Le a korkedvezményes nyugdíjjal!
2012. február 12. írta: TuRuL_2k2

Le a korkedvezményes nyugdíjjal!

  Tűzoltók tüntettek pénteken a brüsszeli utcákon. Az ok: a kormány szigorítani akarja nyugdíjazási feltételeiket, így megszűnne az eddigi korkedvezményes, 58 éves nyugdíjkorhatáruk. A tűzoltók nem kímélték a velük szemben kivezényelt rohamrendőröket, a meglehetősen fagyos időben nem lehetett vidám állni a vízsugarukat:

  A belga kormány azt szeretné elérni, hogy az emberek többsége az eddigi 65 éves kornál két évvel tovább, 67 éves koráig dolgozzon. Ismerős ez valahonnan? Ismerős. És ezt a törekvést nem lehet eléggé támogatni. 

  Az eddigi 58 éves belgiumi korhatár ugyanis Magyarországról nézve kifejezetten méltányosnak és racionálisnak tűnik, hiszen itthon teljesen megszokottak voltak a negyvenes szolgálati nyugdíjasok, sőt, akár már a harmincas éveik végére nyugdíjba vonulhattak emberek. Gondoljunk bele: aki negyvenesként, ereje teljében nyugdíjba ment, annak évtizedeken át fizetheti a – sokszor korábbi bérével vetekedő – nyugdíját a magyar állam. Hogy ez mennyi embert érint? Nem keveset, az ONYF adatai szerint 2010-ben 42 ezer embernek folyósítottak szolgálati nyugdíjat. Egy másik megdöbbentő szám egy szakszervezeti anyagból„a határőrséggel történt egyesítést követően a kb. 43 ezer fő tényleges létszámmal dolgozó rendőrségen országosan és mindösszesen 250 fő olyan személy van, aki az 50. életévét betöltötte és még(!) hivatásos állományú.”

  Többek között ennek a végtelenül igazságtalan és pazarló nyugdíjrendszernek a védelmére jött létre a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Az erre vonatkozó elvárásaik ott szerepeltek kezdeti követeléseik között:

- Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!
- Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítőkre vonatkozzanak!

  A nagyszerű szolgalatinyugdij.com oldalt is elindították a köztársaság és a negyvenes nyugdíjasok hős védelmezői, akiknek egyik vezetője, Kónya Péter lassan már maga is jól megérdemelt szolgálati nyugdíjára készülhetne az újságírással és szakszervezeti mozgalmárkodással töltött évek után, ha nem veszi ezt el tőle az Orbán-rezsim.

  Érthető, ha a korábbi szabályok szerint tervező katonák, rendőrök és tűzoltók ezt sérelemként élik meg, de az eddigi rendszer, a 25 éves szolgálati idő után járó szolgálati nyugdíj egyértelműen fenntarthatatlan. Különösen úgy, hogy ebbe a 25 évbe beleszámíthatnak a szakközépiskolai, illetve a főiskolai évek is.

  Az egészségüket, nem egyszer életüket kockáztató rendvédelmi dolgozóknak vitathatatlanul jár valamiféle kompenzáció áldozatukért. Az eddigi 58 éves belgiumi korhatár (a két ország polgárainak várható élettartamát is figyelembe véve) nem tűnik rossz célkitűzésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr924095776

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szőcs Géza államtitkár euró tízezreket remél civilként például a költségvetésből 2012.02.13. 09:26:53

Szőcs Géza a NEFMI kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza december óta a Magyar PEN Club új elnöke. Szőcs Géza a napokban az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben beszél a Janus Pannonius-díjról, aminek megalapítására a PEN Club javaslatot te...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whiterose 2012.02.12. 09:38:50

58??? Hahaha. Nem 40? Szegény belga tűzoltók! :D:D Asztafasisztaorbánt! :D

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.02.12. 09:45:37

58 éves vonuló tűzoltó? Csibészt üldöző rendőr? Szinte látom.

Mit kezdjen a rendvédelem ennyi középkorú férfival? Az igazgatási területek nem szívnak fel ennyi embert. Fizessünk minimálbért a kapun belüli munkanélküliségre?

Szerintem még mindig az a legkorrektebb, ha az állam ad nekik valamekkora nyugdíjat és kiereszti őket a munkaerőpiacra, menjenek biztonsági őrnek vagy szakácsnak. Nyugdíj nélkül kirakni őket a hóra, ahogy a kormány képzeli, súlyos állatság. Továbbfoglalkoztatni meg esztelen pazarlás.

És persze az egész ott kezdődik, hogy le kéne velük ülni és értelmesen megbeszélni, milyen értelmes, aktív, élhető élet képzelhető el húsz év szolgálat után, nem hivatásos parlamenti költségtérítéslovagokon keresztül üzengetni.

Puer aeternus 2012.02.12. 09:50:07

na jó, de a rendőröknél??? a magyar rendőr - már elnézést kérek-, minden csak nem közszolga. a lopási ügyekkel nem foglalkoznak, "hova lesz a sétáznak" az állampolgárral korruptak és semmilyen veszélyt nem vállalnak fel, semmilyen egészséget kockáztató helyzetbe nem mennek bele (tisztelet a kivételnek) a rohamrendőrt kivéve. az átlag 8 órás rendőr az állampolgár szemében az ország szemete, elutasítottsága nem hasonlítható össze azzal a fajta társadalmi támogatottsággal, amivel az USA rendőrsége bír. a tűzoltók helyzete más: veszélynek vannak kitéve, kedveli őket a társadalom és talán őket kellene ebből az egészből kiemelni, remélhetőleg a kormány meg is fogja tenni. amíg ilyen szar rendőrség van az országban, ne beszéljünk korkedvezményről.

whiterose 2012.02.12. 09:51:13

@Kettes:
hahóóóóó! Olvastad a cikket, okoska? Nem Magyarországról szól, libsikém!

jozicsenko 2012.02.12. 09:57:23

a tisztánlátás kedvéért:
-középiskola, főiskolai, egyetemi tanulmányok beleszámítanak a 25 évbe...
-az utolsó évek nettója alapján számolják a nyugdíjat
-a kutya nem kérdezi meg őket, ha 40 évesen szürkén/feketén még eldolgozgatnak...
-a legfiatalabb magyar nyugdíjas 2010-ben 34 éves volt... /nem, nem 34 évet dolgozott, 34 évesen már a postást várta otthon.../

szemben:
-hiába tanulok, a kutyát nem érdekli (igazából semmi közük hozzá, magamért tanulok meg a családomért): több pénzt kapok majd miatta, mint a betanított segédmunkás, tehát megérte
-a bányászok, nehézbúvárok, kohászok, stb esetén megértem a 25 évet, de az irodistáknál nem
-az én nyugdíjamat eszi a penész és az infláció, "valorizálják" és inflálják: nem az utolsó két évi nettóm 80-90%át viszem haza
-akinek volt esze és tanult (ne felejtsük el: a tisztek java több nyelvet beszélő, jól képzett ember), az 40 évesen tanácsadó, magánnyomozó, biztonsági cégnél dolgozik, aki hülyébb (vagy csak erősebb) az meg biztonsági őr vagy éjjeli őr: a szép, biztos nyugdíja mellett
-nekem 67 év a korhatár, nem 40...

/a valódi öregségi "szolgálati" nyugdíj azt illeti meg, aki megdolgozik érte: portások, raktárosok, szakácsok, titkárnők és irodisták elmennek a fenébe: akkor kapjanak előrehozott nyugdíjat, ha pl afganisztánban, irakban, cipruson szolgáltak, fegyverrel a kezükbe - a HM 1. sz TSZI irodistái körmölgessenek csak nyugodtan 67 éves korukig, ahogyan az ország java.../

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.02.12. 09:58:52

@whiterose: Te elolvastad a cikk utolsó mondatát, hülyegyerek?

karosszékely 2012.02.12. 10:03:41

@whiterose: Olvasd már el még egyszer, hány bekezdés szól Belgiumról, és mennyi Magyarországról.

@Kettes: Ha elmegy biztonsági őrnek vagy szakácsnak, miért kell még plusz nyugdíjat is adni neki?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.02.12. 10:18:45

@karosszékely: Egyrészt mert a szolgálati évei alatt alul volt fizetve. Másrészt azért, mert ha a munkába állótól elveszed a nyugdíjat, akkor feketén fog dolgozni, és nem fog járulékot és adót fizetni, vagy egyáltalán nem is keres munkát. Nyilvánvaló, hogy nem lehet állami pluszkiadások nélkül megúszni, hogy a rendvédelemből kiöregedett embereket áttereljük a munkaerőpiacra. Hogy ezt nyugdíjnak vagy rendvédelmi járadéknak hívják és melyik alapból fizetik, az technikai részletkérdés.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 10:22:51

Egyetértek!

@Kettes: Lol! Miért van az az érzésem, hogyha ezt Bajnai lépte volna meg, te most éppen védenéd!

Nem kell mindegyik tűzoltónak lángokban rohangálnia, a rendőrségen meg főleg nem kell mindenkinek csibészt üldöznie.

Kiképzés, adminisztráció, irányítási feladatok stb stb. rengeteg fizikailag, és pszichológiailag kevésbé megterhelő, ugyanakkor hasznos munka van.

Főleg ha azt vesszük, hogy legtöbb rendőr nyugdíjazás után elmegy biztonságinak. Most akkor mégis lehet 60 évesen cigánygyerekeket hajkurászni?

Virág et. 2012.02.12. 10:27:44

@TaTa86.: Hagyni kéne már azt a demagóg és hazug érvet, hogy irodai munkára, adminisztrációra minden hülye alkalmas. Nem, nem az. Lehet valaki nagyon jó terepen, mint tűzoltó vagy rendőr, de a számítógépet be sem tudja kapcsolni vagy egy értelmes mondatot nem tud leírni. Az ilyenre milyen adminisztratív munkát lehet bízni? Megmondom milyet: olyat, amilyet a teljes foglalkoztatottság érdekében az alkalmatlan melósra bíztak az átkosban. Értelmetlent.

Irányítási feladatok??? Mindjárt főtisztet csinálunk belőlük, nem?

Szerinted a biztonsági őr 60 évesen cigánygyereket hajkurász vagy ül egy portán és újságot olvas?

Virág et. 2012.02.12. 10:31:51

Kíváncsi vagyok hány belga tűzoltó ellen indul fegyelmi- vagy büntető eljárás, mert egyenruhában voltak és tűzcsapot is megnyitottak (ugyan ők le is locsolták a rendőröket, Pintérnél ezért minimum nyilvános kivégzés járna).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 10:34:18

@Virág et.: Ha mást nem tud, akkor futkározzon terepen 58 évesen.
Nagyapám kőműves volt, ki érdekelt, hogy ő máshoz nem ért, és 60 évesen már megerőltető a szakma?

Felvázoltam elérhető alternatívákat, ennyi.

Egyébként ha a belgáknak jó a 58éves rendőr, akkor lehet, hogy nekünk sem kéne flancolni!

Ez van. Nincs pénz. Egyébként pedig ez a rendszer nem véletlenül a módszerváltáskor alakult ki... Jó lenne végre lezárni a dolgot.

Virág et. 2012.02.12. 10:38:58

@TaTa86.: Szerinted a belgák 58 éves tűzoltója milyen munkát lát el? Nyugodtabb vagy, ha fizetésnek hívják a munka nélkül felvett juttatást nyugdíj helyett?

"Ha mást nem tud, akkor futkározzon terepen 58 évesen. "

Hát, ha a házad ég, mást fogsz mondani. A fotelből persze lehet okosakat írogatni.

"Nagyapám kőműves volt, ki érdekelt, hogy ő máshoz nem ért, és 60 évesen már megerőltető a szakma? "

Okos példa. Még sok ilyet és a kutya nem fog felszerelni tűzoltónak sem, aztán orvos helyett már tűzoltónk sem lesz. Tudod, a kőműves nehéz munka, de legalább nem égsz bent élve egy házban és nem fulladsz meg a mérgező gázoktól. Ezért cserébe valami kompenzáció kéne, nem? Ha már fizetést nem tudunk adni (belga szintűt, ha már a Mandiner ezzel jött), akkor valami mást. Különben az új nemzedék azt mondja, hogy ha a mekibe megy krumplit sütni, akkor kétszer annyit keres és max. az ujját perzseli meg.

A presztízst meg fel se hozd, az ilyen mandineres cikkek épp azt rombolják.

sZTOJAKOVICH 2012.02.12. 10:46:45

"58 éves vonuló tűzoltó? Csibészt üldöző rendőr? Szinte látom."

Én is látom, ahogy nem harmincas rendőrök bírságolják (vagy nyúlják le egy deák-igazolványra) a gyorshajtókat, hanem ötvenesek.
Micsoda veszteség!
Csibészt üldöző rendőr?
Hol láttál te ilyet?
Potrohos, unatkozó közeget, és egész életében fűtött irodában dolgozó adminisztrátort annál többet.

Az ötvenes volt rendőr azért még biztonsági szolgálatokhoz, testőrcégekhez jó, mi?
Eszem megáll.

A tűzoltóságnál tényleg csak vonulók vannak?
És a vonulók közül is mindenkinek be kell vetni magát a pokoli toronyba?
Fecskendőt nem bír célra tartani egy ötvenes tűzoltó?
Hihetetlen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 10:49:41

@Virág et.: Magyarázd már el, hogy a belga tűzoltó 58 évesen miért jó, a magyar meg miért nem!

De tudod mi, legyen 55! Úgyis 10 évet nyertünk!

Ja, azt pedig megette a fene, aki azért megy életeket menteni, hogy 42 évesen már nyugdíjas legyen.

Sajnálom, ez egy nonszensz!
(Egyébként pedig egy 30%-os fizetésemelés lehet hogy jobbat tenne a morálnak, mint az irracionálisan korai nyugdíjazás.)

sZTOJAKOVICH 2012.02.12. 10:50:02

@Virág et.:
"Tudod, a kőműves nehéz munka, de legalább nem égsz bent élve egy házban és nem fulladsz meg a mérgező gázoktól."

Az összes munka közül építkezéseken történik fajlagosan is a legtöbb munkahelyi sérülés és halál.
Nem megégsz, hanem fejbe basz egy rosszul rögzített ojjektum, vagy összeszakad alattad egy agyonhasznált állványzat.
Nézd meg a statisztikákat, mielőtt zöldségeket írsz...

sZTOJAKOVICH 2012.02.12. 10:51:05

@TaTa86.:
"Sajnálom, ez egy nonszensz! "

Nyugi, eztán is lesz elég tűzoltó és rendőr.
Nem azt a kort érjük, amikor válogatni lehet a jobbnál jobb szakmák között...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 10:58:18

@sZTOJAKOVICH: Na igen, amíg diplomás emberek verekednek, hogy közmunkában parkolóőrök legyenek valahogy nem látom, hogy egy egész életre biztos, fehér munkát tömegesen hagynának ott.

sZTOJAKOVICH 2012.02.12. 10:58:55

Belgium nyakig süllyedt a liberális mocsokban.
A rendőröket vízágyúzzák büntetlenül a tüntetők...

Virág et. 2012.02.12. 10:59:08

@TaTa86.: Megmagyaráztam. Olvasd el még egyszer: érdemi munkát nem végez, ha nem alkalmas irodára, akkor csak bejár, feleslegesen és megkapja a fizetését. Lényegi munka nélkül.

Egyébként meg nincs fizetésemelés. Sőt, leépítés van.

@sZTOJAKOVICH: Hejj, ez csodásra sikerült. Ilyen szépen összemosni a munkahelyi balesetet az életveszélyeben végzett munkával, azt tanítani kéne. Azt csak úgy zárójelben, hogy az építkezéseken a balesetek csaknem kizárólagosan emberi mulasztásból történnek (a melós nem figyel, ittas, a felszerelését nem viseli, a felépített állványok nem megfelelőek, tehát a munkavégzés szabályai nem tartják be). Ezt vesd össze azzal, hogy ég a stadion, méteres lángokkal és valakinek be kéne menni. Gondolom a következő lépés, hogy a tűzoltó sem csinál semmit,ahogy a rendőr sem. Senki nem csinál semmit. Csak Orbán Viktor.

Virág et. 2012.02.12. 11:01:11

@TaTa86.: Ja, orvosból is annyi, de annyi van Magyarországon. Meg ápolóból és nővérből. Meg szakmunkásból úgy általában.

@sZTOJAKOVICH: Így van, az igazi, konzervatív hazafiak víz helyett molotov koktélt meg utcakövet használnak. A vízágyú a liberális mocsok fegyvere.

sZTOJAKOVICH 2012.02.12. 11:04:36

"Ilyen szépen összemosni a munkahelyi balesetet az életveszélyeben végzett munkával, azt tanítani kéne. "

Akkor tanítsd.
Attól még jóval többen halnak meg építkezéseken, mint tűzoltás közben.
Építkezésen dolgozni életveszélyes.
Akkor is, ha a balesetek nagy részét emberi mulasztás okozta, és elítélnek érte egy felelőst.
A kockázat jóval nagyobb, mint a tűzoltóknál.
... és mégis sokan dolgoznak építkezéseken, mert nincs más munka.
Ezt vésd az eszedbe.

sZTOJAKOVICH 2012.02.12. 11:07:43

@Virág et.:
"Így van, az igazi, konzervatív hazafiak víz helyett molotov koktélt meg utcakövet használnak. A vízágyú a liberális mocsok fegyvere. "

Honnan tudod, hogy azok a belga tűzoltók milyen politikai irányultságúak?
Én kilőttem volna kapásból 1-2 derék, dolgozni szerető, felelős, szakmájára felesküdött tűzoltó szemét, hogy a többiek vegyék az adást, mi az, hogy tüntetés, és mi az, hogy vigyorogva locsolom a rendőrt fecskendővel a mínuszban.
A kilőtt szemű tűzoltót pedig már el lehet küldeni, mert nem tudja ellátni a munkakörét. :)))
Az USA-ban éles lőszerrel oszlatják fel a köcsögöket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 11:09:01

@Virág et.: Hogy jön ez ide?

Tudod van az a mondás, hogy "nem egy agysebész", de nincs olyan, hogy "hát nem egy rendőr".

Nem akarok én itt senkinek rosszat. De lásd már be, ez a rendszer nonszensz. Ilyen máshol nincs is. Itt is csak azért volt, mert a módszerváltás idejében valamivel le kellett fizetni a komcsi hivatásosokat.

Kapjon a rendőr, tűzoltó 30-50%-os béremelést, erre adnék az adómból, de nehogy már a nyugdíj legyen az egyetlen motiváció! (Egyébként nem fognak kapni béremelést, szóval a rinya jogos valamilyen szinten.)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.02.12. 11:11:07

@Virág et.:
Tehát presztízst rombolok, ha azt mondom, hogy 50 alatt ne menjenek nyugdíjba emberek. Világos!

sZTOJAKOVICH 2012.02.12. 11:13:45

@TaTa86.:
"Egyébként nem fognak kapni béremelést, szóval a rinya jogos valamilyen szinten."

A tűzoltók elmaradt, és a bíróság által már 2007-ben megítélt pótlékát Gyurcsányék helyett is az Orbán-kormány fizette ki.

Nem tudom mit nem lehet érteni a birkáknak.
NINCS INGYENEBÉD.
Nincs olyan, hogy engedjük már el a derék rendőrt meg a serény tűzoltót, mert 50 évesen már egy roncs...
Ez ment eddig, innentől pedig megszűnt ez az előjog.

Virág et. 2012.02.12. 11:21:32

@TaTa86.: De nincs pénz 30-50%-os béremelésre. Amit mondasz, az rendben van. Vegyenek el egy juttatást, de adjanak helyette mást.
Egyébként tűzoltónak sem alkalmas bárki. Oda meg kell felelni. Az olyan munkaerőpiaci-stratégia, ami arra épít, hogy "úgyis lesz, aki megcsinálja, mert nincs más munka" az ilyen még sosem szült minőségi munkavégzést, de a problémát sem oldotta meg. Ez itt - sokaknak fájdalom, de akkor is - nem Észak-Korea, hanem - megintcsak sokaknak fájdalom, de akkor is - EU-s tagállam (még). A magyar munkavállaló akár nyelvismeret nélkül is elmehet dolgozni más EU-s országokba. És mennek is, nem is kevesen. Abból a pénzből, amiért egy holland nem koszolja be a kezét, abból kifizetsz pár magyar tűzoltói bért.

Az ápoló, a nővér és a szakmunkás mióta agysebész? De mondhatnám a rezidenst is, aki semmivel nem több bármelyik másik frissdiplomásnál.

@TuRuL_2k2: Nyilván nem ez a célod, de az eredmény akkor is ez lesz. Pedig lényegében csak beállsz a kormányzati kommunikáció fősodrába, ennyi. A presztízsrombolás a rendvédelmi dolgozók ellen már 2006-ban megkezdődött, ez csak folytatódik tovább kormányon. Régen minden gyerek tűzoltó szeretett volna lenni, a társadalom megbecsülte őket. Ma egy egész békemenetnyi ember szemében a dolgozni nem akaró, munkakerülők és naplopók társasága lett.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.02.12. 11:23:32

@TaTa86.: Talán inkább azt akartad írni, hogy ha ezt Bajnai lépte volna meg, akkor a Fidesz és az egész médiája visítva gyilkosozna. :))

De nem lépte meg, drága Dadus. És szerintem korengedményes nyugdíj ilyen differenciálatlan eltörlését nem is lépték volna meg, de nem látok a fejükbe. Lehet, hogy valamilyen felmenő rendszerben megpróbálták volna kifuttatni a korengedményes nyugdíjat. De szerintem még csak azt sem. Nem ez a nyugdíjrendszer alapvető problémája. És nem is a bírák nyugdíjkorhatára.

A nyugdíjrendszer reformja ürügyén az Orbán-kormány végigvandálkodta a társadalmat a manyup-államosítástól a bírói kar fideszesítésén át a szervezett szakmák kivéreztetéséig - épp csak a nyugdíjrendszer tartós egyensúlyát nem tudja biztosítani, mert ahhoz vissza kéne hívni a minisztériumba a számológépes csávókat.

Virág et. 2012.02.12. 11:28:03

@Kettes: "...akkor a Fidesz és az egész médiája visítva gyilkosozna. :))"

Ami meg is történt: ha jól emlékszem épp Schmitt doktor garantálta írásban, hogy megvédik mindenki nyugdíját a szocialista államosítástól és zsákutcába vezető megszorításoktól.

Virág et. 2012.02.12. 11:29:07

@Virág et.: Bár az is lehet, hogy azt nem is gondolta komolyan, csak itt is törzsanyagból dolgozott.

(Volt mostanában nyugdíjreform Bulgáriában?)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.02.12. 11:36:28

@Virág et.:
Beállok a kormányzati kommunikáció fősodrába? Hát ez egyre jobb lesz! :]

Virág et. 2012.02.12. 11:38:15

@TuRuL_2k2: Véletlenül egyféleképp gondolkodtok? (Ez így már tetszik?)

zsepe 2012.02.12. 11:38:43

Hallom, hogy "nincs ingyen ebéd"! De amikor ugyanezt Gyurcsány, vagy Bajnai mondta, akkor azonnal tüzeket kellet gyújtani az utcán.
más...
Rendben van, emelni kell a nyugdíjkorhatárt, kényszerből itt egyet kell értsek a hithű narancsosokkal (jó, ők pár éve még tiltakoztak volna az emelés ellen), de akkor mivel magyarázzák, a bírók kötelező nyugdíjba küldését? Van rá magyarázat azon kívül, hogy a narancsban hívő bírók kerüljenek inkább a helyükre?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.02.12. 11:39:13

Gesztesi Karcsi is nyugdíjba vonult, mivel a tűzoltók, katonák, rendőrök és bányászok mellett a színészek vehetik még igénybe a korkedvezményes nyugdíjat, az őket ért őrületes stresszmennyiség kompenzálásaképp... és az a burnyák inkább nyugdíjas lett csak azért, CSAK AZÉRT, HOGY A HAVI 5.000 AZAZ ÖTEZER FORINTOS TB HOZZÁJÁRULÁSÁT NE KELLJEN SAJÁT ZSEBBŐL ÁLLNIA!!!!!! de azért van igazság, mivel ha a havi jövedelme meghaladja a 2.000.000 azaz kétmillió forintot (nem tudom, h bruttó v nettó, de szerintem oly mindegy...) akkor ismét neki kell kicsengetnie saját zsebéből azt az öt ruppót... F@SZOM@T AZT!!!!

valamizavarvan 2012.02.12. 11:41:35

Szerintem ne mondjon senki véleményt a másik munkájáról, ha még életében nem csinálta. Én például sosem szidtam a baletttáncosokat, akik szintén elmehettek (egyes helyeken még most is) korán nyugdíjba...
Akkor köpködjetek a hivatásosokra, ha tudjátok mit kell tenniük, miről kell lemondaniuk. Az biztos, hogy nem szabad 40 évesen elengedni embereket nyugdíjba, amennyiben a fizetési körülmények egyformák lennének más szakmákkal, akkor elegendő az 5 év korkedvezmény megtartása. Szerintem.
Egyébként régi módszer az oszd meg és uralkodj:) Ezt most is jól gyakorolják, mint látjuk.

Virág et. 2012.02.12. 11:43:46

@zsepe: Van még jobb is: Szapáry.

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2012.02.12. 12:02:21

@jozicsenko: '
1996-tól nem számítottak bele a tanulmányok a szolgálati időbe.
Tehát, ha nem tanultál tovább érettségi után, legkorábban 18+25= 43 éves korodba mehettél egészségügyi alkalmatlanság esetén nyugdíjba. Ez az EÜ nyugdíj az állomány kis százalékát érintette csak. Majd akkor sajnáld tőlünk a nyugdíjat, ha lehajolok érted az összetört autódhoz, és nem tudok felállni, mert a lumbágó nem engedi. Ha ott halsz meg előttem, és én nem tudok már segíteni.
Üdv Neked: egy tűzoltó

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.02.12. 12:19:54

@jozicsenko: A tisztanlatas kedveert , szakkozep csak akkor szamit bele, ha szakiranyu.

plecsni 2012.02.12. 12:23:24

@Kettes: Szerintem még mindig az a legkorrektebb, ha az állam ad nekik valamekkora nyugdíjat és kiereszti őket a munkaerőpiacra, menjenek biztonsági őrnek vagy szakácsnak
Helló!
Bocs csak a szakácsot nem értem!!! Az nem szakma?
20 éve dolgozom benne és meg kell hogy cáfoljalak.
Jobb esetben havi 20 nap munka napi 14-16 órában.
Kemény fizikai és szellemi meló, ráadásul egy életen át tanulod.....ja beszélek két nyelven és van főiskolám is szóval a "szakácsnak" egy kicsit sértő..........

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.12. 12:24:41

@Kettes: 58 évesen dolgozhatna az irodán, a fiatalabbak meg vonuljanak. A szolgálati nyugdíj legnagyobb igazságtalansága az, hogy az életükbe sosem vonulóknak is jár.

mildi 2012.02.12. 12:24:45

index.hu/belfold/2011/06/16/most_leszek_otven_es_nyugdijas_vagyok/
"A korkedvezményes nyugdíj alapja az, hogy akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, az egészségre különösen ártalmas munkát vállalnak, előbb mehetnek nyugdíjba."

azt mondjuk nem értettem soha, hogy aki éjszakázik (3-4 műszak, megszakítás nélküli munkarend jellemzően. és mindegy, hogy nővér, bakter, vagy szalag melletti), annak miért csak a szája jár. a rendszeres éjszakázás kikészíti a szervezetet. ők szoktak 55évesen szívrohamot kapni.

persze azért nem 35évesen kell őket lenyugdíjazni.

komplikato 2012.02.12. 12:29:44

A poszt itt drukkol a hazai nyugdíj határ emelésnek, közben már rég az az aktuális, hogy leépítések lesznek a tűzoltóknál ... utóbbinak még meg lesz a bőjtje.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.12. 12:30:35

@valamizavarvan: Ha jól tudom, akkor a baletttáncosok mellett az énekesekre és a színészekre is kiterjesztették azt a törvényt. Ami csak azért vicces, mert elég sok olyan színész van, aki nyugdíjazása után 20-30 évig még játszik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.12. 12:38:13

És ezt a törekvést nem lehet eléggé támogatni. "

nem persze, és a bkv-dolgozóktól is el kell venni a bérletüket.
de magángép az kell az elnöknek!
olyan szinten buta vagy, édes Istenem.

"Körülbelül félezer, jobbára vezető beosztású BKV-s kapott a napokban kétszer negyedéves prémiumot, művezetőtől vezérigazgató-helyettesig. A menedzsment szerint a dolgozók kötelező bérkompenzációjára nincs pénz, pedig az egész évre alig kerülne többe, mint amennyit most a vezetőknek szétosztottak. A prémiumokat a cég a főváros kölcsönéből és támogatásából fizette, amelyet a közgyűlés azért szavazott meg, hogy a vállalat működése ne lehetetlenüljön el."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.12. 12:40:19

@vicger: 25 év után jár a jutalom a közalkalmazottaknak, ami eléggé megemeli a nyugdíjat, hiszen azt gyakorlatilag az utolsó 2 év fizetése határozza meg.

A probléma lényege szerintem nem az, hogy a vonuló tűzoltók kapnak korengedményt. Igazi probléma inkább akkor van, ha minden tűzoltósági és rendőrségi alkalmazott, még a titkárnő is kap korengedményes nyugdíjat és az engedmény nem 5-10 év, hanem 20-25 év.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.12. 12:40:25

mennyit keres havonta egy magyar tűzoltó? 80-100 000-ret?
vitorlást még nem is látott

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.12. 12:43:02

a 25 éves szolgálati idő után járó szolgálati nyugdíj egyértelműen fenntarthatatlan"

azon elgondolkodtunk-e már valaha is, hogy miért fenntarthatatlan?
és mióta fenntarthatatlan, mióta deficites az államháztartás? mióta adósították el az országokat? azelőtt hogy is csinálták ezt az állam vezetői?

Róóbert 2012.02.12. 12:48:08

Látom, sokan kétpofára zabálják, amit a média eléjük tett. Gratulálok az étvágyatokhoz, és hogy minden szemetet bevesztek.

3 alapvető probléma van a Mo-i történetben, csak a tisztánlátás végett:

1. Visszamenőleges hatállyal történt a szolgálati nyugdíj megszüntetése. Vagyis akik már nyugdíjba vonultak, azoktól elvették ezt a jogot, nem csak azoktól, akik nyugdíjazás előtt álltak.

2. A nyugdíjba vonuláskor az öregségi nyugdíjig hátralévő járulékot a foglalkoztató egy összegben befizette a nyugdíjkasszába.

3. Csak egyféle egyészségügyi alkalmassági van. Ugyanaz a feltétel egy 20 éves kezdőnek, mint egy 55 évesnek. A kommentelőkkel kimennék lekocogtatni egy Cooper tesztet.

Azt már véletlenül sem mondom, hogy (akár rendőr, vagy tűzoltó) amikor egy halálos balesetnél helyszínel, akkor meddig kísérti az ott látott kép.

Ismer bárki 67 éves rendőrt vagy tűzoltót?

trollface 2012.02.12. 12:51:57

arról nem számolnak be a tudósítások, hogy eközben a belga bírák napok óta ünnepelnek (emiatt több helyen ítélkezési szünet van), mert a kormány elrendelte a kötelező nyugdíjazásukat, amint betöltik a 60. életévüket

megfigyelt 2012.02.12. 12:52:31

@mrbloodbunny: Sajnálatos módon kimaradt az az összehasonlítás,hogy amíg egy vájárnak 55 éves korára 35 év földalatti munka viszonyra jár-járt 7 --azaz HÉT év korkedvezmény ,addig egy polgármesternek 55 éves korára ugyancsak HÉT- év korkedvezmény jár 12év azaz TIZENKÉT év polgármesteri munkavISZONY-ra. Tudomásúl kell venni,hogy ma Magyarországon van a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszere.

