Míg Kádár
2012. május 26. írta: nénike

Míg Kádár

  Suhogott a Kádár-kolbász, amikor én még kissrác voltam. Minket persze csak a szele érintett meg. Nem volt, ami fájjon. Illetve nem úgy.

  Fejben már akkor összeállt a ’80-as évek képe, ami egyfelől a nagyszüleim által soha meg nem szokott vasbeton sematizmust, másfelől azt a furcsa kettős beszédet jelentette. Amíg azonban nagyapám „kérlek alássan” fordulata jól illeszkedett von Haus aus a családi nyelvezetbe, addig a vén kommer nevének Öreg-gel való kiváltása ellen zsigeri ellenállást éreztem. Talán mert egyszerre jelent ószövetségi tiszteletet (isten, akinek nem mondjuk ki a nevét), és a konszolidáció bizonyítékát. Kacsintós János bácsi a mi nagy, közös családunk adomázó szomszédja (ha éppen nem akasztat). S bár a pártfőtitkár véráztatta múltja sohasem volt téma, azért érezni lehetett, hogy a fütyi és kaki mellett vannak még egyéb dolgok is, amikről a vasárnapi asztalnál jól nevelt ember nem beszél.

  A Reagan az egy vén bohóc – mondta Ákos a cseresznyefán ülve, s mivel haver volt, elhittem neki, hogy hamarosan lenyomjuk az amikat a vérbe. Aztán Ákosék családja a rendszerváltás előestéjén felszívódott. Pedig korábban mindig láttuk őket, szomszédok voltak. Beszéltek is apjáról mindenfélét, hogy nem véletlenül szedték a sátorfát. Nemrég aztán rábukkantam Miklós bácsi nyomára. Igazi BM-es karakter volt, civilben jófej apuka, egyébként a III-as főcsoportfőnökség operatív tisztje, majd egyéb „jószolgálati” munkakörök szorgos iparosa.

  A nevét sem tudtuk a filmrendezőnek, de azt igen, hogy a filmjében szerepelt a VHK, és odáig voltunk, ahogy a félig betorzult Grandpierre a filmen beszól az öltönyös riporternek. Ordibáltuk, hogy Tárulj világ!, aztán amikor tényleg kitárult, kiderült, hogy emberarcú János bácsiék a lelket ugyanolyan szakmai odaadással kínozták, mint a testet ’56 előtt. Hogy Bódy Gáborból ők csináltak a nyugati világban ünnepelt filmest, Stasi-kompatibilis besúgót és ereit felvágó iszákos öngyilkost. Tar Sándor, Vikidál Gyula, s a névtelen ezrek, akiket talán még ma sem engedett el az önemésztés harapófogója.

  Kádár idején jobb volt. Gábornak. Mert ugyan hülye is volt, agresszív is, viszont azt a tulajdonságát minden pedagógus akceptálta, hogy pártvonalon erős szülőkkel rendelkezett. Nem mondom, hogy K-vonalon, de rendszeresen jöttek a telefonok, így nemcsak hogy nem rúgták ki a társait ágyba hugyozásig terrorizáló kis Pol Potot, hanem még át is emelték hatodikból hetedikbe, hetedikből nyolcadikba. Csak tűnjön már el.

  Hogy mára Kádár János a túloldaliak Horthy Miklósává válhatott, abban nem kis szerepe lehet annak a marketingmunkának, amely fotókkal jól dokumentált apafigurát faragott. A nemzet mosolyalbumában például a Balatonban horgászós és a sakkozós felvételek valóban visszahoznak valamit a gyerekkor világából, s bizony erősen kell kapaszkodnom az ABTL-től kikért családi aktacsomagba, hogy magával ne sodorjon a mindannyiunk lelke mélyén ott lapuló Moldova György.

  Kádár Jánost a Forte filmek képkockáinak köszönhetően az emlékezet örökre a Felvonulási tér dísztribünjéhez szögezte. A Kozma utcai Gyűjtőfogházban nem készülhettek felvételek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr504545560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Példaképek 2012.05.29. 03:38:50

p { margin-bottom: 0.21cm; }Most épp az elszánt humanistát, a magyar irodalom csillámló géniuszát temetik újra. Persze elsősorban az írót, csak mellékesen a politikust, az embert. Szóval nem Az elszántak létre lehelőjét, inkább a nagy formátumú Máté k...

Trackback: Kádári nosztagla 2012.05.26. 13:14:34

Avagy az idő mindent megszépít? 100 éve született a magyar szocializmus legmeghatározóbb alakja, akinek neve ma nagyon sokakban a jólét szinonimájaként szerepel. A puritán életet élő, nyugodt természetű politikus valóban a biztonság és élhető élet korá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.05.26. 08:14:45

Még sok marketing munkát kell végezni azon, hogy Horthy a másik túloldal Kádár-figurájává válhasson. ;-)

csi szi 2012.05.26. 08:21:16

Horthy már túl régen volt ahhoz, hogy azzá válhasson, hány ember él még, akinek személyes emlékei vannak a Horthy-korszakról? Akik igen, azoknak is csak gyerekkoriak. Max. áthagyományozott történetek vannak, kinek milyenek. Akik nem zsellérek vagy segédmunkások voltak a Horthy-rendszerben, és nem is zsidók, azok közül sokaknál nyilván megörződött egy pozitív kép a leszármazottakban, ha voltak. És ha merték átadni a 40 év alatt (persze általános volt a "kettős nevelés", szóval sokan igen).

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.05.26. 08:25:54

@csi szi: Annál könnyebb lesz kialakítani egy kedves, aranyos Mikulás-képet.

ebfül 2012.05.26. 08:27:04

A családi legendárium szerint '56 után, a pirosbetűs ünnepeken menetrend szerinti begyűjtések során volt a legkeményebb a verés. Keményebb, mint Mátyás idején.

Pedig a forradalom során nagyapám szándékosan elvonult, nem exponálta magát. Tudta, hogy nem lesz az egészből semmi. (Viszont a '70-es évek végén, gazdasági alapon megjósolta a rendszer bukását. Senki sem hitt neki.)

Nem az számított, hogy ki miben vett részt '56-ban, a potenciális vetélytársakat vette célba a korai Kádár-rendszer. Azokat kellett agyagba döngölni, akik a "nép" élére tudtak volna állni a kommancsok helyett.

Sikerült.

ebfül 2012.05.26. 08:35:26

Mi lett a híroldalal?

Megtámadták az antifa kukacok?

teknős 2012.05.26. 10:10:04

@ebfül: Az én nagyapám is tudta. Az apja hadifogoly volt az első világháború után és tudta, az oroszok úgy sem fogják engedni, hogy szabadok legyünk.

Amíg a falu vérgőzösen a párttitkárt kereste és földet osztott, nagyapám a kisszobában borozgatott vele. Senki sem hitte, hogy éppen nála van. Aztán megjelent a kapuban a földosztó bizottság. Be sem engedte őket, csak annyit mondott nekik, hogy ti azt hiszitek, hogy az oroszok ezt engedni fogják!

A földosztó bizottság hazament és a továbbiakban a faluban semmi sem történt. Sem esemény, sem megtorlás. A nagyapám tekintélye megölte a forradalmat. Jelentsen ez bármit. De később sem ő, sem az apám nem szállt be a piszkos kis kádári alkuba. Az erkölcseik szerint döntöttek. Kérdés, hogy ez okos döntés volt-e. A történelem ugyanis nem a grállovagokat igazolja.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.05.26. 10:17:14

@ebfül:
Nem, egy éjjel élesített saját fejlesztésünk támadta meg. :] De már sikerült visszaverni a támadást.

Bloodscalp 2012.05.26. 10:19:48

@teknős: igazából fentebb ordas nagy baromságokat hordtál össze:) de itt kommentben elmondtad a lényeget:) papi utálta a komcsikat...papi jóban volt a pártitkár bácsival:) kb ilyen volt ez a 40 év:D

Dr. GGG77 2012.05.26. 10:42:15

A rendszer mukodesenek egyik kulcsa az volt h nem kellett kemenyvonalasnak lenni, h vki vigye vmire. Csak kussoljon bizonyos dolgokrol. A masik a szomszedokhoz (- Ausztria, Jugo) kepest biztositott jolet.

Ramón y Cajal 2012.05.26. 10:48:49

"A Reagan az egy vén bohóc"

ez speciel igaz

Oblomov 2012.05.26. 10:54:11

"Soha el ne hagyd
a díszletek szélét
- mint a filmeken -
nézd, ahogyan élsz:
Ügyes jelenet
- mint a filmeken -
műsor az egész."

1977
Bereményi, András Ferenc - Kertész Ákos, Koltai Lajos:

www.youtube.com/watch?v=_LrAO97cr9A

Furore Carcosa 2012.05.26. 11:07:23

"Suhogott a Kádár-szalámi, amikor én még kissrác voltam. Minket persze csak a szele érintett meg. Nem volt, ami fájjon."

Azért én itt vidéken még 1986. október 23-án (tizenhat évesen) is kaptam egy egészen meggyőző pofont a jardtól, amiért volt pofám kokárdát tűzni a kabátomra.

szíj 2012.05.26. 11:24:56

A túloldal Horthy Miklósa? Milyen túloldalé? Éppen most van tele a net azzal, hogy a Fidesz-szavazók fele nosztalgiázik a Kádár-korszak langymelege után.
És a Fidesz éppen azt valósítja meg, ami Kádárnak volt a nagy álma, de neki azért hosszabb idő kellett hozzá.
Centrális erőtér, saját emberek a hivatalok élére, az ellenzék eltüntetése, stb.
És a kommunikáció, ugye. Nyugat-, tőke- és kapitalizmusellenesség, erős állam, csak semmi önrendelkezés.
És OV éppen olyan apafigurává, vagy inkább küldetéses vezérré akar válni, mint Kádár. Csak sokkal erőszakosabban és rövidebb idő alatt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.26. 12:37:06

mióta a lola meg a spanyol megkedveltette egy országgal a bélabácsit, már kádárra sem tudunk annyira haragudni :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.26. 12:38:49

egyébként nénike intellektusánál még kádár is többet érdemel. amúgy meg kádárkolbász, nem szalámi, faszfej! gondoljon a gumibot átmérőjére.

Hertelendi 2012.05.26. 12:48:47

@Furore Carcosa: Ne hazudj b+...!
Az '50-60-as években is szabadon lehetett kokárdát kitűzni. Utána meg pláne!

csilisav 2012.05.26. 13:10:33

@Furore Carcosa: ez egyszerüen nem igaz,volt ott más is!!!

Karipapa01 2012.05.26. 13:11:19

@Furore Carcosa: Érdekes! Amikor általános iskolás felső tagozatos voltam ('61 - '65 -ig) az iskolában minden évben március 15.-én kötelező volt hordani a kokárdát a fehér ingen az úttörőnyakkendő mellett. Akinek nem volt, adott az osztályfőnöke egy darab nemzeti szinü szalagot és egy gombostűt. Aznap az utolsó óra elmaradt és helyette az igazgató bácsi ünnepi megemlékezést tartott, egy diák elszavalta a Nemzeti Dalt és elénekeltük a Himnuszt. És nem vertek meg senkit.

Tündér_Lala 2012.05.26. 13:15:52

Hát... Kádár objektív elemzésének még nem érkezett el az ideje.
A kétségtelenül árulásban, vérben és kegyetlenkedésben fogant rendszerét kétségtelenül folyamatosan konszolidálta és a táborban az egyik legélhetőbb rendszert hozta létre. Megvoltak rendszerének az előnyei és a hátrányai (azért az utóbbi kétségtelenül több). Az hogy tevékenységét, döntéseit milyen félelmek és kényszerek, milyen objektív és szubjektív körülmények befolyásolták és irányították, az még feltárandó volna.

