14

@Virág et.:
a Curiosity a döglött nyugat utolsó fingása, most már végük, jön Orbánia. A NASA-t megveszi a közgép. @Counter:
a finnek talán azért szomorkodhatnak, mert volt egy Paavo Nurmi anno. De a finnek ölég jók azért télen. @S=klogW:
nehéz. hogy Risztov nem látja mekkora rohadék Kósa, az sajnálatos, de ő se lehet tökéletes. ahogy Egerszegi se volt az. De ők ketten többet adtak az országnak, mint bármelyik fidesznyik.

JohnnyLillibrogida 2012.08.10. 10:23:37

Néhány éve tiszteletjeggyel a vip páholyból néztem meg a Real Madrid-Magyarország meccset, amit Puskás tiszteletére rendeztek meg a Stadionban. Amikor a lelátón kb 35ezer ember hullámzásba kezdett egy szektor volt ahol nem álltak fel az emberek, a nagytőkésekkel, politikusokkal, celebekkel zsúfolt vip páholy. Az éles fütty se hatotta meg az "elitünket". Azóta különösen megvan a véleményem a magyar elit és a sport viszonyáról.

Ennek ellenére igenis a politika hatással van a sportra mindenhol a világon. Ennek tagadása ugyanolyan anakronizmus lenne mint az egykori szabály az amatőr státusszal kapcsolatban a NOB berkein belül.

Szerintem Aczél Endre cikkei voltak a leghülyébbek közélet-olimpia témában, amikor többször is azon lamentál, kik nem magyarok azok közül akik, magyar felmenőkkel rendelkeznek, de nem magyar mezben versenyeznek. Kirekesztő fotel huhogás ez nekem. Mong fenti mondatai is inkább árulkodnak a cikk írójának komplexusairól.

Nemzeti liberálisként, Gyurta Dani végtelenül korrekt magyarság felfogásával értek egyet. Befogadok mindenkit aki egy kicsit is magyar, akár 15 milliót is!

Mivel a nemzetek békés versengésében igen előkelően szerepel Magyarország, ez minden magyar közös sikere, nyilván a sportolókat, edzőket, családjukat nagyobb részben illeti elismerést, amit meg is fognak kapni, mert a szurkoló nem felejt!

Fenehorizont 667 2012.08.10. 10:25:40

kisebbrendűségi komplexusos fasz tud csak belekötni a magyar sikerekbe. bassza a kisebbrendűségi komplexusos csőrét, hogy az előítéletes, elmaradott, begyepesedett paraszt örülni merészel valaminek, és egyáltalán nem felvilágosult módon az olimpia alatt még lelkesebben gondolkodik nemzetekben, és azok versenyében.
ezért a kisebbrendűségi komplexusokkal terhelt, frusztrált lelkének jólesik odabaszni egy feltűnésviszketeget - jómagyar módra.

JohnnyLillibrogida 2012.08.10. 10:27:54

@Belpo: igen látszik, hogy most nem zavaros, agresszív, személyeskedő kritikát adnak a szájukba, hanem tényeket, eredményeket, konkrétumokat

nem fogsz meghatni

ezt a szereplést már ott se lehet elhazudni

Kandeláber 2012.08.10. 10:29:33

@JohnnyLillibrogida: "Nemzeti liberálisként" esélyed sincs arra, hogy a "valódi liberálisok" egyetértsenek veled, mivel ők - mint elődeik, az internaciszocik - a nemzet fogalmát kirekesztették a szótárukból.
Gloibalista, kozmopolita gondolkodás, a nemzetállamok fokozatos elsorvasztása, és egy pidgin-angolt beszélő rabszolgamunkásokkal elárasztott világbirodalom, ez az ő dédelgetett tervük.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 10:32:57

@Belpo: Ha összetettben mérjük a finn/osztrák olimpiai szereplést, akkor a sajátunkat is úgy kellene...

2012.08.10. 10:35:42

@JohnnyLillibrogida:
te egy elmebeteg fidesznyik vagy semmi több én szarok rád, ha bajod van az a te bajod

ilyen alapon a " nép mentális állapota" 1952-ben volt a legjobb :DD:D
@ödönke666: a kisebbrendűségi érzésetek nektek, fidesznyikeknek van. mindenkit ellenségnek láttok.

Fenehorizont 667 2012.08.10. 10:40:06

@Belpo:
hú, neked biztos merevedésed van, ha leírhatod, hogy fidesznyik.
a náci legépelésénél már bele sem gondolok inkább :D

JohnnyLillibrogida 2012.08.10. 10:41:00

lehet h ők kirekesztették de attól az még van

ennek jele volt a himnuszok érdekes ügye
Szilágyi hamis magyar himnusza kiverte a biztosítékot itthon
Hollandia is tiltakozott átzenésített himnusza miatt
a britek pedig árgus szemmel figyelik ki mikor és miért énekli vagy nem a himnuszt
nyilván minket levéve szemét elhajló, reakciós nemzetek vircsaftja ez...

de a megnyitó nagyrésze is a brit történelem és kultúra hatalmas tablója volt
nyilván ők még nem igazodtak monghoz és Boyle nem tud szabadulni a kicsinyes nemzeti mákonytól
:))

szóval lehet úgy gondolni h a nemzeti érzés nincs, megszűnt, káros vagy elpusztítandó, de csak olyan együgyü cikkek lesznek belőle mint Mong írása

az olimpia a nemzetek békés versengése éppen ezért a nemzeti érzelmek kiélésének egyik legegészségesebb terepe

Kandeláber 2012.08.10. 10:42:32

@Belpo: Atyus, nekem a Fidesz nem jelent se jót, se rosszat, de ha a hozzád hasonló arcok rángógörcsöt kapnak az emlegetésüktől, máris megéri, hogy maradjanak még négy évet.
Nincs viccesebb, mint amikor egy liberátornak habzik a szája.

JohnnyLillibrogida 2012.08.10. 10:45:02

@Belpo: mentális állapotról te írsz itt először nem én
nyilván vannak gondok nálad

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 11:22:41

"Az egy főre vetített statisztika semmit nem jelent, erre mindenki ráébredhet, aki megnézi a sorrendet. Ez az összevetés kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzetek mákonya."

hogy a *-ba lehet vki ilyen ostoba?! nem hiába ő a flúgos bemondó.
semmit nem jelent, hogy 10 millióból képes kitermelni egy ország 8 aranyat, utánunk jön olaszország 60 millióval (!) 7 arany, ausztrália 21 millióval 6 arany, kinőnak 1 milliárd 320 millió lakosa van, persze, hoyg ki lehet válogatni ebből a tehetséget doppinggal sok arany lesz,ahogy az usa is teszi.

ez neked semmit nem jelent te ostoba monk?
az egy dolog, lenne, hogy nem olyan ismert a táblázat pl az usában, de ez igenis beszédes és sokat mond el egy tehetséges, szorgalmas népről, amely vállalja a felelősséget; az olimpikonok tanultak, dolgoztak, kitartottak és nem hivatkozott a körülményekre meg a társadalomra. arra, hogy ezek mind fejlettebbek államok minálunk

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 11:27:28

@Kandeláber: mong egy buta, irigy komcsi. internacionalista, kozmopolita áruló, aktív idegenszívű, mint belterjes fajtájának nagyrésze, nem akarja hogy örüljünk ezért most beleköp a levesbe a féreg
hihetetlenül buta ember

kkbk.blog.hu/2012/03/21/mong_a_flugos_bemondo

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.10. 11:35:20

A sportot a nyugaton először- utánanézhet bárki - a kisgyerekeknek találták ki a 19.sz. végén. Ahogy egyre többen éltek jólétben, meg egyre több lett az angolkóros, úgy lett egyre fontosabb, hogy egészséges, erős legyen a gyerek. A cserkészek is pl. ennek az egyik megjelenési formája.

Az olimpiákkal és a tömegsport (Európában a foci, Amerikában a rögbi és a kosárlabda) elterjedésével figyeltek föl ennek propaganda-értékére.

Talán nem kell magyaráznom, hogy a híres-neves "Aranycsapat" például mekkora propagandaértéket képviselt a rákosi-korszakban. Az egyszerű ember elmondhatta, hogy lehet hogy szegények vagyunk, éhezünk, találomra pár embert elvisz a fekete autó, "de legalább a fociban ott vagyunk a toppon". Amikor '54-ben elvesztettük a VB-t, Budapesten tüntetés zajlott le. '56-nak ez is volt az egyik oka a sok közül, hogy már nem lehetett a sportsikerek által leereszteni a gőzt.

Egyébként Puskás öcsi minden meccsen, ahol Rákosi is ott volt, meghajolt előtte, ha jól tudom, a himnusz után. Szóval eléggé sajátos viszonyok uralkodtak.
Összefoglalva: Az aranycsapat a Rákosi-éra propaganda-fegyvere volt.

Mivel a fociban teljesen eluralkodott a korrupció (úgy nagyjából a 60-70-es évektől fölfele), így hát más sportágak kerültek előtérbe, értelemszerűen, amiből jók voltunk/vagyunk éppen. És igen, a politika, de különösen orbán és bandája mindig odafigyelt arra, hogy a sportsikereket a sajátjának próbálja beállítani. Ezt a "hírvívő effektus"- útján lehet megérteni: aki bejelenti a jó hírt, akkor egy kicsit már úgy tűnik, mintha ő idézte volna elő. Rossz hír dettó, régebben ezért ölték meg gyakran a rossz hírek hozóit.
amerikában ezért szokták megdobálni hamburgerrel a tévés időjárásjelző bemondókat, a hurrikán-szezon után. Tehát a sportsiker igenis részben az ebből hasznot húzó politikusé is.

A sport másik velejárója, hogy hibás probléma-kezelési modelleket alkalmaz. Vegyük a focit. Elvesztettük a meccset? "Nem baj, majd legközelebb"... a való életben hol van ilyen? Ha kivágnak az egyik egyetemről, akkor egy másik egyetemen _ugyanazon_a_szakon_ lediplomázom? Ki van zárva, egy ilyen embert sem ismerek. A való életben nincs olyan, hogy "legközelebb"... pár lényegi pont van (érettségi, diploma, "nagy dobás " a munkahelyen), amit vagy teljesítünk, vagy megyünk a süllyesztőbe.

Ennek a "nem baj, majd legközelebb" c. vesztes mentalitásnak eredménye a 70-80-as évek tömeges alkoholizmusa a focisok körében.

"99,99%-ukból persze sohasem lesz, mégis, sportolni és versenyezni fognak, megtanulnak nyerni és veszteni, aminek nem lehet eléggé örülni."

Felteszem minden sportoló első akar lenni, elvégre a sport a nyerésről, győzelemről, ünneplésről szól. Tehát óriási részben ez a rendszer veszteseket nevel ki magából. Aminek nem lehet elég _kevéssé_ örülni.

a sportnak bizonyos határig (egészséges kondíció fenntartása) persze hogy van értelme. De könyörgöm: ne csináljunk már életmódot, még kevésbé ideált belőle! Különösen annak fényében, hogy ma már minden a doppingról szól, "nyerni bármi áron", stb... ennyit a "fair play"-ről.

Kandeláber 2012.08.10. 11:35:53

@tesz-vesz: Mong blogjában nem csak az érmeket fitymálja le, hanem a saját olvasóit is.
"Tegye fel a kezét, aki tudja, hol van Grenada?"- kérdezi ez a szerencsétlen, frusztrált ballibbant, ledegradálva azon szerencsétlen egyedeket, akik netán megvásárolják a papíralapú hvg-t, de azokat is, akik csak így a neten nézik meg.
Igen, tudjuk, hol van Grenada, ismerjük a térképet, ismerjük a történelmet, sőt, még láttuk a "Halálhágó" c. filmet is, amelyben Clint Eastwood mit Highway őrmester seregei élén lelövöldözi a kubaiakat.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2012.08.10. 11:36:43

A cikk második felével egyetértek, de szerintem Mong is. A populáció alapján számolás tényleg hülyeség, de ez nem zárja ki, hogy kurvajók legyenek a magyar olimpikonok, és büszkék legyünk rájuk - mint ahogy azok is és azok is vagyunk. (Ahogy Mong a mai bejegyzésében írja, a GDP-arányos lebontásnak pl. nagyobb a relevanciája. napifix.hvg.hu/2012/08/10/jomagam-is-szamolom-az-aranyermeket-ii/ )

Kandeláber 2012.08.10. 11:38:38

@Schwerer Gustav: "A sportot ... nyugaton kisgyermekeknek találták ki:"
Persze, nem voltak ókori olimpiák sem.
Ez minden eddigi írás alja.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.10. 11:48:47

@Kandeláber: nyugat= fejlett ipari társadalmak a XIX. században, ha félreérthető voltam, elnézést.

Egyébként Görögországban sem feltétlenül a nyerésről szólt a dolog, hanem a testi összjátékról, a harmonikus, kiszámított mozdulatokról, tehát elsősorban esztétikai szerepe volt a sportnak.

Versenyszellemmé a római viszonyok között vált. Lásd pl. gladiátor-viadalok. A nyertes egyben győztes is, aki nemritkán meg is öli az ellenfelét. Vagy harc közben, vagy harc után, a közönség unszolására.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 11:59:59

"Mellékszál, de a kis országozást sem értem. Miért lennénk kis ország? A hét szomszédunk közül csak kettőnek a népessége nagyobb, mint Magyarországé, az EU 27 tagállamából az ország népességét tekintve a tizenharmadikak vagyunk"

a komcsi glatz ferenc jut erről eszembe, és a propagáló műsora, hogy hű de sikeres a magyar történelem!
turul, te is szoktál rokizni a zsidó múmiával?
tudod volt itt olyan hogy trianon, tudom a neokon labancok ezt nem értik távlatában, de nagyországból lett igazságtalanul kisország

Kandeláber 2012.08.10. 12:08:08

@Schwerer Gustav: Még a módosítással sem áll meg. Jégkorong, rugby, labdarúgás - egyik sem eredendően gyermek-sport, valamennyi az angolszász országokban alakult ki. Az viszont igaz, hogy az angolszász iskolákban nagy súlyt fektettek a testedzésre, ökölvívást is oktattak, de azért az ökölvívás sem volt alapvetően gyermek-sport.
A gladiátor-viadalokat nem tekinteném sportnak, mondjuk egy oroszlán ellen nem sok esélye volt egy szál karddal az embernek.
A középkori lovagi tornák inkább sportversenyek voltak, mint a gladiátor-viadalok.
Az Aranycsapat és a labdarúgás egyfajta szelep volt az ötvenes években, mint ahogy Hofi is az volt később - mindkettő szerethető volt, még ha tudta is az ember, hogy az Aranycsapat az összeverbuvált Honvédra épült, Hofit pedig cenzúrázták.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 12:09:53

A pénztelenség feletti minőségi siránkozáson kívül miben indulhatnánk esélyesként?"

viki bácsi.hu tett róla, hogy ti lenézitek azokat akik siránkoznak a pénztelenség miatt.

"Valóban a kormányzat sportpolitika által biztosított körülményeknek köszönhető Gyurta Dániel aranya, ahogy Czene Attila szerényen utalt rá a köztévé közvetítésében A fenét. Hogy Peking a Gyurcsány-éra depressziójának mementója, London meg a csodálatos forradalom győzelmének messzire lobogó lángja? Agyrém."

én azt amúgy nem tudom, hogy gyurcsány elvont-e a sportolóktól, megnehezítette-e az életüket mert akkor nem agyrém czene állítása, megkéne sok sportolót kérdezni, többek közt Gyurtát, vmi újságíró szerveződésnek, mielőtt látszatfüggetlenséget bazíroz magának.hu

2012.08.10. 12:10:52

@JohnnyLillibrogida:
akkor látszik, hogy fel se fogtad, hogy miről is szól ez a poszt. de tőled mást nem lehet várni. talán kicsit nézz utána, ki mit írt az elmúlt napokban

@Kandeláber: jaj kis fidesznyik, nem kell a rossz szöveg, hogy te nem orbánmániás vagy. megint kezded a liberátorozást, tedd fel az elmúlnyócév lemezt is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 12:11:07

ééén kritizálom a koormááányt!

Valandil 2012.08.10. 12:12:02

@Schwerer Gustav: Mikori gladiátorviadalokról beszélünk? Császárkori vagy köztársasági idők viadala?
A kettő között jelentős különbségek voltak.

Tapogatott Kukorica 2012.08.10. 12:16:23

Valoban nem jo dolog lekicsinyloen nezni a teljesitmenyt vagy elmaszatolni a "kis orszag, nagy siker" dolgot, hiszen az olimpiai teljesitmeny tenyleg remekul alakul.

Viszont a kommentelok libsikomcsizasa stb. mindent elarul arrol, hogy fogalmuk sincs, mit is akart uzenni ez a poszt. Boldogok a lelki szegenyek, en hagyom is oket tovabb dagonyazni a kis pocsolyajukban. :)
Agyrem, ahogy a posztolo is irta.

Kandeláber 2012.08.10. 12:18:56

@Belpo: Én a Fidesztől jóval jobbra állok, libsi.

sedi 2012.08.10. 12:22:38

Magyarországnak egyedül annyi aranyérme van, mint az összes szomszédjának együttvéve (a hozzánk hasonló méretű Ausztriának például egyetlen árva bronzérme sincs). Mi ez, ha nem vegytiszta, száz százalékos...

Ez kerem antiszemitizmus.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.10. 12:23:00

@Kandeláber: Jégkorong, rugby, labdarúgás - egyik sem eredendően gyermek-sport, valamennyi az angolszász országokban alakult ki.

az angolszász országok is a nyugat részei, ugye?

"Az viszont igaz, hogy az angolszász iskolákban nagy súlyt fektettek a testedzésre, ökölvívást is oktattak, de azért az ökölvívás sem volt alapvetően gyermek-sport."

Más is volt az ökölvívás mellett. Futás, torna, stb.

"A gladiátor-viadalokat nem tekinteném sportnak, mondjuk egy oroszlán ellen nem sok esélye volt egy szál karddal az embernek."

Volt olyan is, hogy ember-ember ellen... egyébként nyilván volt olyan is, hogy az ember legyőzte az állatot (voltak szigonyos-hálós gladiátorok is, nem csak kardosok)...

A lovagi tornák is a harc gyakorlásáról szóltak, a lovagi torna tkp. a nehézlovas rohamát mutatja be.

Ez a jelleg a mostani sport egészére már nem jellemző, kivéve a küzdősportokat (amik azért jelentős részt tesznek ki ma is) persze. De a gyökerei itt találhatóak.

bütyökmarci 2012.08.10. 12:26:47

Sajnos megint a politikusok fognak ebből erényt kovácsolni. Akkor nem lesz hatása, ha ennek a társadalom ellenáll. Azt kell nekik mondani, hogy lépjetek hátrébb, nem ti vagytok az érdekesek. Nem hiszitek el, hogy itt Londonban hány senkiházi politikus kering, iszonyú pénzébe kerülve az államnak. Ők végig itt vannak öt csillagos szállodákban, cipelgetik őket a hivatalos BMW-k, az olimpikonok pedig mennek szépen haza. Ünnepelni fogják Karácsonyig saját magukat folyamatosan és diszletnek odateszik a győzteseket.

syba61 2012.08.10. 12:27:31

Én szívesen cserélnék egy átlag osztrákkal, így is, hogy nincs érmük. Nézzetek szét Ausztriában séta közben, vidám, vásárló, szórakozó, nyugodt, kiegyensúlyozott emberek. Nekünk meg van 8 aranyunk...Feldughatjuk egyenkét mindet.

Kandeláber 2012.08.10. 12:30:22

@Schwerer Gustav: Persze, hogy a nyugat részei, nem mondtam, hogy keleten vannak.
Előzőleg említetted a dopping-problémát, talán most már olyan erős a kontroll, hogy -legalábbis egy olimpián - nagyon nehéz lehet lebukás nélkül kokszolni.
Már lassan átesnek a ló túlsó oldalára, egy sima lázcsillapító miatt elmeszelnek bárkit.

is 2012.08.10. 12:30:24

a poszt jó, és tetszik, de hogy a Nokia-labdát hogyan sikerült ilyen magasra feldobni? volt Nokiánk, a világon csak két gyártóbázis volt, az egyik Komáromban. idéntől nincs, és lehet kérdezni, hogy vajon miért.

@Kandeláber: az nem nehéz, a komcsiknál mindenki jobbra áll, a szocdemek, a liberálisok, és a konzervatívok is. ja, meg a fasiszták is.

borzimorzi 2012.08.10. 12:31:42

@Schwerer Gustav: Ez igen szép így leírva, de csupán az igazság egy piciny szeletkéje. Az esztétikai jellemzők fontosságát azért vagyunk hajlamosak túlértékelni, mert nekünk elsősorban az ókori szobrok és alakos vázaképek alapján van képünk az ókori sportolókról. A művészek, akik megörökítették őket, természetesen a saját világlátásukat is beletették a műalkotásaikba, persze, hogy nekik az esztétikum volt a fő.
De a valóságban az olimpiai játékok fontos gyakorlati célt is szolgáltak. Jelesül csökkentették az agresszió szintjét, a városállamok közti háborúk kirobbanásának esélyét. Ab start az olimpiai játékok idején tilos volt háborúzni! Plusz az elrettentés. Az akkori hadviselésben kulcsfontosságú volt a fizikai erő. Az olimpiai játékokon pedig minden városállam felvonultatta legjobbjait, éppen úgy, ahogy nov. 7-én a Vörös téren felvonultatják a tankokat meg a rakétákat. Mindenkire rá volt bízva, hogy gondolja végig, akar-e egy pofont kapni az olimpiai bajnok ökölvívótól és edzésbeli társaitól, ha megtámadná az őt kinevelő városállamot. Ugyanígy ma mindenkire rá van bízva, akar-e hadat viselni az oroszok hadserege ellen. Az elrettentés is célja volt tehát az ókori olimpiáknak.
Üdv:
b

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.10. 12:34:20

@Valandil: mindkettő sportnak számít a szememben, ezért nem tartom jelentősnek a különbségeket.

kzoltana 2012.08.10. 12:34:40

@S=klogW: Ez volt a dolga.
Az lett volna szép, ha Kósa a saját vagyonából támogatja Risztov Évát, de nem ez történt, hanem Debrecen költségvetéséből ment a támogatás, tahát a köszönet a debrecenieknek jár valójában, amit meg is tett ma ez a kiváló sportoló Debrecenben.
Nagy-nagy gratuláció Risztov Évának!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2773_risztov_eva_inkabb_mint_kosa_lajos

Gera 2012.08.10. 12:34:59

Örülök a honfitársaim sikerének, legyen belőle minél több, de ha összevetem az olimpiai szereplésünket az ország általános állapotával, elég éles a kontraszt és ez nekem valahol arra utal, hogy van bennünk valami görcsös kényszer, hogy jobbnak látszódjunk másoknál, ezért erőnkön felül kitermelünk egy elitet, hogy legyen mit mutogatnunk. Ezzel amúgy még nem lenne semmi baj, a probléma ott kezdődik, hogy ezzel úgy nagyjából meg is elégszünk, mi is elhisszük az illúziót, amit teremtünk és megállapítjuk, hogy tényleg mekkora királyok vagyunk, nincs itt semmi gond. Ugyanez van az oktatásban, van egy tényleg komoly elit, diákolimpiák, stb és közben elfelejtődik, hogy az átlag magyar középiskolás sík hülye és átlagban az oktatásunk egy rakás szar, arra nem képes, hogy tisztesséesen olvasni megtanítsa a gyerekeinket.

Szóval nem az a baj, hogy jól szereplünk, ez tök jó, a baj az, hogy nekünk ez arra kell, hogy elfedjük a problémákat.

Kopi3.14 2012.08.10. 12:36:48

Tessék mondani, nekem kinek az érmének a csücske jár? egy före vetítve. mikor kaphatom meg? Egyáltalán arany, ezüst, vagy bronzérem? Vagy mindböl jár egy kis morzsa? Ha nem, kinek jár az aranyból? Az ezüstböl? Csak nertársaknak, vagy mindenkinek jár? A zsidóknak is? A cigányoknak is?

neeskens 2012.08.10. 12:37:01

Én nagyon büszke vagyok az olimpikonokra. A magyar-izlandi kézimeccsen konkrétan könyörögtem az Úrhoz, hogy Fazekas védje ki az utolsó hetest.

DE

Egyrészt gyanakvással tudok csak figyelni számos sportágat, irreálisak ezek az eredmények. A mindent átjáró kalmár szellemről nem is beszélve.

Nekem az az olimpia tetszett, amelyet pl a Tűzszekerek c. film - aminek a zenéje minden éremátadókor szól - megidézett.

Miközben a születéskor várható élettartam, az egészségesen töltött évek száma, az általános életminőség az egyik legalacsonyabb az EU-ban, addig minimum visszás a "sportnemzeti nagysággal" kérkedni.

Atisz 2012.08.10. 12:37:02

Szerintem annak van kisebbrendűségi komplexusa, aki önszorgalomból/önkényesen nem engedi leadni a közszolgálati rádióban az egyik párt fizetett rádiós reklám anyagát.

Mindenki tudja, aki a józan ész szabályai szerint gondolkozik, hogy aranyérmeket a lakosság számához mérten érdemes nézni és figyelembe venni. Kicsit húzhatjuk a szánkat, hogy na igen, hol van India, de inkább örüljünk Magyarország sikereinek.
A briteknek meg szintén gratula, hogy összeszedték magukat a gyenge kezdés után (na jó, mindenki tudta, hogy a bringás és a lovas számok után indult majd be a pontvadászat náluk).

ledo76 2012.08.10. 12:39:04

@Kandeláber: Neked a Fidesz nem jelent se jót se rosszat. Basszus te nem itt élsz 2010 óta? Átvettek egy szar állapotban lévő országot és még rugtak bele kettőt a hozzá nem értésükkel és a pökhendiségükkel, plusz úgy megszilárdították a hatalmukat, hogy másnak se jobbra, se balra esélye se legyen őket kigolyózni. Nem mondom csináltak egy-két jó dolgot is, de ez édeskevés. Te magyar embernek tartod magad, hogy ezeket a kártevőket a hatalomba tarsd (bár úgyis mindegy le van zsírozva, hogy maradnak), néhány únszimpatikus libsi/szoci fasz miatt?

Németh András 2012.08.10. 12:39:12

@is: arra hogy miért nincs idéntől nokia gyár talán ez a cikk választ ad neked: vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20120618-a-nokia-tundolese-es-bukasa.html

de röviden a válasz talán az lenne hogy: Steve Jobs

Anthrax 2012.08.10. 12:40:15

Miért kell elemezni, ha végre az ember örülhet valaminek ? Mong meg ossza be magának az egy főre vetített anyja pi...sáját ha nem tud őszintén örülni hazája sportolói sikereinek.

neeskens 2012.08.10. 12:42:10

Egyébként a legjobb olimpiánk eddig az 1952-es helsinki volt, már ami az aranyakat illeti.

Gondolom ez nem azt jelenti, hogy Rákosi Mátyás alatt volt a legjobb világ Magyarországon.

is 2012.08.10. 12:42:15

egyébként igen, az egy főre jutó aranyak számolásának van értelme. megmutatja, hogy melyik ország vállalja túl magát. bizonyára több pénzt pumpál Viktor az élsportba, mintahogy a látványsportágakba is beletol 15- milliárdot (hello, magyar futball!). Rákosit követi ebben is, ő annyi pénzt tolt bele, hogy 16 arany jött ki belőle (Észak-Korea is kihozott 4 aranyat, pedig ott aztán éhenhalnak sokan). ja, hogy közben másra nem jut? kit érdekel? örüljön a munkás és a paraszt a nemzeti sportsikereknek!

az osztrák példa egyébként rossz, mert ők hegyi nemzet, és a téli olimpián aratnak, tehát simán parasztság kizárólag a nyári olimpia alapján példálózni velük. mert jönni fog ám téli olimpia is, aztán akkor hozd az osztrák-magyar összehasonlítást, ilyen nagy nemzeti büszkeség mellénnyel.

a német összehasonlítás is arra mutat rá, hogy mi nem oda költjük a pénzt, ahová az okosabbak.

belekotty 2012.08.10. 12:43:12

Gratula a posztért! :-))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.08.10. 12:43:16

@poszt

Az sztem jelentős tévedés, h a politikának nincs szerepe, ugyanis a politika dönti el, h mennyi pénzt tol bele az élsportba ill. az olimpiai keret felkészülésébe.

Gondold újra, Turul!!

Atisz 2012.08.10. 12:44:37

@neeskens: Én is imádkoztam a magyar-izlandi kézi meccsen és még Kozák Danutánál :D

Na igen, pár helyen sajnos le vannak osztva a lapok. Nagyon nem szép, ahogyan mindenáron meg akarják nyeretni a női vízilabda aranyat az amerikaiakkal, hogy végre a tengerentúlon is legyen rajongótábora a sportnak, ne csak a Balkánon, az olaszoknál és spanyoloknál, na és persze nálunk.
A szinkronúszás pedig egyenesen a vicc kategória az állandó orosz leosztással, de már az is nagy szám, hogy egyáltalán idén kijutott a magyar páros is.

is 2012.08.10. 12:45:12

@neeskens: nem, ez azt jelenti, hogy a nemzeti büszkeségünk akkor volt a csúcsponton :) Hobo: 6-3 ( youtube: www.youtube.com/watch?v=Ok2mwjKoGLI ):

"Hatot rúgtunk Angliának, olyan, mint egy álom
A mi hazánk nevét zengik szerte a világon"

belekotty 2012.08.10. 12:45:20

@syba61: Hmmm.. egyenként feldughatunk neked mi is valami hasonló méretű tárgyat?

Tiborc 2012.08.10. 12:46:39

Hogy válaszoljak a posztoló menő kérdésére:

a szomszédaink nem hülyék, hogy több ezer ingyenélőt sport címén az adófizetők nyakába varrjanak. És ha még nyer is valamit, tovább élősködhet a nemzet nyakán élete végéig!
Mi ez ha nem vegytiszta idiotizmus, avagy "más farkával verni a csalánt".

