Szerelem a legalsóbb szinteken – Jack White: Blunderbuss
2012. július 21. írta: pinter.bence

Szerelem a legalsóbb szinteken – Jack White: Blunderbuss

Jack-White-Blunderbuss-FUll-Stream.jpg

  A White Stripes tavalyi hivatalos feloszlásával a nullás évek egyik legjobb rockzenekara szűnt meg. Utolsó stúdiólemezüket 2007-ben adták ki. Jack White persze közben sem pihent: zenélt a Dead Weather-ben és a Raconteurs-ben. Szólóban azonban eddig nem próbálkozott. Meghallgattuk az eredményt. Jack White olyan ikonikus figurája lett a nullás években lassan parkolópályára lépő rockzenének, mint volt a hőskorban volt Jim Morrison, vagy a videókorszakban Kurt Cobain. A fickó egy zseni, ezt nehéz lenne vitatni, ráadásul anélkül lehet belőle legenda, hogy meghalt volna 27 évesen.

  Az elsikált blues alapokról induló minimalista zenéjével a White Stripes maradandót alkotott. Utolsó lemezük már majdnem az igazi mainstreambe emelte őket, talán ezért is döntöttek a feloszlás mellett. Aki úgy érezte, hogy lett volna még anyag a zenekarban, az idén áprilisban örülhetett: Jack White Blunderbuss címen szólólemezt jelentetett meg. White eddig egyetlen kifejezetten szólóanyagot írt, a legutóbbi James Bond főcímzenéjét Alicia Keys-szel, ami talán minden idők egyik legjobb Bond-zenéje lett. Magasan volt tehát a léc, amit Jack White magának rakott fel.

  A lemez első harmadára az ütős, riffes dalokat pakolta fel White, ezek tényleg odacsapnak, ahogy az elvárható. Kiemelkedik a Freedom at 21, amiben Jack White egyrészt már tényleg rappel, másrészt meg úgyis téma mostanában a férfi- meg a nőbűnözés. Az első kislemezes dal, a Love Interruption után lenyugszik a lemez, zongorás-gitáros balladák és retrós rock & rollok jönnek, változatos dallamokkal, érdekes zenei megoldásokkal.

  White szövegei párkapcsolatokról szólnak, gajra ment párkapcsolatokról, gonosz nőkről meg tűsarokkal kilyukasztott mentőcsónakokról. Ha a lemez imént vázolt ívét nézzük, akkor először a düh jelenik meg, aztán a szomorúság és az ironikus köpködés, végül az utolsó két dalban a továbblépés. Hogy kinek szól mindez, az nem tiszta. A nőknek általában? Vagy a volt feleségnek, Karen Elsonnak, akitől tavaly nyáron vált el? Ha igen, akkor miért vokálozik a szövegek alapján szörnyű ex a lemezen?

  A lemez írója és producere is Jack White volt, valamint a hangszerek jó részét is ő szólaltatja meg: énekel, gitározik, zongorázik, basszusgitározik, és néhány dalban dobol. A bőgőt, a mandolint, néhány ütős hangszert, az orgonát és a női vokálokat közreműködő zenészek szolgáltatják, de azért láthatjuk, hogy ez a lemez Jack White önmaga: kicsit furcsább mint általában, de ez főleg nem az ickythumpos idegbeteg zenei elemekben mutatkozik meg.