A kor viszont túl közel van időben. Túl sok embert és családot lehetelenítettek el és hoztak hátrányos helyzetbe, akik ezt nem felejtik el. Ráadásul az politikus utódok mai érdekeiknek megfelelően, túl sok hazugságot és csúsztatást ismételgetnek a korral kapcsolatban, ami kis rálátással kapcsolatban nyilvánvalóan nem igaz.

whale 2012.05.26. 13:21:16

@szíj: Nagyon röhögök. Sakk-matt, de Kádár népét hiába próbálod életre pofozni. Úgy várták a reinkarnációt, mint a messiást. Megkapták és a tufa, genetikusan alattvaló agyuk végén ülő apró disznószemük csak úgy csillog a boldogságtól. Ennek a csürhének ez kell. MegkapTUK, bassza meg...

whale 2012.05.26. 13:24:28

@Hertelendi: OKTÓBER 23-án NEM. Mint ahogy ma sem vonulhatsz sarló kalapácsos zászlóval ápr. 4-én, vagy nov. 7-én, igaz?:DDD

whale 2012.05.26. 13:25:58

@csilisav: Október 23-án simán kaphatott egy-két pofont. Mint ahogy ma sem vonulhacc vörös csillaggal a komcsi ünnepeken...

whale 2012.05.26. 13:28:30

@jose maria padilla: Ó, yess...:DDD Asszem meg is keresem, kíváncsi vagyok, hogy emléxik a nagyapámra, akivel kártyázott, anno...:)))

nyekk 2012.05.26. 13:31:04

Én végig éltem a Kádár rendszert. Nem voltam párttag. Csak hüledezek itt 20 éve, hogy mi mocsoközönnel próbálják őt lejáratni.
Akik abban a korban éltek, azokat hiába hülyítik. 30 évig itt egy nagyon humánus, létbiztonságot adó rendszer működött. Az emberek 99%-a szerette az öreget. Még bizalmas körben is Jani bácsiként emlegette mindenki.
Jellemző a sunyi bloggerre(meg hasonszőrű bértollnokokra), hogy az alapvetően kedélyes, közvetlen Kádárról, a halála előtti nagybeteg képét tette fel.
Nekem senkim a Jani bácsi de felháborít az ilyen nagyfokú, és pofátlan hazug ferdítés.

Karipapa01 2012.05.26. 13:31:49

@whale: október 23.-án még kokárda sem kellett. Középiskolás koromban külön felhívták a figyelmet, hogy ne verődjünk véletlenül sem 10 főnél nagyobb csoportba.

whale 2012.05.26. 13:35:48

@Karipapa01: 86-ban a 30. évfordulón nekünk konkrétan megmondták, hogy ha bármilyen rendőrségi ügyünk lesz, repülünk az iskolából...:D

csi szi 2012.05.26. 13:36:00

@szíj: Na akkor sorold hány ellenzéki ül börtönben. Belelőtt-e a TEK a millás tüntetőkbe? Kádárt lehetett fújolni a tanácsháza előtt összegyűlteknek, mikor vidékre látogatott?
És Kádár mint küldetéses vezér? Na ne röhögtess...
Ez egy gyenge mém, amit nyomtok mindenhol, de nagyon kevés igazság van benne. Kb. annyi, mint Orbánt Hitlerhez hasonlítani (mondjuk hasonlítottátok már minden élő és holt diktátorhoz, aki eszetekbe jut, de akkor sem lesz igazabb).
Kádár egy külső hatalom által az ország élére állított helytartó volt, egy levert forradalom után. Amely a meglévő diktatúra ellen tört ki.
Sokszor vontak már párhuzamot Kádár és Ferenc József, Horthy Miklós között, ezek is sánták, de jóval több alapjuk van.
Egyedül az apafigura dologban van valami, van ilyen igény, és OV és be akarja tölteni. (Ahogy Horn Gyula is betöltötte 4 évig, mint Kádár utóképe...)

whale 2012.05.26. 13:45:56

@csi szi:Így van. Viktátor meg forradalmat hazudik magának és annak aki nem röhögi szembe, külső-és belső ellenségről hadovál, mint Rákosi és fortélyos félelemmel kormányoz, mint Kádár a legjobb éveiben. Igazi, tőrölmetszett komcsi. Hiába az alattvalók VÁGYNAK a VEZÉRRE, polgárok meg már nincsenek, csak kivakarózott prolik... Evvan, ez a kis magyar valóság.

Karipapa01 2012.05.26. 13:49:41

@csi szi: " Belelőtt-e a TEK a millás tüntetőkbe? Kádárt lehetett fújolni a tanácsháza előtt összegyűlteknek, mikor vidékre látogatott?"

Ne hasonlítsd össze az 50-es éveket a maiakkal. Akkor még világszintű hidegháborús hisztéria volt, amerikában Eisenhowert sem lehetett fújolni, súlyos következményei voltak. Nem beszélve arról, hogy a forradalom leverése után Kína népírtást követelt Magyarországon, amit még a szovjetek sem mertek és Kádárnak kellett alkudozni velük, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon. Igaz, hogy diktatúra volt és sok ember az életével fizetett, de nem egyedül Kádár felelős az eseményekért.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.26. 13:53:18

"(...)

8.

A nem várt múltakból a vélt jövő időkig
felgyülemlett szemét-vonulatok a mindenkori jelent befödik,
e rothadó magaslatról kilátni nehéz,
a közellét negédes máz, a távlat epével kevercs méz,
s a köztes létet önkívületig nyalakodva emésztik nyüzsgő trágyaférgek,
s Ti, világra kibukott, hibásnak ítélt koravén gyerekek,
akik a Tajgetoszon nemes hulladékká értek,
a Siralom Völgyébe, ha kell, ejtőernyővel ereszkedjetek,
mert maradhat, lehet belőletek még rontatlanul ép,
e zúzdaidőben is csorbíthatatlan cserép,
a dac majolikája, melyben megpezsdül a lélek,
ha az egek kárpitját leszakító erő erre téved.

(...)"

www.hitelfolyoirat.hu/dl/pdf/20110106-48396.pdf

ü
bbjnick

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.05.26. 13:55:36

a poszt röviden:

kádár bácsi nem is volt jófej
-
volt egy bunkó osztálytársam, akit
nem rúgtak ki :(
-
a kádár meg gyilkos volt

grat, nénike, maradandó :D

Hertelendi 2012.05.26. 14:19:54

@csi szi: Kavargatod a kakit rendesen. Miért lőtt volna a TEK A Millásokba? Autókat borogattak? Betörtek a TV székházba? Barrikádokat építettek? Feldúlták a fővárost?
Kádár: '56-68-ig tényleg durva volt, de utána tök normális élet volt, és bármilyen hihetetlen, tisztelték Kádárt. Egyszerű ember volt. Nem kért kiváltságokat magának. Gyökér Orbánod a Mátyás-király úton lakik a rezidenciában és közben felépített magának egy 400 milliós házikót. Ugyan miből? Nem beszélve a Tokaj-hegyaljai szölökről, az apja dolomit bányáiról.
Orbán egy igazi diktátor hiába próbálod fényezni.

Nazareus 2012.05.26. 14:31:03

@nyekk: Ez butaság, hogy az emberek 99%-a szerette volna. Fenét. Csak kussolt. Én is éltem a Kádár-rendszer alatt, maga Kádár egy aljas sumák volt. Védeni öt, kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy de rendes volt, hisz csak a fél lábad vágta le, holott mind a kettöt megtehette volna.

Nazareus 2012.05.26. 14:32:34

@csi szi: Nem, Kádár nem egy külsö hatalom által ideállitott helytartó volt: önként vállalta -söt kérte- a helytartóságot. Persze lehet mondani, hogy ha ö nem vállalja, akkor vállalta volna más. Igaz, de akkor azt a mást szidnánk. Igy meg öt.

Hertelendi 2012.05.26. 14:37:52

@Nazareus: A történelem nem erős oldalad, ne erőltesd.
Azt írod, éltél a Kádár-rendszerben. Mennyit?

tevevanegypupu 2012.05.26. 14:38:10

Egyszer jott a varosunkba a partbizottsagra miutan meglatogatta varosunk buszkeseget a vagongyarat. Akkor meg ereje teljeben volt es fenykoraban, a hetvenes evek elejen. Rettentoen puritan pasas volt de a coca colat szerette, az alkoholt nem. Nalunk a megyei-varosi-jarasi parttitkarok ittak mint a kefekoto, nemegyszer a megyei partbizottsag muvelodesugyi osztalyanak vezetojet meg hasonlo rangban levo parttarsait lehetett latni hullareszegen, nem csinaltak belole ugyet.Ismertuk jol oket reszben mert hiaba nagyvaros megiscsak kicsi, masreszt munkakapcsolat is volt veluk. Sosem felejtem el azt a rettegest ahogy ezek a nagyhatalmu, elet-halal urai vartak Janosunkat..Azt a rettego alazatot ahogy koszontottek - es azok akik bent voltak a fogadason meseltek - a sanyaru pofakat, ahogy vedeltek a coca-colakat bizonygatva, hogy ok soha nem szoktak alkoholt inni. Es az a megkonnyebbules mikor az utolso nagy fekete auto is elhagyta az utcat! Biztos, hogy utana a varoson kivuli vadaszhazakban nagy tivornyaval unnepeltek, hogy ezuttal (is) megusztak.((: De tenyleg csak megusztak, mert Kadar jol ismerte oket, csak eppen ilyenekre volt szuksege.

takacsb (törölt) 2012.05.26. 14:39:26

@csi szi:
egy sikeres orbán viktort nagyjából grósz károlyhoz lehetne hasonlítani. grósz ugyanúgy egypártrendszert akart, mint orbán. ugyanúgy senkinek sem lövette ki a szemét. ha már ezen múlik minden. horthy hány embernek lövette ki a szemét. hány embert küldött a biztos halálba. nem csak zsidókat, hanem magyarokat is. csak azért, hogy hitler faszát szophassa.

grósz fehér terroros beszéd nagyjából ugyanaz a csúsztatás, mint kövér köteles beszéde esetén. ti. azt mondta, hogy a többpártrendszerből lesz horthysta fehér terror. ami nyilván abszurd hülyeség volt. de abszurd hülyeséggel most is dunát lehet rekeszteni.

szóval egy sikeres orbán lehetne grósz károly. ha matolcsy okos lenne. grósznak legalább volt gazdasági elképzelése. vegyesvállalatokat akart. azt, hogy a magyarok adják a nyersanyagot és munkaerőt. a külföld hozza a tőkét, és a know how-t, és persze a piacot. csak ehhez erős állami kontrollt képzelt el. egypártrendszert. így jött létre a forma-1, vagy a bábolna-mc donalds (magyar-amerikai vegyesvállalatként).

csak úgy mellékesen mondom, hogy ezzel nem a kádár rendszert éltetem. már csak azért sem, mert semmi előnyöm nem származott belőle. még zánkán, és csillebércen sem voltam soha. a csapattitkár pajtás szerint túl problémás lett volna. persze ezt sose bántam. kisz tag sem voltam. a szüleim sem voltak párttagok. semmi előnyöm nem származott a kádár rendszerből. és a családot sem érte semmi különösebb hátrány a horthy érában.

az öreg horthy egy nagyon ostoba ember volt. a fiatal kádár meg egy gazember. orbán viktor meg egy középszerű politikus. hegyeshalmon túl impotens. kevésnek bizonyulnak a kocsmai szólamok.