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.08.10. 12:46:50

@Counter:
"Nem szívesen lennénk az érem nélküli Ausztria vagy az egy ezüstérmes Finnország helyében, no.
De Moldovának vagy Afganisztánnak is minden joga megvan megvetnie az osztrákokat."
Ez a mi legnagyobb hibánk, "bűnünk", hogy van közöttünk egyáltalán valaki, aki ezért-azért, olimpiai érmekért vagy másért úgy gondolja, joga van megvetni más népeket, országokat! Ilyenkor sajnos szégyellem, hogy magyar vagyok.

neeskens 2012.08.10. 12:47:12

@is: Ja, csak közben meg éppen tombolt a diktatúra. (Ami tényleg az volt, ellentétben azzal, amit most a ballib állít)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.08.10. 12:48:31

@is:

Ez egy mélységesen undorító, hányinger komment.
Idióta pártkatona. Az ilyenek miatt soha a büdös életben nem szavazok a tolvaj posztkomcsikra és az internacionalista, hazafiatlan libsikre

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2012.08.10. 12:48:51

Magam is kifejezett passzivitással vártam az olimpiát, majdhogynem ellenszenvvel. Aztán éppen Kapolcson voltunk, amikor az egyik antikváriusnál (sajnos nem vettem meg a Wilhelm Meister vándoréveit, utólag jó döntés lett volna) olyasmit hallottam, hogy "vívó arany". Mondom az asszonynak, biztos rosszul hallok, nem is tudtam, hogy a vívó versenyek vannak... ő erősködött egy kicsit, szóval valahol egy sátorba bementünk és éppen a díjátadás volt. Hitetlenkedtem és belelkesedtem, a himnuszt már morogtam is. Aztán pár nap múlva a strandon néztem Cselovszkit és Ungvárit. Mondom mi, ez, cselgáncsban meg birkózásban nem vagyunk sehol (ez persze nem igaz), erre két érem? Innen nem volt megállás. Aztán elkezdtek potyogni az aranyak, innentől az összes éremesélyes mérkőzést összekulcsolt kézzel néztem/hallgattam/olvastam végig. Két személyes kedvencem Berki és Risztov. Berki pályafutását onnan követtem, hogy 2008-ban világbajnoki ezüstéremmel nem jutott ki (nagyon sajnáltam), szóval érte különösen szurkoltam. Risztovnál meg épp dolgoztam, kicsit ráfrissítettem az eredményekre, látom, hogy úszik, féltávnál vezet, másfél óra után is vezet... oppsz, itt lehet valami, szóval bekapcsoltam a Kossuth online-t és amikor az eseményeket nem követő külföldi főnököm szólt hozzám, hogy ezt és ezt az adatot adjam meg, kértem, hogy adjon 5 percet, mert mindjárt bajnokok leszünk. Erre idejött és elvette az egyik szárát a fülhallgatónak, együtt hallgattuk az utolsó pár percet (ért magyarul). Irigyelt minket a sok aranyért. Meg Risztov története is filmre való: a kislány, aki találkozik a nagy bajnokkal, aki felfigyel rá és fürdőruhát ajándékoz neki, aki erre kijelenti, hogy olimpiai bajnok lesz... aztán kudarc éri, feladja az úszást, évekig nem hallunk róla... és egyszer csak ott van az olimpián, futottak még kategória (a hozzám hasonló képben nem lévőknek), majd rajt-cél győzelmet arat... Szenzációs. A többi szenzációs eredményről nem is beszélve.

Röviden összefoglalva: büszkeséggel tölt el a szenzációs szereplésünk, várt és nem várt bukásokkal együtt, és nem csak relatív hanem abszolút értelemben is nagyon-nagyon szép a helyezésünk az országok közötti versenyben.

is 2012.08.10. 12:48:56

@Németh András: nyilván a számok nem nagy barátaid: a hipster Apple eladott 30 millió, az ócska Nokia 120 millió telefont. nem 2-3-400 milliót, de nekem legyen mondva. maradt még Nokia-gyár, nem zárták be az összeset. leépíthettek volna máshol is.

Atisz 2012.08.10. 12:49:33

@malacz69 rezignált: Na és a sportdiplomácia, mint hasonlóan fontos és figyelmen kívül nem hagyható indok.

Megnéztem volna, hogy a NOB haza meri-e küldeni pl. az amerikaiak diszkoszvetőjét (aki már kinn van az olimpián), mint ahogy azt Kővágó Zoltánnal tették, mert egy osztrák vizesnyolcasnak eszébe jutott, hogy egyszer a közelmúltban nem tudott vizeletmintát venni tőle.

(apropó, hová tűntek az éremtábláról az osztrákok? :D)

Ööö 2012.08.10. 12:50:10

@kzoltana: olyannyira nem, hogy kosa lajos azt sem tudta, hogy ki Risztov Éva edzője. Ez az olimpia megmutatta a fidesz "prominensek" arroganciáját. Mert azt bárki belátja, hogy nem 2 év alatt váltak bajnokokká a mostani győztesek.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.08.10. 12:51:26

Az a lényeg, h a Gyurta nevű gyerekkel érdemtelenül sokat foglalkoztak. És 210-en nem is nyert volna.

is 2012.08.10. 12:52:51

@malacz69 rezignált: sajnálom, hogy neked a közgazdaságtan undorító pártmicsoda. egy országban pontosan erről kell, hogy folyjon a szó, hoyg mire mennyi jut. tudod, mire fizeted az adód. teljesen rendben van az a vélemény is, hogy hadd rohadjanak a kórházak, csak legyen több arany, meg az ellenkezője is.

az egy tipikus magyar hozzáállás, 2008-ban kicsúcsosodva, hogy de legyen ingyen minden, legyen sok arany, legyen kolbászból a kerítés, adót meg nem fizetek, és mindenkit leszólok, aki csak egy pillanatra is felveti, hogy talán nem kellene a magyarnak dzsentrinek lenni. te most milliméterre hoztad ezt a magyar dzsentrit ezzel a kommenteddel. elég szomorú, hogy a 2001-2006-os pusztító kormányzás, a 2008-as hülyenépszavazás, és a 2010-es barom választás után ez a mentalitás még tovább él. semmiből se tanul a magyar dzsentri. húzzad cigány, hajnalig mulatunk!

Kandeláber 2012.08.10. 12:52:53

@ledo76: De, én itt élek, sőt előtte is itt éltem.
Engedtessék meg már nekem, hogy az általad"komcsi/libsi faszokat" utáljam, ebbe ugyanis beletartozik a Fidesz is, mert liberális kutyából nehezen lesz nemzeti szalonna, ha lenyalod a nemzeti mázt, ott marad az eredeti színük.
Ja, magyar embernek tartom magam, mert apám, anyám, nagyszüleim, sőt, még a dédszüleim is magyarok voltak.
Te pedig ki a fasz vagy, hogy diktálni merészelsz nekem, és meg akarod szabni, hogy mit mondjak, és mit gondoljak?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.08.10. 12:53:11

Érdekesek ezek a sorrendek, az utóbbi napokban én is keresztül-kasul próbáltam elemezgetni ezeket.

Az ország mérete mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy egyáltalán hány sportolóval képviseltette magát egy ország az olimpián? Ilyen szempontból Magyarország azért jóval előrébb van a rangsorban, mint csak az ország mérete alapján lenne, de ehhez képest is kiemelkedő az érmekben jelentkező teljesítmény.

Amire szerintem a sorrendekből következtetni lehet:

a) Az olimpiai szereplés eltérő mértékben fontos a különböző országokban. Magyarország azon országok közé tartozik, ahol ez fontos, így az ország méretéhez-gazdasági állapotához képest nagyobb erőfeszítést teszünk a sikeres szereplés érdekében (itt nem csak a sportolókra gondolok, hanem a mögöttük álló intézményrendszerre, állami és önkormányzati forrásokra, közfigyelemre). Ezek egyébként többnyire európai vagy európai kultúrájú országok, kivéve persze Kína, Japán, Korea.

b) Az utolsó, pekingi olimpiát leszámítva a jelenlegihez hasonló eredményesség volt a jellemző, így a mostani szereplés egy átmeneti megbicsaklás utáni korrekciónak tűnik.

c) Az elhatározás mellett hagyományok, edzők, példaképek is kellenek ahhoz, hogy sikeres sportolóink legyenek - ebben a tekintetben is jól állunk.

Abban teljesen egyetértek a poszt szerzőjével, hogy ez egy pozitív dolog, aminek örülni kell, meg kell próbálni erőt meríteni belőle. Én nem csak azt tartanám lényegesnek, hogy legyen utánpótlás a versenysportban, hanem

i) A tömegsport fejlődését, amit a versenysportnál sokkal fontosabbnak gondolok. Elnézve a hobbifutók, kerékpárosok növekvő számát, itt egyértelmű javulás van, amiben talán a versenyzők sikere is segíthet egy kicsit.

ii) A sport, mint üzleti lehetőség jobb kihasználását. A magyar sportolók és edzők hírnevére alapozva gyártó és szolgáltató cégek teremthetnének maguk számára üzleti lehetőséget. Ahogy a magyar oktatásban, úgy a magar élsportban is komoly export potenciál rejlik.

iii) Talán legfontosabb lenne, hogy minél több ember ismerje fel, ha hosszú időn keresztül céltudatosan dolgozik valami érdekében, annak lesz eredménye. Nem kell mindenkinek olimpiai babérokra törnie, de mondjuk angolul magas szinten megtanulni nem különbözik oly nagyon egy sportoló felkészülésétől az olimpiára. A maga szintjén és életében mindenki képes hasonló teljesítményre.

smartdrive 2012.08.10. 12:53:16

istenem, de várom már a hétfőt

belekotty 2012.08.10. 12:54:26

Eszembe jut a régi vicc.

Az angol munkás megeszi a három tojásos reggelijét, beül a Jaguárjába és bemegy a tőkés gyárába kizsákmányoltatni magát.
A német munkás megeszi a tojásos-sonkás reggelijét, beül a BMW-jébe és bemegy a tőkés gyárába kizsákmányoltatni magát.
A magyar munkás beteszi a két tojását a gatyájába és BMV-vel (Busz, Metró, Villamos) bemegy a gyárába.

Szóval azért az x érmünkkel, ne higyjük hogy nagyobbak vagyunk a minket körbe vevő nemzeteknél. Annyiról van szó, hogy a magyar sport hagyományaiból adódó sok jó edző és lelkes fiatal több csúcsteljesítményt produkál, amit alapvetően sem a politika, sem a gazdaság nem tud lerombolni csak úgy.

2012.08.10. 12:54:59

@neeskens: szerintem te nem tudod, milyen egy tényleg szegény ország. Magyarország elég jól áll, csak hát az igények is ezzel arányosan magasak.

Atisz 2012.08.10. 12:55:18

@Mr. Pither: Ott bukik meg az látásmódod, hogy Kína és az USA vezeti az éremtáblázatot, Liechtenstein és San Marino pedig nincs sehol :D

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.08.10. 12:55:18

@Tiborc:

Ha ezt komolyan írtad, akkor egy utolsó szarházi, gennyláda vagy, te agyatlan gyökér!

Ha nem gondoltad komolyan, hanem paródia, akkor renonc, visszavonva a fenti.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.10. 12:55:53

@borzimorzi: Túlnyomórészt egyetértek azzal, amit írtál.

Egy kiegészítés:
"Ab start az olimpiai játékok idején tilos volt háborúzni!"

Nos, ez így szépen hangzik leírva, de mivel Athén, Spárta, és a többi városállam végül az egymás ellen vívott folyamatos háborúkban tették tönkre egymást, ezért nem nagyon látom az olimpiai játékok visszatartó erejét...:)

Amellett az általam fölhozott esztétikai álláspontot erősítheti a görögöknél, hogy ugye a görög atléták olajjal kenték be csillogó fényesre magukat. ennek gyakorlati szerepe is volt, a birkózók nehezebben találtak fogást egymáson, de mellette tisztálkodásra is használták.

Persze a görögöknél nagy kultúrája volt a kidolgozott, szép férfitestnek, már csak a homoszexualitás elterjedt volta miatt is...ez szintén esztétikai mondanivalót jelenít meg.

Emmett Brown 2012.08.10. 12:56:36

@is: foci (stadionépítés) valóban baromság, de az olimpiára, és az esetleges sikerekre való összegek megítélése azért más tészta. Ki tudja, hogy a sikerek kapcsán hány kisgyerek fog elmenni sportolni, aminek még akkor is iszonyú komoly hozadéka van, ha nem nyernek semmit. Viszont a versenyszellem a fegyelem és főleg az egészség olyan dolgok amiknek a későbbiekben igenis hasznát lehet venni.

smartdrive 2012.08.10. 12:57:10

"Egy kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzet tagjaként magától értetődő, hogy érdekel az egy főre vetített éremszámunk (akárcsak az érmek abszolút száma), sőt, azt gondolom, hogy relevanciája is van. Ahogy az sem véletlen, hogy az egyes országok GDP-jét is inkább per fő hasonlítgatják, semmint abszolút értéken. "

nem "inkább", hanem "is". ha az a kérdés, hogy hány anyahajót tudsz építeni, akkor totál GDP a releváns, ha az a kérdés, hogy hogyan élünk személyre lebontva, akkor a per fő. olimpián viszont teljesen mindegy, amikor a rajtkövön állsz, hogy hány ember közül jöttél

nem az a baj, hogy totálisan mellélőttél ezzel, hanem hogy messziről bűzlik az izzadságtól

Kopi3.14 2012.08.10. 12:57:35

A címbeli kérdéssel is foglalkozva:

"De mit adtak nekünk a magyar olimpikonok?!"

Csatornát? Kövezett utakat? Fürdöket?

ob.szerver 2012.08.10. 12:58:15

"a sportsikerek épp úgy hozzájárulnak egy ország, egy nemzet önbecsüléséhez..."

Az én nemzeti önbecsülésemet egy 4%-os GDP növekedési adat sokkal inkább meg tudná dobni.

És elcserélném az osztákok érmeit a GDP-jükkel együtt a mieinkért.

Subika 2012.08.10. 12:58:16

@kzoltana: szerintem egy egészségesen működő országban az élsportnak nincs szüksége a politikára...
csak a politikusoknak a sikeres psortolók melletti villogásra...
nálunk,sajnos, igen, különben nincs pénz felkészülni...

Atisz 2012.08.10. 12:58:27

@politicus: :D

És különben is én is itt ülök és naphosszat ki kell bírnom a légkondi kattogását, no meg annyi szorgalmas ember dolgozik még az indexnél és a hvg-nél, akik alig vannak megfizetve, pedig hogy szidják ezt a klerikálfasiszta kormányt és ők sincsenek elismerve.

Atisz 2012.08.10. 13:01:18

@ob.szerver: Az nem csere lenne, hanem könyöradomány (részünkről, ugyanis az osztrákok eddig 0, azaz nulla éremmel rendelkeznek).

Kandeláber 2012.08.10. 13:01:31

@is: Szóval szted egyszerű pénzkérdésről van szó mondjuk Risztov vagy Gyurta, esetleg Berki esetében, akikbe az ország "erején felül pénzt pumpált".
Számíttasd már ki Mong Atival, te szerencsétlen, hogy hány milliárdba került az országnak ez a nyolc arany, számíttasd ki azt is, hogy neked személy szerint, mint adófizetőnek pontosan hány forintba fájnak az aranyak.
Nyilván Gyurtának aranyszálakból szőtt törölközőket vettek a te adóforintjaidból, óránként cserélték a vizet a medencében edzések alatt, Berki gyémánttal díszített lovon gyakorolt.
Mit vétett ez a szerencsétlen ország a történelme során, hogy hozzád, Aczél-Acsádihoz, Szentgyörgyi Zsuzsához és még néhány más elsorvadt agyú liberálissal verte meg az Isten?

Gera 2012.08.10. 13:03:25

@is: A Nokia által bejelentett több tízezres leépítések kb 10 százaléka esik Magyarországra. Az van, hogy a cég akkora bajban van, amiből akármi is lehet. Pár év alatt pár százalékára esett a cég részvényeinek árfolyama.

Kandeláber 2012.08.10. 13:05:25

@is: Számmíttasd már ki Mong Atival, hogy a te becses adóforintjaidból pontosan mennyit pumpált az ország erején felül a sportba, továbbá azt is, hogy hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni abból a pénzből!

smartdrive 2012.08.10. 13:05:39

bezzeg Rákosi alatt 16 aranyunk volt

belekotty 2012.08.10. 13:06:37

3 – aranyérmet szereztek az orosz férfiak, a judo ezen az olimpián a legfontosabb sportág lett Oroszország számára…

Áh.. ennek biztos semmi köze ahhoz hogy Putyin fekete öves judós, fanatikus judo rajongó és ma is űzi ezt a sportágat.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.10. 13:09:04

@borzimorzi: Túlnyomórészt egyetértek azzal, amit írtál.

egy kiegészítés.
"Ab start az olimpiai játékok idején tilos volt háborúzni!"

Mivel Athén, Spárta és a többi városállam végül egymás elleni évtizedes háborúkban emésztették fel egymást, ezért nem nagyon látom az olimpiai játékok "elrettentő erejét"...

amellett az általam fölhozott esztétikai álláspontot erősítheti, hogy a hagyományos görög tisztálkodás lényeges eleme volt, hogy olajjal kenték fényesre magukat, a kidolgozott férfitestnek amúgy is kultusza volt, nagyrészben az akkoriban elterjedt homoszexualitás miatt...:)

Tehát az olimpiák, és a sport általában és elsősorban esztétikai funkciót töltöttek be a görögöknél. Biztos fontos volt hogy ki győzött, de legalább annyira fontos volt a külső megjelenés, magamutogatás.

syba61 2012.08.10. 13:09:24

@belekotty: Persze, aztán visszaadom és nyalogathatod is. Egészségedre, hülyegyerek.

neeskens 2012.08.10. 13:09:39

@A csótány is ember: Szerintem tudom, voltam pár rázós helyen.

Magyarország az életminőségben messze alatta van a hasonló GDP/fő szinten lévő országok életminőségének.

www.oecdbetterlifeindex.org/countries/hungary/

Németh András 2012.08.10. 13:10:50

@is: ezeket a számokat fejből tényleg nem tudtam (sőt meg sem fogom jegyezni), de ha a számok neked ilyen nagy barátaid akkor kérlek próbáljuk meg úgy is hogy egy statisztikában azt is megnézzük hogy a nokia hány telefont adott el azóta hogy bejöttek az új telefonokmárkák...

de igazad van tényleg nem csak az almások nyírták ki a nokiát, hanem az összes többi cég, léccike piaci részesedésekről is dobj már számokat

szóval bárhogyan is fáj a nokia gyárbezárás az pont nem passzol bele a magas labdák körébe ebben az országban, mert az nem az itteni dolgok miatt van hanem azért mert a nokia épp omlik összefelé de nagyon erősen...

ob.szerver 2012.08.10. 13:11:32

"Ezeknek a győzelmeknek köszönhetjük, hogy lesz sok kisfiú és kislány, akik elhatározzák, hogy 15-20 év múlva ők az új Szilágyi Áronok és Risztov Évák akarnak lenni. 99,99%-ukból persze sohasem lesz, mégis, sportolni és versenyezni fognak..."

A tömegsport - és abban gondolom a nagy többség egyetért, hogy az fontosabb mint az élsport - sokkal kevésbé olimpiai siker, mint inkább jólét függő. Legyenek létesítmények, szabadidő, pénz a felszerelésre és nem utolsósorban kedv hozzá. A "szánalmasan" szereplő Ausztriában 10 évvel élnek tovább az emberek, részben mert a tömegsportjuk nagyságrendekkel fejlettebb a mienknél, viszont a rezsim a sportban nem eszközt lát a saját legitimitásának igazolására.

id.StewieGriffin 2012.08.10. 13:11:56

Tisztelt Hozzászólok,

Nem értem, miért van jelentősége annak, hogy milyen helyen állunk az éremtáblázaton? Ha nem vagyunk elég elől, akkor nem vagyunk büszkék az érmeseinkre, akkor nem könnyezzük meg, ha nyernek, vagy az utolsó pillanatban veszítenek?

Nem szabad ebből presztízskérdést csinálni, mert az ország népessége és eredményessége nem függ össze!!! A gazdasági adatok sem függhetnek össze, mert akkor a kommunizmusban nagyon jól éltünk!?! (Amúgy a sportolók nagyon jól éltek, de SENKI SEM SAJNÁLJ(T)A TŐLÜK!!!)

Az embereknek mindegy, hogy Gyurta 15 millió magyarért úszott, (járt eleget külföldön és találkozott olyan magyarokkal, akik nem magyar állampolgárok, és értük is úszott!!) mindegy, hogy magyar nemzeti rockot hallgatott, vagy éppen Placebo-t (meleg?), habár ha Biohazard-ot, akkor biztos californiai szabadkőműves?

Ezen az Olimpián eddig majdnem minden úgy sikerült, ahogy sikerülnie kell!!! Hányszor volt, hogy a magyar csapat, az utolsó pillanatban kapott gólt, vagy vesztett? Most ennek az ellenkezője történik, most mi egyenlítünk az utolsó pillanatban, mi nyúlunk be jobban stb. !!! Végre!! Aki ennek minden, kifogás nélkül, nem tud örülni, az...... Remélem, az elkövetkező 20 év is ilyen lesz!! ... És talán a futballválogatott is játszik EB-n, vagy VB-n!!!

A politikusoknak pedig azt üzenem, hogy akkor feszítsenek, amikor a sportdiplomáciánk is olyan jó lesz, mint a sportolóink idei teljesítménye!!!

De ha mindenképpen összefüggést kell keresni, találni a szerepléssel kapcsolatban, akkor inkább PlagiBá 2010-es MOB elnöki lemondását említeném meg!!

És igen.... ÉLJEN EX-Köztársasági, MOB elnök és NOB alelnök!!!

Lasombra 2012.08.10. 13:13:03

csak egy apró érdekesség ahhoz, hogy mennyire érdemes az egy főre jutó érmek alapján egy egész ország sportteljesítményét megítélni.

Kínának 12 017 db aranyérmet kellene nyernie egy olimpián, ha azt szeretnék, hogy egy lapon emlegessék őket Grenada sportteljesítményével.

jó munkát, Jim... :)

k.g. (törölt) 2012.08.10. 13:13:13

Az egész versenysport parasztvakítás. Szó szerint: az alsóbb néprétegek számára sokszor a sport az egyik vagy akár az egyetlen kiugrási pont egy emberibb életbe. Viszont amíg abban reménykednek, hogy 0,01%-os eséllyel belőlük lesz a következő Egerszegi Krisztina, addig sem járnak tüntetésre/lázadnak/stb, helyette elszántan és valójában kurvára feleslegesen tempóznak oda-vissza a medencében. De vonatkozik ez a sok sportrajongóra is: legyen akármilyen szar élete, amíg szurkol "a csapatnak", vagy a kocsmában háborog, hogy megint kikaptak, addig sem csinál semmit, ami veszélyeztetné az elit érdekeit. Az egész intézmény a figyelemelterelésről és a (hamis) reménykeltésről szól, nem mellékesen 1-2 változatosabb játéktól eltekintve elképesztően unalmas nézni (hát úszik, na, ő is, meg még tízen mellette. jé, itt meg futnak!). És még örül is a nép a cirkusznak, nem mai találmány ez...

Emmett Brown 2012.08.10. 13:16:36

@ob.szerver: igen, de ha sokan látják, hogy milyen menő sportolni, és elkezdik versenyszerűen, azoknak a nagy részéből ugyan nem lesz bajnok (érmes sem), de ha már megszeretik a sportot, és hobbiszinten 20 éves koruk után is űzik, akkor az máris komoly eredmény az egészségfejlesztés területén.

ledo76 2012.08.10. 13:17:29

@Kandeláber: Utáljad, csak ne úgy, hogy kárt okozol az országodnak. Nem ti szoktátok megmondani ki a jó magyar?

vackor1 2012.08.10. 13:19:28

Szerintem inkább "..vegytiszta, száz százalékos MINŐSÉG" - et szerettél volna írni, ha jól gondolom.. :)
Egyébként van valahol olyan statisztika, hogy mennyi sportoló van kint országonként ( minden csapatsportot egy "személynek" tekintve ) és ebben a formában, melyik ország hol áll?
Mindenkinek további szép napot kívánok!

kifordított nagyanyó 2012.08.10. 13:22:41

Egy darabig az egész világ előtt büszkék lehetünk a Magyarságunkra!
Ezt adják!

id.StewieGriffin 2012.08.10. 13:23:15

@solmyr: Ez azért nem igaz!! Gyerekként mindenkit köteleznék a rendszeres, versenysportra!! Hogy miért? Mert kitartást ad!! Mert egy gyerek, aki úszott, atletizált tudatában van annak, hogy más miatt bukott/ bukik el, hanem az ő teljesítménye is befolyásolja a végeredményt!! Aki gyerekként heti ötször lejár úszni, futni, az nem fogja két sikertelen nap után feladni a munkáját, az életét!!

Mert most az van, mindenki a másikban keresi a hibát és a saját sikertelenségének az okát!!

Kandeláber 2012.08.10. 13:23:58

@ledo76: Kárt csak a hungarofób és a nemzeti mezbe bújt liberálisok okoznak az országnak.
A kezdetben szimpatikus LMP is ellenszenvessé teszi magát a cigóimádat permanens mantrázásával.
Miért nem foglalkoznak egy kicsit környezetvédelemmel is?

ComLo 2012.08.10. 13:25:44

Tökéletesen egyetértek a posttal.

Egy apró kiegészítést tennék csak: Ausztria éremtelensége, azért nem új keletű és az egyetemes sporttörténelem ismeretében nem is különös. Ők más sportágakra fektetik a hangsúlyt. Pl Magyarország téli olimpián sosem nyert aranyérmet. A világon alpesi sízésben az egyik legnehezebb dolog bekerülni az osztrák csapatba (4 helyre van kb 8-10 világklasszis sízőjük). Ha ott nem nyernek aranyat olyan gyászhangulat van mint nálunk Peking után volt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 13:26:09

@Mr. Pither: A populáció alapján számolás tényleg hülyeség"

hogy a *-ba lenne hülyeség? már te is kezded?
Kína hogy szerzett 36 aranyat, usa hogy 34-et?
semmi köze nincs a populációhoz szerinted?!

Oldspieler 2012.08.10. 13:26:29

Három dolog kell a megfelelő szintű sportoláshoz.
1. megfelelő mennyiségű , minőségű edzés
2.megfelelő minőségű , mennyiségű energia bevitel
3.megfelelő minőségű , mennyiségű pihenés, nyugodt alvás
Ezekben a dolgokban minden közreműködőnek van szerepe . Államnak, edzőnek, családnak és legfőképp a sportolónak. Mindenki jogosan érezheti magát győztesnek. Legfőbb győztes azonban a rendszeresen mozgó, nem tespedő népesség lenne, aki a motivációt kapja a győztesektől. Na itt, nagyon le vagyunk maradva. Egyenlőre hiába nyerünk annyi érmet. Elhízott, tunya, korán haló a magyar.

johevi 2012.08.10. 13:26:53

Semmi értelme ennek az összevissza osztásnak-szorzásnak, ez az eredmény önmagában szép és tiszteletre méltó és kész. Igazából minden ország tudna mondani olyan statisztikát, amiben elől szerepelne. Pl ki mennyi sportolóval érte el az eredményeket. Na ebben viszont a svédek megelőznének minket, mert ők kevesebb sportolóval képviseltetik magukat. És így tovább...
Vagy a koreai internet előfizetések arány az aranyérmeikhez képest...

Kandeláber 2012.08.10. 13:27:12

@solmyr: Érdekes, 2006-ban a libbancsok telesírták a világot azzal, hogy a futballhuligánok felgyújtották fél Budapestet, rongálják a gépkocsikat, és egyáltalán.
Most melyik libi felfogás érvényes a sportrajongókra, a tied, miszerint sírva vigadnak a kocsmában a vereség után, vagy a másik, ami szerint veszélyt jelentenek a csendes többség lelki nyugalmára?

The_Goat 2012.08.10. 13:29:08

Magyarországon 10000 gyerek éhezik és millió embernek nincs munkája.

a sportolók nem fogják felemelni ezt az országot, a sportsikerek nem számitanak. Csak az innováció és a tudomány és a tudósok, mérnökök megbecsülése az ami felemeli ezt az országot. A fizikai olimpia első helyezettje magyar, de ő szinte nem is szerepel a hírekben.
mi a pénzünkre is politikusokat meg költőket rakunk, a nemzetnek van szinésze meg sportolója de a nemzet tudósai már az USAban vannak.

Az a nemzet ami a sportolóit és művészeit isteníti és az innovatív embereket lenézi semmire nem fogja vinni. és meg is érdemli.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 13:30:12

@Mr. Pither: jaj de retardált ez a mong és vannak akik egyetértenek vele.

"annak, hogy hányan laknak a világnak ezen a részén egyáltalán nincs. Risztov Éva teljesítményéhez Magyari Péternek hála Istennek semmi köze nincsen. "

magyari péternek tényleg nincsen, de míg a magyar vivók összesen a 8-45 évig tartó korosztályban vannak max 300-an, hasamracsapok, addig a kínai vivók, vagy pingpongosok, vagy tollasozók, azok vannak kínában összesen ugyanebben a korosztályban egymillióan.
kb hasonlítsátok össze retardáltak.

tomwar 2012.08.10. 13:31:14

Csodalatos es szavakkal leirhatatlan a sportoloink teljesitmenye, minden tapsot es dicseretet megerdemel!

Azert csendben megkerdeznem: mi a fenenek olunk tizmillardokat abba a fociba, amely sporagunk a banyaszbeka segge alatt van kettovel!?!?

Anselmo 2012.08.10. 13:32:16

"Mellékszál, de a kis országozást sem értem. Miért lennénk kis ország?"

Az itt élő emberek gondolkodása, hite teszi ezt az országot ici-picivé. Sajnos.

Atisz 2012.08.10. 13:32:18

@id.StewieGriffin: "Nem értem, miért van jelentősége annak, hogy milyen helyen állunk az éremtáblázaton?"

Ha nem lenne jelentősége, nem készülne éremtáblázat :)
Egyébként jó helyen vagyunk, NAGYON jó helyen, te nem örülsz ennek? Ha igen, akkor meg miért méltatlankodsz?