Bloodscalp 2012.02.12. 12:55:47

@TuRuL_2k2: nem arról van szó törpe hogy ne menjenek 50 alatt nyugdíjba, rohadtul álszent vagy, mint kormány kom. témában.

lófasz fizetést kapnak rendőrök/tűzoltók (mindenki), de megvan az nekik hogy elmenekülhetnek előbb nyugdíjba, persze hogy védik.

arra nem gondoltál/gondoltak kormány szinten ha emberi fizetést adnának-akarnának maradni az emberek még?előbb nem a kiváltságok kéne elvenni hanem a fizut rendezni, ennyi.

megfigyelt 2012.02.12. 13:00:18

@Róóbert: Nagyon el lett rontva a nyugdíj rendszer kishazánkban mert a nyugdíjasokat minden kormány hülye szavazógépeknek nézték hülyébbtől hülyébb igéretekkel vezették félre/ 13-ik 14-ik havi nyugdíj./ Ahelyett hogy törvénybe iktatták volna ,hogy mindenki a befizetett járúlék és a ledolgozott évek alapján kapja a nyugdíját,hívják Biszku elvtársnak,Göncz úrnak vagy XY ezredesnek,akkor kissebb lenne a járulék elkerűlés és az adócsalás az országban amiben a világ élvonalába tartozunk.

Vágtató Huszár 2012.02.12. 13:12:18

Amikor szolgálatba léptünk (én a gimnázium után egyből), akkor a feltételek között volt, hogy 25 leszolgált év után el lehet menni nyugdíjba.

A probléma ott volt, hogy nem a tényleges szolgálatban eltöltött időt számolták be, hanem a nyugdíjjogosultság szepontjából beleszámít az az idő is, amikor a munkaadó (mindegy milyen) TB-t fizetett.
Azért lett "nyugdíjas", mert pl. szakmunkásképzőben szakmai gyakorlatra járt, azonban a "tényleges" szolgálati ideje kevés volt, de kapott 3 évet plusszba. Kiskapu volt, amit már az AB zárt be. Mellette voltak a szorzók pl. nyomozó 1,2., vonulós tűzoltó.

Azonban: bárkinek lehetősége lett volna rendvédelmi szervél dolgozni, nézni a hullákat, vagy a határon ott állni. Ezt válaltuk, az állam meg azt, hogy korkedvezményt ad. Egyébként a rendvédelmi szervek, mint munkaadók a korkedvezményes nyugdíba vonult emberek után fizetik az eltérést.

Ami szemétség volt a visszamenő törvényhozás (nem törvénykezés, mert azt a bíróságok végzik). Elegánsan, konfrontációk nélkül meg lehetett volna csinálni, hogy mindenkire az a szabály vonatkozik, amikor szolgálatba lépett, vagy az jogszabály a 2012. január 1-je után belépőkre vonatkozik. Sajnos nem ez történt. Ezért dönt majd Strassbourg.

Én pl. megszívtam, mert gimnáziumba jártam, ami nem számít be, tényleges szolgálati időm az idén lesz 25 év , a cég az első munkahelyem , de cseszhetem, viszont olyan volt kollégám, aki szakmukásképzőbe járt, utána elment v.hová dolgozni és úgy jött a rendvédemi szervhez, ténylegesen 15 év szolgálat után elment nyugdíjba.

Különben nem sokan vannak akik szolgálati nyugdíjban vannak, csak könnyű ezzel az embereket hergelni, amint a kommentekből is látszik.

Nem azt mondom, hogy a volt rendszer jó volt,( mert pl. ha vezető elkövetett valamit, gyorsan elküldték nyugdíjba), azonban egyértemű, tiszta szabályokat és kiszámítható életpályát kellett volna felállítani.

Még sokat írhatnék, de szerintem ebből is lejön a lényeg, aki bent van a érti, aki meg nincs, remélem hogy vilgosabb képet kap.

Tisztelettel

Bambano 2012.02.12. 13:13:03

azért a rendőrök arckifejezése könnyesre röhögős, ahogy látszik, hogy kivételesen olyanokkal akadtak össze, akik szintén fel vannak szerelve védelmi cuccokkal.

de hagy kérdezzek már egyet: ha az a probléma, hogy 40 évesen leszerel a rendőr, nyugdíjba megy és utána biztonsági őrként dolgozik, akkor miért nem bír a rendőrség vagy más állami cég biztonsági őrzési feladatokat vállalni kereskedelmi alapon, és tolja át ide azokat a rendőröket, akik már nem alkalmasak utcai talpalásra?

mindenki tökhülye, hogy nem veszi észre, amit a rendőr privát cégekben csinál, azt csinálhatná a rendőrség kötelékén belül is? vagy most rátapostam pár ellenérdekeltségi tyúkszemre?

captain morgan 2012.02.12. 13:13:07

@sZTOJAKOVICH:

"A tűzoltók elmaradt, és a bíróság által már 2007-ben megítélt pótlékát Gyurcsányék helyett is az Orbán-kormány fizette ki."

Nem az orbánkormány fizetett a gyurcsánykormány helyett, hanem te meg én, meg mindannyian.

Vágtató Huszár 2012.02.12. 13:15:35

Elnézést még annyit, hogy 18 éves korom óta fizetek mindent közterhet, tehát adó, járulékok stb.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.02.12. 13:15:52

" És ezt a törekvést nem lehet eléggé támogatni. "
Khm!
Tűzoltók esetében nem lehet támogatni.
Az ő esetükbe tartom egyedül értelmesnek a 60 körül (max.) nyugdíjazást. Nem sokan teszik ennyiszer kockára az életüket munkájuk során.

A rendőrök, stb., viszont igencsak dolgozhatnak 65 éves korig.

RowiwClub (törölt) 2012.02.12. 13:16:45

A Mandiner kormánypárti demagógiájával és valós személyük hátterével már rég kiírta magát a meghatározó médiumok sorából, tehát szinte felesleges leírni, hogy a lengyeleknél 15 év szolgálat után mehetnek nyugdíjba a katonák, ezt most emelik 25-re. De nem visszamenőlegesen.

Van egy olyan alternatívája ennek a mostani nyugdíjelvonásnak, hogy pert nyernek a rendvédelmiek és visszamenőlegesen megkapják az elvett pénzüket. Orbán Szabadságharcos Viktor már mutatott ilyen hajlandóságot. A falusi korcs kutyákhoz tudnám hasonlítani, akit jól megszabdal egy másik eb az utcán, hazaszalad és a kerítés mögül ugatja az erősebbet.
Egyébként úgy általában nincs gond (tehát kevésbé tragikus, mint egy MSZP-s vezetés) a kormányzással, de ezt a visszamenőleges törvénykezést jól elszúrták.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.02.12. 13:18:43

@Róóbert: "Vagyis akik már nyugdíjba vonultak, azoktól elvették ezt a jogot, nem csak azoktól, akik nyugdíjazás előtt álltak."

És? A nyugdíjkorhatár emelése is visszamemnőleges...
Vagy akkor a kamu rokkantakat se ellenőrizzék újra?
Nem, aki valójában semmi indok nélkül ment nyugdíjba, az szerintem is menjen vissza a yardhoz, csak max. akkor ne utcára. Az adminisztráció is elég lassan halad, kellene segítő kéz.

captain morgan 2012.02.12. 13:20:44

@Vágtató Huszár: Nem feltétlenül a korkedvezményes nyugdíjjal van a gond, de a mértékével mindenképpen. A posztban leírt 42000 fő havi átlag 150.000,- Forinttal számolva évente kb. 75 milliárd forintot kap és nagy részük természetesen dolgozik emellett. Ezt (és még sok minden mást) az ország nem bír el jelenlegi állapotában. Ha majd elbírja, akkor is max. a minimálbérnek megfelelő összeg lenne szerintem méltányos. Abból rezsi, kaja megvan és ha dolgozol mellette, abból futja egyebekre.

captain morgan 2012.02.12. 13:21:59

Persze tudom, hogy sokan nem kapnak 1500000 forintos szolgálati nyugdíjat, viszont sokan még ennél is jóval többet.

okostojgli (törölt) 2012.02.12. 13:23:15

Rendben, dolgozzon az a kibaszott tűzoltó akár haláláig is de kapja meg mondjuk a mindenkori képviselői fizetés kétszeresét.

Egyébként meg Gergényi - van olyan újnáci és moslékzabáló aki e nevet nem ismeri? - mondotta volt, hogy a fizetés az annyi amennyi, nem kell rendőrnek állni, de ha már rendőr lettél tedd a dolgod.

kisutca 2012.02.12. 13:24:34

AÍzért ne általánosban beszéljenek nem 34-40 éves korban mentek el szolgálati nyugállományban.Voltak akik ennyi évesen mentek el de a döntő többség nem!Ha kimutatnák mennyi volt a számuk akkor biztosan más lenne a leány fekvése!Mert szerintem a szolgálati nyugdíjasoknak jó ha 2-3 %-a volt ilyen fiatal.De jobb volt az Orbán kormánynak így bedobni a köztudatban mert így lehetett hülyíteni az embereket.Csak hát vissza harapott a kígyó a farkába,mert a nem szolg.nyugdíjasokat is igen megvezették.A nagy visszhangra más is igen nagyon ráfázott.Akik eldöntötték ott fent a parlamentbe a legtöbbja még azt sem tudja mi a munka!Pl Orbán Viktor meglehet nézni az önélet rajzában írd és mond 1azaz egy évet dolgozott ezidáig.A többi csak politikai munka!Vagyis SIMLISSÉG.

Pszt! 2012.02.12. 13:27:38

Kurvajó hogy ráuszítjátok az irigy magyarokat a tűzoltókra, de arról a kutya sem beszél, hogy miért nyugdíjas 45 évesen a gesztesikarcsi és a többi színész.

különvélemény 2012.02.12. 13:28:05

A tűzoltók megbecsülésére a legjobb példa, hogy a maszop jogerős bírósági végzésre sem fizette ki nekik a túlórapénzt.

Mert akkor demokrácia volt...

ősbölény 2012.02.12. 13:30:25

A cikknek abban igaza van, hogy a kjorkedvezményes nyugdíjak rendszere fenntarthatatlan és ésszerűtlen. A megszüntetsését azonban nem a "gordiuszi kardcsapással" kellett volna elvégezni.
1. Figyelembe kellett volna venni ezeknek a szakmáknak a sajátosságait. Tehát pl. egy hatvanéves ember tényleg nem zavarható fel a tűzoltólétra tetejére, tehát ezt a kérdést valami differenciált foglalkoztatási rendszerrel kezelni kellett volna.
2. Bármennyire is fenntarthtatalna ez a rendszer, visszamenőlegesen nem lehet jogot alkotni. Tehát először is az nem megy, hogy a már nyugdíjas állományban lévőktől elveszik a nyugdíjat. Ezt egy jogállamban nem lehet megcsinálni, bármennyibe is kerül ez. Lehetséges viszont általánosságban a nyugdíjak felbruttósítása és megadóztatása (persze nem egykulcsos, hanem progresszív rendszerben).
3. Még az is aggályos lett volna, ha mondjuk 2012. jan. 1-től szüntetik meg a korkedvezményt, persze kizárólag a még aktívak esetében. Itt is kellett volna egy türelmi idő, egy fokozatos beléptetés.
Ebből sajnos az látszik, hogy Orbán még helyes lépéseket is végzetesen el tudja ... rontani. Még pedig azért, mert nem a problémák megoldása a célja, a hatalom önmagáért kell neki. Emögött is ez áll, hiszen a korkedvezmények ilyen stílusú megszüntetése azok szemében, akikben kevés az empátia, nem gondolnak bele a jogi intézményrendszer működésébe, szimpatikus, hiszen tetterőt és igazságosságot sugall. És Orbánnak ez volt a fontos, nem az, hogy egy létaző anomáliát oldjon meg.
Egyre közelebb a szakadék...
Úgyhogy tessék szíves lenni ezt az ámokfutást nem védelmezni!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 13:32:27

@Virág et.: Így is, úgy is ki kell fizetni a pénzt. Csak ugye most az van, hogy elmegy a rendőr nyugdíjba, neki kifizetik az egyik felét, helyette felvesznek egy újoncot, neki kifizetik a másikat.

Ha egyszerűen tovább alkalmaznák a rutinos rendőrt, oda lehetne neki adni a nyugdíját, és az újonc fizetését egybe, ami már egy egész szép summa. És ehhez az államnak egy fillér pluszt nem kell áldoznia.

Egyszerűen csak számomra groteszk a rendszer. A magasabb fizetés valóban jelenthet motivációt, de a nyugdíj? Jelentkezésnél nyilván, munkavégzésnél meg egyáltalán.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.02.12. 13:32:36

@megfigyelt: Na ja. Biszku elvtárs épp ezért egy fillér nyugdíjra nem lenne jogosult, ugyanis soha életében normális munkát nem végzett.

A pártban betöltött pozíció ugyanis nem számít(hatna) munkának.

Egyébként meg az állami nyugdíj helyett adókedvezményt adnék a cégeknek, ha saját nyugdíjalapot tartanak fent. Mint az USA-ban. És itt most nem az állami alkalmazottakra gondolok, mint a tűzoltó, rendőr vagy horribile dictu az egyszeri postás.

Ugyanis pl. az USA-ban a kevés állami nyugdíjjal "jutalmazott" szakma egyike a US Postals alkalmazott...

Szélmalomharcos 2012.02.12. 13:33:10

A karhatalmi célra bevethető belügyi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának nem sok köze van a munkakör nehézségéhez. Egy irodai "munkát" végző rendőr vagy tűzoltó, mint például Kónya Péter vagy Árok Kornél esetében pedig egyenesen nevetséges erre hivatkozni. Mit csinált Kónya eddig életében ami indokolttá tenné az ifjúkori nyugdíjazását?

Valójában a szovjetrendszer találta ki ezt a privilégizált pretoriánus gárdát (benne Kónyával és Szovjetunióban szerzett diplomájával), akik érdekeltek a rendszer fennmaradásában, hiszen ettől függ a biztos megélhetésük. Ha megdől a rendszer, vége az évtizedeken keresztül járó nyugdíjnak, naná hogy küzdeni fognak a rendszer fennmaradásáért mindhalálig.

Lényegében ez történt most Magyarországon, megdőlni látszik a komenista rendszer, persze hogy küzdenek sokan közülük saját egzisztenciájuk érdekében.

Kérdés hogy megér-e ennyit a pretoriánus gárda az ország szolganépének, amikor egyéb a közszolgákat még elfogadható szinten sem vagyunk képesek megfizetni?

kisutca 2012.02.12. 13:33:57

Nem kell itt másra mutogatni!A kormányban is vannak akik 48 évesen elmentek nyugdíjba pl.Pintér Sándor,vagy az országos rendőrkapitány Hatala József,Túros András a Polgárőrség Országos Parancsnoka,őket miért nem az utcára rakták ki rendőr járőrnek!Lehetne ám sorolni végtelenül!!!

valamizavarvan 2012.02.12. 13:34:56

@captain morgan:
A 42000 fő elég szép csúsztatás, abba beleszámoltak minden olyat is, aki már betötöltötte az 57. évét, tehát ténylegesen nyugdíjas lehet a jelenlegi szabályok mellett is. Egyébként a probléma nem ma keletkezett, hanem akkor amikor a törvényt (Hszt.) alkották, semmiféle hatástanulmány, előrenézés nem történt, mint ahogy a mai törvénykezés is ad-hoc működik, élettapasztalat nélküli törvényelőkészítők dolgoznak a minisztériumokban (tisztelet a kivételnek). Tehát ne egymást szidjuk, lennének arra méltóbbak.
Egyik foglalkozás sem előbbre való a másiknál, mindenki hasznos aki dolgozik.

DIldiko 2012.02.12. 13:35:11

@jozicsenko: A tisztánlátás kedvért: 1997.08.15-től felszerelt hivatásosoknál már nem számít be a középiskola, főiskola, sőt már munkaviszonyban eltöltött évek se a 25 évbe. Azok, akik most dolgoznak szinte kivétel nélkül azóta szereltek fel, ha nem akkor már nyugdíjasok!
Amúgy meg sokan nem el akartak menni nyugdíjba, hanem ELKÜLDTÉK őket, akár akartak, akár nem!
Ha neked megvan a munkaviszonyod és elmehetsz nyugdíjba, de nem akarsz tovább dolgozol. Ha nekik megvolt a szolgálati viszonyuk, ha akartak se szolgálhattak tovább.
Amúgy meg azt hiszem a belgák nem minimálbér vagy akörüli fizetést kapnak, hanem rendesen meg vannak becsülve fizetésügyileg is.
A rendőr nem tehet róla, hogy pénzbehajtót csináltak belőle. Neki azt kell tennie, amit a parancsnoka mond!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 13:36:51

@zsepe: Ahogy én látom a narancsosok szemében a nyugdíjas még mindig szent tehén. Szóval ez mandarin álláspont, ami igencsak szembemegy a Fidesz politikájával.

A bírókat meg azért kell nyugdíjba küldeni, mert aki mondjuk 70 éves, az a diktatúrában szocializálódott, és évtizedeken át szolgálta ki a Kádár-rezsimet.

Bambano 2012.02.12. 13:36:51

Azt is gondolom, hogy egy halom meló van, amit el kell végezni és nem igényel fiatalokra jellemző fizikumot. Például a lakóházakban rendszeresen kell tartani tűzvédelmi felülvizsgálatot. Ki lenne alkalmasabb erre, mint egy olyan tűzoltó, aki 10-20-30 évit oltotta azokat a házakat, ahol ez nem volt meg? Liften felmenni a 10. emeletre még 55 évesen is lehet, nem gond.

Vagy van sok olyan rendőri feladat, ahol szintén helytállhatnának a rendőrök. Pl. nyomozzanak olyan ügyekben, ahol nem lesz lövöldözés, oktassanak, stb.

Nem igaz, hogy nem lehet munkát találni ennyi embernek. Ha már úgyis fizetünk nekik, akkor kapjanak olyan feladatot, ami megfelel a fizikai állapotuknak. vagy menjenek rendőrtiszti iskolába, képezzék őket tovább és kapjanak új feladatkört.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 13:44:40

@Bambano: "vagy most rátapostam pár ellenérdekeltségi tyúkszemre? "

Például Pintérére, aki néhány milliárdot már kaszált a bizniszből!

DIldiko 2012.02.12. 13:44:45

@DIldiko: Bocsánat 1996-tól változott a törvény!

agyamputáltak 2012.02.12. 13:45:50

@captain morgan:
a 400mrd elosztogatott szja-t is ennyire ellenzed remélhetőleg, mert arra sincs keret.

aki nem látja be, hogy a bevezetés mikéntjével baj volt/van (és nem a céllal, mert az szükséges) az balfasz.

nehogy már egy irodistát összemoss egy állandó helyszínelővel, közlekedésivel, járőrrel, vonuló tűzoltóval, bevetésen részt vett katonával stb. stb.

ha ezek normálisan, szorzók stb. alapján szétválasztásra kerülnek és ésszerű határidőkkel felmenő rendszerben megvalósul, na az igen, az komoly munka, a jogállamiság figyelmebevételével.

könnyen ugat az aki nincs benne és nem basztak ki vele.
pedig én nem vagyok benne, csak ki kéne jönni orbán seggéből, és differenciálta gondolkozni, ami az egybiteseknek látszik iszonyú nehézségeket okoz.

tede 2012.02.12. 13:45:58

58 éves korhatár?
Nálunk akkor már rég 15-18 éve nyugdíjban van a tűzoltó, mire eléri az 58. Meg a rendőr is.

Tényleg ez hogyan van, hogy a magyar rendőr,tűzoltó meg katona hamarabb elhasználódik, mint a belga?

snipper 2012.02.12. 13:46:53

A káposztás ételek jók felmelegítve, de ez már idejét múlt. Írjál például Kedves Vezetőnk elleni háromlábú puccsról. Szánalmas bértollnokok.

Vágtató Huszár 2012.02.12. 13:47:15

@DIldiko:

"Azok, akik most dolgoznak szinte kivétel nélkül azóta szereltek fel, ha nem akkor már nyugdíjasok! "

1988. óta dolgozom a rendvédelmi szervnél, és jelenleg is aktív állományban vagyok, nem egyedül vagyok, hanem kb. 500-an, beszorultunk a rendszerbe. 1 évet várhattak volna!!!!!!!

Piacbarát 2012.02.12. 13:48:11

el lehet menni rendvedelmisnek...oszt jonapot

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.12. 13:50:06

Néhány kiegészítés a vitához:
- Az alábbi ellátásokat törölték el:
szolgálati nyugdíj
polgármesteri nyugdíj
csökkentés nélkül előrehozott öregségi nyugdíj ( nők esetében 2013.01.01-től szűnik meg )
csökkentéssel előrehozott öregségi nyugdíj ( nők eseténen 2013.01.01-től szűnik meg )
korkedvezményes nyugdíj ( 2013.01.01-től ma nem ismert szabályok szerint újraszabályozzák vagy eltörlik, nem tudni )
korengedményes nyugdíj
bányásznyugdíj
országgyűlési nyugdíj
Európa Parlamenti Képviselői nyugdíj
művésznyugdíj

Ebből is látszik, hogy az egész rendszer a kivételekre épült.
Gyakorlatilag nem volt olyan ember, aki a nyugdíjkorhatár elérésekor ment nyugdíjba.
A szolgálati nyugdíjasok 40-45 évesen mentek nyugdíjba, a nők 5 majd később 3 évvel a nyugdíjkorhatár előtt, a férfiak 2 évvel a nyugdíjkorhatár előtt, és ezt variálta a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj.
A politikusok akár 7 évvel a nyugdíjkorhatár előtt is elmehettek nyugdíjba.
A művészek meg 20 év igazolt művészeti tevékenység után.

A legundorítóbb az volt, hogy még a magyar tb biztosítottak átlagkeresetét 1988.01.01-től elért keresetek valorizált átlaga alapján mentek el nyugdíjba, a szolgálati nyugdíjasok az utolsó év jutalmakkal kistafírozott átlagkeresete alapján, így magasabb nyugdíjat kaptak mint a fizetésük.
Nem elég hogy 20-25 évvel korábban mentek nyugdíjba, még mint az istenek, egy személyre szabott egyedi számítást vettek alapul.
Na ez volt a legundorítóbb.

agyamputáltak 2012.02.12. 13:51:11

@tede: ennyi fizetésből még ez sem lenne furcsa mondjuk
@TaTa86.: tehát aki 18 évesnél idősebb volt 1990-ben az ne is csinálhasson semmit, mert a diktatúrában szocializálódott? :DDDDD te ritka buta vagy :D tanulj még kicsit rádfér :)

Bambano 2012.02.12. 13:51:43

@prof...de nem dr felebarát: nem vesznek fel, mert túlkoros vagyok.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.12. 13:54:17

@Bambano: Pontosan. A rendőrség és tűzoltóság végez adminisztratív feladatokat. Aki fizikálisan nem képes már mentésre stb. irodai munkát kell adni.

uni1002 2012.02.12. 13:58:47

Azt mondja már meg valaki, hogy ha a munkáltató 57-éves korom után önkéntesen befizeti az öregségi nyugdíjkorhatárig az összes nyugdíjamat, előre, egy összegben, a nyugdíjpénztárba, az miért nem jó Orbán Viktornak?
Ez volt a korkedvezményes nyugdíj egyik változata.
Évi 30milliárdnyi forintot tettek az államkasszába a humánusabb cégek, hogy ne az utcán kóboroljanak a volt dolgozóik, mert úgysem kaptak volna munkát öregen.
Nem volt hülye a Gyurcsány kormány, ők találták ki, nőtt a bevétel, javult a munkanélküli statisztika, csak havonta postázni kellett azt a nyugdíjat, ami bent volt előre a számlán.
Erre jön a Fidesz és vezére, és eltörli.
Soxor az az érzésem, hogy ezek a költségvetés bedőlésére játszanak...

Vágtató Huszár 2012.02.12. 14:03:03

Tudjátok, hogy mi az érdekes. A nyugállományba vonult egyes jó "kádereket" meg visszahívják aktív állományba, de olyan is van, hogy elmennek nyugdíjba, mert az biztos, majd ugyanabba a munkakörbe visszafoglalkoztatják.

Cicero: egyetértek, hogy egyértelmű, kiszámítható rendszert kell teremteni, azonban a megvalósításnál el lett cseszve.

"Nem elég hogy 20-25 évvel korábban mentek nyugdíjba, még mint az istenek, egy személyre szabott egyedi számítást vettek alapul. "

Az állam adta (Drazsé). Azért annyira nem terheli meg a kötségvetést, mint egy képviselői költségtérítés.

tede 2012.02.12. 14:03:24

@agyamputáltak: "ennyi fizetésből még ez sem lenne furcsa mondjuk"

He? Ismerősöm apolónő és sokszor kapnak mentálisan sérült betegeket és nő létére sokszor fizikai támadások érik, igaz mindig volt eddig a közelben férfi ápoló, aki megvédte, de csak egyszer ne legyen. Állandó stresszben dolgozik, 100e bruttóért.
Ehhez képest a rendőr ismerős, aki tényleg a legbutább volt a gimnáziumi osztályban és nem is tudott tovább tanulni, a saját hencegése alapján megcsinálja a havi 200 bruttót a túlórákkal.
Ja az ápolónőnek nincs túlóra fizetve, de mégis többet dolgozik, mint 8 óra.
A rendőr gyerek meg elmondása szerint volt olyan hónap, hogy csak traffit nyomott, ücsörgött az autóban, mert most már az a stressz sem jár nekik, hogy meg kell állítani az autókat, ami egy ici picit veszélyes volt régen.
Ja és a rendőr gyerek a következő osztálytalákozóra már nyudíjasként fog jönni, megígérte. Igaz a kormány lehet, hogy keresztülhúzta a terveit.

flimo13 2012.02.12. 14:08:07

Szerintem először is a fizetéseket kell megemelni, mert a fő gond az, hogy nagyobb a nyugdíj, mint a fizetés volt szokszor.

Legyen egy minimum szolgálati idő, 25-30 év, ami után alap nyugdíj. Ennek összege nőne minden továbbszolgált évvel, hogy ne az legyen, az első adandó alkalommal elhúznak. Aztán aki 25 év alatt tropára megy ezután is elmehetne nyugdíjba, de aki nem, annak ne érje meg.

A nyugdíj melletti munkára meg legyen egy összeghatár, amit ha túllép az együttes fizetés+nyugdíj, akkor arányosan csökkenne vagy teljesen megszűnne adott időre a szolgálati nyugdíj. Aki meg egyszer megbukik feketézésenk, annak az öregségi korhatárig ugrik a nyugdíj, és akkor is csak olyat kapna, ami a befizetett járulékok alapján jár.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 14:11:20

@agyamputáltak: :) Szalmabábu-érvelés, Ad hominem érvelés. 2 sorban két érvelési hiba. Nem rossz, nem rossz. Én még a helyedben egy argumentum ad populummal is kiegészíteném.

Te egyébként okosnak, és etikusnak hiszed magad? Csak érdekel. ;o)

manualis mammografus 2012.02.12. 14:11:48

@DIldiko: azert megneznem, melyik parancsnok adja ki az ukaszt, hogy 'gyerekek, most vastagon zsebre dolgozzon mindenki. ez parancs!' :D mintha a korhazigazgato utasitana a dokikat a paraszolvencia kikonyorgesere...
gondold ezt at ujra.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 14:16:34

@flimo13: A végével nem értek egyet. Miért baj az, ha valaki dolgozik? Dolgozzon csak! Még a fekete munka is jobb az államnak, mint a láblógatás.

KoKo58 2012.02.12. 14:17:02

Csak néhány reakció.
Sokak figyelmét talán elkerülte talán elkerülte, hogy az irodai, adminisztratív munkához, ne adj Isten a tanításhoz teljesen más jártasságok és készségek kellenek, mint a talpas rendőrnek, vagy a csizmás tűzoltónak. Az sem elhanyagolható, hogy az irodai munkát végzők száma jóval alacsonyabb, mint a beavatkozóké.
Többeknek: a gond nem az, hogy a szolgálati nyugdíjnak a túlkapásai megszűntek (25 év szolgálati idő, amelybe nemcsak az effektív idő számított bele) , hanem az, hogy:
1. A szolgálati nyugdíjba vonultak esetében az állam egyoldalúan felmondta a jogszabály alapján törvényesen megkötött egyezséget. Itt nem Tocsik-féle egyezségről volt szó. Ráadásul többek nem önként dalolva mentek el, hanem a különféle átszervezéseknél elküldték őket.
2. A szolgálati nyugdíjasok ma kedvezőtlenebb feltételekkel mehetnek el dolgozni, mint például a 40 év munkaviszony után nyugdíjba ment nők. Mondja meg nekem valaki, hogy miért kell korlátozni például a külföldön megszerzett jövedelmeiket!
3. Ha ma valaki egy adóparadicsomból hazahozza a pénzét azt kisebb adó sújtja, mint a vitatott réteget!
A legnagyobb vesztesek ugyanakkor a jelenleg is szolgálók. Ők 62 éves korukig fognak dolgozni. Valaki kérdezte, hogy miért használódnak el előbb a magyar rendőrök, tűzoltók, mint a nyugati kollegáik? Nos a válasz egyszerű: meg kell nézni az ottani és az itthoni egészségügyi ellátórendszert például. Ott megpróbálják minél tovább jó erőben tartani őket, erre áldoznak is, mert tudják, hogy anyagilag is megéri. Ott a jövedelmük eleve nem teszi szükségessé azt, - igaz ebben ma mindenki így van szinte Magyarországon - , hogy a szabad idejét is munkával töltse el. Az előző generáció vonulós tűzoltói nem mindig a legkorszerűbb védőeszközökkel - például légzésvédővel - dolgozhattak, ami ugye megtette a maga hatását. Elég megnézni a statisztikákat. A rendőrök, tűzoltók átlagéletkora jóval alacsonyabb az amúgy sem magas magyar átlagnál.

RowiwClub (törölt) 2012.02.12. 14:17:57

@TaTa86.: Hű, de okosnak tetszik lenni...ez a sok latin kifejezés...fimózis meg depresszoparanoia...

sajtpap 2012.02.12. 14:23:05

Pintér Sanyi bácsi is felvette a szolgálati nyugdíját, jelenleg is tele a parlament nyugdíjasokkal akik a nyugdíjat és az állami juttatásokat is felveszik, közülük sokan annyi helyről kapják az állami pénzt, hogy még az sem tűnik fel, hogy havi 2 millánál a nettójuk több...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 14:23:35

@RowiwClub: Valamivel vitába is tudsz szállni, vagy csak megy a prolivirtus? (Lefordítsam neked a proletár illetve a virtus szavakat, vagy kiguglizod?)

Piacbarát 2012.02.12. 14:23:42

engem jobban zavar a képviselői 750 ezer forintos alapbér...ha ennyit kap a tüzoltó, akkor megértem az üvöltést...addig meg nem...

sajtpap 2012.02.12. 14:24:52

Ha valaki kiváncsi menni szolgálati nyugdíjas vesz fel állami fizetést, menjen ki a Salgótarjáni útra délelőtt és nézze a HM EI Zrt ki és belépő forgalmát (már maga az épület mérete elgondolkodtatő)

Ludovikás Levente 2012.02.12. 14:25:14

@tede:
Az egészségügyben dolgozók várható élettartama rosszabb az országos átlagnál, gondolom részben az állandó stressz miatt, részben mert elkapnak mindenféle betegségeket. Ezt a nyugdíjrendszer semmilyen formában nem premizálta eddig és ezután se premizálja, ők a nemzet páriái, egyre gyakrabban fizikailag is fenyegetik őket, mert nekik nincs szolgálati fegyverük és gumibotjuk.

is 2012.02.12. 14:29:18

@TuRuL_2k2: azért ezt a pozitív állítást jól elbújtattad karaktergyilkolászás, lejáratás és társai mögé. merthogy a posztban ez a mondat jól eldugva van a végén, viszont Kónya Péter és a Szolidaritás Mozgalom az hosszú bekezdésekben van ekézve, az ugye ténykérdés.