Nazareus 2012.05.26. 14:42:42

@Hertelendi: Sokat éltem, több tucat évet, szóval hidd el, ismerem azt a rendszert, melynek "eredményeit" még most is szivjuk.

billy reed 2012.05.26. 14:43:33

Ez a poszt egy szánalom.
Csúsztatásokkal, félremagyarázásokkal.
Mintha csak a pártvezérek és gyermekeik, meg a "szolgálat" emberei számára lett volna lehetőség a jobb életre...

Ez a mondat viszont mindent visz: "Amíg azonban nagyapám „kérlek alássan” fordulata jól illeszkedett von Haus aus a családi nyelvezetbe, addig a vén kommer nevének Öreg-gel való kiváltása ellen zsigeri ellenállást éreztem."

Vagyis, magyarra lefordítva: amíg mi /mármint a posztíró/megszoktuk, hogy a dzsentrimentalitás elvén nekünk gazsuláltak /lásd még méccságosúr, tekintetes úr/, addig a kommunizmus egyenlősdije számunkra /mármint a posztíró számára/érthetetlen maradt, mert nem minket /mármint a posztírót és családját//hozott helyzetbe, hanem a munkás-, és parasztszármazásúakat.

Akkor még volt olyan pl. hogy valaki "A munka hőse". Esztergályos, vájár, óvónő stb.
Dolgozó emberek.
Ma viszont álértelmiségiek osztogatnak saját maguknak mindenféle "rangos" tisztikereszteket, meg rohadt nagy kereszteket a csillaggal.
Mondj egy nevet, kedves posztíró, aki 1990 óta kétkezi munkásként kapott magas állami kitüntetést!
Nem megy, mi?

A lényeg ez: a rendszernek voltak hibái, korlátai. De amíg akkor a társadalom döntő hányada nyugodtan, viszonylag jól élt, addig ma a társdalom egy igen vékony rétege él jól, míg a társadalom döntő hányadának se kilátása a jobb éltre, se jövőképe. Se semmi.

Ez a különbség.
A mai, magukat konzervatívnak vallók ezért nem fogják soha megérteni, de ettől még tény marad: az egyszerű emberek szerették Kádárt. És ez így is marad. 100 év múlva is szeretni fogják, míg OV és bagázsa neve örökre feketelistás lesz.
A dzsentrimentalitás nem kedveli az egyenlőséget.

PéZsé 2012.05.26. 14:43:38

Ez minden világok legjobbika.
Most jó és egyre csak jobb lesz.

Aha,értem.

Bell & Sebastian 2012.05.26. 14:43:55

Nem teljes, mivel az eleje homály -kik vakarták ki a fiumei lószarból?- és a végjáték is -a feketejános -féle, cionista téglák szerepe-.

Kellett egy apakomplexusos, jókeresztény, szlovák/sváb munkáskáder a második felvonásba.

A többi már félmúlt és hamisított történelem, Rajklászlóstól, Nagyimréstől, bűnösnépestől, mindenestől.

Ha Shakespeare még élne, a János király II. -vel tarolna a zsidóbowlingban.

csi szi 2012.05.26. 14:46:57

@Hertelendi: A Kádár-korszakban nem kellett ahhoz autókat borogatni, hogy a tömegbe lőjenek. Horn sem kukagyőújtogatókat géppisztolyozott a Nyugatinál :)
Orbán nem a Mátyás király úton lakik (amúgy Béla király úton van az a rezidencia tudtommal, de nem költözött be, ahogy korábban pl. Medgyessy sem) tudtommal a saját házában lakik, ami a hvg szerint kb. 160 milliót ért 2 éve.
Az meg hogy egy politikus lopott-e vagy sem, annak semmi köze ahhoz, hogy ki diktátor. Kádár puritán ember volt, utódja nem lehetett (vagy a felesége volt meddő, vagy ő, mert Farkas Vladimir szétzúzta a heréit (meg a szájába húgyozott), egyetlen kedvtelése a vadászat volt).
Az tény, hogy sokan őszintén szerették anno, mert javított az életszínvonalon. Na de Hitlert is szerette a német nép többsége egy ideig, hasoló okokból. Akkor nem volt ő sem diktátor?

Karipapa01 2012.05.26. 14:47:23

@Nazareus: " ismerem azt a rendszert, melynek "eredményeit" még most is szivjuk. "

Tévedni méltóztatsz: nem a Kádár rendszer "eredményeit" szívjuk most, hanem a rendszerváltás alkalmával elkövetett privatizációét. Meg az azóta elkövetett lenyúlásokat és pénzszórásokat. Csak ezt -ugye- nem illik bevallani, egyszerűbb hátramutogatni.

Nazareus 2012.05.26. 15:02:04

@Karipapa01: Nem tévedek, a böszme nagy államadósságot a Kádár rendszerböl örököltük. Igaz, hogy lehetett volna csökkenteni azóta, de azért elég nagy teher volt. A privatizáció által elkövetett lenyúlások is a Kádár-rendszer eszmevilágából következtek és föként az elvtársak követték el.

Hertelendi 2012.05.26. 15:08:56

@csi szi: Nem vagy vitapartner:)
Mint ahogy @Nazareus se az...

Furore Carcosa 2012.05.26. 15:11:18

@Hertelendi: @csilisav: @Karipapa01:

1986. október 23-án délután négy-öt másik korombeli fiatallal együtt kitűztük a kokárdát, és elindultunk, hogy demonstratívan végigsétáljunk a városon. Nem ittunk, nem kiabáltunk, nem hőbörögtünk, nem csináltunk semmit, csak együtt gyalogoltunk, jól láthatóan mutatva a kokárdát. Egy darabig (több mint egy óráig) nem volt semmi baj, a járókelők közül többen gratuláltak és hangosan helyeselték, amit csinálunk. Néha páran odajöttek hozzánk beszélgetni, de sohasem alakult ki körülöttünk nagyobb csoportosulás, végig mozgásban voltunk. Talán egy-másfél órán keresztül ment ez így, aztán (kora este) megjelent két rendőr, és felszólítottak, hogy menjünk haza. Mondtam, hogy csak sétálunk, az nem tilos. Mutatta az egyik, hogy minek a kokárda. Mondtam, hogy azt se tilos hordani. Közölte, hogy nem akar intézkedést foganatosítani, gondoljunk a szüleinkre, szóval irány haza, de ne egy csoportban ám, hanem ki-ki külön. Mondtam, hogy elnézést, de tudomásom szerint nem sértünk semmilyen törvényt; kérem, világosítson föl, ha tévedek. Erre kaptam a pofont.

@Hertelendi: b+ te, oké?

takacsb (törölt) 2012.05.26. 15:20:18

@Tündér_Lala:
nézd, az egész kádári konszolidáció abból jön, hogy 68 után moszkvából le akarták váltani. a szovjetek látták ugyanis, hogy a marxista-leninista ideológia (a nemzetközi munkásosztály győzelme) egy mítosz. látták a mercedest és látták a wartburgot. nem gondolták, hogy majd az nszk valaha is csatlakozni fog az ndk-hoz. vagy azt, hogy new york-ban kitör a lázadás. a munkások és paraszok megbonthatatlan egységének jegyében felvarrják a sarlót és kalapácsot az amerikai zászlóra. látták, hogy mindez egy hülyeség. a hidegháború viszont nagyon is valóságos volt. és ezért 68 után volt egy ideológiaváltás. amiből a magyar nézőgyerekek nem sokat láttak. éppen kádár jános miatt.

moszkva hazafias kommunizmusra akartak áttérni. magyarországon a hazafias népfrontot kellett erősíteni. és ettől rezelt be kádár. félt a leváltástól, és az esetleges felelősségre vonástól. és úgy gondolta, hogy ha itt bármilyen military lesz, akkor könnyen lehet egy újabb forradalom. a szovjetuniónak nem lesz fontos magyarország. attól félt, hogy 56 miatt felakasztják.

ekkor kezdett el kádár igazán önállóan politizálni. és arra jutott, hogy nem hazafias népfront kell ide, hanem jóléti állam. ennek érdekében a liberális értelmiséggel ki kellett egyezni. és ez nagyjából meg is történt. az mszp-szdsz koalíció hamarabb köttetett, mint azt sokan képzelnék. persze a demokratikus ellenzék többpárti választást akart. de csak azért, mert a liberálisok nem akartak párton kívüli szatellitek maradni. a hazafias népfront meg közelített a vidékhez. népi írókhoz például. a jelenlegi ketté osztottság akkor is meg volt. a magyar jobboldal azt mondja, hogy óriás diktatúra volt. de ez egy hazugság. a jobboldal emberei ott ültek a pártban. csak nem a politikai bizottságban, hanem a hazafias népfrontban.

és tulajdonképpen ennek a két politikai formációnak az utódvédharca folyik magyarországon. kommunisták, és a hazafias kommunisták küzdelme. két ötlettelen és gondolattalan társaság. utóbbiakat a mandiner minden cikke igazolja. előbbiekhez meg ki kell nyitni mondjuk a népszavát. ez a két társaság közéleti kérdések megoldására egész egyszerűen alkalmatlan. ahogyan azt a lakosságnak legalább a fele érzékeli. és ezért az összes párttól elfordultak.

aztán, hogy mi lesz ebből az majd elválik. tippem szerint zászlót bont a haza és haladás. és ők fogják megnyerni a következő választást. illetve az ő vezetésükkel baloldalnak lesz többsége. az választási törvény olyan, hogy szinte csak kétharmaddal lehet nyerni. ami egyébként nem tudom miért jó a fidesznek. és azt sem, hogy az ellenzék miért problémázik emiatt. de ez mindegy. szóval szerintem a haha nyer, és ezek után zászlót bont a századvég párt. és ők folytatják. ezen két csoportosulás lesz az új közéleti centrum. illetve amik majd ebből kialakulnak. de ez csak egy tipp.

takacsb (törölt) 2012.05.26. 15:23:01

@Furore Carcosa:
most meg elveszik az 50 forintos apanázst a féllábútól. és 25 ezerből nem tud fenntartani egy komfort nélküli lakást se. és ha nincs senkije, akkor elpusztul. ezt vesd össze a pofonnal. aristo nevű nickkel konzultálj, aki szerint pofán kell verni az iskolában azokat, akik nem úgy fütyülnek, ahogy az aktuális hatalom dirigál.

Hertelendi 2012.05.26. 15:23:35

@Furore Carcosa: Nem csináltál mást csak provokáltad őket...nem kicsit...
Apropó október 23-án miért tűzted ki a kokárdát?
Nem március 15-höz kötődik?
Csak kérdem...
Ismétlem, ha március 15-én tetted volna ki a kutya se szólt volna hozzád. Azért se kezdek bővebb magyarázatba, mert úgyse lennél vevő rá...

is 2012.05.26. 15:31:14

@Furore Carcosa: "Erre kaptam a pofont."
És felvilágosodtál? És most képzeld el, hogy mi ez ahhoz képest, hogy:
- Évek óta viszel kulturális műsort a TV-ben, semmi politika, mindenki szerint szuper vagy, viszed a műsorsávod kimagasló értékkel, majd jönnek, hogy ki vagy rúgva, és látsz magad helyett egy szörnyeteg KDNP-s baromságot, amit meg is szüntetnek egy-két hónap után, annyira nem nézi senki. Téged persze nem vesznek vissza.
- Egyszerű kétkezi kisgazdálkodó vagy egy faluban, és elhitted, hogy majd az állami földekből bérelhetsz, gazdálkodhatsz. Sajnos Simicska/Nyerges/csókos kinézte magának az egész határt.
- 2002 március 16-án levetted a kokárdát. hazaárulónak tekintett 2 millió, aki májusig hordta.
- 2008-ban nem szavaztál a 83% birkával a hülyenépszavazáson. Lekomcsiznak.

