Betyárok verik a kortárs művészeket
2012. április 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Betyárok verik a kortárs művészeket

  Persze csak átvitt értelemben. Legalábbis egyelőre. Ezt most csak így idetesszük: Budaházy György skype-on tartott sajtótájékoztatót (tartalmáról itt), és a fotó láttán még mindig csak keressük a szavakat.

  „TÖKÉLETES! minden részlet. a legerősebb installáció, amit valaha láttam. intermédián nem kis, hanem nagydoktori, és önálló kiállítás a Momában, MOST!” – írja Uj „Cvikli” Péter mikroblogján, és teljesen igaza van.

  Egy ennyire összetett, szerteágazó utalásrendszerről csak álmodozhatnak a médiaművészek. A Jobbik jobbszárnyát jobbról előző betyárok kenterbe verték az összes kortárs performert. Ezúton kérjük az olvasóink között megbúvó esztétákat és műkritikusokat, segítsenek nekünk elemezni a fent látható installációt. Addig is bekapcsoltuk a művészbullshit-generátort, ami talált, s süllyedt:

  „My work explores the relationship between Bauhausian sensibilities and daytime TV. With influences as diverse as Caravaggio and Andy Warhol, new tensions are crafted from both simple and complex discourse. Ever since I was a postgraduate I have been fascinated by the ephemeral nature of meaning. What starts out as vision soon becomes debased into a cacophony of power, leaving only a sense of chaos and the inevitability of a new order. As shifting derivatives become clarified through frantic and diverse practice, the viewer is left with an impression of the corners of our condition.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr894392097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor, rúgjatok csak bele Magyarországba! 2012.04.13. 11:06:13

Mi a köztársasági elnök szerepe? Hogyan lehet porig alázni Magyarország lakosait? Maradt-e egy csöppnyi jóérzés is a FIDESZ vezetőibe?  Áder vagy Kövér lesz az köztársasági elnök? Sok kérdés, ráadásul szomorú kérdések. Azonban az utolsó talán nem ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.13. 08:39:33

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takács bálint (törölt) 2012.04.12. 18:42:04

gellért,
ez a posztmodern. a valódi kortárs. a közéletben elvben ez a neokon eszköztár. szerintem teljesen jó, amíg nem mondják azt, hogy ez "meghaladása" valaminek. egy rendes konzervatív mindent a nagy háborúk előttről adaptál. akkoriban nincs se lcd panel, se speaker. ott ez nyilván nem jön be, vagy nem jön be annyira. de egy kicsit kell, hogy tessék.

nu pagagyí 2012.04.12. 19:13:16

A globalizálódás és nemzeti öntudat összefonódása a mű. A farmert kiegészítő tarsoly és a népi motívumokkal ékített szűr, valamint a fejet jelképező LCD tévé egyszerűen zseniális. Felhívnám a figyelmet arra, hogy az alak az egyirányú utca forgalmával szemben áll, jelentsen ez bármit.

Két tojásos hottentotta 2012.04.12. 19:25:24

@nu pagagyí: a farmer és a tarsolylemez/hímzett zakó-páros engem is ledöbbentett, azt hiszem ezt nálam csak a fehér zokni/szandál kombináció tudja űberelni...

orbángyőzike 2012.04.12. 19:31:38

Jól néz ki budiházi, az LCD feje meg jobb mint az eredeti.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.12. 19:40:32

- Mama, miért ilyen gonosz velem ez a sok mikrofonos bácsi?

- Ne sírj Gyurika, nincs is kocka fejed!

takács bálint (törölt) 2012.04.12. 19:47:48

@Két tojásos hottentotta:
ha szandált veszel, akkor miért húzol hozzá fehér zoknit? a porban funkciótlanul összekoszolódik. ott ez a probléma. de a farmer mellé a tarsolylemez teljesen jó. és a többi elem is a helyén van. nem vagyok esztéta szerencsére. de azt el tudom dönteni: ez az installáció menő.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2012.04.12. 20:18:19