@TaTa86.: "Még a fekete munka is jobb az államnak, mint a láblógatás."

Ha nem kap melléje az ember segélyt (a nyugdíj is segély). Érdekes módon a közmunkásoknál meg tudták oldani, hogy aki nem akarja felvenni a munkát (=>80%-ban feketén akar dolgozni helyette), az nem kap segélyt. Nyugdíjasra is elő kellene ezt írni.

venszivar 2012.02.12. 14:30:47

Ismerek egy volt tűzoltót, aki 46 évesen ment nyba. SOHA NEM VOLT VONULÁSON, ezt csak részegen emlegeti, mert tudja, hogy köz útállatnak örvend ! Én is azt mondom . meg a pali f@szát ! én meg még dolgozzak 20 évet, HA VAN MUNKA !!! ............

Dr. GGG77 2012.02.12. 14:37:30

Minden itt fröcsögőtől kérdezem, hogy mit választana: 30 vagy 60 éves ember húzza őt ki inkább az autroncsból? 30 vagy 60 évees ember szaladjon fel érte a lángokban álló 10. emeletre? Gondolkodni kéne...

zotyikaa 2012.02.12. 14:38:14

@Virág et.: Ha én hüje vagyok miért kell mégis tovább dolgoznom.

zotyikaa 2012.02.12. 14:41:36

Persze aki vonult tűzoltóként 25 évet vagy a közbiztonsági, stb osztályon dolgozott az menjen nyugdíjba.
A baj az, hogy az aki az irodában ücsörög, javítja a kocsit, számolja bért, intézi a beszerzést adminisztrációt azok is elmennek. De a közlekedési rendőrök is nyugodtan dolgozhatnak tovább, bár való igaz, hogy fájhat a hátuk annyit ücsörögtek az út szélén az autóban.

CyranodeBergerac 2012.02.12. 14:42:02

@online távmunkás: Sajnálom, hogy a tudatlanság demagógiát szül. A nyugdíjba vonult színészek jelentős része nem saját jószántából ment korkedvezményes nyugdíjba, hanem az igazgatója kényszerítette bele, így teljesítve a létszámleépítés iránti elvárásokat. Ezek az emberek most megalázottan rettegnek, mivel a jelenlegi "korhatár előtti ellátásuk" bármikor megszüntethető, csökkenthető, azaz teljességgel ki vannak szolgáltatva. És nem mindegyikük van abban a helyzetben, hogy még 20-30 évig játszhat és viszonylagos biztonságban tengetheti az életét. Szóval, mielőtt ítélkeznénk, vizsgáljuk meg a hátteret is. És én sokkal inkább felháborítónak tartom azt, hogy olyan emberek szítják ezeket a társadalmi ellentéteket, akik másfél milliós fizetéseket vesznek fel az adófizetők pénzéből és eközben a parlamenti padsorokban szunnyadnak, I-pad-eznek, újságot olvasnak, ha egyáltalán be méltóztatnak menni a munkahelyükre. Na tőlük inkább sajnálom az adóforintokat.

zotyikaa 2012.02.12. 14:44:07

Reggel héttől hordom a szart délután ötig. 62.000 nettót keresek, de ilyen alacsony fizetésű rendőrt nem ismerek. Az, hogy alul lennének fizetve megkérdőjelezhető.

Piacbarát 2012.02.12. 14:46:21

@zotyikaa: képviselőhöz képest?...

zotyikaa 2012.02.12. 14:47:25

@CyranodeBergerac: Azért jó pár idős színészt látok dolgozni. Akiket meg elküldtek el, biztosan nem voltak fontosak. Mint a nokiánál. Bár ott örülnének, ha nyugdíjazták volna őket és otthon retteghetnének, hogy meddig tehetik.

Piacbarát 2012.02.12. 14:48:29

ahogy más is leítra, nem azzal van a konkrétan a baj, hogy elvették, vagy hogy megváltoztatják, hanem hogy tegnapra is érvényes és nem csak holnaptól belépőkre...

biztos más is örülne, ha most belenyúlnának a szerződésbe, és mondjuk, akkor fizess vissza 3 misit holnapra..mert annyival többet vettél fel...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 14:50:57

@is: Tudod azért van egy hangyányi különbség a nyugdíj és a segély között.

A nyugdíj nem könyöradomány, hanem azért a dolgozó fizetett.

Egyébként nem azzal van a gond, hogy hogyan lehetne megoldani, hanem egyszerűen a motivációt nem értem. Miért jó az államnak ha kevesebben dolgoznak?

VT Man 2012.02.12. 14:51:27

Érdekes, hogy a belga tűzoltónak nem volt gond az 58 éves korban a munka, bezzeg a magyar itt nyavajgott, hogy "58 évesen hogyan oltson?"

zotyikaa 2012.02.12. 14:53:38

@prof...de nem dr felebarát: Valaki azt írta, hogy az öreg tűzoltók, rendőrök nem képesek tovább dolgozni, mert nem értenek a számítógéphez, stb. ezért nem lehet őket más munkára beosztani. Szerintem aki végig dolgozott 25 évet az nem is tud leállni. Nem is teszik. Az a katona 25 évet dolgozott, miért nem tud hivatásosan ülni az őrbódéban, miért csak maszekban 500 ft órabérért. Amiért adófizetőként kifizetünk 2000-et meg a nyugdíját is az őrnek.

De azt is eltudom képzelni, hogy az 50 éves tűzoltó fogja a stoppert, mimkor a fiatalok a létrán szaladnak.

VT Man 2012.02.12. 14:53:55

@Róóbert:
"1. Visszamenőleges hatállyal történt a szolgálati nyugdíj megszüntetése. Vagyis akik már nyugdíjba vonultak, azoktól elvették ezt a jogot, nem csak azoktól, akik nyugdíjazás előtt álltak."

És? Nekem meg "visszamenőleges hatállyal" emelték meg a nyugdíjkorhatáromat 65 évre, 60 évről.

Pedig én még úgy kezdtem el dolgozni, hogy 60 évig kell csak.

Piacbarát 2012.02.12. 14:54:38

@STX Joe:

ha ma eléd rakják a szerződést hogy eddig kell dolgoznod és ennyit kapsz érte
vagy egyoldalúan visszamenőleg módosítják a szerződésed, ami már tavalyra is érvénybe lép ezért kérnék fizessen vissza x milliót

ha most egy rendőrnek álló fiatal elé raknak egy szerződést, akkor elgondolkodik elmenjen e rendőrnek, vagy keressen más állást...

RowiwClub (törölt) 2012.02.12. 14:55:09

@TaTa86.: Nem, pusztán annyira modorosblogba illik ez a komment, mint mikor az elsőéves jogászok villognak a buszon, de ők harmadikra leszoknak róla. Az idegen nyelvű szakkifejezések indokolatlan használata - melyet nyilvánvalóan nem ért az olvasók zöme - (hiszen szakkifejezés, nem a közbeszéd része) a vitapartner egyértelmű lenézése és határozottan a fiatal seggfejek kiváltsága. Ne hidd, hogy annyira értékes a mondanivalód, hogy bárki is guglizzon utána...hmm

Kérlek, óvd magad és koffeinmentes kávét igyál, hogy bölcsességed sokáig élvezhessük. Viszont örömhír, hogy Hoffman Rózsa gondoskodott róla, nem lesz konkurencia a jogászpályán, határtalan perspektívád nyílik a haza bölcsévé válás útján.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.12. 14:56:09

annyira igazságtalan, hogy csak bizonyos szakmákban lehet korkedvezményes nyugdíjat igénybe venni;
követelem, terjesszék ki mindenkire!!!

agyameldobom42 2012.02.12. 14:57:01

Komuves vs tuzolto munka a veszelyesebb vitahoz:
Amelyikhez tobbet kell menni kocsival. Kozuti balesetben valoszinubben halsz meg mint barmilyen munkatol. Korkedvezmenyes nyugdijjat az ingazoknak!

zotyikaa 2012.02.12. 14:57:18

@prof...de nem dr felebarát: Gondolkodjon el és döntsön. Mindenki megteszi.
Ha nem tetszik neki menjen el parkolóőrnek, azzal biztosan többet keres, előbb nyugdíjba mehet és jobban meg is becsülik majd egész életében.

Piacbarát 2012.02.12. 14:57:24

@zotyikaa: a most belépők elé tegyék le az ilyen szerződést, de ne azoknak, akik olyan feltételekkel vállalták el, mert olyan volt a szerződés...

mondom ez olyan mint, hogy most 2012 februárjában a fizetésed 200000 ft volt...ezt most módosítjuk visszamenőleg három évre...és csak 100000 ft a fizetésed, kérnék fizessen vissza 3,6 millió forintot...köszönettel a kormány...

venszivar 2012.02.12. 14:57:31

@Dr. GGG77: Oszt egy pótkocsis kamiont 60-62-64 évesen vezetni, napi 12-14 órán át pl.: ilyen időbe ! Traktoros, mezőgazdasági munkások, te is úgy tudod, hogy ott , az könnyű testi meló......., amit 40 évig NAP mint NAP télen nyáron, sárba hóba, kánikulába lehet, JA s KELL csinálni. HA VAN MUNKA !!! Egyáltalán !
Vagy egy tetőfedő bádogos, ács, kőműves, gáz víz szer., villanyszerelő , létrázzon 5-6-7 -8 fokos létrán 60 évesen, mikor már 40-45 éve NAP, MINT NAP azt csinálta ! De érdekes ezek nem kapnak gerinc sérvet ?!?
Mert a rendőrök, tűzoltók nagy része azt kapott. :)))
No ne találkozzak 60 éves lépcsőn "rohangáló" lánglovaggal. De te találkozz 60 éves kamionossal , Hatvan, Miskolc felé......... a JÓ NAGY KÖDBE.......:)))

zotyikaa 2012.02.12. 15:01:39

@TaTa86.: Mert aki nyugdíjat kap az megteheti, hogy 500 forint órabérért fogja az olyan fiatal elől a munkahelyet akinek nincs munkája, családot szeretne, előtte az élet, stb. A munkáltató meg nem olyan hülye, hogy a drágábbat válassza az olcsó helyett akinek az állam egészíti ki kvázi a fizetését a nyugdíjjal.

zotyikaa 2012.02.12. 15:02:44

@prof...de nem dr felebarát:
Ez pont így lett mert nálunk nem emelték fel az elvárt béremelést így 14%-al kisebb a jövedelmem.

agyamputáltak 2012.02.12. 15:06:48

@tede: na várj, te most sok minden mást idehoztál. én a ahogy látod a hozzászólásaimban is, a kifejezetten veszélyes és/vagy megterhelő munkakörben dolgozókra mondtam, hogy bizony a kinti összegekből sokkal jobban jut kikapcsolódásra, stresszoldásra, egészséges életmódra stb.
először is tűzoltókról volt szó, másodsorban nyilván rendőrben is van ilyen.
ez független az amúgy tényleg megalázóan alacsony bérből érő egészségügyesekre. de ez túl messzire vezet.

salamander 2012.02.12. 15:12:38

@ciceró:

T. Cicero!
- simili a simile gaudet, a helyzet az hogy igazad van!

Az index - immár ki tudja hányadszor félre tájékoztat és hamis hangon énekelve rossz fénytörésbe helyezi a információt teljesen megváltoztatva annak valós értelmét.

***

z 2012.02.12. 15:23:01

Kormányépületeknél ott állnak a rendőrök a beléptető kapu mellett, arra nem jó az ötvenes rendőr?
Vezetni a térfigyelő kocsit (esetleg nézni benne a monitort)?
Demonstráció biztosításához miért kell jobb fizikum, mint a biztiőrnek?
A tűzoltóautót is ki vezeti, például? Annyira romlanak a reflexei ötvenéves korára, hogy azt már nem lehet csinálni?

Szakközépiskolai évek ebbe miért számítanak bele? Meg az egyetem?
Én tanárnak tanultam, azok meg kiégni szoktak, számítsák már bele akkor nekem azt, hogy én már az egyetemen elkezdtem ezt, a zéhák meg a többi miatt.

ember67 2012.02.12. 15:25:30

A korengedményes nyugdíj átalakításra szorult. Elhiszem. Nem bírja a büdzsé, elhiszem. Nade 1 hónap alatt bakker! Ez emberek ezreinek életét alakítja át alapvetően! Ez nem játék! Mit szólna kedves lázárjani, ha holnap jönne egy új törvény, hogy 1. cikkely: nem lehet polgármestert újraválasztani, 2. cikkely: 2 hét múlva új helyhatósági választás! Basszameg emberek életében rázzák a fát úgy hogy tudjuk, sokmindenkinél rezeg a törlesztő léc! Ha azt mondják, hogy pl. 10 év alatt kivezetik, OK! Ezt a cinikus, érzéketlen paraszt bandát! Nade ezek szerint ezt érdemeljük!

Piacbarát 2012.02.12. 15:25:52

ennyi sok irigy embert...dögöljön meg a szomszéd tehene..látszik hol tart ez az ország..szép kis széthúzás..felülről oszd meg és uralkodj, alakul ez...

le vagytok mind szarva...nem vettétek még észre...?

thomaszka 2012.02.12. 15:26:58

Beszéltek itt össze-vissza. El kellett volna menni tűzoltónak, rendőrnek, katonának. Akkor mehettetek volna 25 év után nyugdíjba !

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 15:27:07

@tesz-vesz: "Körülbelül félezer, jobbára vezető beosztású BKV-s kapott a napokban kétszer negyedéves prémiumot, művezetőtől vezérigazgató-helyettesig. .... A prémiumokat a cég a főváros kölcsönéből és támogatásából fizette, amelyet a közgyűlés azért szavazott meg, hogy a vállalat működése ne lehetetlenüljön el."

Persze azt a főváros sem vette eddig észre, hogy a bevételekből ( a támogatásokból ) nem a további működés feltételeit teremtették meg, hanem "megették"?
Pedig már néhai Kádár Jani bácsi is megaszonta, hogy csak azt tudjuk megenni, amit megtermelünk. Talán a BKV egész vezetését nem kellett volna már régen elzavarni a bánatosba?

Egyébként meg ezért nem lesz nálunk mostanában gazdasági fellendülés, mert a gazdálkodók nem abban érdekeltek, hogy a pénzt vissza forgassák a gazdálkodásba, hanem abba, hogy amit lehet, kivonjanak onnan. Ebben az állami is ludas a rendszerváltás kezdetétől folyamatosan, minden kormány kivétel nélkül.

Steve1 2012.02.12. 15:29:38

Talán azon is illene elgondolkodni, hogy aki aktív rendőr, az a havi százezer nettóját, (vidéken teljesítő 38-40. éves tiszthelyettesnek!), még lehetősége sincs hivatalosan, kiegészíteni mellékfoglalkozásból, mert a törvény tiltja! A készenlétiekhez nem mehet, ha hely lenne is, mert a parancsnoka nem engedi! a készenlétieknél a fizetése a duplája, a TEK- l, meg háromszorosa lehetne! Így aztán lődörök kevés pénzért, üres zsebbel, telefon nélkül, mert ez mind tilos, az utcán, és várja, hogy a saját ellenőrző szerve, mikor provokálja, akár bűncselekmény elkövetés árán is! Ez az élet Babocsai néni! Az a hülye aki ezt bevállalja! Még egy intim kérdés ! Miért van szükség annyi főiskolát végzett tisztre, főtisztre, a rendőrségen, katasztrófavédelemnél, akik fiatalok bevethetőek lennének, szóvivőként? Ne lehetne ez az idősek állása?

jozicsenko 2012.02.12. 15:31:11

@vicger: katonák mellett dolgoztam, köszönöm

nem egyszer hallottam, ahogyan azt beszélték, józsinak hogy jött össze a magasabb nyugdíj: összejött, mert a felettesének a nyugdíja elött a rendes bér feletti részt visszacsengette a kezébe (és azért érte meg, mert utána a nyugdíj a magasabb összeg után lett kiszámítva)

tehát nekem ne....

nekem ne magyarázd: láttam, hogy megy ez, és én állom a cehhet, köszönöm, enyém a megtisztelő feladat, hogy állhatom a cehhet

forrásnak, gondolatébresztőnek: www.onyf.hu/index.php?module=news&action=getfile&fid=6761&rand=8f308dffe89cb9dfcf26240bfe038cba

5. oldalon: 40 évnél fiatalabb nyugdíjas, 2010-ben 1300 fő volt, átlag 150e Ft-os nyugdíjjal

jelzem, ekkor, a valódi öregségi nyugdíjasok /60 évnél idősebb emberek/ nyugdíja 100ezer Ft volt

másrészt 40 év felett nem hiszem el, hogy nincs szükség a jól képzett szakemberre: irányítani, oktatni, szervezni, segíteni /ok, nem vonulni: de a háttérben? a tudás akkor is tudás, ha kerekesszékből osztják az észt/

nem hiszem el, hogy a 40 év feletti embereket ki kell dobni (leszerelni), csak azért, mert nem fiatalok

egy playboynyuszi válogatáson elhinném, de ma, magyarországon, ahol konstans a pénzhiány ez a legnagyobb luxus...

ember67 2012.02.12. 15:31:26

@z: ezek szerint egyik se vagy! Remélem ott a tanári karban van fizikai, pszichikai állóképesség vizsgálat és az összes nagyseggű begyepesedett kollégát futópadra teszik.
Én spec nem örülnék, ha egy balesetben nekem kéne a "papó dagadt" tűzoltót besegítenem a mentőbe.

Az én miskolc rendőr ismerősöm a 2006-os zavargásokat Bp-re vezényelve töltötte, míg Te meg Én a meleg fotelben terpeszkedve néztük az LCD-n a műsort. Én nem mondom, hogy nem kell a nyugdíjakat átalakítani, nade nem ilyen "csiribí-csiribá, szopsz" módon.

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 15:42:49

@Szélmalomharcos: Kicsit rosszul tudod, mert 45 előtt is volt különösen aa katonáknak, de egyéb állami alkalamzottaknak kedvezmény a nyugdíjazással kapcsolatban.

Piacbarát 2012.02.12. 15:43:59

@jozicsenko: teljesen mindegy...amúgy se nagyon foglalkoztatják őket, se ott se a verseny szférában...

Szittyós Feri 2012.02.12. 15:46:40

A tűzoltónál/rendőrnél ezerszer keményebb fizikai munkát végeznek sokan, bármilyen nyugdíjkedvezmény nélkül (sokan meg sem érik a nyugdíjt). Kíváncsi lennék arra is, hogy az aktív rendőrök hány százaléka végez nem adminisztratív/backoffice melót, és ezek közül hányan "üldöztek csibészt" már életükben.

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 15:47:02

@Steve1: "Ne lehetne ez az idősek állása? "

Te biztos még a fiatalabb korosztályhoz tartozol, és nem tudod, hogy a tapasztalt idős ember veszélyes? Aki sokat tud, az sok mindenről tud is beszélni.

2012.02.12. 15:47:08

@thomaszka: Dehogy mehetnék, látod hogy te sem mehetsz. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 15:52:20

@thomaszka: "Beszéltek itt össze-vissza. El kellett volna menni tűzoltónak, rendőrnek, katonának. Akkor mehettetek volna 25 év után nyugdíjba ! "

Ki beszél itt össze-vissza?
Én úgy látom mindenki egyet ért azzal, hogy 38 évesen ne menjenek se a rendőrök, se a tűzoltók nyugdíjba. Meg arról, hogy ha a régi jogszabályok alapján már elment valaki nyugdíjba, és az most még nincs 62 éves, azzal nem kell kib*ni, emberségesen is el lehetett volna ezek sorsát is rendezni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.12. 15:52:28

@látjátok feleim szümtükkel: jó elvtársak vannak a bkv-nál. a fidesz nem annyira antimkommunista, hogy elzavarja a barátait, üzletfeleit.
persze szóban, lehet zisdózni meg kommunistázni. kit érdekel, ha meglehet a 2. feszített víztükrű úszómedence budán

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 15:55:43

@ember67: "Mit szólna kedves lázárjani..."

De naív vagy? Szólás nélkül megszámolná a svájci bankszámláján lévő pénzét.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.12. 15:56:27

@mildi: hogy aki éjszakázik, annak miért csak a szája jár."

ezt nem értem kedves mildi, kifejtené?

zotyikaa 2012.02.12. 15:58:26

@ember67: Ez nálunk is így volt. Aztán a következő héten nem lehetett rendőrt látni mert mind szabin volt. Hál Istennek...

zotyikaa 2012.02.12. 16:02:52

@prof...de nem dr felebarát: ennyi sok irigy embert...dögöljön meg a szomszéd tehene..látszik hol tart ez az ország..szép kis széthúzás..felülről oszd meg és uralkodj, alakul ez...

le vagytok mind szarva...nem vettétek még észre...?

Lehet, de szerintem az nem irígység, ha az általunk fizetett adóforintjaink elköltésébe beleszólunk.
Én kevesebbet kapok mint tavaly és nem irígységből akarom hogy annyi idősen is dolgozzanak mint én, mert én is dolgozom 30 éve és én a munkáért szeretnék annyi bért kapni, mint a rendőreink nyugdíjat.

2012.02.12. 16:04:02

Édes rendvédelmis barátaim. Olvasom itt a "rendben van, de ezt a most belépőkre kelett volna alkalmazni" típusú véleményeket, és nem értem.
Nem értem, hogy ti hol éltek? Milyen búra alatt?
Ebben az országban emberek tömegei dolgoznak embertelenül kizsákmányolva, a tiéteknél is jóval kisebb pénzért, reszketve azért a szar melóért is, mert bármikor lapátra kerülhetnek, és akkor megint csak a nagy bizonytalanság jön. Némelyikük többet dolgozik életében, mint ahány évesen ti nyugdíjba szeretnétek menni!!! És ezek az emberek egyre magasabb nyugdíjkorhatárra számíthatnak, most talán 62, de hamarosan lesz az majd 65, talán még több is. Nincs szerződésük az állammal, arra sincs garanciájuk, hogy megérik a nyugdíjkorhatárt.
Csak a küszködésre van garanciájuk. Nem feltétlenül azért mert butábbak nálatok. Mehettek volna rendőrnek? És akkor ki a lóf@sz termelné ki a béreteket?

Szóval én azt mondom, helyes lépés ez. Nektek persze érthető hogy nem tetszik. Nem baj. Nekünk sem tetszik, hogy nálunk jóval fiatalabb, életerős emberek nyugdíját termeljük ki.

Piacbarát 2012.02.12. 16:04:03

@zotyikaa: meg volt a választásod neked is, hogy azt csináld amit most csináld, vagy elmenj rendőrnek, tűzoltónak...

2012.02.12. 16:07:29

@prof...de nem dr felebarát: Lassan mondom, hogy a rendőrök is megértsék: Ha mindenki rendőrnek menne, éhendöglene mindenki. Vili?

Piacbarát 2012.02.12. 16:08:30

@zulu: lassan mondom, hogy ne csak a rendőrök értség meg...mindenki éhen fog dögleni...

ember67 2012.02.12. 16:09:43

@Szittyós Feri: látod te kíváncsi vagy erre. Tehát már többet tettél a dologért, mint a "fűnyíróagyú" politikusok!

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 16:10:32

@TaTa86.: "Miért jó az államnak ha kevesebben dolgoznak? "

Ez érdekes felvetés, de van ésszerű magyarázat rá. Szerintem az állam ( a magukat az államnak képzelő emberek ), így a mostani kormányzattal működő is, akkor érzi jó magát, ha atyáskodhat az állampolgárok felett. Minél kevesebb ember tudja megszakítani az államtól való függőségét, annál kevesebb emberen tudnak atyáskodni, vagyis kevesebb ember szavaz rájuk. Ez nem magyar találmány, ez amióta feltalálták az "államot" azóta mindig így működik. Néha elég volt a gyámolítottaknak kortespálinkát adni, néha meg azzal kell megnyerni egyes rétegek jóindulatát, hogy jól belerúgnak más rétegekbe.

ember67 2012.02.12. 16:12:52

@zulu: ha pedig senki, akkor amit létrehozol, egy MAD MAX stílusú világban akárki elvehetné. Hülye

Na ennyi igazságtartalma van a szélsőséges beszédnek.

c 2012.02.12. 16:18:15

Akkor ennyi erővel minden minimálbéres szalaggyári munkás is elmehetne 40 párévesen nyugdíjba.
Mert keveset keresett...

Aztán tartsa el őket a jó Isten meg az a néhány lütyő, aki ebben az országban marad.

Az államnak nincsen pénze. Ha az állam valakit eltart, az eltartásához szükséges pénzt valaki(k)től el kell venni.
Ha rajtam múlna minden 60 év alatti exrendőrt azonnal visszahívnék és az utcán sétáltatnám őket. Kicsit kevesebb "öreg" vagyonőr lenne na bummm.
Nem a világvégén lakom, de rendőrt az elmúlt 2 évben csak kocsiban láttam.
Biztos fárasztó meló lehet a kocsikázás, meg az irodai bűnüldözés.

Ezt a belügyes korengedményes marhaságot, már régesrégen el kellett volna törölni.

nova76 2012.02.12. 16:22:24

Én igazából azt nem tartom igazságosnak hogy valaki dolgozott 20 évet, azt ígérve hogy 25 év munkaviszony után jár neki a nyugdíj, majd egyik napról a másikra megszűnik. Persze az sem szép, hogy mikor elkezdtem dolgozni, még 55 év volt a nyugdíjkorhatár, most meg 67. De azt legalább folyamatosan emelték, és nem 55 évesen közölték az emberekkel hogy bocs, de húzzál még le 12 évet.
Itt is elfogadható lenne, hogy aki már nyugdíjban van az nyugdíjas, nem kell visszajönnie. Esetleg a nyugdíja mellett ha munkát vállalt, akkor adóznia és TB-t is kelljen fizetnie a nyugdíjára. Elvileg mégsem rokkant bele abba a megterhelő 25 évbe. Aki meg nem nyugdíjas, azoknál szépen lassan megemelni legalább 50 évre a korhatárt. Ha megvan a 25 éve, akkor se mehessen 50 éves kora előtt nyugdíjba.
Az meg félrebeszélés, hogy 50 évesen nem lehet jó rendőr. Akkor rúgják ki őket. Mert szerintem nemcsak 40 év alatti rendőrök vannak most sem. Akinek nem telt le a 25 éve, annak még 55 évesen is dolgoznia kell. Ő hogy bírja?

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 16:22:53

@nexialista: "követelem, terjesszék ki mindenkire!!! "

Igazad van, aki ledogozik 25 évet, annak már ideje nyugdíjba menni. Ja! Hogy most 30 évesen kezdenek dolgozni a fiatalok ( húsz év múlva már 55 évesek lesznek!)? Ki le nem szarja őket? Majd 70 évesen nem lesz akkora nagy a pofájuk, nem szidják a nyuggereket, addig meg kívánom, érjék is el ezt a kort.
Van aki már 14-18 évesen elkezdett dolgozni, és még nem kap nyugdíjat most sem, 40 év munkaviszony után, pedig már van vagy 60 éves, és persze férfi.

Piacbarát 2012.02.12. 16:23:16

@c: el lehet menni rendőrnek....

megint rágjátok eme csontot...még mindig nem azzal van a gond...hanem hogy tegnapra is vonatkozik...

de rágjátok, csócsáljátok...ennyi

c 2012.02.12. 16:23:50

Ja!

Amelyik meg nem tudja lefutni a 3000m-t azt csökkentett fizuval beraknám háttérmunkára pl. segélyhívó diszpécsernek. min. 6 havonta kötelező fizikai állóképességi teszten kéne részt venniük. Tartsák magukat kondiban. Ennyi.

Egy cégnél ha egy munkakört nem képes valaki ellátni, azt vagy áthelyezik, vagy kirúgják.

Az élet nem habos torta.

belekotty 2012.02.12. 16:25:29

A mandinernek ezt kiadták a Fideszből ukázba, hogy ilyen poszttal összeugrasszák az embereket?
Ilyen siker után a mandineres bérbloggerek simán mehetnek majd korkedvezményes nyugdíjba.

Mikrobi 2012.02.12. 16:27:25

Ezek nem csak fegyvert használtak a rendőrök ellen (mert egy bot is minősülhet fegyvernek, nemhogy vízsugár meg porral oltó), de a rájuk bízott technikát is használták a demonstrációra, ráadásul fegyverként. Nem tudom, a belga jog hogy engedheti ezt meg, de a magyar jog szerint egyértelműen bűncselekmény.

zotyikaa 2012.02.12. 16:27:50

@prof...de nem dr felebarát: Amikor szakmát választottam, azt mondták ez egy hivatás és nem ígérték szerződéssel, hogy 25 év után nyugdíjas lehetek.

c 2012.02.12. 16:27:51

@prof...de nem dr felebarát:

Ha nem tanultam volna 16 évet egy diplomáért, nem lenne versenyképes szaktudásom, szakmám (amit magas fokon tudnék űzni) - röviden: ha hülye lennék mindenhez - akkor annak mennék.

A mai világban egy biztos állás igen sokat ér.

zotyikaa 2012.02.12. 16:30:12

Most olvastam, hogy a vöröskeresztnél 44 embernek 90 mobilelőfizetése van havi 5 milliós számlával.
Ők az adóból élnek?
Vagy a támogatásokból amit az adóból leírnak az adományozok?
A Habsburg pénzéből? Mert akkor Ok.

Mikrobi 2012.02.12. 16:30:35

Ezek nem csak fegyvert használtak a rendőrök ellen (mert egy bot is minősülhet fegyvernek, nemhogy vízsugár meg porral oltó), de a rájuk bízott technikát is használták a demonstrációra, ráadásul fegyverként. Nem tudom, a belga jog hogy engedheti ezt meg, de a magyar jog szerint egyértelműen bűncselekmény.

Convoy L6 2012.02.12. 16:34:24

Így van szarozzátok a pernyelovagokat!

Majd vagy 15 év múlva jön csak elő a bujtatott munkanélküliség, mint a kádár rendszerben.

S-T-A-T-I-S-Z-T-I-K-Á-N
minden szép és jó lesz, és a paraszt megnyugodhat, hogyha én itt döglök meg a munkahelyen akkor ő is ott dögöljön meg.
Az már mindegy, hogy egy Civil munkában nem biztos, hogy meghall valaki azért, mert idős korából kifolyólag hibát okoz a munkavégző.
Mindegy vagyunk 10 millióan, pár ember odaéghet nem?

Csak azon kellene elgondolkodni, hogy mi a faszt tud majd segédkezni az oltásban egy 60 éves ember, aki maga alá szarik.

Magyarországon a tróger, alúlFIDESZett munkát mindig a végrehajtó állomány végzi, a felsőbb körök meg elüldögélnek majd a melegen, jó pénzért halálukig, és hétvégente eljárnak vadászni, kapcsolatot ápolni.
Nyilván lesz előrelépési lehetőség a frissen felszerelteknek, és motiváció.

Szar ez ahogy van, és gyomorforgató, hogy bábokként egymásnak fordítja a F***** az embereket.

Róóbert 2012.02.12. 16:36:55

@STX Joe: Ha 61 éves vagy, és 1 év nyugdíj után visszazavarnak, hogy még dolgozz 6 évet, akkor visszamenőlegesen megfosztottak a jogodtól.

Ha most 30-40-50 évesen szólnak, hogy ne a 60. szülinapod körnéykére időzítsd a nyugdíjba vonulós bulidat, az nem visszamenőleg.

De remélem érted a kettő közti különbséget.