"Nem szabad ebből presztízskérdést csinálni, mert az ország népessége és eredményessége nem függ össze!!!"

Ácsi, előbb említett példámat ajánlanám figyelmedbe:
Kína és az USA vezeti az éremtáblázatot, Liechtenstein és San Marino pedig nincs sehol. Indiát persze említheted, mint kivételt, de csak idő kérdése, mire ők is rástartolnak az olimpiára.

"A gazdasági adatok sem függhetnek össze, mert akkor a kommunizmusban nagyon jól éltünk!?!"

Dehogy, ahogy egy másik blogban már leírtam: Az a mondás, hogy "palma sub pondere crescit" (teher alatt nő a pálma) talán segít megértetni a jelenséget: vagyis a kommunizmus legsötétebb időszakában ez volt a kitörési pont, ahol a nemzet meg tudta mutatni, hogy hiába becstelenítette meg és igázta le egy idegen hatalom, az önbecsülést nem sikerült teljesen kiirtani.

"(Amúgy a sportolók nagyon jól éltek, de SENKI SEM SAJNÁLJ(T)A TŐLÜK!!!)"

Sajnos ez sem igaz, mivel nem élnek jól, sőt nagyon rosszul és ha nincs rendezett családi háttér (mint, hogy pl. Berki Krisztiánnál sem volt) akkor komoly veszélybe kerülhet az illető karrierje. Érezhetően jobban akkor élnek, ha dobogós helyezést érnek el az olimpián és akkor kapnak rendszeres havi járulékot egy bizonyos kor felett, ha aranyérmesek.

"Az embereknek mindegy, hogy Gyurta 15 millió magyarért úszott"

Annyira azért nem mindegy és ne feledd ezt maga Gyurta Dani mondta, nem a Zorbán és azt se feledd, hogy nem kell annyira külföldre menni, mivel kb. 3 millió magyar itt él a szomszédban...

"Ezen az Olimpián eddig majdnem minden úgy sikerült, ahogy sikerülnie kell!!! Hányszor volt, hogy a magyar csapat, az utolsó pillanatban kapott gólt, vagy vesztett? Most ennek az ellenkezője történik, most mi egyenlítünk az utolsó pillanatban, mi nyúlunk be jobban stb. !!!"

Tényleg szeretnék már egyetérteni veled, de ez sincs így. Gondolom nem láttad a női vízilabda csapat mérkőzései közül az amerikaiak, a spanyolok és tegnap az ausztrálok elleni meccset. Baromira nem volt szerencséjük.
Aztán ott van Csernoviczki bronza, ami gyönyörűen csillog, de ő ugye az ügyeletes japán világbajnokot verte meg és egy olyan belga fojtogatta őt, aki egyáltalán nem volt esélyes, tehát az ő aranya is egy picin múlt. De lehetne említeni Ungvárit (csak hogy a tataminál maradjunk) aki szintén az arany közelében volt és a grúz egy sikeres akciója után már csak futkározott előle.

"A politikusoknak pedig azt üzenem, hogy akkor feszítsenek, amikor a sportdiplomáciánk is olyan jó lesz, mint a sportolóink idei teljesítménye!!!"

Ezzel meg az a gond, hogy ezért nem napjain politikusai a felelősek, hanem, nem fogod kitalálni: trianon. Egy 10 milliós ország nem nagyon tud beleszólni komolyan ilyesmibe, mivel se nem nagy piac, se nem nagy szponzor. Ez van, sajnos.

ob.szerver 2012.08.10. 13:32:45

@Kandeláber:

"Számmíttasd már ki Mong Atival, hogy a te becses adóforintjaidból pontosan mennyit pumpált az ország erején felül a sportba, továbbá azt is, hogy hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni abból a pénzből! "

Ezt azért ne becsüld alá. Csak az Ő (tudjukki) sportrajongása kb 10 milliárdba van (Fideoton, Felcsút, Puskás Akadémia). Ezek az utolsó fillérig adóforintokból jönnek össze, persze ha áttételeken keresztül is. Az a helyzet, hogy amit az élsport kap, azt máshonnan veszik el, és ott az fáj, ahonnan. Ez forrásallokáció kérdése. Egyik országban ez a fontosabb, másikban az. Megkockáztatom, hogy ha nulla érmes Ausztriában a fejükbe vennék, hogy 8 év múlva 10 érmet akarnak, akkor azt meg tudnák csinálni. És ott még csak annyira meg sem éreznék, hogy másként csoportosítottak át forrásokat.

olimpiam 2012.08.10. 13:34:04

inkább legyen kevesebb olimpiai bajnok de jobb közélet, a középosztály minőségi élete, kevesebb fos a politikai életben.

letmetellyou 2012.08.10. 13:34:19

Elszorul a szívem, mikor látom magunkat az első 10 között a táblázatban. A sok nagy böszme közt ott virít a kis Magyarország. Azért jó, hogy vannak olyan alkalmak, mikor felemelő érzés magyarnak lenni.

kamerasmobil 2012.08.10. 13:35:02

Van valami bajos abban hogy egy Mandineres bejegyzes cime a Brian eletere utal... mikozben a site munkassaga lassan elegendo alapanyag lenne egy hasonlo jelenethez.

Az orszag mindennapos dolgaibol meg kapasbol tobb folytatas is kijonne...

ComLo 2012.08.10. 13:36:05

@Schwerer Gustav: Tömören ennyi butaságot egyben régen olvastam.

Nem baj hogy nem éretsz a sporthoz és sporttörténelemből (finoman fogalmazva) nem vagy jó, csak ne reklámozd.

Még ha bizonyos dolgokkal egyet is lehet érteni olyan ordító ökörségeket írtál (19. században kezdődött a sportkúltúra nyugaton a gyerekekkel, 54 után jött fől a többi sport stb stb), hogy nem lehet komolyan venni.

Ember tényleg tájékozódj kicsit mielőtt ilyeneket leírsz!! :-D

Elég sokat foglalkoztam többek közt sporttörténelemmel, annyi csacskaságot mint amit összehordtál tényleg ritka. Jó szándékkal mondom tájékozódj mielőtt ilyeneket írsz.

Senkifia 2012.08.10. 13:36:40

Kínának,ahhoz,hogy per fő egy szinten legyünk, 2200 érme kellett volna legyen a tegnapelőtt...ma meg 3000 ... ennyit erről :) aki meg azt mondja,hogy irreleváns a népességre vetített éremszám, az hülye :)egyáltaln nem mindegy,hogy 10millából, vagy 300ból, vagy 2 milliárdból kell sportolókat válogatni....

2012.08.10. 13:37:15

@neeskens:
"In general; Hungarians are less satisfied with their lives than the OECD average, with 65% of people saying they have more positive experiences in an average day (feelings of rest, pride in accomplishment, enjoyment, etc) than negative ones (pain, worry, sadness, boredom, etc). This figure is lower than the OECD average of 72%."
azt én is tudom, hogy nagyon panaszkodó nép vagyunk de ez nem egy objektív mérőszám

motti 2012.08.10. 13:38:00

"Nincsen Nokiánk, Ikeánk, de még csak Skodánk sem. Reméljük, lesz majd, de per pillanat nincs. "
Van viszont Audink és Mercedes-ünk, ami nem kevés embernek ad munkát!
Vedd le a szemellenzőt és lásd meg a jót is. Az irigykedés nem visz előbbre, csúnya magyar betegség!

A politikának igen sok köze van a sporthoz, mert ők döntenek a finanszírozásról (létesítmények stb). Szerintem a jelenlegi kormányt pont azért támadják, mert túl sokat fókuszál a sportra, amit az előzőről nem lehetett elmondani. (Ők csak horribilis költségvetésű autópálya építésekben voltak jók!) Sport=Egészség Talán ezzel is javítani lehetne az egészségügyön, mert így nem lenne annyi ember, aki rászorulna.

k.g. (törölt) 2012.08.10. 13:41:17

@Kandeláber: leszarom, hogy a strabag demokraták kit kiáltottak ki főkolomposnak 2006-ban, ott véleményem szerint a kormány provokátorai keltették a balhét. A futballhuligánok csapata ilyesmire fogékony csürhe, de magától képtelen a kezdeményezésre. Btw a sport társadalompolitikai eszközként való felhasználása nemcsak tananyag bizonyos egyetemeken, de az alkalmazásának lassan száz éves hagyományai vannak, durva, hogy mennyien nem veszik észre.

bigthereal 2012.08.10. 13:41:41

ki a rák az a mong attila?

ez a 8 arany erőt ad minden magyarnak, amikor látjuk, hogy olyan országok állnak mögöttünk, mint olaszország, 58 millió, japán nagyon sok millió,
ausztrália, sportnagyhatalom stb.

a magyar kivételes nép, kivételes adottságokkal!

egyébként tudja valaki, hogy ausztriának, izraelnek, portugáliának, indiának hány aranyérme van?:)

Atisz 2012.08.10. 13:42:04

@The_Goat: Esetleg át lehetne váltani az olimpián szerzett érmekért járó pénzjutalmakat lelegeztetőgépekre :P

Kandeláber 2012.08.10. 13:44:20

@ob.szerver: A Videotonnak nincs köze az olimpiához, azért gondolom, ezt elismered.
Egyébként most már annyi ún. sportközgazdász van az országban, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük, hetente ömlik az okosságuk, például a nagy arcú Muszbeknek fel lehetne tenni egy kérdést az nso-n, miszerint mennyibe kerülhet egy magyar olimpiai arany.
Feltételezem, hogy egy úszó nem emészt fel annyi pénzt, min t egy komplett futballcsapat.

gerdo 2012.08.10. 13:44:39

A sportoloink teljesitmenye legyugozo es elismeresem nekik edzoiknek es tamogatoiknak. A mandiner viszont jellemzoen felreerti a helyzetet:
-kis orszag vagyunk, attol, hogy a sportoloink jok (es ez elsosorban a kommunista evek alatt megtervezett sporttamogatasi rendszernek es az akkor felepitett priorotasoknak koszonheto de ebbe most ne menjunk bele), meg nem lettunk nagyobbak
-kerdezz meg 100 magyart mit valasztana, +5 olimpiai aranyat, vagy egy osztrak (vagy akar cseh, szloven) fizetest.

Nagy-nemzeti-os-magyarok: leszallni az olimpiarol! Az o sikereik nem a ti sikereitek es ahhoz nektek, a politikanak, a jobb vagy baloldalnak semmi koze!

Muad\\\'Dib 2012.08.10. 13:45:15

@The_Goat:
Ilyen kapitális hülyeséget is ritkán olvas az ember.
Pont azzal az USA-val jönni, ahol az olimpiai eredmény már hosszú ideje kényszerszerűen presztízs ügy, és szintén politikusokat pakolnak a pénzre. Nyilván nekik is a sikertelenségről szól az előző évszázad...

bigthereal 2012.08.10. 13:45:32

@syba61: ki tart vissza, bazmeg???

bgp 2012.08.10. 13:48:16

@Kandeláber: csak vigyázz, ki ne szédülj a a jobbon és beess a balba.

bgp 2012.08.10. 13:50:32

@Muad\\\'Dib: Annyiban igaza van, hogy az USA-ban a tudósokat is megbecsülik és megfizetik. Bár szerintem ott is visszaesőben van a tudomány elismerése.

MACISAJT 2012.08.10. 13:51:10

" Hogy Peking a Gyurcsány-éra depressziójának mementója"

Bizony. Meg a tudatos leépülésé,leépítésé.(lásd mlg a tatai edzőtábor mszp-s bűnügyeit).

Mint ahogy a mostani sportsikerek kapcsán a feltörő aczélendre-bocskorgábor-magyaripéter-mongattila &co. bugyborékolások is megmaradnak mementónak.
Vagy a bujáki attilák vitray proféciái a nulla aranyról és arról hogy hozzá kell szokni a "nagyon ki nemzet státuszhoz"(vö: "merjünk kicsik lenni" mondá ahá kovács lászló.)

Publius Decius Mus 2012.08.10. 13:51:27

Tiszelelet a példát mutató magyar olimpikonoknak! Mindenki átgondolhatja és átviheti ezeket az értékeket amiket demonstráltak a saját kis életébe. Minden országnak kellenek példaképek és nekünk van bőven.

Mong Ati meg fossa össze magát, már nem kell többször bizonyítania, hogy ő egy irígy nulla. És a többi savanyújóska is, bochkor meg aczél.

Lasombra 2012.08.10. 13:53:25

@motti: ". Szerintem a jelenlegi kormányt pont azért támadják, mert túl sokat fókuszál a sportra,"

mármint a focira.
Felcsút lakossága 2000 fő, oda megy egy 3500 fős stadion. az csak véletlen egybeesés és a sors szeszélye lehet, hogy a Puskás Akadémia épp a Kedves Vezető fatornyos falvába került. (zárójelben: a Honvéd utánpótlásképző intézetének meg nem engedték használni a "Puskás" nevet, hisz köztudott, hogy Öcsi Felcsúton nevelkedett és játszott, inkább oda köthető.)
Debrecenbe meg készül egy 20 000 fős stadion.

tudtad, hogy az átlag nézőszám a magyar focibajnokságban nem éri el a 4000 főt?

de hát ha egyszer fussa.

"Sport=Egészség"

helyesen:
tömegsport = egészség
élsport = pénz

thwarter 2012.08.10. 13:54:46

Igen, de miert nem lehet szimplan orulni a jo eredmenyeknek, miert kell arra felhasznalni, hogy azt probaljak bebizonyitani ezekkel, hogy a tobbiek gyengebbek?

Atisz 2012.08.10. 13:56:08

@Publius Decius Mus: Ugyan, Mong már új hazájának, az USA-nak drukkol.
Ezek mindig olyan szépen és hamar be tudnak illeszkedni, hogy öröm nézni őket :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 13:57:09

@sedi: :)
@borzimorzi: jó kis komment

@Gera: lyukra futsz

"de ha összevetem az olimpiai szereplésünket az ország általános állapotával, elég éles a kontraszt "

ez eddig korrekt megállapítás, de nem ez a következtetés:

"és ez nekem valahol arra utal, hogy van bennünk valami görcsös kényszer, hogy jobbnak látszódjunk másoknál"

hanem az, hogy a magyar tehetséges, csak a vezetőink, akiknek vezetni kéne, nem tudják.
hát hiába, kommunista barbár mind.
ebben a korban azok parancsolnak, döntenek, akik állatot se hajthatnának, már 1948 óta.

Atisz 2012.08.10. 13:58:10

@thwarter: Kérdezd a gonosz, megosztó és birodalmi felfogású briteket akik ezt a csúnya éremtáblázatot összehozták... már a gondolat is xenofóbiáról árulkodik.

Muad\\\'Dib 2012.08.10. 13:59:27

@bgp:
Ők nem megbecsülték a tudósaikat, hanem felvásárolták őket mindenfelől, mivel megvolt rá a keret.

ComLo 2012.08.10. 13:59:28

@Kandeláber: "...mennyibe kerülhet egy magyar olimpiai arany.
Feltételezem, hogy egy úszó nem emészt fel annyi pénzt, min t egy komplett futballcsapat."

Ebben abszolút mértékig egyet kell érteni, sokkal olcsóbb egy úszó siker. Hogy miért ömlik mégis a pénz a fociba? A triviális válasz pedig a népszerűség.
Úszást 4 évente 7 napig néznek az emberek. (ok páratlan években van Úszó VB de az is csak 1 hét és sokkal kisebb a nézettsége).

De ha a focit "hazai pályán" versenyezteted akkor is (nagyon sajnos) lever mindent. A sikersport kézilabda, vagy az utóbbi évek slágersportja a jégkorong hátvégi átlagnézőszáma van hogy a pár száz főt sem éri el (voltam olyan jégkorong bajnokin ahol írd és mond 20 fizetővendég volt). A foci pedig stabilan több ezres átlagnézőszámot hoz. Meglepő de a sporttvk legnézettebb műsorai még mindig a magyar bajnokik.

syba61 2012.08.10. 14:00:05

@bigthereal: Az tart vissza, hogy az ilyen agyatlan gyökerekkel, mint te vagy nem tudnék ilyen akadémikusi beszélgetéseket folytatni. Ilyen kretén állományt csak itt találni.

Kalmár 2012.08.10. 14:00:07

Jujj, de megnézném, hogy milyen blogok születnének, ha leégés lett volna az Olimpia......
Nem kérdés.
Milyen beteges reakció, hogy minden ballib blogger kezét lábát töri, hogy kiemelje, ehhez semmi köze az államnak.
Szar érzés lehet Gyurtát hallani.
Szar érzés lehet Risztov Évát látni Kósa nyakába ugrani.
Szar érzés lehet ballibeláris talajt vesztett bloggernek lenni.
Megértem.
Az életeteket jelentő eszme a szemétdobra került. Próbáljatok már kimászni a kukából. Ha csak ültök az alján és próbáltok átköpni a peremén, akkor nem fog menni.

ob.szerver 2012.08.10. 14:00:22

@Kandeláber:

"A Videotonnak nincs köze az olimpiához, azért gondolom, ezt elismered"

Készséggel. De ahhoz van köze, hogy az állam, de akár egy személy (tudjukki) a saját tetszése szerint állít fel preferenciákat az egyre szűkülő források elosztására. És ha saját alkalmatlanságunk, tehetségtelenségünk és alantasságunk miatt kenyeret már nem is tudunk adni, pár tízmilliárd odaosztásával a cirkusz még belefér.

Senkifia 2012.08.10. 14:00:31

@olimpiam: de ha már mindez nincs, akkor legalább hálitennek vannak érmek...

meronem 2012.08.10. 14:01:18

@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]:
Dettó. Az elején nem akartam foglalkozni az olimpiával. De aztán konkrétan Risztov Éva tegnap úszása miatt kezdek 37 évesen pár év (gyereknevelés miatti) szünet után lelkesen sportolni újra, sőt, úszni is, ami eddig kifejezetten nem szerettem. De tegnap a Tiszában leúsztam 1000 métert! Szóval köszönet neki, a jó érzésért is, amit nyújtott a csodálatra méltó versenyzéséért.

Kandeláber 2012.08.10. 14:02:45

@MACISAJT: Kovács Lacus múltkor Kálmán Olga műsorában fényezte Pontát, erre az most kinevezett egy holokauszt-tagadó szocdem minisztert. Erre varrj gombot!
A digin van egy műsor, amit Vitray vezet, Aczél-Acsádi, egy libsi főszerkesztő és két még jelentéktelenebb dilettáns társalog benne sportról.
Egyéni rekordom durván ötven másodperc volt, amíg bírtam nézni.
Vitrayról régen a kabaréban is azt mondták: ha a lelátó felrobban egy izgalmas meccsen, ő csak annyit mond: Hűha!

Senkifia 2012.08.10. 14:02:46

@olimpiam: de ha már mindez nincs, akkor legalább hálitennek vannak érmek...

Atisz 2012.08.10. 14:02:59

@Kalmár: Azok a cikkek is készen vannak szerintem, de most mehetnek a kukába :)
Szar lehet ballib bloggernek lenni, annyit írni - feleslegesen.

Egyébként mondtál valamit, lehet, hogy Magyari éppen ezért írta azt a cikket, mivel már teljesen frusztrált volt. Ez esetben tényleg ő a munka hőse :)

2012.08.10. 14:05:10

Ez az egész olimpiai cirkusz, vetítés, kompenzálás. Mivel az olimpiának hihetetlenül magas a presztizse, a sportnak vitathatalanok a pozitívumai, így már csak szurkolóként kell viselkedni, s máris bárki elhiheti, hogy a TV előtt heverve része van a sikerben és büszke lehet. Pedig nem.
Természetesen büszke arra lehet bárki, amit maga elért, vagy amiben részt vett (csapat tagja, edző, gyúró, stb.), de hogy a TV előtt ordítozó szurkolónak aligha van köze a győzelemhez, az kétségtelen. Ilyenkor mindenkinek fontos a vívás és a torna, de érdemes kinézni a vívó- vagy torna OB-kre: a csekély nézőközönséget a családtagok, barátok, szakmabeliek alkotják, az érdeklődés egy EB, VB kapcsán élénkül csak meg valamelyest.
Jó szurkolónak lenni, mert semmiféle áldozattal nem jár, nem kell megdolgozni semmiért mégis büszkeségtől dagadó kebellel lehet önmaguk vállát veregetni: győztünk!
"Természetesen" a sokat hangoztatott hazugságoknak (pl.: majd több gyerek fog sportolni) semmi köze a valósághoz, a magyarok nagyon keveset sportolnak szabadidőben, arról nem beszélve, hogy jó néhány olimpiai büszkeségsportunk mint tömegsport nem is nagyon létezhet: lásd épp torna, vívás, stb.
Aki meg az egészsége érdekében lejár az uszodába, aranyak nélkül is menni fog.
Ki-ki hogy van vele, de inkább élnék egy Ausztria-szerű Magyarországban egy-két olimpiai arannyal, de semmi baj, megvédtük a szegényház becsületét most is.
Az esetleges felesleges riposztok elkerülése végett közlöm: elhízott, sohasem sportoló, idegenszivű, kozmopolita-judeo-bolsevik-gyurcsányista, lepukkant panelban trikóban-gatyában seggét vakarászó, VV-t bámuló, Kádár-nosztalgiázó tanulatlan, tudatlan proli vagyok, aki még semmit nem tett le az asztalra.

Kerekvilág 2012.08.10. 14:05:31

Azmellett, hogy egyetértek a cikk tartalmával megjegyezném, hogy Ausztriának ugyan valóban nincs egy árva érme sem, de a téli olimpiai játékokon az éremtáblázat igen előkelő helyeit szokta elfoglalni. Ezek a teljesítmények pedig egyenértéküek a nyári olimpiai játékok teljesítményével. Ez részben Szlovéniáról és Szlovákiáról is elmondható.

Cyric25 2012.08.10. 14:05:43

És csakazért is politika lett belöle ...

Pedig nem Észak Korea vagyunk hogy a nagytiszteletü és szeretetreméltó vezérnek kell megköszönniük a sportolóknak hogy végtelen kegyelmében és bölcsességében saját erejével töltötte fel gyarló sportolói testüket ami nélkül ezen gyözelmek soha nem valósulhattak volna meg.

Én részemröl csak simán büszke vagyok minden sportolónkra még azokra is akik urambocsá em hoznak haza érmet.
Viszont aki kivívta az olimpiai részvételt, és méltósággal, minden erejét beleadva kiallt és megmérettetett a világ élvonalában az nem érdemel mást mint legmélyebb tiszteletünket és elismerésünket.

Köszönet valamennyi olimpikonunknak! És HAJRÀ akik még megmérettetés elött állnak.

folyamatábra 2012.08.10. 14:05:58

@Belpo: Mér nem lehet csak úgy egyszerűen örülni valaminek anélkül, hogy közben odanyomnánk egyet valakinek?

syba61 2012.08.10. 14:06:31

@Kerekvilág: No, ez perfekt volt! Teljesen egyetértek.

folyamatábra 2012.08.10. 14:07:50

@Belpo: Te látod, mekkora rohadék Kósa, Risztov nem látja. Te látod azt is, amit Risztov lát?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.08.10. 14:10:12

@Kalmár:

Ha valami rossz, az a Fidesz miatt rossz, de ha van valami siker, akkor ahhoz semmi köze a Fidesznek.

Ez a ballibsi oldal önbecsapásának a lényege.

Szar a forint--> hülye Orbán, hülye kormány, hülye Fidesz

Erős a forint--> Népszava címlapján:
„Csúnya átverés az erős forint”.

no successful 2012.08.10. 14:10:32

Először gratulálok az érmet szerzett sportolóinknak, és igen, hálás vagyok, és igen, én nem sajnálnám az adóforintokat a sport támogatására.
Azonkívül kalapot emelek minden sportolónk előtt, akik az olimpián megmérettették magukat. Mert igen, oda sztem minden sportoló győzni megy.
És igen, szükség van a sportsikerekre, ez a kisebbrendűségi komplexussal, és önemésztéssel küszködő (önemésztés, amelyet sajnos a hazai kozmopolita attitűdű liberális és baloldali politikai körök gerjesztenek) kis nemzet, megérdemli hogy legyen egy kis sikerélménye, kis önbecsülése.
Igen, egyetértek azokkal, akik azt írják, hogy elsősorban ez a sportolók érdeme. A magyar politikusok csak egyet tehetnek, támogatják a sportot.
A támogatás viszont már a politikusok, és a közösség érdeme. A közösség, aki nem sajnálja, hogy adóforintja egy része azokhoz kerül, akik reklámot csinálnak a közösségnek.
Valaki itt azt írta, hogy miért nem lélegeztető gépre költjük azt a pénzt.
Ez esetben meg kell kérdezni a multikat is, a horribilis reklám kiadásaikat miért nem a lélegeztető gépek vásárlására költik ? Miközben a lélegeztető gépek üzemidejének egy részét olyan betegek ellátására fordítják, akik a multik termékeitől táplálkoztak egészségtelenül.
Már vannak sportolóink, akik azt nyilatkozták, hogy örülnek annak, hogy a magyaroknak örömet és dicsőséget szereztek. Vannak, akik a színeinkben sérülten állnak ki az ellenfelük ellen, és úgy is hősiesen küzdenek.
Teljesen mindegy, hogy ezeknek az embereknek a felmenői között milyen származási vonalak vannak.
MAGYAROK ők, akik a közösségükért álltak ki. És
a posztíró törekvése, hogy ezt leválassza a politikáról, bizony gyenge próbálkozás. Mert igen is a mai világban a sport, és a politika valahol összefügg. Ha másképpen nem is, az állami támogatási rendszeren keresztül.
Magyarország kicsi ahhoz, hogy dollármilliárdosok hada álljon a sport mögött, hogy támogathassa. Ezt az államnak kell megtennie. Igen kell. Egy ilyen kicsi, és feltörekvő ország a legolcsóbban a sporton keresztül népszerűsítheti magát. Nem is beszélve, a tartásról, amit ez a sikerágazat a magyarságnak adhat.

Brukk 2012.08.10. 14:10:34

@Lasombra: De Te például hogyan, vagy honnan képzeled el a tömegsportot?
Mert szerintem az lenne a jó/ideális, ha minden fatornyos faluban hasonló létesítmény lenne, mint ahogy az pl. szlovéniában, meg az osztrákoknál van.

meronem 2012.08.10. 14:10:37

@is: "az osztrák példa egyébként rossz, mert ők hegyi nemzet, és a téli olimpián aratnak, tehát simán parasztság kizárólag a nyári olimpia alapján példálózni velük" Persze, Ausztriában csak hegy és hó van, se sima út, se sportcsarnok, se focipálya, se semmi sport, csak szánkó és sí. Ne viccelj már.

Azért is vagyunk messze a nyugati életszínvonaltól, mert a zemberek nagy része fanyalog, fikázik; ha örül valaminek a MÁSIK fél, akkor méginkább.
Tenni valamit, a saját mindeféle értelemben vett környezetének javításááért jellemzően nem szeret, hanem akarva-akaratlanul mérgezi és szennyezi. A helyes lépéseket ellenben mindig mástól (Őtőlük) várja azt el, illetve
A fenti kvázi magyarkodásellenes hozzászólásokból (is) legalábbis ez jön le.

Ad Dio 2012.08.10. 14:12:37

Az Olimpia egy szuper lehetőség arra hogy a politikai pártok sáncárkaiból kimásszon a nép (az Istenadta), és magasról ejtsen az idióta szolgalelkű megmondókra/kirekesztőkre/árokásókra és EGYÜTT ünnepelje a közösség sikerét, pár pillanatra elfelejtve a mindennapok nehézségeit.

Aki ezt a pillanatot elmulasztja, az szegény. Nagyon szegény.

Este hatkor mi is lesz ;) ???

istenvagyok 2012.08.10. 14:13:25

ezek a sikerek semmit sem adnak, sőt sok embernek tönkre fog menni emiatt az élete, mert pont ki kellesz rúgni őket, pusztán csak azért hogy ezeket a sportolókat eltartsa az állam, köszönjük bazdmeg a szociális rendszert

ob.szerver 2012.08.10. 14:15:08

@folyamatábra:

"Te látod azt is, amit Risztov lát?"

Nagyon nagy baj van abban az országban, ahol egy sportoló egy politikusnak köszöni meg az aranyérmét.

scsaba1 2012.08.10. 14:15:10

Szóval arra lennék én kíváncsi, hogy mi lett volna akkor, ha ezen az olimpián történetesen egy aranyérmet sem szerzünk, mert valami őrületes pech széria lenne a magyar csapaton. Jönnek a 7-6-5 helyek, 1-1 ezüst, de arany valahogy egy sem.

Szóval arra lennék én kíváncsi, hogy a sok nagypofájú megmondóember (Aczél, meg a többi szarkupac) mit hozna ki abból a helyzetből.

ComLo 2012.08.10. 14:15:56

@Brother Love: Nagyrészt igazad van, a magyar sport egyik legnagyobb baja, hogy a sikereket elvárja a közvélemény, de tenni érte tényleg nagyon keveset tesznek. Én már csak szakmámból kifolyólag voltam jó pár tornász vagy vívó OB-n de említhetnék világkupát számos más sportágban. Szó szerint családias a hangulat, ha először bemész egy ilyen helyre mindenkinek fel fog tűnni hogy van egy új arc :-D.
De tévedés, a bajnoki címeknek, de még a szép eredményeknek is komoly hatása van a tömegsportokra. Úgy tornász, vívó, vagy úszó arany után (de akár egy külföldi csodateljesítmény után( pl Phelps vagy Bolt), jelentősen több gyerek érdeklődik az adott sportág után.
Ausztriát fent írtam: téves dolog őket leírni ezért, nekik is épp ilyen fontos a sport csak épp egy másik szelete. Mi pl egy aranyat sem nyertünk téli olimpián, náluk ez nemzeti tragédia lenne. Pl alpesi síben szinte nehezebb bekerülni az osztrák csapatba mint megnyerni az olimpiát (egy számra van 5-6 világklasszisuk).

ledo76 2012.08.10. 14:16:07

@Kandeláber: A valóban hungarofóbok kevesen vannak és nem náluk pattog a labda (nem is nagyon fog), a kormány viszont iszonyú károkat okozott (az előzők is) és úgy néz ki jó sokáig a nyakunkon maradnak. A baj az, hogy ha sok ember túllépne ezen a hisztin (te is), lenne egy normális bal, jobb vagy liberális kormánya ennek az országnak. Hidd el ha jók alapvetően mindegy a színük. Az LMP-vel kapcsolatban nagyjából egyetértek.