Én ugyan nem értek a művészetekhez, de az megállapítható, hogy ez egy zseniálisan sokrétegű, komplex jelentéstartalmú alkotás, amelynek minden részlete jelentős üzenetet közvetít.
A már említetteken túl a betyáros jelleget tovább erősíti, hogy furfangos módon a globalizált és természetesen cionista libsibolsik által befolyásolt, amúgy kárhozatos médiaszennyet és manipulációt szennyes habjaikban hömpölygető technológiákat, mint az internet és Skype használják fel, csúfondárosan a szemükbe nevetve saját fegyverüket fordítva ellenük, ezzel is erősítve a felmagasztaló tényt, hogy a szittyák leszármazottai legyőzik a mégoly technikai fölényben lévő ellent is Mária Boldogasszony segedelmével és Árpád ősi vére nem válik ásványvízzé.
A cifra népi motívumok és a kopott farmernadrág a vidék és a város összefogását jelképezi, ahol természetesen a romlatlan falusi egyszerűségé a meghatározó szerep.
A cipő hiánya visszautal a bibliai időkre, egyrészt lehetővé teszi a szimbólikus jelentőségú virtuális lábmosást, másrészt azt is jelképezi, hogy Budaházy a nép közül való, egyszerű, mezitlábas ember, aki puritán életmódot folytat.
A talajból mintegy kinövő alak világosan megjeleníti, hogy Budaházy a magyar földből, bocsánat a Magyar Földből nőtt ki és eltéphetetlen gyökerekkel kötődik hozzá, még annak ellenére is, hogy valójában egy pzodorjalap az alapzata.
Természetesn ez sem csak úgy l'art pour l'art került oda, azt hivatott kifejezni, hogy a pozdorjává zúzott ellenség így fog Budaházy dicsőséges talpai alá feküdni, ha eljön az idő, egyben azt is jelképezi, mennyire lapos kis senkik ők Budaházy kimagasló személyéhez képest.
A kígyózó kábelek szintén az alattomos cionista libsibolsikat jelenítik meg, akik megpróbálják behálózni a nagy embert, de nem érnek fel hozzá, aljas cselszövéseik hiábavalóak, mert rajtuk keresztül is a Magyarok Igazsága szólal meg.
A kéz nélküli kabátujjaknak is többszörös jelentőségük van.
Egyrészt kifejezik, hogy pillanatnyilag a gonosz erői átmenetileg akadályozzák Budaházyt a cselekvésben, másrészt reménykeltően sugallják, hogy neki még ézre sincs szüksége ahhoz, hogy gyözedelmeskedjen majd felettük, egyben talányos figyelmeztetést is rejt, hiszen nem tudhatjuk, mi rejlik a kabátujjban, nyíl, fokos, kard, stb.
Egyelőre ennyit tudtam kihámozni az alkotásból, de biztos vagyok benne, hogy hozzáértő elemzők még sokkal több jelentésréteget tudnak majd mutatni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.12. 20:28:17

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ez egy geg. S még csak nem is ócska geg.

Ja, és, valószínűleg, Derkovits-ösztöndíjat sem nyúlt le érte közpénzből a zalkotó!

ü
bbjnick

val 2012.04.12. 20:39:13

Bár odáig még nem jutottatok el, hogy arról írjatok, ami valójában történt (szentkoronaradio.com/belfold/2012_04_11_kenyszervallatas-hunnia-ugyben), de azért az már részetekről is haladás, hogy nem vágtátok le a Szent Korona Rádió vízjelét a fotóról.

lobster thermidor 2012.04.12. 21:00:29

Ez rohadtul nem cool!
Egy magyar betyár milyen alapon használ laptopot, és cseverészik 3G kapcsolattal a skype-n...
Ha a mobil gémeskút gémjét emelgetné a pusztában, meg a karikás ostorát pattogtatná a távolból úgy tartana sajtótájékoztatót, na az volna valami. Így kamu az egész betyárság.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.12. 21:09:15

szeretnék gellérttől egy olyan posztot, ahol nem a jobbikot ekézi. nagyon primkó lett mostanában :)
így mossa le magáról a smittgyalázást. de nép nem felejt, lázár-ügyben sem felejt. sem az "orbán nagyapja hátizsákkal költözött a falu szélére" kezdetű csajozós dumát sem felejti.
előbb lesz kommunistából szalonna, gyanítom.

amúgy tetszik a szerkó, mi az a jobbnadrágnál, ostorvég?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.12. 21:20:28

@val: nem vágták le, mert kiröhögik.
persze, ha a harmatoslelkű mimóza, aki most visszalépett, mert támadták szegényt, installálta volna házában, akkor éljeneznék.