@poszt: hát azért megnéznék én egy-két FIDESZes lelket is az elmúlt 15 év után. pl. azét a 270-ét, aki most a parlamentben megszavaz bármit, konkrétan tudván, hogy nem Magyarországot szolgálják jónéhány döntéssel, hanem a Pártot. nálam az simán 270 III/3-as. na jó, 30 belőle tartótiszt, csak a 240 szegény ügynök.

csi szi 2012.05.26. 15:38:11

@Hertelendi: Márc. 15-én sem volt tanácsos nagyon kokárdával (vagy anélkül) felvonulni (nem hivatalos ünnepségre gondolok). 1988-ig megagyalták a rendőrök, akik ilyet tettek.
Mondjuk vicces történetek is voltak, akiknek a legnagyobb kokárdájuk volt, azokról lehetett tudni, hogy azok az ügynökök. Meg volt aki táskával jött felvonulni, abból meg lógott ki egy mikrofon. Hiába, a minitiatürizálás nem volt a szoci technika erőssége. :)

Hertelendi 2012.05.26. 15:43:41

@csi szi: Erre már nem is mondok semmit.

is 2012.05.26. 15:44:23

@Bloodscalp: ez itt a kulcsmozzanat. a "komcsikat" mindenki utálja. a boszorkányt, és a hétfejű sárkányt is utáljuk, Gollamot nemkülönben. konkrétan azonban Pozsgay Imre és Schmitt Pál fontos és rendes ember a NER-ben, akiket a "komcsik" törtek meg.

ennyit az erkölcsi színvonalról, és ez alapján a posztról.

csi szi 2012.05.26. 15:46:05

@Hertelendi: A hozzáad hasonló csökött agyú vén bolsiknak nem is. :)

is 2012.05.26. 15:46:41

@csi szi: "1988-ig megagyalták a rendőrök, akik ilyet tettek"

aha. nekem minden évben anyám adta rám, jóval 1988 előtt is, mert ha nem lett volna, akkor szóltak volna. milyen érdekes ez a memória, mi? a büszkeség és nagyotmondási kényszer sokszor felülírja, igaz?

Nazareus 2012.05.26. 15:50:14

@Hertelendi: A te érveid viszont komolyak és mélyenszántóak :) Engedd meg, hogy hódoljak utolérhetetlen érveid elött :))

csi szi 2012.05.26. 15:50:59

@is: Rám is, nem erről beszélek, hanem a márc 15-i tüntetésekről, bocs ha félreérthető volt.
Okt 23-án viszont előfordult, hogy olyat vittek el a rendőrök, akinek aznap volt a születésnapja, pechjére, és azt ünnepelte valami vidámkodással.
Na de akkor sem a legértelmesebbek mentek rendőrnek:)

takacsb (törölt) 2012.05.26. 15:53:19

@Bell & Sebastian:
kádár zabigyerek volt. korán nevelőszülőkhöz került. pesten járja ki az elemit, és az ipari iskolát. tizenévesen ott van a kommunista mozgalomban.

csi szi 2012.05.26. 15:55:58

@Karipapa01: Az államadósság az 89-90-ben is bőven elég nagy volt már ahhoz, hogy lehessen tudni, sose fogjuk tudni visszafizetni, csak újabb és újabb hitelekért folyamodni a törlesztéshez.
Nagy szám volt anno amikor Grósz elismerte, hogy 20 milliárd a külső államadósság, aztán Németh Miklós kénytelen volt beismerni, hogy ennél is több (22), csak hazudtak.
A privatizációról meg, igaz hogy tönkretettek működő cégeket is, és döntően piacot vettek a "szakmai befektetők", de összességében egy elavult, versenyképtelen, a KGST-piacra termelő iparunk volt.

takacsb (törölt) 2012.05.26. 15:57:01

@Nazareus:
a különbség az, hogy akkoriban az államadóssággal szemben végtelen állami vagyon állt. tulajdonképpen egy egész ország. most meg a szent koronán kívül nagyon nem áll semmi.

csi szi 2012.05.26. 15:57:32

@takacsb: igen Pesten már az anyjával volt ismét, aki nagyon fontosnak tartotta a tanítását, ezért végzett 4 polgárit is, a társadalmi osztályában inkább a 4 elemi volt a jellemző.

Nazareus 2012.05.26. 16:01:33

@takacsb: Lehet, de ez a lényegen - hogy a Kádár-rendszer büne az öröklött teher- nem változtat.

csi szi 2012.05.26. 16:01:53

@takacsb: Az a vagyon részben fiktív volt, egy halom rozsdatemető gyár (olyasmik, mint a mikroelektronikai vállalat, amit "élenjáró" szovjet technológia megvásárlásával felépítettek, aztán rájöttek, hogy semmire sem lesz jó és inkább felgyújtották), szénbányák, amiket azóta bezártak (senkinek nem éri meg a kitermelés, a szociban is csak azért működtek, mert akkor ez nem volt szempont, illetve importhelyettesítés miatt - persze ez a jövőben még változhat), stb.

Húsleves 2012.05.26. 16:07:12

"azért érezni lehetett, hogy a fütyi és kaki mellett vannak még egyéb dolgok is, amikről a vasárnapi asztalnál jól nevelt ember nem beszél."
A 80-as években már a vasárnapi asztalnál nyugodtan lehetett fikázni Kádárt és a pártot, nem csinált a rendszer ingyenreklámot az ellenségeinek azzal, hogy nagydobra verte volna a kritikájukat. Az teljesen más kategória, hogy nagy nyilvánosság előtt nem engedték az ilyen megnyilvánulásokat, éás az emberek ezt tudták is.
A Kádár János iránti "nosztalgiát" nem a Kádár rendszerben kell keresni, hanem a mostaniban. Kétségtelenül diktátor volt, kétségtelenül tisztességtelen módszerekkel betonozta be a hatalmát, de ezt igen nagymértékben árnyalja, hogy a mai politikai elit sem válogat az eszközökben, és az emberek zöme rosszul járt a rendszerváltással. Igen rosszul adja ki magát például a rendSZARváltás után jó húsz évvel az a duma, hogy Kádár adósságból teremtett viszonylagos jólétet, amikor a tetemes adósság ma is megvan, jólét helyett meg a nagy lófasz.
A rendSZARváltás után néhány évvel még el lehetett fogadni azt az érvet, hogy nem megy egyik napról a másikra, de húsz év után már joggal húzzák meg az emberek a következő nyilvánvaló mérleget:

*Kádár rendszer: kis szabadságjogok + nagy adósság + nagy állami vagyon + nagy szociális biztonság]
*Posztkádárista rendszer: nagy szabadságjogok + nagy adósság + nulla állami vagyon + nulla szociális biztonság

Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy a fene nagy szabadságjogokat nálunk képmutatóan (szándékosan vagy dilettantizmusból, a liberalizmus eredeti eszméjével kifejezetten ellentétesen) más emberek kárára valósítják meg (lásd pl. szegénységi bűnözés, önkényes lakásfeltörők, lakóközösségeket tönkretevő nem fizetők, stb.), akkor szerintem nagyon is érthető, hogy nem egyértelmű nyertes az emberek szemében a demokráciának hazudott posztkommunizmus.

Nazareus 2012.05.26. 16:18:17

@Húsleves: Nagyjából igazad van, de ettöl még a Kádár-rendszer egy mocskos és rossz rendszer volt, ugye?

Bell & Sebastian 2012.05.26. 16:22:05

@takacsb: Nézze, Takácsbálint, az apja neve Krezinger János volt, ám a magyar wikiból ügyesen kitakarították mentorának nyomait, aki elindította a Proletárok Közösülésének rögös ú_t_ján.

Tündér_Lala 2012.05.26. 16:37:52

@takacsb: Több ponton másképpen látom, de ebben is van igazság.

Kádár nem volt hülye. Pontosan látta, hogy a vérlázító Rákosista uralom nem folytatható. Felkínálták neki a vezetői posztot és elvállalta. Az oroszok rendet akartak, a kínaiak és az NDK vérfürdőt. Ne felejtsük el továbbá, hogy a talonban hosszú évekig ott volt Rákosi fenyegetésképpen.
Elösször tehát terrorral megszilárdította az uralmát és lassan nyilvánvalóvá tette, hogy aki egy adott keretrendszerben tabukat nem sért, az élhet nyugodtan. Később az "aki nincs ellenünk, az velünk van" -al elismerte, hogy aki az ország sikeréért dolgozik az végsősoron az ő szekerüket tolja, hiszen a siker a rendszer sikere is.
Azután lassan struktúra építésbe fogott. Az állami gazdaságok és a TSZ-ek rendszerére támaszkodva megengedték a háztáji gazdálkodást és a parasztok elkezdtek termelni.
Az iparban is nagy beruházásokat hajtottak végre és akkori kornak megfelelő termékekkel árasztották el a KGST-t, persze főleg az oroszokat. Később az iparban is az egyéni érdekeltségre alapozva (GMK-k ) Felturbózták a termelést, az embereknek is több jutott többlet teljasítményért.

Az nagy hazugság, hogy az adósságok a nép túlfogyasztása miatt következett be. Annak az oka az oroszokkal felmerülő elszámolási vita, amelyben (az olajárrobbanás után) az olajért kemény valutát kértek, ők viszont a mi árúinkért rúbellel fizettek egy az egy értékarányban. (Persze ennek is oka volt: A Brezsnyevi ortodox kommunizmus miatt az orosz gazdaság egyre kevésbé volt teljesítőképes és valahonnan fedezni akarták a világpolitikai kiadásaikat és a fegyverkezési versenyt.) Minden esetre miután a létrehozott gyártőkapacitások által létrehozott árúknak jelentős tőkésimport része is volt, ez rossz üzletet jelentett. Az oroszok így vették ki a pénzt. (A nyugati adósság mellett ott volt a rúbel többlet, az oroszok adóssága.)
Végsősoron az oroszok katasztrofális gazdasági állapota váltotta ki a világrendszer bukását (Gorbi csak meggyorsította).

Persze ma mindkét oldanak sokkal kényelmesebb a túlfogyasztásra fogni az akkor keletkezett adósságot.
Összességében az látható, hogy a nyugati szociális piacgazdaság és a magyar rendszer lassan konvergált egymáshoz.

Volt tehát teljesítménye a rendszernek (mind gazdasági, mind életszinvonal tekintetében).
Éppen ezért engem nem érdekel, hogy kit hogyan komcsiznak, mert egyedül az számít, hogy ki gondolkodik és tesz az ország érdekében. Akkor is és ma is.

A rendszerváltás katasztrófája pedig éppen az, hogy a vezetőréteg jó része (a teljesen elvtelen csak a saját hasznával törődő kollaboránsok, akik pont ezen tulajdonságuk miatt kerültek a fazék mellé ) szétmarcangolták az ország vagyonát. De ez már más történet.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.05.26. 16:40:51

A tanulság az, hogy az elmúlt száz évben minden nagy formátumú politikusunk az Ikrek jegyében született. Én elbasztam.