Megfigyelo 2012.02.12. 16:40:34

@TaTa86.: Pont ezt nevezik politikai diszkriminációnak, amit az EU joga, és általában minden jogállam a legkategorikusabban tilt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.12. 16:40:41

@CyranodeBergerac: A színészek többsége nyugdíjba megy önként is, utána pedig ugyanúgy dolgozhat tovább. Az már más kérdés, hogy az igazgató kimutatja, hogy papíron kisebb a létszám, miközben megbízási szerződéssel továbbra is foglalkoztatja őket. Színész nélkül nincs se színházi előadás, se film.

Piacbarát 2012.02.12. 16:47:45

@c: a rendőr a legbiztosabb, meg a tűzoltó, mindig szükség van rájuk

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.12. 16:48:01

@zotyikaa: A Vöröskeresztnél alanyi jogon jár a havi 110 ezres mobilszámla, nem? Most is ugyanúgy lopják a pénzt, mint korábban:

"A veszteséget további 2,5 millió forinttal tetézte az az összeg, amelyet a Vöröskereszt meglehetősen vitatott körülmények között fizetett ki 2006 augusztusában a PolgArt Könyvkiadó Kft.-nek. A megállapodás értelmében "Cunami" munkacímmel könyv készült volna a magyarok szerepvállalásáról a szökőár sújtotta térségben. Csakhogy az adakozók pénzéből finanszírozott projekt dugába dőlt, a kiadó csődbe ment, mielőtt egyetlen sor megszületett volna az előre kifizetett műből. Azok a tanulmányok viszont kitennének egy vaskos kötetet is, amelyeket a Vöröskereszt rendelt meg, s fizetett ki; több munka elvégzéséről Tokár Alfréd egyéni vállalkozó adott számlát, összesen 1,5 millió forint értékben. Ezek közül a "Magyar Vöröskereszt népegészségügyi és demográfiai projekt csomagjának a kidolgozásáról" szóló opus 216 ezer forintba került. A tanulmányok ellenértékét többnyire Harrach Péter (a KDNP-s honatya fia) vette fel, aki mára a szervezet kommunikációs igazgatója lett."

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.12. 16:48:19

@látjátok feleim szümtükkel: gondold el, rögvest lenne munkája a fiataloknak, höhö

Megfigyelo 2012.02.12. 16:49:10

@sZTOJAKOVICH: Nem, fecskendőt valószínűleg már nem tud *megfelelően* célra tartani egy 50 éves tűzoltó: ahhoz komoly fizikai erő, erős idegzet és jó szem szükséges.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.12. 16:51:28

@Aceton: A 60 éves nem szarik maga alá. Sőt, többnyire a 70 éves sem, ha értelmes életet él (nem cigizik, nem alkoholista, nem zsíros Kádár koszton él).

Lehet, hogy érdemes lenne megnézni, mit csinálnak az 58 éves belga tűzoltók és utána vitatkozni.

Prussia 2012.02.12. 16:56:32

@tede: Elmondom miért használódik el hamarabb a magyar tűzoltó.
95-110 nettó 16 év után is a fizetés.
A szabad 48 órából legalább 24-et még ledolgozik.
Így 1 hónapban kb 15-17x 24 órát nincs otthon.
Mert a családnak ennie kell.

-Magyarországon még divik a betiltott szigetelő anyagok egyéb vegyi cuccok.
Nálunk az emberélet nem szempont.Ellentétben a nyugati felfogással.Ennyit a munka részéről.

Aztán itt vannak az olyan civilek mint te.Ilyenkor a gondolat is rombolja az embert,hogy inkább kibelezne téged..mintsem megmentene.

De nyugodjatok meg amikor 19 éves "veterán" tűzoltó az édesanyátokér megy fel a létrán akkor se fogjátok a lényeget látni.

Magyarországon 2012-re megölték a Tűzoltó szakmát.A haldoklás hosszú lesz.De aszt hiszem észre fogja mindenki venni.

Megfigyelo 2012.02.12. 16:58:22

@nova76: Ezek néha ellentmondásos dolgok. Az elmúlt évtizedekben többször kaptam fel a fejemet, hogy a Magyar Hondvédségnek új vezérkari főnőke van, mert a régi elérte az 55 éves kort és nyugdíjba kellett mennie. Ez nyilván marhaság, a vezérkarban a tudás és tapasztalat számít, nem a fizikai erőnlét. De most (p)ártunk és (k)ormányunk átesett a ló túloldalára, és a valóban jogos nyugdíjukat kapók szájából is ki akarja verni a falatot, hogy nekik több jusson umbuldára.

zotyikaa 2012.02.12. 17:03:34

@Prussia: Tényleg meg kellene tiltani a pihenőidőben a munkát mint a rendőröknek.
Jó ötlet.
Az a munka is egy másik ember megélhetését jelentené és e tűzoltó sem fárad le annyira, hogy korán kelljen lenyugdíjazni.

walterhal 2012.02.12. 17:08:24

@uni1002: Ez a korengedményes nyugdíj volt. Szinte mindenki keveri a korkedvezménnyel, ami például a szervezetre ártalmas munkakörülmények miatt járt a vegyipari, sugárzással járó munkahelyeken sok évet lehúzóknak! Ugyanis a korkedvezményes "söprésbe" beleesnek például azok a ma 58- 59 éves nők is, akik a vegyiparban lehúztak 10- 25 évet, vagy röntgennel, sugárzó anyagokkal dolgoztak!

Róóbert 2012.02.12. 17:09:49

@online távmunkás: nem tudom, hogy 58 évesen a fizetésükből mennyit fordíthatnak pihenésre, rekreációra.

"A minimálbér havi összege 2008. október 1-jét követően a 21 éves és ennél idősebb munkavállalók számára 1.387,49 euró; a 21 és fél éves munkavállalók számára, akik fél éves munkaviszonnyal rendelkeznek 1.424,31 euró; a 22 éves munkavállalók számára, akik egy év munkaviszonnyal rendelkeznek 1.440,67 euró."

"2009. augusztusi adatok alapján egyedülálló nyugdíjas esetén az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege havi 1213,44 euró. "

www.hrportal.hu/hr/munkaero-piaci-korkep-az-eu-tagallamaiban-belgium-20100806.html

is 2012.02.12. 17:16:03

@TaTa86.: namost személyre lebontva a 90% nem fizetett annyit, amennyit aztán nyugdíjasként kap. vagy a gazdagok dobták össze neki a hiányzót, vagy azok, akik meg sem érték a korhatárt. tipikusan 25 év alatt képtelenség összedobni a maradék 30 év fizetést meghaladó nyugdíját.

rendszerszinten meg a segélyért is fizetnek, adóból.

2,4-2,7 2012.02.12. 17:17:08

a szolgálati nyugdíjakhoz hozzászólva: a cikkben egy "szokásos" fideszes csúsztatásként a várható élettartamról szúr be a posztoló egy diagramot, amivel azt akarja bizonyítani hogy az 74 év nálunk.

namármost a szolgálati nyugdíjasok túlnyomó többsége férfi és Magyarországon a férfiak várható életkora 70, a nőké 78 év

is 2012.02.12. 17:17:41

"Többek között ennek a végtelenül igazságtalan és pazarló nyugdíjrendszernek a védelmére jött létre a..."

...én tudok még egy pártot! Úgy hívják FIDESZ. Szíjjártó Péter megmondta, hogy megvédik a nyugdíjakat, a 13. havit is!

2,4-2,7 2012.02.12. 17:24:28

számoljuk csak

kb 40 év munkaviszony
kb 1/3 nyugdíjjárulék a bérből
ez 13,3 évnyi fizetést jelent amit elvonnak nyugdíj céljára
ebből a statisztikai átlag 9 évig kap nyugdíjat

4 évnyi fizetés az állam működésére megy el, mintha adó lenne

kvasztics47 2012.02.12. 17:31:03

@ősbölény: "nem a problémák megoldása a célja, a hatalom önmagáért kell neki. "
Szó szerint!
Tudja e valaki, hogy mit akar kezdeni Orbán az aljasul megszerzett teljhatalommal a továbbiakban. Amit akart azt már elérte, ezért jutott az ország a tönk szélére. Nem fogják tudni fizetni a nyugdíjakat és az intézmények működését. A gazdaság nem működik.
Ha nem kapunk hitelt, becsődölünk, ha kapunk akkor 2 évig a következő kormányváltásig vonogatjuk vissza az alaptörvényt meg a többit.
A nép meg otthon olvashatja az együttműködés nagykönyvét.

kvasztics47 2012.02.12. 17:36:32

@is: "...én tudok még egy pártot! Úgy hívják FIDESZ. Szíjjártó Péter megmondta, hogy megvédik a nyugdíjakat, a 13. havit is! "

A hazugságra épített hatalomszerzésnek ez az eredménye.
Addig ócsárolták az előző kormányokat, hogy a legtöbb nemgondolkodóval sikerült totálisan megútáltatni a demokráciát és a politikusokat.

klacus 2012.02.12. 17:39:14

Ott nem lövetnek? Rájuk férne....

fasyy 2012.02.12. 17:42:33

Az egész régi rendszer rossz volt! Sokan nem tudják tudják, de az 1996. évi szolgálati tv. után felszerelők már tény leges 25 évet kell leszolgáljanak. Én úgy gondolom, hogy aki valóban végrehajtó állomány tagjaként dolgozik ez a 25 év maximálisan elég. Visszamenve a csendőrségig ami persze nem most volt, ott 30 év után kaptak teljes nyugdíjat, de 10 év szolgálat után már elmehettek nyugdíjba, de ekkor csak bizonyos százalékot kapva dolgozhattak mellette. Persze sokan most azt mondják az akkori csendőröknek mennyivel nehezebb dolguk volt. Ez azonban így nem igaz tekintve az akkori és a mai bűnözési statisztikákat. Én azt gondolom, hogy a 30 év tényleges szolgálat lenne az elfogadható, de kizárólag csak a "bakancsos" állománynál(vonulós tűzoltó, rendőr és pénzügyőr járőr vagy nyomozó)! A gond az volt, hogy ez a kedvezmény mindenkinek járt és most a társadalom hangulata mindenkit sújt, azt is a ki ténylegesen a nehezét végzi. Kérnék mindenkit, hogy mielőtt véleményt alkot nézzen utána a valós szabályzásnak!!!! Tehát pl. nem számít bele a szakközép ill. szakmunkás és már nincs 1,2 éves szorzó sem. A 96 után felszerelt állomány úgy mehet el nyugdíjba mint az átlagos polgár. Ez akkor ok. ha valaki egész életében irodában ült egyenruhában. Erre mondja persze a vezérkar azt, hogy bármikor utcára küldhető ilyen egyenruhás is, de üzenem nekik saját tapasztalatból, hogy ez hülyeség! Diferenciálni kéne már végre, hogy ki milyen munkát végez, de azt is hogy egyáltalán mire alkalmas. Egy biztos, hogy egy bakancsos embert 25-30 év után hatékonyan már nem lehet alkalmazni, hiszen ekkor már 50-55 éves. Mindezeknek a mostani intézkedésnek a ország a kárát(nem csak a mi hazánk hanem pl. Belgium) akkor fogja látni, ha a jelenlegi állomány lassan majd kezd kiöregedni. Onnantól két lehetőség van a politikai elitnek: vagy elkezdi fegyelmikkel kirugdosni őket(nem annyira szép de hatékony) ami azért hazájukat szolgáló emberekkel szemben nem túl szép, vagy átteszi kímélőbb munkára őket. Utóbbi nem tudom, hogy fog működni a jelenlegi létszám mellett?!

gomorra 2012.02.12. 17:44:20

Lám, lám, ezért nem szabadott volna ennyit hazudni Orbánnak s a Fityesznek. Ezért nem szabadna a demokráciát leépíteni, ezért nem szabadna a sajtószabadságot megszüntetni!

Mert óhatatlanul ők is terveznek olyan intézkedést, amire valóban szükség van. Ilyen többek között a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése is.

De ki fog nekik hinni annyi hazugság után? Ki fog nekik hinni, mikor kétségbe vonják egész Európa jóakaratát, kétségbe vonják a piacgazdaság szerepét, fontosságát?

Így aztán nem marad más? Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj. Ennyi ostoba vezetővel áldott meg bennünket a sors? Nem, ennyire málék vagyunk ennyire buták, gyávák, senkit nem mertünk idejében elkergetni. Viktor Visszarionovics Orbánt most is azonnal el kéne kergetni, kell nekünk olyan miniszterelnök, akinek rémlátomásai vannak - majd pont őt venné célba a CNN?! Emlékszünk ugye, hogyan volt ez Sztálinnal, az ő üldözési mániájával? Ez kezdődik ennél a moslék orbánnál is.

Had-assa 2012.02.12. 17:48:14

Látom a nagytöbbség megint megfogta a lényeget.
Lenne itt a rendvédelmisek nyugdíjánál nagyobb probléma is, de szerintem éppen azt a problémát kendőzik el, a rendvédelmisekével.
Kis hazánkban él egy egyre növekvő réteg, akiknek nagy része ma is írástudatlan, munkahelye talán soha nem volt,(tisztelet a kivételnek) ennek ellenére mégis TÁXI-val járnak shoppingolni, dekákban mérhető ízléstelen arany ékszerekben.Ez!Rendjén van?
Bárki, aki a szolgálati nyugdíjak ellen van, ha bajba kerül, javaslom kérje a fent említettek segítségét!

mozaic 2012.02.12. 17:49:34

Nem tudom, mi értelme az állandó hangulatkeltésnek, a habosításnak? Azok az emberek, akik már állományban vannak, akár tetszik, akár nem a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét is beleszámítva szegődtek el. Ezért annak megszüntetése, az évtizedes szerződés állam részéről történő egyoldalú módosítása lenne. Ebbe, érthető módon nem akarnak belemenni. Az állam még az így, a dologozóra nézve egyértelmúen hátrányos módosításért még kompenzációt sem ajánlott. Tessék ezen elgondolkodni, meg azon, hogy a kormánynak, de az emberek többségének negatív véleménőt van arról, ha egy bank egyoldalúan módosít! Az államnak mégis szabad? Jupiter kontra kisökör? Kifutó rendszerben (az új szolgálatba lépőkkel szemben már módosított feltételek alkalmazásával) lehet korrektül is változtatni.

zisz 2012.02.12. 17:52:54

@zotyikaa: De ha így érzel, miért nem jelentkezel rendőrnek, vagy tűzoltónak?

komplikato 2012.02.12. 18:07:35

Még egyszer rákérdeznék, hogy a hosszabb szolgálati idővel bennmaradó és/vagy nyugdíjból visszarángatott tűzoltók hová menjenek dolgozni, ha éppen MOST RUGDOSSÁK KI ŐKET!

c 2012.02.12. 18:12:37

@Prussia:
Ha 55 évesen nem bír felmenni a létrán a kondija miatt, akkor attól el kell köszönni. Lesz a helyére 10 jelentkező.
A napjuk nagy része herevere. Tartsa magát kondiban. Ideje van rá.

A fizikai munkát végző melósok többségének nehezebb dolga van, mint hogy létrára tudjon mászni.
Dolgoztam olyan 70 éves kőművessel, akivel alig bírtam tartani a tempót. És még azt hittem, hogy kondiban vagyok (~20 évesen).

toronto88 2012.02.12. 18:12:54

A szolgálati nyugdíj is törvény alapján szerzett jog, függetlenül attól, hogy a volt rendőr, tűzoltó vagy katona kevesebb szolgálati idő után, vagy fiatalabb korában mehetett el nyugdíjba. Sőt, a szolgálati nyugdíj kedvezményes feltételei alapvetően nem is voltak igazságtalanok, hiszen munkájuk során a rendőrök, tűzoltók, katonák, börtönőrök jogellenes parancsot is kötelesek voltak végrehajtani, politikai jogaik egy részétől is meg voltak fosztva (sztrájk, nyilvános politikai tevékenység), valamint fokozott büntetőjogi felelősséggel is tartoztak (katonai bűncselekmények) és így tovább. Ezek olyan többletkötelezettségek, amelyek más dolgozókat nem terhelnek – éppen ezért szokásos a világban, hogy minden szolgálati jogviszonyban álló részesül valamilyen nyugdíjkedvezményben. A kedvezményük léte tehát önmagában nem igazságtalan. Azonban igazságtalan lehet a kedvezmény differenciálatlan mértéke. A tömegoszlatásban résztvevő „kommandós” biztos nagyobb kockázatot vállal, mint az irodai munkát végző rendőr, így, ami az előbbi esetén indokolt, az utóbbi esetén már nem az. De a múlt igazságtalanságai nem korrigálhatók a szerzett jogokat sértő módon, vagyis visszaható hatályú szabályozással. Az igazságtalannak tartott szabályok csak a jövőre nézve módosíthatók, mert a következmények viselése kisebb sérelemmel jár, mint a jogbiztonság felszámolása.Teljes cikk:helsinkifigyelo.hvg.hu/hvg/szolgalati_nyugdij/

euAgWzgmmtq7K 2012.02.12. 18:15:04

@mozaic: "Nem tudom, mi értelme az állandó hangulatkeltésnek, a habosításnak? Azok az emberek, akik már állományban vannak, akár tetszik, akár nem a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét is beleszámítva szegődtek el."

oké. akkor szereljen le, és dolgozzon mást, ha már nem felel meg neki a nyugdijazás lehetősége.

"Az államnak mégis szabad? "

Az államnak mindent szabad, de ebbe nem mennék most bele bővebben.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.02.12. 18:22:07

@Dr. dr.venszivar:
"köz útállatnak örvend " Vaze. Te még suliba sem jártál?

vladimir964 2012.02.12. 18:23:16

Erre az egész nevetséges korkedvezményes nyugdíjazósdira létezik egy pofonegyszerű megoldás, amivel öt perc alatt ki lehet húzni a hokedlit minden jövőbeni követelés alól.
Nem határozatlan időre, alkalmazottként kell a pácienseket felvenni, hanem határozott (10-15-20 év) időre, szerződéssel. Aztán ha ő úgy gondolja, hogy a fokozott kockázat és megterhelés okán ezen idő letelte után megérdemelt pihenését szeretné tölteni, hát szerződéses jogviszonya alatt öngondoskodjon magáról biztosítás, nyugdíj előtakarékosság, stb. formájában, s szerződése lejárta után, ha nem akarja azt meghosszabbítani, hát a saját maga által befektetett pénzből pihenjen, amíg a normál öregségi nyugdíjkorhatárt el nem éri (közbevetőleg, Angliában 70!!! év a nyugdíjkorhatár, mégsem szárad le a heréjük tőle).

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.12. 18:24:25

Trükkösek a fideszes pécsi "csalók".
Kecskevér folyt, pentagrammák izzottak, varázspálcák törtek, és elkészült Pécs 2012-es költségvetése. Az eddigi milliárdos hiányok elillantak, és 28 millió pluszban áll a büdzsé terve. Igaz, ehhez úgy 12 milliárdos mínuszt kellett eltüntetnie az udvari szemfényvesztőknek.

Nem figyelték a kezüket, és már csaltak is: Rodolfo szelleme lebeg Pécs 2012-es költségvetése felett. A tervezetről a jövő héten tárgyalnak a szakbizottságok, és rögtön utánuk a közgyűlés is, mielőtt még valaki mélyebb elemzésnek vetné alá az anyagot. Mi azért megtettük, és a könnyebb érthetőség kedvéért szétválogattuk a pozitívumokat és a negatívumokat.

A pozitívum

A költségvetés jelen állás szerint hosszú évek után először pozitív mérleget mutat: 28,59 millió forint pluszban van.

A negatívumok

Ez sajnos csak egy számszaki trükk. Elsősorban annak köszönhető, hogy a költségvetésben a likviditási célú hitelfelvétel 7,8 milliárd forinttal bevételként is szerepel a büdzsében. Ez azért lehetséges, mert bár a tavaly nyáron 10 milliárdra bővített keret jelenleg mínusz 7 milliárd körül jár, és csak a kormánytól kapott ajándék miatt nem 8 milliárd, mégsem jelentkezik januárban hiányként. Csak az egy év leteltével fog, azaz, a pécsi költségvetés ennek köszönhetően csak nyáron fordul mínuszba, körülbelül 9 milliárddal.

A költségvetésben a közhatalmi bevételek, azaz az adók között a 2011-ben várt 12,6 milliárd helyett 15,7 milliárd szerepel 2012-ben. Ez némileg ellentmond annak, hogy a városvezetés várakozásai szerint az adóbevételek 2,2 milliárddal nőnek, azaz, jó eséllyel itt egymilliárddal "túlszámláztak" a városházán. Az ugyanis szóba sem jöhet, hogy a város vezetői akkor nem mondtak igazat, amikor az adóemelésekről beszéltek.

Kozmetikázott benyomást kelt a költségvetés a "tárgyi eszközök, immateriális javak értékesítése" sora is, ahol 2 milliárd forint szerepel. Mint ismert: az ingatlaneladások tavaly és idén is igen szerény mértékben teljesültek, ennek ellenére továbbra is hatásos eszköz az értékesítés némileg túlzó tervezése. Igaz, némileg ellentmond a Fidesz érában készült költségvetések gyakran hangoztatott őszinteségének. Ugyancsak iparkodnia kell az illetékeseknek ahhoz, hogy a szintén betervezett 617 milliós bevétel teljesüljön az önkormányzati bérlakások eladásakor.

Számol a büdzsé több mint 2,5 milliárd forint tavalyi pénzmaradvány igénybevételével. Információink szerint ez abból az EIB hitelből származik, amelyet még a szocialista városvezetés vett fel, és amely része annak a bizottsági vizsgálatnak, amely a város eladósodottságának okait és felelőseit firtatja.

Rövid számításaink szerint mindent összevetve a költségvetés 28 milliós szufficite legkésőbb nyáron eléri a 10-12 milliárdos hiányt. Mellesleg a költségvetés működési kiadásai már a jelenlegi táblázat szerint is 1,9 milliárddal meghaladják a hasonló célú bevételeket.

Drága nullszaldó

Mindennek ára van, a papíron pluszba hajló költségvetésnek is, így a határozat számos megszorítást tartalmaz. Elmarad a Sopianae terv II/I, a még az EKF idején tervezett, 1,6 milliárd forintos Pécs-kelet szociális városrehabilitációs program, és az omladozó pécsi tűzoltóságot sem újítja fel idén senki.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.12. 18:26:28

elfogy az olaj, véget ér a jólét...

nápolyi maszti 2012.02.12. 18:42:39

A bírók 62 éves KÖTELEZŐ nyugdíjba vonultatását ugyanilyen vehemensen ellenzi vajon a szerző, aki külhonban a nyugdíjkorhatás emelését ünnepli? Egyébként ezzel az intézkedéssel valóban az a baj, hogy brutálisan, visszamenőleges hatályú módon, és elfogadhatatlanul rövid határidővel rúg fel korábban megkötött szerződéseket.
Nekem meg "visszamenőleges hatállyal" emelték meg a nyugdíjkorhatáromat 65 évre, 60 évről.
STXJoe ostoba megjegyzésére (Nekem meg "visszamenőleges hatállyal" emelték meg a nyugdíjkorhatáromat 65 évre, 60 évről. Pedig én még úgy kezdtem el dolgozni, hogy 60 évig kell csak.) Nos, ez tévedés: nem emeltek semmit "visszamenőleges hatállyal. Amikor te elkezdtél dolgozni, az akkori 60 évesek nyugdíjba mehettek, másképp fogalmazva: akkor annyi volt a nyugdíjkorhatás. De az senki se ígérte neked, hogy negyven év múlva ugyanannyi lesz. A nyugdíjas tűzoltók, rendvédelmisek stb. esetében viszont konkrétan ki lett mondva, hogy ennyi és ennyi szolgálati év után nyugdíjba mehetnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.02.12. 18:45:38

en nem tudom ergy otvenes fervi mitol ne tudna tuzet oltani vagy rendori intezkedest foganatositani
ne basszatok mar fel 51 vagyok fizikai melot vegzek, eros vagyok es bator
ez a 60-62 tokeletes, de legyen 58
de 40?
@nápolyi maszti: otthon nem 62 a nyugdijkorhatar?
kerdezem, nem tudom pontosan, mindig valtozik

mahet 2012.02.12. 18:58:06

@vladimir964: Pontosan.

Legyen egy minimális nyugdíj, legyen egy minimális egészségügyi ellátás aztán a többit oldja meg magának mindenki ahogy tudja és akarja. Aki többet jár orvoshoz drágább biztosítást köt, aki többet keres az félretesz magának nyugdíjra és nyugdíjba megy 43 évesen ha akar.

A buzi állam meg cserébe feladhatná a kommunista/szocialista állam-anya státuszt és békén hagyja az embereket. Persze még mindig túl sokan várják a segítséget az államtól... nem is jut sehova az ország. Mi még mindig államosítunk, erősítjük az államot és az állami újraelosztást. Remek.

is 2012.02.12. 19:01:45

@2,4-2,7: ezt a 9 évet nem tudom, hogy honnét veszed:

- 74 év az átlagéletkor, de ebben benne vannak azok is, akik nem érik el a korhatárt, beleértve azokat a gyerekeket, akik még munkába állás előtt halnak meg. a korhatár alattiak elveszett befizetése nem éri el a 10%-ot sem. aki már eléri a korhatárt, az még átlagban(!) 15-20 évig fog élni (nézd itt a korfát, átlagold ki 60 évtől felfelé: fogalomtar.eski.hu/index.php/Korfa), tehát addig kapja a nyugdíját.
- idéntől kivették, de eddig benne volt a rokkantnyugdíj, ami 30-40-50 évig fizetünk. ez is emeli a kifizetés átlaghosszát.
- kb. 1 millió ember feketén dolgozik, sosem fizet nyugdíjat (ezek jó része pont az, aki meghal a korhatár előtt, tehát csökkenti az első pontbeli korrekciót).

centire nem tudom, hogy pariban van-e, de hogy nem igaz, hogy 1/3-dal túl van fizetve, az hótziher, és még arra is tennék egy kisebb összeget, hogy a befizetés nem elég, tekintettel arra, hogy sehol a világon nem fizetnek olyan magas nyugdíjat az átlagfizetéshez képest, mint Mo-n.

petr61 2012.02.12. 19:03:38

Olvasva a kommenteket eléggé rossz érzésem van:(
Én 30 évet szolgáltam egyenruhában az államot (tűzoltóként), 50 évesen mentem nyugdíjba. Hangsúlyozom, nyugdíjba, az akkori törvényi és jogszabályi előírások szerint, a NYUFIG által kiadott határozattal,amit egy tollvonással VISSZAMENŐLEGESEN módosítottak, elvettek és csak egy értesítést küldtek róla.
De egy kicsit a tűzoltók életéről, mert itt mindenki mond véleményt anélkül, hogy alapdolgokkal tisztában lennének.
Ma Magyarországon egy vonulós tűzoltó (aki a tűzbe megy, életet ment, hullát szed ki autóroncsból, kútból, folyóból, stb...) fizetése kb 110-125000 Ft, ezzel szemben Belga kollégái fizetése kb. a 6-7x-ese ennek az összegnek. Ezért a fizetésért alkotmányos jogaiban korlátozhatják, lakhelyelhagyási tilalmat szabhatnak ki rá, berendelhetik... stb, hétvégeken ünnepnapokon, amikor mások ünnepelnek szolgálatban lehet... Ma ezt a pénzt, sőt ennél többet a magánszférában napi nyolc órában, hetente 5 napot dolgozva meg lehet keresni.
Ami eddig vonzóvá tette a pályát, az éppen a korkedvezményes nyugdíj lehetősége volt.
való igaz, negyven év körüli kollégák is nyugdíjba vonultak, de ez csak egészségi alapon lehetett. Egy független orvosi bizottság állapította meg náluk az egészségkárosodást, és a szolgálatra való alkalmatlanságot.
És még valami. .. Egy tűzoltó fecskendőn általában 6 fő (vagy esetleg 3) teljesít szolgálatot. A teljes védőfelszerelés ( sisak, csizma, mászőöv, légzőkészülék) kb 30. kiló. Az ellenzőknek és károgóknak kívánom, hogy hogy a 10. emeleten levő lakástüzéhez egy-két 60 éves átlagéletkorú tűzoltóval megrakott fecskendő vonuljon, életet menteni, tüzet oltani.

ki kicsoda 2012.02.12. 19:09:21

... minden szellemi járókeretesnek, akinek sikerült az iskoláit - négy első és négy második, így a nyolc osztály - végigbukdácsolni, ma pedig az észt osztani:
1. vélemény mögé szükséges egy szakma ...
2. a veszélyes üzemet működtető és nem a nyugdíjalap sara, az alkalmazott ebből fakadó munkaképesség csökkenése, tehát az a szakmai grémium, aki az illető foglalkozásra megállapítja, hogy pl. öt év alkalmaztatás után egy év korkedvezménnyel csökkentendő a foglalkoztatásban eltölthető idő, az azt jelenti, hogy a munkáltató köteles, 20%-kal magasabb összeget a nyugdíj kasszába befizetni ... tehát, senki nem rövidül ...
3. senki nincs kizárva abból a körből, ahol lehetőség van, ennek vállalásával, rövidebb munkával töltött idővel elérni a nyugdíj korhatárt, kivéve, ha szellemileg, fizikailag és/vagy kényelem szeretet okán a feladat elvégzésére alkalmatlan ... ez esetre bocsi, de?

nu pagagyí 2012.02.12. 19:13:17

@petr61: Azt hiszem, elmondtad az igazságot. A mindenkori bérekbe betudták, hogy majd jár az extra kedvezményes nyugdíj. Most se nyugdíj, se extra bér. Biztosan tolongani fognak, az amúgy embert próbáló helyekre, ha majd jobban megy a gazdaságnak.

fasyy 2012.02.12. 19:14:09

@hagyma: biztos tud, de itt nem az a gond, hogy tud-e vagy nem! Viszont ha a tűzoltó már nem olyan fizikálisan 55 évesen mint pl. 35-40 évesen és mondjuk miatta konkrétan mert nemért oda ahova kellett volna meghal valaki akkor mit mondasz? A kőműves 5 téglát rak fel egy perc alatt vagy 60 évesen már csak hármat mi lesz? Összedől a ház? Nem hiszem! A járőr vagy nyomozó elveszíti a 30 éves társát amiatt, mert 50 évesen már nem úgy reagált mint akár 40 éves korában. Sajnos az idő múlásán nem segít a kiképzés . Vajon akkor is fel fog háborodni a társadalom. Jómagam, hivatásos vagyok. A párommal egy du. telefonváltás kor közöltem, hogy nem érek haza nyolc környékén ahogy szoktam. Később mesélte, hogy egy kolléganője megkérdezte mitől komorult el , valami gond van. Erre ő, most szólt a párom, hogy még tovább kell maradnia. Miért? kérdi a kollegina. Nem tudom, mondja a párom, mert nem mondhatja el, hogy hová és miért kell tovább mennie. Az a szolgálat egyébként 28 órásra sikeredett és ez nem az első ilyen a 15 szolgálati évem alatt. Szóval a legrosszabb az állandó bizonytalanság ebben a hivatásban. A 40 évet egyébként én is korainak tartam, viszont javaslom nézz utána jelenlegi szabályoknak. A régi szerint én 52 évesen mehettem volna 50%-os szolgálati nyugdíjba, de most már ez sincs meg. A pillanatnyi állomány már mind ilyen!!!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.02.12. 19:15:47

@zotyikaa: Ha te 20-25 évesen nem tudsz kitúrni egy 60évest a munkaerőpiacról, akkor Lázár Jani szavaival élve, annyit is érsz.

@is: A mai nyugdíjasok viszont összedobták az előző generáció nyuggereinek...

@agyamputáltak: XD Mindketten tudtuk, hogy nem fogsz érvelni.

mattone111 2012.02.12. 19:26:23

Mandinernek és néhány kommentelőnek. Tanulságos!

helsinkifigyelo.hvg.hu/hvg/szolgalati_nyugdij/

Szumi 2012.02.12. 19:28:14

@fasyy: ÁTKÉPZÉS.