Viktus 2012.04.12. 21:21:08

Ezzel mi volt a cél? napiszar címlap? :O

azigazivideki 2012.04.12. 21:26:07

szóval a szándék érthető, nade a kivitelezés igénytelensége azért még messze van az eurokonform-összművészeti-sznobságtól:

posztantiglobalista butikos romantika gulyásrónás álnépiesch-séggel spékelve, tipikus szezontafazonnal stíluskeveredés, kábé, mint a nemzeti színház (nagyeNN, nagyeSSZ!) esetében.

kínai selyemzsínórral szőtt műerdélyi műmotívumokkal terhelt mélyhámlasztással hántolt nemezkabát, egypálcás vurstli-hamisítvány alumenium tarsolylemez (ez gáz), szinténkínai selyemcérnával hímzett kaszuccsiminőségű, máriahilferes koptatott farmergatyóval, lágyan rácsorgatott körutibutikos "cerkaöv"-vel (szintén gáz).

a tekknológiai szint simán megüti a fogarasi teszkóban a leértékelt/apróbbesztétikaihibás gondolában turkálható cájgok szintyét: valami leszakadt dell, vagy hápé laptopp, erős pozdorja (esetleg MDF) alátámogatással, az audiorenccer meg 1xerűen fenomenálisan igénytelen (audiotekk, médincsájna, naná!, mimás?).

alaplap (base): a panelproli mintájú konyhai dekorlap, simánszürke akólabrak erezettel, pláne nihilista igénytelenségről tesz tanúbizonyságot.

összességében:sz@r, de magyarba ezisjó.

Atisz 2012.04.12. 21:27:06

Ennyi, utat tör magának a kreativitás, mint jedi a rohamosztagosok között.
Egyúttal a kép tanúbizonysága is annak, hogy a mucsaizás mára már aktualitását vesztette.

(mondjuk a 2 kis PC hangfalért kár volt, pláne ha még elemesek is)

tevevanegypupu 2012.04.12. 21:30:39

De jo a kabat, elfogadnam.(:

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.04.12. 21:54:08

A sötét kockafejű ember bokában sztereó. Lapozzunk.

Szo Pjon-ki 2012.04.12. 21:54:09

György Péter, a kurva anyád!

val 2012.04.12. 22:00:52

@tesz-vesz: "nem vágták le, mert kiröhögik.
persze, ha a harmatoslelkű mimóza, aki most visszalépett, mert támadták szegényt, installálta volna házában, akkor éljeneznék."

Mondd csak, ez alkohol, vagy valami drog (esetleg egy sima agyvérzés)? :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.12. 22:11:00

@val: miért mondod? nem jut eszembe a neve. nem bódy silvi, de vmi iylesmi . a trafó virtualis vezetője : bozsik yvett.
ilyenek szoktak ott lenni nem?
de a lényeg, hogy ezer ilyen volt már, és arra soha nem fújoltak. csak erre kicsinyesen, pökhendien.

Filhipposz 2012.04.12. 22:12:30

Mennyi ostoba komcsi kommentel itt, Jesszuskám! Engem egy kicsit jobban érdekel a hülyeségeiteknél, hogy mi hangzott el a sajtótájékoztatón, milyen bizonyítékok vannak/nincsenek Budaházy ellen, és hogy miért hazudja azt az Index, hogy tavaly március óta tart ez a komédia, amikor minimum 5 éve.