Kék az ég 2012.08.10. 14:16:11

A kis orszagozas arra vonatkozott, hogy kik keszitettek az ilyen listakat? Uj-Zeland! Ahol egybol harmadikok lettek rajta (amikor keszult).

Ebben van igaza az idezett ironak.

Mert ugye a blog iroja is pl. azt veszi ki ami nekunk jo. Aranyak szama. Mert mi aztan versenyben vagyunk a nemetekkel.

MIIII?! Ketszer annyi ermuk van.
Vagy japannak 3x!!!

De hat ugye ha mellet kell verni akkor nezzuk igy. Persze he nem lene aranyunk de 3x annyi bronzunk es ezustunklenne akkor most a cikkiro is az osszerem szamot nezne mint az USA teszi, hisz abban vezetnenk akkor.

Persze nem magyar vonas csak. Eszak-Koreai is nagyban villog az ermeivel.

Muad\\\'Dib 2012.08.10. 14:16:28

@istenvagyok:
Gondolkodtam, hogy mit válaszoljak, de arra jutottam, hogy vagy csak trollkodsz, vagy annyira hülye vagy, hogy nem fognád fel...

telkoe 2012.08.10. 14:16:46

@is: Talán mert a Nokia a tönkremenés szélén tántorog.

2012.08.10. 14:16:49

Ugye, most mindenki büszke az olimpikonokra, mert példát nyújtanak arra, hogy a sikerért keményen kell dolgozni, hogy a feladatokat más nem oldja meg helyettünk, stb.
Kérdéses, hogy mennyire sikeres példaadásuk, mert itt a munkahelyem még az igen baráti, 13.30-as befejezés előtt majd mindenki lelépett már jóval előbb - azok is, akik napi 5 "büszkék vagyunk rátok" facebook üzenetet osztott-küldött - és egyikük sem sportolni rohant...
Röhejes.

ledo76 2012.08.10. 14:18:45

@malacz69 rezignált: Ja csak éppen a tények nem arra mutatnak, hogy jó lenne bármi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 14:19:14

@Atisz: Kicsit húzhatjuk a szánkat, hogy na igen, hol van India"

sehol. miért kéne húzni a szánkat? azok cigányok a sportban is. inkredebil india, ez nem befolyásolja a józan észt

Lasombra 2012.08.10. 14:19:28

@Brukk: köszönöm a lehetőséget, hogy ilyen súlyú témában is most 15 mp felkészülés után megmondhassam a tutit. :)

a fene se tudja, mondjuk egy tizeniksz milliárdos stadion árából csinálnék pár száz tornatermet, uszodát, lengőteke pályát, akármit. esetleg nem 300 forintból oldanám meg az iskolák menzáját (fogalmam sincs mennyi), jutna gyümölcs is a tálra. talán az utánpótlási programot nem három-négy kivételezett, baráti városban tolnám világszínvonalon, hanem 300-400 településen tisztességes színvonalon.
stb.

pénzben ugyanott vagyunk, de egy hangyányit több lurkónak lenne lehetősége belekóstolni az egészséges életbe.

de lehet, hogy nincs igazam, és űrprogram is kell Felcsútra.

odamondó 2012.08.10. 14:19:36

Top10: világ legnagyobb országai köztük csak 1 lóg ki az a magyar!

Szerintem erre azért büszkék lehetünk.

Atisz 2012.08.10. 14:19:38

@Brother Love: Te itt alapvetően a nemzethez való tartozás és az individualizmus eszméit ütközteted. Ez természetesen jogodban áll.
Ám ha ennyire csak magaddal foglalkozol, nem tudsz örülni és büszkének lenni mások (akik nem is annyira mások, mivel ugyanolyan magyarok, mint te) sikereinek, akkor remélem, hogy más dolgokban is ennyire következetes vagy.
Soha nem mész el pl. az Élet Menetére, hiszen ott más emberek haltak, mások gyásza, nem a tiéd. Az, hogy emberségből kimész, már gyarló kötődésnek számít...

""Természetesen" a sokat hangoztatott hazugságoknak (pl.: majd több gyerek fog sportolni) semmi köze a valósághoz, a magyarok nagyon keveset sportolnak szabadidőben"

Ez nettó butaság, mivel manapság a tv-nek még mindig kiemelt szerepe van a tájékoztatásban, népszerűsítésben, internet ide vagy oda. Van annak valami varázsa, amikor az ember lehuppan a kanapé elé és ebből fakadóan a gyerekek is nézik a tv-t, sőt őket kifejezetten könnyű befolyásolni.
Ezért is jó, ha egyéb műsor között jó példákat látnak, sportolókat, akik az olimpián bizonyítottak. Ha végighallgatod érmeseinket, mindannyiuknak vannak példaképeik, akiket a tv-ben vagy az újságban láttak.
Óriási motiváló ereje van az ilyesminek. Ha pedig nem is lesz aranyérmes, akkor is jó, mivel egészséges lesz (ilyesmit egyébként te is írtál).

U.i.: Ausztriának nem 1-2, hanem 0 aranya van ;)

Kandeláber 2012.08.10. 14:20:41

@ComLo: Ezt a kérdést csak azért bátorkodtam feltenni, mert egy hsz-ben valaki azt vizionálta, hogy a döntéshozók számolatlanul pumpálják a pénzt a sportba, és ugye feltételezem, hogy az úszáshoz azért elsősorban víz kell, úszógatya, lányoknak dreszz, nyilván nem aranyárban vásárolt szarvasgombából készített ételekkel tömik őket, hanem átlagos, kalóriadús étrendjük van.
Egy labdarúgócsapat nyilván több pénzt emészt fel, de most nem volt kint a csapatunk az olimpián, a bajnokságban pedig állítólag szponzorok is osztják a pénzt a legnépszerűbb sportra.
Akinek nem tetszik, nézzen csúszókorong-közvetítést az Eurosporton, biztosan nem megy fel a vérnyomása.@ob.szerver: Nem tudom, mennyi a Videoton költségvetése, és mennyi ebből állami támogatás. Valami éves beszámoló szokott lenni, ott talán hozzáférhetők az adatok.
Én egyébként Fradi-szurkoló vagyok, de tegnap tetszett, ahogyan lealázták a nagy arcú belgákat, akik közül kettőt le is zavart a bíró, az pedig méginkább tetszett, ahogyan kiejtették a slotákokat.

Ad Dio 2012.08.10. 14:21:10

@istenvagyok: Gyógyszert hamar bevenni, szép alpesi kép elé beülni. Hamar hat. Ha nem, akkor szólni az ápolóknak.

folyamatábra 2012.08.10. 14:21:34

@syba61: Én szoktam vidáman sétálni Magyarországon is, az aranyaknak(meg az ezüstöknek, meg a bronzoknak, meg a helyezéseknek) pedig örülök.

ComLo 2012.08.10. 14:21:38

@meronem: "Persze, Ausztriában csak hegy és hó van, se sima út, se sportcsarnok, se focipálya, se semmi sport, csak szánkó és sí. Ne viccelj már. "

Nem egyszerűen náluk a téli olimpia számít úgy mint nálunk a nyári. Mi még nem nyertünk téli olimpiai aranyat, de nyárin mindig volt győztesünk. Ők pedig téli olimpiákon brillíroznak. Az osztrák alpesi sí csapatba kis túlzással nehezebb bekerülni mint megnyerni az olimpiát. És pl sífutni, korcsolyázni, vagy akár síugrani pont annyira lehetne nálunk is mint náluk.

Atisz 2012.08.10. 14:23:17

@tesz-vesz: Nem cigányoznám le az indiaiakat, még akkor sem ha a mi cigányaink ténylegesen onnan is származnak.
Egész egyszerűen arról van szó, hogy náluk még él egy kicsit a brit gyarmatbirodalmi érzés és nem találták meg még önmagukat. Szerintem csak idő kérdése, hogy Kínához hasonlóan ők is beindítsák a rakétákat.

Kék az ég 2012.08.10. 14:23:23

@ menomem

De jo volt az osztrak Teli Olimpia pelda. Ugyanis azokon nekunk szokas szerint semmink nincs, de akkor MI elintezzuk azzal, hogy hat de nincs hegy stb, hat nem gond. Pedig van ho, vagy jegypalya stb lehetne nyernunk ott is.

futás csicskák! 2012.08.10. 14:23:52

megbaszok asz anyátok hanemhagytok rezezni csicskagecik

istenvagyok 2012.08.10. 14:24:50

@Brother Love: te miről beszélsz? az összes aranyérmes a mi hátunkon jutott fel, mi fizetjük nekik az élet járadékot az érem után járó díjat és még faszom tudja mi mindent

Lasombra 2012.08.10. 14:24:51

@malacz69 rezignált: "Ha valami rossz, az a Fidesz miatt rossz, de ha van valami siker, akkor ahhoz semmi köze a Fidesznek."

ugyanez fordítva nem ismerős? :)

gazdaság döcög, kockázati felár, forintárfolyam, elvándorlás, akadozó befektetések, munkanélküliség, születésszám stb. -> mert az elmúltnyolcév, és két év alatt nem lehet rendbe tenni, amit elqrtak, és ne várjanak csodát, és a csontvázak stb.
egyszóval a terhes Gyurcsányi örökség

sportsikerek -> terhes Gyurcsányi örökség huss, el! akkoriban senki nem sportolt, minden olimpikon 2012. tavaszán ment le először edzeni, és a Fidesz éra kinevelte a nagy sztárokat! semmi folytonosság, semmi kemény munka.

nyilván mindkét verzió (amit te írtál az is, meg ez is) hülyeség.
vagy nem?

Atisz 2012.08.10. 14:25:01

@Atisz: *kanapé elé -> kanapéba

(bár a kanapé előtt is jó ülni, főleg ha puha a szőnyeg :))

folyamatábra 2012.08.10. 14:27:52

@Gera: Nem gondolom, hogy Szilágyi Áron, Gyurta, és a többiek sorban azért dolgoztak, hogy legyen mivel elfedni a problémákat. Ennek most lehet örülni, büszkének lenni, kinek-kinek vérmérséklete szerint, aztán hétfőtől megint dolgozni a "problémákkal" - lehet, jobb kedvűen. Az életnek azért nagyon sok szelete van, ez az olimpia lehet egy olyan, ami jó, és ugyanúgy a valóság része, mint ami nem jó.

Alamio 2012.08.10. 14:28:23

Jó poszt, egy részt kivéve.
Azt ugyanis lehet mondani hogy nem a politikus teszi bajnokká vagy akár résztvevővé az olimpikont- ez így igaz is.
De megfoszthatja tőle. Ld. 2004-2008. Amikor a JOGOS JÁRANDÓSÁGUKAT sem kapták meg a résztvevők, vagy csak igen nagy késéssel, hatalmas személyes áldozatok után. A nyugalom és letisztult közeg alapvetés, ez szükséges. Ha nincs meg, akkor nem lehet holtpontról beszélni, az egész felkészülés az.

hobbit 2012.08.10. 14:29:26

Az tény, hogy a 'kevesebből' mindig nehezebb jobbat találni, mint a 'többől' (értsd: népesség szám), ez a nagy számok törvénye.
De miért kell ezt akár politikai vagy bármilyen más irányba terelni?
Miért nem lehet csak úgy spontán örülni, boldognak és büszkének lenni?
Örülni hogy ez az emberek évekig készültek, elmentek Londonba a magyar zászlóval a mellükön, kiálltak, képviseltek minket, és nyertek. Miért nem lehetünk erre csak úgy büszkék?

Miért nem tudunk mi egyáltalán BÁRMINEK is csak úgy örülni?

Minden célzás, okítás, befolyás, pártoldal, nemzetiség, vallás és bármi nélkül, CSAK ÚGY örülni?
Annak, hogy van, és megértük, és láttuk, és sikerült.
Miért nem?

KenSentMe 2012.08.10. 14:29:51

Én csak azért szeretem ezt az olimpiai izét, mert azért jó látni, hogy élnek még tökös magyar gyerekek. A sikerükből nyilván részem nincs, támogatni őket sehogy se tudnám de azért jó látni, hogy ebben a posztkommunista környezetben, pl. Hódmezővásárhelyre születve sem reménytelen az élet, akár az egész világot megverheti az ember, ha úgy jön ki a lépés.

Főleg ebben az országban, ahol annyi a reménytelenül negatív és tenni sem akaró arc lakik, mindig jó szembesülni ennek az ellentétével. Az összérmek száma sajnos jól mutatja, hogy a magyar sport helyzete nem javult, a nyolc arany tulajdonosait áttekitve látni, hogy ez csak az ő személyes kiválóságuk. Ha büszkének lenni baromság is volna, azért az marha jó érzés, hogy ilyenek is élnek köztünk. Talán még nincs veszve minden.

Kék az ég 2012.08.10. 14:30:55

@bigthereal: Mit all mogottunk?!

Nezz mar ra a listara, kapasbol mindenkinek TOBB ERME VAN.

A 32. Kanadanak is tobb erme van!

Ebbol latszik mennyire hulyeseg ez az egesz. Ha most lenne 0 aranyunk, de 20-20 ezustunk akkor azon vernenk a mellunket, hogy de az szamit hany erem van (az usa szokta ezt csinalni, pontosan azert mert jaj Kinanak tobb aranay volt)

daito 2012.08.10. 14:31:04

Annyira jó olvasni napok óta a blogokat. A szokásos "k.rva anyád g.c. libbancs" - "köcsög náci" párbeszéd az aktuális tündérországi gazdasági megoldásról, éppen aktuális közgép témáról, valami 4-5éves szoci ügyről; vagy épp aktuális politikai performanszról átterelődött a sportolókra, az olimpiára.

Ez olyan jó. :-) (Már látom a karácsonyi témát, hogy akkor Jézus zsidó-e, és kire szavazna, ha köztünk lenne, ésatöbbi releváns kérdés.)

1. Mindegyik sportolónak, aki kijutott: elismerés és tisztelet. Egyrészt mert az olimpia az olimpia; másrészt sokszor hihetetlen szabályok miatt EB, VB érmesek nem vesznek részt. Mert csak VB ezüstérmes...
2. Mindegyik pontszerzőnek még inkább elismerés.
3. Az érmesek külön téma. Akármit is írtok egymásról, szerintem nem igazán akad akármilyen beállítottságú magyar ember, aki ne érzékenyülne el Risztov Éva teljesítményétől pl, vagy a kajak négyes sztorijától.

A többi már mindenféle igazságok, féligazságok keveredése, aminek persze köze van a sportolókhoz, az eredményekhez.

Csak most éppen nem alkalmas. Még 2-3 napig legyen hejehujahaja, meg szorítsunk annak, aki épp ott áll; és majd utána van értelme a vitának, a "beszéljük meg a magyar sportéletet a kisfiúktól a finanszírozásig" témának. Akit meg nem érdekel a sport, az olimpia, az meg nyugodtan, de csendben sz.rja le a kérdést. :)

Addig ne.
Off
(Hozzáteszem, hogy pont nem hat meg ez a statisztikás táblázatosdi, mert:
a) nem hat át a magyaros nyavalygós "kisországvagyunk" érzés
b) pont semmi ráhatásom nincs arra, hogy Gyurta Dániel olimpiai bajnok lett, és akkor sem lenne, ha 15x lennék, meg ha nem is lennék.
Az Gyurta Dániel nagyszerű teljesítménye, aki egy közülünk és biztos nekünk is nyerte, de ennek gyk. semmi köze, hogy mi kevesen vagy sokan vagyunk.
c) meg ez ha érdekes "adat", akkor sem érdekel 2985x, hogy minden tévé- és rádióadásban, újságcikkekben, weboldalakon, megugye a kötelező facebook-on is ezt olvassam.
d) ez persze annak is következménye, hogy a különböző oldalakon mindenki 125x lelkesen megosztotta, hogy éppen aranyat nyertünk, vagy éppen mi történt az elmúlt 2 napban az olimpián - de ezt a kérdést is lehet egyszerűen és összetetten is kezelni. Kezelem egyszerűen, nem érdekel. :)

Akit meghat ez a statisztikai dolog, az meg érezze magát ettől jobban, nem sajnálom tőle.)

meronem 2012.08.10. 14:31:27

@Kék az ég: Namármost ezen a statisztikai oldalon az összes lehetséges mérőszámban ill. arányban előkelő helyezést érünk el.
Észak-Koreában nyilván arra edzenek sportolókat, hogy mutassák meg a világnak: erre is képesek. Ezek a sportolók egyébként nyilván valódi emberek, illetve emberként sportolók, azaz atléták, mert a kettő nem ugyanaz.
Itthon azért ez nem igaz, nincs ilyen propagandacél. A kenusok imádják amit csinálnak, genetikailag jók, meg tudják venni a felszerelést, nyilván állami támogatást is kapnak, de ez így van rendjén. Az MSZP is kap támogatást, meg a képviselőik fizetést, költségtérítést. Gondolom EZ nem baj.

@Brother Love: link, munakerülő emberek mindenhol vannak, de talán azért is, mert munka is kevesebb, mint a ip-ari forradalom előtt. Te még munkával foglaltad el magad péntek 12 után? Nem kéne épp most az élsporttól várni még e probléma megoldását is.

Ausztriában pedig igenis van sima út, uszoda, tornaterem, MTB útvonal, focipálya, tó, folyó; szóval hogy csak hegyeik lennének és ezért csak a téli sportokban jeleskednek, az erős túlzás.
Nekünk viszont tényleg nincs megfelelő hegyünk a megfelelő edzésre!

2012.08.10. 14:32:01

@Atisz: A nemzethez tartozom, sőt, fontos számomra, hogy magyar vagyok. Ez mit sem változtat a tényen, hogy a mostani olimpiai aranyakhoz ezen az egy dolgon kívül semmi közöm. Azaz: örülhetek neki, mert a nemzetem sportolói (akik esetleg személyükben is kifejezetten szimpatikusak) nyertek, de büszkeséget én olyan dolgok kapcsán érzek, ami az enyém (pl. munkám), vagy részem volt benne (gyermekem sikere, mert én bátorítottam, segítettem, stb.). Az örömöm persze alapvetően nem más, mint amit bármilyen szép és jó emberi teljesítmény láttán érzhet az ember. A puszta magyarságon alapuló kapcsolatunk - a sikerek szempontjából oly távoli és áttételes, hogy nincs is jelentősége. Nagyon szimpatikus és nagylelkű Gyurta nyilatkozata, de ő akkor is így úszott volna, ha Brother Love a világon sincs, mintahogyan az én életem sem változott jottányit sem, ha nem szerez érmet (meg az érmével sem). Ez tény.
Magyarország EU szinten gyalázatosan áll a tömegsport terén, ezen az olimpiai érmek mit sem változtatnak. Ez is tény.
A büszkeség, lelkesedés az érzelem, sőt hit kérdése - de a hittel természetesen nem vitatkozom.

JT_Biopower 2012.08.10. 14:32:51

Hogy mennyire nincsenek a sógorék sehol a sport eredményességében, azt alátámasztja a korábban említett téli olimpiai szereplésük és például az egyik idén nyári verseny is. Ugyan nem olimpiai távon, egy svájci mögött két osztrák végzett (én az 5. lettem).
A hölgyeknél is svájci győzött, akkor most őket a GDP alapján kell rangsorolni, hogy hátul végezzenek mégis? ;)
(Esetemben sem a Ferinek sem a Vikinek nem volt köze a teljesítményemhez.)

Érdekes eredmények születnének akkor, ha például nem lenne országonként és sportáganként résztvevői kvóta bevezetve. A jelenlegi rendszer a sokszínűségnek és a kis létszámú országoknak kedvez. Szépen nézne ki a közvetítés, ha mondjuk az összes asztaliteniszező, vagy műugró kínai lenne. :)
Angolna is elindult anno, honfitársai valószínűleg büszkék voltak rá.

Az szerintem egyértelmű, hogy így egyszerűbb. Támogassuk a MOB-ot és akkor abból lesz valami eredmény, mint látjuk. :) Az mennyivel nehezebb, hogy rábírjuk az embereket arra, hogy sportoljanak és akkor egészségesebbek lesznek. Az olimpiai szereplés sikereit könnyen kirakjuk az ablakba, hogy hadd csodálják. A tömegsport nagyobb támogatása hosszútávú folyamat és nem feltétlenül jár az élsport eredményességének bővülésével. Ezt utóbbit pedig véletlenül sem szabad feladni, mert nekünk csak az számít, hogy mások mit mondanak rólunk! ;)

folyamatábra 2012.08.10. 14:33:10

@is: Ha megnézed az elmúlt évtizedek magyar olimpiai szerepléseit, láthatod, hogy a mostani egy "szokásos" szereplés statisztikai szempontból, ami nagyon kilógott, az 1952 a 16 arannyal és Peking a hárommal.

meronem 2012.08.10. 14:33:45

...a lenne magashegységünk, akkor lenne érmesünk is, az tuti.

@daito: "Az Gyurta Dániel nagyszerű teljesítménye, aki egy közülünk és biztos nekünk is nyerte, de ennek gyk. semmi köze, hogy mi kevesen vagy sokan vagyunk."
Már hogyne lenne. Több emberből nagyobb eséllyel lesz egy-két-tíz jó sportoló, mint kevesebből, ha van már valami infrastruktuális alapja a komoly sportnak. Lásd Kína példáját.

syba61 2012.08.10. 14:33:56

@folyamatábra: OK., de sajnos az általános helyzet nem ez. Nem összehasonlítható az életszínvonalunk, és lehet itt akárhány arany, ez nem fog változni. (Az Olimpiáról meg kb. még két hétig beszélünk)

2012.08.10. 14:34:44

@meronem: Én nem várom. Csupán felhívtam a figyelmet arra, hogy mindenki arról papol, hogy milyen nagyszerű példát mutatnak a sportolók (ez alapvetően igaz), ugyanakkor az átlagember legfeljebb szájat tépni képes, de még a saját, kevés és nem túl megerőltető feladatát sem képes ellátni, ami adott esetben személyes érdeke lenne.

Kék az ég 2012.08.10. 14:35:36

@kifordított nagyanyó: Miert, te egyebkent nem vagvy buszk a magyarsagodra?

Mondd mitol lettel magyarabb hogy van egy kenus erem, vagy nincs?

Ultel egyelatalan eleteben kenuben? Vagy tudsz egyalatalan uszni? Es hany magyar?

A rohej az egeszben az hogy ez az Olimpia mania a KOMCSI RAKOSI es KADAR REZSIMEK hagyateka!

Mert ugye a legtobb erem Rakosi alatt volt. Tehat akkor az osszes is buszke magyarkodo most RAKOSI ALATT VOLT A LEGBUSZEBB magyar ugye?

Vagy megsem?

ComLo 2012.08.10. 14:36:24

@Kandeláber: Minnél népszerűbb egy sport globálisan és lokálisan, annál nagyobb költségvetéssel kell számolni.

OFF
Az úszók teljesítménye egyébként ilyen szempontból azért megsüvegelendő, mivel főleg Phelpsnek köszönhetően az úszás olyan népszerű lett pl az USA-ban hogy hatalmas pénzekkel megtámogatott sportolókkal kell versenyezni. És itt nem csak a doppingra gondolok, Phelps úszását több milliós hidrodinamikai medencében elemezgették, több százezres egyszer használatos ruhákat csináltak nekik stb stb.

ON

A labdarúgás tényleg több pénzt emészt fel mint itthon mint más sport, globálisan mégsincs benne akkora pénz vagy/és olyan koncentrált tudatos csapatépítés mint más országokban. Értem hogy mire utalsz és tökéletesen igazad is van. Csak sajnos be kell látni hogy a pénz oda fog vándorolni ami a legnépszerűbb és amiből rövid távon a legtöbb hasznot lehet húzni. Ez pedig sajnos a foci. Ahol részben ez is kevés a nemzetközi eredményhez (a világ ugye legnépszerűbb sportjáról beszélünk), részben fejetlenség uralkodik. Ha pl varázsütésre el lehetne érni hogy mindenki ilyen lelkesedéssel nézzen tornát, vagy Judot betegre nyernénk magunkat olimpiai aranyból, és sporttámogatás is kevesebb kéne. De sajnos nem ez van.

Ad Dio 2012.08.10. 14:37:31

@Brother Love:

"A büszkeség, lelkesedés az érzelem, sőt hit kérdése - de a hittel természetesen nem vitatkozom."

Mint ahogy a Te hozzáállásod is alapvetően hit/érzelem kérdése. Ezzel meg más nem fog vitatkozni. Leben un leben lassen. Egy nemzet vagyunk ilyen különbségek mellett is.

Én tomboltam minden sikernél. A kézisek... a kézisek... :))))

Kandeláber 2012.08.10. 14:38:13

@futás csicskák!: Takarodj a putriba, büdös görény! Ne üsd az orrod a magyarok dolgába!

meronem 2012.08.10. 14:40:14

@Brother Love: A nemzethez tartozol, örülsz a sikereknek, de semmi közöd hozzá közvetlenül... ehh, se füle, se farka az egésznek, neked szinte kínos, hogy magyar vagy, vagy egyáltalán része vagy valami közösséghez.

Atisz 2012.08.10. 14:40:25

@Kék az ég: Várj, elmagyarázom.
Egy ilyen éremtáblán aszerint helyezik el az országokat, hogy hány aranyérmet szereznek. Miért is? Mert az aranyérem jelzi, hogy az adott ország sportolója a LEGJOBB abban a sportágban. Az ezüst és a bronz is gyönyörű eredmény, de annak tulajdonosai "csak" másodikok illetve harmadikok. Azok száma csak azt dönti el, hogy 2 ország között ha holtverseny van - vagyis azonos mennyiségű arannyal rendelkeznek, melyik kerüljön előrréb.

Remélem segítettem.

bigthereal 2012.08.10. 14:40:53

@Kék az ég: akkor, de nem rákosira, hanem a magyarok, a nemzet teljesítményére...

el tudod a kettőt választani egymástól?

Senkifia 2012.08.10. 14:41:01

@id.StewieGriffin: "Nem szabad ebből presztízskérdést csinálni, mert az ország népessége és eredményessége nem függ össze!!! A gazdasági adatok sem függhetnek össze"
de szabad,sőt kell :) ez tipikus negativista"legyünkkisország"-mentalitású magyar hozzáállás. Nézz körül a világban kicsit,és mutass országot(sikeres sportszerepléssel) ahol az emberek nem büszkék, és nem csinálnak presztízskérdést ebből a dologból. A nagyon széle északkorea,akiket ugye vereség esetén jó eséllyel küldenek munkatáborba. de az amerikaiak is odáig meg vissza vannak azzal,hogy amerikaiak,és sikeres sportolóik(is) vannak. Úgyhogy ez nagyon sántít,hogy nem szabad(???) presztízskérdést csinálni ebből....
És természetesen a gazdasági adatok is összefüggnek ezzel. Mert attól,hogy az 50es években a nép szarul élt, azért a termelés megvolt, a mezőgazdaság termékei mentek ki szovjetékhez, és aki jó helyen volt,jól élt. És volt pénz a sportra,ha bizonyítani kellett. És nem hiába az USA az első, illetve nem hiába,hogy régebb Kína a 2milliárdos létszámhoz képest nem szerepelt ilyen jól. Most viszont repül a gazdasága....Vajon miért lettek hirtelen,már 90es évek óta egyre sikeresebbek a sportban (is)?. Sántít picit a hasonlat. Nézd meg mondjuk kongót, esetleg, vagy hasonló szinten lévő gazdasággal rendelkező országokat,ne európaiakat,ahol azért viszonylag működő gazdaságok vannak,és ergo pénz a sportra...

Kék az ég 2012.08.10. 14:41:23

@meronem: Mar hogy nelenne itthon propaganda cel?

Pont az emlitett 15 millio magyarert usztam az mi a csuda volt?

Ki hiszi el, hogy neki ez jart az eszeben? Vagy ki hiszi el, hogy ha nem nyert volna akkor nyilvanosan kert bocsanatot hogy megszegyenitett 15 millio magyart?

Na ugye.

De az olimpia itt Rakosi ota propaganda! A mai magyar generacio ebben nott fel, ezert van allandoan ez a hu de nekunk mennyi aranyunk van. Kozban a magyar lakossag egeszsege mag az EUvegen kullog!

Hat ennyit er az egesz!

bigthereal 2012.08.10. 14:43:04

@Brother Love: aha

szóval te ugyanazt érzed egy szimpatikus kazah sportoló győzelme esetén, mint egy szimpatikus magyar győzelménél...

érdekes

öt görög 2012.08.10. 14:43:19

sokan kicsinyítik, lenézik a sportot, mint az "alsóbb" néprétegek (de szép, jellegzetes kifejezés, akár a "lakosság") megvezetésének, pacifikálásának eszközét. Nekik jelezném, hogy léteznek emberek, akiknek nem vágyuk a kényszeres megmondás rabjának lenni, nem szeretnének mások felett basáskodni, nem arra élveznek, ha más azt kénytelen tenni, ami az ő ostoba fejükből kipattan, nem mindenkinek non plus ultra, szánalmas életcél a hatalom. Léteznek olyanok, akiknek az életöröm, amit pl. a sport is adhat, többet jelent, és semmivel sem kevesebb az ilyen ember, a végén úgyis nyom nélkül múlik majd el minden.
Persze, lehet ezt magyarázni azoknak, akiknek egy nyomorúságos feladatuk/vágyuk lenyomni a másik fejét a sárba.

bigthereal 2012.08.10. 14:43:55

@Kék az ég: 1936-ban nem volt propaganda?

de kis buta vagy?:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.10. 14:44:06

@Lasombra: magyar mércével számold ki, mennyit kéne kapnia kínának,
vagy számold ki, ha a magyarok egymillárdan vannak mennyi aranyat hoznak el londonból, pusztán elméleti síkon, hogy végre befogják a retardáltak a pofájukat,
vki számolja ki gyorsan (én nem akarok ehhez érteni)

Senkifia 2012.08.10. 14:44:26

@Brother Love: akkor te ugyanúgy örülsz egy döntőn ,ha a magyart verik meg,mint ha a magyar nyer,mert nagyszerű teljesítményt láttál? Őszintén sajnállak, elég sekélyes hozzáállás.
és ha nem így van,illetve a magyar sikernek jobban örülsz,mint a másénak, akkor hogy is van ez a "nem azért mert magyar, hanem mert nagyszerű emberi teljesítmény"?? :)

Atisz 2012.08.10. 14:44:34

@Brother Love: Akkor mindössze csak annyiról van szó, hogy vannak akiknek többet jelent a magyarságuk, mint neked. Ezzel sincs semmi gond, de nézd ezt el nekik és örülj te is mások sikereinek.