  A Blunderbuss tehát tökéletesen illeszkedik White eddigi munkáinak sorába, sőt talán ki is emelkedik onnan. Ez a lemez mindenképpen azok között lesz, amit a gyerekeimnek fogok mutogatni: ilyen zenék voltak a nullás meg a tízes években, srácok. Hallgassátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr234667777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyi Béci 2012.07.21. 08:36:55

A sráccal egy baj van: a hangszíne. Pedig még jól is énekel, és mégis.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 11:30:11

eddig nem hallottam még erről a metroszexuális vagy homoszexuális ollókezű edvárdról, de nem is sikerült meggyőzni, hogy ő ki tudna emelkedni az átlagból. zavaró ez a méltatlan nagy sztárolás a posztban
legközelebb majd a linkin parkot sztároljátok.

ezzel a külsővel johnny depp már befutott
www.youtube.com/watch?v=6bhWcT2T7UI

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.07.21. 13:09:49

@Manyi Béci: hát ja. Alapból egy igazi rockarc, aki egy leharcolt műfajban tud még a tízes években is eredetit alkotni: kreatív, multiinstrumentalista, tökös rocker. A zenéje mindig jobban tetszett, mint a hangja. A Freedom at 21 a Dead Weather-es cuccaira emlékeztet. White meg mostanában úgy néz ki, mint a Cure-os Robert Smith és Johnny Depp szerelemgyereke :)

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2012.07.21. 13:57:05

A dead weather jo, ez szarcsi.
Erdekelne tovabba, mi a "hangszerek só resze" kitetel a szovegben :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 14:51:58

rájöttem, ez emós.
pintér.bence a mandiner legújabb generációja

pinter.bence 2012.07.21. 15:09:42

@tesz-vesz: Egyre rosszabb a színvonal :(

pannonfunk 2012.07.21. 15:43:01

Semmi különös. Rockzene, alá van pakolva néhány effekt, meg hegedű, de ettől még semmi korszakalkotó nincs benne...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 19:02:40

@pinter.bence: szerintem is :( de te tehetsz róla. :)

ami úgy néz ki mint egy emós, az emós

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 19:07:39

@pinter.bence: de megmondom neked őszintén nézegetem ezt a freedom 21-et, és egészen jó ez a szám, hallgatható.
de nézem és látom ezt az ürgét, ahogy belenéz a kamerába és produkálja magát, látom a gesztusait, a mimikáját, és már tudom, hogy ez egy teljesen konzumidióta metroszexuális bulvárfiú

pinter.bence 2012.07.21. 19:18:41

@tesz-vesz: Ilyen a stílusa, most mit lehet ezzel csinálni? Én például hülyét kapok egy sor előadótól, ha videón kell néznem őket, ezért is jó, hogy már korábban feltalálták a rádiót például. Így nyugodtan meg tudok hallgatni egy Queen számot, anélkül, hogy felfordulna a gyomrom Freddy Mercurytől. Vagy meg tudok hallgatni egy Guns N' Roses dalt, anélkül, hogy az iszonyatosan irritáló Axl-t kéne néznem. Vagy egy Lady Ga... Na jó, túlzásokba ne essünk. Azon a csukott szem sem segít.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 20:45:49

@pinter.bence: az tény hogy mick jagger de még inkább Steven Tyler az aerostmithből ritka irritálóan néz ki
de nekik van sok jó számuk, ennek meg csak a freedom 32 hallgatható, már amit hallgattam, szerintem gyerekes a james bondos számuk is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 20:47:21

micknek nincs sok jó száma, hirtelen a guns n rosest összekevertem az aerosmithsel, mindegy

Mikka-Makka 2012.07.21. 22:40:51

már régesrég kigyógyultam mindenféle rockzenéből, őt mégis imádom. nem szokásom sztárolni senkit de róla egyből a zseni szó jut eszembe

rockjano 2012.07.21. 23:11:09

Úgy vagyok én ezzel a sráccal hogy nagyon szimpatikus meg jó arc de tényleg, és mindenki azt írja hogy komplett zseni meg minden és meghallgatom a számait és nem vált ki bennem semmit.

Lehet hogy az a baj hogy Zeppelinen nőttem fel, meg Doorson, Hendrixen, Joplinon stb...stb...

Ha ők megszólalnak (jó számaikban) akkor összeszűkülnek az ereim és nem bírom nem hallgatni.

Ez meg szimplán untat. (és még a minimalizmust is imádom)
süti beállítások módosítása