takács bálint (törölt) 2012.04.12. 22:18:14

@Dr. Zerge:
mégis hová raktad volna azt a két gagyi hangfalat. lerakta a földre. mellétette a hírtévés mikrofont. oda akar üzenni. teljesen abszurd, hogy a feje virtuálisan mozog, és a lába beszél. de volt már ilyen a történelemben. művészi szabadság. szerintem nektek ezzel egy problémátok van: nem premodern. utáltok mindent, ami nem az ipari forradalom előtti tradíció. humán értelmiségi lennék, akkor valószínűleg ebbe a körbe tartoznék. a másik oldalról nézve ez a dolog vicces. ugyanúgy mint rajcsányiék. akik kontinentális éghajlat mellett is sűrűn szőtt gyapjúkabátban akarnak kerekezni. itt nincs akkora szél, nincs annyi eső. de ha ők anglománok, akkor kerekezzenek abban. nyilván nem egy ezüst tarsolylemez. de teljesen jó, hogy felrakta a farmerra. ami a vékony a kabáthoz képest. ami kopottas. a laptop otronbán nagy. szerintem 17 collos toshiba. az volt a legnagyobb a boltban. azt vette meg. de teljesen jó. a célnak megfelelő. ha azt nézzük, hogy a kortárs művészek milyen borzalmat produkálnak, akkor ehhez képest ez a budaházi megütött egy szintet.

premodern ízlés szerint nem jó. a posztmodern meg azt mondja, hogy a koncepció jó (hasznos), a kivitelezés rossz, de az másodlagos.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.04.12. 22:32:09

Ez a kompozíció annyira ütős, mint egy rakás kutyaszar csokipapírban. Nagy kár, hogy az idióta kalapot nem ragasztották oda a monitor tetejére, s a karikásostort nem tekerték a nyakára. Ez a fickó megzakkant pár éve, s azt hiszi, ő tudja a frankót. IQ-defektes műmáyer! Még egy hintalovat a farmer szárai közé!

demján marley 2012.04.12. 22:32:34

metamorfózis, ha már alapból csótánnyal indulunk: droid lett belőle. világkiállításra azért küldjük el a villanyszittyát, nagyobb tapsot fog kapni, mint az eiffel torony.

benkoo 2012.04.12. 22:42:20

no comment... inkább....

HPL 2012.04.12. 22:46:26

Hasonlót már láthattunk a Big Bang Theoryban... Ott vicces volt, ez rettentően ócska.

Tungus 2012.04.12. 23:18:36

Jól megváltozott odabent.

KGS_online (törölt) 2012.04.12. 23:50:25

@HPL
Hasonlót már láthattunk a Big Bang Theoryban...

Igen, egyértelműen onnan lopta.

fremskritt (törölt) 2012.04.12. 23:59:52

jól van, a szarakodás Budaházy körül, hogy mit keresett ez az ember évekig előzetesben, miért van most is házi őrizetben (miért nem volt amnesztia 2010-ben az összes ilyen és hasonló ügyben) az nem zavarja kunce asztaltársaságát, bolgárúr haverját.
ha gergényi kerülne sittre, gondolom mennétek tüntetni a gyorskocsi utcába, meg aláírni a neves értelmiségiekkel mint redakció.

Leroy Brown 2012.04.13. 00:08:43

Éppen kezdtem csodálkozni, hogy a Big Bang Theory senkinek nem ugrik be, igen, ott Virtual Presence Device-nak hívták a dolgot, és még gurulni is tudott. De szerintem ez is állati vicces, a Big Bang Theory poénok átszüremlése a magyar rögvalóságba, pont a Magyarok Nyilai részéről, rendőrségi ügyben, ügyészség előtt - szóval szerintem többszörös csavar van a dologban.

fremskritt (törölt) 2012.04.13. 00:18:49

@vérzsír: milyen magyarok nyilai? kik azok? bizonyította valaki egyáltalán hogy volt ilyen?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.13. 01:08:53

@Filhipposz: ezt akartam most én is mondani. ergéke a ruhán rugózik, milyen újságíró az ilyen?

www.szentkoronaradio.com/belfold/2012_04_11_kenyszervallatas-hunnia-ugyben

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.04.13. 01:44:33

S most akkor ő ettől olyan magyarosch?
Tsardas nem volt?

sedi 2012.04.13. 07:59:42

@Fremskritt: "ha gergényi kerülne sittre, gondolom mennétek tüntetni a gyorskocsi utcába, meg aláírni a neves értelmiségiekkel mint redakció. "

Che Guevara helyett Gergényi virítana a vöröschcsillagos pólókon. Viperával. :D

sunavadász 2012.04.13. 08:29:21

Én szélsőjobbos náci sunavadászként is azt mondom, ez egy jó, humoros cikk, a korrektség is megvan a Mandínerben, hogy odatette a Szentkorona linkjét.
Sok-sok gój sunát!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.04.13. 08:53:15

Próbálom értelmezni: ujpéter megdicsért egy nácit, ami az ő baja, de még az is lehet, hogy a náci meg is érdemelte. Ezen a mandiner fennakadt. Majd kiderült, náci lopta (plagizálta) a dolgot, de újpéter annyira műveletlen, hogy nem tudta ezt. Jelzem, én sem tudtam, tehát én is műveletlen vagyok.