Abban egyébként örülök, hogy egyetértünk, hogy az olimpia a sportolásra való buzdításban kiemelt szerepet játszik és ez már akkor is nagyon jó, ha csak minden 6. ember kezd el ennek tükrében sportolni.

U.i: egyébként sok sportoló szerint az kiemelkedő eredmény elérése szinte kizárólag csak hit kérdése...

meronem 2012.08.10. 14:45:00

@Brother Love: igazad van. Tegnap Risztov Éva versenye és a Batman mozi megnézése után elöntött a "de jó lenne a- kár hétköznapi - szuperhősnek lenni" :) Arra gondoltam, hogy milyen szép is volna, ha minden fiatal sportolna, szép tartású, erős, egészséges fizikumú lenne.
De ez nyilván soha nem lesz így. Ellenben törekedni kell rá, és minél több a jó példa, akár olimpiai bajnok, akár munkahelyi főnök, annál erősebb lesz ez a folyamat.

Kék az ég 2012.08.10. 14:45:47

@Atisz: Ha ugy lenne akkor ugy szamolnak mint a foci VB-t es EB-t. Vagy akar Wimledont vagy Formula-I-t is nezhetjuk

Ki nyerte CSAK az szamit!

Ki emlekszik mar arra is ki volt a dontos 10 eve? Pedig Ezust ermesek voltak nem? Aztan megsem jon senki azzal, hogy de Vettel bronzermes volt mar x-szer, hanem csak az szamit hogy 2-szeres vilagbajnok.

Tehat ez bizonyitja, hogy NEM CSAK az arany szamit az Olimpian.

Esmondom ne jatszuk mar itt magunkat. 0-20-20 allas eseten azzal jonne itt mindenki, hogy de tobb ermunk van mint a nagy nemeteknek!

bobbafet 2012.08.10. 14:45:50

@Brother Love: :D Nalad a pont. Es szerintem ennek tudataban is lehet orulni a sportsikereknek, csak ne akarjuk mar a sajat nyomorunkat kistafirungozni masok izzadtsagaval nyert sikerrel. En pl. tegnap szivbol orultem Risztov aranyanak, egeszen veletlenul a versenyt is vegig neztem-hallgattam, jobb kedvem is lett tole, sot felpattantam a szekbol es kiabaltam is, de se magyarnak lenni nem lett tole jobb, se a szemelyes boldogsagomat nem ez hozta el. Ha valaki sportesemenyektol varja ezt... akkor ott mar nem sok minden mas van kilatasban.

bigthereal 2012.08.10. 14:45:50

@Kék az ég: igen?
kazahsztánnak? észak koreának? iránnak? csehországnak?

kicsit tanulj még...

Ad Dio 2012.08.10. 14:45:54

@Senkifia:

Svájci barátomnak gratuláltam Steve Guerdat aranyához. Többoldalas levelet kaptam tőle, amiben lelkendezve számolt be a sportoló egyéb sikereiről, előéletéről, nehézségeiről. Meg persze arról hogy mennyire nem érdekli őt és a barátai a dolog :D.

Kandeláber 2012.08.10. 14:47:25

@Kék az ég: Mentálisan biztos, hogy EU átlag alatt kullogunk, különösen veled együtt.@bigthereal: '36-ban a francia delegáció náci köszöntéssel vonult a megnyitón, vastapsot kaptak.

öt görög 2012.08.10. 14:47:32

@Kék az ég: mi a naugye? Hülye úszódroidnak nézed Gyurtát, isten tudja, milyen alapon nézed le, de szíved joga. Te nem tudod elképzelni, hogy ez járt az eszében, mert, jelek szerint, óvodás szinten - mindenki magából indul ki - gondolkodsz, és neked, természetesen, eszedbe nem jutna, mert sértené a szomszédos népek érzékenységét

Atisz 2012.08.10. 14:48:55

@Kék az ég: "Pont az emlitett 15 millio magyarert usztam az mi a csuda volt?

Ki hiszi el, hogy neki ez jart az eszeben?"

Orbán Viktor ürgebőr tokos smartphone-nal írt sms-ben írta meg Gyurta Daninak, hogy mit kell majd mondania ha kimászik a medencéből. Én láttam!

Kék az ég 2012.08.10. 14:49:03

@bigthereal: Ertetted mit irtam?

Akkor a Rakosi diktatura alatt voltunk a legnagyobb magyarok? Mi magyarok nem a rezsim.
Akkro voltunk a legbuszkebbek a magyarsagunkra? Igen? Nem 1989-ben? Nem 1945-ben vagy 1956-ban?

Nem, akkor itt biza Rakosi alatt volt a legjobb, legnemesebb magyanak lenni ugye?

ob.szerver 2012.08.10. 14:49:59

@kifordított nagyanyó:

"Egy darabig az egész világ előtt büszkék lehetünk a Magyarságunkra!"

A magyarság egy állapot. Kis betűvel. Még nem ok a büszkeségre.

Én attól vagyok büszke, ha nem pisálom le a wc deszkát. Az ugyanis teljesítmény.

futás csicskák! 2012.08.10. 14:50:43

@Kandeláber: maj takarodol te hamarst innén meglátod raszissta csira

Kandeláber 2012.08.10. 14:50:51

@Kék az ég: Rákosi propaganda speciel a tömegsporttal kapcsolatban volt, MHK (Munkára, Harcra Kész) mozgalmat indítottak, kis túlzással még a sántákat is meg akarták futtatni.
Azok figyelmébe, akik nagyon hiányolják a tömegsport támogatását.

Kék az ég 2012.08.10. 14:51:54

@Atisz: Miert szerinted a propagandat csak es kizarolag Orban Viktor csinalja? Ki all magaban es nyomja, senki mas nem teszi csak o egymaga?

Ne csinald mar. A 15 milliozas, amikor mar REGEN NINCS 15 millio magyar a vilagban, az biza propaganda szoveg volt.

Abbol is lathato, hogy amikor nem nyert nem jott jaj szegyent hoztam 15 millio magyarra, jaj bocsassatok meg szoveggel sosem.

Atisz 2012.08.10. 14:52:10

@Kék az ég: Nem értetted meg. Természetesen nem csak az arany számít, de az jelzi, hogy mely ország sportolója az első. Ez ilyen dolog, kicsit olyan mint a lottó 5-ös: a 4-es is szépen fizet, de az 5-ös a telitalálat.

Érted már?

Kék az ég 2012.08.10. 14:52:57

@bigthereal: A cikkben levo kepen levo listarol volt szo.
Japan a ketszer annyi ermevel nem is latszik.

Alamio 2012.08.10. 14:53:11

@Brother Love: "Nagyon szimpatikus és nagylelkű Gyurta nyilatkozata, de ő akkor is így úszott volna, ha Brother Love a világon sincs, mintahogyan az én életem sem változott jottányit sem, ha nem szerez érmet (meg az érmével sem). Ez tény."

Ez pont a nyilatkozat alapján hibás. Neki kellett Brother Love, meg a többi 15 millió.
És az sem igaz, hogy neked ezáltal nem változik az életed: emlékezni fogsz rá, míg a halál kaszája el nem kap. Jó szívvel.

öt görög 2012.08.10. 14:56:26

@Kék az ég: nem rákosinak hozták az érmeket, te szerencsétlen, és nem a rákosi-éra eredményei voltak azok, hanem a Horthy-érában tanult szakembereké, az általuk kinevelt versenyzőké. Nagyon szépen látszik is, a szocsta sport későbbi erodálódása ránézésre is összefüggésbe hozható a régi iskolák és szakemberek kikopásával, eltűnésével.
Hogy ki használt ki kicsodát, a komcsik a versenyeredményeket vagy a versenyzők a kínálkozó lehetőségeket, egy külön téma. Végeredményben a komcsik eltűntek, az olimpiai éremtábla megmaradt, és a melbourne-i olimpiai csapat '56-os hozzáállása is rávilágít, hogy kinek is hozták az eredményeket azok a sportolók.

öt görög 2012.08.10. 14:57:53

@öt görög: persze, nem tűntek el, de rákosi igen

Kék az ég 2012.08.10. 14:57:56

@öt görög: Te most akkor le hazaaruloztad az osszes tobbi olimpikonunkat mert azok nem jottek azzal, hogy 15 millio magyarert eveztem, se azzal, hogy 15 millio magyar sertetem meg, mert nem lettem dontos se (ugye Cseh).

Nem erdekes, hogy nem ezzel jonnek? Mert szerinted az a termeszetes, ha Csehnek is a 15 millio magyar jart volna az eszeben, vagy a noi vizilabdasoknak. De bizos szocik, mert nem az jart es lam ki is estek, mi?

Atisz 2012.08.10. 14:59:19

@Kék az ég: "Miert szerinted a propagandat csak es kizarolag Orban Viktor csinalja? Ki all magaban es nyomja, senki mas nem teszi csak o egymaga?"

Igazad lehet, Czene biztos ezért utazott ki Londonba, hogy személyesen vigye az üzenetet (természetesen ürgebőrbe csomagolva).

"Ne csinald mar. A 15 milliozas, amikor mar REGEN NINCS 15 millio magyar a vilagban, az biza propaganda szoveg volt."

Kb. olyan 13-13.5 millió magyar élhet szerte a világban. A "15 millió magyar" említésének szimbolikus jelentése van, annyit tesz, hogy mindegy ki hol él, akkor is a nemzet tagja. Ez azért van, mert nagyon fontos, hogy ne rekesszük ki testvéreinket, akik ugyanolyan magyarok, mint mi.

"Abbol is lathato, hogy amikor nem nyert nem jott jaj szegyent hoztam 15 millio magyarra, jaj bocsassatok meg szoveggel sosem. "

Ez igaz, sőt akkor sem amikor edzés után kimászott a medencéből, vagy amikor napokkal a futam előtt Londonban úszott, vagy amikor egy ismerősének a házi medencéjéből mászott ki... hallatlan.

Kék az ég 2012.08.10. 14:59:40

@öt görög: Nagy okos, aki itt jott azzal, hogy most buszkebb a magyarsagara az szinten nem Orban miatt mondta, hanem az aranyermek miatt.

Erre mondtam, hogy akkor ez alapjan o a rakosi rendszerban volt a legbuszkebb magyar, de 56-ban, vagy 1989-ban stb nem volt az.

istenvagyok 2012.08.10. 14:59:57

ha majd nem tudom befizetni a számlát majd akkor arra fogok gondolni hogy de kurva jó bazdmeg hogy egy aranyérmest is nekem kell eltartanom aki minden pinát megkap és minden elismerést

öt görög 2012.08.10. 15:00:01

@ob.szerver: tőled a szüleid ennyit vártak el annak idején, szép dolog, hogy ezt a szintet még ennyi idősen is tudod hozni. Kihoztad magadból a maximumot, írással ne próbálkozz, maradj a kaptafánál.

folyamatábra 2012.08.10. 15:01:23

@ob.szerver: Az olimpia nem a magyar focibajnokság. Az összes magyar érmes négy éves felkészülése nem került annyiba, mint egy Videoton vagy Debrecen éves költségvetése.

Atisz 2012.08.10. 15:02:03

@ob.szerver: "Én attól vagyok büszke, ha nem pisálom le a wc deszkát. Az ugyanis teljesítmény."

Ne légy rá büszke. A nők sosem szokták lepisilni a WC ülőkét. Ők mindannyian ügyesek.

diplomassenki 2012.08.10. 15:02:12

Ezen az Olimpián igazi pozitív hősök szerepelnek SZÉPEN!
Ahogyan hozzáálnak, nyilatkoznak, az lenyűgöző!

És ennek szerintem semmi köze a politikához. Kitartás, kitartás, inteligencia!

Az agyonsztárolt sportolók mind "leszerepeltek", mások meg a "második sorból" hozzák a szebbnél szebb eredményeket.
És senki ne sirassa a vizilabdát, ilyen is van.
Én nő létemre minden nap nyomon követem a sporthíreket és ez pl várható volt.
... és nincs még meglepetés aranyunk, ami minden olimpián van (mert Risztové nem az, aki figyelte őt a visszatérése óta az tudja).

Szóval még minimum 1 aranynak lennie kell, mert a meglepinek is ott kell lennie.

Továbbra is hajrá magyarok!

Ui: én a magyar származású olimpikonokat is megkönnyeztem. Abban, hogy valaki 15millió magyarnak szerzett örömöt, semmi extra nincs. Nem vagyok FIDESZ-es, de abszolút igaznak érzem, hiszen élnek külföldön rokonok, ismerősök.

borzimorzi 2012.08.10. 15:02:58

@Schwerer Gustav: Igen, igazad van, de gondold meg, mennyi háború lett volna, ha a demagógokra lett volna bízva! Így legalább csak azok háborúztak, akik tényleg nagyon akartak és okkal bíztak benne, hogy ők fognak győzni. Viszont annak elejét vette az olimpiai seregszemle, hogy mindenféle városállamok közti kakaskodásokból durva háborúk bontakozhassanak ki. Erre gondoltam. Ettől a két legnagyobb, Athén és Spárta többször is úgy gondolta, hogy ő az erősebb, úgyhogy kard ki kard.
Amúgy arról nem tudok, hogy beolajozottan küzdöttek volna, ez nem okos dolog, mert gátolja a bőrlégzést. Birkózásnál meg pláne gond, mert nemcsak fogást nem lehet úgy találni, de még marha balesetveszélyes is. Viszont a sport utáni gyúrásnál, tisztálkodásnál, testápolásnál nagy szerepe volt az olajnak, az már igaz. Megkockáztatom, hogy az extra szűz olívaolajnál ma sincs jobb...
Üdv:
b

Kék az ég 2012.08.10. 15:03:08

@Atisz: magad bizonyitottad a szimbolikus ertelme vannal, hogy biza proganda szoveg volt.

Meg azt is hogy akkor a tobi olimpikonunkat nem erdekli a szimbolikus nemzethez tartozas. Mert azok esze a SPORTON jart.

Utolag meg nem villogtak vele, pedig tehettek volna, hogy biza a kenuban 15 millio mgyar ereje huzta az evezomet...15 millio magyar passzolta a kezilabdat nekem...stb.

öt görög 2012.08.10. 15:04:40

@Kék az ég: volt bennük büszkeség és tartás, nagyobb is, mint most, nagyokos. Ennek ékes bizonyítéka, hogy ilyen hülyék, mint Mong & Co. még parlamentben vannak, míg akkor jött egy '56.
Épp olvasom Móna visszaemlékezéseit, leszámítva a szánalmas mutyizós sztorikat, mert az rád rossz hatással lenne, neked is ajánlom.

Gera 2012.08.10. 15:04:47

@folyamatábra: Nyilván nem, én ilyet nem is mondtam.

Atisz 2012.08.10. 15:04:58

@Kék az ég: "Nem, akkor itt biza Rakosi alatt volt a legjobb, legnemesebb magyanak lenni ugye?"

Másodjára copy+paste :) :

Az a mondás, hogy "palma sub pondere crescit" (teher alatt nő a pálma) talán segít megértetni a jelenséget: vagyis a kommunizmus legsötétebb időszakában ez volt a kitörési pont, ahol a nemzet meg tudta mutatni, hogy hiába becstelenítette meg és igázta le egy idegen hatalom, az önbecsülést nem sikerült teljesen kiirtani.

telkoe 2012.08.10. 15:05:54

@istenvagyok: Te is járhatnál napi háromszor edzeni és ha szerencséd van talán összejön egy érem. Ha nem jut elég pina hajtogass egyet a sörhasadból.

öt görög 2012.08.10. 15:06:50

@Kék az ég: nem említették - tudod, ez náluk természetes

Kék az ég 2012.08.10. 15:10:32

@Atisz: De ha szamit az ezust es bronz is akkor a TELJES EREM szamit.

Ahogy ha tobb lottot veszel, ott is az OSSZNYEREMENYT nezed. Itt is. Ugyanis ha nem szamitana, akkor nem villogna vele senki hogy de olimpiai ermes, pedig be se kerult a dontobe, csak harmadik lett.

Mondj mar barmi mas sportesemenyt ahol igy van?!
Bronzermes forma-1t tudsz? Es wimbledonost? Es ezust ermes profi boxolot stb?

Csak az olimpikonok(kal) teszik ezt, TEHAT AKKOR biza nem csak az arany szamit.

Ha pedig nem csak az szamit, akkor a listat is ugy kell nezni ahogy az amerikaik mindig teszik. OSSZEREM.

Abban is jo helyen lennek, nem vitas.

De az sem vitas, hogy csak azert jovunk ezzel mert igy vagyunk elorebb.

folyamatábra 2012.08.10. 15:12:06

@ob.szerver: Általában igazad van, azt hiszem. Én most mindent elolvastam Risztov Éváról, amit csak tudtam, egy sor megható történetet (hogy kapott Egerszegitől plüssállatot és fürdőruhát, hogyan fogadta meg, hogy olimpiai bajnok lesz satöbbi. És azt is olvastam - nem követtem annakidején -, hogy valamiért nagyon nem volt neki jó Pesten, és hogy hívták őt Debrecenbe, hogy kezdje újra. És akkor költözött Debrecenbe, szerette meg a várost. És befogadták és támogatták. És most Kósa "intézte el", hogy kiutazhasson az édesanyja verseny előtt - tehát még nem lehetett tudni, hogy bajnok lesz. Ezt szép gesztusnak tartom, és azt gondolom, szívből jött Hrisztov Éva köszönete.
Szóval, amennyit tudok, ebben a történetben ezt helyén valónak látom.
Ezzel együtt mindig vékony jég a sportolók-politikusok történet.

Kék az ég 2012.08.10. 15:12:40

@öt görög: Persze. Akkor visoznt az emlitett uszo jatszotta az eszet a 15 milliozassal.

Tehat ujra csak bizonytottad hogy biza propaganda volt, semmi mas! Hisz ha termeszetes akkor NEM KELLETT emliteni. De o valamiert megtette, noha senki mas.

Atisz 2012.08.10. 15:14:46

@Kék az ég: A szimbolikus jelentést én nem alacsonyítanám le holmi propaganda célokra.

Tudod olyan ez mint az USA bármelyik iskolája, ahol minden reggel elhangzik a Pledge of Allegiance, amelyben a diákok hűséget fogadnak a lobogóra, az államra, a köztársaságra és Istenre, még akkor is, ha ateisták. Ez is szimbolikus és nem a Rámai Katolikus Egyház propagandája.

"Meg azt is hogy akkor a tobi olimpikonunkat nem erdekli a szimbolikus nemzethez tartozas. Mert azok esze a SPORTON jart."

Ha mindannyian említették volna, most azt makognád, hogy biztos a Zorbán tanította be nekik. Nyilván nekik a szűkebb család, az edzőjük és a példaképük járt az eszükben.
Miért kéred számon rajtuk, hogy kinek nyilvánítottak köszönetet?

is 2012.08.10. 15:16:40

@Atisz: Várj elmagyarázom.

Már vagy pár évtizede rájöttek, hogy az érmek puszta számlálása mennyire igazságtalan és félrevezető. Be is vezették az olimpiai pontszámítást, ahol még a 6. is kap pontot, és az is beleszámít az ország eredményébe, ami egyetlen pontszám. Az már a bulvár dolga, hogy ezt lefossa, és éremtáblázatokat mutogasson, bármilyen alapon.

Örülök, hogy segíthettem.

folyamatábra 2012.08.10. 15:16:40

@syba61: Ez is OK. De én most éppen örülök. Még mindig Risztov visszatérésétől és történetétől vagyok lenyűgözve és meghatva. És mikor a gyerek felébred, a kézimeccs előtt sétálok vele egy vidámat. Lehet, hogy biciklizünk is. :)

Kék az ég 2012.08.10. 15:17:19

@Atisz: Rakosira ez epp nem igaz. Az volt ami most E-Koreban. Ha nem nyernek bajuk lesz. Ha nyernek hatalmas jutalom, kituntetest stb. Magyarul propaganda volt.

De nem errol beszelek.

Aki most AMIATT BUSZKE a magyarsagara, hogy van 8 arany az akkor ugyanaz a rakosi alatt volt a lebuszkebb magyar, pont amikor az orszag az egyik legnagyobb diktatura alatt egymast sugta be vagy szenvedett.

Ebbol latszik mennyire hulyeseg ez a "jaj de buszke magyar vagyok most az olimpia miatt" duma.

is 2012.08.10. 15:18:08

@folyamatábra: Ezzel magam is így vagyok. Ha valaki, akkor Risztov Éva itt a király, császár, istennő meg minden. Nagyon megérdemelte. Hajrá Éva!

2012.08.10. 15:18:25

Azért én remélem, hogy a szerbek, a lengyelek is velünk örülnek, én is örülök, ha a szlovákok, a románok és más náció magyar, vagy magyar származású versenyzője jól szerepel.

Kandeláber 2012.08.10. 15:19:04

Mint mindig, most is előbújnak azok a hozzászólók, akik a puszta materiális élvezeten túlmenően nem ismernek más értéket.
Aranyérem kontra éhező gyerekek, mintha a kettő között nem lenne semmi, mintha a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz.
Aranyérem és pénz - csak ezt az összefüggést ismerik, számukra a sport és az olimpia csupán arról szól, hogy mennyibe került "kitermelni" a részvételt és az esetleges érmet.
Mindenhol ott vannak a kufárlelkületű irigyek és fanyalgók, pofozkodni akaró bochkorok, "mégtízcentiző" Aczélok, akiknek szinte fizikai fájdalmat okoz egy magyar győzelem.
És most még itt van nekünk ez a Mong is, a kicsinyítő-statisztikázó vadbarom.
Mi jöhet még?

daito 2012.08.10. 15:19:17

@meronem: ez a számolgatós dolog nem így működik. Persze, nagyban, hőj, majd ha India el kezd milliárdokat költeni a sportra, akkor nézhetünk.

Azért is írtam le pl. Gyurta Dánielt - szerinted, ha nem 10 millióan lennénk, hanem mondjuk 35 millióan, akkor férfi 200 mellen 3 magyar indult volna el? És mondjuk 3 érmesünk van?
Vagy mondjuk, ha 35 millióan vagyunk, akkor lenne jobb vizilabdázónk, mint Kásás? 3 Fazekas lenne a kapuban?

Azokban a számokban, amiben Gyurta elindult, egyik döntőben sem szerepelt kínai. 3 férfi felnőtt úszásnem, és a 24 döntősből nem volt kínai. Pedig sokan vannak, van infrastruktúra, van pénz, van nyomás, van megbecsülés. Ja, és úszásból 5 arany, 2 ezüst, 3 bronz jött nekik össze, még azt sem írhatom, hogy nem sportág náluk. (Nekünk meg 2 arany, 1 bronz.)

Az a baj, hogy mennyiséget néztek valami alapján, amit ha lejjebb bontod, akkor tök más eredmény jön ki, ha még lejjebb, megint tök más.

Ha megnézed Kínát, akkor van 37 aranyuk, ez úszás, torna, súlyemelés, műugrás, tollas, pingpong, meg 3-4 másik sportág. Az van, hogy pl. asztaliteniszben ki más nyerne aranyat rajtuk kívül? Tollasban rommá nyerték magukat, műugrásban becsúszott egy orosz arany. Ebből a háromból összeszedtek 25 érmet, abból 15 arany. Csak három számban a magyar érmek dupláját lekaszálták.
Meg tudod nekem nevezni a tollasban induló magyart? Vagy műugró magyar indulót?

Az USA az érmeinek több mint a harmadát az úszásból szedte össze. 16 arany a 39-ből, és 31 érem a 90-ből.

Az a sztori, hogy 5-10 totál különböző állítást tudnék megfogalmazni, amire rá tudnám húzni az olimpiai eredményeket; de eközben ki kéne hagyjak számos dolgot, ami kell az összképhez.
Szerencse, széljárás, időjárás, kedv, hangulat, forma és még jó pár tényező; pl. az, ami számokban nem kifejezhető. Mert egy jó úszót, futót, tornászt képezhetsz, akár 0-ról is mehet; de egy vízilabdacsapat, egy kajak négyes más téma.

A statisztika pont ezt nem veszi figyelembe, meg azt az el nem hanyagolható egyént / csapatot, amelyik megnyeri az érmet. (Mondjuk egy kajak 200-ason, ahol az első és a 8. között fél méter a különbség; mitől és hogy lesz valaki első vagy második.)

is 2012.08.10. 15:19:59

@istenvagyok: napirajzot olvasgatsz :) ?

Kék az ég 2012.08.10. 15:22:25

@is: Ami pont az orszagok kozti nacionalista versenges es propaganda miatt volt!

Ugyanis NINCS EGYETLEN MAS sport esemeny se ahol villogna barki is azzal, hogy o harmadik.

Nem, mindenutt csak az szamit, csak azt nezik ki gyozott. Nincs Wimbledoni bronzermes pl. Nincs Forma-1 ezustermes stb.

De ha mar elkezdtek a pontszamolast akkor igazad van az lenne a termeszetes, hogy ha azt neznek.

De mint mondtam, nem nezik, mert csak az arany szamit.

Rendbe, de akkor a listaban legyen csak az, es ne ezust, meg bronz amikor masutt az nem hogy nem szamit, de nincs is!

is 2012.08.10. 15:24:15

@Kandeláber: "Aranyérem kontra éhező gyerekek, ... mintha a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz."

Próbáld meg, csak a poén kedvéért, elméletben, elképzelni, hogy a te gondolatod egy témában még csak véletlenül sem passzol a valóságra. Jó lenne ha passzolna, az lenne az ideális és szép és jó világ, de a valóság sajnos nem ideális, nem szép, és nem jó. Okos ember el tudja fogadni, hogy a valóság nem tökéletes, vannak benne nem szép dolgok is. Aztán alkalmazd a fenti mondatra.

Kék az ég 2012.08.10. 15:25:02

@Kandeláber: Meg itt vannak nekunk azok akik akkor buszke magyarok ha sok arany van.

Igy a legnagyobb magyarok epp akkor voltak amikor tombolt a diktatura egymast jelentgettek fel az emberek

Ha pedig nincs arany akkor megtagadjak magyarsagukat, eltitkoljak ugye?

willdataa 2012.08.10. 15:25:36

Az igazi releváns ország sorrend az aranyak száma per a lakosság szám. Abban Magyarország jelenleg a második. Akinek ez nem tetszik, annak el lehet menni Magyarországról.

Kandeláber 2012.08.10. 15:26:34

@Kék az ég: Tudod mit, nézz Forma 1-et napi 24 órában videóról vagy DVD-ről, addig sem irkálsz baromságokat.
Esetleg javasold a NOB-nak, hogy ezután csak aranyérmet adjanak, mert az ezüst és a bronz neked snassz.

Atisz 2012.08.10. 15:27:33

@Kék az ég: "De ha szamit az ezust es bronz is akkor a TELJES EREM szamit."

Nincs olyan, hogy 'teljes érem'. Dobogós helyek vannak, arany, ezüst, bronz, amiből az arany jelképezi a csúcsot. Megint csak a lottó 5-ös hasonlatot tudnám felhozni, szerintem elég egyszerű megérteni.

"Mondj mar barmi mas sportesemenyt ahol igy van?!
Bronzermes forma-1t tudsz? Es wimbledonost? Es ezust ermes profi boxolot stb?
Csak az olimpikonok(kal) teszik ezt, TEHAT AKKOR biza nem csak az arany szamit."

Logikátlan az érvelésed. Amit leírtál abból kristálytisztán látszik, hogy miért is kiemelt jelentőségű az aranyérem és miért ezt számolják az éremtáblán első helyen az olimpiai játékoknál: mindenki arra emlékszik :)

"Ha pedig nem csak az szamit, akkor a listat is ugy kell nezni ahogy az amerikaik mindig teszik. OSSZEREM."

A facebook számos amerikai megemlíti Magyarországot, mivel ők is tudják, hogy itt nem 314 millióan, hanem csak 10 millióan élnek, ezért sokkal többet ér a mi 8 aranyunk, mint az ő 39 aranyuk.
Ha a népesség nem számít, akkor miért nem szerepel jól pl. Liechtenstein és San Marino és miért pont Kína és az USA vezeti az éremtáblázatot?

Egyébként ha téged ennyire zavar a magyarok nagyszerű teljesítménye, akkor kinek drukkolsz az olimpián?

Kék az ég 2012.08.10. 15:29:31

@willdataa: ha pedig nem lennek masodikok te mennel el?

Megtagadtad magyarsagodat pekingben, mert nem volt sikeres?

Rohej, hogy azzal magyarok egyesek, hogy 4 evente neheny sportolo sikeres-e vagy sem.

hunostor 2012.08.10. 15:29:44

Szerintem az lehet a különbség, hogy az osztrákok becsületesek és nem doppingolnak. Valamint nem szűkölnek a kisnemzeti nyomorúságtól mint a magyarok, így nem kell kompenzálniuk a történelmük balsikereit holmi sportolással.

folyamatábra 2012.08.10. 15:30:25

@Kandeláber: Ez azért nem teljesen igaz. 1988, Szöul, Egerszegi Krisztina győzelme.

ComLo 2012.08.10. 15:31:45

@diplomassenki: hát ha tényleg követed a sportot akkor eléggé félretájékozott vagy :-).

"... Az agyonsztárolt sportolók mind "leszerepeltek", mások meg a "második sorból" hozzák a szebbnél szebb eredményeket. ..."

Most ha nemzetközi szinten érted akkor sem igaz, egy olimpián ennél sokkal sokkal több meglepetés szokott születni. Magyar szinten pedig egyenesen hatalmas tévedés, de pont te is mondod hogy az esélyesek nagyon jól szerepeltek. A női kajak K-2 500 métert leszámítva minden reményünk nyert.