Nazareus 2012.05.26. 16:41:51

@Tündér_Lala: "A rendszerváltás katasztrófája pedig éppen az, hogy a vezetőréteg jó része (a teljesen elvtelen csak a saját hasznával törődő kollaboránsok, akik pont ezen tulajdonságuk miatt kerültek a fazék mellé ) szétmarcangolták az ország vagyonát. De ez már más történet. "

Na ja. Csak ez nem csak a rendszerváltáskor történt (bár kétségkivül ez akkortáj extrém méreteket öltött), hanem elötte is 40 évig. Ki hogy, ki milyen mértékben, ki milyen módon, de bizony marcangolta. Még maga Kádár is.

Tündér_Lala 2012.05.26. 17:02:13

@Nazareus: Ebben személyesen nem hibás (tényleg puritán volt). A hiba az, hogy az utolsó időszakban megtűrte a felső közép vezetés gazemberségeit.

KenSentMe 2012.05.26. 17:06:53

Hát nem tudom.. Kádár szerencsére oda került, ahová való, a történelem szemétdombjára. Azt hitte, ő győzött, amikor kátránypapírba csomagolt hullaként elásatta hamis neveken a párttársait, meg azt hitte, bejön ez a hagyjunk mindenkit lopni-majd nő az életszínvonal taktika. Hát, tévedett. Bele is őrült vénségére, meg már el is felejtették hála az égnek, pontosan ez az, amit egy ilyen ember megérdemel.

Az már a mi szerencsétlenségünk, hogy azóta is nyögjük a rendszere erkölcsi és anyagi kárjait, ráadásul se a baloldalunk ("jóléti rendszerváltás"), se a jobboldalunk (Orbán, ahogy újra felépíti a diktatúrát) nem tud megszabadulni Kádár örökségétől. Igen, a mutyizás, a rablás, a korrupció mindenhol megy, ezt kaptuk tőled, nagy vezetőnk, a felelősség vállalása és az értelmes párbeszéd meg sehol sincs meg. Ennek a kettőnek az igényét sajnos gyökerestül irtotta ki az előző rendszer, így jár egy ország, ahol nem lehet normálisan, értelmesen beszélni és nem kérhetik számon a vezetőiken a hibáikat.

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.26. 17:12:46

Már megint egy óbégató zsebnyilas... Érdekes, hogy ezek többsége vagy alkoholista vagy drogmilliomos... :D

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.26. 17:14:22

@Nazareus: előtte? Szerintem a gengszterváltás előtt még lehetett mondani, hogy amennyire lehet, vigyáztak a nemzeti vagyonra. Azóta - különösen fideszék - csak arra vigyáznak, hogy a saját zsebüket tömjék mások kárára.

es2300 2012.05.26. 17:24:49

kellene egy jó szobor neki

Hertelendi 2012.05.26. 17:24:59

@VRbagoly: Szép nagy hülyeségeket sikerült összegereblyézned:)) Ezt még talán a legelvakultabb fidesznyikek se hiszik el neked....
De legalább látod az írásodat a neten. Gyönyörködj benne:)

KenSentMe 2012.05.26. 17:33:37

@Hertelendi: Frappáns visszavágásodban felsorolt érveid mélysége egészen megszédített, ennyi erős érvet ilyen hidegen és tényszerűen leírva már régen láttam.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.26. 17:35:22

"Hogy mára Kádár János a túloldaliak Horthy Miklósává válhatott, abban nem kis szerepe lehet annak a marketingmunkának, amely fotókkal jól dokumentált apafigurát faragott. "

*

Ennek a mondatnak semmi értelme nincs, kedves fideszes főtanácsadó úr.

Persze a kérdés nem ez, hanem az, hogy a Vezénylő Tábornok Úr milyen címkékkel feldíszítve vonul majd be a történelem tankönyvekbe 30-40 év múlva.

Az minden esetre figyelemre méltó érdekesség, hogy az egyre nyíltabban és - hogy stílszerű legyek - "vonalasabban" jobboldali Index már második napja veri magát Kádár János múltján, míg ha az ember a friss híreket akarja olvasni, akkor kénytelen átnavigálni a konkurens [origo] hírportálra.

pahaszt (törölt) 2012.05.26. 17:43:58

Tapsoltunk,hiszen hitelből ment minden.Óóó.. szerelmetek tárgya,akit persze nem egy Holland tulipános kertből importált a SZU.Arra azért figyeljetek,nehogy csalódás legyen a vége.:) Irányítani sem kellett az egyszerű srácnak igazán semmit,hiszen dübörgött a "coccializmus" ijesztő piros traktora,a puszik és smacik is repültek,mint a huzat,persze inkább kifelé,mint befelé járt a csók.Na de milyen csókok voltak azok kérem... Hm... Néha irigykedve nézték azokat a nyelveseket azok,akiknek esetleg csak a rácsok mögé jutott a mérhetetlen szeretetből.:) Ejhhh..de szép idők is voltak azok...

takacsb (törölt) 2012.05.26. 17:44:10

@csi szi:
azért nem teljesen. volt néhány elég jó vállalat. ikarus, videoton. de olyan viszonylag kis cégek, mint a medicor is szinte csak nyugatra gyártott orvosi műszereket. persze volt nagyon sok rossz cég. ezek veszteségeit a jól működők nyereségével állították szembe. látták, hogy ez nem tartható, és próbálták az iparvállalatokat racionalizálni. keresik az "új gazdasági mechanizmust". de mindig az jön ki, hogy az valamilyen klasszikus városi kapitalizmus lenne. public-private partnership állami (pártpolitikai) beavatkozás nélkül. az összes reformközgazdásznak ez jön ki: kapitalizmust kell csinálni kicsiben.

az agrártermelésben a háztájival (tulajdonképpen kisparaszti családi birtokkal) kombinált szövetkezeti gazdálkodás működőképes volt. és az olyan államinak nevezett, de valójában köztulajdonban lévő térségi mintagazdaság, mint bábolna.

arra nem jönnek rá, hogy a bányákat jelentős hadiipar nélkül nem lehet fenntartani. de erre thatcher margó sem jön rá. a brit nehéziparnak őfelsége hadereje adhat megrendeléseket. a nehézipari valójában a hadiipari mérnök.

a legnagyobb probléma a gazdasági embargó volt. szerinted mi lenne ma magyarországgal ha semmilyen high tech eszközt nem lehetne külföldről behozni. csak kerülő úton brutális felárral a rubel elszámolás miatt, vagy magánimportban.

mindent összevetve a kádár rendszerben non-profit társasági formák úgy ahogy létrejöttek. a gyárak gyakrolatilag közfoglalkozás mellett működő kht-k voltak. a gmk-k pedig közkereseti társaságok. (a munkások városi köztulajdont olcsón bérlik, és a társaság vezetőjének irányításával magáncélra termelnek.) az tsz-ek gyakorlatilag agrár zrt-k voltak.

nem voltak kft-k. nem voltak nyrt-k. magánvállalkozások gyakran kiszámíthatatlan körülmények között működhettek. ha nincs embargó, akkor tippem szerint a szocialista gazdaság non-profit módon fenntartható lett volna. úgy, hogy gyakorlatilag az egész társadalom a nyugati alsó középosztály szintjén él. de a magyarok többsége erre vágyik: a nyugati életszínvonal az alsó felét elérje.

szóval sajnos kádár jánost nem nagyon lehet ma kritizálni. csak 56 és az utána következő megtorlás (terror) miatt. csak azt nem értem, hogy a horthy időszak terrorját miért kellene felmenteni. a háborús szerepéről nem beszélve.

ezt az országot lebombázták a szövetségesek. megszállták a németek és az oroszok. úgy hogy tulajdonképpen az összes háborús ellencsapás annyi volt, hogy egy hadsereget felszerelés és hadtápellátás nélkül halálba masíroztattak. a zsidó deportálásról ne beszéljünk. szóval egész egyszerűen nem mérem fel ésszel, hogy ha horthy és kádár bűneit egymás mellé tesszük, akkor hogyan gondolhatja bárki, hogy kádáré volt a súlyosabb.

szerintem az öreg horthy szimplán debil volt. a fiatalkori kádár egy gazfickó. mint ahogyan az összes kommunista, aki fegyvert fogott. ugyanolyan gazfickók, mint horthy csendőrei. egytől egyig. persze akkoriban ez volt a korszellem. két brancs fizikailag is ütötte egymást. nem lehet a mából helyesen ítélkezni.

Hertelendi 2012.05.26. 17:47:26

@VRbagoly: Nem kívántam válaszolni neked, érveket felsorolni meg végképp nem. Ha ennyire különböző képen látjuk a dolgokat teljesen felesleges érvekkel előhozakodni, mert a végén ott fogunk kikötni, hogy Gyurcsány kilövette a békés tüntetők szemét. Erre meg semmi szükségem, mert most ittam kávét és nem lenne jó ha még feljebb menne a vérnyomásom:)

AbuBakr 2012.05.26. 17:55:46

@Hertelendi: hány éves vagy öcsisajt? azt tudod hogy még piros betűs ünnep se volt március 15?
kokárdát lehetett hordani, de nem ám csak úgy össze-vissza....
3-4 fiatal kokárdában egy nem hivatalos ünnepségen már "életveszélyes" volt a rendszerre....
okt 23-áról meg ne is beszéljünk...

Hertelendi 2012.05.26. 17:56:55

@pahaszt: Tényleg az vagy...de mekkora!

csi szi 2012.05.26. 17:59:33

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Remélem rajtad kezdik, mert hogy beteg vagy az nyilvánvaló :)

csi szi 2012.05.26. 18:02:35

@Hertelendi: Ebben igazad van, minden érvet személyeskedéssel lemosni és fölényeskedni tényleg verhetetlen vitatechnika, a vérnyomásodra vigyázz inkább, és olvasgasd a kapcsolat.hu-t stb.:)

déjá vu39 2012.05.26. 18:05:04

@Kettes írta:
"Annál könnyebb lesz kialakítani egy kedves, aranyos Mikulás-képet. "

Így van. Éppen ennek a képnek a kialakítása folyik most. Még hazudni sem kell hozzá -csak éppen nem kell beszélni az ország (akkori) szegényebbik részéről, azoknak a sorsáról, robotjáról.

Hertelendi 2012.05.26. 18:07:36

@AbuBakr: Öcsisajt tökmindegy hány éves vagyok:)
Volt amikor piros betűs volt és volt amikor nem. A naptárban viszont úgy szerepelt, hogy "Nemzeti ünnep". "kokárdát lehetett hordani, de nem ám csak úgy össze-vissza...."
Nem tudom mire gondoltál, de például a térdeden, vagy a homlokodon tényleg hülyén nézhettél ki:)

Október 23-án miért akartál kokárdát viselni? Öcsisajt...

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.26. 18:09:40

@AbuBakr:

"azt tudod hogy még piros betűs ünnep se volt március 15?
kokárdát lehetett hordani, de nem ám csak úgy össze-vissza....
3-4 fiatal kokárdában egy nem hivatalos ünnepségen már "életveszélyes" volt a rendszerre."

*

Neked aztán jól átmosták az agyadat a narancskomcsik, "Öcsisajt" :)

Március 15. Kádár alatt piros betűs ünnep volt, Rákosi alatt nem volt az.

Nem csak hogy ünnep volt március 15, de az úgynevezett "Három tavasz" ünnepségsorozat - március 15, március 21, április 4 - kezdő dátuma volt.