Most két eset lehetséges: vagy a rajcsányisták szopják az újpéteristák faszát, vagy a rajcsányisták tréfálkoznak. Ez utóbbi esetben a nácisták faszát szopják.

Bonyolult ez a mértékadó jobb (bal-) oldaliság, én szerintem inkább megyek, iszok egyet. Az legalább nem csak látszik, de nem kell közben faszokat szopni, mely utóbbitől (egyelőre) idegenkedem.

moflicheque 2012.04.13. 09:21:46

@Dr.Megszívtuk-Waze: Igazad van magyaros. Benne van a vérében a csárdás. Ellenben nekem gergényi csíkos ruhában, számmal a mellkasán, alapállásban is jobban tetszene.

*azta* 2012.04.13. 10:50:39

a nemzeti motívumok a ruhán a benső teljes és maradéktalan feltárására utalnak - paradox módon szinte lemezteleníti viselőjét! ha az alkotás apró görgőkön gurulna, haladna, akkor egy önmagát nyíltan vállaló, a többségtől való jelentős különbözőségét (lelki)mezítelenségével jelképező embert látnánk vonulni... ami már-már a mostanság elmaradó naaagy vonulást idézné...

fremskritt (törölt) 2012.04.13. 14:04:17

@Humperdickk: pedig aki komolyan leírja azt hogy mértékadó, az egy fasszopó.

emesz 2012.04.13. 17:59:27

Először azt akartam írni, hogy a Skype használata, mivel észt termék, a testvéri népek szolidaritását fejezi ki, de aztán rájöttem, hogy a finnugor elmélet az libsibolsi propaganda, úgyhogy most már teljesen összezavart ez az egész.

Leroy Brown 2012.04.13. 20:36:43

@Fremskritt: Ostoba vagy. A mondandóm szempontjából teljességgel lényegtelen, hogy a Magyarok Nyilai létezik-e vagy sem.

odabas 2012.04.13. 22:03:30

Ez tényleg nagyon király.

Ebben csak egy meghökkentő van: megmagyaráztátok magatoknak, hogy ilyen "kreatívak" csak a liblsik tudnak lenni, a mucsaiak max. kapálni tudnak. Aztán meg csodálkoztok, hogy koppantok!

hoplita 2012.04.14. 10:05:19

@benkoo:
Akkor mi a kurvanyádért jössz ide egyáltalán, nókommentes féreg...?

hoplita 2012.04.14. 10:09:46

@tesz-vesz:
Mit csodálkozol rajta...?
Ergéke is csak egy felszopófijú....a valamibőlélnikelllehetőlegjól-kategória.
Mellesleg meg éppoly táposcsireke, mint az itt fikázók jó része.:)

hoplita 2012.04.14. 10:15:05

@benkoo:
Ja...és légy nyugodt, már ki van öntve az a golyó, amibe bele van vésve a neved...ebben biztos lehetsz.

benkoo 2012.04.14. 18:30:39

@hoplita: címem, számom régi.. várlak.

hoplita 2012.04.15. 18:27:35

@benkoo:
Nagy az a mellény, pondró. Vegyél kisebbet.
Pozőr majom. Nem kerestél annyi ezrest az ávós besúgásoddal, meg a médiacirkuszaiddal, ahányan elindulnak, amikor kiadják majd rád a vadászengedélyt.
Sokan lehugyozzák majd azt a kupacot, ami alatt el leszel kaparva....

rdi 2012.04.17. 14:39:04

Ez se nem "szűr", se nem "hímzett zakó", hanem bujka (akar lenni).
Nem a betyárok hordták, hanem kalotaszegi férfiak. Hogy az itt látható példány milyen minőségű, az már más kérdés.
süti beállítások módosítása