Viszont hivatásszerűen sporttal (ezen belül félig úszással is) foglalkozóként megmosolyogtat hogy neked nem volt meglepetés Évi győzelme. Mégis milyen eredményéből vezetted le? :-) Volt egy világkupa futam amin 2. lett. VB-n kizárták. Az ő győzelme az olimpiai egyik legnagyobb szenzációja, nem véletlenül van tele vele a világsajtó.

Valamint Szilágyi Áron győzelme is meglepetés számba ment ám! Egy olyan szakágban győzött, olyan szemtelenül fiatalon ahol ez nem szokás.

Szóval csoda már eddig is volt sok. De pl a kéziválogatott Izlandi győzelme is a csoda kategóriába sorolható, a 4. hely messze a realitásokon felül van.

Kandeláber 2012.08.10. 15:33:40

@Kék az ég: Te miről beszélsz? Rosenfeld regnálása alatt (és utána is) Magyarország a ruszkik tartománya volt formális szuverenitással.
Most pedig de jure szuverén állam, EU- és IMF fennhatóság alatt.
Talán szabad örülni a magyar érmeknek?
De tudod mit, qurvára nem érdekel a véleményed, én akkor is örülök, ha neked és a libsi bandádnak nem tetszik. Sőt, éppen e@is: zért még jobban örülök.

Kandeláber 2012.08.10. 15:35:02

@is: Ki mondta, hogy tökéletes itt bármi? Az olimpia Londonban van.

Kék az ég 2012.08.10. 15:35:37

@Atisz: Pont azt irtam, hogy ugy kellene szamolni ahogy minden mas esetben teszik. Csak arany ermek es kesz.

De nem, mert az Olimpia nem errol szolt!

Ezert aztan amit egyebkent nem neznek pl. Teniszben sem (ki a harmadik) azt itt igen. Hisz a reszvetel, a kuzdelem szamit.

De ma mar semmi koze ehhez. A sok hulye nacionalista es propagandiszta politika miatt a nemzetek azzal vannak el, hogy jobban mint masok. Ezt csinaljak a kicsik meg a nagyok is. Sok sportolo szinten, meg a penzzel (kesobbi reklam tamogatasok stb) mert ebbol elnek.

Pl. az amputalt futohoz hasonlo hany van aki azert csinalja mert meg akarja mutatni o kepes, nem pedig hogy aranya legyen?

Kék az ég 2012.08.10. 15:37:39

@magyar seggbe, magyar lófaszt!:

Azt hiszem te irtad le az egesz vita lenyeget.
Errol van szo!

Kék az ég 2012.08.10. 15:38:59

@Kandeláber: Ha te attol vagy magyar, attol vagy buszke az orszgodra, hogy van vagy nincs 8 arany az teged minosit nem a engem es nem a liberalisokat, szocikat stb.

szemtanú 2012.08.10. 15:40:20

A sportsikerek egyszerűen azt mutatják, hogy tudunk mi is valamit tökéletesen csinálni! Csak, hát ehhez rengeteg munka, pontosság és hit kell. Ha, ezen elgondolkodnánk mint "átlagemberek" akkor felmérhetetlen haszna lehetne a sportnak.

légügyi megfigyelő 2012.08.10. 15:41:26

Nagyon remélem, hogy mindazok, akik mások (olimpikonok) küzdelmein és győzelmein a MAGYAR NAGYSÁG újabb bizonyítékát és a nemzet jelenlegi állítólagos felvirágzását látják, nem lesznek gátjai egyszer azoknak, akik számára az olimpiai sikerek azt jelentik, ami: tehetséges, szorgalmas emberek munkája, amelyre az ember azért büszke, mert a tevékenység diadala, függetlenül attól, hogy mely országra könyvelik; és akik a mai moslék rendszer gyökeres megjavításáért tesznek ma, vagy holnap.

És természetesen annyiban magyar ügy, hogy a méltatlan, sunyi sportpolitika ellenére ezek a tehetségek előkerültek, ezeket a tehetségeket kinevelték, és mindez itt, a hazánkban történt. Ettől viszont (sajnos) aki a sikereket végigdrukkolja és mellét veri, aligha dolgozik jobban, nem lesz okosabb, és ha eddig nem vált nemzetünk javára, ettől sem fog.

Tiszteletem a küzdőknek!

Kandeláber 2012.08.10. 15:43:36

@Kék az ég: Az öröm nagyon szubjektív emberi érzés.
Van aki csak akkor boldog, ha be van drogozva, másnak az is elég, ha győzni lát egy magyar versenyzőt.
Nem kötelező örülni a magyar aranynak.
Lődd be magad, oszt jónapot.

Gogol 2012.08.10. 15:44:17

Sportólóink, művészeink, tudósaink kiemelkedőek. Poltikusaink szemétre valók.

wip 2012.08.10. 15:44:28

Az a lényeg, hogy az olimpiai és más sportgyőzelmek összehoznak bennünket, magyarokat. Addig sem erre a korcs országvezetőkre gondolunk. Ennyi... éés:
HAJRÁ MAGYAROK!!!

folyamatábra 2012.08.10. 15:44:43

@Kék az ég: Én elhiszem. És ha nem sikerül, az nem szégyen.

szemtanú 2012.08.10. 15:45:21

@magyar seggbe, magyar lófaszt!: Annyira nem, hogy a sportminiszterük (nekik az is van) is felháborodott: "Az osztrák sportminiszter, Norbert Darabos úgy érzi, hogy országuk sportolói csak turistának
utaztak londonba az olimpiára, ugyanis a 70 tagú csapatból senki nem szerzett érmet a hazájának."

ComLo 2012.08.10. 15:46:03

@Kandeláber: Ha ezt nekem írtad (én fejtegettem a sportfinanszírozás foci vs úszás viszonylatban), akkor félreértettél.

Attól hogy ebben dolgozom (nyugi nem a foci oldalon :-) ), átlátom sőt átérzem a sportfinanszírozás visszásságait, még ugyanannyit, vagy talán még többet is jelent egy olimpiai cím.

Élsportra költött pénzt átszámolni lélegeztető gépre szerintem is populista és káros dolog. Élsportra költeni kell, mert egyrészt ez mindenképp növeli a tömegsport bázisát, másrészt az állam itt tudja a legkisebb befektetéssel elérni a legnagyobb tömegek szórakoztatását.

Lehet utálni a matematikát és közgazdaságtant de az élet minden területén jelen vannak így az élsportban is. Pont attól lesz egy olimpia nagy és egy siker hihetetlenül értékes ha erre részben rácáfol, mert néha néha ez is megesik hál istennek :-) (pl.: Risztov, Izland verés stb)

ob.szerver 2012.08.10. 15:48:03

@Kandeláber:

"(Magyarország) most pedig de jure szuverén állam .... IMF fennhatóság alatt.
Talán szabad örülni a magyar érmeknek?"

Nem, mert ezek valójában IMF érmek. A piros-fehér-zöld zászlót nyugodtan kicserélhetnék az IMF kékjére, a himnuszt pedig az IMF vállalati indulójára (ha van nekik ilyen). Gyurta meg nem 15 millió magyarnak nyert érmet, hanem a többszázmilló IMF rabszolgának. Bezzeg, ha tényleg kipateroltuk volna őket, ahogy azt megígérték .....

flort 2012.08.10. 15:48:40

Kedves mindenki mi a halál f@szanak kell mindenhol politikat keresni?

Csak megjegyzem, Szilágyi Áron kapcsán mindenki elmondta (ő is), hogy nem érdemes azzal foglalkozni, hogy most ő az amúgy válságban levő kardvívás megmentője, vagy egy magányos csillag.

Egyébként hogy min múlik a siker: mob.hu/berki-krisztian-londoni-szeren-gyakorol

Végül hogy mit ad a versenysport a magunkfajta elpuhultaknak: mindenkinek javaslom, hogy egyszer nézzen ki egy női kézimeccsre Győrbe (mondanám a Fradit is, de ott a közönség elég sajátos), férfimeccsre Veszprémbe (vagy Szegedre), hokimeccsre Fehérvárra, kosármeccsere mondjuk Körmendre.

folyamatábra 2012.08.10. 15:49:42

@Kék az ég: De olyat mondtak, hogy jólesett a biztatás, erőt adott, hogy fontos volt a közönség. (Meg persze olyat is, hogy kikapcsolta a külvilágot, és csak a dolgára figyelt.) Egyszerűen csak el kell hinned, hogy valakinek tényleg az jár a fejében, amit mond. Nem lehetetlen.

Kandeláber 2012.08.10. 15:49:49

@ComLo: Teljesen igazad van. Ne engem próbálj erről meggyőzni, mert én ab ovo egyetértek veled.
A fintorgó demagógoknak kéne megmagyarázni, hogy az improduktív tevékenység - például a sport vagy a művészet - legalább annyira értékes, mint egy vasdarab esztergálása vagy egy búzatábla learatása.

is 2012.08.10. 15:50:04

@Kandeláber: ha gondolod, élezd ki ennyire. nincsen szürke, csak fekete, meg fehér. 1 bites gondolkodóknak ez való.

is 2012.08.10. 15:52:37

@magyar seggbe, magyar lófaszt!: az osztrákok hegyen élnek, és síelnek. a téli olimpia számukra az érdekes, mindenki lesikló olimpiai bajnok akar lenni. ez az osztrákok története.

Kandeláber 2012.08.10. 15:53:20

@magyar seggbe, magyar lófaszt!: Neked anyád magyar? Hogy ilyen szépen megtanított a nyelvre, és pont egy régi élményét választottad nicknévnek.@ob.szerver: Senki sem vette azt komolyan, csak a pofája volt nagy. Amellett pontosan olyan megszorításokat vezetett be, amelyek tetszettek az IMF-nek. Az egész parasztvakítás egy kamu volt.

bigthereal 2012.08.10. 15:53:46

@flort: focimeccsre Diósgyőrbe...

bigthereal 2012.08.10. 15:55:18

@is: ja, niederösterreich is csupa hegy...

ComLo 2012.08.10. 15:56:15

@flort: "...egyszer nézzen ki egy női kézimeccsre Győrbe (mondanám a Fradit is, de ott a közönség elég sajátos), férfimeccsre Veszprémbe (vagy Szegedre), hokimeccsre Fehérvárra, kosármeccsere mondjuk Körmendre. "

Nem kötözködés miatt, de munkámból kifolyólag sokat járok az említettet helyeken. Veszprémben egy átlag bajnokin simán negyed harmad ház van, és nagy siker hogy az új csarnokban sikerült ide feltornászni, a Márc. 15-ben sokkal kevesebben vannak. Szegeden még ennyien sem. Fehérváron (de mondhatnám Dunaújvárost) egy MOL liga meccsen 10-20 (!!!) néző volt csak kint.

Kandeláber 2012.08.10. 15:56:23

@is: Mert nálad aztán túlteng a szürkeállomány, a fejedet ki szokta kölcsönözni a Microsoft...

folyamatábra 2012.08.10. 15:57:59

@magyar seggbe, magyar lófaszt!: Hát, ez meg pont olyan, mint egy kompenzálós szöveg. "Aki nyert, az csalt, és különben is kicsi a farka."

is 2012.08.10. 15:58:25

@meronem: "Ausztriában pedig igenis van ..."

Csak a rusnya 6 éves kölkök 90%-a akar műlesikló világkupát nyerni, és inkább síedzésre jár. És az iskolákban 3 heti téli sínszünet van, sítáborokkal, minden gyereknek, atlétikai tábor meg nincs iskolai szervezésben. Nem leszóltuk Ausztriát, hanem elmeséltük, hogy ők ezt hogyan élik meg, nekik mi a fontos. Az se Magyarország leszólása, hogy nem vagyunk műkorcsolya nagyhatalom (egy olyat mondtam, amihez nem kell hegy).

is 2012.08.10. 15:59:49

@bigthereal: legyél büszke erre a kommentedre. pontosan visszaadja a teljes világképedet, hozzáállásodat, érvelési stílusodat. az érvelés maga az ember.

is 2012.08.10. 16:00:33

@Kandeláber: nem akarlak elkeseríteni, volt már rá példa.

édeslajos 2012.08.10. 16:01:54

Kezdjük a közhelyekkel: nyer, aki mer, a labda kerek, a legfontosabb résztvenni, ezt az utolsót többek között épp Coubertin báró mondotta volt.
A sport, mint a harc szublimációja, eleitől fogva bírt nemzeti propaganda értékkel. Lásd Toldi harcát a cseh bajnokkal, s akkor megérted, miért üvöltötte kétségbeesetten Szepesi, hogy jönnek a csehszolvákok...
De a sport nem panaceum a nemzeti önbecsülés sebén vagy ha az, baj van a nemzet önbecsülésén.
Az ország talán kicsi, de a nemzet már inkább közepes. Számoljunk csak kb. 15 millióval...
Ha összeadjuk a kuk érmeket a Monarchia Kina, USA és a britek után következett volna...
Ha viszont az érmeket EU-ra vetítjük, messze vezetjük a ranglistát...
Az, hogy a magyar sportnemzet, mert az, számos összetevő eredménye. Én, mondjuk, a modern magyar sportszellem létrejöttét onnan kezdve számítom, amikor Széchenyi elkezdett gondolkodni a lóversenyzés honosításáról...Egész jó helyen kezdte, az angolok is ezzel kezdték...
Egyébként meg, Hajrá magyarok!

dögölj meg 2012.08.10. 16:01:57

Beérett Gyurcsányi sportminiszter elvtárs vetése !
A faszista Orbán meg arat ! Disznóság elvtársak !

ComLo 2012.08.10. 16:05:16

@Kandeláber: Mindig azt mondtam nem oldalak mellett kell kiállni hanem jó és rossz döntések mellett. Minden oldal minden egyes lépését kritikusan kell vizsgálni. Valószínűleg az élet csomó területén nem értenénk egyet de látod ebben pl tökéletesen egyetértünk. És szerintem ez pl nagyon jó a sportban, én nagyon szeretem hogy oldaltól függetlenül tiszta szívből lehetünk büszkék a magyar sikerekre :-)

Ami egyébként "megnyugtathat" hogy az élsportra költött pénz, a fenti fejtegetés alapján, közgazdaságilag, és szociológiailag is megtérül, és nem valószínű hogy ebben változás lenne. Ettől függetlenül persze vannak katasztrofális helyzetben lévő dolgok a magyar sportfinanszírozásban, korrupt vezetők, eszetlenül működő dolgok, pénztelen egyesületek.

Kandeláber 2012.08.10. 16:06:28

@is: Na ne viccelj.
Ausztriával kapcsolatban megjegyezném, hogy egészen kicsi faluban - illetve inkább kisvárosban - 2-3000 lakossal + vonzáskörzet) is láttam szépen gondozott focipályát és fedett uszodát.
Soha nem fogjuk őket utolérni életszínvonalban, de másban sem.

szemtanú 2012.08.10. 16:06:44

@is: Akkor mire is a nagy felháborodás a sportminiszterük részéről, meg a pénzmegvonással való fenyegetőzés. 70 embert még a gazdag osztrákok sem küldenek turistáskodni Londonba. Szóval, tájékozódj előbb, azután oktass!

Dr. GGG77 2012.08.10. 16:07:40

"Az élen ebben a pillanatban Grenada áll és ettől még nem sportnemzet. (Tegye fel a kezét, aki tudja, hol van Grenada!)

Kína pedig a 60. (Tegye fel a kezét, aki tudja, hol van Kína!)"

Ezt is illett volna idézni Mong posztjából. Így már egészen más a leányzó fekvése...

És meg leszek köpködve, tudom: de bármelyik aranyunkat elcserélném egy Nokiara, IKEA-ra vagy Skodara.

exilis 2012.08.10. 16:11:02

Szerintem is érdekes téma, hogy mi magyarok miért vagyunk ilyen eredményesek a sportban. Biztosan sokat nyom a latban, hogy míg a Német vagy USA sportoló szinte semmit nem kap a győzelemért, egy olimpiai aranyérmes magyar 20 milliót kap. Az sem elhanyagolható, hogy aki olimpiai érmes kis hazánkban, az jogosult 35 éves kora után az olimpiai életjáradékra, mely aranyérem esetében megegyezik a bruttó átlagkeresettel, azaz perpill. 220e Ft, mely ha több érem van tovább nő, de egy olimpiai bronzérmes is megkapja ennek 60%-át! Ma kb. 900-an kapják ezt a havi járandóságot.

flort 2012.08.10. 16:11:50

@ComLo: biztos divatszurkoló vagyok és csak a népesebb meccsekre mentem (a Veszprémi honlap szerint egyébként 1600 az átlagos bajnokikon nézőszám - idegenben+otthon együtt véve). De ezt a mit adtott nekünk a versenysport (vízvezetéket...) kérdésre írtam.

baba2008 2012.08.10. 16:12:36

Bármit, bármilyen szinten sportolni menő. Otthon a tv előtt ülni, sörrel a kézben és "szurkolni" nem az.

Professor Chaos 2012.08.10. 16:13:18

Kicsi és nyomorult ország vagyunk. Nyugatra tőlünk kevésbé azok, keletre még nyomorultabbak. Kell valami a népnek aminek örülhet, amibel felülmúlhatjuk a kevésbé nyomorultakat.
Az Olimpia ugyanaz mint a római gladiátorok küzdelme, csak a díszlet más. Végül persze jöttek a vandálok és ötszáz év sötétség jött, legalább lesz valami szép emlékünk nekünk is, ha egymást öljük majd pár falatért.

Kandeláber 2012.08.10. 16:14:11

@ComLo: Szóval a lélegeztetőgépes szöveg még mindig trendi, ahogy láttam a blogodban.
Lendvai néni bevonult a köztudatba.

Atisz 2012.08.10. 16:15:01

@is: Sajnos nem sikerült segítened, mivel hülyeséget írtál, de azért kösz.

"Ha nem nyernek bajuk lesz. Ha nyernek hatalmas jutalom, kituntetest stb."

Na igen, biztos hatalmas kitüntetés volt, hogy hazacsempészhettek női bugyikat, amiket aztán itthon eladhattak feketén. Vagy pl. '56-ban amikor a magyar vízilabda válogatott megverte a szovjeteket, biztos a jutalomért csinálták és nem azért mert közben a szovjetek éppen Budapest lakosságát tizedelték.

Megint leírom: Az a mondás, hogy "palma sub pondere crescit" (teher alatt nő a pálma) talán segít megértetni a jelenséget: vagyis a kommunizmus legsötétebb időszakában ez volt a kitörési pont, ahol a nemzet meg tudta mutatni, hogy hiába becstelenítette meg és igázta le egy idegen hatalom, az önbecsülést nem sikerült teljesen kiirtani.

Dr. GGG77 2012.08.10. 16:15:45

Ausztriával, Szlovéniával, vagy Szlovákiával kapcsolatban pedig kéretik egy téli olimpia éremtáblázatát megnézni. ;)

Atisz 2012.08.10. 16:16:30

@Kék az ég: Számolják is, de az aranyérem a legjobb teljesítményt nyújtó jutalma.

De nem válaszoltál erre a kérdésemre: Egyébként ha téged ennyire zavar a magyarok nagyszerű teljesítménye, akkor kinek drukkolsz az olimpián?

Kandeláber 2012.08.10. 16:17:05

@totorohun: Miért hazudsz? 5.7, ill. 4.7 millió forintnak megfelelő összeget kapnak a németek és az amcsik az aranyért per koponya. Tehát "szinte semmit".

is 2012.08.10. 16:19:02

@Atisz: Ja, ha ennyi reakció jön ki belőled, akkor felesleges is volt próbálkoznom. Azért bátran guglizzál rá az olimpiai pont kifejezésre, nem szégyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.08.10. 16:19:04

hat 300 kommentet nem olvasok el, igy csaka velemenyem
nagy boldogsag innen nezni az olimpiat, mondjuk ez nem igaz mert az NBC egy loszar, szoval inkabb igen, buszkeseg ez a 8,/szerintem 9 lesz a vege/
jelzem nem sok mindenkit erdekel itt, hogy egy "kis" vagy nem kis orszag hanyadik az eremtablazaton, de akkoris
/ausztriat kar volt idekeverni, beszeljunk roluk teli olimpian/

baba2008 2012.08.10. 16:19:13

@Dr. GGG77: Kényes kérdéseket ne tessék feszegetni, mindjárt beindul a trianonozás...

Atisz 2012.08.10. 16:20:17

@is: Bocs, az előző kommentek @Kék az ég: -nek ment.
A pontszerző helyek valóban szintén fontosak, de mint látod az éremtáblán az aranyérmek száma a meghatározó. Ha nem tetszik írj a londoniaknak:
www.facebook.com/London2012

lobaszopiatej 2012.08.10. 16:21:02

Kiskapukban-ügyeskedésben élen járunk (lásd dopping eseteink magas száma - ha lebuksz hát lebuksz de inkább vállalják a kockázatot), szerintem ez a sikerünk kulcsa...

A versenysporttal mint motivációval nem értek egyet. Egy gyerek általában elég ha egyszer veszít, többet az életben nem akar sportolni, max beül a TV elé nassolni az apja mellé.

Kandeláber 2012.08.10. 16:21:39

@totorohun: Ja, és vajon miért hisztiztek a jenkik amiatt, hogy a szponzorokra utaló jelzéseket nem viselhetik?

Atisz 2012.08.10. 16:21:52

@is: Ja és még egy kérdés neked is: téged mennyiben zavar a 8 magyar arany?

ComLo 2012.08.10. 16:23:41

@flort: Nem rosszindulatból mondtam, és abban teljesen igazad van hogy egy BL meccs ezekben a csarnokokban, akár egy Veszprém-Szeged rangadó, vagy egy EBEL meccs Fehérváron hatalmas élmény, és igenis sokat tud adni.

Csak azt akartam mondani ez sajnos elfedi a valóságot. Mert a meccsek legnagyobb részét pangó lelátók előtt rendezik. Az 1600 fő messze kimagasló a magyar mezőnyben. De egyrészt a Veszprém vendégjátéka mindenhol eseményszám, sokkal többen mennek el rá mint ahányan szoktak. Otthon pedig egy 5000-es csarnokban még félház sincs. És mint mondtam ez is hatalmas teljesítmény a régi csarnokban sima meccseken ennyien sem voltak. De én emlékszem arra is mikor a régi csarnok átépítése miatt a Vetési csarnokában játszottak bajnokikat maréknyi szurkoló előtt.

exilis 2012.08.10. 16:23:53

@Kandeláber: Azért kicsit erős egyből lehazudozni, töb tiszteletet ha meg nem sértem érzékeny lelkedet.

Szerintem egy németnek vagy amerikainak 2-3 havi átlagkereset az a "szinte semmi" kategória. A magyar közel 10 évi átlagkereset kap kézhez.

syba61 2012.08.10. 16:25:05

@folyamatábra: Jó bringázást! Hátha a kicsiből bajnok kerékpáros lesz! :-)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.08.10. 16:25:30

@Brother Love: Érdekes amit írsz, valami ilyesmit szoktam én is gondolni. Nem szoktam azt mondani pl., hogy "Győztünk!" ha nyer x/y magyar sportoló vagy csapat, hanem "Győzött a(z)...", mert nem érzem, hogy nekem bármi hozzájárulásom lenne a sikeréhez az legjavában az övé(k), de ettől függetlenül örülök neki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.08.10. 16:28:14

@Atisz: amerikaban meg pl az osszes ermek szamat nezik es veszik alapul, ott kicsit szarabbul allnank
halistennek most itt minden tekintetben elsok vagyunk, nagy az orom a tegnapi focisiker okan
kb 2 oraja csak az amerikai csapatot latom a tv-ben, de tenyleg, meg hop solo vedeset az eltelt 39 percben 456-szor lattam

Kandeláber 2012.08.10. 16:28:54

@totorohun: Véleményed szerint a valótlan állítást hogyan fejezik ki másként?
Mondjuk 2000 eurós átlagkeresetet alapul véve sem csak 2-3 havit kap például a német, hanem többet, és ez az összeg, ismervén a takarékos lelkületüket, nem mondható "szinte semminek".

joszip 2012.08.10. 16:29:02

Mong Attila te hülye vagy, Grenada, az egy aranyával? Jamaica? Ciprus, nulla arannyal? Egyértelmű, hogy mi vagyunk a királyok!

ComLo 2012.08.10. 16:30:58

@Kandeláber: Én, ahogy mondtam, sportban a lélegeztető gépes hasonlatot baromi károsnak gondolom. Ha a stadionos összeeszkábált valamire gondolsz, ott sem azt akartam levezetni hogy mennyire értelmetlen (csak lusta voltam még befejezni). Ez elég OFF de maximálisan azon a véleményen vagyok lenne értelme, de egyébként ha közgazdaságilag nem lenne indokolt, akkor is nagyon nagyon sajnálnám ha a világ egykori egyik legnagyobb stadionja helyett egy még a szomszédos országok stadionjaihoz képest is kicsi és fantáziátlan valami lenne. De a cikksorozat 3. részében pont azzal akartam foglalkozni hogy jó marketinggel és jó vezetéssel hogy lehetne nyereségesen üzemeltetni egy ilyen stadiont, és igenis miért érné meg nekünk. És focihoz csak részben van egyébként ennek köze :-).

Ad Dio 2012.08.10. 16:31:01

@magyar seggbe, magyar lófaszt!:

"Szerintem az lehet a különbség, hogy az osztrákok becsületesek és nem doppingolnak. Valamint nem szűkölnek a kisnemzeti nyomorúságtól mint a magyarok, így nem kell kompenzálniuk a történelmük balsikereit holmi sportolással. "

Mekkora igazság! Annyival egészíteném ki, hogy ők nem vádolják alaptanul a saját sportolóikat doppingolással, sem a saját nemzetükbe nem sulykolják kishitűséget, ráadásul a saját történelmüket nem egy végeláthatatlan kudarc-sorozatnak tartják.

kvadrillio 2012.08.10. 16:33:06

eufóriát, büszkeséget.

jahhhh...És IZGALMAT..., IZGALMAT..., IZGALMAT ! :)

Kandeláber 2012.08.10. 16:35:07

@ComLo: Félreértesz, beleolvastam a blogodba, ott volt, hogy valaki a társaságban rukkolt elő a hasonlattal.
Egyébként sztem a fanyalgók egy részét a szimpla irigység motiválja, más részük egy torz látásmóddal Orbánt azonosítja a sporttal, ergo a sikereke nem érzi a magáénak.
Érdekes, én ki nem állhatom Gyurcsányt, de a 2008-as gyenge olimpiai szereplésért eszem ágában sem volt őts zidni.

Netuddki. 2012.08.10. 16:35:15

A fene tudja, de nem szeretném ha a gyerekem 30 éves korára elkoptatná az ízületeit.

Az olimpia meg a szememben Athén óta csak üzlet. A plagibá meg csak megerősítette bennem ezt a nézőpontot.
Azok a sportolók és országok erősek az olimpián ahol több pénzt tudnak belerakni. Ez az éremtáblázat meg csak azt mutatja, hogy Magyarország lehetőségeihez és erejéhez képest túl sok pénzt rak bele. De inkább erre költsék(sük) a pénzt mint ellopják a megélhetési politikusok. Persze sajnos ettől még el is lopják...

exilis 2012.08.10. 16:37:37

@Kandeláber:

Csak a te stílusodban ( bocs nem tudtam kihagyni):

Ne hazudj! A német átlagkereset nem 2000 euro! ( 3-4 között van valahol)

Olvass és értelmezz kötekedős kolléga. A hazai fizetésükhöz képest ez a bónusz igenis a "szinte semmi" kategória.

A magyar kap 20 misit, meg még annak többszörösét életjáradékban! ( ha csak 65 évig él, akkor 30 évig havi 220 e Ft ( hagyjuk az inflációt az egyszerűség kedvéért, a bérek amúgy is követik) az még 75 millió Ft! Azaz a magyar kap alsó hangon 75+20= 95 millió forintot. Egy életre rendbe lesz anyagilag, míg a Német max. lecseréli az autót egy fiatalabra.

Reszelő Aladár 2012.08.10. 16:37:59

Mongnak érdekes a gondolata, be is bizonyítja, hogy össze lehet mérnii a dinnyét a dióval, hisz mind a kettőt kilóra mérik.
Azzal már nem is bosszantanám, hogy mondjuk az Ausztrálok 2x annyi érmét több mint 3x annyi sportolóval rakták össze...
Mindegy, neki marad a fanyalgás, mint bármikor.
A Himnusz mindkettönkből hasonló reakciót vált ki: kicsit feláll a szőr az alkarunkon.
A kiváltó ok viszont egész más... én kihúzom magam és büszkeséget érzek, ő elkapcsol...

szemtanú 2012.08.10. 16:40:12

@totorohun: És még az a különbség, hogy a magyarnak kb. még ennyi összejöhet pályafutása során, míg pl. az amerikai dollármilliókat kaszálhat, mint olimpiai bajnok csak a reklám bevételekből. Így azután neki is kifizetődik az arany, nem szórakozásból indul el.

exilis 2012.08.10. 16:42:22

@szemtanú: Ebben igazad van maximálisan. Én csak a siker egy lehetséges aspektusaként boncolgattam az anyagi motviációt, ami azért egy magyarnak egész mást jelent mint egy amerikainak.

Kandeláber 2012.08.10. 16:45:57

@totorohun: A hvg szerint bruttó 874 E Ft a havi átlagkereset N.o-ban, nagyvonalúan vegyünk le szja-ra stb egy százast, 774 E Ft. Durván fél évi átlagkereset.
Szinte semmi.
Viszont ha úgy mondtad volna, hogy a magyar olimpiai aranyért járó 20 milliónak csak a nagyon kis hányada, igazat mondtál volna.

Reszelő Aladár 2012.08.10. 16:46:58

Ja és majd elfelejtettem megemlíteni. A politikusoktól természtesen csak rosszat lehet mondani, ők természetüknél fogva csak elrontani tudnak midnent.

Az egész sporttámogatás ugye megbukott, mert népszerűséget és szavazatokat akartak vásárolni egy jó szerepléssel. Amúgy is megélhetési, kilóra megvett, korrupt olimpikonok csinálják, akik addig voltak istenek amíg igent nem mondtak Orbánnak. Kósa pedig biztos közpénzből utaztatta a Risztov pereputtyot, és vagyonokat költött, hogy Debrecenben szálljanak le...