Az iskolákban hatalmas felhajtás volt, a gyerekek hetente öltöztek úttörőruhába az iskolai ünnepségekre, a március 15-i megemlékezésen a kisdobos- és úttörőnyakkendő mellett a kokárda viselése is kötelező volt.

nemecsek ernő áruló 2012.05.26. 18:11:00

@csi szi: Hány millás tüntető dobált molotov-koktélokat?

csi szi 2012.05.26. 18:11:32

@csi szi: Az meg hogy a naptárban piros volt-e azt már nem tudom, de munkanapot nem volt szokás pirossal jelölni.

csi szi 2012.05.26. 18:13:29

@nemecsek ernő áruló: Ja, mert csak arra lőttek 2006-ban gumilövedéket, meg vertek meg, aki molotovot dobált, nyilván. Külföldi turisták is molotovoztak, azért ütötte őket agyba-főbe pár 85-ös IQ-jú, IWIW-profilján MSZP-s szegfűvel politikai hovatartozását büszkén vállaló rebiszes.

Na de nem tudom miért ide futottál ki mikor Kádárról volt szó, nem Gyurcsányról :)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.26. 18:16:53

A sunyi Orbán banda nem fogadta a rokkantakat!
A tüntetők képviseletében Simó kifejezte őszinte reményét, hogy válaszolni fognak a petícióra, ugyanis – mint ahogy azt kifejtette – immár két hónapja várnak a rokkantak arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek velük a kormány képviselői.

A múltbeli kapcsolat-felvételi próbálkozásokról az MSZF elnöke elmondta: amikor a miniszterelnöknek írtak, akkor először Soltész Miklós államtitkárnál kötöttek ki, majd végezetül egy főosztályvezetőnél, akinek viszont érdemi hatásköre nem volt ahhoz, hogy tárgyaljon velük.

Azt szeretnék elérni, mondta Simó Endre, hogy vonják vissza a tavaly év végén elfogadott rokkantellátási törvényt, valamint az úgynevezett új komplex felülvizsgálási rendszert. Ezek ugyanis súlyosan sértik a rokkantak érdekeit – tette hozzá. Simó Endre szerint tüdőrákos embereket képeznek át, akik néhány napra rá meghalnak, és az ilyen esetek megtörténtét listával tudja bizonyítani.

Elmondta: helyes az a kormányzati szándék, miszerint ki akarják szűrni az álrokkantakat, de hogy csalónak és visszaélőnek minősítenék az egész rokkant társadalmat, elfogadhatatlan. A felülvizsgálatokkal azért van baj, mert féllábú embereket is behívnak és ez összességében embertelen – adott hangot véleményének a Szociális Fórum elnöke. Szerinte olyan felülvizsgálati rendszer kellene, mely kiszűri a csalókat és a visszaélőket, viszont békén hagyja azokat az embereket, akiktől most elveszik a nyugdíjjogosultságot.

Emellett helyesli azokat a kormányzati kezdeményezéseket Simó Endre, hogy aki dolgozni akar, annak nyugdíj helyett munkát adjanak, viszont nem hiszi továbbra sem, hogy ezt „egy tüdőrákos emberrel” meg lehet csinálni. Rendkívüli körültekintést és humánus megközelítést tart szükségesnek a Magyar Szociális Fórum elnöke a felülvizsgálatnál - tette hozzá.

A Századvég felmérésével kapcsolatban, miszerint a társadalom kétharmada jónak tartja, hogy átalakítják a rokkantellátás rendszerét, Simó Endre elmondta: a rokkantakat nem kérdezte meg senki, tehát nem hiszi, hogy ez a felmérés mérvadó volna, a hitelességét pedig megkérdőjelezi.

Simó Endre leszögezte: a harcot nem adják fel, és kiállnak a rokkantak emberi jogaiért - a Szociális Fórum a Szolidaritással együtt továbbra is támogatni fogja őket.

nemecsek ernő áruló 2012.05.26. 18:18:13

@csi szi: Mert Kádár nem lövetett a tömegbe.

takacsb (törölt) 2012.05.26. 18:23:20

@Tündér_Lala:
a kádár rendszer arra volt gyakorlati példa, hogy közösségi tulajdonlás mellett lehet non-profit termelni. kisipar, és kiskereskedelem köztulajdonlás mellett is működik. arra nem jöttek rá, hogy ezeket városi kézbe kell adni. de erre a rendszerváltó főokosok se jöttek rá. az üzemeket előbb a városnak kellett volna odaadni. az otp-t szét kellett volna szedni. minden városnak lett volna egy saját tulajdonú bankja. és ezek mellé kellett volna csinálni befektetési alapokat. így lehetett volna feltőkésíteni a gyárakat. tehát beengedni a tőkéseket, de az egészet nem miniszteriálisan, hanem a helyhatóságok által felügyelve. városi vagyonügynökségek kellettek volna, és nem az ávü.

az agártermelésben nem kellettek volna nagy váltások. a közműveket koncesszióba kellett volna adni. tehát nem eladni, hanem meglévő infrastruktúrát az elvégzett közberuházások függvényében 10, 20, 30, 50 esetleg 100 évre bérbe adni.

debrecen bérbe adja a repülőterét 99 évre. de úgy, hogy a befektető semmilyen közberuházást nem hajt végre. a legnagyobb beruházás az, hogy a reptér mellett épült egy tesco. és egyébként az összes kormány, és önkormányzat olyan ppp konstrukciókat talál ki, hogy a külső szemlélők füle kettéáll. nyilván nem lepődnek meg azok, akik látják, hogy kiket milyen módon pénzelnek le, illetve kik milyen cégekben érdekeltek. ezek okozzák a jelenkor problémáit. nem az, hogy kádár eladósította az országot.

ceuasescu nem adósította el romániát. todor zsikvov nem adósította el bulgáriát. és mire mentek vele.

a magyar adósságszolgálat a gdp-hez mérten 3-5% körüli. ami azt jelenti, hogy ilyen mértékű növekedést kellene produkálni úgy, hogy a költségvetés elsődleges egyenlege zéró. de ez nem volna lehetetlen. ez a kormány 1.5%-os visszaesést páratlan bravúrnak állít be. mert 100 milliárdot kivetett a bankokra. amire ők kivontak 1000 milliárdot.

a bankokat nem így kell beszopatni. hanem úgy, hogy városi bankokat alapítasz. és akkor kapásból bukik a provident, és ezek a szarok. mert 100, 200, 300, 500, 1.000 eurós mikrohiteleket lehet adni 1, 2, 3, 5, 10 fős családoknak. azért, hogy átmeneti időszakokat kibekkeljenek. csak ugye az egész mögül hiányzik a városi kisüzem, és kisüzlet.

a térségi nagyberuházásokhoz pedig térségi önkormányzatok kellenek. német-osztrák mintára tartományi parlamentek és kormányok. ezekhez kell kapcsolni az iskolát, a bíróságokat, a földet, és a bányát. és az egyháznak térségi szinten kellene aktívnak lenni. a régió az érsekségnek felel meg. tehát ez lenne a konzervatív-neokonzervatív önkormányzat. a város pedig liberális-neoliberális. ppp szigorúan ellenőrzött városi keretek között. megyei alapon szervezett egységes európai igazgatásrendészet. és innentől kedve az állam pusztán egy társadalombiztosítási önkormányzat. tehát a forrásokat, a feladatokat szét kell szedni. de ezt csak úgy lehet megcsinálni ha valamilyen automatizmus csinál egy minimális, de egyenlő újraosztást. 10% kommunizmus kell (hívhatjuk humanizmusnak, vagy kereszténységnek is), és nem 100%.

csi szi 2012.05.26. 18:24:26

@nemecsek ernő áruló: Személyesen nem.
De gondolom a salgótarjáni sortűzről sem tudsz, ahhoz túl ostobának tűnsz.

nemecsek ernő áruló 2012.05.26. 18:33:39

@csi szi: "Az első lövések valószínűleg a karhatalmisták felől érkeztek 11 óra 15 perc magasságában" (forrás: szentkoronaradio.hu)
A 'valószínűleg' szóval érzésem szerint nem tudsz mit kezdeni. Ahhoz túl elvakultnak, és butának tűnsz. Tudva, hogy október 23-án is csak válasz volt a lőfegyver használata a megvadult tömeg ellen, akik ártatlan titkárnőket hajszoltak az öngyilkosságba, és 18-20 éves sorkatonákat beleztek ki, szerintem nem ilyen egyértelmű a dolog.

nemecsek ernő áruló 2012.05.26. 18:35:23

@Panther_V: Ma is van rá, hidd el. Ha olyat mondok, ami Орбан Виктор főelvtárs, a Kedves Vezető támogatóinak világképébe nem fér bele, legszívesebben felkoncolnának engem.

ki kicsoda 2012.05.26. 18:44:23

... halálra röhögöm magam, amikor a '80-as évek diktatúrájáról, taknyos orrú gyerekek mesélnek ... olvassatok utána szerencsétlenek és ne mesekönyvekből ... 1968, az új gazdasági mechanizmus bevezetése, a piacgazdasághoz közelítő gazdasági nyitásra, konszolidálódik az ország, addigra a lakosság olyan szinten kontroll alatt tartja önmagát - már a gestapó is felhívta a figyelmet, az erre különös alkalmasságunkra - a III-as ügyosztály csak koordinál ...
... a nyolcvanas évek és napjaink között a különbség, csak az internet, aminek ellenére: Vadai Ági kérdésére Orbán:
"Biztosíthatom, ezzel szembesülni, újra átélni azt a fenyegetettséget, nem kellemes élmény - öt, tíz, huszonegynéhány év távlatából sem"

... akkor ez az érzés sarkallta arra, hogy Horváth József dandártábornokot, a MK Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettesévé nevezze ki, az UD zrt "tulajdonosi" székéből, szolgálatai elismerése mellett, akiről Dávid Ibolya, a maga igazságügyi minisztere, élő tv közvetítésen mondta, volt III/III-as operatív tiszt, előző kormánya idején pedig az NBH polgári titkosszolgálatokat irányító igazgatóhelyettes volt ... értem ... azaz nem értem ... valaki esetleg? ...

hir6.hu/cikk/63594/orban_viktor_kiteregette_a_szigoruan_titkos_aktakat

Az UD Zrt-től érkezik a katonai elhárítás helyettes vezetője

www.origo.hu/itthon/20100604-horvath-jozsef-az-ud-zrt-vezetoje-lehet-a-katonai-biztonsagi.html

... aki összefüggést mer emlegetni az UD és a fidesz között, bíróság előtt fog felelni ...

www.youtube.com/watch?v=8LM96N8hZjU&feature=related

ki kicsoda 2012.05.26. 18:45:13

... folytatás ...

Készült: 2012. január 27. péntek
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapító ünnepsége

Egyetemünk alapító ünnepségére 2012. január 11-én került sor a Parlament Felsőházi termében.
.
.
A hivatásrendek országos szervei is szép számban képviseltették magukat: az ünnepségen megjelent ...
Horváth József dandártábornok, a MK Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese.

uni-nke.hu/index.php/osszes-cikk/89-egyetem/157-a-nemzeti-kozszolgalati-egyetem-alapito-unnepsege

... bíróság előtt felel, aki összefüggésre utal az UD ZRT és a fidesz között ...

www.youtube.com/watch?v=uEraHENtJ7U&feature=related

www.youtube.com/watch?v=lnXO2zvE9k4&feature=relmfu

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.05.26. 19:00:58

Volt az a remek CPg szám, hogy: Kádár János a kurva anyád!

Persze azt úgy nem lehetett, ezért Erdős Péternek címezve énekelték.

:)

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.26. 19:51:00

@csi szi:

Ünnep volt, de nem volt munkaszüneti nap.