Nem tudja már azt és úgy csinálni, mint eddig ( pl. már nem tudja olyan hévvel kilőni a nénike szemét gumilövedékkel) - akkor szereljen le és menjen el végre dolgozni. Más is ezt csinálja. Így is lesz elég féreg, aki elmegy rendőrnek, pusztán az úrhatnámkodás kedvéért - és lesznek olyanok is, akik hivatásnak választják. Akár csak a pedagógusok.

Dr. GGG77 2012.02.12. 19:30:00

@petr61: Remélem néhányan felfogják, amit írtál.

vladimir964 2012.02.12. 19:33:50

@mahet: Teljesen egyetértek veled. Egy egészségügyi privatizációs cikkhez való hozzászólásomban kifejtettem, hogy akár tetszik, akár nem, az öngondoskodásé kell hogy legyen a jövő - vagyis aki többet fizet, jobb ellátást kap. Hát ne tudd meg, azt a mocskolódás áradatot, amit primitívéktől kaptam! Pedig hát rövid úton meg kell szabadulni az ingyenélő potyautasoktól, egyébként még lejjebb süllyedünk - méghozzá valamennyien - a nagy egyenlősdiben.

Had-assa 2012.02.12. 19:34:29

@toronto88:
Így van kedves @toronto, ahogy írod, én testközelből tapasztaltam, kiegészítem kicsit az általad írtakat:
-házasságkötéshez engedély
-másodállás tiltása
-lakás vásárláshoz LETELEPEDÉSI ENGEDÉLY.
Csak még egy dolog, az a kormány, aki annak idején haderőreform keretében akaratuk ellenére a katonákat szétzavarta, ma ugyanaz nevezi őket, "láblógató, dolgozni nem akaróknak", és hangolja ellenük a közvéleményt.

Mc Master 2012.02.12. 19:35:59

A Legion Etrangene-ben, vagyis a Francia Idegenlégióban ugye minimum 5 évre lehet szerződni, de ezt meg lehet hosszabbítani, akár többször is.

És 20 év után el lehet menni nyugdíjba.

Akkor ezt a húsz évet tegyük a mellé a 25 év mellé... Szerintetek a polgári élet van olyan kemény, mint a háborúzás - békefenntartás? Arányos ez így? Hol nagyobb a kockázat? Hol nagyobb az erőszakos cselekmények intenzitása? Persze megnézném, hogy hányan felelnének meg a tisztelt urakból a légió feltételeinek. :D Aki menetfelszerelésben tud 100 km-t terepen gyalogolni, az most szóljon!

Dr. GGG77 2012.02.12. 19:36:29

@mattone111: A lényeg:

"De a múlt igazságtalanságai nem korrigálhatók a szerzett jogokat sértő módon, vagyis visszaható hatályú szabályozással. Az igazságtalannak tartott szabályok csak a jövőre nézve módosíthatók, mert a következmények viselése kisebb sérelemmel jár, mint a jogbiztonság felszámolása."

fidzsi 2012.02.12. 19:37:35

Azt hiszem,hogy itt és most is, pártpreferencia
szerintiek az állásfoglalások. Ez, lévén értelmes, művelt emberekről van szó, hát lelombozó. Úgy gondolom-fidesz droidként is-,hogy egy intézkedésnek haszna, értelme nem párt specifikus.
A szóban forgó ügy két kérdést vet fel. Az egyik: jogos-e, értelmes dolog-e negyven év körüli rendőröket,tűzoltókat nyugdíjazni? A másik : visszamenőlegesen érvényesíthető-e egy változtatás. Itt is két eset van, nevezetesen jelenleg szolgálók esete, ill. a már nyugdíjban lévőké. Úgy gondolom,hogy nem az a lényeg, hogy rendőr, vagy tűzoltó, hanem a munkájának, beosztásának milyensége, ill. fizikai, pszichikai állapota. Azt is gondoljuk meg, hogy pl. egy sürgősségin évtizedeket lehúzó ápoló nővér mennyivel van kevésbé igénybe véve. Úgy gondolom, hogy szakmától, beosztástól függően, bizonyos idő után évente kéne szigorú orvosi, pszichológusi vizsgálaton átmennie az illetőknek. Ha csak a filmekből indulok ki-tudom ez gáz, de dafke- az amcsi tűzoltók, rendőrök között sokról ordít, hogy jóval túl van az ötvenen. A híradókat nézve is hasonlóak a látottak. Nem tudom, hogy amerikáéknál mekkora a rendőrségen belüli látens munkanélküliség, de valahogy nem hiszem, hogy rémisztően nagy lenne.
A visszamenőlegességgel nekem is van problémám, de hűséges droidként azért megkülönböztetem magamban a jelenleg munkában lévő negyvenesek esetét az 50 feletti nyugdíjban lévőkétől. Szerintem itt még lesznek finomítások a rendszeren. Nem eszik olyan forrón a kását, még kedvenceim sem.
A legjobbakat kívánva, maradok tisztelettel.fidzsi,droid.

ki kicsoda 2012.02.12. 19:37:39

@Szumi:

... kié a gyerek, akinek diktálod a sötétségedet, mert sem a gyereket, sem az írás tudást, nem nézem ki belőled ...

MEDVE1978 2012.02.12. 19:37:40

Erről a kérdésről hirtelen ez jutott eszembe...

index.hu/belfold/2012/02/11/kemeny_leepitesek_a_fovarosi_tuzoltoknal/

58 év öregem, az. Majd amikor a családod az 58 éves tűzoltó menti ki sprintelve a hatodik emeletről. Arra várhatsz, benn is égnek...

Persze a kérdés már önmagában értelmetlennek tűnik akkor, ha a jelenlegi kormány úgy áll hozzá, hogy esélyt nem hagy az idősebb tűzoltó korosztályoknak, mert kirúgja őket (azt ugye senki se gondolja, hogy ugyanannyi íróasztal mellett ülő munkatársra lesz szükség, mint ahányan kiöregszenek a vonulósok közül).
Így aztán az 58 éves tűzoltó korhatár fantazmagória, hiszen előtte már rég kirúgták...

Had-assa 2012.02.12. 19:39:10

@mozaic: nem egyoldalú módosítás LENNE, már megtörtént január 1-el.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.02.12. 19:43:36

@fasyy: talan akkor be kellene vezetni egyenenkent az alkalmassagot
en tuti 51 evesen is atugrok nem egy huszonevest...
elismerem, hogy stresszesebb a munka, de fizikailag sok nehez melo van meg
altalaban egy tuzesetnel sem csak egy ember dolgozik gondolom
nem mindenki fer fel a letrara,
talan lent a tomlot meg be tudja kotni stb stb stb
laikus vagyok
viszont erdekelne /latom Te benne vagy/ egy osszehasonlitas
par europai orszag es mondjuk az USA
nyugdijkorhatarok ugyeben
eeees en azt sem tartanam elkepzelhetetlennek, ah feljebb megy a nyugdijkorhatar lehetne emelni a bereken
osszetett dolog ez
de en laikus vagyok
de
mint laikusnak az lathato, az nem jo ha valaki negyvenesen nyugdijba megy, kapja a penzt es mellette vidaman melozik
ebben egyeterthetunk
akkor ne dolgozhasson, van eleg munkanelkuli

Tűzgolyó 2012.02.12. 19:46:31

TuRuL_2k2! Előbb tájékozódnod kéne a szolgálati nyugdíjról, és a problémáról, mielőtt írsz róla.

Olvasd inkább ezt:
forum.langlovagok.hu/viewtopic.php?f=3&t=736&start=0

toronto88 2012.02.12. 19:49:06

Valamennyi privatizáció és kárpótlási jegyekkel történő csalás a 90-es évektől igazságtalanságon alapult. Visszamenőleg érvénytelenítsék azokat is, ha már a szolgálati nyugdíjazásokat igazságtalanságnak tarja a társadalom nagy része és visszamenőlegesen törölték. Kíváncsi lennék, hány ember menne tönkre, ha a megszerzett vagyonát visszamenőlegesen 100%-os értékben akkori áron és kamatostól kellene visszafizetni és ennek arányában a jogosulatlan bevételt az állam elvenné. A fekete munka a legnagyobb probléma, mert milliónyi ember nem fizet az államnak nyugdíj, eü járadékot és személyi jövedel adót, közben sírnak és követelőznek, pedig az állam működéséhez nem járulnak, csak kifosszák azt.

zauci 2012.02.12. 20:21:31

No de a szigorítás nem visszamenőleges lesz!

c71 2012.02.12. 20:26:39

Oké Galambom! Megírtad. Mehetsz a kasszához...

Vu, de ja vu 2012.02.12. 20:30:23

Aki nem csak fröcsögni akar, az odafigyel Mattone111 és MEDVE1978 által beszúrt linkekre:
helsinkifigyelo.hvg.hu/hvg/szolgalati_nyugdij/
index.hu/belfold/2012/02/11/kemeny_leepitesek_a_fovarosi_tuzoltoknal/

A lényeg:
- mindig találni olyan nézőpontot ahonnan nézve egy szabályozás igazságtalan (vagy igazságos);
- ha igazságtalan is a szabályozás, fontosabb szempont a jogbiztonság védelme (pl. szerzett jogok terén - ilyen nem csak a rendvédelemnek van, ezért kellene hogy KOMOLY üzenet legyen ez a civil társadalomnak is), mint a visszamenőleges törvényalkotás;
- a korengedményes nyugdíjak - a szerzett jog sérelme nélkül - is csökkenthetők, bár ha arra gondolunk hogy sokan ennek összegével az érintett és a vele kapcsolatba kerülő (pl: bank) hosszabb távon számoltak (pl. lakás-, autóhitel), az etikus az lenne, ha legalább nominál-értéken tartanák;
- a munkaerőpiacra a járandóságok megszüntetésével úgy kiküldeni embereket, hogy tudjuk - nem hogy egymillió új munkahely nincs, de a meglévő helyek száma is rohamosan fogy, és semmi tehetségük nincs munkahelyteremtésre - azt úgy hívják köznyelven: G.CISÉG!!!
- negyvenezer emberre mutogatni, miközben sorra újabb és újabb pénznyelőket sütnek el (MOL-plakett, stadionok, haveri körnek játszott állami megrendelések, meg ki tudja mi minden), ami száz- és ezerszeresen múlják felül nemcsak a szolgálati nyugdíjasok, de MINDEN ÁLLAMPOLGÁR terheit (energiaárak, üzemanyag, ÁFA stb), szintén MOSLÉK, TÜRHŐ dolog;
- el kellene dönteni, hogy ha olyan nagy teher a nyugdíjak fizetése, akkor miért korlátozzák a nyugdíj mellett végezhető munkát úgy, hogy inkább a fekete-szürkegazdaságba üldözik a nyuggert vagy távol tartják a munkától... így nem fizet se adót (annyit), se más közterhet: magyarán maguk a törvények kényszerítik őket minél nagyobb eltartotti helyzetbe;
- miközben a szolgálati nyugdíjasok visszafoglalkoztatásáról hazudoznak (igen: hazugság, hogy van hely a senior állománynak... még széket sem tudnának neki adni hogy leüljön egy asztalhoz, nemhogy fizetést a rendvédelmi szerv költségvetéséből), tavaly a szolgálati nyugdíjak biztos eltörlésének tudatában építették le a honvédséget, egy részüket szolgálati nyugdíjba helyezve (igen, arra a néhány hónapra), illetve most a Tűzoltóságnál hajtanak végre 40-50 %-os leépítést (nem, nem irodistákat, hanem vonulósakat... netán ez a bosszú a tavalyi tűzoltós tüntetésekért???). KETTŐS BESZÉD VAGY SZIMPLA HAZUDOZÁS???

Magánvélemény: a rendvédelmi szervek azért olyanok, amilyenek (tétlen-tehetetlen nyomozók, dologtalan tűzoltók, fölösleges katonák stb), mert SEMELYIK kormányt nem érdekelte a prosztó nép közbiztonsági helyzete, katonapolitikai biztonsága, vagyonának védelme tolvajoktól, tűztől, víztől:-((((

Pár nap, és jön az olvadás... Kérdem én: a tavalyi nagy árvizek helyén mindenhol felkészültek???
(Remélem, nem úgy mint a várható MALÉV-csődre...)

fasyy 2012.02.12. 20:35:18

@Szumi: Nem hiszem, hogy van értelme vitáznom veled. Én láttam az érem mindkét oldalát. 10 évet dolgoztam civilként az eskütételem előtt és így tudom mi a különbség civil és hivatásos munka közt. Szerintem neked egyikről sincs fogalmad, de a hivatásosról biztos nem, legalább annyira nem mint "T" Fidesz vezéreknek!

FGSuperman 2012.02.12. 20:39:39

@tede: gondolom ugyanúgy ahogy egy szimpla nyugdíjas is

esetleg nézz meg egyszer egy belga, német, stb nyugdíjas csoportot - és egy magyart is

Vu, de ja vu 2012.02.12. 20:40:18

Ne azt nézzétek, hol jelent meg (én is véletlenül találtam, de részben osztom ezt a véleményt), hanem hogy mit ír:

www.jovonk.info/2012/02/11/gorog-rendorszakszervezetek-elfogatoparancsot-adnak-ki-az-euimf-tisztviselokre

fasyy 2012.02.12. 20:41:46

@hagyma: nem akarlak elkeseríteni, de a sok öreg nyomozót mutató amcsi filmhez képest 20 év utcai szolgálat után elmehetnek nyugdíjba. Persze nem ismerem a pontos szabályokat és lehet, hogy megéri pár évet maradni náluk még aktívnak, de ez a valóság. A katonaságra ugyanez igaz!

pokrocz_x1 2012.02.12. 20:42:49

amikor majd ég a lakásod az ötödiken,másszon fel érted az 58 éves tűzoltó

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.02.12. 20:50:37

@fasyy: engem Te nem tudsz elkeseriteni, mert es kerdes volt, segedfogalmam sincs az itteni rendszerrol
a katonasagot ne keverd ide az mas tortenet, azt ismerem
itt a katonasag sosem arrol szolt hogy bohockodnak a laktanyaban

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.02.12. 20:51:32

@Aceton: Már ne haragudj, én 68 éves vagyok, de még egyszer sem szartam magam alá!

SvenH. (törölt) 2012.02.12. 20:52:11

@hagyma: az utobbi 5-10 evben durvultak el ennyire a dolgok azt hiszem...

a legeslegdurvabb az az eset amikor nem ugy szamitjak nekik a nyugdijat mint a tobbieknek, hanem az uccso ev alapjan
igy a 25. eves szolgalati idejenel kapott a kiscsako 3 havi premiumot oszt be is nyogtek az unalmast...
gyakorlatilag TOBB penzt kapott tini nyuggerkent mint elotte a meloban

ez vedhetetlen, es itt jon a sok hajjaj nem tud beugrani a tuzbe 50 evesen meg egyeb marhulasok, de nem errol van szo...

MartinRick 2012.02.12. 20:53:52

Bocs, hogy beleugatok, de sokan rosszul látják ezt az egész korkedvezményes nyugdíjat.

Én 1985-ben 18 évesen lettem zsaru. A szó legszorosabb értelmében zsaru és nem rendőr lettem. Akkor az éltetett, hogy 37 év szolgálati viszonnyal (55 éves kor volt a legalsó korhatár amikor nyugdíjba lehetett menni és a további szolgálatteljesítéshez belügyminiszteri engedély kellett) nyugdíjba vonulhatok.
Idő közben 1996-ban TÖRVÉNYT módosítottak, mely szerint 25 év szolgálat évvel el lehetett menni nyugdíjba. Mivel megbetegedtem elmentem nyugdíjba. Lehet irigyelni a gyomorfekélyem és a 140 ezer forintos nyugdíjam, ami most szolgálati járadék és csökkenthető, elvehető. Csökkentették is 16 %-al.
Mivel soha senkitől nem fogadtam el pénzt így lakásom sincs, autóm sincs és nyaralásra sem merek gondolni.
Mielőtt megkiabálna valaki, tudom, hogy van egy másik fajtája is a " rendőr-létnek " . Pofátlan, sunyi és jól él minden körülmények közt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.02.12. 21:00:21

@SvenH.: hat en is ugy gondolom, hogy ez a " majd ha a te fiadat kell menteni, de nem tud felmasznia letran" ez baromsag
en 51 vagyok, holnap elmennek nyugdijba ha lehetne:)
es nana hogy idegesitene ha lehetett volna elottem, de nekem mar nem lehet
ertem en

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.02.12. 21:01:38

@Steve1:
Akkor emiatt annyira udvariatlanok, sőt bunkók egyes intézkedő rendőrök még akkor is, ha nyoma sincs semmiféle erőszaknak, mert pl. egy piti balesetnél helyszínelni hívjuk ki őket?

zotyikaa 2012.02.12. 21:04:46

@MartinRick:
Akkor 1996-ban volt a baj. Ki is volt akkor kormányon?

Én pék vagyok épp annyi idős mint Te. Nálunk mindenkinek kihullik a foga és tüdőbeteg lessz a lisztportól.
Én még mindig dolgozom nettó 70.000 forintért ami ezek szerint épp fele mint a Te nyugdíjad.

Nem tőled sajnálom, hanem magamat. A baj az, hogy nem értékelem a Te munkádat sem többre mint a sajátomat. Mégis Te pihenhetsz otthon (akkor is megtehetnéd ha nem lennél beteg). Szerintem másoknak is ez a baja.

Netuddki. 2012.02.12. 21:05:41

Embörök! Nem egymásnak köll ugrani. A magyar gyakorlat meg sajna úgy szar ahogy van. Ezt gondolom az érintettek is beismerik ha egy kicsit elgondolkodnak a dolgon...

dtk74 2012.02.12. 21:06:49

Én mindenki mástól sajnálom a kedvezményeket. Mindenki más alatt értek mindenkit, aki nem én vagyok.
Maximum saját, és közvetlen családtagjaim számára tudnám elképzelni ezt a korkedvezményes rendszert, de nekünk is csak azért, mert mi megérdemeljük.
UFF

Netuddki. 2012.02.12. 21:07:28

@Kara kán: Ez a dolga B+! Ezért fizetjük az adót...

Laurel 2012.02.12. 21:12:11

Az igazság valahol középütt van. Persze nem kell 38 - 40 évesen nyugdíjba menni. De kérdem, van-e tekintélye egy éjszakai balhéhoz kivezényelt kissé már roskatag 58 éves járőrnek? És ugye mindenkit nem lehet irodába dugni, aki azelőtt az utcán volt. A tűzoltók dettó ugyanez. Életerős, sokat bíró embereknek kell lenniük, és 65 évesen már nem biztos, hogy az lesz a nagy részük. Hozzáteszem gyorsan, hogy nincs katona, rendőr, vagy tűzoltó rokonom.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.02.12. 21:15:46

@Laurel:
Na, jó, de van egy kis bibi a nagy logikáddal:
hivatásos rendőrnek nem jó, de fizetett hivatlanként mégis jó biztonsági őrnek, meg megfigyelő kamera megfigyelőnek...

Ez is olyan, mint amikor Heller Ágnes asszony és Tamás Gáspár Miki szakállas bácsi filozófusai munkaidőben nem tudtak filozofálni a fizetésükért, de külső káeftébe kiszervezve még Plátót, Marxot és Hegelt is lepipálták.

zsozsó80 2012.02.12. 21:19:11

Tisztelt Uraim!
Tűzoltóként dolgozom, így ez a téma kicsit rólam is szól.
A korkedvezményes nyugdíj intézménye ebben a formában baromság.A 40 éves emberek leszázalékoltatták magukat, úgy mentek nyugdíjba. Nem azt kellene (csak) büntetni aki kihasználta az adódó lehetőséget, hanem aki elengedte azt is.
Ha 2 embernek azt mondták volna, hogy valóban nem alkalmas rendőrnek/tűzoltónak stb., viszont polgári munkára megfelel, nem próbálkoztak volna a többiek.A másik része a dolognak,hogy aki azt akarja, hogy a tűzoltó tűzoltó legyen 60-62 évesen annak azt kívánom, hogy egy ilyen idős banda menjen az Ő családját menteni égő házból.

toronto88 2012.02.12. 21:20:58

@zotyikaa 1996-os Hszt. alapján 2001-ben a Hjt-t alkották meg. Kérdezted: ki is volt akkor kormányon? NA KIK??? Ebből láthatod, hogy akár baloldali, akár jobboldali kormány volt hatalmon ők hozták ezt a korkedvezményes szabályt úgy, hogy minden ellenzéki párt is támogatta azt, az adott kormányzati ciklusban. Emlékezzetek milyen törvényeket fogadtak már el a 20 év alatt, melyet minden parlamenti párt támogatott és megszavazott

subtotal 2012.02.12. 21:21:54

Az lenne a kérdésem, hogy az egyoldalú szerződési feltétel változtatás miért csak akkor zavarja az itteni nagyérdeműt, ha a bankok csinálják?

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 21:24:08

@vladimir964: "...Angliában 70!!! év a nyugdíjkorhatár, mégsem szárad le a heréjük tőle..."

Ha az angol gyerek annyit dolgozott volna gyerekként, mint amennyit a ma 55-60 évesek dolgoztak, akkor nem csak a heréje száradna le.
Te meg az eszedet a herédben hordod, ha a magyar gazdaságot, és az állam vagyoni helyzetét az angolhoz hasonlítod.

MartinRick 2012.02.12. 21:25:58

Azt üzenem azoknak akik " az én adómból élsz " , hogy ez az állam trükkje.
Az adófizetők pénzén fizetett bért személyi jövedelemadó, TB járulék, munkavállaói járulék és még ki tudja mi a szösz terheli. Magyarul az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt.

Zotyika: Tisztelem és becsülöm a kétkezi munkás embereket! Az én családomban csak ilyenek éltek, mára már egyedül maradtam. Marha nagy életcél, hogy Miskolcon az apósom lakásában lakhatom az élettársammal és a gyermekemmel. Innen nincs kiút. Könnyen mondják, hogy termeljem meg azt amire szükségem van. De a 10. emeleten? Egy disznó a fürdőkádba, kacsák és tyúkok a konyhába?
Sokan azt kérdezik tőlem, hogy dolgozom-e. Nem dolgozom, mert itt nincs munka. Egyébként nagyon sok szegény ember van, aki dolgozna, de pont én vegyem el a Tescos minimálbéres munkát tőlük. Inkább lemondtam néhány dologról!

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 21:26:07

@nexialista:
Mégis az a bajuk, hogy el kell tartaniuk a sok nyuggert. Ki a fene érti ezt?

zsozsó80 2012.02.12. 21:27:17

@Kara kán: Az ember ledolgozik 25-30 évet hivatásosként, valószínű, hogy elfelejti a polgári szakmáját, nem követi a szakma fejlődését.Ennyi vonulóst nem tudnak elrakni irodai, kezelői munkakörbe, mondva csinált munkahelynek meg semmi értelme.

sanyix 2012.02.12. 21:29:05

@MartinRick: szörnyű! hihetetlen milyen sorsod van. De ha nem haragszol a 70k-ért 60+ évesen többféle betegséggel DOLGOZÓ embereket látva, csak az tudom átérezni milyen igazságtalan előnyöket élvezel.

Akik meg azt kérdik hogy hogy fog megmenteni a 60 éves tűzoltó az kérdezze meg külföldön hogy mentik meg az embereke ott. Mert ilyen durva kedvezmények CSAK ITT vannak, még sem égnek le a nyugati államok, mégsem ott nagyobb a bűnözés (hanem itt). Egyébként a terepen dolgozó tűzoltóknál még elfogadnék egy 50 éves nyugdíjkorhatárt, de szolgálunk és mérünkért vízágyúzásért, aktakukackodásért NEM.

toronto88 2012.02.12. 21:30:31

Az 1996-os Hszt-t és a 2001-es Hjt-t, melyek a rendvédelmisek szolgálati nyugdíjáról szól TÖBBEN SZAVAZTÁK MEG MIND A MOST HATÁLYBA LÉPETT ALKOTMÁNYT. NO COMMENT

zsozsó80 2012.02.12. 21:31:40

@subtotal: Teljes mértékben igazad van.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.02.12. 21:39:27

@zsozsó80:
Akkor mást mondok: ha alaposan megnézzük egy rendőr vagy tűzoltó munkáját, akkor azt látjuk, hogy igazából a munkaideje 10%-ban kell végeznie tényleges munkát. Nem azt mondom, hogy az eseménytelen járőrözés pihenés, de azért ki lehet bírni.
Ezzel szemben, például egy nehéz építőipari munkás, vegyész vagy egy kohász sem mehet nyugdíjba - tudtommal - 25 év után, pedig őket azért rendesen megviseli a munka. Van is közöttük sok beteg ember.
Lehet itt tüntetgetni, meg haragudni a kormányra, de én akkor is méltánytalannak érzem a 25 év utáni nyugdíjjogosultságot. Azt nem hiszem el, hogy ma, amikor annyi számítógépes, elemzői meg hasonló munka van, nem lehetne ezeket az embereket foglalkoztatni.
Aztán a rendőrség által el nem végzett munkát privát őrző-védők, polgárőrök meg gárdisták próbálják elvégezni. Jut eszembe, az is abnormális, hogy a rendőrségi székházakat magáncégek vagyonőrei őrzik. A magáncégeknek kifizetett pénzből legyen a rendőrségnek saját őrző-védő állománya, és a portási feladatokat végezze el az 50 éves törzsőrmester, ne a 25 éves privát biztonsági őr. Érthető így?

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.12. 21:48:25

@hagyma: "...mint laikusnak az lathato, az nem jo ha valaki negyvenesen nyugdijba megy, kapja a penzt es mellette vidaman melozik..."

Mi itthon nem laikusként, hanem adófizetőként nézzük ezt a kérdést. Ezért ( elszakadva a 40 évesen nyugdíjba menőktől ), az a valóság, ha a nyugdíjas dolgozik, akkor a munkabére után az adót ( jelenleg, de szerintem korábban is ) ő is megfizeti, csak tőle már nyugdíjjárulékot nem vonnak. Talán az igazságosabb megoldás lenne, hogy az a nyugdíjas, aki munkaviszonyban áll, fizessen meg minden olyan adót és járulékot, amit a nem nyugdíjasok is fizetnek. A nyugdíjért már megdolgozott, a nyugdíj utáni munkabére közterhei pedig nem kell, hogy ettől függjenek.

vidékibunkó 2012.02.12. 21:50:33

Ebben az országban már tényleg csak az alkalmatlanok és az élősködők maradtak, a többi már külföldről szemléli ezt az egész őrültséget. Igaz itt dolgozni kell de fizetnek is érte.Vita helyett tanuljatok nyelvet és gyertek dolgozni.

zsozsó80 2012.02.12. 21:56:08

@Kara kán: Nem írtam egy szót sem 25 évről.Én is tudom milyen az építőiparban dolgozni, sokszor tény és való, hogy nehezebb bármilyen munkánál.De... Aki építőiparban,vagy más polgári helyen dolgozik, ahogy öregszik lassul, lassulnak a reflexei, esetleg gyengébb lesz, lassabban végzi a munkáját. Ezt egy tűzoltó nem engedheti meg magának. Hogy magyarázod meg egy bajba jutott embernek és a családjának,hogy kicsit késel mert nem kapsz levegőt amúgy is vizelési problémáid vannak, ja és el sem bírod.
Sajnos az őrző-védő munkákkal kapcsolatban egyet kell, hogy értsek.

Reggie 2012.02.12. 22:06:30

Egy kicsit meg kene nezni a KSH adatait, hogy mi a veszelyes munka. Elarulom a szallitmanyozas teruteleten kb. nagysagrenddel tobb halalos kimenetelu munkahelyi baleset tortenik, mint mondjuk a rendoroknel vagy tuzoltoknal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.02.12. 22:06:35

@zsozsó80: ne basszal mar fel., hogy egy 54 eves egeszseges embernek vizeletvisszatartasi problemai vannak
hat beszarok rogton
otthon 50 folott mindenki nyomorek?
egyedul meg snki nem hoz le egy szaz kilos embert a tizedikrol
de hat altalaban nem is az eletmentes a fo munkajuk, mire mar kiernek hanem az oltas
aki addig nem tudott kijonni.... mire a magyar tuzoltoauto kier...

Convoy L6 2012.02.12. 22:24:23

szopjon az egész ország.
Magyar mentalitás.
Miért nem mindenkit én csináltam? Itt nincs kivel/kikkel beszélgetni, sok agyatlan bábon rángatott elmehibás....

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.02.12. 22:48:14

@zsozsó80:
Na, és gondolod, hogy ha egy nagy magasságban dolgozó építő, vagy pl. darus téved, akkor nem üt be a krach?

Senki sem mondja, hogy nincs szükség munkahely váltásra, de nyugdíjba küldeni ezeket az embereket, lemondani a tapasztalatukról, amelyet átadhatnának a fiataloknak, esetleg hagyni, hogy az adott intézmény stb. által sok pénzen, nagy ráfordítással kitanított szakértelmet magáncégek használják fel?

rcfan 2012.02.12. 22:49:24

Én nehéz fizikai munkát végzek egy multinál. Én is korkedvezményesen akarok nyugdíjba vonulni!

Vagy nekem nem jár? Miért nem?

Piacbarát 2012.02.12. 22:52:42

@Kara kán: igy is lemondanak róla, mutasd hol keresnek most 50 év feletti szakikat?...melyik multinak kellenek, vagy bárhova

Vu, de ja vu 2012.02.12. 23:34:40

Azt még csak megértem, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is", hiszen "magyarok vagyunk" vagy mi!!!

De arra miért nem reflektál senki, hogy az immár legálissá tett "visszaható hatályú törvénykezéssel" Alkotmányos jogokat sérthet bármelyik kormány???

Építek ez házat, kifizetem 20 évig a hitelt, majd akkora vagyonadót vetnek ki rá, hogy végül elvesztem mint magántulajdonom és az államra száll: akár ez is rendben van??? Ha így szól két idióta beterjesztése a végszavazási hajrában, akkor mehet bármi??? Törvényessé tehető a padláslesöprés, az első éjszaka joga, 15 év reguláris nemzetközi haderős uniformis-viselés, röghöz kötöttség, dézsma, ésatöbbi-ésatöbbi???

Értse már már legalább a kevésbé csökött agyú réteg, hogy nem csak arról kellene vitázni, mi igazságos, mi nem, hanem arra is oda kellene figyelni, hogy mindeközben a jogbiztonság, a nemzetközi jog, az Alkotmány (nem a Fidesz, hanem amelyik mindenkié!) szellemében, társadalmi konszenzus keretében történjen mindez!

Tavaly a szakszervezetekkel való egyeztetések sokáig azért hiúsultak meg, mert a visszamenőleges hatályt nem fogadták el, nem pedig azt - szemben a sokszor hazug kommunikcióval - hogy ne lehessen valakit igazságosabb módon foglalkoztatni rendvédelmi szervnél.

A végső ellenállókat aztán a kormány "megvette kilóra" vagy nemes egyszerűséggel koncepciós pert akasztott a nyakába:-(((

A stílus, a hangnem, az arrogancia, a bosszúvágy, stb elfeledtette a hatalom gyakorlóit nem csak a pár éve, de pár hónapja-hete kommunikált véleményéről is...
A lényeg annak tesztelése, hogy kinél meddig lehet elmenni:-(((

Mit gondoltok, szerencsétlenek: a Mentőszolgálat szétkúrása (nem egy kormány művei ezek), a Rendőrség költségvetési megfojtása és pénzbehajtóvá degradálása, a Tűzoltóság költségvetési ellehetetlenítése, most pedig működőképességi határáig való visszafejlesztése kit fog hátrányosan érinteni???

Az ÁEK V.I.P. részlegének vendégeit???
A külföldi gyógykezelésre utazó politikusokat és családtagjaikat???
A min. 800 eFt fizetés zsebretevő képviselőket???