Kicsit azért tartunk sok mindenben ott ahol, mert a vezetőink csak rosszak lehetnek. Ha valami rossz, akkor az ő hibájuk. Ha valami jó, akkor pedig semmi érdemük benne...

szemtanú 2012.08.10. 16:51:13

@totorohun: Azt, azért nem hiszem, hogy egy magyar úgy kezdjen el sportolni, hogy ez egy jó megélhetési forrás!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.08.10. 16:53:04

@totorohun: nincs igaza
itt is ugyanolyan emberek elnek, a sikerert dolgoznak pl az olimpian nem a penzert
es nem am mindenki kap utani milliokat reklamokert
nem mindenki Phepls
itt van a mar emlitett noi focicsapat, egyaltalan nem keresik dogre magukat es van kb 3-4 sztarjatekosuk, akiket majd most hivnak a showkba meg mindenhova
/OK a maradek 14-nek is tuti lesz normalis megelhetese, de dollarmilliokrol szo nincs/
vagy itt van a ferfi kosar pl. szerinted a penzert jottek Kobe Bryantek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.08.10. 16:55:01

@szemtanú: meg egy amerikai sem
gyere Phelps fiam lemegyunk az uszodaba, mar 6 eves vagy
nyersz majd 24 olimpiai ermet es megalapozzuk az eletedet

ComLo 2012.08.10. 16:55:39

@Kandeláber: igen egyetértünk. Én még egy csoportot idetennék: a túlgondolkodó túl racionalista lényegében szociofób (van átfedés azzal akiket (szerintem) te ultraliberálisnak tartasz). Akik lélegeztetőgéppel érvelenek, illetve hogy mi értelme van más ember sportsikereinek örülni, mi értelme van egyáltalán annak hogy másnál magasabbra tud valaki ugrani.

Ezeknek az embereknek én azt szoktam mondani hogy egyrészt a versenygés ha tetszik ha nem biológiailag az emberi természet része, az hogy ezt szabályok közt vívják, és nem találomra pl leszurkodják a másikat mint az állatvilágban előfordul, civilizációs vívmány.

Az pedig aki nem érti hogy egy szociális közösség (egy város, vagy egy nemzet), miért tud örülni együtt annak, ha sporteredményt érnek el, az magáról állít ki bizonyítványt. Illetve egyszerűen annyit jelent hogy szociológiai problémái vannak, nem képes beilleszkedni, nem képes magát egy közösség részeként kezelni. Ez pedig már pszihológiai eset sajnos.

Kandeláber 2012.08.10. 16:56:18

@Kandeláber: Mármint a 6X774 E Ft a fél évi átlagkereset.

Ad Dio 2012.08.10. 16:57:40

@totorohun:

Először is gratulálok a hiánypótló megközelítésedért.

"Szerintem is érdekes téma, hogy mi magyarok miért vagyunk ilyen eredményesek a sportban. Biztosan sokat nyom a latban, hogy míg a Német vagy USA sportoló szinte semmit nem kap a győzelemért, egy olimpiai aranyérmes magyar 20 milliót kap. "

Milyen forrásból tudod hogy az amerikai és a német sportolók nem kapnak pénzt? Bevett szokás a világon jutalmazni a sportsikereket elérőket (sportdiplomácia, országimázs-építés stb). Én erősen kétlem a dolgot. Másfelől az Arab Emirátusok jó szokásukhoz híven megint beígértek egy olyan összeget a sportolóiknak, hogy az első 3 helyiértéket elhanyagolva is elég lenne egy átlag magyar családnak életfogytig, aztán hány érmet is hoztak? Beteg a gondolatmenet...

Hihetetlen munka van egy-egy ilyen teljesítmény mögött (emberi és anyagi befektetés). Szerintem nagyon is megérdemlik hogy a nemzet honorálja nekik. Ráadásul nyitott az út bárki előtt: tessék olimpiát nyerni és be lehet kaszálni a pénzt + a magam nevében megígérhetem a legmélyebb tiszteletemet is, ráadásként SOHA meg nem fogom kérdőjelezni a dolog jogosságát.

szemtanú 2012.08.10. 16:57:44

@Reszelő Aladár: Bravó! Roppant sikeres lehetsz, ha még egy nagyszerű sporteseményről is ilyenek jutnak eszedbe. Szegény ember, szánni való vagy. Risztovnak a lábnyomát sem éred fel. Amit az lány végig szenvedett, míg idáig jutott az nem mindennapos. Még a világsajtó is kalapot emelt a teljesítménye előtt, de neked az fáj, hogy a családja szemtanúja lehetett a győzelmének. Szánalmas vagy.

Ad Dio 2012.08.10. 16:59:54

@Kandeláber: "Lendvai néni bevonult a köztudatba. "

Szerencsére a közéletből meg ki.

szemtanú 2012.08.10. 17:00:06

@hagyma: Erről van szó! Már, ha Phelps nem egy genetikai dopping első példánya!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.08.10. 17:01:10

Azert Obersovszkit utolerte a nemzetkozi hirnev;)

Kandeláber 2012.08.10. 17:01:39

@ComLo: Ez nagyon jó meglátás, szociofób-ultraliberális- szuperindividualista, aki talán nem tartja magát ahhoz a közösséghez tartozónak, mely közösség más egyedei örülnek a sportsikereknek.
Az élet más területein, jelesül például a gazdaságban preferálják a versengést, különösen, ha ők tiporják le a versenytársat.

Stabilo 2012.08.10. 17:01:57

Erre a teljesítményre tényleg csak büszkék lehetünk.
Én még arra gondoltam, hogy talán ellehetne kezdeni az Olimpiai Szövetségnél lobbizni azért, hogy ha már olyannyira a "nemzetek és országok feletti az olimpiai láng", akkor talán az erdélyi (és a többi elcsatolt részen élő) magyar sportolók, akik egyébként magyarnak vallják magukat, a most megkapott állampolgárságukkal jogosultak legyenek eldönteni, hogy adott Olimpián mely nemzet színében indulna.
Mi más lenne ez, ha nem az, amit oly régóta hirdet Európa, miszerint nem a határok a lényegek hanem az emberek. Szabad tőkemozgás van, minden állampolgár szabadon mozoghat és vállalhat munkát ott ahol szeretne, stb., így szerintem ez is beleférne...

motti 2012.08.10. 17:02:57

@Lasombra:
Fociról nem vitatkozom, mert az tényleg a pénzről szól.
De ha jól emlékszem az a mondás sem ma hangzott el nem is akárki szájából, hogy "Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci!"
Viszont tudom, hogy több sport szakág kapott pénzt pályázatra, hogy az adott sportág Magyarországon szervezze a következő világ vagy európai versenyét, amiből az elkövetkezendő években a turizmus igen csak profitálni fog. Nem tudom feltűnt-e, hogy ezek száma igen csak megcsappant az előző években? (pénz támogatás miatt)

meronem 2012.08.10. 17:03:15

Hiába csak téli sportnemzet Ausztria, azért ott sem mindenki elgedett a sportolóik idei teljesítmnyével sportgeza.hu/2012/london/cikkek/az_osztrakok_turistakat_kuldtek_londonba/
Persze ez a miniszter lehet, hogy antiszemita...

yamakawa 2012.08.10. 17:03:26

Természetesen jóérzéssel tölti el az embert, hogy vannak olyan honfitársaink, akikre felnézhetnek mások is. És az is igaz, hogy valamicskét javít az ország ismertségén, és imázsán is. De sport sikerek, világszínvonalú sportközvetítések ellenére (F1) még mindig kevesen ismerik ezt az országot. Ne kábítsuk magunkat, sokat kell dolgozni azért, hogy ismertségünk még jobb legyen. És egy remek olimpiai szereplés sem tudja kompenzálni politikusaink baklövéseit. Azért meg egyenesen aggódok, hogy a kiváló eredmények megnyugtatják a sportvezetőket, pedig rengeteget kell tenni az utánpótlásért, és ami mindennek alapja a tömegsportért. Mert ezek tekintetében bizony nem állunk jól. Viszonylag kevesen sportolnak rendszeresen, egészségi állapotunk siralmas.
Még valamit a sportokról : hol vannak a magyar futók ? Ha az atlétikai nem lenne ennyire háttérbe szorítva, innen is származhatna néhány remek eredmény. Ez az a sportág ami a tömegek számára a legolcsóbb : nem kell más csak elszántság és akarat.

meronem 2012.08.10. 17:06:00

www.forbes.com/sites/beltway/2012/08/07/making-olympic-bonuses-tax-free-is-gold-medal-stupidity/
25000 dollart kapnak az amcsi aranyrmesek. Nem sok, de valöszinüleg eleve jóval többet keresnek.

Sent from my iPad.

Kandeláber 2012.08.10. 17:07:02

@szemtanú: Sztem a hsz irónia, olvasd el az előző bejegyzését.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.08.10. 17:10:31

@szemtanú: szerintem az
mar a szuloket is doppindoltak dugas elott es mar 1 hetesen elkezdtek a felkesziteset Pekingre

meronem 2012.08.10. 17:17:18

@ComLo: Tökeletes meglatas! A liberálisoknak egyszerűen érthetetlen, és undorító, hogy ha egyszer az ember egy adott közösségbe, országba születik, akkor a kulturális hatások eredőjeként a legtöbben odatartozónak fogja magát érezni, ennek minden közösségileg pozitív következményével, ld fentebb.
Lehet egyébként, hogy erről nem tehetnek: healthland.time.com/2011/04/08/liberal-vs-conservative-does-the-difference-lie-in-the-brain/

szemtanú 2012.08.10. 17:20:42

@Kandeláber: Akkor mindent vissza vonok. Bár vannak akik így gondolkodnak, azoknak viszont üzenem.

Senkifia 2012.08.10. 17:22:27

@magyar seggbe, magyar lófaszt!: ja a magyar sportolók meg mind becstelenek,és doppingolnak? :)
jézusmária,...gondolom te vagy a lófasz,aki a nevedben bujkál. csak épp a saját seggedbe. ami meg esetleg magyar? bár nem tudom... :)

ComLo 2012.08.10. 17:22:52

@Stabilo: A legtöbb sportágban simán lehet honosítani valakit, számos határontúli magyar szerepel a magyar válogatottakban (pl jégkorong válogatottban ott van a Csíkszeredai születésű Sofron, vagy akár szlovák Sikorcin). A lehetőség eddig is megvolt rá.

Egyébként nem teljesen idegen az olimpiától az ilyen kvázi gesztus. Emlékezzünk hogy 2000-ben Észak és Dél Kórea egy zászló alatt vonult be a megnyitón, Kóreaként. Szerint nagyon szép pillanat volt :-).

Senkifia 2012.08.10. 17:25:01

@Kék az ég: vita nincs... van két-három hülyegyerek,aki nem örül a magyar sikereknek. ennyi :) hálistennek csak ennyi:) de azért nyugodtan örüljetek az osztrákoknak,akik nem stresszelnek kisnemzeti mivoltukért,és nem szempont nekik az olimpiai érem
fékezett habzású szerencsétlenek vagytok...vita... ez jó... :)

Senkifia 2012.08.10. 17:25:48

@Kandeláber: ...vagy le...és azzal tesz egy szívességet az emberiségnek :D

Senkifia 2012.08.10. 17:26:53

@Gogol: ééés neked is igazad van :D

Senkifia 2012.08.10. 17:28:47

@szemtanú: hát ennyit a magabiztos önmagukkal elégedett,nem stresszelő kisnemzeti osztrákokról :)
mondhat aki amit akar, qrvanagy presztízskérdést csinál MINDEN ország az olimpián elért eredményeiből.Sőt, van aki már a kijutásból is. Ennyi...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.08.10. 17:29:13

amugy komolyra forditva en rettenetesen buszke vagyok a 8 /9, Janics nyerni fog/ aranyra, igen a genekben a versenyzes, mindenhol sport, munkahely stb. ez ad egy kis pluszt
erdekes amugy hogy itt nagyon sokakat nem erdekel az olimpia, mig otthon emlekszem mindenki nezte mindig
igen kellenek a jatekok/ bar nem megy jo iranyba, ezt most nem fejtenem ki, miert/ kellenek stadionok, kell a sport kell a siker, mingya' jon a kezilabda, alig varom
es felreertes ne essek pl az amerikai no focisoknak tiszta szivembol drukkoltam tegnap, de pl a kosarasokat leszarom, nem ide valok, meg a bmx se meg stb. de ezek mas temak, bar ez is megerne egy posztot hogy milyen sportok szoritottak ki milyen tradicionalis sportokat

ComLo 2012.08.10. 17:31:56

@meronem: @Kandeláber: Azért gyorsan javítanám magam, mert szerintem más témákban engem is ebbe a csoportba sorolnátok, ami remélem egyértelműen látszik hogy téves :-).

Nem a liberális felfogással van baj náluk. A sport közösségépítő hatása egyértelmű, bizonyított, dokumentált tény. Ahogy az is hogy valakinek szurkolni (főleg közösségben), átélni vele a sikert eufóriát okoz.

Akik ezt nem tudják átérezni, azok a közösséghez tartozás érzésének pozitivitását vitatják.

Clear-water 2012.08.10. 17:32:56

NE haragudjatok, de a gondolkodásotok beteges.
Hogy az olimpiai érmekkel akarjátok mutogatni, hogy menőbbek vagyunk a szomszédos országoknál - beteges.

Örülök az érmeknek, mindre iszok egy sört örömömben, sajnálom a vizilabdásokat, de ennyi. Hogy az jusson az eszembe, hogy most mi különbek vagyunk másoknál????? Eszem megáll. Ennyire nem bíztok magatokban? Ti. Ennyire kell a mutogatás? Ennyire? Merthogy 4 éve sem éreztem magam kisebbrendűnek, hogy csak 3 aranyunk volt. Most sem érzem magam magasabb rendűnek. Ez egyszerűen csak egy betegnek juthat eszébe.

Most éppen indulóban vagyok, hogy két svéd társaságában megnézzem a magyar svéd kézidöntőt. Jót fogunk szórakozni. Nem leszek sem alacsonyabb rendű, sem magasabb akármi is az eredmény. És ők is így gondolják.

Senkifia 2012.08.10. 17:33:04

@Kék az ég: nem azzal magyarok. de olyankor kicsit összetartó(bb)ak vagyunk, és megpróbálunk együtt örülni annak,hogy a MIEINK(tudod, család-barát-ismerős-polgártárs-nemzet...összetartó erő,miegymás...ja nem nektek, ti ennél pragmatikusabbak vagytok) szép eredményeketértek el

szemtanú 2012.08.10. 17:38:51

A kozmopolita, szabad verseny párti igaz liberálisoknak pedig annyit az olimpiáról, hogy hihetetlen jó reklámja az országnak, aminek gazdasági haszna is lesz, pl. turizmus, jó fényt vet a magyarokra, bármennyire nem érdemeljük(szerintetek)
meg.

Kandeláber 2012.08.10. 17:41:24

@ComLo: Persze, hogy nem a liberális felfogással van baj.
Azzal van baj, hogy akik nálunk liberálisnak mondják magukat, azok egyszerűen intoleránsak, semmi közük nincs a valódi szabadelvűséghez. Kizárólag a saját nézeteiket kívánják ráerőltetni másokra, minden kompromisszumkészség nélkül.
Nekik a nemzet nem közösség, csupán üres váz, egy kiüresedett fogalom, amely véleményük szerint még negatív tartalmú is.
Az ilyenek - mivel a nemzet, illetve a nemzetek fölé helyezik magukat - természetszerűen nem tudnak örülni egy nemzeti sportsikernek, sőt, inkább degradálni akarják azt.

szemtanú 2012.08.10. 17:44:12

@Clear-water: Persze ez csak sport, de ha legyőzzük a svédeket ici-picit azért lehetek erre büszke, anélkül, hogy lenézném az ellenfelet?

ComLo 2012.08.10. 17:45:32

@szemtanú: Szerintem pedig pont az adja a sport szépségét hogy oldaltól függetlenül összehozhatja az embereket. Szintem egyébként mint korábban írtam, se gazdasági, se más észérvet nem lehet felhozni a sport ellen.

béla a görög (törölt) 2012.08.10. 17:47:38

ez az első olimpia amit nem néztem, még kicsit sem (eddig). A magyar-izlandot meg Risztov Évát levadászom majd valahonnan azt megnézem. (az már extreme kategória)

ComLo 2012.08.10. 17:52:39

@Kandeláber: Mondom, pl itt vagyok én, de az ismeretségi köröm kb 90%-a is ilyen (egyébként érdekes módon az aki először eszembe jut az olimpia utálók közül ő pont ... nem megsérteni akarlak de úgy mondom "turbómagyar"). Tapasztalatom szerint ez tényleg egy olyan dolog, ahol végre nem kell oldalt keresni. Rengeteg, rengeteg, olyan embert ismerek akik nálad bőven beletartoznak a "liberális" oldalba, és rajonganak a sportért, sőt a sportban dolgozók egy jelentős része is a te azon az oldalon van.

Ebből tényleg nem éri meg politikai oldalak harcát csinálni. Ismerjük el, ez egy olyan terület, ahol a gárdista, és a bankigazgató is ugyanazt akarja. És ez a szép benne. Én pl többek közt ezért is imádom.

szemtanú 2012.08.10. 17:55:48

@ComLo: Mármint a nem elvakult embereket.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.10. 17:58:27

semmit :((

eleve csak a nácik különböztetik meg az embereket származásuk alapján

egy igazi felsőbbrendű értelmiségi/ateista/liberális ilyet nem tesz, ő nem szurkol a mocskos, gyűlölködő, náci magyaroknak, meg egyáltalán semmilyen nációnak
...
legfeljebb az USA-nak vagy Izrael-nek, mert ott szintén felsőbbrendű népek élnek, mint ő maga, vagy választott demokratikusan vezetője: Dopeman

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.08.10. 17:59:58

@Clear-water: nem, mi csak orulunk, hogy jobbak vagyunk valamiben, es buszkek vagyunk ra
igen baszod kiraktam az eremteblazatot az etkezdeben
persze nem kell veresen komolyan venni
de orulni kell
igen agyonvertuk a lengyeleket meg a szlovakokat stb
na jon a kezi:)
teket izi

ananda123 2012.08.10. 18:00:04

Olimpiai bajnokok teljesítményét karosszékből fikázni, doppingot, mutyit emlegetni ott, ahol a világon a lehető legszigorúbban ellenőrzik a fairplayt csak azért, hogy kellemetlen szájízt vigyenek a nagyon is megérdemelt ünneplésbe ... ez a pitiáener aljasságnak is a leglja. Védhetetlen.
Nem vagyok politikus, ezért az ilyeneknek nyugodtan ajánlom azt, amit Kövér Lászlónak ugye nem lett volna szabad: ha ennyire nem tudnak örülni annak, ami jó, akkor fogjanak egy szép hosszú kötelet és irány a pince.

Kandeláber 2012.08.10. 18:02:38

@ComLo: Nem érdemes politikát belevinni, ez igaz.
Ugyanakkor nem érdemes ledegradálni az eredményeket, és kvázi lehülyézni azt, aki örül egy magyar éremnek, márpedig pontosan ezt csinálják most a libbantak.
Most valamilyen Iván böffentett egyet, de félbehagytam az olvasást. Fölötted eggyel pedig bejelenti egy hibbant, hogy ő először nem nézi az olimpiát, mintha ez bárkire is tartozna rajta kívül.
Nekem volt olyan barátnőm néhány éve, aki MSZP-SZDSZ imádó volt, jókat hecceltük egymást a választások előtt 2006-ban, olimpiát nem néztem vele közösen, de valószínűleg nem vesztünk volna össze.
Azt hiszem, végleg kettészakadt az ország.

picikisköcsög 2012.08.10. 18:11:26

Remélem a mai magyar, legitim(?) kormány saját sikerének fogja elkönyvelni a magyar érmeket. De Borkai miniszter úr (sportolóként és olimpiai bajnokként) ha ezt szó nélkül hagyja, akkor - gondolom - hazamegy és beleköp a tükörbe. Egy olimpiára felkészülni nem 2, hanem nagyon sok év alatt lehet. És lehet:
- hagyni, hogy abban a városban 30 milliárdért focistadiont építeni, ahonnan a visszatért 10 km-es nyertes Risztov Éva lakik, és kérdés van-e megfelelő edzéslehetősége
- hagyni, hogy a BVSCnek milliós közüzemi tartozásai legyenek, holott nagyon sok vizes bajnokot adott országnak/világnak/olimpiának
- hagyni, hogy épüljön és újuljon meg - párhuzamosan - 2 Puskás stadion
- hogy a tervezhetően magyar döntősöket biztosan, érmeket várhatóan hozó csütörtöktől tartó evezős döntőket a magyar legitim(?) miniszterelnök NE NÉZZE MEG!!!!!!!!!! (mert NEM EZ A KEDVENC SPORTJA)!!!!!!!!!! és akkumulátorokat tölt......
- hogy 2010 nyár elején a zország gazda(g)sági rendbetétele közben pár másik (elv)társával egyetemben foci VB-re menjen Dél-Afrikába, mert neki az a KEDVENC SPORTJA!!!!!!! és akkor éppen pihent...
Magyarország, én így szeretlek téged, mert itt mindent lehet!!!!!!!!!!

ComLo 2012.08.10. 18:14:12

@Kandeláber: Már egészen biztosan lassabban írok majd mert elődöntőben vagyunk (és legyünk reálisak baromira esélytelenek vagyunk, a svédek a világ legerősebb bajnokságainak legerősebb csapatainak meghatározó játékosai. De csodák mindig lehetnek :-) ).

Én csak annyit mondtam aki ilyet ír az nem liberális, hanem buta (finoman fogalmazva). Aki ledegradálja a sikereket, az nem liberális, hanem egy olyan okoskodó aki nem ismeri a magyar sport financiális és egyéb hátterét. Aki nem tud örülni a sikereknek az nem liberális, idegenszívű, hanem nem képes egy csoport tagjaként viselkedni, beilleszkedési problémákkal rendelkezik.

Kettészakadással egyetértek, de mint mondtam van még remény. Lám pl sportsikerekért közösen tudunk örülni :-).

Kaptabakta 2012.08.10. 18:21:22

Ennyi hülyét egyrakáson. Ez nem politika, maximum az idióta (vagy nem is annyira idióta) politikusok próbálják saját érdemüknek beállítani.
Ez az egész a küzdésről, az edzésmunkáról, rengeteg lemondásról szól.
Pár perc erejéig vonatkoztasson mindenki el a pártoktól és mindenki mástól és örüljön együtt egy honfitársunk győzelmének, aki felrakja Magyarországot a térképre és szerencsére nem negatív értelemben

Atisz 2012.08.10. 18:36:45

@Clear-water: Te maradhatsz a merjünk kicsik lenni elvnél, de ha megkérhetlek ne légy olyan kirekesztő a többségi társadalommal szemben és fogadd el, ha ők büszkék a magyar olimpiai bajnokok sikereire :)

Egyébként megsúgom, a svéd barátaid bizonyára lenéznek téged, de ezzel ne törődj, különben is csak én mondtam ;)

J.László 2012.08.10. 18:50:31

@Clear-water:
Három ízben írod le a beteg szót egy rövid hozzászólásban. Nem te vagy beteg véletlenül?

Kandeláber 2012.08.10. 19:01:11

OFF: Megáll az ész, a hvg most az ozorai drogdílerek sanyarú sorsán kesereg.

LMicu 2012.08.10. 19:02:46

Igen, marhaság az aranyérmeket az éppen regnáló kormány érdemének betudni. A Rákosi korszakban, 1952-ben 16 aranyunk volt. Akkor a Rákosi rendszer a legjobb rendszer?

mojszipupi 2012.08.10. 19:03:12

Koreában a győztesek jutalmat és elismerést, a vesztesek munkatábort kapnak, hiszen minden siker forrása csakis kizárólag a kedves vezető :o

Kandeláber 2012.08.10. 19:04:36

Tényleg legalizálni kéne a kábítószert, a sok narkós állat örömében szétszívná és szétszúrná magát, és hamarabb megdöglenének.

ananda123 2012.08.10. 19:05:56

@Clear-water:

Most ugyanezt a szöveget add elő egy amerikainak, olasznak, orosznak, kínainak vagy franciának aztán fuss az életedért, mert amíg nálunk vannak, akik vevők a neurotikus "húzzuk meg magunkat" mentalitásra, addig ott nemes egyszerűséggel pofánverik azt, aki a saját bajnokaik iránt érzett jogos büszkeséget fikázza.

Kazi2 2012.08.10. 19:11:12

Ne féljetek, ovi aug. 20-án - mint anno Rákosi - magáévá teszi az összes eredményt, egy szép hosszú beszéd formájában; ugyanakkor ezt messze leszarom, és tovább örülök az összes magyar sportoló által okozott élménynek! Gratula mkinek!

telkoe 2012.08.10. 19:23:07

@Reszelő Aladár: Kósa pedig biztos közpénzből utaztatta a Risztov pereputtyot, és vagyonokat költött, hogy Debrecenben szálljanak le...

Risztov a fapados wizzair járattal jött ami menetrend szerint jár Debrecenbe. Elég fárasztó hogy már erről is elkezd hazudozni a söpredék.

Ad Dio 2012.08.10. 19:44:58

Jó meccs volt. Gratuláció a Svédeknek!

Kár azért az elment indításért, benne volt a meccsben az x vagy egy egy gólos győzelem. Partiban voltunk.

Bár az igazat megvallva egy ici-picit jobbak voltak nálunk.

De mindenesetre szép meccs volt, tele küzdeni akarással, hajtással, nemfeladással. Ha a Svédek győznek a döntőben, akkor elmondhatjuk hogy megizzasztottuk a világ legjobbját :-).

Amúgy meg az Izland elleni meccs óta akármit tehetnek, nekem hősök.

folyamatábra 2012.08.10. 19:48:54

@baba2008: De milyen jólesik! :)
Viszont előtte bicikliztem egy órát a gyerekekkel, az is jól esett.
Igaz, most pont kikaptak a kézisek, az meg nem esett jól.
Ilyen az élet.

Csucsundra 2012.08.10. 19:59:12

azt nem értem, az a pár beszólogató, az érme feletti örömöt, büszkeséget kisnemzeti-kisebbségi érzésnek beállítók miért teszik-mondják-írják azt, amit ? Mit zavar bárkit is,ha nekem vagy másnak büszkeséggel tölti el a lelkét ha magyar Himnuszt hall londoni olimpián? Miért fáj ez nekik?Kit érint ez hátrányosan? Még az se érint senkit sehol,ha azt mondom: Magyarországnak igenis több érme van,mint a szomszédainak összesen,és ez egy bizonyos eszmei értéket ad a magyarságnak,illetve én erre is büszke vagyok.
Szóval kinek és miért fáj? Ha ugyanezt teszik az amcsik,románok,kínaiak, szlovákok,akárkik, ők hazafiak . Ha a magyarok teszik akkor hülyék...ki érti ezt? :)
...a kérdések költőiek...

csusz (törölt) 2012.08.10. 20:05:37

A hülye barmok szerint pl. az angolok nem büszkék a bajnokaikra ? Elárulom hogy de igen , nagyon is . Vagy nekünk , magyaroknak ez tiltott ?

folyamatábra 2012.08.10. 20:09:31

@Gee Halen: Azonosulás kérdése. A probléma az, ha "nyertünk", de "vesztett". A nyertünk-vesztettünk, nyert-vesztett párokkal nincs baj -szerintem.

folyamatábra 2012.08.10. 21:01:39

@kovi1970: "Azok a sportolók és országok erősek az olimpián ahol több pénzt tudnak belerakni. Ez az éremtáblázat meg csak azt mutatja, hogy Magyarország lehetőségeihez és erejéhez képest túl sok pénzt rak bele."
Egy Videoton vagy Debrecen egyéves költségvetése több, mint az összes magyar érmes négyévi felkészülése.

folyamatábra 2012.08.10. 21:15:43

@ananda123: "nyugodtan ajánlom azt, amit Kövér Lászlónak ugye nem lett volna szabad: ha ennyire nem tudnak örülni annak, ami jó, akkor fogjanak egy szép hosszú kötelet és irány a pince. "
Ezt többes szám első személyben mondta. (ha nem tudunk, fogjunk, akasszuk)

is 2012.08.10. 21:45:14

Na, elszaladtam magnézni, hoyg miről is beszélünk (Wikipédia: hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_az_olimpiai_j%C3%A1t%C3%A9kokon#Eredm.C3.A9nyess.C3.A9g_a_ny.C3.A1ri_olimpiai_j.C3.A1t.C3.A9kokon ), 1.-6. helyekig

2008, Peking 3 5 2 7 7 4
2012, London 8 4 3 2 4 6

Pekingben 28 helyezés, Londonban (eddig) 27, lesz még kb. 5 (kézi, vízilabda, kajak-kenu). Pekingben sok 4-5. helyezésünk lett (rosszul jött ki a lépés), most meg mindenből kifutott az arany (jól jött ki a lépés). Bőven statisztikai hibán belül. Van egy tippem, hogy ide a közelbe nagyobb csapat is ment ki (versenyzők is, de edzők, gyúrók, orvosok, pszichológusok stb., akik szintén számítanak), mint Pekingbe.

Na ennyit az adatokról, jöhetnek az ettől független vélemények tovább.

is 2012.08.10. 21:48:18

@telkoe: A kettő nem mond egymásnak ellent: a debreceni reptér kiépítésébe nem kevés közpénz ment bele. Anélkül pedig nem járna a Wizzair.

Ad Dio 2012.08.10. 22:32:29

@is:

"Na ennyit az adatokról, jöhetnek az ettől független vélemények tovább. "

Egy aprócska kiegészítés.
arany = 7 pont, ezüst = 5 pont, bronz = 4 pont, negyedik hely = 3 pont, ötödik hely = 2 pont és hatodik hely = 1 pont

93 vs. 108 (részeredmény)

Csak az objektivitás kedvéért. A miértre tőlem ne várj választ. Én maradok annál hogy örülök hogy most több sportolónk szerepel jól.