Pontosan úgy, mint 1930 és 1945 között, a "keresztény kurzus" alatt.

tevevanegypupu 2012.05.26. 20:02:26

@nemecsek ernő áruló:

Mindenesetre megnyugtataskeppen kozlom, hogy Gyorben a bortonnel a karhatalmistak lottek eloszor.A borton elott osszegyultek kiszabaditani a politikai foglyokat, es akkor odaerkezett egy teherauto avosokkal, akik a tomeg fele lottek. Mosonmagyarovaron a laktanyabol lottek. Es ha valaki magara lo, legyen az 18 eves, maga akkor vedekezik. ahogy tud. Egyebirant olyan helyeken mint avh szekhaz, rendorseg, alktanyak, stb..abban az idoben csak nagyon megbizhato elvtarsakat vettek fel a legutolso wc-s neniig. Es addigra mar 1956 -ra annyi gyalazatossagot kovettek el az orszagban ezek az emberek, hogy ugyan nagyon szomoru, de meg lehetett magyarazni az elszabadult indulatokat.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.26. 20:06:29

@ki kicsoda:

"... halálra röhögöm magam, amikor a '80-as évek diktatúrájáról, taknyos orrú gyerekek mesélnek ..."

*

Pedig egyáltalán nem lesz vicces, amikor kb. fél év múlva beindul a fideszes választási kampánygépezet, és ezek a pelenkások fogják győzködni egymást arról, hogy a jelenlegi baloldalnak Kádár János a totemállata.

Ugyanakkor a jelenség felveti azt az érdekes kérdést is, hogy vajon ezek az elkötelezett jobboldali ifjútitánok beszélő viszonyban vannak-e a saját szüleikkel, vagy alapból úgy állnak a kérdéshez, hogy nekik a "hülyenyugger" ne magyarázzon, mert ők ezt is jobban tudják, és ha meg mégsem, akkor majd a kampányfőnök, meg a spindoktorok elmagyarázzák?

mialenyeg 2012.05.26. 20:07:06

Nehéz észrevenni, de a konszolidált kommunizmus évei alatt kialakult és beégett az emberekbe egy nagyon erős háttérfélelem és önkontroll, egy igazi ázsiai kétarcúság, kettősbeszéd. Ezt a mai fiatalok nem tudják, a régiek meg többségében nem értették meg, hogy ez mennyi kárt okozott az életükben. Aki ezt nem látja, az tényleg nem tarthatja rossznak a Kádár korszakot. Az egész arra a kimondatlan, sunyi, meg nem valósuló agresszióra épült, ami miatt az emberek elfordultak saját maguktól és minden realitáshoz való igénytől. És ma is ennek a levét isszuk.

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.26. 20:19:57

@mialenyeg: ezt hülyeségnek tartom. Én éltem Kádárék alatt, de ezt a "kétarcúságot" nem tapasztaltam. Hacsak nem arra gondolsz, hogy a vállalati párttitkár elvtársat nem küldhettem a kurvaanyjába, bármennyire szerettem volna.
Egyik szomszédunk masszív alkoholista munkásőr parancsnok volt. Hm... adott némi képet a korról. :DDD
Manapság sokkal inkább kétarcúak az emberek, mint akkoriban.
Kádárék alatt, politikai okok miatt mi bajod lehetett? Nem engedtek nyugatra, esetleg nem engedték, hogy egyetemre menj.
Most örülhetsz baszod: senki nem tiltja meg, hogy egyetemre menj, csak legyen aki kifizeti!
Attól nem kellett tartanod, hogy lakás nélkül maradsz, ellenben ma... és ehhez még a mai elvtársak "segítségére" sincs szükség.
És sorolhatnám.
Amit akkoriban pártellenesség címén felhoztak ellened, ugyanazt ma hazaárulásként, hűtlen kezelésként és hasonlókként kezelik. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy volt egy Köztársaság, volt egy Alkotmány, amiből maradt egy ország és egy Tákolmány...

mialenyeg 2012.05.26. 20:32:03

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Te most szépen felsoroltál néhány dolgot: nem küldhetted el a k. anyjába az odavalókat, alkoholista munkásőr, nem mehettél ahova szeretnél és "esetleg" egyetemre se :D ez tényleg nem elég??
Az igaz, hogy cserébe kaptak egy langyos biztonságot az emberek akkoriban. És ma is élnek ezek a problémák, ezt írtam én is. Csak a langyos biztonság nincs meg, az illúzió. Ezt hiányoljuk most, ezt tette velünk a Kádár korszak...

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.26. 20:38:50

@mialenyeg:

"Nehéz észrevenni, de a konszolidált kommunizmus évei alatt kialakult és beégett az emberekbe egy nagyon erős háttérfélelem és önkontroll, egy igazi ázsiai kétarcúság, kettősbeszéd. "

*

Ma is ez van, csak most úgy nevezik, hogy szómágia. Az aktuális hazugságokat, a sulykolnivalót pedig nem az agitációs-propaganda osztály írja, hanem a kommunikációs tanácsadók és a spin doktorok.

Szó sincs ázsiai kétarcúságról, és nem az átlagemberek a hibásak miatta, hanem az, aki a diktatúrát felépíti, és a rendszert az irányítása alatt tartja.

Orwell nagyon szépen leírja a lényegét az 1984 című regényében: újbeszél, duplagondol - és ezek által a múlt visszamenőleges megváltoztatása a fejekben.

Szakemberként Pratkanis és Aronson írja le "A rábeszélőgép - Élni és visszaélni a meggyőzés mindennapos mesterségével" című könyvében, hogyan működik ez a fajta manipulációs technika.

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.26. 20:52:24

@mialenyeg: te kurvára nem érted. Vagy direkt csinálsz úgy, mintha nem értenéd...
Ma pontosan ugyanúgy nem teheti meg az emberek többsége ezeket a dolgokat, csak...
Egyetemre/külföldre nem azért nem mehetsz (sok esetben) mert "A Párt" utánad nyúl, hanem mert éhendögleni sincs elég pénzed.
A párttitkárt talán elküldheted az anyjába, de pl. a főnöködet csak akkor, ha biztosítani tudod: lesz máshol állásod és nem tud utánad nyúlni...
Mi változott? Sokkal több embert érint negatívan a jelen állapot, mint az akkori.
Melós (szavaitokkal "proli") családban nőttem fel, méghozzá viszonylag rosszul fizetett szülők gyerekeként. Mégis megvolt a lehetőségük, hogy saját lakáshoz jussanak.
Amit a gengszterváltás után csak azért nem kellett az akkor már nyugdíjas szüleimnek eladniuk, mert az akkori viszonyokhoz képest jól kerestem és tudtam segíteni.
Szóval volt szerencsém látni azt a kort is, a mostanit is és egyszerűen hazugságnak tartom, hogy a mostani rendszer egy szemernyivel is jobb, pláne tisztességesebb lenne, mint az akkori volt. Sőt! A mostani már inkább Rákosiék rendszerével állítható párba...

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.26. 20:54:58

@AbuBakr: te szimplán hazudsz. Március 15-én _KÖTELEZŐ_ volt az iskolásoknak a kokárda.
Olyanokra emlékszem, akik "csakazértsem" tűzték ki...

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.26. 22:39:34

A Kádár korszak volt az emberiség legalja. Nem ehettünk Milka csokit, nem vehettünk Guiness sört és nem lehetett frankhitelünk.

Most ehetünk, vehetünk, örülhetünk. NYILVÁN jobb most.

(A szabad választást, sajtó és szólásszabadságot, demokráciát, illetve a szovjet hadsereg és a kommunisták elzavarását hagyjuk, konzumidióták ezt úgysem fogják fel)

mialenyeg 2012.05.27. 00:55:36

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Ez mind igaz, de most itt téged kivéve senki se beszél a mai rendszerről (bár a Kádár utáni rendszerekkel összehasonlítani azt érdekes lenne, csak kicsit unalmas). Én most csak a Kádár rendszerről kommenteltem, mert ez egy arról szóló poszt. Ha te minden áron a mostani kormányról akarsz beszélni, szíved joga, és igazad is van sok mindenben, de mi köze annak most ehhez? (Egyébként aki meg a mai problémákat azzal próbálná mentegetni, hogy Kádár idejében rosszabb volt, épp annyira buta, mint aki szerint meg most rosszabb...)

csi szi 2012.05.27. 01:09:00

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Arról van szó, hogy márc. 15-én Bp-en voltak ilyen spontán "nacionalista kilengések", amiket Demszkáj is mélyen elítélt, és vörös kokárdás felvonulást akart szervezni márc 21-re, a tanácsköztársaság évfordulójára.

Ezeket a rendőrség rendszeresen feloszlatta, szétverte, vagy körbefogták az illetőket, bevitték az őrsre, megverték stb. Az ifjúgárda (KISZ-es egyenruhás "félkatonai alakulat") is részt vett ilyenkor a "rendfenntartásban" (rossz nyelvek szerint valamelyik fideszes is volt anno ifjúgárdista, Kövér, vagy egyenesen Orbán, már nem tudom)

csi szi 2012.05.27. 01:14:55

Egyébként árulkodó, hogy ilyen témáknál kiderül a legvéresszájúbb fideszezők általában bőszen védik a Kádár-rendszert, nagy részük feltehetően MSZMP-tag volt, vagy a szülei voltak azok. Ahogy a legvéresszájúbb fideszezők azok is, akik pl. a határon túli magyarokat köpködik, és lelkesen helyeselnek a románoknak, szlovákoknak minden magyarb.sztatáskor. :]
Na de nem kell csodálkozni ezen, többnyire egyszerű kisemberekről van szó, akik a Kádár-kort valóban szebb kornak élték meg, vagy annak tartják a szüleik elmondása idején. Ők azok, akik nem kaptak kettős nevelést, hanem csak "szocialista" nevelést, vagy semmilyet. így nyilván nem értik kölcsönösen egymást a nénike-félékkel, ők a posztbeli Ákosok.
Ennyit az Orbán-Kádár megfeleltetésről ezek tükrében...

csi szi 2012.05.27. 01:25:01

@nemecsek ernő áruló: Ja szóval a tömeg lőtt salgótarjánban is, meg mindenhol, értem. A mocskos fasiszta provokátorok. Nincs több kérdésem.
Jellemző, hogy a hozzád hasonlók ugatnak most diktatúráról a leghangosabban... A dánielpéterek, meg a nyugdíjas munkásőrök stb.
Na de mindegy, kár magyarázni, ilyen szempontból két ország van, két párhuzamos valóság, a fajtád akkor is hajtogatná tovább a saját verzióját az eseményekről, ha a szemük előtt bizonyítanák be az ellenkezőjét. Mert szükségetek van rá, hogy elhitessétek magatokkal, hogy az ávós apáitok, nagyapáitok álltak a jó oldalon akkor is, a másikon meg fasiszták:)

Bell & Sebastian 2012.05.27. 01:53:47

@csi szi: Nagyívű gondolatmenet és ritka éles látásod van a sarkon túlra, de még nem tartunk ott, hogy Orbán elásatott volna 480 embert. Amiért -mi tagadás- kissé neheztelek is rá.

Igazából azért nem volt Kádár sem politikus, sem igazi népvezér, mert kottából játszott. Ha levesszük az oroszok bosszúját, a kommunisták egymás közti leszámolását, a buzgómócsing vérbírók túlkapásait, mennyi Bajnaival ér fel a végeredmény?
Vagy hány, kilátástalanságában ámokfutóvá, családirtóvá lett édesapával, édesanyával?

Nem jött még el a véralgebra ideje. De hogy halálos ágyán -saját kérésére- meggyónt, áldozott és felvette az utolsó kenetet és nem az aktuális Leninhez fohászkodott, azért jelzi, hogy tartott az elszámoltatástól.