Nem! Majd szülédet-gyerekedet, ahova nem megy ki az orvosi ügyelet! Szerettedet, ahova nem jut rohamkocsi, mert a megye egyetlen kocsija egy bekómált cukros alkeszt szed össze! Majd Téged, amikor a lakótelepi lakásod azért fog leégni, mert mire összejön a szükséges oltóbrigád, már több emelet fog égni - az egy lakás helyett, amit időben el lehetett volna oltani.

Majd akkor fogja megfizetni mindenki az árát, nem az adóforintjaival, hanem a füstbe ment vagyonával, tönkretett egészségével, elvesztett hozzátartozójával...

A dolgok már egyre többször így mennek... most majd kicsit gyakoribbá válnak...

Persze: amíg más háza is leég, addig az én károm sem olyan elviselhetetlen... IGAZ??? Magyar testvéreim... :-(((

Marcellusca 2012.02.12. 23:46:57

@mrbloodbunny: Ha 2008-ban/után ment nyugdíjba, akkor az éves keresete nem haladhatja meg a minimálbér 18-szorosát, ha előtte lett nyugdíjas, akkor a szabály ezév júliustól érvényes (bár, azt nem tudom elképzelni, miként oldható meg ez, egy adóéven belül).
Amennyiben túllépi, fel függesztik a nyugdíj ... akarom mondani JÁRADÉK folyósítását.
Nem tudom, Gesztesi hogyan oldja meg. Vállalkozóként - mer' gondolom úgy alkalmazzák sorozatokban, színházban, filmekben - nem ismerem a szabályokat.

@valamizavarvan: Ott a pont!
Antalliasan mondva: Teccettek volna elmenni rendőrnek/tűzoltónak/katonának!
Akkor lehetne miről beszélni.

Marcellusca 2012.02.13. 00:03:03

@TaTa86.:
"Csak ugye most az van, hogy elmegy a rendőr nyugdíjba, neki kifizetik az egyik felét, helyette felvesznek egy újoncot, neki kifizetik a másikat. "

Ezzel "csak" az a probléma, hogy a korkedvezményes nyugdíjasok zöme az átszervezések köetkezményeként, a beosztások/munkahelyek megszűnése miatt ment nyugdíjba. Azaz senkit nem vettek fel a helyükre, ergo nem fizetnek kétszer.

Marcellusca 2012.02.13. 00:13:40

@TaTa86.: OVI, Don Alessandro, Hatala, Kövér, Áder, Fodor (volt MH VKF, jelenleg HM Közig. á. titkár), Szájer, Szűrös, Pozsgai, stb. is mind-mind a Zátkosban szocializálódott.
Sőt!
MSZMP és KISZ funkcik voltak.

Marcellusca 2012.02.13. 00:18:41

@agyamputáltak: Megvannak a szorzók a seregben.
Irodista. 1,0; csapatnál szolgáló (kiképzéseken ugrabugráló, szaladgáló): 1,2; tűzszerész, helikopteres: 1,5; rep. hajózó, külszolg: 2,0. A teljesség igénye nélkül.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.02.13. 00:46:52

@rcfan: Ontodeben vagy? Vagy vegyi laborban? MErt akkor emlekeim szerint jar.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.02.13. 00:52:12

@Kara kán: 25 ev utan nem mehetnek nyugdijba, de nekik is jar a kedvezmeny. Edesapam is ontodeben volt, neki is jart, valami 5 evente 1 ev , de ebben nem vagyok biztos, utana kell neznem.

Unionist 2012.02.13. 01:08:49

ez a sztori arról szól, hogy a rendvédelmi feladatok nem tarthatók fent állami keretek között. államrendőrség eleve hülyeség. állami tűzoltás eleve hülyeség. ez közfeladat, de nem állami feladat.

megyei alapon szervezett uniós igazgatásrendészet a válasz erre a problémakörre. rögtön lenne pénz és lehetne jogegységet teremteni.

csak ez a népnemzeti szuverenitással ellentétes. állami keretek között nem lesz értelmes megoldás. ezt nagyon könnyű belátni. ha kemény a kormány az a baj, ha puhány a kormány az a baj. ha köztes megoldást választ az is baj.

Ručínský 2012.02.13. 01:15:20

Egyszerűen nem fér ide, hogy mennyi tévedésen alapul ez a szöveg. Már fáj. Legfőképpen azért, mert
a témát szintén ilyen bután az elmúlt kb. egy évben rendesen kivesézték.

Egy felesleges írás egy irigy és ostoba valakitől.

Piacbarát 2012.02.13. 01:27:21

280 komment a semmiről...

ezt is eltörölték..lesz itt még egy és más...

ti meg csak sikítsatok egymás ellen, ők addig röhögnek ottan fenn :D

Marcellusca 2012.02.13. 01:50:07

@toronto88: Tegyük hozzá:
- szabad lakóhely választás/elhagyás joga;
- 24 órás, állandó készenlét (mert bármikor kiértesíthetőnek, azaz berendelhetőnek kell lenni - menj el így nyaralni a kiscsaláddal!);
- (a fityiszes bagázsnak köszönhetően) a szolg. viszony után - a Lex Borkainak köszönhetően "csak" - 3 évig nem választható!

Szóval a hivatásos szolgálat nem csak (ahogy itt sokan képzelik és érvelnek) fizikai munkáról szól, hanem a pszichés megterhelésről és az állampolgári jogokban való orlátozásról is.
És ezt volt hivatott kompenzálni a korkevezményes nyugdíj.

Marcellusca 2012.02.13. 01:55:31

@vladimir964: Granulálok! Feltaláltad a tyúksz@rban az ütőeret!

Úgy hívják: szerződéses (katonai) jogviszony.

Marcellusca 2012.02.13. 02:03:02

@fidzsi:
"Szerintem itt még lesznek finomítások a rendszeren." - Miről beszélsz?????
2012. 01. 01. óta hatályos a törvény!!!!!!!!!!!!!!

ubu1 2012.02.13. 02:07:51

Egy ismerősom azt mondta, hogy aki kitalálta ennek a speciális nyugdíjnak a megszüntetését, azt hozza ki egy égő házból egy 60 éves tűzoltó - ha bírja.

Azzal én is egyetértek, hogy ez a rendszer így fenntarthatatlan és változtatni kell. De csak annak, aki most lép be. Aki a régi modellre vállalkozott, annak azt kell biztosítani, bármennyire is fáj még egy (fél) emberöltőn át. Aki most kezd, az majd meggondolja, megéri-e neki az új rendszer szerint, aztán dönt. Így tisztességes.

Marcellusca 2012.02.13. 02:31:47

Végig olvasva a kommenteket megállapítható:
1. - Sikeresen működik a "Divine et impera"-elv;
2. - "Jó" nagyar szokás szerint: "Dögöljön meg a szomszéd tehene is!";
3. - Félinformációra épülő - csak hangulatkeltésre alkalmas - poszt alapján elég sok az agyatlan, tényeket abszolút nem ismerő kommentelő;
4. - Tisztelet a 3. pontba nem sorolhatóknak, akik vagy érintettek, vagy tudnak kicsit gondolkodni és a felszín alá is látni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.02.13. 02:55:01

@ubu1: mi a tokomert nem tudna egy 60 eves tuzolto kihozni?
60 eves ember?
az eros es kozepkoru
ne basszatok mar, otthon minden 60 eves nyomorek?

xxyati 2012.02.13. 05:35:16

@hagyma: Csakhogy ha mégsem sikerül, akkor ugyebár a korára lesz fogva. Ott amerikában, amit annyira istenítesz, szerinted mennyi a tűzoltól átlagéletkora?

Szumi 2012.02.13. 06:13:01

"Átszervezések, leépítések miatt ment nyugdíjba"

Anyádat. Én is szívesen átszervezném a vállalkozásomat és jól elmennék nyugdíjba és tartsatok el.
Nem mindig komálom Hagyma amerikás kommentjeit - de itt teljesen igaza van.

Mindenkit csak arra kérek, hogy gondolatban kezdjen el felépíteni egy társadalmat - kezdetnek elég száz család.
Gondolja át, hogy hogyan és mennyi adót vetne ki, mikor amazok utakért, közvilágításért, villamos hálózatért, tömegközlekedésért, vezetékes vízért, csatornázásért, kultúráért hőzöngenének. És igen, jelölne ki rendfenntartókat, tűzoltókat, orvosokat is.
Vajon rá tudná-e terhelni a többiekre a negyvenévesen nyugdíjba menők költségeit?
A mindenkori elnyomó rezsimek előjogokat adnak a rezsimet fenntartani segítő fegyveres testületeknek. Hagyományosan a tűzoltókat is a fegyveres testületekhez számítják.

Bluemotion 2012.02.13. 07:14:34

Én is azt mondom, hogy le a korkedvezménnyel. Egy 60 éves ember nem nyomorék, mint ahogy egyesek beállítják. Az ilyen állítások miatt nem tud az 55+ os réteg munkát kapni, mert hogy ők már idősek és ezzel meg is van pecsételve a sorsuk.

Másrészt, evvel az erővel a tanárok is mehetnének 40 évesen nyugdíjba, mert őket meg pszichológiailag készítik ki a mai gyerekek...

DIldiko 2012.02.13. 07:21:24

@manualis mammografus: Zsebre dolgozásra nem utasítja, de arra, hogy nektek ma X ezer Ft-ot kell beszednetek -igen!
Amúgy én még nem találkoztam korrupt rendőrrel, igaz semmilyennel se sokat. Csak egyszer büntettek meg, lejárt zöldkártyáért kb. 18 éve.

Reggie 2012.02.13. 07:22:25

@DIldiko: Szerencsed van, en tobb korrupttal talalkoztam, mint rendessel.

DIldiko 2012.02.13. 07:28:11

@fasyy: 20 év múlva csak irodista rendőr, tűzoltó, börtönőr, stb. lesz. A munkát meg csinálja meg mindenki, oltsa a saját tüzét, kapja el a saját rablóját, gyilkosát, őrizze is őket a börtönben.
Ha mindenki 25 év után csak irodai szolgálatra lesz beosztható, akkor egy íróasztalnál majd 3-4-n ülnek és nem tudnak mit csinálni, de az embereknek az a lényeg, hogy ne legyenek nyugdíjasok - egészen addig míg az utcán majd nem lesz senki aki megvédje őket a bűnözőktől, stb.
Akkor majd rendőrért kiáltanak, kikérik maguknak, hogy miért irodisták, miért nem küldik őket nyugdíjba és vesznek fel fiatalokat a helyükre.

DIldiko 2012.02.13. 07:30:04

@Reggie: Lehet, de azért egy dolgot megtanultam egy kommandós ismerősömtől: A rendőrnek mindig igaza van. Nem szabad okosabbnak lenni, mert úgy is én hízom a rövidebbet! Nincs az az ember, akit nem lehet megbüntetni valamiért.

DIldiko 2012.02.13. 07:34:31

@!Hello: Ha őket is megfosztják azon jogaiktól, amiket nekünk alkotmáynban biztosítanak, ill. az élete árán is tanítani kell, akkor mehet nyugdíjba korkedvezménnyel! Látom nagyon megy az oszd meg és uralkodj - most újra be kellett dobni a koncot, hogy megint a fegyvereseket szapuljuk! Sajnálom, hogy ennyien még nem jöttek rá, hogy szép lassan mindenki terítékre kerül a szapulásban. Közalkalmazott, vállalkozó, rendvédelmis, rokkantnyugdíjas, orvos, tanár, diák, szegény, bérből és fizetésből élők közül mindenki - de mindig csak 1-1 csoport!

Vu, de ja vu 2012.02.13. 08:22:15

@Szumi: "...Anyádat. Én is szívesen átszervezném a vállalkozásomat és jól elmennék nyugdíjba és tartsatok el..."

Gondolj már bele abba a helyzetbe, hogy a vállalkozásodat abba kell hagyni, vagyis többé nem csinálhatod azt, amihez értesz.

Ha van is valamilyen tanult szakmád, abban 20-25 éves lemaradásban vagy. Nem azt mondják, hogy kedves Szumi, kell a helye más hasonló vállalkozásnak, ezért támogatjuk Önt eredeti szakmájában a képzését, vagy ha az már nem használható semmire, eddigi jövedelméhez hasonló kereseti lehetőséget biztosítunk: nem, tűnj a szakterületről és oldd meg magad!!!

Nos, velünk nem ezt tették, hanem "kivezettek" a rendvédelem kötelékéből" és biztosították a megélhetést nyugállományba helyezéssel. Most pedig váltottak és a fentiekhez hasonló stílusban, de onnan is kitettek és: OLDD MEG MAGAD!!!

Milyen szakmában, milyen munkahelyen, milyen képzéssel és miből???

Ez a baj, ezért nehezen emészthető a dolog. Bármennyi is volt a jövedelem illetve a nyugdíj, ne hidd hogy annak értéke nem inflálódott el és most ez a 16 % nem érint érzékenyen.

És akkor a mondandód többit részét is gondold át annak tudatában, hogy 2010 előtt még ez a bagázs is a szolgálati nyugdíjak megvédése mellett tört lándzsát a gaz szoci kormány ellenében...

Gondolod, hogy ezt bármelyikünk előre tudja, akkor hagyta volna magát elcsábítani???

Mellesleg a rendvédelmis HIVATALOSAN csak meghatározott egyéb kereső tevékenységet folytathatott, a kiskapukról azért ne beszéljünk, mert nem állt akárki rendelkezésére, így az nem vonatkoztatható általánosságban az állomány bármely tagjára.

Azt se gondold, hogy nyugdíj mellett nem jobb lenne itthon lógatni - pl. nekem - a lábamat és a megkezdett házamat csinosítgathatnám, a hobbimnak élhetnék vagy mint más - horgásznék stb...

Ez a pénz az aktív időszak végére olyan szinten elértéktelenedett, hogy több havi kifizetetlen számlával jöttem el, KELLETT valami mellékes, hogy elkerüljük a végrehajtást.

Ezzel a legutóbbi lépéssel pedig a mozgásteremet vették el, képtelen vagyok félretenni az autó műszaki vizsgájára, gumik cseréjére... pedig nem kevés dologról már lemondtam, olyanok, amiket eddig sem tartottam luxusnak (kábeltévé, vezetékes telefon), a többi dolog nélkül viszont remetévé válnánk.

Luxus, hogy saját (hiteles) lakásunk van, nem luxus a munkához szükséges 19 éves autó és nem tartom luxusnak hogy az ember a kettő gyermekét jó iskolába járatja, zenére tanítja...

Rendőr, tűzoltó, katona vagy más állami hivatalnok - ha csöppnyi beleszólásom is lehet - egyikből sem lesz: azt most egy kicsit elkúrták... lassan kevesebb kockázat rejlik a magánszférában, mint az államiban:-(((

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy arra mit lépnél, ha 2010-ig visszamenőleg megemelnék a vállalkozásod adóját??? Mert csak...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.02.13. 09:09:14

Mandinder - ez már tényleg gyomorforgató. Úgy beállítani ezt az egészet, mintha a kormánnyal egyet nem értők, bírálók mindannyian a régi rendszer egy az egyben való megtartása mellett kardoskodtak volna, undorító csúsztatás. Minden szervezet egyetértett abban hogy az ELŐZŐ RENDSZER NEM VOLT JÓ!!!!
Fontos, hogy az érintettek, szervezetek, és más nem elfogult értelmiségiek az alábbiak miatt bírálták a kormány korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos törvényeit:
- Elsősorban a VISSZAMENŐLEGES hatálya miatt!
- A bevezetésének MÓDJA miatt!
- A tárgyalások, viták kihagyása miatt!
- A mérlegelés, és lépcsők kihagyása miatt!
- Amiatt hogy mindenkit egy kalap alá vett!
- Hogy az itt a kommentekben is olvasható visszataszító demagóg vitákat generál a társadalomban valódi szakmai viták helyett!
- Hogy miközben a korengedményes nyugdíjasok csak elenyésző százaléka ment el 40 éves kor alatt - őket is KÜLDTÉK!!! egészségügyi okokra hivatkozva - a kormány ezzel példálózott, a társadalmat az érintett szervek ellen hangolva.
- Hogy akiknek most visszamenőleg elveszik a jogait, azoknak 57 évesen KÖTELEZŐ volt nyugdíjba menniük, nem volt más választásuk! Most ugyanez a foglalkoztató megvonja tőlük a nyugdíjat, és az ezzel járó kedvezményeket!

Felháborító amit -mandiner - csináltok! Ez a fajta hangulatkeltő maszatolás már tényleg mindennek a legalja!

zotyikaa 2012.02.13. 09:17:08

@Legelő Őse: A lószart volt kötelező. A bátyám is itthon henyél 220.000-el a zsebében. Pontosan úgy történt, mert családi vita is volt belőle, ugyanis annyira ő sem akart még elmenni nyugdíjba, de az volt az általános vélekedés, ha most nem megy el nyugdíjba később lehet, hogy szigorítanak és majd nem mehet. Ezért év végén a kollégáival együtt kilépett. De hangsúlyozom, nem volt kötelező.

Azt el tudom fogadni, hogy sok helyen leépítés volt és feleslegessé vált a munkaerőt, így azokat ösztönözték akikre nem volt szükség vagy nem volt szimpi. Ez most a Nokiánál is így történt de nem nyugdíjazták őket.

Kizárólag azért mert 1996-ban és ezt követően sem akartak szavazatot veszíteni politikusaink.
De az ország dőcsben van és valamit tenni kell. Vagy talán a minimálbért kellene lejjebb vinni, hogy a nyugdíjakra legyen elég?

VT Man 2012.02.13. 09:18:17

@Legelő Őse:
"- Elsősorban a VISSZAMENŐLEGES hatálya miatt!"

Visszamenőleges hatály? Amikor az MSZP bevezette az ingatlanadót, az volt visszamenőleges hatály. Ja, az nem volt gond, mert "az MSZP haver".

Másrészt akárhogy is csűritek, csavarjátok, amikor az "egyszeri dolgozó" nyugdíjkorhatárát felemelték 60-ról 65 évre, kussolt az összes rendőr és tűzoltó, és csak röhögtek. Pedig az is szerzett jog volt: szerzett jog, hogy 60 éves korban nyugdíjba mehessen az ember.

Semmi különbség nincs attól, hogy egy rendőrnek "szerzett joga" a 40 évesen nyugdíjba menés.

Harmadrészt, érdekes, hogy a belga tűzoltók tudnak 58 évesen is létrára mászni és oltani, csak a magyarok nem bírják már el a tömlőt.

zotyikaa 2012.02.13. 09:21:14

@Vu, de ja vu: Basszus én sem tudok mellékállást vállalni, nekem is tiltják, persze nem törvénnyel hanem a kirúgás fenyegetettségével. Mert akkor nem lennék elég pihent véleményük szerint. De egyébként is a 8 helyett 10 órát dolgozom és kölkeimmel is kell lennem. Nekem is csökkent a fizetésem pedig eleve kevesebb volt mint a nyugdíjad.

Bluemotion 2012.02.13. 09:31:18

Végül is most is kb. 1.8 millió adófizető tartja el a közel 10 milliós lakosságot. Ezek alapján az lenne a fair, ha azok mondanák meg, hogy ki mikor mehet nyugdíjba, akik eddig is fizették a 3 millió embernek a nyugdíját.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.13. 09:32:56

Én egy dolgot sosem értek.

Miért nem lehet azt, hogy a nyugdíjat, független attól, hogy állami vagy magán, a befizetésekből számítanák ki, és mindenki akkor menne nyugdíjba, amikor akar, csak ha túl korán teszi, akkor keveset kap? A tűzoltók, rendőrök pedig magas fizetést kapnának, hogy lehetőségük legyen hamarabb nyugdíjba menniük.

zotyikaa 2012.02.13. 09:32:58

@DIldiko: Drága Ildikó. A rendvédelemnél státuszok (helyek) vannak. Az a baj, hogy a tanult fiatalok ülnek be ironistáknak is és ők is elmennek nyugdíjba. Nézz körül mennyi idősek a megyei parancsnokok. Pedig ők egyszer sem vonulnak ám, soha nem fognak a bűnöző után futni. Fiatalokat kell felvenni a kivonulásra, a 24 óra szolgálat alatt vagy a 48 óra pihenőidőben az arra késztetést érzők kitanulhatnák a tűzvizsgáló, könyvelő, államigazgatási, tiszti iskolát, stb. Aztán miután nekik tapasztalatuk is van a tűzoltásról, lehet hogy megértenék a helyükre lépő fiatalok gondjait és esetleg eredményesebben küzdenek azokért. De a lényeg, hogy tapasztalt, tanult kollégák töltsék be az ironista helyeket is. Aki pedig nem érzett késztetést és már nem is bírja a tempót, az elmegy máshová dolgozni, mint a pék vagy a kohász, vagy a tudom is én.

Attól hogy én megfáradok a munkámban, még nem mehetek nyugdíjba. A kollégámnak levágta a gép a kezét azt mondták keressen olyan munkahelyet amit egy kézzel el tud végezni.
De a pszichésen megfáradt tanító sem mehet nyugdíjba, pedig a kölykeinket ő tanítja és ezért lesznek sikertelenebbek majd életük során.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.02.13. 09:34:58

Világos, mint a nap, nincs pénz a nyugdíjak kifizetésére, reálértékük megőrzésére. Elég megnézni az ország korfáját és könnyen kiszámolható, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése mennyi megtakarítást jelent a kormánynak. A nyugdíjak fedezete azonban azokból az elvonásokból (is) származik, amelyet aktív korukban fizettek az államkasszának a nyugdíjasok. A mai rendszer végtelenül igazságtalan. Az állam ugyanis mindent elvon, maga alá gyűjt, s mivel ő a lehetséges legrosszabb gazda, el is herdálja többek között a nyugdíjalapokat is, mint legutóbb a magánnyugdíjpénztárakba befizetett irdatlan mennyiségű pénzt. Ez a rendszer nem tartható fenn, s radikálisan változtatni kell rajta.
Ami a korengedményt illeti, azon van mit javítani, mert nagyon elhibázott volt, hogy negyven körül egyesek nyugdíjba mehettek. Ez pazarlás a munkaerővel és pazarlás a befizetett nyugdíjjárulákokkal. Valamikor, egészen pontosan a szocializmusban 60 év volt a nyugdíjkorhatár. A fegyveres testületek és a tűzoltóság tagjai azonban összesen öt év korkedvezményt kaptak, vagyis 55 évesen nyugdíjba mehettek. Ez az öt év igazságos volt. A statisztika ugyanis azt mutatja, hogy aki ezekben a testületekben dolgozott, az átlagosnál jóval rövidebb élettartamot ért meg. Egy ilyen öt éves kedvezmény ma is méltányos lenne és nem keltene társadalmi feszültséget.
A magam részéről jogi képtelenségnek tartom a visszamenőleges hatályú törvénykezést, ami a fidesz - kdnp koalíció mindennapos gyakorlata.

Dour ® 2012.02.13. 09:38:34

@hagyma:
"en nem tudom ergy otvenes fervi mitol ne tudna tuzet oltani vagy rendori intezkedest foganatositani"
"ne basszatok mar fel 51 vagyok fizikai melot vegzek, eros vagyok es bator
ez a 60-62 tokeletes, de legyen 58"

Nos.
Erős vagy és bátor?
Menj tűzet oltani +35 kilóval a tizedikre rohanva, (a tüdőd félúton kiköpve hagynád, vagy az autópákáról összeszedni a fagyos torzókat, esetleg a macskákat lehozni a jeges tetőkről.
De előbb tanulj meg helyesen írni.
Akár 51. évesen is.

zotyikaa 2012.02.13. 09:39:01

"Egy ismerősom azt mondta, hogy aki kitalálta ennek a speciális nyugdíjnak a megszüntetését, azt hozza ki egy égő házból egy 60 éves tűzoltó - ha bírja."

Aki nem bírja menjen máshová dolgozni, mint mindenki más. Én a tűzoltóság szomszédságában lakom. Csil- vili új kiképző falakat építettek, sport pályával mindenféle eszközzel. Az átadás óta nem láttam azon senkit gyakorolni, kondizni a létrára mászáshoz. Pedi g naponta átlagban kb egyszer halom, hogy valahová mennének.

Dour ® 2012.02.13. 09:39:35

@hagyma:
A páka tüzes része.

Mérges 1234 2012.02.13. 09:41:00

@STX Joe:

Egyetértek.

Én rühellem a Viktorék stilusát, meg az egész bohozatot, amit csinálnak.

De ez nyugdíjas ügy a kevés kiválló munkájuk egyike.

Persze látszik mennyire megvan már mindenki bugyanva, ha a Gyurcsók csinálta volna, akkor most még többen anyáznának.

Perdig egyszerű a dolog, az országban nincs erre pénz, és kibaszottul igazságtalan volt a rendszer a röbbiekkel szemben.

Remélem még sok hasonló társadalmi igazságtalanságot felszámolnak, akkor talán a nem cskély számú hibát is le tudom nekik nézni.

Remélem a cigokat is sora veszik hamarosan, és az egészségügyben is rend lesz. Aki nem dolgozik ne is egyék.....

zotyikaa 2012.02.13. 09:41:19

@Dour ®: Miért a cementes zsák könnyebb? Pedig annak még pántja sincs hogy a hátamra vegyem. És nem csak egyszer-egyszer kell vele az emeletre szaladni, hanem naponta 8 órában 60.600 forintért.

zotyikaa 2012.02.13. 09:42:36

Az előzőhöz és 60 évesen

zotyikaa 2012.02.13. 09:43:34

Előzőkhöz: És két helyről azért jöttem el mert még ezt sem fizették ki.

vladimir964 2012.02.13. 09:48:41

@Prof. Dr. Marcellusca dr.: Ezt én is tudom, azonban én annak kiterjesztésére gondoltam tűzoltókra, rendőrökre, polgári védelmisekre, belügyesekre, NVH-sokra, vagyis mindenkire, illetve igénybe vette a korkedvezményes nyugdíat (az én értelmezésemben ez parazita - élősködő életmód). Annál is inkább, mivel személyesen is ismerek 6(!) olyan korkedvezményes nyugdíjast, akik a havi 180-250 ezer (!!!!) nyugdíjuk mellettröhögnek a markukba, és lazán dolgozgatnak majdnem ugyanennyiért. Adómentes, nettóról beszélünk! - éves szinten ez 3 millió forint a semmiért. Élő példa: közeli ismerősöm 43 (!!!) éves korában ment nyugdíjba havi 220 ezerrel. Vagyis az öregségi nyugdíjig 19 x 3 millió = 57 millió forintot zsebel be. És ez csak egy a több tízezerből. Hát ennek kell utánaszámolni, mekkora teher ez a mindenkori költségvetésnek, párt- és kormányszimpátiától függetlenül, mielőtt hőzöngünk, meg sajnálkozunk. Pillanatok alatt sok százmilliós tételekhez jutunk... Lehet akár demagógiának is nevezni, de a számok magukért beszélnek.

Mérges 1234 2012.02.13. 09:53:55

@vladimir964:

ÉS a hátralévő 20 év alatt már nem fizet adót, nem fizet járulékot.....

Az az igazság, hogy ezt már 15 évvel ezelőtt meg kellett volna szüntetni.

Lehet, most nem itt tartanánk.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.02.13. 09:55:07

Az állam a lehetséges legrosszabb gazda. Pazarló módon gazdálkodik a köz pénzével, s lényegében nem ad semmit a befizetett adóforintokért. Nincs közbiztonság, normálisan működő egészségügyi rendszer, nyugdíjrendszer, stb. Olyan rendszert tartok igazságosnak, ahol mindenki gondoskodik önmagáról, a nyugdíjáról, a betegállományáról, a tanulásáról. A nyugdíjáról a most felszámolt magányugdíjpénztárak újjáalakulásával. Az állam vonuljon ki erről a területről! A befizetett járulék kamatostól azé, aki befizeti! A betegellátás is legyen legális üzlet az egészségügyre szakosodott biztosítókkal, vagy kinek - kinek a saját pénztárcája szerint. Dolgozzon tételes számlára az orvos, amit a beteg, vagy a biztosítója kifizet, amennyiben jogos a számla. A tanulást is lehetne biztosítási alapon szervezni. Ne nézze a mindenkori kormány hülyének az állampolgárokat! Takarékos, kis apparátussal dolgozó állam kell, ahol az állam csak azokkal a feladatokkal foglalkozik, amelyek másképpen nem oldhatók meg, pld. honvédelem, külügy, s ennek megfelelően alacsony adók szükségesek. Elszomorító, hogy nálunk az állam a nettó bérek minimum kétszeresét veszi el, mármint a bruttó bér felét és a munkadó által fizetett sarcot is, míg pld.az USA, vagy Oroszorszég esetén az alig több 10%-nál.
Ezek a gondolatok többek ötletnél, de nincs itt mód részletezni.

partfish 2012.02.13. 10:24:04

Pintér et. minden erkölcsi aggály nélkül elment szolgálati nyugdíjba, mivel nem kapott tábornoki állást. Most milyen erkölcsi alapon áll szemben azokkal, akik ugyanezt teszik vagy szeretnék tenni? Érdekes bő tíz évvel később alkalmas az egészsége arra, hogy újra miniszter legyen illetve korábban a legnagyobb örző-védő birodalmat építse ki! azért a nyugdíját persze felvette.

átlátó 2012.02.13. 10:34:11

Ne pofázzon senki. Dolgozzon mindenki. A rokkendroll ródok is szó nélkül dolgoznak, meg éjszakáznak, meg utaznak, meg vonulnak minden felé pártszimpátia nélkül hangosítani, meg fényt adni a sötét surmóknak, - politikusi hintalovakra is most erőteljesen gondolok - oszt mégse tüntetgetnek, meg locsolóznak, meg minden ilyesmi a kurva életbe. Dolgozzon mindenki, mert küldöm az ukrán embereimet. És ne pofázz nekem vonulós tűzoltó, (rendőr, katona se)hogy így, meg úgy, mert a.) voltam katona és öt évet. b.) voltam vonulós tűzoltó három évet. c.) ezért tudom, hogy hogyan gondulkolódzol bazzeg, szóval dolgozz és ne pofázz. "Húzd az igát, húzd barom, húzd!"

Szumi 2012.02.13. 10:40:29

@Dörmögő_Dömötör: "Az állam a lehetséges legrosszabb gazda. Pazarló módon gazdálkodik a köz pénzével, s lényegében nem ad semmit a befizetett adóforintokért"
Az állam nem rossz gazda. Rossz gazdák - bűnözők - azok, akiket az állam megbíz azzal, hogy a vagyonával gazdálkodjanak, azt kezeljék, gyarapítsák. Ehelyett ezek a hitvány alakok ezzel visszaélnek, elsíbolják, elsikkasztják, tönkreteszik - és még magasabb fizetésért, korai nyugdíjért toporzékolnak.

A többi észrevételed ..hmm..neked egyedül kéne élni, lehetőleg földönkívüliként. Van közbiztonság, mert nem kell kibiztosított fegyverrel a kezedben útra kelni nap mint nap, úgy búcsúzván a családodtól, hogy talán többé nem látjátok egymást: vagy téged tesznek el láb alól a martalócok, vagy őket koncolják fel, mire hazaérsz az üszkösödő romok közé.
Valóban, az állam nem ad semmit, csak: közvilágítást, utakat, iskolákat, munkahelyeket, orvosokat, kórházakat, mentőautókat, helikoptereket, honvédelmet, rendvédelmet, ÁNTSZ-t, fogyasztóvédelmet, kamarákat, konzulátusokat szerte a világban és útlevelet. De mit adtak nekünk a rómaiak?

biododírium 2012.02.13. 10:41:41

Én csak annyit tennék hozzá, hogy 10 "ilyen típusú" ismerősömből 9 irodáról ment így nyugdíjba, tehát lófaszt sem fáradt el semmitől az alatt a 20év alatt, meg az iskolapadban (amit persze beszámítanak) sem üldözött senkit/stb.
És az is furcsa, hogy ebből a 10ből csak 1 ment eddig nyugdíjba (42éves, tökéletes fizikai és szellemi állapotban), de csak ez az 1 !!!!!! mondja azt, hogy ez a rendszer valóban teljesen igazságtalan mindenki mással szemben. A maradék 9 vmi agymosottként hajtogatja a hülyeségeit. Mert ha vki még egy igazságtalan rendszer előnyeit élvezi és vagy fogja, azzal nincs gond, de legalább elismerné az igazságtalan voltát. De még erre sem képesek.

pfekete101 2012.02.13. 10:46:10

En nem vagyok tuozolto, de ha ok ragaszkodnak a korkedvezmenyes nyugdijoz, mert amikor ok allomanyba leptek, akkor meg az volt (valamennyire jogos is), akkor en is ragaszkodom ahhoz a kedvezmenyes nyugdijrendszerhez, ami akkor volt, amikor en elkezdtem dolgozni.