ComLo 2012.08.10. 22:33:57

@is: reálisan nézve egy ekkora országnak (lakosságra, GDP-re, területre, vagy akármire számítva) a Pekingi eredmény volt az abszolult realitás.

Az esélyeseket nézve most is 5-7 arany volt a realitás. Ezt sikerült két meglepetés arannyal felülmúlni.

Manyi Béci 2012.08.11. 06:52:42

Már lassan tényleg ijesztő, ami ebben az országban zajlik.
Mong Attila írt pár sort arról, hogy hülyeségnek tartja az egy főre eső érmek számolgatását, szerinte "Ennek felesleges örülni, inkább örüljenek a sok éremnek!"
Erre Turul úgy érzi, feltétlenöl reflektálnia kell, mélyen felháborodva, hosszan ecsetelve ezt azt. Mert igenis. Mert a magyarok, meg a nemzet. Önbecsülés vs fanyalgás.
Agyrém.

" Miért lennénk kis ország?"
Kurvalibsikmeginthazudnakbazmeg.

Kandeláber 2012.08.11. 07:24:29

@Manyi Béci: Agyrém...vagy, Monggal együtt, szerencsétlen.
Nyitva a határ.

Manyi Béci 2012.08.11. 08:31:26

@Kandeláber:
Már megint egész éjjel csak a gyertyát tartotta, azért ilyen frusztált, ugye?

www.youtube.com/watch?v=l4JPm7npkvQ

Kandeláber 2012.08.11. 10:22:33

@Manyi Béci: Frusztrált? Nem én sírtam el magam, hogy a Mong Atit bántja a csúnya bácsi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.11. 10:34:27

@Manyi Béci: aki nem látja mekkora sötétséget mondott mong az maga se különb

Kandeláber 2012.08.11. 10:41:55

@tesz-vesz: Gondolom, most majd a különítmény nekimegy a lengyel sajtónak is, mert büszkék az anyai ágon lengyel származású Kozák Danuta sikerére.

Kandeláber 2012.08.11. 10:59:00

@tesz-vesz: A baller fanyalgók kiszurkolták magukat a melegolimpián, nem csoda, hogy alábbhagyott a lelkesedésük, meg kell értenünk őket.

telkoe 2012.08.11. 12:01:03

@is: Szoktal te neha gondolkodni ? Kosa bizonyara mar 2001ben tudta hogy Risztov Eva aranyat fog nyerni es elkezdte kiepiteni a repteret. 2012 juniusaban mar annyira biztos volt benne hogy meg a vizzair jaratot is elintezte Lutonba.

Pelso.. 2012.08.11. 13:39:07

@Kandeláber: Kivételesen, segítek:
Láthatóan nem tűnt fel,, hogy Manyi Béci kisujjában tízszer több ész lakozik, mint amennyi magában összesen fellelhető?

Kandeláber 2012.08.11. 13:58:43

@Pelso..: Nocsak, újabb agyvezér, illetve szürkeállomány-bajnok tűnik fel a horizonton?
Gondolom, egy közgazdászról, netán rabbiképzős hallgatóról lehet szó, akinek a kisujja körme alatt több piszok húzódik meg, mint egy olyan embernek, aki tisztálkodni is szokott.

evil overlord (törölt) 2012.08.11. 15:21:00

@Kandeláber: Hátrább az agarakkal! Manyika ugyan libi, de nem ezt a hangnemet érdemli!

Kandeláber 2012.08.11. 15:32:59

@evil overlord: Elsősorban nem is neki szólt, hanem a kéretlen testőrnek.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.11. 19:59:23

@ComLo: Ha már ennyi betűt fölöslegesen ideírtál, legalább írtad volna, hogy mi a problémád. Az nem mondanivaló hogy "nem úgy van, tájékozódj kicsit mielőtt ennyi hülyeséget leírsz" stb, ezt a kioktató szar dumát tartogasd az öltözői/kocsmai haveroknak, ők biztos meg fognak érteni.

Kevesebb dopping (tesztoszteron) kéne, és akkor talán gondolkodni is tudnál.

Tényszerűen _semmit_sem_ cáfoltál, legfeljebb letagadni próbáltad, de mivel a gondolkodás hajnala óta az _indoklás_ a "mert" szóval kezdődik ("azért nincs igazad, mert"...), ilyet pedig elvétve sem lehet találni a "hozzászólásodban", ezért kuka az egész.

Több évtizedet eltöltöttél az úszás közelében? Mégis egy érvelni képtelen ökör maradtál. Ez mondjuk érthető, a sport (kivéve tán a sakkot) nem az okosok foglalkozása.

Én megvallom őszintén, tiszta szívemből megvetem az érvelni képtelen, erőből leoltani próbáló seggfejeket, akik pusztán a bicepszméretük, vagy életkoruk miatt, -vagy egyszerűen szimplán ekkora állatok-, azt hiszik, hogy mindig nekik van igazuk, és ez nagyszerűen meglátszik a hozzászólásaikban is.

ComLo 2012.08.12. 07:11:29

@Schwerer Gustav: Jogos és tényszerű megállapítás, nem érveltem. Ha valaki azzal áll eléd hogy a ő tudja hogy a föld lapos/a testét démonok szállták meg/repülőgépnek érzi magát nem kezdesz el érvelni. Ok ezek erős példák voltak, de írtál egy hosszú monológot ami 99% tömény baromság volt, légbőlkapott dolgokkal amiknek ha 1 percet szánsz és utánanézel nem nem égeted magad.
Bekezdésenként hemzsegnek az alaptalan általad kitalált gondolatok. És ezt te is tudod mert nem néztél utána a dolgoknak. Nem a 19. században alakult ki az élsport és nem a gyerekekkel kezdődött. Messze nem a foci és amerikábannem a rögbi (baze' ott szinte még most is alig ismerik!!!) a kosárlabda terjesztette ezt el. Az 50-es években messze nem az aranycsapat jelentette a magyar sportot pl Helsinkiben 16 aranyat nyertünk, sportok sorában voltunk a legjobbak. De igaz ez pár évtizeddel előtte és utána is. 60-70-es években messze nem volt fociban eluralkodó korrupció olimpia győztes csapatot tudtunk többször is összerrakni, stabilan a világ élvonalában volt a magyar labdarúgás.
A való életben nincs isméltlési lehetőség? Pont azokban amiket te írsz? És ezt komolyan leírod? Nem lehet érettségit javítani? Utánanéztél évente hányan teszik meg? Nem mennek át az emberek másik egyetemre? Van halvány sejtésed róla hogy milyen tömegek vándorolnak át másik egyetemre "mert ott könnyebb ott majd sikerül"? Itt már egy átlagosan tájékozott ember csapkodja a lábát, kb mintha a föld laposságát vennéd axiomának.
De hogy a mondanivalóddal is vitatkozzak, az életben szinte mindig van második esély. Csak az emberen múlik hogy egy kudarc után neki vág-e a dolognak mégegyszer. Tényleg nem tudok mondani olyan dolgot amit ne próbálhatnál meg újra.
Tovább folytatva a 70-80-as évek tömeges alkoholizmusa a focisok körében. Ez megint egy légbőlkapott sehol nem alátámasztott fals adat. Miért lett volna? Ki állítja? Akkor hogy jutottunk ki Eb-kre VB-kre? Vagy a világ többi országában is alkoholizáltak a focisták? Vagy az élvonal nem csak az alsóbb osztályok? És ők előtte meg utána nem?
Persze hogy minden sportoló nyerni akar. És az is igaz hogy ez csak 1 embernek adatik meg. Aki veszít az pedig megtanul veszíteni. Megtanulja hogy kell feldolgozni a kudarcot, megtanulja hogy keményebben kell dolgozni a sikerért. Megtanulja hogy "Ami nem öl meg az erősebbé tesz". Elég beteg világ lenne az ahol mindenkinek csak a siker lenne a normális, és az első kudarc után az emberek vágnák fel az ereiket mert nem képesek feldolgozni a kudarcot.
Hemzsegne a világ az olyan emberektől, akik képzelegnek, felépítenek magukban egy világot, és amikor valaki annyit mond hogy a világ összes ténye a saját kis világával szöges ellentétben van megharagszik.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.12. 14:48:05

@ComLo:

Mondandóm lényegi pontja a következő volt: az aranycsapat a rákosi-rendszer népszerűsítője, propagandafegyvere volt? Igen. A sportot tehát fel lehet használni -és fel is használják- propagandacélokra? Igen. A sport most is propagandacélokat szolgál? Ezt akkor nem fejtettem ki, de szerintem igen: most a fogyasztói propagandát szolgálja, lásd a céges márkák tömkelegét a sportolók ruházatán, és a stadionok lelátóin, ami ugye az adott cég termékeinek fogyasztására buzdít.

Következő lényegi állításom: "Csak a sportban van olyan, hogy "nem baj, majd legközelebb, a való életből ez hiányzik." ezzel kapcsolatban idecitáltad a pótérettségit, csakhogy az automatikusan felkínált lehetőség. Az életben, ha kivágnak pl. az egyetemről (analógia: elveszíteni egy mérkőzést), akkor ott nem ajánlanak fel automatice egy másik egyetemen egy ugyanilyen szakot ("újabb lehetőség").

Te másról beszélsz, amikor valaki szenved vagy evickél az egyik egyetemen, és a jobb jegyek kedvéért átmegy egy másikra. Én arról beszéltem, hogy miután kirúgták. Fontos különbség. még ha át is megy, mert van ilyen, de akkor is meg fog bukni. Aki kibukik egy egyetemről -nem abbahagyja, nem átmegy másik egyetemre stb., hanem meg akarja csinálni, de nem sikerül, az egy vesztes.

Ehhez képest részletkérdés, de azért megválaszolom:

"Nem a 19. században alakult ki az élsport és nem a gyerekekkel kezdődött."

Én nem az "él"sportról, én a sportról mint jelenségről általában beszéltem.

"Tovább folytatva a 70-80-as évek tömeges alkoholizmusa a focisok körében.z megint egy légbőlkapott sehol nem alátámasztott fals adat. Miért lett volna? Ki állítja? Akkor hogy jutottunk ki Eb-kre VB-kre?"

A focis társadalom nem csak a válogatott-keretből áll, vannak párezren még rajtuk kívül is....egyébként meg több ilyen embert ismertem, volt a rokonságban is.

"Persze hogy minden sportoló nyerni akar. És az is igaz hogy ez csak 1 embernek adatik meg. Aki veszít az pedig megtanul veszíteni. Megtanulja hogy kell feldolgozni a kudarcot, megtanulja hogy keményebben kell dolgozni a sikerért. Megtanulja hogy "Ami nem öl meg az erősebbé tesz"."

Ezt _bármire_ el lehet mondani: "ami nem öl meg, az erősebbé tesz." Légy halász, vadász, kohász, csillagász, atomfizikus stb.! Nem sikerül? Nem, baj, megtanulod elviselni, földolgozni, stb.
A lényeges kérdés: ha több tízezer emberből csak max. egy tucat lehet a legjobb, akkor ott mi értelme sorbaállni? szerintem egyszerűbb, ha olyan pályát választunk, ahol ez az arány emberibb jelleget mutat.

"ami nem öl meg, az erősebbé tesz"... nem feltétlenül. Van hogy pl. nem öl meg, de megtör. Pl. több évtizedes börtönbüntetés. Persze van akiket még ez sem tör meg, de akit megtört, annak hiába mondod, hogy "ami nem öl meg..." stb, hisz ők élő példák az ellenkezőjére. Tehát ez egy hamis megállapítás. Erkölcsi direktívaként is kérdéses, hiszen azt mondja, hogy minél többet szenved valaki, annál erősebb lesz.
Ha ez így lenne, akkor pl. az agyba-főbe vert elhanyagolt gyerekek lennének a legerősebbek a világon....

"Elég beteg világ lenne az ahol mindenkinek csak a siker lenne a normális, és az első kudarc után az emberek vágnák fel az ereiket mert nem képesek feldolgozni a kudarcot."

Én ezt sehol sem állítottam, ez szalmabáb-érv. Én azt állítom, hogy akit kivágnak valahonnan, és teszem azt alkoholista lesz vagy drogfüggő, az egy vesztes magatartásformát jelenít meg, a vesztes pedig vesztes marad. Míg a sportban egy vesztes meccs szinte jelentéktelen, kivéve a bajnokságokat. Direkt beszélek a tömegsportokól (pl. foci), mint már írtam az első írásomban, ez ott kifejezetten megjelenik. Az úszásban nyilván kevésbé van jelen, de ott is lehet azzal vigasztalódni, hogy "nem baj, majd legközelebb".

Tehát a sport veszteseket nevel ki magából azáltal, hogy eleve elérhetetlen célt tűz ki, a lemaradókat pedig hamis ígéretekkel kecsegteti ("majd legközelebb"). Erre hívtam fel a figyelmet.

A helyes életmódhoz sokkal inkább az áll közel, ha eleve egy olyan pályát tűzünk ki magunk elé, ahol reális lehetőségünk van nyerni. Sőt! nem a mások javára nyerünk, hanem másokkal együtt. A mindenek előtt való versenyszellem, ami kiszívja az életet ebből a világból. A versenyszellem másik legjellemzőbb megnyilvánulása egyébként a hatalmi harc: azért versenyeznek, hogy ki legyen az első a hatalomban. Ez persze az élet szerves része, de talán nem kéne ebből értékrendet csinálni - ahogy a sport teszi- , hogy mindig a győztesnek van igaza, a többi meg kit érdekel.

Most a politikában az orbánék is ezt csinálják egyébként.Mienk a kétharmad, a többi meg ki a faszt érdekel. a komcsikban -mszp- is ezt az undorító tempót utáltam a legjobban.

Apeiron (törölt) 2012.08.12. 18:20:12

". De a sportsikerek épp úgy hozzájárulnak egy ország, egy nemzet önbecsüléséhez, mint a kiemelkedő gazdasági, kulturális vagy tudományos teljesítmények."

Te hol élsz?

ComLo 2012.08.12. 18:37:50

@Schwerer Gustav: Nem a mondandód érdemi részét kritizáltam, hanem csak annyit jegyeztem meg, ordítóan nagy ökörségekből vezetgettél le dolgokat. Az pedig hogy a sportot a politika propaganda céllal felhasználja kb annyi információtartalommal bír mint hogy kék az ég. Ebbe senki nem fog belekötni, mert még leírni is fölösleges annyira triviális.

Nem a tömegsport sem a 19. század végén terjedt el. Azért mert a te megye II-es ismerőseid alkoholisták voltak a 70-es 80-as években attól ez mindenkire igaz volt? Előtte és utána ez nem volt jelen az ilyen tömegsportban? És mi köze ennek a fociban (szerinted, szintén semmi alapján nem indokolható) akkor jelen lévő korrupcióhoz? Az aranycsapat bukása hozta fel a többi sportot? Előtte akkor hogy nyertünk több aranyat mint bármikor máskor? A sportot Amerikában a kosárlabda és rögbi (!!!!) terjesztette el?

Nem értesz a sporthoz ez látszik, így nem érzed hogy ezek milyen bődületesen nagy baromságok. Én csak azt írtam már kétszer hogy tájékozódj, nézz utána a dolgoknak, mert olyan butaságokat írtál ami az egész írásodat nettó nevetségessé teszi egy átlag művelt ember szemében is. Az érdemi mondanivalód egy más tészta.

A logika jó lenne egyébként amit levezetsz a "legközelebb" témakörben, egy apró pontot nem veszel figyelembe. A sportban mint ahogy az életben is csak akkor lesz másodikra esélyed ha legalább annyira vagy még jobban megdolgozol a sikerért. Persze hogy egy lusta link embernek nem lesz esélye ha újra nekimegy az egyetemnek. De ha változtat a felfogásán és szorgalmasan tanul akkor simán. Sportban ez még keményebb mert ha nem dolgozik kellő erőbedobással, a 2. esélyt sokkal korábban elvesztheti, kitehetik a csapatársai, elküldheti az edző.

Egyébként látom nem végeztél pszichológiát, nem foglalkoztál neveléssel, edzéssel. A tapasztalat - és erről komoly tanulmányok sora készült - az hogy az a gyerek aki sportol, közösségben edz és versenyez, még ha sosem ér el komoly eredményt, sokkal jobban veszi az élet megpróbáltatásait, sokkal sikeresebb felnőtt lesz, sokkal jobban viselkedik stresszhelyzetben.

futás csicskák! 2012.08.12. 20:06:07

faszt érdekli sok csicska geci magyar

telkoe 2012.08.13. 15:43:37

@Schwerer Gustav: Tehát a sport veszteseket nevel ki magából azáltal, hogy eleve elérhetetlen célt tűz ki, a lemaradókat pedig hamis ígéretekkel kecsegteti ("majd legközelebb"). Erre hívtam fel a figyelmet.

Kicsit ismerni kellene a temat mielott ilyen melyenszanto bolcsessegeket sikerul osszehozni.
A vesztes sportban nem arrol szol hogy hat majd legkozelebb biztos jo lesz (ez altalaban a magyar focista kedvenc mondasa), hanem arrol hogy keressuk mi nem ment, mit rontott el a sportolo / edzo, fejlodjuk, dolgozzunk kemenyebben,gyakoroljunk es legkozelebb jobban fog menni. Aki kepes oszinten szembenezni a problemaival, dolgozni rajta, megjavitani akeretei kozt az eredmenyeit es ujra megprobalni az nem vesztes meg akkor sem ha nem lesz olimpiai bajnok.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.14. 17:37:14

@ComLo: "Azért mert a te megye II-es ismerőseid alkoholisták voltak a 70-es 80-as években attól ez mindenkire igaz volt? "

Azért az NB1-NB2-ben is elterjedt volt a gyakorlat, de egyezzünk meg annyiban, hogy létező jelenség volt.

"Előtte és utána ez nem volt jelen az ilyen tömegsportban?"

szerintem előtte kevésbé volt jelen, mivel a foci sikeresebb volt. De sehol nem állítottam,hogy előtte nem volt jelen....

"Az aranycsapat bukása hozta fel a többi sportot?"

Ezt a kérdést nem is értem. Persze hogy nem. Mikor állítottam, hogy igen? az aranycsapat bukása annyiban volt jó, hogy elzárt egy gőzlevezető szelepet, ami - más egyéb okok mellett - végül '56-hoz vezetett. Hogy '56 jó volt vagy rossz? Szerintem inkább volt jó, mint rossz, tehát összességében "jó" volt.

"A sportot Amerikában a kosárlabda és rögbi (!!!!) terjesztette el?"

A tömegsportot -beülünk a nagy arénába, és ott drukkolunk- mindenképpen. A rögbis felkiáltójeleket kifejthetnéd...

"A sportban mint ahogy az életben is csak akkor lesz másodikra esélyed ha legalább annyira vagy még jobban megdolgozol a sikerért."

Ez megint egy _bármire_ elmondható közhely. Akkor mitől különleges a sport, ha egy közhellyel érvelsz mellette? Ennyi erővel legyen tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász. Ott is el lehet b@szni, ott is van második esély, ott is keményen kell küzdeni, ott is meg lehet tanulni kiszűrni a hibákat és fejlődni, stb stb... Megint nem mondtál semmit.

(Persze a való életben nincs második esély, hiszen ha rosszul oltod a tüzet és emberek halnak meg miatta, vagy függelemsértést követsz el, vagy elkóborol a vad, hogy csak a példáknál maradjak, akkor baszhatod:) az esetek döntő többségében úgy kivágnak az adott szervezetből, hogy csak nyekkensz.)

"A tapasztalat - és erről komoly tanulmányok sora készült - az hogy az a gyerek aki sportol, közösségben edz és versenyez, még ha sosem ér el komoly eredményt, sokkal jobban veszi az élet megpróbáltatásait, sokkal sikeresebb felnőtt lesz, sokkal jobban viselkedik stresszhelyzetben."

egy-két "komoly" tanulmányt azért idézhetnél, egyébként meg:
"sosem ér el komoly eredményt" mintha kicsit ellentétben állna azzal, hogy "sokkal jobban veszi az élet megpróbáltatásait"... "Az élet megpróbáltatásainak vétele" is komoly eredmény, nem? Egyébként meg: aki egy összetartó, szerves, hagyományos közösség részeként nő fel, annak nincs szüksége a sport által nyújtott vélt vagy valós előnyökre. Egy normális családban az ember megtanulja kezelni a problémáit, és küzdeni is. A sport gyakorlatilag ugyanolyan eséllyel (zéró) nevel a _vesztesből_nyertest_, mint a mai oktatási rendszer. Pedig ez (is) lenne az oktatás feladata.

"Egyébként látom nem végeztél pszichológiát, nem foglalkoztál neveléssel, edzéssel."

Jó sok mindent fölsoroltál, "valamelyik csak igaz lesz"-alapon, mi? Foglalkoztam fiatalokkal, én magam testnevelés-tagozatos voltam, elég sok edzőt figyeltem meg testközelből, és maradjunk annyiban, hogy "magasztos kisugárzásból" nem nagyon láttam viszont semmit. Persze azt hozzáteszem, hogy mindkét szülőm sportolt (foci, atlétika, tájfutás anno), jómagamnak pedig zéró affinitása van sporthoz, bár természetesen az erőnlét, kondíció fenntartásának híve vagyok, és ezért meg is teszek mindent.

A modern világ egyik fontos tanulsága szerintem, hogy az okos legyőzi az erőset. Legyen szó akár üzletről, akár háborúról, akár szerelemről, akár politikáról. A gyereket inkább a valós élet kihívásaira (hogy akarnak illetve akarhatnak minket átverni ezer meg egy módon) kéne megtanítani, ahelyett hogy versenyekre pazarolják el életük jelentős részét. Persze megtanulnak - ha megtanulnak, pl a vesztes nem tanul meg- küzdeni, de talán inkább gondolkodni kéne megtanulni.

A gyereket arra kéne megtanítani, hogy lehet okos, ravasz, sikeres. A sport összességében ebből a szempontból több kárt okoz, mint hasznot: elsősorban agyilag kell - manapság főleg - erős lenni, és csak utána testileg. Egy példa: Hiába vagy bivalyerős, leggyorsabb úszó, ha átkúrtak a provident/deviza/stb -hitellel, és törlesztheted, amíg beledöglesz. És ez a mondanivaló még akkor is igaz marad, ha minden másban tévednék is.

Egyébként önmagamnak -látszólag!- ellentmondva kifejezetten jónak tartom és támogatom a néptánc és a küzdősportok (pl. baranta) tanítását. Mindkettőnek kézzel fogható haszna van: az első az ismerkedést, társas kapcsolatokat, a második pedig az önvédelmet teszi könnyebbé. Az ostoba "testnevelés" helyett nagyrészt ezt oktatnám, ha rajtam múlna. Vagy kötelezően választhatóvá tenném(vagy egyik vagy másik). Ez a különórára járások számát lecsökkentené. Ha foglalkozol gyerekekkel, akkor tisztában vagy vele, mennyire túlterheltek amúgy is.

@telkoe: "Aki kepes oszinten szembenezni a problemaival, dolgozni rajta, megjavitani akeretei kozt az eredmenyeit es ujra megprobalni az nem vesztes meg akkor sem ha nem lesz olimpiai bajnok."

Ez igaz, de a vesztesen és a nyertesen kívül van a "nemnyertes" kategória is: aki kitűz egy célt, és el is ér valamit, de nem azt, amit kitűzött. A nemnyertes pedig relatíve vesztes, a nyerteshez képest.

Felteszem a hivatásos sportolók, ("A sportolók") nagy része, olimpiai bajnok, világbajnok, de legalábbis országos bajnok akar lenni. Ez egy olyan rendszer, ahol aránytalanul kevés a nyertes, és sok a nemnyertes, és sok a vesztes is.

Egyébként is: mi értelme? Atavisztikus az egész. Ha tegyük fel, minden aranyat mi nyernénk, akkor attól ésszerűbben, hatékonyabban, okosabban működne ez az ország?
Mennyivel? 1%-kal? Megérné? NEM. Akkor már inkább direkt gyúrjunk rá arra, ami megérné. sportok helyett amit mondtam (néptánc, önvédelem), meg egyébként is egy jól fölépített, tudatos tanterv, amelyben fontos szerep jutna pl. az átverő technikák elkerülésének oktatásának. (Ha nagyon bele akarjuk szuszakolni egy kategóriába, akkor legyen "állampolgári ismeretek".) Eltértem a tárgytól, de ezt fontosnak tartom. Több nyertest termelne ki ez a rendszer, mint a mostani. És egyáltalán nem nagy kunszt ezeket meglépni. A diákok összterheltsége még tán csökkenne is.

ComLo 2012.08.15. 16:56:35

@Schwerer Gustav: Két részre osztanám a dolgot:
1.) Azért rohantam ki először, és arról szólt a második comment, hogy nézz utána a dolgoknak, mert bődületesen, épületesen nagy marhaságok szerepelnek benne. Második alkalommal a felhozott példák jórészt felett elsikkadtál, amit védesz az is butaság. Most csak pár példa:
Nem volt tömeges alkoholizmus a focisták körében a 70-es 80-as években. Nem fogunk megegyezni arról hogy a pár ismerősöd miatt ezt általánosnak vesszük mert épületes baromság. Az hogy ez a szerinted 60-as években hirtelen korrupttá vált foci miatt van az hasonló épületes ökörség. 3. alkalommal írom le hogy a rögbi egy marginális sport Amerikában alig ismerik és alig ismerték. A kosárlabda a a XX. század elején jelent csak meg pl. Ha egyébként érdekel, amire te gondolsz olyan hatása a Baseball-nak volt, de a tömeg és élsport elterjedésében az USA-ban az is csak egy volt a sok hatás közt (csak egy példa: az 1800-as évek közepén a keleti parton messze a legnépszerűbb sport a bicikli volt).
Diplomamunkát írtam (részben) sporttörténelemből, jó szándékkal mondom nézz utána a dolgoknak mert kaotikus dolgokat állítasz. Nem az a baj hogy nem értesz hozzá, hanem hogy szerintem még magadnak is megmagyarázod hogy utánajárás nélkül, hasraütésre "tényeket" tudsz teremteni.

Azért írtam a hogy nem foglalkoztál fiatalokkal, nem vagy pszichológus, mert akkor nem írnál olyan butaságot, amit lényegi mondanivalónak tartasz. Egyszerűen azért, mert az egész történet amit levezetsz, vesztes sportolókról, tönkrement lelkű gyerekekről, az ÉLET, a gyakorlat cáfol rá. Edzők és gyerekek közt vagyok az év legnagyobb részében, számos rokon és munkakapcsolat dolgozik az oktatásban. Az a gyerek aki sportol sokkal sikeresebb lesz, jobban veszi az élet megpróbáltatásait.

Tényleg a következő kép kezd bennem kirajzolódni: Nem is mered a sporttörténelmet, saját elméleteket gyártasz, és ebből levezetsz következtetéseket. És mivel nem oktattál sosem gyerekeket, nem láttál élsportolónak készülő gyereket, nem követtél végig karriereket a sportban, úgy gondolod az elméleteid megállják a helyüket. Tényleg az a durva hogy a puszta tények, és maga az élet cáfol rá a fantáziádra.

Végezetül had mondjak annyit: ezért tart itt az ország. Mindenki iszonyat okos, makroökonómiáról osztják egymást az emberek a kocsmában, és az emberek úgy gondolják mindenhez de mindenhez értenek. Áruld el ha van egy szakma, amit évekig tanulnak az egyetemen, kismillió aspektusa van, hosszú évek kemény munkája és tapasztalata, miből gondolod, hogy kívülállóként, úgy hogy már az alapokkal (sporttörténelem, neveléselmélet, sportpszichológia) sem vagy tisztában, te tudod a az isteni "know-how"-t? Ráadásul úgy, hogy mindenki, de mindenki hol finomabban hol durvábban, leírja hogy nincs igazad. És ha mindenki szembe jön az autópályán el kéne gondolkozni azon hogy rossz irányba mész.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.16. 11:54:31

@ComLo: Írtam, hogy ha minden másban tévednék is, igazam van a lényegi állításomban. Részletkérdéseken nem fogok vitatkozni.

ennyi...

Ja igen: sportpszichológia, sporttörténelem, neveléselmélet, te szerencsétlen barom? A szétdoppingolt sportolóknál (ma is eleven gyakorlat az élsportban), ahol csak az számít, hogy nyerj?

A sport ma csupán a nyerésről szól. a mindenáron való nyerésről. Aki lebukik, az szarul, ostobán csinálta, de egyébként semmi gond nincs. ennyi. nyerés, pénz, fogyasztás. Kurva mély pszichológia.

"Azért tart itt az ország"
Igen, pontosan azért tartunk itt, mert az értelmes vállalkozások helyett (K+F), a gondolkodni képtelen izomagyú barmokba pumpáljuk a pénzt, egyetemeket, főiskolákat tartunk fenn, ahelyett hogy a velejéig korrupt, ingyenélő bandát kibasznánk a picsába.

Már az első hozzászólásodat ignorálnom kellett volna, de hát a lágy szívem azt mondta, ez is megérdemli, hogy ne hülyén haljon meg. tévedtem. a továbbiakban megkímélem magam a fáradságtól, hogy baromságaidra válaszoljak.

ComLo 2012.08.16. 16:20:41

@Schwerer Gustav: Aha nem vagy tisztában az alapokkal de abból te biztos jó következtetést vonsz le. Ember Tök hülye vagy témához!! Nem kis dolgokban tévedsz hanem nem vagy tisztában gyakorlatilag semmivel!! Akkora baromságokat mondtál hogy mindenki vagy lehülyézett vagy csendben röhögött rajtad. De benned megvan a virtus, ha rá is világítanak hogy tök hülye vagy a dologhoz, akkor is kötöd az ebet a karóhoz hogy te igenis értesz hozzá és te tudod jobban tudod hogy mi hogy van mint az aki ezzel foglalkozik.

Az hogy a szemedben egész szakmák (sportpszichológia, sporttörténelem, neveléselmélet) az téged minősít de semmi gond. Biztos ügyes pék vagy lakatos vagy, lehet hogy a szakmádban kifejezetten jó (bár az élethez való hozzáállás miatt ezt is erősen kétlem). De legközelebb tájékozódj kérlek mielőtt leugatsz egy olyanokat akik valamilyen témában nálad tájékozottabbak.
süti beállítások módosítása