Amely veszély például Gyurcsányt nem fenyegeti és nyakkendőjét se Bogár köti reggelente, pedig azt be szívesen látnám egy valóságsóban.

ebfül 2012.05.27. 01:55:21

@teknős:

"A történelem ugyanis nem a grállovagokat igazolja."

A grállovagoknak nincs szüksége a történelem igazolására, bármi is legyen az.

Nagypapával mi lett '56 után? Vitték őt is víkendezni? Komolyan érdekel.

ebfül 2012.05.27. 02:05:18

@Karipapa01: @Hertelendi:

Segítek: hangsúly okt. 23-án volt, nem a kokárdán.

ebfül 2012.05.27. 02:27:35

@Tündér_Lala:

"a táborban az egyik legélhetőbb rendszert hozta létre"

=panem. Fontos az, még ha a circenses kicsi(k) is volt(ak).

ebfül 2012.05.27. 02:56:06

Svéd diplomataútelvelet nemcsak a nácizmus üldözöttei kaptak, hanem az eljövendő komenizmus számára nemkívánatos elemek (egy része) is, '45-ben.

Az oroszok megüzenték, hogy rossz világ lesz itt számukra, ebből lett az "urak futása".

Az pedig '56-tal (kompromittált menekülők), a kádári megtrolásokkal és a TTT-vel (minimum hatásában) szép fűzért alkot:

hogy itt csak egyféle elitből lehessen válaszatni.

„Verd meg a pásztort, és szétszéled a nyáj”

szubjektiv 2012.05.27. 03:36:49

Érdekes ez az írás. Egyszerre nagyon buta és nagyon pontos dolgokat fogalmaz meg.

szubjektiv 2012.05.27. 03:45:45

@csi szi:
Én nagyon nem komálom a fideszt, de amikor ilyeneket olvasok: "Az ifjúgárda (KISZ-es egyenruhás "félkatonai alakulat") is részt vett ilyenkor a "rendfenntartásban" (rossz nyelvek szerint valamelyik fideszes is volt anno ifjúgárdista, Kövér, vagy egyenesen Orbán, már nem tudom)" akkor öklendezek a mocskon, ami az ilyen szövegekből árad, és arra jutok, hogy még mindig inkább ezek.
Lehet Orbánt, Kövért meg bármelyiküket rühelleni, de ezek a bevett mozgalmi eszközök a bemocskolásukra valami elképesztően ember alatti módszerek.

szubjektiv 2012.05.27. 03:53:16

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

"Mi változott? Sokkal több embert érint negatívan a jelen állapot, mint az akkori.
Melós (szavaitokkal "proli") családban nőttem fel"

Ki vagy te, hogy ezt megítéld?
Amúgy meg valami nagyon félreértettél eddigi életed során, ha azt hiszed, hogy a munkás és a proli ugyanaz.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.27. 15:22:20

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
tudja, éppen annak a leve a mostani lakásnélküliség, hogy a magaféle szaros proliknak lakást adtak. aztán a rohadt proli, most ahelyett, hogy örülne a csótányvárnak, hát még mulatni jár a teszkó busszal, csipsz, tülekedés, kézben a teszkó akciós bedobósa, szóval élnek a rohadékok, mint hal a vízben

teknős 2012.05.27. 15:25:47

@Bloodscalp: Nem irom ide, amit elsőre gondoltam. A neveltetésem nem engedi. A nagyapám nem volt jóban a párttitkárral és sem előtte, sem utána nem ivott vele többet. Ő a sejtetésed ellenére nem kötött kádári alkut. Nem a párttitkárt védte, hanem a falut, ahol az apja volt a bíró és akikért felelősséget érzett.

Tudom , a te kommunista fajtád ezt el sem tudja képzelni, hogy létezik ilyen. Én pedig a nagyapámtól tanult leckét nem felejtem el, azt a hangsúlyt, ahogyan ki mondta annak idején: piszkos kommunisták!

teknős 2012.05.27. 15:36:17

@ebfül: Nem, nem vitték el. Nem lépett be a tsz-be, a földjei "elapadtak" (így került be a tulajdoni lapjába) elment kubikusnak a Dunakanyarba és csak a hétvégén járt haza. Egy pár évet töltött nyugdíjban amikor egy balasetben hirtelen meghalt. Mint mondtam, a faluban senkit nem csuktak le 56 miatt és ebben neki nagy szerepe volt. Tudta, a SZU-val nem lehet packázni. Megvédte a falut. De hasznot nem húzott belőle . A tetű Bloodscalp sejtetésével szemben soha sem bratyizott kommunistákkal. Ott akkor 56 októberében sem valószínű, hogy a keblére ölelte a párttitkárt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.05.27. 17:10:28

Én annyit tudok mondani a Kádár rendszerről, hogy azelőtt a történelemben szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy esztergályos és egy szövőnő gyereke elvégezze az egyetemet. Mostanában ezt majdnem ugyanolyan elképzelhetetlennek tartom. Akkor ez lehetséges volt.

Ugyanakkor elképesztő volt az a gondolati terror, amikor pl. a gimnáziumba eljött valaki a BM-ből, és arról beszélt, hogy jobb lesz befogni a pofánkat, vagy amikor apámnak azt mondták, hogy az "elvtárs" (nem volt elvtársuk sose) politikailag éretlen, amikor nem adott a munkásőröknek a nagyjavításért pénzt, mert azok valami hadgyakorlaton vagy hol a fenében voltak, és le is váltották az öregemet a csoportvezetőségről, aki ott helyben meg is írta a felmondását a Népsport széléből leszakított fehér szegélyre, vagy amikor egyetemen a rendszerváltás előestéjén úgy kellett vizsgázni tudományos szocializmusból, hogy 1956 forradalomnak indult DE! ellenforradalomba torkollott, mert akkor éppen ez volt a Pártbizottság állásfoglalása, és éppen úgy, ahogy Kubátovék meg tudják most mondani választókerületenként, hogy ki a "komcsi", akkoriban is listákat vezettek a másként gondolkozókról.

Fura kört írtunk le ebben a húsz évben, és a dolgok logikája szerint már megint nincs messze a határzár.

Bloodscalp 2012.05.27. 21:11:50

@teknős: nem is érdekel a véleményed.nevetséges az egész szánalmas "piszkos kommunistázásod" :)

no persze, egy rakás ember "piszkos kommunistázott" (utólag persze bátor az ember) a 40 év alatt, ezt ugye 2 módon tehette meg...vagy együttműködött velük-és egyet is értet esetleg vagy szomorú sorsa volt és Andássy út 60. - ÁVH stb stb ---és itt érdemes megnézni kik alkotják a fideszt:) jelképesen wittner ott van az utóbbi táborból..(de minek?).

Szóval ez a kontra dolog, hogyha ennyien utálták a dolgot, akár a mai napig, hogyan jutottak pozicíóba? amit sikerült a mai rendszerbe is átmenteni? lásd úgyancsak fidesz...és itt körbeér a dolog az ügynökkérdéssel...ha nem derül ki-semmi sem veszélyezteti a koncot.

Személyeskedhetünk-én csak példának szántam az országra:)

No persze, senkit nem vittek el ilyenért akkoriban.
A paraszt adta az irányt a helyi kommunistának és nem fordítva. Családi legenda.

Rendőrálat · http://onoguristan.blogspot.com 2012.05.28. 16:29:44

Jovanna, "Nénike", bazmeg, ez jó, DEEE:

amellich pszeudo-Fidelitas-áruló yuppie FÖL MER TENNI még egy Kádár-postot,

annak a kezeit térdből csonkolni fogom, MÉGHOZZÁ AZ EGÉSZ MANDY-HEVRÁÉVAL együtt!

Azért ölég hülye vagy, Nénike, mert Kádár Öregezését ÓSZÖVETSÉGINEK nevezted.

Baszki, ezzel a feltárulkozással világossá tetted semitikus ősiségedet és hogy szerénted mélységesen mély a múltnak kútja Qumránban.

Továbbá az "Öreg" mint tiszteletre méltó szó NEM HÉBER, arámi vagy egyéb sivatagi kecskepöcs,

hanem TENGRI ISTEN neve (vö.: Öregisten, Magyarok Istene, Arany Atyácska, REGÖ, akszakál.)

Rendőrálat · http://onoguristan.blogspot.com 2012.05.28. 16:39:47

@TuRuL_2k2:

Azt útálom itt a Blogon, hogy ez a Zsindex.blog.hu része,

és idegyönnek az állatbarom dánielpéterfajta teljesen antimagyarok is és pofáznak.

Szét kellene őket gummilövedékelni...

gabcigirl 2012.05.29. 23:58:48

Az a baj, hogy valahol Horthy és Kádár sajnos egykutya-egyik sem nevezhető igazából jó embernek. Sőt!

Horthy a fasizmust szabadította rá az országra (fehérterror, munkaszolgálatok, gettók, deportálás, haláltáborba vitel, numerus clausus, hadüzenet a Oroszországnak, Amerikának, stb.) - és tulajdonképpen ennek a következményeként jött megtorlás gyanánt a "felszabadítás", azaz az 50 éves szocializmus, szovjet fennhatóság alatt a II. világháború után.

Ami aztán rászabadította az országra először Rákosit, aztán Kádár (Csermanek a krumplileves legyen krumplileves ) Jánost. Kádár János uralma alatt nagy üzemben működtek a besúgók, a titkosszolgálatok, az egész nyomasztó rendszer.

Arról már nem is beszélve, hogy az 56-os forradalom után Nagy Imrét (elvileg egykori legjobb barátját) Kádár végeztette ki. (Úgy, hogy a Szovjetunió adott volna neki kegyelmet egyébként-meg más számos 56-osnak is, de Kádár túllicitálási kényszere miatt haltak meg számosan.)

A Kádár-rendszert utólag éltetők azért teszik, mert nagy mértékű kölcsönfelvételek miatt, később, a rántott húsos szocializmus ideje alatt tudtak a polgároknak biztosítani egy "mindenkinek egyformán rossz, de legalább van egy minimális létbiztonság" típusú életszínvonalat. (Azokat az államadósságokat amúgy máig is nyögjük, az a helyzet. ) De ez attól még nem változtat azon, hogy Kádár áruló volt-halála előtt éppen Nagy Imre miatt borult el az elméje a lelkifurdalástól. ÉS MINDEZ MEGÚSZHATÓ LETT VOLNA, HA ELŐTTE NEM LETT VOLNA HORTHY_KORSZAK: Ez van.

VI. Béla 2012.05.30. 12:28:25

@billy reed:

A kapitalizmusban a jó munkások fizetést kapnak, konvertibiliset... Vagy pedig elmegy vállalkozónak.

wynarsky1 2012.06.01. 10:13:04

@takacsb: ez az egyik legjobb komment, amit valaha blogon olvastam. szószerint ugyanezt látom én is. magyarán, hogy Kádár Jánost nem modern gondolkodású felkészült fiatalok, hanem a besúgói és karrierista elvtelen sameszai váltották le, átmentve a rendszer valamennyi hibáját, gyengeségét, de nem átmentve azt, amitől mégiscsak valahogyan jobb volt élni.
tudom, vannak, akik már akkor 16 évesen hősi ellenállók voltak, nekem is sok ilyen pesti osztálytársam volt, őket sosem tudtam igazán komolyan venni.
vidéken sosem szórakozott senki azzal, hogy akkor felveszem a kokárdát vagy sem, nem értek rá, dolgoztak éppen.
a legrosszabb az, hogy ma azok verik a nyálukat leginkább Kádár Jánosra, akik éppen az ő rendszerének köszönhetik, hogy ma X5 ös fosokkal járhatnak.
süti beállítások módosítása