Morfeusz 2012.02.13. 10:59:19

A posztolót ezentúl 60 éves járőrök védjék meg a rablók ellen, kislányát pedig szintén egy vidám 60 éves hozza ki az égő házból!

Én csak ennyit kívánok.

VT Man 2012.02.13. 11:05:13

@Morfeusz:
"A posztolót ezentúl 60 éves járőrök védjék meg a rablók ellen, kislányát pedig szintén egy vidám 60 éves hozza ki az égő házból!"

Neked meg egy 60 éves ápolónő adja be az injekciót, és egy 60 éves autószerelő javítsa meg az autódon a féket és a biztonsági övet.
Ja, és a házadat is egy 60 éves kőműves húzza fel.

DIldiko 2012.02.13. 11:12:44

@zotyikaa: Azért a rendvédelmiseknek nem olyan könnyű tanulni a pihenőidő alatt, hiszen az esküjükben benne van, hogy bármikor berendelhetők, még akár szabadság ideje alatt is - és sokszor meg is teszik, ha másért nem hát próbaképpen, higgye el, költöttek már fel éjjel 2-kor, hogy 10 perced van és felöltözve kifelé az ajtón, hogy fél óra alatt benn legyél a szolgálati helyeden. Volt, hogy a beutalóval, amelyet ők adtak csak 2 nappal később tudtunk elmenni nyaralni, mert be kellett menni szolgálatba. Volt, hogy egy rab megfenyegette az egész családot és aki már ott van, attól azért akár hihető is, hogy egyszer majd beváltja a fenyegetését. Az, hogy a parancsnokok is kapják a szolgálati nyugdíjat arról nem tehet az egyszerű állományú dolgozó, meg arról sem, hogy kikből lesznek főtisztek! Az egyszerű beosztott max. főtörzsőrmesteri rangig viheti, onnan már nem nagyon van lehetőség továbblépni.
Higgye el, aki nem volt fegyveres, bizonyos dolgokat el se tud képzelni, csak azt látja, hogy korán nyugdíjba mennek. Nem látják, hogy sok jogukat megvonják, minden perceben a katonai ügyészség lebeg a fejük fölött bármi tesznek csak rosszul jöhetnek ki belőle - mindezt minimálbér kb. 1-1,5szereséért (16 év után nettó 100E Ft-ért)!
Különben a legnagyobb probléma a visszamenőlegességgel van - aki egyszer jogszerűen nyugdíjas lett attól vonják meg a nyugdíját.
Bármit meg lehetne csinálni, ha azt mondanák, hogy 2012. március 1-től él az új szabályozás!

W Joe 2012.02.13. 11:13:13

Jó fizetést kéne adni a tűzoltóknak, és amikor úgy érzik már kiöregedtek, akkor nem kell nyugdíjba menni, lehet más munkát is keresni, a veszélyes munkáért pedig akkor kapják meg a megérdemelt pénzt, amikor elvégezték.
A rendőröknél meg más a helyzet, ott azért nem kell fizikailag annyira fittnek lenni, és a legtöbb munka ott sem annyira veszélyes, hogy ne lehetne idősebben is elvégezni.
Ha külföldön tudnak dolgozni 57 évesen, akkor itt se kell 40 évesen nyugdíjba menni.
Az más kérdés persze, hogy kapjon mindenki tisztességes fizetést, amilyet a munkájához megérdemel. Tűzoltó, orvos, tanár ha keveset keres, az nekünk is rossz, mert leég a házunk, betegek leszünk, a gyerekeink meg hülyék maradnak, ha nem lesz belőlük elég, vagy nem a megfelelő emberek kerülnek a pályára, vagy azok, de motiválatlanok, kétségbeesettek, elvágynak külföldre, más szakmába.

6Viking6 2012.02.13. 11:25:09

Elfelejtik paran,hogy a kedvezmenyes nyugdijkorhatart meg is kell am elni,mert bizony vannak joparan akit hiaba var otthon a csalad,mert lelottek,bennegett,raomlott,megfulladt stb...
Azoknak a csaladoknak mit mondanatok akik elveszitik szolgalat kozben szeretteiket?
Ertetek szolgalnak s halnak
meg ha a helyzet ugy hozza ezen kellene elgondolkodni...

spion27 2012.02.13. 11:43:42

Egész nyugodtan lehetne nálunk is emelni a korhatárt.
Az a rendőr vagy tűzoltó amelyik nem képes 45-50 évesen fizikailag a toppon lenni és elvégezni a feladatát az kapjon másfajta feladatot.
Forgalomirányitani, birságolni, b.sztatni az autósokat küldjék az 50 éves rendőrt. A telefont szintén tudja kezelni, mehet operátornak, vagy irodába. Ha meg nem tudja elvégezni se fizikailag se szellemileg a melóját akkor akár ki is lehet vágni, nem?
Engem vajon nyugdijba küldenének vagy elzavarnának ha azt mondanám hogy nem tudom megcsinálni a melót?

Sparti300 2012.02.13. 11:45:06

Nem tom mit kell háborogni, nem ti választottátok ezt a rendszert(kapitalizmust) ? Ez erről szól, és nem arról a nyugodt és békés életről, amit meggyalázva, le köpködve eltemettek. Nyugi van------- mert nem sokára jön a háború és lehet lődözni a sok vérszívó kullancsot. Aztán majd megint jön 40-50 év békesség, ennyi idő alatt újjá lehet építeni megint az országot is, hogy legyen mit a homokosoknak megint tönkre tenni. Soha nem voltam erőszakos de most 51 évesen már meg fogalmazódott bennem, hogy mit akarok: HÁBORÚT ÉS HALÁLT !

Quarius_ 2012.02.13. 11:54:56

Ez a rendszer nevetséges, ismerek olyat, aki 42 évesen nyugdjba ment és mellé megtartotta az alezredesi pozicióját. Emberünk természetesen tökéletesen életvidám és olyan fiatalos, h akár egy tizest is letagadhatna. Nem látom rajta az itt sokak által emlegetett elgyötört, megrogyott, munkára alkalmatlan ember képét.

Valai mondta, hogy a 60 éves rendőrnek nem lesz meg a tekintélye, annak mondanám, h tekintélyt az egyenruha teszi nem az a 20 éves nyikhaj, aki benne van.

Ezzel szemben ismerek olyan 52 évesw építési vállalkozót akinek a legfőbb célja, hogy a családját eltartsa és az elmúlt években idegileg teljesen tönkrement sokszor, 14-16 órát dolgozik csakhogy ne menjen csődbe, ez a létbizonytalanság százszorta jobban tönkreteszi az embert, mint az, hogy szét kell választani két kiabáló cigány családot. Ebben egészen biztos vagyok.

De ahogy írta vki előttem gy péknek kihullik a fog és tüdőbetegek lesznek 70 ezerér! Mégis akkor megy nyugdíjba mint bárki más, pedig mi lenne kenyér nélkül, legyél te az aki mindennap duplájáér veszi a kenyeret, hogy elmehessenek nyugdíjba negyven évesen.

Ott vannak az orvosok százszor annyi halált lát mint az agyonstresszelt rendőr, ha 24 óra munka után nem mehet haza, mert akkor is emberek halnának meg, ott van nyomás Mennyi a nyugdíjkorhatára? Naugye!

A redőrök nagyon elvannak tévedve. Borzalmasan a hatékonyságuk, bármilyen papírmunka heteket vesz igénybe. Miért? Rakják oda a 40-től 60 éves munkára "alkalmatlan" réteget. Aláírni csak tudnak vhogy a csekket is felveszik. Rengeteg munkahely van ahol százszorta rosszabbak a körülmények mégsincs korkedvezményes nyugdíj.

Quarius_ 2012.02.13. 12:08:17

@DIldiko:
Katonai ügyészség? Na ne röhögtess! A legdurvább példa azok akik március 15én vaktába lövöldöztek és lőtték ki az emberek szemét, tették ezzel tönkre családok életét, vagy vertek széjjel válogatás nélkül gumibottal embereket, ütötték le a robogóról az arra tévedt szerencsétlent mégis milyen katonai ügyészség előtt állnak, mert még kettő db puskásból sem lehet megállapítani, hogy melyik volt. De ez csak a legdurvább A rendőrök nagyon gyakran képzelik magukat a bírói ágnak és verik össze az embereket. Aztán ha vki szólni mer, akkor ott az ő szava az őt összerugdosó 6 emberével. És itt ne arra gondoklj hogy egy részeg elüt vkit és ezért megagyalják, bár sztem az évek a börtönben itt is elég lenne. De ha részegen pofátlan vagy a rendőrrel ők ezért is rongyá verhetnek hiszen van a részeg szava a 6 "becsületes" rend "őreivel".

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2012.02.13. 12:51:40

Nem értem én ezt. Együtt élünk ebbe a ** országba. Ők 25 év után mennek nyugdíjba, maszekolnak hozzá aztán jónapot. Én, meg a szüleim 40 év után se, maszekolás se mert már túl öregek.
Mivan az egyenlő közteher viseléssel?
Fenntarthatatlan nyugdíjrendszerről hallottak már?

---------
Honlap, webáruház: sajatwebsite.hu

Roy 2012.02.13. 13:01:40

A szerzett jogok visszavétele törvénymódosítással pofátlan dolog.
Az azért megnézném a jövőben, hogy egy62. éltéve közeledő tűzoltó milyen gyorsan kúszik fel a létrán vagy a tizegikre a lépcsőházban teljes szerelésben.
Milyen gyorsan tud futni egy hasonló korú rendőr a bűnözőt üldözve.
Most is a legnagyobb fagyban hóban kik voltak akik vidéken, a tanyavilágban helyt álltak? Mindezt tették ez nem túl magas fizetésért.
Természetesen akik a jó meleg irodákban ücsörögnek azok nyugdíjkorhatára legyen 62 év, de azoké akik minden nap kint a fronton teljesítenek szolgálatot.
Aki erről másképpen vélekedik azoknak ajánlom, hogy a mínsz tíz- húsz fokban csak álljanak kint nem több mint két órát az utcán.
Hozzáteszen semmiféle rendvédelmi szervhez nincs, nem volt semmi közöm. Senkit ne tévesszen meg az avatarom.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.02.13. 13:41:05

@Szumi: Márpedig úgy van, ahogyan írom. Az állam a lehetséges legrosszabb gazda, hiszen erre is hivatkoztak, amikor mindent elkótyevetyéltek az állami, azaz a közös vagyonból. Miért jó gazda az állam? Nem az. Nézd csak meg azokat az esztelen pazarlásokat, sikkasztásokat, amelyek napvilágra kerültek! Látom, különbséget teszel az állam és az állami alkalmazottak között. Helyes, de ezen az alapon akkor ne írd azt, hogy az állam ezt vagy azt valamivel megbízza. Az állam nem élőlény, hanem jogi képződmény, s minden intézkedést emberek hoznak. Gyenge állam kell és erős helyi önkormányzatok, helyi közigazgatás. Ne tudják már jobban Budapesten, hogy mi kell Békéscsabán! Vágod?

Az állam nem ad semmit, ez is így van. Minden, ami ebben az országban van, emberek műve és nem az államé, s ami van, az nem az állam adja, hanem, mi, az adófizetők dolgozunk meg érte. Minden szolgáltatás működhet és csakis üzleti alapon működhet jól. Nem Állam Bácsi kell, hanem normális világ, ahol állami célra csak annyi adó megy, amennyit a lokálisan nem megoldható feladatok ellátására szükséges.

"Ehelyett ezek a hitvány alakok ezzel visszaélnek, elsíbolják, elsikkasztják, tönkreteszik - és még magasabb fizetésért, korai nyugdíjért toporzékolnak."

Ilyen ökörségeket, meg ne írj, legalábbis nekem ne, te hülyegyerek!

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.02.13. 13:44:04

@Szumi: Márpedig úgy van, ahogyan írom. Az állam a lehetséges legrosszabb gazda, hiszen erre is hivatkoztak, amikor mindent elkótyevetyéltek az állami, azaz a közös vagyonból. Miért jó gazda az állam? Nem az. Nézd csak meg azokat az esztelen pazarlásokat, sikkasztásokat, amelyek napvilágra kerültek! Látom, különbséget teszel az állam és az állami alkalmazottak között. Helyes, de ezen az alapon akkor ne írd azt, hogy az állam ezt vagy azt valamivel megbízza. Az állam nem élőlény, hanem jogi képződmény, s minden intézkedést emberek hoznak. Gyenge állam kell és erős helyi önkormányzatok, helyi közigazgatás. Ne tudják már jobban Budapesten, hogy mi kell Békéscsabán! Vágod?

Az állam nem ad semmit, ez is így van. Minden, ami ebben az országban van, emberek műve és nem az államé, s ami van, azt nem az állam adja, hanem, mi, az adófizetők dolgozunk meg érte. Minden szolgáltatás működhet és csakis üzleti alapon működhet jól. Nem Állam Bácsi kell, hanem normális világ, ahol állami célra csak annyi adó megy, amennyi a lokálisan nem megoldható feladatok ellátására szükséges.

"Ehelyett ezek a hitvány alakok ezzel visszaélnek, elsíbolják, elsikkasztják, tönkreteszik - és még magasabb fizetésért, korai nyugdíjért toporzékolnak."

Ilyen ökörségeket, meg ne írj, legalábbis nekem ne, te hülyegyerek!

Vu, de ja vu 2012.02.13. 13:45:39

@zotyikaa: Az hogy ki hány órát dolgozik ténylegesen, ehhez képest arányos-e a bére/nyugdíja, megint csak nézőpont kérdése...

Ha Téged kérdeztelek volna anno, akkor azt mondod hogy szerinted Te jobban igénybe vagy véve, mert 8 helyett 10 órát dolgozol. Nemigen hiszed el, hogy nálunk volt időszak, amikor egy borsodi bunkó miatt nem 8, hanem 11-13 órákat dolgoztunk HÓNAPOKON ÁT, és erre az volt a reakció, hogy "ha csak napi 5 órát dolgoznának, nem itt tartanának"... és igaza volt... csak azt nem vette figyelembe, hogy az eredményes statisztikához tényleg elég 5 óra vagy annyi se, de ha IGAZSÁGOT akartál kinyomozni, akkor se az óra, se az ember, se az autó, se a benzin, de még a nyomtatópapír sem volt elég!!!!

Miután ezeket nem írta meg sem a bal, sem a jobboldali sajtó, nyilván kívülről úgy látszott, hogy herééknél" minden rendben megy, pedig ne hidd!!!

Az hogy valaki 20-25-30-35 év szakmai múlttal nem hajlandó egy 25-30 éves karrierista "létrája" lenni, hanem - mivel a lehetőséget TŐLE FÜGGETLENÜL megteremtették - önérzetes marad és beint, az szerinted jellemtelenség???

Jellemtelenség, ha valaki a statisztika szemlélet rabszolgája helyett az eredménycentrikusságra törekszik, de ennek semmilyen feltétele nem adott... és nem áll be a sorba, hanem él a FELKÍNÁLT lehetőséggel és a NAGYOBB PÉNZÉRT nyugdíjba megy???

Ennek MI VAGYUNK AZ OKAI???????????

Bűnügyes voltam, mióta eszemet tudtam... sose érdekelt, mi áll a HSZT-ben, kalandvágyból lettem rendőr és megláttam a szép és jó oldalát... egy kezemen meg tudom számolni azt, aki szemrehányást tehet nekünk az igazságtalan bánásmódért (basztatástól kezdve, pofonon át a direkt szívatásig), és sokadmagaddal azt hiszed, hogy amikor eléggé megfizettek, nekünk elég volt "egy bármilyen gyanúsított"??? Azt hiszed, hogy amikor a nagyszülémet kirabolták, nekem bármilyen cigány jó lett volna??? Hát hidd el azt is, hogy se emberölés, se gazdasági bűncselekmény kapcsán sokunknak nem volt elég az odalökött hajléktalan akire cégeket írtak, bármilyen cigány, aki az ölés napján kilépett a házából... PONT az kellett, AKI!!!

És ha Te a nyugati cégednél megengedheted magadnak, hogy selejt legyen, hát közlöm: egy önérzetes bűnügyesnek NEM VOLT JÓ egy akármilyen gyanúsított, pedig nem egy volt, aki egy felelért, télen a meleg 'bentlakásért' bármit el ne vitt volna!!!

Halvány lövésetek nincs erről a munkáról!!! Nem ástál ki éjszaka a szomszéd kertjéből halott csecsemőt, nem vadásztál "hatósági tanúra" mészárszék közelében, akit rá tudtál venni, hogy legyen ott a bűnjel rögíztésénél a csuromvér helyszínen, nem harcoltál tanúval, akit TE MAGAD írtál fel tettenérés közben és fél méterre állva a történéstől, FALUBELID mondja azt hogy nem látott semmit!!!!

Hát menjél már el IGAZI rendőrnek, IGAZI tűzoltónak, bazzeg!!! Kapd már el a majd' üres PB-palackot lángolás közben és hozd ki a házból, hogy ne ott robbanjon, csak b.szd ki a kertbe!!!

De kurva okos rendőr-tűzoltó-katona van itt, amikor arról van szó, hogy mi jár nekik azután, hogy a hatalomnak nincs rá szükségük!!!

A keresők döntsék el, hogy mi jár a nyugdíjasnak???

Amíg dolgoztam, mit szóltál volna, ha apádnak 40 kohó után urnát javaslok??? Úgyis szereti az ilyen a meleget...

Lófa.szt, mama!!! Voltak és vannak szabályok! Nem össze-vissza, hanem 40-50 év alatt a nemzetközi jogokkal összeharmonikázott! Aki ebbe esett bele, azzal nincs mit tenni, mit ahogy nem lehet visszaadni nagyapán 9 év orosz hadifogságát, vagy bárki nyomorult, utcán befogott nímand 'málenkij robot'-ját!!!

Ami volt, elmúlt! Ez nem azt jelenti, hogy az immár szent és sérthetetlen, irányadó! Azt jelenti, hogy aki akkor jól járt - hacsak az nem ellenkezik a nemzetközi-, emberiességellenes vagy háborús joggal, akkor az nem változik. A többiekkkel meg MEGDUMÁLJUK!!!

Most rúgjátok ki a bp-i tűzoltók felét: a maradéknak dupla pénzt adtok??? Mert ha nem, én megnézem, hogy 10 éven belül ki megy tűzoltónak (mármint olyannak, aki bele is megy a tűzbe, annyi pénzért)...

Rendér se lesz dögivel... fasz se akar beleakadni X. komájába, 'oszt etikaival sec-pec utcára kerülni...

Merthogy aki azt hiszi, hogy ezentúl igazságosan mennek a dolgok, hát annak újra kell nyitni Lipótmezőt, bármilyen drága is, ugyanis gyorsan meg fog telni:-((((

Vu, de ja vu 2012.02.13. 13:53:42

@zotyikaa: Az hogy ki hány órát dolgozik ténylegesen, ehhez képest arányos-e a bére/nyugdíja, megint csak nézőpont kérdése...

Ha Téged kérdeztelek volna anno, akkor azt mondod hogy szerinted Te jobban igénybe vagy véve, mert 8 helyett 10 órát dolgozol. Nemigen hiszed el, hogy nálunk volt időszak, amikor egy borsodi bunkó miatt nem 8, hanem 11-13 órákat dolgoztunk HÓNAPOKON ÁT, és erre az volt a reakció, hogy "ha csak napi 5 órát dolgoznának, nem itt tartanának"... és igaza volt... csak azt nem vette figyelembe, hogy az eredményes statisztikához tényleg elég 5 óra vagy annyi se, de ha IGAZSÁGOT akartál kinyomozni, akkor se az óra, se az ember, se az autó, se a benzin, de még a nyomtatópapír sem volt elég!!!!

Miután ezeket nem írta meg sem a bal, sem a jobboldali sajtó, nyilván kívülről úgy látszott, hogy herééknél" minden rendben megy, pedig ne hidd!!!

Az hogy valaki 20-25-30-35 év szakmai múlttal nem hajlandó egy 25-30 éves karrierista "létrája" lenni, hanem - mivel a lehetőséget TŐLE FÜGGETLENÜL megteremtették - önérzetes marad és beint, az szerinted jellemtelenség???

Jellemtelenség, ha valaki a statisztika szemlélet rabszolgája helyett az eredménycentrikusságra törekszik, de ennek semmilyen feltétele nem adott... és nem áll be a sorba, hanem él a FELKÍNÁLT lehetőséggel és a NAGYOBB PÉNZÉRT nyugdíjba megy???

Ennek MI VAGYUNK AZ OKAI???????????

Bűnügyes voltam, mióta eszemet tudtam... sose érdekelt, mi áll a HSZT-ben, kalandvágyból lettem rendőr és megláttam a szép és jó oldalát... egy kezemen meg tudom számolni azt, aki szemrehányást tehet nekünk az igazságtalan bánásmódért (basztatástól kezdve, pofonon át a direkt szívatásig), és sokadmagaddal azt hiszed, hogy amikor eléggé megfizettek, nekünk elég volt "egy bármilyen gyanúsított"??? Azt hiszed, hogy amikor a nagyszülémet kirabolták, nekem bármilyen cigány jó lett volna??? Hát hidd el azt is, hogy se emberölés, se gazdasági bűncselekmény kapcsán sokunknak nem volt elég az odalökött hajléktalan akire cégeket írtak, bármilyen cigány, aki az ölés napján kilépett a házából... PONT az kellett, AKI!!!

És ha Te a nyugati cégednél megengedheted magadnak, hogy selejt legyen, hát közlöm: egy önérzetes bűnügyesnek NEM VOLT JÓ egy akármilyen gyanúsított, pedig nem egy volt, aki egy felelért, télen a meleg 'bentlakásért' bármit el ne vitt volna!!!

Halvány lövésetek nincs erről a munkáról!!! Nem ástál ki éjszaka a szomszéd kertjéből halott csecsemőt, nem vadásztál "hatósági tanúra" mészárszék közelében, akit rá tudtál venni, hogy legyen ott a bűnjel rögíztésénél a csuromvér helyszínen, nem harcoltál tanúval, akit TE MAGAD írtál fel tettenérés közben és fél méterre állva a történéstől, FALUBELID mondja azt hogy nem látott semmit!!!!

Hát menjél már el IGAZI rendőrnek, IGAZI tűzoltónak, bazzeg!!! Kapd már el a majd' üres PB-palackot lángolás közben és hozd ki a házból, hogy ne ott robbanjon, csak b.szd ki a kertbe!!!

De kurva okos rendőr-tűzoltó-katona van itt, amikor arról van szó, hogy mi jár nekik azután, hogy a hatalomnak nincs rá szükségük!!!

A keresők döntsék el, hogy mi jár a nyugdíjasnak???

Amíg dolgoztam, mit szóltál volna, ha apádnak 40 kohó után urnát javaslok??? Úgyis szereti az ilyen a meleget...

Lófa.szt, mama!!! Voltak és vannak szabályok! Nem össze-vissza, hanem 40-50 év alatt a nemzetközi jogokkal összeharmonikázott! Aki ebbe esett bele, azzal nincs mit tenni, mit ahogy nem lehet visszaadni nagyapán 9 év orosz hadifogságát, vagy bárki nyomorult, utcán befogott nímand 'málenkij robot'-ját!!!

Ami volt, elmúlt! Ez nem azt jelenti, hogy az immár szent és sérthetetlen, irányadó! Azt jelenti, hogy aki akkor jól járt - hacsak az nem ellenkezik a nemzetközi-, emberiességellenes vagy háborús joggal, akkor az nem változik. A többiekkkel meg MEGDUMÁLJUK!!!

Most rúgjátok ki a bp-i tűzoltók felét: a maradéknak dupla pénzt adtok??? Mert ha nem, én megnézem, hogy 10 éven belül ki megy tűzoltónak (mármint olyannak, aki bele is megy a tűzbe, annyi pénzért)...

Rendér se lesz dögivel... fasz se akar beleakadni X. komájába, 'oszt etikaival sec-pec utcára kerülni...

Merthogy aki azt hiszi, hogy ezentúl igazságosan mennek a dolgok, hát annak újra kell nyitni Lipótmezőt, bármilyen drága is, ugyanis gyorsan meg fog telni:-((((

Vu, de ja vu 2012.02.13. 13:56:07

Bocs... mire megláttam a blogmotor művét, többezerszer kattintottam ( szerencsére egy részét a szememmel)...

Kéretik Motorátor urat a felesleg kigyomlálására...

DIldiko 2012.02.13. 14:15:10

@Quarius_: Én március 15-i rendbontásról nem tudok, csak október 23-ról. Itt a tömeg fel lett szólítva az oszlásra. Aki maradt az rendbontó volt! Voltak rendőrök, akik katonai ügyészség előtt feleltek tetteikért. Nekem az aki utcakövet, petárdát, molotov koktélt dobál az nem tüntető, hanem csőcselék. A csőcseléket pedig minden országban oszlatják! Az akkori ellenzék azt mondta, hogy miért nem éles lőszerrel oszlattak? Aztán ők kérték számon a brutalitás.
Érdekes engem soha egy rendőr meg se sértett még, nem vert meg, nem anyázott - ugyan miért?!

DIldiko 2012.02.13. 14:16:34

@Quarius_: Én március 15-i rendbontásról nem tudok, csak október 23-ról. Itt a tömeg fel lett szólítva az oszlásra. Aki maradt az rendbontó volt! Voltak rendőrök, akik katonai ügyészség előtt feleltek tetteikért. Nekem az aki utcakövet, petárdát, molotov koktélt dobál az nem tüntető, hanem csőcselék. A csőcseléket pedig minden országban oszlatják! Az akkori ellenzék azt mondta, hogy miért nem éles lőszerrel oszlattak? Aztán ők kérték számon a brutalitás.
Érdekes engem soha egy rendőr meg se sértett még, nem vert meg, nem anyázott - ugyan miért?!

DIldiko 2012.02.13. 14:21:35

@Quarius_: Szerintem akkor október 23-án csőcseléket oszlattak a rendőrök. Zömében azokat, akik előtt szeptemberben őket utcakővel, petárdával, molotov koktéllal dobálták. Ha elhangzott, hogy oszlatás, onnantól kezdve mindenkinek el kell onnan mennie! Ezt már több bíróság tárgyalta, több rendőr felelt katonai ügyészség előtt.
Érdekes módon engem rendőr soha meg nem ütött, nem anyázott, de még csúnyán se nézett rám! ugyan miért?!

DIldiko 2012.02.13. 14:37:59

@don brada: Magyarországon ma 20 év munkaviszony után teljes nyugdíj jár. Mindegy, hogy ezt a 20 évet fiatalon, vagy idősebb korban dolgozod le! Miért baj, ha valaki 25 év után nyugdíjas lehet?
Aki soha életében egy kapavágást se tett miért kap rögtön a gyes után élete végéig nyugdíjat? Ez nem baj?

DIldiko 2012.02.13. 14:40:17

Bocsánat a többszöri hozzászólásért, a blogmotor kicseszett velem. :)

Vu, de ja vu 2012.02.13. 14:50:30

@Quarius_: Szűk látókörű vagy vagy provokátor???

"Ez a rendszer nevetséges, ismerek olyat, aki 42 évesen nyugdjba ment és mellé megtartotta az alezredesi pozicióját. Emberünk természetesen tökéletesen életvidám és olyan fiatalos, h akár egy tizest is letagadhatna. Nem látom rajta az itt sokak által emlegetett elgyötört, megrogyott, munkára alkalmatlan ember képét..."

Mondhatnál ezzel a képpel engem is: a rang stimmel, a koromat ugyan nem tagadhatom, mint ahogy az éves eü-alkalmasságin a 160-180/90-110 véenyomásomat sem, sem a stroke-omat, sem ennek EGÉSZSÉGÜGYILEG EGYÉRTELMŰ visszamaradott mellékhatásait ( depresszió, pánikbetegség, különféle pszichiátriai és belgyógyászati (ál)tünetek)... nem rendvédelmi, hanem civil orvosi bizottság mondta ki az egészségkárosodás fokát, ami értékétől függetlenül az alkalmatlanság megállapításához CSAK AZÁLTAL elég lett volna, hogy mindkét fülemen halláskárosodott vagyok (nem, nem a parncsnok, meg nem is a pisztoly, hanem a '60-as fül-, orr- gégéje) a felelős, sajna ennyi idős korban a sok fül-felszúrástól megcsontosodott hallócsontok helyett a protézis-beültetés LUXUS!!! (Maradok süket tisztelettel:-DDD)

"Valai mondta, hogy a 60 éves rendőrnek nem lesz meg a tekintélye, annak mondanám, h tekintélyt az egyenruha teszi nem az a 20 éves nyikhaj, aki benne van."

Meg a f.szo,m, már elnézést! Amikor hadnagyként felszereltem, én civil ruhásként, NAGGYON felhívták a figyelmet arra, hogy öreg járőr, járőrvezető, főleg váltáspk esetében "kiskutya" a megfelelő magatartás...

Nyugdíjazás előtt én - az öreg 40-es - kaptam kioktatást a huszonéves új főnökömtől, hogy a bajtársi lopás (kebeltársa) felnyomása ellentétes az elhivatottsággal, új kapitányom pedig a sérelmemre elkövetett lopás miatt engem fenyegetett büntető feljelentéssel... az más, hogy ŐK sosem voltak bűnügyesek, így nem tudhatták, hogy max. a csápjaikat nyújthatják... előbb váltak köddé (ott vannak Budapesten!!!), mint ahogy visszafizették a tőlem lopott felszerelés árát és megszüntették a fegyelmi eljárást...

Miért fontos ez??? Azért bazzeg, mert kb. 2000 óta az ember a munkaideje 50 %-ban saját segge védelmével volt elfoglalva,, nem azzal ami a kiadott feladat...

Legyen új rendszer, nyissanak meg minden aktát és meg tudom mutatni, hogy mire voltunk képesek Z. bűnügyi vezető alatt, és mivé lettünk akkorra, amikor kimondtuk: itt és most elég, főleg hogy anyagilag is jobban járunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha mindez nem állt volna így össze, akkor most nem lenne ez!!!!!!!!!!!!!!!
Speciel, nekem EZ A BAJOM!!! ÉN UGYANIS MEGÁLLTAM VOLNA A HELYEM, HA ADNAK IDŐT, ESZKÖZT, ÉS PERSZE A TÚLÓRÁRA PÉNZT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Ezzel szemben ismerek olyan 52 évesi építési vállalkozót akinek a legfőbb célja, hogy a családját eltartsa és az elmúlt években idegileg teljesen tönkrement sokszor, 14-16 órát dolgozik csakhogy ne menjen csődbe, ez a létbizonytalanság százszorta jobban tönkreteszi az embert, mint az, hogy szét kell választani két kiabáló cigány családot. Ebben egészen biztos vagyok."

Aki az én házamat építette, az hasonló vállalkozó volt: rengeteg befolyásos ismerős, sok meló, cigány létére megbízható... tudod hogy ez vitte olyan csődbe, hogy immár szinte semmije nincs??? Ő ugyanis nem tudta, hogy a túlélés záloga a pályázati rendszer... nem pályázott, el is vittek mint az orra elől idegenek... még a faluban is:-(((

"De ahogy írta vki előttem gy péknek kihullik a fog és tüdőbetegek lesznek 70 ezerér! Mégis akkor megy nyugdíjba mint bárki más, pedig mi lenne kenyér nélkül, legyél te az aki mindennap duplájáér veszi a kenyeret, hogy elmehessenek nyugdíjba negyven évesen."

Demagógia... Akit én ismerek péket, annak én mondom hogy baszki', legalább sót tehetnél többet a kenyérbe, majd behozod a többin... Mire: de ha így is megveszik???

Én megveszem, de próbálom megismerni a kenyérsütés rejtelmeit. Gáz- és villanysütőben jobbat igen, olcsóbbat nem tud az ember, így most ki kell várni, amíg udvari kemencét tudunk építeni... onnantól a pék is le van sz.rva... 'mer a liszt: há' ő nem hiszi hogy rámegyek a pufi hullára, akkor én se hiszem, hogy árt neki a liszt... 1:1.

"Ott vannak az orvosok százszor annyi halált lát mint az agyonstresszelt rendőr, ha 24 óra munka után nem mehet haza, mert akkor is emberek halnának meg, ott van nyomás Mennyi a nyugdíjkorhatára? Naugye!"

Orvossal nekem ne példálózzál! Nejem ott dolgozik (nemOrvos), leszarja a halált is, a stresszet is, a szülő nőt is, az ügyeletet is (légmell gyanújával vártunk pár órát, amíg a betegfelvétel kiszúrta és lőn kapkodás)... Sok rendes orvos van! Akinél szültünk, egy mindenki által útált, mocskos szájú öreg... akinek most is kinyalnám a seggét, mert ha én olyan lelkiismeretes lennék mint ő, akkor sajnos szentté kellene avatni... Nos őt csak a mocskos szája miatt nem fogják:-DDD
Ja, a többinél a felelősségérzet NULLA!!! Nem viccelek: Google->Egri Kórház->kórházvédők, betegvédők, fidesz/mszp... okádék mind, egyre inkább:-(((

Ha van még tisztázatlan terület, az őrizetbe vételemig szívesen "tálalok":-(((

Vu, de ja vu 2012.02.13. 15:01:32

@Doubledecker: "...Persze látszik mennyire megvan már mindenki bugyanva, ha a Gyurcsók csinálta volna, akkor most még többen anyáznának.

Perdig egyszerű a dolog, az országban nincs erre pénz, és kibaszottul igazságtalan volt a rendszer a röbbiekkel szemben.

Remélem még sok hasonló társadalmi igazságtalanságot felszámolnak, akkor talán a nem cskély számú hibát is le tudom nekik nézni..."

Természetesen, hogy nyugodtan fel lehet számolni ezeket a dolgokat, csak ne felejtsünk el szólni előre (állami szektor, kicsi de biztos fizetés, nagy szakítás kizárva), hogy 10-15-20 éven belül "beszopatás" várható!!!!!!!!

Ahol most dolgozom, ott tudom, hogy jó a lóvé, de lehet, holnap reggel végleg hazaküldenek...

Azért egy állami szervnél, egy hetes készenlétben, évek óta kifizetetlen túlórával (törvénytelenül, lehazudva a csillagokat) ne napokra-hetekre-hónapokra tervezzenek már... bocsi-köszi!

Szumi 2012.02.13. 15:25:17

@Dörmögő_Dömötör: "Ilyen ökörségeket, meg ne írj, legalábbis nekem ne, te hülyegyerek! "
A személyeskedés és az alpári stílus nem fog meggyőzni.
**************************
sokan írják ( nyilván érintettek), hogy mi lesz a megrokkant rendőrökkel, egészségkárosodott tűzoltókkal? Kérdem én, mi lesz a megrokkant elektroműszerészekkel, esztergályosokkal, a megfáradt kamionsofőrökkel? Ha valaki 20 évet eltöltött a kamion fülkéjében és olyan gyógyszert kell szednie élete végéig, ami mellett nem vezethet, akkor vele mi lesz? Mi lesz a cipésszel, aki már nehezen lát és már nem tud olyan pontosan dolgozni? Mi lesz a tanárral, aki megöregedett és nincs már tekintélye a diákok előtt? Mi lesz az élsportolókkal? Mi lesz a cirkuszi akrobatákkal? Mi lesz a megöregedett kurvákkal?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.02.13. 15:53:59

@Szumi: Eszemben sincs meggyőzni téged. A magadfajtáját ugyanis nem lehet.
A hozzászólásodban a tisztességesen dolgozó, korkedvezményes nyugdíjra jogosultakról azt írtad, hogy ők tették tönkre az országot. A személyeskedést pedig te kezdted. A kettőért együtt kaptad a hülyegyerek titulust, amire alaposan rászolgáltál.

Én csak annyit kérdezek, mi lesz Szumival?

venszivar 2012.02.13. 16:00:51

@Megszívtuk-Waze: Talán már rendhőőőr se lehetek ?!? :) jó neked, hogy ez az egy problémád, mivel nem vakkantottál se pró, se kontra .........paraszt !:)))

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.02.13. 16:02:44

@Roy: Azt is mondhatnánk, hogy a visszamenőleges hatályú törvénykezés egyféle kétharmados fülkeforradalmi nemzeti és keresztény, fidesz - kdnp koalíciós szokás, mint egykoron a jus primae noctis. Mikor fagy be a Duna?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.02.13. 16:14:49

A vita kapcsán is látszik, hogy az állam nem jó gazda, hanem kifejezetten trehány fickó őkelme.
A nyugdíjra megoldás a magánnyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás, ahol a befizetett pénzt nem nyúlja le az állam, hogy két nap alatt elherdálja! Jelenleg semmi biztosítéka nincs annak, hogy 10 - 20 - 30 év múlva lesz miből fizetni nyugdíjat.
Ki gondolta át, hogy Európában Magyarországon a legrövidebb az átlagos élethossz? Ilyen viszonyok mellett nem méltányos a nyugdíjkorhatár emelése, s nem tisztességes a korkedvezmény megvonása. Aki fegyveres testületeknél szolgálta az aktív idejét, vagy tűzoltó volt, megérdemli a korábbi nyugdíjazást, mondjuk 55 éves korától, ahogy a szocializmusban volt. Ezeknek az embereknek az élethossza szignifikánsan rövidebb az átlagnál.
Azt sem árt szem előtt tartani, hogy az sok - sok un. úniós jogharmonizációból rendre kimaradnak az úniós bérek, s nálunk a bér nem teszi lehetővé, hogy idős napjaira bárki félre tegyen némi pénzmagot.

Roy 2012.02.13. 16:20:25

@Dörmögő_Dömötör: Sajnos törik a jeget a dunán, igy valószínűleg a koronázás is elmarad, a sok fülkeforradalmár bánatára.

zotyikaa 2012.02.13. 17:27:29

@Vu, de ja vu: Amit írsz sok dologban igazat adok neked. De a sok sérelemre nem az a megoldás hogy boldog boldogtalan nyugdíjba megy. Én megértelek, de egy olyan rendőr sincs a közelemben aki hasonló tünetekkel élne. És mindenki abból ítél amit lát. Nekem pl egy ügyemet sem derítették fel életem során adatott 5-6 ügyben.
Viszont a szomszédban szépen, a hivatásos kőműveseket megszégyenítő erővel építkeznek a nyugdíjas rendőrök kollégájuknak.

zotyikaa 2012.02.13. 17:31:32

Kedves DIldiko: @don brada: Magyarországon ma 20 év munkaviszony után teljes nyugdíj jár. Mindegy, hogy ezt a 20 évet fiatalon, vagy idősebb korban dolgozod le! Miért baj, ha valaki 25 év után nyugdíjas lehet?
Aki soha életében egy kapavágást se tett miért kap rögtön a gyes után élete végéig nyugdíjat? Ez nem baj?

Tájékozatlan vagy, remélem az ügyeket nem ilyen "alaposan" derítetted fel.
Valóban 20 év munkaviszony után jár a nyugdíj de csak 65 éves kor felett folyósítják (ha megérem). Ha nálatok is így lenne, nem lenne ez a fórum...

Vu, de ja vu 2012.02.13. 18:26:55

@zotyikaa: Nézd: őszintén szólva... vannak problémáim. Én anno elmondtam, bárki kérdezte, azt mondták alkalmas vagyok. Szerintem meg kényszeres:-(((

Én ugyanis NEM tudtam elmenni olyan ügy mellett, ahol ordított, hogy ott a nyom... említettem, hogy nem egyedül voltam... mindhármunkat levettek az ügyről:-((( Bár a gondolat nem hagyott, de szvsz nem lefizetés volt, egyszerű emberi reakció: ezek itt szart kavarnak, lehet igazuk van, de ebből bizonyos beosztásban már jól kijönni nem lehet... hacsak el nem buktatjuk őket... és LŐN:-(((

Ezek után, ha eljutsz arra a szintre hogy ÍGY, EBBEN A FORMÁBAN NEM!!! - akkor nem kényelmesebb-e megoldás, hogy: oké... nyugdíjas akarok lenni.

Ha azt mondom, hogy én ugyanígy voltam, annyi különbséggel hogy 2 évem hiányzott, mégis kezdeményeztem a leszerelésemet, vagyis utcára kerülésemet, ment-e a helyzetemen???

Előbb született ugyanis a civilbe kivető parancsom, mint a bírósági végzésem, magyarán ha valaki azt állítja, hogy könnyű volt mert a fix, nagyobb nyugdíjra hajtottam, azt a Hősök terén fejelem meg: 23 évet dobtam volna el, ha nem nyerek, mert nem bírtam MÉG 2 ÉVET!!!

Most, hogy nyertem, szolgálati nyugdíjas lettem, tényleg én vagyok szarember????

Ehhez még ütnötök kell, Fijúg, mert magamtól ezt nem fogom kimondani!

Vu, de ja vu 2012.02.13. 18:42:32

@zotyikaa: "Viszont a szomszédban szépen, a hivatásos kőműveseket megszégyenítő erővel építkeznek a nyugdíjas rendőrök kollégájuknak. "

Ennek viszont örülök: sajnos itt olyannyira összekovácsolták az állományt, hogy régi közvetlen munkatársam lemagáz amikor felhívom állásügyben, másik konkrétan hamis tanú volt ellenem indult kártérítési eljárásban, ahol többszörösen elmarasztaltak, majd a panaszom alapján - burkoltan - törvénysértések garmadája miatt MINDEN eljárást megszüntettek ellenem... viszont nem indult eljárás senki ellen:-(((

Szerinted ez melyik irányba terelt volna, ha valaha mérlegelés tárgyává teszem a visszatérést???

Kérem annak a marhának a jelentkezését is, aki szerint nettó 170-ért 15 beosztott minden melléfogásáért egyetemleges felelősséget vállal, miközben cinkosa a főnöke statisztikai csalásának, egyben főkoordinátora a felderítésnek, vagyis annak, hogy csak abból legyen ügy, aminek eleve van elkövetője...

Ezek után álljon saját anyja elé és mondja el neki: tudom, kilopta el a biciklidet egy hete, cigány szokás szerint átépítették, ha felismered, visszahozatom.... természetesen becsületes magyar anya, aki elítéli az erőszakot, látja a volt biciklije romjait, és... lenyeli:-((( Azt mondja a kicsi fiának, hogy NE CIRKUSZOLJON!!!!

Ilyen helyen élünk! De NO PARA!!! Nincs miért!!!

Dour ® 2012.02.13. 19:29:16

@zotyikaa:
Miért nem mentél el tűzoltónak?
Szóval inkább cipeled a cementet.
66-ért.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.02.13. 20:09:43

@zotyikaa: A bátyád 57 éves volt? Nem azt írtam hogy mindenkinek kötelező volt - konkrétan írtam egy korosztályra.
@STX Joe: Ez egy szerződés. Abban a szerződésben a munkaadó vállal kötelezettségeket. Ezek egyikét visszamenőleg elvették. Lehet azon vitatkozni hogy tényleg jó volt ez a szerződés, és a jövőben másmilyeneket kötni. De törvényt alkotni visszamenőleges hatállyal, az több mint problémás. Nem arról van szó hogy ez így rendben van-e, vagy szimpatikus stb. Meg lehet változtatni a rendszert. De itt nem egy jogtalanul szerzett lehetőséget vettek el. Hanem egy szerzett jogot. Hogy jön ide az ingatlan adó, de tényleg? Kérlek magyarázd már el. Egy ingatlan után a megszerzése évétől visszamenőleg kellett adót fizetni? Vagy mi? Nem értem hogyan függ össze.

zotyikaa 2012.02.13. 21:43:20

@Dour ®:
Valakinek azt is kell mert nem lesz őrszoba.

Oda lúdtalpas voltam és azt mondták nem tudom felcipelni a 25 kilót. Az 50 kilós cement felcipeléséhez meg alkalmas voltam mert nem kérdezte senki hogy van-e lúdtalpam.

zotyikaa 2012.02.13. 21:53:32

@Vu, de ja vu:
Én megértem amit írsz. A bátyám is sokat panaszkodott és elkeseredett. De nem a "mindenki legyen nyugdíjas" a megoldás.
Aki beteg stb annak adni kell de nem ügyeskedésre buzdítani mindenkit, a fiatalokat
Az országot kell rendbe tenni, a béreket emelni és majd lehet a nyugdíjat is. Ugyanis most a munkának nincs becsülete. A nyugdíjatok több mint a melósok bére. Nem tudjuk már fizetni, értsétek meg. Nem tőletek sajnáljuk, hanem mi szeretnénk többet kapni. De írhatnám azt is, hogy ha ti jobban dolgoztok a sok korrupt politikus nem tudna lopni és mindkettőnknek több maradna.
Tudom, hogy nehéz, de nem elmenekülni kell annak akinek hivatása a jogbetartatása.

Vu, de ja vu 2012.02.13. 22:02:53

@zotyikaa: EMBER!!! 'Oszt mink civakodunk???

Ezek után mit nem értesz, tesó (cimborája)???

Hogy tesi felmérés közbe' bemelegítés nélkül belenyomok 60 kilóba, 'oszt megreccsen mindkét könyökízületem, oda mindkét könyékporcom, de kussoljak, mert szívathattak volna rosszabbul is???

Nem akarta cirkuszt, így most bizonyíthatatlan, hogy a CÉG, felmérési rendszere felelős sokszáz 'irodista' nevű mindenféle fizikailag közömbös teszteléséért??? Amit Pintér apánk agyalt ki??? SOHA!!!!!aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.02.13. 22:04:20

@xxyati: en mar multkor belinkeltem hagymanak , hogy amerikaban is elmehetnek 55 evesen a tuzoltok nyugdijba...

Vu, de ja vu 2012.02.13. 22:08:45

Moderátor, lécci már...

Miközben mást olvastam, az ujjaim nem pihentek:(

Kicsi ez a laptop billentyűzet, dolgos kéz nem pihen rajta...

Vu, de ja vu 2012.02.13. 23:05:54

@zotyikaa: Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy pártízezer sz.nyugdíjas miatt - köztük a bátyád - lettünk hazavágva anyagilag???

Azt sosem tagadtam, hogy a nyugdíjam több mint egy melós bére, ennek kitalálása ugyanúgy nem a mi ötletünk volt, mint a képviselők fizetés-emelése: csak erről mi nem szavazhattunk (nem mintha, de pl. így ezt nem lehet a szemünkre hányni... bár akinek ez sportja)...

A nyugdíj mérték, a munka szándék kapcsán korábban megnyilatkoztam, de ha kell még regélek... reggel megyek melóba, bocs hogy a nyugdíj mellett ilyen elfoglalt merészelek lenni:-(((

De fogok adózni és fizetek TB-t (pedig nem is kéne), de nekem is jobb... és mégjobb lenne, ha 200-400 nettóért dolgozhatnék, több adót fizetnék és saját elhatározásból magasabb TB-t fizetnék (mert beteg vagyok és öregszem is állítólag), csak most nem lehet...

Dour ® 2012.02.14. 11:58:25

@zotyikaa:
Tehát alkalmatlan voltál.
Ennyi

Quarius_ 2012.02.14. 18:21:19

@Vu, de ja vu:
Sajnos nem értettem meg pontosan, hogy mit írtál, de ami lejött belőle az az, hogy a rendőrség velejétől rohad, de ettől még mindig nem látom indokoltnak az ilyen korai nyugdíjazást.

Quarius_ 2012.02.14. 18:27:30

@DIldiko:
Hát ez erősen nézőpont kérdése. A tömeg azért gyült össze, hogy lemondassák a kormányt, mert tarthatatlannak tartották, hogy minden féle retorzió nélkül tehetnek tönkre egy országot saját érdekeikért (újraválasztás).
Szíriában is figyelmeztették az embereket, h menjenek haza és csak utána kezdtek lőni, gondolom ott is csak a csőcselék maradt.

DIldiko 2012.02.14. 18:41:47

@Quarius_: Nem voltam ott, mert volt annyi eszem, hogy mesze elkerüljem azokban a napokban Budapestet,de azért a közvetítéseket néztem. Hát a rendőrök felszólítására nagyon kevesen fordultak emg és kezdték elhagyni a helyszínt. Sokkal inkább fogták a köveket, molotov koktélokat és elindultak szembe a rendőrökkel kirakatokat törtek be és autókat borogattak, gyújtottak fel. Ha ezek békés állampolgárok, akkor nagyon nagy baj van!
Az ország tönkretétele pedig még mindig tart, mindenféle retorzió nélkül!

Reggie 2012.02.14. 21:25:11

@DIldiko: Pont ez a karos hozzaallas. Nem szabad hagyni magad, barmibe is kerul. Le kell szarni, ha megvag 30-50e Ft-ra, ha cserebe folt kerul a kartonjara. Igy lehet a szemetet kisoporni.

Vu, de ja vu 2012.02.14. 22:51:49

@Quarius_: Hát... nem pont arra akartam kilyukadni, hogy PONT a Rendőrség lenne velejéig rohadt, ezek szerint súlyos fogalmazási problémáim vannak:-(

A súlyos probléma a társadalmi igazságtalanság, ennek felhasználása az "oszd meg és uralkodj" elvben, valamint az igazságtalanság - mint valami gordiuszi csomó kettévágását - olyan remekül sikerült megoldani, hogy a megosztottság megmaradt, egy kicsit az igazságtalanság is, de legalább a "gordiuszi csomó is hasznavehetetlenné vált"...

Sokadjára említem, hogy sokak esetében nem opció volt a korai nyugdíjba vonulás, hanem menekülőút. Mint olyan nem igazságos, de az vesse az első követ, aki eredeti szakmájától távol kerülve, nem él a TÖRVÉNYES lehetőséggel.

Az igazságtalanságot pedig megpróbálták konszenzusos alapon felszámolni, ebben nem volt partner az arrogancia kormánya:-(((

A kedvezmények megvonása ugyanis a pálya vonzó voltát erősen csökkenti, tehát ha megvonják a kedvezményeket, kíváncsi vagyok, mennyivel lesz igazságosabb magasabb bért kínálni, hogy találjanak jelentkezőt...

...vagy majd ezt is megoldjuk közmunkásokkal???

Quarius_ 2012.02.14. 23:44:12

@DIldiko:
Ha nézted a TV-t akkor arra is emlékezned kéne, hogy a rombolást egy száz kétszáz fős csoport csinálta a többi sok ezer ember csupán azért volt, hogy lemondassák a kormányt.

Quarius_ 2012.02.14. 23:50:37

@Vu, de ja vu:
Sokadjára írjuk le másnak nincs ilyen menekülő útja, pedig a többi melóban is van stressz meg kockázat.

Vu, de ja vu 2012.02.15. 08:10:55

@Quarius_: Sokadjára írjuk le, hogy sajnáljuk a többieket, bizonyosan igazuk is van, de azt is sokadjára írjuk le, hogy ennek az igazságtalanságnak a rendezése nem az, hogy felrúgjuk a PONT ERRE AZ ESETRE szóló egyezséget azzal, hogy éljen meg ezután mindenki úgy, ahogy tud - sorry, valóban precedens nélküli egyoldalú jogfosztás, de hát már csak ilyen időket élünk...

És persze ehhez íme: itt vannak a tapsolóembereink is:-(

Talán, ha mégis elolvasnád azt a fenti hvg-cikket... elvégre egy cikk elolvasásába még senki nem halt bele vagy lett bigott kommunista: a szerzett jog elvétele - mint a közbizalom elvesztésének eszköze - a téma...

Ettől még át lehet alakítani igazságossá(igazságosabbá) a rendszert...

DIldiko 2012.02.15. 12:19:18

@vladimir964: Úgy tűnik mindenkinek csak tiszt ismerősei vannak. Ők vannak kevesebben, a több nyugdíjas rendvédelmis ennek csak kis részét kapja nyugdíjként - 80-100E Ft-ot. És ennyiért is dolgoznak és végzik el a piszkos munkát. érdekes csak tőlük sajnálják a nyugdíjat a színészektől, kisebbségi barátainktól - akik 3-4 jogcímen többet kapnak mint mi amennyiért dolgozunk, nem! Sőt azoktól se akik egész életükben nem dolgoztak, de rokkantak vagy ha dolgoztak is azt feketén és soha szja-t, járulékot nem fizettek - de nyugdíjuk az van, nem is kevés!

DIldiko 2012.02.15. 12:24:34

@Reggie: Pont ez a lényeg - nem vág meg, ha meg mégis (mert van miért) akkor a lehető legkisebb összegre! Volt olyan, hogy szakadó hóesésben eltévesztettük az autópályán a lehajtót és tovább mentünk (rámentünk a fizetős részre), de odamentünk a rendőrhöz, hogy elnézést, jó helyen járunk? Erre felvilágosított, de eszébe se jutott megbüntetni! Ha megállít és nekem áll feljebb tuti megbüntet! Amúgy udvariassággal, kedvességgel, megfelelő hangnemmel nagyon sok kellemetlenségtől megóvhatja magát az ember!

DIldiko 2012.02.15. 12:45:48

@Quarius_: A többi ember megemlékezés miatt volt a közelben. De érdekes módon pont akkor lett vége, mikor az oszlatás elkezdődött és nem voltak tájékoztatva, hogy merre NE menjenek haza! Itt szerintem mindenki hibás volt: az ellenzék, a kormány és a rendőrfőnökök - ha minden igaz a budapesti főkapitány bele is bukott.

vladimir964 2012.02.15. 12:48:45

@DIldiko: No, akkor ezügyben is számoljunk egy kicsit. Hivatalosan a korkedvezményes nyugdíjasok száma hazánkban "mindössze" 15.570 fő. Legyen csak 100 ezer forint nyugdíja mindegyiküknek (hangsúlyozom, ép, egészséges, munkaképes emberekről van szó, akik adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül veszik fel ezen összeget, további munkavégzési lehetőséggel, ahol szintén nem kell sem adót, sem járulékot fizetniük!!!!)
Tehát 100 ezerszer 15.570 forint = 1 milliárd 557 ezer forint havonta. Megszorozva 12-vel 18 milliárd, 684 millió forint. Legyen csak mindegyiküknek 15 év az öregségi nyugdíjig, tehát fenti szám megszorozva 15-tel: 280 milliárd 260 millió forint!!!! Adómentesen, munkaképesen + ehhez járulékfizetés nélküli munkavégzés.
Vajon ki termeli ki ezt a horribilis összeget??? Mert bizony, aki nem jogosult az ingyenélős nyugdíjra, az is kiköpi a belét (talán még jobban is), és végül a korkedvezményes nyugdíj töredékét kapja meg.
Ami pedig a rokikat illeti, bizony ott is ki kell és lehet szűrni a potyautasokat. Ugyanúgy az általad kultivált kisebbségnél is, bár hozzáteszem, a közhiedelemmel ellentétben azok egy jelentős része is szeretne dolgozni, csak épp a régió elmaradottsága, vagy az előítéletek miatt esélye sincs az elhelyezkedésre.

DIldiko 2012.02.15. 13:50:54

@vladimir964: Ezen nyugdíjasok mikor annak idején korkedvezményes nyugdíjba vonultak a munkahelyük ami minisztériumok az államkasszába befizették egyösszegben az akkori öregségi nyugdíjig hátralévő időre a nyugdíj- és egyéb járulékot! Tehát van alapja a nyugdíjuknak - az hogy az állam tulajdonképeen egyik zsebéből a másikba fizette a pénzt és ebből az összegből az akkori nyugdíjakat fizette ki nem tehetnek! A mostani keresők is a mostani nyugdíjasok nyugdíját fizetik a levont járulékukkal.
Más: a lakóhelyemen lévő kisebbségiek kinevettek, mikor megtudták, hogy mennyiért dolgozok - ennyi pénzért én bizony nem kelnék minden reggel 5 órakor! Vannak közöttük olyanok, akik dolgoznak, bár nics csak 8 osztályuk, de érettségizettet egyet se ismerük közülük. Sokan 16 évesen az általános iskola 3-4. osztályából maradtak ki régebben, volt aki akkor volt 16 éves, mikor én 9 és osztálytársak voltunk. Ők már akkor megmondták, hogy bizony ennek a szemét országnak meg szemét parasztnak nem fognak dolgozni! Majd eltartják őket a hülye parasztok! Szülnek 8-10-12 gyereket - 13 éves kortól évente egyet, majd mikor letelik az utolsóra a gyes akkor nyugdíjasok lesznek, a férfiak pedig egész életükben munkanélküliek! Majd 40 éves kor körül leszázalékolj(t)ák őket, megkapj(t)ák a rokkant nyugíjat, a "bolondpénzt" - ők nevezik így, fogalmam sincs mit takar! Most meg nagyon fel vannak háborodva, hogy elveszik az utazási kedvezményüket! Higgy el lakóhelyem környékén rengetegen élnek így és egyre többen lesznek, mert a gyerekek azt látják a szülőktől, hogy nem kell dolgozni csak gyerekeket szülni és abból szépen megélnek. Minden kedvezményt megkapnak, nekik jár minden!
Az előítéletekről annyit, hogy az aki esetleg másként gondolkodik és munkából próbál megélni sokkal jobban utálja a saját fajtáját, mint mi, mert pontosan tudja milyenek, hogyan gondolkodnak!

Vu, de ja vu 2012.02.15. 18:19:00

@vladimir964: Amennyiben a "korkedvezményes nyudíjasok" halmazába beleérted mindezon személyeket, akiket leépítés stb során NEM-rendvédelmi cégtől küldtek el, mégpedig olyan humánus módon, hogy a betöltött életkor és a nyugdíjkorhatár közötti évekre egyösszegben befizették a kasszába a nyugdíjjárulékot (pusztán humánus alapon, mert egyes kapitalista cégek tudták, hogy ötven fölött nem egyszerű melót találni), akkor nem értem, mire fel ez a nagy számolgatás: KIFIZETTÉK ELŐRE A NYUGDÍJ-JÁRULÉKOT!!!

Ha csak a szolgálati nyugdíjasokra vonatkozik a számításod - hagyjuk, hogy helyesek-e az adatok - akkor meg azt kérdezném, hogy mennyit spórolna az állam, ha ezeket a NEM VÉLETLENÜL nyugállományba helyezett embereket kivétel nélkül mind visszafoglalkoztatná, ezzel adóját és járulékait egyik zsebéből a másikba rakná???

Túl azon, hogy mivel ÁLLÍTÁSUKKAL SZEMBEN MUNKÁT NEM TUDNAK ADNI - de a hírekben jól hangzik, minket meg a riporter már nem kérdez meg hogy NEKÜNK mit mondtak - szóval ha mégis visszamennének dolgozni a nyugdíjasok, lenne 15.570 db ideges munkanélküli pályakezdő...

Munkahelyeknek ugyanis lassan tényleg csak a nyomát lehet látni (ti: hogy hol VOLT):-(((

vladimir964 2012.02.15. 19:09:34

@Vu, de ja vu: Na most a dolog gyakorlatilag a más f...-val a csalán verése. Tudniillik korkedvezményes nyugdíjba magáncégtől nem szoktak elküldeni senkit, mivel nincs az a szellemi fogyatékos cégtulajdonos, aki évekre előre kifizeti a munkavállalója helyett a járulékokat. Vagyis maradnak az állami fenntartású intézmények, amiket állami pénzen, vagyis az adófizetők pénzén, vagyis (többek között) az én adózott jövedelmemből tartanak el. Mivel ők produktív - értsd értékteremtő - munkát nem végeznek, ezért hát az ő járulékbefizetésük is pusztán virtuális, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mivel én tartom fenn őket az adómból, az ő járulékaikat is én fizetem (vagyis immár kétszeresen fizetek utánuk) Ezután következik be a csodás korkedvezményes nyugdíjaztatás, ami egyeseknél politikai úton történő szájbefogás megvásárlása, másoknál büdösamunka szindróma miatti menekülési útvonal. Valóban előre befizették (talán) a járulékaikat, de megint csak az én adózott pénzemből (háromszoros fizetés), és akkor jön még a 10-15-20 éves nyugdíj (megint csak az én befizetett járulékaim fedezetéből) Ez ha jól számolom négyszeresen megfizettetett eltartása a pácienseknek - közpénzből (többek között az enyémből). Miért vagyok én köteles mások hereverését szponzorálni??? és hát igen, a 15.570 darab ideges pályakezdőnek lehet nekiállni a piacon munkát keresni, ahogy azt több százezren is teszik, minden előzetes eltartottság és privilégium nélkül.

Vu, de ja vu 2012.02.15. 19:54:49

@vladimir964: A második mondatod után nincs miről beszélnünk:-(

Részletezhetném, hogy a "szellemi fogyatékos" cégvezető nyilvánvalóan azt is figyelembe veszi, hogy a kötelezően kifizetendő végkielégítés-e a több vagy a másik összeg... de oké: hagyjuk!

Sajnálom az igazságtalanság miatt megbántott dolgozókat, elnézést kérek, amiért nem voltam elég önérzetes és nem intettem be, odadobva az addigi munkaviszonyomat és nem mentem a híd alá... merthogy a tanult szakmáimmal odamehettem volna, olyanról meg még hallomásból sem tudok, hogy bárkit is HASZNÁLHATÓ szakmára képeztek volna át (nyelvvizsga, klf. jogosítványok+nemz.fuvarozói+stb, minősített hegesztői, hogy felsőfokú képzésekről ne is beszéljünk).

Valóban, az a megoldás, hogy ezeket az embereket internálni kell, vagyonukat szétosztani "Bölcs Vezérünk" belátása szerint, illetve visszafizetni belőle a TE adódat, meg a TE járulékodat - ami SZERINTED a tiéd...

Bázzzeee... Ebbe szemellenzősségbe/irigységbe tényleg bele kell dögleni, addig úgysem lesz nyugtunk:-(((
Aztán majd jönnek mások... mert bizony bűnbaknak MINDIG lenni kell, az sosem derülhet ki, hogy bármelyik regnáló hatalom egyszerűen képtelen színvonalas politikát folytatni, gazdaságot építeni...

"Győztél, most sírj!"...

csi szi 2012.02.20. 14:24:04

Csak egy kép, amerikai tűzoltó:

imgur.com/zDR8h

Két hozzászólás ugyanonnan, ahol a képet találtam:

"How many really old retired firefighters do you see? Virtually none. Cancer among firefighters is virtually part of the job. Heart attacks too. Carbon monoxide is present at every fire and that shit is evil, it attaches itself to your red blood cells and makes it tenfold harder to suck in enough oxygen to live. Then you heart works even harder. Until it can't."

"I only know of one, and he's not even that old now that I think about it... He was a firefighter for 22 years before a giant pipe fell on him in a collapsing building, shattering his leg & later needing it amputated. He's now a dispatcher, and one of the greatest people I know. "

Fordítsa le a guglival aki nem érti.
Ősz hajú rendőrt is bőven látni az amerikai filmekben, itthon talán 20 éve láttam utoljára utcán középkorú rendőrt.
süti beállítások módosítása